Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Αντιδράσεις προκαλεί η απαγόρευση της εισόδου στην Τουρκία της μετακλητής εκπαιδευτικού Στέλλας Μητσάκα, έπειτα από διακοπές που έκανε στην Ελλάδα, κάτι που κινδυνεύουν να πάθουν και οι 14 άλλοι εκπαιδευτικοί που έχουν αποσταλεί από την ελληνική πολιτεία στην Κωνσταντινούπολη για να υπηρετήσουν την ομογενειακή εκπαίδευση. Διαθέτουν υπηρεσιακό διαβατήριο, αλλά με βάση τους τουρκικούς νόμους, είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να λάβουν άδεια παραμονής, όπως συμβαίνει με όλους τους ξένους υπηκόους στην Τουρκία (διαφορετικά πρέπει να κάνουν έξοδο από τη χώρα πριν λήξει το τρίμηνο για να μην είναι παράνομοι). Η Μητσάκα δεν είχε ανανεώσει την άδεια διαμονής της και έτσι της απαγορεύτηκε η επάνοδός της. Ποιος ευθύνεται; Η εύκολη απάντηση είναι η ίδια. Όπως επισημαίνει όμως ο Συμεών Σολταρίδης στην «Ελευθεροτυπία», η σωστότερη είναι «το ελληνικό κράτος», το οποίο δεν αναλαμβάνει να ανανεώσει ή να μεσολαβήσει στην έκδοση αδειών από τις τουρκικές αρχές, όπως συμβαίνει με τους τούρκους μετακλητούς, τους οποίους βοηθά στην έκδοση των σχετικών αδειών και διαδικασιών ενώπιον των ελληνικών αρχών το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής...

Εφ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Αθλιότητες της Google, στο Google Earth: Εμφανίζει τη Θράκη κάτω από τον τίτλο "Provisional Government of Western Thrace"


Κάποιος, πρέπει να εξηγήσει ορισμένα πράγματα στη Google, αλλά και να ζητήσει άμεση επανόρθωση, σ' αυτή την προβοκάτσια (ούτε η πρώτη και μάλλον ούτε η τελευταία θα έιναι) που εμφανίζει στο Google Earth, το χάρτη της Θράκης, κάτω από τον τίτλο "Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης". Ανατρέχοντας στις πληροφορίες, διαβάζει βέβαια κανείς, ότι η "Δημοκρατία", αυτή ήταν ένα κράτος τριών μόλις μηνών, που ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου του 1913, και "πέθανε" τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Καταλάμβανε μια έκταση 8.600 τ.χλμ, και περικλείονταν από τον ποταμό Έβρο, τον ποταμό Νέστο, τα βουνά της Ροδόπης και το Αιγαίο πέλαγος.

Η "Δημοκρατία" ιδρύθηκε από Τούρκους και Πομάκους, και δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος, έως ότου ...καταληφθεί από τον ελληνικό στρατό. Να σημειωθεί, ότι όλες οι γεωγραφικές αναφορές, είναι στα τουρκικά, (είναι φαεινότερον του ηλίου ποιός είναι λοιπόν ο προβοκάτορας), αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αυτό.
Σε μια εποχή, όπου η πραγματικότητα για πολλούς, κυρίως νέους σε ηλικία ανθρώπους, είναι αυτά που διαβάζει.όταν "γκουγκλάρει" κανείς κάτι, ή όταν το διαβάσει στη Wikipedia, τέτοιου είδους –αναπάντητες- προβοκάτσιες, μένουν, και σιγά-σιγά διαμορφώνουν και ιστορικές αλήθειες. Αυτό είναι προφανώς κάτι που δεν εννοούν να καταλάβουν οι διπλωματικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.
Ωστόσο: Η αναφορά, στους χάρτες της Google, για "Provisional Goverment of Western Thrace", δεν είναι ανεξάρτητη, και από ένα άλλο γεγονός, που επίσης φαίνεται να περνά απαρατήρητο στην Ελλάδα. Η, όπως αυτοααποκαλείται "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης", μια οργάνωση, που αν και αναφέρεται στο μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης, έχει έδρα και καταστατικό στη Γερμανία, άνοιξε, γραφεία την 1η Δεκεμβρίου και στις Βρυξέλλες, προκειμένου, σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, να διεκδικεί τα δίκαια της μειονότητας, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Ρόδο, και Κω. Ήδη, η ABTTF, έχει ενημερώσει βουλευτές, για τη βία που ασκείται στη μειονότητα(!) καθώς και τα γενικότερ προβλήματα που πηγάζουν από την καταπίεση του ελληνικού κράτους.
Η ίδια τακτική επιχειρείται, να ακολουθηθεί και στη Βουλγαρία, μόνο που εκεί οι αντιδράσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης, δεν μοιάζουν καθόλου με τις ελληνικές: Δεν πρόλαβε την περασμένη εβδομάδα, ο αντίστοιχος «ψευτομουφτής», να διαμαρτυρηθεί, ευρισκόμενος μάλιστα στην Τουρκία, και οι βουλγαρικές αρχές, εισέβαλλαν στο κτίριο της αρχιμουφτείας στη Σόφια και το σφράγισαν.

e-typos

Read more...

Για αγορά ελληνικών βραχονησίδων ενδιαφέρονται Τούρκοι επιχειρηματίες!


Για αγορά ελληνικών βραχονησίδων ενδιαφέρονται Τούρκοι επιχειρηματίες με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση προβάλλει σήμερα μέρος του τουρκικού τύπου.
Με τίτλους «Είμαστε υποψήφιοι αγοραστές» και «Προσελκύουν τους Τούρκους 18 ελληνικά νησιά» οι εφημερίδες Yeni Safak και Haberturk Ekonomi-Οικονομικό ένθετο της Haberturk, αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στην σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα επέλεξε την πώληση ή μακροχρόνια ενοικίαση 18 νησιών ώστε να βρει χρήματα να απoπληρώσει τα χρέη της.
Μάλιστα προβάλλονται δηλώσεις επιφανών Τούρκων επιχειρηματιών όπως του Baris Aydin, Γενικού Διευθυντή του Ομίλου Bariskent Gayrimenkul, που υποστηρίζει ότι μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών ενδιαφέρεται για την αγορά των 18 νησιών διότι υπάρχει σοβαρή προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Αναφέρεται το όνομα της βραχονησίδας «Ναυσικά», αλλά και των νήσων της Μύκονου και της Ρόδου - προφανώς για τα τελευταία εννοεί αγορά εκτάσεων σε Μύκονο και Ρόδο.

Παλιότερα και με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της Guardian περί πώλησης ελληνικών νησιών προς κάλυψη χρεών από την Ελληνική κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής είχε δηλώσει τα εξής: "Είναι εκτός πραγματικότητας και προσβλητική η άποψη που διατυπώνεται ότι η Ελλάδα σκέφτεται την πώληση νησιών.
Οι αγοραπωλησίες νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, ούτε κάτι καινούριο είναι ούτε και αποτελεί νέο, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Πράγματι, το νησί του Ιονίου "Ναυσικά" είναι μια τέτοια περίπτωση που βρίσκεται στην αγορά εδώ και καιρό".

Read more...

Η Ευρωβουλή ζητεί την άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεών από την Κύπρο


Η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλου της Συμφωνίας Σύνδεσης από την Άγκυρα συνεχίζει να επηρεάζει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκία, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2010, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Στο προσχέδιο της έκθεσης, η εισηγήτρια Ολλανδέζα Ευρωβουλευτής Ria Oomen-Ruijten κάνει αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και στο θέμα των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ευρωβουλή «καλεί την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες, να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού θέματος και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αρχίζοντας την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο».

Επίσης «ενθαρρύνει έντονα τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά όπως ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να κεφαλοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη γίνει στις συνομιλίες ούτως ώστε να επιτύχουν μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, της Ε.Ε και της Τουρκίας».

Το προσχέδιο «ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει την υποστήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο και ειδικά με τη διευκόλυνση πρόσβασής της σε στρατιωτικές ζώνες στο βορρά».

Η εισηγήτρια του προσχεδίου «εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε-Τουρκίας δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί από την Τουρκία, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να το εκπληρώσει πλήρως».

SIGMALIVE.COM

Read more...

Τέσσερις βόμβες αναστάτωσαν τη νύχτα τη δυτ. Κωνσταντινούπολη


Τουλάχιστον τέσσερις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί αναστάτωσαν τη δυτική Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα υλικές ζημιές χωρίς όμως θύματα.

Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν σε σπασμένα παράθυρα όταν οι τέσσερις βόμβες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα το βράδυ της Πέμπτης στο ευρωπαϊκό μέρος της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πρώτες βόμβες είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία Sefa και τη στιγμή που μονάδες της αστυνομίας όδευσαν προς το συμβάν εξερράγησαν οι υπόλοιπες δύο στα προάστια Esebyurt Inonu και Basaksehir Gurercintepe. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές αυτές επιθέσεις.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ντόρα : "Τούρκο υπουργό; Γιατί όχι;"


Παραλειπόμενα απο την παρουσία της κ Ντόρας Μπακογιάννη στην διάσκεψη "Bab-ı-Ali" , το οποίο μεταφράζεται απο τα τούρκικα ως Υψηλή Πύλη (..)

Την κυρία Μπακογιάννη συνόδευε στην Πόλη ο γνωστός και μη-εξαιρετέος πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραιτήθηκε της κομματικής του ιδιότητας, "εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σκληρές του θέσεις απέναντι στην μειονότητα".

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ένας εκ των συμμετεχόντων εκμεταλλευόμενος την παρουσία του κ.Ιλχάν ρώτησε την πρώην ΥΠΕΞ : "Aν θα γίνετε η πρώτη πρωθυπουργός γυναίκα στη χώρα σας, θα κάνετε υπουργό έναν Τούρκο ;"

Για να λάβει την ακόλουθη απάντηση, χωρίς περιστροφές : "Αν εκλεγώ πρωθυπουργός δεν θα κοιτάξω το φύλο, την καταγωγή ή τη θρησκεία των υπουργών που θα διαλέξω. Μόνο την επιτυχία τους θα προσέχω. Αν τον βρίσκω επιτυχημένο φυσικά και γίνεται"..

Ειρήσθω εν παρόδω ο κ.Ιλχάν Αχμέτ, γνωστός για τις ακραία φιλοτουρκικές θέσεις του, προσχώρησε προσφάτως στον πολιτικό σχηματισμό της πρώην ΥΠΕΞ.

Aκολουθούν μερικές φωτογραφίες απο την επίσκεψη της κ.Μπακογιάννη στην Πόλη..Πολλά χαμόγελα, εγκάρδιες προσφωνήσεις και..τουρκικά γλυκίσματα. Κατα το γνωστό πλέον μοτίβο "να τρώμε γλυκά, να μιλάμε γλυκά"..

Read more...

Μία προβληματική διαπραγμάτευση


oυ Σταύρου Λυγερού

Η μυστικότητα είναι συχνά αναγκαία στη διπλωματία, αλλά έχει όρια. Στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, όμως, κάθε όριο έχει ξεπεραστεί. Επειτα από σχεδόν 10 χρόνια μυστικότητας, είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει συγκεκριμένα τη Βουλή γι’ αυτά που διαπραγματεύεται με την Αγκυρα. Επισήμως, αντικείμενο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά στην πραγματικότητα το «μενού» είναι πιο πλούσιο. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, άλλωστε, προϋποθέτει την επίλυση δύο προβλημάτων, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία:


Το πρώτο είναι η επεκτατική θεωρία περί «γκρίζων ζωνών». Εξαρχής υποστήριξα ότι η Αθήνα έπρεπε να είχε θέσει ως όρο για την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων την επίσημη εγκατάλειψη αυτής της θεωρίας. Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όταν η Τουρκία διεκδικεί έναν απροσδιόριστο αριθμό όχι μόνο βραχονησίδων, αλλά και κατοικημένων νησιών; Η στάση της Αγκυρας δεν είναι αντιφατική, δεδομένου ότι επιδιώκει συνολική πολιτική διαπραγμάτευση και συμφωνία. Αντιφατική είναι η στάση της Αθήνας, δεδομένου ότι, επισήμως τουλάχιστον, ζητάει λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η τουρκική απειλή πολέμου για την περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες που ουδέποτε έχουν διαψευσθεί, η Αθήνα διαπραγματεύεται χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους: στις απομακρυσμένες από την Τουρκία περιοχές να ισχύσουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων, στις κοντινές έξι μιλίων και στις ενδιάμεσες περιοχές 8 - 10 μιλίων. Σε απομακρυσμένες περιοχές, όμως, όπως π.χ. το Ιόνιο και το Λιβυκό η επέκταση στα 12 μίλια θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει χωρίς παρενέργειες.

Και μόνο το γεγονός ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων έχει καταστεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Αγκυρα συνιστά υποχώρηση. Ακόμα μεγαλύτερη εθνική υποχώρηση θα είναι εάν η –υπό την πίεση του casus belli– συζητούμενη έκπτωση στο εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο οριστικοποιηθεί. Ας σημειωθούν δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων θα ακύρωναν σε μεγάλο βαθμό τον κορμό των τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων. Δεύτερον, ότι όλες οι μεσογειακές χώρες έχουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας (στα βόρεια και νότια παράλιά της).

www.kathimerini.gr

Read more...

Πραξικόπημα ετοίμαζε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό


Σοκ έχει προκληθεί στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς από την έφοδο που έκαναν οι εισαγγελείς στη ναυτική βάση Γκιόλτζουκ, βρέθηκαν ντοκουμέντα που δείχνουν πως υπήρχαν σχέδια της ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτά τα σχέδια είναι μέρος του σχεδίου «Κλωβός» που έχει αποκαλυφθεί από την τουρκική αστυνομία και είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Η αιφνιδιαστική έφοδος των εισαγγελέων αν και αρχικά προκάλεσε την αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας δεν εμποδίστηκε από κανέναν. Η τουρκική εφημερίδα STAR τονίζει ότι έγιναν έρευνες ακόμη και στα πιο απόκρυφα σημεία της βάσης.

Στα ντοκουμέντα που βρέθηκαν, υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, με προκλήσεις κοινωνικών αναταραχών. Στα ντοκουμέντα υπάρχουν αναλυτικές αναφορές ακόμα και για συνθήματα που θα χρησιμοποιηθούν στις διαδηλώσεις , ο τρόπος κατεύθυνσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και o τόπος εξορίας των αξιωματικών που θα αντισταθούν στο πραξικόπημα.
Στην τουρκική εφημερίδα υπάρχουν αναφορές και για ύπαρξη χαρτών που δείχνουν σημεία όπου πιθανότατα βρίσκονται κρυφά οπλοστάσια στην περιοχή Ποϊράζκοϊ στην Κωνστανμτινούπολη. Πριν από λίγους μήνες οι τουρκικές αστυνομικές αρχές είχαν βρει ένα οπλοστάσιο, όμως με τους νέους χάρτες που βρέθηκαν μάλλον στην ίδια περιοχή θα ξεκινήσουν νέες έρευνες.


onalert

Read more...

Φάκελος «Καστελόριζο»: (Μέρος 4ο) Οι τουρκικές παραβιάσεις


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

- Όταν τον Ιούλιο του 2009 η Αθήνα και η Λευκωσία ενημέρωναν τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις παραβιάσεις των εθνικών εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, η Άγκυρα προχωρούσε σε προκλήσεις μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σχεδόν ταυτόχρονα ισχυριζόταν ότι το Καστελόριζο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα, προσθέτοντας τότε ότι οι περιοχές για τις οποίες είχε εγκρίνει την διεξαγωγή πετρελαϊκών ερευνών η κρατική εταιρεία ενέργειας ΤΡΑΟ ενέπιπταν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει σήμερα στο newscode.gr αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας «Εκείνη την περίοδο, δηλαδή μέσα στο 2009, οι περισσότερες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, είχαν διαπιστωθεί από τα ραντάρ μας στην περιοχή του Καστελόριζου. Σήμερα τα τουρκικά μαχητικά πετάνε περισσότερο στην περιοχή στη Μυτιλήνης και στη Χίο και κάποιες φορές σ τη Σάμο».
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδέουν την αλλαγή του «προγραμματισμού» των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με την ενδεχόμενη συμφωνίας Αιγύπτου – Τουρκίας (ιδιαίτερα δε μετά την διαπίστωση της ελληνικής πλευράς ότι οι Αιγύπτιοι δεν προτίθεται να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο) αναφορικά με τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Ωστόσο ανήμερα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο συμβάν. Για πρώτη φορά ανήμερα εκλογών στην Ελλάδα από το 1974 και έπειτα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και μάλιστα πάνω από την περιοχή του Καστελόριζου. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν σε απόσταση μόλις τεσσάρων μιλίων από το Καστελόριζο. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αμέσως συνέδεσαν εκείνες τις τουρκικές παραβιάσεις που σημειώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου του 2010 με τα σχέδια της Τουρκίας για τον προσδιορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και με την αντιμετώπιση του Καστελόριζου, από την πλευρά της Τουρκίας ως εμπόδιο για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Η Τουρκία, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει υποβάλλει προς την Ελλάδα ένα πακέτο ή μία δέσμη προτάσεων «ειρήνης» όπως:
• Αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών
• Υποβολή σχεδίων πτήσεων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα και των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην Αθήνα
• Αφοπλισμός των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών για όλες τις πτήσεις στο Αιγαίο.
• Συνδιαχείριση – συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (όπως πολύ πρόσφατα επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.
• Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την άρση «Casus Belli» από την Τουρκία (κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε) και στο επίκεντρο βρέθηκε το περιεχόμενο του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας, η λεγόμενη «Κόκκινη Βίβλος» της Τουρκίας ή αλλιώς το «κρυφό Σύνταγμα».
Μία επίσης από τις προτάσεις της Τουρκίας είναι η εξαίρεση του Καστελόριζου από τις συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας το Καστελόριζο διαθέτει δική του υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γεγονός που προσδίδει στο Καστελόριζο τεράστια γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία. Τόσο η Αθήνα, όσο και η Άγκυρα γνωρίζουν αυτή την τεράστια σημασία του Καστελόριζου.


newscode

Read more...

Οι τούρκοι πιλότοι αγνόησαν επιδεικτικά τα ελληνικά μαχητικά


Πέντε σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενοι από 19 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα έφεραν οπλισμό, αλλά και ένα ελικόπτερο σε μεμονωμένη περίπτωση πραγματοποίησαν 8 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών. Η περιοχή δραστηριότητας ήταν το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη –και κατά πάγια τακτική- αγνόησαν επιδεικτικά τα ελληνικά μαχητικά που επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν.

Read more...

Δείτε το trailer Τούρκικης ταινίας για την Άλωση της Πόλης – Να σταματήσουν οι εορτασμοί ζητούν πολλοι Τούρκοι


Και όμως υπάρχουν και άλλες φωνές στη Τουρκία. Φωνές ψύχραιμες, φωνές λογικές φωνές που συχνά πυκνά ενοχλούν τα αυτιά του καθεστώτος. Όμως υπάρχουν και αυτό είναι το καλό.
Δεν είναι μόνο οι ακραίοι εθνικιστές που μέσα στον παραλογισμό τους βλέπουν τα σύνορα της χώρας τους μέχρι το Λαύριο, ούτε οι Γκρίζοι Λύκοι που στο όνομα του Παντουρκισμού ισοπεδώνουν και καταστρέφουν τα πάντα. Υπάρχουν και οι άλλοι Τούρκοι. Λίγοι ή πολλοί δεν ξέρουμε…

Όπως ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ. Ή η Ελίφ Σαφάκ που επειδή τόλμησε να γράψει για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο “Μπασταρδο της Κωνσταντινούπολης” είναι ανεπιθύμητη του καθεστώτος…Όπως και ο δημοσιογράφος της SABAH, Engin Ardic που κατακεραύνωσε τις γιορτές που κάθε χρόνο στήνουν οι Τούρκοι για την επέτειο της Αλώσεως.
Αξίζει και σας παραθέτουμε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο του :
“Τούρκοι συμπατριώτες, σταματήστε πια τις φανφάρες και τις γιορτές για την Άλωση. Αρκετή ßία έχουμε δώσει στην Ανατολή µε τις πράξεις µας. Στην περίπτωση που στην Αθήνα οργανωνόταν συνέδριο µε θέμα:
«Θα πάρουμε πίσω την Κωνσταντινούπολη». Εάν οι Έλληνες έφτιαχναν μακέτα µε τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και τους στρατιώτες µε τις πανοπλίες τους να επιτίθενται στην Πόλη (όπως εμείς στην Τουρκία αναπαριστούμε στον εορτασμό της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως κάθε έτος).
Εάν κάποιος ντυμένος όπως ο Έλληνας νικηφόρος και σχεδόν μυθικός Διγενής Ακρίτας, έπιανε τον δικό µας Ulubatlι Hasan (Σημείωση onalert: πρόκειται για τον θηριώδη τιμαριούχο Σπάχη που σκαρφάλωσε στα τείχη και πριν οι βυζαντινοί και οι άνδρες του Ιουστινιάνι κατακρεουργήσουν, κατάφερε και ύψωσε τη σημαία του Σουλτάνου) και τον γκρέμιζε κάτω (από τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως).
Εάν ξαφνικά έμπαινε από τα τείχη κάποιος ντυμένος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος πάνω σε ένα λευκό άλογο και δίπλα του άλλος ως Λουκάς Νοταράς, ως Γεώργιος Φραντζής κι έμπαιναν ως αντιπρόσωποι της πόλης ( όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε έτος), Εάν έφτιαχναν µια χάρτινη Αγία Σοφία που δεν είχε μιναρέδες αλλά Σταυρό, εάν έκαιγαν λιβάνι και έλεγαν ύμνους, θα µας άρεσε;
Ασφαλώς και δεν θα µας άρεσε, θα ξεσηκώναμε τον κόσμο, μέχρι που θα καλούσαμε πίσω τον πρέσβη µας από την Ελλάδα.
Τότε, γιατί το κάνετε εσείς αυτό, κάθε χρόνο;Πέρασαν 556 χρόνια και γιορτάζετε (την Άλωση) σαν να ήταν χθες. Κάθε έτος γιορτάζοντας την Άλωση (απευθυνόμενος προς τις τουρκικές αρχές), διακηρύσσετε σε όλο τον κόσµο ότι:
Αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά µας, ήρθαµε εκ των υστέρων και τα πήραμε µε τη ßία. Για ποιο λόγο άραγε φέρνετε στη µνήµη µια υπόθεση έξι αιώνων;
Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια µέρα θα δοθεί πίσω ;
Μην φοβάστε, δεν υπάρχει αυτό που λένε µερικοί ηλίθιοι της Ergenekon περί των όρων του 1919 (αναφέρεται στην συνθήκη των Σεβρών, από το σύνδρομο της οποίας διακατέχεται το σύνολο των εθνικιστών στην Τουρκία).
Μη φοβάστε, τα 9 εκατοµµύρια των Ελλήνων δεν μπορούν να πάρουν την πόλη των 12 εκατοµµυρίων, και εάν την πάρουν δεν θα μπορούν πλέον να την κατοικήσουν.
Και οι δικοί µας που γιορτάζουν την Άλωση είναι µια χούφτα φανατικοί µόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα.
Ρε σεις, αν µας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις µέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε;
Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό µας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς;
Αντί να περηφανευόμαστε µε τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε µε αυτές που ιδρύσαμε, εάν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν.
Γιατί ολόκληρη η Ανατολή είναι περιοχή που κατακτήθηκε βίαια.
Ακόμη και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=µητέρα, dolu=γεµάτη) αλλά προέχεται από την ελληνική λέξη Ανατολή.
Ακόμα και η ονομασία της Κωνταντινουπόλεως, που την αποκαλούμε İstanbul δεν είναι όπως µας λέει ο Ebliya Celebi, εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάµ τραßώντας τη λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν» (“stin poli” stimboli okunur, “şehire, şehirde”)
Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαµε µόνιµη εγκατάσταση και τελείωσε η νοµαδική μας ζωή και γι’ αυτό ο λαός αγοράζει πέντε – πέντε τα διαµερίσµατα. Κανείς δεν μπορεί να µας κουνήσει, ηρεμήστε.
Οι χωριάτες µας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες.”
Πραγματικά σαν ONALERT δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για τις αλήθειες που με τόλμη εξέφρασε ο Τούρκος δημοσιογράφος. Απλά ελπίζουμε οι φωνές αυτές στην Τουρκία, να πολλαπλασιαστούν
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ
Το OnAlert σας παρουσιάζει σήμερα πλάνα από την ταινία FETIH 1453. Πρόκειται για μια τουρκική υπερπαραγωγή, με απίστευτα animations και Εφέ που δείχνει τη ζωή του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή.
Δεν ξέρουμε εάν θα έρθει στην Ελλάδα και εάν θα προβληθεί, οι πληροφορίες μας όμως λένε ότι πρόκειται για μια ταινία που αναπαριστά τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν, δείχνοντας τους βυζαντινούς πολεμιστές στις πολεμίστρες, τους γενίτσαρους να προσπαθούν εξ’ εφόδου να μπούν στα τείχη, τη μεγάλη μπομπάρδα, την Ελεόπολι, την αλυσίδα του Κερατίου…
Βέβαια σας ξαναλέμε ότι είναι Τουρκική παραγωγή με τούρκο σκηνοθέτη, οπότε επιφυλασσόμεθα…

Read more...

Νέα “Βαριοπούλα”: “Κατάληψη μικρού ελληνικού νησιού” ετοίμαζε το τουρκικό Ναυτικό!


Νέο σχέδιο “Βαριοπούλα” εντόπισε η ισλαμική κυβέρνηση στην Τουρκία, το οποίο περιελάμβανε πολλά στοιχεία του αρχικού σχεδίου, αλλά και την πρόκληση ναυτικού επεισοδίου με την Ελλάδα, το οποίο θα βασιζόταν στις πόλες των τουρκικών σκαφών επιφανείας “πολύ κοντά στην ελληνική ηπειρωτική χώρα” όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την Τουρκία. Προφανώς αναφέρονται στις πλόες των φρεγατών και των κορβετών που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και φτάνουν μέχρι το Σαρωνικό!
Τα σχέδια, που αποτελούν ακόμα ένα κτύπημα στους κεμαλικούς εντοπίστηκαν σε έφοδο που έκαναν οι εισαγγελείς (το δικαστικό σώμα ελέγχεται στα μέσα και στα κατώτερα επίπεδα από τους ισλαμιστές) στην ναυτική βάση Γκιολτσούκ.

Εκεί βρέθηκαν χάρτες, σχεδιαγράμματα, κατάλογος με κρύπτες όπλων στην Κωνσταντινούπολη κια αλλού, μέχρι και τοποθεσίες στις οποίες θα εξορίζονταν οι αξιωματικοί που θα αντιδρούσαν στο πραξικόπημα, και οι πολιτικοί που θα συλλαμβάνονταν. Μέρος από αυτά αφόρούν το σχέδιο ”Κλωβός”, που ήταν τμήμα της “Βαριοπούλας”.
Η αιφνιδιαστική έφοδος των εισαγγελέων παρεμποδίστηκε από τον διοικητή της βάσης, ο οποίος υποχώρησε όταν τον ειδοποίησαν ότι ή θα τους άνοιγε τις πύλες ή θα συλλαμβανόταν αμέσως! Η τουρκική εφημερίδα STAR γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι ερευνήθηκαν ακόμα και οι αποθήκες όπλων και το τμήμα με τα κρυπτογραφημένα σήματα!
Στα έγγραφα που βρέθηκαν, υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για τις διάφορες φάσεις του πραξικοπήματος, αλλά και τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, με αναφορά σε “Μικρό νησί που θα καταλαμβανόταν αμέσως μετά το ναυτικό επεισόδιο”!
Είναι γεγονός ότι το τουρκικό Ναυτικό είναι το ίδιο ”σκληρό” με τον Στρατό κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, και αυτό το γνωρίζουν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως γνώριζαν και κάποια άλλα πράγματα για τις κινήσεις τους, ειδικά το καλοκαίρι του 2009.
¨Ελληνες αξιμωατούχοι που ρωτήθηκαν σχετικά θεωρούν ότι “Το νησί μπορεί να είναι η Ρω”. Στα ντοκουμέντα υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές ακόμα και για συνθήματα που θα χρησιμοποιηθούν στις διαδηλώσεις, η διαχείριση των ΜΜΕ, κλπ
Στην τουρκική εφημερίδα υπάρχουν αναφορές και για ύπαρξη χαρτών που δείχνουν σημεία όπου πιθανότατα βρίσκονται κρυφά οπλοστάσια στην περιοχή Ποϊράζκοϊ στην Κωνστανμτινούπολη. Πριν από λίγους μήνες οι τουρκικές αστυνομικές αρχές είχαν βρει ένα οπλοστάσιο, όμως με τους νέους χάρτες που ήδη ξεκίνησαν νέες έρευνες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η Τουρκία αναζητά ουράνιο για το πυρηνικό της εργοστάσιο!


Η Τουρκία έχει αρχίσει την αναζήτηση ουρανίου για το πυρηνικό εργοστάσιο που θα κατασκευάσει με ρωσική συνεργασία. Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε νόμο με τον οποίο εγκρίνεται η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας από την Ρωσία. Έτσι, η διαδικασία από πλευράς Ρωσίας για την δημιουργία του πλαισίου για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία ολοκληρώθηκε.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί στην Άγκυρα στις 12 Μαΐου. Πλέον, η Τουρκία και επισήμως αναζητά ουράνιο για τη λειτουργία του πυρηνικού της εργοστασίου, προχωρώντας με συστηματικό τρόπο στην εγχώρια έρευνα για τον εντοπισμό και την εξόρυξη του πολύτιμου ορυτού από την επικράτειά της.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν» οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν «ξαμοληθεί» σε ολόκληρη την Μικρά Ασία προς άγραν… ουρανίου. Είναι γνωστό πως η Άγκυρα στο παρελθόν είχε διεξάγει έρευνες για την εξεύρεση του πολύτιμου αυτού ορυκτού ενώ οι έρευνες είχαν διακοπεί το 1990.
Σήμερα η Τουρκία «ξεσκονίζει» τα αρχεία της και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις κοιτάσματα ουρανίου υπάρχουν σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία της χώρας με το συνολικό απόθεμα να αγγίζει τους 9 χιλιάδες τόνους.
Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση ανάλογης συμφωνίας κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου και με την Νότια Κορέα.
Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την χαρακτηριστικά απαράδεκτη ελληνική αδράνεια στο συγκεκριμένο θέμα.
Είναι περισσότερο από σαφές πως η επικινδυνότητα της περιοχής, λόγω της σεισμικότητάς της σε συνδυασμό με την εγγύτητα της στα ελληνικά σύνορα, προσφέρουν ένα ισχυρό επιχείρημα για την αποτροπή της Άγκυρας, μέσω διεθνών πιέσεων, από το να υλοποιήσει τις πυρηνικές, ειρηνικές – κατά δήλωση – φιλοδοξίες, οι οποίες πολύ εύκολα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε… στρατιωτικές, οι οποίες σε μία τέτοια περίπτωση θα αφήσουν τους «κοιμώμενους» των Αθηνών απλά να παρατηρούν ως συνήθως τα γεγονότα.
Defence-point

Read more...

Ντόρα-Βαρθολομαίος: συναγωνισμός τουρκοφιλίας????


Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνονται ποικιλοτρόπως τα ρεπορτάζ του «ΕΚ». Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τις «αντιλήψεις» του, σας έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό.
Η φωτογραφία του με τους ψευτομουφτήδες της Δυτικής Θράκης, στο πλαίσιο διάσκεψης θρησκευτικού τουρισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανέδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπό του. Το απόλυτο ξεπούλημα… Αλλά, η αλήθεια είναι ότι εδώ στον «ΕΚ», δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο.

Το όραμά της
Ακολούθησε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην ΥΠΕΞ, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς και τον δήμαρχο Σισλί Μουσταφά Σαριγκιούλ.

Όμως, η «ιέρεια» του νεοφιλελευθερισμού είπε απίθανα πράγματα, μιλώντας στο Ινστιτούτο Bab-I-Ali, σε εκδήλωση του οποίου ήταν κεντρική ομιλήτρια, με θέμα «Ένα κοινό όραμα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Υιοθετώντας πλήρως την τουρκική αλλά και φαναριώτικη προπαγάνδα για τα Σεπτεμβριανά, δήλωσε ότι «λόγω της Κύπρου ξεκίνησαν οι εντάσεις στα μέσα της δεκαετίας του ‘50», ενώ «τόνισε» ότι «τα πρώτα χρόνια της συνύπαρξής μας μπορούν να θεωρηθούν ως η χιλιετία συγκρούσεων.

Αυτό βέβαια, εξηγείται δεδομένων των πολλών ενόπλων συγκρούσεων που συνέβησαν ιδιαίτερα μεταξύ του 1071 και του 1453 και το 1821!» Τι άλλο θα διαβάσουμε… «Ένοπλη σύγκρουση» λοιπόν, η Επανάσταση του 1821! Επίσης, είπε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας των δύο λαών και όχι διαχωριστική γραμμή! Αλήθεια, τι το διαφορετικό έχει πει τόσες φορές Μπαγίς; Κυρία μου, αλλάξτε λογογράφο, για να μιλήσουμε με συστημικά κριτήρια!

Θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει…
Τέλος, για να αντιληφθείτε το παιχνίδι πως στήνεται: τα πανηγύρια του ανθρώπου της Ντόρας στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, του πρώην βουλευτή της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν, για τη ματαίωση της αγοράς των ρωσικών BMP-3 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (κατ’ απαίτηση, αντιλαμβάνεστε, ποιων), μιλούν από μόνα τους…

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Έδωσαν Ορφανοτροφείο, πήραν τζαμί!


Ειδικού Συνεργάτη

Αντάλλαγμα φαίνεται ότι ζήτησαν και πήραν οι Τούρκοι για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Είναι άλλωστε γνωστό πως δεν κάνουν τίποτε, αν προηγουμένως δεν εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ η Διεύθυνση Προστασίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων αποφάσισε να αναστηλώσει το τέμενος Μπεγιαζίτ στο Διδυμότειχο που κατασκευάστηκε το 1420, ως ένδειξη καλής θέλησης για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο!

Ασφαλώς και δεν διαφωνεί κανείς με την αναστήλωση των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται στη χώρα μας. Διαφωνούμε, όμως, με τη σύνδεση της αναστήλωσης του τεμένους με το Ορφανοτροφείο.

Γιατί, η Τουρκία δεν μας έκανε καμία χάρη με την επιστροφή του Ορφανοτροφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να της χρωστάμε και ευγνωμοσύνη. Απλά αναγκάστηκε να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και να επιστρέψει ένα ακίνητο που είχε σφετεριστεί παράνομα.

Read more...

Τούρκος καθηγητής μιλάει για τη γενοκτονία των Αρμενίων.


«Το να θεωρεί κανείς το «εθνικό συμφέρον» και την «ηθική», ως έννοιες που αποκλείουν η μια την άλλη, είναι απλά λάθος», επεσήμανε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» (ACT) στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Τανέρ Ακτσάμ κάτοχος από το 2008 της έδρας για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Clark University των ΗΠΑ.



Αναπτύσσοντας το θέμα : «Αντικρίζοντας την Ιστορία: Η Άρνηση και το Ζήτημα της Τουρκικής Εθνικής Ασφάλειας», ο τούρκος πανεπιστημιακός υπογράμμισε ότι «κάθε πολιτική ασφάλειας που αποκλείει την ηθική, δεν μπορεί τελικά να είναι μια «ρεαλιστική» πολιτική», ενώ αντίθετα «είναι μια πολιτική που θα υπομονεύσει την εθνική ασφάλεια». 



Ο κ. Ακτσάμ, μιλώντας για το παρελθόν, επεσήμανε ότι η Οθωμανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κεμάλ είχαν χαρακτηρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως «μια επαίσχυντη πράξη», αναμένοντας πιθανότατα πριν από τη συνθήκη των Σεβρών (1920) ευνοϊκότερη μεταχείριση για την Τουρκία και αποφυγή του διαμελισμού της, «αλλά μετά ο Κεμάλ άλλαξε στάση». 




Αναφερόμενος στη σημερινή στάση της Τουρκίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο κ. Ακτσάμ υπενθύμισε την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου του 2007, με την οποία δύο Τουρκο-Αρμένιοι δημοσιογράφοι, ο Arat Dink, γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Hrant Dink, και ο Sarkis Seropyan, καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή γιατί χρησιμοποίησαν τον όρο «γενοκτονία». Το τουρκικό δικαστήριο στήριξε την απόφασή στο σκεπτικό ότι «κάθε αναφορά στη γενοκτονία, είτε στην Τουρκία είτε στο εξωτερικό, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον (της Τουρκίας)». Αποφάνθηκε επίσης, ότι η διεκδίκηση της γενοκτονίας του 1915 δεν υπόκειται στην προστασία της ελευθερίας του λόγου, που «μπορεί να περιοριστεί για λόγους, όπως η προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας ασφάλειας». Ο κ. Ακτσάμ υποστήριξε ότι «αυτή η αντίληψη, πρέπει να αλλάξει». 



«Η ίδια η νοοτροπία του τουρκικού κράτους λειτουργεί στο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όταν επικαλείσαι συνεχώς πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, ουσιαστικά το ανακινείς». 

 Ο κ. Ακτσάμ σημείωσε την επίδραση που έχει η στάση της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική, φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση των ΗΠΑ για το ίδιο ζήτημα. 



«Παρά την ομόφωνη απόφαση του Κογκρέσου στις 9 Σεπτεμβρίου του 1975, που διακήρυξε την 24η Απριλίου ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης» της Αρμενικής Γενοκτονίας, και που εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εκδώσει μια διακήρυξη για το θέμα αυτό, κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ έκτοτε, με τη μόνη εξαίρεση του Ρέιγκαν το 1981, δεν χρησιμοποίησε τον όρο γενοκτονία για τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κύρια εξήγηση αυτής της στάσης συνδέεται «με θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο ομιλητής. 

 Ο τούρκος ακαδημαϊκός επεσήμανε την «ομοιότητα» των επιχειρημάτων Τουρκίας και ΗΠΑ, σε ότι αφορά τις επιπτώσεις «της αναγνώρισης ενός ιστορικού λάθους, με τη χρήση του όρου γενοκτονία» με το σκεπτικό, ότι «έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εθνικό συμφέρον» τους. 



«Η ηθική είναι ο καθοριστικός παράγοντας και δεν θα πρέπει ποτέ να διακυβεύεται, ακόμη και όταν έρχεται σε αντίθεση με «πραγματιστικά συμφέροντα» πρόσθεσε ο τούρκος καθηγητής και συνέχισε : 



«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην ασφάλεια, τη δημοκρατία και την αντιμετώπιση της ιστορίας στη Μέση Ανατολή. Φαίνεται λοιπόν, ότι η ηθική είναι ένα πολύ πραγματικό ζήτημα και ότι η αναγνώριση των ιστορικών αδικιών πρέπει να ενσωματωθεί σε μια πολιτική εθνικής ασφάλειας».

Read more...

Κυπριανού με Βέστερβέλλε για Κυπριακό και Τουρκία


Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλλε ύστερα από τη συνάντησή του στο Βερολίνο χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., αναμένει όμως την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων. Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βεστερβέλλε είπε πως η Τουρκία είναι ήδη εταίρος-κλειδί για την Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ε.Ε. να συνεχίσουμε την εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα. Είπε επίσης πως η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού, προσθέτοντας πως «είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε πως «μια λύση δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και οι δύο εκπροσωπούμε αυτήν την άποψη. Ωστόσο, μια λύση απαιτεί ευελιξία από όλες τις πλευρές και γι’ αυτόν το λόγο υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα ΄Εθνη εδώ και δεκαετίες», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκάθαρα ενισχύσει τις προσπάθειές τους και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν παρενέβη προσωπικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Για ακόμα μια φορά συζητήσαμε για τις δυνατότητες συζήτησης του θέματος την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Η άποψή μας παραμένει αναλλοίωτη: Η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε.

Σε σχέση με το Μεσανατολικό, ο κ. Βεστερβέλλε είπε πως «εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες ειδήσεις που αφορούν το εν λόγω ζήτημα. Θέλουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που θέλουν τη συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην απραξία, αλλά πρέπει να κρατήσουμε όλες τις πλευρές στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της περιοχής αλλά και προς το συμφέρον της παγκόσμιας ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «εμείς υποστηρίζουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και για να καταστεί πραγματικά ευρωπαϊκή θα πρέπει να ακολουθήσει όλη τη διαδικασία που προβλέπεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που η ίδια η Ε.Ε. έχει θέσει και αφορούν την Κύπρο.

Εμείς βλέπουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία η Τουρκία θα μπορέσει να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού που είναι μια από τις προϋποθέσεις που τέθηκαν το 2005. Βεβαίως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας ακριβώς για να διαχειριστούμε αυτήν την περαιτέρω πορεία», ανέφερε.

Είπε πως ενημέρωσε το Γερμανό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, την εξέλιξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και επαναβεβαίωσε «τη δέσμευσή μας για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας, για ομοσπονδιακή λύση, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία όμως θα εξασφαλίζει την επανένωση του νησιού, θα διατηρεί την επανένωση και μετά τη λύση, θα είναι βιώσιμη και διαρκής και θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια και μοναδική κυριαρχία».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «εμείς είμαστε δεσμευμένοι, αυτή ήταν η βάση λύσης που συμφωνήθηκε όταν άρχισαν οι συνομιλίες, και είμαστε δεσμευμένοι σ’ αυτήν, αλλά επίσης είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί η διαδικασία όπως άρχισε, δηλαδή μια διαδικασία η οποία προβλέπει λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους’».

Πρόσθεσε πως «δεν παύει το Κυπριακό να είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πάρα πολύ σημαντικός στην επίλυση του Κυπριακού. Αυτό έχει αναγνωρίσει και το Συμβούλιο της Ε.Ε., αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, είναι σημαντικό η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και εποικοδομητικά στη διαδικασία των συνομιλιών και να στηρίξει τη λύση που έχω περιγράψει».

Για το Μεσανατολικό ανέφερε πως «μέσω της Κύπρου η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην περιοχή. Όσον αφορά την ουσία, οι απόψεις μας ταυτίζονται απόλυτα με αυτές της γερμανικής κυβέρνησης».

Ερωτηθείς σε ποιό χρονικό πλαίσιο πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού και ποιές είναι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε πως «εκείνο που έχει σημασία, και θέλω να το τονίσω αυτό, είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση από την Τουρκία για να συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Άρα, θα μπορούσε ακόμη και αύριο να λυθεί το Κυπριακό εάν δούμε μια προσέγγιση από την άλλη πλευρά που δεν θα προσπαθεί να διατηρήσει, μέσα από τη λύση, την υφιστάμενη κατάσταση αλλά να υλοποιήσει τη βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές όταν άρχισαν οι συνομιλίες και θέλω να το τονίσω αυτό. Η λύση που έχω περιγράψει, της ομοσπονδίας, έχει συμφωνηθεί και από τις δυο πλευρές, άρα είναι θέμα υλοποίησης και εφαρμογής».

Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως «εμείς θεωρούμε ότι πέραν από τις προϋποθέσεις που αφορούν τα τεχνικά μέρη των κεφαλαίων, η Ε.Ε. το 2005 έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις που αφορούν την Κύπρο που είναι όχι μόνο η εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και για την Κύπρο αλλά και η ομαλοποίηση των σχέσεων, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ειρηνική επίλυση διαφορών και οι σχέσεις γειτονίας”. Επανέλαβε πως ”είμαστε έτοιμοι, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, να στηρίξουμε αυτή την ενταξιακή πορεία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία για ένταξη της Τουρκίας. «Δεν επιτρέπεται να βρεθούμε σε αδιέξοδο. Για αυτό είναι αναγκαία η ευελιξία όλων των εμπλεκομένων. Επιθυμούμε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας», ανέφερε και χαιρέτισε τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Κύπρου σχετικά με το άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού, ανέφερε πως «αυτό δεν περιλαμβάνεται στα κεφάλαια που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Επομένως, εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ακολουθήσει τους κανόνες που προϋποθέτουν το άνοιγμα των κεφαλαίων, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να το δούμε να ανοίγει».

Read more...

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει…!


Η εφημερίδα «LA LIBRE BELGIQUE», με τον παραπάνω τίτλο, παρουσιάζει συνέντευξη του Cengiz Aktar, καθηγητή στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Bahçesehir της Κωνσταντινούπολης, στην ειδική απεσταλμένη Véronique Leblanc.

EΡ. Πως αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα;
Με μια κάποια ανησυχία, κυρίως σε ότι αφορά την γειτονική Ελλάδα. Ενώ εδώ και καιρό είχε θεωρηθεί ως το σκηνικό μιας “success story”, βυθίστηκε, και εάν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Ιρλανδία θα τα βγάλει πέρα, λόγω της ισχυρής της οικονομίας, αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο σε ότι αφορά την Ελλάδα. Στις χρηματοοικονομικές αγορές, δεν περνάει μέρα χωρίς να αναφερθούν στις δυσκολίες της «κουτσής πάπιας». Όλα αυτά αποθαρρύνουν πολλούς εδώ.

ΕΡ. Η Τουρκία συνεχίζει όμως να ενδιαφέρεται για την ένταξη;
Βασικά ναι, γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε την Ε.Ε. από τις δυσκολίες της και να την περιορίσουμε
στην Κοινή Αγορά. Πρόκειται για μια εξαιρετική ανθρώπινη περιπέτεια, ειρήνης και αλληλεγγύης που εμπνέει το περιβάλλον της.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων εάν απομακρυνθεί από την ενταξιακή προοπτική;
Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Σε ότι με αφορά, η απάντηση μου είναι όχι, η Τουρκία έχει ανάγκη την ευρωπαϊκή προοπτική, το ευρωπαϊκό αγκυροβόλημα, για να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό δρόμο, επειδή οι εσωτερικές της δυναμικές δεν είναι αρκετά ισχυρές ώστε να οδηγήσουν σε περισσότερη δημοκρατία. Αλλά πέστε το στο Σαρκοζί ή στην Αγκελα Μέρκελ, των οποίων η βιαιότητα των λόγων για την χώρα αυτήν με αφήνουν άφωνο. Για να πω την αλήθεια, ανησυχώ όταν βλέπω διανοούμενους στην Ευρώπη να πέφτουν σε παρόμοια νοητικά και πολιτικά απαρχαιωμένες απόψεις. Οι ευρωπαίοι ήηγέτες δεν διαθέτουν εναλλακτική πολιτική στην ένταξη και , μόλις την αποκλείουν, δεν έχουν πια τούρκικη πολιτική.

ΕΡ. Και η προνομιακή σχέση;
Για τους Τούρκους, πρόκειται για ένα άδειο περιτύλιγμα, του οποίου κανείς μέχρι τώρα δεν κατάφερε να περιγράψει το περιεχόμενο. Είναι τσίχλα για τους μη γνώστες. Η ένταξη φαίνεται ως η μόνη σοβαρή προοπτική διότι πρώτον , τεχνικά, η θέση της Τουρκίας δεν συγκρίνεται με κανένα ‘άλλο υποψήφιο, βρίσκεται στην τελωνειακή ¨Ένωση από το 1996. Από οικονομική πλευρά, η ένταξη είναι πολύ προχωρημένη. Εάν σπάσουμε αυτή τη δυναμική, δεν είμαι σίγουρος ότι οι ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες θα είναι πολύ ικανοποιημένοι. Πρόκειται για διμερές εμπόριο 100δις. ευρώ το έτος χωρίς να υπολογίσουμε τις άμεσες επενδύσεις. Τελικώς, είναι όπως για το διαζύγιο των δύο κοινοτήτων στο Βέλγιο ή την αποσύνθεση της Ένωσης, κινδυνεύει να στοιχίσει περισσότερο από το να ζεις με τα προβλήματα. Έπειτα, η ένταξη της Τουρκίας είναι
Πολιτικό σχέδιο παγκοσμίου βεληνεκούς, που ξεπερνάει κατά πολύ τους μικροϋπολογισμούς.

ΕΡ. Οι δημόσιοι λόγοι στην Άγκυρα μιλάνε παρά ταύτα για μια οικονομικά ισχυρή Τουρκία η οποία δεν χρειάζεται την Ευρώπη ώστε να προχωρήσει…
Κατά βάθος, δεν αληθεύει τόσο, πρόκειται για μαγιονέζα την οποία αφήνουμε να ανέβει. Οι επενδυτές έρχονται διότι υπάρχει η προοπτική της ένταξης. Η εσωτερική δυναμική υπάρχει και η δραστηριότητα τονώνεται από την κατανάλωση των νοικοκυριών αλλά η Ευρώπη δεν είναι μόνο εμπόριο.

ΕΡ. Πιστεύετε ακόμη σε αυτήν τη ένταξη;
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν πιστεύω ποτέ οι 27 να καταφέρουν να πάρουν μια κοινή απόφαση για να πουν όχι στην Τουρκία. Και επειδή αυτή δεν θα υποχωρήσει ποτέ η διαδικασία θα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό.

ΕΡ. Πίσω από τους λόγους, που βρίσκεται η κύρια δυσκολία κατά τη γνώμη σας;
Είναι θέμα ιδεολογίας και συνόρων με πολύ έντονο Ισλάμ. Εάν το Οθωμανικό κράτος δεν είχε αφανίσει τους Αρμένιους, και εάν με τη δημιουργία της Δημοκρατίας, οι Έλληνες της Ανατολίας μπορούσαν να είχαν παραμείνει, οι διαπραγματεύσεις θα ήταν πιο απλές. Όσον αφορά τα βασικά επιχειρήματα, όπως π.χ. τη γεωγραφία ή την Ιστορία, θα πρέπει να αποφασιστεί εάν το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι γεωγραφικής, ιστορικής ή πολιτιστικής φύσης. Η Ευρώπη δεν θα μετατραπεί σε πολιτικό πόλο παρά μόνο εάν καταφέρει να διευρύνει –εάν της απόμεινε καμία- την οπτική στη γειτονιά της. Το ευρωπαϊκό soft power είναι σπάνια αξία που θα πρέπει να διαφυλαχτεί. Η Τουρκία, με τις περιφερειακές της πρωτοβουλίες λίγο αδέξιες και τυχοδιωκτικές, όπως στην περίπτωση του Ιράν, λειτουργεί ήδη ως ενσάρκωση αυτής της ήρεμης ευρωπαϊκής δύναμης για την οποία θέλει να δώσει τη σκυτάλη στην περιοχή με την ευρύτερη έννοια.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP