Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση η τουρκική αμυντική βιομηχανία


Τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα νιώσει η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών του χώρου των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Αν και η επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι η τοπική βιομηχανία θα μείνει ανεπηρέαστη, εκτιμάται πως κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει: «είναι αναπόφευκτο πως η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας θα νιώσει την κρίση, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού πηγαίνει στους εξοπλισμούς» δήλωσε στέλεχος δυτικής αμυντικής βιομηχανίας που εδρεύει στην Άγκυρα.



Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι 9,56 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2009, γεγονός που αποτελεί αύξηση της τάξεως του 9,1% σε σχέση με το 2008 (8,7 δισεκατομμύρια). Όπως είπε ο Μουράντ Μπαγιάρ, στέλεχος της Γραμματείας Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), η τουρκική βιομηχανία θα ξεπεράσει την κρίση μέσω της ανάπτυξης τοπικής τεχνολογίας, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και αύξηση των εξαγωγών. Ωστόσο, η πεποίθηση αυτή κρίνεται ως εξαιρετικά αισιόδοξη από ξένους αναλυτές: το 95% των εξαγωγών οπλισμού της Τουρκίας γίνεται μέσω ειδικών εγγυητικών ρυθμίσεων ανάμεσα στις τουρκικές βιομηχανίες και τους αγοραστές- οι οποίες θα εκλείψουν, καθώς οι αγοραστικές δυνατότητες (και κατ'επέκτασιν οι δυνατότητες εγγύησης πληρωμών) των εν δυνάμει πελατών μειώνονται. Επίσης, ήδη σημειώνεται πτώση των τουρκικών εξαγωγών σε όλους τους τομείς (πτώση 25% από το 2007 ως το 2008, ποσοστό που αναμένεται να μεγαλώσει για το 2009).

Ακόμη, η γενική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν είναι καλή: παρά τις προβλέψεις για αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 4% μέσα στο 2008, οι μετρήσεις έδειξαν μόλις 0,5% μέσα στους τελευταίους μήνες του έτους.

Μέχρι τώρα πάντως, η τουρκική κυβέρνηση αντιστέκεται πεισματικά στο ενδεχόμενο περικοπών στις αμυντικές της δαπάνες, καθώς δεν έχει ακυρώσει κανένα από τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Ωστόσο, Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν πως αυτό δεν θα αργήσει, εκτιμώντας ως «ώρα της κρίσης» την αρχή του 2010.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η τουρκική βιομηχανία στο προσεχές μέλλον έχει να κάνει με την έλλειψη κεφαλαίων για τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης: μέχρι πρόσφατα, η αμυντική βιομηχανία της γείτονος χώρας βασιζόταν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας από εξωτερικές πηγές (κυρίως τις ΗΠΑ). Το αποτέλεσμα ήταν να μη δοθεί η απαιτούμενη σημασία στη δημιουργία μιας ισχυρής ερευνητικής βάσης, πάνω στην οποία θα μπορούσε μετέπειτα να στηθεί το οικοδόμημα μιας αυτόνομης (όσον αφορά στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης) στρατιωτικής βιομηχανίας.

Επίσης, τίθεται πάντα και το θέμα του υπάρχοντος ανταγωνισμού: ποιος ο λόγος να απευθυνθεί κάποιος στην Τουρκία όταν οι περισσότερες χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή στρέφονται σε ήδη υπάρχοντα προγράμματα παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία (οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο συγκεκριμένο τομέα); Οι υπάρχουσες συμφωνίες (παραγωγή εκπαιδευτικών αεροσκαφών, συμπαραγωγή και ανάπτυξη αρμάτων μάχης με τη Νότια Κορέα, επιθετικών ελικοπτέρων με την Ιταλία και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με το Ισραήλ) δεν θεωρούνται ικανές να κρατήσουν την τουρκική βιομηχανία στην ίδια πορεία- πόσο μάλλον αν αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα (κάτι εξαιρετικά πιθανό, αν ληφθεί η δύσκολη θέση της τοπικής οικονομίας και το ότι οι συμφωνίες αυτές έχουν διάρκεια μέχρι το 2012).

Το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως, παρά τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το «απρόσβλητο» της αμυντικής βιομηχανίας της, η κρίση δεν θα κάνει εξαιρέσεις. Το 2012 θα είναι το έτος-ορόσημο για να φανεί η έκταση των επιπτώσεών της.

Read more...

Τουρκία: Νέο τοπίο στο Κουρδικό


Τα ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν προς τους Ταλαμπανί και Μπαρζανί -αντίστοιχα πρόεδρο του Ιράκ και επικεφαλής της κουρδικής κυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ- φαίνεται ότι απέδωσαν ταχύτατα: Χθες, ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπασμπούκ διαπίστωσε ότι το ΡΚΚ δεν διαθέτει πλέον ελευθερία δράσης στο Βόρειο Ιράκ και επί πλέον είναι βαθύτατα διαιρεμένο.

Τα ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν προς τους Ταλαμπανί και Μπαρζανί -αντίστοιχα πρόεδρο του Ιράκ και επικεφαλής της κουρδικής κυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ- φαίνεται ότι απέδωσαν ταχύτατα: Χθες, ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπασμπούκ διαπίστωσε ότι το ΡΚΚ δεν διαθέτει πλέον ελευθερία δράσης στο Βόρειο Ιράκ και επί πλέον είναι βαθύτατα διαιρεμένο.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει σχετική αξία, καθώς ρευστότητα και αβεβαιότητα καλύπτει ακόμη τη δυνατότητα του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας να κινηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής νομιμότητας: Χθες προφανώς σε μια κίνηση εξισορρόπησης του νέου κύκλου συλλήψεων για το παρακρατικό δίκτυο Εργκενέκον η Αστυνομία συνέλαβε πενήντα στελέχη του Κουρδικού Κόμματος DTP στο Ντιαρμπακίρ, μια εξέλιξη που επιβαρύνει τη θέση του κόμματος, η νόμιμη ύπαρξη του οποίου εκδικάζεται ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο εξαναγκασμός του ΡΚΚ σε τερματισμό της ένοπλης δράσης του θα είχε νόημα, μόνον αν είχε δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο νόμιμης πολιτικής έκφρασης των Κούρδων. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο προχωρήσει στη διάλυση του DTP, εκ των πραγμάτων θα πριμοδοτήσει εκ νέου την επιλογή του ένοπλου αγώνα που αργά ή γρήγορα θα βρει έρεισμα σε μια μεταβαλλόμενη περιφερειακή συγκυρία:

- Όταν το 1998 υπό την απειλή του τουρκικού τελεσιγράφου η Συρία απέλασε τον Οτσαλάν και απαγόρευσε τη δράση του ΡΚΚ στην Αγκυρα έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το τέλος της ένοπλης ανταρτικής οργάνωσης.

- Πριν περάσουν λίγοι μήνες οι δυνάμεις του ΡΚΚ έβρισκαν άσυλο στο Βόρειο Ιράκ υπό την προστασία του Ταλαμπανί, αλλά και του μέχρι τότε σύμμαχου της Αγκυρας Μπαρζανί.

Οι δειλές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε ο Ερντογάν στη Νοτιοανατολική Τουρκίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην κουρδική γλώσσα από την κρατική ραδιοτηλεόραση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κουρδικού πληθυσμού: Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από ενάμιση χρόνο ο πρώην δικτάτορας στρατηγός Εβρέν είχε μιλήσει για την ανάγκη ομοσπονδιακής αναδιάρθρωσης της χώρας, ώστε να υπάρξει κουρδική πολιτεία.

Ο δρόμος της πολιτικής προσέγγισης του Κουρδικού στην Τουρκία είναι πολύ μακρύς:

- Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο Σύνταγμα που θα καταργεί τα στεγανά της εξουσίας που είχε διαφυλάξει για λογαριασμό του το Κεμαλικό Κατεστημένο και το Βαθύ Κράτος.

- Δεύτερον, για να εφαρμοσθούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να τερματισθεί η πολιτική καταστολής στο Κουρδικό εντός συνόρων.

Με άλλα λόγια, η δράση του ΡΚΚ εντός της Τουρκίας με ορμητήριο το Βόρειο Ιράκ με την ανοχή της τοπικής κυβέρνησης Μπαρζανί ήταν ένα βολικό άλλοθι που απέδιδε την ανυπαρξία μεταρρυθμίσεων στην Ν.Α Τουρκία στην προβοκατόρικη δράση των ανταρτών.

Τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν καλείται να δείξει εντός συνόρων την ίδια τόλμη που επέδειξε εκτός, όταν στην πρόσφατη επίσκεψη Γκιούλ στη Βαγδάτη επιβεβαιώθηκε η αποκατάσταση σχέσεων με την κυβέρνηση της Αυτόνομης Κουρδικής Οντότητας.

Το Κουρδικό είναι το πεδίο όπου το κυβερνών κόμμα καλείται να επιβληθεί στη αδράνεια του κεμαλικού κατεστημένου για να εκτονώσει μια ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Ιδού η νέα Τουρκία. Η Τουρκία όπως την βλέπουν οι κούρδοι


Ιδού η νέα Τουρκία. Κάπως έτσι βλέπουν οι Κούρδοι τη διαμόρφωση της Τουρκίας. Η σημερινή δομή της χώρας δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Επτά λεπτά με τον Ομπάμα» γράφει ότι ο αρχηγός του DTP, Αχμέτ Τουρκ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ομπάμα, του παρέδωσε και επιστολή με εισηγήσεις του DTP, οι οποίες έχουν ως εξής:

-Το κουρδικό πρόβλημα πρέπει να τεθεί επί τάπητος στο σύνολο της Τουρκίας. Χωρίς την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, δεν μπορεί να ωριμάσει μια λύση στη Μέση Ανατολή.
Δείχνουμε σεβασμό στην ενιαία δομή της Τουρκίας. Εντός της δομής αυτής πρέπει να ανοίξει και ο δρόμος για τη σύσταση δομών τοπικών και περιφερειακών ανεξάρτητων περιοχών.
-Η Τουρκία, στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελεύθερου σχεδιασμού, πρέπει να χωριστεί σε 20 – 25 περιοχές. Κάθε περιοχή πρέπει να έχει τη δική της ονομασία και να δημιουργηθεί ένα νέο διοικητικό μοντέλο.
-Αν και η επίσημη γλώσσα και η σημαία θα ισχύει για όλη την Τουρκία, εν τούτοις πρέπει να δοθεί άδεια η κάθε περιοχή να έχει τα δικά της σύμβολα και χρώματα.
-Τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των Κούρδων πρέπει να τεθούν υπό συνταγματική κατοχύρωση.
-Πρέπει να υπάρξει αμνηστία για το ΡΚΚ και αυτοί, οι οποίοι θα κατέβουν από το βουνό, να μην υποστούν ποινικές κυρώσεις και να τους ανοιχθεί ο δρόμος στην πολιτική.
****
Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Τουρκ: Ο Ομπάμα ανέφερε ότι είναι φίλος των Κούρδων» γράφει ότι ο αρχηγός του DTP, Αχμέτ Τουρκ, αναφορικά με τη συνομιλία, την οποία είχε με τον Ομπάμα, μίλησε τόσο στο τηλεοπτικό δίκτυο Roj TV, όσο και στο ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αμερικής». Ο Τουρκ ανέφερε ότι ο Ομπάμα είναι φίλος των Κούρδων και ότι τάσσεται υπέρ της αντιπαράθεσης των Κούρδων εντός δημοκρατικού και πολιτικού πλαισίου.

Read more...

Τι σκέφτονται οι τούρκοι στρατηγοί. Εντυπωσιακή ομιλία Μπασμπούγ.


Η δημοκρατία, δημοκρατία στην Τουρκία αλλά, και ο στρατός, στρατός. Φαντάζεσθε αρχηγό ενόπλων δυνάμεων χώρας με δημοκρατία δυτικού τύπου να βγαίνει και να λέει όσα θα διαβάσετε παρακάτω ότι είπε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μπασπούγ; Απολαύστε τον:
Όπως αναφέρουν οι ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων ΝΤV και CNN Türk, ο Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούγ, πραγματοποίησε την ετήσια ομιλία του αξιολόγησης, στο Αρχηγείο των Ακαδημιών Πολέμου, στην Κων/πολη.
Ο στρατηγός Μπασμπούγ είπε:

«Χωρίς να υπεισέλθω, σε μεγάλο βαθμό, στα καθημερινά θέματα, θα προσπαθήσω να κοιτάξω από το ακαδημαϊκό ‘παράθυρο’ τα θέματα πολίτη – στρατιωτικού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και δημοκρατίας και κοσμικού χαρακτήρα. Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στα καθημερινά θέματα. Σε αυτά θα αναφερθώ την προσεχή εβδομάδα, σε συνέντευξη Τύπου».

Τι λόγο, τώρα έχει ένας στρατηγός να μιλάει γι αυτά τα θέματα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία της δημοκρατίας τουρκικού τύπου.

Αλλά ας δούμε πως συνέχισε ο κ.Ιλκέρ Μπασμπούγ:

«Για να κάνει κάποιος καλά την αξιολόγηση πολίτη – στρατιωτικού, πρέπει να καταλάβει τι είναι από επαγγελματικής πλευράς ο στρατιωτικός. Στον εκσυγχρονισμό των κοινωνιών, οι στρατιωτικοί έπαιξαν πρωτοποριακό ρόλο. (sic). Επίσης, το να μπορέσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις να μπουν στην κοινωνία, αυτό γίνεται με τη βοήθεια των στρατιωτικών (sic). Στις ένοπλες δυνάμεις, οι ηθικές αξίες έχουν μεγάλη σημασία. Το να είναι κάποιος στρατιωτικός, περισσότερο από επάγγελμα, είναι ένας τρόπος ζωής. Στην στρατιωτική ζωή, η σχέση εμπιστοσύνης είναι άκρως σημαντική.
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας θεσμός, για τον οποίο αισθάνεται ο κόσμος την περισσότερη εμπιστοσύνη, διότι υποστηρίζει απτόητα τη γεωπολιτική της χώρας μας, που αποτελείται από ρίσκο και ευκαιρίες.
Στο σημείο αυτό, για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα επιστήσω την προσοχή σε δύο προκαταλήψεις. Η συστηματική αντιπολίτευση στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας μας. Είναι λάθος να παρουσιάζονται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως στοιχείο παρεμπόδισης της δημοκρατίας.
Σε ορισμένους τομείς της κοινωνίας μας, ασκείται μια εκστρατεία κακοπροαίρετη, με σκοπό να παρουσιάζονται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως ένας θεσμός κατά της θρησκείας. Ένας άλλος τομέας της κοινωνίας αγαπάει το στρατό και έχει εμπιστοσύνη σε αυτόν. Ο στρατός του τουρκικού έθνους είναι ο λαός του. Είναι από το λαό, είναι για το λαό.
Είναι σημαντικές οι ευθύνες των στρατιωτικών ηγετών. Οι ανώτεροι στρατιωτικοί πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες, με τις οποίες θα θίξουν την εμπιστοσύνη των κατώτερων. Στην περίπτωση που οι προτάσεις και οι ανησυχίες των στρατιωτικών δεν ληφθούν υπόψη από την πολιτική εξουσία, μπορεί να βιωθούν πολύ αρνητικές εξελίξεις. Και αυτό είχε προκύψει στο Ιράκ. Το στοιχείο αυτό, στις σχέσεις πολιτικών – στρατιωτικών, είναι άκρως σημαντικό για την υγιή πορεία των σχέσεων. Στο σημείο αυτό, η απόφαση και βέβαια είναι των πολιτικών Αρχών. Όμως, στην περίπτωση που δεν λαμβάνονται υπόψη οι ειλικρινείς, ρεαλιστικές και οι έμπειρες συστάσεις, τότε η ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις θα είναι οπωσδήποτε της πολιτικής ηγεσίας. Η μοναδική αρμόδια και υπεύθυνη Αρχή, όσον αφορά τις σχέσεις πολιτικών – στρατιωτικών, είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων εκπληρώνει το καθήκον αυτό, με τις επαφές που έχει με τις ενδιαφερόμενες Αρχές και, όταν απαιτηθεί, γνωστοποιεί στην κοινή γνώμη τις απόψεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένα δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου είναι απαράβατος όρος».

Ο στρατηγός Μπασμπούγ, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο θέμα της εθνοτικής ταυτότητας, της πολιτιστικής ταυτότητας και της υπερκείμενης ταυτότητας, τόνισε πως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν την προστασία του έθνους – κράτους.
Ο στρατηγός Μπασμπούγ, που επεσήμανε το πρότυπο του καθηγητή Μετίν Χεπέρ, όσον αφορά το θέμα των «εθνοτικών συγκρούσεων», τόνισε ότι ο Χεπέρ αυτό το επεξηγεί σε τρείς φάσεις:
«Λέει ότι οι φάσεις αυτές είναι, πρώτον, η αφομοίωση ορισμένων εθνοτικών στοιχείων και η προσπάθεια που καταβάλλεται γι΄ αυτό. Δεύτερον, η αντίδραση των στοιχείων αυτών στις εν λόγω προσπάθειες, και τρίτον, η καταπάτηση από το κράτος των προσπαθειών των στοιχείων αυτών και η αύξηση των ενεργειών αφομοίωσης.
Να δούμε, στην Τουρκία έγινε κάτι τέτοιο; Το κράτος, κατά τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας, λόγω ορισμένων ξεσηκωμών, πήρε ασφαλώς κάποια μέτρα έναντι της πιθανότητας η δευτερεύουσα πολιτιστική ταυτότητα να περάσει μπροστά από την ανώτερη κοινή πρωτεύουσας σημασίας ταυτότητα.
Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε ως πολιτική αφομοίωσης τα μέτρα που ελήφθησαν. Τα μέτρα αυτά είναι κάποιες εφαρμογές, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες στη διαδικασία σύστασης του κράτους – έθνους.
Π.χ. ορισμένες πολιτικές για υποχρεωτική εγκατάσταση κατά τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας, από ορισμένους, παρεξηγήθηκαν. Εάν το κράτος εφάρμοζε πολιτική αφομοίωσης, τότε ερωτώ με απόφαση βάσει νόμου, που είχε εκδοθεί από τη Βουλή το 192, θα μπορούσαν πολλά άτομα, που μετανάστευσαν στη Δύση, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που είχαν λάβει μέρος στους ξεσηκωμούς, να επιστρέψουν; Αυτό πώς το εξηγείτε;
Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την περίοδο ηρεμίας και ειρήνης, μεταξύ 1938 – 1984; Έγινε και τελείωσε η αφομοίωση ή μήπως ξανάρχισε το 1984; Γι΄ αυτό ακριβώς όλοι λέμε πως αυτό το πρότυπο αφομοίωσης δεν ισχύει για την Τουρκία».

Ο στρατηγός Μπασμπούγ είπε:
«Ο Ατατούρκ λέει το εξής: Αυτός που ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία, είναι ο ‘λαός της Τουρκίας’. Όχι ‘ο τουρκικός λαός’. Αν χρησιμοποιήσετε έτσι τη φράση, δεν θα είναι σωστή. Αυτός που ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία, είναι ο λαός της Τουρκίας. Ο Ατατούρκ εδώ επισημαίνει το σύνολο του λαού που ζει εδώ. Δεν κάνει καμία εθνοτική, ή θρησκευτική διάκριση.
Σήμερα, ποια θα είναι η κοινή αξία της δομής του έθνους – κράτους; Στον 21ο αιώνα, σε ποιες αρχές θα στηρίζεται η βάση του κράτους – έθνους;
Το 5ο άρθρο του Συντάγματος παρουσιάζει πολύ καλά τις κοινές αξίες του έθνους – κράτους: “Τα θεμελιώδη καθήκοντα και οι σκοποί του κράτους είναι η προστασία της ανεξαρτησίας του τουρκικού έθνους, της ακεραιότητας αυτού, του αδιαιρέτου της χώρας και η προστασία της δημοκρατίας, καθώς και η κατοχύρωση της ευημερίας, της ευτυχίας και της ηρεμίας των ατόμων και της κοινωνίας και η προετοιμασία των απαιτούμενων συνθηκών για την ανάπτυξη της οικονομικής και ηθικής οντότητας του ανθρώπου για την κατάργηση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εμποδίων, που δεν συμβιβάζονται με τις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης”.
Σε ποια βάση θα στηριχθεί στην προκειμένη περίπτωση το έθνος – κράτος; Θα πρέπει να στηριχθεί στην αντίληψη του εθνικισμού, που στηρίζεται στην αρχή του πολίτη.
Εκείνο που διατηρεί ενωμένο το έθνος – κράτος, είναι οι κοινές αξίες. Εσείς, εάν δεν υιοθετήσετε την υπερκείμενη κοινή ταυτότητά σας, δεν μπορείτε να φθάσετε σε κανένα αποτέλεσμα. Εάν σήμερα ζούμε κάποια προβλήματα, θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Αφομοίωση ή ενσωμάτωση; Πόσο πετύχαμε σε αυτή την περίπτωση ενσωμάτωσης; Εκείνο που έχει σημασία είναι η πολιτιστική ταυτότητα να μην ξεπεράσει την υπερκείμενη ταυτότητα που μας ενώνει. Πρέπει αυτές οι δευτερευούσης σημασίας ταυτότητες να προστατευθούν. Αυτή είναι μια πολιτιστική ελευθερία. Όμως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων υπερκείμενων ταυτοτήτων. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε προς συζήτηση, την υπερκείμενη κοινή ταυτότητα. Τότε θα περιέλθουμε στη θέση του Ιράκ και του Λιβάνου.
Θα πρέπει να δώσουμε ισότητα ευκαιριών στους πολίτες μας, στην ανατολική και νοτιοανατολική περιοχή. Θα πρέπει να επανορθώσουμε το συναίσθημα περί μειονεκτικής θέσης των πολιτών μας, που βρίσκονται εκεί».



Ο στρατηγός Μπασμούγ διέθεσε το τελευταίο μέρος της ομιλίας του στο θέμα του κοσμικού χαρακτήρα και υπενθύμισε ότι ο Ομπάμα είπε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι η μεγαλύτερη κληρονομιά του Ατατούρκ ήταν η κοσμική δημοκρατία. Ο ίδιος τόνισε: «Αυτή τη διατύπωση του Αμερικανού Προέδρου, την εκλαμβάνουμε ως μια αναζήτηση λύσης στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο διεθνή τομέα, πέραν από την επιθυμία να φανούν συμπαθείς σε έναν φιλικό λαό. Η ισχύς της Τουρκίας είναι η κοσμική και δημοκρατική της δομή.
Η κοσμική δομή της Τουρκίας αποδίδει σε αυτήν σημαντική θέση στην περιοχή που βρίσκεται. Ο κοσμικός χαρακτήρας είναι ένας από τους θεμελιώδεις λίθους της φιλοσοφίας σύστασής της. Θα πρέπει να μπορούν να δίνονται αποτελεσματικές απαντήσεις, στο πλαίσιο της δημοκρατίας και των νόμων, στις κινήσεις κατά του κοσμικού χαρακτήρα. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε καμία περίοδο δεν ήταν κατά της θρησκείας. Εκείνο στο οποίο εμείς αντιταχθήκαμε πάντοτε, ήταν η χρησιμοποίηση της θρησκείας ως μέσου για πολιτικά και ατομικά συμφέροντα. Το να λέγεται ότι ο κοσμικός χαρακτήρας έχει την έννοια του να αντιτάσσεται κάποιος στη θρησκεία και να θεωρούνται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως θεσμός κατά της θρησκείας, αποτελεί τη μεγαλύτερη αδικία και ανευθυνότητα απέναντι στον Ατατούρκ και τον στρατό εκείνου. Εάν όλοι στην Τουρκία συμμορφώνονται με το άρθρο 24 του Συντάγματος για τον κοσμικό χαρακτήρα, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».
www.anixneuseis.gr

Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:H ERGENEKON ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ...ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ NSA ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIA


Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2009, επισκέφθηκε την ΄Αγκυρα ο Διευθυντής της NSA Στρατηγός, Keith Alexander, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, με αεροσκάφος της Υπηρεσίας τους.Ο Αρχηγός της NSA συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, τον Αρχηγό της ΜΙΤ και άλλους Τούρκους Αξιωματούχους των Αρχών Ασφαλείας της Τουρκίας, ενώ είχε και συνάντηση και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Τ. Ερτογάν.

Ο Στρατηγός Keith Alexander, κρατούσε τον φάκελο με την ονομασία «Network of Military- ERGENEKON», αφήνοντας κατάπληκτους τους Τούρκους συνομιλητές του!

Πέραν των συζητήσεων, για την δράση του ΡΚΚ, της Ισλαμικής Τρομοκρατίας, το φλέγων θέμα των υψηλών επαφών του Αρχηγού της NSA, ήταν το δίκτυο της «ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ». Ο Αμερικανός Στρατηγός προσκόμισε αδιάσειστα στοιχεία, για την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργενεκόν, στην Ευρώπη, Ασία αλλά και στις ΗΠΑ...Ο Αμερικανός Στρατηγός, παρουσίασε στοιχεία που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού, οι οποίοι υπηρέτησαν σε καίριες θέσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και διετέλεσαν σημαντικά στελέχη των Τουρκικών Πρεσβειών στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Πληθώρα στοιχείων αφορούσαν την συμμετοχή Τούρκων στρατιωτικών και διπλωματών, σε εμπόριο ναρκωτικών, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο και το Βερολίνο, και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στα όργανα του ΝΑΤΟ, γεγονός που επισημάνθηκε με αρκετά έντονο τρόπο, προς τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Πλήθος άλλες «δραστηριότητες» της τρομοκρατικής οργάνωσης, γνωστοποιήθηκαν πως είναι σε γνώση της NSA, αλλά και στοιχεία που αφορούν υπηρετούντες Τούρκους αξιωματικούς, στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Δεκάδες Τούρκοι αξιωματικοί, αναμένεται να «αποσυρθούν» από υπηρεσίες του εξωτερικού και να επιστρέψουν στην Τουρκία, κατόπιν απαίτησης του Αμερικανού Στρατηγού και κατ΄επέκταση των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του Αρχηγού της NSA στην Τουρκία, προηγήθηκε αυτής του Προέδρου των ΗΠΑ, του οποίου η μετάβαση θα κρίνονταν από τα αποτελέσματα, της επίσκεψης του Keith Alexander.

Η «χρήση της Τουρκίας» για λογαριασμό των ΗΠΑ, με δραστήρια την τρομοκρατική οργάνωση Εργενεκόν, δεν υπήρχε πιθανότητα να εκδηλωθεί. Εκατοντάδες στελέχη δεν έχουν συλληφθεί και δεν αναμένεται να συλληφθούν, καθώς θα καταρρεύσει, ολόκληρο το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο του «Βαθέως Κράτους» της Τουρκίας.

Τόσο ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όσο και Αρχηγός της ΜΙΤ, πέρασαν δύσκολες στιγμές στις συναντήσεις τους με τον Αμερικανό Στρατηγό και Διευθυντή της NSA.

Ισχύει το «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια αλλά και να είναι»...

Read more...

Είδε τον Ταλάτ η Χίλαρι


Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε αργά το βράδυ της Μ. Τετάρτης στο State Department η Χίλαρι Κλίντον, λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο ψευδοκράτος. Ο Ταλάτ, ο οποίος εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, φέρεται να έθεσε στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ το θέμα της άρσης των αποκλεισμών.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, όμως, ο κ. Ταλάτ φέρεται να είπε ότι έχει πολλές φορές λάβει υποσχέσεις και από την Ευρώπη, αλλά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στο ψευδοκράτος, είπε ότι δεν θ' αλλάξουν και πολλά πράγματα, καθώς μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2010 δεν αλλάζει πολιτική στο θέμα αυτό. Αναφερόμενος στη συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ, ο εκπρόσωπος Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε: "Θέλω να είμαι σαφής προς όλους. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια κυβέρνηση στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, διατηρούν στενές και τακτικές επαφές με τους Τουρκοκυπρίους στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας λύσης στο Κυπριακό".
Ραντικάλ: ''Ο Ταλάτ φιλοξενήθηκε από την Κλίντον''
iKypros - Στη χθεσινή συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την Αμερικανή ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται τα σημερινά τουρκικά φύλλα. Η εφημερίδα ''Ραντικάλ'', με τίτλο ''Ο Ταλάτ φιλοξενήθηκε από την Κλίντον'', δημοσιεύει τηλεγράφημα από την Ουάσιγκτον, ...
Μετά τον Ταλάτ θα υποδεχθεί τον Κυπριανού...
Έθνος Μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που έγινε χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, θα υποδεχθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Κύπριο ομόλογό της, Μάρκο Κυπριανού, τη Δευτέρα του Πάσχα. Με τον Μ. Α. Ταλάτ ...
Τετ α τετ Κλίντον-Ταλάτ για χάρη των εκλογών
Ημερησία Τετ α τετ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών είχε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την ιδιότητα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς ωστόσο να συζητήσουν κάποιο ουσιαστικό θέμα. Ένα βήμα πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα ο ...
Συνάντηση Κλίντον με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Nαυτεμπορικη Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επρόκειτο να έχει, χθες το βράδυ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ, ερωτηθείς για τη συνάντηση η οποία δεν αναφέρεται στο επίσημο ...
Σήμερα η συνάντηση Χ. Κλίντον - Ταλάτ
Η Καθημερινή - ‎15 Απρ 2009‎ Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χίλαρι Κλίντον. Σε ερώτηση εάν η συνάντηση συνιστά αναβάθμιση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ...
Στην Ουάσινγκτον ο Ταλάτ
Ελευθεροτυπία - Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια κυβέρνηση στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά διατηρούν στενές και τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας λύσης στο Κυπριακό. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ ...
Συνάντηση της Χ.Κλίντον με τον Μεχμετ Αλί Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τα Νέα Οnline Εκτός προγράμματος συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει το βράδυ της Μ.Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Χίλαρι Κλίντον. Η συνάντηση δεν αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων της υπουργού, ...
Έκκληση για παγκόσμια δράση στο θέμα της πειρατείας απηύθυνε η ...
Τα Νέα Οnline Σε παγκόσμιας κλίμακας απάντηση για το ζήτημα της πειρατείας κάλεσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Χίλαρι Κλίντον, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με την απαγωγή Αμερικανού πλοιάρχου και εν μέσω απειλών κατά Αμερικανών ναυτικών. ...
Επαφές Κλίντον-Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ελευθεροτυπία - ‎15 Απρ 2009‎ Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Ο Ταλάτ σε δηλώσεις του προς τον τουρκοκυπριακό Τύπο ...
Ο Ταλάτ τετ-α-τετ με την Κλίντον
Ημερησία - ‎15 Απρ 2009‎ Με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί το απόγευμα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή ως ένα σημαντικό βήμα στις διεθνείς σχέσεις των Τουρκοκυπρίων, ...
Συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ
Capital.gr Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα έχει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τη Μεγάλη Τετάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια κυβέρνηση στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, διατηρούν στενές ...
Κλίντον: Μέτρα κατά των Σομαλών πειρατών
Flash.gr - Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα στείλει ειδικό απεσταλμένο στη διάσκεψη των δωρητών για τη Σομαλία, που συγκαλείται αυτή την εβδομάδα, με στόχο την επεξεργασία μέτρων για την καταπολέμηση της πειρατείας. ...
Συνάντηση Χίλαρι Κλίντον - Ταλάτ
Capital.gr - ‎14 Απρ 2009‎ Με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, συναντάται, σήμερα Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ομογένειας και τις προσωπικές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου ...
Συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ
Flash.gr Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα έχει η υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για τη συνάντηση, η οποία δεν αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων της Αμερικανίδας υπουργού, ...
Συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ
SKAI.gr - ‎15 Απρ 2009‎ Ο κ. Ταλάτ είπε πως η επίσκεψη αποδεικνύει την σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην τουρκοκυπριακή πλευρά Με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ ...
Αμερικάνικο σχέδιο κατά της πειρατείας
Ελεύθερος Τύπος Με ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ τα κρούσματα πειρατείας στη Σομαλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Η κ. Κλίντον επισήμανε την ανάγκη εκτεταμένης διεθνούς συνεργασίας, μέρος της οποίας θα είναι ...
συνάντηση Ταλάτ με Χίλαρι Κλίντον
iKypros - ‎14 Απρ 2009‎ Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον με την Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Ο τ/κ ηγέτης αναμένεται να ζητήσει από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, το διορισμό "ειδικού συντονιστή" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό ...
Σαν ηγέτης της τ/κ κοινότητας θα γίνει δεκτός ο Ταλάτ
iKypros Υπό την ιδιότητα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα γίνει δεκτός αργότερα σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επανέλαβε πριν λίγο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος διέψευσε φήμες ότι πρόκειται να γίνουν δηλώσεις του κ. ...
Αμερικανική παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Ταλάτ ...
TVXS - Μεγαλύτερη παρέμβαση των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, με διορισμό ακόμα και ειδικού συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τη Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο της χθεσινής τους συνάντησης στο ...
Ελ.Πολίτες: Δεν απέδωσε η προσπάθεια Ταλάτ
Η Σημερινή H Πρωτοβουλία "Ελεύθεροι Πολίτες" εκτιμά ότι ''η χθεσινοβραδινή συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αν και αρνητική ως γεγονός, δεν απέδωσε στον Τ/κ ηγέτη αυτά που θα ανέμενε''. ...
Αιτήματα στη Χίλαρι
Πολίτης Οnline Τις θέσεις του για τη διαδικασία των συνομιλιών με τον Δ. Χριστόφια ανέπτυξε στη Χίλαρι Κλίντον ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ζητώντας ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην τρέχουσα προσπάθεια λύσης Με την ιδιότητα του ηγέτη της τ/κ κοινότητας έγινε δεκτός στο Στέιτ ...
Λύση από την Αμερική!
Η Σημερινή Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πέταξε στα σκουπίδια την κοινή διακήρυξη με τον Πρόεδρο Χριστόφια για «κυπριακή λύση» και τόνισε ότι χωρίς ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ το Κυπριακό δεν λύεται. Σε δηλώσεις του στη «Χουριέτ», ο κατοχικός ηγέτης τόνισε ότι κατά τη συνάντησή ...
Συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ στο Στέητ Ντηπάρτμεντ
Voa News -Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, συναντήθηκε τη Τετάρτη στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης την χαρακτήρισε «πολύ θερμή και χρήσιμη». ...
Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (16/04/2009)
Η Σημερινή - Το Κυπριακό και οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, η υποστήριξη λύσης με ανάμειξη των Αμερικανών από τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, η συνάντηση μεταξύ των ...
Συνάντηση με Κλίντον
Η Σημερινή - ‎15 Απρ 2009‎ Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είπε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στις διεθνείς σχέσεις και ότι η επίσκεψη αποδεικνύει την σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην τ/κ πλευρά. ...
"Υπόσχονται" εκδίκηση οι Σομαλοί πειρατές
Flash.gr - ‎πριν από 22 ώρες‎ Νέες διαστάσεις παίρνει η δράση των Σομαλών πειρατών, οι οποίοι απειλούν να "εκδικηθούν" τους αμερικανούς για το θάνατο τριών "πειρατών". Ο αρχηγός ομάδας Σομαλών πειρατών χαρακτήρισε «αντίποινα» την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης με ...
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου μετά τη ...
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών - ‎14 Απρ 2009‎ Μετά το πέρας της συνεδρίας του Σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στις ακόλουθες ανακοινώσεις: - «Στις 27 Αυγούστου, η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη σύσταση Επιτελείου Προεδρίας Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012, όταν η Κύπρος θα ...
Στυλιανίδης: Η συνάντηση Ταλάτ-Κλίντον δημιουργεί προϋποθέσεις ...
iKypros - ‎15 Απρ 2009‎ Ο βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλιανίδης είπε ότι η αποψινή συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον είναι αντιληπτό ότι δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης των θεσμών του ψευδοκράτους. ...

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP