Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνα τα εκλογικά παιχνίδια στη Θράκη


Για πρώτη φορά οι τουρκόφρονες της Θράκης κατήλθαν σε εθνικές εκλογές με δικό τους συνδυασμό. Πρόεδρος του κόμματος ‘Εμπιστοσύνη’ ήταν ο γιατρός Αχμέτ Σαδίκ, που εξελέγη μοναδικός βουλευτής τον Ιούνιο του 1989 (με 22.216 ψήφους) και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 1990 (με 28.811 ψήφους), στην Κομοτηνή. Κατ’ αυτές τις εκλογές ίσχυε η απλή αναλογική. Από τότε, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθιερώθηκε ως κατώτατο όριο εισόδου στη Βουλή η επίτευξη ποσοστού 3% επί του συνόλου των ψήφων της Επικράτειας, και δεν αποτολμήθηκε έκτοτε...

... η δημιουργία ιδιαίτερου συνδυασμού, ενώ και ο Σαδίκ, τον Ιούλιο του 1995, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα (με μουσουλμάνο δράστη). Μπορούμε τώρα με βεβαιότητα να πούμε, ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν εμπόδισε καθόλου την υπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων, αφού οι μουσουλμάνοι βουλευτές ανεμπόδιστα και ατιμώρητα ασκούν προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας, παραβιάζοντες τους ελληνικούς νόμους.

Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο του Σαδίκ, επανιδρύθηκε το κόμμα του (DEB) με πρόεδρο τον κ. Αλή Τσαούς Μουσταφά, το οποίο βρίσκεται πίσω από την ίδρυση δύο αυτοδιοικητικών συνδυασμών τουρκοφρόνων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Ο κύριος όμως εμπνευστής της απόπειρας δημιουργίας τουρκόφρονης μειονότητας, παρά τις διεθνείς συνθήκες -ποιος τις λογαριάζει σήμερα;- είναι ο πρόξενος κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο οποίος δημόσια μεν κινείται στα όρια της νομιμότητας, παρασκηνιακά όμως έχει εκφύγει προ πολλού, όπως και οι προκάτοχοί του, τόσο ώστε να υποχρεώσει τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο να ομολογήσει κάποτε ότι «το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής είναι φωλιά φιδιού».

Οι προϊστάμενοί του τον πιστώνουν με θετικά στοιχεία, από τη θητεία του στο Κόσοβο, όπως τη δημιουργία τουρκικής μειονότητας, την αφομοίωση των Γκοράντσι (αντίστοιχοι Πομάκοι δικοί μας), τη λειτουργία του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και την ίδρυση επίσης τουρκικής Τράπεζας (Turk Ekonomi Bankasi -TEB). Ακριβώς, ότι πράττει κι εδώ. Το πρώτο βήμα, με τους προξενικούς συνδυασμούς στη Θράκη, έγινε. Δεν παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού στην Κομοτηνή, με το 30% περίπου των ψηφοφόρων να είναι μουσουλμάνοι, η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου δεν ξεπέρασε το 8,40% (με 2.727 ψήφους). Και παρά το γεγονός ότι ήρθαν, τελικά, 4.000 ψηφοφόροι από την Προύσα και άγνωστος αριθμός από την Ανατολική Θράκη.

Οι τουρκόφρονες, όμως, προχωρούν στο δεύτερο βήμα. Αμφισβητούν την εγκυρότητα των εκλογών. Γράφει η τουρκόφωνη εφημερίδα της Θράκης ‘Μπιρλίκ’: «Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου τελείωσαν, όμως για κάποιο λόγο ακόμη δεν ανακοινώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα. Εξ αυτού, η κατάσταση τούτη φέρνει στο μυαλό διάφορα ερωτήματα. Το ότι το ποσοστό του συνδυασμού ‘Πρώτο βήμα προς την Ισότητα’ (σημ.: της κας Μουσταφάογλου) το πρωί της 8ης Νοεμβρίου ήταν 13% και αργότερα στο 8%, αποτελεί αντίφαση. Γιατί ακόμη δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα; Τι γίνεται στην Νομαρχία Ροδόπης; Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τις ψήφους και τις κάλπες; Σε μια χώρα που κυβερνιέται με δημοκρατία, τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται, παρά το ότι πέρασαν 24 ώρες από τις εκλογές».

Είναι σκόπιμη η παραπλάνηση, αφού είναι γνωστό ότι τα μεν συγκεντρωτικά αποτελέσματα των συνδυασμών ανακοινώθηκαν ταχύτατα, τα δε αναλυτικά των υποψηφίων συμβούλων, σε καμιά νομαρχία δεν έχουν καταμετρηθεί. Δεν συμβαίνει, επομένως, κάτι διαφορετικό στη Θράκη. Κι ενώ το γνωρίζουν, σκόπιμα εξαπολύουν διχαστικά μηνύματα. Δεν αρκούνται όμως σ’ αυτό. Ανακοινώνουν ότι: «Η μειονότητα ετοιμάζεται στις επόμενες εκλογές να ζητήσει παρατηρητές από τις ευρωπαϊκές χώρες. Και ενώ ο συνδυασμός ‘Πρώτο βήμα προς την Ισότητα’ παρατηρεί με ανησυχία αυτή την κατάσταση, γίνονται σκέψεις για τα επόμενα βήματα και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα γίνονται σκέψεις ακόμη και για προσφυγή σε διάφορους (διεθνείς) φορείς».

Και μόνον τα λίγα παραπάνω, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στη Θράκη. Είναι επικίνδυνα τα παιχνίδια που γίνονται εκεί, και όχι μόνον τα εκλογικά.
Ο Μακεδών

Read more...

TRT 1: Oι ανεξάρτητοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι, με τη νίκη τους έδωσαν τα μηνύματα ενότητας και συνεργασίας




Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν το Σαββατοκύριακο ρεπορτάζ και σχόλια για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους «τρεις τούρκους υποψηφίους» της Δυτικής Θράκης.
Χθες η TRT, το NTV, το CNN Türk, η TGRT, η SHOW TV και το Kanal D μετέδωσαν εκτενέστατα ρεπορτάζ σημειώνοντας τη σημασία των αποτελεσμάτων στους 3 δήμους της Δυτικής Θράκης για την υποψηφιότητα ανεξάρτητων μουσουλμάνων.

Η TRT1 μετέδωσε επίσης την είδηση ότι στον 2ο γύρο των εκλογών στη Δυτική Θράκη, οι ανεξάρτητοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι, με τη νίκη τους έδωσαν τα μηνύματα ενότητας και συνεργασίας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ανταποκρίτρια Berrin Kara από τη Κομοτηνή, μετέδωσε ότι στη Δυτική Θράκη επικρατούσε κλίμα ευτυχίας, χαράς και ενθουσιασμού με τη νίκη των τριών υποψηφίων στη Μύκη της Ξάνθης με τον Μουσταφά Τσουκάλ, στο δήμο Αρριανών της Κομοτηνής με τον Ιμπραήμ Σερίφ και στον Ίασμο επίσης της Κομοτηνής, όπου «η χαρά ήταν διπλή διότι ο νικητής Ισμέτ Καντί είχε ως αντίπαλο έναν Έλληνα». ...
Η μουσουλμανική μειονότητα θεωρεί ότι η συνεργασία που θα έχουν με τους 3 ομογενείς τους επί 4 χρόνια θα είναι μια νέα περίοδος γι αυτούς. Επίσης, με την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης θα υπάρξουν περισσότερες δικαιοδοσίες στους Δήμους.
Τέλος, η TRT Türk μετέδωσε τη νίκη των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης Ισμέτ Καντί, Ιμπραήμ Σερίφ και Μουσταφά Τσουκάλ ως ένα σημαντικό βήμα για την μειονότητα.

Read more...

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ


Ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ, στο ίδιο καζάνι βράζουν. Χορεύουν σαν τις μαϊμούδες με τις ψήφους της μειονότητας. Όταν τους συμφέρει η μειονότητα είναι πολύ καλή, και όταν δεν τους συμφέρει γινόμαστε κακοί. Εμείς δεν ξέραμε να υπάρχουν ακραία στοιχεία μέσα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο κύριε Πεταλωτή, εμείς είμαστε. Αφού εμείς δεν είμαστε, άρα δεν υπάρχει κανείς. Δεν αντιλαμβανόμαστε, τι είναι αυτή η φιλολογία μια και δυό περί ακραίων στοιχείων. Η στάση σας είναι κοινή, δήθεν η μειονότητα είναι που σας ενοχλεί. Ανησυχώ πολύ, πότε άραγε θα απαλλαγείτε από αυτήν την ενόχληση ;Κύριε Πεταλωτή η μειονότητα αυτή έδωσε στο ΠΑΣΟΚ περίπου 40 χιλιάδες ψήφους ; Εσείς τι δώσατε ; Κοιταχτείτε και λίγο. Συνεχίζετε κάθε τόσο να επιτίθεστε. Εσύ τουλάχιστον γνωρίζεις πως μέσα στην μειονότητα δεν υπάρχουν εξτρεμιστικά στοιχεία. Αν τώρα εσείς θεωρείτε ως ακραία στοιχεία το να διεκδικεί κάποιος το δίκιο του και να λέει το σωστό, τότε ναι όλη η μειονότητα είναι ακραία. Να το ξέρετε.

Εντέλει, ο συμπολίτης και δημοκρατικών πεποιθήσεων υπουργός μας βγήκε σε ένα ελληνικό ραδιόφωνο στην Κομοτηνή και τα ξεφούρνισε. Αυτός το πήγε παραπέρα και χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά τους ανεξάρτητους συνδυασμούς ως διχαστικούς.

Ο υφυπουργός εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος-βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως το κόμμα της ΝΔ παράγοντας φοβικά σύνδρομα με το χαρτί της μειονότητας, παίζει με την φωτιά. Ο Πεταλωτής δήλωσε : ¨ Την ώρα που εμείς διασφαλίζουμε τα θεμέλια συνθηκών ειρήνης, αυτοί παίζουν με την φωτιά. Και αυτά γίνονται παρά το ότι εμείς είπαμε πως οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί της μειονότητας είναι συνδυασμοί διχασμού. Σήμερα οι άνθρωποι της ΝΔ βγαίνουν και το κάνουν κατά τον πλέον επίσημο τρόπο. Είναι υποχρεωμένοι μια μέρα να λογοδοτήσουν για αυτό. Αυτό είναι επικίνδυνο¨.

Ο Πεταλωτής σχολιάζοντας τις εκλογές στην περιφέρεια, απηύθυνε στην ΝΔ το ερώτημα για ποιό λόγο έκρυψαν τον Αντώνη σαμαρά από τη Ροδόπη. Ανέφερε πως ¨Θα είχαν τους λόγους τους για αυτό¨ και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των μελών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ σχετικά με το ότι αν κερδίσει στην περιφέρεια ο συνδυασμός του Άρη Γιαννακίδη, στο συμβούλιο Ροδόπης από τους 6 συμβούλους οι 4 θα είναι από την μειονότητα.

Συνέχισε λέγοντας : ¨ Πρόκειται για μια πολιτική λασπολογίας που εφαρμόζει το κόμμα της ΝΔ στην περιοχή μας και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αν οι συμπολίτες μας ρίξουν μια ματιά στις σελίδες τοπικής εφημερίδας που βγαίνει στην Κομοτηνή θα δούνε μια είδηση με τίτλο ¨Το ΠΑΣΟΚ προκαλεί ζημιά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης¨. Στην σχετική είδηση παρατίθεται και μια συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη που τα φανερώνει όλα. Όλα αυτά είναι μια πολιτική λασπολογίας απέναντι στον Άρη Γιαννακίδη. Είναι γνωστή η πολιτική διαστρέβλωση που κάνει η ΝΔ. Και το κάνουν αυτό ξεδιάντροπα με μια παραφιλολογία φόβου γύρω από τα ευαίσθητα θέματα της περιοχής. Εάν εκλεγεί ο Άρης Γιαννακίδης και από τους 51 συμβούλους οι 5 θα είναι από την μειονότητα, τότε όποιος κινδυνολογεί για αυτό το θέμα, τότε παίζει το ίδιο παιχνίδι με τους ακραίους της μειονότητας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι κρίμα ένα κόμμα που τόσα χρόνια υπήρξε κυβέρνηση και τώρα είναι αντιπολίτευση να ταυτίζεται με τέτοιου είδους επικίνδυνα παιχνίδια.

Η συμπεριφορά αυτή της ΝΔ αποτελεί ένδειξη ανασφάλειας, ασέβειας και πανικού απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που εμείς διασφαλίζουμε τα θεμέλια συνθηκών ειρήνης, αυτοί παίζουν με την φωτιά. Και αυτά γίνονται παρά το ότι εμείς είπαμε πως οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί της μειονότητας είναι συνδυασμοί διχασμού. Σήμερα οι άνθρωποι της ΝΔ βγαίνουν και το κάνουν κατά τον πλέον επίσημο τρόπο. Είναι υποχρεωμένοι μια μέρα να λογοδοτήσουν για αυτό. Αυτό είναι επικίνδυνο¨.


Κατηγορίες:http://www.birlikgazetesi.info

Read more...

Ηρωϊκή έξοδος Αμούτζα...Έτσι γράφεται ο δραματικός επίλογος....Ο Ίασμος εάλω


Ο χρόνος δεν θέλω να πληγώσει τα παιδιά μας, αυτή την στιγμή εμείς χριστιανοί και μουσουλμάνοι γιορτάζουμε την ήττα μας και δεν βλέπω κανένα έξω στον Ίασμο να γιορτάζει τη νίκη του κ. Καδή Ισμέτ. Εγώ θα σταθώ δίπλα του σε ότι θετικό κάνει και θα είμαι κριτής σε ότι διαφωνώ
Παλεύαμε με δύο κυβερνήσεις και από την μια και από την άλλη πλευρά και πήραμε 48%, έναντι του 52%. Τους το χαρίζω το ποσοστό είπε ο Κυριάκος Αμούτζας που φωτογράφησε και ανθρώπους που έπαιξαν περίεργα παιγνίδια.
Πέρασε η γενική γραμμή «Τούρκος στον Τούρκο» που είχε διαχυθεί στα τζαμιά στα καφενεία, παντού… Νοιώθω άσχημα που οι δικοί μου μουσουλμάνοι θεωρήθηκαν μιάσματα. Εγώ ευχαρίστησα τους μουσουλμάνους συνεργάτες μου και καταχειροκροτήθηκα από τους χριστιανούς ψηφοφόρους μου.

Με μια ομιλία που έκανε όλο τον κόσμο να δακρύσει στον Ίασμο, ο αποχωρών δήμαρχος Κυριάκος Αμούτζας ανακοίνωσε στους εκατοντάδες ψηφοφόρους του, χριστιανούς και μουσουλμάνους την ήττα του συνδυασμού του που έγινε με περηφάνια, λεβεντιά και ξεκάθαρα μηνύματα, αφού κατάφερε μέσα από άνισους όρους να πάρει το 48%, αλλά να χάσει από τον έτερο διεκδικητή Καδή Ισμέτ που πήρε 52%.

Ο Κυριάκος Αμούτζας εξάντλησε όλα τα περιθώρια, τον ζήσαμε να εποπτεύει από το εκλογικό κέντρο την διαδικασία της ψηφοφορίας, να έχει στο πλευρό του όλο τον απλό κόσμο, αλλά να μην κρύβει την πίκρα του για το αποτέλεσμα που θα ερχόταν, κάτι που φαινόταν από την αρχή, αφού οι διαφημίσεις του Καδή Ισμέτ στα τουρκικά Μέσα όλο το Σαββατοκύριακο βομβάρδιζαν το τηλεοπτικό κοινό της μειονότητας, χωρίς κάποιος να μπορεί να παρέμβει, αφού οι απαγορεύσεις του ΕΣΡ αφορούσαν τα ελληνικά κεντρικά τηλεοπτικά Μέσα.

Ο νυν δήμαρχος Ιάσμου πρέπει να καταγραφεί σαν ιδιαίτερο φαινόμενο προσπάθειας ενός ανθρώπου που έπεσε στην μάχη με άνισους όρους, που τα έβαλε με ένα ολόκληρο μηχανισμό, αλλά φεύγει με ψηλά το κεφάλι γνωρίζοντας ότι είχε και τους Εφιάλτες που άνοιξαν κερκόπορτες, που του έγινε εσωτερικός πόλεμος …και που θα πει πολλά περισσότερα τις επόμενες μέρες.

Στην μαραθώνια εκπομπή έκτακτης επικαιρότητας του ράδιο Χρόνος 87,5 fm φιλοξενήθηκε ο κ. Αμούτζας που τα είπε πολύ εύγλωττα: «Νομίζω ότι είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου, πάλεψα με τις δυνάμεις μου, οι άνθρωποι μου και ειδικά οι συνεργάτες μου πάλεψαν πιο πολύ από εμένα. Ήταν ένα αποτέλεσμα που και εμείς δεν το περιμέναμε σε αυτά τα επίπεδα, όταν μας είχαν καταδικάσει όλοι. Ακόμη και το ίδιο έκανε το ελληνικό κράτος, ο Καλλικράτης καταδίκασε με τους ντόπιους, αυτούς που σήμερα πανηγυρίζουν, καταδίκασε τον Ίασμο σε μια ποσοστιαία κατανομή 70-30, επειδή ο λαός όμως έχει γνώση, έχει εμπειρία, είναι σοφός, δεν έδωσε αυτά τα αποτελέσματα για να μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι αυτοί οι κάποιοι που σήμερα πανηγυρίζουν.

Στους 12 χιλιάδες σταυρούς δεν έδωσε 8.000 σταυρούς μουσουλμανικούς ψήφους και 4.000 σταυρούς χριστιανικούς ψήφους, αλλά έδωσε ένα ποσοστό 48%-52% . Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι και για εμένα αυτοί οι μουσουλμάνοι που ήρθαν μαζί μου ήταν παλικάρια και χειροκροτήθηκαν σήμερα πιο πολύ από όλους, άσχετα αν αύριο θα φάνε το μίασμα που δεν πρέπει να το φάνε.

Ο Ίασμος δεν έχει νικητή, υπάρχει μια βουβαμάρα, κλαίει όλος ο κόσμος από συγκίνηση για τα ποσοστά που πήραν χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαζί, αλλά στον Ίασμο δεν υπάρχει ψυχή. Δεν υπάρχει πανηγυρισμός, δεν υπάρχει τίποτα και αυτοί που πανηγυρίζουν μέσα τους δεν τολμούν να βγουν έξω να πανηγυρίσουν απ’ τους χριστιανούς οι οποίοι τάχθηκαν με το μέρος της άλλης πλευράς αλλά και οι μουσουλμάνοι δεν έρχονται να πανηγυρίσουν μαζί με εμάς που είμαστε ηττημένοι. Είναι πράγματα των καιρών αυτά…

Επικοινωνήσατε με τον κ. Καδή Ισμέτ.
-Βεβαίως. Εγώ θα πρέπει να ξέρετε ότι πριν τις εκλογές έλεγα ότι θα είμαι δίπλα σε όποιον γίνει δήμαρχος, θα σταθώ κοντά του για το καλό του τόπου μου γιατί εγώ μένω στον Ίασμο, ζω στον Ίασμο και θέλω τον Ίασμο να είναι καλύτερος απ’ το χθες. Τον συνεχάρηκα για την νίκη του, ότι αυτή η νίκη γι’ αυτόν μπορεί να μην είναι ορόσημο, για εμάς όμως είναι ένα αποτέλεσμα που πρέπει να το σεβαστούμε όλοι.

Έχει ονοματεπώνυμο αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Υπάρχουν άνθρωποι που ευθύνονται γι’ αυτό; Είστε αποφασισμένος ή επιθυμείτε να αναφερθείτε συγκεκριμένα σε αυτούς που οδήγησαν αυτό το αποτέλεσμα;
-Σας έχω ξαναπεί ότι εγώ δεν φοβάμαι να μιλήσω ανοιχτά, όταν η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος απαγορεύει μετά την Παρασκευή τις διαφημίσεις, τις συγκεντρώσεις, η τουρκική τηλεόραση έδειχνε τον κ. Ισμέτ όλο το Σαββατοκύριακο, από την Παρασκευή και το λέω με μεγάλη πίκρα. Σε όλα τα τζαμιά από την Φωλιά μέχρι τους Αμαξάδες βγήκαν όλοι οι άνθρωποι απροκάλυπτα και χωρίς κανένα μέτρο, για αν μην μιλήσω πιο άσχημα, και είπαν ότι «τώρα πια ψηφίζουμε αδέρφια, ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», δίνοντας τους δικούς μου μουσουλμάνους, τους δικούς μου ανθρώπους μίασμα, ότι είναι χριστιανοί. Εγώ είχα 40 χριστιανούς και 40 μουσουλμάνους, όταν λοιπόν βγαίνουν στα τζαμιά και λένε απροκάλυπτα «ο Τούρκος ψηφίζει τούρκο» νομίζω ότι τελειώνουν οι εκλογές και αυτό είναι πολύ άσχημο.

Να μην ξεχνάμε ότι είχαμε εκεί και τον Τούρκο πρόξενο και την συνάντηση που είχε κάνει στην περιοχή σας.
-Εγώ δεν πάω εκεί, μπορεί να κάνει ότι θέλει ο Τούρκος πρόξενος και να έχει τις συναντήσεις που επιθυμεί. Δεν δέχομαι όμως να μην διαβάζεται αυτό το μήνυμα στο τζαμί της Κομοτηνής και να διαβάζεται στην Φωλιά, στον Ασώματο, στον Σώστη, στον Ίασμο, στους Αμαξάδες, στην Πελεκητή, να διαβάζουν όλοι μα όλοι «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» και να μην βλέπω την ευαισθησία του κ. κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Πεταλωτή, να μην βλέπω μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ή αν θέλετε του υπουργείου Εξωτερικών καταδικαστική για το θέμα. Μήπως δεν την άκουσαν; Δεν είναι πίκρα αυτό που λέω είναι πραγματικότητα».

Δεν τους άρεσε στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο όταν παίχτηκε το παιχνίδι τέσσερις μουσουλμάνοι - δύο χριστιανοί, εκεί αντέδρασαν, για τον Ίασμο όχι, δεν πήραν θέση.
-Εγώ δεν είμαι τέτοιου είδους πολιτικός, εγώ είμαι άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για εμένα ήταν πρόβλημα που οι δικοί μου μουσουλμάνοι θεωρούνται μιάσματα και όλο το κομμάτι αυτό «τούρκος ψηφίζει τούρκο» το θυμάστε ότι έγινε πριν από 2-3 χρόνια. Εγώ ευχαρίστησα τους μουσουλμάνους συνεργάτες μου και καταχειροκροτήθηκα στον Ίασμο, που δεν υπάρχει νικητής αυτή την στιγμή, αλλά δεν μπορώ να μην έχω μια ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος δεν πέρασε από τον Ίασμο εδώ και ένα χρόνο, δεν ήρθε δηλαδή, ήρθαν όλοι οι άλλοι και μας κατηγορούν γι’ αυτό, δεν μπορεί όμως να μην βγάζει μια ανακοίνωση όταν στα τζαμιά επαναλαμβάνω γιατί έχω αντιπροσώπους από όλα τα χωριά στον συνδυασμό μου, από Φωλιά, Ρίζωμα, Θάμνα, Ασώματους, Σώστη, Πολύανθο, Ίασμο, Κοπτερό, Αμαξάδες, διαβάζουν όλοι οι μουφτήδες «ψήφος ο τούρκος στον τούρκο», δεν το δέχομαι, δεν είναι δημοκρατία για εμένα αυτό, δεν υπάρχει μια ανακοίνωση, άρα ο δικός μου συνδυασμός και όχι εγώ, παλεύαμε με δύο κυβερνήσεις, και από την μια και από την άλλη και πήραμε 48%. Τους το χαρίζουμε γιατί καιρό τώρα, δύο χρόνια, έλεγαν ότι ο Ίασμος τον καταδικάζουμε για να σώσουμε την Κομοτηνή, δεν φέρνουμε την Αίγειρο, δεν φέρνουμε το ένα, δεν κάνουμε το άλλο, και το αποτέλεσμα με 5 υποψηφίους στην αρχή, τρεις, δύο, είναι 48-52. Τους το χαρίζω και ας κάποιοι πανηγυρίζουν, ο χρόνος δεν θέλω να πληγώσει τα παιδιά μας, ούτε τις σχέσεις μας, εμείς είχαμε φοβερές σχέσεις και θέλω να έχουμε, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και επιτρέψτε μου σαν καθηγητής αυτό να το στηρίζω και να το υποστηρίζω, αυτή την στιγμή εμείς καθόμαστε και τρώμε, μουσουλμάνοι και χριστιανοί γιορτάζοντας την ήττα μας, αλλά δεν βλέπω κανέναν στον Ίασμο να γιορτάζει την νίκη του, και από τους χριστιανούς τους επώνυμους που υπήρχαν και υποστήριξαν τον κ. Ισμέτ αλλά ούτε και από τους μουσουλμάνους βλέπω να πανηγυρίζουν, που θα ήθελα να το πανηγυρίζουν, μια νίκη πολιτική πάντα είναι νίκη.

Θα ήθελα να ευχηθώ στον νέο δήμαρχο δύναμη, γιατί έχει δύσκολο δρόμο να διανύσει και εγώ θα σταθώ δίπλα του σε ότι θετικό κάνει και θα είμαι κριτής σε ότι άσχημο θα προσπαθήσει να περάσει στον χώρο αυτό.

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Φόρεσαν φερετζέ στη Θράκη


Η εκκίνηση γκριζοποίησης της Θράκης, είναι πλέον γεγονός, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών περιφερειακών εκλογών της Κυριακής. Τώρα, που έπεσε ο "κουρνιαχτός" της προεκλογικής περιόδου, τώρα που υπάρχουν τα αποτελέσματα που επί μήνες φοβόμασταν πως θα έρθουν, τώρα που οι ξεδιάντροποι νεο-πατριώτες του Γιώργου Παπανδρέου συμμάχησαν εξόφθαλμα με τούρκους πράκτορες που "όργωσαν" και συνεχίζουν να "οργώνουν" Ξάνθη και Ροδόπη, τώρα πλέον μπορούμε να κάνουμε την θλιβερή αποτίμηση και να αποδώσουμε την τραγικότητα του σήμερα και τις επερχόμενες χείριστες εξελίξεις στην ακριτική γωνιά μιάς χώρας που λέγεται Ελλάδα και που φημολογείται ότι την κατοικούν Έλληνες...
Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός μιας πολιορκούμενης πόλης ή εμπόλεμης χώρας εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ΄ ωφελεία του εχθρού. Το είδος αυτό της προπαγάνδας μπορεί να είναι είτε εγχώριο (εσωτερική), είτε εξωτερική (εκ του εχθρού) και εκδηλώνεται με διασπορά ψευδών ειδήσεων (ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες – φέιγ-βολάν) μέχρι και δολιοφθορές.

Ο όρος τέθηκε σε χρήση για πρώτη φορά κατά τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο (1936-1939) όταν στη πολιορκία της Μαδρίτης εκτός από τις τέσσερις φάλαγγες του στρατού που έκαναν την επίθεση κατά της πόλης, υπήρχε και εντός αυτής σημαντική μερίδα πληθυσμού υπέρ των πολιορκητών η οποία και υπέσκαπτε τη θέση των υπερασπιστών.
Στην Ελλάδα ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε πολιτικούς λόγους και ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρος...
Αυτή η πέμπτη φάλαγγα, στις ημέρες μας, έχει πολλά πρόσωπα. Άλλα προερχόμενα από τον χώρο της πολιτικής, άλλα εισαγόμενα από τις χώρες της Βαλτικής και άλλα συνειδητά εργαζόμενα στο πλευρό της τουρκικής επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής. Όλοι αυτοί, μαζί, δημιούργησαν ένα απίστευτο κοκτέιλ παραχάραξης της ελληνικότητας της Θράκης. Αγαστά συνεργαζόμενοι και ποικιλοτρόπως υποβοηθούμενοι από τους αδαείς αλλά και από τους "ειδικούς" Θρακολόγους - δημοσιογράφους και παραδημοσιογραφούντες, επέτυχαν να γκριζάρουν την Θράκη, να την αποδώσουν στις διαθέσεις τούρκων πρακτόρων και να προετοιμάσουν την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την "μετάβαση" σε καθεστώς μίας άτυπης ομηρίας Ελλήνων κατοίκων και Ελληνικής γης σε οργανωμένα κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα που αποβλέπουν σε οτιδήποτε άλλο παρά στην ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων που σήμερα προβάλλουν περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Τί συνέβη, λοιπόν και η Θράκη από σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας, φορώντας τον πολυπολιτισμικό φερετζέ που της επιβλήθηκε χάριν των κομματικών συμφερόντων;
Αυτή τη φορά η συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με παρακρατικούς, ανθελληνικούς προξενικούς πράκτορες και υπαλλήλους, ήταν κάτι περισσότερο από εξόφθαλμη, όταν 17 ώρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες και υπό την αφόρητη πίεση της πιθανότητας απώλειας της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ο "αγαπημένος" του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτης Ξυνίδης συναντήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης της Ξάνθης με τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αμέτ Μετέ και συζήτησε μαζί του... Τί ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση δεν θα γίνει ίσως ποτέ γνωστό, όμως το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών δίνει το δικαίωμα για οιεσδήποτε εικασίες που δεν τιμούν ούτε τον ρόλο ούτε τον λόγο ύπαρξης του κυβερνώντος κόμματος στην ακριτική Θράκη. Και ο πλέον καλόβουλος κριτής, τάσσεται ευθέως κατά της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ στην Θράκη, το οποίο χαρακτηρίζεται, πλέον, ως εθνικά επικίνδυνο, αφού προτάσσει τα κομματικά του συμφέροντα μπροστά στις εθνικές αναγκαιότητες...
Τις προηγούμενες ημέρες (και νύχτες) η Θράκη οργώθηκε από ογανωμένα συνεργεία "πίεσης" και "υπενθύμισης" προς τους μουσουλμάνους, οι οποίοι κατείχαν τις πρώτες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, κυρίου Γιαννακίδη. Ο αριθμός των αυτοκινήτων από Τουρκία και από Βουλγαρία(!) που κινούνταν νυχθημερόν στα ορεινά και στα πεδινά μουσουλμανικά χωριά, προκαλούσε πλήθος ερωτήσεων, ακόμη και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν τις προξενικές τακτικές. Η συσπείρωση (την οποία είχαμε αρκούντος επεξηγήσει από το καλοκαίρι εδώ, εδώ κι εδώ) των μουσουλμάνων στο ΠΑΣΟΚ ήταν απαιτητή από την Άγκυρα, αλλά η δεύτερη Κυριακή μάλλον προσέφερε πολλά περισσότερα από τα προσδοκώμενα οφέλη που είχε θέσει ως στόχους το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.
Όταν ο κύριος Ξυνίδης συναντήθηκε με ένα πρόσωπο που δεν φέρει καμία νόμιμη ιδιότητα, που δεν έχει κανένα ιστορικό καλής θέλησης προς την Ελλάδα, που αυτοπροσδιορίζεται ως Τούρκος πολίτης της Θράκης, που εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση κατασυκοφάντησης της Ελλάδας διεθνώς, που προεδρεύει της παράνομης κυβέρνησης που έχουν ιδρύσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη της τουρκικής προπαγάδας στην Θράκη... αυτόματα δικαίωσε την παρανομία, αναγνώρισε τα ψευδώς καταγγελόμενα, τοποθετήθηκε ως ίσος απέναντι σε έναν ανθέλληνα που αναπτύσσει ατιμώρητος παράνομες ανθελληνικές δράσεις. Ο κύριος Ξυνίδης, τιμώντας το κόμμα προέταξε τα συμφέροντα του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας, στο όνομα των ψήφων!!! Και εάν ο κύριος Ξυνίδης ήταν κάτοικος της Ζιμπάμπουε, αν ήταν νεο-έλληνας προσφάτως εισαχθείς από τον Έβρο ή μέσω Αιγαίου, τότε θα είχε κάποια δικαιολογία... Όμως, ο κύριος Ξυνίδης αποτελεί το καμάρι της Ξάνθης, κυβερνητικός βουλευτής, υφυπουργός και πρώην γενικός γραμματέας του τροϊκανού κόμματος του ΠΑΣΟΚ!!! Ως νέος εφιάλτης, προθυμοποιήθηκε να παραδώσει "γη και ύδωρ" για να παραλάβει τον ικανό αριθμό ψήφων που επιτακτικά ζήτησε προσφάτως ο Γιώργος Παπανδρέου στην "κρυφή" του επίσκεψη στην Κομοτηνή...
Αν και η στάση των τουρκοπρακτόρων και οι μεθοδεύσεις που αυτοί θα ακολουθούσαν ήταν γνωστές (τουλάχιστον σε όσους ενδιαφέρονται για την διατήρηση της Ελληνικότητας της Θράκης), απορία προκαλείται από την αμηχανία και την μη κατανόηση του κινδύνου, από τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Παυλίδη, ο οποίος όχι μόνο δεν κινήθηκε να καλύψει το κενό των επιπτώσεων που προκάλεσε η μνημονιακή πολιτική στους υπόλοιπους νομούς της Θράκης, αλλά φρόντισε να φωτογραφηθεί με τον τούρκο πρόξενο - πράκτορα κύριο Σαρνίτς, για να δείξει πως είναι "αρεστός" στην Άγκυρα και να αλιεύσει ψήφους από εκεί που είχε ήδη (προ μηνών) επιτευχθεί η απόλυτη συσπείρωση...
Λάθη τακτικής, στρατηγικής, πολιτικής αντίληψης; Ίσως... Όμως, τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι της Θράκης, οι οποίοι πλέον στηρίζουν το μέλλον της περιοχής στις αποφάσεις και στην θέληση για προσφορά στα κοινά, των τουρκοφρόνων (αν και οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Τούρκοι) συμβούλων της νικητήριας παράταξης του ΠΑΣΟΚ...! Ναι, η Θράκη στηρίζει τις ελπίδες της για το μέλλον, σε ανθρώπους που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες, σε ανθρώπους που σκοπό έχουν τον εκτουρκισμό ολόκληρης της γεωγραφικής περιφέρειας, σε ανθρώπους που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία εκτέλεσης των συμφερόντων της Άγκυρας!!!
Η αδυναμία αντίληψης της ισχύος που προσφέρεται στα χέρια των ανθρώπων αυτών, καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους για την περιοχή όλους όσους θα συμμετέχουν στο "μικρό κοινοβούλιο", όλους όσους θα υπηρετούν τον "μικρό πρωθυπουργό", όλους όσους τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευαίσθητες προκειμένου να "αναδειχθούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες" (όπως είχε σαφέστατα πει ο Γιώργος Παπανδρέου στην προ 20ημέρου επίσκεψή του στην Κέρκυρα)...
Μέσα από όλα αυτά, γίνεται πλέον σαφές πως η Θράκη μπαίνει σε καθεστώς συγκυβέρνησης Ελλάδας και Τουρκίας. Η Θράκη, από σήμερα γκριζοποιείται και το μέλλον της περιοχής δείχνει πως οι κάτοικοί της θα βρίσκονται μονίμως υπό το καθεστώς της ομηρίας, αφού θα κυβερνώνται από ανθρώπους που προβάλουν είτε το κομματικό τους συμφέρον είτε το συμφέρον της Άγκυρας στην περιοχή...
Πολλοί ίσως (και δίκαια) αναρωτηθούν πως είναι δυνατόν να υπήρξε από τους ίδιους τους κατοίκους της Θράκης τέτοια αποχή... Πώς επέτρεψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι να παρακαμφθεί το δικό τους συμφέρον και να προωθηθούν (μέσω της αποχής) αντεθνικά συμφέροντα...!
Η απάντηση βρίσκεται στον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (που διορίστηκαν στην περιοχή καθαρά κομματικά και πολύ μακριά από τις γενέτειρές τους.
Στον αριθμό των παλιννοστούντων που τοποθετήθηκαν για ενδυνάμωση του τοπικού πληθυσμού, αλλά είτε δεν έχουν καμία αίσθηση του ελληνισμού, είτε δεν κατοικούν πλέον στην Θράκη (επειδή εργάζονται σε άλλες περιοχές ή χώρες), είτε "πιέστηκαν" για απλήρωτες δόσεις καταβολής για την αγορά κατοικίας... είτε απλά επειδή συναλλάσσονται ευθέως με τους τουρκόφρονες (σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής τους ζωής)...
Η απάντηση για την αποχή των Ελλήνων "ιθαγενών" κατοίκων βρίσκεται και στην στάση των στελεχών των υπολοίπων κομμάτων. Τι εννοώ; Όταν στην εκλογή του κυρίου Ξυνίδη, οι περισσότεροι παρευρισκόμενη στην "γιορτή" που δόθηκε ήταν μέλη και στελέχη της ΝΔ, δόθηκε σαφής εικόνα - μήνυμα πως "εμείς τα βρίσκουμε μια χαρά, εσείς μπορείτε να ζείτε με τις αγωνίες σας...". Όταν ο δήμαρχος της Ξάνθης (περισσότερο από ευκατάστατος οικονομικά) κάτοχος καλλιεργήσιμης γης, αρνείται να νοικιάσει τα χωράφια του (που φυσικά δεν καλλιεργεί ο ίδιος) σε χριστιανούς πολίτες της περιοχής, αλλά τα νοικιάζει επί μονίμου βάσεως μόνο σε μουσουλμάνους... τότε τι συμπέρασμα βγάζει ο πολίτης; Πώς μπορεί να αντιταχθεί σε κάτι που μοιάζει "μιλημένο";
Στην Θράκη φόρεσαν φερετζέ εκείνοι που αισθάνονται τα προσωπικά τους συμφέροντα ως ανώτερα της Ελληνικότητας της περιοχής. Όλοι εκείνοι από την Αθήνα που έκαναν συμφωνίες επί χρόνια (βλ. Μπακογιάννη και παράνομες ανεγέρσεις τζαμιών), όλους εκείνους που βλέπουν την περιοχή σαν χώρο για να ικανοποιήσουν διάφορα "αλισβερίσια" (βλ. Δρούτσα και Παπανδρέου), όλους εκείνους που στο βάθος του μυαλού τους δεν ενδιαφέρονται για οτιδήποτε γίνεται πέρα από την ασφάλεια που τους προσφέρει η Εκάλη ή το Κολωνάκι...
Η Θράκη βρίσκεται από σήμερα υπό το καθεστώς άτυπης ομηρίας και δουλείας λόγω ικανότατων (και όχι ανίκανων) πρακτικών και πολιτικών που με ιδιαίτερη προσοχή σχεδιάσθηκαν και εκτελέσθηκαν εις βάρος του υπάρχοντος Ελληνισμού...
Ίσως φτάσαμε πλέον στο σημείο εκείνο που η κυβέρνηση των Αθηνών θα πρέπει να δημιουργήσει ένα Ελληνικό Προξενείο (δίπλα στο τουρκικό στην Κομοτηνή) ή ίσως ακόμη και μία πρεσβεία για να καλύπτονται ΟΛΕΣ οι ανάγκες των Ελλήνων που συνεχίζουν να υπάρχουν σε μία περιοχή που μέχρι χθες ήταν Ελληνική, αλλά από σήμερα θεωρείται πλέον γκρίζα, με την σφραγίδα της ανεύθυνης κομματικής κυβερνητικής πολιτικής...

Κωνσταντίνος

Read more...

Έναρξη δοκιμών αποδοχής του αρχικού πλοίου ΜΙLGEM


Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) ανακοίνωσε πως στις 2 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι δοκιμές αποδοχής εν πλω (SAT) της εγχώριας ναυπήγησης κορβέτας HEYBELIADA (F-511), αρχικού σκάφους του προγράμματος “Εθνικό Πλοίο” (MILGEM). Η κορβέτα κλάσης ΑDA αναμένεται να παραδοθεί στο TDK το 2011 ενώ έχει εγκριθεί ήδη η ναυπήγηση του δεύτερου πλοίου BUYUKADA (F-512). Η Άγκυρα σχεδιάζει την απόκτηση 12 συνολικά κορβετών ενώ ήδη τουρκικές πηγές αναφέρουν την επιμήκυνση του σκάφους για την εγκατάσταση συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης Μk41 VLS για αντιαεροπορικούς πυραύλους ΕSSM. H κορβέτα έχει μήκος 99m και συνολικό εκτόπισμα 2000t. Ο κύριος οπλισμός της αποτελείται από πρόσθιο πυροβόλο 76mm, 8 βλήματα κατά στόχων επιφανείας (πιθανόν Harpoon), σύστημα RAM και 2 εκτοξευτές τορπιλών Mk32. Το υπόστεγο θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα Ε/Π S-70B2 Seahawk ή Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) μελλοντικά

Read more...

Όπλα αξίας 1 δις δολάρια εξήγαγε η Τουρκία το 2010. "Η μείωση των εξοπλισμών ξεκίνησε Νο.3"


Επέτυχε τους στόχους της όπως φαίνεται η τουρκική πολεμική βιομηχανία και η υπογραμματεία πολεμικής βιομηχανίας της γειτονικής χώρας όσον αφορά την αξία των εξαγωγών και το ποσοστό κάλυψης των αναγκών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ η τουρκική πολεμική βιομηχανία κατάφερε να καλύψει κατά 51% τις εξοπλιστικές ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το έτος 2010. Αντίστοιχα θετική ήταν η πορεία και των εξαγωγών των τουρκικών οπλικών συστημάτων οι οποίες έφτασαν το 1 δις δολάρια με 1.000 εταιρείες και 60.000 εργαζομένους να δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

Απώτερος στόχος της υπογραμματείας πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας είναι το ποσοστό της βιομηχανική επάρκεια για τον τομέα της άμυνας να φτάσει το 70% καταστώντας σταδιακά τη χώρα ανεξάρτητη από τους ξένους προμηθευτές και καταλαμβάνοντας ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς όπλων στον κόσμο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι νέες μπαλιές της Άγκυρας


Η τουρκική ηγεσία έχει παραγάγει πολλά δόγματα και ρητορικές γύρω από την εξωτερική της πολιτική. Από το δόγμα του «αν η Τουρκία θα έκανε ποτέ πόλεμο, θα ήταν για το Αιγαίο» ή «το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία» μέχρι το «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και «ο Αχμαντινετζάντ και η Τεχεράνη είναι φίλοι-σύμμαχοι πλέον της Τουρκίας» έχουν περάσει μόνο λίγα χρόνια. Η αλλαγή αυτή καταδεικνύει και την αλλαγή στρατηγικής ή συμφερόντων της Τουρκίας απέναντι στους γείτονές της κι όχι μόνο. Αντίστοιχα δόγματα έχει αναπτύξει και για το Κυπριακό και, μάλιστα, τελευταία βρισκόμαστε στη φάση αλλαγής και πάλι αυτής της ρητορικής.

Επί χρόνια και ειδικά μετά το 2004 η Άγκυρα χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα στο Κυπριακό ότι η ίδια πάντα ήταν η θετική απέναντι στις προτάσεις για λύσεις και ότι εκείνη πάντα έκανε ή τουλάχιστον έπρεπε να κάνει τα βήματα προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες, αλλά και η ευρωπαϊκή της πορεία. Από τις παραμονές, όμως, της δημοσίευσης της φετινής έκθεσης προόδου για την Τουρκία της Ε.Ε., η ρητορική της τουρκικής ηγεσίας για το Κυπριακό φάνηκε να αλλάζει και να αποκτά νέες λέξεις και κατευθύνσεις. Διά στόματος πρώτα του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κι έπειτα των υπολοίπων (πρωθυπουργών, υπουργών κ.λπ), η νέα λεκτική είχε ως εξής: «Ας μην περιμένει κανένας πλέον από εμάς άλλα βήματα, είναι πια η σειρά των Ε/κ». Μέχρι λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα, η Άγκυρα απλώς το υπονοούσε ότι δεν θέλει να κάνει βήματα. Από τη δημοσίευση της έκθεσης όμως και μετά, το εξέφρασε και δημοσίως και μάλιστα κατηγορηματικά. Δεν προβαίνει σε καμία μονομερή κίνηση, παρά μόνο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της ανταλλαγής. Το πλαίσιο αυτό περιέγραφε και το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Μιλιέτ», η οποία ανέφερε ότι στις Βρυξέλλες διεξάγονται μυστικές συνομιλίες, προκειμένου να πειστεί η Άγκυρα να προβεί σε μία κίνηση καλής θέλησης και πιο συγκεκριμένα στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων της στην Κύπρο. Η απάντηση της Άγκυρας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι όμως πλέον ότι μόνο αν υπάρξει ταυτόχρονη κίνηση και από την πλευρά της Ε.Ε., δηλαδή να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ερτζάν των κατεχομένων, τότε θα προβεί κι αυτή στο άνοιγμα. Κάτι για το οποίο η Ε.Ε. -δημοσίως τουλάχιστον- δεν μπορεί να δεσμευτεί, αλλά η Άγκυρα επιδιώκει δημόσια δέσμευση και δημόσια ανταλλαγή.
«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Ε/κ», δήλωσε και ο αρμόδιος διαπραγματευτής της Τουρκίας στην Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξη Τύπου προς ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της δημοσίευσης της έκθεσης, σφραγίζοντας τη νέα στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την άλλη εξέφρασε απογοήτευση για τα σημεία που αφορούσαν την Κύπρο στην έκθεση προόδου. «Απογοητεύτηκα γιατί δεν είναι δίκαιη για την Κύπρο», δήλωσε. «Τόσο η Τουρκία όσο και η ΤΔΒΚ έχουν επιδείξει τρομερή ευελιξία και συγκεκριμένη πολιτική. Η Τουρκία πάντα έκανε αυτό που της αναλογούσε», είπε.


Χαμόγελα…
Η Άγκυρα φέτος εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένη από τη 13η έκθεση προόδου, καθώς της αναγνωρίζονται οι προσπάθειές της για μεταρρυθμίσεις και της δίνονται εύσημα για το άνοιγμα της εξωτερικής της πολιτικής. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερμήνευσε με αντικειμενικό τρόπο ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι παράγοντας σταθερότητας στη γειτονιά της και μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο και στην Ε.Ε.», τόνιζε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο αρθρογράφος της «Ταράφ» και πρώην πρέσβης, Τεμέλ Ισκίτ, φέρνει στο προσκήνιο όμως και κάποιες άλλες πτυχές της έκθεσης, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν είναι και τόσο κολακευτικές, παρά τα χαμόγελα. «Η τουρκική κοινή γνώμη, παρά τα όσα αναφέρει η έκθεση προόδου, γνωρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και να συνεχίσει τις προσπάθειες στο Κουρδικό, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της νοτιοανατολικής Τουρκίας.


Εξακολουθεί να δέχεται πυρά
»ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΙ περιορισμοί στην κουρδική γλώσσα, στην εκπαίδευση, στην καθημερινή ζωή είναι γνωστοί άσχετα με την έκθεση προόδου. Οι πιέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης καυτηριάζονται καθημερινά και δεν χρειάζεται η έκθεση προόδου να τις καταγράψει», υποστηρίζει. Αναμφισβήτητα, η Τουρκία έχει κάνει βήματα προόδου όσον αφορά την κοινωνική ζωή και τη γενικότερη εξωτερική πολιτική της. Στο θέμα του Κυπριακού, όμως, εξακολουθεί να δέχεται πυρά και να της ζητείται συνέχεια προσπάθεια από την Ε.Ε. Η Άγκυρα απ’ ό,τι φαίνεται όμως έχει αποφασίσει -με βάση τουλάχιστον την τελευταία ρητορική της- να σηκώσει πλέον τα χέρια ψηλά και να ρίξει το μπαλάκι στους απέναντι. Ή τουλάχιστον να ζητεί κι επισήμως ανταλλαγές και αμοιβαιότητες, ακόμη και σε θέματα που μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν επιδέχονταν παζάρια!

Σημερινή

Read more...

Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Καστελόριζο


του κ. Νίκου Λυγερού, Στρατηγικού Αναλυτή

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση άμεσα σε τοποστρατηγικά δεδομένα, είναι αποτελεσματικό να έχουν μερικά παραδείγματα της ιστορίας μας, έτσι ώστε να κατανοήσουν και τη δομή των ιδιομορφιών του μέλλοντος. Για πολλούς από εμάς ο Μαραθώνας κι οι Θερμοπύλες αποτελούν παραδείγματα κι αυτό ισχύει και στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις με διαφορετικό τρόπο, παρόλο που πρόκειται για μία νίκη και μία μάχη. Θυμόμαστε την έννοια του αγώνα και της θυσίας, της ανάγκης και του θανάτου. Δεν εξετάζουμε τόσο πολύ τα δομικά στοιχεία αυτών των μαχών, για να εντοπίσουμε τα διαχρονικά στρατηγικά νοητικά σχήματα, παρά μόνο όταν βρισκόμαστε μεταξύ στρατιωτικών ή στρατηγιστών.

Στην πραγματικότητα, αν δεν γίνει αυτή η μελέτη, δεν κατανοούμε την ύπαρξη αυτών των γεγονότων στις συγκεκριμένες χωροχρονικές στιγμές. Κι όμως ξέρουμε ότι το πλαίσιο έπαιξε ένα ρόλο καθοριστικό κι η επιλογή του ως πεδίο μάχης ήταν στρατηγικής σημασίας. Ότι οι δύο περιοχές βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, δεν έχει τόση σημασία, όσο ότι η διεξαγωγή της μάχης σ’εκείνα τα σημεία ήταν ελληνική. Και στις δύο περιπτώσεις, η λήξη της μάχης ήταν αναμενόμενη από τη δική μας πλευρά: Και για τη νίκη και για την ήττα. Το ίδιο ισχύει και για τη Σαλαμίνα, αλλά όχι ως αποτέλεσμα. Η εξέταση των δεδομένων μέσω της τοποστρατηγικής ανάλυσης επιτρέπει την υπέρβαση της γεωμετρίας του χώρου και εξηγεί τη χρονική επιλογή της διεξαγωγής της μάχης. Για όσους δεν το συνειδητοποιούν ακόμα, το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. Αυτή η πρόσβαση στην επιλογή είναι πρόβλημα βούλησης και βέβαια πρωτοβουλίας εκ μέρους μας. Σε κάθε περίπτωση τα τοποστρατηγικά δεδομένα υπάρχουν, το πλαίσιο γεωστρατηγικής υπάρχει. Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα της Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά. Η περίπτωση του Καστελόριζου είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι επιτρέπει με λανθασμένους χειρισμούς την επαφή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και μηδενίζει ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το να δίνουμε έμφαση μόνο στο νησί, δίχως να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των πιέσεων πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τοποστρατηγικά δεδομένα θεωρώντας ότι δεν προσθέτουν τίποτα στις γνώσεις στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή κατάσταση είναι δείγμα αδράνειας. Ενώ στο Καστελόριζο χρειαζόμαστε όλα τα νοητικά σχήματα της υψηλής στρατηγικής κι όχι μόνο της τακτικής. Στη συνέχεια, αφού επιλέξουμε το μοντέλο μας, θα πρέπει να το υποστηρίξουμε˙ όμως σε αυτή την φάση είμαστε μόνο στην επινόηση του θέματος. Αυτή είναι η δυσκολία, διότι βρισκόμαστε ακόμα στο χώρο του αοράτου κι εκεί μόνο η στρατηγική βλέπει.

Read more...

Πάλι ο Μπαγίς στην Αθήνα…


Ο Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, που έρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θα μιλήσει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο φορέας που τον καλεί ετησίως το κάνει στο ίδιο χρονικό διάστημα και ο κ. Μπαγίς επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, τα τελευταία τρία χρόνια! έρχεται ο τούρκος υπουργός και μας λέει πόσα καλά πράγματα έκανε για τους Έλληνες της Τουρκίας η κυβέρνηση Ερντογάν. Πόσο προσπαθεί να βοηθήσει την Κύπρο. Πόσο ενδιαφέρεται για τις διμερείς σχέσεις μας, με τους γνωστούς όρους του casus belli, που φυσικά δεν ανατράπηκε, απλά το ονόμασαν διαφορετικά.
Ο κ. Μπαγίς έχει και καλά λόγια για την ελληνική βοήθεια στην ΕΕ, όπου οι κακοί Ελληνοκύπριοι δυσκολεύουν τη ζωή των Τούρκων που διατηρούν στο ακέραιο τους 40.000 στρατιώτες των κατοχικών τουρκικών Ε.Δ.
Τέλος ο κ. Μπαγίς θα επαναλάβει με θρησκευτική ευλάβεια πόσο θέλει να βοηθήσει τους περίπου καταπιεσμένους “αδελφούς” του (κατ’ αυτόν “τούρκους”) της Θράκης.
Κι ενώ ο κ. Μπαγίς και ο αρχηγός του ο κ. Ερντογάν, κρατούν μια σταθερή πορεία πίεσης της Ελλάδας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, η Αθήνα χαμογελά ικανοποιημένη και μιλά για τους φίλους της υπουργούς της Άγκυρας….

Read more...

ΤΕΛΟΣ


Το μήνυμα της κάλπης πρέπει να γίνει σεβαστό όσο κι αν δεν μας αρέσει. Αυτό άλλωτε είναι και η κορύφωση της δημοκρτίας, η λαϊκή έκφραση. Τελικά επικράτησε η λογική της υποταγής στον εκφοβισμό και στις πιέσεις. Οι δημότες που εξέφρασαν μια διαφορετική άποψη την πρώτη Κυριακή δεν «προστατεύτηκαν» από τις ορέξεις της αντιπάλου παρατάξεως.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το πως κινήθηκαν οι δύο μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο νικητής, είχε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του. Γι’ αυτό και νίκησε.

Δεν θα μπούμε στον κόπο να ασχοληθούμε άλλο πλέον με τις εκλογές, μιας και έχουν περάσει ήδη στην ιστορία. Τα γεγονότα συγκεκριμένα. Για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο της πάλαι ποτέ μεγάλης κοινότητας, αλλά και του σύγχρονου δήμου Ιάσμου, εκλέγεται Μουσουλμάνος δήμαρχος, ελέω του καλλικρατικού σχεδιασμού.

Όταν χάσεις τον πόλεμο, σίγουρα έχεις κάνει και λάθος επιλογές. Επιλογές τακτικής, επιλογές στελέχωσης, επιλογές σχεδίασης, επιλογές αντίδρασης, επιλογές προβολής, επιλογές συνεργατών. Είναι κρίμα που ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε και ασχολείται με τον αθλητισμό και κάποια στιγμή και με την προπονητική, να μην ακολουθήσει τα βήματα της προπονητικής λογικής...πλήρες ρόστερ, ικανοί βοηθοί, προσέλκυση φιλάθλων....Και ευτυχώς που ο πόλεμος αυτός είναι αναίμακτος, γιατί αναμένεται να συνεχιστεί στις αίθουσες του δημοτικού συμβουλίου, αλλά εις μάτην...

Το ιστολόγιό μας, προέβλεψε το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης και φυσικά ήταν και αναμενόμενο, παρά την ευχή μας για το αντίθετο, όταν οι μουσουλμάνοι υπερτερούν κατά πολύ των χριστιανών σε ψήφους και είναι απόλυτα φυσιολογικό να προτιμήσουν να ψηφίσουν μουσουλμάνο, παρά να κουβαλάνε τη ρετσινιά του «συνεργάτη του Έλληνα». Η αντίδραση ήρθε πολύ αργά. Μα πάρα πολύ αργά. Κανείς δεν συμπαραστάθηκε κανείς δεν βοήθησε. Οι ενισχύσεις δεν αρκούσαν για να αποτρέψουν το μοιραίο. Τα μηνύματα στάλθηκαν άκαιρα και καθυστερημένα....το παιχνίδι είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει. Και το χειρότερο όλων...κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα από το τι συνέβη, γιατί προτίμησαννα περιοριστούν σε ατομικά ωφέλη. Πόσο κοντόφθαλμοι είναι...θλίβομαι όταν το συλλογίζομαι...

Έτσι τα σύννεφα του Αγέλαου πέρασαν το ποτάμι και σταμάτησαν εκεί ακριβώς που προβλέψαμε....πάνω από τον Ίασμο. Καταχνιά παντού...καληνύχτα σας.

ΤΕΛΟΣ

Υ.Γ.

Φίλε Τάσο, αν και προσπάθησα με πολλούς τρόπους να σε κάνω να δεις το τι έρχεται, δεν μπόρεσες να το καταλάβεις.....για ένα μόνο πράγμα όμως λυπάμαι. Για το ότι δυστυχώς δικαιώθηκα.....καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνεις από εδώ και πέρα στη ζωή σου....

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP