Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τα τρία βασικά σενάρια ματαίωσης των Τουρκικών ασκήσεων


Προβληματισμό και σκέψη προκάλεσε στα υψηλά κλιμάκια των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και της ΕΥΠ, η απόφαση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού να ακυρώσει την τελική και πιο κρίσιμη φάση των ασκήσεων «Έφεσος» και «Θαλασσόλυκος». Προβληματισμός που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΓΕΣ δεν αναφέρεται ο λόγος της ακύρωσης.

Το βασικό σενάριο: Ρήξη Πολιτικού – Στρατιωτικού κατεστημένου

Η απροθυμία του Ερντογάν αλλά και του Προέδρου Γκιουλ να μην παρακολουθήσουν την τελική ημέρα των ασκήσεων, όπου θα χρησιμοποιούνταν πραγματικά πυρά, καθώς και η επιλογή τους αντί αυτής, να παρευρεθούν σε προεκλογικές εκστρατείες και να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, εξόργισε τους Στρατηγούς που θεώρησαν ως άκρως υποτιμητική τη στάση της πολιτικής εξουσίας και αποφάσισαν την ματαίωση των ασκήσεων.

Σε αυτό το σενάριο συνηγορεί και το γεγονός, πως επικεφαλής της θαλάσσιας άσκησης «Θαλασσόλυκος» βρίσκονταν ο Στρατηγός Μπιλκγέλ, του οποίου το όνομα είχε συνδεθεί με το περίφημο σχέδιο «Βαριοπούλα» και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας τον θεωρούν μέχρι και σήμερα επικίνδυνο.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εφημερίδες, με υπονοούμενα για πιθανότητα ανάμιξης του βαθέως κράτους της Τουρκίας με τους αντάρτες Κούρδους του ΡΚΚ, με στόχο να προκαλέσουν αστάθεια στην κυβέρνηση και να φέρουν σε αδιέξοδο την πολιτική ηγεσία και ίσως πιο κοντά ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα.

Το σενάριο της «Ελληνοτουρκικής φιλίας»

Τούρκοι αλλά και Έλληνες αναλυτές στο άκουσμα της απόφασης ματαίωσης των ασκήσεων διέκριναν ένα δείγμα καλής θελήσεως της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με σκοπό να κοπάσουν οι αντιδράσεις της Ελληνικής πλευράς για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και οι Τούρκοι να δείξουν ένα λιγότερο σκληρό πρόσωπο εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων στην Ε.Ε., που θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία των γειτόνων.

Το παραπάνω σενάριο υιοθετεί και με δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας που χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η αναβολή των ασκήσεων συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα»

Η «παρέμβαση» του James Stavridis

Η παρουσία όμως του Ναύαρχου James Stavridis, Γενικού Αρχηγού των νατοϊκών δυνάμεων στο μέτωπο της Λιβύης, στην Άγκυρα, περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την περαιτέρω συμβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες.

Η πρότασή του για άμεση ενίσχυση του Νατοϊκού Στόλου, με Τουρκικές φρεγάτες και πλοία ανεφοδιασμού, έπιασε εξ απροόπτου την πολιτική ηγεσία της γείτονικής χώρας, που δεν μπορούσε και να αρνηθεί τη βοήθεια στον επικεφαλής των Νατοϊκών Δυνάμεων.

Ως αποτέλεσμα της θετικής απόκρισης στον Ναύαρχο Stavridi, ήταν οι ασκήσεις να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, να υποβαθμιστούν αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποια από τις φρεγάτες που θα συμμετείχαν σε αυτές να σταλεί σε βοήθεια προς τις συμμαχικές δυνάμεις.

Το γεγονός ότι αυτό το σενάριο παραμένει μέχρι και αυτές τις ώρες αδημοσίευτο, αλλά διακινείται στα υψηλότερα κλιμάκια της ΕΥΠ, ως το πιο πιθανό, αναδεικνύει και την αξία του. Ωστόσο, η περίπτωση να έχει παρασκηνιακά συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η ματαίωση της άσκησης «Ιωνάς» από μέρους της Ελλάδας, ως ανταπόδοση για την ενέργεια των Τούρκων, αποκλείεται κατηγορηματικά από στελέχη τόσο του Υπουργείου Άμυνας όσο και του Εξωτερικών.

Πηγή: www.newscode.gr

Read more...

Hurriyet: Προναγγελία ελληνοτουρκικής συμφωνίας!


Η γνωστή τουρκική εφημερίδα έχει αναρτήσει στον διαδικτυακό της κόμβο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα αφορά το Αιγαίο! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία προωθείται στο πλαίσιο των μυστικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και πολύ καιρό. Οι συνομιλίες φέρονται να βαίνουν καλώς, έχουν φθάσει ένα «πολλά υποσχόμενο επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, και οι δυο πλευρές έχουν προσεγγίσει σε πολλά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι πηγές της εφημερίδας επί της ουσίας να προαναγγέλλουν ελληνοτουρκική συμφωνία

Από ελληνικής πλευράς τις συνομιλίες διεξάγει ο πρέσβης και πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παύλος Αποστολίδης, και από τουρκική πλευράς ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, υφυπουργός Εξωτερικών. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Ισχυρή έκρηξη σε γεμάτο από κόσμο Εμπορικο Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη-σκηνές πανικού


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
*Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε έξω από το εμπορικό κέντρο Αkmerkez στην Πόλη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το CNN Türk λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε στις 09:05 το πρωί τραυματίστηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι ,ανάμεσα τους και ένας αστυνομικός.

Δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια της έκρηξης όμως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν φόβους για τρομοκρατικό χτύπημα. To τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μεταδίδει εικόνες απο την περιοχή Etiler στο Αkmerkez, και όλα δείχνουν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε κάδο σκουπιδιών κοντά σε στάση λεωφορείου. Θεωρείται σίγουρο το ενδεχόμενο της βομβιστικής επίθεσης. Η περιοχή έχει αποκλειστεί απο τις αστυνομικές αρχές.

Στην ευρύτερη περιοχή γύρω απο το εμπορικό κέντρο επικρατεί πανικός.
*H τουρκική αστυνομία εκκενώνει την ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχουν φόβοι για δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μεταδίδει πως η αστυνομία τονίζει πως ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών.
Αυτόπτες άρτυρες μιλούν για έναν άνδρα που με μια μηχανή πέρασε απο την περιοχή και άφησε κάτι στον κάδο.
Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως η έκρηξη ήταν τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κων/πολης

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Συμμαχία κατά Τουρκίας στον ΟΑΣΕ


« Η ΣΥΜΜΑΧΙΑΑρμενίων -Ελληνοκυπρίων παρουσίασε εμπόδιο στον ΟΑΣΕ». Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της, η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός που συνεχίζεται για τη Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ οδήγησε σε συμμαχία κατά της Τουρκίας από τους Αρμενίους και τους Ε/κ.

Όπως γράφει, όταν η Αρμενία και ο «Ε/κ τομέας» είπε ότι θα ασκήσει βέτο έναντι του Ερσίν Ερτσίν, για τον οποίο η Τουρκία προβαίνει σε παρασκηνιακές ενέργειες εδώ και ενάμισι χρόνο, η Αγκυρα σκλήρυνε τη στάση της. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δήλωσή του στην εφημερίδα είπε: «Εάν αρχίσουν να ασκούν βέτο προκύπτει δικαίωμα βέτο από κάθε χώρα». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι και η Τουρκία διαθέτει το χαρτί του βέτο. Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και αναλόγως θα καθορίσει τη στάση της.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 26/05/2011

Read more...

Γεωστρατηγικοί κίνδυνοι


Από τον Α. Λυκαύγη-ΕΘΝΟΣ

Μόνο μυωπάζοντες δεν βλέπουν τις νέες στρατηγικές μεθοδεύσεις και δεν αντιλαμβάνονται τις ανατασσόμενες στοχοθετήσεις της τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά αιγαιωτικά, μειονοτικά και ΑΟΖ. Και οι αξιώσεις για «γκριζοποίηση» κατοικημένων νησιών στις ανατολικές παρυφές του Αιγαίου και η απροκάλυπτη προσπάθεια να αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή Καστελορίζου, αλλά και κάποιες προφανείς ενέργειες στη Θράκη, δίδουν εύγλωττο το στίγμα της προαγόμενης αυτής στρατηγικής.

Η οποία και σαφώς σκοπεί στην προλείανση του εδάφους για γεωπολιτικά τετελεσμένα. Ο φόβος ότι μπορεί τελικά η Αθήνα να βρεθεί προ καταστάσεως μη αναστρέψιμου αιφνιδιασμού δεν είναι καθόλου αβάσιμος. Είναι αντιθέτως και υπαρκτός, και ανατασσόμενος. Καθώς, μάλιστα, τόσο η κατάσταση στη σύνολη περιοχή που τείνει να αναδιαταχθεί (με ανατροπές ισορροπιών) όσο και οι εγγενείς και καταθλιπτικές αδυναμίες της Αθήνας ενθαρρύνουν τυχοδιωκτικές ενέργειες και συνεπικουρούν βλέψεις.

Ηδη, και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να προχωρούν (και την Κύπρο να ακολουθεί κατά πόδας) σε πρακτικές εκμεταλλεύσεως των δικών τους οριοθετημένων αποκλειστικών θαλασσίων οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), η Ελλάδα κινδυνεύει τελικά να βρεθεί εκτός νυμφώνος! Εάν δηλαδή δεν φροντίσει να ορθοτομήσει αποτρεπτικές άμυνες, θα καθηλωθεί. Αυτοαναιρούμενη από περιοχές τις οποίες κανένας ?πλην της τουρκικής αδηφαγίας? δεν μπορεί λογικά να της αμφισβητήσει. Θέτοντας υπό αίρεση δηλαδή φυσικά γεωπολιτικά της δικαιώματα. Αυτό να μη θεωρηθεί ως κασσανδρολογία. Να καταγραφεί όμως ως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου.

Καθώς η Ελλάδα ενδέχεται να αιφνιδιασθεί με μονομερείς τουρκικές ενέργειες στις νοτιοανατολικές παρυφές της εθνικής της κυριαρχίας. Οπου η Αγκυρα διεκδικεί ΑΟΖ εκείθεν (προς ανατολάς αλλά και νοτίως) του Καστελορίζου. Με προφανή στόχο τη διάσπαση του θαλασσίου χώρου μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου, που αποτελεί στρατηγικό συντελεστή με αυτόδηλη εθνική σημασία.Αυτήν τη στιγμή ?κι αυτός είναι ο λόγος που γράφεται το παρόν? η Λευκωσία προχωρεί αποφασιστικότερα κι ενεργοποιείται στο έπακρο.

Προωθώντας διαδικασίες πρακτικής πλέον προαγωγής αποφάσεων, με τις οποίες αρχίζει εκμετάλλευση μερικών από τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στις νοτιοανατολικές περιοχές (οικόπεδα) της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο. Κάτι που θα πάρει μεν κάποιο χρόνο. Αλλά που ήδη βρίσκεται στο στάδιο των τελικών σχεδιασμών, από αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία. Οπόταν το τρένο θα έχει ξεκινήσει. Και που φυσικά θα σημάνει άρδην αλλαγή του γεωοικονομικού (άρα και γεωστρατηγικού) τοπίου.

Αυτό, καθώς και η εκ παραλλήλου κινητοποίηση των Ισραηλινών στην όμορη δική τους ζώνη αποβαίνουν προσδιοριστικές δυναμικές σε ό,τι αφορά ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή. Κι αυτές διαλαμβάνουν φυσικά τουρκικές αντιδράσεις. Οι οποίες και θα εκδηλωθούν χωρίς αμφιβολία με τετελεσμένα, εκεί όπου θα μπορέσει να δημιουργήσει αντισταθμιστικά εφαλτήρια. Κι ακριβώς η περιοχή του Καστελορίζου είναι στρατηγικής σημασίας. Αλλά και η ευχερέστερη για την ίδια, εφόσον από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται σημεία κοπώσεως και σύνδρομα φοβίας σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση δεδομένων δικαιωμάτων.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_8376.html#more

Read more...

Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι ελληνικά, παραδέχονται οι Τούρκοι


Στάθης Ευσταθιάδης-ΒΗΜΑ

Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στην τουρκική κοινή γνώμη σχετικά με τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι «είναι ανυπόστατες και λανθασμένες», χρησιμοποιούνται «απλώς και μόνο για πολιτικό όφελος», δήλωσε ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος κ. Αμπντουραχίμ Οζτούρκ. Πρόσθεσε ότι «όργανο σε αυτές τις ενέργειες» έγινε και ο «κατά τα άλλα «ευυπόληπτος» πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ζεϊμπέκ.

«Για τα Δίδυμα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, τα οποία βρίσκονται εντός των Δωδεκανήσων, υπάρχει διεθνής συμφωνία, υπογεγραμμένη από τον Ισμετ Ινονου, που δείχνει ότι είναι ελληνικό έδαφος», δήλωσε ο κ. Οζτουρκ. Και τόνισε: «Αυτά τα δυο νησιά πέρασαν στους Ελληνες το 1947 με την διεθνή συμφωνία της Ιταλίας, δια χειρός του Ισμετ Ινονου. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924 δεν έμεινε τουρκικός πληθυσμός σ' αυτά τα νησιά». Υπενθυμίζεται ότι ο Ισμέτ Ινονού υπέγραψε τη συμφωνία ως πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_4011.html#more

Read more...

Αντιαρματική τάφρος σε όλη την ελληνοτουρκική μεθόριο!


Συγχαρητήρια αξίζει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόφαση που έλαβε και υλοποιεί ταχύτατα, η οποία ενισχύει τα μέγιστα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Μια απόφαση που αξίζει ενδεχομένως όσο η προμήθεια άλλων 100 αρμάτων (το νούμερο είναι ασφαλώς σχηματικό) για την υπεράσπιση των εδαφών στον Έβρο.

Ένα ακόμα όμως μεγαλύτερο μπράβο αξίζουν οι αφανείς ήρωες, τα παιδιά που υλοποίησαν και θα συνεχίσουν να υλοποιούν την απόφαση εκτελώντας την απόφαση στο 30% του χρόνου που θα χρειαζόταν η πλέον «καλοκουρδισμένη μηχανή» της ικανότερης κατασκευαστικής εταιρίας!

Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη. Απατώντας σε ερώτηση του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Γιώργου Καρατζαφέρη, στην οποία τέθηκε και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός.
Αναφέρθηκε στη λειτουργία της FRONTEX και στη συνεισφορά της στον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και στον επικουρικό ρόλο του στρατεύματος τέτοιου είδους εντάσεις. Κάπου εκεί η ομιλία άρχισε να γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα:
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «…Ξέρετε ότι έχει σχεδόν μηδενιστεί η διέλευση παράνομων μεταναστών από το προγεφύρωμα [Κάραγατς]. Αυτό συμβαίνει διότι εκτελούνται έργα τα οποία μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ -ας τα χαρακτηρίσουμε εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα- τα οποία έχουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό θα ακολουθήσουν και το μήκος του ποταμού».
Η διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, προφανώς δεν σκόπευε να κρατήσει απόρρητο κάτι το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δεκάδες διαφορετικές μεθόδους και μέσα για να διαπιστώσουν. Πρόκειται λοιπόν για ένα εξαιρετικό οχυρωματικό έργο, την ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟ στον Έβρο η οποία καθιστά αδύνατη την προσπέλαση αρμάτων μάχης τα οποία ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και να το καταλάβουν.
Ένα έργο που είχε και μια παράπλευρη ωφέλεια: Σχεδόν εκμηδένισε τη δυνατότητα διέλευσης λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος, προσφέροντας τεράστια υπηρεσία στις δυνάμεις ασφαλείας, αφού περιορίζει το μήκος των συνόρων που χρειάζεται στενή επιτήρηση.
Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι η επίδοση των στελεχών του Μηχανικού, αφού ούτε καν η κολακευτική αναφορά Βενιζέλου «τα έργα εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό» μπορεί να περιγράψει την εμπειρία όσων έχουν καλή γνώση του έργου που έχει συντελεστεί στην περιοχή. Και μιλάμε για την απίστευτη πρόοδο των εργασιών σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν το χειμώνα και συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι οι φιλότιμοι στρατιωτικοί έχουν μια… κακή συνήθεια, ότι ποτέ δεν φεύγουν από τη δουλειά τους στην ώρα τους και δεν διστάζουν να προσθέσουν κάμποσες ώρες επιπλέον εργασίας, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, μόνο και μόνο για να δούνε να υλοποιείται το έργο που έχουν αναλάβει. Μόνο και μόνο για να αισθανθούν την ηθική ικανοποίηση να δούνε τους καρπούς του κόπου τους.
Να σημειωθεί ότι όσα γράφουμε δεν έχουν την παραμικρή δόση υπερβολής. Για να τα αναφέρουμε με τόση σιγουριά σημαίνει ότι γνωρίζουμε καλά την υπόθεση. Όπως επίσης γνωρίζουμε καλά και άλλα έργα εξαιρετικής σημασίας και πραγματικής «επιχειρησιακής προστιθέμενης αξίας» που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο δημιουργικός μπορεί να γίνει ο Έλληνας στρατιωτικός όταν καλείται να λειτουργήσει υπό συνθήκες πίεσης και της παρούσας οικονομικής στενότητας. Κα προσωπικά, συμφωνούμε απολύτως με τον έμμεσο τρόπο επίσημης αποδέσμευσης της πληροφορίας από τον υπουργό, αφού η κοινοποίηση – δημοσιοποίηση ορισμένων δεδομένων, έχουν σημαντικό αποτρεπτικό όφελος. Με αυτή τη λογική αναφερόμαστε και σε άλλα έργα που εκτελούνται, χωρίς να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, αφού δεν είμαστε – και δεν θα έπρεπε – αυτοί που θα αποφασίσουν την αποδέσμευση στοιχείων και πληροφοριών. Εμείς απλώς περιοριζόμαστε να υπενθυμίσουμε την αξία κάθε επιμέρους έργου στην ελληνική αποτροπή, το απόλυτο ειρηνικό δόγμα, κάτι που αρνούνται να κατανοήσουν πολλοί στον τόπο μας.
Τυχαία νομίζετε γράψαμε για τα υψηλότατες διαθεσιμότητες αεροπορικών και ναυτικών μέσων την παρούσα περίοδο; Και παρότι δεν έγινε τελικά τίποτε, τα κατάλληλα μηνύματα πέρασαν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Με πόσο άραγε «τσαμπουκά» νομίζετε ότι θα έρθουν, αν ποτέ το αποφασίσουν, οι Τούρκοι χειριστές να δημιουργήσουν προβλήματα όταν γνωρίζουν ότι τριψήφιος αριθμός μαχητικών στα χέρια δεκάδων εκ των κορυφαίων χειριστών της Ατλαντικής Συμμαχίας, τους περιμένουν για τα περαιτέρω;
Τουλάχιστον οι Αμερικανοί γνωρίζουν και φροντίζουν να περνούν τα κατάλληλα μηνύματα εκεί που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει. Και όσο καμιά φορά να μας τυφλώνει ο σχεδόν… αντανακλαστικός και από συνήθεια (!) αντιαμερικανισμός μας, οι γνωρίζοντες ξέρουν τον σεβασμό που χαίρει η Πολεμική Αεροπορία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι όταν η γεωστρατηγική εξίσωση σε ευνοεί και είσαι ταυτόχρονα ψύχραιμος και λογικός, τότε είσαι πολλαπλάσια ισχυρός από αυτό που πιστεύεις…

defence-point

Read more...

Το Ιράκ παραπονιέται για περιορισμό της ροής υδάτων από την Τουρκία


Το Ιράκ επικρίνει τους περιορισμούς από την Τουρκία στη ροή των υδάτων κατά μήκος των ποταμών επί του εδάφους της ως "απαράδεκτους" και καλεί για συμφωνία διευθέτησης του ζητήματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άλι αλ-Νταμπάχ δήλωσε την Τρίτη (24 Μαΐου) ότι η Βαγδάτη θα χρησιμοποιήσει όλους της τους διπλωματικούς δεσμούς προκειμένου να εγγυηθεί το μερίδιο του νερού που δικαιούται η χώρα του, προειδοποίησε δε ότι η βουλή δεν θα εγκρίνει στρατηγικό συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία εάν η Άγκυρα δεν συμφωνήσει να υπογράψει τη συμφωνία. Το Ιράκ και η Συρία έχουν συχνά παραπονεθεί ότι η Τουρκία μονοπωλεί τα ύδατα των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη μέσω φραγμάτων και στα δύο ποτάμια. Η Τουρκία αναφέρει ότι εξασφαλίζει καλύτερη διαχείριση και συνεχή κατάντη ροή των υδάτων.

(Buratha News, France 24 - 24/05/11)
http://www.setimes.com

Read more...

Άγνοια του Τούρκου υπουργού Άμυνας για τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων;


Eνδεικτικές των σχέσεων μεταξύ της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Vecdi Gönül σχετικά με τη ακύρωση των τελικών φάσεων των στρατιωτικών ασκήσεων “Denizkurdu-2011″ και “Efes-2011″ στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα Zaman, ο Τούρκος υπουργός από την Αττάλεια όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία “αφού βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, για κάποια άλλη άσκηση”! Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Gönül προσέθεσε ότι η αιφνιδιαστική απόφαση για την ακύρωση των τελικών φάσεων των ασκήσεων, στις οποίες είχαν προσκληθεί και ξένοι παρατηρητές, “προήλθε από εσωτερική αξιολόγηση του Γενικού Επιτελείου, το οποίο έχει και την ευθύνη της διεξαγωγής τους”.

Επί της ουσίας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των δύο ασκήσεων που ξεκίνησαν από τα μέσα Μαίου, και συγκεκριμένα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εκτέλεση επί μέρους σεναρίων, τη κινητοποίηση των εμπλεκόμενων μονάδων και σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν και βολές. Σημειώνεται ότι η εθνική διακλαδική άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2008″ είχε διεξαχθεί χωρίς την πραγματοποίηση της τελικής φάσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δύο ασκήσεις: Ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τουρκική άσκηση “Efes 2010″, Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

http://www.strategyreport.gr/?p=11346#more-11346

Read more...

Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες»


Στη συνέχεια του χθεσινού μας σχόλιου για την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων, σας παρουσιάζουμε σήμερα μια δεύτερη προσέγγιση, την οποία βρίσκουμε εξίσου ενδιαφέρουσα:

Του Χρήστου Μηνάγια

Από 26 έως 27 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επρόκειτο να πραγματοποιήσουν την τελική φάση της διακλαδικής αποβατικής ασκήσεως Efes-2011 στην περιοχή του κόλπου Doğanbey/Seferihisar, πλην όμως τόσο αυτή όσο και η αεροναυτική άσκηση Denizkurdu-2011 που διεξαγόταν παράλληλα, ακυρώθηκαν ύστερα από σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων στις 24-5-2011. Η άσκηση Efes άρχισε στις 3-5-2011 και στη συνέχεια ακολούθησε η αεροναυτική άσκηση Denizkurdu-2011 με τον τουρκικό στόλο να εξέρχεται από τις ναυτικές βάσεις στις 16-5-2011 και να πραγματοποιεί θαλάσσια επιχειρησιακή εκπαίδευση και εκπαίδευση αεροναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι, ενώ οι εν λόγω ασκήσεις βρισκόταν σε εξέλιξη, παρουσιάσθηκε από τουρκικής πλευράς μια κλιμάκωση προκλητικών δηλώσεων και γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν ένα αρνητικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατέδειξαν για μια φορά ακόμη την τουρκική αδιαλλαξία και αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι καινοφανή, δεδομένου ότι περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Επιχειρήσεων SUGA της Διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων (σ.σ. υπόθεση Ergenekon), πολλά σημεία του οποίου φαίνεται ότι εξακολουθούν να υιοθετούνται από την κυβέρνηση του Ερντογάν χωρίς καμία πρόθεση για αλλαγή τους. Μερικά από αυτά φαίνονται ακολούθως:

• Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να μετατραπούν σε περιβάλλον διεξαγωγής επιχειρήσεων.
• Να δημιουργηθούν καταστάσεις αύξησης της έντασης χωρίς να προκληθεί σύγκρουση με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ασκήσεων στο Αιγαίο.
• Τα σενάρια όλων των ασκήσεων και εκπαιδεύσεων σε θέματα τακτικής θα αναφέρονται στα νησιά.
• Θα ενημερώνεται άμεσα η κοινή γνώμη μέσω της ιστοσελίδας του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για κάθε αναχαίτιση ή παρενόχληση που θα πραγματοποιούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία.
• Διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης και επιτήρησης στα νησιά προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελληνικές δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές.
• Να αποτραπεί η Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα στα νησιά, σε νησίδες και σε βραχονησίδες που τις παραχωρήθηκαν με συμφωνίες.
• Κατόπιν διαταγής, θα πραγματοποιούνται ενέργειες που κλιμακώνουν την κρίση, λαμβάνοντας αντίστοιχα μέτρα βίας και αποτροπής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
• Σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα πραγματοποιούνται συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, συγκεντρώσεις κ.λπ., όπου επιστήμονες θα παρουσιάζουν τα προβλήματα του Αιγαίου, τις τουρκικές θέσεις και το δίκαιο της θάλασσας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω κρίνεται σκόπιμο να σας παραθέσουμε στη συνέχεια τη χρονολογική εξέλιξη της κατάστασης που διαμόρφωσαν οι Τούρκοι μέχρι και την ακύρωση των προαναφερθεισών αποβατικών και αεροναυτικών ασκήσεων τους στο Αιγαίο:

3-5 Μαΐου 2011

Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τη διακλαδική άσκηση έρευνας και διάσωσης Anadolu Yıldızı-2011 μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Επισημαίνεται ότι στην αρχική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σε δημοσιογράφους και σε 26 στρατιωτικούς παρατηρητές από 20 χώρες, οι Τούρκοι παρουσίασαν χάρτη, όπου η ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης απεικονίζεται ως τουρκική. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδος Sabah/5-5-2011 το οποίο ανέφερε τα εξής: «…..Φέτος από τη γείτονα μας δεν υπήρξε καμία αναχαίτιση/παρεμπόδιση κατά την άσκηση Anadolu Yıldızı που διεξήχθη μεταξύ της Μυτιλήνης και της Χίου. Αυτή η ομαλοποίηση στο Αιγαίο ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών….»

3 Μαΐου 2011

Έναρξη της διακλαδικής αποβατικής ασκήσεως Efes-2011.

7 Μαΐου 2011

Δήλωση του Namık Kemal Zeybek αρχηγού του κόμματος DP (Demokrat Parti) από τη Σμύρνη, αναφέροντας ότι τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι ανήκουν στην Τουρκία και ότι τελούν υπό ελληνική κατοχή.

11 Μαΐου 2011

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι ένα ελληνικό σκάφος του λιμενικού και ένα αλιευτικό παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα στα Ίμια.

11-13 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκε στην Κων/πολη η διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας IDEF-2011, όπου οι Τούρκοι παρουσίασαν τα νέα τους οπλικά συστήματα πολλά από τα οποία θα χρησιμοποιούντο παρουσία ξένων στρατιωτικών παρατηρητών στην τελική φάση της ασκήσεως Efes-2011.

16 Μαΐου 2011

Έναρξη της αεροναυτικής ασκήσεως Denizkurdu-2011 και έξοδος του τουρκικού στόλου από τις ναυτικές βάσεις Gölcük, Σμύρνης και Aksaz.

18 Μαΐου 2011

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι, ελληνικά F-16 και Μιράζ-2000 αναχαίτισαν στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, βόρεια της Ικαρίας και βορειοδυτικά της Χίου, τουρκικά F-16 που μετείχαν στην άσκηση Denizkurdu-2011.

Σε τηλεγράφημά του ο Αμερικανός πρεσβευτής (αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks και δημοσιεύθηκε στα «Νέα») περιγράφει συνάντησή του με τον Aχμέτ Νταβούτογλου στις 23 Ιουνίου 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας απέρριψε τις συστάσεις των Αμερικανών για αποφυγή υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, υποστηρίζοντας ότι είναι… «γκρίζες ζώνες». Ο Νταβούτογλου είπε ότι η κυριαρχία σε αυτούς τους «βράχους είναι υπό αμφισβήτηση, όπως και στο Κάρντακ» (σ.σ.: η τουρκική ονομασία των Ιμίων) και η «Ελλάδα επιλέγει συγκεκριμένα θέματα για να κινητοποιήσει τις ΗΠΑ αντί να αντιμετωπίσει το σύνολο του Αιγαίου με σφαιρικό τρόπο». Τονίζεται ιδιαίτερα ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των δύο νησιών, καθώς μέχρι προσφάτως η τουρκική πλευρά απέδιδε τις υπερπτήσεις σε δήθεν ελιγμούς που υποχρεώνονται να κάνουν τα τουρκικά μαχητικά που «ανακόπτονται παράνομα» από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ümit Yalım, υποψήφιος βουλευτής του τουρκικού κόμματος DP, συνοδευόμενος από 2 Τούρκους δημοσιογράφους μετέβη με σκάφος στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι προσπαθώντας να αποβιβασθεί παράνομα σε αυτά χωρίς αποτέλεσμα. Επιστρέφοντας στην Τουρκία ο Yalım δήλωσε: «Τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό ελληνική στρατιωτική κατοχή και οι ελληνικές αρχές δεν του επέτρεψαν να επισκεφθεί τα δικά μας (τουρκικά) νησιά. Στο Αγαθονήσι υπάρχουν δεκάδες σκάφη και ξενοδοχεία στα οποία κυματίζουν οι σημαίες της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα στην πλάτη των δικών μας νησιών κερδίζει πολλά χρήματα. Το Φαρμακονήσι αποτελεί εξ’ ολοκλήρου μια στρατιωτική βάση. Υπάρχει στρατιωτική μονάδα, εκκλησία και οχήματα. Σε τοίχο και στο έδαφος χαράχθηκε η ελληνική σημαία…».

22 Μαΐου 2011

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος DP δημοσίευμα με τίτλο: «Στα Ελληνικά νησιά θα αναρτήσουν Τουρκική Σημαία», γνωστοποιώντας ότι, στις 25 Μαΐου ο αρχηγός του κόμματος Namik Kemal Zeybek θα κάνει απόβαση στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελλάδος. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του DP νομού Σμύρνης Naşit Birgüvi δήλωσε τα εξής: «Πρώτα θα πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Didim (σ.σ. βρίσκεται απέναντι από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι). Κατόπιν μαζί με τον Zeybek θα κινηθούμε με σκάφη στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι για να αναρτήσουμε την τουρκική σημαία. Ο σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε την τουρκική κοινή γνώμη. Αυτά τα νησιά σύμφωνα με όλες τις συμφωνίες είναι δικά μας. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα νησιά βρίσκονται υπό κατοχή. Κανένας δεν θα λησμονήσει τον αγώνα που έγινε για τις βραχονησίδες Ίμια. Ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε καμία παρακώλυση.». Επιπρόσθετα δε, οι προθέσεις του Zeybek γνωστοποιήθηκαν και από δημοσίευμα της εφημερίδος Sabah/20-5-2011 με τίτλο: «Ελληνική εκστρατεία από στελέχη του DP».

Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο δεν προέβη «φανερά» σε καμία κίνηση για να αποτρέψει τον Zeybek από τις παράλογες και προκλητικές του ενέργειες, αλλά την ίδια ημέρα διεύρυνε την προκλητικότητά της και στη Θράκη με τον υπουργό επικρατείας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Egemen Bağış να απευθύνεται σε Έλληνες μουσουλμάνους στην Κομοτηνή, συνοδεύοντας τη σύζυγο του Τούρκου πρωθυπουργού, λέγοντας τα εξής: «Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Η Δυτική Θράκη δεν είναι ορφανή. Στην πραγματικότητα, είμαστε πιο κοντά από κάποιες άλλες περιοχές της Τουρκίας τόσο από θέμα απόστασης όσο και από θέμα καρδιάς».

24 Μαΐου 2011

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την υπ. αριθ. 135 ανακοίνωσή του σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στην Ελλάδα για τη γενοκτονία των Ποντίων, ανέφερε ότι αποδοκιμάζει και καταψηφίζει αυτές τις προβληματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες στηρίζονται σε παραποιημένους ιστορικούς ισχυρισμούς και δεν έχουν επιστημονική βάση.

Το τουρκικό κόμμα DP στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι στις 25-5-2011 την 13.00 ώρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Didim των δυτικών παραλίων με σύνθημα: «Adalara Sahip Çık (Διεκδικήστε τα Νησιά)» με τη συμμετοχή του προέδρου του Zeybek, χωρίς όμως να αναφέρει εάν θα γίνει η «απόβαση» στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Τις απογευματινές ώρες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων με την υπ. αριθ. BD – 27 /11 ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ακυρώνονται οι διακλαδικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά Denizkurdu-2011 και Efes-2011 χωρίς να αναφέρει τους λόγους ακύρωσής τους.

25 Μαΐου 2011

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας από την Αττάλεια όπου βρισκόταν σε σχετική ερώτηση για τους λόγους ακύρωσης των παραπάνω ασκήσεων δήλωσε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε επειδή η ιεραρχία (των ενόπλων δυνάμεων) βρισκόταν στην Κων/πολη λόγω μιας άλλης ασκήσεως, δεν είχα μαζί τους καμία προσωπική επαφή. Όμως, απ’ ότι πληροφορήθηκα (η ακύρωση) ήταν αποτέλεσμα εκτίμησης/αξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων. Όπως γνωρίζετε οι ασκήσεις διοργανώνονται από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.»

Δημοσίευμα της εφημερίδος Hurriyet ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ενημερωθεί για την ακύρωση της ασκήσεως και ότι αυτό δεν έχει σχέση με αμοιβαία αιτήματα για ακυρώσεις ασκήσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας.

Δημοσίευμα τουρκικής ιστοσελίδας που υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις ανέφερε τα εξής: «Οι ασκήσεις δεν ακυρώθηκαν αλλά περατώθηκαν νωρίτερα. Προς απόδειξη αυτού, σύντομα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θα δημοσιεύσει φωτογραφικό υλικό των επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απέστειλε προσκλήσεις στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό για την άσκηση, όμως αυτοί του απάντησαν ότι δεν θα παραστούν λόγω βεβαρυμμένου προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή λύπησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ διότι η απόφαση των δύο πολιτικών ανδρών να μην παραστούν στην άσκηση, ενώ ευρίσκοντο στην Τουρκία, διατάραξε το ηθικό του στρατού. Έτσι ελήφθη η απόφαση για περάτωση των ασκήσεων νωρίτερα του προγραμματισμένου χρόνου.».

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται τα εξής:

• Τόσο η τουρκική κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και κύκλοι του στρατιωτικού κατεστημένου (περιθωριακοί και μη) αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.
• Οι προκλητικές ενέργειες του τουρκικού κόμματος DP και οι ανυπόστατες απειλές τους για δήθεν αποβάσεις στα νησιά για ανάρτηση της τουρκικής σημαίας, έτυχαν υπέρ του δέοντος προβολής από ελληνικής «δημοσιογραφικής» πλευράς, χωρίς να αξιολογηθεί σε βάθος η γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.
• Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του εκμεταλλευόμενοι μια πρωτοβουλία «περιθωριακών» τουρκικών κύκλων με αμφιλεγόμενες διασυνδέσεις, η οποία ενόχλησε και ανησύχησε έντονα την Ελλάδα, έδωσαν την εντύπωση, τόσο στην τουρκική όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη (ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες), ότι αποτρέπουν τις προβοκάτσιες, προβάλλοντας, εμμέσως, ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι ανήκουν στις «γκρίζες ζώνες».
• Οι ασκήσεις Efes-2011 και Denizkurdu-2011 πραγματοποιήθηκαν κανονικά και αξιολογήθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων (σ.σ. Στρατιά Αιγαίου, ειδικές δυνάμεις, ταξιαρχία πεζοναυτών, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη). Απλώς, ακυρώθηκε η τελική φάση αυτών, δηλαδή η επίδειξη στους ξένους παρατηρητές και στους δημοσιογράφους αναφορικά με τις τουρκικές δυνατότητες.
• Η ακύρωση των παραπάνω ασκήσεων ήταν σε γνώση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους επίσημους κρατικούς φορείς για τους λόγους ακύρωσής τους αποτελούν «ανατολίτικα παιχνίδια».
• Όλα αυτά θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής στο μέλλον και ειδικά κατά την ανάλυση των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας (σ.σ. κρίση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας), που παράλληλα επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ασφάλεια πολύ ευαίσθητων εδαφικών μας περιοχών, διότι εσφαλμένες εκτιμήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να μας οδηγούν σε κινήσεις «καλής θέλησης» προς την τουρκική πλευρά χωρίς να υπάρχει λόγος.

www.geostrategy.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Προσεγμένη προσέγγιση και παράθεση γεγονότων με ημερομηνίες...από κάποιον που φαίνεται να γνωρίζει καλά τα γεωστρατηγικά της περιοχής

Read more...

Τούρκοι εθνικιστές τρομάζουν τη Γερμανία


Ο συν-αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ ίσως να μην είναι ο μόνος «Τούρκος», υποψήφιος για την καγελαρία της Γερμανίας. Το υπουργείο Εσωτερικών και η Διεύθυνση Αλλοδαπών της Γερμανίας απασχολήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με το "πρόβλημα" το οποίο φαίνεται έχουν δημιουργήσει "κάποιες ομάδες δεύτερης και τρίτης γενιάς" μεταναστών από την Τουρκία οι οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες εκκλησιαστικών και άλλων γερμανικών οργανώσεων "διαφέρουν ελάχιστα (...) είτε καθόλου" από τις νεοναζιστικές οργανώσεις και τους ισλαμιστές που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία.

Υπ' όψιν τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν και δυο κείμενα αξιόλογων τούρκικων οργανώσεων και ομάδων της Γερμανίας--των νεαρών μουσουλμάνων "Generation Zukunft e.V" και της "Grupe Fuenf". Καμία από αυτές δεν περιλαμβάνεται στην μαύρη λίστα των επικίνδυνων της Γερμανίας.

για τους Τούρκους της Γερμανίας με απώτερο στόχο αυτόνομη, ανεξάρτητη διακυβέρνηση. Τα σήματα και οι επιγραφές στη Γερμανία να γράφονται τούρκικα, στα σούπερ Μάρκε οι πληροφορίες να είναι στα τούρκικα. Θέλουμε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία να γίνει το πρώτο ομοσπονδιακό τούρκικο κρατίδιο. Σε απώτερο στάδιο και το Βερολίνο να γίνει αυτόνομη τούρκικη περιοχή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιστρέψει στη Βόννη". [Ση. Το τούρκικης καταγωγής στοιχείο αποτελεί το 14% ως 21% του πληθυσμού στη Βεστφαλία και στο Βερολίνο, αντίστοιχα].

Η σχετική διακήρυξη διατυπώνει και τα εξής. "Οι δημογραφικές προοπτικές δείχνουν ότι οι Τούρκοι συνιστούν ένα σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς του γερμανικού πληθυσμού. Υπ' αυτό το πρίσμα, αποτελούμε το μέλλον της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να βλέπει ποιος είναι δίπλα της".

Η "Grupe Fuenf" είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική στις...παραισθήσεις της. Σε μνημόνιο το οποίο δημοσίευσε ο "Kurier der Christlichen Mitte" No 3--και το οποίο προκάλεσε την κινητοποίηση των γερμανικών αρχών--διατυπώνονται τα εξής απίστευτα. "Μη ξεχνάει ότι ήταν οι ξένοι που ανοικοδόμησαν τη χώρα όταν η Γερμανία ήταν ερείπια και στάχτες. Οι ξένοι, Τούρκοι κυρίως, έφεραν την ευημερία στη Γερμανία. Χωρίς αυτούς η Γερμανία θα ήταν ακόμη μόνο χαλάσματα. Γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα ανήκει σ' εκείνους που την οικοδόμησαν--σε πολιτογραφημένους ξένους. Γι αυτό, απαιτούμε ψήφο, απαιτούμε ασφαλισμένη εργασία και συμμετοχή στις αποφάσεις. Ο νέος καγκελάριος και οι υπουργοί πρέπει να είναι Τούρκοι. Ο σταυρός πρέπει να εκλείψει, καθώς το Ισλάμ είναι η ισχυρότερη δύναμη...

"http://www.tovima.gr

Read more...

Κρύο ντούς για τον Ερντογάν στην περιοδεία του στις κουρδικές περιοχές


Με κατεβασμένα τα ρολά και τα σκουπίδια στους δρόμους υποδέχτηκαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, στην επαρχία Σιρνάκ, πολλά μέλη της κουρδικής κοινότητας που αποτελεί την πλειοψηφία στην περιοχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθείται απέναντι στους Κούρδους, αλλά και για τη δολοφονία 12 Κούρδων «ανταρτών» από Τούρκους στρατιώτες πρόσφατα στα σύνορα με το Ιράκ. Ο Ρ. Ερντογάν που έφτασε στη Σιρνάκ με στόχο να μοιράσει υποσχέσεις για «νέα σχολεία, αεροδρόμια και νοσοκομεία», που θα κατασκευαστούν στην περιοχή, ζήτησε την ψήφο των «Κούρδων αδερφών» στις 12 Ιούνη. Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνησή του δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, καλώντας την κουρδική κοινότητα να του επιτρέψει να «τους υπηρετήσει».

H περιοδεία Ερντογάν στις Κουρδικές περιοχές ήταν ένα πραγματικό φιάσκο.Συνεχείς είναι οι αναφορές των τουρκικών μ.μ.ε. στον τρόπο με τον οποίο γίνονται δεκτοί άλλοι υποψήφιοι λ.χ. κατά την ομιλία του Ερντογάν στον Χακκάρι όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά ενώ κατά την επίσκεψη του ηγέτη του CHP Κεμάλ Kılıçdaroğlu παρέμειναν ανοικτά.

Eπίσης τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και στον κόσμο που συγκεντρώνουν οι δύο ηγέτες στις κουρδικές περιοχές.Χαρακτηριστικά επισημαίνουν πως κατά την ομιλία του Ερντογάν στο Χακκάρι τα συγκεντρωθέντα άτομα δεν ξεπέρασαν τα χίλια,ο Κεμάλ Kılıçdaroğlu στην ίδια περιοχή έγινε δεκτός απο πολλαπλάσιο πλήθος το οποίο τον υποδέχτηκε θερμά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,TODAYS ZAMAN,

Read more...

Τουριστική «συμμαχία» Ελλάδας - Τουρκίας προωθεί ο κ. Γερουλάνος


Την προώθηση τουριστικής «συμμαχίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχε στόχο το ταξίδι που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος. Η πορεία της τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα είναι ενθαρρυντική το τελευταίο διάστημα, καθώς το 2010 αυξήθηκε κατά 180% καταγράφοντας 561.198 αφίξεις έναντι 200.348 το 2009. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερτογκούλ Γκιουνάι με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη «συμμαχίας» στον τουριστικό τομέα, όπως στην κρουαζιέρα, τον πολιτιστικό και τον θρησκευτικό τουρισμό και στην τουριστική εκπαίδευση.

Η «συμμαχία» των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα μπορεί να γίνει το «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, σημείωσε ο κ. Γερουλάνος και ξεκαθάρισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα της βίζας. «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό και ελπίζουμε σύντομα να επιλυθεί το πρόβλημα», είπε ο υπουργός και ανέφερε τις αντιδράσεις από ορισμένες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει ακριβώς, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπαίνουν στην Ελλάδα με βίζα και δεν επιστρέφουν στην Τουρκία. Στη συνέχεια συζητήθηκε η συνεργασία των δυο χωρών με την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων προς νέες αγορές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία, ενώ οι δύο υπουργοί παρέστησαν και στα εγκαίνια έκθεσης στο μουσείο Sakip Sabanci με θέμα «Κυκλάδες και Δυτική Μικρά Ασία στην 3η χιλιετία π.Χ.».

Η τουριστική συνεργασία των δύο χωρών προωθείται σε συνέχεια της Κοινής διακήρυξης ελληνοτουρκικής συνεργασίας για τον τουρισμό την οποία υπέγραψαν στις 13 Μαΐου 2010 οι δύο υπουργοί, στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σήμερα ο υπουργός βρέθηκε στην Αλικαρνασσό όπου συναντήθηκε με τον έπαρχο της πόλης κ. Κεμάλ Οτσμεντίρ και τον δήμαρχο κ. Μεχμέτ Κοτσαντόν, ενώ άκουσε από τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες τα προβλήματα που δημιουργεί η βίζα στη μετακίνηση προς τα ελληνικά νησιά, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες στις δύο χώρες. «Τα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπουμε ραγδαία αύξηση του τουρισμού και πρέπει οι δυο χώρες να συνεργαστούμε. Ο μόνος τομέας που δεινοπαθεί στην Ε.Ε. από αγκυλώσεις είναι ο τουρισμός», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Παράλληλα σε ερώτηση που του τέθηκε για τη λαθρομετανάστευση ζήτησε από την Τουρκία να δείξει αποφασιστικότητα και να επιδείξει μηδενική ανοχή. Στις επαφές του υπουργού με τις τοπικές αρχές τέθηκε επίσης μια σειρά από δραστηριότητες για τη συνεργασία των δυο χωρών όπως, κοινά πακέτα εκδρομών, ημερίδα για τον τουρισμό, φεστιβάλ χορού ή γαστρονομίας, φιλοξενία στην Αλικαρνασσό έκθεσης κυκλαδικής τέχνης, αλλά και κοινά φεστιβάλ στην Κω και την Αλικαρνασσό.

Στη συνέχεια ο υπουργός, σε μια συμβολική κίνηση ταξίδεψε με το ελληνικό τουριστικό πλοίο «ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΡ» στην Κω, όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, για συναντήσουν τοπικούς φορείς και τουριστικούς πράκτορες και να επισκεφθούν ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.

http://www.tovima.gr/

Read more...

Μελετούν ακόμη την ανέγερση πυρηνικού σταθμού


Το ενδεχόμενο να μη χτιστεί το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακιούγιου της Τουρκίας, εάν η περιοχή δεν είναι ασφαλής, άφησε ανοιχτό, με χθεσινές του δηλώσεις, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κατασκευής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας του έργου, Αλεξάντερ Σουπερφίν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, εφόσον καταστεί δυνατή η έγκαιρη απόκτηση των απαιτούμενων αδειών για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού, οι σχετικές μελέτες θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2012.

Στόχος είναι να τεθεί ο θεμέλιος λίθος έως το 2015.Το Μάιο του 2010, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας στην περιοχή του Ακιούγιου, μια μικρή πόλη στα παράλια της Μεσογείου. Το κόστος του έργου εκτιμάται στα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κρατική ρωσική εταιρεία "Rosatom", που ανέλαβε το έργο, ενδέχεται να ξεκινήσει εργασίες εντός του 2013 για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα, από τον οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2018. Συνολικά, βάσει των μέχρι σήμερα σχεδιασμών, η Ρωσία θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες, ισχύος 1.200 μεγαβάτ στην περιοχή του Άκιουγιου και θα έχει τη διαχείρισή τους για μια περίοδο 60 χρόνων.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_4774.html#more

Read more...

Ενδιαφέρον τουρκικής εταιρείας για την αγορά ελληνικών λιμανιών


Η τουρκική εταιρία Limak Holding δήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης που θα αποκρατικοποιηθούν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος .
«Παρακολουθούμε στενά τις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών στην Ελλάδα» δήλωσε στην εφημερίδα Radikal o Nihat Özdemir, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Limak Holding.

“Πρόσφατα από κοινού συμμετείχαμε με μια ελληνική εταιρία σε ένα διαγωνισμό για αγωγό φυσικού αερίου. Η Ελλάδα για μας είναι μια δύσκολη αγορά.Θα εξετάσουμε τους όρους της πώλησης και ισως εντός 15 ημερών πάρουμε την απόφαση της επένδυσης στα λιμάνια.» ανέφερε ο Nihat Özdemir. Ο όμιλος Limak Holding δραστηριοποιείται στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, του τσιμέντου, της τεχνολογίας και της αεροπλοΐας και πρόσφατα ανέλαβε να κατασκευάσει το νέο αεροδρόμιο του Κοσσυφοπεδίου.

Serkan Meriç-http://www.turkishgreeknews.org

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP