Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Επίσκεψη γ.γ. ΝΑΤΟ στο Τ/ΓΕΕΘΑ



Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jaap De Hoop SCHEFFER επισκέφθηκε σήμερα στις 11.30, εθιμοτυπικά του Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ Στγο İlker BAŞBUĞ.



Read more...

Άσκηση επιστράτευσης "YILDIRIM-2009"


Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό ασκήσεων των ΤΕΔ, για το έτος 2009, από 8 έως 17 Ιουν. 09, θα πραγματοποιηθεί στο 9ο ΣΣ/4η ΤΘΤ (Ερζερούμ), η ετήσια τακτική άσκηση επιστράτευσης, με την επωνυμία "YILDIRIM-2009" (Κεραυνός). Στην παραπάνω άσκηση κλήθηκαν να παρουσιαστούν 990 έφεδροι και 55 επιτασσόμενα οχήματα. Σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος και η δοκινμή των σχεδίων, σε περίπτωση εφαρμογής τους.

Ακολουθεί το κείμενο στην τουρκική, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Τ/ΓΕΕΘΑ.

1. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2009 yılı planlı tatbikatlarından olan YILDIRIM-2009 Seferberlik Tatbikatı 08-17 Haziran 2009 tarihleri arasında, K.K.K.lığının 9'uncu Kor. 4'üncü Zh.Tug.K.lığın (Palandöken/Erzurum)'nda icra edilecektir.

2. YILDIRIM-2009 Seferberlik Tatbikatında;

a.Seferberlik sisteminin denenmesi,

b.Tatbikata katılacak yedek personelin, sefer görevlerine yönelik eğitilmesi,

c.Yedek personelin seferde kullanacağı silah, teçhizat, araç ve malzemeye intibakları,

ç.Yedek personel ile ilgili tebliğ ve celp işlemlerinde askeri ve mülki makamlar arasında koordinasyonun ve yükümlülerle iletişimin tesis edilmesi,

d.Seferberlik ve savaş halinde bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile Silahlı Kuvvetler arasında yürütülecek müşterek faaliyetlerin denenmesi amaçlanmaktadır.

3. YILDIRIM-2009 Seferberlik Tatbikatına 990 yedek personel ve 55 araç ile kamu kurum ve kuruluşlarından bazı unsurlar katılacaktır.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ -ΑΓΩΓΟΣ ΝΑΜΠΟΥΚΟ



Σε άρθρο του Dafydd ab lago που δημοσιεύεται σήμερα στην EUROPOLITIQUE αναφέρεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διεκδικεί την παρακράτηση του 15% του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός Ναμπούκο ο οποίος διασχίζει τη χώρα. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η Τουρκία επιθυμεί να αναβαθμιστεί από χώρα-τράνζιτ του αγωγού σε μεταπωλητή φυσικού αερίου.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, σημειώνει ο συντάκτης, οι υπεύθυνοι αποδοκιμάζουν την εν λόγω απαίτηση της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Αναφέρεται επίσης ότι στο τέλος της υπουργικής συνόδου, που έλαβε χώρα στις 8 Μαΐου στην Πράγα, ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Andris Piedblags, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε παραιτηθεί από την εν λόγω απαίτηση. Όμως, σχολιάζει το άρθρο, στις 2 Ιουνίου, ο υπουργός Yildiz υπενθύμισε ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά θα επιδίωκε και τη διαπραγμάτευση του όρου με την ΕΕ πριν την υπογραφή των συμφωνιών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι ο αγωγός Ναμπούκο θα μεταφέρει 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Βιέννη.


Read more...

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα


Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείο Anadolu με τον τίτλο «Ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Ελλάδα», ο Π/Θ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα στις 20 – 21 Ιουνίου, ως προσκεκλημένος του Π/Θ της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Πρωθυπουργίας, ο Π/Θ Ερντογάν, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. Καραμανλή, θα παραστεί στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Κατά την επίσκεψη του Π/Θ Ερντογάν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών.



Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Anadolu από τα κατεχόμενα με τον τίτλο «Τσακωμός Ταλάτ με Χριστόφια για την Τουρκία», στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ε/κ ηγέτης Χριστόφιας είπε ότι η Τουρκία σε κάθε βήμα, που θα πραγματοποιεί στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., θα βρίσκει απέναντί της τη “Νότια Κύπρο”.

Σύμφωνα με το ε/κ πρακτορείο ειδήσεων – όπως γράφει η εφημερίδα – ο Ε/κ ηγέτης Χριστόφιας σχολίασε τα λόγια του Υπουργού Επικρατείας και διαπραγματευτή με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είχε πει: «Σε πολλές από τις εργασίες μας αισθανόμαστε τη σκιά της Κύπρου». Ο Χριστόφιας είπε: «Η Τουρκία σε κάθε βήμα της στο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της στην Ε.Ε. θα βρίσκει μπροστά της την Κύπρο. Αυτή είναι η απάντησή μας σε όλους όσους υποστηρίζουν ότι δεν παρεμποδίζουμε το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε και επιτρέπουμε να συνεχίζει. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Βεβαίως και η Τουρκία, σε κάθε βήμα που θα κάνει, θα βρίσκει μπροστά της εμάς».


Ο Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι είναι γνωστή η συμπεριφορά της “ε/κ κυβέρνησης”, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την «κατάληψη» και πρόσθεσε: «Σε αντίθετη περίπτωση, θα μας βρει μπροστά της στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων και βέβαια θα μας βρει, επίσης, μπροστά της το Δεκέμβριο».

Ο “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ” Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, απαντώντας στα λόγια αυτά του Χριστόφια, είπε: «Μακάρι ο Θεός να τον βοηθήσει. Δηλαδή, αν μπαίνει σε ανταγωνισμό με την Τουρκία, ο Θεός να τον βοηθήσει. Θα έχει ανάγκη από την προσευχή αυτή».

Read more...

Σύλληψη δυο Φινλανδών δημοσιογράφων στον Έβρο


Μια περίεργη ιστορία διεξήχθη χθες στην περιοχή του Έβρου, με έντονα τα σημάδια της «στημένης επιχείρησης».
Συγκεκριμένα, δυο δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης της Φινλανδίας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, διότι επιχείρησαν να εισέλθουν στην χώρα μας από μη ελεγχόμενη διάβαση στο Αινήσιο- Δέλτα - Έβρου.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δημοσιογράφοι επιχειρούσαν να βιντεοσκοπήσουν τον τρόπο εισόδου των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τηλεοπτικής έρευνας.

Στο ίδιο σημείο, συνελήφθη τα ξημερώματα, και ένας λαθρομετανάστης 37 ετών. Και οι τρεις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.


Είναι γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, έχουν συλληφθεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου αρκετοί μη-Τούρκοι πολίτες, που με διάφορα προσχήματα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ώστε να εντοπίζουν παράλληλα κατάλληλα σημεία διέλευσης αλλά και να «δοκιμάζουν» τα μέτρα ασφαλείας και την αποτελεσματικότητα των περιπόλων.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη και θα πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα της δικαιοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, την περίοδο 2004-2008 εντοπίστηκαν 52.772 λαθρομετανάστες από τους οποίους οι 18.084 ήταν Ιρακινοί κι ακολουθούν Πακιστανοί (7.714) και Παλαιστίνιοι (6.276).
Συνολικά μεταξύ Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης συνελήφθησαν το ίδιο διάστημα, 572 διακινητές.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ιρακινής υπηκοότητας διακινητές έχουν εκτοπίσει τα τελευταία χρόνια Ελληνες και Τούρκους, ενώ τον τελευταίο χρόνο εισήλθαν δυναμικά στο παιχνίδι της λαθροδιακίνησης και οι Βούλγαροι.
Ο δε «τζίρος» της διακίνησης είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστος.
Η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, όπως και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, είναι αρμοδιότητα των ανδρών της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Read more...

Eξελίξεις για το πρόγραμμα Eθνικού Άρματος Μάχης Αltay


Δημοσίευμα της "Ελληνικής Άμυνας & Ασφάλειας" αναφέρει ότι το Τουρκικό Εθνικό Κύριο Άρμα Μάχης (MIMTÜ) Altay θα είναι συμβατικής σχεδίασης, με τετραμελές πλήρωμα αποτελούμενο από διοικητή, πυροβολητή, γεμιστή και οδηγό. Η διάταξη θα είναι επίσης συμβατική με τον οδηγό εμπρός, το διαμέρισμα μάχης και τον πύργο στο κέντρο και το συγκρότημα ισχύος πίσω. Ο πετρελαιοκινητήρας θα είναι πιθανότητα της MTU και το συγκρότημα μετάδοσης της Renk. Ο τύπος της ανάρτησης και ορισμένα πρόσθετα στοιχεία δεν επελέγησαν ακόμη. Το πυροβόλο των 120mm θα διαθέτει λεία κάννη μήκους 55 διαμετρημάτων, ενώ το Σύστημα Ελέγχου Πυρός θα περιλαμβάνει σταθεροποιημένα σκοπευτικά για τον διοικητή και τον πυροβολητή, με ενσωματωμένο τηλέμετρο λέιζερ. Ο οπλισμός θα περιλαμβάνει επίσης δύο πολυβόλα, ομοαξονικό διαμετρήματος 7,62mm και οροφής των 12,7mm.
Το τετραμελές πλήρωμα αποτελεί σοβαρή διαφοροποίηση από το τριμελές του νοτιοκορεατικού άρματος Κ2 «Black Panther», το οποίο διαθέτει πυροβόλο 120mm L/55 με αυτόματο σύστημα χορήγησης πυρομαχικών.


Read more...

Συνάντηση Νταβούτογλου-Κλίντον


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu) αφού σημείωσε ότι ο Πρόεδος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε μήνυμα οράματος και ειρήνης στον Ισλαμικό κόσμο δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

Ο Νταβούτογλου ο οποίος είχε επαφές στις ΗΠΑ συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) στη Ουάσιγκτον.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου ο Νταβούτογλου δήλωσε « Μοιραζόμαστε το όραμα του Ομπάμα προς τον Ισλαμικό κόσμο το οποίο βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και στις ανθρώπινες αξίες. Είμαστε έτοιμη να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση αυτού του οράματος».

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι καταβάλλουν προσπάθεια για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στις διμερείς σχέσεις, στην ασφάλεια, στο ΝΑΤΟ, στα θέματα ενέργειας καθώς επίσης στο οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι προχωρούν σε νέες αναζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των μακροχρόνιων στενών σχέσεων.

Η Κλίντον σημείωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία και την Αρμενία στο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε αξιολογώντας τις επαφές του στην Αμερική εκτίμησε ότι η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και αυτό αυξάνει τις δυνατότητες συνεργασίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε με την Κλίντον αποφάσισαν να συνεργαστούν για την εξασφάλιση της ειρήνης στο Καύκασο και να παρακολουθήσουν από κοινού τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νότια Ασία.

Ο Νταβούτογλου τέλος επισήμανε ότι η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφορικά με την ασφάλεια του Πακιστάν και για την εξασφάλιση της εθνικής ενότητας στη χώρα και με το σκοπό αυτό θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Στον σημερινό Τουρκικό τύπο η εφημερίδα Haber Türk, διαβάζουμε την είδηση με τίτλο "Έτοιμη η Τουρκία για τη διαμεσολάβηση". Δημοσιεύονται οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου(Ahmet Davutoğlu), έπειτα από τις επαφές του στην Αμερική. Στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στο Τουρκικό προξενείο της Ουάσινγκτον, ο υπουργός δήλωσε ότι η Συρία έδωσε το μήνυμα για να ξεκινήσουν οι έμμεσες διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Στην είδηση αναφέρεται πως ο υπουργός Νταβούτογλου είπε ότι χρειάζεται λίγο χρόνος, διότι στο Ισραήλ έχει αναλάβει την εξουσία μια καινούρια κυβέρνηση και πρέπει να δοθεί λίγη προθεσμία. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλλει όσο μπορεί, όταν θα είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές.

Read more...

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΤΟΥ ΡΚΚ


Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ΡΚΚ και των Δυνάμεων Ασφαλείας της Τουρκίας.-

Έχασε τη ζωή του ένας Τούρκος στρατοχωροφύλακας και τραυματίστηκαν άλλοι δύο από νάρκη που τοποθέτησαν οι Κούρδοι αντάρτες στο Σίρνακ (Şırnak).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες , από την νομαρχεία του Σίρνακ, η νάρκη εξεράγει χτες, τη στιγμή που οι στρατοχωροφύλακες περνούσαν από την υπαίθρια περιοχή της επαρχίας Ουλούντερε (Uludere) στο χωριό 'Αντατς (Andaç).

Με αποτέλεσμα να πέσει μάρτυρας ο σκοτωθεί Μουράτ Ολμέζ (Murat Ölmez).

Ενώ τραυματίστηκαν οι Ζεκί Ολμέζ (Zeki Ölmez) και Νεμπί Ολμέζ (Nebi Ölmez).


Read more...

21 ΝΕΑ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Ανέγερση τζαμιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με οικονομική βοήθεια της Τουρκίας.-

Είκοσι ένα τζαμιά θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με οικονομική βοήθεια της Τουρκίας, η οποία ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ορτάμ».

Εξάλλου, ο Γιουσούφ Σούιτσμεζ, επικεφαλής της «υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων» της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», δήλωσε στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ότι έχουν υποβληθεί τρεις χιλιάδες αιτήσεις για μαθήματα Κορανίου κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Διευκρίνισε ότι οι περισσότερες αιτήσεις έχουν υποβληθεί «από τον πληθυσμό που ήλθε στο νησί από την Τουρκία» και δήλωσε ότι πέρσι απεστάλησαν στην Τουρκία για θρησκευτική εκπαίδευση 200 άτομα, ενώ φέτος αποτάθηκαν 300.


Read more...

Ξεκίνησε επίσημα η εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας


Ξεκίνησε επίσημα πριν λίγες μέρες για πρώτη φορά μέσω Τουρκίας η εξαγωγή πετρελαίου που θα εξορύσσεται στο βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιείται εξόρυξη εκατό χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης ανακοίνωσαν πως ο στόχος τους είναι ένα εκατομμύριο βαρέλια.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ερμπίλ με αφορμή την έναρξη της εξαγωγής πετρελαίου, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί.



Read more...

Σύστημα ναυτιλίας για τις MILGEM


Η OSI Geospatial Inc. ανακοίνωσε πως η International Systems Operations υπέγραψε ένα συμβόλαιο για να παράσχει το, κατά την εταιρία, πλέον σύγχρονο σύστημα ναυτιλίας για πολεμικό σκάφος στο Ναυτικό της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, η εταιρία θα προμηθεύσει το Ναυτικό της Τουρκίας με οχτώ συστήματα τα οποία και θα εγκαταστήσει στις κορβέτες MILGEM. Το πρώτο δε σύστημα πρόκειται να παραδοθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Ας σημειωθεί πως η συμφωνία αποτελεί και το πρώτο συμβόλαιο που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα η εταιρία να εκφράσει, μέσου του εκπροσώπου της, την ικανοποίησή της αλλά και την σιγουριά της πως η επιτυχής κατάληξη του προγράμματος θα της δώσει την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω την συνεργασία της με την τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες για το πρώτο σκάφος του τύπου TCG HEYBELIADA έχουν ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου του 2005 ενώ η καθέλκυση του σκάφους έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2008. Η ολοκλήρωση της κατασκευής υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2010, ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν οι θαλάσσιες δοκιμές, με απώτερο σκοπό να μπει σε υπηρεσία μέσα στο 2011.
Ας σημειωθεί πως η Άγκυρα σκοπεύει να κατασκευάσει περί τις 12 κορβέτες του τύπου ενώ είναι πιθανόν τέσσερις ακόμα να πωληθούν στο Πακιστάν.



Read more...

O Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ στην Τουρκία


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου, δηλαδή αύριο Δευτέρα.

Ο Σέφερ, η θητεία του οποίου λήγει τέλη Ιουλίου, θα επισκεφτεί την Άνκαρα τη Δευτέρα στα πλαίσια των επισκέψεων που πραγματοποιεί στις χώρες μέλη της συμμαχίας.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουν υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Άμυνας Βεκντί Γκιονούλ και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμουγ.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της διάδοχης κατάστασης του Σέφερ υπήρξε σήριαλ στους κόλπους της συμμαχίας, με την Τουρκία να κωλυσιεργεί στην κατά τα άλλα ομόφωνη επιλογή του πρώην πρωθυπουργού της Δανίας Ρασμούσεν.



Read more...

Μαζικές συλλήψεις για την υπόθεση της Εργκένεκον


Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα υπηρετούν ως στρατιωτικοί αξιωματικοί, οι οποίοι σχετίζονται με μια έρευνα για μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, μετέδωσε το τουρκικό CNN.

Μαζικές συλλήψεις για την υπόθεση της Εργκένεκον
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι στρατιωτικοί αξιωματικοί.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα υπηρετούν ως στρατιωτικοί αξιωματικοί, οι οποίοι σχετίζονται με μια έρευνα για μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, μετέδωσε το τουρκικό CNN.

Οι συλλήψεις έγιναν σε πέντε διαφορετικές επαρχίες σε όλη τη χώρα και ακολούθησαν την ανακάλυψη τον Απρίλιο ενός κιβωτίου όπλων έξω από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το τουρκικό CNN.

Οι τελευταίες συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας έρευνας για μια υπερεθνικιστική ομάδα γνωστή ως Εργκένεκον, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες για να δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή και να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν το κυβερνών Κόμμα λόγω της μυστικής ισλαμιστικής του ατζέντας και του στόχου του να γίνει η Τουρκία το πρώτο μουσουλμανικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουλάχιστον 140 άτομα ήδη δικάζονται για την υπόθεση αυτή, μεταξύ των οποίων και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Οι σημερινοί δέκα συλληφθέντες στρατιωτικοί εργάζονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Άγκυρας και ανακοινώθηκε ότι η αντιτρομοκρατική αστυνομία έχει ήδη ερευνήσει τα σπίτια ορισμένων εξ αυτών.

Read more...

Ενας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες του PKK


Ενας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία,ανακοινώθηκε από πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ο τουρκικός στρατός απέρριψε μία μονομερή ανακωχή με τους αυτονομιστές.
Οι συγκρούσεις με τους αντάρτες σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Σιρνάκ έγιναν ενώ ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εδώ και πολλές ημέρες στη περιοχή αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι αντάρτες τους θα παρατείνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου μία ανακωχή στις επιχειρήσεις τους ώστε "να διευθετηθεί το κουρδικό ζήτημα με δημοκρατικούς τρόπους".Οι τουρκικές αρχέςε δεν έχουν ποτέ αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τις μονομερείς ανακωχές του PKK."Δεν υπάρχει θέμα να σταματήσουν(οι επιχειρήσεις).Αντίθετα πρόκειται να τους καταδιώξουμε και να τους εξοντώσουμε",ανέφερε ο στρατηγός Ιλκερ Μπασμπούγκ σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.Σύμφωνα με ένα πρόσφατο απολογισμό του τουρκικού στρατού,η διένεξη με τους αυτονομιστές αντάρτες έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα την ζωή σε περίπου 45.000 ανθρώπους.


Read more...

Με τους ήχους του «Ζορμπά» η υποδοχή του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΝ στην Άγκυρα και με Παραβιάσεις


Επίσημες συνομιλίες για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Πολεμικών, Ναυτικών των δυο χωρών μέσα από το διάλογο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων αρμοδιότητάς της είχαν σήμερα στην Άγκυρα οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ναυτικών Ελλάδας και Τουρκίας.Ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης ανταποδίδει από χθες την επίσκεψη του ομολόγου του ναυάρχου με την Ατάτς πέρυσι το φθινόπωρο στην Αθήνα.Την ώρα που ο Έλληνας αρχηγός του Ναυτικού βρισκόταν σε επίσημο γεύμα με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F16 παραβίαζαν τον εναέριο ελληνικό χώρο.

Ο κ. Γ. Καραμαλίκης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο Αρχηγείο των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας. Μετά την επιθεώρηση του αγήματος και τα σχετικά στρατιωτικά εμβατήρια, η τουρκική μπάντα έπαιξε και τη μουσική του... Ζορμπά.

Σύμφωνα με το CNN Turk ο Τούρκος ναύαρχος, αφού προϋπάντησε τον Έλληνα ομόλογό του λέγοντας «Καλώς ήλθατε», αναφέρθηκε και στην επίσκεψη, που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει το περασμένο έτος στην Ελλάδα. Ο Μετίν Ατάτς, αφού υπενθύμισε ότι κατά την εκεί πενθήμερη παραμονή του είχε άκρως σημαντικές συνομιλίες, είπε: «Είχαμε αποφασίσει ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για την παρεμπόδιση των ανεπιθύμητων προβλημάτων, αλλά και της τριβής στις θάλασσες, σε θέματα ευθύνης μας. Είχαμε αποφασίσει ότι, ακόμη και αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε τα πολλά και χρόνια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, τουλάχιστον θα αφήσουμε ανοικτό το δρόμο του διαλόγου, να συνομιλούμε όταν υπάρχουν προβλήματα. Έκτοτε, σε κάθε πρόβλημα και εντός του πλαισίου των καθηκόντων μας, ακόμη και για το έλασσον, αφήσαμε ανοικτό το δρόμο του διαλόγου. Είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος και οι πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε αρχίσει, θα έχουν θετική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων».

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»

Από την πλευρά του, ο αντιναύαρχος Καραμαλίκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Τύπου για το ενδιαφέρον που έδειξαν, ευχαρίστησε επίσης και τον Τούρκο ομόλογό του για τα καλά του λόγια. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι εδώ. Η ευτυχία μου πηγάζει από το εξής γεγονός: Η επίσκεψή μου, που άρχισε χθες, θα λήξει στις 5 Ιουνίου. Η επίσκεψή μου εδώ αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Επίσκεψη, η οποία είναι και άκρως σημαντική. Επίσης πολύ σημαντικές είναι για μένα και οι συνομιλίες, τις οποίες θα έχω με το φίλο και συνάδελφό μου Ατάτς. Θα βρούμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν, αλλά και για τα θέματα μεταξύ των δύο Διοικήσεων. Θέματα, τα οποία καλύπτουν τον τομέα των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων μας. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο των σχέσεων μεταξύ των δύο Διοικήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων και η προώθησή τους έτι περαιτέρω. Αυτό σκοπεύουμε να το πράξουμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Παράλληλα, η συνέχιση των μεταξύ μας σχέσεων στο επίπεδο αυτό μπορεί να συμβάλει γενικότερα και στο σύνολο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Θέλω να το επαναλάβω ξανά: Η χώρα μου τάσσεται υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων και είναι αποφασισμένη αυτό να το συνεχίσει με τον καλύτερο τρόπο, στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου. Εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου στον αξιότιμο ναύαρχό σας, και στο πρόσωπό του σε όλη τη Ναυτική Διοίκηση. Τύχαμε μιας πολύ καλής φιλοξενίας. Γνωρίζουμε ότι αυτή θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Ο ναύαρχος Ατάτς είναι μια άκρως σημαντική προσωπικότητα. Όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και διεθνώς. Η φιλία του με τιμά ιδιαιτέρως. Οι προσπάθειές μας θα τείνουν στο να συνεχίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία που αρχίσαμε πριν ένα έτος. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος, είναι βέβαιο ότι η συνεργασία αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα για τις Ναυτικές Δυνάμεις και των δύο χωρών».

Μετά τις δηλώσεις, οι δύο Αρχηγοί μετέβησαν στο Γραφείο του ναυάρχου Ατάτς για κατ' ιδίαν συνομιλίες.

Ναυτικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο κ. Ατάτς εμφανίζεται μετριοπαθής και ευθύς συνομιλητής και ότι η στάση του σε ορισμένες στιγμές εντάσεων σε σχέση με δραστηριότητες του ναυτικού ήταν αρκετά εποικοδομητική. Αλλά και κατά τις σημερινές συνομιλίες _ όπου από την πλευρά του ο κ. Καραμαλίκη ετέθη θέμα για το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο _ υπήρξε πνεύμα κατανοήσεως, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το πρωί ο κ. Καραμαλίκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Αύριο Τετάρτη ο κ. Καραμαλίκης μεταβαίνει από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την ώρα που ο Έλληνας αρχηγός του Ναυτικού βρισκόταν σε επίσημο γεύμα με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F16 παραβίαζαν τον εναέριο ελληνικό χώρο.
Πέταξαν μόλις 500 μέτρα πάνω από το Αγαθονήσι κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με έμπειρους πιλότους η πτήση δεν ήταν τυχαία εφόσον τα δύο τουρκικά αεροσκάφη αποσπάστηκαν από σχηματισμό και παραβίασαν τον εναέριο χώρο.
Το θέμα τέθηκε αμέσως από τον αρχηγό του Ελληνικού Ναυτικού στον Τούρκο αρχηγό αλλά απάντηση δεν υπήρξε.

Read more...

Εγκεμέν Μπαγίς:Βαριά η σκιά της Κύπρου


«Σε κάθε διαπραγμάτευση που διεξάγουμε αισθανόμαστε μια συνεχή πίεση λόγω του Κυπριακού. Αισθανόμαστε τη σκιά της Κύπρου. Δυστυχώς, το θέμα της Κύπρου με το θέμα της Ε.Ε. έχουν μεταξύ τους κλειδώσει».Αυτή τη δήλωση έκαμε ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Αυτή τη δήλωση έκαμε ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», ο Μπαγίς ανέφερε ότι δεν έχουν ανοίξει 18 κεφάλαια λόγω των εμποδίων που προβάλλονται. «Οκτώ κεφάλαια έχουν σκαλώσει στο άνοιγμα των λιμανιών μας στα κυπριακά πλοία, ενώ άλλα πέντε κεφάλαια έχουν 'κλειδωθεί' από τη Γαλλία», δήλωσε ο Τούρκος διαπραγματευτής.
Ο Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση με καθαρά πολιτικούς εκβιασμούς παρεμποδίζει το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων αν και έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια».

Αντίθετα με την έκδηλη ανησυχία για το Κυπριακό, ο Μπαγίς εμφανίστηκε αισιόδοξος έναντι της προσπάθειας του γαλλο-γερμανικού άξονα να επιτύχει προνομιακή σχέση μεταξύ Τουρκίας-Ε.Ε. «Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για κάτι τέτοιο και είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί ομόφωνη απόφαση. Ας βρουν τους 27 και βλέπουμε», δήλωσε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά στις μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος, υποστήριξε, εργάζεται υπέρ της Τουρκίας. Η Ε.Ε. είναι δύσκολο να πορευτεί χωρίς την Τουρκία, και να βρει λύσεις στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο λαθρεμπόριο ανθρώπων και στη γήρανση του πληθυσμού.
Ο Μπαγίς έπλεξε το εγκώμιο της Σουηδίας, η οποία, όπως είπε, παρέχει σοβαρή υποστήριξη στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε. Επί της προεδρίας της Σουηδίας, πρόσθεσε, σκεφτόμαστε να ανοίξουμε και το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για το Περιβάλλον.
Ο Τούρκος διαπραγματευτής μίλησε και για επικοινωνιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του. «Πρέπει να εξηγήσουμε στα 70 εκ. των ανθρώπων μας ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να διαμελίσει την Τουρκία, αλλά και στα 490 εκ. Ευρωπαίους, ότι η Τουρκία θα μειώσει τα βάρη τους. Στις συνομιλίες που διεξάγουμε, αισθανόμαστε μια συνεχή πίεση λόγω Κυπριακού. Όμως, σχετικά με την Κύπρο, εκτός από τις δεσμεύσεις της Τουρκίας, υπάρχουν και οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί σε μας. Για το λόγο αυτό, στο τμήμα της έκθεσης προόδου, το απόσπασμα που θα αναφέρεται στην Κύπρο, θα είναι πολύ εκτενές».
Ο Μπαγίς επανέλαβε ότι σε πολλές προσπάθειες της Τουρκίας, «αισθανόμαστε τη σκιά της Κύπρου. Όμως», συνέχισε, «πρέπει να δούμε τη γεμάτη πλευρά του ποτηριού. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. δεν είναι επικεντρωμένη μόνο στο Κυπριακό».
Μετασχηματισμός της Αν. Μεσογείου
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει πράξει στο Κυπριακό ό,τι της είχε ζητηθεί και έχει κάμει τις «απαιτούμενες θυσίες», όπως ισχυρίστηκε, «χωρίς όμως καμιά από τις υποσχέσεις οι οποίες δόθηκαν στους Τουρκοκυπρίους να εκπληρωθούν».
Η Τουρκία, είπε, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ψευδοκράτος μέχρι τέλους των απευθείας συνομιλιών, όμως αναμένει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν θα χρησιμοποιήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. ως μοχλό πίεσης για το Κυπριακό. Αν επιλέξουν μια τέτοια συμπεριφορά, αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους και ηγέτες, να υιοθετήσουν κοινή στάση έναντι τους», είπε.
Επανέλαβε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και η Κύπρος να καταστεί νησί ειρήνης και σταθερότητας «και ένα σημείο αναφοράς στο μετασχηματισμό της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», όπως ανέφερε. «Εάν τούτο δεν συμβεί, κανείς δεν πρέπει να κατηγορήσει την Τουρκία ή τους Τουρκοκυπρίους», κατέληξε.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Τούρκος επιτελάρχης δεσμεύεται να "ξεριζώσει" το PΚΚ


Ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούκ δήλωσε τη Δευτέρα (1η Ιουνίου) ότι η Τουρκία είναι "αποφασισμένη να ξεριζώσει" το τρομοκρατικό κόμμα των εργαζομένων του Κουρδιστάν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Τρίτη. Μιλώντας σε συνέδριο για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις στην Ουάσιγκτον, ο Μπασμπούκ είπε ότι η παρουσία του ΠΚΚ στο βόρειο Ιράκ απειλεί όχι μόνο την Τουρκία αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια.
Κάλεσε δε η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσει και πέρα από την ανταλλαγή πληροφοριών, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα "νέο επίπεδο".
Σε άλλα νέα, η Τουρκία, προσωρινό μέλος, ανέλαβε για ένα μήνα την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ τη Δευτέρα. Ο Μπακί Ιλκίν, αντιπρόσωπος της Άγκυρας στα ΗΕ είπε ότι η συνεδρία του Ιουνίου θα περιλαμβάνει συζήτηση περί της αποστολής βοηθείας των ΗΕ στο Ιράκ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την προστασία των πολιτών σε ένοπλες συγκρούσεις και τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των ΗΕ.


Read more...

Επιτέλους ελληνόφωνα κανάλια στον ορεινό όγκο της Θράκης!


ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ
Με δωρεάν αποκωδικοποιητές, μέσω ΟΤΕ και Hellas Sat θα βλέπει όλος ο ορεινός όγκος της Θράκης ελληνόφωνα κανάλια
Εκεί βασιλεύουν τα δορυφορικά κάτοπτρα προσανατολισμένα στους τουρκικούς δορυφόρους, ενώ οι κάτοικοι διψούν για την δημόσια και την ιδιωτική ελληνική τηλεόραση, γεγονός που το έχουν εκφράσει και με επιστολές και συλλογή μαζικά υπογραφών
Η ανακοίνωση γίνεται από τα χείλη του υπουργού Μεταφορών κι Επικοινωνών που είδε το θέμα της ελληνόφωνης τηλεόρασης ζεστά και βρήκε λύση και για τα ιδιωτικά κανάλια να μπορούν να εκπέμπουν μέσω δορυφόρου στον ορεινό όγκο. Τον ακούν οι λιγοστοί κάτοικοι καφενείου με αρκετούς νεολαίους στην Χλόη, εκεί στο τέρμα Θεού και δεν το πιστεύουν. Όνειρό τους να δουν τηλεόραση αλλά και να ζήσουν το γρήγορο ίντερνετ. Όλα αυτά που ακούγονται αρκετά δύσπιστα στα αυτιά τους, τους χαροποιούν. Το καφενείο μπορεί νάναι παραδοσιακό με πλάκες από πέτρα αντί για κεραμίδια για να αντιμετωπίζει τον βαρύ χειμώνα, αλλά στο εσωτερικό του έχει μια τεράστια τηλεόραση πλάσμα. Λειτουργεί και σαν μικρό μπακάλικο και αναψυκτήριο. Εκεί ανταμώνουν οι άνθρωποι.
Η υποδοχή του υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη ζεστή κι εγκάρδια. «Υπουργέ να μας δείτε κι εμάς λίγο», αρχίζουν τα παράπονα που γίνονται με τέχνη. Σπεύδουν όλοι να τον καλωσορίσουν στο χωριό. Η παρουσία του είναι εξόχως ευεργετική, αφού πληροφορούνται ότι το όνειρό τους ο χωμάτινος δρόμος θα γίνει άσφαλτος με εξασφαλισμένες πιστώσεις.

Οι απολαύσεις και οι χαρές των ανθρώπων εκεί στο απόλυτα φυσικό περιβάλλον είναι περιορισμένες και ο δρόμος που τους συνδέει με την πρωτεύουσα της Κοινότητάς τους τον Κέχρο είναι κάτι ουσιαστικό για τους ίδιους, αφού το δίκτυο τον χειμώνα χαλά και δυσχεραίνεται η μετακίνησή τους.
Η ενημέρωσή μας για τις ενέργειες που έγιναν με τον ελληνικό δορυφόρο προκαλεί εντύπωση και την απολαμβάνουν όλοι περιμένοντας να γίνει πράξη.
Ο υπουργός Μεταφορών κι Επικοινωνιών θα πει: «Ανταποκρινόμενοι στο αίτημά τους να βλέπουν ελληνικά ιδιωτικά κανάλια, έχουμε κάνει σχετική συμφωνία με τον ΟΤΕ και με τον Hellas Sat, τον ελληνικό δορυφόρο, έχει στραφεί ο δορυφόρος προς τα εδώ, έχει γίνει ο συντονισμός με τα ιδιωτικά κανάλια, έχω επικοινωνήσει προσωπικά με όλους τους διευθύνοντες συμβούλους των ιδιωτικών καναλιών, είναι σε επικοινωνία τώρα ο ΟΤΕ μαζί τους ώστε το καλοκαίρι όταν θα τελειώσουν οι συμβάσεις που έχουν με αντίστοιχες εταιρείες παροχής να μπορούν ελεύθερα να μεταδίδουν εδώ το σήμα τους και με αποκωδικοποιητές που θα τους μοιράσουμε δωρεάν. Όλος ο ορεινός όγκος να μπορεί να βλέπει ελληνόφωνα ιδιωτικά κανάλια, πράγμα το οποίο επιθυμούν και οι κάτοικοι και κυρίως η νεολαία.
Αντίστοιχες σκέψεις έχουμε για την τοποθέτηση κάποιων κεραιών WF κυρίως σε στέκια της νεολαίας, γιατί μου ζήτησαν και τα παιδιά των χωριών αυτών να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, στο δωρεάν, γρήγορο, δορυφορικό ίντερντετ. Σε όλα αυτά δουλεύουμε και πιστεύω ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να τους το ανακοινώσουμε πια ως δρομολογημένα έργα».
Χρόνος Κομοτινής

Read more...

Πομάκοι - Η ιστορία μιας φυλής χωρίς πυξίδα


Στην οροσειρά της Ροδόπης τόσο από την Βουλγαρική πλευρά όσο και από την ελληνική, ζει από την αρχαιότητα μια ιδιόμορφη και παρεξηγημένη φυλή, οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι, κατοικούν στη Θράκη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η οροσειρά Ροδόπη βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα στη Βουλγαρία και οι περισσότεροι Πομάκοι ζουν εκεί ενώ η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα βρίσκεται στο νομό Ξάνθης. Ο πληθυσμός των Πομάκων υπολογίζεται γύρω στις 350.000 από αυτούς όμως μόνο οι 36.000 (απογραφή 1991) κατοικούν στην Ελλάδα (23.000 στο νομό Ξάνθης, 11.000 στο νομό Ροδόπης, 2.000 στο νομό Έβρου). Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη Βουλγαρία.
Οι Βούλγαροι, στηριζόμενοι βασικά στο γλωσσικό τους ιδίωμα, τους διεκδικούν σαν Βούλγαρους, ενώ οι Τούρκοι, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι είναι μουσουλμάνοι, τους θεωρούν Τούρκους. Κατά τους Ρουμάνους, οι Πομάκοι είναι απομεινάρι αρχαίου θρακικού φύλου το οποίο διαδοχικά εκρωμαΐστηκε, εκσλαβίστηκε και εξισλαμίστηκε.
Η συνεχής και επίμονη πλύση εγκεφάλου, που τους γίνεται άλλοτε από την Βουλγαρία και άλλοτε από την Τουρκία, συνοδευόμενη από την μόνιμη αδιαφορία της Ελλάδας έχει συντελέσει, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν χάσει τις εθνικές τους ρίζες και να πλέουν σ’ ένα πέλαγος χωρίς πυξίδα εθνικού προσανατολισμού.

Η προέλευση της λέξης «Πομάκος»
Πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ετυμολογικά τη λέξη «Πομάκοι» με επικρατέστερη άποψη αυτή των Βουλγάρων, σύμφωνα με την οποία η προέλευση της λέξης οφείλεται στο ρήμα pomagam που σημαίνει βοηθώ. Οι Βούλγαροι αποκαλούσαν τους Πομάκους «πομαγκάστ» δηλαδή βοηθούς, υποτελείς, βασανισμένους, δούλους, χωρίς δική τους ατομική και συλλογική οντότητα. Κατά μία ελληνική εκδοχή, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ιππομάχος. Ήταν αυτοί που απάρτιζαν το φοβερό ιππικό του Μ. Αλεξάνδρου. Κατά μία άλλη ελληνική ερμηνεία, η λέξη προέρχεται από το ελληνικό Πομάξ (πότης) εξαιτίας της παλιάς συνήθειας των Θρακών να πίνουν πολύ. Οι ίδιοι όμως οι Πομάκοι τη θεωρούν προσβλητική και υβριστική ονομασία και θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Αχριάν», δηλαδή «Αγριάνες», όνομα αρχαίας θρακικής φυλής, που κατοικούσε στ’ άγονα κι ορεινά μέρη του όρους Σκόμιο και στη Βορειοδυτική Ροδόπη και που λέγονταν κι αλλιώς «Αγρίες», «Αγραίοι» κι «Αγριείς». Φημίζονταν σαν επιδέξιοι ακοντιστές. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, σύμφωνα με τις έρευνες των εθνολόγων, ότι οι Πομάκοι είναι απόγονοι των αρχαίων Θρακών. Την άποψη, ότι δηλαδή οι Πομάκοι κατάγονται από την αρχαία ελληνική φυλή, παρουσίασαν και το 1946 στον ΟΗΕ και στους Αμερικανούς οι ίδιοι οι Πομάκοι (Ελλάδας και Βουλγαρίας) και ζήτησαν σαν Έλληνες να ενταχθούν με τους Έλληνες στην Ελλάδα.

Θρησκεία
Οι Πομάκοι έχουν θρησκεία Μωαμεθανική και ασχολούνται κυρίως με την καπνοκαλλιέργεια, την κτηνοτροφία και την δασική εκμετάλλευση. Αγαπούν πολύ τον τόπο τους, την ελευθερία και τη μουσουλμανική θρησκεία τους. Διατηρούν φανατικά τα πατροπαράδοτα έθιμά τους. Ντύνονται με τις ωραιότατες τοπικές ενδυμασίες τους. Τραγουδούν τα δικά τους δημοτικά τραγούδια. Ζουν φτωχικά πάνω στα οροπέδια, στις βουνοπλαγιές και μέσα στις κοιλάδες της Ροδόπης, μακριά από τις πόλεις και τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά είναι υγιείς, εργατικοί, φιλότιμοι, φιλήσυχοι και πρόσχαροι άνθρωποι.

Η μορφή της οικογένειας
Το οικογενειακό μόρφωμα, που κυριαρχεί ακόμη στους Πομάκους της Θράκης ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, είναι αυτό της πατριαρχικής οικογένειας. Παντρεμένοι γιοι, νύφες, εγγόνια βρίσκονται κάτω από την κοινή πατρική εξουσία. Ο άνδρας-πατέρας είναι ο αδιαφιλονίκητος αφέντης του σπιτιού. Αυτός διαμορφώνει τον οικογενειακό σχεδιασμό μόνος του, πραγματώνει την κατανομή εργασίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και η εξουσία του φτάνει στο σημείο, ώστε να καθορίζει τη μοίρα κάθε μέλους.
Σε κάθε πομακική οικογένεια υπάρχει αυστηρή ιεράρχηση των μελών της. Αυτό γίνεται με βάση το φύλο και την ηλικία.
Το διπλό κριτήριο, που καθιερώνει ο ισλαμικός νόμος ανάμεσα στα φύλλα, είναι τόσο έντονο σε βάρος της γυναίκας, ώστε να τη μεταβάλλει σε άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας. Τα κορίτσια από πολύ νωρίς μπαίνουν κάτω από την εξουσία όλων των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα να μειονεκτούν καταφανώς έναντι των αγοριών. Η γυναίκα μαθαίνει από πολύ νωρίς να σέβεται και να φοβάται τον άνδρα.
Βέβαια τελευταία, πολλοί μουσουλμάνοι διανοούμενοι, επηρεασμένοι από δυτικά πρότυπα, διακήρυξαν τη χειραφέτηση της γυναίκας και την ενσωμάτωσή της στην κοινωνία, ως ισότιμη με τον άνδρα.

Φιλοξενία
Πομάκικη φιλοξενία Η φιλοξενία στους Μουσουλμάνους Πομάκους θεωρείται θρησκευτική υποχρέωση και προσφέρεται μ’ ευχαρίστηση. Γενικά τους άνδρες περιποιείται ο άνδρας και τις γυναίκες η γυναίκα. Η γυναίκα δεν επιτρέπεται να καλωσορίζει τους ξένους αλλά μόνο τις ξένες γυναίκες, ενώ ο άνδρας μπορεί να καλωσορίζει τις ξένες γυναίκες. Με την εμφάνιση του ξένου οι γυναίκες αποτραβιούνται στην κουζίνα, ενώ ο άνδρας σπεύδει κοντά του, τον υποδέχεται και τον οδηγεί στο μουσαφίρ οντασί. Εκεί θα σερβίρουν στον ξένο να φάει και εκεί θα του στρώσουν να κοιμηθεί.

Προέλευση Πομάκων
Πομάκες Κατά την παράδοση οι Πομάκοι προέρχονται από την αρχαία θρακική φυλή των Αγριάνων. Πολλά τοπωνύμια στην περιοχή Ξάνθης, όπου και οι περισσότεροι Πομάκοι, διασώζουν τους Αγριάνες. Έτσι σημειώνουμε τη συνοικία της Ξάνθης Αχριάν μαχαλεσή = γειτονιά των Αχριανών, όπου και οι Πομάκοι κάτοικοί της αυτοαποκαλούνται Αγριάνες. Στην περιοχή του Έβρου υπάρχει ο συνοικισμός Αχριάν Πουναρή = πηγή των Αγριάνων, ενώ το χωριό της περιοχής ονομάζεται Αγριανή. Η λέξη Πομάκος κατά μεν τους Βούλγαρους προέρχεται από τη βουλγαρική λέξη pomagam = βοηθώ, εξαιτίας της βοήθειας προς τους Τούρκους κατά των Βουλγάρων το 1876, κατά δε τους Έλληνες πιθανόν να προέρχεται από τη λέξη πομάξ = πότης και συμπορεύεται με την παλαιά συνήθεια των Θρακών να πίνουν. Εξάλλου, παρατηρείται ότι οι Τουρκογενείς των πεδιάδων της Δυτικής Θράκης διαφέρουν από τους Πομάκους.
Οι Πομάκοι είναι κατά την πλειοψηφία υψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτηδες, δολιχοκέφαλοι, φιλοπρόοδοι, δεν έχουν μογγολικά χαρακτηριστικά και κατοικούν στα ορεινά της Θράκης της Δυτικής Θράκης. Επίσης, η εθνολογική έρευνα υποστηρίζει βασίμως, ότι οι σλαβόφωνοι Πομάκοι είναι απόγονοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτόχθονος πληθυσμού. Εξάλλου, αιματολογική εξέταση σε 1.030 κατοίκους στα χωριά Εχίνος, Σάτραι, Ωραίον, Μελίβοια και Κοτύλη, δηλαδή το 1/20 του συνολικού πληθυσμού των Πομάκων 4, διαπιστώνει αιματολογική συγγένεια Πομάκων και Ελλήνων σε ποσοστό 50-70%. Αλλά και ξένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι Πομάκοι είναι εξισλαμισμένοι και εκσλαβισθέντες γλωσσικώς, απόγονοι ή τα τελευταία υπολείμματα των αρχαίων Θρακών και ότι έχουν φλέβα ελληνική.
Οι Πομάκοι παρατηρείται, ότι δεν ζουν υπό τη σκιά της φυλετικής διάκρισης. Χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στις συναλλαγές και την οικογενειακή ζωή τους. Δεν είναι στενά προσκολλημένοι στις μουσουλμανικές θρησκευτικές παραδόσεις (τρώγουν χοιρινό), γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και εργάζονται στην πόλη συνήθως σε οικοδομικές εργασίες, όπου δείχνουν ιδιαίτερες ικανότητες. Τα σπίτια τους δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό της τουρκικής αρχιτεκτονικής. Κατά μια άλλη όμως άποψη, οι Πομάκοι είναι αυστηρά προσηλωμένοι στο Ισλάμ, μέλη τους επανδρώνουν τις ιερατικές σχολές και η πλειοψηφία των θρησκευτικών λειτουργών στη Θράκη προέρχονται από αυτούς.

Λαϊκή παράδοση
Οι Πομάκοι τραγουδούν τα δικά τους τραγούδια. Τα δημοτικά τους τραγούδια που είναι βγαλμένα μέσα από την ψυχή τους και μιλούν στην ψυχή τους. Τα στιχούργησαν και τα μελοποίησαν οι Πομάκοι, λαϊκοί, ανώνυμοι, στιχουργοί και συνθέτες, που η συγκίνησή τους εναρμονιζόταν με τις χαρές και τις λύπες, με τις επιθυμίες και τα ιδανικά των ομοφύλων τους. Αρκετά από τα πομάκικα δημοτικά τραγούδια είναι ιστορικά και παραλλαγές. Πολλά τα τραγούδια του γάμου, τα νανουρίσματα, τα μοιρολόγια, τα τραγούδια της αγάπης.
Τα πομακικά τραγούδια είναι γνωστά κυρίως με τον πρώτο τους στίχο. Δεν έχουν συνήθως ομοιοκαταληξία. Οι στίχοι τους είναι οκτασύλλαβοι, δεκασύλλαβοι κλπ. Τα μέτρα των συλλαβών ποικίλουν. Βρίσκει όμως κανείς περισσότερο σ’ αυτά το τροχαϊκό και το ιαμβικό μέτρο. Δεν έχουν συνήθως ρεφρέν. Στο τέλος κάθε δίστιχου η φωνή σέρνεται χαρακτηριστικά (κορόνα).
Τα πομάκικα δημοτικά τραγούδια είναι τραγούδια της παρέας και τα τραγουδούν οι Πομάκοι ατομικά ή ομαδικά. Πολλά όμως είναι και χορευτικά. Τα μουσικά τους όργανα είναι η πιστέλκα (φλογέρα), το σας (ένα είδος μπουζουκιού), και η γκάιντα.
Σε πολλά από τα πομακικά τραγούδια, συναντούμε χαρακτηριστικούς συμβολισμούς: Το μαύρο πουλί συμβολίζει το κακό που έγινε ή πρόκειται να γίνει. Ο κούκος είναι μαντατοφόρος ευχάριστων γεγονότων, κάποτε και δυσάρεστων. Τα δέντρα ροδιά, μηλιά, κερασιά, συμβολίζουν όμορφα κορίτσια κ.λ.π .

Η γλώσσα των Πομάκων
Γραπτά μνημεία της γλώσσας των Πομάκων, όπως και της γλώσσας όλων των αρχαίων θρακικών φυλών δεν υπάρχουν. Είναι δηλαδή η γλώσσα ομιλούμενη, αλλά μη γραφόμενη. Όλοι γενικά οι Πομάκοι της ελληνικής ορεινής Ροδόπης μιλούν την πομακική γλώσσα, ένα γλωσσικό ιδίωμα σλαβικό, συγγενικό με τη βουλγαρική γλώσσα (χωρίς οι Πομάκοι να αισθάνονται Βούλγαροι ή Σλάβοι), που διασώζει όμως πολλές ελληνικές λέξεις, ίσως και πολλές θρακικές κι έχει ανάμεσα κι ορισμένες τουρκικές λέξεις, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες των Βαλκανίων, που ζυμώθηκαν αναγκαστικά με την τουρκική γλώσσα, μέσα σε τόσους αιώνες τουρκικής κατάκτησης. Παρατηρείται ότι η πομακική γλώσσα στην ανατολική περιοχή της Δυτικής Θράκης έχει επηρεασθεί από την τουρκική γλώσσα, ενώ αντίθετα στο δυτικό τμήμα της από τη βουλγαρική. Πάμπολλες είναι οι ελληνικές λέξεις - και μάλιστα οι αρχαιοπρεπείς, γεγονός που ενισχύει την άποψη για την αρχαία καταγωγή των Πομάκων και τη συγγένειά τους με τους Έλληνες.
Μέχρι και το τέλος του 20ού αιώνα, που η πομακική γλώσσα ήταν άγραφη, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την καταγράψουν, με πρωτοπόρο τον Πομάκο Ριτβάν Καραχότζα.
Το 1996 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αίγειρος» της Θεσσαλονίκης, με τη χορηγία και ηθική συμπαράσταση του Πρ. Εμφιετζόγλου, το τρίτομο έργο για την πομακική γλώσσα που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία και την ενεργό συμμετοχή του δασκάλου Πέτρου Θεοχαρίδη. Το έργο περιλαμβάνει ελληνο-πομακικό και πομακο-ελληνικό λεξικό και γραμματική της πομακικής γλώσσας. Γράφτηκαν επίσης, γραμματικές, παραμύθια, εφημερίδες, τραγούδια…
Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές λέξεις είναι ουσιαστικά και ρήματα, ώστε δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά δάνεια, δεδομένης της θεμελιώδους σημασίας των ουσιαστικών και ρημάτων σε κάθε γλώσσα. Εξάλλου, μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορτακιόι υπήρχαν αποκλειστικά ελληνόφωνοι Πομάκοι γνωστοί με την ονομασία Μάρηδες και Γραβανίτες. Ενδεικτικά παρατίθεται κατάλογος με λέξεις ελληνικών ρημάτων και ουσιαστικών: Ρήματα: αργάσβαμ = εργάζομαι, αρέσβαμ = αρέσκομαι, αρνήσβαμ = αρνούμαι, αφορίσβαμ = αφορίζω, βιάσαμ = βιάζομαι, βολιάσβαμ = εμβολιάζω, βουλώσβαμ = βουλώνω, ζαπεικάσουβαμ = απεικάζω, ζηλώσβιαμ = ζηλεύω, ζυβγκαρωσβαμ = ζευγαρώνω, ακτοικιάσβαμ = κατοικώ, κερντίσβαμ = κερδίζω, κινήσβαμ = κινώ, λειψούβαμ = λείπω, μαρτυρήσβαμ = μαρτυρώ, μοιάζαμ = μοιάζω, ορίσβαμ = ορίζω, πατάξαμ = πατάσσω, νταπαιντέψαμ = παιδεύω, νταπάψαμ = παύω, στοιβάσβαμ = στοιβάζωτυπώσβαμ = τυπώνω, φτάσβαμ = φθάνω κ.λ.π. Ουσιαστικά: αργκάτ = εργάτης, βλαστάρ = βλαστάρι, γκωνία = γωνία, ντρούμ = δρόμος, έντρο = αδρός, εγκρίστρα = άγκιστρο, κεραμή = κεραμίδι, κλωβία = κλουβί (κλωβός), κουμίν = κάμινος, κρομμύντ = κρομμύδι, παιντεψία = παίδευση, παίπελ = παιπάλη (δηλαδή σκόνη), παναγκύρ = πανηγύρι, παρασπούρ = παρασπόρι, πέλκα = πέλεκυς σκύφαλα = σκύβαλα, στόμνα = στάμνα, σύνορ = σύνορο, φυτάρια = φύτρο, χρομύλ = χειρόμυλος, χορό = χορός κ.λ.π. Από έρευνα του Κ. Μητσάκη, διαπιστώθηκε ότι στα Πομάκικα συναντούμε το γνωστό τραγούδι “Γεφύρι της Άρτας”. Τραγούδι ευρύτερα γνωστό, με ρίζες πολύ πριν από τη μάχη του Ματζικέρτ (1071), στην Ελλάδα. Οι Πομάκοι απομονωμένοι γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, διατήρησαν την πιο αρχαία μορφή του τραγουδιού που συγγενεύει με την παραλλαγή της Καππαδοκίας, όπου αρχικά γεννήθηκε.

Ο εξισλαμισμός των Πομάκων
Από τους Κώδικες της Μητροπόλεως Φιλιππουπόλεως, προκύπτει ότι τα μέσα του 17ου αιώνα (το 1628 κατά τους Βούλγαρους, κατ’άλλους το 1636 - 1672) οι πρόκριτοι των πομάκων, για λόγους επιβίωσης αποφάσισαν ομαδικό εξισλαμισμό. Το γεγονός αυτό αποδέχονται και οι ιστορικοί, ο Τσέχος Κ. Jerecek και ο Βούλγαρος πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα (ελληνικής καταγωγής από την μητέρα του), πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής Ν. Todorov. Ειδικότερα, κατά τον προαναφερθέντα Τσέχο ιστορικό, ο εξοπλισμός που άρχισε σταδιακά τον 16ο αιώνα επί Σελίμ Α’ (1512 -1520), ολοκληρώθηκε επί Μεχμέτ Δ’ (1641 - 1661).
Τότε οι πρόκριτοι των Πομάκων παρουσιάσθηκαν στις αρχές της Φιλιππουπόλεως και γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προσχωρήσουν στο ισλάμ. Ο Τούρκος διοικητής φοβήθηκε το σκάνδαλο και τους παρέπεμψε στο Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Γαβριήλ (1636 - 1672). Ο τελευταίος προσπάθησε να τους αποτρέψει, αλλά προσέκρουσε στην απόφασή τους να απαλλαγούν από την τουρκική καταπίεση και να εκδικηθούν για την παλαιά βουλγαρική καταδυνάστευσή τους. Κατά την παράδοση των Ελλήνων της Φιλιππουπόλεως, η περιτομή έγινε πανηγυρικά στο παλαιό τζαμί κοντά στο Διοικητήριο. Με την επιστροφή τους στη Ροδόπη εξισλαμίσθηκαν και οι ομόφυλοί τους.
Ο Μέγας Βεζίρης Μεχμέτ Κιοπρουλού κατεδάφισε 218 εκκλησίες και 336 παρεκκλήσια, των οποίων ερείπια ανευρίσκονται σήμερα στα πομακοχώρια. Μόνη η ύπαρξη των ερειπίων αυτών αποδεικνύει ότι οι Πομάκοι ήταν χριστιανοί. Κατά την βουλγαρική παράδοση, οι Τούρκοι, επί Μεχμέτ Κιοπουρλού, απείλησαν τους Πομάκους λέγοντας: “ή γίνεσαι μουσουλμάνος ή σου παίρνω το κεφάλι”. Το 1656 οι δυνάμεις του Μεχμέτ πασά εισέβαλαν στην περιοχή του Τσέπνι. Ο πασάς διέταξε να του φέρουν όλους τους προκρίτους. Τους κατηγόρησε ότι αντιστέκονταν και επαναστατούσαν. Γι αυτό “είναι ανάγκη να σας σκοτώσω ή να δεχθείτε το ισλάμ ” τους είπε. Οι γενίτσαροι περίμεναν έτοιμοι με τα γυμνά τους γιαταγάνια να τους αποκεφαλίσουν. Έτσι, κατά την βουλγαρική παράδοση, εξισλαμίσθηκαν. Παρά τον εξισλαμισμό τους οι Πομάκοι διατήρησαν χριστιανικά έθιμα, μέχρι σήμερα, όπως το σταύρωμα του βρέφους στην κούνια του προτού κοιμηθεί, και της ζύμης αμέσως μετά το ζύμωμα. Το κύριο όνομα Ηλίας είναι διαδεδομένο μεταξύ των Πομάκων του Εχίνου και της Κοτύλης. Κατά τον Τσέχο ιστορικό και γλωσσολόγο του περασμένου αιώνα Λεοπόλδο Γκάιτλερ, ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πιό αγαπητός από μηχανής θεός για όλες τις δύσκολες στιγμές. Επαινείται το χρυσό βιβλίο (Ευαγγέλιο), οι σταυροί, η στροφή προς τον χριστιανισμό και η ανέγερση εκκλησιών και μοναστηριών. Όλα αυτά τα εξυμνούν οι μωαμεθανοί Πομάκοι. Επίσης, μέχρι την απελευθέρωσή τους από τα ελληνικά στρατεύματα, πολλοί ήσαν οι κρυπτοχριστιανοί Πομάκοι.
Μνημονεύεται η περίπτωση του κρυπτοχριστιανού Πομάκου Γιουσούφ στο χωριό Κέχρος Ροδόπης που διατηρούσε σε μπαούλο τα ράσα και τις εικόνες του ιερέα παππού του. Σήμερα η Τουρκική προπαγάνδα τους εκβιάζει να προσλαμβάνουν Τουρκικά ονόματα. Οι συνοικισμοί στον Ωραίον Ξάνθης, Τεοτόκα (από το Θεοτόκος) και Σταματέσκο (από το Σταμάτιον), ή ο κεντρικός συνοικισμός στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης που λέγονταν Μαρικόζ (από το Καυδιά της Μαρίας Παναγίας όπου ανάβλυζε αγίασμα) αλλά και πρωτοχριστιανική πίττα με το νόμισμα, αποτελούν σημεία που μαρτυρούν το χριστιανικό παρελθόν των Πομάκων. Μεταξύ των Πομάκων διατηρείται ως παράδοση ότι τον εξισλαμισμό δεν τον δέχθηκαν νέες του χωριού Πάχνη, και μερικές από αυτές έπεσαν χορεύοντας σε παρακείμενο βάραθρο, πρόδρομοι των Σουλιωτισσών. Η μυστικιστική ισλαμική ζωή δεν ήκμασε στην περιοχή των Πομάκων, ούτε και στην ισλαμική τέχνη ρίζωσε. Η τελετουργική σχέση των Πομάκων με την θρησκεία τους είναι πρωτόγονη. Ίσως για το λόγο αυτό, η προσπάθεια των Βουλγάρων για βίαιο εκχριστιανισμό των Πομάκων το 1920 - 1930 είχε κάποια αποτελέσματα.

Οι προσπάθειες των Πομάκων να ενωθούν με την Ελλάδα
Στις αρχές του 1878, εν όψει του διεξαγόμενου Ρωσοτουρκικού πολέμου, ο υπόδουλος ελληνισμός της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου και Κρήτης οργάνωσε επαναστατικά κινήματα. Οι Πομάκοι, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης, οργάνωσαν και αυτοί επαναστατικό κίνημα κατά της Τουρκίας προσβλέποντας να μεταπέσουν στην ελληνική κυριαρχία παρά στη βουλγαρική. Άλλωστε ουδέποτε έτρεφαν φιλοβουλγαρικά αισθήματα. Απόδειξη περί τούτου αποτελεί το εγγονός ότι οι Πομάκοι συνέπραξαν με τους Τούρκους στην κατάπνιξη της βουλγαρικής επαναστάσεως του 1875.
Όταν διαπίστωσαν ότι ήταν ανέφικτη η μετάπτωσή τους στην ελληνική κυριαρχία και ότι αντιθέτως η περιοχή τους περιλαμβανόταν στη Μεγάλη Βουλγαρία της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, απέκλεισαν ενόπλως όλες τις διόδους της Ροδόπης και ίδρυσαν την Αυτόνομη Πομακική Δημοκρατία, η οποία περιελάμβανε 21 χωριά. Στην ενέργεια τους αυτή, οι Πομάκοι υποκινήθηκαν από Ούγγρους και Άγγλους αξιωματικούς που έφθασαν στην περιοχή των Πομάκων μέσω Καβάλας. Και τούτο, διότι τα συμφέροντα της Αυστροουγγαρίας και της Αγγλίας συνέπιπταν στην αποτροπή της επεκτάσεως προς νότο της Ρωσίας. Ανάχωμα στη ρωσική κάθοδο αποτελούσε η Αυτόνομη Πομακική Δημοκρατία.
Οι Πομάκοι της Δράμας, στης 7 Μαρτίου 1878, αδελφοποιήθηκαν (αρχαίο ελληνικό έθιμο) και αποφάσισαν να δράσουν. Εκφράσθηκαν με συμπάθεια προς τα ελληνικά επαναστατικά κινήματα της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας και δήλωσαν ότι “προτιμώσι να τεθώσιν υπό το σκήπτρον του Βασιλέως των Ελλήνων και μείνωσιν ευχαρίστως εις τας εστίας των”. Η Πομακική Δημοκρατία διατηρήθηκε μέχρι της προσαρτήσεως της Ανατολικής Ρουμελίας στη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο 1885. Σε προηγούμενο δημοσίευμα (Ακτίνες Φεβρ. 1995, σελ. 51), έγινε μνεία του διαβήματος των μουσουλμάνων βουλευτών (Πομάκων και Τουρκογενών) της Δυτ. Θράκης στη Βουλγαρική Βουλή το 1919, δια του οποίου εξέφραζαν την επιθυμία του μουσουλμανικού πληθυσμού να απαλλαγεί από το βουλγαρικό ζυγό και γι’αυτό ζητούσαν τη Διασυμμαχική κατάληψη της Δυτ. Θράκης. Όπως μαρτυρείται, ο Πομάκος δικηγόρος - δημοσιογράφος Μεχμέτ Τεφρίκ αφηγήθηκε στον Γάλλο δημοσιογράφο της εποχής εκείνης Λεών Σαβατζιάν (Leon Sauadzian) τα δεινά των Πομάκων υπό τη βουλγαρική κατοχή, που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο του “Εn Trace Occidentale”.
Οι Πομάκοι, μαζί με τους άλλους μουσουλμάνους οδηγήθηκαν στο ανωτέρω διάβημα διότι ήθελαν να ενταχθούν στον ελληνικό χώρο και όπως ισχυρίζονταν στο υπόμνημα, της Δυτ. Θράκης είχαν πάντοτε φιλελεύθερες διαθέσεις απέναντι τους και ήσαν μέλη ενός έθνους που συμφωνούσαν μαζί του. Το αίτημα τους αυτό δεν ικανοποιήθηκε τότε πλήρως. Το επανέλαβαν και πάλι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αντιπροσώπους τους στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι το 1946. Τότε η Ελλάδα ενδιαφερόταν για λόγους ασφαλείας να διαρρυθμιστούν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο Τύπος και τα ραδιόφωνα της εποχής εκείνης στης ΗΠΑ προέβαλαν το γεγονός.
Ειδικότερα, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Ουάσιγκτον Albert Verner, έλεγε σε μια εκπομπή: “Εν ακόμη πρόβλημα μειονότητας παρουσιάστηκε σήμερον εις Ουάσιγκτον εν τω προσώπω των Πομάκων, οι οποίοι είναι αρχαία ελληνική φυλή, ιστορούμενη από την προ του Μεγάλου Αλεξάνδρου εποχής…. Οι Πομάκοι ποιούνται νύν έκκλησιν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΟΗΕ) και προς το Αμερικανικόν επί των Εξωτερικών Υπουργείον και ζητούν την διενέργεια δημοψηφίσματος, ίνα ελευθερωθούν εκ της Βουλγαρίας και απολαύσουν την ελευθερία την οποία απολαμβάνουν οι Πομάκοι της Ελλάδας….”. Οτύπος επίσης έγραφε : “Το παρελθόν Σάββατον εις το ξενοδοχείο Πενσυλβάνια έλαβε χώρα συνέντευξις προς τους αντιπροσώπους του Αμερικανικού και Ελληνικού τύπου εκ μέρους των κ.κ. Χάμδη Χουσείν Βέη, πρώην βουλευτού Ροδόπης, Χακή Σουλεϊμάν Βέη, αποτελούντων από την αντιπροσωπεία των Πομάκων Θράκης. Οι Πομάκοι εξέθεσαν προς τον τύπο τας απόψεις των και τα δίκαια των, ζητούντες την ένωσιν των με την Ελλάδα. Η προσπάθεια των Πομάκων δεν τελεσφόρησε διότι είχε προηγηθεί η διανομή της Ευρώπης μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων στη Γιάλτα, τον Φεβρουάριο του 1944.

Η στάση των Πομάκων κατά τη συνθήκη της Λωζάνης
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την αναγκαστική εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης, ακολούθησε η Συνθήκη της Λοζάννης της Ελβετίας το 1923. Σε μια κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων τη άνοιξη του 1923, ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού Φουάτ Βέης, κατόπιν συνεννοήσεως με τη βουλγαρική κυβέρνηση, συγκρότησε τουρκοβουλγαρικό θρακικό κομιτάτο, με σκοπό τη δημιουργία αντιπερισπασμού στα νώτα του ελληνικού στρατού. Βάση των σχετικών επιχειρήσεων θα ήσαν οι Πομάκοι της Βουλγαρίας, που θα σχημάτιζαν συμμορίες και εισήρχοντο στη Δυτική Θράκη. Τα σχέδια του κομιτάτου ματαιώθηκαν, διότι οι Πομάκοι αρνήθηκαν να επιτεθούν κατά της Ελλάδας. Επίσης είναι βεβαιωμένο ότι είχε ασκηθεί πίεση της βουλγαρικής κυβερνήσεως προς τους Πομάκους. Επίσης, ο Φουάτ Βέης περιόδευσε πολλές φορές στα πομακοχώρια, συναντώντας την άρνηση των Πομάκων. Για τη στάση τους αυτή, πολλοί προύχοντες των Πομάκων δολοφονήθηκαν. Η συμπεριφορά αυτή των Πομάκων οφείλεται στο χαρακτήρα τους - δεν είναι ύπουλοι, ούτε καιροσκόποι - που τους διαφοροποιεί από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους.

Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας
Στη νότια Ανατολική Ρουμελία, σε βάθος 80-100 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συναντάμε Πομάκους, που ανέχονται σε 100.000 άτομα. Από αυτούς ποσοστό 60% δεν έχουν τουρκική συνείδηση και στις εκλογές του 1991 ψήφισαν στη πλειοψηφία τους χριστιανικά κόμματα, ενώ το κόμμα του Αχμέτ Ντογκάν που χαρακτηρίσθηκε “πολιτικός ηγέτης της Οσμανικής Τουρκίας διαπιστευμένος σε βουλγαρικό έδαφος”, χρησιμοποίησε ως προπαγανδιστές και Πομάκους από την Ελλάδα. Η Τουρκία είχε αποδυθεί σε εργώδη προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων της Βουλγαρίας.
Ο βούλγαρος ιστορικός Γκέντσεβ κατάγγειλε ότι με την ανοχή των βουλγαρικών κομμάτων γίνεται εκτουρκισμός των Πομάκων ώστε σε λίγα χρόνια η Άγκυρα θα θέσει θέμα αυτονομίας της περιοχής της Ροδόπης και στη συνέχεια προσαρτήσεώς της στη Τουρκία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι Πομάκοι στο Σμίλιαν και στην περιοχή Μπλαγκόεβγκραντ, που δεν γνώριζαν ούτε μια λέξη τουρκική, τώρα αναγκάζονται να μαθαίνουν ως μητρική γλώσσα την τουρκική. Η Βουλγαρία, τέλη του 1992, αντιλαμβανόμενη τον τουρκικό κίνδυνο, για να μειώσει τον αριθμό των τουρκογενών Βουλγάρων, χαρακτήρισε τους Πομάκους Βούλγαρους μωαμεθανούς. Η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής της βουλγαρικής βουλής το 1992 περιέλαβε συγκλονιστικές μαρτυρίες περί της οργανωμένης επιχειρήσεως εκτουρκισμού των Πομάκων της Βουλγαρίας, εκ μέρους του κόμματος του Αχμέτ Ντογκάν.
Κατά την έκθεση, για τον εκτουρκισμό χρησιμοποιούνται θρησκευτικές πιέσεις εκ μέρους των ισχυρών ιμάμηδων (π.χ. άρνηση ταφής), εξαναγκασμοί για την αλλαγή των ονομάτων σε τουρκοαραβικά, όπως και οικονομικές παροχές (π.χ. άφθονες εξαγγελίες για τουρκικές επενδύσεις και παροχή υποτροφιών για σπουδές). Τούρκοι απεσταλμένοι διανέμουν το έντυπο “Το νόημα των τελευταίων σφαγών των Τούρκων στις Ροδόπες ” της ένωσης βοηθείας και αλληλεγγύης προς τους Τούρκους της Ροδόπης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στο οποίο υποστηρίζεται ότι “επι σειρά αιώνων, οι Ροδόπες κατοικούνται από καθαρόαιμους Τούρκους… Οι Τούρκοι Πομάκοι δεν έχουν κανένα δεσμό αίματος ή απογόνων με τους Βούλγαρους…” και συνεπώς “η Τουρκία είναι ο απόλυτος προστάτης και κηδεμόνας των Πομάκων - Τούρκων στις Ροδόπες”. Και η έκθεση καταλήγει: “Πρόκειται περί Βούλγαρων, που εξισλαμίσθηκαν δια της βίας το 1628, ή περί Τούρκων που λησμονήσαν τη γλώσσα τους ως αποτέλεσμα των βουλγαρικών βιαιοτήτων μετά το 1912;”. Ο τότε πρωθυπουργός Λούμπεν Μπέρωφ, στις προγραμματικές του δηλώσεις το Δεκέμβριο του 1992, δήλωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες αναχαιτίσεως της διαδικασίας εκτουρκισμού. Στις τελευταίες εκλογές κατά τις οποίες πλειοψήφησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (πρώην Κομμουνιστικό), το από αυτό δυμιουργηθέν Πομακικό κόμμα απέσπασε το 1% των ψήφων.

Oι Κιζηλμπάσηδες Πομάκοι
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Κιζηλμπάσηδες Πομάκοι, επειδή η αίρεση τους εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά τόσο προς την χριστιανική πίστη όσο και προς τις αρχαίες μυστηριακές τελετές. Ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή Μεγάλου Δερείου - Ρούσσας, όπου υπάρχει αποδεδειγμένη συνέχεια της ανθρώπινης παρουσίας τουλάχιστον από το 1100 π.χ. Αυτό αποδεικνύεται από την βραχογραφία με τα εγχάρακτα σχέδια αλλά και από τους μεγαλιθικούς τάφους ώπου Dolmen , που βρίσκονται στη Ρούσσα.
Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι Πομάκοι που λέγονται και Αχριάν είναι απόγονοι του αρχαίου Θρακικού φύλου των Αγριάνων. Άλλοι λένε πως οι Κιζηλμπάσηδες έχουν σχέση με τους Ερεθρίνους. Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι Κιζηλμπάσηδες χιλιάδες χρόνια κρατούν κλειστά τα στόματά τους σχετικά με τη μυστηριακή λατρεία τους. Σταυρώνουν το ψωμί όταν το κόβουν, κεντάνε σταυρούς στο κάτω μέρος στις κάλτσες τους,πίνουν νερό από τα αγιάσματα και επισκέπτονται χριστιανικά ξωκλήσια,τρώνε χοιρινό και πίνουν οινοπνευματώδη σε αντίθεση με τους ομόθρησκους τους. Η γλώσσα τους είναι σλαβική με πολλές αρχαιοελληνικές λέξεις.
Στην περιοχή του νομού Έβρου, κατοικούν Κιζηλμπάσηδες Πομάκοι. Ονομάζονται έτσι γιατί είναι αιρετικοί μουσουλμάνοι που υποχρεώθηκαν μετά το βίαιο εξισλαμισμό τους να φορούν κόκκινο σκούφο. Η αίρεση αυτή είναι μπεκτασική και η περιοχή που κατοικούν περιλαμβάνει τα παρακάτω χωριά και οικισμούς: Κόρυμβος, Σιδηρώ, Μικρό και Μεγάλο Δέρειο, Ρούσσα, Άνω και Κάτω Μικράκιο, Κισσός, Μεσημέρι και Ουράνια.
Το εορτολόγιο τους σύμφωνα με τον καθηγητή Ευστράτιο Ζεγκίνη, έχει πολλές ομοιότητες με το χριστιανικό και πολλές γιορτές τους συμπίπτουν με το παλιό ημερολόγιο. Την περίοδο των Χριστουγέννων γιορτάζουν το Τζέμ, που περιλαμβάνει εξομολόγηση, οινοποσία και χορό, ενώ κατηγορούνται ότι προβαίνουν σε όργια μετά αυτού

Η ελληνική στάση
Τους Πομάκους, τους απογόνους των αρχαίων Αγριάνων, το ελλαδικό κράτος δεν τους εγκατέλειψε, αλλά τους έστειλε στην αγκαλιά της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι είναι προστάτης των μουσουλμάνων.
-Το 1954 η ελληνική Κυβέρνηση υποχρέωσε όλα τα μουσουλμανικά σχολεία να ονομάζονται τουρκικά για να πετύχει διάκριση από τα αντίστοιχα μουσουλμανικά της Βουλγαρίας.
-Το 1955 δόθηκε εντολή στον επιθεωρητή μουσουλμανικών σχολείων να οργανώσει συνέδρια Πομάκων δασκάλων για την εισαγωγή του λατινικού αλφαβήτου, δηλαδή της τουρκικής γλώσσας αφού οι Νεότουρκοι έχουν υιοθετήσει το λατινικό αλφάβητο.
-Η εισαγωγή του λατινικού αλφάβητου και της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία των Πομάκων ολοκληρώθηκε το 1973.
-Το 1995, βάσει τουρκοελληνικής συμφωνίας διετάχθη από την ελληνική κυβέρνηση ο επιθεωρητής μουσουλμανικών σχολείων Δυτ. Θράκης και συγκάλεσε τοπικά συνέδρια Πομάκων δασκάλων με σκοπό να τους συστήσει όπως εγκαταλείψουν την αραβική (παλαιοτουρκική) γραφή και να χρησιμοποιούν τη λατινική. Επίσης, το Σεπτέμβριο 1973, επισκέφθηκε τη Δυτ. Θράκη ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα , Γκιουρούν, με αποτέλεσμα την επιβολή της λατινικής γραφής στους μωαμεθανούς Πομάκους.
-Μέχρι το 1996 δεν ήταν ελεύθερη η πρόσβαση για τα πομακοχώρια και για να πας από την πόλη της Ξάνθης στα Πομακοχώρια έπρεπε να περάσεις πρώτα από την περιβόητη «μπάρα» (φυλάκιο για έλεγχο χαρτιών και άδειας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης). Δηλαδή συνοριακός έλεγχος μέσα στην Ελλάδα…
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χαρίζουμε ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τη φυλετική, γλωσσική και τη θρησκευτική της ανομοιογένεια στους σουλτάνους του νεοτουρκικού επεκτατισμού.
Οι Πομάκοι έτειναν δυστυχώς μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες να διαμορφώνουν τουρκική συνείδηση. Επρόκειτο για ένα είδος γενοκτονίας, γιατί τα δικά μας λάθη στέλνουν το λαό των Πομάκων κατευθείαν στο στόμα του νεοτουρκικού εθνικισμού καθώς ευρίσκοντο στο στόχαστρο της Τουρκικής προπαγάνδας.
Στη Θράκη οι πράκτορες της Τουρκίας έχουν εκμεταλλευτεί τις δικές μας παραλείψεις και έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Έχουμε φθάσει στο σημείο να χαρίζουμε στο νεοτουρκικό καθεστώς μία ανομοιογενή από κάθε άποψη μουσουλμανική κοινότητα, η οποία αποτελείται από τρεις ομάδες, τους «τουρκογενείς», τους Πομάκους και τους Αθίγγανους. Μουσουλμάνοι κατευθυνόμενοι από τον Επιτήδειο Ουδέτερο, προσπαθούν να επιβάλλουν στους Πομάκους να μην μιλούν την μητρική τους γλώσσα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημειώνεται το γεγονός ότι στις 15 Νοεμβρίου 1989, σε συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου του Εχίνου και σε συνεργασία με την σχολική εφορία, συζητήθηκε η ανάγκη να ομιλούν οι μουσουλμανόπαιδες της περιοχής την τουρκική και όχι την πομακική στους δημόσιους χώρους. Σκοπός της Τουρκίας ήταν και είναι να εξαφανισθεί η πομακική και να κυριαρχήσει η τουρκική στους μουσουλμάνους.

Κλείνοντας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναδημοσιεύσουμε και μια ανοικτή επιστολή ενός Πομάκου:

7 Φεβρουαρίου 2008
Με την επιστολή μου που ακολουθεί θέλω να σάς γράψω με τον πιο αληθινό τρόπο τις απόψεις μου σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Ζώντας στον νομό Ξάνθης, παρακολουθώ με λύπη τις τελευταίες εξελίξεις και τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μας από κάποιους που θέλουν να πουν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μεγάλο ψέμμα. Εγώ και η οικογένειά μας είμαστε Πομάκοι και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν ενοχλούμε κανέναν, ζούμε μια ήσυχη ζωή και δεν θέλουμε κανέναν να προσπαθεί να μας ισοπεδώσει. Μιλάμε την δική μας γλώσσα, έχουμε τη δικιά μας κουλτούρα και κάποιοι προσπαθούν να την εξαφανίσουν, λέγοντας ότι η λέξη «Πομάκος» είναι βρισιά, ενω εμείς δεν ντρεπόμαστε που είμαστε Πομάκοι.
Αρχίζω με το ζήτημα του ψευτομουφτή. Όποιος ήταν στις δήθεν εκλογές στις 1 Ιανουαρίου, θα κατάλαβε τι είδους εκλογές και δημοκρατία θέλουν αυτοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο για το τίποτε. Ό,τι ήθελε έκανε, ό,τι ήθελαν σημείωναν τα τσιράκια του κυκλώματος και κανέναν δεν ρωτούσαν. Μετά βγήκαν και είπαν αυτά που είχαν από τα πριν έτοιμα. Σκέτη κοροϊδία. Τα πολιτικά παιχνίδια του τουρκικού Προξενείου αλλά και οποιουδήποτε άλλου δεν τα θέλουμε στην πλάτη μας. Δεν καταλαβαίνω, τι σχέση έχει η προσευχή στο τέμενος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Πού αλλού συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Στην Τουρκία γίνονται; Στην Αραβία; Πουθενά δεν γίνονται, μόνο εδώ που βρήκαν και κάνουν…
Δύο λόγια για τη μητρική μας γλώσσα. Η γλώσσα των κατοίκων της ορεινής Ξάνθης είναι η πομάκικη. Φαίνεται να είναι σλάβικη γλώσσα, κοντινή με τη βουλγάρικη, με λέξεις μέσα της ελληνικές και τούρκικες. Μέχρι πριν λίγο ήταν άγραφη αλλά εδώ και 10 περίπου χρόνια πολλοί άνθρωποι που δεν ντρέπονται για την καταγωγή τους προσπαθούν να την καταγράψουν, με πρώτον και καλύτερο τον Ριτβάν Καραχότζα. Γράφτηκαν λεξικά, γραμματικές, παραμύθια, εφημερίδες, τραγούδια… Κάπου δεν πρέπει και το κράτος να βοηθήσει αυτήν την προσπάθεια; Γιατί να μην έχει το κρατικό ραδιόφωνο στο τοπικό του πρόγραμμα μερικά δικά μας τραγούδια, κάποιες ειδήσεις στη γλώσσα μας όπως έχει και στα τούρκικα;
Σχετικά με την εκπαίδευση, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Νηπιαγωγεία ελάχιστα έγιναν, όλα τα τελευταία χρόνια. Τα δημοτικά σχολεία όλα είναι μειονοτικά, και τα μισά μαθήματα γίνονται στα τούρκικα, τα μισά στα ελληνικά. Ζητήσαμε να γίνονται μερικά ακόμη στα ελληνικά, γιατί μετά πάνε τα παιδιά μας στα ελληνικά γυμνάσια και δεν ξέρουν βασικά πράματα. Μάς το αρνήθηκαν χωρίς άλλη κουβέντα, είναι λέει οι συμφωνίες με την Τουρκία. Και μέχρι πότε θα μας μαθαίνουν τούρκικα στα σχολεία μας; Δεν υπέγραψε η Ελλάδα στη Συνθήκη της Λωζάνης ότι θα διδάσκει την μητρική γλώσσα των παιδιών των μουσουλμάνων; Εμείς λέμε ότι κι αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ας διδάσκει ελληνικά, είναι τόσο φοβερό αυτό; Θέλουμε δημόσια σχολεία στα χωριά μας, μάλιστα με τους συγχωριανούς μου το ζητήσαμε με έγγραφο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι υπάλληλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ακόμα απάντηση δεν πήραμε. Σχολείο ελληνικό ζητάμε, όχι τίποτε παράνομο, τι θα γίνει, δεν είναι Ελλάδα εδώ; Όπως μπορεί ένας μουσουλμάνος της πόλης να στείλει το παιδί του σε μειονοτικό ή σε δημόσιο σχολείο, έτσι θέλουμε κι εμείς να μπορούμε να διαλέξουμε. Τίποτε παραπάνω.
Στην οικονομία τα πράγματα είναι δύσκολα. Μπορεί έτσι να είναι και σε όλη την Ελλάδα, ή σε όλα τα χωριά σαν τα δικά μας, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο κόπος μας δεν πληρώνεται, ότι οι έμποροι του καπνού κάνουν ό,τι θέλουν, κι ότι κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει σε λίγα χρόνια. Ευτυχώς η οικοδομή ακόμη δίνει μεροκάματα αλλά ούτε σίγουρη είναι ούτε και κανένας από μας ονειρεύεται το παιδί του μεθαύριο στη δουλειά αυτή. Τόσος νέος κόσμος έφυγε από τα χωριά μας για Γερμανία, Ολλανδία, δεν έφυγε επειδή καλοπερνούσε, για μία δουλειά έφυγε.
Θέλω κλείνοντας να πω δυό λόγια και για το ζήτημα των Πομάκων και των Τσιγγάνων. Όποιος θέλει ας λέει ότι είναι Τούρκος, Πομάκος, Τσιγγάνος… Ποιό είναι το πρόβλημά τους; Εμείς δεν πήραμε ποτέ τούρκικα σαλβάρια να πούμε ότι είναι πομάκικα. Ούτε τραγούδια, ούτε συνταγές μαγειρικής, ούτε πανηγύρια… Αυτοί γιατί το κάνουν; Μήπως γιατί δεν έχουν τίποτε; Κι είναι λόγος αυτός να κλέβουν τα δικά μας; Πρέπει όλοι, και οι φανατικοί και οι πληρωμένοι ακόμα, να μάθουν να σέβονται τους άλλους.
Ιρφάν Μεχμεταλή,
Μάνταινα Ξάνθης

Read more...

Η Τανσού Τσιλέρ εργάζεται για τη CIA από το 1967


του Σάββα Καλεντερίδη

Το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ζήτησε από τη ΜΙΤ τα έξι CD με πληροφορίες για την εν λόγω οργάνωση, που είχαν αποσταλεί στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών το 2002 από ανώνυμο αποστολέα. Με βάση σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Βατάν ανάμεσα στις πληροφορίες που περιέχονται στα CD συμπεριλαμβάνεται η βιντεοσκοπημένη ομολογία του πρώην συνεργάτη της ΜΙΤ και της Στρατοχωροφυλακής Tuncay Güney, που είχε διεισδύσει στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, διάφορα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Aydınlık (ο εκδότης της, Ντογκού Περιντσέκ, είναι προφυλαισμένος και κατηγορούμενος στην εν λόγω δίκη), πληροφορίες για την οργάνωση Χεζμπολλάχ και τη σχέση της με τη ΜΙΤ, διάφοροι στρατιωτικοί φάκελοι καθώς και μια σειρά από έγγραφα που σχετίζονται με διάφορα θέματα.

Με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα CD η ΜΙΤ είχε σχεδιάσει το οργανόγραμμα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Ένα από τα έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στο επίμαχο πληροφοριακό υλικό είναι αυτό που αναφέρεται στη σχέση της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ με την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η Τανσού Τσιλλέρ εργάζεται για λογαριασμό της CIA από το 1967, με τον κωδικό "İstanbul'un Gülü" (Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης). Με βάση το έγγραφο που συντάχτηκε το 1999, διάφοροι πολιτικοί αντίπαλοι της Τσιλλέρ, το διάστημα που η ίδια ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας (1993-1996) συνεργάστηκαν με μια εταιρεία νομικών υποθέσεων, στις ΗΠΑ, για να ερευνήσουν το πόθεν έσχες της Τσιλλέρ στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, στα πλαίσια των ερευνών αυτών, συνεργάστηκε με ένα πρώην στέλεχος της CIA, υπό την κωδική ονομασία CAL. Το πρώην στέλεχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας ήλθε σε επαφή με πράκτορα της CIA στην Πράγα, με την κωδική ονομασία Fish, ο οποίος ανέφερε ότι γνώριζε προσωπικά την Τανσού Τσιλλέρ. Ο Fish, σε κατάθεση που έδωσε στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ, στη Φραγκφούρτη, δήλωσε ότι η Τσιλλέρ πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1979, με βάση τον νόμο 8 USC 1427 (f), ο οποίος προβλέπει ότι "Είναι δυνατόν να απονεμηθεί η αμερικανική υπηκοότητα σε ξένους υπηκόους που εξυπηρέτησαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Η διαδικασία θα κρατηθεί μυστική".
Με βάση την κατάθεση του πράκτορα της CIA, Fish, η Τσιλέρ εργάζεται από το 1967 για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, με την κωδική ονομασία, "Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης". Η Τσιλλέρ την περίοδο εκείνη πέρασε από ειδική εκπάιδευση, ενώ έκανε το προ-διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Yale. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Fish να μην αναφέρει λοεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στο έγγραφο που αναφέρεται στην υπόθεση της Τσιλλέρ υπάρχει και σημείωμα ενός άλλου πράκτορα της CIA, με την κωδική ονομασία "Motta Gur". Στο σημείωμα αναφέρονται τα εξής: "Ο Fish έχασε τη ζωή του εξ αιτίας μια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο σπίτι του. Έτσι, εκτός από τον ίδιο τον Fish, χάθηκαν και τα στοιχεία που αφορούσαν τη σχέση της Τσιλλέρ με τη CΙΑ".
Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι πληροφορίες που αφορούν την Τανσού Τσιλλέρ είναι αξιόπιστες. Εμείς από την πλευρά μας απλά να υπενθυμίσουμε ότι η Τσιλλέρ ήταν η πρωθυπουργός που προκάλεσε την κρίση των Ιμίων, μια κρίση που κατά την άποψή μας προκλήθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποίησαν "δικούς" τους ανθρώπους σε Τουρκία και Ελλάδα για το ξέσπασμα της κρίσης.

πηγή: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP