Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Κόλπο γκρόσο ετοιμάζει η Ντόρα στη Ροδόπη! Αν γίνουν οι εκλογές με λίστα, πρώτος σ’ αυτήν θα είναι ο Αχμέτ Ιλχάν


Σύντομα εκλογές; Τότε πάμε με λίστα! Στη Ροδόπη τα μεγάλα κόμματα έχουν ξεκινήσει διεργασίες και ετοιμασίες για εκλογές τον Απρίλιο. Μέχρι και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων έχουν πέσει στο τραπέζι. Κι ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αποφασίσει στη Ροδόπη ότι πρώτοι στη λίστα θα είναι χριστιανοί υποψήφιοι (Πεταλωτής και Στυλιανίδης αντίστοιχα), η Δημοκρατική Συμμαχία πάει με μουσουλμάνο υποψήφιο!!!
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, σε περίπτωση εκλογών με λίστα, πρώτος σ’ αυτήν στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα είναι ο πρώην βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλάζει το σκηνικό στην εκλογική μάχη, καθώς η μουσουλμανική μειονότητα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να στραφεί στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη…

http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Read more...

Στρατιωτικο-βιομηχανική σύμπραξη Βουλγαρίας - Τουρκίας


Την προώθηση της συνεργασίας στα πλαίσια του στρατιωτικής-βιομηχανικής σύμπραξης Βουλγαρίας και Τουρκίας συζήτησαν ο υπουργός Άνγιου Άγγελοφ και ο Μουράτ Μπαγιάρ- αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και Βιομηχανίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Άγγελοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές αυτές, που γίνονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής –τεχνικής συνεργασίας, αλλά, τόνισε ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές. Επεσήμανε ότι η συμφωνία για την στρατιωτική-τεχνική συνεργασία που άρχισε το Μάρτιο του 1992 δεν ήταν αρκετή, ώστε, να έχει πρακτικά αποτελέσματα και εξέφρασε τις προσδοκίες του ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν επάνω σε σύγχρονες νομικές βάσεις, μια αλλαγή που πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε σειρά ευκαιριών για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των επαφών μεταξύ των δύο στρατιωτικο-βιομηχανικών συμπλεγμάτων των δύο χωρών, στη συνέχιση της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, την αμοιβαία ανταλλαγή στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ώστε να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και λοιπών μακροπρόθεσμων κοινών έργων και τόνισαν την ανάγκη επέκτασης του διακυβερνητικού συντονισμού.
Ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας, εξήρε την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και τις δυνατότητες που παρέχονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παρουσίασε τα βασικά καθήκοντα του Βουλγαρικού Στρατού και το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Βουλγαρίας και τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διμερείς επαφές και κοινές δραστηριότητες στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Βούλγαρος Υπουργός, επισκέφθηκε κορυφαίες εταιρείες του τουρκικού στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της πολιτείας, τον γίγαντα ASELSAN που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε γαι ραντάρ, οπτικά συστήματα, δίκτυα πλοήγησης και ηλεκτρονικά συστήματα εξοπλισμού και τεχνολογίας για τη διοίκηση, τον έλεγχο, τις επικοινωνίες, τους υπολογιστές, τις μυστικές υπηρεσίες και τις ανάγκες παρακολούθησης των Χερσαίων Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Ακόμη, ο Άνγιου Άγγελοφ επισκέφθηκε τη διαχείριση της τουρκικής κρατικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) και ξεναγήθηκε στο τμήμα παραγωγής.
--
Τίτλος άρθρου: «Аню Ангелов: Министерството на отбраната ще насърчава сътрудничеството между отбранителните индустрии на България и Турция»
Δημοσίευση: Министерство на отбраната (Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας)

echedoros-a

Read more...

Η μεταστάθμευση της Σχολής Αεροπορίας Στρατού αναβαθμίζει την τουρκική απειλή στο Αιγαίο και την Κύπρο




Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης Σπάρτη (Isparta) Ηasan Huseyin Kacikoc, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, στις 21-1-2011, θα προβεί στη διενέργεια διαγωνισμού για την κατασκευή έργων υποδομής στο αεροδρόμιο Suleyman Demirel της παραπάνω πόλεως, στα πλαίσια σχεδιασμού μεταστάθμευσης της Σχολής Αεροπορίας Στρατού από το Etimesgut της Άγκυρας στη Σπάρτη. Ο διαγωνισμός αυτός περιλαμβάνει την κατασκευή υποστέγων ελικοπτέρων-αεροσκαφών, ελικοδρομίων, διαδρόμων προσγείωσης μικρών αεροσκαφών, κέντρου συντήρησης-επισκευών, κοιτώνων προσωπικού, αιθουσών συσκέψεων και διδασκαλίας, σταθμό Α΄ Βοηθειών κ.λπ.

Ταυτόχρονα, η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από το βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Sait Dilek, ο οποίος γνωστοποίησε ότι τα σχετικά πρωτόκολλα παραχώρησης γης είχαν υπογραφεί πριν από 2 χρόνια, ενώ τα έργα υποδομής προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα 2,5 έως 4 ετών.Για την καλύτερη κατανόηση των κινήσεων της Άγκυρας σχετικά με την αεροπορία στρατού, αλλά και το είδος της διαμορφούμενης τουρκικής απειλής, παρατίθενται τα ακόλουθα στοιχεία όπως αυτά αναγράφονται στο βιβλίο του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας», εκδόσεις Τουρίκη, (σελ. 164-166):


«Στις 15-8-2003, στα πλαίσια του προγράμματος Kuvvet-2014 (Δύναμη-2014) που αφορά στην αναδιοργάνωση των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, συγκροτήθηκε η τουρκική Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού (ΚΗΚ) στην οποία υπήχθησαν τα τέσσερα συντάγματα αεροπορίας στρατού, τα οποία μέχρι τότε υπάγονταν στις τέσσερις στρατιές. Η ΚΗΚ εδρεύει στην Άγκυρα και ο διοικητής της είναι υποστράτηγος. Συνεπώς, οι δυνάμεις που υπάγονται στη Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού είναι: το 1ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Άγκυρα, το 2ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού με έδρα τη Μαλάτια (Μalatya) στο οποίο υπάγεται η 7η Διοίκηση Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού, το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού με έδρα το Ιμέριον Σμύρνης (Gaziemir), το 4ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη και η Διοίκηση Ομάδος Εναερίων Μεταφορών με έδρα την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση της Ομάδος Εναέριων Μεταφορών έχει ως αποστολή τη μεταφορά προσώπων VIP, τη μεταφορά προσωπικού και υλικών, τη μεταφορά αλληλογραφίας, τη διακομιδή ασθενών και τραυματιών, τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών.

Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για μεταστάθμευση της Σχολής Αεροπορίας Στρατού από την Άγκυρα στην πόλη Σπάρτη (Isparta), όπου θα ενσωματωθεί με τη Σχολή Ορεινών Καταδρομών που εδρεύει στην ίδια περιοχή και θα δημιουργηθεί μία ενιαία Βάση Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων και Επιθετικών-Μεταφορικών Ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Cihan Haber Ajansı της 20-3-2009, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Sait Dilek δήλωσε ότι οι εργασίες για τη μεταστάθμευση της Σχολής Αεροπορίας Στρατού από την Άγκυρα στη Σπάρτη (Ιsparta) βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήδη έγιναν οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων για την κατασκευή των κτηρίων. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης Σπάρτη (Isparta) τον Ιανουάριο του 2009, στα πλαίσια της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Σχολή Ορεινών Καταδρομών του Εgirdir του νομού Σπάρτη (Isparta), ο τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός İlker Başbuğ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για το εν λόγω θέμα. Η παραπάνω μεταστάθμευση θα συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία, διότι στη σχολή υπηρετούν περίπου 2.000 στρατιωτικοί και 15.000 πολιτικοί υπάλληλοι. Επιπλέον στη σχολή εκπαιδεύονται ετησίως 1.000 στρατιωτικοί από τους οποίους οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί.»

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση του πρώην αρχηγού τους στρατηγού Isik Kosaner, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μία ταξιαρχία με ελικόπτερα σε μία διαδρομή, ημέρα και νύκτα, σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθότι διαθέτουν 282 μεταφορικά ελικόπτερα, ενώ η στρατοχωροφυλακή με τα 60 ελικόπτερα που διαθέτει δύναται να μεταφέρει 2 τάγματα καταδρομών σε μία διαδρομή.

Με τη μεταστάθμευση της Σχολής Αεροπορίας Στρατού στη Σπάρτη (Isparta), το αεροδρόμιο Suleyman Demirel θα μετατραπεί σε μία νέα αεροπορική βάση, η οποία αναβαθμίζει την απειλή τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, διότι οι αποστάσεις για μεταστάθμευση ελικοπτέρων, στα πλαίσια μιας επιχείρησης, πλέον μειώνονται στο μισό. Τούτο, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση που έγινε στη Σχολή Ορεινών Καταδρομών στο Εgirdir/Isparta την τελευταία διετία, προσδίδει στην περιοχή το χαρακτήρα μίας νέας ενιαίας Βάσης Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων και Επιθετικών-Μεταφορικών Ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα η τουρκική απειλή να προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.


strategyreport

Read more...

Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και η τουρκική απειλή


Μία προσεκτική παρατήρηση στον χάρτη της γεωγραφικής θέσης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και γενικότερα της γεωπολιτικής θέσης των δύο χωρών, είναι κάτι παραπάνω από επαρκής για να κατανοήσουμε τους λόγους που η τουρκική διπλωματία διεκδικεί την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά κυρίως να αντιληφθούμε την στρατιωτική απειλή που ελλοχεύει για τα νησιά μας και ακολούθως για την ενδοχώρα.

Σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη, το κύριο θέατρο των επιχειρήσεων θα είναι ο ευρύτερος χώρος του Αιγαίου και δευτερευόντως η Θράκη και η Κύπρος. Και αυτό, διότι η γεωγραφική θέση εν προκειμένω, ορίζει αναπόφευκτα το πεδίο όπου θα κριθεί ο πόλεμος, ακόμα κι αν η Ελλάδα είχε αποφασίσει να κρατήσει για τον εαυτό της τον ρόλο του επιτιθέμενου.

Επίσης, η περιορισμένη διάρκεια των εχθροπραξιών που επιτείνει τον στόχο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία τετελεσμένων, καθώς και η στρατηγική σημασία του Αιγαίου Πελάγους για την Τουρκία, προεξοφλούν το πεδίο όπου θα διεξαχθεί και κριθεί η έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου.
Γεωστρατηγικά, η Ελλάς έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό συγκριτικό μειονέκτημα.
Η Τουρκία αποτελείται κατά 97% από μία συμπαγή γεωγραφική ενότητα μήκους έως και 1500 χλμ, ενώ μόλις 3% της συνολικής της επικράτειας διαχωρίζεται από τον γεωγραφικό αυτό κορμό (Αν. Θράκη, Ίμβρος, Τένεδος).
Απέναντι σ’ αυτόν τον ολότμητο όγκο, η Ελλάδα αντιπαραβάλλει το Αν. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, δηλαδή, χιλιάδες νησιά (κατοικημένα και μη), νησίδες και βραχονησίδες όπου απέχουν κυριολεκτικά ελάχιστα από τη μικρασιατική ακτή και εκατοντάδες χλμ από την ελληνική ενδοχώρα. Το συγκριτικό μειονέκτημα της Ελλάδας έγκειται σ’ αυτήν ακριβώς την κατάτμηση της επικράτειάς της και στην αναγκαιότητα να υπερασπίσει αποτελεσματικά χιλιάδες «κομμάτια γης» με περιορισμένο έως ελάχιστο στρατηγικό βάθος και δυνατότητα ελιγμών.
Επιπροσθέτως, η μορφή του σύγχρονου πολέμου -δικτυοκεντρικές, πληροφοριακές, ηλεκτρονικές και ταχυκίνητες-αεροναυτικές επιχειρήσεις-, και δη του επαπειλούμενου ελληνοτουρκικού, επιτείνει ως επί το πλείστον αυτό το γεωγραφικό μειονέκτημα.
Η γεωγραφική συνιστώσα, όμως, επιδράει καθοριστικά και στα επιτελικά σχέδια των δύο χωρών.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το τακτικό της πλεονέκτημα -εγγύτητα στους στόχους, κατάτμηση των εχθρικών δυνάμεων και ασφαλής υποστήριξη από την ενδοχώρα- και πιθανότατα την πρωτοβουλία του πρώτου μαζικού πλήγματος, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα καθ’ όλο το μήκος του Αιγαίου, επιδιώκοντας αρχικά τον κατακερματισμό των ελληνικών δυνάμεων και κατόπιν τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου και ισχύς πυρός στα σημεία-στόχους, ώστε να καταστεί ιδιαίτερα πιθανή και ταχεία η κατάληψη ελληνικών νησιών.
Πρώτα απ’ όλα, όμως, οι τουρκικές Ε.Δ. θα φροντίσουν να αμβλύνουν το δικό τους τακτικό μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την έγκαιρη έξοδο του στόλου τους από τους ναυστάθμους και την πλεονεκτική ανάπτυξή του στις θαλάσσιες οδούς του Αιγαίου.
Το ιδιότυπο καθεστώς του Αιγαίου με την ύπαρξη διεθνών χωρικών υδάτων ανάμεσα στα ελληνικά νησιά επιτρέπει στο TDK την έξοδό του στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και το ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών, καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την απομόνωση νησιών και θαλάσσιων χώρων (εδώ ακριβώς έγκειται και η κύρια αμυντική συνδρομή της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.).
Ο αποκλεισμός των νησιών, όμως, προϋποθέτει πέραν του ελέγχου των θαλάσσιων οδών, την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή-στόχο, καθώς και τον τοπικό αποκλεισμό των επικοινωνιών, ώστε να νεκρώσει η παροχή υποστήριξης και πληροφοριών προς και από τη στοχευθείσα περιοχή.
Ακόμα κι αν η μάχη στους αιθέρες για την αεροπορική υπεροχή παραμένει αμφίβολη, η ΤΗΚ θα επιδιώξει την τοπική αεροπορική υπεροχή στις επιλεχθείσες περιοχές εμπλέκοντας αυξημένο αριθμό μαχητικών.
Την απομόνωση των νησιών θα ακολουθήσουν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και εκτεταμένη χρήση Πυροβολικού από τα τουρκικά παράλια, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για συνδυασμένες αποβατικές επιχειρήσεις δια αέρος και θαλάσσης.
Ο Τoυρκικός Στρατός έχει καταβάλλει φιλόδοξες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού Πυροβολικού Μάχης.
Θανάσιμη απειλή για τα νησιά μας αποτελούν οι κινεζικής κατασκευής πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών WS-1, ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος επιφανείας-επιφανείας B611 βεληνεκούς 150 χλμ., oι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS με τους πυραύλους ATACMS, αλλά και οι τουρκικής κατασκευής ΠΕΠ T-122 και TR-107.
Καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις κατάληψης των νησιών θα διαδραματίσουν τα ελικόπτερα -επιθετικά και μεταφορικά- και οι ειδικές δυνάμεις.
Το περιβάλλον του Αιγαίου είναι ιδανικό για τη διεξαγωγή αεροκίνητων και αεραποβατικών επιχειρήσεων με τη χρήση επίλεκτων δυνάμεων, σκοπός των οποίων θα είναι η δημιουργία αεροπρογεφυρωμάτων στα μετόπισθεν της νησιωτικής άμυνας, ενώ αν πρόκειται για κάποιο μικρό νησί η αεραποβατική επιχείρηση μπορεί να στοχεύει και στην κατάληψή του.
Η δυνατότητα του κάθετου ελιγμού που προσφέρει η χρήση των ελικοπτέρων καθίσταται ιδιαίτερα αποτελεσματική στα νησιωτικά περιβάλλοντα, κάτι που θα εκμεταλλευθεί φυσικά ο αντίπαλος. Προς αυτόν τον σκοπό, οι τουρκικές Ε.Δ. διαθέτουν έναν μεγάλο και σύγχρονο στόλο μεταφορικών και επιθετικών που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον σε όλα τα στάδια της εισβολής.
Κρίσιμος αναμένεται να είναι και ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων στο θέατρο του Αιγαίου.
Η εγγύτητα των τουρκικών ακτών επιτρέπει τη διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων δια αέρος και θαλάσσης και μάλιστα με την ευχέρεια πολλαπλών εναλλακτικών τρόπων κρούσης.
Βασικοί στόχοι των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα είναι η προετοιμασία του εδάφους πριν την απόβαση, η διενέργεια δολιοφθορών σε σημαντικούς στόχους όπως σταθμούς επικοινωνίας και ραντάρ, μονάδες Πυροβολικού, αεροδρόμια, λιμένες, οδικές αρτηρίες, καθώς και η διενέργεια ψυχολογικών επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθεί μία ζοφερή κατάσταση για τους αμυνόμενους.
EΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ
Ποια, όμως πρέπει να είναι η ελληνική αντίδραση; Θα αποτελούσε μέγα στρατηγικό λάθος η αυτοπαγίδευση των ελληνικών δυνάμεων στα γεωστρατηγικά μειονεκτήματα της περιοχής, επιδιώκοντας μόνο την «άμυνα επί του πατρίου εδάφους».
Η κρίση των Ιμίων κατέδειξε δραματικά ότι η πολιτική ηγεσία συγχέει τον «αμυντικό χαρακτήρα» του πολέμου με την «αμυντική διεξαγωγή» του. Άλλο η αμυντική στρατηγική ως πολιτική επιλογή και άλλο η αμυντική στρατηγική ως πολεμική επιλογή.
Το πρώτο δεν συνεπάγεται το δεύτερο, ενώ η υιοθέτηση του δευτέρου οδηγεί επ’ ακριβώς σε συντριπτική ήττα.
Η Ελλάδα πρέπει να απαγκιστρωθεί από αμυντικοπαθείς λογικές και «ισοδύναμα τετελεσμένα».
Ο μόνος τρόπος να κερδιθεί ο πόλεμος από τον αμυνόμενο είναι η επίθεση. Επίθεση σφοδρή, ενιαία και ολοκληρωτική.
Η άμυνα επί των σημείων, προϋποθέτει σαφή ποιοτική και ποσοτική υπεροχή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωσή μας.
Ο στόχος των ελληνικών Ε.Δ. πρέπει να είναι η έγκαιρη συντριβή του στρατιωτικού δυναμικού του εχθρού, το καίριο πλήγμα στις παραγωγικές δυνατότητές του που ως επί το πλείστον συγκεντρώνονται στη δυτική Τουρκία και που θα παραλύσει την χώρα για πολλά χρόνια και τέλος η κατάκτηση εδαφών στο ευνοϊκό για ‘μας μέτωπο της Θράκης ως αντιστάθμισμα της πιθανής απώλειας ελληνικών νησιών.
Η προάσπιση ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων πρέπει να περάσει σε δευτερεύουσα μοίρα.
Ωστόσο, η χώρα μας πρέπει πάση θυσία να προασπίσει τα νησιά του Αν. Αιγαίου που έχουν τεράστια στρατηγική αξία.
Και επειδή ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστείς έναν χώρο είναι να μην πολεμήσεις πάνω σ’ αυτόν, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί κάθε σκέψη περί αμυντικής τακτικής.
Οι ΕΕΔ οφείλουν να αντιληφθούν έγκαιρα την απειλή μέσω της δημιουργίας ενός εκτεταμένου και ισχυρού δικτύου πληροφοριών (δορυφόροι, επίγεια και εναέρια ραντάρ, μυστικές υπηρεσίες) και να αντιμετωπίσουν κάθε αποβατική επιχείρηση εν τη γενέση της.
Προς αυτόν τον σκοπό πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις Πυροβολικού με σύγχρονα ραντάρ, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς για καταστροφικά πλήγματα στην τουρκική ενδοχώρα, σύγχρονα ΠΕΠ και αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα επιθετικά ελικόπτερα για την προσβολή της αποβατικής επιχείρησης εν πλω, αλλά και τα μεταφορικά ελικόπτερα για την ενίσχυση των αμυνομένων.
Η συμβολή της Π.Α. είναι το κλειδί για την αποτροπή της εισβολής, όμως, τις πρώτες ώρες των εχθροπραξιών δεν είναι καθόλου βέβαιη η επαρκής συνδρομή της στις επίγειες και ναυτικές δυνάμεις.
Έτσι προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας ναυτικής αεροπορίας, αλλά και ανάγκη εφαρμογής παλλαϊκής άμυνας.
Η επιτυχής διεξαγωγή του πολέμου στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου έναντι ενός ισχυρού και αποφασισμένου αντιπάλου αποτελεί πραγματικά ηράκλειο άθλο για τις ΕΔ.
Η ενδελεχής μελέτη της απειλής και η σοβαρή προετοιμασία εν καιρώ ειρήνης, καθώς και η ευφυής στρατηγική εν καιρώ πολέμου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην ξαναζήσει ο Ελληνισμός μία νέα εθνική τραγωδία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Αιγαίου, αποτελεί άλλη μία ψηφίδα στο μωσαϊκό, άλλο ένα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η κατάκτηση του μισού Αιγαίου από τους «προαιώνιους» εχθρούς και η οικονομική και ενεργειακή εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, του φυσικού αερίου και των πολύτιμων μεταλλευμάτων που κρύβει το Αιγαίο Πέλαγος.
Η ολική αμφισβήτηση του παρόντος status quo μέσω της αμφισβήτησης εναέριου, θαλάσσιου και χερσαίου χώρου για το σχηματισμό μιας ουδέτερης ζώνης (no man’s buffer zone) είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού.
Κάθε διεκδίκηση της Άγκυρας πρέπει να λογίζεται ως άλλος ένας επιμέρους στόχος και κάθε νίκη της στη διπλωματική σκακιέρα ως άλλη μία αφορμή για εντατικοποίηση της τουρκικής επεκτατικότητας εις βάρος της Ελλάδας.
Η αποδοχή εκ μέρους μας «εκκρεμουσών συνοριακών διαφορών» με την Τουρκία αποτελεί στρατηγικό σφάλμα της εξωτερικής μας πολιτικής, ακριβώς επειδή προσφέραμε έτσι τη δυνατότητα στην τουρκική διπλωματία να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Μία διαπραγμάτευση για το στρατιωτικό καθεστώς των νήσων θα αποτελέσει άλλο ένα στρατηγικό σφάλμα της ελληνικής διπλωματίας, ενώ το ενδεχόμενο μερικής ή ολικής αποστρατικοποίησης των ακριτικών νησιών μας θα ανοίξει ουσιαστικά τη σύγχρονη κερκόπορτα του Ελληνισμού, αυτήν τη φορά για την άλωση του Αιγαίου.
Εν κατακλείδι, κάθε εξέταση του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νήσων, οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν δύο κρίσιμους παραμέτρους: πρώτον, την επιδίωξη των διεθνών συμφερόντων και της Άγκυρας για την εκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου και τον γεωπολιτικό έλεγχό του, δεύτερον, την ικανότητα και αποφασιστικότητα της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση και κατάληψη ελληνικών νησιών.
Ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του, λοιπόν, οφείλουν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν οι επόμενες γενεές να απολαμβάνουν ένα Αιγαίο ελληνικό και εκμεταλλεύσιμο οικονομικά από την πατρίδα μας ή εάν προτιμούν το μοίρασμα και τη συνεκμετάλλευση.

Δημήτριος Κουλουμπής

http://www.strategyreport.gr/?p=6636

Read more...

Όλοι οι στρατιωτικοί της “ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑΣ”. Δείτε τους.


Άρχισαν να διανέμονται σήμερα στους δικηγόρους των κατηγορουμένων της υπόθεσης Βαριοπούλα στο 10ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης οι 43 φάκελοι με έγγραφα που αφορούνε την υπόθεση και κατασχέθηκαν στο αρχηγείο του στόλου στο Γκόλτζουκ.
Μέσα στον φάκελο Νο 1, εμπεριέχεται φάκελος που έχει διαμορφωθεί εξ ονόματος του Τσετίν Ντογάν και περιλαμβάνει σχέδιο με έγχρωμες φωτογραφίες του προσωπικού που μετείχε στο σεμινάριο που αποτελεί και μέρος της δίκης.


Επίσης περιλαμβάνονται πληροφορίες για το πώς η παρούσα διακυβέρνηση θα εξαναγκαζόταν μέσω του σχεδίου δράσης Βαριοπούλας και άλλων συνδεδεμένων με αυτό κινήσεων να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

tourkikanea.gr/

Read more...

Τουρκία: Σφοδρή αλλά δίκαιη κριτική στον Νταβούτογλου εκ των έσω…


Το «defence-point.gr» δεν έχει διστάσει να γράψει καλά λόγια για τον διεθνούς αναγνώρισης Τούρκο δημοσιογράφο, Μπουράκ Μπεγκντίλ. Με το άρθρο του που αναδημοσιεύουμε νομίζουμε ότι μας δικαιώνει.
Πρόκειται για ανάλυσή του η οποία δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet».
Η εξαιρετική αναλυτική του ικανότητα επικεντρώνεται αυτή τη φορά στην πρόσφατη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους και ασκεί δριμεία κριτική στη νεοθωμανική εξωτερική πολιτική του Αχμέτ Νταβούτογλου…

Το άρθρο που ακολουθεί μπορεί κανείς να το διαβάσει και στον κάτωθι σύνδεσμο:
http://athensjerusalemnow.blogspot.com/2011/01/hurriyet-burat-bedkil.html
Ακολουθεί το άρθρο:
«Από τον Λίβανο, την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ισραήλ με αγάπη»

Του Μπουράκ Μπεντίλ, Χουριέτ, 21/12/2010

Το ομολογώ! Έκανα λάθος όταν αμφέβαλα για την σοφία των φιλόδοξων σχεδίων ειρήνης του Αχμέτ, κ. «Στρατηγικού Βάθους» Νταβούτογλου για την χαώδη Μέση Ανατολή. Το όραμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έχει ήδη οδηγήσει σε πράγματα που θα ήταν αδιανόητα πριν λίγα χρόνια. Το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Συρία και ο Λίβανος συμφωνούν για τα σύνορα – όχι τα δικά τους – αλλά για τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου.

Πριν τρία χρόνια περίπου, η Κύπρος ξεκίνησε την εκπόνηση ενός σχεδίου προκειμένου να καθορίσει τα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο όλων των οικονομικών πόρων, εντός αυτής, όπως είναι οι πόροι από την αλιεία προχωρώντας σε γεωτρήσεις και έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Φυσικά οι Κύπριοι χρειαζόντουσαν παράκτιους «συνεταίρους» για να καθορίσουν την ΑΟΖ τους γι’ αυτό και ξεκίνησαν συνομιλίες με τους γείτονές τους. Αυτό ενόχλησε την Άγκυρα διότι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ για την Κύπρο θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για την Τουρκία. Έτσι είχαμε τις επανειλημμένες τουρκικές διαμαρτυρίες για τις έρευνες από την πλευρά της Κύπρου, για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευτυχώς, οι πρώτες πόρτες που κτύπησαν οι Κύπριοι ήταν αυτές των Μουσουλμάνων φίλων των Τούρκων. Ταυτόχρονα, πριν προλάβει η Άγκυρα έστω να κουνήσει το δακτυλάκι της, η χριστιανή ορθόδοξη Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για τα παράκτια σύνορα της με την ισλαμική Αίγυπτο.

Αλλά η Αίγυπτος είναι Αίγυπτος. Σίγουρα όμως, το νέο-οθωμανικό όραμα θα λειτουργούσε με τον Λίβανο όπου ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ήρωας.
Το 2007, η Τουρκία προειδοποίησε τον Λίβανο για ενδεχόμενη συμφωνία περί θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο.

Η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θα αναγνώριζε τον καθαρισμό των ΑΟΖ και ισχυρίστηκε ότι ο Λίβανος θα έπρεπε πρώτα να ζητήσει την γνώμη της Τουρκίας πριν υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο. Με την αποτυχία αυτής της προειδοποίησης μεταξύ φίλων, ένα χρόνο αργότερα η Κύπρος προέβη σε διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως: «τουρκική παρενόχληση πλοίων που έκαναν έρευνες εντός της ΑΟΖ της».

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2010, η Κύπρος και ο Λίβανος συμφώνησαν να καθορίσουν τις ΑΟΖ τους, όμως η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Λιβανικό Κοινοβούλιο.
Τον ίδιο μήνα ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι επισκέφθηκε την Κύπρο και δήλωσε ότι σύντομα ο Λίβανος θα καθόριζε τα παράκτια σύνορά του με την Κύπρο και την Συρία. Κατά την διάρκεια της ίδιας επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ευχαρίστησε τον κ. Χαρίρι για την επιβεβαίωση της «θέσης αρχής του Λιβάνου για την επίλυση του Κυπριακού».

Από ότι φαίνεται η πολιτική της Κύπρου, μέσω της στρατηγικής εκστρατείας για τις ΑΟΖ, έχει καταφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι τουρκικές προσπάθειες μεσολάβησης να φέρει κοντά κύριους αντιπάλους της Μέσης Ανατολής.

Την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με το Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών που θα επιτρέψει στους παράκτιους γείτονες να προχωρήσουν στις έρευνές τους για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καθορισμός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η κυπριακή εκστρατεία μοιάζει με τον πραγματικό διαθρησκευτικό διάλογο που επιδιώκουν οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια. Έχει ενώσει ένα εβραϊκό κράτος, τρία μουσουλμανικά και ένα χριστιανικό ορθόδοξο όσον αφορά στο θέμα των παράκτιων συνόρων, χωρίς να υπάρξει ούτε ένας πυροβολισμός ή ένας βομβιστής αυτοκτονίας και χωρίς να εξαπολυθεί έστω και μια ρουκέτα. Ο διάλογος διασχίζει ακόμα και το Αιγαίο.
Η Ελλάδα στην δεκαετία του ΄80 θεωρείτο γενικά ως η πιο εχθρική χώρα προς το Ισραήλ.
Μάλιστα, οι δύο χώρες δεν διατηρούσαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις μέχρι το 1992. Σήμερα οι διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ παρουσιάζουν άνθιση χάρη στην πολιτική «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές», του κ. Νταβούτογλου.

Πέρα από το γεγονός ότι βρίσκονται στον κατάλογο της Τουρκίας που απαγορεύει την πώληση γης στους πολίτες τους, οι σχέσεις του εβραϊκού Ισραήλ με την ορθόδοξη Ελλάδα βελτιώνονται με θεαματικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον Άριε Μέκελ, τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους έπειτα από (μια απόφαση) να αναπτύξουν μια πολύπλευρη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας και του πολιτισμού».

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Άγκυρα ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ένα κρίσιμο θέμα ξεφεύγει εκτός ελέγχου σε μια κατεύθυνση που απεύχονται περισσότερο απ’ όλες. Δηλαδή μια διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ, για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μέλος της Ε.Ε. δηλαδή της Ελληνικής Κύπρου.
Οι κκ. Ερντογάν και Νταβούτογλου θα μπορούσαν να εξηγήσουν το θέμα με θρησκευτικούς όρους εάν οι Κύπριοι είχαν υπογράψει συμφωνία για τα παράκτια σύνορα μόνο με το Ισραήλ.
Η ειρωνεία είναι ότι η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Συρία είναι οι «Μουσουλμάνοι φίλοι» της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κόσμος χρωστά πολλά στην πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ διότι μετατρέπει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια πραγματική θάλασσα ειρήνης. Να βγάλουμε το καπέλο στον Κύριο Στρατηγικό Βάθος! Αλλά περιμένετε ένα λεπτό.

Την Δευτέρα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η Τουρκία κάλεσε τον Ισραηλινό Πρέσβη για να εκφράσει την δυσαρέσκειά της για την συμφωνία με την Κύπρο.
Τα πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Πρέσβης Γκάμπι Λέβι κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη, μια μέρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινίριογλου προειδοποίησε τον Λέβι ότι η συμφωνία θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις προσπάθειες των Ελληνικών και Τουρκικών κοινοτήτων να τερματίσουν την διχοτόμηση της νήσου που υφίσταται εδώ και 36 χρόνια.

Δεν έχω ιδέα εάν ο Πρέσβης Λέβι ρώτησε τον Υφυπουργό Σινίριογλου γιατί η διχοτόμηση που ισχύει εδώ και 36 χρόνια παράμεινε για 36 χρόνια πριν ή χωρίς την συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για τα παράκτια σύνορα, ή εάν το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δυσαρεστήθηκε στον ίδιο βαθμό όταν η Κύπρος υπέγραψε τις ίδιες συμφωνίες με τον Λίβανο ή την Αίγυπτο.

Αλλά ας κοιτάξουμε την θετική πλευρά της ζωής. Οι επευφημίες των Λιβανέζων τον περασμένο μήνα μπροστά στις εκκλήσεις του Ερντογάν για την αναγέννηση του θεσμού του Οθωμανού Χαλίφη στο πρόσωπό του, και οι μνήμες των αλησμόνητων στιγμών των δημοσίων ομιλιών του Πρωθυπουργού στα πρώην οθωμανικά εδάφη είναι ακόμα νωπές.

Defence-point.gr

Read more...

Αιγαίο και Καστελόριζο: Πώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση;


* Του Νίκου Κοτζιά

Είναι γνωστή η αντίσταση που πρόβαλε ο Μακάριος στις παραλλαγές προτάσεων της Αμερικανικής Κυβέρνησης (Σχέδια ‘Ατσεσον) για εκχώρηση από την Ελλάδα της νήσου Καστελόριζο προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη τότε «Ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αυτή την πρωτοβουλία, φοβούμενες τόσο τυχόν στενή σύνδεση της Κύπρου με την τότε Σοβιετική Ένωση, όσο και την πρόκληση πολέμου ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Ανεξάρτητα το πώς αξιολογεί κανείς τις τότε προτάσεις, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω εδώ, είναι ότι για την ένωση ολόκληρης της Κύπρου με την Ελλάδα ζητιόταν η παραχώρηση του Καστελόριζου.



Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, προδομένη η Κύπρος από την Χούντα των Αθηνών, έγινε το μεγάλο θύμα της τουρκικής επιθετικότητας και κατοχής. Όμως, το μικρό Καστελόριζο παρέμεινε ελληνικό και μάλιστα με αυξανόμενη ρόλο. Σειρά σχετικά πρόσφατων συμφωνιών για το διεθνές δίκαιο της Θαλάσσης αναγνωρίζουν, πλέον, στο Καστελόριζο την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας, καθώς και δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο μικρός ελληνικός βράχος απέκτησε μέγιστη γεω-οικονομική στρατηγική σημασία. Αποτελεί φυσικό εμπόδιο για την Τουρκία που επιθυμεί να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν εντοπιστεί τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και αέρια. Με άλλα λόγια έχουν γίνει ανακαλύψεις που προσθέτουν στην γεω-στρατηγική σημασία της περιοχής εν γένει, λόγο γειτνίασης με τα Πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, μια αυτοτελή γεω-οικονομική και κατά προέκταση αυτόνομη γεωστρατηγική σημασία.

Η Τουρκική διπλωματία εντόπισε σύντομα τα πλεονεκτήματα που αποκτά η θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθεί δε, να προωθήσει τρεις στρατηγικές επιλογές: πρώτον να υποβαθμίσει τη σημασία και τη δυνατότητα δράσης του Ισραήλ. Για αυτό εξάλλου και η στάση της στα πρόσφατα επεισόδια κατά την αποστολή βοήθειας προς την Γάζα. Να εμφανίσει εαυτό, αυτή η δύναμη κατοχής (αλλά για αυτό κουβέντα ορισμένοι Έλληνες ακτιβιστές…), ως εκπρόσωπο των συμφερόντων της Βόρειας Κύπρου και ότι διαχειρίζεται τα δήθεν αυτόνομα συμφέροντα των κατεχομένων εδαφών. Ενώ εμφανίζει τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως υπό επιτήρηση, εμφανίζοντας την τελευταία ως κράτος περιορισμένης κυριαρχίας. Και τρίτον, να αποκλείσει την διασύνδεση ανάμεσα σε Ηπειρωτική Ελλάδα – Ρόδο με Καστελόριζο και του τελευταίου με την Κύπρο. Δηλαδή, η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει δικαιώματα δια της κατοχής. Ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν καθότι καλούνται να παραιτηθούν από τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Πώς μπορεί να γίνει παραίτηση από δικαιώματα; Με μιας; Ανοικτά;
Καμιά κυβέρνηση δεν θα το έκανε, διότι αυτό θα συνιστούσε εθνική προδοσία. Αυτή γίνεται από αδυναμία και δια της διολίσθησης. Επί παραδείγματι δια της αποδοχής, όπως έχει ήδη γίνει, της Τουρκικής θέσης σύμφωνα ότι στην διαπραγμάτευση ως προς το Αιγαίο δεν θα συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο. Όμως, ένα πλαίσιο συμφωνίας χωρίς το Καστελόριζο σημαίνει ότι η συνολική συμφωνία δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές και τα δικαιώματά του.

Αντίθετα με όσα πράττει η ελληνική πολιτεία, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το Αιγαίο χωρίς αναγνώριση των δικαιωμάτων ΑΟΖ που απορρέουν από τη θέση που κατέχει το Καστελόριζο και η υφαλοκρηπίδα του.
Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να υπάρξει αρχική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αμέσως δε μετά με την Αίγυπτο.

Συμφωνίες που θα αναγνωρίζουν την ΑΟΖ του Καστελόριζο. Εάν η Τουρκία έχει άλλη γνώμη, ας πάει εκείνη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά το να παραιτείται η Ελλάδα εκ των προτέρων από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε αναμφισβήτητη περιοχή της, διότι έτσι το επιθυμούν οι Τούρκοι προκειμένου να διαπραγματευτούν άλλα ζητήματα στο Αιγαίο πρόκειται το λιγότερο για εθνική ηλιθιότητα!

Read more...

Ε.Μπαγίς: “Ο Αταττούρκ σεβάστηκε την ελληνική σημαία”.


Οι Τούρκοι είναι απόγονοι του Atatürk «που αρνήθηκε να ποδοπατήσει την ελληνική σημαία και έδειξε σεβασμό για αυτή τη σημαία» ηταν η πρώτη επίσημη απάντηση της Τουρκίας στα λόγια του Προέδρου Κάρολου Παπούλια ότι «Έλληνες και Αρμένιοι σφαγιάσθηκαν από τους ίδιους βάρβαρους».
Την απάντηση έδωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ ο Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κ. Bağiş σε συνάντησή του με επάρχους.

Όπως αναφέρεται στη Sabah και στη Hürriyet ο πρόεδρος του αντιπολιτευομενου CHP κ.Kiliçdaroğlu επέκρινε από το Erzurum τον Τούρκο Πρωθυπουργο κ.Erdoğan επειδή δεν απήντησε στον Πρωθυπουργο της Ελλαδας κ.Γ. Παπανδρέου για τον χαρακτηρισμό των τουρκικών στρατευμάτων στην κατεχομενη βορειο Κύπρο ως κατοχικών δυνάμεων.
Ο πρόεδρος του CHP απευθυνόμενος στονκ. Erdoğan του επεσήμανε: «μετά την άφιξη του στρατού σου έγινε πόλεμος; όχι επικράτησε ειρήνη».
Επισης η κ. Sanem Altan στις εσωτερικές σελίδες της εφημεριδας Vatan μεταξύ άλλων ερωτημάτων που θέτει στην κυβέρνηση αναρωτιέται αν ο Υπουργος Εξωτερικων κ. Davutoğlu άκουσε τα λόγια του Κάρολου Παπούλια.

Read more...

Μικροκοματηναίϊκα 2


Με ανακοινώσεις σε σκληρή γλώσσα και πόλεμο χαρακωμάτων συνεχίζονται οι διαμάχες στους μειονοτικούς κύκλους, με προσφιλή θεματολογία τα νεότερα που δρομολογεί η κυβέρνηση για την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ).
-Έτσι, μετά από τις δηλώσεις του προέδρου των ΕΠΑΘιτών, κ. Ντερντιμάν, που είχαμε αναφέρει στη στήλη, στην αντεπίθεση περνάει ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη, ξιφομαχώντας επί δικαίων και αδίκων.
-Με ανακοινώσεις χθες στον μειονοτικό τύπο μιλά για γιαλατζί διπλώματα της ΕΠΑΘ, δηλαδή, για ψεύτικους δασκάλους και τους προτρέπει να παραιτηθούν αν είναι άντρες.
-Εκθέτοντας, δηλαδή, τους δασκάλους ακόμη και στα μάτια των μαθητών τους, επειδή άρχισε ανοιχτά πλέον τον πόλεμο με τον μειονοτικό σύμβουλο του Γιώργου Παυλίδη, που τελευταία έχουν ανέβει τα μπόνους του στην οδό Ιώνων.
-Αφορμή βρήκε μέσα σε ένα τέτοιο χαμηλό επίπεδο διαμάχες να παρέμβει ως υπεράνω όλων, ρίχνοντας γέφυρες ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ που πλήγωσε η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
-Με ανακοινώσεις χθεσινές στον μειονοτικό Τύπο προσπαθεί να συνετίσει τους βουλευτές της μειονότητας, ότι πρέπει να απασχοληθούν με τα θέματα της καθημερινότητας και να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είναι βουλευτές της κυβέρνησης.
-Γιατί, αλλιώς, συνεχίζει η κ. Μουσταφάογλου ότι οι βουλευτές με τη συμπεριφορά τους κάνουν ζημιά και στη μειονότητα, αλλά και στο …ΠΑΣΟΚ.
-Δηλαδή, σε απλή γλώσσα σημαίνει είμαι ακόμα εδώ αν με θέλετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ, αλλιώς ας πορευτείτε με τα παλιά υλικά της μειονότητας, γιατί περιμένει και ο Συνασπισμός.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Μικροκομοτηναίϊκα 1


Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι στην πρώτη μοιρασιά της πίτας, έστω και των προσωρινών αξιωμάτων, στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ που πρώτος προσχώρησε με την ομάδα του στο νεοσύστατο κόμμα, δεν πήρε καμία αρμοδιότητα.
-Και να σκεφτείτε ότι είναι ο μόνος πρωτοκλασάτος μειονοτικός της ΔΗΣΥ.
-Τα αναφέρουμε όλα αυτά με το δεδομένο ότι το κόμμα ήδη λειτουργεί τα γραφεία του στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και στην πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη μας έρχεται και η Ντόρα.
-Πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι ήδη ο Ιλχάν Αχμέτ διαπραγματεύεται και προωθεί πολλά ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα με την αρχηγό του κόμματος, περιμένοντας από την Ντόρα Μπακογιάννη να κάνει την υπέρβαση και να πλειοδοτήσει σε εξαγγελίες προς τη μειονότητα, κάνοντας σημαντικές ανακοινώσεις στην Κομοτηνή.
-Θέλουν να θυμίσουν την περιβόητη κάθοδο του πατέρα της τότε το 1981 και τις πρώτες δηλώσεις περί πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας.
-Και με προίκα τις δεσμεύσεις της Ντόρας με τη μειονότητα, θα μπει δυναμικά στο παιχνίδι με σημαντικό ρόλο στο κόμμα και ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Τροχαίο ατύχημα στην Τουρκία με δύο στρατιώτες νεκρούς και 16 τραυματίες


Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκαέξι τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη χτές 19 Ιανουαρίου σε δρόμο της επαρχίας Adyaman στην νοτιοδυτική Τουρκία. Όχημα της Στρατοχωροφυλακής έφυγε από το οδόστρωμα στον αυτοκινητόδρομο Adyaman-Gölba και ανατράπηκε λόγω του πάγου που είχε σχηματιστεί.

Οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν ήταν από την Κωνσταντινούπολη και το Αφιον Καραχισάρ. Έντεκα από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης Adyaman ενώ οι πέντε πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Μαλάτεια.

Ο αριθμός των Τουρκικών απωλειών στην νοτιοανατολική Τουρκία το τελευταίο χρόνο, είτε από ατυχήματα που συνδέονται με τις επιχειρήσεις κατα του PKK είτε απο ενέργειες του τελευταίου, έχει φτάσει τους 100 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

"Πόρτα" στον Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Λίβανο


"Πόρτα έφαγε" στο Λίβανο ο περιβόητος Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος ανέστειλε "προσωρινά" τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την εξομάλυνση της πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί στον Λίβανο καθώς οι προτάσεις του αντιμετωπίστηκαν με επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακορείο του Λιβάνου, ο Α.Νταβούτογλου, μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, που είχε ενδιαφερθεί και αυτός να διαμεσολαβήσει "αποχώρησαν προκειμένου να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους αναφέρει σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά την αναχώρησή τους". Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σείχης Χαμάντ Μπιν Τζασίμ αλ Τανί και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, συνομιλούσαν επί δύο μέρες ξεχωριστά με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις στο Λίβανο ενώ οι προτάσεις που έκαναν βασίστηκαν στην πρώτερη Σαουδο-Συριακή πρωτοβουλίας. Το Κατάρ έχει 600.000 ψυχές πληθυσμό...

Όπως αναφέρει η λιβανική εφημερίδα "Αλ Ακμπάρ", ο Α. Νταβούτογλου σχολίασε ότι η κατάσταση στη χώρα τώρα είναι πιο θετική απ' ότι στην αρχή της εβδομάδας και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν σημάδια πιο μεγάλης ευελιξίας

Η στάση αυτή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Σαούντ αλ - Φάισαλ, ο οποίος χαρακτηρίζει "επικίνδυνη" την κατάσταση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαίρεσης του Λιβάνου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΜΙΤ και ΖΙΡAAT


Σε πρόσφατο δημοσίευμα του “Κόσμου του Επενδυτή” ο κορυφαίος αμυντικός αναλυτής Μάνος Ηλιάδης αναφέρθηκε στον ρόλο της τουρκικής τράπεζας Ζιραάτ που λειτουργεί στην Κομοτηνή, ανοίγει στην Ξάνθη και ετοιμάζεται για Ρόδο – Κω. Είχε και παλιότερα αναφερθεί στη μακρά εμπλοκή της σε παλαιότερες ενέργειες εναντίον των Ελλήνων (χρηματοδότηση του κεμαλικού στρατού στην περίοδο του Μικρασιατικού πολέμου, αποδέκτης του εξοντωτικού φόρου περιουσίας εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης την περίοδο 1942-1944…), καθώς και στην Κύπρο κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στο βιβλίο του Ηλιάδη «Το απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο», (Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2007) παρετίθετο αυτούσιο ένα σημείωμα της ΚΥΠ με ημερομηνία 7 -9-1959, όπου απεκαλύπτετο ότι η Ziraat Bankasi ανέλαβε την χρηματοδότηση της Τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας που είχαν συστήσει οι Τουρκοκύπριοι, η οποία και αυτή, σύμφωνα με παλαιά στελέχη της ΚΥΠ, ήταν φωλιά Τούρκων πρακτόρων. Τώρα ο Μ.Η. βασισμένος σε αξιόπιστες κουρδικές πηγές μιλά για μια πολύ πιο σκοτεινή δραστηριότητα αυτής της τουρκικής κρατικής τράπεζας και συγκεκριμένα για άμεση εμπλοκή της σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο Ιράκ.

Σε άρθρο της πάντοτε καλά πληροφορημένης, περί τα τουρκικά, κουρδικής εφημερίδας Ozgur Politika της 16ης Οκτωβρίου 2006, με τίτλο «Αυτή δεν είναι Τράπεζα, είναι Επιχειρησιακή Βάση της ΜΙΤ», αναφέρεται ότι το υποκατάστημα της τράπεζας Ζιραάτ στη Βαγδάτη παίζει τον ρόλο επιχειρησιακής βάσεως της ΜΙΤ στο Ιράκ και ότι οι πληροφορίες από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και άλλες πηγές διαβιβάζονται κρυπτογραφημένες στην Άγκυρα, μέσω του ειδικού τεχνικού εξοπλισμού ασφαλούς επικοινωνίας που έχει εγκατασταθεί στην τράπεζα.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Azadiya Welat, που εκδίδεται στο Ντιαρμπακίρ της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υποκατάστημα της Τράπεζας Ζιραάτ στη Βαγδάτη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ιράκ και της εφημερίδας Al Ceride, στην συνοικία Al Weziriya και τονίζεται ότι η τράπεζα αποτελεί εξ ολοκλήρου κάλυμμα για τη δράση της ΜΙΤ και των πρακτόρων της στην περιοχή. Οι υποτιθέμενοι τραπεζικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στην Ζιραάτ, στην ουσία είναι όλοι επαγγελματίες πράκτορες και στελέχη της ΜΙΤ. Μάλιστα αποκάλυψε τα ονόματα ορισμένων από το «τραπεζικό» προσωπικό της Ziraat στη Βαγδάτη, μεταξύ των οποίων και του Aysur C., που είναι αξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κι εμφανίζεται ως διευθυντής της Τράπεζας.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, τα υπόγεια της τράπεζας, που εμφανίζονται ως καταφύγια ασφαλείας (λόγω των συχνών βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή), είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, με τα οποία γίνονται τεχνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές, καθώς επίσης και ο συντονισμός και έλεγχος των πρακτόρων της ΜΙΤ που δρουν στην περιοχή.

Η πηγή που αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές στην Azadiya Welat, ήλθε επίσης σε επαφή και με την Ozgur Politika κι ανέφερε ότι η ΜΙΤ, με κέντρο επιχειρήσεων το κατάστημα της Ζιραάτ, συλλέγει μεταξύ άλλων πληροφορίες για το ΡΚΚ, την κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ και για τα κόμματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι άτομα εξειδικευμένα στην εκπαίδευση πρακτόρων, έρχονται από την Άγκυρα στη Βαγδάτη και εκπαιδεύουν στην συλλογή πληροφοριών ομάδες ατόμων που στρατολογεί η ΜΙΤ στην περιοχή, κυρίως Τουρκομάνους (αυτοί αποτελούν το βασικό προγεφύρωμα της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ και χρησιμοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται εδώ η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή).

Οι συνεργάτες της ΜΙΤ, μετά την εκπαίδευσή τους από τα παραπάνω στελέχη της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, δραστηριοποιούνται στην συνέχεια στην συλλογή πληροφοριών στις πόλεις Κιρκούκ, Ντοχούκ, Σουλεϊμανίγια κ.λπ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι στρατολογημένοι από τη ΜΙΤ συνεργάτες της αμείβονται με 400 δολάρια τον μήνα, ποσό σημαντικό για τα δεδομένα της περιοχής.

Η εμπλοκή της Ziraat Bankasi σε καθαρά κατασκοπευτικές δραστηριότητες, δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι γνωστό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι 60 κρατικών φορέων υποχρεούνται από την τουρκική νομοθεσία να συνεργάζονται με την ΜΙΤ και την Υπηρεσία Πληροφοριών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ιμάμηδες που αποστέλλονται στο εξωτερικό, οι δάσκαλοι, οι υπάλληλοι της κρατικής αεροπορικής εταιρείας ΤΗΥ, οι υπάλληλοι τουρκικών τραπεζών κ.α.

Τα συμπεράσματα στον αναγνώστη…

“Αντιφωνητής”, 1-1-2011

Read more...

Α/ΓΕΑ προς Τούρκο αρχηγό: “Λυπάμαι, δεν θα γιορτάσω μαζί σας…”


Αυτό έλειπε…Να πάει Έλληνας Α/ΓΕΑ στις εορταστικές εκδηλώσεις της τουρκικής ΠΑ! Ο πτέραρος Κλόκοζας έχει ήδη απαντήσει “λυπάμαι δεν θα μπορέσω”. Ο αρχηγός της τουρκικής Π.Α. είχε στείλει επιστολή στον κ. Α/ΓΕΑ με την οποία τον προσκαλούσε στα συνέδρια EURAC (EUROPEAN AIR CHIFS CONFERENCE) και GACC (CLOBAL AIR CHIEFS CCONFERENCE) στην Κωνσταντινούπολη, στις 1 και 2 Ιουνίου 2011. Με την ίδια επιστολή τον προσκαλούσε στην 100η επέτειο της τουρκικής Αεροπορίας, η οποία θα εορταστεί με αεροπορική εκδήλωση στην Σμύρνη, στις 4 και 5 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Α/ΓΕΑ με απαντητική επιστολή ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα συμμετάσχει μόνο στη EURAC και στη GACC (1-2 Ιουνίου 2011) στην Κωνσταντινούπολη.

gdailynews

Read more...

Sabah: Η Βουλγαρία μιμείται την Ελλάδα στην κατασκευή συνοριακού φράχτη με Τουρκία


Η βουλγαρική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα φράχτη 143 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία, δημοσίευσε σήμερα η τουρκική εφημερίδα Sabah. Ο βουλγαρικός φράχτης θα είναι παρόμοιος με αυτόν που θα κατασκευάσει η Ελλάδα για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση. Ο βουλγαρικός φράχτης έχει ως στόχο να σταματήσει τα ζώα να μεταβαίνουν εκατέρωθεν των συνόρων. Πρόσφατα μεταδόθηκε αφθώδης πυρετός προερχόμενος από ζώα της Τουρκίας.--

Τίτλος άρθρου: «„Сабах”: България се присъединява към Гърция в строежа на гранични заграждения с Турция»
echedoros-a

Read more...

Το Ισραήλ πιέζει τη χώρα μας να ανακοινώσει ΑΟΖ, η Τουρκία την απειλεί να μην το κάνει και οι ΗΠΑ πιέζουν Τουρκία και Ισραήλ να συμφιλιωθούν


Σχοινοβατεί πάνω από το υποθαλάσσιο ενερ­γειακό Ελ Ντοραντο της νοτιοανατολικής Μεσογείου η ελληνική κυβέρνηση. Η αναζήτηση της ισορροπίας γίνεται ολοένα δυσκολό­τερη και επικίνδυνη υπόθεση, καθώς το «σχοινί» κρατούν και τραβούν από τη μια μεριά το Ισραήλ (το οποίο πιέζει την Αθήνα να ανακοινώσει την ελ­ληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιο­χή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης της) και από την άλλη η Τουρκία, η οποία απαιτεί ακριβώς το αντίθετο.

Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση φαίνε­ται ότι, παρά την ενίσχυση της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, δεν τολμά να προχω­ρήσει στην ανακοίνωση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προκειμένου να μην προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.Το Ισραήλ, έχοντας ανακαλύψει στην περιοχή τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου (Λεβιάθαν), βιάζεται να δρομολογήσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης του με τη προώθηση του στην Ευρωπαϊκή αγορά. Καθώς ο χρόνος είναι χρήμα, το Τελ Αβίβ οικοδομεί τη συνεργασία με την Κύπρο (που μπο­ρεί να αποτελέσει τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου) και την Ελλάδα μέσω της οποί­ας (στην περίπτωση που ανακοινώσει την ΑΟΖ της στην περιοχή) θα διέλθει ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς του φυσικού αερίου. Η βιασύνη του Ισραήλ και η πίεση που ασκεί προς την Ελλάδα για την ανακοίνωση της ελληνι­κής ΑΟΖ αποβλέπει επίσης στο να βγάλει από τα πόδια του Τελ Αβίβ την Τουρκία.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, απαιτώντας από την Ελλάδα να μην ασχοληθεί με το θέμα της ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει να «γκριζάρει» την περιοχή και να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία εκμετάλλευσης των ενεργει­ακών πόρων της. Το «τυράκι» που προσφέρει στην Αθήνα η Αγκυρα, προκειμένου να μην προχωρή­σει στην ανακοίνωση της ελληνικής ΑΟΖ, είναι μια συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα.

Αδιευκρίνιστη περιοχή
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει ήδη δαγκώσει το «τυράκι» που προσφέρει ο Ερντογάν. Όμως η δέσμευση Παπανδρέου στον Ερντογάν να μην προχωρήσει στη χάραξη των ελ­ληνικών ΑΟΖ διαιωνίζει τις τουρκικές αμφισβητή­σεις επί της ελληνικής κυριαρχίας θαλάσσιων περιοχών με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για το θέμα της υφαλο­κρηπίδας.

Με άλλα λόγια, μπορεί το Καστελόριζο ύστερα από ελληνοτουρκική συμφωνία για την υφαλο­κρηπίδα να έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Ωστόσο, η μη ανακοίνωση της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή αφήνει αδιευκρίνιστη μια ελληνική περιοχή (με οικονομικό ενδιαφέρον) που εκτείνεται έως 200 μί­λια από το Καστελόριζο. Μάλιστα, όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακοινώνει, όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο, την ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόσο παγιώνεται η ασάφεια και εδραιώ­νεται η εκκρεμότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικρατούσα εκτί­μηση είναι πως ο πολιτικός χρόνος τόσο στην Ελ­λάδα όσο και την Τουρκία (εκλογές το καλοκαίρι) δεν είναι αρκετός και ευνοϊκός για την ανακοίνωση μιας συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Έτσι αυτό που τελικά μένει είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του Ερντογάν να μην προχωρή­σει στην ανακοίνωση της ελληνικής ΑΟΖ, γεγονός που τελικά καλλιεργεί το έδαφος για τη σταδιακή απεμπόληση κυριαρχικού δικαιώματος.


Μοχλός πίεσης
Συμπέρασμα: Είναι φανερό ότι στο παιχνίδι ισχύος μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας, η Ελλάδα χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές ως μοχλός πίεσης. Αν ληφθεί υπόψη και η αμερικανική παράμετρος, η οποία προωθεί εντονότατα στο παρασκήνιο τη συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο των ανταγωνισμών στη περιοχή, καθώς μη έχοντας στρατηγική και πολιτική βούληση να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, βαθμιαία θα απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα.
Εφημερίδα: ΠΟΝΤΙΚΙ – ΣΕΛ.13
gdailynews

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP