Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Θράκη και η «σύμβαση της Βιέννης επί των προξενικών σχέσεων»


Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σαν ανεξάρτητο κράτος αποτελεί ένα γεγονός που αργά ή γρήγορα θα σηματοδοτήσει εξελίξεις και θα περιπλέξει περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στα Βαλκάνια. Τα συμφέροντα στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων πολλά, αντίθετα στη βάση με τα δικά μας, με συνέπεια να “ξυπνάνε” οράματα και αλυτρωτικές βλέψεις περίπου όλων των χωρών που συνορεύουν με τη δική μας. Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων τη δεδομένη στιγμή έχει υποβαθμιστεί για τους γνωστούς λόγους, αν και ποτέ δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε κατ’ εμέ.

Την ίδια ώρα η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται επικίνδυνα με απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά τη σταθερότητα στη περιοχή. Για να αποφύγουμε σαν κράτος τέτοιου είδους προκλήσεις, θα έπρεπε εγκαίρως να είχαν παρθεί μέτρα που θα «έκοβαν» μία και καλή τη διάθεση αυτών που τα προκαλούν. Μέτρα δραστικά, μέτρα με νόημα, που θα αποσαφήνιζαν τις θέσεις, προθέσεις αλλά και διαθέσεις μας.

Ωστόσο στην Ελλάδα οι έννοιες πρόληψη και ο σχεδιασμός, κυρίως στα εθνικά θέματα, είναι άγνωστες όπως επίσης έννοια άγνωστη είναι και ο σεβασμός στους 5.000.000 «ένοχους» Έλληνες που τόλμησαν να μην κατοικούν στην Αθήνα. Μέσα σε αυτούς τους «ένοχους» Έλληνες, υπάρχουν κάποιοι πιο…«ένοχοι» που κατοικούν στη Θράκη και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου αριθμούν περί τους 350.000 κατοίκους. Το 70% είναι χριστιανοί ενώ το υπόλοιπο 30% μουσουλμάνοι. Η συνθήκη της Λοζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 αναφέρει κάποια άρθρα περί προστασίας των μειονοτήτων, και θρησκευτικών ελευθεριών, τα οποία έγιναν σεβαστά και τηρήθηκαν από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν έκανε το ίδιο στη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και τη Τένεδο. Το ότι η Ελλάδα αδιαφόρησε και δεν στήριξε όσους διώχτηκαν στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το ίδιο αδιαμφισβήτητο είναι πως συνεχίζει να αδιαφορεί και για όλους όσους κατοικούν στη Θράκη μας. Τα γεωγραφικά όρια της Τουρκίας ναι μεν βρίσκονται στα σύνορα του Έβρου, ωστόσο όμως η τακτική και η πολιτική που ασκεί ουσιαστικά το γειτονικό κράτος, παραπέμπει στη προσπάθεια μιας συγκυριαρχίας στη Θράκη.

Η οικονομική διείσδυση από τους τούρκους στη Θράκη αποτελεί γεγονός και ουσιαστικά δημιουργεί τετελεσμένα. Παράλληλα η ύπαρξη του μορφώματος, με το όνομα Τούρκικο προξενείο έχει ρόλο υπονομευτικό και πρωτίστως δεν σέβεται την «Σύμβαση της Βιέννης επί των προξενικών σχέσεων» που συντάθηκε στις 24 Απριλίου το 1963, υπογράφηκε από την Ελλάδα το Φεβρουάριο του 1975, και από τη Τουρκία το Φεβρουάριο του 1976. Στο άρθρο 55 αυτής ορίζεται «Υπό την επιφύλαξιν των προνομίων των και των ασυλιών πάντα τα πρόσωπα άτινα απολαύουν των προνομίων τούτων και ασυλιών, έχουσι υποχρέωσιν όπως σέβωνται τους νόμους και κανονισμούς του κράτους διαμονής. Έχουσιν ωσαύτως υποχρέωσιν όπως μη αναμειγνύωνται εις τας εσωτερικάς υποθέσεις του κράτους τούτου».

Και συνεχίζει στη δεύτερη παράγραφο…«Οι προξενικοί χώροι δεν χρησιμοποιούνται κατά τρόπον μη συμβιβαζόμενον προς την άσκησιν των προξενικών καθηκόντων»!

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, το τούρκικο προξενείο χρηματοδοτεί οτιδήποτε το ανθελληνικό, «φακελώνει» όσους αντιτίθεται στα σατανικά σχέδια του, επιβουλεύεται την εθνική μας συνοχή και κυριαρχία, όπως επίσης προσπαθεί να υφαρπάξει Ελληνικές περιουσίες. Πρόσφατα εισήλθε περισσότερο δυναμικά και έξυπνα επενδύοντας στο τραπεζικό σύστημα.

Η αντίδραση των Ελληνικών κομμάτων χρόνια τώρα ενάντια σε αυτή τη στάση ήταν και παραμένει άξια απορίας. Αδιαφορούν για όλους και για όλα, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ψήφους των κατοίκων της Θράκης με διάφορα τεχνάσματα, και συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια στις προκλήσεις. Μάλιστα κάποιες φορές η ψηφοθηρία οδήγησε Έλληνες πολιτικούς να ονομάσουν τους εκεί μουσουλμάνους, Τούρκους, ενώ την ίδια στιγμή χωρίς ίχνος ευαισθησίας, δεν πήραν σαφή θέση ενάντια στη προσπάθεια του Τουρκικού προξενείου που επιχειρεί την υφαρπαγή Ελληνικών περιουσιών, με σκοπό να δημιουργήσει μια «συνέχεια» στη Τουρκική επικράτεια.

Η άνθηση και η οικονομική ευημερία μιας περιοχής, σημαίνει αναβάθμιση αυτής, έδαφος για επενδύσεις, λιγότερη ανεργία και ευοίωνο μέλλον. Ωστόσο τα στατιστικά σε αυτή τη περίπτωση δείχνουν άλλα. Εδώ τη «μερίδα του λέοντος» να την κατέχουν κύκλοι που εξαρτώνται από την Άγκυρα, και όχι οι Έλληνες.

Το δυστύχημα είναι πως η Θράκη αντιμετωπίστηκε σύσσωμα από το πολιτικό κόσμο με τη λογική …δημοσίου τομέα και με καθαρά κομματικά κριτήρια. Η Θράκη κινδυνεύει όχι τόσο γιατί οι τούρκοι έπραξαν τα σωστά και δέοντα αλλά γιατί οι δικοί μας “άρχοντες” αδιαφόρησαν βλέποντας την ευρύτερη περιοχή ψηφοθηρικά και με κομματικά κριτήρια. Η Θράκη μαζί με τα Δωδεκάνησα αποτελούν την απαρχή των επιβουλεύσεων κατά της χώρας μας και στο άμεσο μέλλον κινδυνεύουν να περάσουν στην …Ανατολή χωρίς τουφεκιά.

Μήπως πρέπει άμεσα να εξεταστούν νομικά οι προϋποθέσεις μιας ενδεχόμενης πρωτοβουλίας Ελλήνων πολιτών – γιατί δεν μπορεί να περιμένει κανείς από πουθενά αλλού και κάτι – με απώτερο σκοπό να μπει τέλος στο βρώμικο ρόλο του τουρκικού προξενείου, εκμεταλλευόμενοι νομικά τη «Σύμβαση της Βιέννης επί των προξενικών σχέσεων»;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_5246.html

Read more...

Το Ελληνικό κράτος Δεν υπάρχει στην Θράκη


* Άγγελος Μ. Συρίγος

Δικηγόρος- επ. καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτ. πολιτικής

Εδώ και καιρό η κρατική πολιτική έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εμφανίζει μία περίεργη στασιμότητα. Κάποια από τα εκκρεμή θέματα είναι τα ακόλουθα:
Το πρώτο θέμα είναι ο μη διορισμός ιεροδιδασκάλων. Από το 2007 υπάρχει ένας νόμος για την επιλογή 240 ιεροδιδασκάλων που θα καλύψουν τις θρησκευτικές ανάγκες των Μουσουλμάνων της Θράκης. Λόγω της τουρκικής προπαγάνδας οι υποψήφιοι ιεροδιδάσκαλοι θεωρήθηκαν εν δυνάμει προδότες, εάν δέχονταν την πρόσληψη με τους όρους του υφιστάμενου νόμου.

Με την πολύτιμη βοήθεια της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών που εδρεύει στην Ξάνθη, ετοιμάσθηκε από τις αρχές του 2009 τροποποίηση του νόμου η οποία διόρθωνε τα τυπικά κωλύμματα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έκτοτε το θέμα έχει κολλήσει. Οι συγκεκριμένοι ιεροδιδάσκαλοι, που εκτελούν απλήρωτοι τα θρησκευτικά τους καθήκοντα είναι φίλα προσκείμενοι προς τους νόμιμους Μουφτήδες. Δίπλα τους ο μηχανισμός του τουρκικού προξενείου αμοίβει πλουσιοπάροχα όσους ιεροδιδασκάλους επιλέξουν να υποστηρίξουν τους ψευδομουφτήδες.
Δεύτερο θέμα είναι η δημιουργία δημοσίων σχολείων σε μειονοτικές περιοχές. Η μειονοτική εκπαίδευση, εγκλωβισμένη σε συμφωνίες του 1951 και του 1968 είναι εντελώς παρωχημένη. Γεωμετρικά αυξανόμενος αριθμός μουσουλμάνων μαθητών στρέφονται προς τη δημόσια εκπαίδευση. Αρκεί, όμως, να μπορούν να την βρουν. Σε ολόκληρη την ορεινή περιοχή της Ξάνθης και της Ροδόπης δεν υπάρχει ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο. Όσα παιδάκια θέλουν να πάνε σε δημόσιο δημοτικό πρέπει να ταξιδεύουν έως και 60 χλμ μακριά από το χωριό τους. Η μοναδική μέριμνα του υπουργείου Παιδείας όλο αυτό τον καιρό ήταν η επαναλειτουργία του προγράμματος εκπαιδεύσεως Μουσουλμανοπαίδων των Φραγκουδάκη-Δραγώνα, ύψους 10.300.000 ευρώ.
Ένα τρίτο πρόβλημα είναι τα λεγόμενα «Κουράν Κουρσού», τα τουρκόγλωσσα φροντιστήρια του Κορανίου.Ξεκίνησαν στις αρχές του 2000 και σήμερα είναι πάνω από 170. Τα περισσότερα Κουράν Κουρσού έχουν καθημερινό απογευματινό πρόγραμμα. Εκτός από τη διδασκαλία του Κορανίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα τουρκικής γλώσσας και ιστορία και πατριδογνωσία της Τουρκίας. Στο τέλος της σχολικής περιόδου, τα Κουράν Κουρσού διοργανώνουν εκδηλώσεις, όπου συνήθως ακούγονται ακραίες τουρκικές εθνικιστικές κορώνες. Η χρηματοδότησή τους βασίζεται στους γονείς των μαθητών αλλά και σεβοήθεια από το τουρκικό προξενείο. Μοναδικό αντίβαρο των Κουράν Κουρσού είναι, δυνητικά, ένα ελκυστικό ολοήμερο σχολείο το οποίο θα βοηθά τα παιδιά στα μαθήματά τους και θα τους διδάσκει μέσω των ιεροδιδασκάλων και το Κοράνιο. Αλλά είπαμε... το θέμα των Ιεροδιδασκάλων έχει βαλτώσει ενώ μοναδική μέριμνα του υπουργείου Παιδείας ήταν το πρόγραμμα των Φραγκουδάκη-Δραγώνα...
Ο μόνος σοβαρός κρατικός φορέας που έχει απομείνει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Θράκη είναι η επιτόπια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τα άλλα, η εγκατάλειψη της μειονότητας είναι εμφανής. Εξίσου εμφανές είναι ότι όλες τις ενέργειες για τη μειονότητα παρεμποδίζουν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Συνδέουν οποιαδήποτε αλλαγή στα μειονοτικά με την εκλογή Μουφτήδων. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 διεδίδετο ότι υπήρχε ανοχή έναντι των δύο βουλευτών λόγω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Τώρα τί δικαιολογία υπάρχει για την απόλυτη αδράνεια;

Έθνος της Κυριακής, 20 Φεβρουαρίου 2011

Read more...

Θράσους συνέχεια για τις τουρκοφυλλάδες της Θράκης…


Κοινή ανακοίνωση των προξενοτουρκοφυλλάων της Θράκης «Γκιουντέμ» και «Μιλλέτ» που καταγγέλλουν ελληνικές προθέσεις εξόντωσης και ζητούν … λευτεριά για τον μειονοτικό Τύπο! Απολαύστε όλο το άκρως κωμικό ανέκδοτο στο σχετικό δημοσίευμα της «Γκιουντέμ» στις 4/2/2011 (μετάφραση http://tourkikanea.gr):

Καμία ποινή, λογοκρισία και πίεση δεν πρέπει να αποτελέσει όχημα εξαφάνισης….

Οι αγωγές που υπέβαλε μια Ελληνίδα δασκάλα σε βάρος της εφημερίδας Γκιουντέμ που βγαίνει στην Κομοτηνή και σε βάρος της εφημερίδας Μιλλέτ που βγαίνει στην Ξάνθη, περατώθηκαν με αστρονομικές ποινές σε βάρος των εφημερίδων μας.

Η εφημερίδα Μιλλέτ τιμωρήθηκε με 60 χιλιάδες και η εφημερίδα Γκιουντέμ με 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμα και αν οι εφημερίδες προσφύγουν στο εφετείο, είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν η μεν εφημερίδα Γκιουντέμ 20 και η δε Μιλλέτ 30 χιλιάδες ευρώ.

Οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ είναι εφημερίδες τουρκόφωνες που εκδίδονται εβδομαδιαία και δίνουν αγώνα να σταθούνε όρθιες. Σε κάθε μια από τις εφημερίδες εργάζονται τρία άτομα. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα κάνουν όλες της δουλειές, της διανομής συμπεριλαμβανομένης. Δεν διαθέτουν επενδύσεις του τύπου τυπογραφείο κ.α.

Παρόλα αυτά είναι αλήθεια πως το δικαστήριο φαίνεται να έχει την πρόθεση να καταστρέψει και να εξαφανίσει και τις δύο εφημερίδες.

Πιστεύουμε πως αυτές οι δυσανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των εφημερίδων αποφάσεις έχουν την πρόθεση ενός χτυπήματος στην ελευθερία του τύπου.

Εμείς πάντοτε κινηθήκαμε στη βάση του θεμελιώδους καθήκοντος «της δημοσίευσης ειδήσεων και ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

Πιστεύουμε πως ενώπιον αυτών των εξελίξεων που τείνουν να μας εξαφανίσουν, έχουμε υποστεί μια μεγάλη αδικία.

Έχουμε την άποψη πως κανένα μέλος του τύπου και φορέας δεν πρέπει να μένει άφωνος μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.

Για αυτό το λόγο αρχίζουμε έναν αγώνα για την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Για όσο διαρκεί η καμπάνια μας με τίτλο ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ¨ θα έχουμε το σήμα που ετοιμάσαμε στην πρώτη μας σελίδα.

Καλούμε κάθε άτομο και φορέα που υπερασπίζεται και πιστεύει στην ελευθερία του τύπου, να στηρίξει την καμπάνια μας.

Σχόλιο: Οι αγωγές είχαν υποβληθεί από την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Όταν την συκοφαντούσαν, μάλλον πίστευαν πως είχαν ασυλία. Με υπερηφάνεια έλεγαν μάλιστα πως δεν θα ζητούσαν με τίποτε συγγνώμη. Λοιπόν καλή η μαγκιά και το θράσσος, αλλά πληρώνονται. Όσο για τις ποινές, να σημειώσουμε πως όσον αφορά τη Μιλλέτ ακόμα δεν έχει πληρώσει τίποτε ούτε καν για την καταδίκη που αφορούσε τον αγωνιστή Πομάκο Σεμπαετίν Καραχότζα. Άλλωστε κατά τα λεγόμενα του μειονοτικού δημοσιογράφου Ιλχάν Ταχσίν ¨έχουν πλάτες¨…

http://proxeneio-stop.org/

Read more...

Σε Εξέλιξη Βρίσκεται αναβάθμιση της Τουρκικής απειλής Στην Θράκη


Είχαμε από προχθές το βράδυ την πληροφορία ότι ασυνήθιστος αριθμός αρμάτων μάχης (Ελληνικών) επιχειρούσαν στην περιοχή της Ορεστειάδας. Επικοινωνήσαμε με βουλευτές και παράγοντες της περιοχής οι οποίοι διερεύνησαν το θέμα και έλαβαν την απάντηση ότι επρόκειτο για άσκηση. Ο αριθμός των αρμάτων όμως ήταν πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άσκηση, ίσως μεγαλύτερος και από την επιφυλακή των Ιμίων.

Διαβάστε τώρα το άρθρο που ακολουθεί, ίσως δίνει μία πιό λογική εξήγηση:

Υπάρχουν κάποια "μηνύματα" που πρέπει να προβληματίσουν και να μας ξυπνήσουν, ως προς την τουρκική Στρατιά έναντι του Έβρου. Πρόσφατα είχαμε παραθέσει δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο, που αναφέρονταν σε εξοπλισμούς και δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου. Σήμερα παραθέτουμε πληροφορίες για μετακινήσεις τουρκικών Μονάδων, οι οποίες δηλώνουν τις σαφείς επιθετικές προθέσεις των Τούρκων στον Έβρο.
Η ανάγκη υλοποίησης αυτών των μετακινήσεων και η λήψη της συγκεκριμένης διάταξης των τουρκικών στρατευμάτων, υποδηλώνουν την σκέψη για αιφνιδιαστική επίθεση των Τούρκων στον Έβρο, με αφορμή πιθανά επεισόδια εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητος στη Θράκη, σε συνδυασμό με εκτεταμένες εσωτερικές αναταραχές στην Ελλάδα.
Παλαιότερα είχαμε δημοσιεύσει τα περί του σχεδίου «Βαριά», εκ του οποίου φαίνεται ότι οι Τούρκοι διαπίστωσαν την αναγκαιότητα αλλαγής…διάταξης των στρατευμάτων τους για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής αιφνιδιαστικής επίθεσης. Σχετικά άρθρα: ”Η ελληνική αντίδραση στο σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά»)” και ”Εισβολή στον Έβρο προέβλεπαν τα επί μέρους πλάνα του «Σχεδίου Βαριοπούλα»”.
Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητος περίεργες επιθέσεις σε μουσουλμανικά νεκροταφεία, στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, και σε τζαμί. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τις συνεχείς αμφισβητήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, το casus belli και τις έρευνες για πετρέλαιο εκ μέρους των Τούρκων. Να αναμένουμε λοιπόν την υποκίνηση των εσωτερικών αναταραχών, λόγω δολοφονίας ενός αλλοδαπού π.χ. όπως πρόσφατα δήλωσε η Άφρα Αλ Σαλέχ; Θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο εύκολα μπορούν να στήσουν οι Τούρκοι στρατηγοί, οι οποίοι μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία βλέπουν την επιρροή τους στα τεκταινόμενα της Τουρκίας να μειώνεται, με ταυτόχρονες προβοκάτσιες σε μουσουλμανικές περιοχές;
Συγκεκριμένες τουρκικές ενέργειες αναβάθμισης της απειλής στη Θράκη:
1. Το 102 ΣΠ/2ου ΣΣ μετακινήθηκε πριν 1 χρόνο από ΚΕΣΑΝΗ προς ΟΥΖΟΥΝΚΙΟΠΡΟΥ (πιθανός χώρος τελικού προορισμού). Αυτό δίνει την δυνατότητα ( ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ) να έχει τα 2/3 του βεληνεκούς μέσα στην φίλια παράταξη αλλά και να μπορεί να προσβάλει το σύνολο της ελληνικής παράταξης.
2. Η 2η ΤΘΤ/52ης ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ μετακινήθηκε πριν ένα χρόνο από ΜΑΛΤΕΠΕ (ασιατική τουρκία) προς ΚΑΡΤΑΛΤΕΠΕ ΒΔ της ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ. Αποτελεί προώθηση κατά 52 χλμ.
3. Δημιουργήθηκε η 23η ΜΠ (καινούργια μονάδα) στην ΚΩΝ/ΠΟΛΗ για να αναλάβει την εσωτερική ασφάλεια.
4. Αυτό το χρόνο άλλαξε διοικητική υπαγωγή η 1η ΤΘΤ/52ης ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ και έγινε 1η ΤΘΤ/5ου ΣΣ και μετακινήθηκε κατά 250 χλμ από ΚΩΝ/ΠΟΛΗ προς ΜΠΑΜΠΑΕΣΚΙ 40 χλμ από ορεστιάδα. Επίσης μετακινήθηκε το ΣΜΧ ΑΠΌ ΜΠΑΜΠΑΕΣΚΙ ΠΡΟΣ ΠΙΝΑΧΙΣΑΡ.
5. Η 3η ΤΘΤ/5ου ΣΣ άλλαξε διοικητική υπαγωγή και έγινε 3η ΤΘΤ/52 ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΈΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ. Ουσιαστικά αποτελεί προώθηση της 52 τεθωρακισμένης μεραρχίας κατά 50 χλμ.
6. Η 3η ΤΘΤ ασκήθηκε τον ΑΠΡΙΛΙΟ 2010 στην περιοχή της ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ.
7. Η 52η ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ είχε αποστολή μέχρι τώρα την εσωτερική ασφάλεια. Δημιουργήθηκε η 23η ΜΠ για αυτήν την αποστολή και η 52η ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΈΝΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ αποτελεί καθαρή στρατηγική εφεδρεία της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ η οποία έχει προωθηθεί 2 φορές κατά 50 χλμ προς τα δυτικά.

πηγή: Στρατηγική

Read more...

BOMBA: Ξάνθη: Διαφήμιση της Forthnet στα τούρκικα!!!


Φαίνεται πως τελικά μετά τη Vodafone, κάποιος άλλος το έχει πάρει απόφαση να "ξυθεί στην γκλίτσα του τσομπάνη"... Δεν εξηγείται διαφορετικά...
Μετά την τελευταία πρόκληση με την σημαία της ανεξάρτητης Κρήτης, από τη Vodafone η οποία κινείται στο γνωστό κλίμα του φιλο-νεο-οθωμανισμού για να προκαλέσει με την διαφημιστική της καμπάνια μέσα στην Θράκη, και άλλη εταιρεία μπαίνει στον κόσμο των εθνικών προκλήσεων... Ποιά; H Forthnet!!
Έτσι, σήμερα 18.2.2011, στα δρομάκια της... παραδοσιακής παλιάς πόλης της Ξάνθης (όπου σιγά σιγά αρχίζει να γεννιέται το πνεύμα του Καρναβαλιού με πλήθος κόσμου να έρχεται από τις γειτονικές πόλεις) βρέθηκαν πάρα πολλές διαφημιστικές αφίσες της εταιρείας σκάνδαλο, μέσω των οποίων ψάχνει για... συνδρομητές. Φυσικά δεν είναι κακό αυτό. Αλλά...


Αλλά, το να ψάχνει για συνδρομητές σε μία πόλη της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τουρκική γλώσσα, τότε αν μη τι άλλο γίνεται προκλητική...!
Φαίνεται πως ο χώρος της διαφήμισης είναι σαν τα λεφτά. Δεν έχει ούτε πατρίδα, ούτε σεβασμό... απέναντι στους ανθρώπους που -υποτίθεται- απευθύνεται...
Μήπως πρέπει να θυμίσουμε στην τηλεφωνική εταιρεία πως η Θράκη είναι Ελληνική περιοχή, πως οι κάτοικοί της μιλάνε και γράφουν στην Ελληνική γλώσσα και πως καμία σχέση δεν έχει με την Τουρκία, πέρα από τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου που προσπαθούν να την κάνουν τουρκική;
Τελικά, μήπως και η Forthnet έχει τα χαρακτηριστικά των τούρκων προπαγανδιστών που αποσκοπούν στην σμίκρυνση και την εν γένει μείωση της Ελλάδας;
Μπορεί να είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων να βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους... Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, μήπως θα έπρεπε να πάψουν τις συνδέσεις τους όλοι οι πολίτες της Θράκης από την εν λόγω εταιρεία, για να της δείξουν ότι "πρέπει να σέβεται τα χέρια που της δίνουν ψωμί";
Εκτός και αν η συγκεκριμένη εταιρεία βγάζει περισσότερα χρήματα από άλλες πηγές, χρησιμοποιώντας αυτού του είδους τις προκλητικές διαφημιστικές καμπάνιες... που θυμίζουν να έχουν άλλου τύπου 2play περιεχόμενο...!
Το μέγεθος της πρόκλησης γίνεται τεράστιο, όταν προσέξουμε πως ο χάρτης της χώρας που διαφημίζεται η Forthnet, είναι η... Τουρκία!!! Με μία μικρή λεπτομέρεια, που προδίδει σκοπιμότητα... Στο κάτω μέρος του διαφημιστικού φυλλαδίου, χρησιμοποιούνται Ελληνικά!!!

http://trikalagr.blogspot.com/2011/02/bomba-forthnet.html#ixzz1EclP26qi


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Μήπως τελικά θα πρέπει όλοι μας εδώ στην Θράκη, ανεξάρτητα σε ποιά χώρα ανήκουμε θα πρέπει να μιλάμε ΜΟΝΟ την τουρκική, μπας και μπορέσουμε επιτέλους να συννενοηθούμε????

Read more...

ΘΡΑΚΗ : Μια σπίθα αρκεί ...Περιμένοντας την προβοκάτσια που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο


Μέχρι σήμερα ο τακτικές δημιουργίας έντασης και εντυπώσεων, από την πλευρά της Τουρκίας έχουν χαρακτηριστεί ως δεδομένες και σε πλείστες όσες των περιπτώσεων αναμενόμενες. Είναι πάγια τακτική της Άγκυρας να «δομεί» κλίμα υπέρ της, όποτε θέλει να προχωρήσει στις επιδιώξεις και τους σκοπούς της. Το «όπλο» που μεταχειρίζεται προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης αυτού του «φαινομένου», είναι οι προβοκάτσιες που πραγματοποιούνται με την βοήθεια ανθρώπων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.


Σήμερα, που η γείτονα χώρα βρίσκεται σε μία «φάση βρασμού», με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει βάλει στο στόχαστρό του τους στρατηγούς και την Εργκένεκον, θα έπρεπε να αναλογιστούμε την σοβαρή πιθανότητα δημιουργίας μίας προβοκάτσιας (είτε στη Ρόδο είτε στην Θράκη). Δεν θα είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε η και η τελευταία φορά που η Τουρκία θα «επιχειρήσει» εντός της Ελλάδας μία ενέργεια που θα την «βολέψει». Και το μόνο σίγουρο είναι πως μία ισχυρή προβοκατόρικη ενέργεια (κυρίως στη Θράκη), βολεύει τόσο τους στρατηγούς, όσο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να κάνουν επίδειξη ισχύος και ταυτόχρονα να εκτονώσουν την μεταξύ τους ένταση (η οποία δεν προβλέπεται να τερματιστεί με τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν τον Ιούνιο).

Η μεγαλύτερη τουρκική προβοκάτσια στην Ελλάδα έγινε πριν το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, όταν πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (μουσουλμάνος από την Ελληνική Θράκη) είχε τοποθετήσει βομβιστικό μηχανισμό στο «σπίτι του Κεμάλ» στην Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα αυτής της προβοκάτσιας ήταν μία νύχτα βίας κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, με ανυπολόγιστες καταστροφές Ελληνικών περιουσιών, βιασμούς, ξυλοδαρμούς και άλλα χαρακτηριστικά της κλασσικής τουρκικής συμπεριφοράς. Ακολούθησε ο διωγμός Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να επιτευχθεί ο κύριος στόχος που ήταν η υφαρπαγή Ελληνικών περιουσιών και η μείωση του Ελληνικού πληθυσμού που κρατούσε μεγάλο (αν όχι τεράστιο) μέρος της οικονομίας της Πόλης.

Από τότε ακολούθησαν πολλές άλλες προβοκάτσιες με την σιωπηρή ανοχή της Ελληνικής πλευράς, η οποία αυστηρά καθοδηγούμενη και σαφέστατα εντελλόμενη από τις ΗΠΑ, κρατούσε χαμηλούς (έως μηδενικούς) τόνους στην τουρκική προκλητικότητα. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τουρκία (βλ. βάσεις) ήταν σαφέστατα ισχυρότερα από ότι στην Ελλάδα, της οποίας οι πολιτικοί ήταν εξάλλου πολύ πρόθυμοι στο να πραγματοποιούν τις «επιθυμίες» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τελευταία, οι προβοκάτσιες που πραγματοποιούνται είναι χαμηλού επιπέδου, γίνονται σε μουσουλμανικά τεμένη και σκοπεύουν περισσότερο στην εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των μουσουλμάνων της Θράκης και στην συσπείρωσή τους γύρω από την «προστάτιδα» του Ισλάμ, Τουρκία.

Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περίεργες επιθέσεις σε μουσουλμανικά νεκροταφεία, στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, και σε τζαμί. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τις συνεχείς αμφισβητήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, το casus belli και τις έρευνες για πετρέλαιο εκ μέρους των Τούρκων.

Να αναμένουμε λοιπόν την εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο εύκολα μπορούν να στήσουν οι Τούρκοι στρατηγοί, οι οποίοι μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία βλέπουν την επιρροή τους στα τεκταινόμενα της Τουρκίας να μειώνεται, με ταυτόχρονες προβοκάτσιες σε μουσουλμανικές περιοχές;

Για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν, αλλά και σε μία Βαλκανική που δείχνει σαφείς τάσεις «θέρμανσης» του ισλαμισμού (αλλά και του εξτρεμισμού) και με μία επίσημη γραμμή της νέο-οθωμανικής πολιτικής Νταβούτογλου, οι ημέρες που πρόκειται να διανύσουμε είναι κάτι περισσότερο από πονηρές και δυστυχώς πλησιάζουν πολύ στο να μετατραπούν σε… λίαν επικίνδυνες.

Η άποψη του βουλευτή Ιωάννη Κοραντή
Για την πιθανότητα μίας προβοκάτσιας στην ευαίσθητη χρονική περίοδο που ζούμε, και ειδικά για την εκτέλεση ενός τέτοιου εγχειρήματος στην περιοχή της Θράκης, επικοινωνήσαμε και ρωτήσαμε τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ιωάννη Κοραντή, ειδικό σε θέματα ασφάλειας (λόγω και της εμπειρίας του σαν διπλωμάτης, αλλά και σαν διοικητής της ΕΥΠ).

«Το θέμα είναι πολύπλευρο και θέλει προσοχή. Εξ αρχής να διευκρινίσω ότι δεν αποκλείω τουρκική προβοκάτσια, γενικά στον ελληνικό χώρο, είτε στον χερσαίο, είτε στον θαλάσσιο ή ακόμη και στον εναέριο, ενώ νομίζω ότι πρέπει να προσεχθεί ειδικότερα η Θράκη.
Αρχικά, θα πρέπει να ερευνηθεί εάν σήμερα ο Τούρκος Πρόξενος υποχρεούται να κινείται μόνο στην Εθνική οδό ή την Εγνατία και υπό ποιές προϋποθέσεις (προηγούμενη άδεια του ΥΠΕΞ ή απλή ενημέρωση του "για λόγους ασφαλείας") Παλαιότερα ίσχυαν σφιχτές προϋποθέσεις, έχω όμως την αίσθηση ότι αυτές είτε έχουν ρητά αρθεί είτε έχουν περιπέσει -κακώς έστω- σε αχρησία. Και αυτό αποτελεί ένα θέμα διερεύνησης, αφού οι ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων για το συγκεκριμένο θέμα κινούνται μέσα σε ομίχλη»…
Πώς μπορεί, άραγε, η Άγκυρα να αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις προβοκάτσιας (αγαπημένες επιχειρήσεις της ΜΙΤ);
Τι μπορεί να γίνει και να προκαλέσει σάλο, δημιουργώντας πρόβλημα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τοποθετώντας την Ελλάδα σε δυσμενή θέση;
Ποιού επιπέδου προβοκάτσια μπορεί να δείχνει την Ελλάδα ως μία χώρα επιτιθέμενη κατά της «ειρηνικής» Τουρκίας;
Αν και οι Ελληνικές υπηρεσίες (παρά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό ελέω Παυλόπουλου και Χρυσοχοΐδη) έχουν «κλείσει» κάθε πιθανότητα για μία τέτοιου είδους προβοκάτσια, εμείς εντοπίζουμε ένα «κενό», το οποίο δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί σε καμία περίπτωση εάν η Άγκυρα αποφασίσει να πολώσει σε υψηλότατο επίπεδο την σχέση της με την Αθήνα.

Σαρνίτς: Ο απόλυτος στόχος μίας προβοκάτσιας από τη ΜΙΤ
Δεδομένης της «τάσης» του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, του κυρίου Σαρνίτς, να κυκλοφορεί σε ολόκληρη τη Θράκη χωρίς να τηρεί το πρωτόκολλο ασφαλείας (που ορίζει σαφέστατα ότι πρέπει να κινείται ΜΟΝΟ σε εθνικές οδούς και στην Εγνατία Οδό), θεωρούμε πως αυτή ακριβώς η παραβατική τάση του εν λόγω προξένου μπορεί να καταστεί αφορμή δημιουργίας ισχυρής προβοκάτσιας.
Με μία πρώτη ματιά διαπιστώνεται πως τα συνοδευτικά οχήματα του τουρκικού προξενείου, αλλά και των Ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, εξασφαλίζουν την αποφυγή ακόμη και τροχαίου ατυχήματος κατά τις μετακινήσεις του κυρίου Σαρνίτς. Όμως, τι θα συμβεί εάν ο τούρκος πρόξενος πυροβοληθεί από κάποιο άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας ή από έναν παρακείμενο μουσουλμάνο (π.χ. ελεύθερο σκοπευτή) που θα βρίσκεται σε κάποια περιοχή επίσκεψης του τούρκου προξένου; Μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου μίας τέτοιας προβοκάτσιας, την οποία ούτε ο ίδιος ο Σαρνίτς μπορεί να αρνηθεί, αφού και ο ίδιος προέρχεται από τις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) της Τουρκίας;

Τι συνέπειες μπορούν να υπάρξουν για την Ελλάδα;
Τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επίθεσης κατά του τούρκου προξένου;
Ποιός θα κατηγορηθεί; Μήπως κάποιος χριστιανός κάτοικος της περιοχής όπου θα εκτελεσθεί η προβοκάτσια; Κάποιος που θα συγκεντρώνει τα «ικανά στοιχεία» φιλελληνισμού, που θα τον τοποθετήσουν στην θέση του «εκτελεστή»;
Μήπως κάποιοι θα προτιμήσουν να κλείσουν τα μάτια απέναντι στις προσωπικές τους ευθύνες και θα ψάξουν για εξιλαστήρια θύματα, αντί να αντιμετωπίσουν την τάση των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών να δημιουργούν προβλήματα (ιδιαίτερα στις γείτονες με την Τουρκία χώρες);
Γιατί συνεχίζει η Ελληνική κυβέρνηση να επιτρέπει στον κύριο Σαρνίτς να κυκλοφορεί σε περιοχές που δεν του επιτρέπεται;
Γιατί αφήνεται η χώρα μας στο έλεος μίας τέτοιας πιθανής προβοκάτσιας;
Τι μπορεί να προκαλέσει το ίδιο το γεγονός σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στον χώρο του Αιγαίου;
Μπορεί μία τέτοιου επιπέδου ενέργεια να προκαλέσει θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών;
Μπορεί, τέλος, να απαντήσει κανείς στο ερώτημα: Γιατί πρέπει να εκτίθεται –τελείως αδικαιολόγητα- η χώρα μας, στις πιθανές ορέξεις δημιουργίας – εκτέλεσης μίας ύψιστου επιπέδου προβοκάτσιας εις βάρος της Ελλάδας;
Περιμένουμε από βουλευτές -που ευαισθητοποιούνται σε θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος- να ρωτήσουν τους αρμόδιους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, τι προτίθεται η κυβέρνηση να πράξει ώστε να μηδενίσει την πιθανότητα δημιουργίας ισχυρότατου διπλωματικού επεισοδίου, το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα ισχυρής διπλωματικής και πολιτικο-στρατιωτικής εκμετάλλευσης στην Άγκυρα.

Κωνσταντίνος Μιχαήλ

http://trikalagr.blogspot.com/2011/02/blog-post_7167.html#ixzz1EcknGQiV

Read more...

Τον εκτουρκισμό των Πομάκων προωθεί η κυβέρνηση με σειρά αψυχολόγητων μέτρων


Πολλαπλά ερωτηματικά για τις αληθινές προθέσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προκύπτουν από τις εξαγγελίες του Γεώργιου Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στο ορεινό πομακοχώρι Δημάριο της Ξάνθης, γνωστό για την ταύτιση του σε μεγάλο ποσοστό με τις θέσεις του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τους κατοίκους του χωριού, εξήγγειλε την προφορική εξέταση των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να πάρουν άδεια οδήγησης, στην μητρική τους γλώσσα την οποία όμως την ταύτισε με την τουρκική.

Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός «διέγραψε» με μία δήλωση του τη γλώσσα που ομιλούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Πομάκοι, ταυτίζοντας τους με τους τουρκογενείς της περιοχής.

Επίσης ο πρωθυπουργός, υποσχέθηκε ότι στα ΚΕΠ και κατ’ επέκταση σε όλους τους φορείς παροχής υπηρεσιών που λειτουργούν σε περιοχές με μουσουλμάνους κατοίκους, θα προσλαμβάνονται υπάλληλοι οι οποίοι εκτός από την Ελληνική, θα μιλάνε και την Τουρκική γλώσσα.

Τέλος εξήγγειλε την ενίσχυση της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσα στα δημοτικά σχολεία των μουσουλμάνων της Θράκης. Με λίγα λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός «διαγράφει» για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε την γλώσσα των Πομάκων, αφού μέσα σε ένα χωριό που κατοικείται από Πομάκους ταύτισε τη μητρική τους γλώσσα με την τουρκική.

Δεύτερον τόσο με το θέμα της γλώσσας για τις προφορικές εξετάσεις του διπλώματος οδήγησης, όσο και με το τουρκόφωνο προσωπικό των ΚΕΠ, εισάγει έμμεσα την τουρκική γλώσσα σαν κρατική γλώσσα συναλλαγών, δηλαδή σαν την ντε φάκτο επίσημη κρατική γλώσσα, παράλληλα με την Ελληνική στην Θράκη!

Δηλαδή εντός του ελληνικού εδάφους υπάλληλοι του κράτους, θα εξυπηρετούν Έλληνες πολίτες που το ελληνικό κράτος δεν φρόντισε να τους παράσχει την κατάλληλη παιδεία, να συναλλάσσονται με μία γλώσσα που σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι άγνωστη.

Αντί η ελληνική κυβέρνηση να ενθαρρύνει τους Πομάκους να μάθουν Ελληνικά κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις και οι ίδιοι το ζητούν επίμονα, αντί να φροντίσει πραγματικά για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν παραμεληθεί από την ελληνική Πολιτεία, αντί να ανακοινώσει πως στα σχολεία θα μπει η Πομακική γλώσσα και θα βγει η αυθαίρετη και ξενική για αυτούς Τουρκική γλώσσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενθάρρυνε όλη την μειονότητα στη Θράκη να μάθει Τουρκικά.

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ταυτίζει την μητρική γλώσσα των Πομάκων με την τουρκική, τι άλλο μπορεί να ζητήσει το τουρκικό προξενείο.

Για την ιστορία αξίζει να διαβάσει ο πρωθυπουργός της χώρας, την επιστολή διαμαρτυρίας που του είχαν στείλει πριν από αρκετούς μήνες οι Πομάκοι γονείς και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ», όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά τους και το ζήτημα της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Δεν θέλουμε να μάθουμε τουρκικά κύριε πρωθυπουργέ

17.03.2010

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων νομού Ξάνθης, τονίζοντας πως το επίσημο ελληνικό κράτος τους υποχρεώνει να μάθουν τουρκικά, μία γλώσσα που όπως τονίζουν «δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ».

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τονίζουν:

«Το ελληνικό κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λοζάνης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από μας και τα παιδιά μας όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική μας γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική, και μας επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούμε και δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε, δηλαδή την τουρκική», τονίζουν τα μέλη του συλλόγου και προσθέτουν: «Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ανήκουν και τα μέλη του συλλόγου μας, που έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι της Ελλάδας».

Και συνεχίζουν λέγοντας ότι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή όπως αναφέρουν ζητούν «Tο δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό,τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τώρα, όταν στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα μαθησιακά χρόνια τους τα παιδιά μας διδάσκονται μια γλώσσα που δεν μιλούν και δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιό τους;».

Οι αλήθειες για τα δημόσια σχολεία στα Πομακοχώρια με αριθμούς
Στην επιστολή του το Δ.Σ. του συλλόγου θυμίζει το παράδειγμα των δημόσιων (μη μειονοτικών) γυμνασίων και λυκείων στα Πομακοχώρια, για τα οποία όπως αναφέρεται, «ενώ ξεκίνησαν με 15 μαθητές και πόλεμο από πολλές πλευρές, τα σχολεία αυτά κατά το σχολικό έτος 2008-9 είχαν:

Γυμνάσιο Σμίνθης 145 μαθητές

Γυμνάσιο Γλαύκης 140 μαθητές

Λύκειο Γλαύκης 150 μαθητές

Τεχνικό Λύκειο Γλαύκης 60 μαθητές

Γυμνάσιο Θερμών 25 μαθητές

με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους. Η σιωπηλή ή φανερή, σκόπιμη ή μη σκόπιμη, άρνηση ή αδράνεια του υπουργείου Παιδείας, των αρμοδίων φορέων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και εν τέλει του ελληνικού κράτους της στοιχειώδους δημοτικής εκπαίδευσης των παιδιών μας αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και στην πομακική ως μητρική τους, αποτελεί στην πραγματικότητα άρνηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των Πομάκων, του δικαιώματός μας στην παιδεία και στην μόρφωση, της αξιοπρέπειάς μας ως πολιτών αυτής της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει η ελληνική Πολιτεία να βρει τον τρόπο και τα μέσα να αλλάξει άμεσα αυτήν την κατάσταση και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Δεν αρνούμαστε σε κανέναν από τους Πομάκους της πατρίδας μας το δικαίωμα να στέλνει τα παιδιά του στα μειονοτικά σχολεία για να μορφώνονται και στην τουρκική γλώσσα, ακόμη και εάν αυτός δεν την μιλά στο σπίτι του, εφόσον φυσικά επιθυμεί εκπαίδευση και στην τουρκική γλώσσα. Ζητούμε όμως και εμείς από το ελληνικό κράτος, αλλά και από όλους τους συμπατριώτες μας μουσουλμάνους και μη, πομακόφωνους, τουρκόφωνους και ελληνόφωνους, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι αισθάνονται φυλετικά Έλληνες, Τούρκοι ή Πομάκοι, να σεβαστούν το δικαίωμά μας να μορφώνονται τα παιδιά μας αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και στην μητρική μας γλώσσα, την πομακική. Όποια δικαιώματα απολαμβάνουν και ζητούν οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Ελλάδας για την γλώσσα και παιδεία τους, τα ίδια δικαιώματα ζητούμε και εμείς για τους πομακόφωνους μουσουλμάνους της Ελλάδας, μία μεγάλη μερίδα των οποίων εκπροσωπούμε.

Τι ζητούν οι Πομάκοι της Ξάνθης

1. Την ίδρυση δημόσιων, μη μειονοτικών, σχολείων σε όλα τα πομακοχώρια και την παράλληλη λειτουργία τους με τα μειονοτικά. Τελικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι να προσφέρει σε κάθε Πομάκο, ανεξάρτητα του τι αισθάνεται φυλετικά, το δικαίωμα να επιλέξει την γλώσσα στην οποία θα μορφωθεί το παιδί του. Έτσι, όσοι γονείς επιθυμούν αποκλειστικά ελληνική Παιδεία για τα παιδιά τους, θα μπορούν να τα στέλνουν στο δημόσιο σχολείο και όσοι θέλουν να μορφωθούν τα παιδιά τους και στα τουρκικά, να τα στέλνουν στο υπάρχον μειονοτικό.

2. Την εισαγωγή στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Θράκης της διδασκαλίας του Κορανίου για τους μουσουλμάνους μαθητές.

3. Την γενίκευση της προσχολικής αγωγής στην ελληνική γλώσσα, με την ίδρυση παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και δημόσιων νηπιαγωγείων σε όλα τα πομακοχώρια.

4. Την άμεση λειτουργία των τεσσάρων δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων, που ορθώς έπραξε και ίδρυσε ο προκάτοχός σας στο υπουργείο Παιδείας στα τέσσερα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. Αναμένουμε από εσάς την υλοποίηση της λειτουργίας των τεσσάρων αυτών σχολείων που έχουν συσταθεί.

5. Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της Μάνταινας, που εκκρεμεί από το 2006, για ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) σχολείου.

6. Την δημιουργία πιλοτικών σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα (πομακική) και πολιτισμό, παράλληλα με την ελληνική. Η καταγραφή της έχει ήδη προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ σήμερα πλέον υπάρχουν και Πομάκοι, αλλά και μη Πομάκοι (χριστιανοί) εκπαιδευτικοί, με γλωσσολογική παιδεία και επαρκή γνώση της πομακικής γλώσσας, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας της στα σχολεία, έστω και μέσω πιλοτικών προγραμμάτων. Στα ίδια σχολεία να χρησιμοποιείται η πομακική, παράλληλα με την ελληνική κατά την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων.

7. Την επίσημη και συστηματική καταγραφή της πομακικής γλώσσας από το ελληνικό κράτος, από επιτροπή επιστημόνων που διαθέτουν την σχετική παιδεία και γνώση, με την επίσημη καθιέρωση ειδικού αλφαβήτου, με βάση το ελληνικό αλφάβητο, προκειμένου να διδαχθεί στα σχολεία, αλλά και να χρησιμοποιείται δημόσια παράλληλα με την ελληνική, για να καλύψει τις ανάγκες διγλωσσίας. Στην καταγραφή της πομακικής μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν και αρμόδια τμήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Α.Π.Θ., Δ.Π.Θ., ΕΠΑΘ).

8. Την συνεργασία της ελληνικής Πολιτείας με τον σύλλογό μας για την επίσημη καταγραφή και είσοδο της πομακικής γλώσσας στα σχολεία και στην δημόσια ζωή του τόπου, στην θέση της τουρκικής γλώσσας. Ο σύλλογός μας έχει υπόψη του κατάλληλα εκπαιδευμένα πρόσωπα και μπορεί να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ελληνική Πολιτεία για την υλοποίηση του σκοπού αυτού και είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί της, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια.

9. Τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης από το ελληνικό κράτος για την θρησκευτική (και όχι εθνική) μουσουλμανική μειονότητα των Πομάκων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το άρθρο 40 της συνθήκης προβλέπει: «Οι Τούρκοι υπήκοοι, οι ανήκοντες εις μη μουσουλμανικάς μειονότητας, … θα έχωσι ιδίως ίσον δικαίωμα να συνιστώσι, διευθύνωσι και εποπτεύωσι … σχολεία και λοιπά εκπαιδευτήρια, μετά του δικαιώματος να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των…». Εξάλλου το άρθρο 45 της ίδιας συνθήκης προβλέπει: «τα αναγνωρισθέντα διά των διατάξεων του παρόντος τμήματος δικαιώματα εις τας εν Τουρκία μη μουσουλμανικάς μειονότητας, αναγνωρίζονται υπό της Ελλάδος εις τας εν τω εδάφει αυτής ευρισκομένας μουσουλμανικάς μειονότητας».

Μητρική γλώσσα είναι για μας τα πομακικά, και όχι τα τουρκικά, που μας έχουν επιβληθεί. Μέχρι να αρχίσει η διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας δεν επιθυμούμε να την αντικαταστήσει καμία άλλη γλώσσα εκτός από την ελληνική.

Το υπόμνημα που υπογράφουν για το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης ο πρόεδρος Ταχήρ Κόντε, η γραμματέα Αλιέ Εφέντη και ο ταμίας Χαμδή Εφέντη, κοινοποιήθηκε επίσης στους, αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Θεόδωρο Πάγκαλο, γενική γραμματέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης Θεοδώρα Κόκλα, πρόεδρο Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, γεν. γραμματέα ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη, πρόεδρο Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, βουλευτή Ν.Δ. Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό, Καπνεργατών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η 'σκληρή' Ουάσιγκτον, η πονηρή Άγκυρα και η υπάκουη Αθήνα


Του Σάββα Καλεντερίδη

Το 2002-2003 ήταν χρονιά-καμπή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αφού τότε η αμερικανική διοίκηση προσπαθούσε να πείσει την αντίστοιχη τουρκική ή για την ακρίβεια του κεμαλικό κατεστημένο, που εκφράζεται κυρίως μέσα από το στρατό και το βαθύ κράτος, να συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν και του καθεστώτος του.

Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις των Αμερικανών έγιναν στην κυβέρνηση Ετζεβίτ, η οποία, ως ελεγχόμενη απόλυτα από το στρατό και το βαθύ κράτος, ήταν κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε επέμβαση στο Ιράκ, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, μια τέτοια επέμβαση θα γκρέμιζε το κράτος-έθνος του Ιράκ και θα άνοιγε ανεπιστρεπτί το δρόμο για την ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ. Ακολούθησε η άνοδος στην εξουσία του ΑΚΡ και του Αμπντουλλάχ Γκιούλ πρώτα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια.

Οι κύριες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας έγιναν με συνομιλητή τον τότε πρωθυπουργό Αμπντουλλάχ Γκιούλ από τη μια πλευρά και τον Πωλ Γούλφοβιτς από την άλλη.
Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις σελίδες της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten, που στηρίζεται σε ντοκουμέντα που διέρρευσαν στο WikiLeaks, στις συνομιλίες αυτές οι ΗΠΑ πρότειναν στην Άγκυρα βοήθεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν εγγυήσεις για τη μη ίδρυση κουρδικού κράτους. Η αμερικανική πλευρά, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ξεκάθαρα προς την Άγκυρα ότι «σε περίπτωση που απορρίψετε την αμερικανική πρόταση, δεν μπορούμε να ξέρουμε τί θα γίνει στο Ιράκ», πάντα σε σχέση με την πορεία του Κουρδικού.
Η νορβηγική εφημερίδα δημοσίευσε την 18η Φεβρουαρίου 2011 τα πρακτικά των συζητήσεων που έγιναν στις 3 Δεκεμβρίου 2002 μεταξύ του υφυπουργού άμυνας Πωλ Γούλφοβιτς, του υφυπουργού εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν και του Τούρκου πρωθυπουργού Γκιούλ. Οι διάλογοι παρουσιάζονται ως εξής:

WOLFOWİTZ: Ο κ. Μπους έστειλε εμένα και τον κ. Γκρόσμαν για να συζητήσουμε πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση εναντίον του Ιράκ. Γνωρίζω (αντιλαμβάνομαι) ότι αναλάβατε τα καθήκοντά σας πριν από λίγο διάστημα. Όμως είναι ανάγκη η Τουρκία να λάβει το συντομότερο δυνατό μια απόφαση για το θέμα. Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας και στη φάση της προετοιμασίας και στη φάση της εκτέλεσης της επιχείρησης. Ζητούμε τα εξής από την τουρκική κυβέρνηση:
- Να γίνουν συνομιλίες επί των σχεδίων της επιχείρησης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών
- Να αρχίσουν άμεσα οι επιθεωρήσεις από πλευράς μας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας
- Να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας
- Να συμμετέχουν στην επιχείρηση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
- Να γίνει αποδεκτή η συγκρότηση μιας κοινής συμμαχικής δύναμης, στην οποία να είναι δυνατή και η συμμετοχή της Αγγλίας
- Πρέπει να λάβουμε άμεσα μια απάντηση από την Τουρκία για την υποστήριξη που απαιτείται (εκ μέρους μας) εναντίον των τρομοκρατών που σταθμεύουν στο Βόρειο Ιράκ. Γιατί αν δεν καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση επιχείρησης από Βορρά, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα προσανατολιστεί για επιχείρηση από Νότο
-Οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, θεωρούνται κόκκινες γραμμές και για μας. Οι γραμμές αυτές είναι οι εξής:
- Δια προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ
- Δεν θα επιτραπεί η ίδρυση κουρδικού κράτους
- Θα προστατευθούν τα δικαιώματα και η ευημερία των Τουρκομάνων
- Το Κιρκούκ και η Μοσούλη θα παραμείνουν στη διοίκηση της Βαγδάτης
- Τα πετρέλαια του Ιράκ θα ελέγχονται από την κεντρική διοίκηση του Ιράκ.
Η Τουρκία έχει να κερδίσει πολλά από μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ. Γνωρίζουμε τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Τουρκίας για τους οικονομικούς κινδύνους που θα υπάρξουν γι’ αυτήν από την επιχείρηση στο Ιράκ. Για το λόγο αυτό προτείνουμε το εξής πακέτο οικονομικής βοηθείας προς την Τουρκία:
- Παροχή 2 δις δολαρίων εντός δυο ετών από το Ταμείο Οικονομικής Υποστήριξης και από το Ταμείο Στρατιωτικής Βοήθειας Ξένων Χωρών
- Παροχή δωρεάν πετρελαίου αξίας 1 δις δολαρίων
- Παροχή βοήθειας 500 εκατ. Δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό
- Παροχή βοήθειας 355 δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και την τοποθέτηση συστημάτων αεροπορικής άμυνας στις αεροπορικές βάσεις Ιντζιρλίκ και Ικονίου, με την ανακοίνωση της υποστήριξης της Τουρκίας, αν δεν συμμετέχει στον πόλεμο.
Σε περίπτωση που η Τουρκία απορρίψει την πρότασή μας αυτή, ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, κάτι που θα αυξήσει το κόστος για τις ΗΠΑ. Επί πλέον, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τί μπορεί να επακολουθήσει στο Βόρειο Ιράκ. Περιμένουμε από σας άμεση απάντηση. Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου...

ABDULLAH GÜL: Μέχρι το τέλος της εβδομάδος; Η Τουρκία είναι επί δεκαετίες στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Και η Τουρκία επιθυμεί να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη σχέση. Όμως η κυβέρνησή μας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μου έχουν γίνει μόνο δυο ενημερώσεις για το εν λόγω θέμα. Φυσικά είναι ένα θέμα που το παρακολουθούσαμε από πριν, όμως όταν αναλαμβάνεις κυβερνητικά καθήκοντα τα πράγματα αλλάζουν. Επιπλέον, στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης και άλλες εξελίξεις που μας ασκούν πιέσεις, όπως το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Αννάν στην Κύπρο. Το καθεστώς του Ιράκ είναι ένα κακό καθεστώς, ο (ιρακινός) λαός υπέφερε πολλά απ’ αυτό. Δεχόμαστε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι κίνδυνος και για την Τουρκία και για την ευρύτερη περιοχή. Δεν θέλουμε πόλεμο, όμως κατανοούμε και τις δικές σας ανησυχίες. Για να μιλήσουμε δε ξεκάθαρα, για να λάβουμε μια πολιτική απόφαση, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Απαιτείται χρόνος για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Μπορεί να πούμε ναι σε όλα τα αιτήματά σας, όμως θα πρέπει να εργαστούμε ακόμα περισσότερο πάνω σ’ αυτό το θέμα, ενώ θα πρέπει να το φέρουμε και στη βουλή για έγκριση και να εργαστούμε για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Η Τουρκία έχει εκατομμύρια ανέργους. Η οικονομία μας είναι εύθραυστη. Θα συνεργαστούμε, ναι θα συνεργαστούμε, όμως ο δικός μου υπουργός άμυνας και ο υπουργός εξωτερικών γνωρίζουν λίγα πράγματα για το θέμα. Θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο πάνω σ’ αυτό.
(Παρεμβαίνει ο υφυπουργός εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και λέει: «Δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση πάνω σ’ αυτό το θέμα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την 12 Δεκεμβρίου, που περιμένουμε να λάβουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Αν δεν λάβουμε την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η απόφασή μας για συμμετοχή στην επιχείρηση του Ιράκ».)

GROSSMAN: Ο πρόεδρος Μπους καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για το θέμα αυτό. Να είστε σίγουροι για την υποστήριξη μας μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου για το θέμα αυτό. Και στο θέμα της Κύπρου, θέλουμε να δώσετε ξεκάθαρη υποστήριξη στο Σχέδιο Αννάν.

GÜL: Πάνω στο θέμα αυτό μιλάμε με τον Ραούφ Ντενκτάς.

WOLFOWITZ: Τα νούμερα που αναφέραμε για την οικονομική βοήθεια που θα σας προσφέρουμε, μη τα ανακοινώνεται στην κοινή γνώμη. Μπορείτε να πείτε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρέχουν βοήθεια στην Τουρκία.

Για όσους δεν θυμούνται το τί επακολούθησε, να υπενθυμίσουμε εμείς:
-Η Τουρκία στις 15 Δεκεμβρίου έλαβε την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
-Οι ΗΠΑ μετέφεραν στρατεύματα με πλοία τα οποία περίμεναν ανοικτά των Αδάνων και της Μερσίνας την απόφαση της τουρκικής κυβερνήσεως για να αποβιβαστούν στη Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα και να ανοίξει το λεγόμενο Βόρειο Μέτωπο.
-Η τουρκική κυβέρνηση, κωλυσιεργώντας και εμπαίζοντας τις ΗΠΑ, έφερε την 1η Μαρτίου 2003 το θέμα στη βουλή, η οποία απέρριψε το σχέδιο συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ.
-Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την επιχείρησή τους, ανοίγοντας μόνο το Νότιο Μέτωπο, γεγονός που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και εκατοντάδες νεκρούς στον αμερικανικό στρατό, αφού η αντίσταση βόρεια της Βαγδάτης συνεχίστηκε επί χρόνια, ακριβώς επειδή δεν είχε ανοίξει το Βόρειο Μέτωπο.
Για όσους δε αναρωτιούνται ποιο ήταν το κόστος που πλήρωσε η Τουρκία για τον εξευτελισμό των ΗΠΑ, υπενθυμίζουμε ότι αυξήθηκε η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα στο θέμα της Ε.Ε., υποστηρίχτηκαν έμπρακτα οι προσπάθειες της Άγκυρας για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ καθώς και η οικονομική διείσδυση των Τούρκων στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), συνεχίστηκε η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα όσον αφορά στις παράλογες απαιτήσεις και προκλήσεις της στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο....
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μπους, για να ανταμείψει την Ελλάδα που παραχώρησε χωρίς καν να διαπραγματευτεί τη βάση της Σούδας στις ΗΠΑ για την παροχή εξαιρετικά κρίσιμης υποστήριξη στην επιχείρηση στο Ιράκ, λίγο μετά ...αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.
Αυτά προς το παρόν για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ, μια υπόθεση που προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων και που πρέπει να αποτελέσει μάθημα για εκείνους τους πολιτικούς και διπλωμάτες της Ελλάδος που θεωρούν ότι η μόνιμη συμπεριφορά ‘καλού και υπάκουου παιδιού’ απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την 21 Φεβρουαρίου 2011

Read more...

Τουρκική στρατιωτική κινητικότητα στις νοτιοανατολικές επαρχίες


Ενισχύονται οι δραστηριότητες των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας στις ορεινές περιοχές Hozat και Ovacık του Νομού Tunceli, μολονότι επικρατούν θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -15 μέχρι -20 βαθμούς κελσίου και το ύψος του χιονιού κυμαίνεται στο 1,5 μέτρο περίπου. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις συμμετέχει η 51η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού συνεπικουρούμενη από την Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής του Νομού, ενώ συγχρόνως παρατηρούνται και πολλές μετακινήσεις δυνάμεων με ελικόπτερα και επιθετικά ελικόπτερα Cobra έχουν ήδη προβεί σε συνεχείς βομβαρδισμούς όλων των σπηλιών και των χρησιμοποιουμένων από αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ διαβάσεων και διόδων που βρίσκονται σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Οι Τουρκικές Αρχές ενόψει της λήξης του χειμώνα, εντείνουν από τώρα την παρουσία τους, με σκοπό να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη αυτονομιστών ανταρτών).

http://www.strategyreport.gr/?p=7419#more-7419

Read more...

Εξαγωγικό ενδιαφέρον για το τουρκικό MALE UAV ANKA


Παρα το γεγονός ότι το πρωτότυπο του τουρκικού MALE UAV ANKA της κρατικής εταιρείας ΤΑΙ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των πτητικών δοκιμών η εταιρεία έχει ήδη λάβει τις πρώτες ενδείξεις ενδιαφέροντος για το σύστημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου 3-4 χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του UAV ANKA χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την ΤΑΙ αυτή την περίοδο κατασκευάζονται πέντε συνολικά αεροχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις δοκιμές.

Κατά τις τουρκικές πηγές το UAV ANKA θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσου συστήματα αυτής της κατηγορίας από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Παράλληλα η τουρκική εταιρεία ετοιμάζει για το 2012 την παρουσίαση της εξοπλισμένης με βλήματα και ρουκέτες έκδοσης του UAV ANKA.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Υποχώρησε η Άγκυρα στις απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων - Τους δίνει οικονομική βοήθεια


Η Τουρκία θα παραχωρήσει μεγάλη οικονομική βοήθεια προς το καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσούκ. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την πρόσφατη κόντρα για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Άγκυρα στους Τουρκοκύπριους.

Ο Κιουτσούκ δήλωσε ότι εντός του 2011 θα δοθούν για επενδύσεις 255 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 140 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμα 300 εκατ. θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ανέφερε ακόμα ότι στις συζητήσεις που είχε ο ίδιος στην Άγκυρα αποφασίστηκε ότι εταιρείες των Κατεχομένων θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς για ανάληψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων στην Τουρκία, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο κύκλος εργασιών τους.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμενω στηρίζει τους πραξικοπηματίες αξιωματικούς


Ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Işık Koşaner και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων πραγματοποίησαν επίσκεψη στις στρατιωτικές φυλακές Hasdal όπου κρατούνται οι συλληφθέντες στα πλαίσια της υπόθεσης Εrgenekon, συνολικά 24 Στρατηγοί και Ναύαρχοι και 102 αξιωματικοί εν ενεργεία. Η επίσκεψη αυτή που πραγματοποίησε ο Στράτηγος Koşaner μαζί με τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Erdal Ceylanoğlu, τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Eşref Uğur Yiğit, τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχο Hasan Aksay και με τον Γενικό Διοικητή της Στρατοχωροφυλακής Στρατηγό Necdet Özel, σχολιάστηκε από στρατιωτικούς κύκλους ως μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους αξιωματικούς.

Η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέβη στη φυλακή με στρατιωτικό ελικόπτερο, συνοδεία του διοικητή 1ης Στρατιάς Στρατηγού Hayri Kıvrıkoğlu. Η επίσκεψη κράτησε 3,5 συνολικά ώρες στη διάρκεια της οποία υπήρξαν εκτεταμένες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων των Αρχηγών με τους κρατούμενους. Στις δηλώσεις του μάλιστα κατά την αποχώρηση από τη φυλακή, ο Στρατηγός Koşaner έκανε λόγο για σημαντικό παρασκήνιο το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να φωτίσουν, ενόψει και της επικείμενης συνάντησής του με το πρωθυπουργό Erdogan.
Σημειώνεται πως χθες πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα, συγκέντρωση και πορεία των συγγενών των φυλακισμένων αξιωματικών, στην οποία συμμετείχε και ένα πλήθος 15.000 πολιτών. Κατά την πορεία, οι διαδηλωτές τραγούδησαν στρατιωτικά εμβατήρια.

strategyreport

Read more...

Η Τουρκία στέλνει φρεγάτα και 2 επιβατηγά πλοία στη Λιβύη


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

- H Toυρκία, στέλνει 2 επιβατικά πλοία και μία φρεγάτα για να παραλάβουν τους Τούρκους που παραμένουν εγκλωβισμένοι από τα γεγονότα στη Λιβύη. Τα πλοία ήδη έχουν ξεκινήσει να κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο και αναμένεται να φτάσουν στη Λιβύη στο μεσημέρι της Τρίτης. Ένα αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που προσγειώθηκε χθες στην Τρίπολη μετέφερε τους πρώτους τούρκους πολίτες στην Κων/πολη. Όμως σήμερα πάλι ένα αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που προσέγγισε την περιοχή, δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Βεγγάζη καθώς δεν του δόθηκε άδεια προσγείωσης.

Στη Λιβύη εργάζονται χιλιάδες τούρκοι καθώς πολλές κατασκευαστικές εταιρείες της Τουρκίας έχουν πάρει πολλές μεγάλες εργολαβίες από το καθεστώς του Καντάφι.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως πολλά από τα εργοτάξια που ανήκουν στις τουρκικές εταιρείες έχουν λεηλατηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι η χώρα του έχει την τεχνογνωσία της γρήγορης διάσωσης των πολιτών της όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου και τόνισε ότι ο συντονισμός με τις αρχές της Λιβύης θα είναι καλός.

gdailynews

Read more...

Τούρκοι πράκτορες σκότωναν στην Αθήνα με το προ-κάλυμμα των λαθρομεταναστών


Τον Σεπτέμβριο του 1989, δολοφονήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγνοούμενων της Κύπρου Γιάννης Λούρμπας (είχε διατελέσει και πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων), υπάλληλος του υπουργείου Εμπορίου, από «αγνώστους». Το έγκλημα έγινε λίγες ημέρες πριν ο Λούρμπας παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσίαζε Κούρδο πρόσφυγα, ο οποίος είχε κάνει σε φυλακή στην Τουρκία και συνάντησε και συνομίλησε με Έλληνες αγνοούμενους. Ο Λούρμπας έπεσε θύμα της γνωστής παγίδας: Κούρδοι που εμφανίζονταν ως πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά στην ουσία ήταν πράκτορες της ΜΙΤ. Η Αθήνα, όπως και το στρατόπεδο προσφύγων του Λαυρίου, είχε πήξει μια εποχή από δαύτους.

Πριν τη συνέντευξη, ο Λούρμπας έκανε το φοβερό λάθος και ενημέρωσε κύκλους Κούρδων προσφύγων στην Αθήνα για την υπόθεση και το κακό έγινε, καθώς η ΜΙΤ ενημερώθηκε πάραυτα και αμολήθηκε στο κατόπι του για να του κλείσει το στόμα. Μάλιστα, η δολοφονία έγινε έτσι, ώστε τα ευρήματα να παραπέμπουν σε «σεξουαλικό» έγκλημα. Ο Λούρμπας βρέθηκε γυμνός στο μπάνιο του διαμερίσματός του, σφαγμένος με σπασμένο μπουκάλι αναψυκτικού. Ένα έγκλημα φρικτό, που «απέκλειε» πολλές εκδοχές, τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάστηκε. «Παστρική δουλειά» των Τούρκων, το χαρακτήρισαν εξ αρχής στελέχη πατριωτικών οργανώσεων, που εξαρχής αρνήθηκαν να δεχθούν την «επίσημη» και όπως όλα δείχνουν, παραπλανητική εκδοχή. Ποιος τους άκουγε όμως…
Σε μια περίοδο προεκλογική, με το πολιτικό θερμόμετρο να φτάνει στα ύψη, ουδείς έδωσε σημασία στο θέμα. Όλοι τότε είχαν άλλες προτεραιότητες.

Στήσιμο και κουκούλωμα
Οι «άγνωστοι» δολοφόνοι ήταν όπως όλα δείχνουν, άνθρωποι της ΜΙΤ. Τα αίτια της δολοφονίας, κατά την αστυνομία, που προσπάθησε, κατόπιν προφανώς άνωθεν πιέσεων, να «μαζέψει» την υπόθεση και να «δουλέψει» το αστυνομικό ρεπορτάζ, ήταν «σεξουαλικά». Άσχετα αν ο καταγόμενος από τη Γαστούνη της Ηλείας Γιάννης Λούρμπας, δεν είχε δώσει ποτέ αφορμή για ανάλογα σχόλια και κακόβουλες εικασίες.
Άσχετα αν βάσει όλων των κανόνων της ηθικής, δεν πρέπει να απαξιώνεται και να σπιλώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας αγωνιστής, που προσπαθούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των αγνοουμένων της τραγωδίας της Κύπρου, καθώς ο ίδιος είχε αγνοούμενο εκεί τον αδερφό του Δημήτρη Λούρμπα, δεκανέα Πεζικού το 1974 της ΕΛΔΥΚ (αρνήθηκε να υποχωρήσει στην διάρκεια της μάχης στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και έμεινε πίσω πολεμώντας όρθιος και ηρωικά μέσα στο όρυγμά του). Σημειωτέον ότι τα τρία αδέρφια (υπάρχει και ο Κώστας Λούρμπας, εκπαιδευτικός, δήμαρχος επί σειρά ετών στη Γαστούνη Ηλείας με τη στήριξη της ΝΔ), μεγάλωσαν ορφανά από πατέρα και ότι στον Δημήτρη απονεμήθηκε ο βαθμός του Λοχία Πεζικού, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου 2008.
Το χειρότερο ήταν ότι η αστυνομία εμφάνισε μια μάρτυρα, δήθεν κάτοικο της πολυκατοικίας στην οδό Ψαρών, στην ευρύτερη περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, που μίλησε για πολλές επισκέψεις νεαρών στο διαμέρισμα του Λούρμπα. Όπως αποδείχθηκε, η άγνωστη αυτή νεαρή που κατόπιν εξαφανίστηκε από προσώπου γης, δεν είχε καμία σχέση με την εν λόγω πολυκατοικία. Η αστυνομία, επιδεικνύοντας σπουδή να «ξεφορτωθεί» την υπόθεση, αγνόησε τις καταθέσεις για τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν το θύμα. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η περιγραφή από αστυνομικές πηγές της οικίας του Λούρμπα, από την πρώτη στιγμή ως «γκαρσονιέρας», ώστε να ενισχυθεί η εκδοχή του «σεξουαλικού» εγκλήματος.

Δεν υπήρχε βούληση για την ανεύρεση των αγνοουμένων
Για τον αείμνηστο αγωνιστή Γιάννη Λούρμπα, διαβάσαμε στο πολύ καλό βιβλίο του Γιάννη Βαρνάκου «Οι 1619 αγνοούμενοι του 1974… Η εκούσια απώλεια της κοινωνικής και εθνικής μας συνείδησης» (Πελασγός, Αθήνα 2000), τα κάτωθι: «Για τον δολοφονηθέντα κ. Ιωάννη Λούρμπα, ο τότε “συνάδελφός” του Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Αγνοουμένων, πατέρας Χριστόφορος Οικονόμου, έγραψε: “Ο Γιάννης Λούρμπας ήταν πολύ δραστήριος ως Πρόεδρος της Ελλαδικής Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.
Ήταν ακούραστος. Πολλές φορές, έφευγε από το γραφείο του στο Υπουργείο Εμπορίου όπου εργαζόταν, για να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προώθηση της υπόθεσής μας. Αρκετές φορές οι προϊστάμενοί του, δημιουργούσαν πρόβλημα για τις συχνές απουσίες του από το γραφείο… Από την δική μας πλευρά είχαμε καταβάλλει πολλές προσπάθειες να πείσουμε τους αρμόδιους, να διευθετήσουν απόσπαση του Γιάννη σ’ ένα γραφείο με μια γραμματέα, για να ασχοληθεί πλήρως με το θέμα και χωρίς επιπτώσεις στην υπηρεσιακή του θέση. Παρά τις συχνές διαβεβαιώσεις και τις πολλές υποσχέσεις που είχαμε ότι το θέμα θα διευθετείτο, στάθηκε αδύνατο να το πετύχουμε. Προσωπικά, ουδέποτε αντιλήφθηκα πού σταματούσε το θέμα, ποια ήταν τα εμπόδια που υπήρχαν, για να υλοποιηθεί η απλή αυτή διευθέτηση…
Ο Γιάννης πέθανε με τον καημό του χαμένου του αδελφού (σ. σ. εξαφανίστηκε στις 16 Αυγούστου στη διάρκεια της μάχης στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ). Έφυγε γεμάτος απογοητεύσεις, για τις άκαρπες προσπάθειές μας να ανοίξουμε επιτέλους έναν δρόμο, που να οδηγεί στην λύτρωση και την δική μας και των αγνοουμένων. Πολλές φορές θυμάμαι ο Γιάννης μας έλεγε επίμονα ότι το ελλαδικό κράτος δεν ήθελε να ασχολείται με το θέμα των αγνοουμένων. Θεωρούσα πάντα αυτές τις παρατηρήσεις του υπερβολικές. Σήμερα τείνω να πιστέψω ότι είχε δίκιο…».

Αναπάντητα ερωτήματα
Η αστυνομία εξ’ αρχής επέδειξε περίεργη στάση. Δεν εξήγησε ποτέ στους φίλους του θύματος, τι γύρευε το αυτοκίνητο του Λούρμπα λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, στο χώρο στάθμευσης της Τροχαίας Αθηνών. Επίσης, δεν γνωστοποιήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση της σορού του θύματος. Η συνεχής προτροπή της αστυνομίας στους συγγενείς του, «μην ψάχνετε», ενόχλησε πολύ το περιβάλλον του θύματος, εγείροντας νέα ερωτήματα για το τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση.


Ελεύθερη ώρα

Read more...

Η τουρκική προπαγάνδα σήμερα


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Τέλη δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, ο κουρδικός αγώνας είχε εντατικοποιήσει τις επιθέσεις και δολιοφθορές εναντίον του τυραννικού κεμαλικού τουρκικού καθεστώτος. Ιδίως στα τουρκοκρατούμενα βουνά του Κουρδιστάν, ο τουρκικός στρατός δεχόταν απανωτά πλήγματα.

Στο πλαίσιο μεθοδευμένης προπαγάνδας, η ηγεσία του τουρκικού στρατού διοχέτευε σκόπιμες ανακοινώσεις· π.χ. περιέγραφε τους Κούρδους αντάρτες που αγωνίζονταν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού ως εγκληματίες και τρομοκράτες που σκοτώνουν αθώα και ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα.

Εκείνο το λεκτικό της τουρκικής προπαγάνδας δημοσιευόταν αυτούσιο σε μερίδα του ε/κ τύπου.

Ήταν δε τότε που ο αγωνιστής Θεόφιλος Γεωργιάδης απείλησε με κατάληψη τα κτίρια τέτοιων εφημερίδων, για να σταματήσει το τουρκικό προπαγανδιστικό δηλητήριο.

Δεν ήταν τυχαίο που, λίγο αργότερα, πράκτορες των Τούρκων τον δολοφόνησαν.

Σήμερα ζούμε σε μια πιο χαλαρή κοινωνία.

Το χρήμα, τα ιδιοτελή συμφέροντα, οι επιδοτήσεις, αλλά και εξαρτήσεις που πιθανόν να μην αποκαλυφθούν ποτέ, έχουν διαβρώσει την κοινωνία μας και λειτουργούν εναντίον του ήθους, του συλλογικού συμφέροντος και της αγάπης προς την πατρίδα.

Σήμερα, η τουρκική προπαγάνδα βρίσκει αποδέχτες και φερέφωνα στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι με απίστευτη ελαφρότητα μεταφέρουν την τουρκική προπαγάνδα.

Στο θέμα της «Επιτροπής», που στήθηκε και λειτουργεί στα κατεχόμενα, γίνονται πράγματα και θάματα για να εξαπατηθούν οι Ε/κ ιδιοκτήτες και να υποκύψουν στην τουρκική προπαγάνδα.

Αναφέρω ενδεικτικά τον επιδεικτικό τρόπο που μερίδα του ε/κ Τύπου μεταφέρει αυτούσια και οτιδήποτε ανακοινώσει η «Επιτροπή».

Ωσάν να μην ξέρουν ότι η Τουρκία επιζητεί να εμπλακούν οι Ε/κ στη διαδικασία της «Επιτροπής» ώστε στο τέλος με κάποιον τρόπο να χάσουν την περιουσία τους.

Ωσάν να μην ξέρουν ότι, ακόμη και για όσους θέλουν απλά να ξεπουλήσουν, τους προσφέρεται το 1/10 της αξίας της περιουσίας μέσω μιας εξευτελιστικής διαδικασίας που μεταβιβάζει την περιουσία στην Τουρκία.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο «φωστήρας» και Πρόεδρος ενός, για χρόνια τώρα επιδοτούμενου από έξω, ΜΚ Οργανισμού ο οποίος εκβιάζει όσους δεν πάνε στην «Επιτροπή» με «οριστική απώλεια των περιουσιών τους».

Τα πιο πάνω δεν είναι απλά αυθαίρετα και παραπλανητικά. Είναι μαύρη τουρκική προπαγάνδα με σκοπό να υποκύψουμε στην «Επιτροπή» ώς το Δεκέμβριο 2011.

Εδώ θα είμαστε την επομένη του Δεκέμβρη 2011 για να δούμε τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι «φωστήρες».

Και επαναλαμβάνουμε ένα ερώτημα: Γιατί η Τουρκία θέλει να πάνε οι Ε/κ στην «Επιτροπή» για να τους αποζημιώσει (!), εφ’ όσον, σύμφωνα με τη λογική των «εκσυγχρονισμένων» και επιδοτημένων από εξωτερικό, θα μπορεί η Τουρκία να πάρει ΟΛΕΣ τις περιουσίες μας χωρίς να πληρώσει οτιδήποτε μετά το Δεκέμβρη; Γιατί;
Η Τουρκία θέλει να υποκύψουμε στην «Επιτροπή» διότι έτσι γνωρίζει πως μπορεί, μέσω μιας σκοτεινής διαδικασίας, να πάρει τις ε/κ περιουσίες σχεδόν δωρεάν.

Και από την άλλη, νομιμοποιεί την κατοχή με τουρκοποίηση ε/κ περιουσιών εφ’ όσον το αποδέχονται εθελούσια οι ιδιοκτήτες, αν και δεν έχουν καμιά υποχρέωση να πάνε στην Επιτροπή όπως υπέδειξε το ΕΔΑΔ!

Απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα προβάλλουμε τις πραγματικότητες αλλά και την ομαδική μας δράση.

Από τις 22 μέχρι τις 26 Φεβ., ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Α. Τσιμπίδης θα ενημερώνει τους Ε/κ ιδιοκτήτες για τις επιλογές τους και καλούνται να ενημερωθούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος προς τις γενιές που πέρασαν και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

*Ακαδημαϊκός

sigmalive

Read more...

Κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Τύπο


Ειδικού Συνεργάτη

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φράνσις Τζόζεφ Ριτσιαρντόνε αναφερόμενος στην έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία της τουρκικής Ιστοσελίδας Odatv και τη σύλληψη τεσσάρων δημοσιογράφων δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται τη δημοκρατία. "Βασική αρχή της αμερικανικής πολιτικής, τόνισε ,είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί της. Βασικός θεσμός της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ασκούν ανενόχλητα την κριτική τους στην εξουσία.Δεν μπορώ να καταλάβω, είπε, την κυβέρνηση που από τη μια μιλάει για ανεξαρτησία του Τύπου και από την άλλη προφυλακίζει δημοσιογράφους».

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Χουσεϊν Τσελίκ ενοχλημένος από την κατηγορία του Πρέσβη για άσκηση διπρόσωπης πολιτικής στην κυβέρνηση του δήλωσε: «Οι Πρεσβευτές δεν μπορούν να αναμιγνύονται στα εσωτερικά μας.

Οι διπλωμάτες ασκούν τα καθήκοντά τους εντός ορισμένων ορίων».

Τι περίεργο πράγμα για πρώτη φορά ένας πρέσβης των ΗΠΑ διαπιστώνει την διπρόσωπη πολιτική της Άγκυρας. Πράγματι του αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί οι κυβερνήσεις της χώρας του εδώ και τόσα χρόνια κλείνουν τα μάτια για αυτά που κάνει στην Κύπρο, στο Αιγαίο , στη Θράκη και αλλού.

Τον Πρεσβευτή υποστήριξε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φίλιπ Κρόουλι, ο οποίος δήλωσε: «Συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε τις απόψεις του κ. Ριστιαρντόνε» και κατέληξε: «Η Τουρκία είναι φίλη και σύμμαχος .
Αλλά δεν διστάζουμε να υψώνουμε τη φωνή μας όταν βλέπουμε μια φίλη και σύμμαχο να μη σέβεται τις οικουμενικές αξίες».

Υπενθυμίζουμε ότι ασκήθηκε ήδη ποινική δίωξη για 23 δημοσιογράφους και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ζαμάν για αυτά που δημοσίευσαν σχετικά με τις υποθέσεις Βαριοπούλας και Εργκενεγκόν.

Επίσης με το νόμο που ψηφίζεται στην τουρκική Βουλή για την ίδρυση και τη λειτουργία Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών ο πρωθυπουργός θα μπορεί με μια απλή εντολή του να κλείνει όποιο σταθμό θέλει για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Όμορφα και δημοκρατικά, όπως πάντα.

elzoni

Read more...

Εκδικούνται το Ισραήλ με αντίποινα στο… σινεμά


Στην ταινία «Κοιλάδα των Λύκων: Παλαιστίνη», ο μυστικός πράκτορας Πολάτ Αλεμντάρ παίρνει πίσω το αίμα των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς κατά την επέμβαση στον «στολίσκο της Ελευθερίας». Τέλη Μαΐου του 2010. Διεθνής στολίσκος, αποτελούμενος από 6 πλοία «φορτωμένα» με 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει βάλει πλώρη για τη λωρίδα της Γάζας. Στόχος του: να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσει τη βοήθεια στους Παλαιστινίους. Ωστόσο, το Τελ Αβίβ έχει άλλα σχέδια. Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, πάνοπλοι Ισραηλινοί κομάντος πέφτουν από ελικόπτερα στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», 80 μίλια από τις ακτές.

Η ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» πέρυσι τον Μάιο έγινε η αφορμή ώστε ο κινηματογραφικός μυστικός πράκτορας Πολάτ Αλεμντάρ (τον υποδύεται ο Νετζάτι Σασμάζ) να πάει στο Ισραήλ για να πάρει εκδίκηση, μακελεύοντας μερικές ντουζίνες «κακούς Εβραίους».
Το κατάστρωμα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Εννέα «άοπλοι» Τούρκοι ακτιβιστές πέφτουν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά και δεκάδες άλλοι τραυματίζονται. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν απολογούνται για το συμβάν.
Ωστόσο, ένας Τούρκος έχει άλλα σχέδια. Ο λόγος για τον μυστικό πράκτορα Πολάτ Αλεμντάρ (τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Νετζάτι Σασμάζ), ο οποίος πηγαίνει στο Ισραήλ για να πάρει εκδίκηση για τους νεκρούς συμπατριώτες του.
Ολα αυτά, βέβαια, όχι στην πραγματικότητα αλλά στις μεγάλες οθόνες της Μέσης Ανατολής (καθώς και μερικών ευρωπαϊκών χωρών), όπου προβάλλεται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες η τουρκική κινηματογραφική ταινία «Κοιλάδα των Λύκων: Παλαιστίνη» (η πρεμιέρα της συνέπεσε «όλως τυχαίως» με τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος).
Εκδικούμενη (κινηματογραφικά) ένα πραγματικό έγκλημα του πρόσφατου παρελθόντος με θύματα Τούρκους (την ισραηλινή επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας»), η ταινία φιλοδοξεί να τονώσει το τουρκικό εθνικό φρόνημα, να ικανοποιήσει το κοινό λαϊκό αίσθημα περί δικαίου (κυρίως μεταξύ των Αράβων) και να «χαϊδέψει» τα αντι-ισραηλινά απωθημένα.
Προκειμένου να επιτύχει τα παραπάνω, η εταιρεία παραγωγής («Pana Film») δανείστηκε όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία φημίζονται οι περιπέτειες των Σταλόνε και Τσακ Νόρις: βία, αναπαραγωγή εθνικών στερεοτύπων, κακοί εθνικοί εχθροί, εκρήξεις, καταστροφές, ανατροπές και μεγαλόστομες ατάκες, ενώ μέσα στις ανταλλαγές πυροβολισμών μπαίνει εμβόλιμη και μια ιστορία αγάπης (μεταξύ του Τούρκου πράκτορα και μιας Αμερικανοεβραίας καλλονής η οποία στο τέλος παίρνει το μέρος των Παλαιστινίων).
Οσο για τον Τούρκο μυστικό πράκτορα Πολάτ Αλεμντάρ, αυτός είναι πιο Παλαιστίνιος κι από τους Παλαιστινίους. Μάλιστα, όταν ένας Ισραηλινός στρατιώτης τον ρωτάει «γιατί ήρθε στο Ισραήλ;», ο Αλεμντάρ απαντά πως «δεν ήρθε στο Ισραήλ αλλά στην Παλαιστίνη».
Οπως κάθε περιπέτεια που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και αυτή τελειώνει με τον ήρωα να παίρνει το κορίτσι αφού πρώτα, επί 110 λεπτά, «μακελεύει» μερικές ντουζίνες αλλοεθνείς κακούς. Κεντρικό μήνυμα: «ουδείς μπορεί να σκοτώσει Τούρκο και να τη βγάλει καθαρή».
Για το σίριαλ και την ταινία
Διπλωματικά επεισόδια με Τελ – Αβίβ και ΗΠΑ
Ο ατρόμητος κατάσκοπος Πολάτ Αλεμντάρ είναι… βετεράνος του τηλεοπτικού πολέμου εναντίον Ισραηλινών και Αμερικανών. Η «Κοιλάδα των Λύκων» ξεκίνησε το 2003 ως εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά στην τηλεόραση, ενώ το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε 3 χρόνια μετά, το 2006, με την ταινία «Κοιλάδα των Λύκων: Ιράκ» (κόστισε 14 εκατ. δολάρια και ήταν η ακριβότερη παραγωγή που είχε γυριστεί στην Τουρκία).
Οπως η τελευταία περιπέτεια του Αλεμντάρ στην Παλαιστίνη, έτσι και αυτή στο Ιράκ είχε ως αφετηρία ένα πραγματικό γεγονός (την κράτηση υπό εξευτελιστικές συνθήκες 11 Τούρκων στρατιωτών από τις αμερικανικές δυνάμεις στο ιρακινό Κουρδιστάν το 2003) και ως κατάληξη τη νέμεση (τη θανάτωση του στρατιωτικού των ΗΠΑ, που τόλμησε να ντροπιάσει τους Τούρκους). Σημειώνεται πως σε όλα τα επεισόδια της «Κοιλάδας των Λύκων», τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη, οι βιαιοπραγίες του εχθρού απεικονίζονται με υπερβολική γλαφυρότητα (Αμερικανοεβραίοι ιατροί αφαιρούν ανθρώπινα όργανα με στόχο να τα πουλήσουν κ.ά.), γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει διπλωματικά επεισόδια, με τους Ισραηλινούς να μιλούν για «αντισημιτισμό» και την τουρκική πολιτική ηγεσία να νίπτει τας χείρας της (επικαλούμενη την ελευθερία της έκφρασης).
Φανατισμός
Υπό διωγμόν όσοι διαφω­νούν με την επίσημη ιστορία
«Η Τουρκία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο, η τουρκική ιστορία είναι μια επική σειρά από λαμπρές νίκες και οι Τούρκοι είναι οι καλύτεροι άνθρωποι που πάτησαν ποτέ στη γη». Αυτά είναι τα μηνύματα τα οποία επιτρέπεται να έχουν τα βιβλία και τα κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά έργα στην Τουρκία.
Οσοι δημιουργοί δοκιμάσουν μια διαφορετική, λιγότερο αποθεωτική προσέγγιση της τουρκικής ιστορίας, κινδυνεύουν να βρουν απέναντί τους «μια στρατιά από φανατικούς πολίτες και κρατικούς αξιωματούχους, πρόθυμους να τους λιντσάρουν», όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Hurriyet». Ενδεικτικά, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, μια τηλεοπτική σειρά και ένα βιβλίο κόμικς ήρθαν να δοκιμάσουν τις ανοχές ενός έθνους «ανασφαλούς, αδιάλλακτου και, ανά διαστήματα, παρανοϊκού με την ταυτότητά του» («Hurriyet»).
Τόλμησαν
Στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν κάτι ρεαλιστικό, οι δημιουργοί της σειράς «Μεγαλοπρεπής Αιώνας» με θέμα τη ζωή του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπούς, τόλμησαν να απεικονίσουν τον Σουλτάνο με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι να φλερτάρει με νεαρές γυναίκες (και ίσως με άνδρες) στο χαρέμι του.
Μόνο στη θέα της παραπάνω σκηνής, η τουρκική κοινή γνώμη βγήκε από τα ρούχα της. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπ. Αρίντς ζήτησε τη διακοπή της σειράς, ενώ το τουρκικό ΕΣΡ έλαβε μέσα σε μόλις μερικές ημέρες περίπου 70.000 παράπονα (περισσότερα από όσα δέχεται σε έναν χρόνο).
Παρόμοια υπήρξε η αντίδραση (αυτή τη φορά του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο ονόματι «Ο Μουσταφά Νέος», με θέμα τη στρατιωτική εκπαίδευση του Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο παρουσιάζει τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας να «τις τρώει» από έναν ανώτερο αξιωματικό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr
ethnos.gr

Read more...

Η Κύπρος «μεγαλώνει», η Αγκυρα θυμώνει


Η επίσημη προκήρυξη προσφορών γεώτρησης για φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ εντός της εβδομάδας (που πραγματοποιούν από κοινού η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική εταιρία «Noble Energy») αποδεικνύει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Λευκωσίας δεν προορίζεται για να μείνει στα χαρτιά, αλλά για να αλλάξει τις ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, η τουρκική ηγεσία έχει λόγους να προβληματίζεται για τους κραδασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τις «εξεγέρσεις» στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, για την αναταραχή στο ψευδοκράτος -όπου οι περικοπές στους μισθούς προκάλεσαν μπαράζ διαδηλώσεων-, αλλά και για την απόλυτη στασιμότητα στις ευρωτουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις την ώρα που η θέση της Λευκωσίας αναβαθμίζεται.

Ο Σαρκοζί
Μετά τις επισκέψεις του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ και της καγκελαρίου Μέρκελ, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο ο Νικολά Σαρκοζί (φωτογραφία), ο οποίος επιπλέον περιόρισε σε ελάχιστες ώρες την αντίστοιχη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγκυρα βρέθηκε να εκπέμπει «αμυντικά» μηνύματα, ταυτόχρονα προς πολλές κατευθύνσεις:
*Η κρίση μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Τουρκοκυπρίων ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι «μετασεισμοί» συνεχίζονται και η Αγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις περικοπές στους μισθούς των «δημόσιων υπαλλήλων».
Ωστόσο, η Τουρκία «ανακαλύπτει» ότι η παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με τα βήματα προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Τουρκοκύπριοι (μιλάμε πάντοτε γι’ αυτούς και όχι για τους εποίκους) σε περίπτωση οριστικού ναυαγίου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ
*Απρόσμενες τριβές στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσινγκτον προκαλούν οι μη δημοκρατικές πρακτικές της τουρκικής ηγεσίας απέναντι στον Τύπο.
Οι συλλήψεις δημοσιογράφων ενός ειδησεογραφικού σάιτ που ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν προκάλεσαν παρέμβαση του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, που αναρωτήθηκε πώς συμβαδίζουν οι επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ελευθερία των ΜΜΕ με τις συλλήψεις.
Η τουρκική αντίδραση υπήρξε σφοδρότατη, με τις αιχμές να επιστρέφονται στην αμερικανική κυβέρνηση.
Ολο και βαρύτερο γίνεται το κλίμα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς οι εκλογές στη γείτονα δε διευκολύνουν την κυβέρνηση να δείξει ευελιξία και υπομονή.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σειρά δηλώσεων -ακόμη και από το συνήθως μετριοπαθή υπουργό Επικρατείας και αρμόδιο για τις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς- με το κεντρικό ερώτημα: γιατί η Τουρκία να προχωρά σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές νόμων με σοβαρό οικονομικό κόστος, εάν δεν υπάρχει η προοπτική της πλήρους ένταξης; Aπάντηση από τις Βρυξέλλες δεν υπήρξε…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

“Δύο Τούρκοι Αρχηγοί θα δικαστούν για Εργένεγκον”.


Ο τέως Διευθυντής του τομέα πληροφοριών της Αστυνομίας Μπουλέντ Οράκογλου, έκανε εντυπωσιακές δηλώσεις σχετικά με τις υποθέσεις Εργκενέκον και Βαριοπούλα. Ο Μπουλέντ Οράκογλου μετέχοντας σε εκπομπή του Kanal A , ισχυρίστηκε ότι μετά την προχτεσινή σύλληψη του δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν, σειρά έχουν άλλοι 5 δημοσιογράφοι. Ο Οράκογλου ανέφερε πως η επιχείρηση σε βάρος της Εργκενέκον δεν έχει λήξει ακόμη, και πως έχει δοθεί το σήμα για μια επιχείρηση σε βάρος πολιτών.

Ο Οράκογλου είπε πως «Όλα τα στελέχη του τύπου που στήριξαν το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου σήμερα βρίσκονται σε σημαντικά πόστα.
Υπάρχουν 5-6 δημοσιογράφοι που παρείχαν στήριξη στο καθεστώς.
Περιμένω αυτούς να τους συλλάβουν¨. Ο Οράκογλου δεν απάντησε στην ερώτηση ποιοι είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι, αλλά είπε πως κατέχουν θέσεις κλειδιά σε σημαντικά ΜΜΕ.

Ο ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝΕ
Ο Μπουλέντ Οράκογλου ισχυρίστηκε πως οι τέως αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ και Γιασάρ Μπουγιουκανίτ θα δικαστούνε στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενέκον.
Ο Οράκογλου ανέφερε πως το έγγραφο που έστειλε ο εισαγγελέας Ζεκεριά Οζ στην πρωθυπουργία, αποτελεί ουσιαστικά τον αγγελιοφόρο και πως ο Ιλκέρ Μπασμπούγ θα δικαστεί σε σχέση με το ¨Σχέδιο Δράσης ενάντια στην Οπισθοδρόμηση¨ και ο Γιασάρ Μπουγιουκανίτ για το τελεσίγραφο της 27ης Απριλίου.
Ο Οράκογλου είπε πως ¨κατά την γνώμη μου έρχεται η σειρά τους¨.
Ο τέως Διευθυντής του τομέα πληροφοριών της Αστυνομίας Μπουλέντ Οράκογλου, ανέφερε ότι πρέπει να δικαστεί και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Ανέφερε : ¨Εννοώ τον κύριο Σεζέρ.
Αυτός 10 λεπτά μετά την επίθεση από τον εκτελεστή Αλπαρσλάν Ασλάν στο Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε δηλώσεις που έφερναν σε δύσκολη θέση τους συντηρητικούς ανθρώπους. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να ερευνηθούνε.
Πλέον όποιος στήριξε την διαδικασία για πραξικόπημα ερευνείται, δεν υπάρχει πλέον επιστροφή¨.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP