Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Colpo Grosso για την άλωση της ΣΕΚΑΠ από την Άγκυρα


Η πώληση της ΣΕΚΑΠ, οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν, μεθοδεύσεις και πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται σε μία "προώθηση" της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας σε τουρκικά συμφέροντα. Την προηγούμενη Πέμπτη (5/5/2011) η εφημερίδα "Στόχος" κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο αποκλειστικό θέμα, που καμία άλλη εφημερίδα τόλμησε μέχρι τώρα να αγγίξει. Εμείς, αναδημοσιεύοντας το συγκεκριμένο άρθρο (που πολύ εύστοχα και αναλυτικά παρουσίασε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας), κάναμε μερικές "παρεμβάσεις" έτσι ώστε να μην υπάρχουν "παρεξηγήσεις".

Βέβαια, μαθαίνουμε πως το δημοσίευμα της εφημερίδας έφερε μεγάλη αναστάτωση, αλλά θεωρούμε καθήκον μας την αναδημοσίευσή του προκειμένου να "καλέσουμε" τους εμπλεκόμενους σε απαντήσεις - τοποθετήσεις. Όμως, επειδή τα θέματα που θίγονται στο συγκεκριμένο άρθρο - ρεπορτάζ, άπτονται εθνικών και οικονομικών συμφερόντων, θεωρούμε πως τόσο ο κύριος Καπελέρης (υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος), όσο και οι τοπικοί βουλευτές, τα κόμματα αλλά και η κυβέρνηση, οφείλουν να ερευνήσουν -γρήγορα- και να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που ίσως να υπονομεύει την Ελληνικότητα της Θράκης εισάγοντας και τοποθετώντας την Άγκυρα ως βασικό ρυθμιστή της οικονομικής ζωής στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Υπενθυμίζουμε πως τυχούσα πώληση (έμμεση ή άμεση) της ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά κεφάλαια θα δημιουργήσει οικονομική θηλιά πίεσης για τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα θα γίνει η αγχόνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Διαβάστε το δημοσίευμα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...
Ποιός κυβερνητικός διοικητικός "σπρώχνει" την πώληση σε τουρκικά χέρια;
Φήμες για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι" φέρνουν ανησυχία στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας και στους κατοίκους της περιοχής
Γιατί η ΑΤΕ παραχωρεί μία βιομηχανία που παίζει και εθνικό ρόλο στη Θράκη;
Με τρία "μέτωπα" πολιορκεί η Άγκυρα την ΣΕΚΑΠ!!!

Η υπόθεση πώλησης της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, δεν είναι σημερινή. Όμως, υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, τα οποία συγκλίνουν στην πώληση της συγκεκριμένης κερδοφόρας και ισχυρής καπνοβιομηχανίας. Και η πώληση, δυστυχώς, προγραμματίζεται έτσι ώστε να γίνει σε... τουρκικά "κεφάλαια"!

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε γίνει γνώστες ενός περίεργου παρασκηνίου, που αφορά την πώληση του "φιλέτου" της Αγροτικής, η οποία έχει πάρει απόφαση να "ξεφορτωθεί" την ΣΕΚΑΠ. Παλαιότερο ενδιαφέρον της ΠΑΣΕΓΕΣ να αγοράσει το μερίδιο της Αγροτικής, έχει μετατραπεί σε πλήρη αδιαφορία, ενώ άνθρωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ είχαν δηλώσει πως επιθυμούσαν την αγορά της ΣΕΚΑΠ και την μετατροπή της σε πρότυπη συνεταιριστική βιομηχανία... Η αλλαγή στάσης από την ΠΑΣΕΓΕΣ (που θα ήταν και η καλύτερη δυνατή λύση) έγινε όταν οι εκπρόσωποί της διαπίστωσαν πως η πώληση προωθούνταν "αλλού" και η επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ΣΕΚΑΠ ήταν "προβληματική"...

Είναι τόσο μεγάλος ο ετήσιος κύκλος των οικονομικών εργασιών της ΣΕΚΑΠ, ώστε η εταιρεία πληρώνει φόρους προς το κράτος, που είναι ικανοί να συντηρούν δέκα (10) νοσοκομεία... Και αυτή η πληροφορία δεν είναι μυστική, αφού η καπνοβιομηχανία χαίρει της εκτίμησης των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά έχει κάνει και σπουδαίες επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις στο εξωτερικό.

Το παράξενο και αμαρτωλό "τετράγωνο" προσώπων

Στην όλη υπόθεση της πώλησης της ΣΕΚΑΠ μαθαίνουμε πως σημαντικότατο ρόλο παίζουν τέσσερα πρόσωπα που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν "παράξενες" διασυνδέσεις με επιχειρηματίες και παράγοντες από την Τουρκία. Οι πληροφορίες μας είναι διασταυρωμένες και δεν αποτελούν μυστικό στην Θρακιώτικη καπνοβιομηχανία, αφού είναι σε γνώση όλων των εργαζομένων σε αυτήν.

Πούλιος Χρήστος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ): Είναι τοπικό κομματικό στέλεχος του σημερινού κυβερνώντος κόμματος και διεκδίκησε (ανεπιτυχώς) την Δημαρχία Ξάνθης με την σημαία του ΠΑΣΟΚ. Στο παρελθόν φέρεται να έχει εργαστεί ως "αντιπρόσωπος" τσιγάρων σε τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι σήμερα ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΣΕΚΑΠ. Μάλιστα, σε παλαιότερη επίσκεψη τούρκων επιχειρηματιών στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ έβαλε τουρκική σημαία στην καπνοβιομηχανία για να τους υποδεχθεί. Στην υπόθεση, τότε, είχαν εμπλακεί και οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας... Οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία του έχουν βγάλει το ψευδώνυμο "τούρκος"... Επίσης, ο Χρήστος Πούλιος είναι το "δεξί χέρι" του Σωκράτη Ξυνίδη, βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι άριστες.

Γαβριηλίδης Κώστας: Είναι υποψήφιο μέλος του συνδυασμού του κ. Πούλιου (στον Δήμο Ξάνθης) και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ. Σημειώνουμε πως προσλήφθηκε από τον κύριο Πούλιο ενώ η μητέρα του ήταν οικιακή βοηθός και ταυτόχρονα είχε την φροντίδα των παιδιών του Πούλιου...
Διορίστηκε προεκλογικά σε αργόσχολη θέση κλητήρα…

Σωτηριάδης Λάζαρος αντιπροέδρος του Σωματείου, Ο γιός του είναι οδηγός και σωματοφύλακας του Τσετίν, ο οποίος παίρνει τις περισσότερες μουσουλμανικές ψήφους στο νομό Ξάνθης και είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ... Διορίστηκε προεκλογικά χαριστικά σαν κλητήρας για ευνόητους λόγους.

Σταυρίδης Στέλιος: Γραμματέας του Σωματείου, επιθυμεί να γίνει προϊστάμενος όπως μαθαίνουμε, με μεγάλα απωθημένα εξουσίας. "Γυριστρούλης" κομματικά, πρώην "δεξιός", που τον τελευταίο καιρό έχει "κατασταλάξει" στο ΠΑΣΟΚ και ευελπιστεί πως θα ικανοποιηθούν τα επαγγελματικά όνειρά του. Θεωρείται ο "σκληρός" που φροντίζει να "περνάει" την κατάλληλη "γραμμή"...

Οι παραπάνω μαθαίνουμε πως με συντονισμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς κατά το παρελθόν να πιέσουν το Δ.Σ. της εταιρείας για να βάλουν την Ziraat στο πακέτο των μετόχων της ΣΕΚΑΠ...!

Τουρκικό ενδιαφέρον με διάφορα πρόσωπα...

Τί συνέβη; Πληροφορίες μας αναφέρουν πως μεσολάβησε ενδιαφέρον τούρκων επιχειρηματιών που εκπροσωπούνται από την τουρκικών συμφερόντων τράπεζα Ziraat Bank (η οποία δραστηριοποιείται στην Θράκη), ενώ υπήρξε και ενδιαφέρον μίας Τουρκικής εταιρείας μεταφορών (όνομα Turker)! Ταυτόχρονα, έχουν παρουσιαστεί "κινήσεις" επιχειρηματιών μουσουλμάνων της Θράκης που θέλουν να δημιουργήσουν "επιχειρηματικό όμιλο" που θα διεκδικήσει την αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας...!

Προς τι τόσο ενδιαφέρον από τουρκικά κεφάλαια να αγοράσουν μία καπνοβιομηχανία; Πρώτον, το πολύ καλό όνομα της ΣΕΚΑΠ στις διεθνείς αγορές. Δεύτερον, τα "σήματα" της ΣΕΚΑΠ αξίζουν πολλά χρήματα. Τρίτον, το "biofilter" είναι μία πατέντα της ΣΕΚΑΠ που επίσης έχει πολύ μεγάλη αξία. Όμως στην περίπτωση του "τουρκικού ενδιαφέροντος" μείζονα λόγο έχει και η οικονομική ισχύ που θα αποκτήσει στην περιοχή της Θράκης ο μεγαλομέτοχος που θα αγοράσει το πακέτο μετοχών της Αγροτικής. Σημειώνουμε, απλώς, πως μεγάλη μερίδα των μουσουλμάνων της Θράκης (ιδιαίτερα οι ορεσίβιοι Πομάκοι) είναι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού. Και η καλλιέργεια αυτή είναι μονοκαλλιέργεια, δηλαδή δεν έχουν δυνατότητα πολλαπλών καλλιεργειών. Και ως εκ τούτου τα νοικοκυριά των (κυρίως) Πομάκων μουσουλμάνων της Θράκης, στηρίζονται στην πώληση του (έτσι κι αλλιώς πολύς καλής ποιότητας) καπνού στην ΣΕΚΑΠ... Και η Άγκυρα έχει σαφέστατα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της στην προσέγγιση και στον εκτουρκισμό των Πομάκων της Θράκης. Με την ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά χέρια, δεν θα υπάρχει εκτουρκισμός, αλλά πλήρης οικονομική εξάρτηση των ντόπιων Ελλήνων μουσουλμάνων, από τούρκους "επιχειρηματίες"... Άρα, η κατοχή της ΣΕΚΑΠ παίζει σημαντικότατο εθνικό ρόλο στην Θράκη...

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγορά του καπνού (αν και η αγορά του καπνού γίνεται μέσω της ΣΕΚΕ, δεν παύει η ίδια η ΣΕΚΑΠ να διαθέτει την οικονομική ισχύ αφού μεταποιεί το αρχικό προϊόν-καπνό) που δίνει οικονομική και όχι μόνο ισχύ στην ΣΕΚΑΠ. Είναι οι εργαζόμενοι, που σίγουρα θα αντικατασταθούν από μουσουλμάνους στην περίπτωση που οι αγοραστές της καπνοβιομηχανίας θα είναι Τούρκοι επιχειρηματίες ή από Βούλγαρους πολύ χαμηλότερων ημερομισθίων όντας ευρωπαίοι υπήκοοι. Ταυτόχρονα, η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία έχει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κύκλο στην Θράκη, στηρίζοντας πάρα πολλούς επιχειρηματίες. Και αυτό θα αλλάξει ριζικά, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες πιθανότατα θα θελήσουν να πραγματοποιούν αυτές τις συνεργασίες με άλλες -επιλεγμένες από τους ίδιους- επιχειρήσεις της Θράκης ή της Τουρκίας...

Κλείνοντας, θυμίζουμε πως στο όλο "πακέτο ΣΕΚΑΠ" πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και τα σχεδόν μηδενικά ανοιχτά "κεφάλαια" της εταιρείας, την κάνουν πάρα πολύ ελκυστική για αγορά ή για... κλείσιμο από κάποιον ανταγωνιστή.

Εμπλέκεται κυβερνητικός παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τεράστια προσωπική περιουσία;

Στο όλο σκηνικό της πώλησης μαθαίνουμε πως δεν υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τον συνδικαλιστικό χώρο. Πληροφορίες, μάλιστα, μας αναφέρουν πως κάποιοι συνδικαλιστές βλέπουν με πάρα πολύ καλό μάτι την πώληση της εταιρείας σε... τουρκικά κεφάλαια!!! Κι εδώ, σε αυτό ακριβώς το σημείο, η υπόθεση μάλλον περιπλέκεται, αφού έντονες φήμες αναφέρουν πολιτικό παράγοντα της περιοχής, ο οποίος εμπλέκεται στο συγκεκριμένο θέμα της πώλησης, αλλά... ταυτόχρονα αναφέρεται και ως κάτοχος πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας (35 ακίνητα λένε οι "κακές" γλώσσες), ενώ η σύζυγός του έχει καταθέσει αίτηση διαζυγίου στην οποία ζητάει 4 εκατομμύρια ευρώ μετρητά, 14.000 ευρώ μηνιαία διατροφή και... τα μισά από τα ακίνητα του εμπλεκόμενου κυβερνητικού παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτά, βέβαια, είναι φήμες που ίσως θα έπρεπε να γίνει κάποια έρευνα για να "ξεκαθαρισθούν". Δεν είναι σωστό να δρομολογούνται εξελίξεις πώλησης της καπνοβιομηχανίας και ταυτόχρονα να υπάρχουν τέτοιου είδους "μομφές" κατά προσώπου εμπλεκόμενου στην διαδικασία. Το ότι ο συγκεκριμένος ανήκει στη (σημερινό) κυβερνητικό στρατόπεδο, κάνει περισσότερο από επιτακτική την ανάγκη διαλεύκανσης της φημολογίας για την προσωπική του περιουσία, αφού πολλοί αναρωτιούνται είτε πως έκανε τόσα λεφτά, είτε γιατί η σύζυγός του ζητάει τόσα πολλά εάν ο κυβερνητικός αυτοδιοικητικός παράγοντας δεν τα έχει...;

Τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και οι δικαστικές αρχές, αλλά και ο υπόλοιπος "χώρος" , θα πρέπει να εμπλακούν και να φροντίσουν να ξεκαθαρίσει το "τοπίο" που αφήνει -δυστυχώς- μεγάλα ερωτηματικά σε μία εποχή που η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να σταματήσει τη διαφθορά, αλλά ταυτόχρονα και ο πολιτικος και συνδικαλιστικός χώρος δίνουν μεγάλες μάχες για να αποδείξουν την διαφάνεια των στελεχών τους... Και για να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα, είναι πολύ απλό, αρκεί να πάρει κάποιος δικαστικός την αγωγή διαζυγίου της συζύγου του τοπικού αυτοδιοικητικού παράγοντα... (μήπως η διωξη οικονομικου εγκληματος και ο κύριος Καπελέρης θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω την συγκεκριμένη υπόθεση ;)

Παράξενος ο ρόλος της ΑΤΕ αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής

Από το Καταστατικό της ΣΕΚΑΠ, πάντως, απαγορεύεται σε φυσικά πρόσωπα να κατέχουν μετοχές της, γι’ αυτό και οι μέτοχοι έως τώρα είναι είτε συνεταιρισμοί αγροτών κ.α. είτε φορείς και εταιρίες. Προσεχώς θα χρειαστεί τροποποίηση Καταστατικού, προκειμένου η εταιρία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Συμπληρώνουμε πως η ΣΕΚΑΠ οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης που αύξησε δραματικά τη φορολογία των τσιγάρων (τρεις αυξήσεις μέσα στο 2010), με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί, για να παραμείνει στην αγορά, να απορροφήσει σημαντικό μέρος του φόρου.

Για να βγει από το αδιέξοδο η εταιρεία ζήτησε χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, η οποία της αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα κατέχει πλέον του 40% των μετοχών της εταιρείας και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόκους από αυτήν, αφού τα επιτόκια με τα οποία τη δάνειζε ήταν κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των επιτοκίων της αγοράς.

Έως πρόσφατα η ΑΤΕ κατείχε το 44,5% των μετοχών, έχοντας τελευταία ανεβάσει το συνολικό ποσοστό της σε περίπου 49,5% μετά την απορρόφηση εταιρίας – μικρομετόχου της ΣΕΚΑΠ, ενώ η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας) κατέχει άλλο ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (34%). Με δεδομένη την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να μείνει έξω από την επικείμενη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, είναι άγνωστο αν η ΣΕΚΕ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει (και σε ποιο ποσοστό) στην αύξηση αυτή, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι συσσωρευθείσες ζημίες της ΣΕΚΑΠ από μια καταστροφική περσινή χρονιά (2010).

Ενώ το σημερινό Μετοχικό Κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ είναι 11 εκατομμύρια ευρώ, μόνο πέρυσι η Καπνοβιομηχανία αναγκάστηκε να απορροφήσει 13,5 εκατ. ευρώ φόρους (που επιβλήθηκαν εκτάκτως από το Ελληνικό Δημόσιο), για να μην μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές και καταβαραθρωθεί από τον ανταγωνισμό. Το 2010, γενικά, ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για τις καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει επανειλημμένα τους φόρους στον καπνό. Κι αν οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων – κολοσσών της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας μετρούν ανάλογες με τη ΣΕΚΑΠ ζημίες, έχουν στην «πλάτη» τους τις μητρικές τους εταιρίες που μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημίες με κέρδη από άλλες αγορές. Η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια αυτή και βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δυσχερή θέση –με το φάσμα του «λουκέτου» μπροστά της, αν δεν ευοδωθεί η ζωτική αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της.

Με δεδομένο, πάντως, ότι υπάρχει γενική κατεύθυνση (με «ενορχήστρωση» του Γεν. Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή) για οικονομική διείσδυση Τούρκων επιχειρηματιών ή φορέων και παραγόντων της μειονότητας σε ο,τιδήποτε ελληνικό πωλείται στη Θράκη, κάποιοι θα πρέπει να κινηθούν ώστε να μην δημιουργηθούν εθνικά προβλήματα στην θέση των οικονομικών...

Άλλοι ενδιαφερόμενοι

Πληροφορίες φέρουν και ομίλους Ελλήνων επιχειρηματιών να ενδιαφέρονται για την αγορά της εταιρείας, ενώ την παρουσία του έχει κάνει ως πιθανός αγοραστής ένας Ινδός μεγιστάνας (κάτοχος βιομηχανιών που ξεπερνούν τις 100 στον αριθμό) ο οποίος θέλει να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών επειδή η αγορά της ΣΕΚΑΠ θα του επιτρέψει να "βάλει πόδι" στην Ευρώπη μέσω της Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας.

Κρίσιμη συνάντηση - σύσκεψη στις 13 Μαΐου

Σε ένα τετράμηνο (το πολύ) θα λήξει το θέμα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ και πολλοί κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνον) αγωνιούν. Μαθαίνουμε πως η αγωνία των εργαζομένων στην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία έχει φτάσει στο κατακόρυφο, ενώ έχουν εμπλακεί (και διεξάγουν έρευνες) μέχρι και διάφορες υπηρεσίες που ανησυχούν για την πιθανότητα αγοράς του μεριδίου της Αγροτικής από Ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα κρύβουν "άλλους" από πίσω τους. Οφείλει, λοιπόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου να αποδείξει πως ενδιαφέρεται πραγματικά για την οικονομία, για την ανάπτυξή της στην περιφέρεια και ειδικά σε ακριτικές περιοχές, αλλά και πως δεν θέλει να δημιουργήσει τεράστια εθνικά προβλήματα στην Θράκη. Προβλήματα, που θα έχουν αποκλειστικά την δική της σφραγίδα και ευθύνη...

Στις 13 Μαΐου γίνεται ένα κρίσιμο συμβούλιο για το μέλλον της εταιρείας, όπου και θα συζητηθεί η πιθανή αλλαγή του καταστατικού της ΣΕΚΑΠ, το οποίο στέκεται εμπόδιο αυτή τη στιγμή στην πώληση της εταιρείας. Το "κλειδί" της όλης υπόθεσης το κρατάει στα χέρια της η ΣΕΚΕ, αφού είναι η εταιρεία που αγοράζει τον καπνό από τους καπνοκαλλιεργητές όλης της Θράκης και ως εκ τούτου διαχειρίζεται μεγέθη της περιοχής που δεν είναι μόνο οικονομικά. Η ΣΕΚΕ κατέχει περισσότερο από 34,5% (δηλαδή περισσότερο από 1/3) και με την καταστατική μειοψηφία μπορεί να μπλοκάρει, να επηρεάσει αποφάσεις για αύξηση κεφαλαίου και την είδοσο των ιδιωτών...

Κλείνοντας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ένα ερώτημα στην κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς της στην Θράκη:
Πιστεύετε πράγματι πως αν η ΣΕΚΑΠ πουληθεί σε τουρκικά συμφέροντα, η Θράκη θα συνεχίσει να είναι ίδια;
Μπορείτε, πράγματι, να πιστεύετε πως με μία τέτοια -τεραστίων διαστάσεων- τουρκική οικονομική διείσδυση στην Θράκη, θα εξυπηρετηθούν Ελληνικά συμφέροντα;
Είστε σε θέση, αγαπητέ κύριε Παπανδρέου και αγαπητέ κύριε Ξυνίδη να "ζυγίσετε" το συμφέρον της χώρας και να το βρείτε θετικό με την πώληση μίας τόσο μεγάλης βιομηχανίας στην Τουρκία;
Μήπως θα έπρεπε να σας ρωτήσουμε ποιό είναι το ηθικό για εσάς και πώς εννοείτε το εθνικό συμφέρον και την προάσπιση της ίδιας μας της πατρίδας;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/colpo-grosso.html

Read more...

Τίποτε δεν μας εκπλήσσει πλέον στην ελληνική Θράκη…


Απίστευτη κλιμάκωση, όσο περνάει ο καιρός, της προκλητικής δράσης των προξενόσκυλων και των χαφιέδων της Τουρκίας, ενώ το ελληνικό κράτος πολύ απλά δεν υπάρχει… Εἶναι δυνατόν 60 τελειόφοιτοι διπλωμάτες τῆς Τουρκίας νά περιοδεύουν στή Θράκη; Εἶναι δυνατόν νά ἁλωνίζουν τήν περιοχή μέ μοναδική τους συνοδεία τόν …Τοῦρκο Πρόξενο Κομοτηνῆς καί τούς ὑποπροξένους του (ἄντε καί κανένα αὐτοκίνητο τῆς Ἀσφάλειας); Εἶναι δυνατόν νά ἐπισκέπτονται ἐπισήμως τούς συλλόγους ἀκριβῶς (Τουρκική Ἕνωση Ξάνθης – Τουρκική Νεολαία Κομοτηνῆς) πού διέλυσε ἡ ἑλληνική Δικαιοσύνη μέ ἀμετάκλητες ἀποφάσεις της; Τί μήνυμα παίρνουν ὅλοι αὐτοί οἱ ἐκκολαπτόμενοι διπλωμάτες, τί εἴδους κράτος διαπιστώνουν πώς ὑφίσταται στά δυτικά τους σύνορα;

Εἶναι δυνατόν οἱ θρησκευτικές δῆθεν τελετές, ὅπως τά μεβλήτ, νά μετατρέπονται ἀνοικτά σέ ἐθνικιστικές γιορτές, παρουσίᾳ τοῦ ἴδιου τοῦ Τούρκου Προξένου; Εἶναι δυνατόν νά γίνεται σέ οἰκισμό Ρομά (Δροσερό Ξάνθης) ὁμαδικό σουνέτ μέ Τούρκους γιατρούς καί ἰμάμηδες; Εἶναι δυνατόν νά ἔχουν καθιερωθεῖ τά φασιστικά «ποιήματα» καί τά στρατιωτικά ἐμβατήρια στό ρεπερτόριο τῶν μικρῶν μαθητῶν; Εἶναι δυνατόν νά γιορτάζεται ἡ νίκη τῶν Τούρκων κατά τῆς Ἀντάντ στό Τσανάκαλε μέσα στήν Κομοτηνή ἀπό τήν «τουρκική μειονότητα τῆς Θράκης»; Εἶναι δυνατόν νά παρίστανται σέ τέτοια παράτα πάνω ἀπό 80 (!) μουφτῆδες καί ἰμάμηδες ἀπό τήν Ἀνατολική Θράκη;Τί διάκριση ἐθνικῆς συνείδησης καί θρησκείας θά ἔχουν μετά κατά νοῦ παιδιά κι ἐνήλικες;

Εἶναι δυνατόν νά ἔχει πιά πλημμυρίσει ἀπό τουρκο-σύλλογους ἡ Θράκη, πού μέ πλήρη ἀδιαφάνεια νά μετέχουν σέ κάθε ἐκδήλωση τουρκισμοῦ; Παράδειγμα ὁ «Μειονοτικός Μορφωτικός καί Πολιτιστικός Σύλλογος Χίλια» τοῦ Ἀλῆ Πεντζάλ, καί τό «Ἵδρυμα τοῦ Τεκκέ Σαϊντ Ἀλή Σουλτάν» τοῦ Ἀχμέτ Καραχουσεΐν, οἱ ὁποῖοι συνόδεψαν 49 ἀκόμη κατοίκους τῶν ἀλεβίτικων χωριῶν στό μαυσωλεῖο τοῦ Κεμάλ στήν Ἄγκυρα. Εἶναι δυνατόν νά τιμοῦν τόσο προκλητικά τόν σφαγέα τῶν προγόνων μας καί νά μήν μποροῦμε νά ποῦμε λέξη; Εἶναι δυνατόν νά βλέπουμε τό καπέλωμα τῶν ἐν Ἑλλάδι ἀλεβιτῶν ἀπό τά καθεστωτικά ἱδρύματα τῆς Τουρκίας (Γκιουβέντζ Ἀμπντάλ) καί οὐδείς νά μπορεῖ νά ἀλλάξει κάτι; Τί σκατά χώρα εἶναι αὐτή πού δέν μπορεῖ οὔτε νά παρακολουθήσει τίς ἐξελίξεις στό ἐσωτερικό της;

Υ.Γ. Η 2η φωτογραφία είναι από άλλο ἕνα χάτιµ (τελετή ἀποφοίτησης ἀπό µαθήµατα Κορανίου τῆς ψευτοµουφτείας), στό χωριό Λύκειο τῆς Ροδόπης, µέ 23 παιδιά καί ἑκατοντάδες γονεῖς παρόντες. Πάλι µασκάρεµα µέ τούρκικο κίτς, πάλι δίπλα στά θρησκευτικά ποιήµατα τά ἐθνικιστικά στιχουργήµατα, πάλι µαζί µέ τίς προσευχές τά …στρατιωτικά ἐµβατήρια (mehter marsi). Τί νά πεῖς καί σέ ποιόν; Κανείς δέν βλέπει τί γενιές ἀνατρέφει τό κοπάδι τῶν προξενόσκυλων;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_7245.html

Read more...

Ποιά δύναμη 'ευνούχισε' τόσους πολλούς κρατικούς λειτουργούς και δεν παρεμβαίνουν στις παρανομίες της τουρκο-φασιστοσυμμορίας στη Θράκη;


Έκαναν παράνομα έρανο, μάζεψαν περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ μαύρο χρήμα.
Πήραν την επιταγή με το μαύρο χρήμα από την Ζιραάτ και την παρέδωσαν στον Τούρκο λαθροπρόξενο, για να την δώσει με τη σειρά του στον Ερντογάν, ο οποίος θα την παρέδιδε στον πρωθυπουργό του Πακιστάν. Ολα ερήμην της Ελλάδος. Όλα και όλοι καραμπινάτες παρανομίες. Ψευδομουφτήδες, λαθροπρόξενος, λαθροτράπεζα, Ερντογάν, όλοι σε ένα παιχνίδι παρανομίας και πολιτικού πρωτογονισμού. Κινήθηκε ένας πολίτης και η υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη. Αφού όμως είναι ολοφάνερο ότι έγιναν καραμπινάτες φορολογικές και ποινικές παραβάσεις, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς:

Τί έκανε ο διευθυντής της τοπικής ΔΟΥ;
Τί έκαναν τα κομματόσκυλα του τοπικού ΣΔΟΕ;
Τί έκανε ο τοπικός Αστυνομικός Διευθυντής;

Τί έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος;
Τί έκανε το υπουργείο εξωτερικών για να συνεφέρει τον πρόξενο που διακίνησε δημοσίως παράνομα συλλεχθέν μαύρο χρήμα;
Τέλος τί έκανε ο τοπικός εισαγγελέας.
Τί συμβαίνει στη Θράκη.
Γιατί δεν λειτουργεί το κράτος;
Ποιά δύναμη 'ευνούχισε' τόσους πολλούς κρατικούς λειτουργούς;
Γιατί τόσοι πολλοί κρατικοί λειτουργοί ολιγωρούν σε τέτοιες καραμπινάτες παρανομίες, για να μην χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λέξη;


Αναδημοσιεύουμε από τον Αντιφωνητή και το ΠΡΟΞΕΝΕΊΟ ΣΤΟΠ
Δικαιοσύνη: ίσως το τελευταίο μας καταφύγιο στην…τουρκοκρατούμενη Θράκη!
Τρέχουν τώρα και δεν…φτάνουν κάποιοι προκλητικοί τουρκόφρονες, μετά τις νομικές διώξεις που (επιτέλους) ξεκίνησαν εναντίον τους…

Κάποιος πρέπει νά ἐξηγήσει σέ ὁρισµένους δηµοσιογράφους (ἐντός πολλῶν εἰσαγωγικῶν…) ὅτι στή χώρα αὐτή ὑπάρχει καί νοµοθεσία καί δικαιοσύνη καί νόµιµες διαδικασίες. Νοµίζω ὅτι θά τούς χρησιµεύσει νά µάθουν πώς ὅταν συκοφαντεῖς κάποιον, θέτοντας σέ κίνδυνο τήν ἴδια τή ζωή του, πρέπει νά ἁρπάξεις κάθε σανίδα σωτηρίας πού κατόπιν ἐκεῖνος θά σοῦ δώσει ἀπό µεγαλοψυχία.
Ἄν δέν τό πράξεις, κι ἀντιθέτως συνεχίσεις νά ἐπαίρεσαι γιά τόν φασιστικῆς ἀκαµψίας τουρκισµό σου, ἔ, τότε ὁ µέν πέλεκυς τῆς Δικαιοσύνης ἐπικρέµεται πάνω ἀπό τό κεφάλι σου, ἡ δέ ποινή πού θά σοῦ ἐπιβληθεῖ δέν θά εἶναι εἰκονική. Οὔτε θά εἶναι πρόστιµο τῶν ὑπηρεσιῶν τῆς νοµαρχίας γιά νά στείλεις τόν … πολιτευτή σου νά τό σβήσει, οὔτε νά τό καταχωνιάσει κάποιος στά συρτάρια του.

Κάπως ἔτσι οἱ τουρκοφυλλάδες Μιλλέτ καί Γκιουντέµ δείξαν νά αἰφνιδιάζονται ἀπό τίς διαδικασίες κατάσχεσης σε βάρος τους, συνέπεια τῶν ἀγωγῶν πού εἶχε ὑποβάλει ἐναντίον τους ἡ δασκάλα Χαρά Νικοπούλου πού ὑπηρετοῦσε στό µειονοτικό σχολεῖο τοῦ Μεγάλου Δερείου. Μυξοκλαῖνε λοιπόν γιατί «πάγωσαν» οἱ λογαριασµοί τῶν ὑπευθύνων τους Τζενγκίζ Ὀµέρ – Μπιλάλ Μπουντούρ γιά τή Μιλλέτ καί Χουλιά Ἐµίν – Τζεµίλ Καπζά γιά τήν Γκιουντέµ, 700 εὐρώ ὅλα κι ὅλα, στήν Ζιραάτ. Μά τί νόµιζαν, ὅτι τρέχουµε στά δικαστήρια γιά πλάκα; Ἄς ἐλπίσουµε νά πῆραν γραµµή ὅτι καλοῦνται νά πληρώσουν τά πρῶτα 50.000, ἀλλιῶς τούς βλέπω στή στενή… Πανικός ἐπίσης µαθαίνω ὅτι ἔπεσε στό Μέγα Δἐρειο, µόλις στράφηκε ἡ δασκάλα δικαστικά (γιά ψευδοµαρτυρία) κατά τοῦ ψευτοϊµάµη Κουρού κι ἑνός ἀκόµη µάρτυρα τῶν δύο ἐφηµερίδων. Ὥρα νά ἀναλάβει καθένας τίς εὐθῦνες του.

Παράλληλα εἴχαµε ἄλλη µία δίωξη, µετά ἀπό µήνυση πού ὑπέβαλε κατά τῶν τουρκοµουφτήδων Μέτε καί Σερήφ ὁ Κοµοτηναῖος πολίτης Κωνσταντῖνος Δῶδος. Ἡ µήνυση ἀφορᾶ τόν παράνοµο ἔρανο πού ἔκαναν οἱ λεγάµενοι, γιά νά συµπαρασταθοῦν στούς πληµµυροπαθεῖς τοῦ Πακιστάν. Τά χρήµατα ἐκεῖνα τά παρέδωσαν τότε στόν …Τοῦρκο Πρόξενο (βλ. φωτογραφία) γιά νά τά διεκπεραιώσει µέσῳ Τουρκίας στό Πακιστάν! Τό γράψαµε τότε πού ἔγινε ἀλλά νά πού ἕνας τοὐλάχιστον πολίτης δέν ἀρκέστηκε στήν ἀνάγνωση, µά ἔκανε καί κάτι. Αὐτός εἶναι ἴσως ὁ µόνος δρόµος πού µᾶς ἀποµένει γιά νά µποῦν στή θέση τους κάποιοι συντοπίτες µας πού πάνω στή βιασύνη τους νά καλοδεχθοῦν τή Μητέρα – Πατρίδα τους ξεχνᾶνε ὅτι ὑπάρχουν κι ἑλληνικοί νόµοι στούς ὁποίους ὀφείλουν ὑπακοή. Διαφορετικά…

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_5797.html#more

Read more...

400 εκατομμύρια δολ. δίνουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο ...σε πληροφορίες στη Τουρκία


Στα 400 εκατομμυρια δολλαρια το ετος κοστολογουν οι ΗΠΑ την βοηθεια που δινουν με την μορφη διαβαθμισμένων πληροφοριών στην Τουρκια ανεφερε ο αμερικανος πρέσβης στην Αγκυρα κ.Francis Ricciardone ο οποίος χαρακτήρισε ψευδείς τους τουρκικους ισχυρισμούς ότι η Ουασιγκτον δεν βοηθουν την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο πρεσβης των ΗΠΑ με εμφαση υπογράμμισε επισης ότι «θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια χώρα που βοηθάει περισσότερο από τις ΗΠΑ την Τουρκία».

Μερίδα του τύπου θεωρεί ότι οι δηλώσεις Ricciardone έγιναν ως απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου κ. Τσιτσέκ και του Υπουργου Αμυνας κ. Γκιονούλ ότι η Τουρκία έχει μείνει μόνη της, αβοήθητη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, Η εφημερίδα χαρακτηρίζει παράξενες τις δηλώσεις Ricciardone και εκτιμά ότι θα είναι αιτία νέων προστριβών του αμερικανού πρέσβη με την τουρκική κυβέρνηση. Αναφορά περί μη βοήθειας προς την Τουρκία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έκανε σε ομιλία του στην Κωννσταντινουπολη και ο Τούρκος πρωθυπουργος κ. Ερντογάν.

http://www.onalert.gr

Read more...

Ενα ψέμα 32 Τόνων


Tον υποτιθέμενο ηγετικό ρόλο του PKK στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών προβάλλει η Εφημερίδα Zaman η οποία φέρεται να υποστηρίζει ότι στα 27 χρόνια δράσης του PKK έχουν κατασχεθεί 32 τόννοι ναρκωτικών στα χέρια των 363 από 839 Κούρδους μαχητές που έχουν συλλάβει οι Τουρκικές αρχές. Το PKK κατά την Ζaman διακινεί τις ποσότητες αυτές στην Ευρώπη και παράλληλα συνεργάζεται με την μαφία για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος απο το οποίο -όπως συστηματικά υποστηρίζει η τουρκική προπαγάνδα- προέρχεται και η χρηματοδότηση του. Bέβαια διαφεύγει της προσοχής της Εφημερίδας η 27η ετήσια Διεθνής Έκθεση Στρατηγικού Ελέγχου Ναρκωτικών, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (1 Μαρτίου) από το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην οποία η Τουρκία αναφέρεται:

1) ως σημαντικός κόμβος στην διακίνηση των ναρκωτικών,
2) ότι "αποτελεί την χώρα διαμονής μεγάλων διακινητών και μεσολαβητών ναρκωτικών",
3) ότι "μέρος της επεξεργασίας οπίου και μορφίνης από το Αφγανιστάν λαμβάνει χώρα κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν",
4) ότι "Μεγάλες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών και σημαντικοί έμποροι ναρκωτικών που εδρεύουν στην Τουρκία συμμετέχουν συχνά στην παραγωγή και μεταφορά ηρωίνης", "Αρκετοί συμμετέχουν επίσης στην παραγωγή και/ή διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών" αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Βέβαια διαφεύγει της προσοχής της εφημερίδας:
1) ότι ουκ ολίγες φορές έχει επισημανθεί η εμπλοκή των υπηρεσιών του τουρκικού επίσημου κράτους στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις χώρες της Ευρώπης.Στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου επίσης έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά που αναδεικνύουν την συμμετοχή της στρατοχωροφυλακής στην διακίνηση ναρκωτικών. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή -και όχι μόνο αυτών-των τουρκικών τελωνειακών αρχών στην διακίνηση ναρκωτικών καθώς σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών κατάσχονται κατά καιρούς στο Τελωνείο Κήπων του Εβρου.
2) εκθέσεις ευρωπαϊκών χωρών λ.χ. της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας στις οποίες αναφέρεται ο βασικός ρόλος της τουρκικής μαφίας στην διακίνηση των ναρκωτικών και αναφορές για την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν οι Τούρκοι διακινητές σε Ολλανδία και Βέλγιο
Τέλος η Εφημερίδα ξέχασε να αναφέρει πόσοι από τους Κούρδους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών από την κατ' ευφημισμόν τουρκική δικαιοσύνη.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/32.html#more

Read more...

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ Το παρακράτος του Αλλάχ


(Ελευθεροτυπία,7/12/2003)
Την επαύριο της καταστροφής των δίδυμων πύργων, θυμηθήκαμε ότι η «Αλ Κάιντα» οικοδομήθηκε χάρη στις καλές υπηρεσίες της CIA, για να καταπολεμηθεί ο κομμουνισμός στο Αφγανιστάν. Μετά τις βόμβες στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε η ώρα να ξαναδούμε και τον πόλεμο στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Τρεις βδομάδες μετά τις τυφλές σφαγές της Κωνσταντινούπολης, τι γνωρίζουμε για τους αυτουργούς; Κατ' αρχάς η ανάληψη της ευθύνης έγινε και στις δύο περιπτώσεις με πανομοιότυπο τρόπο! Πρώτα, με τηλεφώνημα στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατόλια, για λογαριασμό -από κοινού- της Αλ Κάιντα και της τουρκικής οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο των Ακριτών της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C). Και, λίγο αργότερα, με προκηρύξεις σταλμένες μέσω e-mail σε αραβικές εφημερίδες και δικτυακούς τόπους. Οι τελευταίες υπογράφονταν από την Ταξιαρχία Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι της Αλ Κάιντα, χωρίς αναφορά στο τουρκικό σκέλος των βομβιστών (βλ. «Ε» 22.11.03).

Η δυαδική αυτή διεκδίκηση δεν κρύβει αναγκαστικά κάποια αντίφαση. Κατά πάσα πιθανότητα, η μεν «Ταξιαρχία» της Αλ Κάιντα αποτελεί τον κεντρικό μηχανισμό, τον επιφορτισμένο με την παροχή της τεχνογνωσίας και την επαφή με τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ η αναφορά (και) στο εγχώριο IBDA-C εκπροσωπεί περισσότερο τον τοπικό πυρήνα που διεκπεραίωσε τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Η μνημόνευση, άλλωστε, του Αμπού Χαφς -του εκπαιδευτή των «διεθνών ταξιαρχιών» της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το Νοέμβριο του 2001- προσφέρει ένα πρόσθετο ερμηνευτικό κλειδί αυτής της διασύνδεσης.

Πολύ σημαντικότερες, ωστόσο, είναι οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως για την ταυτότητα των ίδιων των βομβιστών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και οι δύο καμικάζι της 15ης Νοεμβρίου (Μεσούτ Τσαμπούκ και Γκοκχέν Ελαλτουντάς) μεγάλωσαν στην πόλη Μπίνγκολ του τουρκικού Κουρδιστάν, όπως κι ένας ακόμη ύποπτος, ο εξαφανισμένος φίλος τους Αζάντ Εκιντζί. Επιτόπια ρεπορτάζ δυτικών εφημερίδων εντόπισαν σχέσεις είτε των ίδιων των βομβιστών είτε του στενού περιβάλλοντός τους με την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ (Κόμμα του Θεού) που έδρασε στην περιοχή την περασμένη δεκαετία, ως ένα ιδιότυπο παρακράτος εναντίον των κούρδων εθνικιστών.

Η «Εμβέλεια» και η «Επιστήμη»

«Πρόκειται για επανάληψη της ίδιας ιστορίας που είδαμε με τους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν», εξήγησε ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ριντβάν Κιζγκίν. «Το τουρκικό κράτος δημιούργησε τη Χεζμπολάχ και σήμερα πληρώνει το τίμημα» («The Guardian» 27.11.03).

Οι απαρχές της τουρκικής Χεζμπολάχ (άσχετη με την ομώνυμη -και πολύ πιο γνωστή- πολιτικοστρατιωτική οργάνωση των σιιτών του Λιβάνου) παραμένουν σκοτεινές.

* Οι περισσότερες πηγές εντοπίζουν τις ρίζες της σε μια ομάδα που προερχόταν από τη νεολαία του Ερμπακάν και δραστηριοποιήθηκε στο Ντιαρμπακίρ στις αρχές του 1980, εμπνεόμενη από την νίκη της ισλαμικής επανάστασης στο γειτονικό Ιράν.

* Ανεπηρέαστη από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας (12.9.1980), η ομάδα συνέχισε να λειτουργεί με επίκεντρο το βιβλιοπωλείο «Vahdet» του Ντιαρμπακίρ.

* Την έβγαλε καθαρή ακόμη κι όταν κάποιες «άκρες» της συνελήφθησαν το 1984 για ληστεία κοσμηματοπωλείου στην Κωνσταντινούπολη. Βρισκόμαστε άλλωστε στα χρόνια του Οζάλ, όταν ο παραδοσιακός κεμαλισμός παραχωρεί τη θέση του στη νέα κρατική ιδεολογία της «τουρκοϊσλαμικής σύνθεσης».

* Την ίδια εποχή, η περιοχή γνωρίζει την ανάπτυξη του κουρδικού κινήματος, με το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα από το ΡΚΚ (15.8.84).

* Η σημαντικότερη εξέλιξη θα σημειωθεί μετά την πολιτική φιλελευθεροποίηση του 1987-90, με την ανάδυση μιας κουρδικής «κοινωνίας των πολιτών», συσπειρωμένης γύρω από πολιτιστικούς συλλόγους, έντυπα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και -τελικά- έναν αυτοτελή πολιτικό φορέα: το Λαϊκό Εργατικό Κόμμα (ΗΕΡ). Συνεργαζόμενο με τους τούρκους σοσιαλδημοκράτες, το τελευταίο θα εκλέξει το 1991 16 βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Αγκυρας.

**Αν και η σχέση όλου αυτού του κινήματος με το ΡΚΚ ήταν προφανής, άλλο τόσο οφθαλμοφανής ήταν και η απουσία πλήρους ταύτισής του με τον ένοπλο αγώνα. Απεναντίας, φάνηκε να προσφέρει τη μοναδική εναλλακτική λύση για ένα δημοκρατικό διακανονισμό του κουρδικού ζητήματος, απέναντι στο αντάρτικο του ΡΚΚ και τον «ολοκληρωτικό πόλεμο» που ευαγγελίζονταν οι στρατηγοί.

Αντιμέτωπη μ' αυτή την αντίθεση που διαπερνά ολόκληρη την κουρδική κοινωνία, η ισλαμική ομάδα του Ντιαρμπακίρ βιώνει το 1987-91 μια κρίση προσανατολισμού.

**Μια πτέρυγά της, μ' επικεφαλής τον Φιντάν Γκουνγκόρ και κέντρο δράσης το βιβλιοπωλείο «Menzil» (Εμβέλεια), αποδέχεται τη σημασία της κουρδικής εθνικής ταυτότητας και προπαγανδίζει την «ουδετερότητα» των μελών της απέναντι στη σύγκρουση του κράτους με το ΡΚΚ.

* Μια άλλη, μ' επικεφαλής τον Χουσεΐν Βελίογλου κι ορμητήριο το βιβλιοπωλείο «Ilim» (Επιστήμη), αποφαίνεται ότι πάνω απ' όλα σημασία έχει η ενότητα της μουσουλμανικής «κοινότητας» -κι ότι, συνεπώς, ο κουρδικός εθνικισμός συνιστά τον κύριο εχθρό. Την άνοιξη του 1991, προκηρύξεις που υπογράφονται από μια «Πατριωτική Θρησκευτική Ενωση» διανέμονται σε τζαμιά και συνοικίες, καταγγέλλοντας «τις ψευτιές του Απο για ανεξαρτησία κι ελευθερία» και καλώντας τους ιμάμηδες και τον πληθυσμό «να πάρει μέρος στον αγώνα κατά του ΡΚΚ».

* Η διάσπαση θα επισφραγιστεί με αιματηρά επεισόδια και την ουσιαστική εξολόθρευση της μετριοπαθέστερης Menzil από την Ilim. Ο ίδιος ο Γκουνγκόρ θα σκοτωθεί μερικά χρόνια αργότερα απ' τους πρώην συντρόφους του στην Κωνσταντινούπολη.

Η «αντι-αντάρτικη Χεζμπολάχ»

Τον Οκτώβριο του 1991, η οργάνωση εγκαινίασε την εκστρατεία εξολόθρευσης των «οπαδών του ΡΚΚ» στα αστικά κέντρα. Ο επίσημος απολογισμός των τουρκικών αρχών αποδίδει στη Χεζμπολάχ 484 φόνους μεταξύ 1991 και 1999, από τους οποίους οι 427 διαπράχθηκαν την κρίσιμη τριετία 1992-94 -μέχρι, δηλαδή, το μετριοπαθές κουρδικό κίνημα να τεθεί κι επίσημα εκτός νόμου.

Αλλες, ανεπίσημες, καταμετρήσεις ανεβάζουν τα θύματα της οργάνωσης σε χίλια περίπου. Ανάμεσά τους κι ο βουλευτής του ΗΕΡ στο Μάρντιν, Μεχμέτ Σιντσάρ (4.9.1993) -ο πρώτος που δολοφονήθηκε από πολιτικούς του αντιπάλους στη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Ταυτόχρονα, και παρά την πλούσια «αντικαθεστωτική» φιλολογία της, η Ilim θα αποφύγει την παραμικρή αναμέτρηση με το στρατό ή την αστυνομία.

**Η σχέση της Χεζμπολάχ με την επίσημη «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των αρχών ήταν κοινό μυστικό όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή, την άνοιξη του 1992. Στο πανεπιστήμιο του Ντιαρμπακίρ, λ.χ., υπήρχε μια -τυπικά παράνομη- ομάδα ισλαμιστών φιοιτητών, γνωστή στους πάντες, η οποία είχε αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τον πρώτο φόνο της οργάνωσης (ενός χριστιανού ασυροχαλδαίου στην πόλη Ιντιλ). Δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Yeni Ulke» (Νέα Χώρα) του ΗΕΡ, με τους οποίους συζητήσαμε τότε το ζήτημα, πίστευαν ότι η Χεζμπολάχ ξεκίνησε «από ανθρώπους ενδεχομένως καλοπροαίρετους», γρήγορα όμως διαβρώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Για τον Χασάν Εζγκιούν, ρεπόρτερ της ίδιας εφημερίδας, τα πράγματα ήταν αρκετά απλά: «Το τουρκικό κράτος εκμεταλλεύεται την έντονη θρησκευτικότητα των Κούρδων, για να καταπολεμήσει το εθνικό κουρδικό κίνημα».

* Τόσο οι υποστηρικτές του ΡΚΚ όσο και για το μεγαλύτερο μέρος του κουρδικού πληθυσμού της εμπόλεμης ζώνης, έκαναν ήδη από τότε λόγο όχι για «Χεζμπολάχ», αλλά για «Χεζμπολ-κόντρα». Παράρτημα, δηλαδή, της υπηρεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που είχε επιφορτιστεί με την καταπολέμηση των ανταρτών.

* Στις 16.2.1992 το αριστερό περιοδικό «Ikikbine Dogru» (Προς το 2000) αποκάλυψε, με βάση περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, ότι μέλη της Χεζμπολάχ εκπαιδεύονταν κάθε πρωί στα όπλα μέσα στο κτίριο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Ντιαρμπακίρ.

* Δύο μέρες μετά, ο ανταποκριτής του περιοδικού (και συντάκτης του άρθρου) Χαλίτ Γκιουνγκέν σκοτώθηκε στο γραφείο του από «αγνώστους». Ακολούθησε, στις 18 και 20 Νοεμβρίου 1992, η εξόντωση των δημοσιογράφων της αριστερής «Gercek» (Αλήθεια) Χατίπ Καπτσάκ και Ναμίκ Ταραντζί -στο Μάρντιν και το Ντιαρμπακίρ, αντίστοιχα. Και οι δύο ασχολούνταν με το ίδιο θέμα: τη διαπλοκή Χεζμπολάχ και υπηρεσιών ασφαλείας.

* Οι αρχές, από την πλευρά τους, όχι μόνο διέψευσαν κάθε σχέση αλλά αμφισβήτησαν κι αυτήν ακόμα την ύπαρξη της οργάνωσης. «Η επίσημη άποψη ήταν ότι όλοι αυτοί οι φόνοι διαπράττονται από το ΡΚΚ κι ότι το ίδιο διασπείρει ψευδείς πληροφορίες στην περιοχή, με σκοπό να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού προς το κράτος», διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο βιβλίο του δημοσιογράφου Ισμέτ Ιμσέτ για το κουρδικό αντάρτικο, που εκδόθηκε το 1992.

* Στο ίδιο βιβλίο καταγράφεται συνοπτικά μια σειρά από πληροφορίες, δημοσιευμένες σε τουρκικά ΜΜΕ και αποκαλυπτικές αυτής της συνεργασίας: κοινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις χωροφυλάκων κι ένοπλων ισλαμιστών στα περίχωρα του Ντιαρμπακίρ, επιδρομές της Χεζμπολάχ σε χωριά αμέσως μετά τον αφοπλισμό τους από το στρατό, απελευθέρωση εκτελεστών της οργάνωσης που είχαν συλληφθεί από πολίτες με κίνδυνο της ζωής τους, κ.ο.κ.

Η κοινοβουλευτική έκθεση

Σύμφωνα με τον Ιμσέτ, η καθοριστική τομή όσον αφορά τη στρατολόγηση των φονταμενταλιστών στον «αντισυμμοριακό αγώνα» σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1991, όταν μεγάλος αριθμός αστυνομικών με «ισλαμικά φρονήματα» μετατέθηκε ομαδικά από τη δυτική Τουρκία στις κουρδικές επαρχίες της «Νοτιοανατολής». Αν και -τυπικά τουλάχιστον- το μέτρο αποσκοπούσε στην απομάκρυνση των ισλαμιστών αστυνομικών από τα νευραλγικά αστικά κέντρα της χώρας, στην πράξη έδωσε το πράσινο φως για την αξιοποίηση της Χεζμπολάχ εναντίον των «αυτονομιστών».

**Τα σημαντικότερα στοιχεία για το ζήτημα προήλθαν, ωστόσο, από την έκθεση της επίσημης τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ανέλαβε το 1993-1995 να ερευνήσει τους «ανεξακρίβωτους φόνους» πολιτικού χαρακτήρα.

* «Στις 27 Ιουλίου 1993», σημειώνεται εκεί, «ο αστυνομικός διευθυντής κι ο αναπληρωτής νομάρχης του Μπάτμαν δήλωσαν στην Επιτροπή ότι είχαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χεζμπολάχ στην περιοχή των χωριών Σέκου, Τσιτσεκλί και Γκιενολού, κι ότι στρατιωτικές μονάδες της ίδιας περιοχής παρείχαν υποστήριξη σ' αυτό το στρατόπεδο. Επίσης, ότι είχαν συζητήσει επ' αυτού με στελέχη της Χωροφυλακής κι ότι αρμόδια πρόσωπα του στρατού τούς είχαν πληροφορήσει πως οι μαχητές της οργάνωσης καταχράστηκαν επανειλημμένα με διάφορους τρόπους τη μεταξύ τους σχέση, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αισθάνονται αηδία για την οργάνωση και να έχουν περιορίσει τις σχέσεις τους μαζί της».

* Γλαφυρότεροι στις διατυπώσεις τους υπήρξαν -κατόπιν εορτής- κάποιοι επιφανείς πολιτικοί. «Ιδρυτής, προαγωγός και κυρίως χρήστης της Χεζμπολάχ στη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν η ανώτατη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε λ.χ. στην εφημερίδα «Siyaz-Beyaz» (Ασπρο-Μαύρο) ο Φικρί Σαγλάρ, υπουργός Πολιτισμού το 1993-95.

* «Η Χεζμπολάχ επεκτάθηκε κι ενισχύθηκε με βάση μια απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το 1985, κι ορισμένα από τα μέλη της εκπαιδεύτηκαν σε εγκαταστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας».

* Εξίσου εύγλωττος θα είναι, κατόπιν εορτής, κι ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ: «Η οργάνωση αυτή οπωσδήποτε είχε την ανοχή, την υποστήριξη και την προστασία ορισμένων κύκλων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το κράτος απ' αυτά τα παράσιτα» («Turkish Daily News» 26.1.2000).

Παραμερισμός και «εξάρθρωση»

Το τέλος της συνεργασίας του σκληρού πυρήνα του κράτους με τη Χεζμπολάχ τοποθετείται χρονικά γύρω στο 1995. Σύμφωνα με το συγγραφέα Φαΐκ Μπουλούτ, γνώστη των σχετικών υπηρεσιακών φακέλων, η αποστασιοποίηση αυτή συνδέεται με την αλλαγή ηγεσίας του στρατεύματος και την ανάληψη της ηγεσίας του τουρκικού ΓΕΣ από το στρατηγό Καρανταγί. Ο ίδιος ερευνητής εκτιμά σε 20.000 περίπου τους «συμπαθούντες» της Ilim εκείνη την εποχή («Turkish Daily News» 27.1.2000).

**Αλλες πηγές, πάλι, συνδέουν τη χαλάρωση των δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές με τη σταδιακή απώλεια ελέγχου του κράτους πάνω στους ένοπλους ισλαμιστές, με το αυξανόμενο ενδιαφέρον εξωτερικών παραγόντων για την οργάνωση (που καθιστούσε «αντιπαραγωγική» την παραπέρα συνεργασία μαζί της) αλλά και με το γεγονός ότι, ήδη από την άνοιξη του 1995, η στρατιωτική συντριβή του ΡΚΚ ήταν πια ορατή στον ορίζοντα.

**Οπως και να είχαν τα πράγματα, η απόσυρση της οργάνωσης του Βελίογλου από την ενεργό δράση αποτυπώνεται καθαρά στις επίσημες στατιστικές: μόλις 8 φόνοι το 1995, 3 το 1996, 9 το 1997, 5 το 1998 κι 22 το 1999. Αυτό που δεν αποτυπώνεται στα νούμερα, ωστόσο, είναι η ποιοτική μεταβολή των δραστηριοτήτων της. Διωγμένα από το εμπόλεμο Κουρδιστάν, τα στελέχη της μεταφέρουν το κέντρο της δράσης τους στο δυτικό τμήμα της χώρας -με στόχο, αυτή τη φορά, τους πάλαι ποτέ υποστηρικτές τους.

* Αποκαλυπτικό επ' αυτού μπορεί να θεωρηθεί ένα ρεπορτάζ της «Turkish Daily News» (6.2.1997), συνταγμένο με βάση τις «προειδοποιήσεις» μιας ανώνυμης «πηγής μέσα στην αστυνομία της Κωνσταντινούπολης». Σύμφωνα μ' αυτό, η Χεζμπολάχ «αναζητούσε νέους οικονομικούς πόρους» από ισλαμιστές επιχειρηματίες κουρδικής καταγωγής, κατά πάσα πιθανότητα πρώην χρηματοδότες της, που είχαν μεταφέρει τη δραστηριότητά τους στη δυτική Τουρκία. Αξιοποιώντας το Ραμαζάνι, άνθρωποι της οργάνωσης τους αποσπούσαν εκβιαστικά χρήματα, σαν θρησκευτική -δήθεν- «ελεημοσύνη».

* «Ο "χασάπης της Νοτιοανατολής", η Χεζμπολάχ, απειλεί τώρα τις πόλεις της δυτικής Τουρκίας», διακήρυσσε ο (τρομοκρατικός) τίτλος της εφημερίδας. Καθόλου τυχαία, τις ίδιες μέρες ο στρατός ανέλαβε να ξανασώσει τη χώρα -αυτή τη φορά, από τον ισλαμικό κίνδυνο- ανατρέποντας μ' ένα «λευκό πραξικόπημα» την κυβέρνηση Ερμπακάν.

**Με τον κλοιό να σφίγγει γύρω του (και, προφανώς, τη διαθεσιμότητα των «ενισχυτών» να στερεύει), ο ηγετικός πυρήνας της Χεζμπολάχ έβαλε μπροστά πιο δυναμικά μέσα: Μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο του 1999, μια δεκαριά ισλαμιστές επιχειρηματίες κουρδικής καταγωγής εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, ενώ οι πιστωτικές τους κάρτες εξακολούθησαν να χρησιμοποιούνται τακτικά...

**Το μυστήριο λύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2000, όταν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακάλυψε την κεντρική γιάφκα της Χεζμπολάχ σ' ένα αριστοκρατικό προάστιο της Κωνσταντινούπολης και σκότωσε, μετά τετράωρη μάχη, τον ίδιο το Βελίογλου.

**Παραδόξως, ενώ ο ηγέτης της οργάνωσης δέχτηκε 30 τουλάχιστον σφαίρες, οι δύο συγκάτοικοί του (ο στρατιωτικός της υπεύθυνος, Τζεμάλ Τουτσάκ, κι ο καθοδηγητής της στη Δυτ. Τουρκία, Εντίπ Γκιουμούς) συνελήφθησαν χωρίς ούτε μία αμυχή. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι... συνεργάζονται με τις αρχές για ξήλωμα του «δικτύου του τρόμου».

* Ακολούθησε, επί βδομάδες, ένα τηλεοπτικό θρίλερ: καθημερινά ξεθάβονταν πτώματα θυμάτων της Χεζμπολάχ (κάπου 70 συνολικά) και φρικιαστικές λεπτομέρερειες κατέκλυσαν τα δελτία ειδήσεων, ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σ' ολόκληρη τη χώρα συλλαμβάνοντας 2.000 άτομα.

Το Μέτωπο και η «Βάση»

Αυτά όσον αφορά τον ηγετικό πυρήνα του πάλαι ποτέ ισλαμικού παρακράτους. Οσο για τη μαζική του βάση, εκεί τα πράγματα φαίνεται πως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ενας απροσδιόριστος αριθμός ισλαμιστών (1.050 σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, μεταξύ 2.000 και 10.000 κατά τους υπολογισμούς των τοπικών πηγών του BBC [21.11.03]) θα ακολουθήσει το γνωστό -πλέον- δρομολόγιο των πράσινων «διεθνών ταξιαρχιών»: Βοσνία, Σουδάν, Τσετσενία, Αφγανιστάν...

Στο μεσοδιάστημα, κάποιοι θα στρατολογηθούν από τους «ακρίτες» του IBDA-C. Το τελευταίο ιδρύθηκε το 1984, ευαγγελιζόμενο την επιστροφή στη θεοκρατία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πράξη, ακολούθησε μια πιο κλασική τρομοκρατική δραστηριότητα: από βομβιστικές επιθέσεις σε ποτοπωλεία και οίκους ανοχής μέχρι σποραδικές δολοφονίες δημοσιογράφων και διανοουμένων.

Αν πιστέψουμε τις πηγές που πρόσκεινται στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, η οργανωτική δομή του IBDA-C είναι εντελώς αποκεντρωμένη: κάθε πυρήνας οργανώνεται ανεξάρτητα, χωρίς κάποια δεδομένη ιεραρχία, κι επιλέγει μόνος του τα μέσα και τους στόχους του χωρίς επαφή με τους υπόλοιπους.

Κάτι σαν τοπική Αλ Κάιντα, δηλαδή...

«Ιππότες» ή «Ακρίτες» του Ισλάμ;

Η οργάνωση IBDA-C (Islami Buyuk Dogu Akincιlar Cephesi), που, από κοινού με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται ως «Ισλαμικό Μέτωπο Ιπποτών της Μεγάλης Ανατολής». Η χρήση της ονομασίας «Ιππότες» από μια ακραία ισλαμική οργάνωση, ακούγεται κάπως περίεργα. Το ίδιο και η μετάφραση της ίδιας τουρκικής λέξης (Akincilar) από τα διεθνή αγγλόφωνα ΜΜΕ ως «Επιδρομέων» (Raiders).

Καταφύγαμε στο εξαίρετο τουρκοελληνικό λεξικό, Φαρούκ Τουντζάι- και η απορία μας λύθηκε:

«Akinci», διαβάζουμε εκεί, σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα: «επιδρομέας» αλλά και «ακρίτας». Αυτή η δεύτερη έννοια είναι προφανές ότι ταιριάζει στην περίπτωσή μας. Οι ακραίοι ισλαμιστές του IBDA-C εκλαμβάνουν τους εαυτούς τους σαν την εμπροσθοφυλακή του μουσουλμανικού κόσμου, ταγμένη να «προστατεύει» την τουρκική «μεθόριο» του τελευταίου με τη χριστιανική Δύση.

Για την πολιτική ιστορία του όρου, αξίζει τέλος ν' αναφερθεί ότι με την ίδια ακριβώς λέξη («Ακρίτες») αυτοπροσδιοριζόταν, τη δεκαετία του '70, η επίσημη νεολαία του ισλαμικού Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας του Ερμπακάν. Νεολαία που αποτέλεσε και το φυτώριο από το οποίο ξεπήδησαν, τα επόμενα χρόνια, οι πρώτες ένοπλες φονταμενταλιστικές γκρούπες.

Οι «καλοί» τρομοκράτες

Οι ετήσιες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία διεθνώς (Patterns of Global Terrorism) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μεταλλασσόμενες σχέσεις των ΗΠΑ απέναντι στις ισλαμικές ένοπλες ομάδες που δρουν στην Τουρκία.

Στην έκθεση του 1992 αναφέρεται η «ομιχλώδης Τουρκική Ισλαμική Τζιχάντ» ως φιλοϊρανική και «απειλή στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τουρκία».

Στην έκθεση του 1993 αναφέρεται μια τουρκική οργάνωση υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη με το όνομα «Ισλαμική Δράση» (ή «Οργάνωση του Ισλαμικού Κινήματος»), καθώς και ότι ομάδες της Τουρκικής Χεζμπολάχ έστειλαν απειλητικά μηνύματα σε εφημερίδες και βιβλιοπωλεία για το βιβλίο του Ρουσντί.

Η έκθεση του 1994 αναφέρει πρώτη φορά το IBDA-C, μαζί με την Ισλαμική Τζιχάντ και την Οργάνωση του Ισλαμικού Κινήματος, ως «χαλαρά οργανωμένες τουρκικές ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες, που μάχονται για μια ισλαμική κυβέρνηση στην Τουρκία και επιτίθενται σε στόχους του λαϊκού κράτους». Παρόμοια διατύπωση επαναλαμβάνεται και το 1995. Εδώ προστίθεται η πιθανότητα να ευθύνονται για την απόπειρα δολοφονίας ενός εξέχοντος στελέχους της εβραϊκής κοινότητας στην Αγκυρα.

Η έκθεση του 1996 δεν περιλαμβάνει ούτε λέξη για οποιαδήποτε ισλαμική οργάνωση. Το 1997 καταγράφεται μόνο η (φιλοϊρανική) Βασάτ. Σημειώνεται ότι οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις (Τουρκική Χεζμπολάχ και IBDA-C) γίνονται όλο και περισσότερο βίαιες. Αναφέρεται ότι το IBDA-C θεωρείται ύποπτο για τη βόμβα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το 1998 καταγράφονται πάλι η Τουρκική Χεζμπολάχ, η Οργάνωση Ισλαμικού Κινήματος και το IBDA-C. Οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν με ανακούφιση ότι «τα αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας των Τούρκων φαίνεται ότι με τα χρόνια ελαχιστοποίησαν την απειλή από αυτές τις περιθωριακές ομάδες» και ως απόδειξη αναφέρουν τη σύλληψη του ηγέτη του IBDA-C Σαλί Μιρζαμπέογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Και το 1999 θριαμβολογεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να συλλαμβάνουν και να δικάζουν σκληρά τους ισλαμιστές τρομοκράτες». Διαπιστώνεται πάντως ότι η Τουρκική Χεζμπολάχ και το IBDA-C κατάφεραν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μικρής σημασίας.

Το 2000 και πάλι αναφέρονται «ισχυρά πλήγματα από την τουρκική αστυνομία και δικαιοσύνη στις εγχώριες ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες, περιλαμβανομένης της Τουρκικής Χεζμπολάχ. (...) Τα μέλη της είναι κατά της Δύσης αλλά έχουν στόχο κυρίως τους Κούρδους που δεν θεωρούν αρκετά ισλαμιστές. Δεν έχουν στόχο Αμερικανούς πολίτες. Τον Οκτώβριο η αστυνομία με 723 επιχειρήσεις έλεγξε περισσότερους από 2.700 υπόπτους και συνέλαβε 1.700 απ' αυτούς. Αρχισε η δίκη 15 μελών της Χεζμπολάχ που κατηγορούνται για 156 δολοφονίες».

Η έκθεση του 2001 κατατάσσει την Τουρκική Χεζμπολάχ πρώτη φορά μεταξύ των δύο πλέον ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων της χώρας και επισημαίνει την ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της οργάνωσης, όπως διαφαίνεται από επιθέσεις στην αστυνομία του Νιγιάρμπακιρ. Το 2002, όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πάλι μας καθησυχάζει. Επαινεί την τουρκική αστυνομία για τις επιτυχίες της κατά των «εγχωρίων ισλαμικών οργανώσεων» και αποφαίνεται ότι «οι συλλήψεις αδυνάτισαν την Τουρκική Χεζμπολάχ».

Ούτε η Τουρκική Χεζμπολάχ ούτε το IBDA-C και οι άλλες ισλαμικές οργανώσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο των (περίπου 30) τρομοκρατικών οργανώσεων που συντάσσει από το 1997 κάθε δυο χρόνια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απλώς από το 2001 περιλαμβάνεται σε κάποιο «συμπληρωματικό» κατάλογο η Τουρκική Χεζμπολάχ. Ο λόγος της εύνοιας αυτής ομολογείται από το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που την παρουσιάζει «ως απάντηση στις θηριωδίες του ΡΚΚ κατά των μουσουλμάνων». Αν συνυπολογιστεί ότι στόχος της οργάνωσης δεν ήταν (παρά μόνο κατ' εξαίρεση) η Δύση, αλλά οι εγχώριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ, μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο οι αρχές των ΗΠΑ άρχισαν να την περιλαμβάνουν τόσο αργά στις εκθέσεις τους και για ποιο λόγο σχεδόν αποσιωπούν τη δράση της που μετράει εκατοντάδες νεκρούς.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_4915.html#more

Read more...

Βέλγιο: Roj-TV, ο Λετέρμ (υπερεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου) δεν μπορεί να είναι στην υπηρεσία της Τουρκίας


Η ευρωβουλευτής Frieda Brepoels του κόμματος N-VA αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ (CD & V) δεν μπορεί να «υπηρετεί» την τουρκική κυβέρνηση και να υπονομεύσει την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα αυτή (Βέλγιο).
Η κ. Brepoels αντιδρά στην ανακοίνωση, την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για την επιθυμία του να αρχίσει διάλογο σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων στο Βέλγιο του κουρδικού τηλεοπτικού καναλιού Roj-TV το οποίο έχει στούντιο στην Denderleeuw στην Ανατολική Φλάνδρα.
Στις αρχές του 2010, ο σταθμός αυτός ήταν αντικείμενο επιδρομής Βέλγων ανακριτών.

«Μερικοί μήνες αργότερα, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και δεν ανακοινώθηκε καμία κατηγορία», δήλωσε η κα Brepoels, σύμφωνα με την οποία το τηλεοπτικό σταθμό Roj-TV εκφράζει την κουρδική φωνή χωρίς βία. «Η στόχευση αυτής της σημαντικής δίαυλους ενημέρωσης για τους Κούρδους στη χώρα μας είναι απαράδεκτη, επειδή η Τουρκία δεν εκτιμά την ελευθερία του Τύπου», είπε. Σύμφωνα με την εκλεγμένη Φλαμανδή εθνικίστρια, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη το Βέλγιο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετούν μια περισσότερο επικριτική στάση απέναντι στην Τουρκία.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/roj-tv.html#more
pan id="fullpost">

Read more...

Βερολίνο: «Απαράδεκτη» η παρέμβαση Ερντογάν Συνεχίζει να προκαλεί η έκκληση προς τους Τούρκους μετανάστες να μην αφομοιωθούν


ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ» χαρακτηρίζει το Βερολίνο την παρέμβαση-έκκληση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε καλέσει προ δύο περίπου μηνών τους Τούρκους μετανάστες που ζουν στη Γερμανία να μαθαίνουν πρώτα τουρκικά και μετά γερμανικά, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι μπορούν να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία αλλά όχι και να αφομοιωθούν. Η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Ανέτ Σάβαν (Αnnete Schavan), η οποία κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση Ερντογάν, υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτη» και πρόσθεσε ότι «αυτή η εισήγηση δεν μπορεί να εκληφθεί ως καλή ιδέα».

Η τοποθέτηση της Γερμανίδας αξιωματούχου, είναι προφανώς ενδεικτική του βαθμού ενόχλησης της γερμανικής Κυβέρνησης από την άγαρμπη παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν στα εσωτερικά της Γερμανίας και από την προσπάθειά του να κατευθύνει τους Τούρκους μετανάστες. Η κ. Σαβάν μιλούσε σε ομάδα διαπιστευμένων δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε και ο «Φ». Διευκρίνισε ότι οι Τούρκοι μετανάστες μπορούν να μαθαίνουν και την τουρκική γλώσσα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με Γερμανούς αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκουίντο Βέστερβελε (Guido Westerwelle) υπεραμύνθηκε του έργου που επιτελεί η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάθριν Άστον. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δέχθηκε βροχή ερωτήσεων, οι οποίες αμφισβητούσαν την επάρκεια της Βρετανίδας αξιωματούχου να ηγηθεί της πολυδιαφημιζόμενης Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε.

Εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Βερολίνου στη βαρόνη Άστον και απέρριψε εκτιμήσεις ότι η Κοινότητα μιλά με διαφορετικές φωνές, χωρίς να αρθρώνει ενιαίο πολιτικό λόγο. Είπε ότι η βαρόνη Άστον δεν εμφανίστηκε απρόθυμη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι στην Ε.Ε. γίνεται ομαδική δουλειά. «Αυτή η ομαδική δουλειά βρίσκεται πραγματικά σε καλό δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Βεστερβέλε, σημειώνοντας μεν ότι γνωρίζει τις «φήμες» που κυκλοφορούν, αλλά υπογραμμίζοντας ότι δεν τις συμμερίζεται.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 11/05/2001

Read more...

Βρετανικούς χάρτες που “δείχνουν” Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι να ανήκουν στην Τουρκία επικαλείται η τουρκική αντιπολίτευση


Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι βρίσκονται υπό παράνομη ελληνική κατοχή, ενώ ανήκουν στην Τουρκία, σύμφωνα με βρετανικούς χάρτες τους οποίους επικαλείται ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Ναμίκ κεμάλ Ζεϊμπέκ. Ο νέος πολιτικός «λαγός» της τουρκικής κυβέρνησης ισχυρίζεται επίσης ότι οι Έλληνες αξιωματικοί πηγαίνουν στα νησιά παράνομα, παραβιάζοντας τα τουρκικά σύνορα πατώντας σε τουρκικά εδάφη…

Ο Ζεϊμπέκ στην ομιλία του ενόψει των εκλογών του Ιουνίου στην Τουρκία όπου παρουσίασε και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι αντί να αναδείξει ως μείζον θέμα στην ελληνοτουρική ατζέντα τα θέματα με το Φαρμακονήσι και το Αθαγοθήνι, κλείνει τα μάτια στην επεκτατική πολιτική της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πολιτικός επιχείρησε να αποδείξει ότι η ελληνική πλευρά για να θεμελιώσει δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι, αρχικά έχτισε μια εκκλησιά και στη συνέχεια τοποθέτησε και την Ελληνική Σημαία δίπλα.
«Οταν είδαν οτι δεν υπάρχει κάποια αντίδραση άρχισαν να φέρνουν κόσμο για να ζήσουν εκεί. Εισέβαλαν στο νησί και έκαναν σκάλα για τουριστικές εκδρομές” υποστήριξε.
Υποσχέθηκε δε στο ακροατήριο του ότι για να σώσει τα νησιά από την παράνομη ελληνική κατοχή θα μεταβεί ο ίδιος εκεί χωρίς βίζα και χωρίς διαβατήριο.
Υπενθυμίζεται ότι και το Φαρμακονήσι [ 5,5 ν.μ. από τα παράλια της Μικράς Ασίας] και το Αγαθονήσι [9,5 ν.μ. από τα παράλια της Μικράς Ασίας] έχουν δική τους ΑΟΖ την οποία η «ελληνική» κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει.
Ιδιαίτερα όμως σε ότι αφορά το Φαρμακονήσι είναι και ένα σημείο που λατρεύουν οι τούρκοι δουλέμποροι να εγκαταλείπουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα σκάφη με λαθρομετανάστες…

elkosmos

Read more...

Και δύο νέες πόλεις και νέο αεροδρόμιο.Εξαγγελίες Ερντογάν σε βίντεο


Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για τη “Διωρυγα της Κων/πολης” ο Ερντογάν σήμερα ανακοίνωσε πως θα χτίσει δυο νέες πόλεις εντός των ορίων της Κωνσταντινούπολης! Ο τούρκος πρωθυπουργός σε συγκέντρωση των ψηφοφόρων του κόμματος του ανακοίνωσε πως μια απο τις πόλεις θα χτιστεί στην ευρωπαϊκή όχθη της Πόλης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η πόλη αυτή θα βρίσκεται στις βόρειες ακτές δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Η νέα αυτή πόλη θα έχει πληθυσμό περίπου ενα εκατρομμύριο κατοίκους.

Η δεύτερη πόλη θα χτιστεί στην ανατολική όχθη της Κων/πολης όπου και εκεί προβλέπεται ο πληθυσμός να φτάνει στους ενα εκατομμυριο κατοίκους. Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως και οι δυο πόλεις θα αρχίσουν να χτίζονται το 2013 για να είναι έτοιμες σε περίπου 7-8 χρόνια.

Ο Ερντογάν τόνισε πως το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κων/πολης έχει φτάσει σε οριακό σημείο στη χρήση του, λόγω της υπερβολικής ζήτησης και υποσχέθηκε ενα νέο αεροδρόμιο για την Πόλη που θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 60 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Σχέδιο για την απόκτηση αεροπλανοφόρου με 40 μαχητικά ανακοίνωσε η Τουρκία


Η Τουρκία είναι αρκετά ικανή να κατασκευάσει το δικό της αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με δήλωση της υπογραμματείας αμυντικής βιομηχανίας της χώρας το Σάββατο. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της ανασκόπησης για τις πρόσφατες επιτυχίες στον τομέα της εγχώριας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο Μουράτ Μπαγιάρ είπε ότι χώρα του πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον δύο νέα αντιτορπιλικά, ελικόπτερο ASW, ελικόπτερο ASuW, συμβατικά ελικόπτερα, τέσσερις πυραυλάκατους, 40 μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται από αεροπλανοφόρο, πετρελαιφόρο στόλου καθώς και ένα γιγανιαίο αεροπλανοφόρο. Επίσης, στο αεροπλανοφόρο πρέπει να απασχολούνται 1.000 έως 5.000 προσωπικό, ανάλογα με τις διαστάσεις του, ανέφερε ο Μπαγιάρ.

Σύμφωνα με τον Μπαγιάρ, το 52,1% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας παρέχεται από την εγχώρια βιομηχανία. Ο κύκλος εργασιών αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, οι εξαγωγές σε 853 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ετήσιες δαπάνες στο τομέα Έρευνα & Ανάπτυξη στα 600 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Μπαγιάρ.

Ο Μπαγιάρ ανέφερε ότι υπάρχει σήμερα μια τουρκική εταιρία μεταξύ 100 μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο. Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2012 με την εκτόξευση δύο δορυφόρων στο διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος Gokturk.

Ο Μπαγιάρ είπε ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση του νέου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, το πρόγραμμα F-35, έχει παραταθεί κατά δύο έτη, καθώς μια σειρά από τεχνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο στρατηγικό μεταγωγικό αεροσκάφος στο πλαίσιο του προγράμματος Α400Μ έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2013.

http://www.fox2magazine.net

Read more...

Με το βλέμμα στα νησιά μας: Νέα αποβατικά αγόρασε η Τουρκία!


Την στιγμή που η Ελλάδα "πνίγεται" και επιχειρείται η γεωστρατηγική της έκλειψη από ξένες δυνάμεις και εγχώριους συνεργούς τους, η Τουρκία εργάζεται μεθοδικά και προχωρά στην απόκτηση οπλικών συστημάτων που αποσκοπούν καθαρά στην απόσπαση ελληνικού εδάφους: Όπως αναφέρουν πηγές του defencenet.gr, πριν λίγο υπογράφηκε συμφωνία για την ναυπήγηση δύο υπερσύγχρονων τουρκικών αποβατικών σκαφών LST μεταξύ των ναυπηγείων ADIK και της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας!

Τα αποβατικά σκάφη, είναι "μονοδιάστατα" επιθετικά όπλα κατά της Ελλάδος αφού δεν προορίζονται για κανένα άλλο από τα πιθανά μέτωπα που έχει η Τουρκία και η απόκτησή τους αποτελεί κορυφαία πολιτική πρόκληση την στιγμή που η Ελλάδα έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της μια στρατηγική "μηδενικής ενόχλησης" της Άγκυρας.

Με τη ναυπήγηση των δύο βαριά οπλισμένων LST (έχει κανονικό σύστημα μάχης, το Genesis)η αποβατική δύναμη που μπορεί να στείλει με το δεύτερο "κύμα" ο τουρκικός Στρατός (αν θεωρήσουμε ότι το πρώτο "κύμα" θα είναι ειδικές και αερομεταφερόμενες δυνάμεις) ανέρχεται σε μία ταξιαρχία και ένα σύνταγμα!

Τα νέα αποβατικά θα έχουν πλήρωμα 146 άτομα και θα μπορούν να μεταφέρουν συνολικά 350 άνδρες και τέσσερα άρματα μάχης ή συνδυασμό ΤΟΜA, SHORADS και αρμάτων μάχης, ένα ελικόπτερο 15 τόνων (επιπέδου ΝΗ-90) μέσα σε διάστημα από μισή ώρα μέχρι δύο ώρες αν θελήσουν να κάνουν απόβαση στα δυτικά των νησιών του Αιγαίου. Θα διαθέτουν τέλος και ελικοδρόμιο στην πρύμνη κατά το πρότυπο των υπαρχόντων αποβατικών της κλάσης Sarucabey.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου ναυπηγικού προγράμματος το τουρκικό Ναυτικό θα διαθέτει 5 αποβατικά πλοία, ένα της κλάσης Osman Gazi και 2 της κλάσης Sarucabey (TCG Sarucabey NL-123, TCG Karamürselbey NL-124).Τα νέα πλοία θα είναι συνολικού εκτοπίσματος 7.125 τόνων πλήρες φορτίου, μήκους 138,7 μέτρων, πλάτους 16,4 μέτρων, θα μπορούν να πετύχουν μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων, αυτονομία 5000 ν.μ με ταχύτητα 15 κόμβων. Το προωστικό σκεύος αποτελείται από 2 κινητήρες diesel συνολικής ισχύς 10400Kw. Έχουν σύστημα διαχίρισης μάχης Genesisi

Η μεταφορική ικανότητα του πλοίου είναι 1200 τόνων, ενώ θα είναι εξοπλισμένα με δύο πυροβόλα OTO Melaraτων 40 χλστ εγκατεστημένα στην πλώρη και δύο σταθεροποιημένων τηλεχειριζόμενων πλατφορμών οπλισμού STAMP, εξοπλισμένων με πολυβόλο 12,7 χλστ και ηλεκτροπτικούς αισθητήρες ημέρας/νύκτας τοποθετημένα εκατέρωθεν της υπερκατασκευής του πλοίου, δύο CIWS Phalanx, ραντάρ SMART-S Mk2.

Μήπως θα έπρεπε στο διάλειμμα των εσωκομματικών συγκρούσεων και της αναζήτησης νέων δανεικών, κάποιος από την κυβέρνηση να ρωτήσει την Άγκυρα για ποια ακριβώς χρήση θέλουν τα νέα υπερσύγχρονα και με αυξημένες δυνατότητες αποβατικά σκάφη;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το Ισραήλ προσπαθεί να ακυρώσει το πρόγραμμα κατασκευής του τουρκικού δορυφόρου Göktürk


Το Ισραήλ εντείνει τις προσπάθειες του για την παρακώλυση της εξέλιξης του προγράμματος κατασκευής του πρώτου τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk. Ο λόγος για αυτή την αντίδραση στο τουρκικό πρόγραμμα είναι οι δυνατότητες που θα αποκτήσει η Τουρκία με τον Göktürk η οποία θα μπορεί να ξεκάθαρές φωτογραφίες από ολόκληρη την Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομένων των εδαφών του Ισραήλ.

Ήδη η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει πιέσει την Γαλλία, εταιρείες της οποίας συνεργάζονται με την ιταλική εταιρεία Telespazio ώστε το πρόγραμμα να σταματήσει. Επιπλέον ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν μέσω πιέσεων και επαφών με την Τουρκία να επηρεάσουν την εξέλιξη του προγράμματος.

Ο φόβος του Ισραήλ είναι ότι η Τουρκία μόλις αποκτήσει το δορυφόρο θα μπορεί να λάβει φωτογραφίες των εδαφών του, τις οποίες θα μπορούσε να τις πωλήσει σε άλλες χώρες. Παρα τις προσπάθειες όμως των Ισραηλινών, Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει τις φωτογραφίες που θα λαμβάνει από το δορυφόρο της όπως αυτή αποφασίζει. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού ΥΠΕΘΑ η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Cihan οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι « όλα αυτά τα χρόνια το Ισραήλ μπορούσε να λαμβάνει φωτογραφίες των δικών μας εδαφών σύντομα θα διαθέτουμε κατασκοπευτικό δορυφόρο, αν αυτοί μπορούσαν να επιτηρούν τα δικά μας εδάφη γιατί να μην μπορούμε και εμείς να κάνουμε το ίδιο και για τα δικά τους».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Υποβάθμιση των τουρκικών μετοχών από τη Citigroup


Η κακή στη πραγματικότητα οικονομική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν πέρασε απαρατήρητη από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρείας σε ενημέρωση προς τους επενδυτές, η οικονομική τρωτότητα της Τουρκίας παραμένει πολύ υψηλή. Η Citigroup ανακοίνωσε ότι μείωσε το επίπεδο αξιοπιστίας των τουρκικών μετοχών από «neutral» σε «underweight», λόγω του σημαντικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Ως επενδυτική εναλλακτική προτείνουν την αγορά ρωσικών μετοχών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος όγκος εισαγωγών, ο οποίος έγινε χάρη στην αύξηση του δανεισμού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει τα δεδομένα μέσω της αύξησης του ορίου αποθεματικού που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες, ενώ τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά.

http://www.defencepoint.gr/news/?p=9928

Read more...

Παρουσιάζεται ο πρώτος τουρκικός πύραυλος cruise


Το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας παρουσιάζει αύριο το νέο βλήμα MSOM, τύπου cruise ALCM (Air Launched Cruise Missile). Το περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τον είχε παρουσιάσει πολύ πρόσφατα στο τεύχος 13, σε άρθρο για τα άγνωστα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα το οποίο υπογράφει ο συντάκτης του περιοδικού Γιάννης Θεοδωράτος.

Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου:

Υπάρχει μια παράμετρος στον σύγχρονο πόλεμο που δεν πρέπει να αγνοηθεί και αφορά τους πολλαπλασιαστές ισχύος. Με αυτούς μια στρατιωτική δύναμη μπορεί να καταστρέψει ή να αχρηστεύσει καίρια σημεία της εχθρικής αμυντικής διάταξης και να μειώσει σημαντικά την ικανότητα αντίδρασής του. Ένα τμήμα αυτών αφορά τα προηγμένα όπλα αέρος-επιφανείας, όπως τα βλήματα τύπου cruise.

Στην έκθεση IDEF 2011, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο, αναμένουμε την επίσημη παρουσίαση του νέου τουρκικού βλήματος cruise, το οποίο θα εκτοξεύεται από αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό ανάπτυξη βλήμα stand-off αέρος-εδάφους έχει κωδικοποιηθεί ως MSOM και θα έχει εμβέλεια σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης MTCR και συγκεκριμένα τα 150 χλμ. Ωστόσο, η πραγματική του εμβέλεια θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που ανακοινώθηκε.

Το MSOM έχει αναπτυχθεί με τη συνεργασία της εταιρείας Roketsan και του TUBITAK-SAGE. Πάντοτε με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία πρόκειται για προσπάθεια αντιγραφής του γνωστού βλήματος Storm Shadow/Scalp, καθότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τη συγκεκριμένη σχεδίαση. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για την εναέρια έκδοση του πυραύλου ATMACA που εξελίσσεται για το Τουρκικό Ναυτικό με τη διαφορά ότι θα χρησιμοποιεί σύστημα προώθησης ramjet με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και υπερηχητική ταχύτητα. Οι επίσημες ανακοινώσεις του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), μιλούν καθαρά για την εγχώρια ανάπτυξη του πρώτου μέσης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας βλήματος cruise.

Οι τεχνικοί του TUBITAK-SAGE εργάζονται στο πρόγραμμα από το 2006, ενώ περισσότερα θα αποκαλυφθούν μεταξύ 10 και 13 Μαΐου στο πλαίσιο της έκθεσης ΙDEF 2011. το βλήμα θα μπορεί να εκτοξευτεί αρχικά μόνο από τα αναβαθμισμένα F-4 Terminator 2020 της Τουρκικής Αεροπορίας και θα κατευθύνεται προς το στόχο μέσω GPS και INS. Κατά την τελική φάση της προσέγγισης το βλήμα θα χρησιμοποιεί έναν προηγμένο αισθητήρα υπέρυθρων της Aselsan με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ακρίβειας. Ο κινητήρας του βλήματος αναπτύσσεται από την Roketsan σε συνεργασία με την TEI. Η τελευταία φέρεται να έχει εμπλακεί στην σχεδίαση και ανάπτυξη μικροκινητήρων turbojet για UAV και κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τον διεθνή ειδικό Τύπο αναφέρουν ότι στις εγκαταστάσεις του TUBITAK-SAGE πραγματοποιούνται δοκιμές κινητήρα ramjet, ο οποίος θα έχει προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά –συγκεκριμένα, δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας 3,5 max σε ύψος 16 χιλιομέτρων. Όλες οι πηγές συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία έχει δώσει βαρύτητα στην σχεδίαση και ανάπτυξη προηγμένων κινητήρων, χωρίς να προσδιορίζεται ή να κατονομάζεται κάποια πηγή εξωτερικής βοήθειας.

Αν όντως η τεχνολογία είναι αμιγώς τουρκικής επινόησης – γεγονός υπερβολικά δαπανηρό και χρονοβόρο – τότε οι διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι πληροφορίες καθιστούν τις προσπάθειες ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και άξιες για μεγαλύτερη διερεύνηση. Η ολοκλήρωσή του εισαγάγει την Τουρκία μεταξύ των λίγων προνομιούχων χωρών που διαθέτουν υποστρατηγικά βλήματα cruise. Μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν εκδόσεις με μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση σε τροχιά νέων δορυφόρων για ακόμα ακριβέστερη αξιοποίησή τους.

Εκτιμούμε ότι όταν τεθεί επιχειρησιακά σε χρήση (περί το 2016) θα αποτελέσει ένα από τα πιο επίφοβα συστήματα που θα ενισχύσουν κάθετα τη δυνατότητα μαζικής προσβολής «μαλακών» και «σκληρών» στόχων βαθιά εντός της ελληνικής επικράτειας.

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10006

Read more...

Τουρκία: Σχέδιο εγχώριας κατασκευής ελαφρών ελικοπτέρων


Τηρώντας πιστά το σχεδιασμό ανάδειξης της αμυντικής της βιομηχανίας, σε βασικό πυλώνα της εξωτερικής κι αμυντικής της πολιτικής, αλλά και της οικονομίας της, η Τουρκία σχεδιάζει το επόμενο βήμα που είναι η εγχώρια κατασκευή στρατιωτικών και πολιτικών ελαφρών ελικοπτέρων. Η παραπάνω θέση κατέστη γνωστή μέσω των δηλώσεων του υφυπουργού Άμυνας, Μουράτ Μπαγιάρ, στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας Χουριέτ και στο περιθώριο της έκθεσης IDEF 2011. Μάλιστα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα υψηλής προτεραιότητας.

Η κατασκευή των ελαφρών ελικοπτέρων, όπως αναφέρθηκε, θα γίνει σε συνεργασία με ξένη βιομηχανία. Πιθανότερη θεωρείται η Sikorsky, αλλά αν κάτι τέτοιο δεν ευδοκιμήσει, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα επιλέξουν άλλη εταιρεία για να συνεργαστούν, πάντα με γνώμονα την προσφορά πλεονεκτημάτων στην εμπορική προώθηση του ελικοπτέρου. Την ανάγκη για κοινοπραξία με ξένη εταιρεία η οποία θα μπορεί να προωθήσει σε ξένες αγορές το ελικόπτερο, τόνισε κι ο γενικός διευθυντής της TAI, Μουχαρέμ Ντορτκασλί.

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10033

Read more...

Havelsan – Boeing: Από κοινού προώθηση του VSOC Sentinel


Η τουρκική Havelsan και η Boeing, συμφώνησαν και υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης, στο περιθώριο της IDEX 2011, για την από κοινού προώθηση του συστήματος Visual Security Operations Console “Sentinel” της αμερικανικής εταιρείας. Το Μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία εγκατάστασης επιδείξεων στην περιοχή της Άγκυρας για την προώθηση των πωλήσεων, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Το VSOC Sentinel είναι πλατφόρμα στην οποία ενσωματώνονται οι υπάρχουσες τεχνολογίες υποσυστημάτων της Boeing στους τομείς των αισθητήρων, της ασφαλείας και συναγερμών, με τρισδιάστατα μοντέλα κτηρίων και λοιπών κρίσιμων υποδομών – εγκαταστάσεων. Τα δεδομένα παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο, στους χρήστες είτε είναι επί τόπου είτε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10133

Read more...

Επισημοποίηση διμερούς συνεργασίας Cassidian – TAI


Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) υπέγραψε σημαντική συμφωνία συνεργασίας με τον ευρωπαϊκό αεροδιαστημικό κολοσσό Cassidian (πρώην EADS military & security), για να συνεργαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος Talarion.

Για τον σκοπό αυτό υπογράφηκε από τις δυο πλευρές, σε επίσημη τελετή, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding) στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF 2011 η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας, Μουράντ Μπαγιάρ και ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επί τιμή υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Τόμας Κέσεντι.

Το Talarion είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το μη επανδρωμένο σύστημα (UAS: Unmanned Aerial System), μέσου ύψους και μεγάλης αυτονομίας (MALE: Medium Altitude Long Endurance), στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Η καινοτομία που εισάγεται από τους υπεύθυνους ανάπτυξης του UAS είναι η σπονδυλωτή του σχεδίαση και η πρόβλεψη ομαλής ένταξης και λειτουργίας του στο πλαίσιο «δικτυοκεντρικού επιχειρησιακού σεναρίου». Οι αντι-πειρατικές επιχειρήσεις, η αντιτρομοκρατία, η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, φύλαξη συνόρων, καθώς επίσης και διαχείριση κρίσεων στους τομείς οικολογικών και φυσικών καταστροφών.

Η πρώτη πτήση του πρωτοτύπου προγραμματίζεται για το 2014. Στο πρόγραμμα απασχολούνται περί τους 160 μηχανικούς, μια ομάδα που θα εμπλουτιστεί και από Τούρκους μηχανικούς, αφού η χώρα τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και τη δημιουργικότητά τους, με στόχο το εθνικό καλό… Αρκεί να αναφερθεί ότι η τουρκική εταιρία απασχολεί 1.500 μηχανικούς (4.000 εργαζόμενοι συνολικά).

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10052

Read more...

Έξι C-130E για την Τουρκία


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν τελικά την έγκρισή τους, για την ολοκλήρωση της αγοράς από την Τουρκία έξι μεταγωγικών αεροσκαφών C-130E από την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. Η απόφαση των ΗΠΑ, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι σημαντική για την Τουρκία, δεδομένου ότι τα προγράμματα μεταφορικών αεροσκαφών που έχει σε εξέλιξη, έχουν παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, ακόμα δεν έχουν παραληφθεί τα Α400Μ της Airbus, προς αντικατάσταση των C-160, ενώ ο εγχώριος εκσυγχρονισμός των υπολοίπων C-130 της ΤΗΚ δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς.

Η συμφωνία για την αγορά τους είχε γίνει πέρυσι, αλλά αναμενόταν η έγκριση του αρχικού κατασκευαστή. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν θέλησαν να αναφερθούν στο κόστος της αγοράς, αλλά σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα που επικαλούνται δηλώσεις στελεχών της βιομηχανίας, το κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει λίγο κάτω από 10 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος. Η άφιξή τους θα γίνει εντός του έτους.

http://www.defencepoint.gr/news/?p=10028

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP