Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η B.T.T.A.D.K ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΛΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΡΟΔΟΥ


Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (B.T.T.A.D.K) στις 26 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, δημοσιεύοντας δελτίο τύπου, κατήγγειλε την επίθεση που έγινε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου.

Στην καταγγελία της Συμβουλευτικής επιτροπής αναφέρεται πως ¨Μάθαμε από τον τύπο σχετικά με την άσχημη επίθεση που έγινε στην Ρόδο σε βάρος του ιδρυθέντος από ομογενείς μας Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου. Θέλουμε να τονίσουμε πως τέτοιου είδους επιθέσεις επιφέρουν ζημιά στο περιβάλλον ειρήνης και γαλήνης. Ως Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, με λύπη καταγγέλλουμε αυτήν την επίθεση, και καλούμε στο καθήκον τους αρμόδιους ώστε να μην επαναληφθούνε παρόμοια γεγονότα¨.

Όπως είναι γνωστό ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης(BTTDD) σχετικά με το θέμα στις 24 Δεκεμβρίου ανέφερε πως ¨ Μαθαίνουμε πως στο νησί της Ρόδου της Ελλάδας, προχτές οργανώθηκε επίθεση με μολότοφ η οποία προκάλεσε και ελαφρές ζημίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αδελφοσύνης Μουσουλμάνων Ρόδου. Καταγγέλλουμε με οργή αυτού του είδους τις επιθέσεις που δεν ωφελούνε τις δύο κοινότητες στον δρόμο τους προς την ειρήνη, και επιθυμούμε την συντομότερη δυνατή σύλληψη αυτών που την πραγματοποίησαν.¨.

Εφ. Μπιρλίκ 27-12-2010



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Οσμή προβικάτσιας στον αέρα και πάλι. Και εξηγούμαστε...τόσα χρόνια διαβιεί συκγεκριμένος αριθμός μουσουλμάνων στα Δωδεκάνησα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Ξαφνικά η Τουρκία θυμήθηκε ότι υπάρχουν και αυτοί και προσπαθεί με κάθε τρόπο θα θέσει θέμα μειονότητας και να τους βάλει στο πακέτο των μουσλουμάνων της Θράκης στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Μέχρις εδώ όλα καλά από την μεριά των γειτόνων, γιατί από τη δική μας την πλευρά... Πως θα ενταχθούν οι μουσουλμάνοι της Δωδεκανήσου στη Συνθήκη της Λωζάνης όταν αυτή υπογράφτηκε μίλαγε μόνο για τους μουσουλμάνους της Θράκης; (Οι δωδεκανήσιοι μουσουλμάνοι τότε το 1923 ήταν ακόμη υπό ιταλική κατοχή μιας και τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1946).

Πάλι μαθήματα ιστορίας χρειάζονται κάποιοι....και ας φροντήσουν να στριμώξουν διπλωματικά έστω και μια φορά την Τουρκία στον τοίχο.

Αλήθεια γιατί αυτό το ενδιαφέρον μιας επιτροπής από τη Θράκη για τους μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου;

Read more...

ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ. Η κυβέρνηση του Παπανδρέου επιμηκύνει την θητεία των μουφτήδων !


Παρά το ότι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει εκλέξει τους μουφτήδες της, το Ελληνικό κράτος πάλι επεκτείνει των θητεία των από χρόνια διορισθέντων δικών του μουφτήδων. Όπως είναι γνωστό –τι σύμπτωση- την περασμένη βδομάδα μιλώντας στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ζήτησε εκλογή μουφτήδων. Το να ζητά ο Χατζηοσμάν εκλογή μουφτήδων παρά το ότι ήδη υπάρχουν οι εκλεγμένοι μουφτήδες, γεννά διάφορα ερωτήματα.

Όμως η εφημερίδα Μπιρλίκ με βάση πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές στην Αθήνα, έμαθε πως το σχετικό υπουργείο ετοιμάζεται να παρατείνει τη θητεία των ήδη υπαρχόντων διορισθέντων μουφτήδων, από 6 έως 10 χρόνια, αρχής γενομένης από την 29 Δεκεμβρίου. Αναφέρεται πως δεν θα είναι 6 χρόνια διότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον νόμο. Το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά, περιφρονώντας τον αγώνα που για χρόνια έχει δώσει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, αποκαλύπτεται πως δεν θα διορίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας . Αν και ακούγονται φήμες πως η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους βουλευτές μια εργασία σχετικά με τους μουφτήδες, και πως στη βάση αυτή οι Ιμπραίμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε είχαν ετοιμάσει μια εργασία που προσέφεραν , αλλά φαίνεται πως δεν υπήρχε από κάτω η υπογραφή του Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Στην σχετική με τους μουφτήδες αναφορά προβλέπεται πως αυτός που θ γίνει μουφτής πρέπει να είναι από 45 έως 65 χρονών. Δηλαδή προέβλεπε πως αν ο μουφτής αρχίσει τα καθήκοντα του στα 45, μετά από 20 χρόνια θητείας στα 65, βγαίνει στην σύνταξη. Έτσι δεν θα ίσχυε το σενάριο ¨μουφτής μέχρι θανάτου¨ που τόσο πολύ έχει κατηγορηθεί.

Φαίνεται όμως πως δυστυχώς ο κυβερνητικός βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν και το Ελληνικό κράτος δεν έλαβε υπόψη του αυτήν την αναφορά. Διότι με βάση τις πληροφορίες μας οι διορισμένοι από την Ελλάδα μουφτήδες θα συνεχίσουν τα καθήκοντα τους. Παρά το ότι η μειονότητα είχε εκλέξει τους μουφτήδες που ήθελε. Γίνεται αντιληπτό πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν θα μπορέσει να δει τους από χρόνια εκλεγμένους μουφτήδες να αναλαμβάνουν καθήκοντα, και το χάος με τους ¨πολλούς μουφτήδες¨ θα συνεχιστεί.

Εφ. Μπιρλίκ 29-12-2010

Read more...

ΚΟΥΡΔΟΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ DTP, ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Περιμένει πολιτικό άσυλο κλεισμένος στο terminal


Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Μνήμες από την υπόθεση Οτσαλάν ξυπνά η περίπτωση του Μουσταφά Σαρικάια, υψηλόβαθμου στελέχους του κουρδικού κόμματος DTP (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα), που κρατείται από τις παραμονές των Χριστουγέννων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αναμένοντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η άφιξη του 45χρονου Κούρδου προκάλεσε το ενδιαφέρον πολιτευτών, βουλευτών και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μέσω της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την έκβαση της υπόθεσης και την τύχη του κρατουμένου, αναφέρουν πληροφορημένες πηγές.

Το αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών, που εκτελούσε την πτήση Πάφος-Σόφια, προσγειώθηκε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη στις 16.05 το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στη Βουλγαρία την ημέρα εκείνη. Στο διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το όνομα Σαρικάια, που αναγραφόταν στο νομιμοφανές βουλγαρικό διαβατήριο, είναι καταχωρισμένο στο σύστημα Σέγκεν και ότι σε βάρος του εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης.

Κινδυνεύει
Ο 45χρονος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του, ενώ παραδέχτηκε αβίαστα την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων, που φαίνονταν γνήσια και έφεραν σφραγίδες ελέγχου των κυπριακών αρχών. Αμέσως υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση και αναμένεται να απαντηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών.

Η διαδικασία άμεσης επιστροφής στην πρώτη χώρα εισόδου της Ε.Ε., δηλαδή την Κύπρο, δεν τηρήθηκε και ο 45χρονος παρέμεινε στον Κρατικό Αερολιμένα της Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «παράνομη είσοδο», για «κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων» και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

«Αναγκάστηκα να βγω παράνομα από την Τουρκία, επειδή διώκομαι για την 30χρονη πολιτική μου δράση. Γι' αυτό το λόγο φυλακίστηκα, από το 1984 έως το 2004», ανέφερε στην απολογία του ο Σαρικάια και σημείωσε ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του DTP, που κρίθηκε παράνομο στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2009. Οι τουρκικές αρχές το συνδέουν με το ΡΚΚ.

Αθώωση
Μετά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο και δέχτηκε την «κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει το άδικο», εφαρμόζοντας το άρθρο 25 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του νόμου «περί αλλοδαπών», που προβλέπει ατιμωρησία «στους πρόσφυγες και στα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα, κατά την έννοια της Σύμβασης της Γενεύης του 1951».
Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται η ενημέρωση της χώρας που καταζητεί ένα πρόσωπο, όταν υπάρχει αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

* http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=236774

Read more...

Νέα πρόταση βόμβα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Μάθημα Θρησκευτικών με επισκέψεις σε τζαμιά


Με το σκεπτικό ότι το μάθημα στη σημερινή του μορφή αποτελεί κατήχηση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προτείνει να διδάσκονται οι μαθητές βασικές αρχές του Ισλάμ, του βουδισμού και του καθολικισμού για να μη νιώθουν «άβολα» (!) όταν έρχονται σε επαφή με αλλόθρησκους

Μετά την Ιστορία το υπουργείο Παιδείας «πιάνει» και τα Θρησκευτικά, σχεδιάζοντας τη συνολική αλλαγή του μαθήματος προκειμένου να απαλλαγεί από τον κατηχητικό και δογματικό του ρόλο, που αφορά μόνο στην ορθόδοξη πίστη, με σκοπό να γίνει περισσότερο ιστορικός και πολιτιστικός για όλες τις θρησκείες.

Υστερα από τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για μετατροπή του μαθήματος της Ιστορίας σε προαιρετικό που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», έρχεται νέα πρόταση από την αρμόδια ομάδα εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, βάσει της οποίας τα Θρησκευτικά κάνουν κατήχηση και πρέπει να διευρυνθούν ώστε να μετατραπούν σε ιστορία και γνώση όλων των γνωστών θρησκειών.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου επεσήμανε ότι ακόμα και οι ορθόδοξοι μαθητές θα μπορούν να απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά, καθώς η θρησκεία αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Αναφερόμενος εμμέσως στη μετατροπή του μαθήματος σε προαιρετικό, που σημαίνει ότι είναι θέμα απόφασης του μαθητή και της οικογένειάς του, ο κ. Γιαγκάζογλου τονίζει ότι ήδη κάποιοι μαθητές ορθόδοξοι έχουν προσφύγει σε ανέξαρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, για να απαλλαγούν από τα Θρησκευτικά αιτιολογώντας ότι πρόκειται για ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο κ. Γιαγκάζογλου εξηγώντας το νέο μοντέλο του μαθήματος, το οποίο θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει ότι πρέπει να διευρυνθεί και να μην αφορά μόνο στην ορθόδοξη θρησκεία.

«Ολες οι γνωστές θρησκείες, όπως επί παραδείγματι ο βουδισμός, ο προτεσταντισμός, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Ισλάμ, πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος και συνεχίζει: «Θα ήταν σωστό οι μαθητές να μπορούν να επισκέπτονται στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και ένα τζαμί και όχι μόνο τις εκκλησίες».

Επίσης, ο κ. Γιαγκάζογλου αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή το μάθημα έχει ομολογιακό χαρακτήρα και περιορίζεται μόνο στην ορθόδοξη θρησκεία εν είδει κατηχητικού. Μέχρι τώρα το μάθημα είναι μονοφωνικό και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Οπως εξηγεί ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι μαθητές έρχονται ολοένα και συχνότερα σε επαφή με ξένους συμμαθητές τους και πρέπει να είναι ενήμεροι για τη θρησκεία τους, προκειμένου να μην τους ξενίζουν οι διαφορετικές καταστάσεις.

Στον νέο τύπο του μαθήματος των Θρησκευτικών ο κ. Γιαγκάζογλου προτείνει να σταματήσει η κατήχηση και να διευρυνθεί το μάθημα, στο πλαίσιο της διδασκαλίας στους μαθητές όλων των μεγάλων θρησκειών, καθώς οι αυριανοί πολίτες, όπως επισημαίνει ο ίδιος, πρέπει να έχουν τέτοιου είδους γνώσεις. Ο ειδικός σύμβουλος υποστηρίζει ότι δεν αλώνεται η πίστη από τη διεύρυνση του μαθήματος των Θρησκευτικών πέραν των στοιχείων της Ορθοδοξίας, επισημαίνοντας ότι μέσα από το νέο μάθημα που θα είναι σαφώς πιο διευρυμένο οι μαθητές, ακόμα και αυτοί του Δημοτικού, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με στοιχεία από τις παραδόσεις και άλλων λαών μέσω της θρησκείας.

Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα, ο κ. Γιαγκάζογλου υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς δεν επιβάλλεται η διδασκαλία της ορθόδοξης πίστης, αλλά τονίζεται ότι σκοπός της παιδείας είναι η καλλιέργεια της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης.

Η αντίδραση τής εκκλησιάς

«Αντιμετωπίζουν τον μαθητή σαν ηλεκτρονικό υπολογιστή»

Παρέμβαση για το νέο Λύκειο που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας έκανε η Εκκλησία της Ελλάδος με φυλλάδιο που διανεμήθηκε την περασμένη Κυριακή σε όλους τους ναούς της χώρας. «Αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται» αναφέρει το φυλλάδιο της Εκκλησίας και συνεχίζει: «Μας προβληματίζει η κατάσταση της παιδείας μας, γιατί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει τον μαθητή όχι ως πρόσωπο, αλλά σαν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το μόνο που κάνει είναι να ‘‘τον φορτώνει’’ με ύλη αδιαφορώντας για την όλη του προσωπικότητα, και γι’ αυτό τα παιδιά μας δικαιολογημένα αντιδρούν. Γι’ αυτό αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται».

Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων εξέφρασε την αντίθεσή της με τις απόψεις του συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ζητώντας αναμόρφωση εκ βάθρων της ομάδας εργασίας για το μάθημα των Θρησκευτικών και τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη ομάδα προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της όσον αφορά στον χαρακτήρα και στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος.

Η Ενωση Θεολόγων απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου για τον τρόπο συγκρότησης της ομάδας εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος
«Δεν θα σταθούμε άφωνοι». Αυτό το σαφές μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε όλους όσοι προτείνουν τη μετατροπή της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών σε προαιρετική.«Μας έχουν αναστατώσει όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας πρόσφατα σε καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής στην Αθήνα.
PROTO THEMA

Read more...

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Βγήκε η απόφαση της αγωγής που είχε υποβάλλει στην Γκιουντέμ η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου που υπηρετούσε στο τουρκικό δημοτικό του Μεγάλου Δερείου περιοχής Έβρου. Το δικαστήριο επιβάλλει ποινή αποζημίωσης 90.000 ευρώ.
Η Νικοπούλου ισχυριζόμενη πως η είδηση που δημοσιεύτηκε στον μειονοτικό τύπο πως ζήτησε από τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού ¨να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ¨, είναι αβάσιμη, υπέβαλλε αγωγή ζητώντας 1 εκ ευρώ από κάθε μία από τις εφημερίδες Γκιουντέμ, Μιλλέτ και Μπιρλίκ. Η δίκη της Μιλλέτ εκδικάστηκε στην Ξάνθη και της Γκιουντέμ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Ο Ιλχάν Ταχσίν, ιδιοκτήτης της εφημερίδας στην οποία επίσης είχε υποβληθεί μήνυση, δημοσίευσε διάψευση και αργότερα ζήτησε συγγνώμη από την Χαρά Νικοπούλου.

90 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής ανακοίνωσε την σχετική με την εφημερίδα Γκιουντέμ απόφαση του στις 20 Δεκεμβρίου. Η απόφαση την επόμενη μέρα κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα μας. Το δικαστήριο, παρά το ότι η Γκιουντέμ είναι μια τοπική και εβδομαδιαία εφημερίδα, επέβαλλε την μεγάλη ποινή των 90 χιλιάδων ευρώ αποζημίωσης. Φάνηκε ότι στην απόφαση του δικαστηρίου δεν συνυπολογίστηκε η οικονομική κατάσταση της εφημερίδας και τα περιορισμένα έσοδα της.
Το δικαστήριο αποφάσισε τα 20 χιλιάδες ευρώ από την αποζημίωση να πληρωθούνε αμέσως. Ακόμα και αν η εφημερίδα εφεσιβάλλει την απόφαση τα 20 χιλιάρικα πρέπει να πληρωθούνε στην Νικοπούλου. Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η αποζημίωση προβλέπεται ποινή φυλάκισης 10 μηνών για τον Τζεμίλ Καμπζά. Στην απόφαση αναφέρεται πως και τα 5.400 ευρώ δικαστικά έξοδα καταδικάζεται να τα πληρώσει πάλι η εφημερίδα Γκιουντέμ.

http://tourkikanea.wordpress.com, Εφ. Γκιουντέμ 24-12-2010

Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.
Ο Ντεμιρτάς του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας αφού επισκέφτηκε ένα σχολείο, βγαίνοντας απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αναφερόμενος στις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βουλή, απάντησε με την ίδια σκληρότητα προς τον Ερντογάν.

¨ΧΤΥΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΞΥΛΟ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΑΝΤΙΑ¨
Ο Γενικός Γραμματέας του BDP Ντεμιρτάς σχολιάζοντας τον αέρα και την ψυχολογία του Ερντογάν στην χτεσινή συνέλευση της βουλής μίλησε για μια ¨τραυματική κατάσταση¨ και πρόσθεσε τα εξής : ¨ Καταρχάς θέλω να εκφράσω την λύπη μου για το επίπεδο της πολιτικής στην Τουρκία. Αν ο πρωθυπουργός μιας χώρας υπό αυτή τη ψυχολογική κατάσταση, και στο όνομα της ¨δημοκρατικότητας¨ μπορεί να εκφράζει, μπορεί να αντανακλά τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, τότε έχουμε ανάγκη για πολύ δρόμο ακόμη για την πρόοδο της δημοκρατικής κουλτούρας στην Τουρκία. Τώρα ο πρωθυπουργός λέει πως ¨Σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια γλώσσα και ένα έθνος και έτσι θα μείνει¨. Επιθυμώ να θυμίσω το εξής : ¨Αυτοί οι οποίοι κρέμασαν τον Σεΐχη Σαίτ το 1925, αυτοί που βομβάρδισαν το Ντέρσιμ το 1938, που βασάνισαν του Κούρδους την εποχή της 12ης Σεπτεμβρίου, και αυτοί που έβαλαν χειροπέδες στους δημάρχους μας πάντα το ίδιο πράμα έλεγαν. ¨Μια γλώσσα θα υπάρχει, ένα έθνος θα υπάρχει¨.



Ως εκ τούτου το σημείο στο οποίο έχουμε έρθει, δείχνει πως το κόμμα ΑΚΠ αποτελεί συνέχεια αυτής της νοοτροπίας. Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα τους. Και αυτό το αποκαλούνε ¨εκδημοκρατισμό της Τουρκίας¨ . Εάν νομίζουν ότι βαρώντας μας στο κεφάλι, μπορούνε να κρύβονται φορώντας γάντια, κάνουνε λάθος. Αυτό είναι το μόνο που άλλαξε, Παλιά όταν μας βαρούσαν στο κεφάλι με το ξύλο άφηναν δακτυλικά αποτυπώματα, δεν έβαζαν γάντια. Τώρα στην περίοδο του κόμματος ΑΚΠ προσπαθούνε να μην αφήνουνε δακτυλικά αποτυπώματα φορώντας γάντια την ώρα που κρατάνε το ξύλο. Όλοι μπορεί να τα πιστεύουν αυτά, στην Τουρκία ο πρωθυπουργός μπορεί να τους κοροϊδεύει όλους. Όμως τον Κουρδικό λαό που τον έχουν περάσει από τους πάγκους των βασανιστηρίων, που τον βασάνισαν για να τον αφομοιώσουν και να τον αποκόψουν, δεν μπορεί να του κάνει να τα χάψουνε αυτά¨.

¨Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ¨
Ο Ντεμιρτάς ισχυριζόμενος πως ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάει κόντρα στον Θεό συνέχισε λέγοντας : ¨Τι λέει. ¨Εγώ θα σας αποκόψω όλους.Θα έχετε μια γλώσσα, ένα είναι το έθνος μου, μία είναι η γλώσσα σας¨. Μα ο Αλλάχ λέει ¨Εγώ σας δημιούργησα διαφορετικούς¨. Δικιά σου δουλειά είναι να τους αποκόψεις ; Κύριε πρωθυπουργέ τι είδους μουσουλμανική νοοτροπία είναι αυτή ; Δείξε και σε εμάς ποιο βιβλίο το γράφει αυτό. Τι θα αποκόψεις ; Ο άνθρωπος γεννιέται με τη γλώσσα του, με την κουλτούρα του, με την εθνική του ταυτότητα. Εάν νομίζει πως λέγοντας πως ¨θα αποκόψω¨ και δημιουργώντας ένα κύμα ρατσισμού και εθνικισμού, θα τρομοκρατήσει τους Κούρδους, εγώ ως συμπρόεδρος του BDP επιθυμώ να αναφέρω το εξής. Οι Κούρδοι δεν θα σωπάσουνε, όμως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην διαταραχτεί η αδελφοσύνη. Διότι οι Κούρδοι θέλουνε να ζήσουν μαζί σε αυτή τη χώρα. Όμως θέλουν να ζήσουν με ισότητα και ελευθερία. Ο κύριος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξέρει πως με απειλές και προσβολές δεν μπορεί να σταματήσει αυτήν την αλλαγή. Εάν η δύναμη του ΑΚΠ αρκεί για να σταματήσει την ανατολή του ήλιου, να σταματήσει την βροχή, και τον άνεμο να φυσάει, τότε μπορεί να σταματήσει και αυτήν την αλλαγή¨.

http://tourkikanea.wordpress.com

Read more...

Νέα συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ προκαλεί τουρκικές αντιδράσεις


Νέα αντίδραση εκ μέρους της Αγκυρας αναμένεται να προκαλέσει η συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ για τον συντονισμό τους σε θέματα αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης.
Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών μετά από αυτή για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. Ηδη, η τουρκική εφημερίδα «Bugun» έγραψε ότι το Ισραήλ επεκτείνει τις συμμαχίες του εναντίον της Τουρκίας.

Η νέα συμφωνία, την οποία απεκάλυψε χθες η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική διότι κατοχυρώνει την παρουσία της Κύπρου στις διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και επειδή θα ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει μάλιστα ήδη ολοκληρώσει ανάλογες συμφωνίες τόσο με τον Λίβανο (το 2008) όσο και με τη Συρία (το 2009), ακολουθώντας το μοντέλο που καθιέρωσε στις διαπραγματεύσεις και για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα του FIR Λευκωσίας έχει απασχολήσει έντονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τους Τουρκοκυπρίους να έχουν καταθέσει στο παρελθόν πρόταση για δύο FIR.

Η Κύπρος είχε αναλάβει τη διεθνή ευθύνη για παροχή έρευνας και διάσωσης από το 2002. Ωστόσο, ο ανεπαρκής εξοπλισμός της είχε ουσιαστικά επιτρέψει στην Τουρκία να ασκεί de facto το δικαίωμα αυτό. Η Λευκωσία προχώρησε πρόσφατα στην αγορά πέντε ελικοπτέρων για να καλύψει το κενό.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΗΜΑ

Read more...

Οι τουρκικές παραβιάσεις της 29ης Δεκεμβρίου


Δύο σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών αποτελούμενοι από 12 μαχητικά και σε ανεξάρτητη περίπτωση ένα CN-235 πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 12 τουρκικά αεροσκάφη τα 6 έφεραν οπλισμό και η δραστηριότητα εξελίχθηκε σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η Κύπρος διδάσκει Εθνική Πολιτική


Ποιος το πίστευε. Και ξαφνικά η Κύπρος έγινε μεγάλος παίχτης. Εν μια νυκτί. Η γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ενημέρωσε το προεδρικό ότι η Άγγελα Μέρκελ θέλει να επισκεφθεί το νησί.

Αυτό λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Με το που κυκλοφόρησε το νέο, ο Σύριος πρόεδρος ειδοποίησε την δική του πρεσβεία να μεταφέρει στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια «ότι επιθυμεί να τον δει πριν την κυρία Μέρκελ».


Προχθές ολοκληρώθηκε και η «έκτακτη» επίσκεψη του Λιβάνιου πρωθυπουργού. Η πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών διερωτούνται «τι έγινε και ξαφνικά όλοι αυτοί μας θυμήθηκαν;». Οι πιο υποψιασμένοι ήξεραν.

Το βράδυ της Παρασκευής έσκασε και η βόμβα: Ο κ. Χριστόφιας ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν «ότι δεν έχει χρόνο να μεταβεί στην Νέα Υόρκη γιατί πρέπει να παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ και αμέσως μετά, θα υποδεχθεί τον Σύριο ομόλογο του, Μπασιάρ Αλ Ασσαντ». Προηγήθηκε επείγουσα πρόσκληση του Κι Μουν προς την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία για τριμερή συνάντηση, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Τριάντα έξι χρόνια τώρα οι Κύπριοι χιλιοπαρακαλούσαν για μια τέτοια πρόσκληση. Και πανηγύριζαν όταν κάποιος έλληνας αξιωματούχος (ανεπίσημα πάντα για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι) επισκεπτόταν την Λευκωσία. Σπανίως πήγαιναν στο νησί αξιωματούχοι από άλλες χώρες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Και τώρα ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι πολύ busy για να δει τον γ.γ. του ΟΗΕ!! Τι μεσολάβησε;;;

Οι γεωτρήσεις έδειξαν πετρέλαιο. Πολύ πετρέλαιο. Στα ανοικτά της Κύπρου με την Συρία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος πέφτει εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Ρώσοι, Γερμανοί και λοιποί συνωστίζονται για να εξασφαλίσουν συμφωνίες προς όφελος εταιριών της χώρας τους. Τα οικονομικά συμφέροντα ανέκαθεν υπαγόρευαν την εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό και η κ. Μέρκελ δεν διστάζει να επισκεφθεί την «μικρή» Κύπρο. Ο Δ. Χριστόφιας κατάλαβε που πάει το πράγμα και άνοιξε το παιχνίδι. Θέλετε κομμάτι από την πίτα; Βάλτε πλάτες να κλείσει το Κυπριακό, είπε. Την πρώτη επίσημη πλάτη έβαλε η Ρωσία. Αμέσως τσίμπησε και το Βερολίνο. Η Ουάσινγκτον, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη αμηχανία, χτύπησε την πόρτα της Λευκωσίας μέσω του Μπαν Κι Μουν. Μόνο που η Λευκωσία είπε no thanks guys, δεν βιαζόμαστε και άρχισε να στρώνει το χαλί βάζοντας τους δικούς της όρους.

Τα βλέπει αυτά ο Γιώργος; Έτσι θα μπορούσε να παίζεται το παιχνίδι. Όχι να μοιράζεται το Αιγαίο στα δύο. Ας πάρει κανένα μάθημα από τους «μικρούς».

ΦΚ

ΥΓ: Α, και George. Και η Κύπρος είναι υπό επιτήρηση λόγω υψηλού ελλείμματος. Η Κομισιόν έστειλε ραβασάκι ότι «μέσα σε 3 χρόνια πρέπει να μειώσετε το έλλειμμα στο 3%». Η Λευκωσία απάντησε «εμείς είμαστε αριστερή κυβέρνηση και κάνουμε κοινωνική πολιτική. Δεν υπάρχει περίπτωση να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Θα μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά σε 5 χρόνια». Και αμέσως ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα για όλους ύψους 300 ευρώ. Για να τους σπάσει τα νεύρα. Εκνευρίστηκαν οι Βρυξέλλες που πήγαν να απειλήσουν με κυρώσεις. Για να πάρουν την αποθεωτική απάντηση «εάν μας πιέσετε, θα βάζουμε βέτο σε όποια απόφαση πάει να περάσει η ΕΕ μέχρι την δευτέρα παρουσία». Φοβήθηκαν οι Βρυξέλλες ότι η «κομμουνιστική κυβέρνηση της Κύπρου» δεν το’ χει και πολύ να αποφασίσει έξοδο από την ευρωζώνη και σιώπησαν. Βρε, τσαμπουκά οι μικροί!!!

Αλήθεια, με τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο, τι γίνεται;

http://www.antinews.gr/?p=77989

Read more...

Η Τουρκία ανακήρυξε το 2011 ως..."Χρονιά της Βόρειας Κύπρου"!


“Χρονιά της Βόρειας Κύπρου»,ανακήρυξε το 2011, η Τουρκία! Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες στο κατεχόμενο από τον Αττίλα κομμάτι της Κύπρου, η Τουρκία προγραμματίζει να προβάλει διαφημιστικά το νησί ως τόπο διακοπών! Η ανακοίνωση του «Έτους Βόρειας Κύπρου», έγινε σε εκδήλωση φιέστα στην Κωνσταντιούπολη, με τη συμμετοχή και «υπουργού» Τουρισμού του ψευδοκράτους! Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η τουριστική κίνηση στο «ψευδοκράτος» αυξήθηκε κατά 12% το 2010.

onalert

Read more...

Προβλήματα στη διεκδίκηση περιουσιών Ελλήνων στη Τουρκία


Με αφορμή την ειδική αναφορά που κάνει η φετινή Έκθεση Προόδου της Ε. Επιτροπής για την Τουρκία στα «προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν Έλληνες υπήκοοι στην απόλαυση και καταχώρηση ακινήτου περιουσίας που τους ανήκει συνεπεία κληρονομικής διαδοχής και, πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εφαρμογή από τις τουρκικές Αρχές του αναθεωρημένου νόμου περί κτηματολογίου, συμπεριλαμβανομένης και της ερμηνείας των διατάξεων περί αμοιβαιότητας», ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπέβαλε ερώτηση προτεραιότητας στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο κ. Füle. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ρωτάει την Επιτροπή:


-Εάν προτίθεται να επισημάνει στην Τουρκία ότι, όσον αφορά στην απόλαυση του δικαιώματος στην ακίνητη περιουσία (άρθρο 1 πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), δεν νοείται εφαρμογή του όρου της αμοιβαιότητας.
-Σε τί ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου η Τουρκία να εναρμονίσει τις πολιτικές, τις πρακτικές και τη νομοθεσία της με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ώστε να μην υφίστανται πλέον τέτοιου είδους περιορισμούς οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε.
-Εάν είναι ενήμερη για περιστατικά κατά τα οποία πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι είναι κληρονόμοι μελών της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία ή / και οι νομικοί τους εκπρόσωποι, δεν μπορούν βάσει εγκυκλίων της τουρκικής διοίκησης να έχουν πρόσβαση και να συμβουλευθούν τα επίσημα τοπικά υποθηκοφυλακεία. Εάν προτίθεται η Επιτροπή να διερευνήσει το ζήτημα αυτό και να το θέσει στην τουρκική πλευρά.
«Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες υπήκοοι στη διεκδίκηση περιουσιακών τους δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι ορθές. Όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με διαπιστώσεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος.

onalert

Read more...

Περίφραξη Ασφαλείας στον Έβρο - Η μόνη λύση


Γράφει ο Κωνσταντίνος Ορφανίδης

- Τα στοιχεία γίνονται όλο και πιο απογοητευτικά, το δε πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και εντείνεται. Προ μηνών, οι αρμόδιοι διατυμπάνιζαν την ανάπτυξη Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, στο πλαίσιο της FRONTEX. Οι όποιες ελπίδες για μείωση του πρωτοφανούς κύματος λαθρομεταναστών που εισβάλλει καθημερινώς από την Τουρκία, διαψεύστηκαν σύντομα. Από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, 50.000 λαθρομετανάστες είχαν περάσει μόνο από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από το «μέτωπο» του Αιγαίου, οι πληροφορίες για μείωση του ρεύματος από εκεί, δεν επιβεβαιώνονται. Έτσι, η Ελλάδα έχει μετατραπεί ουσιαστικά την ΜΟΝΗ πύλη της ΕΕ από την οποία περνούν τα κύματα εξαθλιωμένων υπάρξεων που συρρέουν στην Τουρκία από τον υπανάπτυκτο κόσμο.


Στην προηγουμένη δέσμη μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν πιέσεων των υπολοίπων εταίρων, οι δυτικοί λιμένες της χώρας φυλάσσονται πλέον αυστηρότερα, απαγορεύοντας πλέον την «εξαγωγή» των λαθρομεταναστών στις άλλες χώρες της ΕΕ και την ανακούφιση της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι οι λαθρομετανάστες να παραμένουν «παγιδευμένοι» στην χώρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «αποθήκη» της Ευρώπης.
Τον περασμένο Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Action Plan για την διαχείριση των λαθρομεταναστών, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ. Σε αυτό, προβλέπεται κυρίως η δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και συγκεκριμένα σε πρώτη φάση, μέχρι το θέρος του 2011, στον Έβρο, την Λέσβο, την Σάμο και τα Δωδεκάνησα. Η ΕΕ ενέκρινε την διάθεση κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ σε περίοδο 3,5 ετών, για τον σκοπό αυτό. Την φύλαξη αυτών των ιδιότυπων χώρων κράτησης (στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) θα αναλάβει η Αστυνομία. Το προσωπικό θα περιλαμβάνει ένα σωρό ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, πλέον των κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, ειδικών παιδαγωγών, ειδικών επιστημόνων, «διαπολισμικών διαμεσολαβητών», διερμηνέων διαφόρων γλωσσών, κ.λπ.
Όλα αυτά, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τις κατηγορίες των διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ, περί «απάνθρωπης» μεταχείρισης των λαθρομεταναστών. Εννοείται ότι το πρόβλημα ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ, διότι όλα αυτά, δεν αποτελούν λύσεις αλλά απλά ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του προβλήματος. Στα ΚΕΠΥ, οι λαθρομετανάστες θα παραμένουν 15 ημέρες κι αναλόγως της κατάστασης υγείας και του αν υποβάλλουν αίτηση ασύλου, θα έχουν την ανάλογη μεταχείριση.
Τα δεδομένα είναι απλά:
• Η ροή λαθρομεταναστών από τον Έβρο, παρουσιάζει αύξηση 370% σε σχέση με πέρυσι.
• Το 75% (σύμφωνα με άλλες πηγές το 90%) των λαθρομεταναστών που διεισδύουν στην ΕΕ εισέρχεται από την Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.
• Δεν υπάρχει καμμία απολύτως ένδειξη ότι το φαινόμενο πρόκειται να ελαττωθεί – αντιθέτως, εντείνεται.
• Η οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Κράτους, σε ετήσια βάση, λόγω του προβλήματος, υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ!
• Είναι διαπιστωμένο ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει καμμία ουσιαστική διάθεση συνεργασίας. Αντιθέτως, υποθάλπει το πρόβλημα κι ενθαρρύνει τα δίκτυα διακινήσεως, διότι καρπούται τεράστια κονδύλια από την ΕΕ, οι κρατικοί μηχανισμοί «λαδώνονται» με τεράστια ποσά από τα κυκλώματα της μαφίας, ενώ εξυπηρετείται και ο στρατηγικός στόχος περί δημιουργίας οξύτατου κοινωνικού προβλήματος στην Ελλάδα, τον κοινωνικό ιστό της οποίας επιδιώκει να διαβρώσει ανεπανόρθωτα.
• Οι επίσημες ελληνοτουρκικές επαφές, δεν έχουν αποδώσει τίποτα ουσιαστικό.
• Το μόνο όφελος από την διάθεση προσωπικού της FRONTEX στην Ελλάδα, είναι ότι πλέον υπάρχει άμεση πιστοποίηση των ελληνικών παρατηρήσεων για τον σκοτεινό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.
Είναι καιρός πλέον, ακόμη και για τον πλέον διστακτικό, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα, ικανά για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, πέρα από ιδεολογικοκοινωνικές ευαισθησίες «κοινωνικών φορέων», ψευτοανθρωπιστικών - εμπορικών οργανώσεων και ΜΚΟ, οι οποίες ουδόλως πρέπει να ενδιαφέρουν όταν τίθεται ζήτημα Εθνικού συμφέροντος.
Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, είναι η ανέγερση Περίφραξης Ασφαλείας κατά μήκος των σημείων διεισδύσεως των ελληνοτουρκικών συνόρων, με επιτήρηση τόσο από ηλεκτρονικά μέσα, όσο και περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων.
Πρόκειται για ένα ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, το οποίο αποδίδει διαπιστωμένα, εάν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα που είχε στην περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο επεχείρησε να θωρακίσει με δραστικό τρόπο τα σύνορά του από τις διεισδύσεις ισλαμιστών τρομοκρατών. Η μέχρι σήμερα εμπειρία των ισραηλινών αρχών, διαπιστώνει ότι ο βαθμός ασφαλείας που εξασφαλίσθηκε από το Security Fence είναι σχεδόν 100%.
Πλεονεκτήματα του μέτρου:
• Υψηλή και άμεση απόδοση.
• Οικονομική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων για επιτήρηση των συνόρων.
• Αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από πάρεργα που ταλαιπωρούν το προσωπικό κι επιδρούν αρνητικά στο ηθικό.
• Επίδειξη αποφασιστικότητας με πολιτικοδιπλωματικές προεκτάσεις, ιδίως εναντίον της μονίμως κακόπιστης κι εχθρικής Τουρκίας.
• Εξασφάλιση χρόνου και πολιτικού κεφαλαίου για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος, με την Τουρκία.
Μειονεκτήματα ουσιαστικά, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίδειξη ψευτοευαισθησίας και η πρόκληση αντιδράσεων από τις γνωστές θορυβοποιούσες μειονότητες, περί «Τείχους Ντροπής», «Μεσαιωνικού σκοταδισμού», «Απάνθρωπων μέτρων» και άλλα αβάσιμα και αόριστα φληναφήματα που έχουμε συνηθίσει στην δημοκρατία μας. Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν παρά παροδικό θόρυβο, ο οποίος σύντομα καταλαγιάζει όταν γίνονται αντιληπτά τα άμεσα αποτελέσματα και η απόδοση του μέτρου.
Είναι ευνόητο ότι η Περίφραξη Ασφαλείας θα αποτελεί προσωρινό μέτρο. Ανά πάσα στιγμή, όταν καταστεί αντιληπτό ότι το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί, η περίφραξη μπορεί να περιορισθεί ή και να καταργηθεί.
Αρκετά με τις ιδεοληψίες, τα ψευτοϊδεώδη και τις ποικίλες ευαισθησίες στο όνομα του επιλεκτικού ανθρωπισμού. Εκεί απέναντι, στην Τουρκία, διεξάγεται το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο ανθρωπίνων ψυχών με τεράστια κέρδη. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να καταστεί συνυπεύθυνη και υπόλογη. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρέπει να αντιδράσει δυναμικά με ουσιαστικά, χειροπιαστά μέτρα, αντί να κυνηγά ανεμόμυλους σαν τον Δον Κιχώτη… Οι αρμόδιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο λαός ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Υπόλογοι είναι στον ελληνικό λαό και όχι στις ΜΚΟ και τις κάθε λογής διεθνείς οργανώσεις που θησαυρίζουν με τον ανθρώπινο πόνο.


εν κρυπτώ

Read more...

Οι Τούρκοι ιδρύουν αεροπορική εταιρία στα κατεχόμενα!


Σε εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται ολομέτωπη επίθεση της Τουρκίας με σκοπό τη διάσωση των κατεχομένων κυπριακών εδαφών από την οικονομική κατάρρευση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων, σε συνεργασία με την εταιρία Turkish Airlines, ανακοινώνει σήμερα την ίδρυση αεροπορικής εταιρίας! Η είδηση ταιριάζει απόλυτα και με την προσπάθεια που ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά που θα καταβάλλει για την προβολή των κατεχομένων ως τουριστικού προορισμού, ανακηρύσσοντας το 2011 σε «Έτος της Βόρειας Κύπρου»!


Αυτό γίνεται προφανώς σε μια προσπάθεια διάσωσης από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βόρεια Κύπρος, εξαιτίας της εμμονής των στρατοκρατών της Άγκυρας στην παράνομη πολιτική τους. Το 60% της νέας εταιρίας θα ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιώτες που θα επενδύσουν στη δημιουργία του νέου αερομεταφορέα. Το 30% στην «κυβέρνηση» των κατεχομένων και το 10% στην Turkish Airlines. Στόχος είναι να ξεκινήσουν πτήσεις τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο 2011.
Τον περασμένο Ιούνιο η τουρκική αρχή που επιβλέπει τις αερομεταφορές είχε αναστείλει την άδεια των «Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών» (KTHY) καθώς βρισκόταν ουσιαστικά υπό χρεοκοπία. Ως αποτέλεσμα, η εταιρία ανέστειλε όλες τις πτήσεις της. Το 2009 στα κατεχόμενα σημειώθηκαν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης αν και οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 εμφανίστηκαν κάποια θετικά σημάδια στην οικονομία…
Σαφέστατα υφίσταται ένα θέμα για την ελλαδική και την – νόμιμη – κυπριακή πλευρά. Σκοπεύουν άραγε να κινηθούν και να καταγγείλουν την παράνομη κατάσταση; Θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Τουρκία να συμμορφωθεί ή με την προσδοκία της ξαφνικής παρουσίασης κάποιου… σχεδίου, τύπου «Ανάν» να απεμπολήσουν όλα όσα έχουν επιτύχει στην Κύπρο σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα;


defencepoint

Read more...

Ας ορίσει η κυβέρνηση τώρα την ΑΟΖ !


Άρθρο – παρέμβαση του ακαδημαϊκού Βασ. Μαρκεζίνη και του καθηγητή Θ. Καρυώτη στη χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ανέδειξε για μια ακόμη φορά το ζήτημα καθορισμού από την Ελλάδα της ΑΟΖ που η χώρα δικαιούται να έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη. Η «ειδική περίπτωση του Καστελλορίζου» όπως ορισμένοι την αποκαλούν δεν είναι καθόλου «ειδική». Πρόκειται για κατοικημένο ελληνικό νησί με ΑΟΖ αλλά και υφαλοκρηπίδα, ασχέτως του τι λένε στην Άγκυρα και αλλού.

Κι οι φόβοι ορισμένων (που μακάρι να διαψευστούν) ανάμεσά τους κι οι δικοί μας είναι, ότι οι διάφοροι επίσημοι κι ανεπίσημοι διαπραγματευτές του Μαξίμου και της Βας . Σοφίας, επιχειρούν να εμφανίσουν σαν «ειδική περίπτωση», υποβοηθώντας την τουρκική εξωτερική πολιτική. Γιατί πιθανόν να έχουν επηρρεαστει απότην άποψη Νταβούτογλου, για «μηδενική προβλήματα» με τους γείτονες.

Αλλά οι «γείτονες Τούρκοι» θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν –ακόμη κι αν δεν τους αρέσει- ότι η «καλή γειτονία» δεν είναι άσχετη με το διεθνές δίκαιο. Πράγμα που τους καλεί να αποδεχθούν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβουλιο με την πρόσφατη απόφασή τους, του Δεκεμβρίου 2010.
Άλλωστε στο ζήτημα αυτό, ακόμη κι αν υπάρχουν άλλες, παράλληλες απόψεις από ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, γιατί με αυτές διευκολύνονται δικά τους συμφέροντα, δεν τολμούν να στηρίξουν δημόσια διαφορετικές απόψεις καθώς κινδυνεύουν τότε, να ζητηθεί να τις αποδεχθούν κι οι ίδιες σε άλλες περιπτώσεις διεθνών διαφορών.
Αλλά έχει η Ελλάδα, σχετικά με την ΑΟΖ, διεθνείς διαφορές; Καμιά, επισήμως ως σήμερα. Αυτό που έχει είναι μια αίσθηση, ότι ορισμένες χώρες πιθανόν δεν συμφωνούν με όσα το διεθνές δίκαιο, υποδεικνύει.
Η Ελλάδα, και σαν ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ δεν θα πάψουμε να το επαναλαμβάνουμε, δεν είναι δυνατον να συνεχίσει να ζει με την απειλή του casus belli της Άγκυρας. Ϊσως έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή και προκλητικότητα επί του πεδίου.
Να διακηρύξουμε δηλαδή πως τα ορια της ΑΟΖ είναι αυτά που μας παραχωρεί το Διεθνές Δίκαιο και αυτό της Θάλασσας, να ορίσουμε με τον ίδιο τρόπο υφαλοκρηπίδα και τα εθνικά χωρικά ύδατα και όποιος διαφωνεί ας κινηθεί νομικά κατά των αποφάσεων αυτών.
Γιατί για πόλεμο, δεν νομίζω ότι κάποιοι θα προχωρήσουν στις σημερινές διεθνείς συνθήκες, στην ευρύτερη περιοχή μας. Αν η Άγκυρα το επιχειρήσει, θα αμυνθούμε. Κι ίσως αυτό σημάνει οριστικό τερματισμό των προβλημάτων μας και το πέρασμα σε μια νέα εποχή!

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Read more...

ΝΑΤΟ: ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΖΗΤΗΜΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – Δεν έβαλαν βέτο, έμειναν οι γκρίζες ζώνες


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Προσφάτως η Ελλάδα αποχώρησε από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση αεράμυνας Noble-aspect 2010 επειδή το ΝΑΤΟ απέρριψε τη θέση της Ελλάδας και δεν συμπεριέλαβε στην άσκηση τα νησιά του Αν. Αιγαίου και κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις (αεροδρόμιο-ραντάρ) της Λήμνου.

Το έγγραφο 1 (αριστερά), εμπιστευτικό του ΝΑΤΟ, δείχνει την υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων από τη συμμαχία. Το έγγραφο 2 (πάνω δεξιά) είναι τουρκική επιστολή του 1998 προς τον γ.γ. Χαβιέ Σολάνα. Επιμένει ιδιαίτερα για τη Λήμνο. Το έγγραφο 3 (κάτω δεξιά), ελληνική επιστολή προς τον γ.γ. το 1998, περιέχει τις ελληνικές θέσεις

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαταγή του 2006 (που απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη για σκοπούς ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ’ αυτά) και δεν συμπεριέλαβε τα 7 F16 τα οποία εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λήμνου να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό για να συμμετάσχουν στην άσκηση.
Το ίδιο έπραξε το ΝΑΤΟ και για το στρατιωτικό ραντάρ της Λήμνου και δεν το συμπεριέλαβε στην άσκηση.
Η ελληνική αποχώρηση από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν αποτελεί λύση, απλώς καταγράφει την πολιτική αδυναμία διαχείρισης της ανάκλησης της απαράδεκτης διαταγής του ΝΑΤΟ, η οποία ευθέως θέτει θέμα ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας για όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Το θέμα της διαταγής του ΝΑΤΟ (AEGEAN POLICY 26/8/2006) η οποία δημιουργεί καθεστώς γκρίζας ζώνης για τα νησιά του Αν. Αιγαίου και θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τα χωρικά ύστατα, έχει αφετηρία το 1995.
Λόγω αδυναμίας
Τη χρονιά εκείνη, λόγω αδράνειας και αδυναμίας τής τότε κυβέρνησης, η Τουρκία πέτυχε ώστε το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, όπως φαίνεται στο έγγραφο (1) που παρουσιάζει η «Ε».
Στο έγγραφο αυτό, που αποτελεί οδηγία του ανώτατου διοικητή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέρονται ονομαστικά τα νησιά του Αν. Αιγαίου ως αποστρατιωτικοποιημένα.
Αυτή ήταν η αφετηρία για να φτάσουμε στη διαταγή του AEGEAN POLICY 26/8/2006.
Εκτοτε η Τουρκία ουδέποτε έκανε πίσω από τη «σταθερή τουρκική θέση» σύμφωνα με την οποία δεν δέχεται την άμεση ή έμμεση συμπερίληψη στα έγγραφα του ΝΑΤΟ στρατιωτικών μέσων που εδρεύουν παρανόμως σε αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες…».
Τον Νοέμβριο του 1998 ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Ονούρ Οϊμέν (έγγραφο 2) σε συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον τότε γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και με τη συμμετοχή τού τότε πρέσβη της Ελλάδας Γ. Σαββαΐδη κατέθεσε τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σε τρισέλιδο υπόμνημα, που υποστήριζε ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου για διάφορους λόγους, π.χ. από ελληνική… εισβολή μέχρι καταπάτηση διεθνών συνθηκών, είναι όλα αποστρατιωτικοποιημένα.
Δυσαρέσκεια
Οι ελληνικές αντιρρήσεις υπήρξαν τα επόμενα έτη ήπιες και δεν ανέτρεψαν τις οδηγίες του SACEUR. Οπως φαίνεται και στο ελληνικό έγγραφο της 5ης Νοεμβρίου 1998 (έγγραφο 3), η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκειά της για την τροπή των πραγμάτων και την άρνησή της να δεχθεί τις αποφάσεις, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις της μόνο στην περίπτωση της Λήμνου.
Ωστόσο ανάλογες ενέργειες η Τουρκία έκανε το 1996 και προς το EURO CONTROL και τον ICAO, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί ο τελευταίος ότι η Λήμνος τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να απαγορεύει τη χρήση του στρατιωτικού ελικόπτερου που εδρεύει στο νησί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Από το 2002 η Τουρκία πέτυχε μέσω των ΝΑΤΟ, EURO CONTROL, ICAO να καταστήσει το Αν. Αιγαίο στην πραγματικότητα μια «γκρίζα ζώνη» με αποκορύφωμα τη ΝΑΤΟϊκή οδηγία του 2006, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα ελληνικά μαχητικά να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και στην περίπτωση που πετάξουν, τότε το στρατηγείο της Σμύρνης να τα αναχαιτίζει με τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι έχουν παραβιάσει την απαγορευτική διαταγή του ΝΑΤΟ AEGEAN POLICY 2006.
Για ανατροπή
Προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση διά του ΥΕΘΑ δήλωσε ότι έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανάκληση της διαταγής του 2006 σχετικά με τα νησιά του Αν. Αιγαίου, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο διότι η πρακτική που έχει αναπτυχθεί δύσκολα ανατρέπεται.
Και όμως η ανατροπή και η ανάκληση της διαταγής του 2006 θα μπορούσαν να έχουν γίνει αν η κυβέρνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και ο πρωθυπουργός ασκούσαν βέτο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του, χάνοντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία. *

Read more...

Υπό το μικροσκόπιο της Αιγύπτου η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για την ΑΟΖ


Η Αίγυπτος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Hossam Zaki. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ANSAMED από το Κάιρο, η Αίγυπτος και η Κύπρος βρίσκονται σε επαφή για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει παρόμοια συμφωνία. Παράλληλα, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου διεξάγει τεχνική και νομική έρευνα για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν επηρεάζει την οικονομική ζώνη της Αιγύπτου στην Μεσόγειο.

Sigmalive

Read more...

“Κυνικός και αλαζόνας ο Νταβούτογλου”, λέει ο Πρόεδρος Χριστόφιας


SigmaLive/Ράδιο Πρώτο

Την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ, για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης «είναι άκυρη με βάση το διεθνές δίκαιο».

“Δεν νομιμοποιείται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ούτε με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, να είναι τόσο κυνικός και τόσο αλαζόνας, δηλώνοντας ότι είναι άκυρη τάχα η Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης”, απάντησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ”άκυρη και παράνομη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο”.

Κληθείς, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι είναι άκυρη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η πρόσφατη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ”πόσες φορές πρέπει να απαντήσουμε στον κ. Νταβούτογλου;”
”Πρώτον”, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ”άκυρη και παράνομη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, άρα ο κ. Νταβούτογλου δεν νομιμοποιείται με τίποτε, ούτε με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ούτε με το Διεθνές Δίκαιο να είναι τόσο κυνικός και τόσο αλαζόνας”.
”Απλώς εκφράζει μιαν κατοχική δύναμη και επειδή η κατοχική δύναμη”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ”δυστυχώς έχει στηρίγματα από κάποιους και στο διεθνή χώρο, επιτρέπεται στους εκπροσώπους τους να ομιλούν κατ’ αυτό τον τρόπο”.
Η Τουρκία έχει εκνευριστεί, σημείωσε εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου και τόνισε ότι η συμφωνία, τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και δεν αφορά την Τουρκία.
Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις Νταβούτοβλου για τη συνάντηση Χριστόφια -Έρογλου με τον γ.γ. του ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη, ο κύριος Στεφάνου κάλεσε την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και να πάψει να ασχολείται με το τι θα πράξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη συνάντηση της Γενεύης. Ο κύριος Νταβούτογλου φαίνεται ότι θέλει να υποκαταστήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Read more...

Επίσκεψη – αστραπή Μέρκελ στην ΚύπροΤι σου κάνουν τα πετρέλαια!


Ειδικού Συνεργάτη

Επίσκεψη – αστραπή στην Κύπρο αποφάσισε ξαφνικά να πραγματοποιήσει, στις 11 Ιανουαρίου 2011, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Όπως φαίνεται, η συμφωνία της Λευκωσίας με το Ισραήλ για την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου της περιοχής, έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Μεγαλόνησο δείχνει αυτές τις μέρες και ο τουρκικός Τύπος. Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» μάλιστα, αναφέρει λεπτομερώς το πρόγραμμα της Μέρκελ στην Κύπρο, τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και την επίσκεψή της στο εκεί Ινστιτούτο Γκαίτε.

Η Τουρκία, βέβαια, έχει δικό της διεθνές δίκαιο. Έτσι , βάπτισαν την κατοχή της μισής Κύπρου «ειρηνευτική επιχείρηση», διαστρέβλωσαν την ιστορική πραγματικότητα και ισχυρίστηκαν ότι οι Αρμένιοι έσφαξαν τους Τούρκους και δεν συνέβη καμία Γενοκτονία, κατήργησαν μονομερώς την αυτοδιοίκηση της Ίμβρου και της Τενέδου που προβλεπόταν στη Συνθήκη της Λωζάννης και γενικά κάνουν ό,τι θέλουν.

Πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Τέτοιου είδους συμφωνίες, είπε, που γίνονται χωρίς την επίλυση του Κυπριακού είναι άκυρες κατά το διεθνές δίκαιο.

Αλλά ποιος νόμος του διεθνούς δικαίου ορίζει ότι ένα ανεξάρτητο κράτος δεν μπορεί να συνάψει μια συμφωνία με ένα άλλο; Σε λίγο θα μας πει ότι δεν αναγνωρίζει και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε , αφού δεν έχει λυθεί ακόμα το Κυπριακό.

Υπάρχει, όμως και κάτι πολύ ανησυχητικό, το οποίο ακόμα δεν το επικαλέστηκε επίσημα η Άγκυρα, αλλά μας το γνωστοποίησε μέσω του Κέντρου Ερευνών Τούρκων της Δ. Θράκης.

Ειδικότερα, στο δελτίο τύπου της 8ης Μαρτίου 2010 του «Κέντρου Ερευνών Τούρκων Δυτικής Θράκης»(BATTAM) ο πρόεδρος Οζκάν Χουσεΐν αναφέρει : «Ως BATTAM στο Συνέδριο Ερευνών Τούρκων Δυτικής Θράκης που έγινε στο
Μόναχο το 2009,αποδείξαμε ότι η Δυτική Θράκη νομικά δεν έχει περάσει στην Ελλάδα, λόγω του ότι η Ελλάδα μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποδέχτηκε την υποχρέωση απόδοσης των δικαιωμάτων «Θρησκείας, γλώσσας και φυλής» των μειονοτήτων των Συνθηκών Ειρήνης και εγκαταστάθηκε τότε στην Δυτική Θράκη ως στρατιωτική δύναμη κατοχής.
Λόγω αυτού, η Ελλάδα που βρίσκεται στην Δυτική Θράκη με το στάτους της στρατιωτικής δύναμης κατοχής, νομικά δεν κατέχει την Δυτική Θράκη, δεν μπορεί να αφαιρεί την υπηκοότητα από κανέναν πολίτη που δεν είναι υπήκοος της, και δεν μπορεί να του αφαιρεί το δικαίωμα εγκατάστασης και διαβίωσης στην Δυτική Θράκη».

Ας το έχουμε υπόψη μας , γιατί όσο τρελό και αν ακούγετε θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας…


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Προς τους γνωστούς "φίλους" του «Κέντρου Ερευνών Τούρκων Δυτικής Θράκης»(BATTAM)

Σας προτρέπουμε να διαβάσετε προσεκτικά το τι έχει υπογράψει ο "πατέρας" σας Μουσταφά Κεμάλ, το 1923 στη συνθήκη της Λωζάνης (Τμήμα Α΄ - Εδαφικοί όροι - Άρθρο 2).
Για να μη το κουράζουμε, εκεί (στη συνθήκη) ορίζεται ΣΑΦΩΣ ότι τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας είναι ο Ποταμός ΕΒΡΟΣ, πράγμα που σημαίνει ότι τα εδάφη που βρίσκονται δυτικά του ΕΒΡΟΥ ανήκουν στην Ελλάδα και ανατολικά του ΕΒΡΟΥ στην Τουρκία.....οποτε η Δυτική Θράκη ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, για όσους δεν το έχουν χωνέψει.
Αυτά τα ολίγα για όσους επιμένουν ή βολεύονται να είναι ανιστόριτοι, προωθώντας εντολές "άλλων", έτσι δεν είναι??????
Εκτός και αν αναιρείτε και αμφισβητείτε τον "πατέρα" σας, τον Κεμάλ. Τότε έχουμε θέμα γιατί κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για παράβαση του άρθρου 301 του τουρκικού συντάγματος.....ξέρετε πολύ καλά γιατί πράγμα μιλάμε (προσβολή του τουρκισμού και του Κεμάλ), σωστά???.

Read more...

Συμφωνία Τουρκίας-Συρίας ενάντια στο PKK.Γιατί τώρα;


Συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για την αντιμετώπιση του «PKK» στο βόρειο Ιράκ Οι Τουρκία και Συρία υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία στον τομέα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.
Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, R. T. ERDOGAN και ο Σύρος ομόλογός του, M. N. AL UTRI -ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία- υπέγραψαν συμφωνία, όπου προβλέπεται ο τρόπος αντιμετώπισης του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, οι ηγέτες και τα μέλη του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ θα δεχθούν μια δελεαστική πρόταση από τη Συρία, η οποία περιλαμβάνει χορήγηση γενικής αμνηστίας, εύρεση εργασίας και κοινωνική ενσωμάτωση για τα μέλη της οργάνωσης που επιθυμούν ν’ αποχωρήσουν από το βόρειο Ιράκ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κυβερνώντος «ΑΚΡ», το οποίο επιθυμεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία διευρύνοντας τα πολιτιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων Κούρδων, το ερώτημα που εγείρεται είναι τι μέλει γενέσθαι με τα ηγετικά στελέχη του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ. Μέχρι στιγμής, ούτε το Ιράκ, ούτε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, ούτε οι ΗΠΑ έχουν καταβάλει προσπάθεια να συλλάβουν μέλη του «ΡΚΚ» στην περιοχή. Για πολλούς λόγους, η Τουρκία απέτυχε να προσελκύσει τα μέλη του «ΡΚΚ» να επανενταχθούν στην κοινωνία. Στο παρελθόν είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των ανώτερων στελεχών της οργάνωσης -η είσοδος των οποίων είναι απαγορευτική στην Τουρκία- σε μια σκανδιναβική χώρα. Ωστόσο, η ιδέα να διαμένουν υψηλόβαθμα στελέχη του «ΡΚΚ» σε ευρωπαϊκή χώρα δεν έγινε αποδεκτή από την Άγκυρα.

Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση έδωσε στο «ΡΚΚ» ορισμένες ευκαιρίες να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα. Πηγές που πρόσκεινται στις τουρκικές Υπηρεσίες Πληροφοριών τονίζουν ότι κάποια πρώην μέλη του «ΡΚΚ» απασχολούνται στον ιρακινό Στρατό στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, η Τουρκία δεν εμπιστεύεται την εν λόγω χώρα όσον αφορά τον αφοπλισμό του «ΡΚΚ».

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ιράκ από μέρους της Τουρκίας λανθάνει πίσω από τη συμφωνία με τη Συρία. Η Τουρκία γνωρίζει ότι τα μέλη του «ΡΚΚ» δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούν στις Αρχές της Άγκυρας καθώς μια ομάδα μελών του «ΡΚΚ», που παραδόθηκε, τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της δημοκρατικής πρωτοβουλίας, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.
Επίσης, η Τουρκία δεν επιθυμεί ηγετικά ή μη μέλη του «ΡΚΚ» να εισέλθουν σε τρίτες χώρες, τις οποίες θεωρεί αναξιόπιστες. Σε περίπτωση που τ’ ανωτέρω μέλη μεταφερθούν εκ νέου και παραμείνουν στη Συρία, αυτό θα βοηθούσε σημαντικά την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στην εφημερίδα «TODAY’S ZAMAN».
Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί μία ιστορική στιγμή στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Συρία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του «ΡΚΚ» στην περιοχή μέχρι το 1998, όταν η Τουρκία απείλησε με πόλεμο. Τα τελευταία έτη, Συρία και Τουρκία ανακήρυξαν το «ΡΚΚ» κοινό εχθρό.

Η πρωτοβουλία της Τουρκίας για επιστροφή στο έδαφός της διακόπηκε αιφνίδια όταν, τον Οκτώβριο του 2009, εκείνοι που προέρχονταν από τις βάσεις του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ και από το κουρδικό προσφυγικό στρατόπεδο στο Makhmour πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία, για να σηματοδοτήσουν την επιστροφή τους στην Τουρκία -γεγονός που εξόργισε τον τουρκικό λαό και την Κυβέρνηση του «ΑΚΡ».
Δεδομένων των ανωτέρω, η Τουρκία θεωρεί ότι ορθότερο είναι να επιστρέψουν τα μέλη του «ΡΚΚ» στη Συρία. Ας σημειωθεί ότι στο βόρειο Ιράκ εκτιμάται ότι υπάρχουν 4000 μέλη του «ΡΚΚ», 1500 εκ των οποίων θεωρείται ότι κατάγονται από τη Συρία.

Η Συρία πραγματοποίησε μια σημαντική επιχείρηση κατά του «ΡΚΚ» το 2010, κατά την οποία συνέλαβε περισσότερα από 400 μέλη του. Παράλληλα, η Συρία αντήλλαξε τις πληροφορίες που συνέλλεξε, από τις ανακρίσεις συλληφθέντων μελών του «ΡΚΚ», με αντιπροσωπεία τεσσάρων ειδικών από την «ΜΙΤ» που μετέβησαν επί τούτου στη Συρία.
Το τελευταίο μπαράζ συλλήψεων έλαβε χώρα στις 26/10/10, όταν η Αστυνομία της Συρίας, βάσει πληροφοριών και από την Άγκυρα συνέλαβε 250 άτομα, με την κατηγορία της χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ένα ακόμη λόγος για τον οποίο η Τουρκία και η Συρία συνεργάζονται, τη δεδομένη στιγμή, κατά του «ΡΚΚ» είναι η διαμάχη που έχει ενσκήψει στους κόλπους της οργάνωσης. Τα συριακής καταγωγής μέλη του «ΡΚΚ», που βρίσκονται στο Όρος Qantil στο βόρειο Ιράκ, όπως οι FEHMAN HUSEYIN και NURETTIN SOFI, έχουν απωλέσει, σε μεγάλο βαθμό, την επιρροή που απολάμβαναν εντός της οργάνωσης.

Η Συρία, ενήμερη για τον αγώνα διεκδίκησης εξουσίας εντός των κόλπων του «ΡΚΚ», ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να χορηγήσει γενική αμνηστία στα μέλη της οργάνωσης.
Οχτώ μήνες έχουν περάσει από τότε που η Συρία έκανε λόγο για τη χορήγηση αμνηστίας αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί, ακόμα, καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η πλειοψηφία των ειδικών σε θέματα ασφάλειας υποστηρίζει ότι η υλοποίηση της ανωτέρω δέσμευσης της Συρίας θα επιταχυνθεί μετά τη συνάντηση ERDOGAN και OTRI.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP