Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Απόπειρα εμπρησμού σε μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στο Ντιαρμπεκίρ


Ομάδα αγνώστων επιτέθηκαν σε μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην λεωφόρο Dağkapı στην πόλη του Ντιαρμπεκίρ της Ν. Αν. Τουρκίας και προσπάθησαν να το κάψουν. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά πριν το μνημείο καταστραφεί.

Το μνημείο έπαθε μικρές ζημιές μόνο. Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής η φωτιά ξεκίνησε στις 07.15 το πρωί όταν ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε χαρτιά στη βάση του μνημείου. Η Αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τους νεαρούς αλλά αυτοί χαθήκαν στα στενά της περιοχής. Είναι η δεύτερη καταγεγραμμένη επίθεση σε μνημείο του Ατατούρκ στην Νότιο ανατολική Τουρκία μετά από επίθεση με μπογιές σε ένα αντίστοιχο μνημείο σε άλλη τουρκική πόλη πριν από ένα χρόνο.

Επισημαίνεται ότι στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 1000 μνημεία και αγάλματα που απεικονίζουν τον Κεμάλ Ατατούρκ, από το γιγαντιαίο κεφάλι του Ατατούρκ που καλύπτει ένα ολόκληρο λόφο στην περιοχή της Σμύρνης μέχρι το πιο μικρό άγαλμα σε ένα χωριό της επαρχίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Ρ.Τ.Ερντογάν: "Αποδοτικές οι συνομιλίες με τον Παπανδρέου" - 8 τουρκικά μαχητικά & 4 παραβιάσεις!


Τρεις ημέρες μετά το Ερζερούμ και τις παραβιάσεις των ελικοπτέρων, επιστρέψαμε στα συνήθη με παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και τον Ρ.Τ.Ερντογάν να χαρακτηρίζει "αποδοτικές" τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και να κάνει γκρίνιες στον "καρντάσι" Γ.Παπανδρέου, επειδή τόλμησε να μιλήσει για ... τις υπερπτήσεις επάνω από τα ελληνικά νησιά. Σήμερα ένας σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 8 μαχητικά, εκ των οποίων τα 4 έφεραν οπλισμό, πραγματοποίησε σήμερα 1 παράβαση των κανόνων του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η περιοχή που εξελίχθηκε η τουρκική δραστηριότητα ήταν το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Στο μεταξύ "Αποδοτικές" χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Ερζερούμ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayip Erdogan, τονίζοντας πάντως ότι η ομιλία που έκανε ο κ. Παπανδρέου την Παρασκευή απευθυνόμενος στα μέλη του τουρκικού διπλωματικού σώματος, ήταν ομιλία που "δεν περίμενε ο ίδιος".

"Η ομιλία που έκανε προς τους πρέσβεις, είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν αυτή που περίμενα. Στη συνομιλία που είχαμε στη συνέχεια, όμως, είπε πως στην πραγματικότητα δεν ήθελε να εκληφθούν τα λόγια του με τον τρόπο αυτό. Και όπως είδατε, επανόρθωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτά που λέμε, αλλά τι καταλαβαίνουν αυτοί που μας ακούν.

Υπάρχει αυτή η διαφορά η οποία του ξέφυγε και δεν ήταν και τόσο όμορφο. Εγώ στην ομιλία μου έκανα την αναγκαία εκτίμηση, στο πλαίσιο της ευγένειας του οικοδεσπότη. Διότι θα πρέπει με όσα λέμε να προσπαθούμε όχι να προκαλούμε ένταση στις σχέσεις, αλλά να τις συμμαζεύουμε. Η Τουρκία είναι μεγάλο και ισχυρό κράτος. Εάν αυτό το ισχυρό και μεγάλο κράτος παρουσιάζει τις θέσεις του με τρόπο που αρμόζει, θα συμβάλει πολύ περισσότερο στην ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε ο Ερντογάν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Εξοπλισμένη έκδοση του Hurkus, νέο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα


Άλλο ένα τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα φαίνεται να αρχίζει να λαμβάνει υπόσταση αξιοποιώντας την εγχώρια πολεμική βιομηχανία και την εμπειρία αυτής από την συνεχόμενη εμπλοκή της σε σειρά αλληλοσυνδεόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ η τουρκική ΤΑΙ φαίνεται να ετοιμάζεται για την ανάπτυξη της δεύτερης έκδοσης του εγχώρια υπό ανάπτυξη ελαφρού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurkus.

Η νέα έκδοση Hurkus-B θα προορίζεται για την εκτέλεση αποστολών COIN και για αυτό το λόγο θα διαθέτει τέσσερεις πυλώνες κάτω από τα δύο πτερύγια και ένα κοιλιακό φορέα για τη μεταφορά οπλισμού όπως πύραυλοι αέρος-αέρος, βόμβες, ρουκέτες, ατρακτίδιο πολυβόλων, αντιαρματικούς πυραύλους/ρουκέτες τουρκικής κατασκευής UMTAS/Cirit, καθώς και αντιπλοικούς πυραύλους κατά περιπολικών σκαφών και πυραυλακάτων. Εκτιμάται ότι το αεροσκάφος θα φέρει το σύστημα ASELFLIR-300T και το μιλιμετρικό ραντάρ τουρκικής κατασκευής MILRAD με δυνατότητες SAR/GMTI. Τέλος εκτιμάται ότι το αεροσκάφος θα διαθέτει και δυνατότητα συντονισμού χερσαίων επιχειρήσεων.

defencenet

Read more...

Νέο κρούσμα εμπλοκής του Τουρκικού Στρατού σε υποθέσεις λαθρεμπορίου


Τα ονόματα 27 αξιωματικών του Τουρκικού Στρατού, μεταξύ των οποίων ένας αντιστράτηγος και δυο συνταγματάρχες, εμπλέκονται στο σκάνδαλο λαθρεμπορίας τσιγάρων που συγκλονίζει τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, οι τουρκικές αστυνομικές αρχές μετά από επιχείρηση στο Ağrı, προχώρησαν στη σύλληψη σπείρας στην οποία συμμετείχαν και 27 στρατιωτικοί, που παραλάμβανε λαθραία τσιγάρα από τα σύνορα με το Ιράν και τα διοχέτευε κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Ηδη ο εισαγγελέας έχει ενημερώσει τον στρατιωτικό δικαστή για τη σύλληψη και ανάκριση των αξιωματικών που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά 30.000 πακέτα τσιγάρων. Σύμφωνα με τη Zaman, η υπόθεση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση αυτοκτονίας(;) οπλίτη επί του TGC Çandarlı το περασμένο Φεβρουάριο. Ο Taner Deş υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στη ναυτική βάση του Aksaz όταν βρέθηκε νεκρός στο τουρκικό πολεμικό σκάφος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ανώνυμη πεντασέλιδη επιστολή προς την οικογένειά του υποστήριζε ότο ο Deş θα προχωρούσε στην αποκάλυψη “παράνομων δραστηριοτήτων” που είχαν υποπέσει στην αντίληψή του στο τουρκικό ναύσταθμο.

opendemocracy

Read more...

Ο Ερντογάν ζήτησε να κατεδαφιστεί άγαλμα για την τουρκο-αρμενική φιλία


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για την καταστροφή ενός μνημείου που υψώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία σε ένδειξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και η απόφαση αυτή προκαλεί αντιπαλότητα στη χώρα, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Στη διάρκεια επίσκεψής του την Κυριακή στην ανατολική πόλη Καρς, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το άγαλμα "τερατούργημα" και ζήτησε από το δήμαρχο, που είναι μέλος του κόμματός του, της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) το γκρέμισμα του γρήγορα και την κατασκευή στη θέση αυτή ενός "ωραίου πάρκου", διευκρινίζουν οι εφημερίδες.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε λόγους αισθητικής αιτιολογώντας την απόφασή του: "Ύψωσαν ένα τερατούργημα εδώ, είναι απίστευτο, ανάμεσα σε τέτοια αριστουργήματα" της περιοχής, κυρίως ισλαμικής τέχνης μνημεία του 10ου αιώνα, υπογράμμισε.
Το τσιμεντένιο άγαλμα, ύψους 30 μέτρων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Παρουσιάζει δύο μορφές σε ένα σώμα που είναι κομμένο στα δύο. Η παραγγελία έγινε το 2008 από τον πρώην δήμαρχο της Καρς, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, για να υπογραμμιστεί η φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία. Οι δύο χώρες άρχισαν από το 2009 μια δύσκολη διαδικασία συμφιλίωσης.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις επικρίσεις του Ερντογάν. Ο Ερκάν Καρακάς, ένας πρώην υπουργός Πολιτισμού, χαρακτήρισε "ντροπή" το γεγονός ένας πρωθυπουργός να επιτίθεται σε ένα έργο τέχνης που φιλοτεχνήθηκε για τη φιλία με τους Αρμένιους. "Το γλυπτό δεν είναι ούτε αλλόκοτο ούτε άσχημο", σχολίασε.
Ο διάσημος γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι υπεραμύνθηκε του έργου του μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και είπε ότι αν τελικά το έργο γκρεμιστεί, η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση θα επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα.
Αυτό θα αποτελέσει μια "επανάληψη αυτού που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέστρεψαν τα αγάλματα του Βούδα" το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν, είπε.
Σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ερτουγκρούλ Γκιουνάι προσπάθησε να αμβλύνει την αντιπαλότητα αυτή δηλώνοντας στον Τύπο ότι θα επιδιωχθεί "μια λύση με τις τοπικές αρχές και τον καλλιτέχνη".
Η Αρμενία και η Τουρκία είναι σε έντονη διένεξη για τον χαρακτηρισμό ως γενοκτονία των σφαγών των Αρμενίων στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολία, το διάστημα 1915-1917, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι. Άγκυρα και Γερεβάν υπέγραψαν το 2009 τις συμφωνίες συμφιλίωσης αλλά η διαδικασία "σκάλωσε" σε αμοιβαίες κατηγορίες.


nooz

Read more...

Η Τουρκία κατήγγειλε την Ελλάδα για…παρενοχλήσεις μαχητικών της!


Εκ νέου προκλήσεις της Τουρκίας, αυτή τη φορά προερχόμενες από το Γενικό Επιτελείο της γείτονος, μερικά 24ώρα μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ.

Στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΓΕΘΑ, αναφέρεται πως την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική πολεμική αεροπορία αναχαίτισε εντός του διεθνούς εναερίου χώρου (sic) τουρκικά μαχητικά μεταξύ Λέσβου και Χίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ελληνικά Mirage-2000 αναχαίτισαν τουρκικά F-16 τα οποία εκτελούσαν περιπολία ρουτίνας, σημειώνοντας πως από την 1η έως την 6η Ιανουαρίου η Ελλάδα έχει προβεί σε επτά αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εντός του διεθνούς εναέριου χώρου, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες!

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του newscode, η Τουρκία κατέθεσε τα στοιχεία στο νατοϊκό στρατηγείο στην Νάπολη (AFSOUTH) ενώ για το θέμα ενημερώθηκαν και οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της συμμαχίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου των 12 μιλίων, όπως και το δεδομένο πως δεν καταθέτει σχέδια πτήσεων των μαχητικών της (ΝΟΤΑΜ/Notice To Air Men) στο FIR (Flight Information Region) Αθηνών βάζοντας σε κίνδυνο τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών που πετούν στην περιοχή.

Μάλιστα για τη μη κατάθεση σχεδίων πτήσεων, η τουρκική πλευρά αναφέρεται σε μια παράγραφο των κανόνων διεθνούς αεροπλοΐας του ICAO (International Civil Aviation Organization) πως: «κυβερνητικά αεροσκάφη δεν οφείλουν να καταθέτουν σχέδια πτήσης». Μόνο που όλως περιέργως, οι Τούρκοι «ξέχασαν» πως αυτή η παράγραφος αναφέρεται στα πολιτικά αεροσκάφη και όχι σε: «αεροσκάφη που φέρουν οπλισμό, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και μπορούν να ελιχθούν ταχύτατα».

Και αυτά λίγο μετά το «μήνυμα ειρήνης» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Και μη προτρέξουν κάποιοι να μιλήσουν για «σύγκρουση» Κεμαλικών και Ισλαμιστών γιατί σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας και το εθνικό συμφέρον, υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. Και όπως είναι γνωστό στις διεθνείς σχέσεις και τη στρατηγική, υπάρχει πάντα ο ρόλος του «καλού» και του «κακού αστυνομικού»…


newscode

Read more...

Hurriyet: “Η Τουρκία σκοπεύει μόνο για το 2011 να ξοδέψει 4,5 δις δολάρια σε εξοπλιστικά προγράμματα”


Σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική Hurriyet αναφέρει πως την ώρα που οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε περικοπές των εξοπλιστικών τους δαπανών, σε αντίθεση η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται σε γοργούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, μόνο για το 2011, η γειτονική χώρα έχει προγραμματίσει να ξοδέψει περίπου στα 4,5 δις δολάρια. Το δεκαετή εξοπλιστικό πλάνο της Τουρκίας μέσα σε όλα περιλαμβάνει, 100 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Lightening II που το κόστος τους υπολογίζεται στα 15 δις δολάρια, 30 νέα μαχητικά F-16 Block 50 καθώς και ευρύτερο εκσυγχρονισμό των ήδη υπάρχων.

Επίσης περιλαμβάνει 6 σύγχρονα υποβρύχια τύπου U-291, που το κόστος τους πλησιάζει 3 δις δολάρια, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα που θα κοστίσουν με τη σειρά τους 7 δις δολάρια.

Read more...

«Συνεταιρισμός» με την Τουρκία: Τον Ιούλιο τα σπουδαία…


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στα πλαίσια του απόηχου της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ έδωσε δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και προχώρησε σε μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης. Με λίγα λόγια είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά από την συγκεκριμένη επίσκεψη είχε δύο στόχους.

Πρώτον, να υπογραμμίσει με τον πλέον ξεκάθαρο-διπλωματικό όμως τρόπο πως τόσο οι τραμπουκισμοί στο Αιγαίο όσο και η επιμονή στο να μην τηρηθούν οι υπογεγραμμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την Αθήνα , ούτε την Λευκωσία.

Δεύτερον, η Αθήνα είναι σαφές πως θέλησε να κερδίσει χρόνο και να εμπεδώσει για άλλη μία φορά το «καλό κλίμα» μεταξύ των κυβερνήσεων έτσι ώστε να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες οι όποιες «διερευνητικές επαφές», οι οποίες όμως θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε ένα συγκεκριμένο «χρονοδιάγραμμα».
Από τα ανωτέρω εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα χρειάζονται, η κάθε μία για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους χρόνο τουλάχιστον έως το καλοκαίρι όπου και μετά… απερίσπαστες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν ότι δεν έχουν πει μέχρι στιγμής, αλλά απλά το περιγράφουν μέσω της νέας «εταιρικής» σχέσης που έχει αναπτυχθεί.
Έτσι, τον Ιούλιο με την σύγκληση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένονται να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες ίσως και να χαρακτηριστούν ιστορικές. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις στενές επαφές ενώ σε λίγες εβδομάδες ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφτεί την Αθήνα για την προετοιμασία της συνάντησης του Ιουλίου.
Για άλλη μία φορά θα θέλαμε να τονίσουμε πως παρά τις όποιες καλές προθέσεις, σίγουρα από πλευράς της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ότι και να έχει συμφωνηθεί ή να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, οι Τούρκοι Στρατηγοί θα πρέπει να… ερωτηθούν και να …συναινέσουν και αυτοί. Είναι σαφές πως η προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, ακόμα και μέσα από ένα πλαίσιο «συνεταιρισμού», μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει λόγο των εσωτερικών συγκρουσιακών συνθηκών στην Τουρκία. Πολύ περισσότερο δε, το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία, είναι πιθανότερο από ποτέ, αφού μόνο έτσι οι κεμαλιστές θα μπορέσουν να ανακόψουν όποιου τύπου διαπραγμάτευση των δύο πλευρών.
Ας μην ξεχνάμε πως εάν οι Ισλαμιστές, ισχυριστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πως επίλυσαν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Άγκυρα θα γνωρίσει την μεγαλύτερή του ήττα στα 90 έτη της παρουσίας του στην Τουρκία.
Η Αθήνα θα πρέπει να έχει υπόψη της όλες τις παραμέτρους της εξίσωσης διότι η περίπτωση να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων είναι πολύ μεγάλη…
Οι συνεντεύξεις του Γρηγόρη Δελαβέκουρα έχουν ως εξής:
«Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ κ. Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ ANT fm και το δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα στο πρώτο θέμα της ημέρας, πάμε στα ελληνοτουρκικά και στα όσα έλαβαν χώρα εχθές στο Ερζερούμ.

Οι υπερπτήσεις δε θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, μπορεί να έχουν γίνει ρουτίνα για την Τουρκία, αλλά έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα. Το αυστηρό μήνυμα Παπανδρέου για τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τα μαχητικά της γείτονος και μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού για το casus belli που έχει θέσει η Τουρκία στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στον σημερινό κόσμο η απειλή πολέμου δεν έχει θέση στη διπλωματία υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας υπενθύμισε ακόμη ότι αν δεν καταλήξουν οι διερευνητικές συνομιλίες υπάρχει πρόνοια για προσφυγή στη Χάγη.

Μίλησε για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία, μακριά από ανταγωνισμούς σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Οικουμενικό Πατριαρχείο, λαθρομετανάστευση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην εφ΄ όλης της ύλης τρίωρη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να σχολιάσει τις αιτιάσεις για το Αιγαίο, συνέδεσε το θέμα εκλογής Μουφτή στη Θράκη με εκείνο του Οικουμενικού Πατριάρχη, για το Κυπριακό επανέλαβε την πρότασή του για τετραμερείς συνομιλίες, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είπε ότι η ένωση δοκιμάζει την υπομονή της η οποία έχει όρια.

Πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενημέρωση και της Βουλής ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως το Ερζερούμ προστίθεται σε μία σειρά ατυχών διπλωματικών κινήσεων της Κυβέρνησης.

Πάμε να τα δούμε όλα από την αρχή, να δούμε αρχικά τι νέο μάθαμε από τα όσα διημείφθησαν εχθές, πήγαμε ένα βήμα μπρος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή μείναμε στα ίδια; Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών ο κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή, καλό σας μεσημέρι και χρόνια πολλά.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλό μεσημέρι, επίσης, να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγαμε λοιπόν ένα βήμα μπρος, είμαστε στα ίδια, πήγαμε ένα βήμα πίσω και δεν το μάθαμε ποτέ, πήγαμε ένα βήμα μπρος και δεν το καταλάβαμε; Γιατί η εικόνα που δόθηκε, πέραν της καλής σχέσης και της θερμής υποδοχής του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι δε μάθαμε κάτι νέο.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, πρώτα απ΄ όλα πέραν της θερμής υποδοχής που είχε ο Πρωθυπουργός, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο ισχυρός συμβολισμός που είχε η θετική ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού Ερντογάν να μιλήσει στους Τούρκους Πρέσβεις.

Και αυτή την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός την αξιοποίησε, προκειμένου να μιλήσει ανοιχτά στη ραχοκοκαλιά, ουσιαστικά, της τουρκικής διπλωματίας και να θέσει όλα αυτά τα θέματα τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην ελληνοτουρκική προσέγγιση -στην «εταιρική σχέση», όπως την αποκάλεσε ο κ. Ερντογάν- από την άλλη όμως να μιλήσει και για το όραμά μας, την προοπτική δηλαδή της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προκειμένου να αναπτύξουμε το δυναμικό αυτής της σχέσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να τα θέσει όλα, με πολύ ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο, από τις υπερπτήσεις, από την κατάσταση στην Κύπρο, τα θέματα των μειονοτήτων, όλα τα θέματα. Αυτό ακριβώς είναι και η νέα φάση στην οποίαν έχουν περάσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά. Υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε, συνομιλούμε, το επιδιώκουμε αυτό και αυτή η ειλικρίνεια που υπάρχει, ακόμα κι αν εκπλήσσει μερικές φορές, είναι νομίζω απαραίτητο συστατικό, αν θέλουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα προς τα μπρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή την ειλικρίνεια, έτσι όπως εσείς τη χαρακτηρίζετε, την έχουμε δει ωστόσο μέχρι τώρα αρκετές φορές, σε όλες τις επαφές που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κ. Ερντογάν και στην Αθήνα τους έχουμε παρακολουθήσει σε αντίστοιχες δηλώσεις, ανάλογου ύφους και περιεχομένου.

Αυτό το οποίο ρώτησα λοιπόν είναι αν υπάρχουν κάποια βήματα εξέλιξης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που πρέπει να περιμένουμε από δω και πέρα κ. Δελαβέκουρα ή αν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι σχέσεις παραμένουν σταθερές.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Σας θυμίζω ότι τον Μάιο έγινε η ιδρυτική συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με την υπογραφή 22 συμφωνιών και την έναρξη μιας συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που απασχολούν και τις δύο χώρες, από τον τουρισμό, τη λαθρομετανάστευση, τη συνεργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτά είναι πολύ σημαντικοί τομείς.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή και το συντονισμό των χωρών της περιοχής μας για την αντιμετώπισή της, είχαμε τώρα τη νεότερη επίσκεψη του δικού μας Πρωθυπουργού, προγραμματίζουμε τον Ιούλιο να γίνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Τουρκία, ενώ το Μάρτιο θα φιλοξενήσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τον κ. Νταβούτογλου, προκειμένου να προετοιμάσουμε το Συμβούλιο.

Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, αλλά ακόμα και στον πυρήνα, στο δύσκολο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας κι εκεί έχουμε εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών και μια σαφή πολιτική εντολή από τους δύο Πρωθυπουργούς προς τους εκπροσώπους των δύο πλευρών να τις προχωρήσουν προκειμένου να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει και γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η προειδοποίηση της Χάγης βεβαίως και δια στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού του κ. Παπανδρέου.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα δεν μπορεί να είναι ένας διάλογος ο οποίος θα συνεχίζεται εσαεί, έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Το θέμα είναι δύσκολο, είναι νομικό, είναι σύνθετο κι αυτό που λέμε είναι ότι αν οι διερευνητικές επαφές δεν μπορέσουν να φτάσουν στο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε προς τη διεθνή δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διάλογος για τα μεγάλα ζητήματα δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται εσαεί και πάρα πολύ σωστά εσείς κάνετε και το επισημαίνετε.

Το άλλο ζήτημα των υπερπτήσεων εθίγη με έντονο τρόπο, είναι αλήθεια, από τον Πρωθυπουργό από τον κ. Παπανδρέου εχθές στο Ερζερούμ, που το έχει ξαναθίξει και το έχει επαναλάβει αρκετές φορές, έχει την δική του αξία να το λέει δυνατά ο ένας μπροστά στον άλλον.

Από την άλλη όμως ο κάτοικος του Αγαθονησίου και πολλών άλλων ελληνικών νησιών παρακολουθεί καθημερινά πάνω από το κεφάλι του οπλισμένα τουρκικά μαχητικά να κόβουν βόλτες πάνω από το Αιγαίο. Αποτέλεσμα δηλαδή δεν βλέπει.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να πούμε ότι έχουμε μια απαράδεκτη παραβατική συμπεριφορά.

Και το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη συνάντηση απέναντι σε 200 Πρέσβεις της Τουρκίας έθεσε αυτά τα θέματα με τόσο καθαρό τρόπο κι ακριβώς τονίζοντας αυτή τη διάσταση που λέτε για τον κάτοικο του Αγαθονησίου, ακριβώς αυτό είναι που έπρεπε να γίνει προκειμένου η τουρκική διπλωματία να ξέρει ότι δεν υπάρχει ανοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σε αυτή την πρακτική.

Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο και το τονίσω αυτό. Κάθε φορά που έχουμε τέτοια παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Αμύνης, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προασπίσουν την εθνική κυριαρχία.

Γίνονται όλα τα διαβήματα προς διεθνείς οργανισμούς και την τουρκική πλευρά, αλλά γίνονται και οι επιχειρησιακές ενέργειες που απαιτούνται από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, άρα πρέπει να ξέρουμε ότι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας είναι κορυφαία προτεραιότητα και εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση.

Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι τέτοιες πρακτικές εκ μέρους της Τουρκίας όχι μόνο ενέχουν τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου ενδεχομένως, αλλά ακόμη περισσότερο δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την πραγματική βούληση και ενδεχομένως ικανότητα της Τουρκίας να προχωρήσει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Αυτό θα πρέπει η Τουρκία να το αλλάξει και θα πρέπει να μιλήσει με πράξεις. Υπάρχουν οι δηλώσεις προθέσεων, οι οποίες είναι πραγματικά θετικές. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο Έλληνας Πρωθυπουργός μοιράζονται ένα κοινό όραμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτό είναι μια πραγματικότητα η οποία είναι θετική και πάρα πολύ σημαντική, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί από πράξεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δελαβέκουρα δε θα ρωτήσω αν υπάρχουν πράγματα τα οποία συζητούν οι δύο Αρχηγοί μεταξύ τους και δεν τα μαθαίνουμε ποτέ, γιατί ούτως ή άλλως και εσείς δε θα μου απαντήσετε.

Υπάρχουν πράγματα όμως τα οποία συζητούν μόνον σε επίπεδο κορυφής οι δύο χώρες κι όταν λέω κορυφής εννοώ μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου Πρωθυπουργού και τα οποία δεν ακούνε ούτε οι Υπουργοί των Εξωτερικών;

Και το λέω αυτό, επειδή και εχθές, όπως είχε γίνει και την τελευταία φορά στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης δύο και πλέον ώρες της συνάντησης υπήρξε μία κατ΄ ιδίαν επαφή και προς το τέλος μπήκαν στο χώρο ο κ. Δρούτσας και ο κ. Νταβούτογλου.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θέλω να σας πω κάτι γι΄ αυτό, γιατί δεν είναι καλό να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως όλοι οι ηγέτες του κόσμου, πραγματοποιεί και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Είναι σημαντικές αυτές οι συναντήσεις, γιατί επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και μια προσωπική σχέση μεταξύ των ηγετών, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη, συμπληρωματικά προς τις διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να πετυχαίνουμε πρόοδο.

Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι αυτές οι συναντήσεις είναι κάποιας μορφής μυστική διπλωματία ή κάτι τέτοιο, γιατί είναι μέρος της διπλωματικής πρακτικής και υπάρχει η πλήρης εικόνα για τις συναντήσεις αυτές.

Ο Πρωθυπουργός χθες έδωσε μια συνέντευξη τύπου, έκανε ενημέρωση στους Έλληνες δημοσιογράφους και είχαμε την ευκαιρία και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι΄ αυτή τη συνάντηση και για το περιεχόμενό της, στην οποία εθίγησαν πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα.

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στην κορυφή της ατζέντας στις τελευταίες συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών, είναι ακριβώς είναι ένα πάρα πολύ φλέγον ζήτημα, στο οποίο απαιτείται η συνεργασία των δύο χωρών μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να το αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα δούμε τι θα γίνει και με το πρωτόκολλο της επανεισδοχής.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το θέμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας έχει πρακτικά αποτελέσματα για τους πολίτες των δύο χωρών, ωφέλιμα αποτελέσματα στον τουρισμό, στην οικονομία και δεν μπορούμε αυτά να τα περιβάλουμε με έναν μανδύα περί δήθεν μυστικής διπλωματίας, γιατί δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Και ακριβώς αυτές οι συναντήσεις παράγουν αποτελέσματα, μετά από αυτές τις συναντήσεις δίνονται οι οδηγίες προκειμένου η διπλωματική υπηρεσία να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα, έτσι λειτουργεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο κ. Δελαβέκουρα. Υπάρχει ένα αίτημα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Αβραμόπουλο, να ενημερωθεί και η Βουλή για τα όσα έγιναν στο Ερζερούμ. Θα γίνει κάτι τέτοιο από το Υπουργείο των Εξωτερικών από τον Υπουργό τον κ. Δρούτσα ή από τον Πρωθυπουργό; Είναι κάτι τέτοιο εις γνώση σας;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήδη έχουμε προγραμματίσει μια συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών έχει κατ΄ επανάληψη συζητήσει στη Βουλή για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και είναι δέσμευσή του ότι θα έχει μια συνεχή ενημέρωση με την αρμόδια Επιτροπή, αλλά και την Ολομέλεια της Βουλής.

Και όπως ίσως θα γνωρίζετε, προγραμματίζεται και μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Δελαβέκουρα, να είστε καλά, καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ, χρόνια πολλά, να είστε καλά.»

Η δεύτερη συνέντευξη του Γ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής:

«Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ κ. Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ Flash και τους δημοσιογράφους Α. Σπανού και Κ. Παρρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μαζί μας ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Καλή σας ημέρα κ. Δελαβέκουρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα και ευχαριστούμε, γιατί είστε άρτι αφιχθείς από ό,τι μαθαίνω.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι ακριβώς, είμαι στο αεροδρόμιο ακόμα, οπότε μπορεί να ακούσετε και καμιά ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το διπλωματικό συμπέρασμα από τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου εκεί στα βάθη της Ανατολίας;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ΄όλα, να σας πω ποιο είναι το πλαίσιο. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ποτέ δεν είχε τον χαρακτήρα μιας συνάντησης κορυφής, που θα έδινε λύση σε όλα τα προβλήματα.

Επειδή είχαν ακουστεί διάφορα και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, για ανακοίνωση συμφωνιών ειρήνης ή συνεκμετάλλευσης και διάφορα άλλα, πρέπει να πούμε ότι η αποδοχή εκ μέρους του Πρωθυπουργού της πρόσκλησης του κ. Ερντογάν να μιλήσει στη Σύνοδο των Πρέσβεων και να εγκαινιάσουν μαζί και τις εγκαταστάσεις των πανεπιστημιακών χειμερινών αγώνων, ήταν μια κίνηση με έντονο συμβολισμό.

Ο Πρωθυπουργός, όμως, χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να δώσει και ουσία και περιεχόμενο και απευθυνόμενος στη ραχοκοκαλιά της τουρκικής διπλωματίας πραγματοποίησε ένα ισχυρό διάβημα για την απαράδεκτη πρακτική των υπερπτήσεων. Παρουσίασε με ξεκάθαρο τρόπο το όραμα της Ελλάδας για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά επίσης έθεσε τις αυστηρές προϋποθέσεις, υπό τις οποίες αυτή είναι εφικτή.
Ανέπτυξε ένα προς ένα όλα τα σημεία που στέκονται εμπόδιο στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και το πιο σημαντικό, νομίζω, είναι ότι έθεσε ένα ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στην ειρήνη και στη σύγκρουση και είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη και το ίδιο πράγμα λέει ο κ. Ερντογάν και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις από το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε τριών ωρών συνάντηση και από αυτό το μεγαλύτερο μέρος ήταν κατ΄ ιδίαν οι δύο ηγέτες, χωρίς παρουσία τρίτων, εικάζει δηλαδή κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρχει στο βάθος της εικόνας μόνο αυτό που φάνηκε στο προσκήνιο.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα ακριβώς αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας είναι σημαντικός, για να μπορέσουμε να έχουμε την πρόοδο, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη συνεννόηση.
Είναι απαραίτητη αυτή η επικοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορούν να εκθέσουν τις απόψεις τους, να ακούσουν τις απόψεις του άλλου και να συνεννοηθούν.

Αυτό που ψάχνουμε είναι κοινό τόπο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε, είναι προς όφελός μας. Η επιλογή του να μη μιλήσεις υπάρχει πάντα στο τραπέζι, αλλά δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Δελαβέκουρα οφείλω να παρατηρήσω ότι έχουμε δύο στοιχεία που συνιστούν την έννοια του πρωτοφανούς. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός καλείται να συζητήσει σε μία διαδικασία εσωτερικού χαρακτήρος, όπως η Σύνοδος των Διπλωματών της γείτονος χώρας.

Και έχουμε νομίζω και για πρώτη φορά να λέγονται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα πράγματα με το όνομά τους όχι σε μία συνέντευξη τύπου, όχι στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά εκεί, δηλαδή στην έδρα του «αντιπάλου». Αυτό είναι κάτι το οποίο σχολιάστηκε πάρα πολύ εχθές και σχολιάστηκε θετικά, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μάσησε τα λόγια του. Μπορεί να είπε αυτονόητα πράγματα, αλλά τα είπε.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις κι αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Όταν η Ελλάδα μιλάει με την Τουρκία, μιλάει σε ένα πλαίσιο. Οι αρχές μας, οι θέσεις μας, τα συμφέροντά μας, είναι σαφή, είναι προσδιορισμένα και διαχρονικά και αυτά υπηρετεί η ελληνική διπλωματία, αυτά υπηρετεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βέβαια από κει και πέρα κύριε εκπρόσωπε, υπάρχει και το κατ΄ ιδίαν και βεβαίως δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι σε μία ραδιοφωνική εκπομπή θα απαντούσατε στο ερώτημά μου για το τι συζήτησαν οι δύο άνδρες σε ένα μακρύ σε χρόνο τετ α τετ που είχαν, αλλά εγώ πρέπει να το θέσω.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και βέβαια μπορώ να σας απαντήσω τί συζήτησαν. Τα θέματα τα οποία συζήτησαν είναι γνωστά, τα είπαν και στη συνέντευξη τύπου, είχα κι εγώ την ευκαιρία να ενημερώσω χθες και τους δημοσιογράφους.

Είναι πολύ σημαντικά θέματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης παραδείγματος χάριν που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στις τελευταίες συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών, γιατί είναι κοινό πρόβλημα και απαιτεί κοινή αντιμετώπιση μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι ένα πεδίο συνεργασίας, το οποίο μας ανοίγει δρόμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς το μέλλον. Είχαμε το Μάιο την επίσκεψη του κ. Ερντογάν με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, περιμένουμε τον Ιούλιο να πραγματοποιηθεί το ανταποδοτικό Συμβούλιο στην Τουρκία, θα έρθει ο κ. Νταβούτογλου το Μάρτιο στην Αθήνα, έχουμε σημαντικά θέματα περιφερειακής συνεργασίας όπως είναι το θέμα των πλημμυρών στον Έβρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μειώνω καθόλου τον χαρακτήρα όλων όσων αναφέρετε, είναι σημαντικά, συμφωνώ μαζί σας. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι και για τους ακροατές μας υπάρχουν και θέματα που θα είχαν έτσι αν θέλετε το ερώτημα, την απορία για το τι συζήτησαν οι δύο άνδρες.

Λόγου χάριν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαλε το θέμα των υπερπτήσεων και το έβαλε καθαρά, το είπα νωρίτερα, χωρίς φόβο και πάθος, ενώπιον του ακροατηρίου, ενός δύσκολου ακροατηρίου. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έβαλε το θέμα; Και αξία θα έχει να μας πείτε, αν γνωρίζετε βεβαίως κύριε εκπρόσωπε, τι απάντησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς αυτό σας είπα και προηγουμένως, ότι ετέθησαν όλα τα θέματα.

Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεται ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Υπάρχουν συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Και ταυτόχρονα αυτές οι πρακτικές των υπερπτήσεων παραδείγματος χάριν πρώτα απ΄ όλα ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή και θερμού επεισοδίου, αλλά και εγείρουν ερωτήματα για την πραγματική βούληση ή ακόμα και ικανότητα της Τουρκίας να προχωρήσει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Γι΄ αυτό ακριβώς όλα αυτά τα θέματα ετέθησαν κι αυτό που θέλουμε να φτάσουμε είναι σε ένα σημείο που δε θα υπάρχουν αυτά τα πράγματα, γιατί πιστεύουμε ότι πραγματικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν δυναμική και μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των δύο λαών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο εύκολο είναι να γίνει, να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, για κάποιο έστω από αυτά τα θέματα, που χωρίζουν τις δύο χώρες σε ένα χρονικό διάστημα για το οποίο ορισμένοι και να ονοματίσω εγώ έναν εξ αυτών, τη Νέα Δημοκρατία, στέκεται και βάζει έναν αστερίσκο και λέει ότι δεν μπορείς όταν από την κρίση είσαι σε μία θέση ανίσχυρη ή αδύναμη να διαπραγματευτείς, δεν είναι καλό διαπραγματευτικό timing το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το συμμερίζεστε ή τι απαντάτε σε αυτές τις αιτιάσεις;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να μπω στην εσωτερική πολιτική συζήτηση που γίνεται μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα έχει πρώτα απ΄ όλα πολύ ισχυρές θέσεις και κανένας δεν έχει συνδέσει τα οικονομικά θέματα με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Ακριβώς επειδή έχουμε τόσο ισχυρές θέσεις δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επιδιώκουμε την επικοινωνία, να μην προσπαθούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να λύσουμε τα θέματα. Η αδράνεια για μας δεν είναι επιλογή, έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας, γι΄ αυτό ακριβώς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και πρέπει να έχουμε μία δυναμική διπλωματία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα κ. Δελαβέκουρα σας ευχαριστώ πολύ.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γεια σας, καλημέρα.»

Read more...

Λύσσα Μπαγίς κατά του φράκτη στον Έβρο


Λύσσα έχει πιάσει τον Τούρκο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς για τον φράχτη που σχεδιάζει να εγκαταστήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα πρότυπα του ισπανικού φράκτη στο ισπανομαροκινά σύνορα. “Καμία λύση δεν θα φέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης ο φράχτης που σχεδιάζει να κατασκευάσει η κυβέρνηση της Ελλάδας στον Έβρο” δηλώνει και πάλι ο Τούρκος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Η συνέντευξη αναμεταδίδεται και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με την Sabah να βάζει ως τίτλο τη φράση: «Ο Μπαγίς προειδοποιεί την Αθήνα».

Ο κ. Μπαγίς σημειώνει, επίσης, ότι αυτό που θα πετύχει ο φράχτης είναι να μετατοπίσει το πρόβλημα σε άλλες χώρες της Μεσογείου, στη Ρωσία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.

Προσθέτει, επίσης, ότι η επιλογή του φράχτη δεν συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης.

Μιλώντας, τέλος, για την εκκρεμή συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία, δηλώνει ότι είναι έτοιμη προς υπογραφή αλλά δεν υπογράφεται γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φαίνεται ότι το σχέδιο χαλάει τις μπίζνες που κάνουν οι Τούρκοι στην ροώθηση των λαθρομεταναστών στον Έβρο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Εκλογές, ΕΕ, Κύπρος, Ισραήλ και Ιράν


Του Αλέξανδρου Μασσαβέτα

Η εκτίμηση κάποιων αναλυτών πως “το 2011 θα είναι η σημαντικότερη χρονιά της δεκαετίας” για την Τουρκία είναι ίσως λίγο παρακινδυνευμένη. Ωστόσο, γενική είναι η πεποίθηση πως ξημερώνει για την Τουρκία ένα έτος εξαιρετικά σημαντικό από άποψη πολιτικής επικαιρότητας, καθώς αναμένεται το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει τις προγραμματισμένες για την άνοιξη βουλευτικές εκλογές για τρίτη συνεχή φορά.
Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πρόκειται να απολέσει ένα μικρό ποσοστό της εκλογικής του δύναμης στις ερχόμενες εκλογές.

Παράλληλα, ωστόσο, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΑΚΡ θεωρείται ακόμη σήμερα από τους αναλυτές το πιθανότερο αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών. Σε περίπτωση που το ΑΚΡ δεν κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενδεχόμενο που δεν φαίνεται να δέχονται οι περισσότεροι αναλυτές, θεωρείται πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με το κουρδικό κόμμα BDP. Οι βουλευτές του τελευταίου ενδέχεται να κατέβουν ως ανεξάρτητοι στις εκλογές, προκειμένου να αποφύγουν το φράγμα του 10% των ψήφων που ένα κόμμα απαιτείται να συγκεντρώσει σε ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στην περίπτωση συνεργασίας του ΑΚΡ με το κουρδικό κόμμα, θα σημειωθεί αναπόφευκτα κινητικότητα στο κουρδικό, που έχει βαλτώσει μετά τη σθεναρή αντίσταση της κεμαλικής και ακροδεξιάς πτέρυγας στο “κουρδικό άνοιγμα” της κυβέρνησης το 2009.

Προτεραιότητα η ΕΕ
Όσον αφορά το διπλωματικό μέτωπο, οι προτεραιότητες της Τουρκίας το 2011 αναμένεται να είναι η αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η σημείωση προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Κύπρο, αφενός, και με το Ισραήλ και το Ιράν, αφετέρου. Οι δύο πρώτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, καθώς το Κυπριακό αποτελεί το σημαντικότερο τεχνικό πρόβλημα στην πρόοδο της ενταξιακής πορείας της χώρας. Σημειώνεται πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παραλύσει, καθώς δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο προς διαπραγμάτευση από το 2005. Η Τουρκία έχει περιέλθει σε απόγνωση, βλέποντας χώρες όπως η Κροατία, που άρχισαν τις ενταξιακές συνομιλίες τους πολύ αργότερα, να βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της ένταξης.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ αναμένεται να δείξει μεγαλύτερη θέρμη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Ερντογάν και το κόμμα του επιβίωσαν της σοβαρής πολιτικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα τα έτη 2007 και 2008, ενώ πολλοί από τους ορκισμένους να απομακρύνουν την κυβέρνηση Ερντογάν με κάθε μέσο από την εξουσία βρίσκονται ήδη στη φυλακή, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης του παρακράτους Εργκενεκόν. Με τα του οίκου του σε ασφάλεια, ο Ερντογάν αναμένεται να ξαναδώσει προτεραιότητα στο ζήτημα της ένταξης, επιστρέφοντας στους ρυθμούς της γρήγορης προόδου των ετών 2002-2006.

Θα συνεχιστούν, εξάλλου, οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως εκείνη του υπουργού εξωτερικών Νταβούτογλου, πως “η ΕΕ πρέπει να προβεί σε μία στρατηγική επιλογή: είτε να παγώσει τις ενταξιακές μας συνομιλίες λόγω της Κύπρου είτε να πιέσει την ελληνική πλευρά για λύση”. Αυτές κρύβουν την πραγματικότητα πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να προβεί σε τολμηρότερα ανοίγματα στην Κύπρο, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που αναμένεται να είναι λυσσαλέες.

Η σχέση με το Ισραήλ
Όσον αφορά την άνευ προηγουμένου ένταση στις σχέσεις με το Ισραήλ, δεν διαφαίνεται μία εύκολη και γρήγορη λύση για την αποκλιμάκωσή της στον ορίζοντα. Τόσο η δεξιών/εθνικιστικών πεποιθήσεων κυβέρνηση Νετανιάχου όσο και η ισραηλινή κοινή γνώμη πνέουν μένεα κατά της Τουρκίας. Ήδη ισραηλινοί δημοσιογράφοι, αναλυτές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας αναρωτιούνται αν όντως θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές ο Ερντογάν. Είναι ηλίου φαεινότερον πως, όσο ο τελευταίος βρίσκεται στα ηνία της τουρκικής πολιτικής, οι Ισραηλινοί δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν ούτε σε συμβολικές κινήσεις προσέγγισης – νιώθουν βαθύτατα προσβεβλημένοι από τον τούρκο ηγέτη και αποστροφή προς το πρόσωπό του. Όσο δε η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί κόκκινο πανί για το Ισραήλ, πάνε περίπατο και οι φιλοδοξίες του Ερντογάν περί ανάληψης σημαντικού και εποικοδομητικού ρόλου στις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού.
*
Αυτόκλητος μεσολαβητής. Τη χρονιά που πέρασε η τουρκική διπλωματία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, ιδίως με τις προσπάθειες (από κοινού με τη Βραζιλία) για μεσολάβηση ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν. Ωστόσο, η μεσολαβητική αυτή προσπάθεια δεν απέτρεψε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της προσπάθειας σύσφιξης σχέσεων με τους γείτονές της και της ανάληψης περιφερειακού ρόλου, θα συνεχίσει να αποτελεί τον αυτόκλητο μεσολαβητή Ιράν – Δύσης. Για οποιαδήποτε πρόβλεψη, όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας όμως, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιους μήνες ακόμη.

Read more...

Τα δύο άγνωστα επεισόδια που σκηνοθέτησε η Άγκυρα στο Αιγαίο πριν και κατά την διάρκεια του Ερζερούμ


Ελληνικό ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης Super Puma είχαν «λοκάρει» τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο επειδή δήθεν … παραβίασε πέντε φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή βορειοδυτικά της χερσονήσου του Αϊδινίου, υποστηρίζουν οι Τούρκοι και όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στο Ερζερούμ και έθετε – έστω με τον τρόπο που το έθεσε – θέμα τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωση στην ιστοοσελίδα του αναφέρει ότι και αναχαιτίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη. «Ελληνικό ελικόπτερο που σηκώθηκε από την νήσο … Σακίζ (σ.σ.: δεν άλλη είναι από την … Χίο, έτσι για να μαθαίνουμε σιγά-σιγά και τα … εναλλακτικά ονόματα των νησιών μας) πετώντας βορειοδυτικά από την χερσόνησο του Γενιχισάρ (Αϊδινίου) μέσα σε 11 λεπτά παραβίασε 5 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΥΠΕΞ»!

Από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο defencenet.gr εξέφρασαν την απορία τους για την τουρκική ανακοίνωση που έθεσε υπ’όψιν τους το defencenet.gr, λέγοντας «Το Super Puma κατ’αρχήν δεν σηκώθηκε από την Χίο. Σηκώθηκε από την Λήμνο. Και το σημαντικότερο δεν κινήθηκε στην περιοχή του Αϊδινίου, αλλά στην περιοχή της έρευνας-διάσωσης που αναφέρει η ΝΟΤΑΜ. Πρόκειται για ένα 100% κατασκευασμένο δήθεν περιστατικό. Μπλέκουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης σε άλλη περιοχή με την δήθεων παραβίαση του εναερίου χώρου τους».

Το θέμα είναι ότι η Άγκυρα φτιάχνει κλίμα με κάθε ευκαιρία. Πλέον είναι βέβαιο ότι την Παρασκευή δεν υπήρξε ούτε ψαράς, ούτε βάρκα, ούτε τίποτα. Ήταν το σύνηθες ψεύτικο σήμα που το έχουν επαναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν για να δημιουργούν κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς και να προβάλουν κατόπιν τις δικές τους θέσεις περί τουρκικής αρμοδιότητας στις αποστολές έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Αλλά κάνει εντύπωση ακόμα και σε όσους στρατιωτικούς ή στελέχη του ΥΠΕΞ έχουν συνηθίσει από τέτοιες ανατολίτικες πονηριές, το θράσος της Άγκυρας και η υψηλή επικινδυνότητα των κινήσεων της. Μάλιστα το τουρκικό ΓΕΕΘΑ δεν έμεινε μόνο στην «πενταπλή παραβίαση από το ελληνικό ελικόπτερο», αλλά προχώρησε και σε … ανακάλυψη παρενόχλησης τουρκικού F-16 από ελληνικό Mirage 2000-5: Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί την δεύτερη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα, μέσα στον νέο χρόνο υποστηρίζεςι το τουρκικό ΓΕΕΘΑ.

Στις 4 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί πως «Αεροπλάνο Μirage 2000 που σηκώθηκε από την Τανάγρα, παρενόχλησε τουρκικό F-16 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και στις 15.19 από τον βορρά της Χίου έως νότια της Μυτιλήνης, εγκλωβίζοντας τον στο ραντάρ για ένα διάστημα 14 λεπτών».
Αυτό το περιστατικό, κατά τους Τούρκους, ήταν η πρώτη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου το 2011. Κατ’αρχήν αν όντως συνέβη αυτό (αμφιβάλουμε σφόδρα) δηλαδή να εγκλωβιστεί επί 14 (!) λεπτά το τουρκικό μαχητικό, σημαίνει ότι ο Τούρκος πιλότος καλύτερα ν’αφήσει το χειριστήριο και ν’ασχοληθεί με το … πλέξιμο.

Και βέβαια το κρίσιμο ερώτημα είναι το πως έφτασε να παραβιάσει από το βόρειο Αιγαίο και τον διεθνή εναέριο χώρο, όπως λένε οι ίδιοι, τον τουρκικό ΕΕΧ. Εκτός και αν … ξεχάστηκε ο δικός μας πιλότος, αφού ο συνάδελφός του, όπως ομολογεί και το ίδιο το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, το … «απολάμβανε» επί 14 ολόκληρα λεπτά! Σημειώνουμε ότι ένας εγκλωβισμός σε παραμέτρους βολής σπάνια διαρκεί περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα, τα οποία πάντως είναι υπεραρκετά για βολή βλήματος ή πυροβόλου.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξ Ανατολών γείτονες έχουν αρχίσει και σκηνοθετούν επεισόδια και αυτό πρέπει να λάβουν ιδιαίτερα σοβαρά οι αρμόδιοι.

Πέρα από τις σκηνοθεσίες υπάρχουν και τα πραγματικά γεγονότα, όπως η έκδοση δύο επιπλέον ΝΟΤΑΜ (πέραν από τις δύο ΝΟΤΑΜ και τη ΝAVTEX που εξέδωσαν για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την Παρασκευή το πρωί) την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, μετά την συνάντηση Ερντογάν-Παπανδρέου.

Κατ’αρχήν να σημειώσουμε κάτι που πέρασε απαρατήρητο την Παρασκευή: Η περιοχή που διεξήγαγαν την επιχείρηση SAR οι Τούρκοι (βάσει NOTAM & NAVTEX) είναι ελάχιστα μικρότερη από την περιοχή που έχουν δεσμεύσει για TASMO προσεχώς (βλέπε την ΝΟΤΑΜ για την ΤASMO πρώτη από τις κάτωθι) και για την οποία είχαμε τις ΝΟΤΑΜ περί των ορίων FIR και του εθνικού εναέριου χώρου (είναι η δεύτερη από τις δύο περιοχές της προγραμματισμένης για 12-13/1/2011 TASMO πέριξ της Λέσβου).

Πρακτικά εμπεριέχεται σε αυτή. Ίσως αυτό κάτι λέει: Συμπίπτει με μια περιοχή που αν έχουμε χωρικά ύδατα-χτένι, οι Τούρκοι θέλουν να περάσει στον δικό τους έλεγχο.

Οι δύο νέες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν την Παρασκευή, όσο και αν δεν είναι τόσο «νέες» αφορούν αεροναυτικές ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Αεροπορίας. Στην πρώτη περίπτωση την εξέδωσαν λόγω της τροποποίησης του αιτήματος τους από την ΥΠΑ στην εκδοθείσα ΝΟΤΑΜ για TASMO μεταξύ Λέσβου και Χίου (η ΥΠΑ την τροποποίησε ως έχουσα τον έλεγχο της περιοχής), και στην δεύτερη λόγω παράνομης έκδοσης ΝΟΤΑΜ των Τούρκων σε περιοχή που περιλαμβάνει και τμήμα του FIR-Αθηνών Ανατολικά της Ρόδου.

Στην δεύτερη περίπτωση «αποκόπτουν» το Καστελόριζο, εκδίδοντας 100% παράνομη ΝΟΤΑΜ σε μία κίνηση που συνδέεεται άμεσα με την προσπάθεια «διαγραφής» του Καστελόριζου από την ελληνική ΑΟΖ

Η πρώτη ΝΟΤΑΜ για την ΤΑSMO μεταξύ Χίου-Λήμνου είναι η εξής:

A0078/11 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0010/11 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE UNPRECEDENTED AND DEFIANT PRACTICE OF GREECE IN DEFINING 6NM
WIDE TERRITORIAL WATERS AND 10NM NATIONAL AIRSPACE CONTRADICTS WITH
THE INTERNATIONAL LAW AND CONSEQUENTLY VIOLATES THE RIGHT OF FREE
USE OF INTERNATIONAL AIRSPACE. ACCORDING TO INTERNATIONAL LAW THE
AIRSPACE OVER WHICH A STATE CAN CLAIM COMPETENCE AND EXCLUSIVE
SOVEREIGNTY IS LIMITED TO THAT PORTION WHICH LIES ABOVE ITS
TERRITORY AND THE TERRITORIAL WATERS ADJACENT TO IT. THEREFORE, THIS
ILLEGAL PRACTICE OF GREECE IS IN VALID AND UNACCEPTABLE TO TURKEY. SFC – FL999,
12 JAN 07:15 2011 UNTIL 13 JAN 09:15 2011. CREATED: 07 JAN 14:10 2011
Η δεύτερη που «αποκόπτει» το Καστελόριζο, έχει ως εξής:

A0076/11 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0010/11 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE PORTION OF ISTANBUL FIR LIMIT BETWEEN THE POINTS
360456N-0295958E AND THE POINT COINCIDING WITH THE BEGINNING POINT
OF THE TURKISH-GREEK LAND BORDER DOES NOT REFLECT OR IMPLY IN ANY
WAY ANY EXPRESSION OF OPINION WHATSOEVER REGARDING THE DELIMITATION
OF ANY KIND OF BOUNDARY AMONG THE PARTIES CONCERNED OR A BILATERALLY
AGREED PRACTICE.THE SAID LINE IS PURELY THEORETICAL AND SOLELY
SERVES AIR TRAFFIC SERVICE(ATS) PURPOSES. SFC – FL100, 12 JAN 07:15 2011 UNTIL
13 JAN 09:15 2011. CREATED: 07 JAN 14:04 2011

Αν και τέτοιες ΝΟΤΑΜ βγάζουν συχνά, τουλάχιστον μία-δυό φορές το δίμηνο κατ’ελάχιστο και όσον αφορά τις συγκεκριμένες τις είχαν ήδη εκδόσει προ ημερών επέλεξαν να τις επανεκδώσουν την Παρασκευή…

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η Χαρά Νικοπούλου και το τουρκικό προξενείο


Η κα Άννα Διαμαντοπούλου υπήρξε επίτροπος της Ε.Ε. με αρμοδιότητα σε θέματα απασχόλησης από το 1999-2004.Το 2001 πρότεινε την θεσμοθέτηση της αγγλικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα, θεωρώντας πως στην «σύγχρονη Βαβέλ» της Ευρώπης, οι Έλληνες πρέπει να έχουν ισότιμα δύο γλώσσες.

Τότε η πρότασή της αυτή, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Π. Ευθυμίου, Ευαγ. Βενιζέλος κλπ), αλλά και από την τότε αντιπολίτευση της Ν.Δ.
Συγκρατώ ακόμη την δήλωση του τότε συντονιστή της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Β. Πολύδωρα, που ζήτησε «από τον Πρωθυπουργό και την συντροφιά του να σταματήσουν την Εθνοκτόνο πολιτική τους.Δεν θέλουμε απεθνοποιημένη Ευρώπη, οι κυβερνώντες επιχειρούν κάτι, για το οποίο δεν έχουν εντολή από τον λαό, ούτε εξουσιοδότηση από το Σύνταγμα.»

Το πρωτοκλασάτο λοιπόν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε το 2010 το «Εθνικό της έργο» με την αποπομπή της Ελληνίδας δασκάλας, Χαράς Νικοπούλου από μειονοτικό σχολείο του Έβρου.
Η Χαρά, επιτελούσε συνειδητά τεράστιο έργο Ελληνίδας δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου, στην εσχατιά της Ελλάδας, όπου προσπαθούσε να συνενώσει τους Έλληνες με τους Πομάκους, υποστηρίζοντας με σθένος πως οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι.
Η προσφορά της, ανιδιοτελής και η παραγωγή έργου, τεράστια. Έκανε καθημερινά μαθήματα στο σχολείο και πέραν αυτών παρέδιδε μαθήματα σε όσα παιδιά είχαν πρόβλημα με την Ελληνική γλώσσα. Κατάφερε να οργανώσει χορωδίες και να γνωρίσει στα παιδιά μουσικά όργανα της Ελληνικής παράδοσης. Τους ενέπνεε ιδιαίτερο πατριωτισμό, με την προετοιμασία και την συμμετοχή των παιδιών σε παρελάσεις Εθνικών επετείων. Το έργο της δεν άργησε να γίνει γνωστό πέραν των ορίων του Μεγάλου Δέρειου. Έτσι, άρχισαν οι προσκλήσεις για συμμετοχή της ίδιας και των παιδιών του σχολείου, σε εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Όλη αυτή η δραστηριότητα της Χαράς, «χάλαγε την σούπα» του Τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και των σχεδίων τους. Έτσι, αφού πρώτα τρομοκράτησαν λεκτικά την αλύγιστη δασκάλα, στην συνέχεια προχώρησαν και σε βίαιη επίθεση εναντίον της. Κάτοικος του χωριού της επιτέθηκε και την έδειρε άγρια. Αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο χέρι. Τίποτε όμως δεν μπορούσε να κάμψει το πατριωτικό της φρόνημα και αφού ανάρρωσε, επανήλθε δριμύτερη προκειμένου να εκτελέσει εκ νέου τα καθήκοντά της ως Ελληνίδα εκπαιδευτικός.
Συμπαραστάτες του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, στην φίμωση της φωνής της γνήσιας Ελληνίδας, ο ψευτομουφτής , οι δύο μειονοτικοί βουλευτές και ο Δήμαρχος Ορφέως κ. Ευάγγελος Πουλιλιός.
Η κ. Διαμαντοπούλου, υποτασσόμενη στις ορέξεις και τα κελεύσματα της πρώην ειδικής γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας κ. Θάλειας Δραγώνα, απέπεμψε τελικά από το μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου , την ηρωική δασκάλα, Χαρά Νικοπούλου και δικαίωσε τους αγώνες του Τουρκικού προξενείου, για αποπομπή της Χαράς.
Η ίδρυση του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1933 και ήταν συμφωνία λειτουργίας απλού Τουρκικού προξενικού γραφείου. Το 1954 με την αδιαφορία των Ελληνικών κυβερνήσεων, αναβαθμίσθηκε σε Γενικό προξενείο και από τότε εφαρμόζει την πολιτική της Τουρκίας στην Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης.
Μπροστάρηδες οι μειονοτικοί βουλευτές της περιοχής Τσετίν Μάταντζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν, Ξάνθης και Ροδόπης αντίστοιχα, οι οποίοι παράγουν και προάγουν τον Τουρκικό Εθνικισμό.
Το Τουρκικό προξενείο είναι κράτος εν κράτει!!!
Κα Διαμαντοπούλου, μου γεννάται εύλογα, το ερώτημα !!!
Στην Θράκη ποιος ασκεί εξουσία;
Το Ελληνικό κράτος ή το Τούρκικο προξενείο;
Παρά λοιπόν την αποπομπή της, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η δικαίωση του έργου της Χαράς Νικοπούλου , ήλθε εξ ονόματος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Ακαδημία Αθηνών, το κορυφαίο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, σε συνεδρία της, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010, παρασημοφόρησε την Χαρά Νικοπούλου για την φιλοπατρία της και την διαμόρφωση Θρησκευτικής και Εθνικής Συνείδησης στους μαθητές της, απονέμοντάς της, το ΑΡΓΥΡΟΥΝ μετάλλιο ανδρείας, που αποτελεί υψίστη διάκριση για εκπαιδευτικό.
Κατά την παρασημοφόρησή της, η Χαρά Νικοπούλου απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, είπε:
« Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών,
Εν έτει 2010, η Ελληνική Κυβέρνηση αφαιρεί τον όρο Εθνικής από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και περιθωριοποιεί ως ακραίους εθνικιστές τους απλούς Έλληνες που αγαπούν το Έθνος και την Πατρίδα τους,
Ευχαριστώ θερμά την Ακαδημία Αθηνών,
που στο πρόσωπό μου παρασημοφορεί τη Φιλοπατρία και τη διαμόρφωση Θρησκευτικής, αλλά κυρίως Εθνικής συνείδησης στους μαθητές μου, η οποία για όλους τους Έλληνες περιλαμβάνει τη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο από την οποία κατάγομαι, τη Μακεδονία μας στην οποία γεννήθηκα και η ελευθερία της οποίας τελεί υπό διαπραγμάτευση, τη Θράκη και την Κύπρο που καταδυναστεύονται από τους Τούρκους και τους Ελεύθερους πολιορκημένους Έλληνες που ζουν στον Άγιο Παντελεήμονα.
Αυτό το Μετάλλιο Ανδρείας αποτελεί για μένα ηθική δέσμευση να συνεχίσω με μεγαλύτερη Πίστη τον αγώνα μου, μέχρι την τελική δικαίωση του Έθνους μας.
Το αφιερώνω στα δικά μου Πομακόπουλα της Θράκης.»
Χαρά Νικοπούλου: ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ.
Κα Υπουργέ, εσείς γιατί στερήσατε από τα παιδιά του Μεγάλου Δέρειου, όλα όσα αναγνώρισε η Ακαδημία Αθηνών, πως τους πρόσφερε η Χαρά Νικοπούλου, αποπέμποντάς την, από τον τόπο διδασκαλίας της;
Σύμμαχο στην απόφαση του Υπουργείου, βρήκε η κ. Διαμαντοπούλου, από κόμματα «της αιώνιας παρακμασμένης αριστεράς;»
Το κόμμα λοιπόν, των Οικολόγων Πράσινων, με ανακοίνωσή του τονίζει πως η Ακαδημία βράβευσε στο πρόσωπο της Χαράς, «την μισαλλοδοξία και τις πράξεις μιας εκπαιδευτικού που διδάσκει τα παιδιά της μειονότητας να τραγουδούν στίχους μίσους για την γειτονική Τουρκία»
Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων είναι το κόμμα που ασπάζεται την έκθεση Μέγιερ, που υποχρεώνει την Ελλάδα να δεχθεί τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».
Ο Μέγιερ ήταν ο επικεφαλής των πρασίνων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μέρος των οποίων αποτελούν οι Οικολόγοι Πράσινοι Ελλάδος. Είναι η ίδια ομάδα που τάχθηκε υπέρ του σχεδίου ΑΝΑΝ στην Κύπρο. Είναι η ίδια ομάδα που θέλει να αναγνωρισθεί η Τουρκική μειονότητα στην Θράκη.
Επίσης το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» τονίζει, πως η Ακαδημία, με την βράβευση της Χαράς Νικοπούλου, ξεχνά πως η Χαρά «αγνόησε τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας για τους μειονοτικούς πληθυσμούς και επιχείρησε να καταργήσει την εκπαίδευση στη μειονοτική γλώσσα και ότι χώρισε τους μαθητές της, βάσει θρησκευτικών και γλωσσικών διαφορών». Θεωρεί ακόμη πως η «ηρωοποίηση της Νικοπούλου για αυτά της τα κατορθώματα, οφείλεται σ΄ όλους εκείνους που ταυτίζουν τον πατριωτισμό με την πατριδοκαπηλία»
Άλλο ένα κόμμα της αριστεράς που ανοίγει κερκόπορτες.
ΑΙΩΝΙΑ ΑΔΙΟΡΘΩΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!
Μετά όλα τα παραπάνω προτείνω, στην κ. Υπουργό να διευρύνει την σκέψη της και να πάρει την τολμηρή απόφαση, πρόσληψης, στην θέση της ειδικής γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, την ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ.
Κα Υπουργέ, ποτέ δεν είναι αργά!!
Εάν έχετε Εθνική συνείδηση, ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ.

Παναγιώτης Αποστόλου


http://nationalpride.wordpress.com/2011/01/10

Read more...

Ενίσχυσαν τον προφίλ τους


Ειδικού Συνεργάτη

Η συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου- Ερντογάν υπήρξε μια καλοστημένη παράσταση που ενίσχυσε το πολιτικό προφίλ των δυο ανδρών , προκάλεσε τις ίδιες αντιδράσεις στις δυο χώρες, αλλά έβγαλε και ειδήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους Τούρκους διπλωμάτες αναφέρθηκε στο casus belli, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, στην κατοχή της Κύπρου , στη λαθρομετανάστευση , στα προβλήματα δηλαδή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ,προκαλώντας την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια του τουρκικού Τύπου.

Μα τι περίμεναν να ακούσουν δημόσια από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού; Το ερώτημα είναι αν ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε την ίδια γλώσσα και κατά την πολύωρη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν.

Το τι διημείφθη μεταξύ των δυο ανδρών δεν θα το μάθουμε ποτέ, γιατί δεν τηρήθηκαν πρακτικά των συνομιλιών. Από τις δηλώσεις τους όμως μπορούμε να αντιληφθούμε το κλίμα και το πνεύμα της συζήτησης.

Ο κ. Ερντογάν εκτός από την αναφορά του σε εταιρική σχέση είπε «Δόξα τω Θεώ έχουμε αποτελέσματα στις διμερείς μας διαπραγματεύσεις». Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπανδρέου δεν είπε λέξη για ΑΟΖ, παρά μόνο παράπεμψε το ζήτημα της επίλυσης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος για την Ελλάδα να εφαρμοστεί η αρχή της ευθυδικίας δηλαδή , ο διαχωρισμός του Αιγαίου στη μέση. Η είδηση της συνάντησης λοιπόν είναι η αναζήτηση τρόπου επίλυσης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο! Γιατί μόνο η Τουρκία ζητά και η Ελλάδα ενδίδει .

Η δήθεν ηρωική έξοδος στην Ερζερούμ είναι στάχτη στα μάτια των αφελών που βλέπουν το τυρί, αλλά δεν βλέπου τη φάκα. Ασφαλώς κανείς δεν επιθυμεί μια πολεμική σύγκρουση , αλλά δεν μπορεί να αποκαλεί καρντάσι ή κουμπάρο κάποιον που συστηματικά υπονομεύει τη χώρα του. Γιατί πως αλλιώς εξηγείται η κυκλωτική κίνηση που κάνει η Άγκυρα στα Βαλκάνια με τους γείτονες μας; Για παράδειγμα αποφάσισε να προσφέρει ένα εκ. δολάρια για να ενισχύσει τον Στρατό των Σκοπίων εντός του έτους.

Διατηρεί Ναυτική Βάση, κοντά στα σύνορα μας στην Αλβανία και ασκεί πιέσεις στα Τίρανα για να ακυρωθεί η σύμβαση οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων που υπέγραψαν με την Ελλάδα. Πρόσφατα ο ραδιούργος βεζίρης της Πύλης κ. Νταβούτογλου υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με τη Σερβία! Όλα αυτά γιατί; Γιατί η Τουρκία έχει όραμα και εργάζεται για να το επιτύχει . Σε αντίθεση με εμάς που δεν έχουμε τίποτα.

Αποκαλύπτει για παράδειγμα η βρετανική εφημερίδα Independent την ύπαρξη ενός χωριού στον Πόντο που μιλάει αρχαία ελληνικά και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Γνωρίζουμε την ύπαρξη κρυπροχριστιανών στην Τουρκία και αδιαφορούμε επίσης. Απεμπολούμε όλα τα δικαιώματά μας που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και ορρωδούμε.

Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η μίζα και η αρπαχτή. Οι λίγοι ρομαντικοί που τολμούν ακόμα να μιλούν για πατρίδα και ιδανικά χαρακτηρίζονται φαιδροί και φασίστες. Με αυτή τη λογική επόμενο είναι να γίνουμε καρπαζοεισπράκτορες και να υποκλινόμαστε ακόμα και στους γειτονικούς βεζίρηδες .

Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η τρομοκρατία που ασκείται στο λαό και για την οικονομία, γιατί και άλλες χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα, αλλά δεν σκύβουν το κεφάλι όπως εμείς. Ειδικότερα, η Τουρκία, εκτός από περίπου 13.000.000 ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια έναν εμφύλιο πόλεμο με τους Κούρδους. Αυτά , όμως δεν την εμποδίζουν να υλοποιεί τα οράματά της.

Από σήμερα και μέχρι την Τρίτη ο κ. Ερντογάν, συνοδευόμενος από έναν μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ. Εκεί θα τιμηθεί με το βραβείο του «Ανώτερου Μουσουλμάνου», προφανώς για τη στάση του έναντι του Ισραήλ ή για την συμβολή του στην μετακίνηση Μουσουλμάνων από την Ασία μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται σημαντική αλλοίωση του χριστιανικού πληθυσμού.

Είναι πλέον φανερό ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται καθόλου να ενταχθεί στην Ε.Ε αφού εισρέουν τεράστιες ισλαμικές επενδύσεις στη χώρα , οι οποίες την βοηθούν να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Η κοντόφθαλμη ελληνική πολιτική που στηρίχθηκε στην προοπτική της υποταγής της Άγκυρας στις επιταγές της Ευρώπης απέτυχε παταγωδώς. Καιρός είναι να σχεδιαστεί μια νέα εξωτερική πολιτική χωρίς ξένα δεκανίκια, αλλά με πίστη στην δύναμη και την ψυχή των Ελλήνων. Αυτό απαιτούν οι πολίτες.

Read more...

Ο πρωθυπουργός ενώπιον 180 τούρκων πρεσβευτών


Η αναγγελθείσα επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τις προσεχείς ημέρες, εγείρει εύλογα ερωτήματα για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους στόχους της κυβέρνησης. Μια ενδεχόμενη εφ’ όλης της ύλης συμφωνία με την Άγκυρα θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την Αθήνα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Πανεπιστημιακών Αγώνων που διεξάγονται στην Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη). Ο έλληνας πρωθυπουργός θα ανταποδώσει έτσι την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα πριν από λίγο χρονικό διάστημα με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου. Ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί αγώνες φαίνεται να είναι το πρόσχημα για μια σειρά από «συνεννοήσεις» που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κυρίως στο Αιγαίο. Εξάλλου, ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και στις εργασίες της ετήσιας συνόδου τούρκων πρεσβευτών. Ο θεσμός αυτός, πρωτάκουστος για τα μεσανατολικά δεδομένα, έχει καθιερωθεί από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και προσβλέπει στην ενημέρωση των πρέσβεων, την ανταλλαγή απόψεων, τον συντονισμό και την χάραξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που διεξάγεται η σύνοδος πρέσβεων. Το πρώτο μέρος της συνόδου πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ενώ το δεύτερο έχει ήδη ξεκινήσει στην Ερζερούμ. Στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος στα ανώτερα στελέχη του τουρκικού διπλωματικού σώματος, έδινε το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία στη διεθνή σκηνή στο μέλλον. Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του. Η Τουρκία, έλεγε ο τούρκος υπουργός, «θα γίνει μία χώρα με λόγο στα διεθνή πράγματα. Θα προάγει οράματα και θα παρεμβαίνει στις παγκόσμιες κρίσεις. […]» Ο ρόλος που επιδιώκουμε για τη χώρα μας, έλεγε ο Νταβούτογλου, είναι εκείνος «μιας σοφής χώρας. Της χώρας που αντιλαμβάνεται τις διεθνείς κρίσεις προτού αυτές εκδηλωθούν και τις αντιμετωπίζει με την προσφυγή σε λεπτές διπλωματικές ενέργειες». Τόνιζε δε ότι «η Τουρκία δεν είναι χώρα που επηρεάζεται από κρίσεις, και επ’ ουδενί είναι χώρα που δημιουργεί κρίσεις. Ο τουρκικός λαός είναι φιλόδοξος, δεν επιθυμεί ένα αδύναμο κράτος. […] Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο ότι το φόρεμα που μας έραψαν είναι στενό [και δεν μας γίνεται]. Αν θέλουν ας το αποκαλέσουν αλλαγή άξονος»! Θα πρέπει, τόνισε ο Νταβούτογλου, «η Άγκυρα να ξεπεράσει το σύνδρομο της κατωτερότητας που «διακατείχε» την τουρκική διπλωματία, καθώς η Τουρκία είναι η χώρα που μπορεί να προσφέρει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην ανοικοδόμηση της νέας διεθνούς τάξεως»! Χαρακτήριζε δε τους τούρκους διπλωμάτες ως «πυροσβεστικό σώμα που τρέχει ανά την υφήλιο να αποτρέψει διεθνείς κρίσεις», για να συμπληρώσει ότι η εν λόγω δράση δεν είναι αρκετή. Ο Νταβούτογλου εξέφρασε ακόμη την προτίμησή του για διπλωμάτες που θα αναλαμβάνουν ρυθμιστικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα. Τέλος, ο τούρκος υπουργός, εκφράστηκε με σκληρά λόγια έναντι των δυτικών, οι οποίοι «θέτουν συνεχώς εμπόδια» στην Τουρκία. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «δεν θα πρέπει κανείς να μας θέτει ενώπιον του διλήμματος Κύπρος ή ΕΕ. Δεν έχει κανείς τη δύναμη να μας επιβάλει να κάνουμε κάτι που δεν το επιθυμούμε. Όταν κρίθηκε αναγκαίο πήραμε τις πιο απρόβλεπτες αποφάσεις [και αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε]» (TRT, 4/1/2010).

Η παραπάνω τοποθέτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πνεύμα από το οποίο διακατέχεται ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας. Η εικόνα που προσπαθεί να προσδώσει στην Τουρκία ως χώρα προσβλέπουσα στη «διεθνή τάξη και ειρήνη», στην πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που επιδιώκει η Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές σύστημα. Έτσι, αυτοπροβαλλόμενη ως μια φιλειρηνική και κυρίως ισχυρή χώρα, η ισλαμική ηγεσία ευελπιστεί να εξασφαλίσει στην Τουρκία μια προεξέχουσα θέση μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι χώρες που δέχονται τις συνέπειες φιλόδοξων περιφερειακών και διεθνών πολιτικών, είναι οι χώρες με τις οποίες γειτνιάζουν με τα ηγεμονικά κράτη. Η στάση της Άγκυρας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ, είναι ασφαλώς ενδεικτική της απαξίωσής της για τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Το ερώτημα, λοιπόν, που ανακύπτει στην εν λόγω περίπτωση, είναι τι είδους ειρήνη μπορεί να επιβάλλει μια εν δυνάμει «Μεγάλη Δύναμη», η οποία δεν σέβεται η ίδια τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και πρωτοπορεί στην παρανομία. Είναι απορίας άξιον πως ο κ. πρωθυπουργός συναίνεσε σε μια τέτοιου είδους επίσκεψη την ώρα που δεν έχει σημειωθεί απολύτως καμία πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα διεκδικεί το μισό Αιγαίο, εποφθαλμιά την ελληνική Θράκη και αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές στην Κύπρο! Μήπως πιστεύει ότι είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα με 180 πρεσβευτές της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, τους οποίους θα έχει ως ακροατήριο; Εμείς ας τον προετοιμάσουμε πάντως. Ας μην παρασυρθεί από τα κολακευτικά λόγια που θα του απευθύνουν, γιατί δεν γοητεύονται παρά μόνο από τους ισχυρούς ηγέτες. Ας μην πιστέψει ούτε τα χειροκροτήματά τους! Κυρίως δε να ανησυχεί σε περίπτωση που το χειροκρότημα υπερβαίνει εκείνου που ευελπιστούσε να λάβει!

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Παπανδρέου-Ερντογάν: κρύβουν την πραγματικότητα – τίποτε αξιόλογο από το φόβο αντιδράσεων!


Η μαζίκή πίεση μεγάλης μερίδας του Ελληνικού τύπου και η συνολική αντίδραση, ενίοτε σκληρή, του συνόλου της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση, φυσικά, την Ντ. Μπακογιάννη) εξανάγκασαν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να “ανακρούσει πρύμναν” και να μην προχωρήσει σε δημοσιοποίηση συμφωνιών με τον “καρντάση” του τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Η προσπάθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση του ΓΑΠ και του ΠΑΣΟΚ, έδωσε μάλιστα σύνθημα να ομιλούν “για σκληρή γλώσσα” του πρωθυπουργού προς τον τούρκο ομολογό του, εννοώντας τη βασική έκφραση “απλής δυσσαρέσκειας”, για ζητήματα που αποτελούν καθημερινότητα εδώ και τρεις δεκαετίες και επί ημερών των κ.κ. Παπανδρέου, Δρούτσα και Βενιζέλου έχουν αποκτήσει ρυθμό… ρουτίνας!

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για διεθνή περιφερειακά ζητήματα, είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γ. και Τ. Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ερζερούμ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των τούρκων πρεσβευτών. Στη συζήτηση, εμφανίστηκε να δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και στις εξηγήσεις που δόθηκαν σχετικά με τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ελλάδα για την ενίσχυση των συνόρων της. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, αναφέρθηκε στο σύνολο των Ελληνο- Τουρκικών θέσεων στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, επαναλαμβάνοντας τις επίσημες πάγιες ελληνικές θέσεις. Σ

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Τ. Ερντογάν

Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση τριών ωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή μόνο των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ λίγο πριν τις 12, στην αίθουσα προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών υπερπτήσεων, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης (και στην προγραμματισμένη κατασκευή τείχους στον Εβρο). Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί. Ένας τέτοιος θεσμός είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο (12 ή 14/3).

Η διαφορετική πραγματικότητα

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του υπ. Εξωτερικών που συνομίλησε με το ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, τα πράγματα επί της ουσίας κινήθηκαν εντελώς διαφορετικά. Οι δυό πρωθυπουργοί, πέραν των διμερών τρεχόντων ζητημάτων επανεξέτασαν και την πρόταση “ειδικών” που προετοιμάστηκε εδώ και μερικούς μήνες με αμερικανική εποπτεία, σχετικά με τις δυνατότητες διαπλάτυνσης των πεδίων έρευνας υδρογοναθράκων στο Αιγαίο, πέραν των ζωνών που είχαν προκαθοριστεί επί των ημερών του Α. Παπανδρέου. Αυτό θα έδινε στην Ελλάδα τη δυνατότητα αύξησης των πεδίων πλησίον του Πρίνου (νότια και ανατολικά) και στην Τουρκία για πρώτη φορά, βόρειοανατολικά και ανατολικά της Ίμβρου.

Κατά την Άγκυρα η σχετική συμφωνία, δεν τη δεσμεύει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς επεκτείνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στα 12νμ., ενώ το ίδιο θα αποδεχθεί και η ελληνική πλευρά σχετικά με το δικαίωμα της Τουρκίας για έρευνες πέραν των δικών της ορίων. Αυτό όμως συνιστά ένα πρώτο βήμα, έμμεσης αποδοχής εκ μέρους της Αθήνας ότι το Αιγαίο μπορεί να υπέρκειται του Δικαίου της Θάλασσας και συμφωνεί με την πάγια θέση της Άγκυρας ότι το ζήτημα πρέπει και μπορεί να επιλυθεί μόνο στη βάση διμερούς συμφωνίας.

Κατά την ίδια πηγή, αναζητείται νέα ημερομηνία για συνάντηση των δυο πρωθυπουργών που θα τους δώσει την ευκαιρία μιας κοινής ανακοίνωσης (μια πιθανότητα είναι να γίνει στο Νταβός της Ελβετίας, την περίοδο του γνωστού “Φόρουμ” στο οποίο έχουν αμφότεροι κληθεί και θα μετάσχουν), αν και ο κ. Παπανδρέου δέχεται και εισηγήσεις να αφήσει το όλο θέμα στους ώμους του Δ. Δρούτσα προκειμένου ν’ αποφύγει ο ίδιος την άμεση επίθεση των πάντω, σε περίπτωση που μια παρόμοια πρόταση υλοποιηθεί.

Τουρκικές αντιδράσεις

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στη σύνοδο απόδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου εστίασε στην «ιστορικής» σημασίας ομιλία των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.

Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, προκάλεσαν αντιδράσεις, που αποτυπώνει ο σημερινός τουρκικός Τύπος. «Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν.

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της Ε.Ε., όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου». Τέλος, αρκετές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την Ε.Ε. και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της Ε.Ε., έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην Ε.Ε. χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Τουρκίγιε.

http://e-dragoumanos.gr/?p=10339

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στην κριτική που άσκησε στην Άγκυρα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εστιάζει άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (AP - Selcan Hacaoglu) που αναδημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της Jerusalem Post, με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπανδρέου ασκεί κριτική στην Τουρκία για την παραβίαση του εναέριου χώρου» .

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια προχθεσινής (7/1) ομιλίας του στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από οχτώ τουρκικά μαχητικά, τα οποία πέταξαν πάνω από ένα ελληνικό νησί, διερωτώμενος παράλληλα για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Η απάντηση του Ερντοάν, συνεχίζει το άρθρο, στην κριτική του Έλληνα Π/Θ ήταν ήπια (mild) καθώς ο Τούρκος ηγέτης πραγματοποίησε μία γενική αναφορά στην ανάγκη εξεύρεσης μίας αμοιβαία επωφελούς λύσης στις διμερείς διαφορές στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα αντιτείνει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας συνιστά την μοναδική εκκρεμότητα.

Παράλληλα, ο Hacaoglu επισημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα την αύξηση του διμερούς εμπορίου, εντούτοις η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να μην υποβάλει σχέδια πτήσης των αεροσκαφών της στην Ελλάδα, ενώ αμφισβητεί, μεταξύ άλλων, την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες που βρίσκονται πλησίον των ακτών της.

Τέλος, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης (τουλάχιστον) δύο φορές, ήτοι το 1974 και το 1996, προσθέτοντας πως η διχοτόμηση της Κύπρου, συνεπεία της τουρκικής εισβολής, αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ.

JERUSALEM POST

Read more...

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΜΕ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Απηχώντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και ότι συνεργάζεται με τον Τούρκο ομόλογό του για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μεταδίδει από την Άγκυρα ότι και ο Tayyip Erdogan τόνισε από την πλευρά του ότι «καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και φιλίας, και έχει σημειωθεί πρόοδος» (τίτλος: “Turkey, Greece move to solve Aegean dispute” – ανάρτηση και σε ιστοσελίδα ραδιοφωνικού σταθμού CRI, ε/φ People’s Daily).

«Παραδοσιακοί αντίπαλοι στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου» χαρακτηρίζονται στην ανταπόκριση η Ελλάδα και η Τουρκία, με την επισήμανση ότι «τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ έφθασαν το 1996 στα πρόθυρα του πολέμου εξαιτίας ενός ακατοίκητου νησιού στο Αιγαίο», ωστόσο, από το 2002 και μετά, η Τουρκική Κυβέρνηση προωθεί την πολιτική της εξάλειψης των προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη, και αυτό έχει οδηγήσει σε μία σχετική εξομάλυνση των σχέσεων, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία έγινε εν μέσω συζητήσεων για το σχέδιο κατασκευής φράκτη κατά μήκος τμήματος των ελληνοτουρκικών συνόρων, για να ανακοπεί η ροή λαθρομεταναστών προς την Ε.Ε., και παρατίθεται σχόλιο της τουρκικής ε/φ Hurrieyt, σύμφωνα με την οποία Έλληνας διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι το μέτρο της κατασκευής φράκτη δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας ή του λαού της.

XINHUA NEWS AGENCY

Read more...

Ρεπορτάζ SPIEGEL για τους λαθρομετανάστες στον Έβρο και τον σχεδιαζόμενο αποτρεπτικό φράχτη


Εκτενές ρεπορτάζ των Manfred Ertel και Walter Mayr δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση DER SPIEGEL με τίτλο «Κερκόπορτα για το φρούριο Ευρώπη» και υπότιτλο «Με απαγορευτικό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία η Ελλάδα θέλει να προστατευτεί από τους μετανάστες. Όμως όσοι από την Τουρκία βοηθούν τους πρόσφυγες είναι αδίστακτοι: Εμπορευόμενοι το όνειρο της ελευθερίας και της ευημερίας, βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους και θύματα».

Το ρεπορτάζ αρχίζει επισημαίνοντας τα προβλήματα στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, απ’ όπου στη συνέχεια οι περισσότεροι μετανάστες παίρνουν έγγραφη εντολή να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εντός 30 ημερών και παρ’ όλα αυτά αναζητούν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Για το Φυλάκιο οι ρεπόρτερ γράφουν:

«Το Φυλάκιο, στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή το χειρότερο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Το κέντρο έχει χωρητικότητα 372 ατόμων και επτά κοιτώνες. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κέντρο διπλάσιοι σε αριθμό μετανάστες, λέει ένας φρουρός και προσθέτει: ‘Καλώς ήλθατε στο Γκουαντάναμο της Ελλάδας’».
Στη συνέχεια περιγράφονται συνθήκες έλλειψης υγιεινής στο χώρο του κέντρου υποδοχής, με ποντίκια, που τρέχουν γύρω από σάκους με σκουπίδια και βρώμικα νερά, ενώ οι επισκέπτες του – όπως αναφέρεται – γίνονται αποδέκτες καταγγελιών από τους πρόσφυγες για άθλιες συνθήκες διαμονής.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται με αναφορά στην προγραμματιζόμενη από την ελληνική κυβέρνηση κατασκευή φράχτη μήκους 12,5 χλμ. στην περιοχή διακλάδωσης του ποταμού Maritza κοντά στα βόρεια σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και «να κλείσει αυτή η κερκόπορτα» προς το «φρούριο Ευρώπη». Ο διευθυντής της αστυνομίας Ορεστιάδας Γεώργιος Σαλαμάνγκας δηλώνει ότι εκεί «επικρατεί πολεμική κατάσταση», γιατί ο αριθμός των λαθραία εισερχόμενων μεταναστών μεγαλώνει ραγδαία, ιδίως μετά την αυστηρότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την Frontex, με αποτέλεσμα να έρχονται και πρόσφυγες από τη Βόρειο Αφρική πλέον μέσω Τουρκίας.

Ακολουθεί εκτενής αναφορά σε τραγικές περιπτώσεις πνιγμού πολλών προσφύγων στην προσπάθειά τους να διαβούν το συνοριακό ποτάμι, των οποίων τα πτώματα μάλιστα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν, γιατί οι έμποροι-διακινητές τους αφαιρούν στα σύνορα όλα τα έγγραφα ταυτότητας, τα κινητά τηλέφωνα και τα προσωπικά αντικείμενα. Οι ρεπόρτερ του Spiegel συνομίλησαν και με έναν από τους διακινητές, που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και συγκεκριμένα μέχρι την τουρκική πόλη Edirne. Επιβεβαίωσε ότι «το πακέτο» κοστίζει μέχρι και 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής του λαθρομετανάστη. Όπως προκύπτει από την περιγραφή των «διευκολύνσεων» των «εμπόρων ελπίδας - διακινητών», πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα σε όλη τη διαδρομή, από τη χώρα φυγής του μετανάστη μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με δωροδοκίες ακόμα και τούρκων στρατιωτών προς αποφυγή σχετικών ελέγχων.

Ο γενικός επιθεωρητής, που διευθύνει το σώμα των γερμανών αστυνομικών της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, Gennaro di Bello, θεωρεί ότι ο σχεδιαζόμενος από την Ελλάδα φράχτης δεν θα κλείσει τη «μεγάλη τρύπα». Πάντως, πιστεύει ότι θα βοηθήσει σαν ένα είδος αποτρεπτικού μέσου και θα παρέχει στους συνοριοφύλακες περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Frontex απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει όπλα ή βία εναντίον των μεταναστών, με αποτέλεσμα η παρέμβαση των συνοριοφυλάκων να γίνεται περισσότερο, «προκειμένου να μην τους συμβεί τίποτα».

Αντιστοίχως, ο τούρκος έπαρχος του Edirne Gökhen Sözer επιβεβαιώνει ειρωνικά τον ρόλο απλού θεατή της Frontex και όσον αφορά την κατασκευή φράχτη δηλώνει: «Πιάσαμε πέρσι 11.400 πρόσφυγες. Με την κατασκευή του φράχτη οι Έλληνες θέλουν απλώς να μας εκθέσουν αρνητικά στην ΕΕ».

ΜΜΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Read more...

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΠΕΧΕΙΡΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ


Με την συνάντηση τους στο Ερζερούμ – γράφει ο Horst Bacia στην Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββατοκύριακου –οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας επιχειρούν μια νέα προσπάθεια να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τοιυρκίας ήσαν επί μακρόν τεταμένες, με κορύφωμα την κρίση στα Ίμια το 1996 και ότι ο Παπανδρέου έχει εργαστεί ήδη από την περίοδο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών υπό τον Κώστα Σημίτη για την βελτίωσή τους. « Από τότε είναι που η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισημαίνει ο Horst Bacia.

«Παρόλο που οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εξελίσσονται θετικά, ο στόχος των δύο πρωθυπουργών να φέρουν την «ειρήνη στο Αιγαίο» δεν προχωράει, γράφει στην Die Tageszeitung του Βερολίνου ο ανταποκριτής της στην Άγκυρα Jürgen Gottschlich, αναφερόμενος στην επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

Κατά τον Γερμανό ανταποκριτή ο Παπανδρέου φέρεται να επέμεινε στην κατ΄ιδίαν συνομιλία του με τον Ερντογκάν να δέχεται πίσω η Τουρκία περισσότερους πρόσφυγες ή να λάβει δραστικότερα μέτρα κατά των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να διαφύγουν προς την Ελλάδα, κάτι – που όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα – «ζητά από την Τουρκία εδώ και καιρό η ίδια η ΕΕ».

FRANKFURTER ALLGEMEINE

Read more...

ΕΛΒΕΤΙΑ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Σύντομα πρακτορειακά τηλεγραφήματα γιά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Παπανδρέου στην Τουρκία δημοσιεύουν οι ΝΖΖ, Tages-Anzeiger και Le Temps 8.1.2011), με το βασικό μήνυμα ότι εμβαθύνεται ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, όπου μίλησε και στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, χαρακτηρίζεται ως σημάδι της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Αναφέρεται επίσης ότι οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν τη λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα μέσω Τουρκίας και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράκτη 12.5 χλμ στα χερσαία σύνορα της με την Τουρκία, παρά τη διεθνή κριτική.

Η κυριακάτικη ΝΖΖ (9.1.2011) δημοσιεύει άρθρο του Thomas Isler με τίτλο « Μετά την πτώση των τειχών το 1989, νέα τείχη κατασκευάζονται σήμερα », με κύριο μήνυμα ότι όλο και περισσότερα κράτη επενδύουν σε μαζικά μέτρα προστασίας των συνόρων τους, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης.

Με αφορμή τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράκτη 12.5 χλμ στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία , για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αφού το 90 % των παράνομων μεταναστών προς την ΕΕ εισήλθε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να ψέξει την οικονομικά εξαντλημένη χώρα της ΕΕ, που αναζητεί τρόπους για να περιορίσει τα κύματα μεταναστών.

Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη χώρα, που επιθυμεί να οχυρώσει τα σύνορα της. Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ κτίζουν συνεχώς ένα συνοριακό τείχος με το Μεξικό, η Ρουμανία έχει αγοράσει σύγχρονα συστήματα για τα ανατολικά της σύνορα. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ κατασκευάζουν ηλεκτρονικά εμπόδια, η Νότια Αφρική οχυρώνει τα σύνορα της με την Ζιμπάμπουε, η Βραζιλία με την Παραγουάη. Στην αμυντική βιομηχανία , η τεχνολογία της ασφάλειας των συνόρων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η ΕΑDS π.χ έχει συνάψει συμβόλαιο με την Σαουδική Αραβία αξίας 2.5 δις.δολ για την οχύρωση των συνόρων της μήκους 9000 χλμ. Το Ισραήλ κτίζει από το Νοέμβριο ένα φράκτη ασφαλείας 260 χλμ στα σύνορα του με την Αίγυπτο, για να αποτραπεί η εισροή προσφύγων στο Ισραήλ μέσω του Σινά.

Η ευφορία για ένα κόσμο χωρίς σύνορα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου πριν από 20 χρόνια έχει σήμερα αντικατασταθεί από την πραγματικότητα των νέων οχυρώσεων κατά της μετανάστευσης, αφού η παγκοσμιοποίηση έφερε μεγάλες κινήσεις πληθυσμών, αγαθών και κεφαλαίων και αυξημένη πίεση στα σύνορα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Τα νέα τείχη που ανεγείρονται σε όλο τον κόσμο δεν θα σταματήσουν βέβαια τη μετανάστευση , αλλά θα την φιλτράρουν και η ικανότητα να διαπεράσει κανείς τα σύνορα θα είναι αποφασιστικής σημασίας στο εξής, καταλήγει το άρθρο.


Neue Zurcher Zeitung

Read more...

Ε/Κυπριακός Τύπος: Διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων – Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου – Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου – Εκτιμήσεις


Στην ε/φ «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Θέλουμε πράξεις και όχι λόγια», αναφέρεται, σχετικά: «Η ειρήνη δεν επιβάλλεται. Η ειρήνη επικρατεί υπό κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες τη διασφαλίζουν και την εδραιώνουν. Η επίλυση των προβλημάτων προϋποθέτει τη σωστή συνταγή, η οποία θα στηρίζεται σε υλικά που αφορούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλήρη εφαρμογή της δημοκρατίας. Χωρίς δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα καμία λύση, καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη Διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων, υπέδειξε ότι ‘η ειρήνη έχει προϋποθέσεις’ και ανέφερε ότι τρεις μόλις ημέρες πριν επισκεφτεί την Τουρκία, ‘οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας και πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί’. Και αναρωτήθηκε: ‘Γιατί; Ποιο το νόημα;’. Για την Τουρκία, όμως, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος αποτελεί ρουτίνα...


Αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα του: Θέλουμε η επίλυση του Κυπριακού να αποτελέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσει στρατεύματα κατοχής. Επανέλαβε δε ότι η κοινά αποδεκτή και δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι το εισιτήριο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από την άλλη, ο Ερντογάν, μιλώντας από το ίδιο βήμα, δεν ήταν καθόλου πειστικός. Κρατώντας εν πολλοίς τα προσχήματα, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ‘να κάνουν θαρραλέα βήματα και να φθάσουν σε μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους’. Τίποτα περισσότερο.

Μπορεί ο καθένας να έχει πει τα δικά του στη Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων και είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μπορεί ακόμη να παρουσιάσθηκαν αμφότεροι οι πρωθυπουργοί συγκρατημένοι για να μην επηρεασθεί ‘το καλό κλίμα’, ωστόσο είναι σαφές πως αποτελέσματα δεν υπήρξαν. Επικοινωνιακά μηνύματα στάλθηκαν, και αυτό ενδεχομένως να επισκίασε και την ουσία. Όμως, επί της ουσίας, ένα παραμένει: Αναμένουμε βήματα από την Τουρκία και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού. Υπερβολές δεν πρέπει να υπάρξουν και η συνάντηση αυτή να αντιμετωπισθεί στις σωστές της διαστάσεις. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας δεν αντέχουν στο χρόνο. Είναι συνήθως πυροτεχνήματα που σβήνουν σύντομα.
Το μήνυμα προς την Τουρκία παραμένει ένα και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί: Αφήστε τα μεγάλα λόγια και περάστε στις πράξεις. Εδώ και τώρα».

Η ίδια ε/φ σε δημοσίευμα του Ανδρέα Πιμπίσιη με τίτλο «Προκλήσεις και απειλές» και υπότιτλο «Νεο-οθωμανική απάντηση από τον Νταβούτογλου στα ελληνικά ανοίγματα», αναφέρονται οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και επισημαίνεται ότι «προκλητικός και απειλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατάδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις προθέσεις του, αλλά κυρίως τη νεο-οθωμανική του νοοτροπία. Κυρίως δε με τα όσα είπε στο κλείσιμο της σύναξης των Τούρκων πρέσβεων, έδειξε και τους στόχους που έχει η τουρκική εξωτερική πολιτική κατά το 2011, αλλά και το πώς αντιδρά στα νέα ανοίγματα καλών προθέσεων που έγιναν λίγα 24ωρα πριν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ενώπιον του ίδιου ακροατηρίου […].

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Δίνουν νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας» και υπότιτλο «Απειλεί με ‘σκληρές’ αποφάσεις από μέρους της Τουρκίας ο Νταβούτογλου», σημειώνει ότι «η Άγκυρα δίνει νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας μέσω του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαμήνυσε πως ‘κανείς δεν θα έπρεπε να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας και ότι το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υπομονή της χώρας του, έχει σχέση με θέση αρχής’. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως κανείς δεν θα έπρεπε να ζητά από την Τουρκία να διαλέξει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρου, αφού όλοι γνωρίζουν, όπως είπε, πόσο σκληρές αποφάσεις μπορεί να λάβει η Τουρκία, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν κατόπιν δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, αναφορικά με δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποκάλεσε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, εισβολή, καθώς και τη δριμεία κριτική που άσκησε για υποτιθέμενες πτήσεις, όπως αναφέρεται, τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. ‘Η Τουρκία κάνει χρήση του δικαιώματός της στην Κύπρο, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν πάντοτε έτοιμοι για την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων στην Κύπρο’, είπε ο κ. Νταβούτογλου. […].

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δοκιμάζει την υπομονή του κυπριακού λαού. ‘Με αναίδεια χιλίων πιθήκων’, είπε ο κ. Ομήρου, ‘ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος της νεοοθωμανικής νοοτροπίας της Τουρκίας προβάλλει τη θέση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να δοκιμάζεται σε ό,τι αφορά την υπομονή της. Τριάντα έξι χρόνια κατοχής, τριάντα έξι χρόνια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και τριάντα έξι χρόνια παραβίασης κάθε διεθνούς δικαίου, και τολμά η Τουρκία και ο νεοοθωμανιστής κ. Νταβούτογλου να μιλά για δοκιμασία της υπομονής της Τουρκίας’, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως η απάντηση και από την Κύπρο και από την Ελλάδα, πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική, με καταγγελία προς τη διεθνή κοινότητα αυτής της κατάπτυστης, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφοράς, και να κληθεί η Τουρκία επιτέλους να σεβαστεί το διεθνή νόμο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Η.Ε., τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να πάρει οριστικά και αμετάκλητα ένα μήνυμα και από την Κύπρο και από την Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται να δει Ευρώπη η Τουρκία, εάν δεν συμμορφωθεί προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο […]».


ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP