Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η θεωρία του τουρκικού τόξου και η δύση


* Του Α. Λυκαύγη

Εάν κάποιος υποτιμήσει όσα συντελούνται αυτή την στιγμή στις Τουρκο-Αμερικανικές (και βεβαίως Τουρκο-Ισραηλινές) σχέσεις, θα διέπραττε σοβαρό σφάλμα.
Όπως όμως με τον ίδιο τρόπο θα έσφαλλε, αν προείκαζε ρήξεις σε βαθμό διαφοροποιήσεως των στρατηγικών επιλογών του Ατλαντισμού, αλλά και των προσανατολισμών της ίδιας της Τουρκίας. Η οποία πάντα ήξερε να παίζει, πιέζοντας κι εκβιαστικά ζητώντας επιπλέον λύτρα εξαγοράς της συμμαχικής της προσφοράς.
Στις θεωρίες με τις οποίες υποθεμελιώνει το νεο-οθωμανικό στρατηγικό δόγμα της Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου μιλά για τη χορδή του τόξου, που όσο μακρύτερα τεντώνεται προς ανατολάς (προς τον μουσουλμανικό δηλαδή κόσμο) τόσο βαθύτερα θα στείλει το τουρκικό βέλος προς τη Δύση.
Η Δύση τελικά είναι ο στόχος. Και σαφώς δυτικόστροφη ακόμη και η πολιτική του ισλαμικού κόμματος που αυτή τη στιγμή αλώνει τα τελευταία ερείσματα του Κεμαλισμού. Και αν είναι να μεταφράσει κάποιος χονδρικά (με απλουστευτικούς δηλαδή όρους) αυτό το δόγμα, θα έλεγε ότι:

Read more...

Διπλωματικό «κόκαλο» η ανακίνηση του θέματος άρσης του «casus belli» από την Τουρκία


Όπως ήδη έχει αναφέρει το defencenet.gr αλλά και όπως ανακινήθηκε από χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου η Τουρκία παρουσιάζεται να εξετάζει την άρση του «casus belli» αναφορικά με το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ.

Η πρόταση βέβαια δεν είναι καθόλου καινούργια καθώς κατά καιρούς επανέρχεται στο διπλωματικό προσκήνιο, όπως είχε γίνει και το 2005, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα. Κοινή πεποίθηση είναι πως η Τουρκία πετά το «κόκαλο» στο διπλωματικό τραπέζι για να διαπιστώσει αντιδράσεις τη στιγμή που σε κύρια θέματα που υφίστανται στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα και ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης στην περιοχή του Καστελόριζου) παραμένει ουσιαστικά αμετακίνητη.

Read more...

Erdogan: Με το ΡΚΚ δεν συνομιλούμε, η ΜΙΤ όμως...μπορεί


Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το εκτός νόμου κουρδικό εργατικό κόμμα (PKK) ως ενδεχόμενο συνομιλητή ή φορέα συνεργασίας σε κάποια πολιτική διαπραγμάτευση. Τα παραπάνω δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας.

Read more...

Οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από την τουρκική Αεροπορία


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα 2 σχηματισμούς της τουρκικής Αεροπορίας ο οποίοι αποτελούνταν από 16 συνολικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 16 τουρκικά μαχητικά τα 8 έφεραν οπλισμό. Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Άρση του casus beli ή ακόμα μια μπλόφα;


Της Δωρας Aντωνιου

Την απαλοιφή του casus belli για ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, από το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, εξετάζουν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα Sabah. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για άρση της απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli.

Οι πληροφορίες, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που αποτελεί την «κόκκινη βίβλο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, συντάσσεται στη βάση του δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που εισήγαγε στη διπλωματική γλώσσα της γείτονος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ετσι, οι γειτονικές χώρες δεν αντιμετωπίζονται ως εξωτερική απειλή, αλλά ως στοιχείο συνεργασίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισημάνει ότι οι εξωτερικές απειλές «εδράζονται σε τεχνητούς φόβους και ανησυχίες που για μεγάλο διάστημα κυριαρχούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική».

Read more...

Οι φοβίες του Casus belli


Του Ν. Λυγερού
Όταν εξετάζουμε το Casus belli της Τουρκίας, αποκλειστικά σε ελληνικό χώρο και μάλιστα ελλαδικό, έχουμε την εντύπωση ότι είναι σημαντικό κι ότι ουσιαστικά καθορίζει τη σχέση μας στο Αιγαίο.
Αυτή η εντύπωση δημιουργεί βέβαια και φοβίες, όσον αφορά στις κινήσεις μας, όχι μόνο σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρησιακό. Υπάρχουν ακόμα επιπτώσεις και στην αντίληψή μας όσον αφορά στην ερμηνεία των αναχαιτίσεων.
Από την μία πλευρά οι δικοί μας παράγουν το πρέπον έργο των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών, από την άλλη η αναχαίτιση μετατρέπεται σε ρουτίνα, η οποία δεν έχει νόημα στη γεωστρατηγική σκακιέρα.

Read more...

Περίεργα σενάρια στον τουρκικό Τύπο…


Του Γ.Λ.Δ.
Πέρασε (σχεδόν) απαρατήρητο στον ελληνικό Τύπο – όχι όμως από κάποιους αρμόδιους:
Τις προάλλες η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Ζaman» δημοσίευσε την πληροφορία ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων για συνεργασία με το PKK και σχεδιάζοντες, λέει, να χτυπήσουν – με «χάκινγκ» – τα τουρκικά μη επανδρώμενα αεροσκάφη Heron, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με πρόσωπο από την Αθήνα, που χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο.
Και ότι αυτό περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία των 324 σελίδων.

Read more...

Νέο τουρκικό δόγμα για τα 12 μίλια;


Αλλαγές στην τουρκική πολιτική σε ότι αφορά τα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων προαναγγέλλει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τον τίτλο «Τα 12 μίλια δεν είναι πλέον αιτία πολέμου» η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι αλλάζει η πολιτική της Άγκυρας στο θέμα.
Επικαλείται μάλιστα το Νέο Σχέδιο Δόγματος Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται πλέον στις χώρες, που αποτελούν εξωτερική απειλή για την Τουρκία, όπως έκανε το προηγούμενο σχέδιο του 2005.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αν τελικά το Δεκέμβριο ψηφιστεί το νέο Σχέδιο θα είναι το πρώτο βήμα, ώστε η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια να μην αποτελεί casus belli.

Read more...

Παράλογες απαιτήσεις


Ν. Λυγερός
Όταν διαβάζουμε το βιβλίο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κι ειδικά την επόμενη παράγραφο, αναρωτιόμαστε πραγματικά γιατί η τουρκική ηγεσία έχει απαιτήσεις για μία κίνηση που διέπραξε μόνη της:
«Το 1944 οι Γερμανοί (δηλαδή οι Ναζί, για να μην ξεχνιόμαστε), που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τα Δωδεκάνησα, πρότειναν στην τουρκική κυβέρνηση την κατάληψή τους.
Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση της εποχής, προτιμώντας να λάβει την σύμφωνη γνώμη της Αγγλίας, τήρησε στο θέμα των νησιών εξαιτίας της αγγλικής άρνησης, μία αδιάφορη στάση, συνιστά τον σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα παραλείψεων που στέρησε από την Τουρκία την έξοδό της στο Αιγαίο.».

Η εξέταση του κειμένου είναι σαφής.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP