Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Η Συρία θα αγοράσει τουρκικό αέριο και ρεύμα


Η Συρία ετοιμάζεται να πάρει φυσικό αέριο και ηλεκτρικό από την Τουρκία.

Η Τουρκία η οποία έχει γίνει μια σημαντική διαμετακομιστική χώρα με τους αγωγούς, παράλληλα άρχισε να καθίσταται σταθμός ενέργειας...

Ο υπουργός Πετρελαίου και Μεταλλικών Πόρων της Συρίας Soufian Allao ο οποίος χθες πήγε στην Άγκυρα για την υπογραφή του σχεδίου Nabucco, έγινε δεκτός από τον υπουργό Ενεργείας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν το ηλεκτρικό, το νερό, το φυσικό αέριο και τον Αραβικό Αγωγό. Η Συρία έθεσε στο τραπέζι την επιθυμία για κάλυψη της ανάγκης της σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο από την Τουρκία η οποία με τη σειρά της απάντησε θετικά.

Το υπουργείο Ενεργείας της Τουρκίας συμφώνησε με τη Συρία στο θέμα πώλησης ποσότητας φυσικού αερίου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως και για πέντε χρόνια μέχρι που η χώρα αυτή αρχίσει να διαχειρίζεται τους δικούς της πόρους.


Read more...

Παραμένει κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε η Αυστρία


Την αρνητική θέση της χώρας του απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέπτυξε με κάθε σαφήνεια ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της υπογραφής, την περασμένη Δευτέρα στην ’γκυρα από τους ηγέτες πέντε χωρών, της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο». Όπως γράφει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «Κουρίρ», στις εμπιστευτικές τους συνομιλίες, ο κ. Φάιμαν υπογράμμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό τον μεγάλο σκεπτικισμό του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αυστρία είναι κατά μιας συμμετοχής της Τουρκίας ως μέλος στην ΕΕ και προτείνει, όπως η Γερμανία, μία προνομιακή σχέση συνεργασίας».

Ακόμη ο Αυστριακός καγκελάριος αποσαφήνισε στον κ. Ερντογάν ότι «στην
Αυστρία σε κάθε περίπτωση θα διενεργηθεί σχετικό δημοψήφισμα (ΣΣ. για την
τουρκική ένταξη) εάν τελικά ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κουρίρ» ο καγκελάριος Φάιμαν επισημαίνει
πως «αμοιβαίος σεβασμός σημαίνει επίσης ότι κανείς διατυπώνει ανοικτά και
ειλικρινά την άποψή του και παίρνει θέση, οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανειλικρινές
και δεν δίνει σε κανέναν τίποτε».
Όπως γράφει η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας
Μαργκαρέτα Κοπάινικ, στην εμπιστευτική συνομιλία του με τον Αυστριακό
καγκελάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειξε πολύ απογοητευμένος από τη στάση που
κρατείται απέναντι στη χώρα του από την ΕΕ.
Ο κ. Ερντογάν φέρεται ακόμη να δηλώνει στον κ. Φάιμαν, πως ο ίδιος προ
πάντων δεν κατανοεί την απορριπτική στάση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί
και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ενώ αντίθετα, κατά την άποψή
του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός
Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ μιλούσαν πολύ θετικότερα για την Τουρκία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του
Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βέρνερ Φάιμαν, τοποθετείται επίσημα και με σαφήνεια
κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Ηδη στις αρχές Απριλίου και κατά τη
συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο της Συνόδου
Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα, ο κ. Φάιμαν είχε επαναλάβει στον Μπαράκ Ομπάμα, το
σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις της Αυστρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ένταξη
της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των
ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την
τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν
μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν
εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την
Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να
συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της
Τουρκίας, ο αυστριακός πληθυσμός θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθεί σε δημοψήφισμα
για να έχει τον τελευταίο λόγο.

Read more...

Η Τουρκία θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο


Η Τουρκία θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο, υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Ζαμάν, αναφερόμενη σε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 , και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλο της επίσημης εφημερίδας της κυβερνήσεως. Με την απόφαση δίδονται άδειες για έρευνες στην κρατική Τουρκική Εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ, σε περιοχές έκτασης 681.595 εκταρίων νοτίως της Μούχλας και έκτασης 227.280 εκταρίων νοτίως της Αττάλειας. Οι περιοχές για τις οποίες εκδόθηκαν οι άδειες βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της περιοχή που η Αγκυρα θεωρεί ότι εκτείνεται η Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη ( ΑΟΖ) στην Μεσόγειο. Η ΤΡΑΟ, μπορεί να πραγματοποιήσει την έρευνα μόνη της ή να ανάθεση σε τρίτη εταιρία μετά από διεθνή διαγωνισμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στη δική της ΑΟΖ, και έχει εκδώσει ανάλογες άδειες .


Read more...

Γερμανικός Τύπος: «Η Τουρκία πιέζει για επίσπευση»


Την πρόσφατη επίσκεψη Ταλάτ στην Άγκυρα και το χρονοδιάγραμμα Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων όσον αφορά τον ενδοκυπριακό διάλογο και την επίλυση του κυπριακού σχολιάζει γερμανική εφημερίδα με τίτλο «Η Τουρκία πιέζει για επίσπευση». «Δεκάδες συναντήσεις έκαναν μέχρι τώρα οι επικεφαλής των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Ταλάτ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από το 2008 και από τον Σεπτέμβριο προτίθενται πάλι να συνεχίσουν τον ενδοκυπριακό διάλογο. Τότε ο Ταλάτ και η Τουρκία επιθυμούν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε μέχρι το τέλος του 2009 να καταλήξουν σε επιτυχία.» «Όμως πολλά από τα βασικά προβλήματα παραμένουν ακόμη διαμφισβητούμενα για αμφότερες τις πλευρές.» Και ο αρθρογράφος επισημαίνει τους λόγους της νέας τακτικής Άγκυρας - Ταλάτ: «Στο τέλος του έτους η ΕΕ θα εξετάσει τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, χώρας- μέλους της Ένωσης.» «Ο Ταλάτ βρίσκεται επίσης υπό πίεση, διότι του χρόνου τον Απρίλιο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Κύπρο. Εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει καμία διέξοδος μέσω του ενδοκυπριακού διαλόγου απειλείται με καταψήφιση. Η επιτυχία των εθνικιστικών κομμάτων την άνοιξη ήταν σαφέστατα ένας κόλαφος για τον Ταλάτ.»



Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ / ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Η Hurriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Υπογραφή 260 εκ. Ευρώ για τον εγχώριο δορυφόρο Γκιόκτουρκ» γράφει τέθηκαν οι υπογραφές στο δορυφορικό σχέδιο Γκιόκτουρκ, που δόθηκε στην ιταλική εταιρία Telespazio έναντι 260 εκ. Ευρώ. Ο δορυφόρος αυτός θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η «Συμφωνία Αναγνώρισης, Παρακολούθησης Δορυφορικού Σχεδίου Γκιόκτουρκ» υπογράφηκε στο Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, του Αρχηγού των Αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχου Αϊντογάν Μπαμπάογλου και εκπροσώπων των τουρκικών και ιταλικών εταιριών.


Ο Γιλντιρίμ είπε: «Δεν έχει σημασία ο πολιτικός ή ο στρατιωτικός σκοπός. Ξεκινάμε ένα άκρως σημαντικό σχέδιο, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πάσης φύσεως αναγκών στον τομέα της επικοινωνίας τόσο της Τουρκίας όσο και άλλων κρατών, στην εξασφάλιση πληροφοριών, στη γεωγραφική υποδομή, στην ανάγκη για χάρτες και στη σημαντική αύξηση της αμυντικής δύναμης».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιονούλ, ο οποίος είπε ότι «στόχος της Τουρκίας είναι η κατασκευή του δικού της δορυφόρου» και ότι «η Συμφωνία Γκιόκτουρκ αποτελεί το πρώτο βήμα», τόνισε: «Με την υπογραφή αυτή συμπεριλαμβανόμαστε σε μια ομάδα επιλέκτων, στην οποία λαμβάνουν μέρος μετρημένες χώρες του κόσμου».

Εξάλλου, ο Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχος Μπαμπάογλου είπε ότι με την υπογραφή του σχεδίου αυτού ήρθε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα η ανάγκη που υπάρχει για το Τουρκικό Διαστημικό Ίδρυμα.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι για το σχέδιο Γκιόκτουρκ θα συσταθεί στην Άγκυρα Μόνιμος Σταθερός Σταθμός, ενώ θα εξασφαλιστεί και Κινητή Μονάδα. Ο δορυφόρος θα συσταθεί στην ΤΑΙ με τη συμβολή του Κέντρου της T?rk Sat. Ο δορυφόρος, που θα εκτοξευθεί το 2012, αναμένεται να παραδοθεί μετά από 42 μήνες.

Η Sabah αναφέρεται ειδησεογραφικά στο θέμα σε μικρό δίστηλο των εσωτερικών της σελίδων με τον τίτλο «Ο δορυφόρος Γκιόκτουρκ θα εκτοξευθεί το 2012».

Η Cumhuriyet γράφει για το θέμα σε μικρό μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Τέθηκαν οι υπογραφές για το δορυφόρο Γκιόκτουρκ».

Read more...

Το αεροσκάφος του μέλλοντος στα πρόθυρα χρεοκοπίας


Η Aksam σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το αεροσκάφος του μέλλοντος στα πρόθυρα χρεοκοπίας» γράφει ότι το σχέδιο παραγωγής του μεταγωγικού αεροσκάφους του μέλλοντος Α 400Μ, στο οποίο συμπράττει και η Τουρκία, αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Όταν η Γαλλία μείωσε των αριθμό αεροσκαφών, τα οποία θα αγόραζε, τότε το σχέδιο αυτό ύψους 20 δις. ευρώ αντιμετώπισε την κρίση. Στη δύναμη της τουρκικής αεροπορίας τα υπάρχοντα αεροσκάφη C - 160 πρόκειται να τεθούν εκτός δράσης περίπου το 2010. Κατόπιν αυτού, η Τουρκία μαζί με άλλες επτά χώρες συμμετείχε στο σχέδιο της κατασκευής των Α - 400Μ. Στο πλαίσιο αυτό, είχε προγραμματισθεί η παραγωγή 180 αεροσκαφών. Εξ αυτών η Γερμανία θα αγόραζε τα 60, το Βέλγιο 8, η Γαλλία 50, η Βρετανία 25, η Ισπανία 27 και η Τουρκία 10. Όμως, ενώ είχε αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των αεροσκαφών, τα οποία θα αγόραζε. Η κατάσταση αυτή πρόκειται να επιφέρει την αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις υπολόγιζαν να παραλάβουν το πρώτο αεροσκάφος Α - 400Μ το Δεκέμβριο του 2009, ενώ η τελευταία παραλαβή προγραμματιζόταν για το 2014.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.


H Referans καταχωρεί ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Zeynel Lüle με τίτλο «Η Τουρκία παραδίδεται στην Hélène Flautre», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., πάρα πολλά ονόματα χαράχθηκαν στις μνήμες. Τα άτομα αυτά ήταν η «φωνή» και το «πρόσωπο» της Ε.Ε.. Όταν μιλούσαν για την Τουρκία, άλλοτε τα χειροκροτούσαν και άλλοτε τα επέκριναν. Τα ονόματά τους χαράχθηκαν στις μνήμες μας.

Ίσως, στις χώρες τους να μην είναι και πολύ γνωστά τα ονόματα των ανθρώπων αυτών. Όμως, η Τουρκία τα έχει αποστηθίσει. Την προσεχή περίοδο θα αναφερθεί, πολύ συχνά, ένα όνομα: Hélène Flautre.

Η Flautre ανέλαβε τη θέση του Joost Lagendijk, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «κύριος Ευρώπη». Παλιά ακούγαμε το όνομα Günter Verheugen, τώρα ακούμε συχνά το όνομα του Olli Rehn.


Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το άτομο αυτό, το οποίο επί πέντε χρόνια θα το αναφέρουμε συχνά. Είναι 50 ετών Γαλλίδα κοινοβουλευτικός. Δύο περιόδους εκλέχθηκε στο Ε.Κ. με το ψηφοδέλτιο του γνωστού και ως «Κόκκινος Dany» Daniel Cohn – Bendit. Επί πολλά χρόνια χρημάτισε και καθηγήτρια μαθηματικών. Εκλέχθηκε στο Ε.Κ. για πρώτη φορά το 1999. Από το 2004 και εντεύθεν ήταν Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ε.Κ..

Η Γαλλίδα Πράσινη Κοινοβουλευτικός σε κάθε ευκαιρία ανέφερε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα βοηθούσαν την Τουρκία τόσο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και του εκδημοκρατισμού.

Άτομο συναισθηματικό
Η Flautre κατά την περίοδο της προεδρίας της στην Υποεπιτροπή γνώρισε εκ του σύνεγγυς και την Τουρκία. Μάλιστα, συμμερίζεται τους Τούρκους και Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. περνά «μέσα από το Ντιγιάρμπακιρ». Επιπλέον, είναι και μια αρκετά συναισθηματική γυναίκα.

Η Ζανά, μετά από δέκα χρόνια φυλάκισης, είχε έρθει στο Ε.Κ.. Θυμάμαι τα μάτια της γεμάτα δάκρυα. Θυμάμαι επίσης και την απογοήτευση, την οποία αισθάνθηκε, όταν η Ζανά πραγματοποίησε μια ομιλία προς την «κατεύθυνση» του ΡΚΚ. Πρώτα από όλα, είναι μια γυναίκα… Άτομο συναισθηματικό και ειλικρινές…

Πριν από λίγο καιρό, μιλώντας μαζί της στο Γραφείο της στο Ε.Κ., μου ανέφερε ότι η Τουρκία με τα βήματα, τα οποία θα κάνει στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της δημοκρατίας, θα ενισχυθεί και θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί με μεγαλύτερη άνεση στους αντιπάλους της μέσα στην Ε.Ε.. Η ίδια πιστεύει στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μέλος.

Όμως, γνωρίζω πολύ καλά ότι το «αγωνιστικό» πνεύμα, το οποίο διαθέτει μέσα της, θα γίνει αιτία ώστε να θυμώσουν πολλά άτομα στην Τουρκία.

Το όνομα της Hélène Flautre, τα προσεχή πέντε χρόνια, θα το ακούτε πολύ συχνά…

Read more...

Οι μειονότητες και κατευθύνουν και διοικούν......


Στην Τουρκία, όταν αναφερόμαστε στις μειονότητες, στο νου μας έρχονται οι Αρμένιοι και οι Ρωμιοί. Γενικά, όμως, οι μειονότητες στην πραγματικότητα είναι ομάδες, οι οποίες μένουν εκτός των τάσεων εκείνων που απαρτίζουν το γενικό ιστό μιας χώρας, όσον αφορά τα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Ενίοτε δε, αποτελούν μια κατηγορία εθνοτική, θρησκευτική ή κοινωνική.

Οι μειονότητες, από την άποψη των ιδιοτήτων, είναι γνωστές με την «ελαφρά» αριθμητική τους. Όμως, αν και αριθμητικά είναι μικρές, αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκην ότι έχουν μικρή επιρροή και δεν μπορούν να προσδιορίσουν την πολιτική. Απεναντίας, οι μειονότητες μπορούν να φέρουν στην επικαιρότητα ακόμη και τα πλέον ριζοσπαστικά αιτήματα.

Για παράδειγμα, «οι μειονότητες» του Καραμπάχ, οι οποίες καλλιεργούν επιμελώς τον ισχυρισμό ότι το Άνω Καραμπάχ ξεπουλιέται, δένουν τα χέρια της Αρμενίας, κλειδώνουν τις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, παράλληλα παρεμποδίζουν και μια προσέγγιση με την Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για το πρόβλημα της Κύπρου. Η Τουρκία με τον Ταλάτ, ακόμη και να θέλει, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιο βήμα. Όπως ακριβώς συνέβη και μετά το δημοψήφισμα Ανάν το 2004, οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα κλειδώσουν και οι διαπραγμάτευση των ενταξιακών κεφαλαίων θα τεθεί στο περιθώριο, διότι αυτό θα εκληφθεί ως μια ενέργεια, η οποία θα αποβλέπει στην καλύτερη διαβίωση διακοσίων χιλιάδων περίπου ανθρώπων, έναντι του μέλλοντος 70 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος. Με την άρση των ?αποκλεισμών? θα επωφεληθεί πολύ μικρότερος αριθμός Τ/κ. Επιπλέον, σε περίπτωση άρσης της τουρκικής απαγόρευσης, [στα πλοία και αεροπλάνα των Ε/κ], όπως προβλέπεται από την υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στην Τελωνειακή Ένωση, το κέρδος των Τ/κ από μια τέτοια ενέργεια είναι αμελητέα.

Όμως, επειδή η κυπριακή υπόθεση εκλαμβάνεται ως μια εθνική υπόθεση, η Τουρκία δεν μπορεί να υπολογίσει τα κέρδη και τις ζημίες. Στην πραγματικότητα, δεν επιθυμεί να τα λογαριάσει. Θα πραγματοποιήσει να συμβιβαστεί με τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση, και με τον τρόπο αυτό θα επιφέρει ζημία στα δικά της συμφέροντα. Ναι, ο Κανονισμός Απευθείας Εμπορίου είναι ατομικό δικαίωμα κάθε Τ/κ, που πηγάζει από το γεγονός ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Ε.Ε.. Η εφαρμογή του αυτού είναι δικαίωμα των Τ/κ.

Όμως, το να ζητούμε το δικαίωμα αυτό να εξασφαλισθεί, προκειμένου οι ?Τούρκοι? να πουλούν πατάτες με μικρότερο φόρο στην Αγγλία, και από την άλλη να ζητείται από την Τουρκία να μην φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση, σημαίνει ότι η χώρα αυτή κρατείται σε ομηρία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν ο Ταλάτ, προκειμένου να επανεκλεγεί, κάνει ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με την ε/κ πλευρά και ενστερνισθεί μια συμπεριφορά, η οποία θα αποβλέπει στα συμφέροντα του δικού του κόμματος και όχι της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αυτή τη φορά μια μικρότερη μειονότητα θα έχει θέσει την Τουρκία κάτω από αιχμαλωσία, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικά της μικροσυμφέροντα.

Ο ευκολότερος δρόμος, προκειμένου οι μειονότητες να μην διοικούν τις πλειοψηφίες, περνά μέσα από την ελεύθερη συζήτηση όλων των θεμάτων. Με το να δημιουργούμε ταμπού, αλλά και ασυλίες, σε θέματα, ανοίγουμε παράλληλα και το δρόμο στη μη εξασφάλιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας, δίνοντας τη χαριστική βολή σε κάθε έννοια ορθολογισμού.

Κάποτε, επειδή το πρόβλημα της Τσετσενίας δεν το είδαμε ως μια ανθρώπινη τραγωδία, είχαμε αρκετά προβλήματα με τους Ρώσους. Τώρα, αποπειραθήκαμε να κάνουμε το ίδιο και με τους Ουϊγούρους, όμως ευτυχώς που στην Τουρκία πλέον πολλά πράγματα έχουν πάψει να αποτελούν ταμπού. Μάλιστα, ο Π/Θ Ερντογάν δέχθηκε και αρκετές επικρίσεις, όχι μόνο λόγω των εθνικιστικών αντανακλαστικών του, αλλά και για όλα όσα ανέφερε. Φαίνεται, όμως, ότι και στο θέμα της Κύπρου, τα όρια της υπομονής άρχισαν να εξαντλούνται?

Read more...

Mετάθεση των 7 εισαγγελέων της Κωνσταντινούπολης που ασχολούνται με την υπόθεση Εργκενέκον


Το κατά τα άλλα ρουτίνας αυτό διάταγμα που αφορά περί τους 1.500 δικαστές και εισαγγελείς- έχει ‘κολλήσει’ εδώ και δέκα ημέρες στο ΑΣΔΕ, γιατί, ενώ ήταν έτοιμο, ένα από τα μέλη υπέβαλε προς ψήφιση εναλλακτική λίστα που περιλαμβάνει ‘την μετάθεση των 7 εισαγγελέων της Κωνσταντινούπολης που ασχολούνται με την υπόθεση Εργκενέκον, του δικαστή του 13ου Κακουργιοδικείου Κωνσταντινούπολης όπου δικάζεται η υπόθεση καθώς και των εισαγγελέων του Ντιάρμπακιρ που διεξάγουν τις ανακρίσεις της υπόθεσης ‘Ζιτέμ’, δηλαδή, της μυστικής υπηρεσίας της στρατοχωροφυλακής (Jitem) για ‘τις δολοφονίες με άγνωστο δράστη’ που έχουν διαπραχτεί στη νοτιοανατολική Τουρκία

«Όσο περνούν οι μέρες, αντιλαμβανόμαστε όλο και καλύτερα ότι η ‘ανώτατη δικαιοσύνη’ στην Τουρκία, αναλαμβάνει το ρόλο ενός ‘σιδηρού παραπετάσματος’ όπου καταφεύγει για να κρυφτεί το κράτος που έχει αδικοπραγήσει. Το κράτος αποκτά ασυλία πίσω από το παραπέτασμα αυτό», γράφει σήμερα στο άρθρο του ο αρχισυντάκτης της ‘Ταράφ’ Αχμέτ Αλτάν.
Η συγκλονιστική είδηση που βρίσκει τη θέση της στα περισσότερα ΜΜΕ από προχθές είναι αποκαλυπτική για το τι αποσκοπεί να κουκουλώσει το δικαστικό κατεστημένο με τις μεταθέσεις των συγκεκριμένων εισαγγελέων και δικαστών: μάρτυρες κατηγορίας υπό καθεστώς προστασίας (υπάρχουν 17 τέτοιοι στην υπόθεση Εργκενέκον) έχουν καταθέσει ότι εκτέλεσαν 55 άτομα κατ’ εντολή του συνταγματάρχη Τζεμάλ Τεμίζοζ και μετά την εκτέλεση του παρέδιδαν τις ταυτότητες των θυμάτων? Ο ειδικός εισαγγελέας Ντιάρμπακιρ ζητάει στο κατηγορητήριο 9κις ισόβια για τον Τεμίζοζ.
Καθώς ο στρατός σιωπά τις μέρες αυτές, η ανώτατη δικαιοσύνη μπαίνει μπροστά και ξεσκεπάζεται για να εμποδίσει τις συγκεκριμένες ανακριτικές διαδικασίες. Το πώς το κυβερνών κόμμα θα αντιμετωπίσει την κατάσταση δεν είναι σαφές, καθώς φαίνεται πως δεν είναι σαφείς και οι κανόνες που διέπουν την έκδοση του ‘διατάγματος μεταθέσεων’. Προς το παρόν, δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του ΑΣΔΕ ο υπουργός και ο ΓΓ δικαιοσύνης και γίνονται διαβούλια με τον Ερντογάν στην προσπάθεια εύρεσης λύσης. Κατ’ ελάχιστο, σκαλίζονται κανονισμοί από όπου φαίνεται να προκύπτει ότι ‘δεν επιτρέπεται η μετακίνηση δικαστή ή εισαγγελέα στον οποίο έχουν παραχωρηθεί ειδικές αρμοδιότητες’ (όπως στην περίπτωση των λόγω υποθέσεων) και, ίσως, καθ’ υπερβολή, κάποιοι όπως η χθεσινή ‘Ταράφ’- ζητούν από την κυβέρνηση ‘να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές μαζί με δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος’ ώστε να ‘μιλήσει ο λαός’ (λέμε ‘καθ’ υπερβολή, γιατί η μέχρι τώρα πολιτεία της κυβέρνησης ΑΚΡ ορίζεται από το να καταβάλει προσπάθειες να ‘βρίσκει μια μέση οδό με το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο’).

Read more...

Οι πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας


Οι πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πήραν έξι ζωές τις τελευταίες τρεις ημέρες και βαρύς φαίνεται πως είναι ο απολογισμός των ισχυρών βροχοπτώσεων σε ολόκληρη την Τουρκία από την άποψη των ανυπολόγιστων ακόμη υλικών ζημιών. Μέσα στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε τρεις σημαντικές αυξήσεις: προχθές στη βενζίνη (7%) και χθες στο νερό (8,5%) και στον ΦΠΑ των τουριστικών επιχειρήσεων (από 8% σε 18%). Η χθεσινή (16/7) επίσημη ανακοίνωση του Τ/Υπουργείου Οικονομικών εξηγεί ίσως επαρκώς τις κινήσεις αυτές: το έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2009 αυξήθηκε, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, κατά 1.310% φτάνοντας τα 24 δις λίρες Τουρκίας (περίπου 12 δις Ευρώ).


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Η Vatan στην πρώτη σελίδα της με τον τίτλο «Άλμα Ντιγιάρμπακιρ» γράφει ότι έγινε γνωστό πως κατά τη «μίνι συνάντηση κορυφής», που πραγματοποιήθηκε προχθές από τον Π/Θ και πέντε Υπουργούς, δόθηκε βαρύτητα στο κουρδικό ζήτημα και συζητήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν για την επίλυσή του.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να «πατήσει το κουμπί» για τα βήματα πριν από τον «οδικό χάρτη», που γνωστοποίησε ο Οτζαλάν μέσω των δικηγόρων του ότι θα ανακοινώσει στις 15 Αυγούστου. Η κυβέρνηση, από τη μια πλευρά, διστάζει να δώσει την εντύπωση ότι «εκλαμβάνει τον αρχιτρομοκράτη ως συνομιλητή» και, από την άλλη, φοβάται μήπως οδηγήσει σε διάφορες φήμες η πραγματοποίηση κάποιων βημάτων μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του «οδικού χάρτη».


Ο Π/Θ Ερντογάν θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία για ένα σοβαρό άνοιγμα, που θα είναι πειστικό, πριν την 15η Αυγούστου. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το θέμα, στο οποίο δόθηκε βαρύτητα σε αυτή τη μίνι συνάντηση κορυφής.

Εκείνα, τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, είναι η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, η αποφυλάκιση του Οτζαλάν και η ικανοποίηση κάθε είδους αιτήματος περί αυτονομίας.

Ορισμένα από αυτά που μπορούν να πραγματοποιηθούν, είναι η διεύρυνση της έννοιας του καταγόμενου από την Τουρκία, η σύσταση εδρών κουρδικής γλώσσας και φιλολογίας σε ορισμένα πανεπιστήμια, το άνοιγμα του δρόμου για κουρδικές εκπομπές και κανάλια, η πρόσληψη στην περιοχή [ΝΑ περιοχή] υπαλλήλων που γνωρίζουν την κουρδική, η απόδοση σε ορισμένες περιοχές, επαρχίες και χωριά των παλιών τους ονομασιών και η σύσταση στη Βουλή επιτροπής για τη διερεύνηση των εγκλημάτων αγνώστων δραστών.

****
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, αναφέρεται ότι το γεγονός πως ο Πρόεδρος Γκιούλ, τον περασμένο Μάιο, είχε αναφερθεί σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κουρδικού, οδήγησε σε διάφορες συζητήσεις, οι οποίες όμως έπεσαν σε δεύτερη μοίρα τον τελευταίο καιρό, όταν την πρώτη θέση της επικαιρότητας κατέλαβαν άλλα θέματα.

Η σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας [ΣΕΑ] στο τέλος Ιουνίου προσέλαβε κρίσιμο χαρακτήρα λόγω των συζητήσεων, που είχαν ξεσπάσει με το «Σχέδιο Δράσης κατά της Οπισθοδρομικότητας» [το δημοσίευμα της Taraf] και το άνοιγμα του δρόμου στους στρατιωτικούς να δικάζονται από την πολιτική δικαιοσύνη.

Όμως, στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι κατά την ανωτέρω σύνοδο του ΣΕΑ ανατέθηκαν καθήκοντα στη ΜΙΤ προκειμένου να ετοιμάσει έκθεση όσον αφορά τα βήματα, που πρέπει να γίνουν [στο Κουρδικό]. Τώρα λέγεται ότι η ΜΙΤ, σε συνεργασία και με άλλους ενδιαφερόμενους κρατικούς φορείς, θα ετοιμάσει την εν λόγω έκθεση.

Στη μίνι συνάντηση κορυφής, που πραγματοποιήθηκε προχθές, συζητήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν, μαζί με τους πέντε Υπουργούς, οι οποίοι είναι αυτοί που λαμβάνουν μέρος και στη σύνοδο του ΣΕΑ. Αμέσως μετά, ο Π/Θ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ.

Read more...

Περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου...............


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 16 Ιουλίου 2009, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΒΑ της Ικαρίας, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, βόρεια και ΝΑ της Χίου, από ελληνικά Μ-2000 και F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Σκύρου και της Λήμνου.

Επίσης, την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια της Λέσβου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.


Read more...

Δημήτρης Σταμάτης: «Οι μουσουλμάνοι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού λαού»


Αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς όσους έχουν ενοχληθεί από την στάση του και «θέλουν να κρατούν τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή μας στο περιθώριο», έστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, τονίζοντας ότι «οι μουσουλμάνοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού λαού», ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του όπως προβλέπει το σύνταγμα και ο όρκος που έδωσε, ενώ κατέστησε σαφές το αυτονόητο, ότι δηλαδή, «δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην περιοχή», πλην της Ελληνικής πολιτείας και πως ο Ελληνικός νόμος «είναι η μόνη εξουσία και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Ο Δημήτρης Σταμάτης ευρισκόμενος στην τελετή υποδοχής των νέων ειδικών φρουρών στην σχολή Κομοτηνής, απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν γνωρίζει το δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής Birlik, με το οποίο ζητείται η αποχώρησή του από τα καθήκοντα του, επειδή, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ασκεί αντιμειονοτική πολιτική.
Να σημειωθεί ότι στο πρωτοφανές και παράλληλα προκλητικό και θρασύ δημοσίευμα, ο Γενικός Γραμματέας φέρεται όχι μόνο να βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική «τουρκική», όπως χαρακτηρίζεται, μειονότητα δυτικής Θράκης, αλλά «σχεδόν απέναντι της», ότι «ενοχλήθηκε από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνει η μειονότητα» και ότι «προσπαθεί να κάνει το πάν ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται σαν να ήταν Ελληνικές…».


Παράλληλα και με αφορμή την όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα εμπλοκή του Δημήτρη Σταμάτη στα εγκαίνια της λειτουργίας της τράπεζας Ζιραάτ, στο φεστιβάλ κερασιού του Δήμου Σώστη, ενώ του χρεώνει εμμέσως πλην σαφώς και την απουσία από εκδηλώσεις στην Καρβάλη Καβάλας των υπουργών πολιτισμού Ελλάδας και Τουρκίας, στο δημοσίευμα κατηγορείται ο περιφερειάρχης ότι «δεν επιθυμεί την τουρκο-ελληνική προσέγγιση» και πως για τον φερόμενο συντάκτη «έχει λήξει η εδώ υπηρεσιακή παραμονή του κυρίου Σταμάτη».
Μάλιστα, στο προκλητικό δημοσίευμα γίνεται λόγος και για τις ευρωεκλογές με την προβοκατόρικη αναφορά ότι μετά από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές και τις λευκές ψήφους, μικρής όπως είναι η αλήθεια μερίδας μουσουλμάνων πολιτών, «ακούστηκε πως ο κύριος Καραμανλής είπε στο Γενικό Γραμματέα τον Σταμάτη, «μάζευε τις αποσκευές σου».
Πάντως ο Δημήτρης Σταμάτης έδειξε όχι μόνο να γνωρίζει το συγκεκριμένο δημοσίευμα αλλά να γνωρίζει, όπως είπε, «και πολύ καλά ποιος βρίσκετε πίσω από αυτό», φωτογραφίζοντας προφανώς, αλλότρια κέντρα ξένων χωρών τα οποία επιθυμούν επί ματαίων να ασκούν εξουσία στην Θράκη. Ο περιφερειάρχης τόνισε την πίστη του ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού λαού» και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αναπτύξει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας με πολλούς μουσουλμάνους, κάτι που είναι προφανές από την τις θερμές εκδηλώσεις υποδοχής από τον κόσμο της μειονότητας κατά τις επισκέψεις του, «έχει ενοχλήσει κάποιους που θεωρούν ότι οι έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι αποτελούν αντικείμενο δικού τους ενδιαφέροντος».
«Έχουν ενοχληθεί από αυτή τη στάση μου και τη συμπεριφορά μου εκείνοι που θέλουν να κρατούν τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή μας στο περιθώριο, μακριά από τα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας και της περιοχής μας για να μπορούν να τους διαφεντεύουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα, ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του όπως προβλέπει το σύνταγμα και ο όρκος που έδωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η υποχρέωση του Γ.Γ. της Περιφέρειας και αυτή την πολιτική της ενότητας απέναντι στους Έλληνες πολίτες θα την τηρήσω με θρησκευτική ευλάβεια είτε δυσαρεστεί είτε δε δυσαρεστεί κάποιους».
Συμπλήρωσε δε ότι θα συνεχίσει να τηρεί αυτή την πολιτική, «γιατί αυτό υπηρετεί το συμφέρον της χώρας μας, της πατρίδας μας που είναι πατρίδα όλων, χριστιανών και μουσουλμάνων. Είναι η πατρίδα μας. Και θα την τηρήσω γιατί πιστεύω ότι το μέλλον και η προοπτική αυτής της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στενή συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων κάτι που απεύχονται κάποιοι και δρουν προς αντίθετη κατεύθυνση».
Ο Δημήτρης Σταμάτης κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα ως μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, επισήμανε πως «ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας σέβεται, αγαπά και φροντίζει τους πολίτες χωρίς να κάνει διάκριση στο θρήσκευμα, στην καταγωγή ή στο φύλλο».
Όσο για τον ίδιο, σημείωσε με έμφαση πως «οι φίλοι μουσουλμάνοι, οι φίλοι μου οι μουσουλμάνοι της Θράκης, ξέρουν πολύ καλά ότι ο γενικός τους γραμματέας, ο περιφερειάρχης τους, τους αγαπάει, τους προσέχει, με έργα όχι με λόγια και είναι δίπλα τους κάθε μέρα».
Και ο περιφερειάρχης έκλεισε την ηχηρή πολυποίκιλα δήλωσή του με ένα ακόμη μήνυμα τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην περιοχή μας. Η Ελληνική πολιτεία, ο Ελληνικός νόμος είναι η μόνη εξουσία και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP