Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

10η επέτειος του μεγάλου καταστροφικού σεισμού της 17ης Αυγούστου του 1999


O τουρκικός Tύπος αναφέρεται σήμερα στη 10η επέτειο του μεγάλου καταστροφικού σεισμού της 17ης Αυγούστου του 1999, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17.480 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 24.000.

Σήμερα το πρωί στις 03:02 έγιναν ειδικά στην περιοχή Γκιόλτζουκ, Κοτζάελι, Γιάλοβα που είχαν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικές εκδηλώσεις για τη μνήμη των θανόντων. Τόσο τα τηλεοπτικά δίκτυα, όσο και οι εφημερίδες αναφέρουν ότι παρά την πάροδο του χρόνου, τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί, οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί πλήρως και υπάρχει ακόμα κόσμος που υποφέρει, ενώ ειδικοί και καθηγητές λένε πως θα γίνει ξανά σεισμός υψηλής εντάσεως.



Read more...

Δηλώσεις Μουράτ Καραγιλάν


Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του CNN Turk και στο σημερινό γραπτό Τύπο, το υπ΄ αριθμό ένα άτομο της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, που θεωρείται τώρα ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Μουράτ Καράγιλαν, που διοικεί τους ΡΚΚ στο όρος Καντίλ, προέβη σε δηλώσεις, στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου αναφέρθηκε στις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης για το ‘’κουρδικό άνοιγμα’’ και χρησιμοποίησε απειλητικές φράσεις.

Ο Καράγιλαν είπε ότι θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι θέλει να επιλύσει το θέμα, μόνη της. Ακόμα είπε ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι για την επίλυση του προβλήματος, η μία είναι η εξόντωση των Κούρδων, κάτι το οποίο η Τουρκία εφάρμοζε μέχρι σήμερα και η άλλη περίπτωση είναι το ξεκίνημα του διαλόγου, αυτό, στο οποίο θέλει να προχωρήσει τώρα, αλλά η Τουρκία αυτό θέλει να το κάνει μόνη της.


Ο Καράγιλαν είπε πως πρόκειται για έναν ελιγμό για την εξαπάτηση της διεθνούς κοινούς γνώμης και την αποδυνάμωση του χάρτη πορείας που ετοιμάζει ο Οτζαλάν.

Ο Καράγιλαν είπε ότι όταν συνελήφθη ο Οτζαλάν το 1999, όλοι νόμιζαν ότι το ΡΚΚ θα διαλυθεί, αλλά κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι σήμερα, χωρίς τη βοήθεια καμίας χώρας. Ο Καράγιλαν, μεταξύ άλλων, είπε ότι η οργάνωση ΡΚΚ έχει 7.000 ? 8.000 μέλη, εκ των οποίων οι μισοί είναι στο βόρειο Ιράκ και οι άλλοι, στην Τουρκία.

Στη συνέχεια είπε ότι η Γερμανία και η Γαλλία αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και δεν βοηθούν στις προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Τουρκία. Ο Καράγιλαν είπε ότι οι χώρες αυτές, χρησιμοποιούν τον αγώνα της Τουρκίας με το ΡΚΚ, σαν αιτιολογία για την απόρριψη της υποψηφιότητάς της στην Ε.Ε. και συνέχισε:
«Γι΄ αυτό το λόγο, εμείς υποστηρίζουμε το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Από τότε που εξελέγη Πρόεδρος ο Σαρκοζύ, η Γαλλία έχει αλλάξει. Στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί 26 Κούρδοι πολιτικοί, εξ΄ αιτίας ‘’τρομοκρατικών δραστηριοτήτων’’. Εάν η Γαλλία δεν έχει κάποια εχθρότητα εναντίον των Κούρδων, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της».

Read more...

«Η Τουρκία υπόσχεται μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους κατά τη διάρκεια του 2009».


Στις διαβεβαιώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν προωθηθεί μεταρρυθμίσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, αναφέρεται πρακτορειακή είδηση, την οποία αναδημοσιεύει η σημερινή De Standaard με τίτλο «Η Τουρκία υπόσχεται μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους κατά τη διάρκεια του 2009».

Όπως σημειώνεται, το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την έναρξη των επιθέσεων των κούρδων ανταρτών σε βάρος της τουρκικής αστυνομίας και μονάδων του τουρκικού στρατού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε πάνω από 40.000 άτομα. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, συνεχίζει η εφημερίδα, ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Α. Οτσαλάν επρόκειτο το περασμένο Σάββατο να εξαγγείλει έναν οδικό χάρτη με στόχο τον τερματισμό της διαμάχης μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού στρατού, αλλά όπως ανακοινώθηκε επίσημα το σχετικό κείμενο-δήλωση δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έκανε λόγο για την ανάγκη να ληφθούν «ρηξικέλευθα μέτρα» υπέρ των Κούρδων και να υπάρξει μια «ριζική λύση», καθώς η Τουρκία «οφείλει να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα», το οποίο «πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά».

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στόχος της λεγόμενης «Κουρδικής πρωτοβουλίας» είναι να πειστούν οι Κούρδοι αγωνιστές να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η πρόοδος στο Κουρδικό είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Τουρκίας να ενταχτεί στην ΕΕ.

Read more...

Αντίθεση Μπα'\ϋκάλ στην προσέγγιση με τους Κούρδους........


Όπως αναφέρεται στον γραπτό και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπαϊκάλ, που έλαβε μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Ισπάρτα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το κουρδικό άνοιγμα είπε ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το κουρδικό DTP, βρίσκονται στο ίδιο πλοίο και ότι επειδή δεν γνωρίζει σε ποιο λιμάνι θα αγκυροβολήσουν, επιλέγει να μην μπει στο πλοίο αυτό και πρόσθεσε:
«Όλοι μας είμαστε ένα κομμάτι αυτού του έθνους. Κανένας δεν μπορεί να μας διασπάσει. Αυτοί που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς να μην ξεχνούν ότι άλλο είναι το θέμα της τρομοκρατίας και άλλο το θέμα της εθνικής ενότητας. Τα να αγωνιστούμε εναντίον αυτών που προσπαθούν να διασπάσουν τη χώρα είναι υποχρέωσή μας».


Ο Μπαϊκάλ τόνισε πως η κυβέρνηση έδωσε τώρα χέρι με χέρι με το DTP και λέει ότι θα επιλύσει το θέμα. Το δε DTP λέει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον Οτζαλάν. Καλούν και εμάς λέγοντας: «Ελάτε να λάβετε μέρος και εσείς στη συνεργασία αυτή. Όχι εγώ δεν έχω καμμία θέση στη συνεργασία αυτή. Εμείς είμαστε υπέρ της ενότητας, του δικαίου και της ηρεμίας της χώρας. Δεν πέφτουμε στα παιχνίδια αυτών που θέλουν να μας διαμελίσουν. Εγώ δεν μπαίνω σε πλοία που δεν γνωρίζω που θα αγκυροβολήσουν. Ούτε εγώ, ούτε και το κόμμα μου το CHP. Κανένας δεν μπορεί να μας παρασύρει σε λάθη».

****
Η Aksam στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Ας έρθει να μου εξηγήσει εγώ κρατάω μυστικά» και τον υπέρτιτλο «Δικός μου συνομιλητής είναι ο Π/Θ», δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Μπαϊκάλ στον επικεφαλής της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ισμαήλ Κιουτσούκκαγια.

Ο Μπαϊκάλ όπως γράφει- μισάνοιξε την πόρτα υπό όρους λέγοντας: «Αν υπάρχουν σοβαρά πράγματα τα οποία θέλει να μου πει ας έρθει ο ίδιος. Μπορούμε να υποστηρίξουμε σχέδια τα οποία συμφωνούν με τη νέα δομή της χώρας και έχουν ισχυρό περιεχόμενο. Όμως εμείς, δεν γινόμαστε παιχνίδι για ένα θέατρο.

Εκείνοι θέλουν να πουν ότι αποφάσισαν μαζί με το CHP. Αν έρθει ο Π/Θ και δεν έχει κάτι το ουσιαστικό να πει αυτό θα το αναφέρω στην κοινή γνώμη. Μπορώ να υποστηρίξω μόνο σχέδιο το οποίο δεν θα είναι αντίθετο στην ενιαία δομή. Αν υπάρχουν πάλι σοβαρές προτάσεις που απαιτούν μυστικότητα αυτές θα παραμείνουν μυστικές πχ: πριν από την επιχείρηση στην Κύπρο, ο Ετσεβίτ μετέβη στο Λονδίνο. Εγώ ήμουν αυτός που ενημέρωσε τους ηγέτες σχετικά με την επιχείρηση. Κάποιοι είπαν ότι αυτό περιέχει ρίσκο. Αν η υπόθεση έχει διάσταση δημοκρατικού ανοίγματος, θα παράσχουμε την υποστήριξή μας ευχαρίστως. Όμως βλέπω ότι ορισμένα βήματα είναι διασπαστικά, πχ: η εκπαίδευση στην κουρδική. Ένα παιδί το οποίο επί 10 χρόνια έχει παιδεία στην κουρδική, στη συνέχεια δεν θα κοιτάει την Άγκυρα, αλλά κάπου αλλού. Με ορισμένα βήματα οδηγούν τη χώρα στη διάσπαση».

Read more...

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ


Δισέλιδο ρεπορτάζ του Daniel Steinvorth για το κουρδικό πρόβλημα και τις τελευταίες εξελίξεις δημοσιεύει η πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel στο τεύχος Αρ. 34 που κυκλοφορεί σήμερα. Τίτλος: «Δηλητηριασμένες ψυχές» και υπότιτλος: « Στις 15 Αυγούστου του 1984 το κουρδικό ΡΚΚ ξεκίνησε τον αγώνα του κατά του τουρκικού στρατού. 25 χρόνια μετά και με 40.000 νεκρούς, υπάρχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να επιτευχθεί επιτέλους ειρήνη».


Γίνεται αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο, με θέμα μια ειρηνική επίλυση του κουρδικού, που μεταδόθηκε απ’ ευθείας και σε κουρδικές περιοχές προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και στο σχετικό σχέδιο που ετοιμάζει ο ίδιος ο Οτσαλάν και σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα.. Στα στρατόπεδα των κούρδων στο βόρειο Ιράκ επικρατεί ακόμη δυσπιστία ως προς το ενδεχόμενο εξεύρεσης ειρηνικής λύσης. Τον μόνο που εμπιστεύονται εκεί είναι ο Οτσαλάν. Η συμπάθεια αυτή για τον Οτσαλάν έχει δημιουργήσει την εντύπωση οτι στρατόπεδα κούρδων στο Β. Ιράκ, όπως το Μachmur, αποτελούν άνδρα και εκπαιδευτήρια τρομοκρατών. Οι κούρδοι του Ιράκ δεν θέλουν να έρχονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία διακινδυνεύοντας την πρόσφατα επιτευχθείσα προσέγγιση. Για τον λόγο αυτό αρνούνται να δώσουν την ιρακινή υπηκοότητα σε κούρδους που έχουν καταφύγει στο Β.Ιράκ και επιδιώκουν την επιστροφή στην πατρίδα τους. Τώρα σχεδιάζεται από την Τουρκία να δοθεί αμνηστία στους φυγάδες κούρδους και σε μέλη του ΡΚΚ που αποποιούνται την βία. Ήδη από τις αρχές του χρόνου επετράπη η λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού στην κουρδική γλώσσα. Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της χώρας Γκιούλ μίλησε για το «Κουρδιστάν», λέξη που άλλοτε θα μπορούσε να οδηγήσει στη φυλακή και τώρα υπογραμμίζει ότι η παρούσα στιγμή αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του κουρδικού.

Πριν δύο εβδομάδες έγινε ίσως το πιό σημαντικό βήμα: Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος, Ahmet Turk. «Οι ελπίδες μας για ειρήνη μεγάλωσαν», είπε ο Ερντογάν, μετά από αυτή τη συνάντηση. Η κινητικότητα στο θέμα των κούρδων γίνεται αντιληπτή σε όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας. Ακόμη και οι στρατιωτικοί δεν ασκούν κριτική σε αυτή την πολιτική ύφεσης. Αντίδραση υπάρχει από εκεί που αναμενότανε: από το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ και άλλους εθνικιστές που χαρακτηρίζουν τη σχέδιο του Ερντογάν «προδοσία», αλλά και από κούρδους σκληροπυρηνικούς, που δεν μπορούν να αποχωριστούν την εικόνα του προαιώνιου εχθρού. Στην Άγκυρα εκφράζονται φόβοι ότι μια και μόνο ισχυρή τρομοκρατική επίθεση θα ήταν ικανή να σαμποτάρει την επίπονη προσέγγιση των δύο πλευρών.

- Τηλεγράφημα του dpa αναφέρει ότι 25 χρόνια μετά την έναρξη του αιματηρής κουρδικής διένεξης κυοφορείται η ελπίδα για μια προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πληθυσμιακές ομάδες. Τόσο ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων Abdullah Οcalan, όσο και η τουρκική κυβέρνηση στέλνουν μηνύματα για μια επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επετειακή συγκέντρωση στην πόλη Eruh με συμμετοχή 12 .000 ατόμων, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, ενώ τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 30.000 άτομα, παρουσία 5.000 αστυνομικών. Μετά από πολλά χρόνια ο τούρκος πρωθυπουργός δείχνει για πρώτη φορά διατεθειμένος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ενώ και ο Οτσαλάν επεξεργάζεται σχέδιο προς την ίδια κατεύθυνση.20 % του τουρκικού πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής δηλαδή συνολικά 15 εκατομμύρια, που αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα. Η Τουρκία ευρίσκεται υπό πίεση να λύσει το κουρδικό πρόβλημα, και λόγω της φιλοδοξίας της να προσεγγίσει την ΕΕ.

Read more...

Οι δικηγόροι του Οτζαλάν την περασμένη Παρασκευή μετέβησαν στο Ιμραλί για να πάρουν το «Χάρτη πορείας»


Οι δικηγόροι του Οτζαλάν την περασμένη Παρασκευή μετέβησαν στο Ιμραλί για να πάρουν από τον ίδιο το «Χάρτη πορείας», όπως κατονόμασε τις προτάσεις του για την επίλυση του κουρδικού. Όμως όταν επέστρεψαν δήλωσαν πως οι προτάσεις αυτές δεν ετοιμάστηκαν ακόμα και τόνισαν ότι ενδέχεται να είναι έτοιμες και να τους δοθούν από τον Οτζαλάν την Τετάρτη (δηλαδή μεθαύριο).

Αρχικά η επιδίωξη ήταν να τους δοθούν την Παρασκευή, για να ανακοινωθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου που ήταν επέτειος έναρξης των αιματηρών επιθέσεων του ΡΚΚ.

Σήμερα στον Τύπο αναφέρεται ότι ο Οτζαλάν στις 14 Αυγούστου αξιολόγησε τις εξελίξεις που σημειώνονται με τους δικηγόρους του όταν τον επισκέφθηκαν και σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου Firat Haber, ο Οτζαλάν είπε τα εξής:

? Έχει ξεκινήσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό όσο και η δημοκρατία που συστάθηκε από τον Ατατούρκ. Η τουρκική κοινωνία θα μάθει τη δημοκρατία και το δημοκρατικό πολιτισμό. Θα δημιουργηθεί μια δημοκρατική κοινωνία. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό και βαθύ, όπως η σύσταση της δημοκρατίας. Υπήρξε καθυστέρηση αλλά θα πάνε όλα καλά. Αυτό που έπρεπε να γίνει το 1920 θα γίνει τώρα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν καλά αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει να το καταλάβει καλά και το DTP.

? To MHΡ και το CHP στην περίπτωση που συνεχίσουν να παρεμποδίζουν το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τελειώσουν σε ένα 6μηνο. Δεν μπορεί να περιμένει πολύ ούτε το ΑΚΡ.

? Το δικό μου πρότυπο λύσης είναι το εξής: Από τη μία πλευρά θα είναι το κράτος και από την άλλη πλευρά το δημοκρατικό κουρδικό έθνος. Οι κούρδοι θα αποδεχθούν και θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη του κράτους. Το δε κράτος θα αποδεχθεί το δικαίωμα των κούρδων να γίνουν δημοκρατικό έθνος. Αργότερα το κράτος όπου θέλει θα έχει σημαίες και παντού θα γίνεται εκμάθησης της τουρκικής.

? Όμως, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δυνατότητα οργάνωσης των κούρδων σε κάθε τομέα. Οι κούρδοι θα αποκτήσουν οντότητα ως δημοκρατικό έθνος. Εάν μπορεί να δημιουργήσει τη δική του εκπαίδευση, τη δική του θρησκευτική οργάνωση, τη Βουλή του, τους δήμους του, θα το κάνει μόνο του. Ακόμα θα έχει και τη δική του αυτοϋπεράσπιση. Θα έχει τη δική του δύναμη με την οποία θα επιλύσει τις δικές του διαφωνίες, δηλαδή οι κούρδοι θα οργανωθούν.

? Αν μου πουν εμένα για μια ομοσπονδία σαν αυτή που έδωσαν οι ΗΠΑ στον Μπαρζανί, εγώ δεν τη δέχομαι. Η δική μου λύση αυτό τα ξεπερνάει. Τα κλασικά μέτρα και τα καλούπια δεν τα θέλουμε. Επιθυμούμε μια νέα προσέγγιση. Το ευρωπαϊκό πρότυπο πλησιάζει λίγο στο δικό μου, αλλά δεν είναι πλήρως δημοκρατικό. Αυτά είναι δύσκολα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια.

? Τώρα συζητούνται τα πρωτόκολλα της Αμάσεια 20-23 Οκτωβρίου 1919, είναι κάποιο διαφορετικό πρωτόκολλο. Από τα πρωτόκολλα της Αμάσεια τα τρία είναι ανοιχτά και τα δύο παραμένουν ακόμα μυστικά. Το ένα εξ αυτών το δεύτερο, της 22ας Οκτωβρίου 1919, φέρει την υπογραφή του Ατατούρκ και συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα των κούρδων. Αυτά που είναι ανοιχτά αποκαλύφθηκαν τη δεκαετία του ’60. Πέραν αυτού υπάρχει η συνεδρία της 10ης Φεβρουαρίου 1922, σχετικά με την αυτονομία των κούρδων.

Read more...

Παρενοχλήσεων συνέχεια...ελεος πια.....


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 14/8/2009, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά, ΝΑ της Χίου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΒΔ της Λέσβου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.

Τέλος, την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ανατολικά του Αγίου Ευστράτιου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP