Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

TOYΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Τετράστηλο δημοσίευμα στην 4η σελίδα της σημερινής αγγλόγλωσσης Today’s Zaman, με τίτλο «Ankara defiant after EU accusations on illegal migration», σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η τουρκική πρωτεύουσα υπογράμμισε τις παγκόσμιες παραμέτρους του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και της αυξανόμενης ανάγκης για αυξημένη διεθνή συνεργασία, ανταπαντώντας στη σκληρή κριτική κατά της Τουρκίας από πλευράς Ε.Ε., η οποία υποστήριξε πως η Τουρκία δεν πράττει όσα της αναλογούν επί του θέματος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, ο επικεφαλής της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. κατηγόρησε την Τουρκία ότι κάνει τα στραβά μάτια στο παράνομο εμπόριο λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα. Τα σχόλια του Jacques Barrot, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια, προήλθαν μετά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία για τις υποχρεώσεις της επί του ιδίου θέματος, στην παράγραφο για την παράνομη μετανάστευση των συμπερασμάτων της Προεδρίας, μετά από μία συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο διήμερο 18-19 Ιουνίου.


«Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε την Τουρκία να ελέγξει τις αναχωρήσεις από τις ακτές της, προς την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία κλείνει τα μάτια σε όλη την κίνηση λαθρεμπόρων, που εκμεταλλεύονται υποψηφίους μετανάστες», είπε ο κ. Barrot σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να παράσχει οικονομική αρωγή στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα δήλωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να δεχθεί την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, που έφτασαν στα εδάφη της μέσω Τουρκίας. «Κάθε χώρα, που θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον, πρέπει να κάνει βήματα προς την Ευρώπη», είπε στην ίδια συνέντευξη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος. «Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας [με την απαίτηση επανεισδοχής] εμποδίζει την οδό της Τουρκίας προς την Ε.Ε.].

Την Τετάρτη, στην Άγκυρα, αξιωματούχοι του Τ/ΥΠΕΞ παρέπεμψαν την εφημερίδα σε γραπτή ανακοίνωση επί του ιδίου θέματος που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση αυτή αντανακλά ακριβώς την οπτική της τουρκικής πρωτεύουσας.

Στην Αθήνα, ο κ. Barrot είπε, επίσης, ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να διαπραγματευτεί συμφωνίες επανεισδοχής προσφύγων με το Πακιστάν και άλλες χώρες, βοηθώντας στην απάμβλυνση του προβλήματος.

Η Ελλάδα, από πολλά έτη χώρα αναχώρησης μεταναστών, παρά χώρα υποδοχής, επικρίνεται τακτικά από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις δικαιωμάτων για τη μεταχείριση, που επιφυλάσσει στους λαθρομετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα κράτησης.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να κατανοήσει ότι έχει την υποχρέωση, όπως πράττουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, να φιλοξενεί αυτούς που είναι διωχθέντες», σημείωσε ο κ. Barrot στη Συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο διαχείρισης των αιτημάτων των αιτούντων άσυλο.

Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση, εξωθημένη από τα κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, δήλωσε αυτό το μήνα ότι θα γίνει σκληρότερη έναντι της λαθρομετανάστευσης, με ποινές που θα φτάνουν μέχρι τους 12 μήνες, αντί των 3, που ισχύει σήμερα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Read more...


Αποτελεί πλέον παρελθόν η αντιδικία μεταξύ Μόσχας ? Κωνσταντινούπολης. Τώρα, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος διαδέχθηκε τον μακαριστό Αλέξιο, ο οποίος δίνοντας τέλος σε μια ένταση 90 ετών τον Οκτώβριο του 2008 είχε έλθει στην Κωνσταντινούπολη και επισκέφθηκε τον Βαρθολομαίο, το προσεχές Σάββατο έρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης Μόσχας θα μετέχει σε συλλείτουργο με τον Πατριάρχη "Φαναρίου". Θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Βόσπορο και, ερχόμενος στην Άγκυρα, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Γκιούλ και τον Π/Θ Ερντογάν.

Στις εσωτερικές σελίδες και με τίτλο «Οι πάγοι θα λιώσουν στο Βόσπορο» αναφέρεται ότι μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το Πατριαρχείο Μόσχας ανακήρυξε τον εαυτό του εκπρόσωπο του ορθόδοξου κόσμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου "Φαναρίου", το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι «οικουμενικό», μακρόχρονος ανταγωνισμός. Τώρα, ο ανταγωνισμός αυτός αφήνει τη θέση του στη συνεργασία. Ο Πατριάρχης Κύριλλος ακολουθεί μια πολιτική ανοικτή στο εξωτερικό και οι επαφές, που ξεκίνησαν το 2008, είχαν ως συνέπεια την άφιξη του Κύριλλου στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη "Φαναρίου". Κατά την τριήμερη παραμονή του προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Μουσείο της Αγίας Σοφίας και να πραγματοποιήσει τα θυρανοίξεια της ανακαινισθείσας ρωσικής εκκλησίας, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ρωσικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, όπου και θα χοροστατήσει. Οι δύο Πατριάρχες θα παρακολουθήσουν και συναυλία στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, από την ανδρική χορωδία της ρωσικής Μονής Στρετένγιε. Επιπλέον, η Χορωδία Πολιτισμού της Αντιόχειας [Antakya], η οποία αποτελείται από μέλη των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα ερμηνεύσει τραγούδια στην τουρκική, αραβική και αρμενική γλώσσα.

Read more...

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε επίσημη επίσκεψη στην Ρουμανία


Οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία στον ενεργειακό και στον οικονομικό τομέα, θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ahmet Davutoglu - που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, 2 με 4 Ιουλίου, στο Βουκουρέστι μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Cristian Diaconescu.
Όπως αναφέρεται στην σχετική μικρή είδηση, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον αγωγό αερίου Nabucco και στην υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση Κωστάντζας - Κωνσταντινούπολης καθώς και στα θέματα της Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας. Επί πλέον θα συζητηθούν διεθνή θέματα όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η στήριξη της Ρουμανίας στην προσπάθεια για την μεσοπρόθεσμη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Αντίστοιχο ρεπορτάζ, με τίτλο «ο Nabucco στην ατζέντα του τούρκου και του ρουμάνου ΥΠΕΞ» δημοσιεύει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο ACT Media.


Read more...

Ο πλοίαρχος μετά από μία ημέρα ελεύθερος


Όπως αναφέρεται στο σύνολο του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, ο πλοίαρχος Ντουρσούν Τσιτσέκ, που συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της ανάκρισης Εργκενεκόν, αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ μετά από απόφαση του 14ου Κακουργιοδικείου της Κων/πολης.

Όπως έγινε γνωστό, οι δικηγόροι του Τσιτσέκ κατέθεσαν αίτημα στο δικαστήριο για την απελευθέρωση του πελάτη τους. Το δικαστήριο αξιολόγησε τις αντιρρήσεις, που διατυπώθηκαν, και ο πλοίαρχος Τσιτσέκ αφέθηκε ελεύθερος.

Το σύνολο του σημερινού γραπτού Τύπου προβάλλει το θέμα στις πρώτες σελίδες με τίτλους


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP