Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Σιμπέλ Μουσταφάογλου....η νέα "ανεξάρτητη" υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής


Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοείο CHRIS END EVE στην Κομοτηνή, υπό την αιγίδα του DEB (κόμμα ισότητας φιλίας και αδελφότητας), ανακοινώθηκε επίσημα η κάθοδος για τον δημαρχιακό θώκο στην Κομοτηνή, της Σιμπέλ Μουσταφάογλου, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού της μουσουλμανικής μειονότητας. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε παρουσία 150 περίπου παρεβρισκομένων μουσουλμάνων, από τους οποίους ξεχώρησαν με την παρουσία τους οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήλ Σερίφ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του DEB και ο πρόεδρος των "Τούρκων" δασκάλων Δυτ. Θράκης, ο οποίος και έκανε την εναρκτήρια ομιλία. Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίστικε από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές ως "προχειρότητα" καθόσον εκτιμούν ότι, η υποψήφια μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ της ως υποψήφια στο Δήμο Ιάσμου, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για να ηγηθεί της ανεξάρτητης κίνησης της μειονότητας στο Δήμο Κομοτηνής και δεν ήταν προετοιμασμένη για την ανάληψη της ηγεσίας του συνδυασμού. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία σημαντικών παραγόντων της μειονότητας όπως οι 2 βουλευτές Χατζηοσμάν και Μαντατζή, οι μουσουλμάνοι δήμαρχοι του νομου και ο μουσουλμάνος αντινομάρχης Δεβετζίογλου.

Στην ομιλία της η Σιμπέλ Μουσταφάογλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η μειονότητα δεν απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά της από την πολιτεία, ότι θα αγωνιστεί γι αυτά στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και έκλεισε λέγοντας ότι την δεύτερη Κυριακή των εκλογών (επαναληπτικές) η μειονότητα θα γιορτάσει διπλή γιορτή, μία θρησκευτική (Κουρμπάν Μπαϊράμ)και μία πολιτική (ενοώντας την κατάληψη της δεύτερης θέσης και την μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της μειονότητας στο Δήμο Κομοτηνής).

Το Βιογραφικό της Σιμπέλ Μουσταφάογλου

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Τα έτη 1996 και 2002 παρακολούθησε με υποτροφία του Πανεπιστημίου Μονάχου, δύο κύκλους μετεκπαιδευτικών μαθημάτων στην Γερμανία. Από το 1999 είναι ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στην Κομοτηνή.
Εκλέχτηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη. Από το 2002 έως το 2004 υπήρξε Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου. Από το 2006 ασκεί καθήκοντα Αντινομάρχη με αρμοδιότητα στα θέματα Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής. Υπήρξε πρόεδρος του κέντρου πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών «ΟΡΦΕΑΣ» στην Κομοτηνή, από το 2005 έως το 2009 και είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης Νομού Ροδόπης. Εκλέχτηκε μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΠΑΣΟΚ, το 2005 όπου ήταν υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και μέλος των επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνών Σχέσεων. Έχει συνεργαστεί με το ΙΣΤΑΜΕ σε θέματα μειονότητας. Συμμετείχε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε σειρά συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, με θέμα «Σεβασμός στην διαφορετικότητα στις μουσουλμανικές κοινότητες».
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Read more...

Το PKK κατηγορεί το Ισραήλ ότι βοηθά τις τουρκικές αρχές


Ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Μουράτ Καραγιλάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βοηθάει τις τουρκικές αρχές να «καταπιέζουν και να εξοντώνουν» τους Κούρδους προμηθεύοντας όπλα στην Άγκυρα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ».

«Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, εμείς (οι Κούρδοι) και το Ισραήλ ήμασταν φίλοι. Σας θαυμάζαμε. Όμως από τότε που το Ισραήλ αύξησε τη στρατιωτική συνεργασία του με την Τουρκία, ανήκετε σε αυτούς που συμμετέχουν στην καταπίεση και την εξόντωσή μας», λέει ο Μουράτ Καραγιλάν στη συνέντευξη αυτή για την ισραηλινή τηλεόραση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η «Χααρέτζ».

«Είναι προφανές ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει σχέσεις με την Τουρκία. Όμως γιατί σε βάρος μας; Γιατί να πρέπει να το πληρώνουμε με τη ζωή μας;», αναρωτήθηκε εκτιμώντας ότι, μετά τη ναζιστική γενοκτονία, οι Ισραηλινοί θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα νοιάζονταν για τους διωγμούς σε βάρος των Κούρδων.

«Όλος ο κόσμος σ' αυτή την περιοχή, οι Σύροι, οι Τούρκοι και οι Ιρανοί, θέλουν να μας καταστρέψουν και να που εσείς τους προμηθεύετε τα όπλα!», τόνισε ο ηγέτης του PKK.

Ο Καραγιλάν αναφερόταν στην πώληση από το Ισραήλ στον τουρκικό στρατό μη επανδρωμένων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων ανταρτών.

Οι κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι παρατείνουν μέχρι μια ημερομηνία που δεν προσδιόρισαν την εκεχειρία τους έναντι των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/pkk.html#ixzz10Hf0X400

Read more...

O Νο 2 του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ υπέκλεψε παράνομα τις συνομιλίες δύο χιλιάδων ατόμων


O Νο 2 του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ, το 2007 υπέκλεψε παράνομα τις συνομιλίες δύο χιλιάδων ατόμων με συσκευή που έβαλε να αγοράσουν από το Ισραήλ με τη δικαιολογία πως ¨θα ακούμε τους ΠΚΚδες¨. Σύμφωνα με τον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες του 2005, παρακολουθήσεις μπορούνε να κάνουνε μόνο η ΜΙΤ, η Αστυνομία και η Στρατοχωροφυλακή. Από τον νόμο φαίνεται ότι ο στρατός δεν έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιεί παρακολουθήσεις, και ούτε την αρμοδιότητα να αγοράσει το σχετικό υλικό. Ο Ασλάν Γκιουνέρ που ήξερε τον νόμο, για να κάνει τις παράνομες παρακολουθήσεις, έδειξε ως δικαιολογία μια εγκύκλιο του 2002.


Προβάλλοντας στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής βιομηχανίας αυτήν την εγκύκλιο του 2002, έκρυψε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας αυτήν την αγορά.

Δεν αρκεί η δορυφορική παρακολούθηση
Ο Γκιουνέρ είχε τονίσει και παλιότερα, ότι στα πλαίσια μιας συμφωνίας θα μπορούσε να είχε αγοραστεί σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων. Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 5-9-2006 ανάμεσα στην Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και την τουρκική εταιρία İnta Space αφορούσε προμήθεια παρακολούθησης τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου(Thuraya). Με βάση αυτήν τη συμφωνία οι Τ.Ε.Δ. θα αποκτούσαν την δυνατότητα παρακολούθησης δορυφορικών τηλεφώνων. Ο Γκιουλέρ σε έγγραφο του, αφού αναφέρει πως το σύστημα παρακολούθησης και παρεμβολής δορυφορικών τηλεφώνων θα τοποθετούνταν στο Αρχηγείο, προσωρινά τον Μάρτιο του 2007 και οριστικά τον Ιούλιο του 2007, ζητά να αγοραστεί και σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Αυτό είναι που τραβάει την προσοχή στο έγγραφο του Γκιουνέρ. Δηλαδή ότι παρά το ότι δεν είναι στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες του, ζητά να αγοραστεί σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων.
…………..
Μετά από αυτό το έγγραφο του Γκιουνέρ αγοράστηκε ένα σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων από το Ισραήλ. Το σύστημα αυτό τοποθετήθηκε στο υπ. αρ. 06 AD 6382 αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές. Με βάση τον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες η αρμοδιότητα για την παρακολούθηση όλων των παρανόμων δραστηριοτήτων – του ΠΚΚ συμπεριλαμβανομένου- ανήκει στην ΜΙΤ, στην Στρατοχωροφυλακή και στην Αστυνομία. Όμως παρόλα αυτά ο Γκιουνέρ αγόρασε από το ισραήλ το σύστημα για να κάνει παράνομες παρακολούθήσεις.
Ο Νο 2 του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ που είχε φέρει το σύστημα με τη δικαιολογία πως ¨θα παρακολουθούμε τους ΠΚΚδες¨, φέρεται να έχει παρακοουθήσει πολλά γνωστά ονόματα. Στρατιωτικός που μίλησε με την Ταράφ μας ανέφερε πως παρακολουθήθηκαν παράνομα οι : Μπασκίν Οράν, Ντογού Εργκίλ, Φικρί Σαγλάρ, Κενάν Ισίκ, Ζιγιά Χαλίς. Ορχάν Μίρογλου, Λεϊλά Ζανά και Σεμπαχάτ Τουντζέλ. Ανέφερε ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί έρευνα, τα ίχνη για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων θα βρεθούνε στο υπ. αρ. 06 AD 6382 αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές όπου τοποθετήθηκε το σύστημα. Μάλιστα έδωσε μια ακόμη εντυπωσιακή πληροφορία. ¨Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Πολέμου παρήγγειλε σύστημα που θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Το Ισραήλ πριν να μας πουλήσει αυτό το σύστημα πήρε όλες τις πληροφορίες για τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία. Το Ισραήλ όποτε θέλει θα μπορεί να μας παρακολουθεί¨.

tourkikanea

Read more...

Η Τoυρκία διαπραγματεύεται ένα εθνικό πρόγραμμα SM-3


Η Τουρκία έχει να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με την πρόταση της Ουάσιγκτον για την συμμετοχή της σε ένα συλλογικό σύστημα πυραυλικής άμυνας, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τις ενδεχόμενες απειλές από το Ιράν.
“Για την απόφαση μας, θα πρέπει να δούμε την συνολική θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με την πυραυλική άμυνα” δήλωσε διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπήρξαν συζητήσεις με διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαβανομένων της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας, για την αρχιτεκτονική της πυραυλικής άμυνας, καθώς και κατά πόσον οι χώρες θα στηρίζουν εγκαταστάσεις, αλλά και τις δυνατότητες για τη συνολική αρχιτεκτονική, ανέφερε ο ναύαρχος Mike Mullen, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία στις 4 Σεπτέμβρη.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τη θέση της. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζουν τη συμμετοχής της Άγκυρας στο συλλογικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά άλλοι ανησυχούν για την οργή του Ιράν.
Τα αμερικανικά σχέδια άλλαξαν μέσα σε ένα χρόνο. Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που λένε ότι η απειλή από το Ιράν για τους μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους αναπτύσσεται πιο ραγδαία από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως, και ότι στο προσεχές διάστημα, την μεγαλύτερη απειλή πυραύλων από το Ιράν θα αντιμετωπίσουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, καθώς και το αμερικανικό στρατιωιτκό προσπωικό σε αυτές τις περιοχές, ανησυχεί.
Κατά συνέπεια, το σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώην προέδρου George W. Bush για την ανάπτυξη ραντάρ και αναχαιτιστικών πυραύλων στην Τσεχική Δημοκρατία και Πολωνία, εγκαταλείφθηκε.
Η Ρουμανία εξέφρασε την προθυμία της να φιλοξενήσει πυραύλους αναχαίτισης από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Τουρκία και τη Βουλγαρία για την ανάπτυξη ισχυρών επίγειων σταθμών ραντάρ X-band, για τον εντοπισμό εισερχόμενων πυραύλων.
Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς και εμπορικούς εταίρους της Τεχεράνης. Η Άγκυρα δηλώνει ότι θέλει μια πλήρως διπλωματική και ειρηνική επίλυση της διαφοράς με την Τεχεράνη.
Η Τουρκία συμμετέχει σε μια προσπάθεια να αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για την προστασία στρατηγικών τομέων και εγκαταστάσεων, από πιθανούς βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους, ένα πρόγραμμα του οποίου πρώτη φάση αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε συνεχή ανταγωνισμό για να κερδίσουν το τουρκικό πρόγραμμα βρίσκονται η Lockheed Martin και η Raytheon με τους Patriot Advanced Capability τ-3 (PAC-3), η Rosoboronexport της Ρωσίας με τους S300, η κινεζική CPMIEC προσφέροντας τους HQ-9 και γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam, κατασκευαστής του Aster 30.
Η Τουρκία καλείται να αποφασίσει για την υποβολή προσφορών το επόμενο έτος. Η διαφορά μεταξύ του SM-3, κύριο συστατικό στοιχείο του προτεινόμενου υπό αμερικανική ηγεσία συλλογικού αμυντικού συστήματος, και των PAC-3, S300, HQ-9 και Aster είναι ότι, ενώ τα συστήματα που ανταγωνίζονται για την τουρκική σύμβαση έχουν σχεδιαστεί για να υπερασπιστούν μόνο ένα συγκεκριμένο τομέα και μπορεί να αναχαιτίσουν έναν βαλλιστικό πύραυλο λίγο πριν τον στόχο, το SM-3 είναι σε θέση να αναχαιτίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της φάσης ανόδου.

Read more...

Σχέδιο Β με δύο κράτη σχεδιάζουν οι Τούρκοι


Του Κωστάκη Αντωνίου

Σχέδιο Β ετοιμάζουν Τουρκία και ψευδοκράτος, το οποίο προβλέπει τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Σε άρθρο της η εφημερίδα μιλά για «κρυφά χαρτιά» που κρατά ο Έρογλου, και γράφει σχετικά:
«Η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι, φαίνεται να προετοιμάζονται γι’ αυτό που ορισμένοι παρατηρητές περιγράφουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα άκαρπων συνομιλιών, πέραν των 35 χρόνων: Τη διχοτόμηση της νήσου και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών σε ένα μικρό νησί.

Ο Έρογλου και οι συνεργάτες του κρατάνε πολύ κρυφά τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό και δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες.
Ενώ είναι επικεντρωμένοι στην αναζωογόνηση των συνομιλιών με νέες ιδέες, υποβάλλοντας καινούργιες προτάσεις, όπως για παράδειγμα στο περιουσιακό, είναι σαφές ότι εκπονούν εναλλακτικό σχέδιο αναδίπλωσης σε περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν και τα Ηνωμένα Έθνη εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για διευθέτηση».
Επίσης εγκωμιάζει «την επιδεξιότητα» του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος, όπως γράφει, «απέφυγε την παγίδα των Ελληνοκυπρίων που τον κατηγορούσαν ότι ακολουθεί σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι έχει σκοπό να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που τις άφησε ο προκάτοχός του».
Το άρθρο της εφημερίδας παρουσιάζει τις δύο πλευρές καθώς και τη διεθνή κοινότητα κουρασμένες από τις άγονες διαπραγματεύσεις τόσων χρόνων και αναφέρει ότι τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία αδιαφορούν για το τι θα γίνει.
Υποστηρίζει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ίσως εσφαλμένα πιστεύει ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός της, ενώ όλο και περισσότεροι στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σαν ένα κακομαθημένο παιδί και υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα της Ένωσης».
Επίσης καλεί τους Ελληνοκυπρίους «να κατανοήσουν ότι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες έχουν πολλά να χάσουν εάν η Τουρκία καταστεί πλήρες μέλλος της Ε.Ε.».
«Οι φίλοι Ελληνοκύπριοι…»
Παραινέσεις προς τους «φίλους Ελληνοκυπρίους» έκαμε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Μας κάλεσε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας «και να πούμε ναι στην ειρήνη ώστε να προχωρήσει το Κυπριακό».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «κάναμε βήματα στο παρελθόν, μπορούμε να κάνουμε και άλλα στο μέλλον, αν οι φίλοι Ελληνοκύπριοι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και διδαχτούν από το παρελθόν και αυτήν τη φορά πουν “ναι” στην ειρήνη». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και με καλές προθέσεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Αν λύσουμε το Κυπριακό θα δημιουργηθεί ένας οικονομικός ορίζοντας, μια οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ήταν ψήφος σταθερότητας, σημαντικός για την Ελλάδα, για την ισχυροποίηση της σταθερότητας στην Τουρκία».
Έρογλου – Μπαν Κι μουν
Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη για τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει, ανέφερε ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί με συνομιλίες μεταξύ των Κυπρίων και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνονται βήματα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το παρελθόν.
Ανέφερε ακόμη, ότι θα ήθελε να έχει κάποιες συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών ισλαμικών χωρών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβε απαντήσεις.

Read more...

Η νίκη Ερντογάν και το Κυπριακό


Η έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, που πρότεινε η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν στην Τουρκία, με ποσοστό 58%, αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στην πολύχρονη προσπάθεια της χώρας αυτής να φθάσει στη δημοκρατία δυτικού τύπου.
Το πακέτο των αλλαγών που υπερψηφίστηκε, συνδέεται άμεσα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία, γι’ αυτό και η Ε.Ε. όχι μόνο χαιρέτισε το αποτέλεσμα, αλλά έκανε και δημόσιες παρεμβάσεις πριν από το δημοψήφισμα υπέρ της έγκρισής του.

Οι 26 αλλαγές που ψηφίστηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου δίνουν οριστικό τέλος στο σύνταγμα που επέβαλε ο στρατηγός Κ. Εβρέν από τις 12 Σεπτεμβρίου 1980.
Κατά την άποψή μου, ορισμένες διατάξεις που εγκρίθηκαν, δείχνουν το πόσο πίσω ήταν η Τουρκία και πόσο χρειαζόταν αυτή η συνταγματική αλλαγή. Θυμίζω μερικές από αυτές τις αλλαγές:
* Ο αριθμός των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου από 11 πάει σε 17, ενώ μερικοί δικαστές θα διορίζονται από τον Πρόεδρο και μερικοί από τη Βουλή.
* Καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία να τίθενται εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα.
* Τα πολιτικά δικαστήρια θα δικάζουν στρατιωτικούς.
* Ενισχύονται τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και αναγνωρίζεται το δικαίωμά τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
* Μπαίνει τέρμα στις απαγορεύσεις των απεργιών με πολιτικά κριτήρια και προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.
Η έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης αναμφίβολα ενισχύει τον Τούρκο Πρωθυπουργό απέναντι στις άλλες δυνάμεις και κυρίως απέναντι στο «βαθύ κράτος» και του δίνει πλεονέκτημα μπροστά στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Το «βαθύ κράτος» συμμάχησε με όλες τις αναχρονιστικές δυνάμεις της χώρας για να παρεμποδιστεί η πρόοδος και να καταψηφιστεί η αλλαγή.
Δεν τα κατάφερε. Κατά τη δική μου ανάλυση, κάθε εξέλιξη που αφαιρεί δυνάμεις από τους παλιούς πολιτικούς και προσθέτει δύναμη στους δημοκρατικά εκλεγμένους, ενισχύει τη δημοκρατική πρακτική στη χώρα αυτή, η οποία για πολλά χρόνια, όπως όλοι θυμόμαστε, δεινοπάθησε από στρατιωτικά και δικαστικά πραξικοπήματα.
Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει εν μέρει και το Κυπριακό, γιατί με το αποτέλεσμα αφαιρείται δύναμη από το στρατιωτικό κατεστημένο. Η Κύπρος χρειάζεται να αναλύσει την Τουρκία όπως πράγματι είναι σήμερα και όχι όπως ήταν στην εποχή του Ετζεβίτ ή του Εβρέν.
Ας μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που έβλεπαν το καθετί στην Τουρκία ως επικοινωνιακή πολιτική ή τέχνασμα. Θέλω να υπογραμμίζω ότι τα πράγματα στο Κυπριακό είναι πολύ δύσκολα, οι διαπραγματεύσεις για λύση εξακολουθούν να είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, οι αποστάσεις δεν έχουν γεφυρωθεί σε μια σειρά από κεφάλαια όπως το περιουσιακό, η ασφάλεια, το εδαφικό ή οι εγγυήσεις.
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι τώρα είναι η ώρα για να αξιοποιηθούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και, κυρίως, να θέσουμε τη συλλογική σοφία στην υπηρεσία της επίλυσης. Καμία συγκυρία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα χέρια για να επιτύχουμε κοινούς στόχους.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ
Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής
ΠΗΓΗ

Read more...

Χωρίς ανταπόκριση η Ισραηλινή πρόσκληση για “ταγκό” με την Άγκυρα…


Ο Τουρκικός και Ισραηλινός τύπος καταγράφουν με τη δ΄λεουσα προσοχή τη συνεχιζόμενη ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ. Η Akşam στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Βέτο από Γκιούλ στο Ισραήλ: Το πρόγραμμά μου δεν είναι κατάλληλο για μια συνάντηση με τον Πέρες» γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις εργασίες των Η.Ε., ανέφερε πως λόγω «βεβαρυμένου προγράμματός του δεν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Πέρες». Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη συνάντησή του με Τούρκους δημοσιογράφους. Ο Πρόεδρος Γκιούλ, απαντώντας και στην ερώτηση «εάν θα αρκούσε μια συγγνώμη του Ισραήλ λόγω της επίθεσης στο πλοίο», είπε: «Δεν τίθεται λόγος για μια συγγνώμη, η οποία θα έχει και την έννοια ‘εντάξει, εμείς το ξεχάσαμε και τελείωσε. Οι νεκροί είναι νεκροί και όσοι διασώθηκαν, διασώθηκαν. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμπεριφερθεί κατ` αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, εάν δούμε το θέμα και από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι να ζητηθεί συγγνώμη, λέγοντας αυτό το οποίο διέπραξα ήταν δικό μου λάθος και ο δεύτερος να καταβάλει τις ανάλογες αποζημιώσεις του θέματος αυτού».

Η εφημερίδα γράφει ότι η δήλωση Γκιούλ είχε ευρεία απήχηση στον Τύπο του Ισραήλ. Η εφημερίδα Χααρέτζ χαρακτηριστικά έγραψε: «Ο Τούρκος Πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Πέρες. Όμως, προγραμματίζει μια συνάντησή του με τον Αχμαντινετζάντ». Η εφημερίδα σημειώνει ότι και ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανέφερε ότι υπήρξε πρόταση για συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του την οποία και αποδέχθηκε. Όμως, αργότερα τέθηκαν ορισμένες προϋποθέσεις που δεν θα έφερναν σε θετική κατάληξη τη συνάντηση αυτή. Ο Πέρες ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας: «Εμείς είμαστε φίλοι και συνεχίζουμε να παραμένουμε φίλοι. Ίσως η Τουρκία να έχει αλλάξει την άποψή της. Αυτό είναι κάτι το οποίο επαφίεται στους Τούρκους. Δεν σκοπεύουμε να δυσχεράνουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όμως, ούτε πρόκειται να παραδώσουμε τους εαυτούς μας με προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η συνάντηση Γκιούλ – Πέρες ακυρώθηκε, τα βλέμματα στράφηκαν προς Νταβούτογλου – Μπαράκ» γράφει ότι μετά τη δημοσιοποίηση της μη συνάντησης των δύο ηγετών, τώρα τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον Νταβούτογλου και τον Μπαράκ. Ο Μπαράκ στην τουρκική πλευρά είναι γνωστός για τη λογική συμπεριφορά του. Η ισραηλινή πλευρά επισημαίνει ότι η συνάντηση των δύο Υπουργών δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Τούρκοι αρμόδιοι δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εφόσον προκύψει ανάγκη ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να συνομιλήσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα το γεγονός ότι στη Νέα Υόρκη δεν έχει μεταβεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Λίμπερμαν, αλλά ο Μπαράκ, αποτελεί ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου όταν τα θέματα έχουν σχέση με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, τότε κινητοποιεί τον Μπαράκ και όχι τον Λίμπερμαν. Πάντως εφιστάται η προσοχή και στο γεγονός ότι ενώ όλες οι χώρες έχουν μεταβεί στα Η.Ε. με τους ΥΠΕΞ τους, εν τούτοις ο Λίμπερμαν αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς ημέρες.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει να μην προχωρά σε διευθέτηση των σχέσεών της με το Ισράηλ έχει, σύμφωνα με τον Αμερικανικό τύπο, εξοργίσει την Ουάσιγκτον που προχωρά με προσεκτικά βήματα επιχειρώντας να πείσει την Τουρκία πως η πολιτική της είναι λανθασμένη αλλά θεωρείται βέβαιο πως στην επόμενη κρίση που ενδεχομένως δημιουργηθεί με το Ιράν, τότε η Άγκυρα θα βρεθεί προ τελεσιγράφου, που δύσκολα μπορεί ο πρωθυπουργός Ερντογάν να ξεπεράσει.

Read more...

ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ «Βαρβάτες αγωγές» για τις αποδοχές των ιεροδιδασκάλων


Tου Σταύρου Φανφάνη

Διεκδικούν 2.300.000 ευρώ για τα 3 πρώτα χρόνια της απασχόλησής τους στο δημόσιο οι ιεροδιδάσκαλοι από την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο, που προσέφυγαν με δικηγόρο στρεφόμενοι κατά του δημοσίου. Η εκδίκαση ορίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή και η όλη υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Κύριε Γιαλάογλου δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την αγωγή που καταθέσατε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των οικονομικών απολαβών των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων στην Θράκη. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου με διεκδίκηση περίπου 2,5 εκ. ευρώ;
-Όπως είχε γράψει και η εφημερίδα σας παλαιότερα που είχε αναδείξει το ζήτημα, η υπόθεση αυτή πλέον έχει πάρει την δικαστική οδό. Κατατέθηκε πράγματι αγωγή τόσο στο πρωτοδικείο Κομοτηνής όσο και στο πρωτοδικείο Ορεστιάδας και πλέον η υπόθεση εξελίσσεται δικαστικά. Οι ιεροδιδάσκαλοι αυτοί οι οποίοι έπρεπε να είχαν ήδη αναλάβει υπηρεσία με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε το 2007, εξακολουθούν για κάποιον ανεξήγητο λόγο και παραμένουν χωρίς εργασία και χωρίς να πληρώνονται παρά το ότι υπάρχει ενεργός νόμος του κράτους. Αυτή η εξέλιξη ήταν απαραίτητη για να μπορέσουν τα πράγματα πλέον να λυθούν, να ικανοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι πίστεψαν στην ελληνική πολιτεία και πίστεψαν ότι η ελληνική πολιτεία τελικά λειτουργεί με κανόνες, όσο και αν κάποιοι δεν το πιστεύουν, αλλά δυστυχώς προδόθηκαν στην εξέλιξη και πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Υπόλογοι μπορεί να είναι και οι μουφτήδες, ως κρατικοί λειτουργοί;
-Στην αστική πλευρά της υπόθεσης είναι υπόλογο μόνο το ελληνικό δημόσιο, κανείς άλλος. Ουσιαστικά θα αναλάβει να καλύψει την ζημία τους με βάση τον νόμο αυτό και τις αποδοχές που προέβλεπε ο συγκεκριμένος νόμος. Όσον αφορά το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, πράγματι ενδέχεται να βρεθούν υπόλογοι δικαστικά και ποινικά οι μουφτήδες στις περιπτώσεις αυτές και μαζί με αυτούς και όποια άλλα κρατικά όργανα είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των μουφτήδων και παρέλειψαν να ασκήσουν τον έλεγχο αυτόν, υψηλά ιστάμενοι.

Σε ένα κράτος που κατευθύνεται από το μνημόνιο, που το ελέγχει η Τρόικα, που έχει σφίξει τα λουριά, που κάνει περικοπές, που εξορμά για να ανακαλύψει έσοδα, πόσο εφικτός στόχος είναι η πληρωμή αυτών των ποσών; Μιλάμε για μεγάλα ποσά, έστω κι αν δικαιωθούν.
-Αυτά τα ποσά ξέρετε έχουν ήδη εγγραφεί στον κρατικό υπολογισμό. Δεν είναι εκτός του κρατικού υπολογισμού για να πούμε ότι ζητούν μια χαριστική πράξη ή είναι πέραν των προβλεφθέντων. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε το 2007, προέβλεπε κανονικά την πληρωμή στον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή των συγκεκριμένων ιεροδιδασκάλων. Τα ποσά αυτά είναι ακόμη διαθέσιμα, έπρεπε να είχαν ήδη καταβληθεί, δεν μπορώ να καταλάβω , χρήματα τα οποία ήδη έχουν γραφτεί στον κρατικό προϋπολογισμό σαν δαπάνη γιατί δεν έχουν καταβληθεί, ως εκ τούτου εκτιμώ ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε μνημονίου, ούτε λιτότητας, είναι υποχρέωση του κράτους να πληρώσει και θα πληρώσει, έπρεπε να το είχε κάνει από το 2007 και μέχρι σήμερα. Προβλέπεται στον σχετικό νόμο, έχουν προβλεφτεί όλα τα ποσά, αναλυτικά ανά κλιμάκιο, του κάθε ενός από αυτούς τους ιεροδιδασκάλους, οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να είχαν αναλάβει υπηρεσία κανονικά ως κρατικοί υπάλληλοι, δυστυχώς μέχρι και σήμερα για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν έγινε τίποτα. Θα μου πείτε είναι ο μόνος ανεξήγητος λόγος που υπάρχει αυτές τις ημέρες, όχι αλλά δυστυχώς είναι ένα κομματάκι που δείχνει την παντελή ανυποληψία του κράτους μας, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, ελπίζω τουλάχιστον ότι η δικαιοσύνη θα λύσει αυτό το ζήτημα, εφόσον δεν μπορεί να το λύσει η πολιτεία».

Στις δικαστικές αίθουσες θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιεροδιδάσκαλοι που δεν ενεπλάκησαν στο γαϊτανάκι των διεκδικήσεων θα το πράξουν κι αυτοί άμεσα και συμπληρωματικά.

Read more...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΡΝΟΒΑΣ πρόξενος στην Κων/πολη...Στην Τουρκία υπάρχει ένα κλίμα εκδημοκρατισμού


Όταν κινείσαι στην Κωνσταντινούπολη την Πόλη των Πόλεων, όταν βρεθείς στην ομογένεια ή το πατριαρχείο θα τον συναντήσεις οπωσδήποτε τον Έλληνα πρόξενο που υπηρετεί εκεί τον γνώριμό μας από τον χώρο της Θράκης Βασίλη Μπορνόβα ο οποίος μας ξενάγησε στην έκθεση που φιλοξενείται στο Σισμανόγλειο μέγαρο και απάντησε στις ερωτήσεις του «Χ» για την οπτική του σε πολλά πράγματα αλλά και για το πρότυπο φροντιστήριο ελληνικών πυ6ο έχει σε 750 υποψήφιους φέτος Τούρκους φοιτητές. Τα ελληνικά αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλής γλώσσα στην Τουρκία στις μέρες μας. Το συναντήσαμε στον υπέροχο χώρο του σχολείου που είναι το καμάρι του.


Κύριε Μπορνόβα είναι σύμφυτο με την προσωπικότητας σας να στήνετε τελικά δομές εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικής στήριξης πληθυσμιακών ομάδων. Βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη, είστε ο Έλληνας πρόξενος της Κωνσταντινούπολης αυτή την στιγμή, στο ιστορικό κτήριο εδώ στην Ιστικλάλ καντεσί και υπάρχει μαζί με την έκθεση «Ιχνηλατώντας την Ισταμπούλ» και αυτό το μεγαλειώδες σχολείο που διδάσκει ελληνική γλώσσα και ελληνική παιδεία σε αλλόθρησκους και ξένους σπουδαστές.

Μιλήστε μας για την ιδέα, πως γεννήθηκε αυτό το σχολείο και ποιες είναι οι προοπτικές του, στηρίζεται από το ελληνικό κράτος, υπάρχει δυνατότητα μετεξέλιξης, μεταστέγασης;
-Η ιδέα ξεκίνησε από την ίδια την ανάγκη που παρατηρήσαμε εμείς οι ίδιοι, την ανάγκη να μάθουν ελληνικά που μας εξεδήλωσαν κυρίως φοιτητές τουρκικών πανεπιστημίων. Προέρχονται κυρίως από σχολές διεθνών σχέσεων – πολιτικών επιστημών, ακόμη και ελληνικής γλώσσας, κοινωνικών σπουδών και τα λοιπά. Έπρεπε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αυτή και κατά συνέπεια φτιάξαμε μια πρώτη δομή εκπαίδευσης από το 2008 που βρίσκεται στο 3ο έτος λειτουργίας της. Ξεκινήσαμε περίπου με 150 σπουδαστές και το ελληνικό μας σπουδαστήριο φέτος καλείται να ανταποκριθεί σε 750 εγγεγραμμένους.
Δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό, το σίγουρο είναι ότι έχουμε πεποίθηση και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών.
Είναι ανάγκες που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Μια αφετηρία είναι να γνωρίσουν την γειτονική τους χώρα, μια άλλη είναι να έχουν ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει πολύ στην επαγγελματική τους εξέλιξη τα επόμενα χρόνια. Ένα τρίτο είναι παιδιά τα οποία έχουν σχέσεις στην Ελλάδα, έχουν γνωστούς, έχουν κάποιους δεσμούς ενδεχομένως, είναι παιδιά που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα για ζωτικούς λόγους πια, απολύτως απαραίτητους λόγους. Υπάρχει και μια γενικότερη ανάγκη την οποία έχω διαπιστώσει χωρίς να έχω μπορέσει να την εξιχνιάσω, δηλαδή η ανάγκη του να ψάξουμε ακόμη και την ιστορία του δικού μας τόπου εδώ, στην Πόλη, γιατί η Πόλη όπως ξέρετε είχε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Έλληνες, Ρωμιούς που μιλούσαν τα ελληνικά, οι οποίοι άνθιζαν ως κοινωνία, μέχρι το 1964 περίπου οπότε μετά τις απελάσεις αναγκάστηκαν να συρρικνωθούν και να φύγουν...
Το γεγονός ότι υπάρχουν ελληνορθόδοξα μνημεία στην Πόλη, το γεγονός ότι ανακαλύπτουν στιγμές και πτυχές της ιστορίας της πόλης, οι οποίες τους ήταν απολύτως άγνωστες μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τους οδηγούν στο να αναζητήσουν ένα εργαλείο για την εξιχνίαση των πτυχών αυτών που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα. Άρα ένας βασικός λόγος όπως εγώ τον καταλαβαίνω, είναι να ξαναγνωρίσουν την Πόλη – όπως δεν την γνώριζαν.


Μιλήστε μας λίγο για το πρόγραμμα σπουδών, πόσο διαρκεί;
-Θα διαρκέσει για πάντα. Είναι ένα σπουδαστήριο το οποίο ξεκίνησε με λίγους σπουδαστές, συνεχίζει με περισσότερους, αναπτύσσεται σε τμήματα, σε βαθμίδες, ανάλογα με την γνώση της γλώσσας που έχει ο καθένας και θα δούμε πως θα εξελιχθεί στο μέλλον. Προς το παρόν ανταποκρινόμαστε σε διαπιστωμένες ανάγκες, δεν κάνουμε περαιτέρω σχεδιασμό. Θα γίνει και αυτό και πολύ σύντομα.
Εμείς είμαστε ελληνικό κράτος εδώ και τις δομές αυτές τις φτιάξαμε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ευχόμαστε τα επόμενα χρόνια να φτιαχτούν σιγά-σιγά δομές ελληνικής γλώσσας πέρα από το Σισμανόγλειο. Εμείς αποτελούμε το έναυσμα, ένα κίνητρο για να κινητοποιηθεί η διαδικασία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, όχι μόνο στα πανεπιστήμια. Τα τμήματα ελληνικών στα πανεπιστήμια είναι πολύ δεσμευτικά, ενώ εδώ έχω παιδιά από σχολές διεθνών σχέσεων που θέλουν να μάθουν ελληνικά, έχω παιδιά από πολιτικές επιστήμες, έχω γλύπτες, καλλιτέχνες, πάρα πολλούς. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα είχαν μπει σε ένα τμήμα ελληνικής γλώσσας, είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι φτασμένοι και θέλουν να μάθουν ελληνικά, τα τμήματα ελληνικής γλώσσας δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες. Κατά συνέπεια προστίθεται στην παρουσία των τμημάτων της ελληνικής γλώσσας, είναι μια προστιθέμενη αξία, αλλά πέραν τούτου μας ενδιαφέρει να φτιαχτούν και άλλα «φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας». Στην Ελλάδα έχουμε δεκάδες φροντιστήρια τουρκικής, κάποτε πρέπει να δούμε και τα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας εδώ στην Πόλη.

Στο Σισμανόγλειο φιλοξενείται μια ενδιαφέρουσα έκθεση θέμα της «ιχνηλατώ ντας την Κωνσταντινούπολη». Το σχόλιό σας;
-Το Σισμανόγλειο, τον τελευταίο χρόνο φιλοξενεί πολλές εκθέσεις, έχει μέχρι τώρα δεχτεί περί τους 30.000 επισκέπτες. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις με άλλους χώρους, ένα πράγμα θα πω όμως ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα εξειδικευμένα, μας κατατάσσουν ως 4η αίθουσα σε επισκεψιμότητα και σε ενδιαφέρον στην Κωνσταντινούπολη!
Τούτο μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε και μπορώ να σας πω ότι η έκθεση αυτή που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και εξακολουθεί να έχει, εγκαινιάστηκε και εδώ και στην σχολή της Χάλκης, δέχεται περί τους 100 επισκέπτες καθημερινώς. Πολλοί Τούρκοι, πολλοί Έλληνες τουρίστες, αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι ένας λόγος για να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε και με άλλες εκθέσεις.
Θα μας αποκαλύψετε τον προγραμματισμό σας;
Τον Νοέμβριο θα φιλοξενήσουμε την έκθεση επίσης ζωγραφικής της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου, θα συνεχίσουμε επίσης με μια έκθεση για τους ανταλλαγέντες Έλληνες την οποία διοργανώνει τουρκικός σύλλογος ανταλλαγέντων, υπό μορφή χειρονομίας καλής θέλησης απέναντι στους Έλληνες που εξεδιώχθησαν από την Τουρκία,. Θα συνεχίσουμε με την έκθεση για τους Έλληνες αρχιτέκτονες της Πόλης. Το 99% των αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης στον 19ο αιώνα ήταν Έλληνες, υπήρχε ένα πολύ μικρό ποσοστό Αρμενίων και ακόμη πολύ μικρότερο ποσοστό Λεβαντίνων. Θα αναδείξουμε την πτυχή αυτή. Λέμε τον επόμενο χρόνο να συνεχίσουμε με θεματικές εκθέσεις που έχουν σχέση με τα αρχαία θέατρα, τα αρχαία λιμάνια, αλλά αυτό ας το αφήσουμε, δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε όλο τον προγραμματισμό μας για τον επόμενο χρόνο, πάντως θα είναι και ο επόμενος χρόνος εντελώς γεμάτος.

Παράγετε ένα σημαντικότατο πολιτιστικό έργο ως προξενείο, σε μια περιοχή που φέτος είναι και η Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα.
-Ακριβώς, η έκθεση του Τσόκλη που κάναμε ήταν στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, η έκθεση που θα κάνουμε για τους ανταλλαγέντες είναι επίσης στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο ακολουθούμε και την δική μας πορεία ως αυτόνομος οργανισμός εκπαίδευσης και πολιτισμού.



Πως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα και σε σχέση με μια Τουρκία που βλέπουμε, αν κρίνουμε από το πρόσφατο δημοψήφισμα, εκδημοκρατίζεται και περνάει καινοτόμες ιδέες στο Σύνταγμα της;
-Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα που γίνονται σήμερα στην Τουρκία, δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει παλαιότερα έτη. Υπάρχει ένα κλίμα δημοκρατίας, φιλελευθερισμού, που δεν υπήρχε παλαιότερα. Νιώθω ότι ο κόσμος μιλάει πιο ελεύθερα. Ο κόσμος σκέπτεται πιο ελεύθερα, υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που παλαιότερα ήταν αδιανόητες.

Εννοείτε και την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά;
-Δεν είναι μόνο η Παναγία της Σουμελά, που είναι πάρα πολύ σημαντικό βεβαίως αυτό που έγινε, θεωρώ επίσης πάρα πολύ σημαντικό ότι καθημερινά έχουμε διαδηλώσεις στους δρόμους από πολύ διαφορετικές αφετηρίες. Άνθρωποι που παλαιότερα δεν τολμούσαν να διαδηλώσουν, δεν τολμούσαν να εκφραστούν, σήμερα μιλάνε ελεύθερα, διαδηλώνουν, μαζεύονται, δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχει καταπίεση και αποκλεισμός.
Πιστεύω ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βαίνουν παράλληλα με την ανάπτυξη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Τουρκία και τούτο εξάλλου δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητο και αναμενόμενο, όσο βαθαίνουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, όσο βελτιώνεται, όσο περισσότερο απελευθερώνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι άνθρωποι, να εκφράζονται και οι διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την Ελλάδα που παλαιότερα δεν ήταν εύκολο να εκφραστούν, πιστεύω ότι τόσο θα βελτιώνεται και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, άρα μιλάω και για την δυνατότητα να εκφραστούν πολύ περισσότερες απόψεις εδώ, στην Τουρκία που βρισκόμαστε, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νοσταλγείτε την Θράκη;
-Την Θράκη την νοσταλγώ πολύ και όσο περισσότερο λείπω από την Θράκη, τόσο περισσότερο μου λείπει. Όσο περισσότερο μακριά της είμαι, τόσο περισσότερο μου λείπει.

Τι σας λείπει;
-Μου λείπουν και οι τόποι και οι άνθρωποι, μου λείπει η ελευθερία που είχα να ταξιδεύω στην Θράκη όπως και η δυνατότητα που είχα να πράττω. Ξέρετε στην Θράκη πήραμε πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με ζητήματα που μπορεί να μην είχαν συνέχεια, ωστόσο έδωσαν ένα σημαντικό στίγμα. Άφησαν ένα ίχνος γραφής και ελπίζω στο μέλλον κάποιος να πιάσει πάλι το νήμα.

Στην Θράκη τι πρέπει να προσέξουμε;
-Πιστεύω ότι κάθε μορφή γκέτο και αποκλεισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρνητικά και από την ίδια την μειονότητα. Δεν είναι δυνατόν να κλείνεται η μειονότητα μέσα σε χώρους στους οποίους απλά θα αναπαράγονται και οι διάφορες ιδέες που είναι αρνητικές. Η μειονότητα θα πρέπει να ενταχθεί από μόνης στην ελληνική κοινωνία η οποία είναι εξόχως φιλελεύθερη και εξόχως ανεκτική. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, που έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώ την ποσόστωση που δόθηκε για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια πάρα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά όλα αυτά θα πρέπει και να έχουν συνέχεια και να αντιμετωπιστούν αναλόγως και από την ίδια την μειονότητα. Κάθε μορφή αποκλεισμού, είτε είναι εκπαιδευτικός, είτε κοινωνικός, είτε επαγγελματικός, είναι ευλόγως καταδικαστέα και αναφέρομαι κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται από μέλη της λεγόμενης μειονοτικής ηγεσίας να κρατήσουν περιχαρακωμένη την μειονότητα.

Αυτό γίνεται και στις επικείμενες εκλογές με την προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό, γίνονται τέτοιες κινήσεις.
-Κάθε τέτοια κίνηση είναι λάθος. Υπάρχουν πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, μπορούν να εκφραστούν και να εκφράσουν τους πάντες και υπάρχει και η κοινωνία πολιτών. Σημαντική, έντονη, δυναμική, αλλά εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι είναι προς όφελος της μειονότητας και καλύτερα ελληνικά να μάθουν και στο επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι να ενταχθεί, αυτά πάνε μαζί. Όσο πιο καλά ελληνικά μαθαίνουν, τόσο περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης έχουν.


Η Μαρία Μαλαμίδου αντιπρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου έξω από το ιστορικό κτήριο Σισμανόγλειου όπου φιλοξενείται η έκθεση «Ιχνηλατώντας την Ιστναμπούλ»

Αυτή η απόφαση σε σχέση με την ΕΠΑΘ που φέτος δεν πήρε πτυχιούχους, που επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της, πως σας βρίσκει;
-Είναι αποφάσεις κυβερνητικές οι οποίες ανταποκρίνονται στα σημεία των καιρών σήμερα. Δεν είναι δυνατόν να στεκόμαστε σε μια ΕΠΑΘ που φτιάχτηκε ξέρουμε πότε και η οποία πλέον έχει κλείσει τον κύκλο της.

Περιγράψτε μας μια πολύ ευχάριστη μέρα σας και μια δύσκολη ημέρα σας, ποια θα ήταν;
-Ξέρετε υπάρχει ένα πρόβλημα, εγώ στις δυσκολίες νιώθω ιδιαίτερα ευχάριστα, όταν τις αντιμετωπίζω και όταν καταφέρνω και τα φέρνω βόλτα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει δυσκολία που να μην έχει την ευχάριστη της πλευρά, εξάλλου αυτά έχει η προσπάθεια να δημιουργήσεις κάτι νέο.

Τι να σας ευχηθούμε; Ένας διπλωμάτης καριέρας τι θα ήθελε μετά την Κωνσταντινούπολη;
-Δεν το έχω σκεφτεί, προς το παρόν θέλω να τελειώνω αυτά που κάνω, κάπως να οργανωθούν τα πράγματα και να αποκτήσουμε και μια συνέχεια στο μέλλον. Μετά τα βλέπουμε τα υπόλοιπα.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP