Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η Δικαιοσύνη πεδίο έριδος στην Τουρκία


Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Η Δικαιοσύνη αποτελεί εκ νέου εδώ και αρκετές εβδομάδες το πεδίο αντιπαραθέσεως μεταξύ της τουρκικής κυβερνήσεως και του στρατογραφειοκρατικού κατεστημένου.

Η ένταση που προκάλεσαν οι συλλήψεις ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών στο πλαίσιο της ανακρίσεως για την υπόθεση «Βαριοπούλα» (Balyoz) συνοδεύθηκε από διαδοχικές οξείες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβερνήσεως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Πέραν των δικαστικών εξελίξεων, αφορμή έδωσε και η υποβολή από την κυβέρνηση σχεδίου αναθεωρήσεως του Συντάγματος το οποίο –μεταξύ άλλων– περιορίζει τη δυνατότητα δικαστικής απαγορεύσεως πολιτικών κομμάτων, αλλά και τη διοικητική αυτοτέλεια των ανωτάτων δικαστηρίων.

Read more...

Εσπασαν τον πάγο σε 45 λεπτά


Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Αν και οι μεταξύ τους «σοβαρές διαφωνίες» παραμένουν, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών περιέγραφαν ως «εποικοδομητική» την ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση Ομπάμα και Ερντογάν, προχθές, στο περιθώριο της διάσκεψης για τα πυρηνικά, στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Η συνάντηση επρόκειτο να 'ναι σύντομη, γύρω στα 15 λεπτά, ως ελέχθη, αλλά τελικά διήρκεσε 45 λεπτά, λόγω προφανώς της «έντασης» στις σχέσεις των δύο χωρών, που είχε κορυφωθεί με την έγκριση του ψηφίσματος για την αρμενική γενοκτονία από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Read more...

Μειονοτική εκπαίδευση ή Πώς βγάζεις τα μάτια σου με τα ίδια σου τα χέρια...


Η δίγλωσση μειονοτική εκπαίδευση, στηριγμένη σε παρωχημένα ελληνοτουρκικά πρωτόκολλα έχει ξεπεραστεί σήμερα από την ίδια την πραγματικότητα και αποτελεί σήμερα ένα σύστημα αλλοίωσης της εθνοτικής ταυτότητας των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο χώρο της διαπολιτισμικής αγωγής τα τελευταία χρόνια, σημαντικά προβλήματα όπως η σχολική διαρροή και οι μαθησιακές δυσκολίες παραμένουν έντονα.
Οι μαθησιακές δυσκολίες συχνά οφείλονται στη μη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας ή στην επίδραση της μητρικής γλώσσας σε περιπτώσεις που οι γραμματικές και συντακτικές δομές και το λεξιλόγιο της μητρικής διαφοροποιούνται από τη γλώσσα-στόχος. Η περιορισμένη ελληνομάθεια των μουσουλμάνων μαθητών σχετίζεται με τα υλικά και τη μέθοδο διδασκαλίας, τη στάση των διδασκόντων, την περιορισμένη χρήση της ελληνικής στο οικείο περιβάλλον των μαθητών αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική διαστρωμάτωση.

Read more...

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Την απογοήτευσή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί το θέμα της Κύπρου, ως επιχείρημα κατά της ένταξης της Τουρκίας, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μερικώς υπεύθυνη για την αυξανόμενη αδιαφορία στην ιδέα της επανένωσης και για την ενίσχυση των αντιπάλων μου, που επιθυμούν διαφορετική λύση. Δεν έχει τηρήσει, επίσης, την υπόσχεσή της για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ενώ δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, ούτε εμπόριο», τόνισε ο Ταλάτ, εν όψει, μάλιστα, των εκλογών στα Κατεχόμενα, στις 25 Απριλίου.

Read more...

ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ


Για ξεχωριστή στρατηγική σχέση που συνδέει τις ΗΠΑ και την Τουρκία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον, όπου κλήθηκε από τον συντονιστή, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, και μετέπειτα υφ. Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, να αποσαφηνίσει τη θέση της χώρας του στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος σήμερα Πέμπτη το βράδυ θα συναντηθεί με την Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιέγραψε την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη η οποία έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αφού τόνισε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα θεωρεί πως κανένα κράτος δεν πρέπει να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή αναφερόμενος ευθέως στο Ισραήλ. Με αυτό το σκεπτικό επέμεινε ότι η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα του Ιράν είναι η διπλωματική προσπάθεια και όχι οι κυρώσεις, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία υπέστη σοβαρή οικονομική ζημία από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο επίσης γειτονικό της Ιράκ.

Read more...

Nταβούτογλου: "Περιφερειακή δύναμη η Τουρκία"


Για "ξεχωριστή στρατηγική σχέση" που συνδέει τις ΗΠΑ και την Τουρκία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αhmet Davutoglu, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) της Ουάσιγκτον, όπου κλήθηκε από τον συντονιστή, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, και μετέπειτα υφ. Εξωτερικών Marc Grossman, να αποσαφηνίσει τη θέση της χώρας του στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Λίγο πριν τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, ο Davutoglu περιέγραψε την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη η οποία έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αφού τόνισε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα θεωρεί πως κανένα κράτος δεν πρέπει να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή αναφερόμενος ευθέως στο Ισραήλ. Με αυτό το σκεπτικό επέμεινε ότι η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα του Ιράν είναι η διπλωματική προσπάθεια και όχι οι κυρώσεις, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία υπέστη σοβαρή οικονομική ζημία από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο επίσης γειτονικό της Ιράκ.

Read more...

Α.Νταβούτογλου στις ΗΠΑ: "Να τιμωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Άναν"


Στην "ειδική στρατηγική σχέση που συνδέει τις ΗΠΑ και την Τουρκία" αναφέρηκε ο Toύρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσινγκτον, όπου κλήθηκε από τον συντονιστή, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, και μετέπειτα υφ. Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, να αποσαφηνίσει τη θέση της χώρας του στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Μεταξύ άλλων, ο Α. Νταβούτογλου, μίλησε για πρόοδο που σημειώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επικαλούμενος την πρόσφατη συνάντησή του με τον Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα, και τη σχεδιαζόμενη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα όπου θα τον συνοδεύσουν δέκα υπουργοί.

Read more...

Ένα «γκρίζο» επιχείρημα της Τουρκίας για το Αιγαίο.


Ν. Λυγερός
Σε μια προσπάθεια να πείσει στο Νατοϊκό πλαίσιο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο Αιγαίο, η Τουρκία κάνει χρήση του κειμένου της απόφασης των έξι δυνάμεων στις 13 Φεβρουαρίου του 1914. Η μη προσεκτική ανάγνωση της αναφερόμενης παραγράφου προκαλεί την εντύπωση της ασάφειας σε έναν μη ειδικό. Στην πραγματικότητα η ανάλυση του κειμένου επιτρέπει την απόρρριψη του γκρίζου επιχειρήματος της Τουρκίας. Ας εξετάσουμε λοιπόν το απόσπασμα στα αγγλικα.

Read more...

Τουρκικός Στρατός: Δύο φορές τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά.


Σύμφωνα με αναφορά του τουρκικού στρατού, τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν δύο φορές από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη ενώ βρίσκονταν σε αποστολή κατάρτισης στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο πέλαγος την Τετάρτη στις 14 Απριλίου 2010 στις 15:20. Επίσης τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 αναχαιτίστηκαν δύο φορές από ελληνικά πολεμικά την Τρίτη ενώ βρίσκοντα σε εκπαιδευτική αποστολή στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε την Τετάρτη ότι F-16 και Μ-2000 τα οποία απογειώθηκαν από τις βάσεις της Λήμνου και της Σκύρου συμμετείχαν στην παρακολούθηση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της Λήμνου.

(σ.σ. Οι Τούρκοι, πάντοτε, αναφέρονται αόριστα σε ‘διεθνή εναέριο χώρο’ χωρίς να καθορίζουν ποτέ ποιος είναι αυτός).

Read more...

Βόρεια Κύπρος, η νέα "Ταϊβάν"????


Η εκλογική αναμέτρηση στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή έχει αναδείξει – πριν κάν ανοίξουν οι κάλπες - δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις: η πρώτη προέρχεται από την ΕΕ, όπου προεξοφλείται η νίκη Έρογλου, προκαταλαμβάνεται το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό και προωθείται το plan B'. Η δεύτερη προέρχεται από την ίδια την επικράτεια των κατεχομένων, όπου διαπιστώνεται ότι η γραμμή της Άγκυρας δεν περνά, προσκρούει σε εμπόδια και τελικά εκτρέπεται. Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα έπρεπε λογικά να σηματοδοτήσουν μιαν αλλαγή στη στρατηγική της Λευκωσίας – θα φανταζόταν κάποιος, ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα συγκαλούσαν έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο για να μελετήσουν τα νέα δεδομένα και να αναμορφώσουν τη στρατηγική τους. Φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί: τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου έχουν εγκαταλείψει τον Πρόεδρο Χριστόφια στον μοναχικό δρόμο της αγωνιστικής προσπάθειας κι ετοιμάζονται να θριαμβολογήσουν για την εθνική αποτυχία...

Read more...

Τροποποιήθηκε το άρθρο 148 του Συντάγματος, περί πολιτικής και στρατιωτικής δικαιοσύνης.


Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, πέρασε από την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η προτεινόμενη αναθεώρηση σχετικά με την εκδίκαση των στρατιωτικών. Το σχετικό άρθρο του αναθεωρητικού πακέτου τροποποιεί το άρθρο 148 του Συντάγματος, που ορίζει τα περί πολιτικής και στρατιωτικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το νέο άρθρο, ο πρόεδρος της βουλής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί των όπλων και ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής δικάζονται ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ατομικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, εφόσον θεωρεί πως αυτή παραβιάζει τις κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεμελιώδεις ελευθερίες.

Read more...

Oδός Αχμέτ Σαδίκ, ο δρόμος του πατριαρχείου!


Από ένα εκατομμύριο δρόμους στην αχανή Κωνσταντινούπολη -θέλοντας να τιμήσουν τον εμπνευστή του τουρκισμού στην Θράκη- έβαλαν το όνομά του, μετονομάζοντας τον υφιστάμενο δρόμο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου καταλήγει όλος ο ελληνισμός. Οδός Αχμέτ Σαδίκ μετονομάστηκε ο δρόμος μπροστά από το οικουμενικό πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και η εντυπωσιακή πινακίδα τοποθετήθηκε στον αυλόγυρο του χριστιανικού ιδρύματος, αποτελώντας τη νέα πρόκληση των Τούρκων που θέλοντας να δώσουν το στίγμα της παρουσίας του εμπνευστή του τουρκισμού στην ελληνική Θράκη το έπραξαν άμεσα.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP