Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Σπουδές κατασκόπου στην… «μητέρα Τουρκία»!


Ένα σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο έρχεται να προστεθεί στην έρευνα που γίνεται γύρω από το πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν του νεαρού μουσουλμάνου, Μεχμέτ Μποσταντζή, ο οποίος συνελήφθη στην Σαμοθράκη με την κατηγορία της κατασκοπίας.
Θυμίζουμε πως ο συλληφθείς αρχικά ομολόγησε πως ενεργούσε υπέρ της «μητέρας πατρίδας του, της Τουρκίας», ενώ αργότερα και με την μεσολάβηση των δικηγόρων του αρνήθηκε τα όσα είχε ήδη ομολογήσει στους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι είχαν προχωρήσει στη σύλληψή του, αλλά όχι στην ανάκρισή του. Η ομολογία του έγινε χωρίς καν να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία και ήταν απολύτως αυθόρμητη, μέσα σε ένα ξέσπασμα «ηρωϊσμού» του νεαρού, ο οποίος βιαζόταν να ομολογήσει ως «μάρτυρας» υπέρ της «μητέρας πατρίδας» του, δηλαδή υπέρ της Τουρκίας.

Το νέο στοιχείο, λοιπόν, αφορά το παρελθόν του νεαρού, ο οποίος αποφάσισε να γίνει φωτογράφος στην Ελλάδα, ενώ είχε ήδη σπουδάσει ηλεκτρονικός σε γνωστό Πολυτεχνείο της Άγκυρας (OTU). Μόλις πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει φωτογραφείο… Φαίνεται όμως πως οι σπουδές του στην Άγκυρα δεν αφορούσαν μόνο επιστημονικά πεδία, αλλά προχώρησε και σε πεδία συλλογής πληροφοριών.
Γνωστό είναι, στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας, πως μεγάλος αριθμός των Ελλήνων μουσουλμάνων που σπουδάζουν στην Τουρκία, πέφτει στα δίχτυα της ΜΙΤ, άνδρες της οποίας προσπαθούν να βρούνε ανθρώπινο «υλικό» κατάλληλο για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους. Ο ρόλος των τουρκικών πανεπιστημίων, στο συγκεκριμένο θέμα (της προσχώρησης στην ΜΙΤ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός και η όλη προεργασία γίνεται σε πλείστες των περιπτώσεων μέσα από την Ελλάδα και πριν οι νεαροί (και νεαρές) εγγραφούν σε κάποιο Τουρκικό Πανεπιστήμιο.
Ο «φωτογράφος» με πτυχίο Πολυτεχνείου, λοιπόν, αρχίζει να ξεσκεπάζεται σιγά – σιγά και ταυτόχρονα ξεσκεπάζεται η δράση αρκετών ομοειδών του «πρακτόρων» που κινούνται στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης.
Η οικογένεια πάντως, δείχνει να έχει παράδοση στον ανθελληνισμό και στις σχέσεις με τον τουρκισμό που η Άγκυρα επιθυμεί να επιβάλει στην Θράκη. Έτσι, και ο πατέρας του 30χρονου «κατασκόπου», Ριφάτ Μποσταντζή, είναι από αυτούς που πρωτοστατούν στις προσπάθειες των ψευτομουφτήδων της Θράκης (οι οποίες γίνονται κάτω από την καθοδήγηση των «ειδικών» του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής) για επέκταση του εθνικιστικού Ισλάμ και στο νομό Έβρου… Για όσους απορούν πως είναι δυνατόν ιερείς (οι ψευτομουφτήδες είναι ιμάμηδες δηλαδή ιερείς που φέρουν υψηλό διοικητικό και θρησκευτικό αξίωμα) να ανακατεύονται με την πολιτική, ίσως θα πρέπει να ρωτήσουν τον κύριο Σάρνιτς, για να τους εξηγήσει… αν και ο Τούρκος Πρόξενος (που δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα, αλλά είναι εγγεγραμμένος πράκτορας της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών –ΜΙΤ-) θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί πρώτα ο ίδιος θα πρέπει να εξηγήσει πως είναι δυνατόν να προσπαθεί να επιβάλει τους κανόνες του Ισλάμ στη Θράκη, ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει την Τουρκία στην Ευρώπη και προσπαθεί να επιβάλει ένα δυτικό τρόπο ζωής στους πολίτες της Τουρκίας…
Ο πολυτεχνίτης Μεχμέτ Μποσταντζή, ασχολήθηκε και με την φωτογραφία, προκειμένου να επιβεβαιώσει το ρητό «μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις πιάστηνε…», αλλά προφανώς ποτέ του δεν φανταζόταν ότι αυτός που θα πιανόταν θα ήταν ο ίδιος και όχι η «τέχνη» του φωτογράφου στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υψηλόβαθμων στελεχών του Ελληνικού στρατού.

Read more...

ΑΙΓΑΙΟ: ΜΕΤΑ ΤΑ F16 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ


Σκηνές από τον Ιανουάριο του 1996 θύμισε χθες ρεπορτάζ του ο τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, το οποίο χαρακτήρισε τη νήσο Ρω «Ουδέτερη» και τονίζοντας ότι η Ελλάδα οικειοποιήθηκε «με νέο τετελεσμένο μία νησίδα, που δεν ανήκει σε κανέναν».

Στο ρεπορτάζ του το τουρκικό κανάλι μετέδιδε εικόνες από το ελληνικό φυλάκιο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια νησίδα στη μύτη της Τουρκίας, εικόνες που τραβήχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από ένα περίεργο φουσκωτό σκάφος που έπλεε για ημέρες δίπλα από τις ελληνικές ακτογραμμές, και παρακολουθείτο στενά από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας

Σε άλλο σημείο ο δημοσιογράφος του καναλιού υποστήριξε ότι βάσει συμφωνίας του 1947, η νησίδα δεν ανήκει σε κανέναν, κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται ο εποικισμός της.

Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε καμία δήλωση, θεωρώντας ανύπαρκτο το θέμα. Πηγές του υπουργείου που επικαλείται η ίδια εφημερίδα υπενθύμιζαν ότι η νήσος Ρω ανήκει στην Ελλάδα βάσει διεθνών συμβάσεων.

Η νήσος Ρω βρίσκεται σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων βόρεια του Καστελόριζου. Είναι γνωστή και από την Κυρά της Ρω, τη μοναδική κάτοικό του, που για χρόνια ολόκληρα ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία.

Η Κυρά της Ρω, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, πέθανε το 1982 σε ηλικία 92 ετών. Ο τάφος της βρίσκεται στο σημείο που ύψωνε τη σημαία.

Read more...

Ζητείται «τουρκικό μοντέλο» ειρήνευσης με το ΡΚΚ


Eως την 15η Αυγούστου θα δώσει στη δημοσιότητα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνη στην Τουρκία.
Με κεντρικούς άξονες τον εκδημοκρατισμό και την πολιτική και κοινωνική συναίνεση θα προχωρήσει η Αγκυρα στη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, βεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, κατά τη συνάντησή του με αρθρογράφους κορυφαίων εφημερίδων της χώρας του.

Της Ελενας Μπέλλη


Η συνάντηση έγινε σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει να εκχωρήσει περισσότερα δικαιώματα στα 12 εκατομμύρια Κούρδους της χώρας ως ένα πρώτο βήμα προς την οριστική διευθέτηση.

Όπως αποκαλύπτει ο κυριακάτικος Τύπος στην Τουρκία, ο Αταλάι επιβεβαίωσε τις προθέσεις του Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε ότι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις. Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε πάντως ότι η Αγκυρα αναζητεί το «τουρκικό μοντέλο» για την εκτόνωση της 25ετούς αντιπαράθεσης με το ΡΚΚ, ένα μοντέλο ειρήνευσης που θα παραχθεί μέσα από διάλογο με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

«Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά εργαζόμαστε σκληρά και με ευαισθησία», δήλωσε ο Αταλάι και πρόσθεσε ότι το «πακέτο εκδημοκρατισμού» θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, ένα από τα μέτρα που συζητείται είναι η έναρξη διαλόγου με Κούρδους διανοούμενους και ακτιβιστές, προκειμένου εκείνοι να πείσουν το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα.

Το ΡΚΚ πάντως έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στον αφοπλισμό χωρίς πλήρη αμνηστία για όλα τα μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλόβαθμων στελεχών. Αγκυρα και Κούρδοι αναμένουν μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον «οδικό χάρτη» προς την ειρήνη στην Τουρκία που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ο φυλακισμένος στο Ιμραλι Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, το σχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από την 15η Αυγούστου και την 25η επέτειο από την έναρξη της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το σχέδιο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», επισήμανε ο ηγέτης του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ, και παρότρυνε το κυβερνών κόμμα να δεχθεί να συνομιλήσει με τον Οτσαλάν «διότι η φόρμουλα που θα προτείνει θα είναι εξαιρετικά σημαντική».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Μαγειρεύουν εντάσεις στη Δυτική Θράκη


ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου στη Δυτική Θράκη εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι για να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τη « Υeni Safak» υπό τον τίτλο «Κατεδάφιση στα σπίτια και το τέμενος των Τούρκων», οι Τούρκοι αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει 41 σπίτια, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε “Τούρκους”, καθώς και ένα ιστορικό τέμενος από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Θερμό καλοκαίρι με τουρκικές προκλήσεις με αφορμή πολεοδομικό νόμο

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ενώ στην Τουρκία συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε στους ιδιοκτήτες ότι θα κατεδαφιστούν 41 σπίτια, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε “Τούρκους”, καθώς και το ιστορικό τέμενος Γενιτζέ Μαχαλλέ στη Δ. Θράκη, από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκάλεσε ένταση στην περιοχή. Επηρεαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Δήμου, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι ηθελημένη. Μεταξύ των σπιτιών που θα κατεδαφιστούν, είναι και αυτό του “Τούρκου” πρώην βουλευτή της δυτικής Θράκης Γκαλίπ Γκαλίπ. Ο Γκαλίπ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η Ελλάδα προβαίνει σε απαλλοτρίωση σε μια περιοχή “Τούρκων” και κάλεσε τους Έλληνες αρμοδίους να παραιτηθούν από την απόφαση αυτή που έλαβαν.
Ο Οσμάν Ιμπραήμ είπε ότι οι ελληνικές Αρχές θα τους δώσουν αποζημίωση 20.000 ευρώ και τόνισε: «Εμείς με τα χρήματα αυτά όχι μόνο δεν μπορούμε να έχουμε σπίτι, αλλά ούτε και παράπηγμα. Εμείς θα δεχτούμε, εάν μας εξασφαλίσουν σπίτια κάπου κεντρικά, έναντι των σπιτιών αυτών, εφόσον πρόκειται να προστατεύσουμε πράγματι τα δικαιώματά μας».
Οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει το ιστορικό τέμενος της συνοικίας Γενιτζέ, που βρίσκεται εκεί από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Τρείς τούρκους ρεπόρτερ συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές στη νήσο Ρω


Τρεις Τούρκοι φωτορεπόρτερ συνελλήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές στη νήσο Ρω, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.Οι δύο εξ αυτών εργάζονται στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ και ο τρίτος στην εφημερίδα Sabah.

Πολύ προσεκτικά είναι τα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας που παρακολουθούν την εξέλιξη των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, μετά το προβοκατόρικο ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, που χαρακτήριζε τη Ρω "γκρίζα ζώνη". Το μόνο που αποκλείεται ήταν να επρόκειτο για απλή δημοσιογραφική αθλιότητα. Στην Τουρκία δεν γίνεται τίποτα τυχαία εν σχέσει με το Αιγαίο

Μετά από συνεννόηση των ελληνικών Αρχών με την τουρκική Ακτοφυλακή οι τρεις φωτορεπόρτερ παρελήφθησαν από τουρκική ακταιωρό και στις 18:30 αναχώρησαν για το λιμάνι της πόλης Kas απέναντι από το Καστελόριζο.

Tοπικές πηγές παραδέχονται ότι υπήρξε επεισόδιο, το περιγράφουν όμως εντελώς διαφορετικά. Αναφέρουν ότι ένα ξύλινο σκάφος, μάλλον αλιευτικό, εισήλθε το απόγευμα της Τρίτης στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλησίον της νήσου Ρω. Μετά από συστάσεις ανδρών ελληνικού ταχύπλοου του Λιμενικού το τουρκικό εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έπλευσε προς τα τουρκικά παράλια.

Τι δήλωσαν οι Τούρκοι φωτορεπόρτερ

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ΙΗΑ Sabri Tsaglar, δήλωσε σε τουρκικά ΜΜΕ ότι συνέβη ένα περιστατικό και το περιγράφει ως εξής: «Βρισκόμασταν σε ένα σκάφος και παίρναμε εικόνες από τους Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται στο φυλάκιο της νήσου Ρω. Αυτοί μας παρακολουθούσαν με τα κυάλια. Λίγο αργότερα ήλθε ένα σκάφος του Λιμενικού και μας ρώτησε γιατί φωτογραφίζουμε το φυλάκιο. Εξέτασαν τα πλάνα και τις φωτογραφίες μας, και κάπου έστειλαν ένα e-mail. Μας είπαν ότι αν θέλουμε να πάρουμε εικόνα πρέπει να ζητήσουμε άδεια από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μας. Μας κράτησαν πάνω στο σκάφος περίπου μία ώρα»


Read more...

«Γκρίζες» αποστολές Τούρκων δημοσιογράφων


Σκηνικό «έντασης» στήνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τούρκοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Ρω, προκάλεσαν την παρέμβαση του ελληνικού λιμενικού, ενώ την ίδια ώρα η τουρκική ακτοφυλακή έσπευσε να δώσει το παρόν.

Όπως μετέδωσε το CNN Turk, πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας συνέλαβε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων στο νησάκι της Ρω . Σύμφωνα, με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Τούρκοι οδηγήθηκαν στο Καστελόριζο, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι παρουσίας τους στη Ρω και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα προβάλλουν από το λιμενικό σώμα και το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πηγές των υπουργείων Άμυνας και Ναυτιλίας διαψεύδουν ότι έγινε οποιαδήποτε σύλληψη, αλλά και ότι ενεπλάκησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως εξηγούν, στις 18:02 πλωτό του λιμενικού που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή προσέγγισε τουρκικό τουριστικό σκάφος, το οποίο έπλεε κοντά στη Ρω. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι λιμενικοί έβλεπαν επιβάτες του τουρκικού καραβιού με κάμερες να βιντεοσκοπούν το νησί και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα και ενώ οι λιμενικοί καλούσαν το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει εμφανίστηκε στην περιοχή και άλλο τουρκικό σκάφος, αυτή τη φορά της τουρκικής ακτοφυλακής, που παρακολουθούσε διακριτικά σε απόσταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δύναμη της τουρκικής ακτοφυλακής που εδρεύει στο Κας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο.

Τελικά, όλοι αποχώρησαν από την περιοχή γύρω στις 18:30.

Χθες, ο τηλεοπτικός σταθμός «Kanal D» προέβαλε ρεπορτάζ συνοδευόμενο από εικόνες της νήσου Ρω, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, με ένα νέο τετελεσμένο, οικειοποιήθηκε μια νησίδα που δεν ανήκει σε κανέναν». Το ρεπορτάζ ενέτασσε τη Ρω μεταξύ των «απροσδιορίστου κυριότητας» νησίδων, σύμφωνα με τον όρο με τον οποίο η Άγκυρα έχει οικοδομήσει την έννοια των γκρίζων ζωνών μετά την κρίση στα Ίμια. Το κανάλι υποστήριξε ότι «η νησίδα δεν είναι έδαφος ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας και ήδη απαγορεύεται ο εποικισμός της. Ωστόσο, οι Έλληνες στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί εκεί».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΕΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Σήμερα και περί ώρα 17:35, εντοπίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδος Ρω, τουρκικό τουριστικό σκάφος.
Πραγματοποιήθηκε ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος του σκάφους, που έφερε το όνομα «PONY», στο οποίο επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, τέσσερα (04) άτομα, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τους, είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, του τηλεοπτικού σταθμού Ι.Η.Α. .
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε η άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε περί ώρα 18:10», δήλωσε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Θεόδωρος Ρεντζεπέρης.

Read more...

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας στην Τουρκία


Με τις αναμενόμενες αλλαγές στις θέσεις των επικεφαλείς του Ναυτικού και της Αεροπορίας ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τρεις αξιωματικοί απομακρύνθηκαν από το στράτευμα λόγω των ισλαμιστικών πεποιθήσεών τους.

Οι κρίσεις πραγματοποιήθηκαν υπό το βαρύ κλίμα των αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση Εργκενεκόν και την εμπλοκή σε αυτήν στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που αποσκοπούσαν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού ορίζεται ο ναύαρχος Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ, μέχρι σήμερα αρχηγός Στόλου, τη θέση του απερχόμενου ναυάρχου Μετίν Ατάτς.

Αντίστοιχα τη θέση του αρχηγού της Αεροπορίας καταλαμβάνει ο διοικητής του των Ακαδημιών Πολέμου, πτέραρχος Χασάν Ακσάι, μετά τον τερματισμό της σταδιοδρομίας του νυν αρχηγού πτεράρχου Αϊντογάν Μπαμπάογλου.

Το Συμβούλιο παρέτεινε, ως αναμενόταν, για μία ακόμη χρονιά τις θητείες των αρχηγών του Στρατού Ξηράς και της Χωροφυλακής (υπό στρατιωτικό έλεγχο στην Τουρκία).

Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλλαγή του διοικητή της 1ης Στρατιάς, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Ο νυν διοικητής της 1ης Στρατιάς στρατηγός Εργκίν Σαϊγκούν αποστρατεύεται και τη θέση του καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινως υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χασάν Ιγσίζ.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου παραμένει μέχρι τον Αύγουστο του 2010 ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Αν τηρηθούν τα θέσμια τουρκικού στρατού, που θέλουν τους Τούρκους επιτελάρχες να ακολουθούν τη διαδρομή 1η Στρατιά - Στρατό Ξηράς - αρχηγός Γενικού Επιτελείου, τότε πιθανότερος διάδοχός του εμφανίζεται ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Ο στρατηγός Κοσάνερ μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 2012, μέχρι την αποστρατεία του λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67 έτη για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, 65 έτη για τους υπόλοιπους στρατηγούς).

Ο στρατηγός Κοσάνερ διακρίνεται για τις βαθιές γνώσεις του στο Κουρδικό, καθώς έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως επιτελάρχης στις Ειδικές Δυνάμεις και στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου. Το μεγάλο όμως ερώτημα παραμένει εάν μετά το 2010 θα ακολουθήσει και ο ίδιος τη σημερινή πολιτική εύθραυστών ισορροπιών του στρατηγού Μπάσμπουγ έναντι των ισλαμιστών.

ΝΕΑ

Read more...

Το σχέδιο της Αγκυρας για κρίση


Στοχευμένη στη δημιουργία νέας ελληνοτουρκικής κρίσης εν όψει της έναρξης τον Σεπτέμβριο πετρελαϊκών ερευνών δείχνει να είναι η Tουρκία, τα αεροσκάφη και πλοία της οποίας κορυφώνουν τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, μέσα στο καλοκαίρι. Tόσο οι Eνοπλες Δυνάμεις όσο και το Λιμενικό είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού μπορεί να δημιουργηθεί και να οδηγήσει τις δύο χώρες σε μια ακόμα κρίση, την οποία κανένας δεν αποκλείει, ενώ αντίθετα πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν πιθανή και προσδιορίζουν χρονικά στο τέλος Aυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

H Aγκυρα δημοσίευσε στην Eφημερίδα της τουρκικής Kυβερνήσεως τέσσερα σημεία ερευνών σε ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα νοτίως και ανατολικά του Kαστελόριζου. H περιοχή, μάλιστα, ενός από τα σημεία αυτά συμπίπτει με ζώνη όπου εξήγγειλε έρευνες η Kυπριακή Δημοκρατία.

Στο παιχνίδι των ερευνών για λογαριασμό της Kυπριακής Δημοκρατίας έχει μπει ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός «Chevron», που πλήρωσε ήδη στην κυπριακή κυβέρνηση περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για την αγορά δισδιάστατων δεδομένων 4.795 χλμ. και την Eκθεση Eρμηνείας των ερευνών. H όλη κατάσταση θυμίζει έντονα τη δεκαετία του ‘70 όταν ξεκίνησαν οι ελληνοτουρκικές κρίσεις.


1973: Πρώτες προστριβές
Tον Nοέμβριο του 1973 και αφού η Eλλάδα είχε ήδη ανακαλύψει την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα περιοχών του βορειοανατολικού και κεντρικού Aιγαίου.

Στις 18 Iουλίου 1974 παραχώρησε ανάλογο δικαίωμα και για το βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικό Aιγαίο, διεκδικώντας με τον τρόπο αυτό την αποκλειστικότητα στη μισή περίπου υφαλοκρηπίδα του Aιγαίου. H Tουρκία αρνήθηκε να υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1958, για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες μεταξύ άλλων ρύθμισαν το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας των νησιών. Aπό την πλευρά της, η Eλλάδα αναζήτησε τρόπους για την ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς, στη βάση των ορισμών του διεθνούς δικαίου. Eτσι, στις 27 Iανουαρίου 1975, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε τη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης. H Aγκυρα στις 6 Φεβρουαρίου αποδέχτηκε κατ' αρχήν την ελληνική πρόταση. Tο φθινόπωρο του 1975, από την ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων φάνηκε ότι η Tουρκία επεδίωκε διμερείς διαπραγματεύσεις, όπου θα επιχειρούνταν πολιτική διευθέτηση, πέραν των ορισμών του διεθνούς δικαίου.


1976: «Βυθίσατε το Xόρα»
Tην άνοιξη του 1976, η Eλλάδα και οι HΠA κατέληξαν σε «Kείμενο Aρχών», που μεριμνούσε για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στο Aιγαίο, καθώς όριζε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Eλλάδα και την Tουρκία θα διατηρούνταν στα επίπεδα του 7 προς 10, αντίστοιχα. H Tουρκία αντέδρασε με δηλώσεις του Nτεμιρέλ για «επεκτατικές βλέψεις» της Eλλάδας. Kατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Bουλή, ο Kαραμανλής διατύπωσε προς την Tουρκία πρόταση για σύναψη «Συμφώνου μη Eπιθέσεως». Aπό την πλευρά της, η Aγκυρα αντέδρασε αρνητικά.

H στάση της Tουρκίας δεν ήταν άσχετη και με την πρόθεσή της να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Aιγαίο. Kατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1976, το τουρκικό ωκεανογραφικό «MTA SISMIK I», γνωστό ως «Xόρα», επιχειρούσε έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στις επίμαχες περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου.


H κρίση του 1987
H κρίση του Mαρτίου 1987 άρχισε με την τουρκική πρόθεση έρευνας (με το σκάφος «Πιρί Pεΐς») για υδρογονάνθρακες σε υποθαλάσσια περιοχή του Aιγαίου, η οποία θεωρείται ελληνική υφαλοκρηπίδα. Oι δύο χώρες προχώρησαν σε στρατιωτικές προετοιμασίες για ένοπλη σύγκρουση. O Eλληνας ΥΠEΞ, Kάρολος Παπούλιας μετέβη στη Σόφια για διαβουλεύσεις - μία ελληνική προσπάθεια να καταδειχθούν οι ενδεχόμενες ευρύτερες επιπτώσεις ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

Tο ενδεχόμενο αυτό, με επιπτώσεις στις τουρκικές προοπτικές για είσοδο στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα, ανάγκασε τον Tούρκο πρωθυπουργό να αναστείλει τις σεισμογραφικές έρευνες του «Πιρί Pεΐς» στις επίμαχες περιοχές. H Eλλάδα κατάφερε να ματαιώσει την τουρκική έρευνα. Eναν μήνα μετά την κρίση τουρκικό αεροσκάφος δεν πέταξε στο Aιγαίο.


Η Κρίση στα Ιμια
Υποστολή της ελληνικής σημαίας και «γκρίζες ζώνες»


Ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με το δικαίωμα της Eλλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι στα δώδεκα μίλια (η Tουρκία έχει ήδη κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος στη Mαύρη Θάλασσα και στις ακτές της Mεσογείου απέναντι από την Kύπρο, ενώ η Eλλάδα δεν έχει ασκήσει ακόμα αυτό το δικαίωμά της, για να αποφύγει κλιμάκωση της έντασης), προκειμένου να επιλυθεί και το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, κορυφώθηκαν στις 8 Iουνίου 1995, όταν η τουρκική Bουλή ζήτησε την κήρυξη πολέμου, αν η Eλλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα.

H ένταση ξέσπασε τον Iανουάριο του 1996 όταν δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Xουριέτ» κατέβασαν την ελληνική σημαία από την ελληνική βραχονησίδα Iμια και ύψωσαν την τουρκική. H κρίση εκτονώθηκε με αμερικανική επέμβαση, όμως η νέα τουρκική διεκδίκηση υπήρξε η πρώτη που αφορούσε όχι απλώς σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αυτής καθ' εαυτής της κυριαρχίας σε ελληνικό έδαφος, διεκδίκηση που συνοδευόταν μάλιστα και από αναφορά σε «γκρίζες ζώνες» νησιωτικού εδάφους σε ολόκληρο το Aιγαίο.

Tον Mάιο του 1996 η κυβέρνηση Γιλμάζ ζήτησε την εξαίρεση της νήσου Γαύδου (νότια της Kρήτης) από την άσκηση που σχεδίασε το στρατηγείο του NATO στην ανατολική Mεσόγειο (Dynamic Mix) τον Mάιο του 1996.

H Eλλάδα απάντησε, προβάλλοντας βέτο στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που η Tουρκία δικαιούτο από τη Συνθήκη της Tελωνειακής Eνωσης, ζητώντας να συμφωνήσει η Tουρκία στην παραπομπή του θέματος των Iμίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης. H κυβέρνηση Γιλμάζ ανταπάντησε με πρόταση παραπομπής όλων των θεμάτων του Aιγαίου στη Xάγη. Πρόκειται για τα θέματα που η ίδια συνεχώς εγείρει, συμπεριλαμβανομένης και της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.


ΕΘΝΟΣ ΙΩΑΝΝΑΣ HΛIAΔH

Read more...

Αυτή είναι η Τουρκία, εμείς τι κάνουμε;


του Περικλή Οικονόμου, πτέραρχου ε.α., επίτιμου ΑΓΕΑ.

Kατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπευθύνου των Πολεμικών Σχεδίων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) 1962-1965, παρακολουθώντας από πολύ κοντά τις κινήσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, διεπίστωσα ότι ηργάζετο πολύ προσεκτικά και μεθοδικά, προκειμένου να αποκτήσει δικαιώματα στο Αιγαίο.

Οταν τη διαπίστωσή μου αυτή μετέφερα τόσο προς τους ανωτέρους μου, όσο και προς τους συναδέλφους του επιπέδου μου, με αντιμετώπισαν σαν εξαιρετικά καχύποπτο, με μεγάλη φαντασία, αντιλέγοντας ότι οι «μπουνταλάδες δεν είναι ικανοί για τέτοιους σχεδιασμούς».

Δυστυχώς, μια δεκαετία μετά (Νοέμβριος 1973) επιβεβαιώθηκα, με την εκχώρηση δικαιωμάτων ερευνών πετρελαίου από την τουρκική κυβέρνηση στην κρατική τους εταιρεία πετρελαίων, σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αλλά και μετά το 1975 που είχε μεσολαβήσει η εισβολή στην Κύπρο και η έκδοση της τουρκικής παράνομης αγγελίας 714, η οποία χώριζε στη μέση το Αιγαίο, επεκτείνοντας το τουρκικό FIR δυτικά μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, όταν διετύπωνα την άποψη, ως αρχηγός ΓΕΑ, ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα, καθότι τα σχέδιά των απέβλεπαν στη σταδιακή προσάρτηση του ανατολικού Αιγαίου, με ενδιάμεσα στάδια υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, νησίδες και βραχονησίδες, και νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, με άκουγαν μεν προσεκτικά, αλλά προσπερνούσαν το θέμα. Κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαμε την περίοδο εκείνη για την κατάργηση της παράνομης τουρκικής αγγελίας, το υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να πιστεύει τους ισχυρισμούς των Τούρκων «ότι εφοβούντο δική μας αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση, γι' αυτό ζητούσαν να ενημερώνονται για κάθε κίνησή μας στο Αιγαίο». Επρεπε να ακολουθήσουν οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι προέκταση του τουρκικού χερσαίου χώρου και κακώς δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, η κρίση των Ιμίων το 1996, το μνημόνιο της Μαδρίτης με το οποίο αναγνωρίζονται ζωτικά συμφέροντά των στο Αιγαίο (1977), η παρέμβαση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Ψέριμος και ακόμη η δήλωση του τότε προέδρου Σ. Ντεμιρέλ ότι η Τουρκία διεκδικεί 132 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο (1998).
Ακολούθησαν και άλλες δηλώσεις - προκλήσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης για να φθάσουμε σήμερα να ζητούν συζήτηση επί όλων των παράλογων - ανυπόστατων και ανιστόρητων απαιτήσεων, που έχουν κατά καιρούς, με σύστημα και σχέδιο, θέσει. Οι ελπίδες, που οι Ελληνες είχαν αποθέσει στην κυβέρνηση των ισλαμιστών και προσωπικά στον κ. Ερντογάν, απεδείχθησαν φρούδες, όταν ο ίδιος σε συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό είπε ότι «θα αρχίσουμε από τα εύκολα προβλήματα».

Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει κάποτε να πιστεύσουμε, εξετάζοντες προσεκτικά και αντικειμενικά την τουρκική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν είναι θέμα κυβερνήσεων, αλλά εθνική πολιτική που έχει υιοθετηθεί με συνέπεια από το σύνολο του τουρκικού έθνους, όπως αυτό εμφανίζεται τουλάχιστον σήμερα, και να ξεχάσουμε ότι η πολιτική αυτή θα αλλάξει με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μήπως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας έναντι της χώρας αυτής, προσμετρώντας επιπλέον των παραπάνω αναφερθέντων ότι η Τουρκία με τη Συμφωνία του Ελσίνκι αντί να υποχωρήσει, παραιτούμενη των παράλογων απαιτήσεων έναντι της χώρας μας, ανταμείφθηκε με την αναγνώριση των συνοριακών διαφορών και ενώ θα έπρεπε να είχε τακτοποιήσει την εκκρεμότητα αυτή πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτές άρχισαν κανονικά και οι τουρκικές απαιτήσεις τέθηκαν προς το παρόν στα υπόψη, για μελλοντική χρήση;

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, ενώ η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά το 40% ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις όσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Και ακόμη, οι ενταξιακές διαδικασίες συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει αυτή τη Δημοκρατία, που είναι μέλος της Ε.Ε., στην οποία ζητεί να ενταχθεί;

Η Τουρκία εννοεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. με τους δικούς της όρους και όχι με τους όρους της Ενωσης και μέχρι ώρας το επιτυγχάνει, διότι σε θέματα που θεωρεί εθνικού συμφέροντος δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, όπως π.χ. το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρά τις συνεχείς συστάσεις της Ε.Ε., στην ουσία, ένα μηδαμινό θέμα σε σχέση με ό,τι έχει κερδίσει μέχρι σήμερα. Αλλωστε, κανένας στρατιωτικός ή πολιτικός παράγων δήλωσε ποτέ ότι θα αλλάξει η τουρκική πολιτική. Για την Τουρκία, η Ε.Ε. είναι ένα ακόμη πεδίο δράσης και εξυπηρέτησης των εθνικών της συμφερόντων.

Οταν, λοιπόν, η συμπεριφορά της είναι τόσο προκλητική εκτός Ε.Ε. είναι βέβαιο ότι πολλαπλά θα χειροτερεύσει, αν κάποτε ποτέ εισέλθει. Η συμπεριφορά της ως μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Διότι είναι εντελώς παράλογο μια χώρα που έγινε μέλος μιας συμμαχίας για να προστατευθεί από υπάρχουσα απειλή, όπως η χώρα μας, να απειλείται από μέλος της συμμαχίας αυτής, την Τουρκία. Και ενώ η ίδια η συμμαχία θα έπρεπε να την επαναφέρει στην τάξη ή να την εκδιώξει, σφυρίζει αδιάφορα, επικαλούμενη μια γελοία νομικίστικη ερμηνεία του Βορειοανατολικού Συμφώνου.

Nομίζω ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι αυταπάτες μας, να σταματήσουμε να βλέπουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία όπως εμείς θα θέλαμε να είναι και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, αλλάζοντας ριζικά την πολιτική μας.

Οι Τούρκοι σέβονται μόνο τη δύναμη και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Οσο πιο διαλλακτικοί είμεθα, τόσο αυτοί αποθρασύνονται, διότι το θεωρούν αδυναμία, δίδοντάς τους να καταλάβουν ότι σήμερα είμαστε πολύ δυνατοί, και το εννοώ αυτό, και συνάμα αποφασισμένοι. Και τότε θα δείτε πόσο καλοί γείτονες θα γίνουν.

Read more...

Ομολογία σοκ για κατασκοπεία


Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές στρατηγικής σημασίας φωτογράφιζε 30χρονος μουσουλμάνος, που συνελήφθη στη Σαμοθράκη. Ο ίδιος ομολόγησε αρχικά ότι εκτελούσε ειδικές αποστολές για λογαριασμό τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.-

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης 30χρονου μουσουλμάνου που είχε στην κατοχή του πλούσιο φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δρόμους και άλλες δημόσιες υποδομές στρατηγικής σημασίας, καθώς ομολόγησε ότι εκτελούσε «ειδικές αποστολές» για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Η ομολογία - σοκ ότι έκανε εδώ και καιρό, με επαγγελματικό μάλιστα τρόπο, φωτογραφήσεις «ευαίσθητων και στρατηγικών σημείων» προκάλεσε (και δικαιολογημένα) επιπλέον ερωτηματικά στους υπευθύνους των αρχών ασφαλείας και της ΕΥΠ για ύπαρξη ευρύτερου δικτύου κατασκοπείας στη Θράκη.

Ο άνδρας, που κατάγεται από το Μ. Δέρειο του Βόρειου Εβρου και κατοικεί κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ασκεί το επάγγελμα του φωτογράφου και διατηρεί φωτογραφείο στην πρωτεύουσα του Εβρου.

Συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στη Σαμοθράκη έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ, της Αστυνομίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Πάνω του βρέθηκαν 600 φωτογραφίες, οι οποίες ήταν άρτιες τεχνικά και οι 400 από αυτές αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές.

Δεν... τους γνώριζε

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε πως αναλάμβανε αποστολές για λογαριασμό Τούρκων, την ταυτότητα των οποίων, όπως είπε, δεν γνωρίζει. Εκανε καιρό τις φωτογραφήσεις και παρέδιδε τις φωτογραφίες στους Τούρκους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένειά του φέρεται ότι είχε σχέσεις με το προξενείο.

«Με πλησίαζαν δύο άτομα, τους οποίους δεν γνωρίζω, και μου ζητούσαν να φωτογραφίζω στρατόπεδα», φέρεται πως είπε κατά τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του, όταν υπό το κράτος του πανικού, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν «λαλίστατος» και προέβη σε αποκαλύψεις, πριν τον συμβουλέψουν οι δικηγόροι του να σιωπήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέφερε πως έκανε μέχρι τώρα συνολικά οκτώ τέτοιες «ειδικές αποστολές», κατά τις οποίες τραβούσε έως και 300 φωτογραφίες τη φορά, και αμειβόταν με 500 ευρώ για κάθε αποστολή.

Αξιωματικός, που ήταν παρών στις ανακρίσεις στην Αλεξανδρούπολη, απέδωσε στον συλληφθέντα τη φράση «δούλευα για τη μητέρα πατρίδα μου, την Τουρκία».

Στη συνέχεια, μόλις ανέλαβαν την υπεράσπισή του δύο δικηγόροι από την Ξάνθη -ένας χριστιανός και ένας μουσουλμάνος-, «σφράγισε» το στόμα του και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή, στον οποίο θα καταθέσει απολογητικό υπόμνημα που του ετοίμασαν οι συνήγοροί του.

Ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν πως η υπόθεση, την οποία χειρίζεται η ΕΥΠ, δεν μοιάζει με περιπτώσεις άλλων πολιτών -Βουλγάρων, Τούρκων, ακόμα και ενός Φινλανδού- που έχουν συλληφθεί κατά καιρούς να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Εβρο και απελαύνονται μετά τη δίκη τους.

«Πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό από αυτό και με άλλες προεκτάσεις. Το άτομο αυτό αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για κατασκοπεία, που επισείουν ποινές πολυετούς κάθειρξης», έλεγε στο «Εθνος» ένας από αυτούς, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο 30χρονος να είναι μόνο ένα από τα μέλη δικτύου δεκάδων ατόμων που συνεργάζονται με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Αναφορικά με τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως απεικονίζουν πολύ ειδικές λεπτομέρειες στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που δεν μπορούν να απεικονιστούν από δορυφόρο, παρά μόνο από επίγεια πηγή.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη σύλληψη του 30χρονου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε: «Οσο κι αν καμώνονται οι Τούρκοι ότι είναι φίλοι, οι Τούρκοι είναι αντίπαλοι. Φαίνεται από τις παραβιάσεις, από την προώθηση των λαθρομεταναστών, καθώς και από τους πράκτορες που έχει σπείρει η Τουρκία σε όλη την Ελλάδα. Η εμμονή μας να μπει η Τουρκία στην ΕΕ ισοδυναμεί με εθνική αυτοχειρία. Αυτά έβλεπε ο κ. Κοραντής και γι' αυτό τον εξοβέλισαν από τη διοίκηση της ΕΥΠ».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΜΑΡΤΙΔΟΥ-ΕΘΝΟΣ

Read more...

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια για σηκηνικό πολέμου


Το σκηνικό ενός εικονικού Περλ Χάρμπορ στο Αιγαίο περιγράφεται σε επιτελική έκθεση - σήμα κινδύνου για τη δυνητική εξέλιξη της καθημερινά κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, ειδικότερα στη ντε φάκτο αμφισβητούμενη ζώνη μεταξύ Φούρνων - Αγαθονησίου και Φαρμανκονησίου, που επί μήνες αποτελεί πεδίο εικονικών - ψηφιακών προσβολών από τους Τούρκους πιλότους.

Επί των κεντρικών σημείων της έκθεσης τελεί ενήμερος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δώσει εντολή για «ακαριαία αναφορά» όλων των κινήσεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που είναι δυνατό να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες του ΓΕΑ για την πιθανότητα στρατηγικής εξόδου στο Αιγαίο σχεδόν της μισής τουρκικής δύναμης σε αποστολή ή αποστολές εικονικών πληγμάτων, στο πρότυπο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεών τους σε στοχοποιημένες ζώνες της Δωδεκανήσου.
Το σενάριο, σε χρόνο έως και το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου, οι Τούρκοι να αποφασίσουν να «σηκώσουν» ολόκληρες σμηναρχίες (περισσότερα από 100 μαχητικά), τα αεροσκάφη των οποίων θα επιδοθούν είτε σε «μία και έξω» είτε σε αλλεπάλληλες έως και σε καθημερινή βάση για αρκετές ημέρες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των στρατηγικών μαζικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων, αξιολογείται ως το πλέον βάσιμο, βάσει των συμπερασμάτων επιχειρησιακής ανάλυσης στα οποία έχουν καταλήξει οι επιτελείς.
Ως αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης έχει «οριστεί» ο εξαναγκασμός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε εξαντλητικό stress test και παράλληλα σε αδυσώπητο ψυχολογικό κλοιό, με προεξοφλημένο το ότι από Ελληνικής πλευράς δεν θα δοθεί εντολή πυρός κι έτσι το ΓΕΑ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια αριθμητικής απάντησης με δυνάμεις αναχαίτισης αντίστοιχων αεροσκαφών στο πεδίο ενός ολοκληρωτικού εικονικού πολέμου πάνω από το Αιγαίο.
«Χωρίς να πατηθεί ούτε μία φορά η σκανδάλη», σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, «οι Τούρκοι θα έχουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις υψηλές -σαφώς ανώτερες από τις δικές μας- διαθεσιμότητες μαχητικών (κυρίως των αναβαθμισμένων F-16 τους) και ανταλλακτικών και να πιέσουν, μετά από μία άνευ προηγουμένου επίδειξη υπεροπλίας, τη χώρα μας να προσέλθει υπό αμερικανική διαιτησία σε τραπέζι συνολικών διαπραγματεύσεων για Αιγαίο - Θράκη - Κύπρο.
Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με καταρρίψεις αεροσκαφών, θα έχει υποταχθεί χωρίς μία βολή, ούτε για την τιμή των όπλων. Θα πρόκειται για στρατηγική νίκη της Τουρκίας, χωρίς να κάνει πόλεμο...»
Η παρέμβαση Παπανδρέου
Την παραμικρή αντιπολιτευτική διάσταση δεν περιείχε η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εκδήλωσε φόβους για θερμό επεισόδιο, σε βαθμό να εννοηθεί ότι το προεξοφλεί! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ενήμερος, βάσει μη δημοσιοποιήσιμων θεσμικών διαδικασιών, για την έκθεση κινδύνου των επιτελών, της οποίας η σημασία συνδέει με ειδικές αναφορές που έχει λάβει από στρατιωτικές πηγές και αφορούν μετακινήσεις ειδικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια και επιθετικές αναδιατάξεις τουρκικών μονάδων στη Θράκη.
Ο ίδιος κρίνει ότι η προκλητικότητα της γείτονος έφτασε σε κρεσέντο με την αποδέσμευση της απόφασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου να επαναλάβει τις γεωφυσικές έρευνες σε περιοχές της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καθημερινά ενημερώνεται για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, για τις εικονικές προσβολές, τις επιχειρήσεις αεροφωτογράφησης ελληνικών εδαφών αλλά και για τα ζητήματα χειραγώγησης της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Κατά πληροφορία, στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, η πρωτοβουλία Παπανδρέου, τελούσε σε γνώση της κυβέρνησης και συνδυάζεται με επαληθευμένες στη διάρκεια κρίσεων του παρελθόντος ενέργειες που έλαβαν χώρα σε «επίπεδο εθνικής ενδοσυνεννόησης».
Φόντο μυστικής διπλωματίας
Σε «εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης - διαιτησίας για το Αιγαίο» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, προκαλώντας την διάψευση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αγωνιώδεις απορίες στο Πεντάγωνο, οι επιτελείς του οποίου γνωρίζουν μόνο την εξέλιξη των διμερών στρατιωτικών συνομιλιών Αθήνας - Άγκυρας σε ειδική συντονιστική επιτροπή, υπό τον αμερικανό διοικητή αντιπτέραρχο McFaan του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, με αντικείμενο τη διασύνδεση των ραντάρ του ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τον καθορισμό δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DYNAMIC MIX, που προγραμματίζεται στο Αιγαίο τον Μάιο του 2010.
Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο κ. Μπουράκ Οζουγκεργκίν δήλωσε τα εξής: «Καθόμαστε με καλή πρόθεση και συζητάμε τα μεταξύ μας προβλήματα, τα δε στοιχεία πάνω στα οποία δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τα πάμε σε τρίτες πλευρές».
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση και επιδιαιτησία και επιμένοντας ότι το μόνο ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και μόνη μέθοδος η Χάγη.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν. Έχει η Ελλάδα αποδεχθεί αμερικανική διαιτησία; Ποιες είναι οι «τρίτες πλευρές»; Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να παραμένει ανένδοτη στο να ενταχθεί το ραντάρ της Λήμνου στη δύναμη του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η νήσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη; Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει ότι η τοποθέτηση Τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα δεν συνδέεται με τη διοίκηση των εθνικών αεροπορικών δυνάμεων;
Οι πετρελαϊκές έρευνες
Το πότε οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να βγάλουν στο Αιγαίο σκάφος γεωφυσικών ερευνών, θα σημάνει και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στο Αιγαίο.
Η εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως ήδη δημοσίευσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 2008, με την οποία εξουσιοδοτείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές - δύο στην περιοχή της Αττάλειας και δύο στην περιοχή της Μούγλα - συνολικής θαλάσσιας έκτασης δύο εκατομμυρίων εκταρίων. Η πρώτη περιοχή «δέσμευσης» για τις σεισμολογικές έρευνες βρίσκεται ανοιχτά της πόλης Μούγλα και εκτείνεται σε μία απόσταση 681 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η περιοχή εκτείνεται σε μία ακτίνα από τα βόρεια της νήσου Κω έως τα νότια της Ρόδου. Το δεύτερο «δεσμευμένο» από τους Τούρκους θαλάσσιο κομμάτι είναι νότια της Αττάλειας, σε μία ακτίνα 227 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων. Οι ζώνες αποτελούν τμήματα μίας θαλάσσιας έκτασης, όπου εδώ και καιρό η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο, έχοντας μάλιστα προχωρήσει και σε διεθνή διαγωνισμό.
Η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου αναφέρει ότι η εντολή - άδεια στην κρατική εταιρεία για σεισμολογικές έρευνες έχει αρχικά διάρκεια ενός έτο9υς, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να κάνει τις έρευνές της μόνη της ή σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP