Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Νέο διάβημα του υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία


Σε διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη εκ νέου, σήμερα, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Φωτής Ξύδας, για τις παραβιάσεις, που σημειώθηκαν από αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, πάνω από ελληνικές νησίδες, στο ανατολικό Αιγαίο.

Ο Έλληνας πρέσβης διαμαρτυρήθηκε στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Χαϊντάρ Μπεργκ, ενώ χθες, αμέσως μετά τις παραβιάσεις, είχε διαμαρτυρηθεί στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, ο πρώτος σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας, Στέφανος Βενιζέλος.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προκλήσεων συνέχεια από τους Τούρκους στο Αιγαίο καθώς από τις 11 το πρωί τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου [Βλέπε άρθρο] .
Πιο συγκεκριμένα, σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από οκτώ F-16, εισήλθε στις 11:06 στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.
Στις 11:18 τέσσερα αεροσκάφη F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1.500 ποδών.
Παράλληλα, δύο F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 8.000 ποδών.
Στις 11:19 τέσσερα F-16 του σχηματισμού έκαναν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 3.000 ποδών.
Τέλος, στις 11:21 τέσσερα αεροσκάφη F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 3.000 ποδών.
Ο σχηματισμός εξήλθε από το FIR Αθηνών βορείως της Σάμου στις 11:36.
Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκαν και αερομαχίες.
Ερωτηθείς για το θέμα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως «τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται επιχειρησιακά και έχουν γίνει ήδη από το υπουργείο Εξωτερικών τα σχετικά διαβήματα».

Επικρίσεις από το ΛΑΟΣ
«Οι Τούρκοι έχουν πλήρως ιδιοποιηθεί το Ανατολικό Αιγαίο, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους επικυριαρχίας, με την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά τους υπολογισμούς της κ. Μπακογιάννη», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.
Ελευθεροτυπια
Ναυτεμπορικη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ- Οι νέες προκλητικότατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και η επί της ουσίας αδράνεια της Αθήνας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Άμυνας
- Και την κα Υπουργό Εξωτερικών
ΘΕΜΑ: Οι νέες προκλητικότατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και η επί της ουσίας αδράνεια της Αθήνας.
Μετά και τις νέες προκλητικότατες συνεχείς υπερπτήσεις, στις 13/07/2009, σχηματισμών τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, νιώθω υποχρεωμένος να επανέλθω με νέα ερώτησή μου για το γεγονός, αφού η απάντηση που έλαβα στην ερώτηση που από 15/04/2009 κατέθεσα για το ίδιο θέμα δεν ήταν ικανοποιητική, ενώ έκτοτε οι συνεχιζόμενες προκλήσεις προσδίδουν πολύ πιο ανησυχητικές και επικίνδυνες διαστάσεις στις τουρκικές παραβιάσεις.
Στην απάντηση που έλαβα από το Υπ. Εξωτερικών για τις τουρκικές υπερπτήσεις της 13/04/09 πάνω από τα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, σημειώνετο ότι η ελληνική πλευρά είχε προβεί σε διάβημα, αλλά ότι «η Τουρκία δεν αποδέχεται τις διαμαρτυρίες μας, τις οποίες και παγίως απορρίπτει», ενώ υπογραμμιζόταν ότι η «τουρκική συμπεριφορά είναι καταφανώς αντίθετη προς τις υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.»
Επειδή σαφώς οι συνεχείς Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι υποδηλώνουν μια προσπάθεια έμπρακτης, μετά τα Ίμια, διεύρυνσης των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο με την αμφισβήτηση εδαφικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας
Επειδή η χώρα μας αντί να αναζητήσει αποτελεσματικότερους πολιτικούς τρόπους αντίδρασης στις Τουρκικές προκλήσεις, απεδέχθη ακόμα και την τοποθέτηση Τούρκου Διοικητή (εναλλάξ με έλληνα) στο Νατοϊκό αεροπορικό Στρατηγείο της Λάρισας!
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν, πέραν των ατελέσφορων κάθε φορά διαβημάτων, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα στοχευμένες στα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι;
2. Σκοπεύουν να συνδέσουν, εν όψει μάλιστα, της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πέραν των πολλών άλλων που αναφέρονται και στην Κύπρο, με τον τερματισμό των Τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την απόσυρση από μέρους της Άγκυρας της επεκτατικής θεωρίας των «γκρίζων ζωνών»;
Ο ερωτών βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP