Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ελάχιστο ενδιαφέρον στην Τουρκία για τις ελληνικές εκλογές


Στην Ελλάδα επικρατεί μία ψύχωση όσον αφορά την Τουρκία, που απ’ όσο καταλαβαίνω, παραμένει στη συλλογική συνείδηση η υπ’ αριθμόν ένα απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται πως διαμορφώνεται γύρω από τον εξ ανατολών κίνδυνο και τη Μακεδονία [ΠΓΔΜ]. Αντίθετα στην Τουρκία, ούτε οι πολιτικοί ούτε οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν, πλέον, την Ελλάδα απειλή για την εθνική ασφάλεια. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μας έχει αναπόφευκτα μειωθεί αισθητά. Οι προτεραιότητές μας είναι αλλού», σημειώνει.

Με την προσοχή της στραμμένη στα ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν προς Κούρδους και Αρμενίους, κοινή γνώμη και αναλυτές δείχνουν, προς το παρόν, μηδαμινό ενδιαφέρον για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. «Α, ναι... πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Ομολογώ ότι δεν έχω παρακολουθήσει την κατάσταση στη χώρα σας το τελευταίο διάστημα. Είμαστε τόσο απασχολημένοι με τις πρωτοβουλίες στο Κουρδικό, με τα ανοίγματα προς την Αρμενία και τις προσπάθειες μεσολάβησης στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, που τα Ελληνοτουρκικά έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα», λέει στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, κοντά στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Επιβεβαιώνει αυτό που καθίσταται αμέσως προφανές από τον τουρκικό τύπο, ότι στην Τουρκία η ανακοίνωση περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς, ώστε να εκδηλώσουν οι Τούρκοι ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές. Οι αναλυτές θα αρχίσουν να ασχολούνται με το ζήτημα και το υπουργείο Εξωτερικών να διαμορφώνει μια πολιτική σχετικά, καθώς η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης θα πλησιάζει», προσθέτει πολιτικός αναλυτής που βρίσκεται πολύ κοντά στο στράτευμα. «Νομίζω, εξάλλου, πως αξίζει να σημειώσω το εξής. Στην Ελλάδα επικρατεί μία ψύχωση όσον αφορά την Τουρκία, που απ’ όσο καταλαβαίνω, παραμένει στη συλλογική συνείδηση η υπ’ αριθμόν ένα απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται πως διαμορφώνεται γύρω από τον εξ ανατολών κίνδυνο και τη Μακεδονία [ΠΓΔΜ]. Αντίθετα στην Τουρκία, ούτε οι πολιτικοί ούτε οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν, πλέον, την Ελλάδα απειλή για την εθνική ασφάλεια. Συνεπώς, το ενδιαφέρον μας έχει αναπόφευκτα μειωθεί αισθητά. Οι προτεραιότητές μας είναι αλλού», σημειώνει.

Πράγματι, στον τουρκικό τύπο αναμασώνται τα δημοσιεύματα του ελληνικού, ενίοτε μάλιστα σε αποσπασματική μορφή. Τα ρεπορτάζ αποδίδουν την απόφαση για πρόωρες εκλογές στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, εξηγώντας πως αυτή χτύπησε πολύ περισσότερο τις χώρες της ΕΕ από τη, συνηθισμένη στις κρίσεις, Τουρκία. Αποτελεί κοινή εκτίμηση του τουρκικού τύπου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει. Η πλειοψηφία των αναλυτών ερμηνεύουν την απόφαση αυτή ως έξυπνη τακτική κίνηση του Κώστα Καραμανλή. «Αφήνει για το ΠΑΣΟΚ, που μάλλον θα κερδίσει τις εκλογές, το πολιτικό κόστος των πολύ επώδυνων και αντιλαϊκών μέτρων και αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, ώστε να ορθοποδήσει η καταρρέουσα ελληνική οικονομία», γράφουν αναλυτές. Πολλοί δε σημειώνουν, πως η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του χρέους της, καθώς αυτό επηρεάζει αρνητικά τη σύνολη ευρωζώνη. Το 2010 θα είναι «το έτος της αποκάλυψης» για την ελληνική οικονομία, πρεσβεύουν κάποιοι Τούρκοι σχολιαστές.

Σε γενικές γραμμές, ο τουρκικός τύπος τονίζει πως η δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή αμαυρώθηκε από σωρεία σκανδάλων και την ανικανότητα επιτυχούς καταπολέμησης του μπαράζ πυρκαγιών, που κάθε καλοκαίρι πλήττουν τη χώρα. Στη συλλογική μνήμη των εδώ μέσων ενημέρωσης, παραμένει έντονη η εντύπωση των επεισοδείων του περασμένου Δεκεμβρίου. Στην Τουρκία, όπου ο κόσμος γενικά παραμένει παθητικός, σπάνια διαδηλώνει και εξαιρετικά σπάνια – εξαιρουμένης της ακροδεξιάς – καταφεύγει στη βία, η κοινή γνώμη απέδωσε στις διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, υπερβολική σημασία. Τις θεώρησαν ως προάγγελο μιας επικείμενης ανατροπής, αγνοώντας το γεγονός ότι όσοι πήραν τους δρόμους ή προέβησαν σε λεηλασίες, δεν είχαν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις ή πρόγραμμα.


Με τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών και μίας πιθανής κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα, έχουν καταπιαστεί -στην παρούσα φάση- μόνο κάποιοι σκληροπυρηνικοί κεμαλιστές, γνωστοί για τις αρτηριοσκληρωτικά εθνικιστικές τους θέσεις. Ένας εξ αυτών, ο αντιπρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών [TURKSAM] Τζελαλεττίν Γιαβούζ, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος, θα παίξουν το «χαρτί της αντιτουρκικής υστερίας» προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Ο πρώην στρατιωτικός ισχυρίζεται πως, η κυβέρνηση Καραμανλή «κατασκεύασε» ψευδείς ειδήσεις για υποτιθέμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προκειμένου να καλλιεργήσει ένα σύνδρομο πολιορκίας, που θα τον ωφελούσε στις εκλογές. Μιλά για «πολιτική οικοδόμησης έντασης στο Αιγαίο, με αναφορά στον αγώνα για τον ελληνικό έλεγχό του», ενώ διατείνεται ότι οι Έλληνες πάσχουν από διττό κόμπλεξ ανωτερότητας και κατωτερότητας έναντι της Τουρκίας, μην μπορώντας να χωνέψουν την αναβαθμισμένη θέση της στην ευρύτερη περιφέρεια. Κατά τον αναλυτή του TURKSAM, η πολιτική τάξη της Ελλάδας έφριξε με το γεγονός ότι ο Ομπάμα πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, μη αφορώσα διεθνή οργανισμό στην Τουρκία, αγνοώντας την Ελλάδα.

Για τον Γιαβούζ, η Ελλάδα αισθάνεται απειλή από το γεγονός ότι η Τουρκία έχει, πλέον, αναδειχθεί σε καίριο κόμβο του διεθνούς συστήματος ενέργειας, περιφερειακή δύναμη στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή και ηγετική φωνή στους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ η ίδια βλέπει τη βαρύτητά της στο διεθνές σύστημα να μειώνεται διαρκώς, ιδίως μετά τα ανοίγματα του Ομπάμα στο μουσουλμανικό κόσμο. Ο πρώην στρατιωτικός προειδοποιεί πως η Τουρκία δεν πρέπει να αφεθεί στον αιφνιδιασμό, ούτε να δεχθεί «νέα τετελεσμένα» στο Αιγαίο, ενώ πιστεύει πως η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει «εκστρατεία δυσφήμισης» της Τουρκίας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Το γεγονός ότι οι έγκυροι αναλυτές του κεντρώου χώρου έχουν εστιάσει σε άλλα μέτωπα, μας περιορίζει προς στιγμήν στις αναλύσεις και ερμηνείες του είδους.

Γεγονός, πάντως, είναι πως στους κυβερνητικούς κύκλους της Τουρκίας διάχυτη είναι η αυτοπεποίθηση και μία αίσθηση αυταρέσκειας. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου δήλωνε πως, μια Κυπριακή Δημοκρατία που βαυκαλίζεται με την εντύπωση ότι δύναται να εκβιάσει την Τουρκία, δεν έχει συνειδητοποιήσει την πολιτική και διπλωματική ισχύ της τελευταίας. Προειδοποίησε δε, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις σε επίπεδο ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ για πολλοστή φορά, περιέγραψε τη χώρα ως «οικονομική υπερδύναμη».

Τουρκική διπλωματική πηγή, μιλώντας στο newstime.gr με τον όρο της ανωνυμίας, μίλησε για «μια Τουρκία γεμάτη αυτοπεποίθηση από το άστρο της, που λάμπει διεθνώς» και για μια Ελλάδα «κλειστοφοβική και κατηφορούσα». Βιάστηκε, ωστόσο, να προσθέσει πως η παρούσα κυβέρνηση δε θα πρέπει να περιπέσει στο θανάσιμο αμάρτημα της αυταρέσκειας και να προσβάλλει την ΕΕ και τη Δύση. «Θα πρέπει να πασχίσουμε για αγαστές σχέσεις με την Ελλάδα» τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο, την ανησυχία ότι μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ – ΛΑΟΣ θα είχε ολέθρια αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις. Στηλιτεύοντας τη «φθηνή δημαγωγία» της ελληνικής ακροδεξιάς, η εν λόγω πηγή θεώρησε, ωστόσο, ατυχή την παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας να «ασκεί πίεση μέσω των λόμπι για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα, είτε είναι Τουρκογενείς είτε οικονομικοί μετανάστες», παραδεχόμενος ότι αυτή προκαλεί πανικό στον πληθυσμό και νευρικότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Αλέξανδρος Μασσαβέτας Κωνσταντινούπολη -
newstime.gr

Read more...

Γκιούλ: Να λύσουμε το πρόβλημα πριν διαιωνιστεί


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ, χθες βράδυ, παρέθεσε γεύμα Iftar στο Προεδρικό Μέγαρο στους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων. Σε αυτό μετείχαν περίπου 160 εκπρόσωποι οργανώσεων, όπως του ΤΟΒΒ και του TUSIAD.

Ο Πρόεδρος Γκιούλ, μιλώντας στο εν λόγω γεύμα, αναφέρθηκε και στο δημοκρατικό άνοιγμα, το οποίο έχει ως σκοπό την επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Ο Γκιούλ είπε ότι η καλύτερη μέθοδος είναι η επίλυση των προβλημάτων πριν αυτά διαιωνιστούν και ότι για το θέμα αυτό η Τουρκία έχει την αυτοπεποίθησή της.


Read more...

Το ΑΚΡ με Συνέδριο ανανεώνει την εικόνα του


Η Zaman στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Το ΑΚΡ με Συνέδριο ανανεώνει την εικόνα του» γράφει ότι η κομματική διοίκηση του ΑΚΡ μετρά μέρες για την ανανέωσή της.

Ο Π/Θ Ερντογάν, ο οποίος ανανέωσε τους υπουργούς του και την ηγεσία της Βουλής, τώρα θα προβεί και σε αλλαγές τόσο στο καταστατικό του κόμματός του, όσο και στη διοίκησή του. Σε λίγο καιρό, σε Συνέδριο του κόμματος θα καθοριστεί και η ομάδα εκείνη, που θα οδηγήσει το ΑΚΡ στις επόμενες εκλογές. Στο συνέδριο έχουν κληθεί και διάσημοι ξένοι επισκέπτες.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου. Από το συνέδριο αναμένεται να προκύψουν και οι αντιπρόεδροι του κόμματος, καθώς και τα μέλη της Κ.Ε.. Η Κ.Ε. θα απαρτίζεται από 50 άτομα και θα εκλεγεί μετά από ψηφοφορία, υπό τη μορφή όμως ενιαίας λίστας.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ / ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ


Ο Christian Makarian σε άρθρο γνώμης στο L’EXPRESS αναφέρεται στην πρόσφατη διαδικασία εξομάλυνσης των τουρκο-αρμενικών σχέσεων, επισείοντας παράλληλα τη μόνιμη διεκδίκηση της αρμενικής διασποράς για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Τουρκία.

Η συμφωνία που υπεγράφη στις 31 Αυγούστου μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας αποτελεί την κατάληξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς συμφώνησαν όχι μόνο στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και στο άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων, αλλά και στη διερεύνηση ενός τραυματικού για τους Αρμένιους ιστορικού παρελθόντος.

Ο δρόμος της εξομάλυνσης των σχέσεων παραμένει ωστόσο μακρύς και για τις δύο χώρες. Στην Τουρκία μια ισχυρή εθνικιστική κοινή γνώμη στηρίζει τον αρνητισμό του κράτους, το οποίο αρνείται επίμονα την πραγματικότητα της γενοκτονίας, που πραγματοποίησε η κυβέρνηση των Νεότουρκων το 1915, ενώ εμπόδια θέτει και η εκπεφρασμένη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία, στις διεκδικήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μπροστά σε αυτά τα εμπόδια οι Τούρκοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια υπο-επιτροπή ιστορικής διερεύνησης και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Αρμενία, μολονότι δεν έχει εξαγγελθεί λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία από την πλευρά της δεσμεύεται να αναγνωρίσει τη Συνθήκη του Κάρς (1921), που διαπραγματεύτηκαν οι Μπολσεβίκοι και να εγκαταλείψουν κάθε εδαφική διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Το άνοιγμα των συνόρων αποτελεί αντάλλαγμα της συγκεκριμένης αποποίησης. Η διαδικασία εξομάλυνσης ωστόσο των διμερών σχέσεων δεν πρόκειται να αναστείλει την προσπάθεια που καταβάλλει η αρμενική διασπορά για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Τουρκία.

Read more...

ΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ GERMAN MARSHALL FUND


Ο Ronald Asmus, εκτελεστικός διευθυντής του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, σε άρθρο γνώμης στην INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE με τίτλο «Europe and the Obama bounce» αναφέρεται στην εικόνα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως αυτή καταγράφηκε σε έρευνα που πραγματοποίησε το German Marshall Fund.

Σχετικά με την Τουρκία επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στη χώρα αυτή οδήγησε στη βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ, μολονότι οι Τούρκοι παραμένουν οι πλέον επιφυλακτικοί έναντι της αμερικανικής ηγεσίας. Οι Τούρκοι πολίτες εξέφρασαν επίσης τη δυσπιστία τους έναντι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ερώτηση, εάν θεωρούν ότι ανήκουν στη Δύση, στον τομέα των αξιών, το ήμισυ των ερωτηθέντων απάντησε όχι. Μολονότι επίσης η στήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρουσίασε ελαφρά άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ.


Read more...

Η Ελληνίδα Υπουργός είπε ανοησίες.......


Στην ιστοσελίδα της [εθνικιστικής] Yeni Cag καταχωρείται είδηση με τίτλο «Η ελληνική αυθάδεια πιέζει τα σύνορα», στην οποία αναφέρεται:

Η Ελληνίδα Υπουργός είπε ανοησίες.

Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε απίστευτες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, αναφορικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο, τους λαθρομετανάστες και το θέμα της Κύπρου. Μάλιστα, είπε και το ψέμα ότι ενώπιον επιβατικού αεροσκάφους παρουσιάσθηκαν αιφνιδίως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προέβη σε σκληρές επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας. Μιλώντας στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, υποστήριξε ότι η Ελλάδα από τις αρχές του 1990 καταβάλλει προσπάθειες για μια προσέγγιση με την Τουρκία. Η δε περίοδος μείωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις πρέπει να βασίζεται «στον αλληλοσεβασμό και στο διεθνές δίκαιο».


Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ακόμη ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και ότι οι πτήσεις αυτές, σε σύγκριση με τους περασμένους μήνες, ολοένα αυξάνονται.

Δεν αρμόζει

«Τις καταδικάζουμε, αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Η ίδια ισχυρίστηκε, επίσης, ότι μπροστά από τα παράθυρα των επιβατικών αεροσκαφών, παρουσιάζονται αιφνιδίως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. «Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε μια άκρως επικίνδυνη στάση. Η στάση αυτή δρα αρνητικά στις διμερείς μας σχέσεις, παράλληλα δεν συνάδει και με μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό θα πρέπει να λάβει τέλος», είπε.

Η Ελληνίδα Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι λόγω της στάσης την οποία τηρεί η Τουρκία, η διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ασφυξίας. «Η Ελλάδα περιμένει να δει έργα και έμπρακτη ανταπόκριση στα δικά της ανοίγματα», είπε.

Αναγνωρίστε τους Ε/κ

Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε, επίσης, ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., διότι θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. «Υπό την προϋπόθεση να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από την ένταξη. Η Τουρκία δεν πρέπει να αναμένει ειδική μεταχείριση», ανέφερε.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου, λέγοντας ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε. καλύπτουν και την Κύπρο. Κάνοντας παράλληλα έκκληση προς την Τουρκία να αναγνωρίσει τον ?ε/κ τομέα?. Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να κάνει νέα βήματα, τα οποία θα βαθύνουν το διαχωρισμό της Κύπρου.

Άλλωστε, ανέφερε, «μια τέτοια στάση θα εγείρει ακόμη περισσότερες επιφυλάξεις, όσον αφορά τις πραγματικές της προθέσεις».

Read more...

Η Εργκενεκόν οργάνωσε τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Πόλη


Σαν «βόμβα» έπεσε η είδηση ότι πένητα τέσσερα χρόνια μετά από το θλιβερό πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης που έφερε τον καίριο χτύπημα στην ελληνική ομογένεια της Πόλης, σήμερα, εν έτει 2009, με τον ίδιο τρόπο όπως είχε γίνει τότε παραμονές του πογκρόμ και πάλι σφραγίζουν, (φακελώνουν όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά), τις πόρτες των σπιτιών όπου κατοικούν Έλληνες και Αρμένιοι της Πόλης.
Την καταπληκτική αυτή καταγγελία έκανε μάλιστα με επερώτηση στην τουρκική βουλή, η Σεμπαχάτ Τουντζέλ, βουλευτίνα της Κωνσταντινούπολης, κουρδικής καταγωγής. Η Τουντζέλ σε επερώτηση της στην τουρκική βουλή ανέφερε ότι τα σπίτια των Ρωμιών και των Αρμενίων που κατοικούν στις περιοχές του Κουρτουλούς, (τα παλαιά γνωστά Ταταύλα) και στο Φερίκιοϊ, κάποιοι τα σφραγίζουν τοποθετώντας ενδεικτικά σήματα στις εξώπορτες των σπιτιών.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους των σπιτιών αυτών, οι οποίοι ούτως ή άλλως ζούνε καθημερινά με τον κίνδυνο των ληστών, των διαρρήξεων και των κάθε λογής παρανόμων στοιχείων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και παραβιάζουν τα σπίτια και τις περιουσίες των «Gayrimuslim», δηλαδή των «Γκιαούρηδων» της Πόλης.

Η βουλευτίνα του φιλοκουρδικού κόμματος υπογραμμίζει στην επερώτηση της ότι η κατάσταση αυτή θυμίζει έντονα τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών του 1955, όταν σημειώθηκε το φρικτό πογκρόμ κατά των χριστιανών της Πόλης με όλες τις γνωστές βιαιοπραγίες που είχαν σημειωθεί από τον τουρκικό όχλο και που σήμερα αναγνωρίζεται σαν μια μαύρη κηλίδα στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.
Η Σεμπαχάτ Τουντζέλ αναφέρει ότι πολλοί χριστιανοί, κυρίως κάτοικοι των περιοχών Κουρτουλούς, Φερίκιοι και Σαμάτια, της έχουν παραπονεθεί για την κατάσταση αυτή, της τοποθέτησης δηλαδή ενδεικτικών ετικετών στις εξώπορτες των σπιτιών τους για να ξεχωρίζουν από τα σπίτια των γνήσιων Τούρκων μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ετικέτες αυτές βοηθούν τα παράνομα κυκλώματα όταν χτυπάνε κυρίως τις νυχτερινές ώρες, να ξέρουν αν θα χτυπήσουν μουσουλμανικό ή σπίτι απίστων Γκιαούρηδων. Μάλιστα οι σφραγίδες αυτές είναι και έγχρωμες και όπως αναφέρετε στην καταγγελία της βουλευτίνας, είναι ή πράσινες ή κόκκινες. Το ερώτημα που τίθεται ποιος έχει κατασκευάσει αυτές τις σφραγίδες και με ποιανού εντολή γίνεται αυτό το περίεργο φακέλωμα των σπιτιών των χριστιανών κατοίκων της Πόλης. Η κατάσταση αυτή θυμίζει με έντονο τρόπο τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, όπως τονίζει στην επερωτήσει της η Τουντζέλ και έχει τρομοκρατήσει τους Ρωμιούς και τους Αρμένιους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης.
Η ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2000 είχε αποκαλυφτεί για πρώτη φορά χωρίς να κατονομάζεται η Εργκενεκόν, ότι τα Σεπτεμβριανά είχαν οργανωθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και το Βαθύ κράτος. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκική επιθεώρηση Αϊντινλίκ, ένας φοιτητής τότε στην Νομική Σχολή τη Άγκυρας, ο Οκτάϊ Ενγκίν από την Δυτική Θράκη, μέλος της Εργκενεκόν, είχε πάρει εντολή να εκτελέσει την προβοκάτσια και να ρίξει την βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες του στην επιχείρηση, ο τότε Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης, Μεχμέτ Αλί Μπαλίν και ο κλητήρας του προξενείου, Χασάν Ουτσάρ. Το νέο έκανε αμέσως γνωστό στην Τουρκία, ο τότε βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος και στέλεχος της ΜΑΗ, (ΜΙΤ), Μιτχάτ Περίν, που φρόντισε να ερεθιστεί κατάλληλα ο τουρκικός όχλος.
Για τα ίδια γεγονότα ο τότε νέος Τούρκος αξιωματικός, Σαμπρί Γιρμίμπέσογλου και μετέπειτα γενικός γραμματέας του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου, αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Φατίχ Γκιουλάπογλου πως, «Τα Σεπτεμβριανά ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων». Συγκεκριμένα ο μετέπειτα αντιστράτηγος Γιρμίμπεσογλου, είχε αποκαλύψει πως, «Ήταν μια επιτυχημένη οργανωμένη επιχείρηση ειδικού πολέμου». Υπεύθυνος για την διοργάνωση των Σεπτεμβριανών που ακολούθησαν την προβοκάτσια, ήταν ο συνταγματάρχης των «Δυνάμεων Εκτάκτου Ανάγκης», Τζεμάλ Ακμπαϊ, ο οποιος συνεργάστηκε με τον τότε αρχηγό της CIA, Άλεν Ντάλες, ο οποίος …τις ημέρες εκείνες βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην μετέπειτα δίκη που έγινε, ο τότε ηγέτης του πραξικοπήματος του 1960, συνταγματάρχης Αρπασλάν Τουρκές και μετέπειτα αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, επειδή γνώριζε τα γεγονότα και το παρασκήνιο είχε πιέσει στο να σταματήσουν να ασχολούνται με τα Σεπτεμβριανά, όπως αποκαλύπτει το Αϊντινλίκ. Ο Τουρκές, είχε τονίσει πως, «ότι έγινε, έγινε για το συμφέροντα της Τουρκίας και δεν θα πρέπει να μιλάμε πολύ για τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955». Όπως είναι γνωστό, για τα γεγονότα εκείνων των ημερών κατηγορήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές, που ανατράπηκε από το πραξικόπημα του 1960, στο οποίο ο Τουρκές ήταν ηγετική μορφή. Το φταίξιμο όμως αποδόθηκε από το επίσημο τουρκικό κράτος στους κομουνιστές και είχαν συλληφθεί τότε οι γνωστοί Τούρκοι αριστεροί, Αζίζ Νεσίν, Κεμάλ Ταχίρ, Χασάν Ιζετίν Ντιναμό και άλλα 44 στελέχη αριστερών οργανώσεων, αλλά οι ανακρίσεις σε βάρος τους δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν κάποια κατηγορία.
ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ
Η οργάνωση αυτή, όπως αποκάλυψε το Αϊντινλίκ σε νέα έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2001 και την οποία έχει ονομάσει «superNATO», ήταν παρακλάδι της γνωστής νατοϊκής οργάνωσης Gladio, που όπως αποδείχτηκε ήταν η μητρική οργάνωση της Εργκενεκόν. Η Gladio δημιουργήθηκε στην Τουρκία όπως και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, μετά την είσοδο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ στις 27 Σεπτεμβρίου 1952. Τα περισσότερα στελέχη της μυστικής αυτής οργάνωσης, εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ και ειδικεύονταν στις επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου, τρομοκρατικές ενέργειες, επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης, καθώς και ειδικές προβοκάτσιες. Πολλά στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών μετείχαν στην οργάνωση αυτή, όπως αποκαλύπτετε τώρα. Μετά το 1991, με την ίδρυση της Ειδικής Σχολής Πόλεμου της Τουρκίας, πήρε το όνομα «Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων», και ήταν η κύρια δύναμη που πολεμούσε με ανορθόδοξο τρόπο το κουρδικό ΡΚΚ, στις δεκαετίες ογδόντα και ενενήντα.
Ένα παρακλάδι αυτής της οργάνωσης ήταν και η «superNATO», (Ergkenekon), η οποία τότε διευθύνονταν κατ' ευθεία από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες. Τη περίοδο εκείνη οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να εισχωρήσουν στον τουρκικό στρατό, όπου είχαν παρατηρηθεί επικίνδυνα φαινόμενα εμφάνισης αριστερών αξιωματικών. Για τον σκοπό αυτό εκπαίδευαν ομάδες Τούρκων αξιωματικών, στο να είναι πιστοί στα νατοϊκά ιδεώδη και στην νατοϊκή συμμαχία. Ανάμεσα στους πρώτους 16 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν σταλεί στις ΗΠΑ για τις ανάγκες αυτής της οργάνωσης, ήταν και ο Αρπασλάν Τουρκές, όπως το περιγράφει στο βιβλίο του ο Τούρκος συγγραφέας, Χουσουσί Τουργκουτ, με τίτλο «Ενθύμιο Τουρκές». Ο Τουρκές, αφού επέστρεψε στη Τουρκία έχει οργανώσει ένα «Κέντρο Εκπαίδευσης», στην πόλη Τσανκιρί, κοντά στην Άγκυρα.
Αναφορά στην οργάνωση αυτή που ευθύνεται για τα Σεπτεμβριανά, έγινε για πρώτη φορά στην στρατιωτική επέμβαση του 1971, ενώ τα επόμενα χρόνια η οργάνωση είχε αναλάβει αρκετές προβοκατόρικες επιχειρήσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για το πραξικόπημα του 1980. Σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό, η ίδια αυτή οργάνωση ευθύνεται για τις δολοφονία του Αντλί Ιπεκτσί και την σφαγή του Καραμάν Μαράς το 1978, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο εκατοντάδες Αλεβίτες από τους Γκρίζους Λύκους. Μετά το πραξικόπημα του 1980 η δράση της οργάνωσης ειδικεύτηκε σε συγκεκριμένους στόχους και σε αυτή αποδίδεται η δολοφονία των Τούρκων δημοσιογράφων Ουγούρ Μουμτζού και Αχμέτ Τανέρ Κισλαλί, που συγκλόνισαν την Τουρκία. Και οι δυο αυτές δολοφονίες κατά γενική ομολογία έγιναν από επαγγελματίες στρατιωτικούς, ενώ τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή οι εκρηκτικές ύλες, βρίσκονταν μόνο σε νατοϊκά στρατόπεδα, κάτι που το παραδέχτηκε σύσσωμος ο τουρκικός τύπος και το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΓΚΙΝ
Για Σεπτεμβριανά έγραψε και η τουρκική επιθεώρηση «Ακσιόν». Συγκεκριμένα σε ένα εκτενές δημοσίευμα της αποκάλυψε πως ενώ η «Ισταμπούλ Εξπρές», (η εφημερίδα που έκανε γνωστή στην Τουρκία την προβοκάτσια της βόμβας στο σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκης) είχε καθημερινό τιράζ 30.000 φύλα, την ημέρα της εκδήλωσης της τουρκικής προβοκάτσιας οι διευθυντές της είχαν επιστρατεύσει προσωπικό και μηχανήματα για να βγάλουν…. 300.000 φύλα, λίγες μόλις ώρες μετά την εκδήλωση της βομβιστικής επίθεσης κατά του πατρικού του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη .
Η «Ακσιόν» φιλοξένησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Οκτάϊ Ενγκίν, ο οποίος αφού απέρριψε την κατηγορία ότι ήταν αυτός ο ένοχος της βομβιστικής επίθεσης, υποστήριξε με ιδιαίτερα αφελή τρόπο ότι την βόμβα τοποθέτησαν… Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία που έμεναν στην ίδια γειτονία με το προξενείο. Συγκεκριμένα ο Ενγκίν ισχυρίζεται πως γύρω από το προξενείο μένουν πολλοί Έλληνες πού είχαν έρθει πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και έτρεφαν μεγάλο μίσος για την Τουρκία. Αυτοί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ενγκίν, έριξαν μια βόμβα κατά του προξενείου που σημειώτεον, πάλι σύμφωνα με τα λόγια του Ενγκίν, δεν εξερράγη στην αυλή αλλά στο δρομάκι αδιέξοδο που βρίσκεται πίσω από το προξενείο.
Σημειωτέων ότι ο Ενγκίν αφού αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές αρχές, μόλις εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη προσελήφθη στην τουρκική Ασφάλεια. Εκεί πολύ γρήγορα ανέβηκε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας και τοποθετήθηκε στην θέση του Διευθυντή. Το 1991 διορίστηκε νομάρχης του Νεβ Σεχήρ από όπου και συνταξιοδοτήθηκε και στη συνέχεια ζούσε πλουσιοπάροχα στην Άγκυρα.

Read more...

Οι Τούρκοι μας σερβίρουν τα πιλάφια και την προπαγάνδα τους…



Αδιόρθωτοι οι υπεύθυνοι του δήμου Μπαϊράμ Πασά Κωνσταντινούπολης, έφθασαν με λεωφορεία που γράφουν Μακεδονία τα Σκόπια και προσβάλλουν εθνικά θέματα της χώρας μας
Σώου εν όψει το ραμαζανιού με χιλιάδες νεολαίους, γυναίκες και τοπικές αρχές που είχε τα στοιχεία της επιτυχίας… Ανταλλαγή πλακετών και αναμνηστικών, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μεγάλα λόγια για αδελφοσύνη των λαών
Πιλάφια γλέντια, πύρινοι λόγοι περί αδελφοσύνης και φιλίας, χιλιάδες κόσμου από την μειονότητα καταγράφονται κάθε φορά στα γεύματα που καθιέρωσε να κάνει στην πατρίδα μας ο δήμος του Μπαιράμ Πασά της Κωνσταντινούπολης. Ένα τέτοιο έγινε χθες το βράδυ στο Κοπτερό απ’ όπου και το σχετικό ρεπορτάζ.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κυριάκος Αμούτζας είπε ότι όλα έγιναν νομίμως και με την συναίνεση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κάτω από το γενικό σλόγκαν ότι η φιλία δεν έχει σύνορα. Ειδικότερα όταν ρωτήθηκε τόνισε: «Είναι ένα κονβόϊ το οποίο γυρίζει στις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής, έχοντας ένα σλόγκαν ότι «η φιλία δεν έχει σύνορα».

Μετά από αίτηση τους στην Περιφέρεια και με την άδεια της Περιφέρειας και μετά από συζήτηση με τον δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά που είναι ένας δήμος 300.000 κατοίκων δίπλα από την Πόλη, φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται, ήρθαν και πέρυσι, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνουν ένα γεύμα, να γνωριστούν με όλους τους δημότες, το κάνουμε στο Κοπτερό γιατί είναι το πιο κοντινό σημείο και από Αμαξάδες και από την Ξάνθη.
Όπως είδατε έχει τεράστια επιτυχία και ευελπιστούμε ότι δώσαμε μια καλή βραδιά στους συνδημότες και φίλους μας μουσουλμάνους. Η ευχή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει υγεία, είμαστε όλοι άνθρωποι ενός Θεού και κάτω από ένα Θεό, να είμαστε όλοι αγαπημένοι και οι προσευχές όλων των ανθρώπων ας είναι τέτοιες που να υπάρχει μια παγκόσμια ειρήνη και ευημερία σε όλους τους ανθρώπους της γης». Πάντως ο δήμος του Μπαιράμ Πασά κάθε χρόνο επεκτείνει την δραστηριότητά του. Ξεκίνησε από την πόλη της Κομοτηνής αρχικά και φέτος επεκτάθηκε σε τρία σημεία στο Κοπτερό, την Κομοτηνή και τον Δοκό. Πάνω από 3000 άτομα συμμετείχαν στο χθεσινό ιφτάρ το γεύμα μετά την δύση του ηλίου που γίνεται την περίοδο του ραμαζανιού, παρουσία του νομάρχη Άρη Γιαννακίδη, του αντινομάρχη Μεχμέτ Δεβετζήογλου, του βουλευτή Γιώργου Πεταλωτή, των βουλευτών Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μαντατζή, του πολιτευτή Ιλχάν Αχμέτ αλλά και σύσσωμης της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας στην Κομοτηνή πρόξενο, υποπροξένους που βραβεύτηκε με πλακέτα από τον δήμαρχο του μπαϊράμ πασά Χουσείν Μπούργκ. Πλακέτα έδωσε ο Τούρκος δήμαρχος και στον δήμαρχο Ιάσμου που του ανταπέδωσε την χειρονομία με την αναμνηστική πλακέτα του Δήμου του, ενώ η ομάδα του Κοπτερού και της νεολαίας έδωσε αναμνηστική αφίσα του συλλόγου τους.
Το καραβάνι του δήμου μπαϊράμ Πασά που χρηματοδοτείται από την Τουρκία για να διατηρεί δεσμούς με το ισλαμικό τόξο των Βαλκανίων περιοδεύει κάθε χρόνο σε 8 διαφορετικές χώρες δίνοντας τα γεύματα ιφτάρ, τα οποία καλύπτονται και από το ΤRT το δημόσιο κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης, προβάλλουν και τα μηνύματα των διπλωματικών αρχών της Τουρκίας σε κάθε χώρα όπως και στην Ελλάδα, όπου ευχαριστούν τους «τούρκους κατοίκους για την αθρόα συμμετοχή τους».
Οι τούρκοι μας ταΐζουν με τα πιλάφια και την προπαγάνδα τους, συνεχίζοντας ανενόχλητοι το γαϊτανάκι των προκλήσεων.
Το πώς επιτρέπουμε κάθε φορά αυτά τα λεωφορεία του Μπαϊράμ Πασά με τις σημαίες της «Μακεδονίας» και τους χάρτες της Βαλκανικής που αναφέρουν τα Σκόπια σαν «Μακεδονία» είναι απορίας άξιον. Άραγε θα μπορούσαμε κι εμείς το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα να κάνουμε μια περιοδεία και γεύματα αγάπης στον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου με λεωφορεία γεμάτα ελληνικές σημαίες και την σημαία του Κουρδιστάν;
Ρεπορτάζ: Μελαχροινή Μαρτίδου

Read more...

Η απόλυτη θρησκευτική ελευθερία στους μουσουλμάνους της Θράκης


«Γίνεται η προετοιμασία της ψυχής κυρίως και δευτερευόντως του σώματος», θα πει ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί.
Στις 20 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η νηστεία που φέτος τηρείται και από πολλά νεαρά άτομα με μεγάλη προσήλωση, ενώ το βράδυ ακολουθεί πλούσιο φαγοπότι με ποικιλία εδεσμάτων.
Όλα τα πουλιά της πόλης που φωλιάζουν στο πάρκο ή σε άλλα σκιερά μέρη εκείνη την ώρα πετάγονται στον κέντρο του ουρανού και φτεροκοπάνε αναστατωμένα. Είναι η στιγμή που κάθε μέρα την ίδια ώρα βαράει με ένταση το ειδικό «κανόνι» όπως λέγεται, ειδοποίησης της έναρξης του βραδινού φαγητού στην νηστεία του ραμαζανιού των μουσουλμάνων συμπολιτών μας.
Για μας τους κατοίκους δεν αποτελεί την παραμικρή ενόχληση, είναι μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Τα πουλιά όμως δεν το συνηθίζουν και γι’ αυτό αφού κάνουν αρκετούς γύρους συνομιλήσουν τσιτσιρίζοντας στην γλώσσα τους θα ηρεμήσουν μέχρι την επόμενη μέρα που το σκηνικό θα επαναληφθεί.
Η νηστεία -το ραμαζάνι όπως λέγεται- είναι ο προάγγελος του ραμαζάν ή σεκέρ μπαϊράμ. Έχει την δική της ιδιαιτερότητα και τελετουργία. Ζητά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αποχή από όλες τις απολαύσεις φαγητό, ποτό, νερό, τσιγάρο, αρώματα, σεξουαλικές σχέσεις, τα πάντα.

Είναι η αναμέτρηση του ανθρώπου με τις αντοχές του. Ο έλεγχος των παθών. Μετά την δύση του ηλίου τα πάντα επιτρέπονται και μάλιστα σε απόλυτη αφθονία. Όλη η οικογένεια ανταμώνει στο σπίτι, στρώνεται γιορτινά το τραπέζι με ποικιλία φαγητών, με πίτες, αρριάνι, χαλβάδες τουλούμπες και επικρατεί ένα κλίμα ευφορίας. Το φαγοπότι μπορεί να συνεχιστεί διαδοχικά μέχρι και τα ξημερώματα που θα χτυπήσει πάλι το ειδοποιητήριο της λήξης με την ανατολή του ήλιου.
Το ραμαζάνι, ως μηνιαία εορτή νηστείας, αντιπαραβάλλεται με τη χριστιανική εορτή της σαρακοστής, με σχεδόν ταυτόσημο χαρακτήρα, όχι όμως με ερμηνεία περί της «παράδοσης Ευαγγελίου». Σύμφωνα με το κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το ραμαζάνι εορτάζεται κατά 11 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους.
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
Το ραμαζάνι προέρχεται εκ του τουρκικού ραμαζάν και αραβικού ραμαντάν, κι αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν΄ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους. Έτσι το ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής. Μετά την νηστεία ακολουθεί το σεκέρ μπαϊράμ και 70 μέρες μετά το κουρμπάν μπαϊράμ.
«Καλό ραμαζάνι με θεϊκή αγάπη και ειρήνη», θα ευχηθεί ο μουφτής Κομοτηνής
Ο μουφτής Κομοτηνής δηλώνει χαρούμενος που ο κόσμος είναι προσηλωμένος στις θρησκευτικές παραδόσεις και το βαθύτερο νόημά τους. Που είναι η θεϊκή αγάπη, η ειρήνη, η αδελφοσύνη, η ελεημοσύνη και η ταπεινοφροσύνη.
«Σήμερα όλος ο μουσουλμανικός κόσμος κρατά την νηστεία και βέβαια είναι θρησκευτική εντολή του Θεού, πιστεύουμε και ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε μουσουλμάνος που κρατάει σήμερα τον μήνα Αύγουστο τη νηστεία αυτή, την κρατάει με χαρά και με αγάπη γιατί ξέρει πολύ καλά ότι εφαρμόζει μια εντολή του Θεού. Με αυτήν την χαρά που την ζούμε, χαιρόμαστε κι εμείς γιατί δεν είναι η εγκράτεια του σώματος αλλά κυρίως η προετοιμασία της ψυχής του ανθρώπου από τη νηστεία που ξεκινά στις 05.00 έως 20.05 ή 20.10 για ένα μήνα. Για τους μουσουλμάνους πιστούς το ραμαζάνι, ο σημαντικότερος και ο αγιότερος μήνας της μουσουλμανικής πίστης που αφιερώνεται πρωτίστως σε νηστεία, την προσευχή, την αλληλεγγύη και την ελεημοσύνη, στον οποίο οι πιστοί ασκούνται σε εγκράτεια, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, από φαγητό, από το κάπνισμα, το αλκοόλ, αλλά πρωτίστως από τις κακές πράξεις, τις άσχημες σκέψεις και ιδέες».
Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού οι άνδρες συγκεντρώνονται τα βράδια στους οντάδες των τζαμιών και περνούν την ώρας τους συνομιλώντας και ανταλλάσσοντας επισκέψεις. Οι γυναίκες ασχολούνται καθημερινά με τις δουλειές του σπιτιού, το φαγητό κα τα κεράσματα, αφού η φιλοξενία αυτή την περίοδο είναι εντονότερη σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια του ραμαζανιού συνηθίζεται από διάφορους φορείς να γίνονται τραπέζια αγάπης για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, είτε φτωχούς, είτε κατοίκους μιας περιοχής, είτε για κάποια επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα, ενώ κάθε χρόνο έρχεται και η αποστολή με τα πιλάφια και τους καλλιτέχνες του δήμου Μπαϊράμ πασά της Τουρκίας.
Σταύρος Φανφάνης

Read more...

Νεοοθωμανισμός και δορυφοροποίηση της Ελλάδας


Του Δημήτρη Μαυρίδη
Η επιλεκτική και ευνοϊκή μεταχείριση της Τουρκίας από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τον νέο αμερικανό πρόεδρο, αλλά και η εμφάνιση στο προσκήνιο του Αχμέτ Νταβούτογλου τάραξαν για λίγο το ευδαιμονικό ελληνικό παρόν, αν και οι αντιδράσεις φαίνεται να είναι υποτονικές.
Οι πολιτικοί μας φαίνεται να είναι απρόθυμοι να συζητήσουν το πρόβλημα και πολύ περισσότερο να έχουν κάποια διάθεση να το αντιμετωπίσουν. Είναι πιθανό ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο της τρανταχτής αδιαφορίας που έδειξαν κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, όταν επιμελώς απέφυγαν να αναφερθούν στο επιτακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και που συναρτάται απολύτως με την εθνική και κρατική μας υπόσταση. Όσο για τα πανεπιστήμιά μας και τις λίγες και ισχνές δεξαμενές σκέψης που διαθέτουμε, εκεί η αδιαφορία και η άγνοια για τα τουρκικά πράγματα ανταγωνίζεται την αντίστοιχη κατάσταση που φαίνεται να επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Είμαστε η χώρα που αρνείται να πιστέψει στην απειλή που είναι αμέσως ορατή και που θέλει να πειστεί ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, αλλά έχουν ένα κρυφό νόημα και επιφυλάσσουν εξελίξεις σύμφωνες προς τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Είμαστε η χώρα που διστάζει να καταγγείλει και να κοινολογήσει τις απειλές που δέχεται και την τρομοκρατία που υφίσταται από άλλη χώρα, μέλος της ίδιας αμυντικής συμμαχίας.
Όλα αυτά σημαίνουν βέβαια την καταρράκωση του φρονήματός μας. Δυστυχώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ίδια αξιοθρήνητη κατάσταση με αυτήν του 1974, όταν χάσαμε ένα πόλεμο χωρίς να επιχειρήσουμε να πολεμήσουμε.
Χαρακτηριστική της κατάστασης μας είναι η απαισιοδοξία και ο φαταλισμός που διακρίνουν τις δύο πρόσφατες επιφυλλίδες του κυρίου Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερινή. Τα άρθρα αυτά καταλήγουν, μετά από ανάλυση της ελληνικής κατάστασης, σε αναπάντεχες προτάσεις: η λύση στο πρόβλημά μας μπορεί να είναι η αποδοχή της νεοοθωμανικής προοπτικής για αναστήλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και η συμπόρευσή μας στο νεοαυτοκρατορικό όραμα του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Γιανναράς ορθώς χαρακτηρίζει ως αφελή την προσπάθεια των ΗΠΑ να διαδώσουν ήπιες μορφές του Ισλάμ και να επιβάλουν κάποιο βαθμό εκδυτικισμού στο μουσουλμανικό κόσμο. Το Ισλάμ αντιλαμβάνεται την οικουμένη διαιρούμενη σε δύο τμήματα: το νταρ αλ-Ισλάμ που ορίζεται από την ισλαμική σαρία και το νταρ αλ-χαρμπ, που βρίσκεται έξω από το νταρ αλ-Ισλάμ και είναι ο κόσμος των απίστων. Το νταρ αλ-Ισλάμ θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει το νταρ αλ-χαρμπ. Ο αγώνας θα είναι ανελέητος, ενώ για τους απίστους επιβάλλεται εξωμοσία, κατάκτηση ή εξόντωση. Πρόκειται για ασυμβίβαστους προς τον δυτικό πολιτισμό τρόπους συμπεριφοράς που δεν αφήνουν χώρο για μετριοπάθεια. Αλλά και ο Αχμέτ Νταβούτογλου απορρίπτει τον σχεδιασμό για μια περιφερειακή υπερδύναμη και οραματίζεται την Τουρκία ως φορέα του ισλαμικού πολιτισμού που θα ηγείται στις χώρες που κάποτε αποτελούσαν τμήματα της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τον Αχμέτ Νταβούτογλου η αυτοκρατορική διάσταση της Τουρκίας δεν συμβιβάζεται με τον εκδυτικισμό της. Αλλά και η Τουρκία ως φορέας του ισλαμικού πολιτισμού είναι ουσιαστικά αντίπαλος του δυτικού κόσμου. Παράλληλα, κατά τον Χρήστο Γιανναρά η πολιτιστική συγγένεια των λαών της Ανατολής, στους οποίους και εμείς ανήκουμε αποτελεί προϋπόθεση συνεργασίας μας με τη νέα οθωμανική πραγματικότητα. Έτσι, η Ελλάδα – πάντα κατά τον κ. Γιανναρά – θα μπορέσει κάτω από τη νεοοθωμανική επιρροή και παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, κάτι που η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία θα έχει ανάγκη. Προφανώς ο κ. Γιανναράς έχει κατά νου τον ρόλο που έπαιξαν οι Φαναριώτες ως διαμεσολαβητές μεταξύ Σαραγιού και δυτικών δυνάμεων κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ τη μεταχείριση που επεφύλαξε στους Φαναριώτες ο πανικόβλητος Μαχμούτ Β΄ αμέσως μετά την έκρηξη της μεγάλης ελληνικής επανάστασης.
Η πρόταση του κ. Γιανναρά είναι πρωτότυπη και θεωρητικά θεμελιωμένη. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα διανοητικό κατασκεύασμα. Το κύριο έλλειμμά της είναι η παρασιώπηση της κατακτητικής και επεκτατικής διάθεσης του τουρκικού έθνους, αλλά και το ασυμβίβαστο του Ισλάμ προς τον ελληνικό πολιτισμό και τη Δύση. Πώς θα εξασφαλισθεί η συνεργασία με τη Δύση χωρίς αντιπαλότητα; Πώς θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή της Ελλάδας σε καταλύτη συμπόρευσης Ανατολής και Δύσης, όπως λέει; Αυτό προϋποθέτει βέβαια την πλήρη μετατροπή του ελληνικού κράτους σε δορυφόρο, αλλά και την ανατροπή της πραγματικότητας που επέβαλαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Πρόκειται και πάλι για την Ελλάδα της Μελούνας; Είναι αυτό ενεργός μετοχή του Ελληνισμού στο ιστορικό γίγνεσθαι; Και τί είδους ελληνικότητα θα διέσωζε τότε το ελληνικό κράτος; Μάλιστα τότε θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίζουμε ως κρατίδιο. Πώς μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί τη συνέχεια του Βυζαντίου; Αφήνουμε κατά μέρος το ακανθώδες πρόβλημα του αν η Ελλάδα ανήκει η όχι στη Δύση. Η πρόταση του κ. Γιανναρά μοιάζει με τις σύγχρονες απόπειρες και πρακτικές κατευνασμού της Τουρκίας και μετάλλαξής της σε ευρωπαϊκή χώρα. Πρακτικές που νομίζουμε ότι αποδεικνύονται μάταιες. Άλλωστε, η ανάλυση του κ. Γιανναρά μπορεί να λάβει τελείως αντίθετη κατεύθυνση αν θεωρήσουμε ότι η επιμονή του Αχμέτ Νταβούτογλου στις ισλαμικές πολιτισμικές προϋποθέσεις της Τουρκίας μας δίνει τη δυνατότητα μιας πολιτικής που θα απομονώσει την Τουρκία από τους σημερινούς δυτικούς υποστηρικτές της.
Εμείς, χωρίς να θέλουμε να επαναλάβουμε κοινοτοπίες, πιστεύουμε ότι ως έθνος δεν έχουμε άλλη επιλογή από την προσπάθεια ανάσχεσης της Τουρκίας, όπως μας επιβάλλεται από τον ρεαλισμό και τις αντιστασιακές παραδόσεις μας. Γι’ αυτό δεν μας κουράζει να επαναλάβουμε ότι απαιτείται κατεπειγόντως και αμέσως η προσαρμογή του πολιτικού και του κοινωνικού μας συστήματος στην ανάγκη ανόρθωσης του φρονήματος και της οικονομίας μας και αποκατάστασης της αεροναυτικής ισορροπίας στο Αιγαίο. Κοντολογίς χρειαζόμαστε μια κάθαρση και ένα όραμα.

Read more...

Τα «όργανα» της Άγκυρας «παίζουν» στη Θράκη


Ένα θαυμάσιο κείμενο από την Πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα» καταδεικνύει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τη δράση των «γνωστών-αγνώστων» ανθρώπων της Άγκυρας στη Θράκη, οι οποίοι δεν διστάζουν να εκμεταλλευθούν την θρησκεία (Ισλάμ) για να προπαγανδίσουν μέσα σε ιερούς χώρους (τεμένη) τις θέσεις της Άγκυρας. Απορεί ο αρθρογράφος για πολλά, μα περισσότερο για την ανυπαρξία της Ελληνικής Πολιτείας…
Η κυρία Μπακογιάννη, φυσικά, δεν μπορεί πλέον να ασχοληθεί (και ούτε προβλέπεται να ασχοληθεί ποτέ στο μέλλον) με σοβαρά εθνικά ζητήματα. Το άσχημο για την ίδια είναι πως χάνει τις φωτογραφήσεις…

Το κείμενο της «Ζαγάλισα»
Εδώ είμαστε και πάλι, με ένα ακόμη αποκαλυπτικό κείμενο από τη ζούγκλα που ζούμε. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης είναι πασίγνωστη και την γνωρίζουν ακόμη και οι… πέτρες, λόγω των συχνών αναφορών στα γνωστά (αλλά για αρκετούς Έλληνες άγνωστα) γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά.
Κανείς δεν ευαισθητοποιείται, κανείς δεν έχει τη διάθεση να χαλάσει την ζαχαρένια του και να ασχοληθεί στοιχειωδώς με τα καθήκοντά του. Κανείς τοπικός «άρχοντας» ή «προύχοντας» δεν νοιάζεται. Όλοι κοιτάζουν τις περιστρεφόμενες καρεκλίτσες τους και τις περιουσίες τους, που δια μαγείας μεγαλώνουν συνεχώς. Και όλα αυτά εις βάρος μας.
Δεν θα ξοδέψουμε όμως άλλο χρόνο (και χώρο) γι αυτούς τους δήθεν τοπικούς ηγέτες, επειδή αποδείχτηκαν όλοι τους τζάμπα μάγκες. Έχουν όμως την ευκαιρία να μας δείξουν πόσο πιστοί στα καθήκοντά τους είναι στο άμεσο μέλλον.
Ήδη διανύουμε την εποχή της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού. Μία γιορτή που αποτελείται από 29 ημέρες σκληρής ολοήμερης νηστείας, που όπως και να έχει δυσκολεύει στα μέγιστα τις εργασίες αυτών που θα είναι στα χωράφια, στις οικοδομές και στα ναυπηγεία. Αυτή τη φορά όμως, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει σημαντικά επειδή το φετινό Ραμαζάνι είναι μέσα σε θερινούς μήνες, η ζέστη αφόρητη και οι ημέρες αρκετά μεγάλες. Προσπαθήστε να φανταστείτε έναν αγρότη ή έναν εργάτη που δεν πίνει ούτε μία σταγόνα νερού από τα ξημερώματα μέχρι τις εννιά το βράδυ…!!!
Όλα αυτά είναι θρησκευτικά και μπορούμε να τα αντέξουμε. Άλλα είναι που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και μας κάνουν έξαλλους.
Όπως τα «χάτιμ» του Απριλίου, που έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο καφενείο από τον γνωστό ψευτο-κεφτέ (ψευτο-μουφτή Ξάνθης Αμέτ Μέτε), έτσι και οι μήνες του Ραμαζανιού τείνουν να μετατραπούν τα τελευταία χρόνια σε μία απέραντη ταβέρνα, αφού έχουν άμεση σχέση με φαγητό!!! Πώς γίνεται αυτό; Με τις περιβόητες επισκέψεις του ψευτο-κεφτέ και με τα παιδάκια (ιεροκήρυκες) που σέρνει κάθε φορά μαζί του και του… τουρκο-κροάτη Μουσταφά – Μπόμπαν Σαρνίτς (πρόκειται για τον Πρόξενο του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής) στα Πομακοχώρια.
Οι επισκέψεις αυτές δεν είναι τόσο απλές όσο φαίνονται με γυμνό μάτι. Χρειάζονται οργάνωση που αναλαμβάνουν ορισμένες οικογένειες προσκείμενες στον ψευτο-λουκουμά (ψευτο-μουφτή Ξάνθης Αμέτ Μέτε). Διοργανώνουν υποδοχές, αναγκάζοντας μικρά παιδιά να προσφέρουν λουλούδια σε διάφορους Κροάτες και αφρόκρεμους (η «κάστα» των υποτακτικών – πρακτορίσκων του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, οι οποίοι απολαμβάνουν διάφορα «οφίσια», όπως βουλευτές, πολιτευτές, πρόεδροι κοινοτήτων, πρόεδροι διαφόρων «πολιτιστικών» συλλόγων). Και έχουν, επιπλέον, και την απαίτηση να… βουρκώνουν οι Πομάκοι κάθε φορά που μας επισκέπτονται ή κάθε φορά που διαβάζουν κάποιο κονσερβοποιημένο κείμενό τους.
Διοργανώνονται επίσης φαγοπότια και μέσα στα τεμένη. Ομιλίες, χοροί, τσιμπούσια, χειροκροτήματα, πανηγυρισμοί, γέλια και βρισιές, πάνε κι έρχονται μέσα στους ιερούς χώρους! Αν όλα αυτά έχουν την παραμικρή έστω σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία, τότε εγώ είμαι αστροναύτης στον πλανήτη Άρη!
Εμείς είμαστε κοινοί θνητοί κι επειδή δηλώνουμε και Πομάκοι, ό,τι και αν πούμε είναι λάθος για μερικούς, αυτοί που τα κάνουν όλα και τα λένε όλα σωστά πού βρίσκονται; Δεν τα βλέπουν όλα αυτά;
Είναι δυνατόν να επιτρέπετε να συμβαίνουν όλα αυτά τα φαιδρά, κύριοι τοπικοί άρχοντες – προύχοντες;
Ποιοι νομίζετε ότι θα σας εκλέξουν την επόμενη εκλογική περίοδο; Ο Κροάτης ή ο ιμαμάκος;
Αυτοί «αλλού εκπέμπουν» βρε ψευτο-ευεργέτες. Πάλι σε εμάς θα κοιτάξετε, πάλι εμάς, τους κοινούς θνητούς θα κυνηγάτε από γωνιά σε γωνιά, σε καφενεία και σε χωράφια για να σας ψηφίσουμε…
Ας είμαστε κοινοί θνητοί και Πομάκοι λοιπόν, κι εμείς εδώ ψηφίζουμε και πρέπει να το καταλάβετε καλά το ποιοι είναι εδώ και ποιοι είναι «αλλού»… Διορθώστε τουλάχιστον κάποια πράγματα που αφορούν την θρησκεία μας. Μην τα ισοπεδώνετε όλα για το χατίρι του… Κροάτη…
Και μην ξεχνάτε πως πλησιάζουν εκλογές! Θα «φάμε τα μουστάκια μας» σε λίγο καιρό. Και καλά θα κάνουμε να τα φάμε, αν είναι για το καλό το δικό μας. Αν είναι για προτάσεις – θέσεις που θα αφορούν εμάς και όχι «άλλους»…
Πλάκα-πλάκα, η αστυνομία τι λέει για όλα αυτά;
Είναι νόμιμα πολλά από αυτά που γίνονται;
Μήπως, κάποια στιγμή θα έπρεπε να δούμε και την αστυνομία στα Πομακικά χωριά αντί να βλέπουμε μονίμως «άλλους»;
Θα έρθει στα χωριά μας η Αστυνομία ή μήπως έχει άλλες εντολές από ψηλά;
Ο Αντιαφρόκρεμας

Read more...

H οθωμανική μαεστρία της Τουρκίας και η Ε.Ε.


Tης Ριτσας Μασουρα

Oι Τούρκοι το παραδέχονται. Θα χρειαστούμε, λένε, τουλάχιστον 20 χρόνια για να δούμε να ανοίγει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι’ αυτό ας μη σπεύδουν οι Ευρωπαίοι να διαδίδουν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα δώσει το έναυσμα για να «μετοικίσουν» εκατομμύρια Τούρκων στην Ευρώπη, ούτε να τρομάζουν τους πολίτες τους μιλώντας για την επικυριαρχία των μουστακοφόρων. Σε 20 χρόνια, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!



Αυτή την περίοδο, η Τουρκία προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει τις συνομιλίες του Δεκεμβρίου, όταν η Ε.Ε. θα κρίνει αν πράγματι πληροί η Αγκυρα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης κι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα κάποιων από τα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Στα τέσσερα χρόνια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ελάχιστα από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει, σημειώνει στην τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman» η Μπερίλ Ντεντέογλου. Η αρθρογράφος διατείνεται ότι μέρος της ευθύνης για την κωλυσιεργία φέρει η ίδια η Τουρκία. Τα ευρωπαϊκά θέματα, γράφει, δεν καταλαμβάνουν χώρο στην ημερήσια ατζέντα των πολιτικών της Τουρκίας, παρότι κατά διαστήματα έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας.

Μερίδα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας εκτιμά ότι τροχοπέδη στην πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. αποτελεί το Κυπριακό. Γι’ αυτό και συχνά τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας άρθρα που εμμέσως υποδεικνύουν στην κυβέρνηση Ερντογάν να προσεγγίσει διαφορετικά το πρόβλημα της Κύπρου. Προφανώς όμως το Κυπριακό δεν κινείται μόνο του στην Ιστορία. Είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και το Αιγαίο. Και εξαιτίας αυτής της πολυπλοκότητας, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί με άλλο τρόπο να αναδείξει το δημοκρατικό πρόσωπο της Τουρκίας, δουλεύοντας σκληρά πάνω στα δύο μεγάλα αγκάθια της τουρκικής πραγματικότητας: το Αρμενικό και το Κουρδικό. Και στις δύο περιπτώσεις, έχουν γίνει εργώδεις προσπάθειες. Ομως, κλείνουν έτσι εύκολα τέτοιες ανοιχτές πληγές; Γεγονός είναι πάντως ότι η Τουρκία επιταχύνει τον βηματισμό της και στήνει με οθωμανική μαεστρία τον μηχανισμό που χρόνια ονειρεύεται ο Ερντογάν: με μπούσουλα το δημοκρατικό προφίλ να γίνει η πατρίδα του μεγάλος καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως ενεργειακός διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη. Δραγουμάνος, λοιπόν, και μάλιστα με τη βούλα των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη αναζητείται συμμαχία προθύμων, αλλά είμαστε ακόμη στο ψάξιμο. Ζήτημα είναι αν υπάρχουν πέντε χώρες που βλέπουν θετικά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε η έκθεση Αχτισάαρι, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, να στηλιτεύει τη στάση της Ευρώπης και να κάνει λόγο για «εκτροχιασμό» των διαπραγματεύσεων! Η Ελλάδα εμφανίζεται παρατηρητής των εξελίξεων, όχι εκ πεποιθήσεως, αλλά γιατί ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα σκληρή. Η νέα κυβέρνηση, όμως, οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και χωρίς κωλυσιεργίες τα ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία, έχοντας κατά νου τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν, που χαρακτήρισε διμερή ζητήματα τα θέματα του Αιγαίου και το Κυπριακό, παρότι δεν είναι ή δεν θα ’πρεπε να θεωρούνται διμερή.
Πηγή kathimernini.gr

Read more...

Δέκα οι νεκροί στις μάχες του τουρκικού στρατού με το ΡΚΚ


Στους δέκα ανήλθαν οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στις μάχες που ξέσπασαν από χθες σε τρεις διαφορετικές περιοχές του τουρκικού Κουρδιστάν μεταξύ μονάδων του τουρκικών στρατού και των ανταρτών του ΡΚΚ.
Μετά το θάνατο οκτώ στρατιωτών στις χθεσινές συγκρούσεις στο Έρουχ και την Τσουκούρτζα, όχημα του τουρκικού στρατού που έκανε περιπολίες στην περιοχή Μπάσκαλε του νομού Βαν, προσέκρουσε σε νάρκη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι έξι.
Μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός έστειλε αερομεταφερόμενες μονάδες καταδρομών από την Καισάρεια (έδρα ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών) στο Χακιάρι, με σκοπό να παρεμποδίσουν τις διεισδύσεις των ανταρτών του ΡΚΚ από την περιοχή του Βορείου Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν) στο Βόρειο (τουρκικό) Κουρδιστάν.

Οι χθεσινές και σημερινές συγκρούσεις των τουρκικών στρατευμάτων με τις μονάδες των Κούρδων ανταρτών είναι οι πρώτες μετά από μια περίοδο εκεχειρίας που διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες.
Το διάστημα αυτό η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει άτυπες διαρπαγματεύσεις με την κουρδική πλευρά, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα.
Το ξέσπασμα των συγκρούσεων, σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής ασφάλειας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, οφείλεται στην απόφαση της ηγεσίας του ΡΚΚ να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποκλείσει εντελώς τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και το ΡΚΚ από τις συζητήσεις που γίνονται για την επίλυση του Κουρδικού και να προβεί σε επιφανειακές ρυθμίσεις που θα έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εξουδετέρωση του ΡΚΚ και του ένοπλου αγώνα.

Read more...

Μεγάλος ο πόνος του τουρκικού έθνους για τους 7 πεσόντες μάρτυρες στρατιώτες


Σαφές το μήνυμα της τουρκικής ηγεσίας «Ναι, στο Δημοκρατικό Άνοιγμα»
Μεγάλος ο πόνος του τουρκικού έθνους για τα 7 παιδιά της...

«Η Εθνική Ενότητα και η Ομόνοια μας δεν μπορεί να αποτελέσει ποτέ στόχο μιας οποιαδήποτε απειλής. Η διαδικασία του Δημοκρατικού Ανοίγματος θα συνεχισθεί με την ίδια αποφασιστικότητα» ήταν το ορόσημο μήνυμα που ανακοινώθηκε από τη σύνοδο κορυφής της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας με τις ειδήσεις για τους 7 πεσόντες μάρτυρες στρατιώτες μας στο Hakkari και Siirt.


«Το τραγικό συμβάν αυτό» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Abdullah Gül που μας πλήγωσε τόσο βαθιά συνέβη ακριβώς στο πλαίσιο προσπαθειών καλής θέλησης στη διασφάλιση της αδελφοσύνης και της ευημερίας στην πατρίδα μας και εκτίμησε ότι «ποτέ οι απειλές με στόχο την Ομόνοια και την Εθνική Ενότητα μας δεν θα φθάσουν στο στόχο τους».

Και στα μηνύματα των συλλυπητηρίων που εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Mehmet Ali Şahin και ο Γενικός Επιτελάρχης Στρατηγός İlker Başbuğ τόνισαν «οι επιθέσεις αυτές συμπίπτουν σε μία περίοδο κατά την οποία γίνονται προσπάθειες στη διασφάλιση ατμόσφαιρας αδελφοσύνης και ευημερίας στη χώρα μας και αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες».

Και το μήνυμα του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan ήταν πολύ σαφές: «Συνέχεια στη διαδικασία του δημοκρατικού ανοίγματος».
ΤRT

Read more...

Ο Νταβούτογλου ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο στο Ισραήλ.


Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο στο Ισραήλ, έγινε σήμερα γνωστό από επίσημη ισραηλινή πηγή στην Ιερουσαλήμ.

"Ο τούρκος υπουργός ενημέρωσε ότι δε θα συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση του προέδρου με ξένους επισήμους", δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
"Λυπούμεθα για την απόφαση αυτή γιατί ο τούρκος υπουργός είναι πάντα ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ και είχαμε προγραμματίσει γι΄αυτόν μια σειρά από συνατήσεις υψηλού επιπέδου", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.


Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Νταβούτογλου ματαίωσε την επίσκεψή του αυτή μετά την άρνηση του Ισραήλ να του επιτρέψει να επισκεφθεί το πέρασμα Ερέζ για συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς που ελέγχει την περιοχή εδώ και δύο χρόνια.

Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να δεχθούν τους ξένους επισήμους που θέλουν να επισκεφθούν τη Γάζα χωρίς προηγουμένως να δεσμευτούν ότι δεν θα έχουν επαφές με τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ξένοι επίσημοι μπορούν αντιθέτως να επισκεφθούν χωρίς περιορισμούς τη Γάζα περνώντας από το συνοριακό σημείο ελέγχου της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ δεν επιβάλλει κανένα περιορισμό στους ξένους προσκεκλημένους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Δυτική Οχθη και να συνομιλήσουν με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

EΞΠΡΕΣΣ

Read more...

Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους;


Άρθρο του Μετίν Μουνίρ στην Μιλιέτ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν ανήκει μόνο στους Τούρκους αλλά ανήκει και στους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους Λαζούς, τους Σουνίτες, τους Εβραίους, τους Ρωμιούς , τους Αρμένιους, τους Τσετσένους, τους Βαλκάνιους, τους Συροχαλδαίους , τους Αζέρους, τους Άραβες, τους Αρβανίτες. Η Τουρκία ανήκει στα εγγόνια των κοινοτήτων που κληρονόμησε με τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τα οποία συνεχίζουν να ζουν στη χώρα.

Όλοι είναι ίσοι έναντι των νόμων, όλοι έχουν τις αυτές ευκαιρίες, δεν υπάρχουν διακρίσεις , ο καθένας πιστεύει στον Θεό που επιθυμεί ή είναι άθεος, πιστεύει στον προφήτη που επιθυμεί, ανάβει κεριά.Δεν γίνονται διακρίσεις στην ανέλιξη των στρατιωτικών μέχρι και το βαθμό του στρατηγού. Όλοι μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του αρχηγού της ΚΥΠ, του Διοικητή της Ασφάλειας. Όλοι μπορούν να είναι προσφοροδότες σε μεγάλα έργα του δημοσίου.
Όλα αυτά είναι σωστά ή λάθος;

Φυσικά, είναι λάθος και εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, οι δηλώσεις περί ανοίγματος στους Κούρδους είναι μόνο λόγια.

Οι Σουνίτες Τούρκοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς ιδιοκτήτες της χώρας. Αυτοί είναι οι φύλακες του καθεστώτος, αυτοί τρώνε τα «φιλέτα» της χώρας. Οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες πρέπει να αρκούνται με τα όσα θα τους δώσουν οι Σουνίτες. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι υπόλοιποι, Ρωμιοί, Αρμένιοι, Εβραίοι. Εξάλλου πόσους αφήσαμε να ζουν στη χώρα;
Οι Οθωμανοί έβλεπαν τους εαυτούς τους εξουσία και τις εθνότητες αυτές ως πολίτες Β΄κατηγορίας όπως ακριβώς σήμερα, εμείς.

Και το πρόβλημα και η λύση είναι στα μυαλά μας. Θέλω να πιστεύω ότι τίποτα δεν θα προκύψει από τα ανοίγματα της κυβέρνησης προς τους Κούρδους επειδή η εξουσία μας μιμείται την Οθωμανική πολιτική: Είμαι ανώτερός σου. Είσαι υποχρεωμένος να αρκεστείς με αυτά που σου αναγνωρίζω.
Στα λόγια όλοι είναι ίσοι. Κάποτε η κυβέρνηση επιχείρησε ανοίγματα στους Αλεβίτες αλλα δεν υπήρξε συνέχεια.

Πώς λοιπόν τώρα θα πετύχει σε ανοίγματα προς τους Κούρδους; Είναι δυνατόν να γίνουν ανοίγματα από μια κυβέρνηση που δεν έχει την τόλμη να λειτουργήσει την Θεολογική σχολή;

Είναι δυνατόν να αποφυλακίσει τον Οτσαλάν από την στιγμή που εγκατέλειψε την πρόθεση να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία μόλις το Αζερμπαϊτζάν μας απείλησε;

Η Τουρκία οικοδομήθηκε πάνω στα κόμπλεξ που κληρονόμησε από τους Οθωμανούς, με τον δογματικό σουνιτισμό και την αδυναμία να ασπαστεί τον εκδημοκρατισμό.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Προκλήσεις Τουρκίας εις βάρος Ε.Ε.


Του Βασιλη Nεδου

Τακτική παρενόχλησης εξακολουθεί να υιοθετεί η Τουρκία έναντι των ευρωπαϊκών εναέριων μέσων της υπηρεσίας Frontex, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης στα σύνορα της Ε.Ε. Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε χθες το πρωί πάνω από το Φαρμακονήσι, στο οποίο άλλωστε έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο σημαντική τουρκική δραστηριότητα.

Προχθές, στις 06.49 το πρωί οι Λεττονοί πιλότοι εκτελούσαν με ελικόπτερο A-109, δρομολόγιο από την Κω στη Σάμο. Πάνω από το Φαρμακονήσι δέχθηκαν σήμα από το τουρκικό ραντάρ της Ντάτσα, να αποχωρήσουν από την περιοχή, διότι πετούν σε εναέριο χώρο της Τουρκίας. Μάλιστα, απαίτησαν να τους υποβληθεί σχέδιο πτήσης. Στα επόμενα λεπτά οι Τούρκοι επανήλθαν πέντε φορές με το ίδιο αίτημα, το οποίο οι Λεττονοί χειριστές αγνόησαν. Αντίθετα ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, έφθασαν ώς τη Σάμο και εν συνεχεία επέστρεψαν στην Κω απ' όπου είχαν αρχικά απογειωθεί.

Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού στο υπουργείο Εξωτερικών, δόθηκαν σαφείς οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, προκειμένου να γίνει το απαραίτητο διάβημα σχετικά με την αμφισβήτηση του εναέριου χώρου. Βέβαια, το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο για την Αγκυρα. Διότι δεν θέτει απλά γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία, αλλά αντιτίθεται στη συνεργασία της με την Ε.Ε. σε ένα κεφαλαιώδες για τους Ευρωπαίους εταίρους ζήτημα, αυτό της λαθρομετανάστευσης. Οπως μάλιστα αναφέρουν διπλωματικές πηγές όταν παρενοχλείται ένα αεροσκάφος ευρωπαϊκής υπηρεσίας, εκείνο που αντιλαμβάνονται οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, είναι ότι υψώνονται προσκόμματα σε μια προσπάθεια αστυνομικού χαρακτήρα για την πάταξη ενός εγκλήματος, όπως είναι η διακίνηση λαθρομεταναστών.

Σε συνδυασμό με την παντελή απουσία διάθεσης συνεργασίας, η παράλληλη παρενόχληση των εναέριων μέσων της, οδηγεί τους επικεφαλής της Frontex στην εκτίμηση ότι μάλλον οι Τούρκοι διευκολύνουν την προώθηση λαθρομεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και αυτό το δεδομένο, εν όψει μάλιστα της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, οι οποίες θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μόνο ως επιβαρυντικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τον περασμένο Αύγουστο ο Φινλανδός εκτελεστικός διευθυντής της Frontex κ. Ιλκα Λάιτινεν, είχε δηλώσει από τη Λευκωσία ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για συνεργασία εναντίον της λαθρομετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι το πρώτο από αυτά τα αιτήματα είχε υποβληθεί το 2006. Στο χθεσινό περιστατικό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Δήλωσε ότι: «είναι μια ευκαιρία να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι δεν υπερβάλλουμε και δεν κινδυνολογούμε, καθώς και ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή είναι απαράδεκτη». Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε μάλιστα την ανάληψη πρωτοβουλίας από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ώστε η παρενόχληση να γνωστοποιηθεί στα θεσμικά όργανα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκτη παρενόχληση αεροσκάφους της Frontex από τον Μάιο
Το χθεσινό περιστατικό ήταν ή έκτη παρενόχληση μέσου της Frontex εντός του 2009. Αεροσκάφη και ελικόπτερα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. βρίσκονται σταθμευμένα στον Εβρο και σε διάφορα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο στον Εβρο, όταν ελικοφόρο αεροσκάφος της Frontex παρενοχλήθηκε εν πτήση από τουρκικό F-16.
Ακολούθησαν άλλα δύο περιστατικά στις 13 και τις 18 Ιουνίου, σχεδόν πανομοιότυπα με το χθεσινό: Σλοβακικό Τσέσνα 182, ειδοποιήθηκε πάνω από το Φαρμακονήσι ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο.
Ενα Τσέσνα 208 με πιλότο από το Λουξεμβούργο δέχθηκε επίσης παρενόχληση στις 19 Ιουλίου στην ίδια περιοχή. Το ίδιο αεροσκάφος δέχθηκε παρενόχληση δι' ασυρμάτου και την 1η Αυγούστου.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι Τούρκοι ζήτησαν από τους πιλότους να υποβάλουν σχέδιο πτήσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

"Θα μείνετε διχοτομημένοι"


Σε νέες απειλές κατά της Κύπρου προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Μιλώντας στη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Σουηδός υπουργός υποστήριξε ότι η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί εντός της Ε.Ε. ενώ χωρίς την ένταξη της Τουρκίας, η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει διαιρεμένη. Αυτό, πρόσθεσε, δεν θα έχει μόνο επιπτώσεις για την Κύπρο, αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε., στις σχέσεις ΝΑΤΟ και Ε.Ε. όπως και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Καρλ Μπιλντ απαντούσε σε αιχμηρή παρατήρηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι δεδομένης της στήριξης που ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρέχουν άνευ όρων προς την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία, η Κύπρος να μην κληθεί να πληρώσει το τίμημα αυτής της πολιτικής. Ο κ. Αβέρωφ υπονοούσε τη στάση που τηρεί η Σουηδία και αμέσως ο Μπιλντ συνέλαβε τον υπαινιγμό και απάντησε με όσα προαναφέραμε.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Αβέρωφ μετέχει στη διάσκεψη ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής, ο Καρλ Μπιλντ έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και στη δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ως το πιο σημαντικό γεγονός που μπορεί να συμβεί εντός της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του χρόνου, τόσο σε σχέση με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. όσο και με την αξιοπιστία της Ένωσης, ως παράγοντα ικανού να συμβάλει στγην επίλυση συγκρούσεων ανά τον κόσμο.
Στην παρέμβασή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα πρέπει όντως να επιλυθεί, αλλά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις του Καρλ Μπιλντ, σε συνδυασμό με την τελευταία φιλοτουρκική έκθεση των Ευρωπαίων πρώην αξιωματούχων, καταδεικνύουν ότι βρίσκονται σε έξαρση οι προσπάθειες της Τουρκίας και των φιλοτουρκικών κύκλων της Ευρώπης, ενόψει της αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Άλλωστε το σύνθημα της γενικής εκστρατείας έδωσε πρόσφατα ο Τούρκος διαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος κάλεσε τις τουρκικές πρεσβείες στην Ευρώπη να κινητοποιηθούν για τη δημιουργία του ανάλογου θετικού κλίματος.

ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Read more...

Eπτά Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ


Σε συγκρούσεις που ξέσπασαν τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, σε ορεινές περιοχές κοντά στην κωμόπολη Έρουχ του νομού Σιίρτ και στην κωμόπολη Τσουκούρτζα του νομού Χακιάρι, μεταξύ δυνάμεων του τουρκικού στρατού και των ενόπλων ανταρτών του ΡΚΚ, έχασαν τη ζωή τους επτά Τούρκοι στρατιώτες.
Συγκεκριμένα, στις συγκρούσεις που έγιναν στην Τσουκούρτζα έχασαν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι τρείς.
Μετά την έναρξη της ένοπλης συμπλοκής η 3η Τξιαρχία Καταδρομών, που έχει έδρα το Σιίρτ, έστειλε ενισχύσεις στο πεδίο της μάχης, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα Sikorsky.
Την ίδια ώρα, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Τσουκούρτζα έχασαν τη ζωή τους δυο Τούρκοι στρατιώτες.
Και στις δυο περιοχές οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναμένουν ειδήσεις από τα πεδία των μαχών.
Πηγή: ΖΑΜΑΝ


Read more...

Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο δισεκατομμυρίων στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Ντογάν.


Ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων για φοροδιαφυγή, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, την πολιτική της οποίας επικρίνει.

Σε κλίμα ανησυχίας ότι ο φόβος αντιποίνωνδεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε στις εταιρείες που ελέγχει η κοινοπραξία Ντογάν Γιαγίν πρόστιμο ύψους 3,76 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (2,53 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πρόκειται για το δεύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται φέτος στον όμιλο Ντογάν Γιαγίν, ο οποίος ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των μη κρατικών μέσων ενημέρωσης και έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν για την πολιτική του.

Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το θέμα.

Ο όμιλος, στον οποίο ανήκει η εφημερίδα Χουριέτ και το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, δήλωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να επιλύσει τις οικονομικές του διαφορές με την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το θέμα ο 'Αντονι Μιλς, εκπρόσωπος για θέματα ελευθερίας του Τύπου στο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, με έδρα τη Βιέννη, δήλωσε: "Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση της χώρας αυτό το πρόστιμο εγείρει ανησυχίες.

Έρχεται σε μια εποχή που υπάρχει ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία." Ο όμιλος Ντογάν δήλωσε ότι του επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα, εξαιτίας της κριτικής στάσης των εφημερίδων και των τηλεοπτικών του καναλιών απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως στο θέμα των κατηγοριών για διαφθορά που αντιμετωπίζει.

Τον Φεβρουάριο ζητήθηκε από τον όμιλο να πληρώσει πρόστιμο ύψους 900 εκταομμυρίων τουρκικών λιρών για φορολογικές ατασθαλίες μετά την πώληση του 25% των μετοχών του τηλεοπτικού του συγκροτήματος στον γερμανό εκδότη 'Αξελ Σπρίνγκερ, απόφαση την οποία ο όμιλος έχει εφεσιβάλει.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι τα πρόστιμα, που έχει επιβάλει στον όμιλο Ντογάν και τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχει κληθεί οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Τουρκία να πληρώσει, έχουν πολιτικά κίνητρα.

Πηγή espress.gr

Read more...

Το χαβά τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο


Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου για τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το... Φαρμακονήσι. Αυτή τη φορά το «θύμα» ήταν ελικόπτερο της Λετονίας που συμμετέχει στις περιπολίες της FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου που μετέχει στην ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων της ΕΕ περιπολούσε στον εναέριο χώρο μεταξύ Κω και Σάμου από τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί έφτασε πάνω από το Φαρμακονήσι.

Τότε έλαβε μήνυμα από παράκτιο ραντάρ της Τουρκίας ότι έχει εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, κάτι που απλώς αγνόησε.

ΕΘΝΟΣ


Read more...

ΤΡΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ


Η ελληνική και κυπριακή πλευρά έχει κάθε συμφέρον να προβάλλει το Κυπριακό στις σωστές του διαστάσεις και να επιδιώκει την πολιτικοποίηση και διεθνοποίηση του. Η «στρατικοποίηση» του προβλήματος εξυπηρετεί μόνο την τουρκική πλευρά και αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού που είναι η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία.

Ως προς την ουσία του Κυπριακού εκτιμώ ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί τρεις διπλωματικοί δίαυλοι προώθησης του Κυπριακού που μαζί συγκλίνουν στην άρση του αδιεξόδου στο πρόβλημα και στην προοπτική μιας δίκαιης και μόνιμης επίλυσής του.

1. Ο πρώτος δίαυλος είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

2. Ο δεύτερος δίαυλος είναι ο διακοινοτικός διάλογος για την προώθηση μιας λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο και

3. ο τρίτος δίαυλος είναι ο διάλογος για την Ασφάλεια που θα έχει ως στόχο τον περιορισμό της έντασης, την μείωση των εξοπλισμών, τον σταδιακό αφοπλισμό και την τελική αποστρατικοποίηση της νήσου.

Σε ότι αφορά τον πρώτο δίαυλο, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, τα πράγματα εξελίσσονται μέχρι στιγμής ομαλά παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. ΄Ηδη έχουν ξεκινήσει και τυπικά οι διαπραγματεύσεις, ενώ η διαδικασία της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη προχωρά κανονικά, όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης. Η Κύπρος έχει αποσπάσει θετικά σχόλια για τις προσπάθειές της και για το επίπεδο της οικονομίας και των θεσμών της. Βεβαίως, υπάρχουν τομείς που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή για να εναρμονιστούν με το κοινοτικό κεκτημένο και όπου η Κύπρος θα πρέπει να υποστεί σημαντικές θυσίες. ΄Αλλοι τομείς επίσης θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης, ώστε να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις (τραπεζικό σύστημα, υπερπόντιες εταιρείες, ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης κλπ).

Το πολιτικό πρόβλημα δεν πρέπει να προβάλλεται ως εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο κείμενο ή απόφαση της Ε.Ε. μια τέτοια σύνδεση ούτε τίθεται ως προϋπόθεση για την πορεία και ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αντίθετα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κέρκυρας του 1994 ορίζει σαφώς ότι η επόμενη διεύρυνση θα περιλαμβάνει την Κύπρο. Βεβαίως κάποιοι κατά καιρούς διατυπώνουν την άποψη ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν θα καταστεί η Κύπρος μέλος της Ε.Ε. Η απάντηση μας είναι ότι μια τέτοια θέση αποτελεί το λάθος μήνυμα ιδιαίτερα προς την τουρκική πλευρά, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού. Η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου στηρίχθηκε στη λογική ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, γιατί, αφενός, θα πρόσφερε κίνητρα συνεργασίας και τις απαραίτητες εγγυήσεις στις δύο κοινότητες της Κύπρου ενώ θα λειτουργούσε, αφετέρου, ως πίεση προς την Τουρκία να αποδεχθεί να συνεργαστεί για τη λύση του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της Ε.Ε.

Η Κυπριακή πλευρά έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα στην προσπάθειά της να προωθήσει την ειρηνική επίλυση του προβλήματος. ΄Εχει αποδεχθεί την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία, έχει προτείνει τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία, όμως, φαίνεται ανήμπορη να κατανοήσει τη σημασία της ένταξης και των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που της προσφέρει. Κάτω από την πίεση της ΄Αγκυρας αρνήθηκε την πρόσκληση. Αλλά ανεξάρτητα από την τουρκική κωλυσιεργία, η Κύπρος οδεύει για πλήρη ένταξη και είναι αδύνατον να ανακοπεί η πορεία αυτή, εφόσον συνδέεται άμεσα με την γενικότερη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα δημιουργήσει την απαραίτητη δυναμική που θα βοηθήσει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η διεύρυνση της Ε.Ε. δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την εσωτερική διάρθρωση της Ε.Ε. και την εφαρμογή του Ευρώ. Κατά συνέπεια η διεύρυνση θα πραγματοποιηθεί το ταχύτερο το 2005. Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικά χρονικά περιθώρια για την ανάληψη των απαραίτητων διπλωματικών ενεργειών για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε. αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες στα νέα θεσμικά πλαίσια που θέσπισε η Συνθήκη της Ε.Ε. (κοινή δράση, κοινές στρατηγικές) προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα και ενισχύοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ.

΄Οσον αφορά το δεύτερο δίαυλο, κυρίαρχο μέλημα της ελληνικής και κυπριακής πλευράς είναι να ξεκινήσει ο διακοινοτικός διάλογος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στις πολιτικές πτυχές του προβλήματος. Η πρόταση αυτή εξυπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και είναι προς όφελος των συμφερόντων και των δύο κοινοτήτων της Kύπρου. Είναι πραγματικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά αρνείται συστηματικά να προσέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών και παραμένει προσηλωμένη στην αναχρονιστική λογική των δύο κρατών, μια λογική που έχει συστηματικά και επανειλημμένα απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Το αδιέξοδο του διαλόγου θα πρέπει να αρθεί με την συστηματική πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την τουρκική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό είναι που πρέπει να ενταχθούν και οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. Θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η λύση της συνομοσπονδίας, των δύο χωριστών κρατών, της διπλής ένωσης σε τελευταία ανάλυση θα οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση και αναστάτωση, χειροτέρευση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και θα οδηγήσουν σε αστάθεια και απειλή της ειρήνης στην περιοχή κάτι που δεν συμφέρει κανέναν. Αντίθετα η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η λύση που υποστηρίζει όλη η διεθνής κοινότητα. Μια τέτοια λύση εφόσον τεθεί κάτω από την «ομπρέλλα» της Ε.Ε. και διασυνδεθεί με το νέο σύστημα ασφάλειας του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει εγγύηση για την σταθερότητα, την ειρήνη και την συνεργασία σ΄ολόκληρη την περιοχή. Οι νέες αποστολές Πέτερσμπεργκ που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε, η Δ.Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες για ειρηνευτικές διαδικασίες, ανθρωπιστικές δραστηριότητες, μείωση της έντασης, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κλπ. στην Κύπρο.

Μόνο αν η Τουρκία πάρει καθαρά το μήνυμα αυτό και αντιληφθεί ότι άλλοι σχεδιασμοί που έχει στρατηγικά χαράξει είναι ανέφικτοι, θα εξαναγκαστεί να συνεργασθεί. Εξάλλου από μια λύση του Κυπριακού έχει να ωφεληθεί σημαντικά και η Τουρκία εφόσον εξακολουθεί και προσανατολίζεται προς την ειρήνη και την ένταξή της στην Ε.Ε.

Βέβαια το πρόβλημα στην Τουρκία εξακολουθεί και είναι η εσωτερική ανώμαλη κατάσταση, το έλλειμμα δημοκρατίας, η έλλειψη θεσμών, οι παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η στρατοκρατία και η έλλειψη δημοκρατικών δυνάμεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής κοινωνίας. ΄Οσο εξακολουθεί αυτό το αδιέξοδο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όπου ανθεί ο εθνικισμός και τα ψευτοδιλήμματα μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών η τουρκική εξωτερική πολιτική θα είναι δέσμια του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού να αναχθεί η Τουρκία σε μεγάλη δύναμη στην περιοχή. Αυτό όμως την φέρνει σε σύγκρουση με τον άμεσο περίγυρο της και ειδικότερα με την Ελλάδα. Οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν να δείχνουν ανοχή στην τουρκική πολιτική και να χαράξουν μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική στη βάση αρχών και όχι στενών συμφερόντων.

Ο τρίτος δίαυλος που αφορά στην διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τον αφοπλισμό και την αποστρατικοποίηση προσφέρει τις καλύτερες προϋποθέσεις για άρση του αδιεξόδου στη φάση αυτή. Ασφαλώς ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να έχει ως αντικείμενο μόνο την περιορισμένη ατζέντα που στο παρελθόν είχαν προτείνει τα Ηνωμένα ΄Εθνη, αλλά πρέπει να επεκτείνεται σε συγκεκριμένες προτάσεις και να προσδιορίζει τα αναγκαία βήματα για τον περιορισμό των εξοπλισμών και την σταδιακή αποστρατικοποίηση. Τα πρόσφατα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελούν καλή βάση για την ανάληψη από την διεθνή κοινότητα μιας πρωτοβουλίας για τον περιορισμό της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της εγκατάστασης των S 300. Ελλάδα και Κύπρος είναι σύμφωνες στο ζήτημα αυτό στη βάση των προτάσεων του Προέδρου Κληρίδη που έθεσε μια σειρά από όρους για την αναβολή και μη εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος. Εφόσον υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού και οι προσεχείς μέρες είναι κρίσιμες θα μπορέσει να επανεξεταστεί το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή ισχύει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου και η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής πλευράς. Αναμένουμε είτε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της αποστρατικοποίησης είτε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Χέρκους είτε σε άλλο πλαίσιο, ή σε άλλη περίπτωση να υπάρξει πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ προς τον περιορισμό των εξοπλισμών.

Για την ανωμαλία στην Κύπρο δεν ευθύνεται η αμυντική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης. ΄Εχει προκληθεί από τη συνεχή στρατικοποίηση των κατεχομένων από την τουρκική πλευρά, με όπλα αμερικανικής προέλευσης κατά παράβαση και της αμερικανικής νομοθεσίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να ενισχύει την αμυντική της ικανότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Αρωγός της Κύπρου προς την κατεύθυνση αυτή παραμένει η Ελλάδα, της οποίας η αποφασιστικότητα να συμβάλει στην ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αντανακλάται μέσα από το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

Στην τελευταία όμως ανάλυση, για την ευόδωση των προσδοκιών του ελληνισμού για μια ενωμένη Κύπρο, που θα αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χρειάζεται ψύχραιμος σχεδιασμός και μεθοδική διπλωματική δραστηριότητα. Η ελληνική και κυπριακή πλευρά έχει κάθε συμφέρον να προβάλλει το Κυπριακό στις σωστές του διαστάσεις και να επιδιώκει την πολιτικοποίηση και διεθνοποίηση του. Η «στρατικοποίηση» του προβλήματος εξυπηρετεί μόνο την τουρκική πλευρά και αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού που είναι η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Με δεδομένες τις προτάσεις του προέδρου Κληρίδη για την αποστρατικοποίηση και τον περιορισμό των εξοπλισμών, τις οποίες υποστηρίζει η Ελλάδα, εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, να προβεί σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκτόνωση της έντασης στην Κύπρο με την προοπτική ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου.

cyprusnet.gr

Στις 15 Δεκεμβρίου 1998 ο Σύλλογος Κυπρίων Επιστημόνων συνδιοργανώνει με το "Σπίτι της Κύπρου" μεγάλη πολιτική εκδήλωση με θέμα : " Το Κυπριακό στα Μ.Μ.Ε.". Συμμετείχαν ο Υφυπουργός , τότε , Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο δημοσιογράφος Βάσος Μαθιόπουλος και ο διευθυντής του Α.Π.Ε. Ανδρέας Χριστοδουλίδης. Συντονιστής ο πρόεδρος του ΣΚΕ Ζαχαρίας Τσίρτος.
Στην εκδήλωση ο Γιάννος Κρανιδιώτης έκανε δύο σημαντικές πολιτικές ομιλίες η δεύτερη με τίτλο : "Τρεις διπλωματικοί δίαυλοι για προώθηση του κυπριακού"

Read more...

Νέες τουρκικές προκλήσεις


Υπερπτήση στους Φούρνους Ικαρίας, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία προηγουμένως είχαν παραβιάσει τα όρια του εθνικού μας εναέριου χώρου, από τη βόρεια πλευρά της Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά και βγήκαν εκτός των ορίων του FIR Αθηνών, νοτίως της Σάμου.

ΥΕΘΑ - Παραβιάσεις
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ στις 15:57 δυο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 22.000 ποδών. Συνολικά 8 Τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως Βορείως της Χίου στις 15:32 και εξήλθαν Νοτίως της Σάμου στις 16:01, αφού αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Read more...

Το τουρκικό θέατρο.........


Οι κεμαλιστές προφασίζονται ότι συνεχίζουν την πορεία του ιδρυτού των προς τη Δύση, ενώ οι ισλαμιστές επιδιώκουν τη νομιμοποίηση που η σχέση με τα ευρωπαϊκά κόμματα προσφέρει στο δικό τους. Ομως οι μεν κεμαλιστές δεν σκοπεύουν να αποποιηθούν την εγγύηση του Στρατού για τη διατήρηση του κοσμικού καθεστώτος, οι δε ισλαμιστές εξασφαλίζουν περίοδο χάριτος από τους διώκτες τους χωρίς να θέλουν να νοθεύσουν την ιδεολογική τους βάση. Ετσι το εκατέρωθεν θέατρο καλά κρατεί.


Tου Θανου Bερεμη*

Την Τουρκία τη θυμόμαστε κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι μας απειλεί. Οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου ελληνικών νησιών και οι εξαγγελίες τουρκικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, μας επαναφέρουν μετά από περιόδους αμεριμνησίας στη σκληρή πραγματικότητα της γείτονος.

Η ελληνική αντιμετώπιση του πολύπλοκου τουρκικού φαινομένου υπήρξε επί χρόνια η μετακύλιση του προβλήματος στην ευθύνη μελλοντικής κυβέρνησης. Η επίσημη ωστόσο πολιτική μας από το 1999 ήταν η στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ε.Ε. με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μετασχηματιζόταν σε εκσυγχρονισμένη δυτικότροπη χώρα, καθώς θα υιοθετούσε τους όρους του ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Δεν υπάρχει όμως προηγούμενο ανάλογου μετασχηματισμού σε μουσουλμανική χώρα, είτε πρόκειται για την Αίγυπτο των μεταρρυθμιστών στρατιωτικών, είτε για το κοινοβουλευτικό Πακιστάν.

Η προσπάθεια κάθε ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει την αναμέτρηση με την Τουρκία δεν είναι βέβαιο ότι θα μας ευνοήσει. Ο χρόνος δεν δουλεύει για μας, αφού η Τουρκία είναι σήμερα, σε σχέση με αυτό που υπήρξε πριν από είκοσι χρόνια, πλουσιότερη, στρατιωτικά ισχυρότερη και πολυπληθέστερη. Εμείς αντίθετα παρουσιάζουμε κάμψη σε όλους αυτούς τους τομείς.

Υπάρχει άραγε κάποια ένδειξη ότι η Τουρκία μετασχηματίζεται σε πιο δημοκρατική χώρα; Ο εκδημοκρατισμός όμως θα προϋπέθετε μια σύγκλιση κεμαλιστών και ισλαμιστών που δεν συμβαίνει. Αντίθετα ο κλεφτοπόλεμος ανάμεσα στους δύο αντιπάλους κλιμακώνεται με τη δίκη κατά της μυστικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης «Εργκένεκον». Πρόκειται για απόπειρα αποδυνάμωσης ορισμένων φανατικών κεμαλιστών αποστράτων, ή για την αρχή της επιβολής των ισλαμιστών στον δημόσιο βίο; Είναι βέβαιο πάντως ότι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι οποίοι εμπόδισαν τον κ. Ερντογάν να περάσει τα φιλοϊσλαμικά του νομοσχέδια στο παρελθόν, ανησυχούν τώρα για την επιθετική πλέον τακτική της κυβέρνησης. Ορισμένοι Τούρκοι μάλιστα πιστεύουν ότι βρίσκονται στην αρχή μιας τελικής αναμέτρησης κοσμικού και θρησκευτικού κρατικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά η Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε. μας συνιστά αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού και χαιρετίζει τις εκσυγχρονιστικές κατακτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος των παρεξηγήσεων που εκτρέφουν ορισμένοι Ευρωπαίοι για την Τουρκία, οφείλονται στην παρερμηνεία του όρου «εκσυγχρονισμός», όπως χρησιμοποιείται από τον Τούρκο πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Κανένας μουσουλμάνος, ακόμα και μετριοπαθής, δεν συμφωνεί με την προσαρμογή του Ισλάμ στα δυτικά κελεύσματα του εκσυγχρονισμού. Η σημασία αντίθετα που οι πιστοί αποδίδουν στον όρο, είναι η κάθαρση του πολιτικού Ισλάμ από ξένα στοιχεία, τα οποία νοθεύουν τη γνησιότητα της αρχικής εκδοχής. Ενα τέλειο θρησκευτικό σύστημα δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Η ισλαμική μέριμνα για τα δικαιώματα της κοινότητας των πιστών, όπως και η απαξίωση του αυταρχικού κράτους που λειτουργεί εκτός των ισλαμικών κανόνων (Κεμαλισμός), δεν ισοδυναμούν με μέριμνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνότητας. Η τυραννία που μισούν οι ισλαμιστές είναι εκείνη μόνο που στρέφεται εναντίον της «ούμα» των πιστών. Οι ομοιότητες συνεπώς του ισλαμικού εκσυγχρονισμού με τον δυτικό περιορίζονται μάλλον στον ίδιο τον όρο. Παρεξηγείται ακόμα η προτίμηση των ισλαμιστών για την οικονομία της αγοράς ως ένδειξη εκδυτικισμού. Ομως ο κεμαλικός κρατισμός τον οποίο υπονόμευσε ο Τουργκούτ Οζάλ ως πρωθυπουργός, είναι γενικότερα ανεπιθύμητος στο ορθόδοξο Ισλάμ.

Σε συνάντηση Ελλήνων πανεπιστημιακών με τον Βρετανό υπ. Εξωτερικών κ. Μίλιμπαντ, ο οποίος ζήτησε την υποστήριξη των Ελλήνων για την τουρκική υποψηφιότητα στην Ε.Ε., ο γράφων επέστησε την προσοχή του υπουργού στην ενδεχόμενη παντομίμα και των δύο τουρκικών παρατάξεων έναντι της Ε.Ε. Οι κεμαλιστές προφασίζονται ότι συνεχίζουν την πορεία του ιδρυτού των προς τη Δύση, ενώ οι ισλαμιστές επιδιώκουν τη νομιμοποίηση που η σχέση με τα ευρωπαϊκά κόμματα προσφέρει στο δικό τους. Ομως οι μεν κεμαλιστές δεν σκοπεύουν να αποποιηθούν την εγγύηση του Στρατού για τη διατήρηση του κοσμικού καθεστώτος, οι δε ισλαμιστές εξασφαλίζουν περίοδο χάριτος από τους διώκτες τους χωρίς να θέλουν να νοθεύσουν την ιδεολογική τους βάση. Ετσι το εκατέρωθεν θέατρο καλά κρατεί.

* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι πρόεδρος του ΕΣΥΠ.
kathimerini.gr

Read more...

Στην ατζέντα... προβλήματα «Τούρκων» Ρόδου και Κω


Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗτων Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Ρόδο και να εξετάσει θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους. Η τουρκική Ζαμάν αναφέρεται στο θέμα αυτό, υπενθυμίζοντας ότι η Υποεπιτροπή κατέθεσε πρόταση για τη διερεύνηση των διακρίσεων έναντι των «Τούρκων» της Ρόδου και της Κω. Η πρόταση, η οποία υπογράφεται και από τον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη του ΔΗ.ΣΥ. αναμένεται να γίνει αποδεκτή. Έτσι εξασφαλίστηκε η μεταφορά στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης των προβλημάτων των «Τούρκων» που ζουν στα Δωδεκάνησα.

Η Υποεπιτροπή αναμένεται τώρα να μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα και να ετοιμάσει ανάλογη έκθεση. Οι «Τούρκοι» της Ρόδου και της Κω από το 1972 και εντεύθεν δεν εκπαιδεύονται στη δική τους γλώσσα. Παράλληλα, δεν διδάσκονται και το μάθημα των θρησκευτικών, αναφέρει η Ζαμάν.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ειδικός επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει στη Ζαμάν: «Επειδή κυριαρχεί η σκέψη ότι οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω, οι οποίοι μιλούν την ελληνική και την τουρκική γλώσσα, δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο προστασίας της Συνθήκης της Λωζάνης, γι’ αυτό το λόγο στερούνται το δικαίωμα εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα. Στο όνομα της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, θα πρέπει να δημιουργηθούν και πάλι οι ειδικές τάξεις, οι οποίες έκλεισαν το 1972. Σήμερα, όμως, το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των αρμοδίων. Επιπλέον, το θέμα αναγνώρισης του Μουφτή της Ρόδου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες. Όμως, το πλέον σημαντικό θέμα είναι το θέμα διοίκησης των Ευαγών Ιδρυμάτων. Η διοίκησή τους δεν εκλέγεται απευθείας από την κοινότητα, αλλά διορίζεται από τους επίσημους φορείς. Όμως, οι διοικήσεις αυτές δεν είναι υπεύθυνες απέναντι στις κοινότητες για τις διοικητικές τους δραστηριότητες».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP