Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τουρκία: ο κατηγορούμενος στρατηγός διευθύνει την άσκηση


Ο Τύπος σήμερα δίνει ευρεία δημοσιότητα στη χειμερινή άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα όρη Αλλαχουεκμπέρ, στο Σαρίκαμις, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις. Η ιδιαιτερότητα, όμως, της άσκησης αυτής, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών για τη μνήμη των 60.000 Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι φέτος διευθύνεται από το Διοικητή της 3ης Στρατιάς, στρατηγό Σαλντιράι Μπερκ, ενώ ο ίδιος έχει κριθεί ύποπτος και, βάσει του κατηγορητηρίου του εισαγγελέα του Έρζιντζαν στο πλαίσιο των ερευνών και των ανακρίσεων για την υπόθεση Εργκενεκόν, κατηγορείται για το ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το κατηγορητήριο αυτό έγινε αποδεκτό από το δεύτερο Κακουργιοδικείο του Ερζερούμ και ο στρατηγός Μπερκ χαρακτηρίζεται ως ο υπ’ αριθμόν 1 κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή.

Για την άσκηση, που θα αρχίσει αύριο και θα διαρκέσει δύο ημέρες, μεταβαίνει στην περιοχή και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούγ.

Τη διεξαγωγή της άσκησης αυτής το 2006 είχε παρακολουθήσει και ο Π/Θ Ερντογάν μαζί με τον τότε Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Οζκιόκ, και τους τότε Αρχηγούς των Όπλων. Το 2008 η άσκηση δεν διεξήχθη εξαιτίας της μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στα στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ. Σημειώνεται ότι προσέλκυσε την προσοχή το γεγονός πως στη φετινή άσκηση δεν θα παρευρεθούν ούτε ο Πρόεδρος Γκιούλ, ούτε ο Π/Θ Ερντογάν.

Ο Τύπος προβάλλει το θέμα της άσκησης με τίτλους, όπως «Ο υπ’ αριθμόν 1 κατηγορούμενος θα διευθύνει τη χειμερινή άσκηση», «Μια ασύμμετρη κατάσταση», «Ο κατηγορούμενος διευθύνει άσκηση», «Ο Διοικητής, που θα είναι οικοδεσπότης στην άσκηση, είναι κατηγορούμενος».

****

Η Vatan στην πρώτη σελίδα της με τον ολοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος μυστικών μαρτύρων» γράφει ότι 12 μυστικοί μάρτυρες, που κατηγόρησαν τον Διοικητή της 3ης Στρατιάς, στρατηγό Μπερκ, και το Γενικό Εισαγγελέα του Έρζιντζαν, Τζιχάνερ, προκάλεσαν κρίση στη δικαιοσύνη.

Ο εισαγγελέας της έδρας είπε ότι ασκήθηκε πίεση στους μάρτυρες για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους και, προειδοποιώντας το δικαστήριο, τόνισε: «Αυτούς ακούστε τους επειγόντως».

Στο κατηγορητήριο για τη δράση της Εργκενεκόν στην περιοχή του Έρζιντζαν ο Διοικητής της 3ης Στρατιάς Σαλντιράι Μπερκ κατηγορείται ως ο ηγέτης της δομής της τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή. Επίσης, κατηγορείται για προσπάθεια εφαρμογής στην πόλη του Έρζιντζαν του «Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Οπισθοδρομικότητας», για προετοιμασία σχεδίου πραξικοπήματος με το προσωπείο σχεδίου σεμιναρίου, για προσπάθεια να θέσει την ομάδα Γκιουλέν σε κλοιό και για σχεδιασμό πραγματοποίησης πραξικοπήματος πριν τις εκλογές του 2011, στην περίπτωση που το AKP θα είχε προβάδισμα.

Από την άλλη, ο Γενικός Εισαγγελέας, Ιλχάν Τζιχάνερ, κατηγορείται ότι συνέβαλε στην προετοιμασία του σεναρίου σχετικά με την τοποθέτηση βομβών και πολεμοφοδίων, από την Ασφάλεια, στο φράγμα Τσατάλαρμουτ, ενώ λέγεται πως αυτά τοποθετήθηκαν από ύποπτους στρατιωτικούς. Κατηγορείται, επίσης, για τοποθέτηση όπλων στα σπίτια και στα σχολεία της ομάδας Γκιουλέν μαζί με τρία μέλη της ΜΙΤ, για συνάντηση με τον αξιωματικό του Ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ σε πρόγευμα, για συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τεχνοκράτες του AKP και για ενοχοποίηση του εισαγγελέα Σανάλ και του εισαγγελέα Μπόζκουρτ.

Όπως αναφέρει η Sabah στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Είναι σαν να πρόκειται για σενάριο φρίκης», το κατηγορητήριο για τη δράση της Εργκενεκόν στο Έρζιντζαν συμπεριλαμβάνει ανατριχιαστικούς ισχυρισμούς.

Στο εν λόγω κατηγορητήριο, στο οποίο ως πρώτος κατηγορούμενος υποδεικνύεται ο στρατηγός Μπερκ, οι κατηγορίες και οι ισχυρισμοί των μυστικών μαρτύρων είναι ανατριχιαστικοί. Η οργάνωση χρησιμοποίησε ακόμη και τα παιδιά, με τα οποία μετέφερε ναρκωτικά και όπλα. Επίσης, έγινε προσπάθεια για να σημειωθεί σύγκρουση μεταξύ Αλεβιτών και Σουνιτών. Καταβλήθηκε, ακόμη, προσπάθεια να στηθεί παγίδα για πορνεία εναντίον κάποιου εισαγγελέα, για τον οποίο έγιναν τα πάντα προκειμένου να εξουδετερωθεί. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη ότι είχε διαπιστωθεί παρουσία μελών του ΡΚΚ στην περιοχή πριν την επίθεση στο Κεμάχ, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα στρατιώτες, πλην όμως δεν ελήφθη κανένα μέτρο.

****

Όπως αναφέρεται τόσο στο γραπτό όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καινούργιες καταγραφές από τις κάμερες της Αστυνομίας κατά τη στιγμή που βρέθηκαν στο Γραφείο του δικηγόρου Σερντάρ Όζτουρκ στην Άγκυρα [ο Σερντάρ Όζτουρκ έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση Εργκενεκόν] διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το γνήσιο του «Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Οπισθοδρομικότητας», για το οποίο λέγεται ότι ετοιμάστηκε από τον αξιωματικό του Ναυτικού, Ντουρσούν Τσιτσέκ.

****

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, χθες τελικά προφυλακίστηκαν δύο στρατιωτικοί ε.ε., που είχαν παραπεμφθεί στο δικαστήριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για το Σχέδιο «Βαριοπούλα». Πρόκειται για τους υπαξιωματικούς Μουσά Φαρίζ και Ιμντάτ Τσολάκ.

****

Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με τον τίτλο «Ανάκριση σε ναυάρχους για το Σχέδιο Σούγκα», οι ναύαρχοι ε.ε. Σεμίχ Τσετίν και Αζίζ Τσακμάκ, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «Βαριοπούλα», ανακρίθηκαν για το Σχέδιο Σούγκα [σ.σ.: πρόκειται για ένα από τα υποσχέδια που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο Βαριοπούλα]. Ο ναύαρχος Τσετίν είπε ότι την περίοδο εκείνη ασκούσε καθήκοντα στην Άγκυρα, γι’ αυτό και δεν έλαβε μέρος σε κανένα σχέδιο με την ονομασία «Βαριοπούλα», ούτε και συμμετείχε σε κάποιο σχετικό σεμινάριο.

Εξάλλου, ο Αζίζ Τσακμάκ, ερωτηθείς για τα υποσχέδια Σακάλ και Τσαρτσάφ του Σχεδίου Μπαλιόζ [Βαριοπούλα], που προέβλεπαν βομβιστική επίθεση στα τεμένη Φατίχ και Μπεγιαζίτ της Κων/πολης, είπε πως, για να ετοιμάσει ένας άνθρωπος ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να είναι ψυχοπαθής.

Η Hürriyet στην πρώτη σελίδα της γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, προέβη σε αποκλειστικές δηλώσεις στο συνεργάτη της εφημερίδας Μετεχάν Ντεμίρ και είπε:

«Οι ενέργειες που γίνονται τελευταία για τροποποίηση του Συντάγματος οδήγησαν σε εντάσεις. Φοβάμαι πως και αυτά τα θέματα, δηλαδή τόσο της τροποποίησης του Συντάγματος όσο και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, θα έρθουν τελικά πάλι σε εμάς .

Η χώρα δεν έχει σοβαρή ανάγκη για τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις; Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη συναίνεση. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα φτάσει στο στόχο της να είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Όμως, προχωρώντας στο δρόμο αυτό, τυχαίνει να έχουμε σοβαρές απώλειες. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει, ούτε εγώ, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Π/Θ, ούτε και ο Γενικός Επιτελάρχης, ότι οι θέσεις μας είναι προσωρινές. Είναι εσφαλμένες οι προσεγγίσεις ορισμένων, οι οποίοι λένε: “Το είπα εγώ και τελείωσε. Το έκανα εγώ και τελείωσε”.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν επικρίσεις σχετικά με τις συλλήψεις. Εάν δεν υπάρχει πιθανότητα για ορισμένους να διαφύγουν ή να αμαυρώσουν στοιχεία, δεν θα πρέπει να μένουν μέσα [προφυλακισμένοι] επί μακρόν. Εάν παρατείνεται η κράτηση σαν τιμωρία, τότε αυτό αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Τουρκία κάθε υπόθεση, για να βρεθεί κάποιος τρόπος, οδηγείται στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Όμως, θα πρέπει πλέον η πολιτική να μάθει να επιλύει με ειλικρίνεια τα προβλήματα που προκύπτουν. Και να κάνει ό,τι μπορεί για την Τουρκία. Εμείς δεν είμαστε Αρχή επίλυσης των προβλημάτων. Αυτά θα πρέπει να επιλύονται μέσα στην πολιτική.

Τελευταία, στην Άγκυρα κυκλοφορεί φήμη περί απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Όμως, αυτές οι φήμες επιφέρουν ζημία μόνο στη δημοκρατία και στην οικονομία. Γι’ αυτά τα θέματα φροντίζει ο κρατικός μηχανισμός. Και όχι ο μηχανισμός κουτσομπολιών. Το έχω πει επανειλημμένα. Πρέπει να γίνει νομική ρύθμιση σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας κόμματος. Οι πολιτικοί πρέπει να επιλύσουν το θέμα αυτό μόνοι τους. Βέβαια, δεν είναι σωστό το να πούμε ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να απαγορευθεί. Π.χ. ένα κόμμα, το οποίο προκαλεί ξεσηκωμούς, φυλετικές διακρίσεις, διαμελισμό και άλλα παρόμοια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στις σύγχρονες δημοκρατίες. Παρόμοιες εφαρμογές υπάρχουν και στην Ευρώπη. Στην τελευταία περίπτωση απαγόρευσης του DTP πήραμε σαν βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια».

Read more...

Συναίνεση συστήνει ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας


Την τουρκική κυβέρνηση καλεί ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιδιώξει τη συναίνεση στο σχέδιό της να αναθεωρήσει το σύνταγμα, ώστε να αποφύγει νέες εντάσεις με τους κύκλους που υποστηρίζουν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ είχε κορυφωθεί η ένταση με την αντιπολίτευση - αποτέλεσμα των συλλήψεων στρατιωτικών με κατηγορίες για υποκίνηση πραξικοπήματος- την πρόθεσή της να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια σειρά αλλαγών στο σύνταγμα, το οποίο ισχύει από το πραξικόπημα του 1980.

«Η στάση του τύπου ''κάνω ό, τι θέλω'' ή ''εγώ θα έχω την τελευταία λέξη'' είναι εσφαλμένη», λέει ο δικαστής Χασίμ Κιλίτς, τον οποίο οι υποστηρικτές του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους θεωρούν υπερβολικά προσκείμενο στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το AKP δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις λεπτομέρειες της αναθεώρησης που εξετάζει, όμως τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη γνωστοποιήσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο, εκτιμώντας ότι έχει στόχο να ενισχύσει την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγορούν για παρεκκλίσεις προς τον αυταρχισμό.

Υπεύθυνοι του AKP έχουν αναφερθεί σε μια μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Read more...

Το τουρκικό προξενείο και ποδοσφαιρική ομάδα


Θα έχει ως αντιπάλους τα μειονοτικά γυμνάσια Κομοτηνής και Ξάνθης, την «Τουρκική» Νεολαία Κομοτηνής, δημοσιογράφους του τουρκόφωνου Τύπου και άλλους.
Θετικό άνοιγμα σε άλλους τομείς πέραν της διπλωματίας, αλλά περιορίζεται και πάλι στους γνωστούς, αποφεύγοντας μια προσέγγιση σε ομάδες αποτελούμενες όχι απαραίτητα από μειονοτικούς....

Σε γήπεδα ποδοσφαίρου και όχι αυτά της διπλωματίας, θα δούμε προσεχώς να αγωνίζονται διπλωμάτες και προσωπικό του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Η ομάδα του προξενείου είναι μία από τις 10 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώνει ο σύλλογος επιστημόνων, θα έχει πολυήμερη διάρκεια και θα εξελιχθεί σε χώρους της Κομοτηνής και της Ξάνθης.
Με αθλητική περιβολή, όπως το απαιτεί η περίσταση, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις ομάδες των μειονοτικών γυμνασίων – λυκείων Κομοτηνής και Ξάνθης, τα παραρτήματα του συλλόγου επιστημόνων των δύο πόλεων, δημοσιογράφους του μειονοτικού Τύπου, αλλά και τις γνωστές «Τουρκικές Νεολαίες». Και βέβαια το άνοιγμα του προξενείου και σε άλλους τομείς πέραν της διπλωματίας, μπορεί με μια πρώτη ματιά να χαρακτηριστεί θετικό, αλλά περιορίζεται και πάλι στις σχέσεις του με τους γνωστούς κύκλους, αποφεύγοντας να κάνει μια προσέγγιση σε ομάδες αποτελούμενες όχι απαραίτητα από μειονοτικούς. Διοργανωτής του τουρνουά είναι άλλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το προξενείο αποποιείται των ευθυνών του, εφόσον τελικά επιλέγει πολύ προσεκτικά τους συνομιλητές του, ακόμα και στα γήπεδα. Για την ιστορία οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 20 και 21 Μαρτίου σε γήπεδο της Ξάνθης, με δέκα αναμετρήσεις και σε γήπεδο της Κομοτηνής, με άλλα δέκα παιχνίδια τις ίδιες μέρες. Οι ημιτελικοί θα γίνουν 25 Μαρτίου (!) σε γήπεδο της Ξάνθης, ενώ ο μεγάλος τελικός θα δοθεί στην Κομοτηνή στις 26 Μαρτίου.

Read more...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ....Μπαϊράκι αυτοδυναμίας στην Θράκη


«Λέµε ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που παραβλέπουν τους δεκάδες χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης, λέμε ΝΑΙ στις ανεξάρτητες λίστες».

Προκλητικό δημοσίευμα της τουρκόφωνης ΜΙΛΛΕΤ Ξάνθης (25-02-2010) που αμφισβητεί και την ιστορικότητα της παρουσίας του ελληνικού έθνους. Αλήθεια δεν υπάρχει κανένας εισαγγελέας να διαβάσει την επίμαχη μετάφραση;
Την καταχωρούμε στα ελληνικά για να δει κανείς πως σκέφτεται το άλλο μισό του πληθυσμού και πως κατευθύνεται να εκφραστεί πολιτικά.
Ο εκδότης της εφημερίδας ως νεόκοπος ιστορικός, αμφισβητεί λίγο ή πολύ τις ιστορικές καταβολές των Ελλήνων, λέγοντας ότι αυτοί που ζούσαν στην Πελοπόννησο δεν ήξεραν σε πιο έθνος ανήκουν.
Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε αυτό το αριστούργημα γραφής που όμως διακινείται και μέσω ιντερνέτ και στο οποίο δεν βγαίνει να απαντήσει κανείς. Το πλήρες κείμενο σε μετάφραση.

«Η ιστορία είναι για να παίρνουμε μαθήματα»
Γράφει ο εκδότης της Μιλλέτ, Τζεγκίζ Ομέρ

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της Δύσης, που άφησαν όνομα ως αυθεντίες στον χώρο της ιστορίας, όταν οι Χριστιανικές χώρες της Δύσης απέκοψαν την Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ανεξαρτητοποίησαν, τα 700.000 άτομα που ζούσαν στην Πελοπόννησο δεν ήξεραν σε ποιο έθνος ανήκουν. Οι χώρες της Ευρώπης χρησιμοποίησαν κατά της Οθωμανική; Αυτοκρατορία; αυτή την μάζα των ανθρώπων που ήταν ένα μείγμα ατόμων από διάφορες εθνικότητες που μιλούσαν Ελληνικά και στην πλειοψηφία τους ασχολούνταν με το επάγγελμα του βοσκού και τους είπαν «είστε οι γενιές των Αρχαίων Ελλήνων». Εξάλλου, στην 441 η σελίδα του βιβλίου «Ιστορία των Πολιτισμών», του Charles Seignobos, γράφει: «Εμφάνισαν πάλι, για πολιτικούς σκοπούς εναντίον των Οθωμανών το έθνος των Ελλήνων το οποίο είχε εξαφανιστεί εντελώς τον μεσαίωνα».
Ο A.j. Toynbee ισχυρίζεται ανοιχτά πως η ιδέα περί Αρχαίων Ελλήνων είναι ένα ψέμα που είπαν οι ιμπεριαλιστικέ; και αποικιοκρατικέ; Ευρωπαϊκέ; χώρες, οι οποίες επιθυμούσαν να κατακτήσουν την Μεσόγειο. Έτσι δόθηκε η συνείδηση των Αρχαίων Ελλήνων σε αυτήν την κοινωνία, η οποία ήταν ένα μείγμα από Βουλγάρους, Σκύθους, Χούνους, Αβάρους, Κουμάνους, Πετσενέκους, Σλάβους, Αζέρους, Αλβανούς, Τουρκμένους, Τατάρους και Ιλλυρίους, για να δοθεί ένα τέλος στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Μεσόγειο και επιταχύνθηκε η καταστροφή της παίρνοντας την Πελοπόννησο από τα χέρια της.
Τώρα όλοι είναι περίεργοι να μάθουν γιατί γράφω όλα αυτά. Σκοπός μου είναι να σας κινήσω την περιέργεια, να τραβήξω την προσοχή σας σε μια πληγή μας που ματώνει.
Ξέρω ότι οι παραπάνω πληροφορίες, που βασίζονται σε έγκυρε; πηγές, σχετικά με την ίδρυση της Ελλάδας θα προκαλέσουν την αντίδραση των Ελλήνων πολιτών μας. Σαν να ακούω να λένε: «Η φυλή των Ελλήνων δεν έχει εξαφανιστεί, εμείς αποτελούμε την συνέχεια τους, ο Toynbee λέει ψέματα». Μπορεί να πουν και το εξής: «Δεν έχει σημασία από ποια φυλή και από ποιο αίμα προέρχονται οι άνθρωποι αλλά το σημαντικό είναι το τι αισθάνονται, το πώς αυτοπροσδιορίζονται, δηλαδή τα πολιτισμικά τους γονίδια. Αν λέμε ότι είμαστε Έλληνες, τότε είμαστε Έλληνες. Τελεία και παύλα ... »
Από τότε που αφεθήκαμε ως μειονότητα, εκείνο που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας που πιστεύουν ότι έχουν Ελληνικέ; ρίζες, είναι αυτό άλλωστε, η «πικρή» αλήθεια για την οποία αντιστέκονται για να μην την καταλάβουν.
Μετέφερα τις παραπάνω πληροφορίες για να περιγράψω το πώς είναι να αγνοείς και να αρνείσαι την εθνική ταυτότητα και την καταγωγή των ανθρώπων. Οι πολίτες μας που έχουν Ελληνική καταγωγή γίνονται έξαλλοι ακόμα κι όταν εμείς μεταφέρουμε τις αλήθειες που έχει αποκαλύψει η επιστήμη της ιστορίας χωρίς να αρνούμαστε την ταυτότητά τους. Τότε τι να πούμε εμείς ως μειονότητα; Εδώ και 50 χρόνια αρνούνται την εθνική μας ταυτότητα στη χώρα αυτή. Είναι αδύνατον να περιγράψουμε αυτή την καταπίεση και τον πόνο που προκαλεί.
Εκείνοι που με το ζόρι προσπαθούν να μας κάνουν να αποδεχτούμε τους ισχυρισμούς περί «Ελλήνων Μουσουλμάνων» ή «Μουσουλμανική; Μειονότητας», προσφεύγουν στις ιστορικές πηγές τις οποίες κατά πλειοψηφία τις έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Μας καταπιέζουν με σαχλαμάρες, όπως ότι είμαστε απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου, ότι είμαστε Έλληνες που έχουν εκτουρκισθεί/εξισλαμισθεί με το ζόρι. Ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα, αν εμείς αισθανόμαστε Τούρκοι και ζούµε ως Τούρκοι, λέµε ότι είµαστε Τούρκοι, τότε φίλε είµαστε Τούρκοι, τελεία και παύλα ...
Δηλαδή, το θέµα δεν είναι τι είσαι αλλά πώς νιώθεις, τι αισθάνεσαι ότι είσαι.
Όταν µιλάµε για αυτούς αυτό ισχύει. Γιατί όµως όταν µιλάµε για µας δεν ισχύει το
ίδιο;
Οι αρµόδιοι πρέπει να δώσουν σηµασία σε αυτό το σηµείο ...
Εγώ δεν νοµίζω ότι οι αρµόδιοι κάνουν µια τέτοια προσπάθεια διότι δεν παίρνουν στα σοβαρά υπόψη τους τα προβλήµατα και τις απαιτήσεις της Μειονότητας. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι δεν δίνουν άδεια στην ΤΕΞ η οποία έχει δικαιωθεί στο ΕΔΑΔ. Υπάρχουν και δηλώσεις µε τις οποίες αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν αναγνωρίζουν το ΕΔΑΔ.
Το κράτος συνεχίζει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της µειονότητάς µας.
Συνεχίζουν να µεγαλώνουν τα µειονοτικά προβλήµατα και δεν βλέπουµε κάποιες ενδείξεις για την επίλυση τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουµε, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την τάση να ακολουθήσει τον δρόµο της ΝΔ, όσον αφορά την Μειονοτική πολιτική.
Στην περίπτωση αυτή είναι φανερό αυτό που θα κάνουµε ως µειονότητα: Θα στείλουµε το ΠΑΣΟΚ από εκεί που έχει έρθει, µε άλλα λόγια θα του δώσουµε τα παπούτσια στο χέρι. Οι επόµενες δηµοτικές εκλογές είναι µια µεγάλη ευκαιρία. Πρέπει να ξεκινήσουµε από τώρα τις εργασίες µας ως Μειονότητα, να οργανωθούµε καλά και να δηµιουργήσουµε Ανεξάρτητες Λίστες σε όλη τη Δυτική Θράκη.
Όχι µόνο στην Ξάνθη αλλά και στην Κοµοτηνή είναι αναπόφευκτη πλέον η δηµιουργία ανεξάρτητων λιστών στις δηµοτικές εκλογές. Έχουµε και την κατάλληλη υποδοµή. Η Ανεξάρτητη Λίστα που είχε δηµιουργηθεί στην Ξάνθη είναι µεγάλη εµπειρία για την Μειονότητα. Με τις απαραίτητες εργασίες µπορούν να καλυφθούν πολύ εύκολα οι ελλείψεις και µπορούµε ως Μειονότητα ακόµα µια φορά να γράψουµε ιστορία. Δε µιλάω για κάτι που δε µπορούµε να κάνουµε. Στις βουλευτικές εκλογές γράψαµε ιστορία σπάζοντας ρεκόρ σε αριθµό ψήφων.
Λέµε ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που παραβλέπουν τους δεκάδες χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης, που εκτιµούν τους 10 ελληνοποµάκους, που πιέζουν για ελληνοποµακική ταυτότητα και αποσκοπούν στην εξαφάνιση της Τουρκικής εθνικής ταυτότητας µε ύπουλα Μειονοτικά Εκπαιδευτικά προγράµµατα. Λέµε ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΛΙΣΤΕΣ.

ΜΙΛΛΕΤ 25/2/2010

Read more...

Ανοιχτή η πλήρης αποχώρηση στρατού


Το ενδεχόμενο μηδενικής παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, μετά από μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Έγκεμεν Μπαγίς.
Ο Μπαγίς μίλησε σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Ο Μπαγίς έδωσε μια πειστική ερμηνεία γιατί η Τουρκία θέλει τώρα λύση του Κυπριακού: "Νομίζω ότι μία λύση στην Κύπρο, αργά ή γρήγορα, θα σπρώξει την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτή θα είναι η μεγάλη λύση", ενώ παραδέχθηκε ότι το άλυτο του Κυπριακού "επηρεάζει άμεσα το χαρτοφυλάκιό του" ως αρχιδιαπραγματευτή της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. "Όλοι γνωρίζουμε πως είτε το θέλουμε είτε όχι, το ζήτημα Κύπρος αποτελεί εμπόδιο".

Ωστόσο, φρόντισε να διευκρινίσει πως τα περιθώρια της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν είναι απεριόριστα. "Θα πρέπει να ξέρουμε ένα πράγμα. Το θέμα του Κυπριακού είναι τόσο ευαίσθητο στην Τουρκία, που κανένας εκλεγμένος πολιτικός δεν μπορεί να αναμένεται να το θυσιάσει μόνο για την ΕΕ".
Ο Μπαγίς, απευθυνόμενος στους Κύπριους δημοσιογράφους, επανέλαβε αυτό που είπε κι άλλες φορές: "Όποια λύση στην οποία ο πρόεδρος Ταλάτ και ο πρόεδρος Χριστόφιας μπορεί να καταλήξουν και να πείσουν τις αντίστοιχες κοινότητές τους, θα έχει την πλήρη υποστήριξη και την ευλογία της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Όποια λύση μπορούν να αποδεχθούν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, η Τουρκία θα είναι εκεί".

Τα στρατεύματα
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο ευαίσθητο ζήτημα των στρατευμάτων: "Αν αυτή η λύση προϋποθέτει να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας, θα αποσύρουμε τα στρατεύματά μας". Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, όταν ερωτήθηκε για το ρόλο του στρατού σε περίπτωση λύσης:
"Όταν η τουρκική αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ ενέκρινε το Σχέδιο Ανάν, θα μειώναμε τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών σε 650 και των Ελλήνων σε 950. Υπήρξε μέλος του τουρκικού στρατού στην αντιπροσωπεία και μέλος του τουρκικού ναυτικού, που επίσης μίλησε στους ανωτέρους του και πήρε την έγκρισή τους. Ο στρατός είχε αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν, ήταν δύσκολο, και τώρα, στην 5η επέτειο του Σχεδίου Ανάν, θα μπορούσε να γίνουν δημοψηφίσματα στο νησί για μηδενισμό του αριθμού των στρατευμάτων στο νησί".
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μείωση των στρατιωτών 650 θα γινόταν μετά από ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα και πως δεν είχε πρόβλεψη για νέα δημοψηφίσματα για απόσυρση των στρατευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μηδενικής στρατιωτικής παρουσίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης.

Αν ήμουν Κύπριος
Ο Μπαγίς είπε πως το πρόβλημα ασφάλειας στην Κύπρο θα εκλείψει μια για πάντα με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αναγνώρισε ότι υπάρχουν φοβίες και στις δύο πλευρές: "Αν ήμουν Κύπριος, είτε Έλληνας είτε Τούρκος, θα εργαζόμουν υπέρ των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, περισσότερο από τον Τούρκο αρχιδιαπραγματευτή. Στο τέλος, η χρυσή φόρμουλα, η καλύτερη λύση, είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι ακυρώνει αυτόματα όλες τις ανησυχίες, όλες τις υποψίες, όλες τις ανησυχίες, όλα τα ερωτηματικά, όλους τους φόβους, και πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν φόβοι και στις δύο πλευρές. Την ημέρα που η Τουρκία θα γίνει μέλος, θα ζούμε όλη στην ίδια ζώνη, όλοι μας. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα".
Ο Έγκεμεν Μπαγίς είπε πως στο υπουργείο του προσπαθούν "να κλείσουν το χάσμα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, Τουρκίας-Κύπρου, μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων" και πως είναι αισιόδοξος, αν και ο χρόνος περνά, ότι τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού. "Έχουμε στην Άγκυρα και την Αθήνα και στις δύο πλευρές της Κύπρου ηγέτες που θέλουν ειλικρινά μια λύση".

Σας χρησιμοποιούν
Ο Μπαγίς υποστήριξε ότι το Κυπριακό χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από χώρες που δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας. "Πολλές χώρες κρύβονται πίσω από την Κύπρο για να παρεμποδίσουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Δεν είναι επειδή αγαπούν την Κύπρο, αλλά δεν θέλουν μια νέα χώρα μέλος να διαθέτει περισσότερες έδρες στην Ευρωβουλή από ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ως πλήρες μέλος, θα έχει περισσότερο λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Και μερικές από τις χώρες ικανοποιούνται με την πώληση διαφόρων αμυντικών εξοπλισμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία".
Ο Μπαγίς όπως και ο Ερντογάν, στη συνάντηση που ακολούθησε ήγειρε το ζήτημα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. "Φανταστείτε εάν οι δύο χώρες ομόφωνα, ταυτόχρονα, αποφάσιζαν να μην ξοδεύουν τόσα πολλά για την άμυνα, πόσα χρήματα θα εξοικονομούσαν η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Όταν η Ελλάδα αγοράζει υποβρύχια, και η Τουρκία αγοράζει υποβρύχια, όταν η Ελλάδα αγοράζει αεροπλάνα και η Τουρκία αγοράζει αεροπλάνα, όταν η Τουρκία αγοράζει τανκς και η Ελλάδα αγοράζει τανκς. Όλο ξοδεύουμε για τους εξοπλισμούς. Θα ήταν καλύτερα να διαθέτουμε δαπάνες για την ανέγερση νέων σχολείων, την αγορά περισσότερων υπολογιστών για τα παιδιά μας, να κατασκευάζουμε νέους δρόμους, αεροδρόμια, νοσοκομεία, αυτά είναι που χρειάζονται οι άνθρωποί μας. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε".

Προσδοκίες για τον Απρίλιο
Ο Μπαγίς είπε πως οι εκλογές στα κατεχόμενα είναι ένα πρόβλημα. Παρόλο που αν εκλεγεί ο Έρογλου οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όπως είπε, η κατάσταση θα περιπλεχθεί. "Για να αποκτήσει ο Έρογλου το ίδιο επίπεδο γνώσης, την εμπειρία και την εμπιστοσύνη στον Χριστόφια θα απαιτηθεί χρόνος. Όταν ο Έρογλου θα είναι έτοιμος να προχωρήσει πραγματικά, τότε θα υπάρξει μια άλλη εκλογή στο νότιο μέρος, και τότε θα περιμένουμε ίσως για έναν άλλο ηγέτη να μάθει το θέμα και θα χάσουμε πολύ χρόνο".
Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τον Απρίλιο. "Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν ήδη όλες τις λεπτομέρειες, και οι δύο ξέρουν τι μπορούν να κάνουν και τι δεν μπορούν να κάνουν, τι είναι αυτό που είναι αποδεκτό από την κοινότητά τους και τι δεν είναι, και γνωρίζουν ο ένας τις θέσεις του άλλου πολύ καλά.
Θα πρέπει να πιέσουν τα πράγματα προκειμένου να έρθει μια λύση, για να συγκλίνουν θα πρέπει να πικραθούν λιγάκι και οι δύο πλευρές. Εάν μια πλευρά αντιλαμβάνεται κάτι σαν πολύ σπουδαίο για την άλλη θα είναι αηδιαστικό. Και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν λίγο το αίσθημα της δυσκολίας. Αυτό ήταν το Σχέδιο Ανάν. Νομίζετε ότι το υποστηρίξαμε επειδή ήταν πολύ καλό; Όχι, ήταν δύσκολο. Πηγαίνετε να ρωτήσετε την τουρκική αντιπολίτευση. Μας είπαν προδότες που υποστηρίξαμε το Σχέδιο Ανάν. Όμως ήταν δίκαιο και ισορροπημένο, πιστώστε τον άνθρωπο, προσπάθησε για το καλύτερο. Προσπάθησε να είναι δίκαιος. Και χάσαμε, χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία. Τώρα έχουμε μια άλλη ευκαιρία, αν τη χάσουμε, δεν ξέρω πόσο καιρό θα χρειαστεί για να έχουμε μια άλλη προσπάθεια. Δεν είμαι βέβαιος".

Και ολίγες... πραγματικότητες
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αποδέχεται ο Ερντογάν συνάντηση με τον Χριστόφια για να συζητήσουν το Κυπριακό, είπε τα εξής:
"Όταν ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί σ' αυτό το όμορφο νησί, ανατέλλει σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, δύο διαφορετικές δημοκρατίες λειτουργούν πλήρως με δύο διαφορετικούς προέδρους, δύο διαφορετικά κοινοβούλια, δύο διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης, δύο διαφορετικές υποδομές. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αν ακούσετε προσεκτικά τις λέξεις μου, αποκάλεσα και τους δύο προέδρους επειδή εκλέγονται. Είμαι κι εγώ ένας πολιτικός, κι εγώ εκλέγομαι και στο βαθμό που με αφορά, θα ήταν λογικό οι εκλεγμένοι ηγέτες να είναι και οι δύο παρόντες διότι είναι και οι δύο εκλεγμένοι, δεν είναι κυβερνήτες που διορίζονται από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι εκλεγμένοι από τον λαό τους. Γι 'αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν ίσους.

Read more...

Ταλατοποίηση των διαπραγματεύσεων


Τους τελευταίους μήνες ζούμε στον αστερισμό της επανεκλογής του Ταλάτ στην προεδρία της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Τον οποίο, προς άρσιν κάθε κακόπιστης παρεξήγησης και κάθε κακόπιστης παρερμηνείας, προτιμούμε από τον Έρογλου. Χωρίς βέβαια αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ως προς το ποιος καθορίζει πολιτικές σε σχέση με το Κυπριακό. Που είναι η Άγκυρα και το βαθύ τουρκικό κράτος.
Υπάρχουν κάποια καθήκοντα που έχουν παραβιαστεί κατά τρόπο αυτοκαταστροφικό.
Πρώτον, οι εκλογές στα κατεχόμενα συνιστούν παράνομη διαδικασία, αποσχιστική ενέργεια που παραβιάζει βάναυσα και κατάφωρα τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεύτερον, οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα εκπέμπουν το μήνυμα διεθνώς και εντός Ε.Ε. ότι στο παράνομο μόρφωμα του ψευδοκράτους λειτουργεί κράτος, το οποίο οργανώνει εκλογές και διαθέτει πολιτειακές δομές. Αντί καταγγελίας αυτής της διαδικασίας, με την ανοχή και τη συνδρομή μας παρουσιάζεται η παράνομη εκλογή ως ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Τρίτον, στο βωμό της επανεκλογής Ταλάτ έχουμε καταστεί συναυτουργοί σε μετατροπή των απευθείας διαπραγματεύσεων σε πεδίο προεκλογικής εκστρατείας. Έχουμε συνδράμει σε μια ταλατοποίηση των συνομιλιών.
Ήδη οι πληροφορίες παρουσιάζουν την προσπάθεια, που θα καταβληθεί στις εναπομένουσες συναντήσεις των απευθείας διαπραγματεύσεων, να επικεντρώνεται στην παρουσίαση της «προόδου» για να στηριχθεί η υποψηφιότητα Ταλάτ. Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις περί προόδου του Αλ. Ντάουνερ προκειμένου να δικαιολογηθεί η έλευση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μια επίσκεψη που δεν είχε κανέναν άλλο στόχο ή νόημα, παραμόνο τη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία Ταλάτ. Η επίσκεψή του, μάλιστα, στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο συμπλήρωσε και την απαραίτητη επικοινωνιακή γαρνιτούρα.
Η μετατροπή των απευθείας διαπραγματεύσεων σε πεδίο και εφαλτήριο ανάπτυξης της εκλογικής προσπάθειας του κ. Ταλάτ συνιστά ένα ακόμη δείγμα της ανακόλουθης, λανθασμένης και ζημιογόνας διαχείρισης του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Το μήνυμα που δίνεται διεθνώς από όλη αυτή την «παράσταση», είναι ένα: Η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να συμφιλιώνεται με την ιδέα του ξεχωριστού κράτους των Τ/κ. Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί ο κ. Χριστόφιας;

Read more...

Ανοίγει ο Λιμνίτης, όχι όμως τα Κόκκινα


Δύο μόνο βδομάδες μας χωρίζουν από την έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη του δρόμου μεταξύ Κάτω Πύργου και Λιμνίτη. Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής, ότι τα Ηνωμένα Έθνη ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες και ότι οι τρεις καλύτερες προσφορές αξιολογήθηκαν. Αναμένεται το πράσινο φως από τα κεντρικά γραφεία της UNDP που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, ώστε να υπογραφούν τα συμβόλαια κατασκευής και να καταβληθούν οι προκαταβολές.

Το θέμα Κοκκίνων
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Περδίκη, ο Γιώργος Ιακώβου απεκάλυψε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμη αποδεχθεί τη διέλευση φορτηγών με εμπορεύματα από το οδόφραγμα, όταν αυτό θα ανοίξει σε πέντε περίπου μήνες. Η Χρυστάλλα Μαλλούππα, πρώτη εκτελεστική μηχανικός των Δημοσίων Έργων, είπε στην Επιτροπή ότι η ελληνοκυπριακή εταιρεία, που προκρίθηκε να ενεργήσει μαζί με τουρκοκυπριακή για να κατασκευάσει το δρόμο, πρόσφερε πολύ σημαντική βοήθεια στην τουρκοκυπριακή εταιρεία, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις προδιαγραφές του έργου. Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης και άλλοι κοινοτάρχες χωριών της περιοχής, που παρέστησαν στη συνεδρία, τόνισαν την ανάγκη μαζί με το οδόφραγμα Λιμνίτη να ανοίξει και το οδόφραγμα Κοκκίνων, για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και προς την Πάφο.
Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συναινούσε στο πρότυπο του οδοφράγματος Αστρομερίτη-Ζώδιας και θα συνεργαζόταν και για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Παχυάμμου-Κοκκίνων, ανέκρουσε πρύμναν και το θέμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Από 40 λεπτά, μόνο πέντε
Από τον Πύργο στον Παχύαμμο απαιτούνται πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο αν ανοίξουν τα Κόκκινα, ενώ σήμερα απαιτούνται 40 λεπτά σε επικίνδυνο ελικοειδή δρόμο, στις βουνοπλαγιές του Λωρόβουνου. Απ' όλες τις πλευρές επεδείχθη μεγάλο ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι διεργασίες και να ανοίξει το οδόφραγμα Πύργου-Λιμνίτη μέσα στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου είπε ότι ήδη μετρούμε οκτώ μήνες καθυστέρηση από την ημερομηνία εξαγγελίας της Συμφωνίας για διάνοιξη του οδοφράγματος. Χαριτολογώντας ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι και η συνεδρία της Επιτροπής καθυστέρησε μισή ώρα, το ίδιο και το οδόφραγμα καθυστερεί, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν όλες οι διαδικασίες να είναι άψογες. «Και εμείς», εξήγησε, «όταν είδαμε τις πολλές στροφές του πρώτου σχεδιασμού, ζητήσαμε ευθυγράμμιση του δρόμου που θα μείνει στην Κύπρο για αρκετό καιρό και θα βοηθήσει πολύπλευρα την περιοχή». Ο Γιώργος Ιακώβου εξήγησε στη «Σ» ότι έγιναν απαλλοτριώσεις σε όλη την όδευση του δρόμου, αλλά τα ποσά θα τα πάρουν μόνο οι δικαιούχοι των ελευθέρων εδαφών και της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι στα κατεχόμενα η δικαιοδοσία μας είναι ήδη πολύ περιορισμένη υπό τις τωρινές συνθήκες.

Ανακολουθία, μια αρνητική εξέλιξη
Ο Γιώργος Ιακώβου εκτίμησε ότι τα έργα για το δρόμο μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τον Αύγουστο. Αυτό, βέβαια, δεν απαντά και το ερώτημα πότε ακριβώς θα ανοίξει το οδόφραγμα. Πηγές από τον ΔΗΣΥ επισήμαναν ότι οι Τούρκοι στρατηγοί ακόμη αντιδρούν έντονα και είναι αμφίβολο κατά πόσο, με τη νέα κατάσταση Έρογλου, θα έχουμε θετική κατάληξη. Το θέσαμε αυτό στον Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος απάντησε ότι το θέμα παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα και θα αποτελεί σοβαρή ανακολουθία της τουρκικής πλευράς μια αρνητική εξέλιξη.
Ο κ. Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις που έλαβαν. Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιο συμβόλαιο θα δοθεί στην κοινοπραξία κατασκευής του έργου, αυτό των τεσσάρων μηνών ή αυτό των έξι. Τα Δημόσια Έργα διατύπωσαν παρασκηνιακά τη θέση ότι η τουρκοκυπριακή εταιρεία έχει σχετική αδυναμία να χρησιμοποιήσει υπεργολάβους για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα. Τίθεται, όπως πληροφορηθήκαμε, θέμα ανεπάρκειας μηχανημάτων και δεν συζητούν κατά πόσο θα τα ενοικιάσουν από τα ελεύθερα εδάφη. Τους δρόμους στα κατεχόμενα κατασκευάζουν τα Δημόσια Έργα της Τουρκίας και δεν υπάρχει σχετική ιδιωτική εμπειρία.

Ένα δώρο - άδωρο;
Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης είπε ότι η κοινότητά του δεν είναι ικανοποιημένη με το καθεστώς που θα λειτουργήσει ο δρόμος, αφού θα αποκλείει τη διέλευση φθαρτών από την περιοχή προς τη Λευκωσία και αντίθετα. «Αν η διέλευση των προϊόντων αποκλειστεί, όπως και η διέλευση των κυβερνητικών οχημάτων, η διάνοιξη του οδοφράγματος θα είναι δώρο - άδωρο» ανέφερε, «καθώς θα εξυπηρετεί μια πολύ περιορισμένη ομάδα κατοίκων και τους τουρίστες». Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Βουλή, εάν όλα πάνε καλά, τον Αύγουστο το έργο θα είναι έτοιμο.
Σχολιάζοντας δυσκολίες που αφορούν τη διακίνηση προσώπων - εμπορευμάτων, ανέφερε ότι «οι Τούρκοι είναι ειδικοί να προβάλλουν πολλά προσκόμματα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν.

Οικολογικές... αμφιβολίες
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διατύπωσε την άποψη ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος θα είναι «μη ολοκληρωμένη, καθώς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση προϊόντων από αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι για τους γεωργούς και τους δημοσίους υπαλλήλους το οδόφραγμα θα παραμείνει κλειστό». Ο κ. Περδίκης είπε ότι «η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τη βελτίωση του δρόμου Λιμνίτη - Ξερού, που είναι σχεδόν αδιάβατος, ενώ υπάρχει αμφιβολία αν το οδόφραγμα τελικά θα ανοίξει. Για τους Οικολόγους συνεχίζει να υφίσταται το μεγάλο θέμα της διάνοιξης και του οδοφράγματος των Κοκκίνων, γιατί αν δεν ανοίξει και αυτό το οδόφραγμα, ο εγκλωβισμός της περιοχής θα παραμένει σε μεγάλο βαθμό».

Read more...

Δεν έπεισε κανέναν ο Ερντογάν


Με επιφυλακτικότητα αντέδρασε η Κυβέρνηση για τη συνέντευξη

Τα κόμματα απέδωσαν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα την κίνηση Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι τα λόγια του αναιρούνται από τις πράξεις του. Τον κάλεσαν, δε, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι της Κύπρου.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Χρειάζεται ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία να μετακινηθούν από τα λόγια στην πράξη.

Για να αποδείξουν ότι θέλουν λύση στην Κύπρο, ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία θα πρέπει να μετακινηθούν από τα λόγια στην πράξη, και έμπρακτα να αποδείξουν ότι εργάζονται γι' αυτή τη λύση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Αναφερόταν στα μηνύματα που έστειλε προς την πλευρά μας ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μετά από συνέντευξή του σε ε/κ και τ/κ ΜΜΕ, την οποία έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, για να τους εξηγήσει τις «εποικοδομητικές πολιτικές» του. Η Ε.Ε. στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, διαπιστώνει μία μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των διακηρύξεων της Τουρκίας και των πράξεών της, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα θετικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεών της».

Πρακτικά, η Τουρκία έχει πολλές επιλογές, ως προς την ευόδωση των διακηρύξεών της, εξήγησε. «Πολλά πράγματα που υποδεικνύονται και από σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και από σειρά αποφάσεων της ίδιας της Ε.Ε. Η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τίποτα όσον αφορά το πρόσθετο Πρωτόκολλο της συμφωνίας της Άγκυρας, που αφορά στην Κύπρο και στο Κυπριακό. Επίσης, χρειάζεται να αφήσει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί με μετριοπαθείς και ρεαλιστικές θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.
Τοποθέτηση έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι «έχει σημασία για την Κύπρο να τεθεί ως προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού από την Τουρκία». «Εμείς», είπε, «χαιρετίζουμε κάθε θετικό βήμα, αλλά πάντα με μία επιφύλαξη, μέχρι να δούμε την υλοποίηση αυτών των θέσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε δηλώσεις και ομιλίες, αλλά στις θέσεις που κατατίθενται στις συνομιλίες.

Ο λύκος που έγινε αρνάκι
Ως παράσταση του έργου «ο λύκος που έγινε αρνάκι», προσπάθησε να περάσει με τα λεγόμενα και φυσικά αμφιλεγόμενά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τη συνέντευξή του σε τρεις ε/κ εφημερίδες, κατά την άποψη του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Φώτη Φωτίου, «ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να ωραιοποιήσει στα μάτια της ε/κ κοινότητας την Τουρκία, την πολιτική της και τους στόχους της στο Κυπριακό», και προσπάθησε να παρουσιαστεί με μανδύα και προσωπείο ειρηνοποιού, επιτήδεια και επιτηδευμένα.
Όπως τόνισε ο κ. Φωτίου, τα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογάν «πόρρω απέχουν από την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό», όπως επίσης και από την τακτική της χώρας στις διαπραγματεύσεις. Αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός πως δηλώνει από τη μία υποστηρικτής της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και από την άλλη καταθέτουν προτάσεις που στοχεύουν σε λύση συνομοσπονδίας, εξήγησε.
«Το ΔΗΚΟ καλεί τον κυπριακό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να μη δώσουν πίστη στα επικοινωνιακά παιγνίδια του Τούρκου Πρωθυπουργού», ανέφερε, καθώς οι στόχοι των Τούρκων είναι ξεκάθαροι. «Από τη μία θέλουν να φαίνονται στη διεθνή κοινή γνώμη τα καλά παιδιά που επιζητούν λύση εδώ και τώρα, και από την άλλη να επιρριφθεί ευθύνη στη δική μας πλευρά, σε μία ενδεχόμενη αποτυχία των απευθείας διαπραγματεύσεων», τόνισε. Αν η Τουρκία έχει πράγματι τη βούληση για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ας το αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατέληξε, αναφέροντας ότι «τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα».

Δεν είμαστε αφελείς
Οι δηλώσεις «αγαθών προθέσεων» του Ταγίπ Ερντογάν απευθύνονται σε αφελείς. Εμείς ούτε από αφέλεια πάσχουμε, ούτε από ψευδαισθήσεις διακατεχόμαστε, τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός. «Αν η Τουρκία έχει ως στόχο τη λύση του Κυπριακού, γιατί δεν συμμορφώνεται με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που της έχει αναθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; Γιατί δεν αίρει τους περιορισμούς στην ελεύθερη πρόσβαση των κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων στην Τουρκία; Γιατί, μέσω των δηλώσεων Ερντογάν, δηλώνει ενόχληση για το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960; Γιατί επιμένει σε λογικές κηδεμονίας επί της Κύπρου; Γιατί επιμένει σε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης;», διερωτήθηκε ο κ. Κουταλιανός.
Τόνισε ότι εδώ και 35 χρόνια, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε μία, έστω, κίνηση καλής θέλησης και οι ανέξοδες δηλώσεις δήθεν διαλλακτικότητας και δήθεν ειλικρινούς επιθυμίας για λύση, δεν μπορούν να συσκοτίσουν και να διαγράψουν τη σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα της αδιαλλαξίας, κακοπιστίας και στρεψοδικίας.

Πάγιες θέσεις με γαρνιτούρα
«Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε πάγιες τουρκικές θέσεις, γαρνιρισμένες με δήθεν μηνύματα ειρήνης», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας. Όπως εξήγησε, η επιμονή του στο απαράδεκτο τουρκικό έγγραφο και η παραπομπή της πτυχής των εγγυήσεων σε δήθεν τετραμερή διάσκεψη, αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της και καταρρίπτει το μύθο περί συνομιλιών κυπριακής ιδιοκτησίας. «Αν πραγματικά ο κ. Ερντογάν είναι ειλικρινής και θέλει να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ας εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο και ας συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Γιωργάλλας. Όλα τα άλλα, κατέληξε, είναι έπεα πτερόεντα και αμπελοφιλοσοφίες της τουρκικής προπαγάνδας.

Διαψεύδεται από την κατοχική πραγματικότητα
Ως ένα πολύ έξυπνο επικοινωνιακό τέχνασμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και μεθοδικότητα, χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως εξήγησε ο κ. Περδίκης, ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει γι' άλλη μία φορά επικοινωνιακά προγεφυρώματα με αυτή τη συνέντευξη. «Δυστυχώς, τα ψεύτικά του λόγια διαψεύδονται από την κατοχική πραγματικότητα», τόνισε.
Ο κ. Περδίκης υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν έκλεισε τη συνέντευξή του με την απειλή «υπάρχει πάντα ένα όριο στην ανοχή και το όριο αυτό δεν είναι απεριόριστο», ξεσκεπάζοντας έτσι τη μάσκα της ειρήνης και τη φάρσα της «επίθεσης φιλίας».

Read more...

Το "βαθυ κράτος" της Τουρκίας ζητά και τα ρέστα.


Η "Φωνή της Τουρκίας" (TRT) καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο των 20.000 τουρκικών λιρών (TL) (περίπου € 9.525) ως αποζημίωση από το 4ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης με την αιτιολογία της δυσφήμησης του δολοφονηθέντος τουρκο-αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Hrant Dink.

Το TRT είχε μεταδώσει μια εκπομπή σύμφωνα με την οποία βασικός υπεύθυνος για τη σφαγή της Μάρας που πραγματοποιήθηκε θεωρήθηκε ο δολοφονημένος τουρκοαρμενικής καταγωγής Dink, βασιζόμενο στην μαρτυρία του (Kenger)Ökkeş Şendiller (υπ'αριθμόν ένα υπόπτου για την σφαγή αυτή). Ο Ökkeş Kenger,πήρε το επώνυμο Şendiller μετά την αθώωση του για την σφαγή της Μάρας απο στρατιωτικό δικαστήριο των Αδάνων υπήρξε βουλευτής του Τουρκικού κοινοβουλίου και συνιδρυτής του κόμματος (BBP) .


Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, 111 άνθρωποι, ως επί το πλείστον Αλεβίτες, πέθαναν στην σφαγή της Μάρας ( 19 με 25 Δεκεμβρίου 1978).Τα ονόματα των υπόπτων για την σφαγή αυτή θα εμφανιστούν χρόνια αργότερα στη συνωμοσία Susurluk,το περίφημο "βαθύ κράτος της Τουρκίας", διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην σφαγή αυτή.

Ο Şendiller στην εκπομπή δήλωσε: "Δεν ήταν μια σύγκρουση μεταξύ Αλεβίτων και σουνιτών. Η αριστερή οργάνωση που ιδρύθηκε απο τον Χραντ Ντινκ και οι φίλοι του είχαν εμπλακεί και την προκάλεσαν.
bianet.org,hurriyetdailynews.com

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_5957.html#ixzz0h8tYBzZ3

Read more...

Η κρίση στην Τουρκία καλά κρατεί


* Σύμφωνα με την ισπανική El Pais «η Τουρκία, πυλώνας του ΝΑΤΟ, δυνητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στρατηγικός σύμμαχος της Δύσης στη Μέση Ανατολή, αιωρείται σήμερα πάνω από το χείλος του γκρεμού

Εάν η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του στρατιωτικού κατεστημένου προκαλέσει ένα πραξικόπημα ή αποβεί κίνητρο για πολιτική και θρησκευτική βία, η απώλεια για τη Δύση, την περιφερειακή σταθερότητα και τις ελπίδες γι' αυτή την αναδυόμενη οικονομική δύναμη θα είναι απροσμέτρητες.

Το διακύβευμα είναι υψίστης σπουδαιότητας όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου: είναι το πολιτικό Ισλάμ, ακόμα και στη μετριοπαθή του εκδοχή, συμβατό με τη δημοκρατία, την κρατική εξουσία και τους πολιτικούς θεσμούς;...
Ο στρατός, μαζί με το νομικό κατεστημένο και πολλούς Τούρκους διανοούμενους είναι βαθύτατα καχύποπτοι προς ένα κόμμα που όπως λένε προωθεί κρυφά μια ισλαμική ατζέντα, καταπιέζοντας φωνές κριτικής και εφημερίδες και επιχειρώντας, για πρώτη φορά, να περιορίσει ρόλο και ισχύ των συντηρητικών και εθνικιστικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Α.Κ. είναι πεπεισμένο ότι ο στρατός ακόμα συνωμοτεί για την πτώση του... Πρόκειται για αντιπαράθεση που ο κ. Ερντογάν πρέπει να κερδίσει. Είναι απαράδεκτο σε ένα επίδοξο μέλος της Ε.Ε. να έχει ο στρατός ασυλία από τα πολιτικά δικαστήρια, να ασκεί βέτο στην πολιτική, να μπλοκάρει ένα διακανονισμό στο Κυπριακό ή να εξευτελίζει την κυβέρνηση...».
Βέβαια, ενώ αυτά γραφόταν στην Ισπανική El Pais, κατηγορίες για ανάμιξη σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, απήγγειλαν Τούρκοι εισαγγελείς εναντίον ενός εν ενεργεία στρατηγού του τουρκικού στρατού και ενός εισαγγελέα, που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του δικτύου Εργκένεκον. σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, διοικητής του 3ου Σώματος στρατού στην επαρχία Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός που αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη.
Ο εισαγγελέας Ιλχάν Τσιναχάρ συνελήφθη τον περασμένο μήνα και η σύλληψή του προκάλεσε διαμάχη ανάμεσα στο δικαστικό σώμα και την κυβέρνηση, η οποία έχει απειλήσει με δημοψήφισμα για να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της εξουσίας των δικαστών.
Το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο το 61σέλιδο κατηγορητήριο, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες κατηγορούνται για ανάμιξη σε συνωμοσία με στόχο τη δυσφήμηση του κυβερνώντος κόμματος και των ισλαμιστικών δικτύων στο Ερζιντζάν.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατηγοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.

Read more...

Επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου στην Αλβανία


To τουρκικό υποβρύχιο ΤCG Dolunay (S-352) Tύπου 209/1200 αγκυροβόλησε χθες στο λιμάνι του Δυρραχίου μετά το τέλος της ΝΑΤΟικής άσκησης ΝOBLE MANTA 2010. Πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο που ελλιμενίζεται, μετά τη δεκαετία του '90, σε λιμάνι της Αλβανίας. Το υποβρύχιο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των Στόλων των δύο χωρών.

Το 1994 υπεγράφη στην Άγκυρα αμυντική συμφωνία βάσει της οποίας "σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς ανάσχεση όλων των συνεπειών που αυτή θα δημιουργήσει επωφελούμενοι και από τις δυνατότητες που παρέχονται από τους διεθνείς οργανισμούς" ενώ το 2000 εγκαινιάστηκε παρουσία του Αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ηuseyin Kivrikoglu η μεγάλη ναυτική βάση της Πανόρμου, η οποία ολοκληρώθηκε με δαπάνη ύψους $10 εκατ. και τεχνική βοήθεια από τη Τουρκία και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού μεγάλου αριθμού πλοίων, κέντρου εκπαίδευσης και ναυπηγείου, ολοκληρώνοντας έτσι τη στρατηγική προσέγγιση της Αλβανίας.

Read more...

Eπικοινωνιακά τεχνάσματα Ερντογάν


Εκμεταλλευόμενος τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Erdogan προχώρησε στα γνωστά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, επιχειρηματολογώντας εναντίον του εξοπλιστικού ανταγωνισμού.

"Αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι να μην εμπλακούμε περισσότερο στον τομέα των εξοπλισμών, γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε στον λαό, αυτό είναι που θα μας δώσει αποτελέσματα, επενδύοντας σε όπλα δεν θα κερδίσουμε τίποτε. Πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία και την αδελφοσύνη", δήλωσε συγκεκριμένα ο Εrdogan την ώρα που σχηματισμός 16 τουρκικών μαχητικών προχωρούσε σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο.
Απευθυνόμενος στoυς τρεις Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους εφημερίδων Κατερίνα Ηλιάδη (Αλήθεια), Μακάριο Δρουσιώτη (Πολίτης) και Στέφανο Ευριπίδου (Cyprus Mail) διαβεβαίωσε ότι "δεν έχει κρυφή ατζέντα" και ότι η Τουρκία θέλει να δει την Κύπρο "ένα νησί ειρήνης" στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Read more...

Καταγγέλουν τον Ερντογάν για "φίμωση" του Τύπου οι Τούρκοι δημοσιογράφοι!


Σαραντατέσσερις γνωστοί Τούρκοι μεγαλοδημοσιογράφοι υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τον Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, εξαιτίας των επικρίσεων που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός για τον τρόπο κάλυψης των εξελίξεων αναφορικά με τις διώξεις στρατιωτικών για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να ελέγξουν τους δημοσιογράφους, συνιστούν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του ιδανικού για μία 'δημοκρατική Τουρκία''» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι.

Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπογράφεται από 44 δημοσιογράφους από διαφορετικές εφημερίδες, μερικές από τις οποίες είναι φιλοκυβερνητικές.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφερόμενος στην έρευνα για τη δράση του στρατού σε βάρος της κυβέρνησής του, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους, που σύμφωνα με την άποψή του, «προκαλούν εντάσεις» μέσα στη χώρα.

Read more...

Εξι παραβιάσεις του ΕΕΧ στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο από την τουρκική Αεροπορία σήμερα


Δύο σχηματισμοί από 17 αεροσκάφη (16 μαχητικά και ένα μεμονωμένο CN235) της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα τρεις παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και έξι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Από τα 16 αεροσκάφη τα οκτώ ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα ίχνη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP