Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δηλώσεις Μπακογίαννη για την Μειονότητα


Από το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" απομονώσαμε τις θέσεις της αρχηγού της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σχετικά με την μειονότητα στην Θράκη αλλά και τα ελληνοτουρκικά:

«Όσο οι μουφτήδες ασκούν δικαστικές εξουσίες, τότε είναι «υπάλληλοι» του ελληνικού κράτους»

Σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε τη θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την εκλογή των μουφτήδων, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «όσο οι μουφτήδες ασκούν δικαστικές εξουσίες, τότε είναι «υπάλληλοι» του ελληνικού κράτους». «Διότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα αιρετός δικαστής», εξήγησε. «Αν οι μουφτήδες έπαυαν να έχουν δικαστικά καθήκοντα», συνέχισε, «θα ήταν ελεύθεροι να εκλεγούν, αφού η θρησκευτική ελευθερία είναι απολύτως δεδομένη». Αναφορά έκανε και στο νόμο περί της Σαρίας, όπου τόνισε πως «η «Δημοκρατική Συμμαχία» έχει ταχθεί και υπέρ μιας ουσιαστικής αλλαγής του». Όπως δήλωσε, «είναι ένα θέμα, που πρέπει να συζητηθεί με τη μειονότητα σε βάθος και χωρίς συμπλέγματα. Είναι αυτονόητο ότι με κανένα τρόπο δε θέλει κανείς να μειώσει το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός. Όμως υπάρχουν θέματα, που πρέπει να συζητηθούν με τη μειονότητα».

Το Μάιο θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη μειονότητα

Για τον πρόσφατο νόμο περί της βακουφικής περιουσίας, εκφράστηκε θετικά, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά, που νόμος του ελληνικού κοινοβουλίου δίνει στη μειονότητα την απόλυτη ελευθερία της διαχείρισης της περιουσίας της». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, για τους λόγους, που μερίδα της μειονότητας δεν επιθυμεί να τον εφαρμόσει, ενώ επιφυλάχτηκε να συζητήσει η ίδια και τα τοπικά στελέχη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» το θέμα αυτό με τα μέλη της μειονότητας, ώστε να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι των αντιδράσεων. Για το συνολικό πρόγραμμα του κόμματός της, που αφορά θέματα της μειονότητας, παρέπεμψε στο συνέδριο του Μαΐου, όπου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του και θα έχει συζητηθεί με τους τοπικούς φορείς.

«Φοβούμαι ότι οι ιμάμηδες έπεσαν θύματα μεγάλης και ουσιαστικής παραπληροφόρησης»

Επίσης, ρωτήθηκε και για το θέμα της αμοιβής των ιμάμηδων, που είχε εισηγηθεί η ίδια επί της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο της μειονότητας. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι εμμένει στη θέση της αυτή και υπεραμύνθηκε των προθέσεών της. «Οι ιμάμηδες δικαιούνται να αμείβονται από το κράτος όπως όλοι οι δάσκαλοι θρησκευτικών στην Ελλάδα», τόνισε. «Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους», συνέχισε, «και κακώς δεν άρεσε. Ο στόχος ήταν να υπάρχουν ιμάμηδες, που θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται, για να μάθουν το κοράνι στα παιδιά». Έκανε λόγο μάλιστα και για μια σοβαρή διαστρέβλωση του περιεχομένου του νόμου αυτού, διαψεύδοντας ότι προβλεπόταν ο διορισμός των ιμάμηδων από 9μελή επιτροπή χριστιανών. Όπως εξήγησε, «οι ιμάμηδες θα ορίζονταν από τον επίσημο μουφτή και απλώς ο τυπικός έλεγχος, που γίνεται για όλους τους δημόσιους υπάλληλους, θα γινόταν από μια επιτροπή». «Φοβούμαι ότι έπεσαν θύματα μεγάλης και ουσιαστικής παραπληροφόρησης», κατέληξε.

«Η Τουρκία πρέπει να χτίσει πάνω στις καλές σχέσεις της με την Ελλάδα»

Τέλος, στο σχόλιό της για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε τη θέση της, ότι «η Ελλάδα έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία», εκτιμώντας δε ότι «αυτές έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολιτικές διαφορές». Εξέφρασε την άποψη ότι «οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από πλευράς της Τουρκίας το μόνο, που καταφέρνουν είναι να προκαλούν σύγχυση», ενώ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πρέπει να χτίσει πάνω στις καλές σχέσεις της με την Ελλάδα».

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=142905&categoryid=1

Read more...

Επαφές Ντόρας στη Θράκη


Πολλές επαφές με στελέχη και πρώην βουλευτές από τη μειονότητα της Ξάνθης είχε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Κομοτηνή.
-Και φυσικά, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ.
-Τα διαπιστευτήρια τους στην Ντόρα Μπακογιάννη έδωσαν, ο Οζάν Αχμέτογλου, Μπιρόλ Ακήφογλου και Μεμέτ Χατζηχαλήλ.
-Δε γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συζήτησης, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται ότι ζήτησε έντονα στήριξη στο κόμμα της από τη μειονότητα, πλέκοντας το σενάριο εκλογής δύο βουλευτών σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
-Από τη μειονότητα, φυσικά, όπως εκτιμά, μετά τη φθορά και την ολιγωρία των δύο κομμάτων εξουσίας να προωθήσουν τα ζητήματα της.
-Βέβαια, συνάντησε την αντίδραση από τις δηλώσεις της στο χωριό Λύκειο, ότι τα προβλήματα μειονότητας και πλειονότητας στην ανεργία είναι κοινά και το αύριο της συμβίωσης με το χριστιανικό στοιχείο περνάει από το χέρι τους, αλλά ξεπέρασε τον σκόπελο των δημοσίων αυτών δηλώσεων με την αναφορά της στα καλά που έδωσε στη μειονότητα αυτή και ο πατέρας της.
-Το αν έγινε πιστευτή ή όχι θα το δείξουν οι ψήφοι.
-Το βράδυ, όμως, της Παρασκευής στο «Αβάντ Γκάρντ» που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και η χαλαρή κουβέντα με τα στελέχη της, έκπληξη προκάλεσε η…τυχαία συνάντηση με τον σύμβουλο του Άρη Γιαννακίδη, Ερτζάν Χαλήλ.
-Ο φαρμακοποιός και γνωστός με την ενασχόληση του με τα αθλητικά της περιοχής των Σαπών που φέρεται ως επίδοξος αντικαταστάτης του Αχμέτ Χατζηοσμάν, σύμφωνα με πληροφορίες περνούσε κατά τύχη από τον ίδιο χώρο, αφού προηγουμένως προηγήθηκε κάποιο τηλεφώνημα.
-Μόλις έγινε αντιληπτός, κλήθηκε από τον Ιλχάν Αχμέτ να γνωρίσει την Ντόρα Μπακογιάννη από κοντά και άρχισε η σχετική κουβέντα.
-Της εξέφρασε τη χαρά του που τη γνώρισε από κοντά και της είπε ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ίδρυση του κόμματος και την πολιτική της πορεία.
-Μόνο που ο φαρμακοποιός Χαλήλ Ερτζάν μάλλον είναι κόκκινο πανί για άλλους πρωτοκλασάτους μειονοτικούς, δεν κρύβει τις πολιτικές φιλοδοξίες του και δείχνει μια δυναμική που ενδεχομένως θα φανεί και στον στίβο των εθνικών εκλογών.
-Δίκαια, λοιπόν, ανησυχούν ορισμένοι.

http://www.xronos.gr/list.php?SECTION_ID=159

Read more...

Πρόεδρος του …παρακράτους ο Αχμέτ Χατζηοσμάν!


Και ο Τσετίν Μάντατζη α΄αντιπρόεδρος αλλά και ο Καδή Ισμέτ β΄αντιπρόεδρος Ομόφωνα ανέλαβε την προεδρεία της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας Δεν υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Ξάνθης που σήκωσαν μπαϊράκι;

Δια ανατάσεως των χειρών και σε πλήρη ομοφωνία από τα στελέχη της άτυπης αυτοαποκαλούμενης ανώτατης συμβουλευτικής επιτροπής εκλέχθηκε ως νέος πρόεδρος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν. Οι εκλογές διεξήχθησαν στο εντευκτήριο της «τουρκικής νεολαίας» την Παρασκευή στις 8 το βράδυ με την παρουσία πρώην και νυν βουλευτών της μειονότητας Ξάνθης και Ροδόπης, δημάρχων εν ενεργεία και περιφερειακών συμβούλων, μειονοτικών συμβούλων σε δήμους, αλλά και τη συμμετοχή των δύο ψευτομουφτήδων Αχμέτ Μετέ και Ιμπράμ Σερήφ. Καθήκοντα ανέλαβαν και ο έτερος βουλευτής Τσετίν Μάντατζη ως α’ αντιπρόεδρος, αλλά και ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ ως β’ αντιπρόεδρος.


Υποτίθεται, βέβαια, ότι υπήρχε καλό κλίμα σε μια κατάσταση που είχε δρομολογηθεί από καιρό, αλλά τα παρασκήνιο ήταν έντονο, καθώς και τα μαχαιρώματα που υπήρξαν από πρώην συνεργάτες και φίλους. Αλλά όταν το προξενείο επιβάλλει και απαιτεί όλοι σιωπούν δημόσια.

Μια σκληρή ανακοίνωση, που απομυθοποιεί πλήρως τον ρόλο και την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στα εκλογικά δρώμενα, εξέδωσε και ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου «Τούρκων Δυτικοθρακιωτών της Κωνσταντινούπολης» Φερούχ Οσκάν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «οι εκλογές ήταν καθοδηγούμενες, υπήρξαν φοβερές πιέσεις προς άλλους υποψηφίους να παραιτηθούν και με αντιδημοκρατικό τρόπο και ωμή παρέμβαση του Τούρκου προξένου αλλοιώθηκε η βούληση των ψηφοφόρων που οδηγήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στην ομόφωνη στήριξη και επιλογή ως νέου προέδρου, του βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν». Για πρώτη φορά ένας άνθρωπος του προξενείου που πρόσφατα καρατομήθηκε από την ηγεσία της Ένωσης Δυτικοθρακιωτών της Κωνσταντινούπολης, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες προσπάθησε να αποκτήσει καλές σχέσεις με τους ομογενείς χριστιανούς, καρατομείται από τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για τη συμβουλευτική επιτροπή και πριμοδοτείται με όλες τις δυνάμεις ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήπιων τόνων όπως ισχυρίζεται ότι είναι ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, για να αναλάβει την ηγεσία μιας άτυπης ομάδας που είναι ότι πιο σκληροπυρηνικό υπάρχει στην περιοχή της Θράκης. Με ανακοινώσεις και δράσεις που πολλές φορές καταφέρονται εναντίον της ελληνικής πολιτείας και δυναμιτίζουν το ήπιο κλίμα που χτίστηκε στην περιοχή μας με προσπάθειες χρόνων. Και άντε να δεχθούμε ότι ο Αχμέτ Χατζηοσμάν παίζει το τελευταίο του προεκλογικό παιχνίδι και κάνει συμφωνίες στο σκοτάδι. Να δεχθούμε, επίσης, ότι ο πρόξενος θέλει πάντοτε να υπάρχει στην ηγεσία αυτής της καθοδηγούμενης επιτροπής, Έλληνας βουλευτής, ώστε να νομιμοποιείται με αυτό τον τρόπο η ανθελληνική δράση τους. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, η κυβέρνηση, αλλά και οι συντοπίτες μας υπουργοί, άραγε το αποδέχονται αυτό;
Τα αναφέρουμε βέβαια όλα αυτά γιατί πριν από δύο χρόνια, όταν μπήκε από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ το δίλλημα στον έτερο μουσουλμάνο βουλευτή Ξάνθης και πρώην πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής Τσετίν Μάντατζη να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ ή την άτυπη συμβουλευτική επιτροπή, ο Τσετίν Μάντατζη παραιτήθηκε την άλλη ημέρα.
Και όταν το μπαλάκι για την ανάληψη της ηγεσίας πετάχτηκε στον Αχμέτ Χατζηοσμάν, δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορεί να αναλάβει λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και προτίμησε και αυτός να τα έχει καλά με τον κομματικό του χώρο και όχι με τους σκληροπυρηνικούς της μειονότητας και το προξενείο.

Τώρα τι άλλαξε και διακαώς επιθυμούσε την προεδρεία;
Μήπως είδε ότι η επανεκλογή του Τσετίν Μάντατζη είναι πλέον πολύ δύσκολη, αλλά και ότι η δική του επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές από σίγουρη – έγινε όνειρο θερινής νυκτός;
Αιτία φυσικά τα νέα στελέχη που προετοιμάζονται και ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου οι παλιοί πολιτικοί να πληρώνουν τη διγλωσσία που τους διακρίνει στα ζητήματα της μειονότητας;
Τα ερωτηματικά, βέβαια, που θέτουν νηφάλιες φωνές από τη μειονότητα είναι πολλά και μάλλον θα μένουν αναπάντητα. Γιατί ο Αχμέτ Χατζηοσμάν διαχωρίζει πλέον τη θέση του από την πορεία του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να αξιοποιήσει πολιτικά την προεδρεία του στη …συμβουλευτική επιτροπή.
Πως υπέκυψε τελικά σε πιέσεις και εκβιασμούς του προξενείου, ανοίγοντας μέτωπο με τον Φερούχ Οσκάν, που δεν τον άφησαν να βάλει υποψηφιότητα, επικαλούμενοι την Τουρκική υπηκοότητα του;
Γιατί καρατόμησε και τον ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ με τη βοήθεια του προξενείου, ενώ ο Μετέ ήθελε να συνεχίσει τη θητεία του στη συμβουλευτική επιτροπή;
Μήπως, τελικά, το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου συναινεί στην επιλογή του βουλευτή στην προεδρεία της συμβουλευτικής επιτροπής, όπως ισχυρίζεται ο Φερούχ Οσκάν;
Ήδη ο νέος πρόεδρος, όπως πληροφορούμαστε, περιχαρής ετοιμάζει και την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Θράκη και τις συναντήσεις που θα έχει τις 5 ώρες παραμονής του, με την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα αναβαθμίσει τον πολιτικό του ρόλο στην μειονότητα.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=65644

Read more...

Και…εθνικιστικός τουρισμός για τους Πομάκους της Ξάνθης!


Συνεχίζεται – πάντα μες στα ηλιθίως ανύποπτα ή μειοδοτικώς απαθή μούτρα των ελληνόφωνων θρακέζων πολιτικών ανθυποτζουτζέδων – η…εθνική διαπαιδαγώγηση των Πομάκων του ορεινού όγκου (με τα εθνικά ιδεώδη της…Μάνας Πατρίδας, εννοούμε, ε;). Αυτή τη φορά βέβαια δεν είχαμε ούτε εκτουρκισμένα πανηγύρια, ούτε ποδοσφαιρικά τουρνουά υπό το βλέμμα του τουρκοπρόξενου, ούτε και τελετές αποφοίτησης μαθημάτων Κορανίου με συλλόγους που φέρουν το όνομα παλαιών Οθωμανών κατακτητών της Θράκης και χρησιμοποιούν μπλουζάκια με τα χρώματα της…θρακικής ανεξαρτησίας. Αυτή τη φορά είχαμε κάτι πιο απλό: μια εκδρομή Πομάκων της Μύκης στο Τσανάκκαλε της Τουρκίας για…προσκύνημα σε ένα χώρο που τόσο έντονη ιστορική φόρτιση έχει για τη (νέο)τουρκική εθνική συνείδηση. Απολαύστε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ίδιος ο διοργανωτής (που δεν ήταν άλλος από το Λαϊκό Κίνημα, ήτοι μια δημοτική παράταξη του Δήμου Μύκης, υπό τον γνωστό προξενοτουρκόψυχο Τζεμίλ Καμπζά), όπως το βρήκαμε μεταφρασμένο (από το περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί της 28-2-2011

Δελτίο Τύπου του Λαικού Κινήματος: “H δημοτική παράταξη Λαϊκό κίνημα του δήμου Μύκης, στις 26 Φεβρουαρίου οργάνωσε ημερήσια πολιτιστική εκδρομή στο Τσανάκκαλε”

Το γκρουπ που αποτελούνταν από τον πρόεδρο της παράταξης Τζεμίλ Καμπζά, δημοτικούς συμβούλους και χωρικούς από διάφορα χωριά της ορεινής περιοχής της Ξάνθης, σύνολο 95 άτομα, επισκέφτηκαν συνοδεία ξεναγών τον χώρο του μνημείου του Τσανάκκαλε.

Εντύπωση προκάλεσε ότι πολλά από τα άτομα από το γκρουπ που επισκεπτόταν για πρώτη φορά τα εδάφη όπου έγιναν οι μάχες του Τσανάκκαλε, την ώρα που οι ξεναγοί περιέγραφαν τα γεγονότα δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους. Οι κάτοικοι του Δήμου Μύκης, που παρά τον κρύο καιρό, μετείχαν στο πολιτιστικό ταξίδι του Λαϊκού Κινήματος, μετά την επίσκεψη στα μνημεία, πήγαν με το φεριμπότ στην πόλη του Τσανάκαλε και έκαναν τα ψώνια τους στην αγορά Αϊναλί. To γκρούπ του Λαικού Κινήματος επέστρεψε την ίδια μέρα αργά στην Δυτική Θράκη.

http://proxeneio-stop.org/

Read more...

Οι ‘προκλήσεις’ Έρντογάν στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα;


Η Λιβύη βυθισμένη στον εμφύλιο με άγνωστο τέλος, η ευρωκρίση και η σύνοδος κορυφής στα μέσα Μαρτίου - όλα τα παραμέρισε σήμερα στον γερμανικό τύπο ο απόηχος της ομιλίας Ερντογάν στο Ντίσελντορφ.

Η προχθεσινή ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε 10.000 συμπατριώτες του στο Ντίσελντορφ και κυρίως οι παραινέσεις του προς τους συμπατριώτες του πυροδότησαν όχι μόνο τις αντιδράσεις του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, αλλά και τα σημερινά σχόλια των γερμανικών εφημερίδων.

Η Frankfurter Rundschau γράφει: «Ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε πάλι τον ρόλο του: πρωθυπουργός των απανταχού Τούρκων, έστω και αν πολλοί από τη δεύτερη γενιά των Τούρκων μεταναστών έχουν πια τη γερμανική υπηκοότητα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέδειξε ακόμη μια φορά ότι διαθέτει επιλεκτικές προσλαμβάνουσες της πραγματικότητας.

‘Κανένας δεν επιτρέπεται να αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων’, είπε στους συμπατριώτες του. Οι Κούρδοι στην Τουρκία, αναρωτιούνται γιατί δεν ισχύει αυτή η ρήση και γι’ αυτούς.

‘Ο καθένας έχει το δικαίωμα της άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων’, δήλωσε στους συμπατριώτες του στο Ντίσελντορφ. Τότε γιατί δεν το εφαρμόζει και στους χριστιανούς της Τουρκίας;»

Το ατού της Τουρκίας
«Η Τουρκία δεν αγκαλιάζει πια τους Ευρωπαίους γιατί έχει στα χέρια της ένα ατού.Η νέα αυτοπεποίθηση που προβάλλει, πηγάζει από την οικονομική της ανάπτυξη.Πριν από μία δεκαετία η Τουρκία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τώρα καταλαμβάνει την 17η θέση στην κλίμακα των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη μας. Εάν ήταν μέλος της ΕΕ, θα καταλάμβανε την 7η θέση.

Από την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, πριν από οκτώ χρόνια, τριπλασιάστηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας.

Όποιος διαθέτει ισχυρή οικονομία αποκτά και πολιτική βαρύτητα, γι’ αυτό η Τουρκία έχει αρχίσει να παίζει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης, έστω και αν αυτές οι προθέσεις της δεν προκαλούν μόνον συμπάθεια, αλλά και σοβαρές αντιδράσεις, διότι είναι το διάδοχο κράτος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, του πρώην δυνάστη της περιοχής.

Πολλοί αραβικοί λαοί βλέπουν όμως στο μοντέλο της τουρκικής δημοκρατίας ένα πρότυπο, διότι συνδυάζει το Ισλάμ και τη δημοκρατία, ανεξάρτητα εάν για τους Ευρωπαίους το συγκεκριμένο μοντέλο δημοκρατίας είναι ημιτελές.

Παρ’ όλα αυτά ο τρόπος που μίλησε ο Ερντογάν στη Γερμανία δείχνει πως η Τουρκία είναι χώρα των αντιφάσεων. Από τη μια αλληθωρίζει προς τη Δύση, και από την άλλη αναπολεί τις συντηρητικές αξίες του Ισλάμ.

Αποδέχεται την ευρωπαϊκή προοπτική και ταυτόχρονα ακολουθεί νέο-οθωμανικά οράματα στην εξωτερική της πολιτική.

Η Τουρκία του Ερντογάν ακολουθεί ένα δικό της δρόμο, αλλά ο δρόμος αυτός δεν φαίνεται να οδηγεί προς την ΕΕ.»

Ο Ερντογάν κάνει προεκλογικό αγώνα
Η Süddeutsche Zeitung προτείνει χαλαρή αντιμετώπιση των λεγόμενων του Ερντογάν, επειδή έχει ήδη αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία: «Όλοι στη Γερμανία έχουν ζωτικό ενδιαφέρον για τα Τουρκόπουλα που μεγαλώνουν εδώ.

Ο ένας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί να μάθουν πρώτα καλά την τουρκική γλώσσα, οι άλλοι, τα κυβερνητικά κόμματα (Μέρκελ και Βεστερβέλε) επιθυμούν να μάθουν πρώτα, αλλά και τέλεια τα γερμανικά.

Γιατί όμως να μην μάθουν τέλεια και ταυτόχρονα και τις δύο γλώσσες, όπως προτείνουν οι παιδαγωγοί;Γιατί οι Τούρκοι διαφέρουν από τις άλλες εθνικές ομάδες: όλοι τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.»

Και η εφημερίδα καταλήγει:
«Έπρεπε να απολαύσει κανείς τον Ερντογάν στο Ντίσελντορφ με τις επίπλαστες, αλλά και αναμενόμενες προκλήσεις του.Ο Ερντογάν ήταν στο Ντίσελντορφ για να διεκδικήσει την ψήφο του ενός εκατομμυρίου Τούρκων υπηκόων που ζουν στη Γερμανία και που επιτρέπεται να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο στην Τουρκία.»

«Ωραίο θα ήταν λοιπόν να μπορούσε κανείς να τον αρπάξει και να τον στείλει από κει που ήρθε, στην Άγκυρα και στο Ντιγιαρμπακίρ. Ωραίο θα ήταν επίσης εάν οι Γερμανοί πολιτικοί ασχολούνταν με το ίδιο πάθος που φρόντισαν να απαντήσουν στον Ερντογάν και με την εκπαίδευση των παιδιών των Τούρκων μεταναστών.»

http://www.dw-world.de

Read more...

Τον πρώην πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν αποχαιρέτησε η Τουρκία


Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια του πολιτικού Ισλάμ και άνοιξε τον δρόμο στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διέκοψε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην κηδεία στο τζαμί Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Παρέστησαν, επίσης, ηγέτες από διάφορες χώρες, ενώ η Χαμάς έστειλε τελικά εκπρόσωπό της για να παραστεί στην κηδεία. Στην κηδεία παρέστησαν, ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς και σύσσωμη η κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, μέλη της κυβέρνησης κινδύνευσαν να ποδοπατηθούν.

«Ο Θεός είναι μεγάλος» φώναζαν χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί.
Στην κηδεία παρέστησαν ηγέτες των Αδελφών Μουσλουλμάνων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ δεν μετέβη, τελικά, στην Τουρκία ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ -όπως είχε ανακοινωθεί-, αλλά εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Περίπου 10.000 αστυνομικοί περιφρουρούσαν τον χώρο. Αρκετές κεντρικές αρτηρίες έκλεισαν στη συνοικία Φατίχ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται το τζαμί ώστε να επιτραπεί στην πομπή να προχωρήσει στο κοιμητήριο.
Νωρίτερα, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την προσευχή για την ανάπαυση του Ερμπακάν σε τζαμί στην Άγκυρα. Η σορός μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την κηδεία που τελέστηκε το μεσημέρι στο τζαμί Φατίχ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 85 ετών.
Ιδρυτής του σύγχρονου ισλαμικού κινήματος στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Ερμπακάν ήταν ο μέντορας αρκετών σημερινών ηγετών, μεταξύ των οποίων του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερμπακάν διετέλεσε πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνασπισμού το 1996. Ένα χρόνο αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από τις πιέσεις του στρατού, θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Μέχρι το θάνατό του ηγείτο του μικρού φιλοϊσλαμικού Κόμματος της Ευημερίας (ΒΡ) προωθώντας το Ισλάμ στην καθημερινή ζωή και στενότερους δεσμούς με το Ιράν και τη Λιβύη. Το κόμμα του δεν εκπροσωπείτο στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τέσσερις παραβιάσεις από 14 τουρκικά μαχητικά


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 14 μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

21 Μαρτίου 2011: Θα γίνει το Ντιγιαρμπακίρ μια νέα Πλατεία Ταχρίρ;


Του Σάββα Καλεντερίδη

Στις 21 Μαρτίου του 2010 ένα εκατομμύριο Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ για το Νεβρόζ. Το απόγευμα διαλύθηκαν και πήγαν στα σπίτια τους. Ο Ερντογάν και οι περί αυτόν ρατσιστές-ισλαμιστές αναρωτιούνται τί θα γίνει αν φέτος οι Κούρδοι παραμείνουν στο κέντρο του Νττιγιαρμπακίρ μερικές μέρες, ζητώντας τα δικαιώματά τους.

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Αν τις επόμενες μέρες δεν δημιουργηθούν συνθήκες που οδηγούν σε λύση, το Ντιγιαρμπακίρ μπορεί να μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ. Και αν μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ, δεν θα γίνει επειδή το είπα εγώ, αλλά επειδή οι Κούρδοι θέλουν να σώσουν την τιμή και την υπόληψή τους.

Ενώ συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στον αραβικό κόσμο και ενώ, υπό την πίεση των επιθέσεων που δέχονται οι Τούρκοι από τους Άραβες της Λιβύης, που τους θεωρούν ως υπεύθυνους για την εξέγερση στη χώρα τους, στην ουσία καταρρέει το δόγμα του στρατηγικού βάθους, του πολυδιαφημισμένου -και στην Ελλάδα- υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, η κατάσταση και η ασταθής ισορροπία στο εσωτερικό της Τουρκίας έρχεται να τεθεί σε δοκιμασία, εν όψει του εορτασμού του Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου.

Ο Κούρδος ηγέτης, που βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή του Ίμραλί, από το 1999, στη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του στις 18 Φεβρουαρίου 2011, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την πορεία του Κουρδικού. Ένα από αυτά αφορά στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ, που αναμένεται να γίνουν σε ολόκληρη την Τουρκία στις 21 Μαρτίου, ημέρα που συμβολίζει το νέο έτος και που οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν συνδέσει με την επανάσταση και τον αγώνα τους για την πολυπόθητη Ελευθερία. Προηγούμενη δήλωση του Οτζαλάν προς τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι θα μπορούσαν κι αυτοί, όπως οι Αιγύπτιοι, να μείνουν για μερικές ημέρες στην Πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση Ερντογάν και από το τουρκικό κράτος, συζητήθηκε πολύ στην Τουρκία και ο Οτζαλάν κατηγορήθηκε ότι υποκινεί τους Κούρδους να κάνουν επανάσταση και να μετατρέψουν την Πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ σε Πλατεία Ταχρίρ. Στην επόμενη συνάντηση, αυτή της 18ης Φεβρουαρίου, ο Οτζαλάν, αφού έκανε ορισμένες αναφορές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα, στο αν δηλαδή μετατραπεί η πλατεία Ντιγιαρμπακίρ σε πλατεία Ταρχίρ.
Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό παραθέτουμε αποσπάσματα -λόγω έλλειψης χώρου- της συνομιλίας του Άπο με τους δικηγόρους του, τα οποία μπορύν να φωτίσουν τους αναγνώστες για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική και ‘σύμμαχο’ χώρα, όσον αφορά την πορεία του Κουρδικού.

Τα συμπεράσματα δικά σας:

Να προσέξουν ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί

Το πρώτο θέμα που έθιξε ο Οτζαλάν ήταν τα γεγονότα και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αφορούσαν την επέτειο της σύλληψής του. Αναφερόμενος σ’ αυτά είπε:
“Νομίζω στις 15 Φεβρουαρίου ότι έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παντού. Στο Νότιο Κουρδιστάν, στην Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, έγιναν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του κόμματος PÇDK (ελέγχεται από το ΡΚΚ, σ.τ.μ.). Αυτό σημαίνει ότι εκεί ο λαός στρέφεται προς εμάς. Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες που γίνονται εναντίον τού εκεί καθεστώτος, κατανοώ την αντίδραση του λαού. Αυτά θα πρέπει να τα λάβουν υπ' όψιν τους ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί. Η λύση αυτών των προβλημάτων περνάει μέσα από την εξασφάλιση της Εθνικής Ενότητας. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την Εθνοσυνέλευση των Κούρδων".

Σχεδιάζεται η Γενοκτονία των Κούρδων

Όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην Τουρκία γύρω από το Κουρδικό ο Άπο είπε:
“Το ΑΚΡ σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει την ηγεμονία του στην Τουρκία... Βγάζουν από τη μέση την παλιά φρουρά και στη θέση όλων αυτών, θα συγκροτήσουν έναν επαγγελματικό στρατό 50 χιλιάδων ανδρών. Επί πλέον θα συγκροτήσουν έναν επαγγελματικό στρατό συνόρων που θα αποτελείται από 100 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή μιλάμε για έναν μισθοφορικό στρατό 150 χιλιάδων ανδρών. Επιπλέον λένε ότι θα δίνουν χρηματικά βραβεία σε όσους έχουν καλές επιδόσεις στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Τί είναι τρομοκρατία; Αυτό που εννοούν αυτοί ως τρομοκρατία, είναι το Κουρδικό Ζήτημα. Κάτω από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σχεδιάζουν τη Γενοκτονία των Κούρδων.

Στο παρελθόν χρησιμοποίησαν τους Γκρίζους Λύκους, τους Χιζμπουλάχ-Κόντρας, τους πληρωμένους πολιτοφύλακες, τώρα όμως θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη, που είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Γιατί είναι μια δύναμη που συγκροτείται και εξοπλίζεται με νόμιμο τρόπο. Το θέμα θα περάσει τις επόμενες ημέρες από τη βουλή. Αυτή η δύναμη των 150 χιλιάδων μισθοφόρων θα λαμβάνει πριμ για κάθε κεφάλι Κούρδου που θα φέρνει στο κράτος. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Είναι πιο επικίνδυνο και από εκείνα που διέπραξαν επί Τσιλέρ και Γκιουρές".

Δεν είπα να μετατραπεί το Ντιγιαρμπακίρ σε Κάιρο

Ο Οτζαλάν, αναφερόμενος σε σχόλια που γράφηκαν στον τουρκικό τύπο για τις δηλώσεις του που αφορούσαν τα γεγονότα της Αιγύπτου, είπε:
“Στον τουρκικό τύπο γράφονται μερικά πράγματα σε σχέση με το πρόσωπό μου. Γράφουν ότι έδωσα εντολή και είπα "μετατρέψτε το Ντιαγιαρμπακίρ σε πλατεία Ταχρίρ", ότι ξεκινάω τον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στο ΑΚΡ γράφουν για μας: "θέλουν να δημιουργήσουν χάος την προεκλογική περίοδο". Αυτά δεν είναι σωστά, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Αν όμως τις επόμενες μέρες δεν δημιουργηθούν συνθήκες που οδηγούν σε λύση το Κουρδικό, το Ντιγιαρμπακίρ μπορεί να μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ. Και αν μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ, δεν θα γίνει επειδή το είπα εγώ, αλλά επειδή οι Κούρδοι θέλουν να σώσουν την τιμή και την υπόληψή τους. Αν θέλουν να το κάνουν ας το κάνουν, αν όχι, ας μην το κάνουν. Αυτό είναι κάτι που ξέρει το ίδιο το Ντιγιαρμπακίρ. Αν το θέλει, μπορεί να το πράξει με μεγάλη ευκολία. Και το KCK (υπό διωγμόν πολιτική πλατφόρμα του ΡΚΚ, σ.τ.μ.) λέει ότι είναι σε θέση να συνεχίσει τους αγώνες του. Εγώ στο παρελθόν σε ορισμένες περιπτώσεις επέκρινα τις πολεμικές κραυγές και το αντάρτικο. Όσον αφορά στα του προσεχούς Μαρτίου λέω ότι αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από τη Δημοκρατική λύση του Κουρδικού, να μην κάνει κανείς λεονταρισμούς. Το λέω για όλους. Ο καθένας ας κάνει αυτό που καταλαβαίνει. Όσον αφορά στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ, οι μαζικές οργανώσεις, το KCK, το BDP, το DTK, ό,τι θέλουν να κάνουν στο Ντιγιαρμπακίρ, άς το κάνουν. Εγώ δεν είμαι υπεύθυνος για να τους πω τί πρέπει να κάνουν. Να μην περιμένουν τα πάντα από μένα".

Εν αναμονή λοιπόν της 21ης Μαρτίου, για να δούμε τελικά αν θα μετατραπεί το Ντιγιαρμπακίρ σε Πλατεία Ταχρίρ.


Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Παρασκευή 25-2-2011
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Read more...

Πατριάρχης Βαρθολομαίος:"Εμείς δεν έχουμε δικαιώματα θεολογικής Παιδείας".


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας , στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωσνταντινούπολη Πόλη, στο ιστορικό Σισμανόγλειο, η πρώτη επίσημη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή». Ενα ντοκιμαντέρ που υλοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με αφορμή την 50ή επέτειο από την αποφοίτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στην ομιλία του, στην εκδήλωση ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε το παράπονο του για το οτι η Θεολογική Σχολή παραμένει ακόμα κλειστή και οτι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν κάνει κάτι ακόμα για την επαναλειτουργία της. " Άραγε δεν έχουμε εμείς στοιχειώδη δικαιώματα θεολογικής παιδείας στη δημοκρατική Τουρκία;" αναρωτήθηκε. Το ντοκιμαντέρ είχε ως θέμα την ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους , ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε πως ελπίζει, οτι ελπίζει πως κάποια απόφαση για τη Θεολογική Σχολή θα μπορεί να παρθεί μετά τις εθνικές εκλογές της Τουρκίας, τον Ιούνιο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε και τις ευχές για τα γενέθλιά του, που όμως δεν μπορούσε να τα γιορτάσει καθώς γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=8&art_id=3639

Read more...

Στους δρόμους αύριο οι οργισμένοι Τ/Κ


Θορυβημένο παρουσιάζεται το καθεστώς του Ντερβίς Έρογλου από τις αντιδράσεις για την τραγική οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι Τουρκοκύπριοι για μαζική συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για αύριο, εναντίον της πολιτικής της Άγκυρας. Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κουτσιούκ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ψευδοκυβέρνησης να προχωρήσει σε κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ επέρριψε την ευθύνη για τις μειώσεις μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων, στην παγκόσμια οικονομική κρίση, και όχι στις περικοπές της Τουρκίας.

Τα μηνύματα πάντως για το συλλαλητήριο, που θα γίνει στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέρουν πως θα είναι το μεγαλύτερο σε όγκο, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο κρατώντας σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθημερινή

Read more...

Κατεχόμενα: Τούρκοι μαφιόζοι πίσω από την επίθεση σε εφημερίδα


Νονοί της τουρκικής μαφίας κρύβονται πίσω από την επίθεση στην εφημερίδα Αφρίκα και το δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ όπως υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο της. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (25/2) ακούστηκαν πυροβολισμοί στην είσοδο των γραφείων της Αφρικα ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην πόρτα κολλημένο ένα απειλητικό μήνυμα κατά του Λεβέντ ο οποίος είναι πρόεδρος της πολιτικής κίνησης "Γιασεμί". Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με τίτλο "Ιδού η παραδοχή" μεταδόθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στα κατεχόμενα αλλά και στην Τουρκία.


Το δημοσίευμα κάνει λόγο για επίθεση από νονούς της τουρκικής μαφίας που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα.
"Ο αδελφός του Αρίντς και ο υπόδικος Ισμέτ Φελέκ είναι προστατευόμενοι του ΑΚΡ και εμείς τους θεωρούμε τώρα αυτούς ευθέως υπεύθυνους", αναφέρει ο Σενέρ Λεβέντ στο τελευταίο άρθρο του.
Ο αρχηγός της μαφίας είναι ο Ισμέτ Φελέκ ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει αδελφό του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Ουμίτ Ντογκάι Αριντς. Ο Φελέκ αυτό το διάστημα βρίσκεται σε σωφρονιστικό ίδρυμα της γειτονικής χώρας και αναμένεται να δικαστεί.
Μια μέρα πριν, η εφημερίδα ενημερώθηκε από τον αδελφό του υπόδικου πως πίσω από την επίθεση ήταν ο Φελέκ ενώ στο πρωτοσέλιδο υπάρχει φωτογραφία του μαφιόζου μαζί με τον αδελφό του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης.
Πριν από λίγους μήνες άλλωστε ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει στοιχεία για τις δραστηριότητες του Φελέκ και του Αρίντς.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας συμπίπτει με το συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (2/3) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει επιβάλλει το καθεστώς Έρογλου.


cosmo

Read more...

«Πόλεμος των άστρων» ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

- Νέο σίριαλ διαδραματίζεται στο πεδίο της συγκρουσιακής σχέσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία, αφού το Τελ Αβίβ με το αιτιολογικό επιχείρημα ότι δεν επιθυμεί την απεικόνιση των εδαφών εμποδίζει τη λειτουργία δορυφόρου, ο οποίος πρόκειται να καλύψει τις κατασκοπευτικές «ανάγκες» της Τουρκίας. Πρόκειται για τον δορυφόρο Göktürk -1, για τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε το έτος 2009 συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Telespazio. Ο Göktürk είναι ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Τουρκίας και καθίσταται αντιληπτό ότι προσλαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Η σχετική συμφωνία εκτός από την κατασκευή και λειτουργία του δορυφόρου περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή του κέντρου λήψης των δεδομένων , την ολοκλήρωση του συστήματος και την εκπαίδευση του προσωπικού. Σχετικά με το μέγεθος της σημασίας του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού δορυφόρου, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Göktürk θα προσφέρει τη δυνατότητα στην Τουρκία να έχει στην κατοχή της φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από την Ευρώπη, από την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και από τη Μέση Ανατολή.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς της χρήσης των δυνατοτήτων που προσφέρει ο Göktürk, σε τυπικό, τουλάχιστον, επίπεδο, είναι η παρακολούθηση όλων των κινήσεων των Ανταρτών του PKK. Όμως, δεδομένης της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε εξαιτίας των γεγονότων της 31ης Μαϊου του 2010 με την επέμβαση του Ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το Τελ Αβίβ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανήσυχο για το ενδεχόμενο χρήσης του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού δορυφόρου εναντίον του.


Τα δεδομένα

Η εμπλοκή του Ισραήλ στην υπόθεση, προκύπτει αρχικά από τη συμμετοχή του στον σχετικό διαγωνισμό μέσω της εταιρείας IAI (Israeli Aircraft Industries). Ωστόσο το Τελ Αβίβ ζήτησε εξ αρχής να μην απεικονίζονται εδάφη του Ισραήλ, γεγονός το οποίο είχε ως άμεση συνέπεια η Άγκυρα να θέσει την ισραηλινή εταιρεία εκτός ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Zaman, η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία Telespazio είχε απευθυνθεί στο Ισραήλ για την προμήθεια ηλεκτροπτικής κάμερας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του συγκεκριμένου δορυφόρου. Ο όρος, τον οποίο έθεσε με απόλυτη σαφήνεια του Ισραήλ, ήταν η μη απεικόνιση των εδαφών του, γεγονός, το οποίο προκάλεσε έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό τόσο στην τουρκική, όσο και στην ιταλική πλευρά αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το κόστος των εργασιών για την κατασκευή του κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk αγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο δορυφόρος επρόκειτο να παραδοθεί σε περίπου δύο χρόνια, δηλαδή μέσα στο έτος 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα προβλήματα, τα οποία έχουν ανακύψει, εξαιτίας των όρων, τους οποίους θέτει το Ισραήλ θεωρείται πρακτικά δύσκολο να τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Στην υπόθεση της κατασκευής του Göktürk εμπλέκονται άλλοι παράγοντες στην Τουρκία, όπως οι εταιρεία Aselsan, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ηλεκτροπτικών συστημάτων, το ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνικών Ερευνών της Τουρκίας (TÜBİTAK) και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρονικής και Κρυπτογράφησης (UEKAE). Επίσης εμπλέκεται και η γαλλική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Thales, η οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρεται να έχει συμφωνήσει, εν αρχή, στο παρασκήνιο με το Ισραήλ για την μη απεικόνιση των εδαφών του.

newscode

Read more...

Ακύρωσε την επίσκεψη στις Βρυξέλλες ο Ρ.Τ.Ερντογάν


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων στο Ανόβερο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραβρέθηκε στα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης CeBIT, μαζί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στη Γερμανία. Ο κ. Ερντογάν υποτίθεται ότι επιστρέφει σήμερα εσπευσμένα στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραβρεθεί στην κηδεία του Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε στην Άγκυρα την Κυριακή, σε ηλικία 85 ετών. Πάντως όταν αναχώρησε για το Βερολίνο ο Ερμπακά είχε πεθάνει…

Τμήμα ειδήσεων defecnenet.gr

Read more...

Ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές το νέο αποβατικό σκάφος Ç-151 του τουρκικού Ναυτικού


Μέσα στις επόμενες ημέρες το τουρκικό ναυπηγείο ADIK πρόκειται να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές του πρώτου από τα συνολικά οκτώ νέα ταχέα αποβατικά σκάφη των 80 μέτρων που ναυπηγεί αυτήν την περίοδο για το τουρκικό Ναυτικό. Τα πλοία είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν στα μέσα του 2009 και μπορούν να μεταφέρουν σημαντικό φορτίο με υψηλή για τα δεδομένα των πλοίων ταχύτητα. Με βύθισμα 0,95 στην πλώρη και 2,35 μέτρα στην πρύμνη όταν είναι πλήρες φορτίου, το νέο LCT διαθέτει ικανοποιητική συμπεριφορά και σταθερότητα ακόμα και υπό δυσμενής καιρικές συνθήκες.

Το εκτόπισμα του πλοίου είναι 1155 τόνοι ενώ το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει φτάνει τους 200 τόνους.
Υπό ορισμένες συνθήκες το ωφέλιμο φορτίο μπορεί να αυξηθεί στους 420 τόνους.
Το προωστικό σκεύος του πλοίου αποτελείται από δύο κινητήρες MTU 16V4000 M70 που δίνουν κίνηση σε δύο προπέλες πετυχαίνονται μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων.
Η εμβέλεια του πλοίου είναι 400 ναυτικά μίλια με πλήρες φορτίο και 90% του αποθέματος καυσίμου.
Το πρώτο πλοίο της νέας κλάσης το Ç-151 καθελκύστηκε με όλες τις τιμές παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στις 2 Οκτωβρίου 2010.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και στην καθέλκυση ενός απλού αποβατικού πλοίου ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν παρόν δηλώνοντας με την παρουσία του την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση τους στην πολεμική βιομηχανία της χώρας και στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με την εταιρεία ADIK το πρώτο αποβατικό θα παραδοθεί στο τουρκικό κράτος στα τέλη Μαρτίου μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η επιτάχυνση ναυπήγηση των υπολοίπων πλοίων με την παράδοση των τριών που ακολουθούν με ρυθμό ένα ανά τρείς μήνες και των τελευταίων τεσσάρων με ρυθμό ένα ανά δυόμισι μήνες.
Τέλος εντός του 2011 θα υπογραφεί από την ADIK το νέο συμβόλαιο για την ναυπήγηση δύο αρματαγωγών εκτοπίσματος 7125 τόνων.

defencenet.gr

Read more...

“ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ”


Αιχμηρός ήταν -για πολλοστή φορά- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. “Εάν δεν θέλετε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε να το πείτε ανοιχτά. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλο”, τόνισε. Ο Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν δέχεται άλλη “εταιρική σχέση πλην αυτής του πλήρους μέλους”.

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP