Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ετοιμάζεται εκστρατεία κατά του PKK


Οι τουρκικές ένοπλες προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά των Κούρδων αυτονομιστών του PKK, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χουριέτ. Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο στρατός μεταφέρει πολεμοφόδια και στέλνει ενισχύσεις στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο σήμερα Παρασκευή, 60 φορτηγά γεμάτα πολεμικό υλικό κατευθύνθηκαν προς την Ανατολία. Μάλιστα σημειώνει ότι διεκόπη η κυκλοφορία στην μεγαλύτερη οδική αρτηρία προς την περιοχή για να περάσουν τα φορτηγά κια τα στρατιωτικά οχήματα που τα συνόδευαν.Με τον ερχομό της Ανοιξης υπάρχει μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα στο Κουρδιστάν με μετακινήσεις χιλιάδων στρατιωτών καθώς και με την ανάπτυξη των βαρέων όπλων.

Την ίδια ώρα Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συγκρούστηκαν με μαχητές των Κούρδων στο Ορος Tendurek στην επαρχία Βαν.Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα έφτασαν από Van στην ενίσχυση των δυνάμεων. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις εναντίον τω μαχητών του ΡΚΚ στην επαρχία Σιρνάκ.



Read more...

Τελικά πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των επιστολών Ερντογάν-Παπανδρέου;


Από τις μνημειώδεις φράσεις πολιτικών, στρατιωτικών και διπλωματών που έχουν μείνει στην Ιστορία, μία συγκεκριμένη μου έρχεται στο μυαλό κάθε 25η Μαρτίου, και δεν είναι άλλη από την απάντηση που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (από τα μέρη του οποίου κατάγομαι) στο Τούρκο που του ζητούσε να προσκυνήσει.
Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς στέλνει στον Καραϊσκάκη τη παρακάτω επιστολή:

"Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από Χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε".
Και φυσικά ο Καραϊσκάκης του απάντησε με το ξεχωριστό του τρόπο:
"Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω
κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον
κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω
κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω".

Read more...

Πέντε παραβιάσεις του ΕΕΧ σήμερα - Απαγορεύθηκε στα μαχητικά της Π.Α. να πλησιάσουν!


Την 26 Mαρτίου, τα ραντάρ της ΠΑ εντόπισαν 2 σχηματισμoύς αποτελούμενους από 18 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Ο χώρος που εκδηλώθηκε η δραστηριότητα των τουρκικών μαχητικών καθώς το πόσα από αυτά ήταν οπλισμένα δεν έγιναν γνωστά.

Η πρώτη οκτάδα ήταν αυτή που παραβίασε το πρωί τον εναέριο χώρο δυτικά της Λέσβου.

Ανακριβώς αναφέρεται στο site του υπουργείου ότι τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν. Στα ελληνικά αεροσκάφη απαγορεύθηκε να πλησιάσουν τα τουρκικά μαχητικά, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της Π.Α. στο defencenet.gr


Read more...

Μέχρι τα τέλη Απριλίου παραδίδονται και τα 10 UAV Heron στην Τουρκία


Σύμφωνα με το ισραηλινό ενημερωτική ιστοσελίδα ynetnews.com ο Τούρκος υπουργός άμυνας Vecdi Gonul δήλωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει τα έξι από τα δέκα συνολικά UAV Heron και ότι τα υπόλοιπα πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μία δοκιμαστική πτήση με ένα από τα αεροχήματα στην ανατολική Τουρκία, ενώ ήδη οι Τούρκοι χειριστές έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους στο Ισραήλ.

Παράλληλα με τις δοκιμαστικές πτήσεις στην Τουρκία το πρόγραμμα δοκιμών περιλαμβάνει πτήσεις και στο Ισραήλ οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό.


Read more...

Κυπριανού: "Χωρίς θετική στάση της Άγκυρας δεν μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη"


"Χωρίς θετική στάση της Άγκυρας δεν μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στις συνομιλίες" δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, στην οποία κυριάρχησε το Κυπριακό.

"Είχα μια πολλή καλή και εποικοδομητική συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον", τόνισε ο κ. Κυπριανού, και ανέφερε ότι "στην κορυφή της ημερησίας διάταξης ήταν το κυπριακό πρόβλημα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια μέσω των συνομιλιών για την επίλυσή του", πρόσθεσε.

"Στο τέλος της ημέρας εκείνο που έχει σημασία είναι η θέση της Άγκυρας περισσότερο από το ποιός κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών" τόνισε.

"Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναφερθώ σε συγκεκριμένα μέτρα και ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφερόμενος στην επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και όλες τις αποφάσεις των Ην. Εθνών και της ΕΕ ότι μπορεί και πρέπει το θέμα της Αμμοχώστου να αντιμετωπιστεί σαν μία χωριστή περίπτωση. Και ως πρώτο μέτρο να επιτραπεί σε ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να μπουν και να αρχίσουν τις μελέτες για το θέμα της ανοικοδόμησης της πόλης" ανέφερε ο κύπριος υπουργος Εξωτερικών. Όπως δήλωσε "η κ. Κλίντον είπε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα και θα κάνουν ό,τι μπορούν".

Σε σχέση με το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στη διαδικασία, και το αν η κα Κλίντον επανέλαβε την προτροπή στήριξης του κ. Ταλάτ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "αυτή τη φορά, εν όψει της φάσης που βρίσκονται οι συνομιλίες και του γεγονότος ότι πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τουρκοκυπριακή ηγεσία σε λίγες μέρες, επικεντρωθήκαμε στην ανασκόπηση και στη στήριξη των συνομιλιών και του προέδρου Χριστόφια και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει ο πρόεδρος σ' αυτή την προσπάθεια".

"Έχουμε συμφωνήσει να είμαστε σε συνεχή επαφή κι όταν χρειαστεί θα μπορέσει να υπάρξει συγκεκριμένη κίνηση από μεριάς των ΗΠΑ.Αλλά βεβαίως, η δομή των συνομιλιών, ως έχει σήμερα, δεν σηκώνει παρεμβάσεις από τρίτους. Εκείνο που τονίζουμε πάντα και το σημειώνουν με προσοχή οι ΗΠΑ είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν όσον αφορά στην Άγκυρα. Δεν είναι συνομιλητής μας αλλά εκείνη καθορίζει την έκβαση των συνομιλιών και είναι σημαντικό να παίρνει τα σωστά μηνύματα" σημείωσε.

Απογοήτευση για το θέμα του απευθείας εμπορίου

Τέλος, σε ερώτηση για το ζήτημα του απευθείας εμπορίου κι αν τον ενημέρωσε ο επίτροπος διεύρυνσης Στέφεν Φούλε για τις προθέσεις του, ο κ., Κυπριανού είπε: "Το θέμα του εμπορίου συζητήθηκε στη συνάντηση. Εξέφρασα τις έντονες αντιθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο με τα νομικά επιχειρήματα που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα διότι θεωρούμε ότι αντίκειται και στα συμπεράσματα του συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2004, τα οποία μιλούν για επανένωση και ενοποίηση της οικονομίας της Κύπρου. Ενώ αυτή η υπόθεση δημιουργεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν μου αναφέρθηκε ότι ήδη είχε ζητηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην εξέταση αυτού του κανονισμού και πραγματικά αυτό με απογοητεύει".

"Μία αόριστη αναφορά σε πιθανή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο μου έδωσε την ευκαιρία να τονίσω στον επίτροπο ότι και σ' αυτό έχουμε ένσταση κι ότι δεν θεωρούμε ότι εξυπηρετεί σε τίποτε. Απλώς περιπλέκει τα πράγματα για έναν κανονισμό που θεωρούμε ότι αντίκειται και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι ήδη είχε ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην εξέτασή του" κατέληξε.

Read more...

Επιχείρηση "Θηλιά" στη Λέσβο - Κυκλώθηκε από 8 τουρκικά μαχητικά


Ένα «πακέτο» COMAO από τέσσερα μαχητικά F-16 και τέσσερα αεροσκάφη κρούσης F-4E Terminator, κύκλωσαν σήμερα το πρωί την Λέσβο και παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στα δυτικά του νησιού. Τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο Αιγαίο από τη νότια Λέσβο, ακουλούθησαν πορεία αρχικά δυτική και μετά βόρεια για να εξέλθουν βορείως της Λέσβου ακολουθώντας πορεία ανατολική. Με την κίνηση αυτή δημιουργούν αεροπορική «θηλιά» στα νησιά αφού το σενάριο προβλέπει τα τέσσερα μαχητικά κρούσης F-4E Terminator να εκτελούν αποστολές κρούσης στόχων εδάφους και τα τέσσερα F-16 σε αποστολή προστασίας να αποκρούουν προσπάθειες αναχαίτισης των F-4. Για την χθεσινή αναχαίτιση μέσω ασυρμάτου του ελικοπτέρου του Λιμενικού και την κίνηση των τουρκικών μαχητικών εναντίον του δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το υπουργείο. Τa ελληνικά μαχητικά παρακολούθησαν από απόσταση την κίνηση των τουρκικών στο πλαίσιο των διαταγών που έχουν λάβει να αποφεύγουν εμπλοκές με τα τουρκικά

Οι τουρκικές προκλήσεις πλέον έχουν λάβει το χαρακτήρα «φρενίτιδας», αφού ποτέ στο παρελθόν, ούτε και τα χρόνια υψηλής έντασης 1996-1999 δεν σημειώνονταν καθημερινά περιστατικά όπως: Ναυτικές αποστολές βαθιά στην θαλάσσια ελληνική ενδοχώρα, νηοψίες σε ελληνικά εμπορικά σκάφη, αναχαιτίσεις επάνω από ελληνικό έδαφος, ελληνικών εναέριων μέσων, υπερπτήσεις μαχητικών επάνω από ελληνικά νησιά, έκδοση ΝΟΤΑΜ που να «κλειδώνουν» ελληνινά νησιά και ελληνικό θαλάσσιο χώρο και πολλά άλλα...
Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεό τους επόμενους μήνες η κατάσταση αυτή...

Read more...

Στην αντεπίθεση η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις


Στην αντεπίθεση πέρασε η Αθήνα για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. Από πλευράς του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή, με επαγρύπνηση, όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Καταγράφουμε τις καταστάσεις, χωρίς ούτε να τις υποβαθμίζουμε, ούτε να τις διογκώνουμε τεχνητά. Δεν έχουμε εξαρτημένα αντανακλαστικά, δεν τρέχουμε πίσω από προκλήσεις, πάντα έχουμε έναν σταθερό άξονα. Την ειρήνη στην περιοχή που προκύπτει μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας, των υφισταμένων συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διοικητικών αρμοδιοτήτων που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συμβάσεις ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών».

Οι Τούρκοι, ωστόσο, προκαλούν και μέσω των Σκοπίων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Άγκυρας στην ευρωατλαντική προοπτική της FYROM, με το συνταγματικό της όνομα. «Στέλνουμε και πάλι προς τους γείτονες μήνυμα συνεργασίας, σταθερότητας, αλληλοκατανόησης, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε στο επίπεδο της ρητορείας. Να προχωρούμε σε πράξεις και πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Read more...

Προκλήσεις εσείς; Ακυρώσεις εμείς


Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα λόγω των εναέριων και θαλάσσιων τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών. Εξέφρασε ανοικτά την ενόχληση και τη δυσαρέσκειά της προς την Άγκυρα, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Τετάρτη επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Με το ίδιο σκεπτικό, την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Άγκυρα ακύρωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γνωστοποίησε στην Άγκυρα ότι η επίσκεψη του κ. Δ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία είχε «κλειδώσει» για τις 31 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών. Η Αθήνα εκδήλωσε ανοικτά την ενόχλησή της στην τουρκική πλευρά και παραπέμπει την επίσκεψη σε μεταγενέστερο χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Απριλίου.

Άλλωστε, λένε οι ίδιες πηγές, η επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης που του έχει απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις αρχές Ιουνίου.
Προβληματισμός επικρατεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο «Πεντάγωνο» για την τουρκική συμπεριφορά που δημιουργεί αυξημένο ρίσκο για την πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο, καθώς και για την ουσία του μηνύματος που εκπέμπει η Άγκυρα σε μια περίοδο όπου και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει επισήμως ότι επιθυμούν τη συνεργασία και τον διάλογο.
Βενιζέλος: Επαγρύπνηση.
«Δεν έχουμε εξαρτημένα ανακλαστικά, δεν τρέχουμε πίσω από τις προκλήσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Αθήνα παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή, με επαγρύπνηση, όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καταγράφουμε τις καταστάσεις, χωρίς ούτε να τις υποβαθμίζουμε ούτε να τις διογκώνουμε τεχνητά». Ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα στέλνει στους γείτονές της μήνυμα φιλίας και συνεργασίας, αλλά, όπως πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στη ρητορεία, πρέπει να προχωρούμε και σε πράξεις και πρωτοβουλίες και αυτές μπορούν να προχωρήσουν σε σταθερό έδαφος μόνο όταν αποδεχόμαστε ορισμένα αυτονόητα και απλά πράγματα (σ.σ.: ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου).
«Κατασκοπευτικές παρατηρήσεις».
Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ταυτόχρονα να είναι ψύχραιμη γιατί, όπως τόνισε, «δεν ωφελεί να υπερβάλλουμε, ούτε όμως και να αγνοούμε τα γεγονότα». Σχολίασε μάλιστα την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο λέγοντας πως δεν είναι διόλου αβλαβής η διέλευση της τουρκικής κορβέτας «Βafra» και επεσήμανε ότι το πλοίο δεν είχε σαφή πορεία, περιφερόταν με ανοιχτά τα ραντάρ και τις βυθομετρικές συσκευές, ερευνούσε τον χώρο και έκανε κατασκοπευτικές παρατηρήσεις.
Αποφασιστικές απαντήσεις.
«Τακτική είναι πλέον η εμφάνιση τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά του Σουνίου. Η συχνότητα αυτών των διελεύσεων, όμως, αποκτά πλέον τη δική της σημασία. Την ίδια ανησυχητική σημασία που έχει η αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης. Ενώ σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να υποβαθμίσει τις απανωτές τουρκικές προκλήσεις της τουρκικής κορβέτας που ενώ έπλεε για ώρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να ελέγξει τα στοιχεία δρομολογίου εμπορικού πλοίου. Οι κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο και η διαμόρφωση κλίματος έντασης δεν αποκλείεται να υπηρετούν το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου».

Read more...

Οι νεκροί και τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν αντανακλαστικά.


Για την τουρκική κορβέτα που έκανε νηοψία σε ελληνικό πλοίο μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα (!!!) γράψαμε προχθές και χωρίς να περιαυτολογήσουμε μέχρι την στιγμή που τα μπλογκς το κάνανε «πρώτο θέμα» κανείς δεν μιλούσε για «νηοψία», η είδηση περνούσε δόλια μέσα στα συνήθη ρεπορτάζ για τις τουρκικές παραβάσεις.
Στην ίδια γραμμή κινείται και σήμερα η κυβέρνηση. Διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση ναι μεν αναγνωρίζει δημοσίως ότι η τουρκική κορβέτα παραβίασε τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης και μπήκε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν επιβεβαιώνει την αρχική εικόνα που είχαν τα κέντρα επιχειρήσεων του Λιμενικού και του ΓΕΕΘΑ ότι η “BAFRA” ενώ έπλεε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο στενό του Καφηρέα επιχείρησε να κάνει έλεγχο στο διερχόμενο εμπορικό πλοίο “Αρχάγγελος”»!

Τι θα πει «δεν επιβεβαιώνει την αρχική εικόνα»; Την διαψεύδει ή όχι; Σταράτες κουβέντες. Γιατί δεν γίνεται επίσημη διάψευση, παρά μόνον «διαρροές» από «πηγές» του ΓΕΕΘΑ.
Και τι μας λένε; Ότι στην αρχή είχαν άλλη εικόνα και ύστερα από πέντε ώρες άλλη. Δηλαδή στην κρίσιμη στιγμή του επεισοδίου το ΓΕΕΘΑ δεν ήξερε τι γίνεται στο Αιγαίο; Έλεος.
Αλλά τι να πει κανείς όταν ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βγαίνει και δηλώνει: «Δεν έχουμε εξαρτημένα αντανακλαστικά, δεν τρέχουμε πίσω από προκλήσεις» (!!!)। Μόνο οι νεκροί και τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν αντανακλαστικά.
Και τα δικά μας αντανακλαστικά οδηγούν σε σειρά ερωτημάτων:
- Στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα είναι αδύναμη και έχει στρέψει αλλού το βλέμμα της;
- Πόσο χαμπάρι παίρνει η κυβέρνηση Παπανδρέου από τα γεωπολιτικά παιχνίδια που συναντώνται αυτήν την εποχή στην ευρύτερη περιοχή μας;
- Πώς συνδέεται το τουρκικό «πάρτι» στο Αιγαίο με το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα τις επόμενες ημέρες;
Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Παπανδρέου πήγε στον Ομπάμα και συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά. Δε μπορεί δηλαδή οι Τούρκοι να γράφουν στα παλαιά των υποδημάτων τους την αμερικανική έκκληση για καλή γειτονία. Μάλλον έχουν πλάτες και στην Ουάσιγκτον. Το παιχνίδι που παίζεται είναι πολύ σκληρό και πολύ επικίνδυνο. Και μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή.
Και φανταστείτε μια χώρα στο χείλος της «έκτακτης ανάγκης» που λέει και η Μέρκελ να εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τη γειτονική χώρα η οποία δεν έχει τίποτε να χάσει.

Read more...

Συνομιλία Μπαγίς – Παπανδρέου…


Θεαματικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προκύψουν μετά την επικείμενη, και προγραμματιζόμενη για το διάστημα από τα τέλη Μαϊου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα.
Η εκτίμηση αυτή έγινε από τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος της τουρκικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να έχει πει ο κ. Μπαγίς, σε Τούρκους δημοσιογράφους, το βράδυ της Πέμπτης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση, όπως πληροφορείται το protothema.gr έγινε τυχαία στο ξενοδοχείο Conrad, όπου έχει καταλύσει ο πρωθυπουργός και επίσης διαμένει ο τούρκος υπουργός.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας προέβλεψε ότι στη σχεδιαζόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Όπως υποστήριξε ο κ. Μπαγίς, αφού η ελληνική κυβέρνηση πέρασε το σκόπελο της οικονομίας, οι ενέργειες των δύο χωρών μπορούν να ενωθούν ώστε «να διευθετηθούν» οι διμερείς διαφορές.
Εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Μπαγίς δεν είπε το παραμικρό για τους τσαμπουκάδες των τουρκικών πολεμικών πλοίων και σχεδόν… αμέλησε να αναφερθεί στο γεγονός ότι μόλις τις τελευταίες ώρες (όπως αποκάλυψε από την Τετάρτη το protothema.gr) ματαιώθηκαν οι επισκέψεις δύο Ελλήνων υπουργών στην Τουρκία. Τόσο ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας που σχεδίαζε να ταξιδέψει σε Κωνσταντινύπολη και Άγκυρα το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου, ανέβαλαν τα ταξίδια τους.
Επισήμως η επίσκεψη του κ. Δρούτσα δεν είχε ανακοινωθεί, οπότε τυπικώς δεν υπάρχει ματαίωση. Η επίσημη αιτιολογία που διακίνησε η ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των ελληνοτουρκικών συναντήσεων ήταν το φορτωμένο πρόγραμμα και ανειλημμένες υποχρεώσεις των δύο υπουργών.
Για τον κ. Μπαγίς προφανώς οι παρενοχλήσεις ελληνικών ελικοπτέρων από τουρκικά μαχητικά, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας του Φαρμακονησίου και η προσέγγιση δεκάδων ελληνικών νησιών από τουρκικά πολεμικά πλοία είναι ψιλά γράμματα που απειλούν να χαλάσουν την ειδυλλιακή εικόνα που καμώνεται ότι βλέπει η τουρκική κυβέρνηση.
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπαγίς ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει η αναμενόμενη κοινή δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το κυπριακό το χειρίζονται τέσσερις γενναίοι άνθρωποι» αναφερόμενος στους κ.κ. Χριστόφια, Ταλάτ, Παπανδρέου και Ερντογάν. Τέλος, αναφέρθηκε ακόμα και στην απουσία αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων από τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, επιδοκιμάζοντας τη σχετική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Υποστήριξε δε ότι βαρέα όπλα «δεν πρέπει να υπάρχουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο γιατί πρέπει να υπάρχει ειρήνη».

Read more...

Συγχαρητήρια από Τουρκία για την κατάργηση των μηχανοκίνητων από τις παρελάσεις μας…


Η χλεύη της Άγκυρας έχει καταντήσει η Ελλάδα: Συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να καταργήσει τα πάσης φύσεως μηχανοκίνητα και βαρέα όπλα από τις παρελάσεις της εθνικής επετείου ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες με την εξής δήλωση που περιέχει μεγάλη δόση ειρωνείας και κοροϊδίας: «Δεν πρέπει να υπάρχουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο βαρέα όπλα γιατί πρέπει να υπάρχει ειρήνη».
Αυτό το είπε υπουργός του πλέον στρατοκρατικού και υπερεξοπλισμένου κράτους προφανώς νομίζοντας ότι στην Ελλάδα όλοι έχουν τα εθνικά ανακλαστικά κάποιων μανδαρίνων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών…

Ούτε είπε κάτι για τις τουρκικές παρελάσεις με τα εκατοντάδες άρματα, ΤΟΜΑ, αυτοκινούμενα πυροβόλα κλπ. Αλλά όπως είπαμε: Βρίσκουν και κάνουν. Ειδικά μετά την απαγόρευση δημοσιοποίησης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα δούμε και πολύ χειρότερα πράγματα.
Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο με την αντίστοιχη τουρκική στρατιωτική παρέλαση και θα καταλάβετε το εύρος της ειρωνείας του Τούρκου.
Κατά τα λοιπά προέβλεψε «Θεαματικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επικείμενη, και προγραμματιζόμενη για το διάστημα από τα τέλη Μαϊου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα».
Ο Θεός να μας βοηθήσει…
Πάντως συνάντηση στις Βρυξέλλες είχε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, τόσο με τον ομόλογο του Χάρη Παμπούκη, όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Read more...

Το ΑΚΡ και το νέο πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης


Νέο πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης προωθεί το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ. Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας να επαναφέρει το θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Εθνοσυνέλευση.

Μολονότι η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα στη γείτονα χώρα είναι τεταμένη, κυρίως λόγω των διώξεων που έχει εξαπολύσει η τουρκική δικαιοσύνη εναντίον των στρατηγών, η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ επιχειρεί να περάσει από την Εθνοσυνέλευση πακέτο αναθεώρησης του Συντάγματος που ενδέχεται να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα.

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, και κυρίως της τουρκικής δικαιοσύνης, βρέθηκε αρκετές φορές στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, όπως είχαμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας από αυτήν εδώ τη στήλη τον περασμένο Αύγουστο («Π», 30/8/2009). Ωστόσο, αυτήν τη φορά η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να το προωθήσει, όπως προκύπτει από την πολύωρη συνάντηση που είχε τις προάλλες ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους αρμόδιους υπουργούς και το επιτελείο του.

Παρόλο που το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν έχει γίνει γνωστό, απ' όσα έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν στον Τύπο, αυτό θα περιέχει έως και δεκαπέντε άρθρα. Το νομοσχέδιο προτείνει τροποποιήσεις οι οποίες, εάν τελικά ψηφιστούν από την Εθνοσυνέλευση, θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές κυρίως στον τομέα της Δικαιοσύνης. Μία από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Δικηγόρων και Εισαγγελέων (HYSK), το οποίο κατέχει σημαντική θέση στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου, σκέψη για την οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι στοχεύει να πολιτικοποιήσει τη δικαστική εξουσία. Ο έντονος πολιτικός χαρακτήρας των αναθεωρήσεων προκύπτει και από την επιθυμία της κυβέρνησης να αφαιρέσει την εξουσία απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο και να τη μεταφέρει στην Εθνοσυνέλευση. Επίσης, η ισλαμική κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στην υπαγωγή των στρατιωτικών δικαστηρίων στα πολιτικά δικαστήρια, απόφαση για την οποία το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) είχε αντιδράσει προσφεύγοντας πριν από λίγο διάστημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Άλλα σημεία του νομοσχεδίου αφορούν την προσωπική προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, δικαίωμα που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1982, την παραπομπή στη Δικαιοσύνη δημοσίων υπαλλήλων, την κύρωση από τα δικαστήρια των αποφάσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) για την αποπομπή μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, το δικαίωμα στην απεργία και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τη θέσπιση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη και την υποχρέωση του κράτους να εκτελέσει τη νομοθεσία σχετικά με την ισότητα των φύλων.

Η σημαντικότερη βέβαια τροποποίηση, που έχει και συμβολική σημασία, είναι η κατάργηση του προσωρινού άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο παρείχε ασυλία στους πραξικοπηματίες. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η αξιωματική αντιπολίτευση (ΡΛΚ) είχε προκαλέσει την ισλαμική κυβέρνηση να προχωρήσει με τις υποσχέσεις της και να καταργήσει το εν λόγω προσωρινό άρθρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν το κάνει, θα της παρείχε στήριξη.

Εκμεταλλευόμενο τη «δέσμευση» αυτή, το ΑΚΡ φαίνεται ότι έχει συμπεριλάβει την κατάργηση του άρθρου στο νομοσχέδιο. Η τροποποίηση αυτή όμως δεν θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς παρήλθε η εικοσαετία και οι εγκληματίες στρατιωτικοί δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ στη Δικαιοσύνη. Το ενδιαφέρον ωστόσο έγκειται στην επιλεγείσα διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην ψηφοφορία. Το ισλαμικό κόμμα φαίνεται ότι αποφάσισε να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο σύνολό τους ως πακέτο και όχι μία προς μία, γεγονός που κάνει το ΡΛΚ να αισθάνεται εγκλωβισμένο, αν όχι και εξαπατημένο, και να διαμαρτύρεται. Οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται εντονότερες και κατευθύνονται προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και προς τον ισλαμιστή Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, μια και ο Ερντογάν απείλησε τον Ντενίζ Μπαϊκάλ ότι σε περίπτωση που αθετήσει τον λόγο του, θα προσφύγει σε δημοψήφισμα!

Συνεπώς, διακρίνεται η απαραίτητη πολιτική βούληση στη γείτονα χώρα για να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η πολυσυζητημένη συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, αυτές οι τροποποιήσεις, που αγγίζουν κυρίως την τουρκική δικαιοσύνη, έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, ο οποίος στοχεύει, απ' ό,τι φαίνεται, να θέσει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο τους Κεμαλιστές και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στις αφόρητες πιέσεις η αντιισλαμική παράταξη από εδώ και πέρα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP