Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΟΜΠΑΜΑ


«Μηνύματα» made in USA
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Άγκυρα: ανταπόκριση του Άρη Αμπατζή

Η εκλογή του Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατά μία άποψη είχε τη μορφή «διορισμού» ή επιβεβλημένης εκλογής λόγω σκοπιμοτήτων της αμερικανικής πολιτικής, δε θα μπορούσε παρά να προκαλέσει συζητήσεις για την προοπτική που προδιαγράφεται στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας.

Η Τουρκία μπορεί να μην είναι η μεγάλη δύναμη που σχεδιάζει πολιτική ασφάλειας και διπλωματία με προοπτική δεκαετιών, μπορεί η Τουρκία να μην είναι η μεγάλη δύναμη που ασκεί πολιτική και επιρροή στην ευρύτερή της περιοχή με τρόπο που να καθορίζει την πορεία των πραγμάτων. Είναι όμως κράτος που, λόγω των προβλημάτων και της προβληματικότητας που γεννά η ευρύτερή της περιοχή, έχει αρχίσει να προσεγγίζει τις καταστάσεις με οπτική μακροπρόθεσμη, ενώ ταυτόχρονα δε μπορεί παρά η ανάλυσή της να είναι πολυδιάστατη, δηλαδή να λαμβάνει υπόψη αρκετές παραμέτρους.
Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, διότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έδειξαν ότι αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή της, χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται η ίδια εντός των εξελίξεων, για παράδειγμα όταν διαγράφονται εξελίξεις με το σκάκι που παίζουν οι ισχυροί της Δύσης στην περιοχή, ανακύπτουν σοβαρά έως ζωτικά ζητήματα και προβλήματα για την ίδια.
Τέτοιες καταστάσεις ήταν το τοπίο που διαμορφώθηκε με την κατάρρευση του διπολικού συστήματος και η προοπτική που άνοιξε για τη Μέση Ανατολή μετά την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου 2001, είτε ως επίθεση των Αμερικανών εναντίον του Αφγανιστάν, είτε ως εισβολή στο Ιράκ, με όλα όσα ακολούθησαν, από την εξάλειψη του Σαντάμ, μέχρι την προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ.
Η συγκυρία όμως τώρα έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον που σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η υπόθεση αυτή, αφού οι θεωρήσεις περί της οικονομικής κρίσης απλώνονται σε μια γκάμα η οποία περιλαμβάνει και υποθέσεις στρατηγικής που προϋπολογίζουν τις αυξομειώσεις της ισχύος και της επιρροής κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα κ.λπ.
Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις από την Τουρκία, είναι σε θέση κανείς να τα δει όλα αυτά. Πόσο μάλλον το ίδιο το τουρκικό κράτος. Χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία και τοποθετώντας τα, έστω λίγο αυθαίρετα, στο σήμερα, μπορεί να πει κάποιος ότι ναι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Νέα Ρώμη ή αν θέλετε, όλοι οι δρόμοι είναι ορατοί από τη Νέα Ρώμη.
Το όλο πλαίσιο είναι πολύ πιο βαρυσήμαντο και δε μπορεί να προσεγγιστεί με κουβέντες της μορφής, τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Διότι στην Τουρκία γνωρίζουν πολύ καλά ότι διακυβεύεται το μέλλον του κράτους και στο κάτω κάτω της γραφής πριν από την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα έπρεπε να ρίξει κανείς ένα βλέφαρο στο ποια θα είναι η πορεία της ίδια της Ευρώπης.
Οι επιλογές και ο ρόλος, σε τελική ανάλυση, της νέας αμερικανικής ηγεσίας, είναι ένα σημαντικό ερώτημα, αλλά στην Τουρκία υπάρχουν ήδη κάποιες απαντήσεις, οι οποίες και διατυπώνονται. Όταν, προτού ακόμη εκλεγεί ο Ομπάμα, σχεδόν οι πάντες αντιλαμβάνονταν τα μηνύματα και τις υποσχέσεις του τελευταίου περί αποχώρησης από το Ιράκ ως μηνύματα ειρήνης, οι συζητήσεις στην Τουρκία στρέφονταν γύρω από απόψεις και αφορισμούς της μορφής «θα φύγουν από το Ιράκ για να κάνουν πιο έντονη τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν». Δεν άργησε να το επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Ομπάμα, ως υποψήφιος τότε, λέγοντας ότι υπάρχει στο Αφγανιστάν μια δουλειά που δεν έχουμε περατώσει. Οι ίδιες συζητήσεις πρόβαλλαν επίσης και το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στο Πακιστάν.
Με άλλα λόγια, από την πρώτη στιγμή ήταν δεδομένη στην Τουρκία η αμφισβήτηση του ειρηνοποιού Ομπάμα.
Εάν χαρακτηρίζαμε την εκλογή Ομπάμα νέα εποχή, με την έννοια ότι θα είναι μία νέα, ύστατη κατά μία άποψη, προσπάθεια της Ουάσινγκτον να ενισχύσει την πολιτική της επιρροή η οποία δέχθηκε βαρύ πλήγμα κατά την εποχή του Μπους, τότε στη νέα αυτή περίοδο η Τουρκία μπαίνει με μία νέα προίκα. Είναι το πλαίσιο πρωτοβουλιών, διαβουλεύσεων και μεσολαβήσεων που άρχισε να δημιουργεί η Άγκυρα στην ευρύτερή της περιοχή εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η προετοιμασία είναι προγενέστερη και μάλιστα κατά πολύ, αλλά οι καρποί είναι σχετικά πρόσφατοι.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες, η Άγκυρα επιχειρεί «να έχει από κοντά» τους διάφορους πρωταγωνιστές της περιοχής, όπως είναι η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία, οι χώρες του Κόλπου κ.λπ.
Αυτό μπορεί να μη σημαίνει ότι η Άγκυρα δείχνει ότι ενδέχεται να επιλέξει, ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, γραμμή και πολιτική. Σημαίνει όμως ότι οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί πως πρέπει να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε κατεύθυνση πάρει η πορεία των διεθνών ισορροπιών. Δηλαδή, σαφώς και δεν έχει στη φάση αυτή πρακτική σημασία η πρόταση που διατύπωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγο καιρό στις ΗΠΑ, ότι «όποιοι ζητούν να μην έχει πυρηνικά όπλα το Ιράν, θα έπρεπε να μην έχουν και οι ίδιοι».
Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αν δίπλα στην πρόταση αυτή βάζαμε μία πρόταση από άρθρο του Μόρτον Αμπράμοβιτς -σημαντικού πρώην στελέχους του αμερικανικού διπλωματικού σώματος, με προφίλ, αν όχι εμβέλεια, α λα Κίσινγκερ- που δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ένα μήνα στο περιοδικό Newsweek: «Η προηγούμενη από τον Ερντογάν κυβέρνηση στην Τουρκία έπεσε με μία οικονομική κρίση και ο Ερντογάν θα πέσει με τον ίδιο τρόπο». Αν αυτό έχει πράγματι βάση, τότε θα πρέπει να περιμένουμε διαδικασίες φθοράς του Ερντογάν, για παράδειγμα με φυγόκεντρες τάσεις στο τουρκικό κυβερνόν κόμμα.

Read more...

ΑΓΚΥΡΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΜΙΤ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ


Λίφτινγκ στις μυστικές υπηρεσίες
Η ΚΡΙΤΙΚΗ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
του Δημήτρη Μπεκιάρη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται στην Τουρκία μία ολόκληρη φιλολογία και μία ολόκληρη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών, της ΜΙΤ.

Στην εφημερίδα Sabah δημοσιεύτηκε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η προσκόμιση των στοιχείων που αφορούν στην υπόθεση του σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης και δολοφονιών πολιτικών δολοφονιών από την παρακρατική - εθνικιστική οργάνωση Εργκένεγκον, δεν πραγματοποιήθηκε με ορθόδοξο τρόπο. Ο Οktay Eksi, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τουρκίας, γράφει ευθέως ότι μία υπηρεσία πληροφοριών, η οποία το έτος 2001, δηλαδή εφτά χρόνια πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση Εργκένεγκον, απέκρυπτε τα στοιχεία γύρω από τους παρακρατικούς μηχανισμούς από την ίδια την πρωθυπουργία, δε μπορεί να λειτουργεί. Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης, και ενώ στην Τουρκία ήδη το στρατιωτικο-πολιτικό σύμπλεγμα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ, μετά το προσύμφωνο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ιρακινή διοίκηση περί αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ μέχρι το έτος 2011, την ηγεσία της ΜΙΤ αναλαμβάνει μία γυναίκα.
Η «σιδηρά Κυρία»
Τον τίτλο «σιδηρά Κυρία» έδωσε η τουρκική εφημερίδα Vatan. Η θητεία του σημερινού αρχηγού της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ, Εμρέ Τανέρ, λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Το όνομά της δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, όπως έχει όμως γνωστοποιηθεί με βάση σχετικά δημοσιεύματα στην Τουρκία, τα αρχικά του ονοματεπώνυμού της είναι Α.Γκ. και είναι επικεφαλής του Κλάδου Επιχειρήσεων της ΜΙΤ.
Στο φως της δημοσιότητας όμως έχει έρθει και ο ανταγωνισμός για τη θέση του επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας. Βασικός συνυποψήφιος για τη θέση του αρχηγού της ΜΙΤ είναι ο επικεφαλής του Κλάδου Πληροφοριών Α.Σ., ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση που κατέχει σήμερα μόλις πριν τρεις μήνες και το γεγονός αυτό αποδυναμώνει την προοπτική ανάληψης των καθηκόντων του αρχηγού. Τη θέση της Α.Γκ. ενισχύει αναμφισβήτητα ότι οι δύο τελευταίοι αρχηγοί της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας προέρχονταν και εκείνοι από τον Κλάδο των Επιχειρήσεων. Ο Σενκάλ Ατάσαγκουν (1998-2005) και ο Εμρέ Τανέρ (2005-) θεωρούνταν εμπειρότατα στελέχη, όπως και η Α.Γκ.. Το 1992 στη θέση του αρχηγού της υπηρεσίας είχε τοποθετηθεί, ωστόσο, για πρώτη φορά από το 1965, οπότε ιδρύθηκε η υπηρεσία, μη στρατιωτικός και μάλιστα διπλωμάτης.
Η αμφισβήτηση
Το γεγονός ότι η ΜΙΤ είχε σχετικά πλήρη εικόνα των στοιχείων για την υπόθεση Εργκένεγκον, είναι αποκαλυπτική του επιλεκτικού τρόπου με τον οποίο λειτουργούν κάποιες ομάδες στο εσωτερικό της. Δε λείπουν οι τοποθετήσεις προσώπων και αναλυτών που γνωρίζουν πολύ καλά ζητήματα τα οποία άπτονται του τομέα ασφάλειας στην Τουρκία. Οι αναλύσεις επισημαίνουν με εμφατικό τρόπο την ύπαρξη ομάδων που αξιοποιούν τα στοιχεία κατά το δοκούν. Η παρακρατική-τρομοκρατική-εθνικιστική οργάνωση Εργκένεγκον απειλούσε ευθέως την πολιτειακή κατάσταση στην Τουρκία και το πολιτικό status. Ο υπονομευτικός σχεδιασμός της στόχευε ξεκάθαρα στη δημιουργία «κοινωνικού χάους», κλίματος ανασφάλειας και προέβλεπε τη δολοφονία πολιτικών στελεχών του PKK, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε αυτή τη βάση εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Oktay Eksi στην εφημερίδα Hurriyet, μέσω του οποίου ζητά ουσιαστικά η ΜΙΤ να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από μία νέα υπηρεσία. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, στο άρθρο του επικαλείται το έγγραφο το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Sabah και το οποίο παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την υπόθεση της Εργκένεγκον. Υπενθυμίζει, λοιπόν, ο αρθρογράφος ότι το έγγραφο το οποίο διέρρευσε και έφερε στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι «ο Tuncay Güney έδωσε τις πληροφορίες για τη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης Εργκένεγκον. Στην πραγματικότητα είναι ένα άτομο με το οποίο η MΙT κατά κάποιο τρόπο είχε διασυνδέσεις.
Το άτομο αυτό αρχικά είχε εκδιωχθεί από την Μ_T, αλλά αργότερα και επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ είχε προσληφθεί και πάλι στην Υπηρεσία και εργαζόταν για λογαριασμό του Mehmet Eymür, δίχως να γνωρίζει κανείς τι είδους υπηρεσίες προσέφερε και σε ποιον. Την ίδια περίοδο εργάσθηκε και ως «δημοσιογράφος». Κάποια στιγμή και όταν αναμείχθηκε σε κάποια βρόμικη δουλειά, έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας και με τον τρόπο αυτό αποκαλύφθηκε.
Η MΙT τον ένοχο τι τον κάνει; Τον γλιτώνει αμέσως από τη Δικαιοσύνη».
Η συγκυρία στην οποία αναπτύσσεται ολόκληρος σκεπτικισμός και εκδηλώνεται υπό τη μορφή έντονου προβληματισμού για τη λειτουργία της ΜΙΤ, μόνο τυχαία δεν είναι. Το γεωπολιτικό περιβάλλον, η έξοδος της Τουρκίας από τη βαθειά πολιτική, πολιτειακή και οικονομική κρίση του περασμένου καλοκαιριού, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που προσδιορίζουν τη μετέπειτα πορεία της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και οδηγούν με σχεδόν νομοτελειακό τρόπο σε αναπροσαρμογή της λειτουργίας στις νέες συνθήκες.
Η Τουρκία, λοιπόν, βρίσκεται, στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων στο πεδίο του ενεργειακού ανταγωνισμού, που έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και αναμένει με ανησυχία την πολιτική της νέας κυβέρνησης, υπό τον Μπάρακ Ομπάμα, στις ΗΠΑ στο ζήτημα του Βορείου Ιράκ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν υπήρξε ο βασικός εισηγητής της τριχοτόμησης του Ιράκ, πριν από λίγα χρόνια, ενός σχεδίου στο οποίο εξαρχής αντέδρασε έντονα η Άγκυρα, αφού προέβλεπε τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά της σύνορα.
Πριν μάλιστα από λίγο καιρό ξεκίνησε συν τοις άλλοις να ξετυλίγεται το κουβάρι των διαρροών κρατικών και κυρίως στρατιωτικών μυστικών της Τουρκίας. Επρόκειτο για μία εξέλιξη η οποία θορύβησε την Τουρκία, δεδομένου ότι εικόνες μιας στρατιωτικής επιχείρησης, μυστικής, βρέθηκαν στα χέρια προσώπου κατηγορούμενου για την υπόθεση της Εργκένεγκον. Διαρροές υπήρξαν και όσον αφορά στα ημερολόγια αρχηγού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ναυάρχου Özden Örnek, στα οποία παρουσιάζονταν στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή ανωτάτων αξιωματικών στο σχεδιασμό πραξικοπήματος, ενώ οι διαρροές περιείχαν εικόνες από τις επιθέσεις του ΡΚΚ στο φυλάκιο Νταγλίτζα και στο φυλάκιο Άκτουτουν.

Read more...

Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ


Ταραγμένα νερά στο Αιγαίο
ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΚΛΟΙΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
του Ανδρέα Κούτρα

Οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και η προβολή νέων αξιώσεων, πάντα στο πλαίσιο της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν δε ακόμη και «θερμό επεισόδιο», κάτι που ευτυχώς απεφεύχθη με ψύχραιμους χειρισμούς στα μέσα Νοεμβρίου, όταν νορβηγικό πλοίο συνοδεία τουρκικής φρεγάτας επιχείρησε πετρελαϊκές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, για λογαριασμό της Άγκυρας.
«Τα νερά του Αιγαίου δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ήρεμα το επόμενο διάστημα», ήταν το σχόλιο ανώτατης πηγής του Πενταγώνου. Τι προκαλεί αυτή την ανησυχία; Οι κινήσεις της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες, που δείχνουν στοιχεία κλιμάκωσης. Η απόφαση της Τουρκίας να στείλει το μισθωμένο νορβηγικό σκάφος «Μαλένε Όστερβολντ» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα εντός του FIR Αθηνών και 80 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εκφράζει κατά κάποιο τρόπο την υλοποίηση της απειλής που είχε εκτοξεύσει αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιχείρησης για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου από την Κύπρο, σε συνεργασία με το Λίβανο και την Αίγυπτο. Η Άγκυρα γνώριζε δε πως η αποστολή του «Μαλένε Όστερβολντ» στο νοτιότερο άκρο του FIR Αθηνών ήταν παράνομη βάσει των διεθνών συνθηκών και κανόνων και φρόντισε να το συνοδεύει ένα τουρκικό πλοίο, η φρεγάτα «Γκεντίζ». Η απάντηση της Αθήνας στην πρόκληση ήταν άμεση, αποτελεσματική και ψύχραιμη, προκειμένου το επεισόδιο να μη λάβει διαστάσεις κρίσης. Η παρουσία της ελληνικής κανονιοφόρου «Πυρπολητής», με τις απαιτούμενες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις, λειτούργησαν στην κατεύθυνση αυτή. Τα δύο πλοία αποχώρησαν. Ο προβληματισμός βέβαια που έμεινε στην ελληνική πλευρά είναι αν η επακριβώς οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο με αποστολή των συντεταγμένων στο νορβηγικό σκάφος ήταν ορθή απόφαση. Το μεγάλο πάντως πονοκέφαλο προκαλεί το ερώτημα αν πρόκειται για μία πρόκληση ή ανοίγει ένας νέος κύκλος αμφισβητήσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Πηγές του Πενταγώνου εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες ή και χρόνια η Άγκυρα θα χρησιμοποιεί τις πετρελαϊκές έρευνες ως όχημα προβολής των αξιώσεών της στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου, η οποία αποτελεί αφενός ζώνη υψηλού ενδιαφέροντος για τους Τούρκους και αφετέρου προσεγγίζει την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Εκφράζεται επίσης η ανησυχία, μήπως οι «σκληροπυρηνικοί» της γείτονος σηκώσουν «μπαϊράκι» με αφορμή και τη λεγόμενη «μάχη της τσιπούρας» που αρχίζει και εντείνεται με πεδίο δράσης όχι την περιοχή του Καστελόριζου, αλλά αυτή μεταξύ των νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Δύο νησιά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες υπερπτήσεις από τα μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία παραβιάζουν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και τον εθνικό εναέριο χώρο.
Το επεισόδιο στο Καστελόριζο αποδεικνύει και μία τεχνητή κλιμάκωση της έντασης που επιχειρούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο από το καλοκαίρι. Στη διάρκεια του τρίμηνου θερινού μορατόριουμ οι είσοδοι μαχητικών ξεπέρασαν τον αριθμό προηγούμενων χρόνων, ενώ τα «γεράκια» της Άγκυρας εγκαινίασαν και τις απογευματινές πτήσεις στο Αιγαίο. Μία επίσης σχετικά νέα πρόκληση, που εντάσσεται στην προσπάθεια αλλαγής του status quo με διαχείριση και έλεγχο του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, αποτελεί η αμφισβήτηση από την Τουρκία του δικαιώματος της Ελλάδας να εκδίδει τους διεθνείς ναυτιλιακούς χάρτες του Αιγαίου. Η τουρκική αυτή ενέργεια το μήνα Οκτώβριο βρήκε πρόσφορο έδαφος στις αρμόδιες επιτροπές του Διεθνούς Υδατογραφικού Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία έθεσε αρχικά θέμα έκδοσης των διεθνών ναυτιλιακών χαρτών της κλίμακας 1 προς 150.000, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της ότι στο Αιγαίο υπάρχουν αμφισβητούμενα νησιά και περιοχές που συνιστούν «γκρίζες ζώνες». Καλούσε μάλιστα το Διεθνή Υδατογραφικό Οργανισμό να επανακαθορίσει τη θέση του που αφορούσε στην εκχώρηση του δικαιώματος προς την Ελλάδα. Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, επισημαίνοντας με αναφορά στους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας να συντάσσει και να εκδίδει τους χάρτες της συγκεκριμένης κλίμακας αναφορικά με το Αιγαίο, καταρρίπτοντας έτσι τους αυθαίρετους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Μετά τη διατύπωση του ελληνικού αυτού επιχειρήματος, η Άγκυρα άλλαξε ρότα και καλλιεργώντας με διπλωματικές ενέργειες κλίμα ωφέλιμο για την ίδια εντός του Διεθνούς Υδατογραφικού Οργανισμού (εδρεύει στο Μονακό), έστρεψε το ενδιαφέρον της στη σύνταξη-έκδοση των χαρτών κλίμακας 1 προς 250.000, προβάλλοντας πιο «δυναμικά» την αξίωσή της. Όπως προκύπτει, οι κινήσεις της απέδωσαν.
Ο Γάλλος επικεφαλής του Οργανισμού απηύθυνε πρόσκληση το Σεπτέμβριο στις αρμόδιες επιτροπές των δύο χωρών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του θέματος. Όρισε και ημερομηνία, εντός του πρώτου 15ημέρου του Οκτωβρίου.
Η έντονη προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρωθεί η απόφαση έκδοσης των χαρτών από την Ελλάδα με προφανείς ιδιοτελείς στόχους, κινητοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε αντίδραση, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με θέμα συζήτησης την έκδοση χαρτών κλίμακας 1 προς 250.000. Διπλωματικές, αλλά και στρατιωτικές πηγές, θεωρούν ωστόσο πως η ελληνική αντίδραση θα έπρεπε να είναι πιο έντονη και με βάση το αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στους χάρτες μικρότερης κλίμακας να «αναχαιτισθεί» αποτελεσματικά η προσπάθεια της Άγκυρας. Οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο πως θα επανέλθει σύντομα η Τουρκία στα σχέδια υλοποίησης της ΝΟΤΑΜ 714 για συνδιαχείριση του Αρχιπελάγους.

Read more...

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΚΡ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Ο Ευρωπαϊκός Τύπος επικεντρώνεται και στο κόμμα ΑΚΡ του Πρωθυπουργού της Τουρκίας. «Το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, παρά την οικονομική κρίση και την κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις, είναι ήδη ο νικητής των επερχόμενων δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο του 2009», γράφει η γερμανική Berliner Zeitung, με αφορμή τη δίκη στην υπόθεση Εργκένεκον, σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια το ΑΚΡ του Ερντογάν κατάφερε να επιβιώσει των μαζικών διαδηλώσεων, των ανοιχτών απειλών του στρατιωτικού κατεστημένου. αλλά και των πρόσφατων προσπαθειών απαγόρευσής του. Και αυτό διότι οι φόβοι πως η χώρα θα καταστεί με τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις ακυβέρνητη, δεν είναι απλή υπόθεση, το αποδεικνύει και η τουρκική ιστορία. Αντίθετα, οι ανησυχίες του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θέλουν να κυριαρχεί ο φόβος των ισλαμιστών σε ολόκληρη την Τουρκία, δεν μας πείθουν. Τελικά, ούτε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έλαβε ποτέ στα σοβαρά τους φόβους των Κούρδων και των άλλων μειονοτήτων».

Read more...

Η Τουρκία κάνει παιχνίδι (και) στη Θράκη


Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις επαφές της μειονότητας, τις επισκέψεις και την έντονη κινητικότητα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Συνάντηση κορυφής με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είχαν όλα τα σημαίνοντα στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ακόμη και οι μουσουλμάνοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον κορυφαίο σύμβουλο του τελευταίου και ενορχηστρωτή της εξωτερικής πολιτικής του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αν και ακριβείς πληροφορίες για τις συναντήσεις αυτές δεν υπάρχουν, το γεγονός ότι σε ανάλογη συνάντηση πριν από περίπου τρία χρόνια είχε καθορισθεί με ακρίβεια η στρατηγική που ακολούθησαν οι ταγοί της μειονότητας θα πρέπει να προβληματίζει την...Αθήνα. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει τις συναντήσεις που είχαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές με την τουρκική ηγεσία, αλλά και νέους πολιτευτές που προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα με τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσκλήθηκαν στην Αγκυρα. Παράλληλα καταγράφουν και «κινητικότητα» διαφόρων πρακτόρων στην περιοχή. Τ ην ίδια στιγμή η Αγκυρα πολλαπλασιάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας και νέοι «πολιτιστικοί» σύλλογοι ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Θράκη χάρη και στην αμέριστη οικονομική υποστήριξη του τουρκικού προξενείου. Σύμφωνα δε με ορισμένες πηγές, η χρηματοδότηση του προξενείου από την Τουρκία φθάνει στα επίπεδα εκείνης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Ο υπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε μάλιστα μιλώντας στο «Βήμα» ότι στη Θράκη έκανε την εμφάνισή της μια τουρκική (κρατική) τράπεζα η οποία άρχισε να παραχωρεί χαμηλότοκα δάνεια σε κατοίκους της περιοχής, είτε μουσουλμάνους είτε χριστιανούς. Παράλληλα, έχουν τριπλασιασθεί οι υποτροφίες της τουρκικής κυβέρνησης προς νέους φοιτητές, νέους αγρότες και νέους επαγγελματίες.
Τι κάνει για όλα αυτά η Αθήνα; «Απλώς παρακολουθεί προσεκτικά την όλη κατάσταση» όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή. Τελευταίως, η τουρκική πλευρά εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, άρχισε να διοργανώνει και... συνέδρια «τουρκόφωνων» , όπως τους ονομάζει, κατοίκων της Θράκης. Για την προσεχή εβδομάδα μάλιστα (19-20 Ιανουαρίου) έχει εξαγγελθεί συνέδριο συλλόγων Δυτικοθρακιωτών στο Μόναχο, όπου θα χαιρετίσουν μέλη της τουρκικής κυβέρνησης (περιλαμβανομένων «υπουργών» του ψευδοκράτους στην Κύπρο). Ως συνήθως, όμως, οι Ρομά και οι Πομάκοι έχουν εξαιρεθεί από το σχετικό συνέδριο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σύλλογοι της μειονότητας άρχισαν να προσκαλούν για επισκέψεις στη Θράκη (με όλα τα έξοδα πληρωμένα) και διάφορους τούρκους διπλωμάτες. Πληροφορίες επιμένουν ότι την Πρωτοχρονιά επισκέφθηκε τη Θράκη ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.
Παράλληλα, ανησυχία εκφράζεται για την πρόθεση, η οποία φαίνεται να έχει διακομματική υποστήριξη, να καταργηθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή ώστε αυτός να εκλέγεται άμεσα από τη μειονότητα. Η είδηση δημοσιεύθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων στην τοπική εφημερίδα «Χρόνος». Η απευθείας εκλογή του μουφτή αποτελεί πάγια επιδίωξη της ηγεσίας της μειονότητας, καθώς και της Αγκυρας, αλλά η μυστικοπάθεια με την οποία φαίνεται ότι προωθείται η όλη διαδικασία προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Σκοπιμότητες με τα δίγλωσσα σχολεία
Σε μείζον ζήτημα για την ηγεσία της μειονότητας αναδεικνύεται η εκπαίδευση.Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, με έδρα τη Γερμανία,έφερε το ζήτημα αυτό και ενώπιον του Φόρουμ για Μειονοτικά Ζητήματα των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γενεύη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Γενεύη ήταν το επίμονο αίτημα των μειονοτικών για δίγλωσσα νηπιαγωγεία.Ωστόσοοι επηρεαζόμενοι από την Αγκυρα μειονοτικοί θέτουν ψηλότερα τον πήχη ζητώντας τη δημιουργία και δίγλωσσων γυμνασίων.Εθεσαν μάλιστα το ζήτημα ακόμη και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Φοβούνται ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας να κατασκευαστούν περισσότερα δημόσια γυμνάσια (στα οποία θα διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσα και η τουρκική) θα επηρεάσει τον στόχο της ένταξής τους στον κοινωνικό ιστό. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ορισμένες κομματικές οργανώσεις και τοπικές αρχές στη Θράκη εμφανίζονται απρόθυμες να δυσαρεστήσουν το τουρκικό προξενείο- «για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους», όπως σημειώνουν γνώστες της κατάστασης- και προβάλλουν προσκόμματα στην ίδια την ελληνική πολιτεία.

Read more...

Κίνηση αιφνιδιασμού


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την απειλή ότι το Κυπριακό θα παραμείνει για πάντα άλυτο, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διακόψει την ενταξιακή πορεία της εξαιτίας του προβλήματος, θα εκτοξεύσει η Άγκυρα, αποκαλύπτει Τούρκος αρθρογράφος.
Ο Σαμί Ιντίζ σε άρθρο του στη «Μιλιέτ» εκτιμά ότι θα υπάρξει φέτος, αντιπαράθεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την αξιολόγηση της Τουρκίας και τις ενστάσεις της Κύπρου. «Άλλωστε», επισημαίνει, «αυτό διαφαίνεται και από το γεγονός ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν εξελίσσονται καλώς».
Η τουρκική κυβέρνηση, προσθέτει ο αρθρογράφος, προκειμένου να μετριάσει τις «προφάσεις» της Ε.Ε. ή να τις αφαιρέσει εντελώς, ενδέχεται να πει στην...Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αν οι ενταξιακές συνομιλίες διακοπούν εξαιτίας του Κυπριακού, το οποίο δεν συνδέεται με την ένταξη, τότε η ευθύνη θα βαραίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γνωρίζει η Ε.Ε. ότι θα έχει στα χέρια της ένα άλυτο πρόβλημα. Αυτό της Κύπρου».
Ο αρθρογράφος, όμως, παραθέτει και την άλλη άποψη στην Άγκυρα. Κάποιοι κύκλοι, γράφει, προβλέπουν ότι προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στο σημείο αυτό, προτείνουν όπως η Τουρκία εντός του έτους, ανοίξει τα λιμάνια της στα υπό κυπριακή σημαία πλοία. «Αν αληθεύει κάτι τέτοιο, τότε δεν γνωρίζουμε γιατί περιμένουμε ακόμη και δεν ανοίγουμε τα λιμάνια από τώρα», διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος.
Επισημαίνει, σχετικά, ότι εάν η Τουρκία ανοίξει τώρα τα λιμάνια της, θα καταλάβει απροετοίμαστους τους Ελληνοκυπρίους και θα τους στερήσει ένα επιχείρημα κατά της Τουρκίας. Διότι τώρα ποντάρουν σε μια «κυπριακή κρίση» μεταξύ Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει.
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο διορισμός του Εγκεμέ Μπακίς, ως νέου διαπραγματευτή με την Ε.Ε., στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το 2009 θα είναι κρίσιμο σημείο καμπής στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Και ακριβώς, λόγω αυτού, η Τουρκία θέλει να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη, ότι το ενδιαφέρον της για ένταξη παραμένει αμείωτο. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, τη στιγμή που ο διορισμός του Μπακίς προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στην Ε.Ε.

Μπαν Κι Μουν- Ταλάτ στην Άγκυρα
Ο Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν βρίσκεται στην Άγκυρα όπου θα συζητήσει το θέμα της Γάζας, αλλά και το Κυπριακό με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.
Στην Άγκυρα πήγε χθες και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης, στις απευθείας συνομιλίες, του κρίσιμου κεφαλαίου για το περιουσιακό στις 28 Ιανουαρίου. Ο Ταλάτ αναμένεται να λάβει οδηγίες για το χειρισμό του κεφαλαίου, το οποίο θεωρείται ακανθώδες.
Ο Ταλάτ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Γκιουλ στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συμπροεδρεύσει μαζί του σύσκεψης αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους. Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Ερντογάν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Άγκυρα.

Read more...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ

Ο Τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικός, συνεχίζει και σήμερα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στο θέμα της υπόθεσης Εργκενεκόν.σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Να βρούμε κι εμείς έναν ψευτοραβίνο» γράφει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναφερόμενος σε όσα έχει δηλώσει ο Τουντζάι Γκιουνέι, είπε: «Άραγε, όταν έλθουμε κι εμείς στην εξουσία, να βρούμε έναν ψευτοραβίνο, να τον στείλουμε στον Καναδά και από εκεί να τον προτρέψουμε να μιλήσει εναντίον του Ερντογάν και αυτό να το προβάλουμε μέσω της κρατικής τηλεόρασης; Απευθύνω έκκληση να διερευνηθούν τα όπλα και οι βόμβες, οι οποίες ανακαλύπτονται εδώ κι εκεί. Από πού έχουν έρθει, πότε και πώς τοποθετήθηκαν εκεί; Αυτά πρέπει μια ώρα νωρίτερα να διαλευκανθούν. Η εικόνα των πολεμοφοδίων φοβίζει κι εμένα. Θέλω να ησυχάσω. Δεν είμαστε από αυτούς, οι οποίοι κάνουν πολιτική συμμαχώντας με τις συμμορίες. Κάποτε είχαμε καταδιώξει τη συμμορία της Γιουκτσέκοβα. Προκειμένου δε να καταπολεμήσουμε τις συμμορίες, είχαμε αποχωρήσει από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού. Δεν έχω καμία σχέση με τη ΜΙΤ, ούτε είμαι μέλος της. Όμως, ουδείς να αμφιβάλει ότι, όταν έλθουμε στην εξουσία, θα αξιολογήσουμε τη ΜΙΤ με τον καλύτερο τρόπο και προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Χρησιμοποιούν έναν περίεργο άνθρωπο στην προσπάθειά τους να φθείρουν ανθρώπους, πράγμα το οποίο παρακολουθώ με μεγάλη ντροπή. Κρατικοί φορείς καθίστανται όργανα στη μετάδοση ασυναρτησιών. Από την άλλη, είναι άκρως σημαντικό το θέμα που έχει σχέση με τις βόμβες και τα πολεμοφόδια που ανακαλύπτονται. Όλα πρέπει να διαλευκανθούν».Η ίδια εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Τις συναντήσεις αυτές τις είχαμε γνωστοποιήσει και στον Γκιούλ» γράφει ότι ο πρώην Γενικός Επιτελάρχης Κιβρίκογλου, αναφερόμενος στις συναθροίσεις τις οποίες πραγματοποιούσαν, κάτι για το οποίο άλλωστε ρωτήθηκε και ο ε.α. στρατηγός Κιλίντς κατά τη σύλληψή του, είπε: «Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και ο στρατηγός Καρανταγί. Τα άτομα που συγκεντρώνονταν, ήταν άτομα τα οποία έχουν ανέλθει στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Δηλαδή, διοικητές, Πρόεδροι Βουλής, καθηγητές και υπουργοί. Στις συναθροίσει μας αυτές συζητούμε για τα παγκόσμια θέματα. Η Τουρκία έχει μόνο μια ένοπλη δύναμη. Εάν την εξαφανίσουν, τότε η Τουρκία θα παύσει να είναι Τουρκία. Η περίοδος των πραξικοπημάτων έχει τελειώσει. Κάθε εβδομάδα οι στρατιωτικοί συνομιλούν με τον Π/Θ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το συζητούν εκεί. Ο Γκιουνέι, ο οποίος ανέφερε όλα αυτά, είναι ένα άτομο διαταραγμένης ψυχικής υγείας. Ονειρεύεται πράγματα. Για μένα αναφέρουν ότι είμαι ο υπ` αριθμ. 1 της Εργκενεκόν. Τα έχω χάσει. Έχω υπηρετήσει τόσα χρόνια. Για την Εργκενεκόν έμαθα μετά την επιχείρηση αυτή. Κάθε είδους πληροφόρηση ερχόταν ενώπιον μου όταν ήμουν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Τέτοια, όμως, πληροφόρηση δεν είχα. Άλλωστε, ένα θέμα στο οποίο οι ΤΕΔ αποδίδουν μεγάλη σημασία, είναι τα όπλα. Γίνεται τακτικότατη καταγραφή. Όταν διαπιστωθεί έλλειψη όπλων σε μονάδα, τότε οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, αλλά και ολόκληρη η μονάδα, δεν μπορούν να βγουν έξω. Η απώλεια αυτή αποτελεί στίγμα για τη μονάδα εκείνη. Άλλωστε, μεταξύ των ατόμων υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες. Αυτοί που έχουν ισχυρό χαρακτήρα, καθώς και αυτοί που δεν έχουν. Μπορεί να υπάρξει κάποιο γεγονός. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποδίδεται συνολικά στις ΤΕΔ». έχει υποβάλει έκθεση και στον Γκιούλ» γράφει ότι η απήχηση στα ΜΜΕ των πρακτικών ανάκρισης του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΣΕΑ Κιλίντς, στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν, έστρεψε τα βλέμματα στους πρώην Προέδρους της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στους πρώην υπουργούς, στους πρώην Γενικούς Επιτελάρχες και διοικητές δυνάμεων, στους συνταξιούχους πρέσβεις, στους καθηγητές Πανεπιστημίων, γενικά σε μια ομάδα δεξαμενής σκέψης, η οποία φέρει την ονομασία. Σήμερα, την προεδρία της ομάδας αυτή έχει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Καράντουμαν και αναφέρεται ότι η ομάδα αυτή αποτελείται από 24 άτομα. Κάθε 15 ημέρες συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη και συζητούν τα υφιστάμενα προβλήματα της Τουρκίας. Στην ομάδα μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλα άτομα, εφόσον όμως έχουν την κοινή αποδοχή όλων. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι η ομάδα είχε στείλει και έκθεσή της στον Γκιούλ, όταν αυτός ήταν Π/Θ. Όμως, στον νυν Π/Θ Ερντογάν δεν έχει υποβληθεί καμία έκθεση. Άλλωστε, οι εκθέσεις της ομάδας αυτής με τις εισηγήσεις της περί των τρεχούμενων θεμάτων είχαν αποσταλεί και στους τότε Προέδρους Ντεμιρέλ και Σεζέρ.

Read more...

Oι υπηρεσίες του τουρκικού κράτους πίσω από τη διακίνηση ηρωίνης

Το έμβλημα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, που φέρεται να αναμειγνύεται στη διακίνηση ναρκωτικών και λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα

Του Σάββα Καλεντερίδη
Καινούργια στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσο προχωρούν οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Με τη σύλληψη του πρώην αστυνομικού διευθυντού, Σερντάρ Σατσάν (Serdar Saçan), αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (JİTEM) και η ελεγχόμενη από την υπηρεσία αυτή παραστρατιωτική-παρακρατική φασιστική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ήταν ο συντονιστής της διακίνησης ηρωίνης από το Ιράν προς την Ευρώπη.
Σε φάκελο που βρέθηκε σε αποθήκη του συλληφθέντος πρώην αστυνομικού, βρέθηκαν στοιχεία για τη δολοφονία δυο Ιρανών το 1995 στην Κωνσταντινούπολη, του Asker Simko και του Zeya Nazım, οι οποίοι θεωρούνταν ως πράκτορες της MOD, που είναι η αντίστοιχη με τη JİTEM υπηρεσία του Ιράν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, αλλά και με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου της εποχής, οι δυο δολοφονηθέντες ήταν οι σύνδεσμοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι εξασφάλιζαν τον απαραίτητο συντονισμό με την JİTEM στο θέμα της διακίνησης της ηρωίνης που είχε προορισμό την Ευρώπη.
Ο Σίμκο και ο Ναζίμ κατοικούσαν μόνιμα σε πανάκριβες βίλες στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάζονταν με τα στελέχη της JİTEM και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ στη διακίνηση της ηρωίνης, εξασφαλίζοντας τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα για τους ίδιους και για τους ανωτέρους τους.
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 η Τουρκία επέτρεψε τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης σε μέλη της οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού", που έκανε αντιπολίτευση στο καθεστώς του Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Το στρατόπεδο αυτό, που βρισκόταν στο Βαν, λειτουργούσε υπό την ευθύνη της JİTEM. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν, το οποίο με τη σειρά του επέτρεψε στο ΡΚΚ να ιδρύσει στρατόπεδο στο ιρανικό έδαφος, στο οποίο δραστηριοποιούνταν ο αδελφός του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, Οσμάν, με 500 αντάρτες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ JİTEM και MOD στον τομέα της διακίνησης της ηρωίνης που προοριζόταν για τις χώρες της Ευρώπης.
Τελικά, την ψύχρανση των σχέσεων των δυο υπηρεσιών την πλήρωσαν οι σύνδεσμοι, Σίμκο και Ναζίμ, οι οποίοι απήχθησαν από μέλη της JİTEM, υπό την καθοδήγηση του στελέχους της, ταγματάρχη Ερσεβέρ, και δολοφονήθηκαν, αφού έχασαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και χρήματα (μετά από δυο χρόνια βρέθηκε δολοφονημένος στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Ερσεβέρ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον ισχυρό άνδρα της JİTEM, προφυλακισμένο σήμερα, στρατηγό ε.α. Βελή Κιουτσούκ).
Όταν έγινε η δολοφονία των Ιρανών πρακτόρων (15 Ιανουαρίου 1995), η JİTEM είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο το σενάριο ότι οι δυο Ιρανοί είχαν δολοφονηθεί από το ΡΚΚ, επειδή "δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά των εσόδων από τη διακίνηση της ηρωίνης". Όπως προκύπτει τώρα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, το σενάριο αυτό είχε διαρρεύσει σκόπιμα από τη JİTEM στον τουρκικό τύπο, αφ' ενός για να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη σε σχέση με τους πραγατικούς ενόχους και αφ' εταίρου να αμαυρωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα του ΡΚΚ στην τουρκική κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό είχε προβάλλει και το πρώην ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ, Mehmet Eymür, στην ιστοσελίδα που είχε στο διαδίκτυο (www.atin.org).
Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των υπηρεσιών του τουρκικού επίσημου κράτους στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις χώρες της Ευρώπης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αλλεπάλληλες φορές τον τουρκικό και το διεθνή τύπο, ενώ πρόσφατα έχει γραφεί επίσης στον τουρκικό τύπο ότι πίσω από τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα κρύβεται και πάλι η τουρκική στρατοχωροφυλακή (Jandarma).

Πηγή: YENI SAFAK

Read more...

Οι προεκλογικές υποσχέσεις βαφτίζουν δρόμους…


Όσο η ηγεσία των Σκοπίων καλλιεργεί ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του οδικού άξονα 10, τον οποίο οι σκοπιανοί έχουν ήδη μετονομάσει σε “Μ.Αλέξανδρος”.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής,

«οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ δεν θα ικανοποιηθούν, όσο συνεχίζουν σκόπιμα, την εμμονή τους σε ένα γκρίζο παρελθόν και η ηγεσία τους, με την ανερμάτιστη πολιτική της, δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον αλλά μόνο για μικροκομματικά οφέλη, ενόψει εκλογών».

Σε απάντηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Σκοπίων, δεν μπλόκαραν εκροές προς τα Σκόπια, οι οποίες ξεπέρασαν το 1,11 δις ευρώ.

Πρόσθεσε επίσης πως αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούμε την αλαζονεία, την αυθάδεια και το “καουμποϊλίκι” των γειτόνων μας. Νωρίτερα, κατά την ειδική συζήτηση με τον Αυστριακό ομόλογό της Μίχαελ Σπίντελεγκερ, η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έθιξε το θέμα της προκλητικότητας των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα.

www.apodikseis.blogspot.com

Read more...

Η πληγή της Εργένεκον είναι ανοιχτή

Πέραν των θερμών επεισοδίων και των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πρωτοφανή μάχη κράτους- παρακράτους που συντελείται. Οι αρχές εκμεταλλευόμενες στοιχεία που προκύπτουν από δικογραφία, μαρτυρίες και σκληρές ανακρίσεις, εξαρθρώνουν κομμάτι - κομμάτι τους εμπλεκόμενους. Φαίνεται ότι οι βασικοί πυρήνες έχουν μεταφερθεί σε ημιαστικές περιοχές εκτός Κωνσταντινούπολης πράγμα που δυσχεραίνει τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους. Το νέο κύμα συλλήψεων χθές και σήμερα ανησυχει και την Ελλάδα διότι κάθε πρόοδος στην εσωτερική εκκαθάριση του παρακράτους συνοδεύεται από ενέργειες του “Βαθέος Κράτους” εις βάρος των γειτόνων. Όλοι γνωρίζουν ότι η Εργένεκον έχει ρίζες βαθειές στο στράτευμα και φαίνεται ότι διαθέτει ακόμα μεγάλα περιθώρια επιρροής. Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου αρχηγού στρατού και δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Read more...

Προκλήσεις και με τον Αγ. Ευστράτιο από την Τουρκία.


Tον ισχυρισμό ότι ο Αγιος Ευστράτιος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και συνεπώς δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί ΝΑΤΟϊκή άσκηση εκεί στις 15 Δεκεμβρίου επανέφερε χθες η Αγκυρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στην ελληνική πλευρά και στη Συμμαχία. Το γεγονός δεν δημοσιοποιήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά την πάγια τακτική της αποσιώπησης αρνητικών εξελίξεων. Παράλληλα, η τουρκική διπλωματία προσανατολίζεται σε νέα διαβήματα προς την Αθήνα για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών και ακταιωρών, με βάση καταγγελίες που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ελληνες διπλωμάτες διαβλέπουν προθέσεις κλιμάκωσης της έντασης, με κεντρική επιδίωξη την ουδετεροποίηση του μισού σχεδόν Αιγαίου, το οποίο η τουρκική πλευρά θεωρεί γκρίζα περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, από το περιβάλλον της υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη εκπέμπεται το μήνυμα ότι «δεν είμαστε σε κρίση και είναι λάθος να καλλιεργείται αυτή η εντύπωση».
Με φόντο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδρίασε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει η ΥΠΕΞ τους εκπροσώπους των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι το κλίμα ήταν συναινετικό και ότι κατεγράφη διαφορά τόνων μεταξύ του κ. Θ. Πάγκαλου και του κ. Α. Λοβέρδου, με τον δεύτερο να είναι περισσότερο κριτικός έως εριστικός έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το κλίμα ήταν συγκρουσιακό μεταξύ της υπουργού και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατύπωσε καταγγελίες για υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, λάθος χειρισμούς, έλλειμμα ενημέρωσης των κομμάτων και έλλειμμα στρατηγικής. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τέθηκε επίσης θέμα επαναφοράς στο προσκήνιο της πρόνοιας εκείνης της συμφωνίας του Ελσίνκι (1999) που προέβλεπε παραπομπή των «μεθοριακών διαφορών» Ελλάδας-Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη κράτησε ευδιάκριτες αποστάσεις από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι για τα Θεοφάνια, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκτίμησή της ότι παρουσιάζεται βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εξάλλου, ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 εισήλθε χθες στο FIR Αθηνών και ακολούθησαν 15 μαχητικά, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και στο Αγαθονήσι. Την ίδια στιγμή, αμερικανική και ελληνική φρεγάτα συνασκήθηκαν, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, στο πεδίο βολής της Ανδρου κάνοντας βολές και με πραγματικά πυρά. Η αμερικανική αυτή ενέργεια ίσως και να συνδέεται με την παρουσία και τη δραστηριότητα των ρωσικών πλοίων.
Σήμερα Τουρκική φρεγάτα, πραγματοποιούσε "παράξενους ελιγμούς" και διέρχονταν εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και κατόπιν εξέρχονταν, και τανάπαλιν...
Ξεκινώντας την διέλευσή της από τα ύδατα του Ελληνικού Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, το οποίο και διέσχισε κατά μήκος το πεδίο βολής και ακολούθως, διήλθε πλησίον των νήσων Εβοίας, Μακρονήσου, Κέας και μέχρι το απόγευμα βρίσκονταν ανοιχτά του Λαυρίου!Πρόκειται για την Τουρκική Φρεγάτα «TURGUT REIS- F 241» η οποία άρχισε την «τρελή της πορεία» από της 09.00΄μέχρι τις 17.00΄.Η Τουρκική Φρεγάτα, διήλθε προκλητικότατα ανοιχτά και της Ραφήνας, όπου πραγματοποίησε διάφορους «ελιγμούς»!Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας ξεπερνά κάθε προηγούμενο προκλητικότητας!Από επιχειρησιακής πλευράς, θεωρείται βέβαιο πως πραγματοποίησε ασκήσεις προσβολής στόχων εδάφους…
Τις κινήσεις της Τουρκικής Φρεγάτας παρακολουθούσε στενά η Ελληνική Φρεγάτα «Μπουμπουλίνα-F 463».Παρά την κακοκαιρία, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, προέβη σε παραβιάσεις μεταξύ Χίου και Λέσβου με σχηματισμούς από 4 F 16 και μεταξύ Χίου και Σάμου και ανατολικά της ΄Ανδρου με 4 F 16 και 2 F 4.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-ERGENEKON

Ανταπόκριση από την Κων/πολη δημοσιεύεται στη σημερινή Suddeutsche Zeitung με τον τίτλο Κατάλογοι δολοφονιών και τον υπότιτλο Έρευνες κατ’ οίκον φέρνουν στο φώς σχέδια δολοφονίας τού π/θ και πολλά όπλα.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα ευρήματα που ήρθαν στο φώς μετά από έρευνες τής Αστυνομίας είναι συγκλονιστικά.
Η ένταση μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στα πολιτικά μέτωπα. Προς το παρόν δεν είναι σαφές για πόσο ακόμη ο στρατός θα παραμείνει αμέτοχος.
Τη μία φορά ο εχθρός είναι ο κομμουνισμός, την άλλη φορά οι ξένοι ιμπεριαλιστές και την Τρίτη η Σαρία. Στην Τουρκία γίνεται εδώ και καιρό λόγος για «το βαθύ κράτος».
Απόστρατοι στρατηγοί κρατούνται εδώ και καιρό, η Αστυνομία μάλιστα συνέλαβε και εν ενεργεία αξιωματικούς. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις. Και βέβαια θα γίνουν κι άλλες. Χθες η Αστυνομία συνέλαβε τον απόστρατο στρατηγό Levent Ersiz που βρίσκονταν σε νοσοκομείο τής Κων/πολης με πλαστή ταυτότητα.
Η κατηγορία που απευθύνει σε όλα αυτά τα άτομα ο Εισαγγελέας Zekeriya έχει να κάνει με την ίδρυση μίας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία με επιθέσεις ήθελε να προετοιμάσει το έδαφος για πραξικόπημα τού στρατού με σκοπό την ανατροπή τής κυβέρνησης Ερντογάν.
Το όνομα τού Ερντογάν βρέθηκε μαζί με το όνομα τού συγγραφέα Ορχάν Παμούκ όπως επίσης και το όνομα τού επικεφαλής τού Στρατού Buyukanit σε λίστα ανθρώπων που έπρεπε να δολοφονηθούν: απόδειξη ότι και εντός τού στρατού υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στρατόπεδα.

Read more...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ [3]

Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων CNN Turk και NTV και όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, το Αρχηγείο το Γενικού Επιτελείου, το οποίο είχε ακυρώσει την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου την περασμένη εβδομάδα μετά το τελευταίο κύμα συλλήψεων για την υπόθεση Εργκενεκόν, σήμερα κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου προέβη σε αξιολογήσεις, μέσω του ταξίαρχου Μετίν Γκιουράκ, σχετικά με την ανάκριση που διεξάγεται για την ανωτέρω υπόθεση.
Ο ταξίαρχος Γκιουράκ σχετικά με τον αντισυνταγματάρχη Μουσταφά Ντονμέζ, στο σπίτι του οποίου, στη Σαπάντζα, βρέθηκαν όπλα και πολεμοφόδια και ο οποίος είχε εξαφανιστεί για να παραδόθηκε αργότερα στο Επιτελείο, είπε ότι εστάλη από τις στρατιωτικές φυλακές του Μαμάκ, που βρίσκονται στην Άγκυρα, στην Κων/πολη για να ανακριθεί από τον επιφορτισμένο με την υπόθεση Εργενεκόν εισαγγελέα. Ο Γκιουράκ τόνισε ότι ο χειρισμός αυτός είναι νομιμότατος, διότι ο Ντονμέζ συμπεριελήφθη στην υπόθεση Εργκενεκόν και οι στρατιωτικές και πολιτικές δικαστικές Αρχές σε πλήρη συντονισμό μεταξύ τους αποφάσισαν η κατάθεση του ανωτέρω να ληφθεί στην Κων/πολη από τον αρμόδιο εισαγγελέα της υπόθεσης.
Ακόμη, είπε ότι, μετά από συνεργασία της στρατιωτικής εισαγγελίας του Γενικού Επιτελείου και της εισαγγελίας της Κων/πολης, ανατέθηκαν καθήκοντα σε 5μελη επιτροπή εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την εξέταση του υλικού που βρέθηκε.
Ο Γκιουράκ επεσήμανε ότι οι ανακρίσεις πρέπει να γίνονται μυστικά, διότι λόγω της ευαισθησίας του θέματος και της διαρροής των καταθέσεων συνεχώς, μπορεί να υπάρξει προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης και αμαύρωσης των στοιχείων. Γι αυτό το λόγο επιβλήθηκαν περιορισμοί ακόμη και στην εξέταση των φακέλων από νομικούς, καθώς και στη λήψη αντιγράφων.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο αγωγός Ναμπούκο αρχίζει από την Τουρκία και, περνώντας μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, καταλήγει στην Αυστρία. Κατά την άποψη του Mitschek, η πλέον σημαντική υπεροχή του έγκειται στο ότι εξασφαλίζει φυσικό αέριο από διάφορες πηγές. Θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο τόσο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, όσο και από το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Σε αυτό, ακριβώς, το σημείο να σταθούμε και να ακούσουμε την άποψη του ειδικού επί θεμάτων ενέρ-γειας, του οικονομολόγου Mehmet Öğütçü. Ο ίδιος εργάσθηκε στον ΟΟΣΑ και τώρα είναι διοικητικό στέ-λεχος σε πολυεθνική εταιρεία ενέργειας στο Λονδίνο. Αυτός κάνει και το «συνήγορο του διαβόλου». Ο ίδιος επισημαίνει: «Όσον αφορά τον αγωγό Ναμπούκο, όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα φυσικό αέριο». Αναφερόμενος δε σε όσα είπε ο Αυστριακός, αναφέρει: «Στο φυσικό αέριο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λογική του ράβε-ξήλωνε. Απαιτείται μια εγγύηση 20 - 25 ετών».

Κατά την άποψή του, στο θέμα του Ναμπούκο, στον οποίο μέτοχος είναι και η τουρκική εταιρεία BOTAŞ, πρώτα έγιναν οι διακυβερνητικές συνομιλίες και μετά οι ενδιαφερόμενοι βγήκαν προς αναζήτηση πιστώσεων. Ας εξετάσουμε μία-μία την κατάσταση των χωρών παραγωγής:

Η προτεραιότητα του Τουρκμενιστάν σε φυσικό αέριο είναι η Ρωσία. Επειδή δεν υπάρχουν επενδύσεις, τα αποθέματα του Τουρκμενιστάν παραμένουν ως έχουν, δηλαδή η χώρα αυτή δεν αποτελεί δεδομένο. Μετά έχουμε την Κίνα, η οποία υποσχέθηκε 40 δις. κυβικά μέτρα. Η παραγωγή του Καζακστάν μόλις που φθάνει στα 14 με 15 δις. κυβικά μέτρα. Δίνει και στη Ρωσία, ενώ και στο εσωτερικό του έχει μεγάλη κατανάλωση. Κατά τον Öğütçü, η μόνη ελπίδα του Ναμπούκο είναι το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποσχέθηκε τη διοχέτευση 8 - 9 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την περιοχή του Şahdeniz. Όμως, με-τά από την υπόσχεση αυτή, ο Πρόεδρος της ρωσικής Gazprom, Miller, άρχισε την περιοδεία του στη χώρα αυτή λέγοντας: «Δώστε σε εμάς το φυσικό αέριο».

Όσον αφορά το Ιράν, αν και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου, εντούτοις δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις. Μάλιστα, και το φυσικό αέριο, το οποίο πωλεί στην Τουρκία, το αγοράζει από το Τουρκμενιστάν, μεταπωλώντας το με μεγάλο κέρδος. Ο Öğütçü λέει: «Το Ιράν, ακόμη και αν παράγει φυσικό αέριο, δεν θα ήθελε ο Ναμπούκο να κερδίσει χρήματα. Θα επιθυμούσε να τραβήξει την Τουρκία στη δική του γραμμή».

Όσον αφορά το Ιράκ, στην παρούσα ταραχώδη κατάσταση δεν είναι δυνατή μια προμήθεια φυσικού αερίου. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ίδιος δεν βλέπει την πραγματοποίηση του Ναμπούκο τουλάχιστον στο «εγγύς μέλλον». Πάντως, και από την παρουσίαση του Mitschek έγινε φανερό ότι δεν έχει εξασφαλισθεί κάποια προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας – Ναμπούκο. Ένα μέρος των προβλημάτων πηγάζει από τη διαφορετική νομοθεσία που ισχύει στην Τουρκία και στην Ε.Ε., ενώ ένα άλλο μέρος έχει κλειδώσει από τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας όσον αφορά την ποσότητα και τη χρήση του φυσικού αερίου.

Ο Öğütçü χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Τουρκία είναι μια χώρα, της οποίας οι ανάγκες για φυσικό αέριο αυξάνουν. Η Ευρώπη με τον Ναμπούκο σκέπτεται τη δική της ασφάλεια ως προς το φυσικό αέριο. Έτσι, και η Τουρκία πρέπει να σκεφθεί τον εαυτό της. Η Ευρώπη μας λέει: “Πάρε το φυσικό αέριο από την Ανατολή και παράδωσέ το σε εμάς στη Δύση. Λάβε και τα χρήματα της διέλευσης”. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό»; Το μεγαλύτερο μέρος του αγωγού θα περνά από την Τουρκία, η οποία, ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ και οι σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν θα «συννεφιάσουν». Ο ίδιος αναρωτιέται: «Αξίζει»; Παράλληλα, δεν πιστεύει ότι ο Ναμπούκο θα συμβάλει και τα μέγι-στα στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εάν υπήρχε κάτι τέτοιο, αυτό θα ίσχυε και για την Ουκρανία».

Πώς, λοιπόν, η Τουρκία μπορεί να βγει κερδισμένη από τον Ναμπούκο; Ο ίδιος τονίζει: «Εάν παραμείνει στην Τουρκία ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου και η Τουρκία μετατραπεί σε μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, τότε θα βγούμε κερδισμένοι». Τα παζαρέματα για τον Ναμπούκο συνεχίζονται και μένει να δούμε αν η Τουρκία θα μπορέσει να πάρει αυτά τα οποία επιθυμεί.

Πάντως, ο Öğütçü επισημαίνει και το εξής: «Εάν μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας, Υπουργείου Εξωτερικών, BOTAŞ και TPAO δεν υπήρχαν διαφορές απόψεων, τότε τα πράγματα ίσως να ήταν ακόμη ευκολότερα»…

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ




Σύμφωνα με είδηση, η οποία καταχωρείται στην ιστοσελίδα της Hürriyet με υπογραφή Özgür Ekşi και με τίτλο «Έρευνα για τη λανθασμένη πορεία του πολεμικού πλοίου Turgutreis», η λανθασμένη πορεία την οποία ακολούθησε το τουρκικό πολεμικό πλοίο Turgutreis στο Αιγαίο έγινε αιτία δυσφορίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το τουρκικό πολεμικό προχθές πραγματοποιούσε εκπαιδευτική εργασία ανοικτά της Κρήτης και στα διεθνή ύδατα. Όμως, τόσο κατά τη μετάβασή του, όσο και κατά την επιστροφή του, ακολούθησε λανθασμένη πορεία. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, πέρασε τέσσερα μίλια δυτικά από το ελληνικό νησί Κέα και πέντε μίλια νότια από το Σούνιο και ανοίχθηκε στην ανοικτή θάλασσα. Στις 17:00, ακολουθώντας την ίδια πορεία, εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι ελληνικές Αρχές για την πορεία, την οποία ακολούθησε το πλοίο αυτό, το οποίο έχει αγκυροβολήσει στη Σμύρνη, διευκρινίζοντας ότι έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, προειδοποίησαν την Τουρκία.
Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας κατά τις βραδινές ώρες μετέβη στο Τ/ΥΠΕΞ και επέδωσε ρηματική διακοίνωση, αναφορικά με τη λανθασμένη αυτή πορεία. Το Τ/ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, η οποία άρχισε τη διερεύνηση του θέματος, προκειμένου να διευκρινισθεί γιατί το πολεμικό πλοίο βγήκε εκτός της πορείας του και παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Read more...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ [6]

Στην πρώτη σελίδα της Milliyet και με τον τίτλο «Ο Καράνταγι μίλησε για πρώτη φορά» αναφέρεται ότι ο πρώην αρχηγός των ΤΕΔ, στρατηγός ε.α. Ισμάηλ Χακκί Καράνταγι, μετά τις δηλώσεις του Γκιουνέι, που ήρθαν προχθές στο φως της δημοσιότητας, και τους ισχυρισμούς του ότι ο ίδιος είναι το υπ’ αριθμόν ένα όνομα της Εργκενεκόν, μίλησε στον επικεφαλής της Milliyet στην Άγκυρα Φικρέτ Μπιλά και το πρώτο που είπε ήταν: «Σε όλη τη διάρκεια της 50χρονης επαγγελματικής μου ζωής, δεν άκουσα ποτέ τέτοια ανοησία και ασυναρτησία».

Ο Τουντζάι Γκιουνέι είχε κατηγορήσει τον Καράνταγι, λέγοντας ότι είναι το πρώτο όνομα του πυρήνα της Εργκενεκόν. Ο Καράνταγι είπε ότι η πρώτη εντύπωση, που του έκανε ο Τουντζάι, παρακολουθώντας χθες την τηλεοπτική μετάδοση της κατάθεσής του, ήταν ότι πρόκειται για φρενοβλαβές άτομο, χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε «ασυναρτησίες».

Στο ερώτημα πώς αντιμετώπισε τους ισχυρισμούς του Τουντζάι για το άτομό του, απάντησε: «Τι να πω, άρχισα να γελάω. Σε τι κατάσταση έφτασε η Τουρκία! Λυπάται κανείς, όταν βλέπει τέτοια πράγματα».

Ο Καράνταγι είπε ότι δεν γνώρισε ποτέ τον ταξίαρχο ε.α. Κιουτσούκ και ότι για πρώτη φορά άκουσε γι’ αυτόν, όταν ήρθε στην επικαιρότητα η υπόθεση Εργκενεκόν.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber, σκάνδαλο χαρακτηρίζεται η ιατρική γνωμάτευση περί απώλειας μνήμης, που είχε δοθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία στον πρώην επικεφαλής της Δ/νσης Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραχήμ Σαχίν, μετά από τροχαίο ατύχημα που υπέστη, η οποία οδήγησε στην αμνήστευση του ανωτέρω από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σεζέρ.

Στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι ο ασθενής πάσχει ανεπιστρεπτί από απώλεια μνήμης. Όμως, αν παρατηρήσει κανείς τις νέες καταθέσεις του Σαχίν, αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για άτομο που έχει απολέσει τη μνήμη του. Και αυτό οδηγεί στην ερώτηση αν πράγματι ποτέ την είχε απολέσει, διότι προκύπτει το άλλο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν ο ανωτέρω με την ελλιπή μνήμη που διαθέτει, να έχει προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες, για τις οποίες κατηγορείται.

Λέγεται ότι ενδέχεται να ασκηθεί μήνυση εναντίον των ιατρών, που είχαν υπογράψει τη συγκεκριμένη ιατρική γνωμάτευση.

Read more...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ

H Hürriyet και η Posta φιλοξενούν άρθρο γνώμης του Mehmet Ali Birand με τίτλο «Η στενόχωρη πε-ρίοδος του στρατηγού Μπασμπούγ», με το οποίο ο συντάκτης προσπαθεί να απαντήσει στα αναγρα-φόμενα τον τελευταίο καιρό στον τουρκικό Τύπο περί σιωπής του στρατού, ενώ συγκλονίζεται ολόκληρη η χώρα από συλλήψεις σημαντικών προσώπων, ως επί τω πλείστον στρατιωτικών ε.α., και από κάθε είδους αποκαλύψεις για το ρόλο των ανωτέρω στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν.
Ο Birand, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Στις μέρες μας, αναμφίβολα, το άτομο που περνά δυσκολίες, λόγω της θέσης του, είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Από τη μια πλευρά, πρέπει να εναρμονισθεί με τους νόμους, προκειμένου να μη δη-μιουργήσει την εντύπωση ότι είναι αντίθετος με τη διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν, και από την άλλη να αντισταθεί στις πιέσεις, οι οποίες προέρχονται τόσο από το εσωτερικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων [ΤΕΔ], όσο και εκτός αυτών. Πρέπει να ηρεμήσει τις ταραχές που υπάρχουν, αλλά και να ε-μποδίσει μια ενδεχόμενη φθορά του θεσμού, τον οποίο διοικεί. Βεβαίως, μαζί με όλα αυτά, πρέπει να διεξάγει και τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Κατά συνέπεια, βρίσκεται σε άκρως δυσχερή θέση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν, περισσότερο από όλους, ενόχλησε τις ΤΕΔ. Βεβαίως, αυτό δεν αναφέρεται κατά ξεκάθαρο τρόπο, όμως μέσα από τις γραμμές του κατηγο-ρητηρίου ενοχοποιούνται μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είτε απευθείας, είτε κατά τρόπο πλάγιο. Είτε είναι εν ενεργεία, είτε ε.α. Η προσοχή όλων στρέφεται προς την ευθύνη του Στρατού. Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του στρατεύματος έχει τεθεί κάτω από τη μέγγενη αρκετών πλευρών.
● Αυτοί, οι οποίοι πιστεύουν στην Εργκενεκόν, θεωρούν βέβαιο ότι οι ΤΕΔ, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση αυτή. Μετά την υπόθεση Σουσουρλούκ διευκρινίζουν ότι η σκιά του στρατού δεν έχει αποσυρθεί. Έτσι, απαιτούν να ζητηθεί και ο λογαριασμός.
● Η κοσμική πλευρά, πάλι, κατηγορεί το Γενικό Επιτελάρχη ότι έχει μείνει αδρανής απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Μάλιστα, τμήμα της πλευράς αυτής υιοθετεί ακόμη σκληρότερη στάση. Ισχυρίζονται ότι ο στρα-τός εδώ και χρόνια έχει μείνει αδρανής και ότι, ενώ θα έπρεπε να επέμβει με ενεργό τρόπο, αυτός παρα-μένει ως ένας απλός θεατής. Ισχυρίζονται, ακόμη, ότι η Τουρκία χάνεται μέσα από τα χέρια τους.
● Τα στελέχη των ΤΕΔ είναι πυρ και μανία με την πορεία αυτή. Τόσο το σημείο, στο οποίο έχει φθάσει η υπόθεση Εργκενεκόν, όσο και οι εξελίξεις στη χώρα, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους υπηρε-τούντες αξιωματικούς. Μάλιστα και το γεγονός ότι τέθηκαν υπό κράτηση οι ε.α. διοικητές τους και ανα-κρίνονται από πολιτικούς Εισαγγελείς, αυτό δεν μπορούν να το αποδεχθούν με τίποτε.
● Οι ε.α. στρατιωτικοί και αυτοί με τη σειρά τους είναι έξαλλοι. Το γεγονός ότι τέθηκαν υπό κράτηση οι ε.α. συνάδελφοι και φίλοι τους έχει δημιουργήσει μεγάλο αντίκτυπο. Οι αντιδράσεις αυτές δεν περιορίζο-νται μόνο στις συζητήσεις, που πραγματοποιούνται μέσα στις στρατιωτικές λέσχες, ή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν μεταξύ τους. Πραγματοποιούνται υψηλόφωνες συζητήσεις, οι οποίες φθάνουν μέχρι και το Γενικό Επιτελείο.
● Από τα ΜΜΕ το Γενικό Επιτελείο δέχεται επικρίσεις τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά. Υ-πάρχει μια κατάσταση διασταυρούμενων πυρών. Βεβαίως, όλη η ευθύνη στριφογυρίζοντας έρχεται και συσσωρεύεται στην πόρτα του στρατηγού Μπασμπούγ.

Οι ΤΕΔ δεν παρεμποδίζουν τη νόμιμη διαδικασία:
Ο Γενικός Επιτελάρχης, μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό, πρέπει να βρει έναν παράγοντα ισορροπίας. Αρχικά, ο Γενικός Επιτελάρχης δεν θέλει ο φορέας που εκπροσωπεί, να φανεί ότι παρεμποδίζει τη διε-ρεύνηση της Εργκενεκόν ή ότι συμπορεύεται μαζί της. Κάνει ό,τι απαιτούν οι νόμοι. Δεν προβάλλει α-ντίρρηση στη σύλληψη των στρατιωτικών. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι παρουσιάζονται με τα κατάλληλα νομικά έγγραφα, δεν αποπέμπονται. Όμως, για τη στάση του αυτή, οι αντιδράσεις που προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό του στρατεύματος, είναι βαριές. Ιδίως δε για το γεγονός ότι οι συλληφθέ-ντες τυγχάνουν και «απάνθρωπης» μεταχείρισης. Ο Μπασμπούγ, πάντως, δεν αλλάζει τη στάση του. Δεν δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο, κατά καιρούς, πίσω από κλειστές πόρτες πραγματοποιεί και «κά-ποιους λεπτούς» χειρισμούς.

Τι άλλη αντίδραση μπορεί να δείξει;
Επιπλέον, ο Γενικός Επιτελάρχης τι είδους άλλη αντίδραση μπορεί να δείξει; Αυτοί, οι οποίοι θέλουν μια επέμβαση του στρατού και πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη επιλογή, «ζητούν μια περισσότερο ενεργό στάση». Όμως, δεν βλέπουν, ή δεν θέλουν να δουν, ότι οι εποχές για παλαιού τύπου επεμβάσεις έχουν παρέλθει. Εν τω μεταξύ, κάθε λέξη, που θα πει ή κάθε κίνηση, που θα κάνει ο Γενικός Επιτελάρχης για την Εργκενεκόν, αλλά και για τους συλληφθέντες στρατιωτικούς, σχολιάζεται ως επέμβαση των ΤΕΔ για την προστασία των μελών τους.
Άραγε, δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή; Τι μέλει γενέσθαι, προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες από τα μάτια μιας μερίδας της κοινής γνώμης και να αντιστραφεί η κατάσταση; Πάντως, στην παρούσα φάση το πλέον λανθασμένο βήμα θα ήταν να υιοθετηθεί μια στάση, η οποία θα υποδηλώνει ότι υπάρχουν πα-ρεμποδίσεις στην εκδίκαση της υπόθεσης Εργκενεκόν. Τότε, ακριβώς, θα δημιουργηθεί και η αίσθηση ότι οι ΤΕΔ έχουν κάτι να κρύψουν. Κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Επειδή υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, ο στρατηγός Μπασμπούγ δεν επιθυμεί να διαχειριστεί τις σχέσεις του με την πολιτική εξουσία κάνοντας δηλώσεις ενώπιον της κοινής γνώμης. Κάτι το οποίο είναι πολύ σωστό…

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ

H Referans φιλοξενεί άρθρο γνώμης με τίτλο «Η 19η Ιανουαρίου να ανακηρυχθεί ημέρα των μειονοτήτων», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Σε τρεις ημέρες θα έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ. Νομίζω ότι επέστη πλέον ο καιρός η 19η Ιανουαρίου «να ανακηρυχθεί ημέρα εορτασμού των μειονοτήτων της Τουρκίας».

Στις 23 Ιανουαρίου θα κάνει την πρεμιέρα της και η κινηματογραφική ταινία του Tomris Giritlioglu, η οποία έχει ως θέμα «τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου». Την περασμένη Δευτέρα, το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του προς τα σχολεία της χώρας έδινε την εντολή να καταδικασθούν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Έτσι, μέσα στα μυαλά των μικρών παιδιών εμφύτευσαν και τον «αντισημιτισμό».

Ο φίλος δημοσιογράφος Στέλιος Μπερμπεράκης θυμήθηκε το ξύλο, που είχε φάει στο σχολείο του στην Άγκυρα, λόγω της Κύπρου, αλλά και επειδή ήταν παιδί της μειονότητας. Διότι αυτός ήταν ένας Ρωμιός και έπρεπε να πληρώσει το λογαριασμό μίσους που στρεφόταν τότε εναντίον των Ρωμιών.

Η στρατιωτική θητεία της μειονότητας

Είναι πολύ δύσκολο να ανήκει κανείς σε μειονότητα στην Τουρκία. Εξάλλου, πόσα άτομα απέμειναν; Αυτοί στην Τουρκία, εάν είναι Εβραίοι, θεωρούνται Ισραηλινοί, εάν είναι Ρωμιοί, θεωρούνται Έλληνες και, εάν είναι αρμενικής καταγωγής, θεωρούνται Αρμένιοι της Αρμενίας. Έτσι αντιμετωπίζουν και την ανάλογη μεταχείριση.

Θυμάμαι σημειώνει ο αρθρογράφος όταν υπηρετούσα τη θητεία μου, δίπλα μου ήταν ο Εβραίος φίλος μου Ισαάκ. Για την εβδομαδιαία άδειά μας εμφανιστήκαμε ενώπιον του λοχαγού. Εγώ πήρα αμέσως το χαρτί της άδείας μου. Όταν έφθασε η σειρά του Ισαάκ, ο λοχαγός κοίταξε προσεκτικά την αίτησή του και, αφού του έριξε ένα βλέμμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, του είπε: «Τι είδους όνομα είναι αυτό; Εσύ δεν είσαι Τούρκος»; Εγώ, τη στιγμή εκείνη, έμεινα άφωνος. Ένα άτομο, το οποίο φορούσε τη στρατιωτική στολή της Τουρκίας, ο διοικητής το ρωτούσε: «Εσύ δεν είσαι Τούρκος»;

Ο Ισαάκ με χαμηλή φωνή απάντησε ότι είναι Εβραίος και ότι ανήκει στη μειονότητα... Ο λοχαγός μουρμουρίζοντας κάτι του έδωσε πίσω την αίτησή του. Στενοχωρήθηκα πολύ, κάτι το οποίο είπα και στον Ισαάκ. Εκείνος μου απάντησε να μην δίνω σημασία, διότι ο ίδιος εδώ και χρόνια έχει συνηθίσει στη μεταχείριση αυτή. Οι μειονότητες στη χώρα μας βιώνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές σε καθημερινή βάση.

Είχε ξεσηκωθεί η διασπορά

Οι μειονότητες στην Τουρκία δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τίποτε ούτε από το Ισραήλ, ούτε από την Ελλάδα, αλλά ούτε και από την Αρμενία. Ο Ντινκ, ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του, συμμετείχε σε διάλεξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Ντινκ δέχθηκε τη μεγαλύτερη αντίδραση από την αρμενική διασπορά. Αυτή μοίρασε στους δημοσιογράφους διάφορα δελτία Τύπου, με τα οποία χαρακτήριζε τον Ντινκ «πράκτορα της Τουρκικής Δημοκρατίας», σε μια προσπάθεια να δυναμιτίσει τη διάλεξη. Ο Ντινκ, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους, είπε: «Με τέτοιου είδους αποφάσεις περί γενοκτονίας, δεν μπορείτε να εξαγνίσετε τις συνειδήσεις σας. Ένας από τους κύριους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής είσθε κι εσείς».

Δυστυχώς, αργότερα, οι εχθροί της μειονότητας τον έβγαλαν από ανάμεσά μας. Μετά από τρεις ημέρες είναι η επέτειος της δολοφονίας του. «Η 19η Ιανουαρίου ας ανακηρυχθεί ημέρα των μειονοτήτων». Προκειμένου να μην ξεχάσουμε όλες αυτές τις μειονότητες, οι οποίες ζουν ακόμη στη χώρα αυτή Αλλά και με τη σκέψη ότι έχουμε και ένα χρέος συνείδησης απέναντί τους.

Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι συνταρακτικές εξελίξεις στην υπόθεση της ‘Τρομοκρατικής Οργάνωσης Εργκενέκον’ τις τελευταίες ημέρες, επισκίασε, στα τουρκικά ΜΜΕ, το θέμα της Γάζας, αν και εξακολουθούν να καταβάλλονται προσπάθειες διαμεσολάβησης για εκεχυρεία και ειρήνευση από την τουρκική κυβέρνηση και να γίνονται μαζικές διαμαρτυρίες κατά την έξοδο των πιστών από την προσευχή της Παρασκευής. Μια νέα διάσταση, η οποία δεν προβλήθηκε πολύ από τις τουρκικές εφημερίδες, ήταν ‘η τήρηση ενός λεπτού σιγής’ σε όλα τα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Τουρκίας την Τρίτη 13/1 για τα παιδιά της Γάζας.

Γνωστού όντως ότι ο Τ/Π Ερντογάν προέβη και προβαίνει σε σκληρότατες ?αλλά συναισθηματικά φορτισμένες- δηλώσεις (‘το Ισραήλ είναι απάνθρωπο’, ‘θα πνιγεί στα δάκρυα των μανάδων’κλπ), που ξεπερνούν, όπως σχολιάζει η αναλύτρια Ντενίζ Αρίμπογαν (πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ της Κ/πολης), τις σκληρές ?αλλά επιθετικές- δηλώσεις ακόμη και του Αχμεντινετζάτ, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, βάσιμα, επισκοπώντας τις εφημερίδες των τελευταίων ημερών, ότι εξακολουθεί μεν να προβάλλεται η κατάσταση κρίσης από άποψη ανθρωπιστική και ηθική με έντονη μονομέρια εναντίον του Ισραήλ, αλλά, ότι συγχρόνως το θέμα ανάγεται πλέον από τους αρθρογράφους τους πιο εξειδικευμένους στα μεσανατολικά ζητήματα σε σφαίρες πιο θεωρητικές. Η πιο θεωρητική αυτή συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν κυρίως η Νουράϊ Μέρτ (Ραντικάλ), ο Αλί Μπουλάτς (Ζαμάν), αλλά και ο Ιμπραχίμ Καράγκιουλ (Γενί Σαφάκ), περιστρέφεται γύρω από το θέμα ‘της επιρροής της Χαμάς και του Ιράν στην περιοχή’, του ‘πώς κάποιοι τούρκοι ακαδημαϊκοί [λανθασμένα] παρουσιάζουν τη Χαμάς ως τον ‘δούρειο ίππο’ του Ιράν στον σουνιτικό κόσμο’ και ‘αν το Παλαιστινιακό έχει μπει υπό την αιγίδα του Ιράν’. Στις τουρκικές εφημερίδες σχολιάζεται ‘η μεροληψία των δυτικών ΜΜΕ υπέρ του Ισραήλ’, ενώ ο Αλί Μπουλάτς κατέληγε στο προχθεσινό του άρθρο στη ‘Ζαμάν’ ότι ‘το ζήτημα μπορεί να είναι ‘σκηνοθεσία’ που θα προσφέρει νέες δυνατότητες ελιγμών στην ηγεσία Ομπάμα’.

Το πιο νέο στοιχείο, από ειδησεογραφικής απόψεως, που προβάλλεται στα εδώ ΜΜΕ, είναι η είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αλ Χαγιάτ του Λονδίνου, και μεταδόθηκε πρώτα από το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV (14/1), ότι ‘η Χαμάς αντιτίθεται στην τοποθέτηση διεθνούς δύναμης στο σύνορο της Γάζας, βλέπει όμως ζεστά την τοποθέτηση τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή’. Στο σχετικό δημοσίευμα της Αλ Χαγιάτ υποστηρίζεται ότι η πρόταση αυτή διαβιβάστηκε στον ηγέτη της Χαμάς Χαλίντ Μεσάλ, που ζει εξόριστος στη Συρία (σσ: ο Μεσάλ είχε επισκεφτεί την Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2006) από τον Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στη Δαμασκό. Για το θέμα αυτό, αλλά και με σκοπό την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Χαμάς, βρίσκεται στο Κάϊρο ως ‘ειδικός απεσταλμένος’ του Ερντογάν, ο σύμβουλός του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το άρθρο που μεταφράζουμε ολόκληρο παρακάτω είναι του έμπειρου δημοσιογράφου Ταρχάν Ερντέμ, που αρθρογραφεί στη ‘Ραντικάλ’. Έχει τίτλο «Η μεσανατολική πολιτική στην εκπαίδευση» (φ. 15.1.2009) και έχει ενδιαφέρον αφενός επειδή καταγράφει την αντίδραση, η οποία δεν έγινε ευρύτερα αισθητή, στην εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας για την «τήρηση 1 λεπτού σιγής για τα παιδιά της Γάζας», αλλά, κυρίως, επειδή προσθέτει στην προβληματική του παρόντος μια άλλη διάσταση: αυτή της ‘ιστορικής έλλειψης σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τον αραβικό κόσμο’. Σημειώνουμε ότι ο Ερντέμ θεωρείται ο καλύτερος εκλογολόγος της Τουρκίας και έχει πολύ καλή γνώση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της γείτονος, διακρίνεται δε για το ‘ήπιο’ του ύφους του.

«Ο Υπουργός Παιδείας Χουσείν Τσελίκ, προέβη την περασμένη Δευτέρα (12/1) σε μια κίνηση που δεν ταιριάζει στο υπουργείο του: με εγκύκλιο του υπουργείου ζητήθηκε από τα δημοτικά και τα λύκεια όλης της χώρας ‘να τηρήσουν, την επόμενη ημέρα (13/1), ενός λεπτού σιγή για τα εκατοντάδες παιδιά και ιδιαίτερα τους μαθητές της Παλαιστίνης’ και να οργανώσουν διαγωνισμούς ζωγραφικής και έκθεσης με θέμα ‘Το ανθρώπινο Δράμα της Παλαιστίνης’. Νέα εγκύκλιος, που εκδόθηκε αμέσως μετά από την παραπάνω, γνωστοποιήθηκε στα σχολεία ότι ‘απαλλάσσονται’ από τον διαγωνισμό ζωγραφικής και έκθεσης.

Ο Χαλούκ Σαχίν ασχολήθηκε με το θέμα στο χθεσινό του άρθρο στη ‘Ραντικάλ’ κι έγραψε θαυμάσια την ανθρωπιστική του πλευρά. Μεταφέρω εδώ τα δικά του λόγια :

« (....) τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το σκόρπισμα τρόμου και θανάτου σε παιδιά (...). Πιστεύω ότι η ενός λεπτού σιγή στα σχολεία είναι ένα σοβαρό λάθος, που θα μπορούσε να σπείρει το μίσος στο άγουρο μυαλό των παιδιών μας. Ο υπουργός Τσελίκ, έδωσε, δυστυχώς, ένα κακό παράδειγμα, πρωτοστατώντας στην εκδήλωση αυτή. Με συντρίβει και μόνο η σκέψη του τι θα αισθανόταν έστω και ένα εβραιόπουλο σε ένα από αυτά τα σχολεία! Πώς να ξεχωρίσουν οι συνομίληκοι φίλοι του τον ισραηλινό, τον εβραίο, τον ιουδαίο; Δεν μπορεί, η συλλογική διαμαρτυρία για τα παιδιά που σκοτώνονται στη Γάζα, να γίνει η απαρχή αντι-σημιτικών προκαταλήψεων που θα διαρκέσουν μια ζωή; (...)

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εγκύκλιος του Υπουργού για την τήρηση ενός λεπτού σιγής, είναι αποτέλεσμα των λόγων του Πρωθυπουργού εναντίον του Ισραήλ. Προστίθεται έτσι, η ενός λεπτού σιγή των μαθητών, στα συλλαλητήρια κατά την έξοδο από τα τζαμιά τις Παρασκευές, και υπογραμμίζεται το βάθος και το εύρος της αντίδρασης του λαού εναντίον του Ισραήλ!

Ωστόσο, μια κυβέρνηση, πρέπει να καταπραϋνει τα αισθήματα του λαού και όχι να τα κεντρίζει. Με την αντίληψη αυτή, ο Πρωθυπουργός φέρθηκε σαν να ήταν μέρος του προβλήματος όταν ανέκυψαν τα ζητήματα του Ιράκ, του Ιράν και της Παλαιστίνης, τουλάχιστον, αυτό άφησε να εννοηθεί.

Βλέποντας την εικόνα αυτή, ορίζω την μεσανατολική πολιτική του ΑΚΡ ως ‘επιθυμία να λαμβάνω πρωτοβουλίες και να έχω λόγο στα ζητήματα που αφορούν όλες τις αραβικές χώρες’. Αν είναι έτσι, η προσέγγιση αυτή ή ο στόχος δεν φαίνονται ρεαλιστικές.

Πρωτίστως, η πολιτική αυτή δεν έχει ιστορικό έρεισμα. Κατά την πρόσφατη ιστορία, ιδιαιτέρως, οι Άραβες έχουν επιδείξει μια ευαισθησία κατά του ενδιαφέροντος μας για τα προβλήματά τους. Δεν κατέστη κατά κανένα τρόπο δυνατόν να δημιουργηθούν ειλικρινείς φιλίες, και κάποια αναποδιά ξεπήδησε πάντοτε, εκεί που λέγαμε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να αλλάξει αυτή η στάση τους σύντομα.

Κι ας επιστρέψουμε στο παρόν: Στα τελευταία γεγονότα στην Παλαιστίνη, ο Πρωθυπουργός προβαίνοντας στις κινήσεις του, αντί να περιορίσει τον δράστη ‘του ανθρώπινου δράματος’ μόνο με την ισραηλινή κυβέρνηση, επεξέτεινε [το σφάλμα] σε όλους του Εβραίους κι αν όχι ακριβώς έτσι, ας το πούμε αλλιώς: μίλησε με τρόπο που ευνοούσε την αντίληψη των λεγομένων του κατ’ αυτό τον [αρνητικό] τρόπο.

Εμείς, αντιδρώντας στο βομβαρδισμό χωρίς διάκριση στρατιωτικών και πολτικών στόχων, πρέπει να αποφεύγουμε να πληγώνουμε το κοινό αίσθημα του ισραηλινού λαού.»

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP