Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ετοιμάζονται αλλαγές στην Ηγεσία των ΤΕΔ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. MILLIYET, με τίτλο "Η Λίστα του Θερμού Αύγουστου", επίκεινται αλλαγές στην Ηγεσία των ΤΕΔ, σε ανώτατο επίπεδο. Συκγεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου θα συνέλθει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με κυριότερο θέμα, τις ετήσιες τακτικές κρίσεις προαγωγές και αποστρατείες των Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξκών των ΤΕΔ. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Στγος Ιλκέρ Μπασμπούγκ, αναμένεται να αποστρατευτεί και στη θέση θα ανέλθει ο νυν Α/ΓΕΣ Στγος Ισίκ Κοσανέρ. Επίσης αναμένεται να αποστρατευτεί ο Α/Σ-Χ Στγος Ατίλλα Ισίκ, ενώ ο Δκτής της 1ης Στρατιάς (Κων/πολη) Στγος Χασάν Ιγσίζ, αναμένεται να παραμείνει στον βαθμό του αλλά να αναλάβει καθήκοντα Α/ΓΕΣ.

Εφ. MILLIYET

Read more...

Ένας Τούρκος στρατιώτης τραυματίας με συμπλοκή με μέλη του ΡΚΚ στην ΝΑ Τουρκία


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. MILLIYET, ένας του΄ρκος στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάσρκεια αντα λλαγής πυρών μεταξύ ανδρών της Στρατοχωροφυλκής και μελών του ΡΚΚ, στην επαρχία Tunceli της ΝΑ Τουρκίας. Η επίθεση σημειώθηκε στις 08.30 σήμερα το πρωί σε φυλάκιο της τουρκικής Σ-Χ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Elazig, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Στην περιοχή της επίθεσης έχει ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού των μελών του ΡΚΚ, από δυνάμεις του Στρατού.

Εφ. MILLIYET

Read more...

Η «Αγροτική Τράπεζα» της Τουρκίας πάει... Ξάνθη


Επεκτείνεται και στην Ξάνθη η Ζiraat Βankasi. Η «Αγροτική Τράπεζα» της Τουρκίας έλαβε άδεια λειτουργίας νέου υποκαταστήματος στην όμορφη θρακική πόλη από την από την Τράπεζα της Ελλάδος, στοχεύοντας προφανώς (και) στους μουσουλμάνους της περιοχής.
Το παραπάνω γεγονός είχαμε δημοσιεύσει προ διμήνου στο ιστολόγιό μας, μετά από εκτεταμένη έρευνα τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Ξάνθη.

Η αδειοδότηση της τουρκικής τράπεζας δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή. Το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε αιτηθεί και συνυποβάλει επιχειρησιακό σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη του Μαρτίου. Εναν μήνα αργότερα η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος εισηγήθηκε θετικά για το άνοιγμα του νέου υποκαταστήματος, ενώ εκτιμήθηκε και το γεγονός ότι η τουρκική τράπεζα έχει εκπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκαν οι άδειες λειτουργίες των υποκαταστημάτων Αθηνών και Κομοτηνής.


Σύμφωνα με τον θρακικό Τύπο, η Ζiraat ετοιμάζει αντίστοιχο άνοιγμα και στη Νότια Βουλγαρία, όπου κατοικούν χιλιάδες μουσουλμάνοι, αλλά και στη Γεωργία. Υπενθυμίζεται ότι τμήμα της σημερινής Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ανήκε κάποτε στη Ζiraat (!) επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
ΒΗΜΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_4801.html#ixzz0sH2AMu2J

Read more...

Οι τουρκικές παραβιάσεις


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα 28 Ιουνίου 3 σχηματισμούς αποτελούμενους από 17 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και 2 μεμονωμένα, τα οποία προέβησαν σε 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, ενώ η ΠΑ περιορίστηκε σε διακριτικές αναγνωρίσεις σε όλο το εύρος του ΕΕΧ βάσει πάγιας τακτικής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μόνιμη τουρκική ναυτική παρουσία στα Κατεχόμενα;


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται ο κυπριακός σταθμός «Σίγμα» η Άγκυρα θα έχει πλέον μόνιμη ναυτική παρουσία στα Κατεχόμενα, καθώς από το καλοκαίρι του 2011 θα ελλιμενίζεται ένα υποβρύχιο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDK) στη Γιαλούσα, σε μια περίοδο που ήδη θα προχωράει στην Τουρκία η κατασκευή των νέων υποβρυχίων Τύπου 214ΤΝ.
Σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την εύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ), την οποία άλλωστε δεν αναγνωρίζει το τουρκικό καθεστώς.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς χθες να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε ο σταθμός, γνωστοποίησε πως «όντως η Τουρκία έχει παραγγείλει νέα υποβρύχια και πως στη Γιαλούσα υπήρχε ένα καταφύγιο ψαράδων που μετατράπηκε σε μαρίνα για πολυτελή σκάφη». Τόνισε, όμως, ότι «από κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτα που να σχετίζει αυτά τα γεγονότα με αυτό που έχει μεταδοθεί, ότι δηλαδή ετοιμάζεται ένα καταφύγιο για υποβρύχια που θα έχει να κάνει και με την ΑΟΖ Κύπρου. Άρα, τίποτα δεν υπάρχει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Οι πληροφορίες του «Σίγμα» επιμένουν ότι ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας έχει σχεδόν τελειώσει κατασκευαστικά και βρίσκεται δεξιά από το κεντρικό κτίριο της λεγόμενης μαρίνας. Μάλιστα στη περιοχή εκτελεί εργασίες και ειδικό μηχάνημα για την εκβάθυνση της θάλασσας, ενώ η περιοχή φυλάσσεται από τον Τουρκικό στρατό και αστυνομικούς του ψευδοκράτους, γεγονός που κάνει την προσέγγιση από τις κάμερες του σταθμού πολύ δύσκολη.

Παράλληλα, διορθώνοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ρεπορτάζ επισημαίνει πως «η Τουρκία δεν παρήγγειλε νέα υποβρύχια. Η Άγκυρα τον Ιούλιο του 2009 και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερτογάν συμφώνησε με Γερμανική εταιρεία για ναυπήγηση 6 υποβρυχίων τύπου Τ-214ΤΝ. Τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν όλα στα ναυπηγεία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Γκιολτσύκ το 2014, πλην ενός το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα είναι έτοιμο τον Γενάρη του 2011 και από το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου θα ελλιμενίζεται στη λεγόμενη μαρίνα του ψευδοκράτους στη Γιαλούσα».

Read more...

Τουρκικά λάφυρα στα χέρια Κούρδων ανταρτών


Ο Κουρδικός Απελευθερωτικός Στρατός (HPG) ανήρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφία και τους τύπους των όπλων που κατέλαβαν οι Κούρδοι αντάρτες, κατά την επίθεσή τους στο συνοριακό φυλάκιο Γκεντίκτεπε (Gediktepe), του τάγματος Τεκελί, κοντά στο τριεθνές Τουρκίας-Ιράν-Ιράκ, την 19η Ιουνίου 2010.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα όπλα που πήραν οι αντάρτες, αφού κατέλαβαν το φυλάκιο, έκαναν μάχη επί πέντε ώρες με ενα ενισχυμένο τάγμα, αφήνοντας πίσω τους 12 νεκρούς και 19 τραυματίες στρατιώτες, είναι τα εξής:

- HK 33 E 5.56X45
- MELEZ: Αριθμός Μητρώου T 0624-01, L 0019210
- MELEZ ÇİFTKOL: Αριθμός Μητρώου T 0624-02, L 00 9586
- MELEZ: Αριθμός Μητρώου T 0624-01, L 0019164
- MG3: Αριθμός Μητρώου 22726, MKE 5/982
- MG3: Αριθμός Μητρώου 11548, MKE 5/975
- MG3: Αριθμός Μητρώου 11537, MKE 5/975

Επί πλέον οι αντάρτες πήραν μαζί τους μια θερμική κάμερα προσαρμοσμένη σε Α-4, μια θερμική κάμερα σε τρίποδα και μια νυχτερινή διόπτρα. Επίσης οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν επί τόπου ένα βαρύ πολυβόλο Α-4 καθώς και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που δεν μπορύσαν να μεταφέρουν μαζί τους κατά την αποχώρησή τους.

ANF NEWS AGENCY

Read more...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ» ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΤΑΜΩΝ - Τα Ισραηλινά Σχέδια για την Διαχείριση των Υδάτων στην Μέση Ανατολή. ΗΠΑ- ΚΟΥΡΔΟΙ – ΙΣΡΑΗΛ


Του ΄Ομηρου Φωτιάδη - ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ» ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΤΑΜΩΝ
Τα Ισραηλινά Σχέδια για την Διαχείριση των Υδάτων στην Μέση Ανατολή. ΗΠΑ- ΚΟΥΡΔΟΙ – ΙΣΡΑΗΛ (Το άρθρο αυτό συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2007). Στις 20/09/2006, στο πρόγραμμα του BBC Newsnight , παρουσιάστηκε ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός, ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε, από το 2004, σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης Κούρδων στην πόλη Αρμπίλ (Arbil), του βόρειου Ιράκ. Στην εκπομπή του BBC Newsnight επίσης αναφέρθηκε, ότι η Ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας Interop και δυο θυγατρικές της, οι Kudo και Colosiam, ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξόπλιζαν με συστήματα ασφαλείας το υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Αρμπίλ. Πληροφορίες που αναφέρονται στον Τουρκικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, φέρουν τον πρώην αρχηγό της Ισραηλινής MOSSAD, Ντάνι Γίατομ (Dany Yatom), να βρίσκεται σε στενή, μυστική συνεργασία με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, για την εκπαίδευση Κουρδικών δυνάμεων, σε στρατόπεδο στο Β. Ιράκ, με την κωδική ονομασία «Ζ».

Ο Ντάνι Γίατομ είναι από τους ιδρυτές της Interop και πρόεδρος της εταιρίας έως και το 2003. Κατά την περίοδο 2004-5, οι εταιρίες Interop και Kudo, διευθύνονταν από έναν πρώην Ισραηλινό της αντιτρομοκρατικής ομάδας, τον Σλόμι Μίκαελ (Shlomi Michaels). Τον Ιούλιο του 2006 το επίσημο περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, “Armed Forces Journal “, παρουσίασε χάρτη της Μέσης Ανατολής, με νέα προτεινόμενα σύνορα τα οποία αλλάζουν δραματικά τον χάρτη όλης της περιοχής. Τον χάρτη συνέταξε ο απόστρατος Συνταγματάρχης της DIA, Ralph Peters, περιγράφοντας το Κουρδικό Κράτος να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ν/Α και Ανατολική Τουρκία, συνορεύοντας με την Γεωργία και την Αρμενία, όπως και μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράν. Η Τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ρεσεπ Ταγίπ Ερντογκάν (Recep Tayyip Erdoğan). Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15/09/2006, κρίση ξέσπασε στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, όταν στην διάρκεια σεμιναρίου του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, Αμερικανός Συνταγματάρχης παρουσίασε τον χάρτη του Ralph Peters, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των Τούρκων αξιωματικών από την αίθουσα. Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι: «… κατανοούν τις Τουρκικές ανησυχίες, όμως εξετάζουν κάθε σενάριο στο πλαίσιο ακαδημαϊκών εργασιών». Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους της Τουρκίας και στην πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης με τίτλο « Κούρδοι μετά τον Σαντάμ» του Κέντρου Μελετών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την οποία συνοδεύει χάρτης που φέρει την Τουρκία διαμελισμένη και σκιαγραφεί το Κουρδικό κράτος. Την σημαντική αυτή έκθεση μας παρουσίασε στην Ελλάδα, ο Σάββας Καλεντερίδης.


Ο «ΆΠΟ» ΚΑΙ Η MOSSAD
Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέν Ετζεβίτ (Bülent Ecevit), λίγους μήνες πριν πεθάνει, ομολόγησε ότι «ποτέ δεν κατάλαβε γιατί του παρέδωσαν πακέτο τον Οτσαλάν (Abdullah Öcalan)!» Υποστήριξε πως ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν αναλάβει το έργο απαγωγής του Κούρδου ηγέτη και τον παρέδωσαν στις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον παρέλαβαν, από το Ναϊρόμπι.
Δημοσιεύματα του Τουρκικού και του Διεθνούς Τύπου, με ποίο πρόσφατο, πριν λίγους μήνες, την Τουρκική επιθεώρηση «Αϊντιλίκ» (Aydinlik Newspaper), έγραψαν ότι η Ισραηλινή MOSSAD απήγαγε τον Α. Οτσαλάν και τον παρέδωσαν στην Τουρκική ΜΙΤ . Οι Ισραηλινοί έτσι εξασφάλισαν σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία, και παράλληλα προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία δεν γνώριζε, ούτε είχε σχεδιάσει τι θα έκανε σε περίπτωση σύλληψης του «Άπο»!
Η «Αϊντιλίκ» υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν για την μελλοντική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το κυρίαρχο ρόλο που θα διαδραμάτιζαν οι Κούρδοι του Ιράκ, στα σχέδια για την περιοχή. Ο Α. Οτσαλάν αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για τα Ισραηλινά σχέδια, καθώς δεν ήταν υπό τον έλεγχο τους, και προβάλλονταν ως ο μελλοντικός ηγέτης όλων των Κούρδων της περιοχής.
Τον Σεπτέμβριο του 2003, το τουρκικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Aksyon» κάνει λόγο για μυστική συνεργασία του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί (Massoud Barzani) με τους Ισραηλινούς, από την δεκαετία του ’60!


H ΜΙΤ, Η JΙΤΕΜ, ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΙ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ
Οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ και JITEM , από την δεκαετία του ’70 είχαν δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα πρακτόρων τους στο Βόρειο Ιράκ, μέσα από τον Τουρκομανικό πληθυσμό, με σκοπό την υπονόμευση της προοπτικής δημιουργίας ενιαίου κουρδικού πολιτικού φορέα και την αποδυνάμωση των προσπαθειών για αυτονομία των Κούρδων του Β. Ιράκ. Οι Τούρκοι δημιούργησαν μια μυστική υπηρεσία (αποτελούμενη από Τουρκομάνους), μέσα στο βόρειο Ιράκ με την επωνυμία I.T.C. Επίσης, Τουρκομάνοι εκπαιδεύτηκαν από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, πλησίον της πόλεως Αρμπίλ (Arbil), του Β. Ιράκ, στην κωμόπολη Αλτίν Κιοπρού (Altinkopru: τα αρχαία Άρβηλα), δημιουργώντας ένοπλα τμήματα οργανωμένα, υπό την διοίκηση της αποκαλούμενης «Τουρκομενική Ομάδα Ασφαλείας» με τα διακριτικά TGD . Οι Τουρκικές υπηρεσίες, μετά την εισβολή των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ως προκάλυμμα της υπονομευτικής και ανατρεπτικής μυστικής τους δράσης, την Ερυθρά Ημισέληνο και διάφορες εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές. Κύρια κέντρα δράσης της ΜΙΤ και της JITEM, ήταν κυρίως οι περιοχές Ζάχο, Μπεντιχάν, Ντοχούκ και Νατζέφ. Από τον Ιούνιο του 2003, Αμερικανοί της CIA σε συνεργασία με Κούρδους ξεκίνησαν την εξάρθρωση των κατασκοπευτικών και ανατρεπτικών δικτύων της Τουρκίας στο Β. Ιράκ. Αποκορύφωμα της κοινής δράσης Κούρδων και Αμερικανών, ήταν η σύλληψη στις 4 Ιουλίου 2003, 11 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, στην περιοχή της Σουλεϋμανιγιέ (Suleimaniya), οι οποίοι προετοίμαζαν την δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαγίκ (Cemil Bayik) και του Κούρδου εκλεγμένου διοικητή της πόλης Κιρκούκ (Kirkuk), Αμπντουλ Ραχμάν Μουσταφά (Abdul Rahman Mustafa). Οι 11 Τούρκοι υπέστησαν διαπόμπευση και ταπεινωτική μεταχείριση από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τους μετέφεραν στην Βαγδάτη, δεμένους πισθάγκωνα και με κουκούλες, μπροστά στα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία. Χρειάστηκε η επικοινωνία του Τ. Ερντογκάν με τον G. Bush, για να απελευθερωθούν μετά από λίγες μέρες οι Τούρκοι πράκτορες.
Η υπόθεση αυτή γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία στην Τουρκία, με τίτλο «Η Κοιλάδα των Λύκων – Ιράκ» (“Valley of the Wolves Iraq”). Την πρώτη εβδομάδα προβολής της ταινίας, πωλήθηκαν πάνω από 2.5 εκατομμύρια εισιτήρια. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Serdar Akar, είναι γνωστός για τις σχέσεις του με την Τουρκική ΜΙΤ.
Το θέμα της ταινίας πήρε μεγάλες διεθνείς διαστάσεις και προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2003, μέλη της Τουρκομανικής TGD και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας συνελήφθησαν και πάλι, κοντά στο Αρμπίλ και απελάθηκαν στην Τουρκία. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2003, ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις Τουρκομάνων των ITC και TGD, καθώς και Κούρδων συνεργατών της ΜΙΤ, σε μια τεράστια επιχείρηση αντικατασκοπίας, σε όλο το Β. Ιράκ.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ιμάμης της συνοικίας Μιτζέμι (Mizemi) του Ζάχο, Mele Yeyas Ahmed, και ο Mele Idris Seyid Ali, ιμάμης του μεγάλου τζαμιού του Ζάχο. Αρκετοί μουλάδες συνελήφθησαν, ενώ στο Ντοχούκ συνελήφθησαν άλλοι 11 Τούρκοι Στρατιωτικοί και οι διοικητές τους, αξιωματικοί της ΜΙΤ, Emit Kucer και Kasim Xeri.
Στο Ζάχο και πάλι τις επόμενες ημέρες, μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη, στις αποθήκες ενός γκαράζ με την επωνυμία Loji, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, τα οποία προορίζονταν για τα μέλη των ITC και TGD, στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ (Mosul και Kirkuk). Στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν όλα τα ηγετικά στελέχη μιας άλλης Τουρκομανικής οργάνωσης με την επωνυμία «Εθνικό Τουρκομανικό Μέτωπο».
Μέσα σε 6 μήνες, Αμερικανοί και Κούρδοι, εξάρθρωσαν σχεδόν όλα τα δίκτυα των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο Β. Ιράκ.
Κύριος στόχος της Τουρκίας, εκτός από την αναστολή δημιουργίας Κουρδικού κράτους, αποτελεί η συμμετοχή της στα κέρδη από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ και της Μοσούλης στο Β. Ιράκ.
Οι Τουρκομάνοι διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Τουρκίας, ζητώντας το 25% από τα μελλοντικά κέρδη, ενώ αμφισβητούν το καθεστώς του Κιρκούκ το οποίο είναι υπό Κουρδικό έλεγχο.
Το καθεστώς του Κιρκούκ θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος που θα γίνει εντός του 2009 και θεωρείται βέβαιο, ότι θα συμπεριληφθεί εντός της Κουρδικής διοίκησης του Β. Ιράκ. Οι Τούρκοι προσπαθούν να μεταφέρουν από τις αρχές του 2004, Τουρκομάνους προς το Κιρκούκ, για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τους οποίους όμως οι Κούρδοι προωθούν νοτιότερα, βάση σχεδίου, θέλοντας να δημιουργήσουν μια ζώνη, με Τουρκομάνους κατοίκους στα όρια Ιράκ και Β. Ιράκ – Κουρδιστάν. Δηλαδή να διαχωριστούν από τους Ιρακινούς Άραβες και να μεσολαβή μεταξύ τους, μια ζώνη από τα σύνορα της Συρίας μέχρι το Ιράν, αποτελούμενη από Τουρκομάνους. Τα 2.5 περίπου εκατομμύρια των Τουρκομάνων του Β. Ιράκ, έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τόσο των Τούρκων, όσο και των Κούρδων και των ΗΠΑ.


ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
Ο Κουρδικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστικό γεωστρατηγικό στοιχείο, ο οποίος και θα καθορίσει τα τεκταινόμενα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια και την Μέση Ανατολή.
Τα 6 εκατομμύρια Κούρδων του Β. Ιράκ, ήδη λειτουργούν υπό συνθήκες ενός νέου κράτους. Το μόνο που απέμεινε είναι η ανακήρυξη του.
Οι παρενέργειες μιας τέτοιας προοπτικής τεράστιες, καθώς στην Ν/Α Τουρκία ζουν πάνω από 14 εκατομμύρια Κούρδοι, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας, και του Ιράν ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια. Οι συγκεντρώσεις των Κουρδικών πληθυσμών σχηματοποιούνται μέσα σε γεωγραφική ενότητα. Η πληθυσμιακή ομοιογένεια των περιοχών τους, η συνέχεια τους, απο την Συρία – Β. Ιράκ – Τουρκία – Ιράν, δίνουν την μελλοντική προοπτική της δημιουργίας ενός μεγάλου Κουρδικού Κράτους, με συντριπτική ομοιογένεια (εθνική, φυλετική και θρησκευτική) και πληθυσμό άνω των 25 εκατομμυρίων, χωρίς να συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια Κούρδων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην Τουρκία.
Η περιοχή ολόκληρης της Ν/Α Τουρκίας, έχει γίνει στόχος των Ισραηλινών, από την δεκαετία του ’80. Δημιουργώντας μικτές Τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, με Τουρκοεβραίους, οι Ισραηλινοί, σταθερά, έχουν επενδύσει στην περιοχή πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, βιοτεχνολογίας, αγροτικής καλλιέργειας, βιομηχανική παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων κλπ., κυρίως όμως η σοβαρή δραστηριότητα επικεντρώνεται στον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» (Hürriyet, 22/10/2000) 14 μικτές τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, δραστηριοποιούνται με συνολικό εργατικό δυναμικό, 4.500 ανθρώπους και οι επενδύσεις τους, φτάνουν το ύψος των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μια από τις μεγαλύτερες μεικτές εταιρίες, η «CLAL Grubu», μόνο το 1999 είχε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο, απασχολώντας 17 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Οι μεγάλες Ισραηλινές εταιρίες με δράση στην Ν/Α Τουρκία είναι, η Baser Holding, Banana, Old Navy, May Company, Jones of NY, και άλλες.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2004, διέρρευσε στα Τουρκικά περιοδικά, NOKTA και AYDILIK, μυστική αναφορά του Ισραηλινού αξιωματούχου της MOSSAD, Αμπραχάμ Τιλμέν, όπου περιγράφεται η αγορά μιας τεράστιας έκτασης 450 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Ούρφας (Urfa) στην Ν/Α Τουρκία, για λογαριασμό του Ισραήλ. Επίσης γίνεται αναφορά για την κατοχή 75,358 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη και αναλόγου μεγέθους εκτάσεις στις επαρχίες, Αντιγιαμάν , Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ, Γκαζιαντέπ, Κίλις, Μαρντίν, Σιϊρτ, και Σιρνάκ.
Την ίδια περίοδο το περιοδικό «Αϊντινλικ» (Aydinlik) επιβεβαιώνει την ανοικοδόμηση Ισραηλινού πολιτιστικού κέντρου, Συναγωγής και βοηθητικών χώρων, στην επαρχία της Ούρφα, σε έκταση 186 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ισραηλινός πράκτορας, αναφέρει στην έκθεση του, μυστική συμφωνία του Τ. Ερντογκάν με τους Ισραηλινούς, για την εγκατάσταση του Ισραήλ στην περιοχή. Ο Δήμαρχος της Ούρφα, Αχμέτ Μπαχτσιβάν (Ahmet Bahcivan), από τον Μάρτιο του 2004, που ανέλαβε καθήκοντα, πουλάει συνεχώς τεράστιες δημόσιες εκτάσεις στους Ισραηλινούς. Σημειώνεται ότι είναι στενός φίλος του Τ. Ερντογκάν. Ο προηγούμενος Δήμαρχος της Ούρφα είχε καταγγείλει πολλές φορές δημόσια, τις δραστηριότητες Ισραηλινών αποστολών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην περιοχή, ότι υπονομεύουν την Τουρκική κυριαρχία.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAP
Το θέμα ήρθε και στην Τουρκική Βουλή με πρωτοβουλίες του Βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος της περιοχής Ούρφα, Βεντάτ Μελίκ (Vedat Melik), και του ανεξάρτητου Βουλευτή του Μαρντίν, Μουχαρέμ Ντογάν (Muharrem Doğan).
Οι δυο Βουλευτές είναι πολύ αποκαλυπτικοί στις επερωτήσεις τους, καθώς κάνουν λόγο για το κολοσσιαίο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ν/Α Τουρκίας, με την γνωστή ονομασία GAP , το οποίο παρουσιάζουν ως Ισραηλινής έμπνευσης, για τον έλεγχο των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, και κατ’ επέκταση τον έλεγχο των υδάτων στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα, παρουσιάζουν πλήθος στοιχεία στα οποία φαίνεται πως τεράστιες περιοχές της Ν/Α Τουρκίας βρίσκονται σε Ισραηλινά χέρια.
Στα μέσα Αυγούστου του 2004, ο αδελφός του Κούρδου Ηγέτη Α. Οτσαλάν, Οσμαν Οτσαλάν (Osman Öcalan), δήλωνε υπέρ της Αμερικανικής παρέμβασης στο Ιράκ. Λίγες μέρες αργότερα (10/09/2004) η Γερμανική εφημερίδα “Der Tagesspiegel” ανέφερε ότι ο Ο. Οτσαλάν, διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Από την έναρξη του αγώνα των Κούρδων στην Ν/Α Τουρκία, ο Τουρκικός Στρατός, έχει ισοπεδώσει πάνω από 4.500 Κουρδικά χωρία και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους προς άλλες περιοχές. Τουλάχιστον τα μισά από τα ισοπεδωμένα αυτά χωρία, πωλήθηκαν με διαφόρους τρόπους στους Ισραηλινούς. Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας το 1994… μετά από 12 χρόνια θεωρείται βέβαιο, ότι πέρασαν υπό Ισραηλινή ιδιοκτησία, πολλά περισσότερα χωρία και εκτάσεις.
Από τον Αύγουστο του 2004, λειτουργεί στην Βαγδάτη το «Ισραηλινό Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής» με προσωπικό πάνω από 400 άτομα. Το κέντρο αυτό είναι το καλυμμένο μυστικό Αρχηγείο της Ισραηλινής MOSSAD, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» (Yeni Şafak).
Από τις αρχές του 2005, οι Ισραηλινοί, μέσω πολυσχιδών και πολυειδών δραστηριοτήτων, κυρίως στο Β. Ιράκ, έχουν αγοράσει ολόκληρα τετράγωνα και τεράστιες εκτάσεις, στις Κουρδικές πόλεις Κιρκούκ, Μοσούλη, Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια. Αποκορύφωμα και επιβεβαίωση όλων των πληροφοριών, ήταν οι δηλώσεις στις 3 Ιουλίου του 2004, του ίδιου του Αριέλ Σαρόν (Ariel Sharon), ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Κούρδους ηγέτες, Τζελάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζανί, είναι άριστες και προωθούνται στρατηγικές συνεργασίες για το μέλλον.
Από της 22 Ιουνίου του 2004, οι Τουρκικές εφημερίδες, Μιλίετ , Χουριέτ, Σαμπάχ και Ράντικαλ, ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου δημοσίευση στοιχείων, στα οποία καταδείκνυαν, ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους Κούρδους στο Ιράκ και την Τουρκία, για να προωθήσει τα συμφέροντα του και παρουσιάζει τις Ισραηλινές διεισδύσεις, ως «Ισραηλινή εγκατάσταση» στις περιοχές.
Το Ισραήλ, από το 1999, μετέχει ενεργά στα προγράμματα γεωργικών εφαρμογών και υδροδότησης της GAP για την Ν/Α Τουρκία. Τον Ιανουάριο του 2004, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, σε μυστική του έκθεση, έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία του αποκαλούμενου «Υπέρισραηλινού Αγωγού» (Trans Israel Pipeline – TIP) Κιρκούκ -Χάιφας, θα πλήξει καίρια τα Τουρκικά συμφέροντα. Την ίδια περίοδο επανειλημμένα σαμποτάζ έγιναν στον αγωγό Κιρκούκ – Γιουμουρταλίκ της Τουρκίας, ο οποίος ουσιαστικά κατέστη ανενεργός πλέον, γκρεμίζοντας τις προθέσεις των Τούρκων, για συμμετοχή τους στις δραστηριότητες και τα κέρδη των Ιρακινών πετρελαίων.
Ο Ισραηλινός αγωγός ΤΙΡ κατασκευάστηκε το 1968, με δυναμικότητα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, και καταλήγει μέσω άλλων αγωγών στο Ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ (Eilat), στην Ερυθρά Θάλασσα, και του Ασκαλόν (Askalon) στην Μεσόγειο. Ο αγωγός αυτός είχε σταματήσει να λειτουργεί, μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.
Στις 05/08/2006, ο Τ. Ερντογκάν εγκαινίασε το φράγμα Ιλίσου του Ποταμού Τίγρη, μόλις 45 χιλιόμετρα από την Συρία και ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, στα πλαίσια του φιλόδοξου προγράμματος, GAP, ύψους 1,9 δισεκατομμύρια δολαρίων, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους για την Μέση Ανατολή, από το πρόγραμμα GAP, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχει την διαχείριση των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη, των μοναδικών πηγών υδροδότησης ολόκληρης της περιοχής.


ΣΧΕΔΙΑ «ΝΕΟ ΙΣΡΑΗΛ» ΚΑΙ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ»
Διπλωματικές εκτιμήσεις θεωρούν βέβαιο, ότι με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, θα υπάρξει ταυτόχρονη ανακήρυξη ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στο Β. Ιράκ..
Υποθέσεις εργασίας, διεθνών Ινστιτούτων και μελέτες τους, φέρουν την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδικού Κράτους, το οποίο θα ελέγχει τα ύδατα της Μέσης Ανατολής, δηλαδή τον Τίγρη και τον Ευφράτη και θα αντικαταστήσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
Η προοπτική αυτή ανησυχεί σοβαρά, κυρίως το Στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, μεγάλο μέρος, του οποίο όμως, ελέγχεται από τους Ισραηλινούς.
Ένας μελλοντικός διαμελισμός της Τουρκίας, υπέρ ενός Κουρδικού Κράτους υπό την απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, θα έδινε τον πλήρη έλεγχο των υδάτων (αλλά και των πετρελαίων του Ιράκ) της Μέσης Ανατολής, με σοβαρές επιπτώσεις, για τον γεωπολιτικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής και της Κεντρικής Ασίας.
Μένει να δούμε να επαληθεύονται οι πληροφορίες του τέως Δημάρχου της Ούρφα, ο οποίος δήλωσε απερχόμενος, τον Μάρτιο του 2004, ότι η πρωτεύουσα της περιοχής Ούρφα, η πόλη «Σανλιούρφα» (Sanliurfa) θα μετονομαστεί μέχρι το 2010 σε «Γιαχουντί Ούρφα» (Yahudi Urfa) δηλαδή Ιουδαϊκή Ούρφα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της περιοχής.


΄Ομηρος Γ. Φωτιάδης
Πηγές.-
[1] Πληροφορίες για την εκπομπή του BBC Newsnight: http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2006/09_september/19/newsnight.shtml
2 MOSSAD: Israel’s Central Institute for Coordination and the Central Institute for Intelligence and Security, http://www.mossad.gov.il/Mohr/MohrTopNav/MohrEnglish/MohrAboutUs
3 Peters, Ralph, “Blood borders, How a better Middle East would look”, Armed Forces Journal: http://www.armedforcesjournal.com/2006/06/1833899
4 MIT: Turkish National Intelligence Organization, http://www.mit.gov.tr/
5 JITEM: Turkish Gendarme Intelligence Special Operation Team
6 Ι.Τ.C.: Iraqi Turcoman Front – Türkmen Intelligence Agency
7 TGD: Turcoman Security Agency
8 Zakho, Behdinan, Dohuk, and Najaf
9 Adiyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, and Şırnak.
The GAP project: http://www.gap.gov.tr/English/Frames/fr1.html
10 Τουρκικές εφημερίδες:
§ Milliyet, http://www.milliyet.com.tr/2006/12/29/index.html
§ Hürriyet, http://www.hurriyet.com.tr/anasayfa
§ Sabah, http://www.sabah.com.tr/
§ Radical (http://www.radikal.com.tr/)
11 Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας (The Turkish National Security Council): http://www.mgk.gov.tr/
12 Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Department of Defense): http://www.defenselink.mil/
13 Η ομάδα του Τζέϊμς Μπέϊκερ είναι το Iraq Study Group (ISG).
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.usip.org/isg/ 14 Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (US State Department): http://www.state.gov

Read more...

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!


Για τις γιορτές φυλετικής προπαγάνδας από ντόπιους και εισαγόμενους τουρκόφωνους ακροδεξιούς ιμπεριαλιστές, γράψαμε σε παλαιότερο άρθρο.
Πρόκειται γι αυτές τις εκδηλώσεις στις οποίες, με αφορμή κάποιο θρησκευτικό γεγονός συνωστίζονται όλα τα εθνικιστικά στοιχεία της τουρκόφωνης μερίδας του ντόπιου πληθυσμού και με την υποστήριξη του τούρκου πρόξενου Κομοτηνής …εργάζονται όλοι μαζί για την αγάπη και την ειρήνη στην περιοχή!

Εκεί κάποια “λουλούδια του μπαξέ” δίνουν στα μικρά παιδιά (που ένας Θεός ή Αλάχ ξέρει τι θρησκευτική πλύση εγκεφάλου έχουν υποστεί) να φορούν μπλούζες οι οποίες στο μπροστινό μέρος φέρουν τη σημαία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης” (τόσο απλά!) ενώ στο πίσω μέρος έχουν τυπωμένο ένα σύνθημα για κάποιον οθωμανό στρατηγό – απελευθερωτή / κατακτητή της Θράκης, τα χρόνια εκείνα.

Μετά από σχετική έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο, βρήκαμε ακόμη έναν …ιδεατό κατακτητή της Θράκης να ποζάρει περήφανος με τη σημαία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης”. Σαν ένας νέος Λαλά Σαχίν Πασά (Σ.Σ.: ο εν λόγω οθωμανός στρατηγός), καβάλα πάνω στο μηχανοκίνητο άλογό του, έτοιμος να κάνει έφοδο και να υψώσει την πρασινομαύρη σημαία ψηλά!
Δε μπορούμε να φανταστούμε επακριβώς τι μπορεί να κρύβει η σκέψη τέτοιων ανθρώπων που αν και γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε χώρα ελεύθερη και ευρωπαϊκή όπως είναι η Ελλάδα, μοιάζουν σαν με κάποιο τρόπο μαγικό να μη τους έχει αγγίξει στο ελάχιστο η ελληνική Παιδεία και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, σα να έχουν μόλις διακτινιστεί από τα βάθη της Ανατολής. Το ποιες ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες συντέλεσαν σε αυτό το έγκλημα, είναι δουλειά άλλων να το ερευνήσουν.
Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά τι μυαλά φοράνε οι πολιτικάντηδες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών που εκτός από ρεμούλες, απάτες και κούφια λόγια περί “ισονομία και ισοπολιτεία” δεν έκαναν το παραμικρό ώστε ορισμένες περιοχές της Θράκης να βγουν από τον μεσαίωνα.
Προς το παρόν η Θράκη εξακολουθεί να ζει το όνειρό της με εκθέσεις, life style, καλοκαιρινά μπαράκια και ελπίδα για ανάπτυξη ενώ στα ορεινά της κάποιοι δε χρειάζεται καν να προετοιμάζονται για τίποτα, αφού φαίνεται να είναι απολύτως σίγουροι για το που αυτή η περιοχή ανήκει.

Πηγή: Sahinliler.com Αναδημοσίευση από http://rodopinews.gr/?cat=1414

Read more...

Τουρκία: “Μία στο καρφί και μία στο πέταλο”, η πολιτική της Άγκυρας έναντι του Ισραήλ


Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος να διασχίσει τον εναέριο χώρο της αποτελεί μέρος μίας κίνησης για τον περιορισμό της συνεργασίας της με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, ανέφερε σήμερα τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
“Θα θεωρούσα ότι αντικατοπτρίζει έναν τρόπο σκέψης, μίας μεθοδολογίας”, τόνισε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του.”Υπάρχει μία αλλαγή”,πρόσθεσε.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι δεν επετράπη σε ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος, που μετέφερε ένα μεγάλο αριθμό αξιωματούχων προς την Πολωνία για μία επίσκεψη, να πετάξει πάνω από την Τουρκία και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία.
Η Τουρκία δεν επέτρεψε επίσης σε ισραηλινούς πιλότους να λάβουν μέρος σε μία πολυεθνή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατιωτική συνεργασία ή οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν τελειώσει”επισήμανε ο αξιωματούχος.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που κάποτε ήταν στενές, άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την ισραηλινή εισβολή στην Γάζα το 2009 και εντάθηκαν περαιτέρω ύστερα από την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εννέα άνθρωποι.
Η Αγκυρα έχει ζητήσει να ζητήσει επίσημα συγγνώμη το Ισραήλ και να αποζημιώσει τα θύματα καθώς και να συμφωνήσει στην διενέργεια διεθνούς έρευνας για το συμβάν πριν οι διμερείς σχέσεις εξομαλυνθούν.

Read more...

Αρχισε ο 44ος ελληνοτουρκικός γύρος επαφών


Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες ο 44ος (ζωή να έχουν) γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» εμφανίζεται επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν οι συγκεκριμένες επαφές. «Θα πιστέψω στις πιθανότητες επιτυχίας του διαλόγου για το Αιγαίο όταν δω αποτελέσματα» λέει χαρακτηριστικά για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Δρούτσας.

Παράλληλα αφήνει αιχμές για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και υπογραμμίζει ότι «η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. δεν είναι ανατολίτικο παζάρι». «Στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Και πώς να μην υπάρχει όταν βλέπουμε να συνεχίζονται απαράδεκτες πρακτικές στο Αιγαίο… Οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μη μένουμε αδρανείς» τόνισε επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα.

Ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, τόνισε ότι δεν συμβάλλει στις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών: «Αναρωτιέμαι κατά πόσο η τουρκική ηγεσία τη θεωρεί συμβατή με το πολυδιαφημισμένο δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς λύση του Κυπριακού και χωρίς πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές πάγια θέση της χώρας μας είναι πως η μόνη διαφορά στο Αιγαίο αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ενα θέμα κυρίως νομικό, αφού ορίζεται από το υπάρχον Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με πολιτικές προεκτάσεις. Και τούτο γιατί η νομική λύση απαιτεί την από κοινού προσφυγή στη Χάγη, πράγμα που αρνείται πλέον κατηγορηματικά η Τουρκία, επιδιώκοντας διμερή -πολιτική- διαπραγμάτευση.

Πέρα όμως από αυτή τη διαφορά, η τουρκική πλευρά θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, την αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα μίλια, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επιχειρώντας μια συνολική ανατροπή του status quo σε αυτό.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Read more...

Στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας-Ουκρανίας με χώρο αρμοδιότητας την Μαύρη Θάλασσα!


Μία νέα στρατιωτική συμμαχία αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία, η Τουρκία, και η Ουκρανία! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», επικαλούμενη το εβδομαδιαίο ρωσικό έντυπο «Nasha Versiya».
«Οι τρεις χώρες δημιουργούν συμμαχία με την ονομασία “Συμφωνία Άμυνας της Μαύρης Θάλασσας”» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα μεταβεί τον Ιούλιο στη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τη «Nasha Versiya».

Η συζήτηση για αυτή τη στρατιωτική συμφωνία έχει ξεκινήσει από το 2003- αλλά σταμάτησε το 2005, όταν ήταν στην εξουσία της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιουσένκο.

Ωστόσο, τώρα, με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς «στο τιμόνι» της χώρας από τον Φεβρουάριο, επανελήφθησαν οι συνομιλίες.

Επισημαίνεται ότι δεδομένου ότι η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η αντίδραση της Ατλαντικής Συμμαχίας και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειιών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα κρίσιμα στρατηγικά λάθη της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας των τελευταίων δύο ετών φαίνεται ότι εξελίσσονται σε πληγές που θα χαίνουν για καιρό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή της Κρήτης


Δύο ασκήσεις εκατέρωθεν της Κρήτης διεξήγαγε xθες η Άγκυρα. Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια άσκηση στα όρια του FIR Αθηνών με αυτό τns Βαλέτας (Μάλτα) αεροναυτικής συνεργασίας, με χη συμμετοχή των πλοίων που είχαν ελλιμενιστεί στην Αλβανία και με αεροσκάφη που έφτασαν εκεί από τα τουρκικά παράλια, και η δεύτερη άσκηση έρευνα και διάσωσης ανατολικά της Κρήτης.
Στο Ιόνιο, οι τέσσερις φρεγάτες που απέπλευσαν από την Αλβανία και έξι F-16 που απογειώθηκαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας συμμετείχαν σε αεροναυτική άσκηση περίπου 80 χλμ. δυτικά της Κρήτης, σια όρια των FIR Αθηνών και Βαλέτας. Τα αεροσκάφη προέβησαν σε παράβαση των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας (ΚΕΚ) και πέταξαν νοτίως της Ρόδου και της Κρήτης.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και ο στολίσκος κατέπλευσε προς την Αλεξάνδρεια, ενώ και τα μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους. Η άσκηση αυτή, αν και δεν συνοδεύτηκε από περαιτέρω προκλήσεις, εντούτοις είχε μεγάλη σημασία διότι είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν άσκηση στο Ιόνιο. Η δεύτερη, που και αυτή ολοκληρώθηκε χθες μετά το μεσημέρι, περιελάμβανε σενάρια έρευνας και διάσωσης και σε αυτήν συμμετείχαν δύο φρεγάτες και εναέρια μέσα. Αν και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου προέβη σε παράβαση των ΚΕΚ δεν υπήρξαν ιδιαίτερες προκλήσεις, αν και η Άγκυρα χρησιμοποιεί την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο σαν δούρειο ίππο για να προωθεί το “γκριζάρισμα” του Αρχιπελάγους και τις διεκδικήσεις κατά της χώρας μας.

Εφημερίδα: ΒΡΑΔΥΝΗ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP