Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Επιχείρηση συντήρησης του μειονοτικού από την Αγκυρα


Σε «προθέρμανση» για την προσπάθεια συντήρησης μειονοτικού ζητήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίχθηκε η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αγκυρα η ηγεσία της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» για συναντήσεις με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Με επικεφαλής τους ψευδομουφτήδες Μέτε και Σερίφ, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο Α. Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ είχαν ξεχωριστή συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τούρκο βουλευτή Μ. Καβούτσογλου.


Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Τούρκοι»της Δ. Θράκης στη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, μεταξύ των οποίων την απαγόρευση χρήσης του όρου «τουρκικός» στον τίτλο των συλλόγων, αλλά και το αίτημα για «επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας σε 64.000 Τούρκους της Δ. Θράκης που τους έχει αφαιρεθεί».

Ο ψευδομουφτής Ξάνθης και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» Α. Μέτε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Αλί Σαχίν, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μας δέχεται ως Τούρκους. Είμαστε 150.000 μουσουλμάνοι Τούρκοι που προσπαθούμε να ζήσουμε στη Δ. Θράκη, έχουμε επιβιώσει με την αυτοπεποίθησή μας και θα συνεχίσουμε να ζούμε...», ενώ ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» Μεχμέτ Χατζηχαλήλ διαμαρτυρήθηκε γιατί «η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα παρά την απόφαση στο ΕΔΑΔ για το θέμα της χρήσης του όρου τουρκικός στο όνομα διαφόρων συλλόγων...».

Υποστήριξη
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Α. Σαχίν, αφού δεσμεύθηκε για την πλήρη υποστήριξη στους «Τούρκους της Δ. Θράκης», δήλωσε ότι αποτελεί «αντίφαση να ζητούν από την Τουρκία να πάρει μέτρα για να προωθήσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, και οι ίδιοι να μη λύνουν τα προβλήματα των πολιτών τους...».

Ο κ. Μέτε, που μαζί με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία συμμετείχαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, σε δηλώσεις του σε τουρκικές εφημερίδες έδωσε το στίγμα των προθέσεών του καθώς έδειξε να απορρίπτει κάθε ιδέα για κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων (που σύμφωνα με ορισμένες ιδέες θα άνοιγε τον δρόμο για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξής τους, όπως ζητά η Αγκυρα), επιμένοντας ότι πρέπει να αναγνωρισθούν οι ψευδομουφτήδες με διατήρηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων.

Νίκος Μελέτης
ΕΘΝΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_9572.html#ixzz0ebQ1MA8T

Read more...

Συλλήψεις για την επίθεση κατά του προξενείου των ΗΠΑ


Έξι άτομα που ενδέχεται να ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα συνελήφθησαν την Τετάρτη από την αστυνομία στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, ως ύποπτοι για την επίθεση το βράδυ της Δευτέρας κατά του αμερικανικού προξενείου στην πόλη αυτή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Τα άτομα αυτά ανακρίνονται στο πλαίσιο μιας έρευνας κατά ατόμων που ενδέχεται να είναι μέλη ή συμπαθούντες της Αλ Κάιντα, αναφέρεται από την ίδια πηγή. Πολλά έγγραφα που ανήκουν στην οργάνωση αυτή κατασχέθηκαν από τις αρχές στα διαμερίσματα των υπόπτων.


Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι οι τουρκικές αρχές μέχρι το μεσημέρι δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση για την επίθεση κατά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στα Άδανα.ΑΝΤΕΝΝΑ

Η Hurriyetdailynews Αναφέρει μεταξύ των άλλων οτι οι Τουρκικές αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Αλ Κάιντα στο προξενείο των ΗΠΑ.Αναφέρει επίσης οτι τον Ιούλιο του 2008, τρεις ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις αστυνομικούς στην κύρια είσοδο του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.Η επακόλουθη έρευνα της αστυνομίας είχε επικεντρώσει τις ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ-Κάιντα.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_1806.html#ixzz0ebOzhouS

Read more...

Το τελευταίο ανέκδοτο: Η Τουρκία δεν κατέχει εδάφη!!!


Του Κωστάκη Αντωνίου
Σε φιλοτουρκικό παραλήρημα -απόδειξη των τάσεων της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, αλλά και του Κυπριακού- προχώρησε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι:

1. Η Τουρκία έχει «θετικές προσεγγίσεις» στο Κυπριακό.
2. Δεν έχει υπό κατοχή εδάφη γειτόνων της!
3. Έχει «ανησυχίες ασφάλειας» στην Κύπρο.
4. Είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από την Κύπρο.
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «διότι οι αξίες τους συμφωνούν», όπως είπε. Ανέφερε ότι στην Τουρκία «υπάρχει ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, παρόμοιο εκείνου της Δυτικής Ευρώπης», η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει «ενεργή και θετική δύναμη» στις διεθνείς σχέσεις.
Χαρακτήρισε τον Ερντογάν «έξυπνο πολιτικό» και τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Μπασμπούγ «υποστηρικτή της Δημοκρατίας». Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, είναι σύμμαχοι της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία όξυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ο κ. Τζέφρι υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της περιοχής στηρίζεται στις ισχυρές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. «Θα ανησυχήσουμε, αν θα υπάρξει εξέλιξη που θα κλονίσει αυτές τις σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «η Τουρκία, με την πολιτική που ασκεί για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια στην περιοχή. Έχει μια θετική προσέγγιση στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Καταβάλλει προσπάθειες στο Ιράν και στη Συρία. Γιατί να μην παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε., ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε τα ακόλουθα:
«Οι αξίες της Τουρκίας συμφωνούν με τις αξίες της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι φιλειρηνική χώρα. Είναι δημοκρατική. Έχει ελεύθερη οικονομία. Δεν έχει υπό κατοχήν τους γείτονές της. Αποτελεί στοιχείο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Έχει ανησυχίες ασφάλειας στην Κύπρο και στο Βόρειο Ιράκ. Πέραν αυτού, η Τουρκία από γεωγραφικής πλευράς είναι πιο κοντά στην Ε.Ε. απ' ό,τι η Κύπρος. Τι είναι, λοιπόν, εκείνο που θα κρατήσει την Τουρκία εκτός Ε.Ε.; Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι; Κατ' αρχήν είναι κοσμική κοινωνία. Δεύτερο, από πότε η Ε.Ε. αποφάσισε ότι είναι θρησκευτική κοινότητα;».
Θέλουν λύση τον Απρίλιο
Διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενες στις συνομιλίες που έχει εκεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, τόνιζαν ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί πως τώρα είναι η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, ελπίζουν ακόμα πως είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο.
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, για την αποφυγή θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι την υιοθέτηση τέτοιου κώδικα αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν.Ο Δημήτρης Δρούτσας είχε συναντήσεις με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, μίλησε για «μια σημαντική φάση που διανύει το πρόβλημα σήμερα» και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία του Γ.Γ. στο Κυπριακό.

Read more...

Η Τουρκία παίζει με την "φωτιά" στα Βαλκάνια


Οι «επίμονα συνεχιζόμενες» εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χτες σε επιστολή του προς τη Γερουσία για την κατάσταση σε Βαλκάνια και Καύκασο ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) Ντένις Μπλερ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών της Βοσνίας «που παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των Σερβοβόσνιων να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία.
Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως η διατήρηση των εντάσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του προτεκτοράτου «επιβάλλουν τη διατήρηση της σταθερότητας απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Τέλος, παρατήρησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με συνέπεια τη διακύβευση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.
Το ίδιο 24ωρο, ανώτατα στελέχη της ΕΕ στο προτεκτοράτο (ο διοικητής της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής EULEX Ιβ Κερμαμπόν, ο Ρέιντσο Νταβίντι, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου με την Κομισιόν και ο Πίτερ Φέιθ, ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ) είπαν στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών πως οι βασικές τους υποχρεώσεις για το τρέχον έτος είναι «η πρόοδος στη διακυβέρνηση και η περιφερειακή συνεργασία».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (που προεδρεύει της ΕΕ) Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, δήλωσε σε σερβική εφημερίδα ότι προτεραιότητα της Μαδρίτης στην ΕΕ θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων, προβλέποντας μάλιστα ως τον Ιούνη το ξεπάγωμα της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βελιγραδίου - ΕΕ. Σε άλλο σημείο σημείωσε τη βούληση της χώρας του για επανάληψη των συνομιλιών Σέρβων και Αλβανών για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.
Απ' την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ, επισκεπτόμενος την Πρίστινα και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, ζήτησε απ' την ΕΕ να «πάρει πιο σοβαρά τα Βαλκάνια» θεωρώντας ότι «πρώην εχθροί» δυσκολεύονται να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Μέσα σ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στην Τουρκία επιβεβαιώνοντας τις θερμές διμερείς σχέσεις. Η τουρκική ηγεσία του υποσχέθηκε τη «μέγιστη στήριξη» στις προσπάθειες για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου και από άλλες, κυρίως μουσουλμανικές, χώρες... Ο Σεϊντίου απ' τη μεριά του απηύθυνε πρόσκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις στο «κρατίδιο».
Πηγή: Εφ. "Ριζοσπάστης"

Read more...

Τα "ίχνη" της σύλησης του τάφου του Τάσσου οδηγούν στα... κατεχόμενα


Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στις έρευνες για την πρωτοφανή βεβήλωση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και την κλοπή της σορού του, που οδηγούν τους ανακριτές σε ορισμένα ακριβή συμπεράσματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις για το γύψο, που βρέθηκε πέριξ του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, που έδειξαν ότι ο γύψος προέρχεται από τα κατεχόμενα.
Συγκεκριμένα, η Αστυνομία είχε παραλάβει ποσότητα γύψου που έριξαν οι δράστες μετά που έκλεψαν τη σορό και την παρέδωσαν για ανάλυση σε εξειδικευμένο κρατικό εργαστήριο.

Παράλληλα δόθηκαν για σύγκριση διάφορα άλλα είδη πετρωμάτων ώστε να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει ομοιότητα. Οι αναλύσεις ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι ο γύψος είναι όμοιος με αυτόν που παράγεται στα κατεχόμενα. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», τα πετρώματα του Πενταδακτύλου έχουν την ιδιότητα όταν αλεστούν να παράγουν σκόνη διαφορετική με αυτήν που παράγεται σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της ελεύθερης Κύπρου. Αυτό το στοιχείο ήταν από την αρχή στις σκέψεις των ανακριτών, οι οποίοι με τη βοήθεια προσώπων που ασχολούνται με την κοπή και το άλεσμα πέτρας, είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο γύψος που έριξαν για να καλύψουν αποτυπώματα και τυχόν μικρόβια στον τάφο, προερχόταν από τα κατεχόμενα.
Τώρα που και επιστημονικά φαίνεται να επιβεβαιώνεται αυτή η εκδοχή, εκτιμάται ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα, αφού τουλάχιστον φαίνεται πως οι δράστες είχαν επαφή με κάποιους στα κατεχόμενα. Αξιωματούχος της Αστυνομίας ανέφερε ότι δεν αποκλείεται οι δράστες να το εξασφάλισαν από τα κατεχόμενα και να το μετέφεραν στις ελεύθερες περιοχές. Παραμένει όμως άγνωστο γιατί δεν χρησιμοποίησαν γύψο που παράγεται στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς όμως να αποκλείεται να είναι και τυχαία η προέλευση καθώς τέτοια υλικά από τα κατεχόμενα μπορεί κανείς να βρει και στις ελεύθερες περιοχές.
Πηγή: Εφ. "Φιλελεύθερος"

Read more...

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 αναμένεται να δοκιμασθούν Ελλάδα και Τουρκία


Σε μια άκρως επικίνδυνη προκλητική ενέργεια καταφεύγει η Άγκυρα στο Βόρειο Αιγαίο και μάλιστα ακριβώς στην περιοχή όπου υπάρχουν εξακριβωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειές της τον τελευταίο χρόνο υπερπτήσεις, παραβιάσεις, είσοδος σε δεσμευμένες από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιοχές, αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα Ελληνικά νησιά αυτό καταδεικνύουν.
Για πρώτη φορά καταφεύγουν σε μία ενέργεια που σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε θερμό επεισόδιο:
Η Τουρκία αποφάσισε να διεξαγάγει σειρά ασκήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Ίμβρος Λήμνος -Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση!

Φανταστείτε δηλαδή μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη επιφανείας των δύο χωρών να συνασκούνται στην ίδια περιοχή με χρήση πραγματικών πυρών.
Μεγάλος ο κίνδυνος ενός "ατυχήματος"
Η Τουρκία ζήτησε από την Ελληνική υπηρεσία να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για άσκηση με πραγματικά πυρά στην προαναφερθείσα περιοχή ενώ ήδη γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για την ελληνική άσκηση.
Ήταν δηλαδή αυτονόητο ότι η Υ.Π.Α. δεν θα επέτρεπε την τουρκική άσκηση αφού το μεγαλύτερο μέρος της αιτηθείσας περιοχής είχε δεσμευτεί από τις Ελληνικές Ε.Δ.
Μόλις κοινοποιήθηκε η άρνηση της ΥΠΑ στην Τουρκία, αμέσως εκδόθηκε η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ .
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή αν κάτι δεν αλλάξει, Ελληνικές και Τουρκικές δυνάμεις θα σταθούν η μία απέναντι στην άλλη με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο ολόκηρους μήνες.
Το θέμα είναι ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Άγκυρας από μία τέτοια κατάσταση.
Σε ότι αφορά τους απώτερους, είναι γνωστοί και διακριβωμένοι:
Δεν αναγνωρίζει γενικώς τις Ελληνικές ΝΟΤΑΜ όταν περιλαμβάνουν περιοχές που κατ’αυτήν θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένες. Απο την άλλη δεν αποκλείεται η κίνηση της Τουρκίας να έχει σχέση με την επικείμενη έναρξη πετρελαϊκών ερευνών από την «Ενεργειακή Αιγαίου» στο βόρειο τομέα της ίδιας περιοχής Θάσος-Μπάμπουρας-Άγιο Όρος.
Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι εταιρεία που συγκρότησαν Έλληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και οι οποίοι εξαγόρασαν την Ευρωτεχνική (Καβάλα Oil) από τη Regal Petroleum και διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία στοχεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για την άντληση του κοιτάσματος στη περιοχή της άσκησης και που υπολογίζεται ότι μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έλεγε ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Κάρτερ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι "Όλοι οι πόλεμοι σήμερα γίνονται για το πετρέλαιο ενώ αύριο θα γίνονται για το νερό"
Μάλιστα, σε μια σειρά διαλέξεών του που αποτέλεσαν και υλικό για το βιβλίο του
«Η μεγάλη σκακιέρα», είχε συνδυάσει την ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο το 1972 με τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, δηλαδή το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κατά του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, την παραλίγο σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας και την πολιτική αστάθεια που ακολούθησε με άξονα πάντοτε τη γραμμή του Αιγαίου, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τις δήθεν «γκρίζες ζώνες» που εφηύραν οι γείτονες για να συντηρήσουν την αντιπαράθεση στην περιοχή.
Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(εα)
Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Read more...

Ανησυχία κυβέρνησης για την συμφωνία FRONTEX-Τουρκίας


Έντονη ανησυχία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων Frontex-Τουρκίας εκδήλωσε η κυβέρνηση πριν από λίγο στη Βουλή, δια χειλέων υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια και κατόπιν ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ

Ο Σπύρος Βούγιας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί συμφωνία, εάν δεν αναφέρεται ρητά, πως τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της ΕΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε τη Βουλή για το τι συζητείται μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας για το Αιγαίο.

«Τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα έχει κατοχυρώσει το κείμενο της Κωνσταντινούπολης για τον Ευρωστρατό, απ’ όπου απουσιάζει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Με αυτό το κείμενο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Γιατί τότε, η FRONTEX δεν φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης» αναρωτήθηκε.

Απαντώντας ο Σ.Βούγιας παρέπεμψε στο πνεύμα των επιστολών Χρυσοχοΐδη στον ομόλογό του στη Τουρκία, «που λέει πως αν στη συμφωνία δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια συμφωνία.»

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι όταν το σχετικό κείμενο οριστικοποιηθεί, "θα τεθεί υπόψη της Βουλής».

Read more...

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ε.Βενιζέλος συνοδεία τουρκικών μαχητικών


Προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά επέδειξε σήμερα η Άγκυρα στο Αιγαίο, με την εισβολή μιας οκτάδας μαχητικών στη περιοχή της Χίου, την ώρα που το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο πετούσε με κατεύθυνση την…Κωνσταντινούπολη! Τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο στις 10:30 το πρωί και περιπολούσαν στο κεντρικό τμήμα παρακολουθούμενα από ελληνικά μαχητικά.

Το αεροσκάφος ΕΒΜ-145 που μετέφερε τον υπουργό και την δεκαμελή συνοδεία του στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχουν στην σύνοδο ων υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ απογειώθηκε περίπου 15 λεπτά πριν τις 11:00.

Όταν απογειώθηκε το ελληνικό αεροσκάφος στο κεντρικό Αιγαίο βρισκόντουσαν τα οκτώ μαχητικά τα οποία "παρακολούθησαν" από απόσταση και εν συνεχεία έκαναν και αυτά στροφή και ενώ το ΕMΒ-145 κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επέστρεψαν και αυτά στην περιοχή της Χίου εξερχόμενα από τον ΕΕΧ.

Το μεσημέρι άλλος ένας σχηματισμός εισήλθε στο βόρειο Αιγαίο. Συνολικά σήμερα είχαμε 5 παραβιάσεις του ΕΕΧ από 15 τουρκικά μαχητικά από τα οποία τα έξι ήταν οπλισμένα.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο είναι ο προϋπολογισμός και οι χρηματοδοτικές προτεραιότητες της Συμμαχίας, η αμυντική πτυχή του μετασχηματισμού της διοίκησης του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Αφγανιστάν (ISAF), και στο Κόσσοβο (Κ4), καθώς και τα θέματα που αφορούν τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Mehmet Vecdi Gönül που φιλοξενεί την σύνοδο και άλλους ομολόγους του.

Οπωσδήποτε κατά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του θα τεθούν τα θέματα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία επιδεινώνεται έναντι της χώρας μας συνεχώς…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP