Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Κλειστός ο δρόμος στην αδιάλλακτη ηγεσία των Σκοπίων


«Όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις δεν πρόκειται να εκταμιευτεί από την Ελλάδα ούτε ένα ευρώ», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Νέο ηχηρό μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργου Καρατζαφέρη, για το θέμα της τελικής συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Όσο η ηγεσία των Σκοπίων καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας δεν πρόκειται να εκταμιευτεί από την Ελλάδα ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του ευρωπαικού άξονα 10, στη μετονομασία του οποίου προχώρησε η γειτονική χώρα», διαβεβαίωσε ο κ. Καραμανλής.
Όπως είπε, η κυβέρνηση βαδίζει με μοναδικό γνώμονα το...συμφέρον της Ελλάδας και επανέλαβε ότι όσο η γειτονική χώρα ακολουθεί την πολιτική της αδιαλλαξίας, θα είναι ο κλειστός ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Γ. Καρατζαφέρης: Η κυβέρνηση δεν μπλόκαρε τις εκροές της Ε.Ε.προς τα Σκόπια
«Τα Σκόπια καταπατούν την ενδιάμεση συμφωνία από την πρώτη ημέρα», αντέτεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, και κατήγγειλε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλόκαρε τις εκροές της Ε.Ε. προς τα Σκόπια, τα οποία, όπως είπε, έχουν ενισχυθεί με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
«Με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο 110 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησε η Ε.Ε. την αλαζονεία, την αυθάδεια και τα καουμποϊλίκια των Σκοπίων», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

«Μακεδονικές» προτάσεις για τα Σκόπια

«Μακεδονικές» προτάσεις για τα Σκόπια
Από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG) προς εμπέδωση της εμπιστοσύνης...

Η αποδοχή από την πλευρά των Σκοπίων της τελευταίας πρότασης του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ως ονομασία για...πλήρη διεθνή χρήση και η αναγνώριση, από την πλευρά της Αθήνας, της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας του γειτονικού κράτους ως «μακεδονικές», είναι δύο από τα έξι βήματα που προτείνει η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG) προκειμένου να εμπεδωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Σύμφωνα, επίσης, με τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων: Τα Σκόπια πρέπει να αποφεύγουν κινήσεις που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν την Αθήνα και πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου.
Τα Σκόπια και η Αθήνα πρέπει από κοινού να επανεξετάσουν την ιστορία της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν αναφορές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τραυματίζουν το εθνικό συναίσθημα και των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές πρέπει να υπογραμμίσουν την προσήλωσή τους στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Έως την επίτευξη συμφωνίας για το όνομα, τα Σκόπια πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η Αθήνα να παραιτηθεί της απειλής για άσκηση βέτο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πρέπει ενεργά να ενθαρρύνουν την Αθήνα να άρει τα εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο αυτούς οργανισμούς και να απαντήσει θετικά στην υποχώρηση των Σκοπίων σχετικά με το όνομα της χώρας.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Η εθνική συνείδηση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις


Το θέμα επιδέχεται πολλές επί μέρους προσεγγίσεις. Τις ακούμε άλλωστε καθημερινά. Ολιστικές όμως προσεγγίσεις δεν κάνουμε. Ξεχνούμε ότι το σύνολο είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των μερών. Βεβαίως οι επί μέρους προσεγγίσεις είναι αναγκαίες, για να βλέπουμε τα δέντρα, τη μικροκλίμακα. Χρειάζεται όμως να βλέπουμε και το δάσος.
Ποιο είναι το δάσος στο πρόβλημά μας με την Τουρκία; Ποια είναι η μεγάλη κλίμακα;
Χωρίς συνολικές προσεγγίσεις δεν μπορούμε να έχουμε εθνική στρατηγική. Ούτε καν ενιαία καθημερινή πολιτική. Η ενιαία πολιτική και η προϋπόθεσή της η εθνική στρατηγική, βασίζονται σ αυτό που λέμε εθνικό συμφέρον. Το τι είναι εθνικό συμφέρον δεν καθορίζεται από τις ιδιόρρυθμες αντιλήψεις του ενός ή του άλλου πολιτικού προσώπου ή κόμματος, αλλά από την εθνική ταυτότητα. Η διαμόρφωση όμως της εθνικής ταυτότητας καθορίζεται από δυνάμεις παγκόσμιες και από δυνάμεις μεγάλου ιστορικού βάθους. Για να συλλάβουμε αυτές ακριβώς τις δυνάμεις χρειαζόμαστε τις συνολικές προσεγγίσεις.

Το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πώς θα το καθορίσουν οι συνηθισμένες μερικές προσεγγίσεις. Το τι όμως πρέπει να θέλουμε μπορούν να το καθορίσουν μόνο οι συνολικές προσεγγίσεις.
Θα παρουσιάσω στη συνέχεια (ΒΛΕΠΕ ΣΧΟΛΙΑ) μια απόπειρα συνολικής προσέγγισης. Ξεκινώ από τα ερωτήματα:
α) Ποια είναι η ευρύτερη ιστορική ολότητα στην οποία ανήκουν τα δύο έθνη και προς τα πού αυτή κατευθύνεται;
β) Πώς διαμορφώνεται η ελληνική και η τουρκική εθνική ταυτότητα;
γ) Ποια είναι η βαθύτερη φύση των μεταξύ τους σχέσεων; Και θα κλείσω με τη διατύπωση πιθανών συμπερασμάτων.

Read more...

Aφορά άμεσα την Ελλάδα

Συμφωνία Gazprom - ENI για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream
Η ρωσική «Gazprom» και η ιταλική «ΕΝΙ» συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις εργασίες για την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και οι επικεφαλής τους Αλεξέι Μίλερ και Πάολο Σκαρόνι υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία του σε συνθήκες κρίσης με τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Οι κκ. Μίλερ και Σκαρόνι συναντήθηκαν χθες Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της «Gazprom» στη Μόσχα και, όπως επισημαίνει το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ενημέρωσε για τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση.
«Οι πλευρές σημείωσαν ότι στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα το ζήτημα της διαφοροποίησης των εξαγωγικών διαδρομών του αερίου και ειδικότερα η υλοποίηση του σχεδίου του Νοτίου Ρεύματος, το οποίο θα επιτρέψει να ενωθεί απευθείας η Ρωσία με την Ευρώπη και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Gazprom» και προστίθεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας για τον αγωγό θα γίνει σήμερα.
«Gazprom» και «ΕΝΙ» υπέγραψαν στις 23 Ιουνίου του 2007 Πρωτόκολλο αλληλοκατανόησης για την υλοποίηση του «South Stream».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει κρίση με την Τουρκία!!!

Άρχισαν τα παπαγαλάκια και οι αμερικανοτσολιάδες, σε μία συντονισμένη «επίθεση» μέσα από τα ΜΜΕ στα οποία απασχολούνται, την προσπάθειά τους για να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία και πως μάλλον εμείς έχουμε το πρόβλημα, επειδή δεν μπορούμε να «αναγνώσουμε» αυτά που συμβαίνουν…
Μάλιστα, κάποιος δεν δίστασε να προχωρήσει σε ακρότητες, γενόμενος εκ νέου γραφικός, γράφοντας πως όλοι αυτοί που βλέπουν με σκεπτικισμό τα τελευταία γεγονότα (που τα δημιουργούν οι Τούρκοι), δημιουργούν το «κόμμα του πολέμου»…!!!

Σε όλους εμάς, τους Έλληνες πολίτες που ανησυχούμε, απευθύνονται τα έμμισθα γκρουπούσκουλα και οι γραφικοί αμερικανοτσολιάδες… Ακραίων πεποιθήσεων, λοιπόν, χαρακτηρίζεται ο οποιοσδήποτε Έλληνας ανησυχεί για την πρακτική που εφαρμόζεται από το τουρκικό κράτος και για την συνεχή και ολοένα κλιμακούμενη προκλητικότητα που εμφανίζουν τελευταία στο Αιγαίο!!!
Μάλιστα, εις εξ αυτών, δεν διστάζει να ισχυρισθεί πως οι παραβιάσεις είναι «δήθεν», ενώ κάποιος άλλος ορμώμενος από τον ενθουσιασμό του να ικανοποιήσει την κενότητα και την ελαφρότητα του νου του, δεν διστάζει να ισχυρισθεί στατιστικά στοιχεία, τα οποία δεν αποδεικνύουν αύξηση των παραβιάσεων. Αγνοούν βεβαίως πως η επιστήμη της στατιστικής είναι μία επιστήμη που «δανείζεται» τυχαία στοιχεία (τα δικά τους πόσο «τυχαία» είναι;) και εξάγει συμπεράσματα βάσει των τυχαίων αυτών δεδομένων…
Στα δημοσιεύματά τους, οι πληρωμένοι αρθρογραφούντες αναφέρουν γενικώς και αορίστως στρατιωτικές πηγές, αλλά και στρατιωτικά θέματα θεωρητικού τύπου. Παραμελούν όμως οι συντάκτες αυτών των αστείων άρθρων να αναφέρουν ότι πολλές φορές η θεωρία απέχει πάρα πολύ ή και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πράξη, με την σκληρή πραγματικότητα.
Η επιχείρηση «το μαύρο-άσπρο» λοιπόν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε εναγωνίως να διαβάσουμε τι άλλο θα σκαρφιστούν αυτοί οι περισπούδαστοι κόλακες και υπηρέτες των «συμφερόντων». Ίσως όμως θα πρέπει, από τη δική μας πλευρά, να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στις γραφικές επικινδυνότητες που αποτολμούν κάποιοι να ενσπείρουν.
Σκοπός τους είναι η επιβολή της χαλαρότητας και η αποφυγή οποιασδήποτε ετοιμότητας.
Και προς Θεού, δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν εντολή για κάτι τέτοιο, αλλά με τα κείμενά τους εκεί επιθυμούν να μας οδηγήσουν… στο ότι αυτά που βλέπουμε, δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν άλλα, τα οποία δεν βλέπουμε και ποτέ στο παρελθόν δεν είδαμε…
Καταλάβατε;
Κωνσταντίνος

Read more...

Ο στρατός της Τουρκίας επικρίνει την έρευνα για την Εργκένεκον


Αντιδρούν οι Τούρκοι Στρατηγοί
Την αντίδραση του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει προκαλέσει η έρευνα για το δίκτυο Εργκένεκον και κατ’ επέκταση η σύλληψη έως τώρα τουλάχιστον 40 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού.
«Παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές του δικαίου, όπως η συνταγματική αρχή ότι κανείς δεν είναι ένοχος έως ότου κριθεί ένοχος από δικαστήριο, η αρχή της αθωότητας και του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Μετίν Γκιουράκ, εκπρόσωπος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Αυτοί που περιμένουμε να ενεργήσουν με υπευθυνότητα βλάπτουν ιδιώτες, θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τελικά το ίδιο το κράτος», σημείωσε ο Γκιουράκ.
Συνολικά ογδόντα έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών του στρατού εν αποστρατεία, πολιτικών και δικηγόρων, δικάζονται στην υπόθεση σχετικά με το δίκτυο "Εργκένεκον", το οποίο κατηγορείται ότι ήθελε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα με βίαιες ενέργειες για να προετοιμάσει το έδαφος για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Read more...

Ποιός είναι ο μαρμαρωμένος βασιλιάς;

Μετά από 25 xρόνια έρευνα και ενώ οι ξένοι τα γνωρίζουν, εμείς οι Έλληνες αγνοούμε:
Έχουν γραφτεί πάρα πολλά σχετικά με τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά.
Ποιός ήταν στην πραγματικότητα και τι κρύβεται από πίσω και αποσιωπάται;
Μετά από 25 ετών έρευνες αποκαλύπτεται ότι πρόκειται τεκμηριωμένα για τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη και κακώς λέγεται ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Πρόσφατα σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, τέθηκε το ερώτημα ποιος είναι ο Mαρμαρωμένος Βασιλιάς; Η σωστή απάντηση ήταν ο Ιωάννης Βατάτζης.
Η έρευνα που ακολουθεί είναι άκρως αποκαλυπτική.
Mεταξύ άλλων αναγράφεται στο τέλος (σελ.21) και μία ιστορία που θα συνταράξει το πανελλήνιο...

Δείτε την έρευνα αποκλειστικά στο:
http://www.marmaromenosautokratoras.gr/
και σε μορφή .pdf απευθείας στο:
http://www.marmaromenosautokratoras.gr/marmaromenos.pdf

1. Ολόκληρο το βιβλίο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ κατ'επεκτασην δεν τίθεται ζήτημα εμπορίας, αλλά πατριωτικής προσφοράς. Είναι αποτέλεσμα 25 ετών έρευνας.
2. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού δεν έθεσε τυχαία το ερώτημα. Η σωστή απάντηση ήταν ο Ιωάννης Βατάτζης. Ομάδα Ιστορικών και Βυζαντινολόγων υποβοηθά επιστημονικά την επιτροπή εξέτασης.
3.Ιστοσελίδα άμεσης ανάγνωσης: http://www.marmaromenosautokratoras.gr/marmaromenos.pdf
4. Επίσης και η πηγή:http://noiazomai.tripod.com/vatatzis.html
(που αποτελείται από εκπαιδευτικό δυναμικό) θεωρείται έγκυρη.

Read more...

Τουρκία: Ολοταχώς για εμφύλιο ή για πραξικόπημα;

Θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις
H υπόθεση Ergenekon δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά ακόμη και σε βετεράνους της τουρκικής πολιτικής σκηνής εντός της γείτονας χώρας. Στο διεθνή δε Τύπο, οι ανταποκριτές που καλύπτουν δημοσιογραφικά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία προτιμούν την «καραμέλα» σύγκρουσης Κεμαλιστών – Ισλαμοδημοκρατών έναντι μιας αναλυτικής και εμπεριστατωμένης προσέγγισης των εξελίξεων.
Ακόμη και οι... Τούρκοι δημοσιογράφοι παραπονούνται για τα «επιδερμικά ρεπορτάζ» των ξένων συναδέλφων τους…
Άλλωστε τι να αφήσεις και τι να σχολιάσεις για την Ergenekon.

Η Ελλάς είναι γεωγραφικά και ιστορικά καταδικασμένη να γειτνιάζει με ένα δύστροπο και εσωστρεφή γείτονα που λέγεται Τουρκία. Το οικονομικό, γεωγραφικό και δημογραφικό μέγεθος της δημιουργεί πονοκέφαλο στους όποιους «σοβαρούς» ιθύνοντες έχουν απομείνει στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά μελέτη του Πανεπιστημίου Sabanci η οποία προβλέπει ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας θα φτάσει τα 90 εκ. ψυχές το 2025 (σε 15 χρόνια δηλαδή) και τα 98 εκ. ψυχές το 2050. Την ίδια στιγμή 1 στους 2 πολίτες της Τουρκίας θα είναι μικρότερος των 35 ετών. Η Ελλάς υπολογίζεται να έχει (το 2050) 9 εκ. ψυχές με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών πάνω από 45 ετών. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και οι ειδικοί κρούουν χρόνια τώρα το καμπανάκι για την Ελλάδα των δεκαετιών που έρχονται.
Θα επιχειρήσουμε μία πρώτη ανάλυση των εξελίξεων στην Εrgenekon προκειμένου να γνωρίσουμε τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία. Πρέπει να τονιστεί για μία ακόμη φορά ότι δε σχετίζονται τα παιχνίδια εξουσίας και οι συλλήψεις / προσαγωγές στη γείτονα χώρα ούτε με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο ούτε τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η Ergenekon προσφέρει όμως πληροφορίες που προβάλλουν την πραγματική κατάσταση στην Άγκυρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και χαράζονται πολιτικές που μας αφορούν άμεσα.
Από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Η Ergenekon αποτελεί το πλέον επιχειρησιακό τμήμα / παρακλάδι του «βαθέος κράτους» (derin devlet) το οποίο κάνει την εμφάνιση του στη πολυκομματική κοινοβουλευτική περίοδο (από το 1946) με τα γεγονότα της 5-6 Σεπτεμβρίου 1955 στην Κων/πολη.
- Η έννοια Ergenekon πρωτοεμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο απόστρατος Veli Kucuk (ιδρυτής της παραστρατιωτικής JITEM στα πλαίσια της Χωροφυλακής -Jandarma) χρησιμοποιεί δομές και ανθρώπους-πληροφοριοδότες προκειμένου να στελεχώσει την Ergenekon.
- Η Ergenekon αποτελείται από αυτόνομα κλιμάκια τόσο ιδεολογικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης όσο και από επιχειρησιακές μονάδες για δολοφονίες και προβοκάτσια. Τα στελέχη του ενός κλιμακίου δε γνωρίζουν τα στελέχη του άλλου προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές.
- Τόσο η Κρατική Ασφάλεια (Αστυνομία) όσο και η ΜΙΤ (Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών) παρακολουθούν τις κινήσεις της Ergenekon από τις αρχές του 2000. Λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης (κυβερνήσεις κεμαλιστών) οι έρευνες δεν οδηγούν την οργάνωση στη δικαιοσύνη.
- Το ΑΚΡ του Ερντογάν παρακουθεί στενά την Ergenekon από το 2002 και μετά. Οι επιθέσεις στην εφημερίδα Cumhurriyet, στο ΣτΕ, σε βιβλιοπωλείο στο Semdinli της ΝΑ Τουρκίας αλλά και η δολοφονία του Hrank Dink θα οδηγήσουν σε εντατικοποίηση των ακροάσεων και παρακολουθήσεων των μελών της Ergenekon κυρίως από την Αστυνομία. Η τελευταία υπάγεται και ελέγχεται από το Υπ. Εσ της κυβερνήσης Ερντογάν και όχι από το Στρατό.
- Οι μέχρι σήμερα εμπλεκόμενοι στην Ergenekon προέρχονται από τον ευρύτερο κεμαλικό ιδεολογικό χώρο (δεξιοί και αριστεροί) και από συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους: Ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εισαγγελείς. Κοινό σημείο αναφοράς τους είναι η προστασία του κοσμικού κράτους και της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμαλικού τύπου.
- Καθίσταται σαφές ότι η Εrgenekon απέκτησε μαζικότητα στις τάξεις της μετά την εκλογική νίκη του ΑΚΡ το 2002 και την άνοδο στην εξουσία της κοινότητας (cemaat) του ιμάμη Fethullah Gulen.
- Τα στελέχη της Ergenekon με στρατιωτική ιδιότητα, είτε απόστρατοι είτε σε υπηρεσία, είχαν ως επιλογή την αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία του Πούτιν και την Κίνα. Ο Perincek, γραμματέας του Εργατικού Κόμματος (ήδη προφυλακισμένος) λειτουργούσε ως σύνδεσμος στην προσέγγιση μεταξύ Ergenekon και του κινήματος Eurasia που στηρίζει την ηγεσία της Μόσχας.
- Η κατάληψη της εξουσίας (στη Μόσχα) από την ομάδα Πούτιν το 2000 αλλά και ο πόλεμος στο Ιράκ (2003) από τις ΗΠΑ θεωρούνται ως καταλυτικοί παράγοντες για την ιδεολογική στροφή της Εrgenekon περί των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας.
Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η αποστασιοποίηση των φιλελεύθερων διανοουμένων από το ΑΚΡ λόγω ευρωπαϊκού αδιεξόδου αλλά και το γεγονός ότι η υπόθεση Ergenekon αρχίζει να «ξεχειλώνει» με ατέρμονες προσαγωγές-συλλήψεις αλλά και χρονοβόρες δίκες θα γυρίσει μπουμερανκ για το ΑΚΡ του Ερντογάν. Η κοινή γνώμη σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την αυξανόμενη ανεργία θα απαιτήσει «σταθερότητα» την οποία κάποιοι θα τρέξουν να την αναζητήσουν στους παραδοσιακούς προστάτες της Κεμαλικής Τουρκίας….και ο νοών νοείτο.

Read more...

Διάβημα στην Αγκυρα για τον πλου της τουρκικής φρεγάτας στην Κέα














Απάντηση στις προκλήσεις
Διάβημα στην Αγκυρα για τον πλου της τουρκικής φρεγάτας στην Κέα

Με διάβημα στην Άγκυρα αντέδρασε η Αθήνα, διαμαρτυρόμενη για την τουρκική φρεγάτα που έπλευσε μεταξύ Σουνίου και Κέας, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.
Στο διάβημα που παραδόθηκε και γραπτώς, επικρίνεται η Τουρκία για παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου περί αβλαβούς διέλευσης πλοίου από τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας.
Πάντως, στην Αθήνα τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας...υποβαθμίζουν το θέμα, χωρίς ωστόσο να το «μηδενίζουν».
Ανώτερη διπλωματική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ότι για την αυξημένη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο η Αθήνα έχει ενημερώσει συμμάχους και εταίρους κι ότι η συμπεριφορά της γείτονος αναλύεται, αναφέροντας πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται προκλητικά περιστατικά.
Εν τω μεταξύ, χθες, Πέμπτη, στο FΙR Αθηνών μπήκαν χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεως 14 τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία παραβίασαν 12 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο στο Κεντρικό Αιγαίο. Έξι από αυτά ήταν οπλισμένα. Σε μία περίπτωση σημειώθηκε εμπλοκή κατά την αναχαίτισή τους από ελληνικά μαχητικά.
Υπενθυμίζεται ότι για ολόκληρο τον Ιανουάριο η Τουρκία έχει δεσμεύσει πολλές περιοχές για διαδοχικές φάσεις δύο ασκήσεων. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (ΥΠΑ).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP