Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΟΥΡΔΩΝ: ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ


Σύντομο άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (AFP) που δημοσιεύεται σήμερα στη LE SOIR αναφέρει ότι την περασμένη Τετάρτη, δικαστήριο του Diyarbakir, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, έκρινε ένοχο και έθεσε σε προσωρινή κράτηση έναν Τούρκο στρατηγό κατά την έρευνα της υποτιθέμενης δολοφονίας ακαθόριστου αριθμού Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας. O στρατηγός Cemal Temizoz αντιμετώπισε τις κατηγορίες της συμμετοχής σε παράνομη, ένοπλη οργάνωση και προτροπής σε φόνο.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ [3]


H Milliyet σε άρθρο γνώμης του επικεφαλής της εφημερίδας στην Άγκυρα Fikret Bila με τίτλο «Η θέση των Διοικητών στη δίκη της Εργκενεκόν» αναφέρει τα εξής:

Ανακοινώθηκε και το δεύτερο κατηγορητήριο για την υπόθεση Εργκενεκόν. Το κατηγορητήριο έγινε δεκτό εκ μέρους του αρμόδιου δικαστηρίου. Η πρώτη δίκη θα αρχίσει στις 20 Ιουλίου.

Το δεύτερο κατηγορητήριο σηματοδοτεί και τον κύριο άξονα της δίκης, που θα είναι οι πρωτοβουλίες για ένα πραξικόπημα. Άλλωστε, εντός του κατηγορητηρίου αυτού έχουν περιληφθεί και τα γνωστά σχέδια πραξικοπημάτων με τις ονομασίες «SARIKIZ», «AYIŞIĞI», «ELDİVEN» και «YAKAMOZ».

Εντός του κατηγορητηρίου υπάρχουν, επίσης, αξιολογήσεις για τους στρατιωτικούς Διοικητές της περιόδου εκείνης. Βλέποντας, λοιπόν, το κατηγορητήριο, οι αξιολογήσεις των Διοικητών συνοψίζονται ως εξής.


Hilmi Özkök
Είναι ο Γενικός Επιτελάρχης της περιόδου εκείνης. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ως ο Διοικητής, ο ο-ποίος εμπόδισε τις πρωτοβουλίες για ένα πραξικόπημα. Στις αξιολογήσεις των Εισαγγελέων αναφέρεται: «Η στάση, αλλά και η προσέγγιση του Γενικού Επιτελάρχη Hilmi Özkök, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση πραξικοπήματος». Η έκφραση αυτή απηχεί την άποψη των Εισαγγελέων της Εργκενεκόν, ότι δηλ. ο στρατηγός είναι «ο Διοικητής που απέτρεψε το πραξικόπημα».

Σημαίνει, επίσης, ότι ο Özkök δεν έχει ανάμειξη στην ευθύνη για ένα πραξικόπημα. Κατόπιν αυτού, μπορούμε να πούμε ότι ο στρατηγός μπορεί να κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Άλλωστε, ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι, εφόσον κληθεί, θα μπορούσε να μεταβεί στο δικαστήριο είτε ως μάρτυρας, είτε ως κατηγορούμενος.

Μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κατηγορητηρίου – γράφει ο Bila – συνομίλησα μαζί του, όμως μου ανέφερε ότι δεν θα ήταν πρέπον να μιλήσει για το περιεχόμενό του και ότι πρέπει να αναμείνουμε τη δικαιοσύνη.

Aytaç Yalman
Η κατάσταση, αναφορικά με τον τότε Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων, Aytaç Yalman, είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση του Özkök. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μαζί με τον τότε Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχο Özden Örnek, και το Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων, İbrahim Fırtına, είχαν συμμετοχή σε διεργασίες για την επιβολή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Σημειώνεται ότι τα έγγραφα αναφορικά με τους Διοικητές αυτούς έχουν διαχωριστεί.

Η λεπτομέρεια αυτή είναι σημαντική. Διότι στο κατηγορητήριο οι Διοικητές αυτοί δεν αναφέρονται ως κατηγορούμενοι. Όμως, οι Εισαγγελείς διευκρινίζουν ότι τα πεπραγμένα των Διοικητών στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκονται στην αρμοδιότητα της πολιτικής δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να μιλούμε για δύο δυνατότητες. Εάν οι δικαστές δεν συμμεριστούν την άποψη των Εισαγγελέων, τότε τα έγγραφα, αναφορικά με τους Διοικητές των δυνάμεων, θα σταλούν στη στρατιωτική δικαιοσύνη. Στην περίπτωση δε αυτή, η δικαστική διαδικασία εξαρτάται από την άδεια που θα παράσχει ο Γενικός Επιτελάρχης.

Τόσο οι αναφορές των Εισαγγελέων, όσο και το γεγονός ότι οι Διοικητές αυτοί δεν χαρακτηρίζονται ως ένοχοι, δείχνουν ότι πρόκειται να ετοιμασθεί και ένα τρίτο κατηγορητήριο. Εάν οι δικαστές συμφωνήσουν με την άποψη των Εισαγγελέων, τότε η εκδίκαση θα συνεχιστεί στα πολιτικά δικαστήρια. Αναφορικά με τον Aytaç Yalman, υπήρχαν πληροφορίες ότι αυτός από ένα στάδιο και μετά δεν είχε υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες για τη διενέργεια ενός πραξικοπήματος. Οι πληροφορίες αυτές είχαν περιληφθεί στα ημερολόγια που φέρονται να ανήκουν στον τότε Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων, Özden Örnek.

Özden Örnek
Το όνομα του ναυάρχου Özden είχε έρθει στο προσκήνιο με τα Ημερολόγια, τα οποία τηρούσε. Τα Ημερολόγια αυτά περιλαμβάνονται τώρα στο κατηγορητήριο. Μέσα στα ημερολόγια αυτά, που φέρονται να είναι δικά του, υπάρχει και η σημείωση αναφορικά με το στρατηγό Aytaç Yalman. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι και τα έγγραφα αναφορικά με τον Özden Örnek έχουν διαχωριστεί. Μπορούμε να πούμε ότι και η κατάσταση του Örnek είναι ίδια με την κατάσταση του στρατηγού Aytaç.

İbrahim Fırtına
Και η κατάσταση του τότε Αρχηγού των Αεροπορικών Δυνάμεων İbrahim Fırtına είναι όμοια με αυτή των Yalman και Örnek. Διευκρινίζεται ότι και τα έγγραφα, που αφορούν το άτομό του, έχουν διαχωριστεί. Και για τον Fırtına αναφέρεται ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ενός τρίτου κατηγορητηρίου και ότι, ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, μπορεί να δικαστεί από τη στρατιωτική ή την πολιτική δικαιοσύνη.

Eruygur και Tolon
Η κατάσταση τόσο του στρατηγού Şener Eruygur, τότε Διοικητή της Στρατοχωροφυλακής, όσο και του Hurşit Tolon, τότε Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αιγαίου, είναι εντελώς διαφορετική από τους άλλους Διοικητές. Τόσο ο Eruygur, όσο και ο Tolon, στο κατηγορητήριο υποδεικνύονται ως οι υπ΄ αριθμ. 1 και 2 κατηγορούμενοι.

Φαίνεται ότι οι δύο αυτοί Διοικητές θα δικαστούν από τα πολιτικά δικαστήρια για όσα έπραξαν μετά την αποστρατεία τους. Ενδέχεται, ωστόσο, για τις δραστηριότητές τους, κατά την περίοδο που υπηρετούσαν, να δικαστούν από τα στρατιωτικά δικαστήρια και για τα μετέπειτα πεπραγμένα τους από τα πολιτικά.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ [2]


Ο Τύπος δίνει σήμερα ευρεία δημοσιότητα στην υπόθεση Εργκενεκόν, με αφορμή την αποδοχή χθες του δεύτερου κατηγορητηρίου από το 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης, αναφορικά με 56 συνολικά κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι 19 είναι ήδη προφυλακισμένοι. Η πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 20 Ιουλίου.

Με το δεύτερο κατηγορητήριο εμπλέκονται στην υπόθεση Εργκενεκόν άλλοι 3 ανώτατοι στρατιωτικοί πρώην Αρχηγοί Όπλων: Ο πρώην Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων Αϊτάτς Γιαλμάν και ο πρώην Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων Ιμπραχήμ Φιρτίνα. Στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι, αν και ο Ορνέκ απορρίπτει την πατρότητα των ημερολογίων περί πραξικοπημάτων, κρίνεται βέβαιο ότι του ανήκουν. Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι πιθανό πραξικόπημα αποτράπηκε την περίοδο εκείνη, λόγω των στρατηγικών προσεγγίσεων του τότε Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζγκιόκ.


Στο μεταξύ, με το νέο κατηγορητήριο οι ήδη συλληφθέντες στρατηγοί ε.α. Σενέρ Ερουϊγκούρ και Χουρσίτ Τολόν καθίστανται επίσης υπεύθυνοι και για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας και της εφημερίδας Cumhuriyet.

Στο δεύτερο κατηγορητήριο αναφέρονται τέσσερις απόπειρες πραξικοπήματος που φέρουν τις ονομασίες «Σαρίκιζ», «Αγισιγί», «Γιακαμόζ» και «Ελντιβέν». Οι τρεις πρώην Αρχηγοί των Όπλων κατηγορούνται για συνεργασία με την οργάνωση Εργκενεκόν. Ο Εισαγγελέας δήλωσε ότι οι ανωτέρω, παρά το γεγονός ότι διέπραξαν αδίκημα κατά τη διάρκεια που υπηρετούσαν ακόμη στις ΤΕΔ και δεν είχαν αποστρατευθεί, θα δικαστούν από πολιτικό δικαστήριο και ότι ο φάκελός τους δεν εστάλη στη Στρατιωτική Εισαγγελία.

Στο κατηγορητήριο τονίσθηκε ότι τις επιστολές προς το στρατηγό Χιλμί Οζγκιόκ, που υπέγραφε «ομάδα νέων αξιωματικών», η οποία τον καλούσε να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Επιτελάρχη, στην πραγματικότητα τις συνέτασσαν ο στρατηγός Ερουϊγκούρ και οι συνεργάτες του.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι, από την έρευνα που έγινε στο Γραφείο και στο σπίτι του στρατηγού ε.α. Χουρσίτ Τολόν, βρέθηκαν πολλά CD με πληροφορίες, που συγκέντρωνε ο ανωτέρω, σχετικά με το στρατηγό Μπουγιούκανιτ. Στους εν λόγω φακέλους καταγράφονται οι οικογενειακές σχέσεις του Μπουγιούκανιτ, οι φίλοι του, οι κινήσεις των λογαριασμών του, οι γνωματεύσεις υγείας τόσο για τον ίδιο όσο και τη σύζυγό του, η ακίνητη περιουσία του ιδίου και της οικογενείας του, ακόμη και τα φάρμακα που χρησιμοποιούσε.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται, ακόμη, ότι η οργάνωση Εργκενεκόν προέβη σε κινήσεις για την ανατροπή των ηγετών του CHP και MHP και την τοποθέτηση στη θέση τους δικών της ανθρώπων. Ακόμη, τονίζεται ότι και οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Ετζεβίτ, το 1977, και εναντίον του Οζάλ, το 1988, είναι πιθανό να έχουν γίνει από την ίδια οργάνωση.

Με το νέο κατηγορητήριο ζητείται τρεις φορές ισόβια κάθειρξη [από 87 χρόνια μέχρι 154 χρόνια] για το στρατηγό ε.α. Τολόν και τρεις φορές ισόβια κάθειρξη [από 95 έως 175 χρόνια] για τον στρατηγό ε.α. Ερουϊγκούρ.

Τονίζεται ότι ο Ερουϊγκούρ, πρώην Διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, και ο στρατηγός ε.α. Χουρσίτ Τολόν, πρώην Διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, κατηγορούνται για τα εξής:
• Σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης και διοίκηση αυτής.
• Απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδιση άσκησης των καθηκόντων της.
• Πρόκληση επανάστασης εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
• Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή παρεμπόδισης άσκησης των καθηκόντων της.
• Υποκίνηση βομβιστικής επίθεσης στο Συμβούλιο Επικρατείας και στην εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο ταξίαρχος ε.α. Λεβέντ Ερσόζ κατηγορείται:
• Για διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.
• Για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδισης αυτής στην άσκηση των καθηκόντων της.
• Για υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
• Για απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή παρεμπόδισης της άσκησης των καθηκόντων της.
Για τον Ερσόζ ζητείται δις ισόβια κάθειρξη.

Ο επικεφαλής της εφημερίδας Cumhuriyet στην Άγκυρα, Μουσταφά Μπαλμπάι, κατηγορείται:
• Ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.
• Για ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδιση αυτής στην άσκηση των καθηκόντων της.
• Για υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
• Για απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή παρεμπόδισης της άσκησης των καθηκόντων της.
Για τον Μπαλμπάι ζητείται ισόβια κάθειρξη.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, Σινάν Αϊγκιούν, κατηγορείται:
• Ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.
• Για ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδιση αυτής στην άσκηση των καθηκόντων της.
• Για υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
• Για απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή παρεμπόδισης της άσκησης των καθηκόντων της.
Για τον Αϊγκιούν ζητείται δις ισόβια κάθειρξη.

Ο δημοσιογράφος Τουντζάι Οζκάν, κατηγορείται
• Ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.
• Για ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδιση αυτής στην άσκηση των καθηκόντων της.
• Για υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
• Για κατάργηση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή παρεμπόδιση της άσκησης των καθηκόντων της.
• Για εξασφάλιση μυστικών εγγράφων σχετικά με την ασφάλεια του κράτους.

Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΡ, Τουρχάν Τσομέζ, κατηγορείται:
• Για ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή παρεμπόδιση αυτής στην άσκηση των καθηκόντων της και
• Ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Για τον Τσομέζ, ζητείται ισόβια κάθειρξη.

Ο συνταγματάρχης ε.α. Αρίφ Ντογάν, που λέγεται ότι είναι από τους ιδρυτές της JΙΤΕΜ, κατηγορείται:
• Ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.
• Για εμπόριο ναρκωτικών και διεγερτικών ουσιών.
• Για αγορά, μεταφορά και διατήρηση όπλων και σφαιρών.
Για τον Ντογάν ζητείται ποινή φυλάκισης 28 ετών.

Ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης Αντίλ Σερντάρ Σατσάν κατηγορείται:
• Ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.
• Για ανακοίνωση μυστικών πληροφοριών.
Για τον Σατσάν ζητείται ποινή φυλάκισης 2 ετών.

Η σύζυγος του Αντιπροέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Οσμάν Πακσούτ, Φερντά Πακσούτ, κατηγορείται:
• Για ενσυνείδητη και ηθελημένη παροχή βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.
Για την Φερντά Πακσούτ ζητείται ποινή φυλάκισης 7 ετών.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΔΥΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΩΣ «ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Η ε/φ LE MONDE δημοσιεύει στο θέμα εκτενή ανταπόκριση από την Κων/πολη υπό τον τίτλο «Δύο Τούρκοι στρατηγοί κατηγορούνται για υποκίνηση τεσσάρων πραξικοπημάτων». Η δικαιοσύνη αποδίδει σε άλλα 56 άτομα κατηγορίες για συμμετοχή στη συνωμοσία Εργκενεκόν, διαβάζουμε στον υπότιτλο του κειμένου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του γενικού εισαγγελέα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες, οι δώδεκα βασικοί κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην εν λόγω υπόθεση αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης. Μεταξύ αυτών και δύο απόστρατοι στρατηγοί, ο πρώην αρχηγός της χωροφυλακής Sener Eruygur και ο Hursit Tolon. Κατά την Εισαγγελία, ο πρώτος εξ αυτών και πρόεδρος της ένωσης για την σκέψη του Αττατούρκ, εμπλέκεται και στην διοργάνωση των μαζικών «λαϊκών» διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα το 2007 με σκοπό την αποτροπή της εκλογής του Αμπτουλλάχ Γκιούλ στο προεδρικό αξίωμα.

Επισημαίνοντας την ταχεία εξέλιξη των ερευνών και ανακρίσεων σε σχέση με το δίκτυο Εργκενεκόν, ο δημοσιογράφος καταγράφει επίσης την ανάμιξη σε αυτό στελεχών της Jitem, ειδικής υπηρεσίας της τουρκικής χωροφυλακής επιφορτισμένης με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη ΝΑ Τουρκία και η οποία συγκεντρώνει τις «υποψίες για το θάνατο αρκετών χιλιάδων Κούρδων από το 1988 και εξής» -γίνεται αναφορά και σε απειλές κατά της ζωής του δολοφονηθέντος τελικά Χραντ Ντινκ από τον ιδρυτή της Jitem, πρώην στρατηγό Veli Kucuk.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η επιχειρούμενη αυτή «σάρωση» μαρτυρά «εξασθένιση του στρατού», ο οποίος «εξαναγκάζεται να υποβληθεί στη δικαστική διαδικασία». Οι δε διαιρέσεις στους κόλπους του αναδύονται στην επιφάνεια, καθώς δύο πρώην αρχηγοί του γενικού επιτελείου δήλωσαν ότι δέχονται να καταθέσουν ως μάρτυρες στη δίκη για την υπόθεση Εργκνεκόν σε περίπτωση που τους ζητηθεί, καταλήγει το κείμενο.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


Λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, ο Π/Θ Ερντογάν, μιλώντας χθες σε οπαδούς του κόμματός του στο Τσανκιρί, εξήγγειλε νέο πακέτο οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ σε έπιπλα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιομηχανικό και γραφειακό εξοπλισμό, από 18% σε 8%, και για διάστημα τριών μηνών. Ασκώντας κριτική, τα αντιπολιτευτικά φύλλα επισημαίνουν ότι τα μέτρα έρχονται πολύ αργά, ότι ο Τούρκος Π/Θ για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήθελε να δει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεις στην Τουρκία και ότι το συγκεκριμένο πακέτο δεν προβλέπει τίποτε για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Ο Τύπος σήμερα δίνει ευρεία προβολή στην αποδοχή, χθες, του δεύτερου κατηγορητηρίου για την Εργκενεκόν από το αρμόδιο δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε λίγες μόνο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου. Στο δεύτερο κατηγορητήριο, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βασίζεται κυρίως στα ημερολόγια του ναύαρχου ε.α. Ορνέκ και του δημοσιογράφου της Cumhuriyet Μπαλμπάι, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατηγορίες εναντίον 56 ατόμων, με πρώτους τους Τολόν και Ερουϊγκούρ, για εξύφανση πραξικοπημάτων και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, για σχέδια παρέμβασης στα πολιτικά κόμματα και στη δικαιοσύνη, για προετοιμασίες δολοφονιών γνωστών προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου, αλλά και για διάπραξη αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου, όπως η διακίνηση ναρκωτικών.


Read more...

Επιστολή Ταλάτ στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μ. Α. Ταλάτ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, διασαφηνίζοντας τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς επί των ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο. Στην επιστολή του ο κ. Ταλάτ επισήμανε ότι δυο από τις έξι έδρες που παραχωρήθηκαν για την Κύπρο ανήκουν στους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν κενές, μέχρις ότου βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Ταλάτ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να παραχωρηθεί στους Τουρκοκύπριους τουλάχιστον μια θέση παρατηρητή στο Ευρωκοινοβούλιο. Επέκρινε την ελληνοκυπριακή διοίκηση για το ότι κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους που θέλουν να ασκήσουν την ψήφο τους στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου ή να γίνουν υποψήφιοι για τις 6 έδρες, να εγγραφούν στη Νότια Κύπρο.


Read more...

Σαρώνει ο Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις


Σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος προβλέπει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού NTV, καθώς ένας στους δυο Τούρκους ψηφοφόρους δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον υποψήφιο δήμαρχο του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το (ΑΚΡ) συγκεντρώνει την προτίμηση του 51,8% των ερωτηθέντων και ακολουθεί το Ρεπουμπλικανό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ με 22,9%.

Να σημειωθεί πως το σύνολο του τουρκικού Τύπου δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού η εταιρεία που ανέλαβε τη διεξαγωγή της είναι εκείνη που το 2007 προέβλεψε επακριβώς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής έχει προσλάβει χαρακτήρα βουλευτικών εκλογών, ακόμη και χαρακτήρα δημοψηφίσματος και, σύμφωνα με Τούρκους σχολιαστές, όλοι οι παράγοντες εξουσίας στην Άγκυρα, κατά το σχεδιασμό των μελλοντικών κινήσεών τους θα λάβουν σοβαρά υπόψη τούς νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν από την εκλογική αναμέτρηση.

Read more...

Το τουρκικό παρακράτος διακινητής ηρωίνης


Άφωνη παρακολουθεί η τουρκική κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις του εισαγγελέα της υπόθεσης Ergenekon, όπου στρατηγοί, ανώτατοι κρατικοί παράγοντες, αλλά και η πρωθυπουργός της χώρας εμπλέκονται στην διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων ηρωίνης . Η εφημερίδα Milliyet στην ηλεκτρονική της σελίδα αναφέρει ότι στον Η/Υ του κατηγορουμένου για την υπόθεση Ergenekon, προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκύρας, Σινάν Αγκούν, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν κείμενο αναφορικά με διακίνηση μέσω Τουρκίας, μεγάλης ποσότητας ηρωίνης από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Σύμφωνα με το κείμενο- αξιολόγηση, στην πρωθυπουργό της χώρας Τανζού Τσιλέρ,προτείνεται η μεταφορά μεγάλης ποσότητας ηρωίνης μέσω Τουρκίας έναντι 20 δις δολ. Η εφημερίδα Milliyet σημειώνει πως αυτό που συζητείται χρόνια στο παρασκήνιο περί συμμετοχής του κράτους στη διακίνηση εμπορίας ναρκωτικών, τώρα αντανακλάται στο κατηγορητήριο της Ergenekon.Ήδη ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων απήγγειλε και την κατηγορία για διακίνηση ναρκωτικών σε δυο στρατηγούς. Πρόκειται για τον πρώην Αρχηγό της Στρατιάς Αιγαίου, Χουρσίτ Τολόν, και τον πρώην Αρχηγό της Στρατοχωροφυλακής, Σενέρ Ερεγκούρ.

Read more...

Η Άγκυρα δεν θέλει τον Rasmussen για Γ.Γ. του ΝΑΤΟ


Σύμφωνα με δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως η ισπανική ABC (25.3.2009) και η τσεχική Pravo (26.3.2009), η Τουρκία δεν επιθυμεί την προώθηση της υποψηφιότητας του Δανού Πρωθυπουργού Anders Fogh Rasmussen στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αντίθετα με την Ουάσιγκτον, η οποία κάνει τα πάντα για να την επιτύχει.

Στην ισπανική εφημερίδα αναφέρεται ότι τον Rasmussen χαρακτήρισε "προβληματικό άνδρα για την Τουρκία" το στέλεχος του ΑΚΡ και βουλευτής Suat Kiniklioglu, που έχει τονίσει ότι ο Δανός πρωθυπουργός "δεν σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις ιερές αξίες της Τουρκίας". Είναι γνωστό ότι ο Rasmussen στο ζήτημα που είχε ανακύψει με τα σκίτσα του Μωάμεθ είχε ταχθεί υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Επιπλέον, η Δανία είναι αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τσεχική εφημερίδα, αντίστοιχα, σημειώνεται ότι ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά τον Rasmussen και τους Δανούς αντιπαθείς στην Άγκυρα είναι το γεγονός ότι από την Κοπεγχάγη εκπέμπει κουρδικός δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος υποστηρίζει την πολιτική του ΡΚΚ για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Τέλος, στη γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Άγκυρα, στην οποία σημειώνεται:
"Για πρώτη φορά η Τουρκία τάχθηκε επίσημα κατά της ανάληψης των καθηκόντων του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ από τον Δανό Πρωθυπουργό Α.Φ.Ρασμούσεν. Αιτία αυτής της αντίθεσης είναι η θέση την οποία πήρε ο Ρασμούσεν υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στο ζήτημα που προέκυψε από τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκαν το 2006 σε δανέζικη εφημερίδα. Επίσης, για την Άγκυρα ένας άλλος λόγος είναι η αντίδραση του Ρασμούσεν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, καθώς και η «προβληματική» στάση του στο ζήτημα της δράσης του ΡΚΚ.
Όπως τόνισε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Suat Kiniklioglu, "ο Ρασμούσεν παραβίασε επανειλημμένα τις αξίες και το θρησκευτικό αίσθημα της Τουρκίας". Καλύτερος υποψήφιος για το αξίωμα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είναι κατά την Τουρκία ο Καναδός υπουργός Άμυνας Peter Mackkay.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι "η απόφαση λαμβάνεται συνήθως με ομοφωνία από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Αν όλα τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη συμφωνήσουν για τον θεωρούμενο "φαβορί" Φ. Ρασμούσεν, η Τουρκία θα δυσκολευθεί να φέρει αντίρρηση γι’ αυτόν. Ταυτόχρονα ο Νορβηγός ΥΠΕΞ Jonas Gahr Store με δηλώσεις του στο Όσλο τόνισε ότι ο μέλλων αρχηγός της στρατιωτικής συμμαχίας καταλαβαίνει Νορβηγικά. Οι Δανοί και οι Νορβηγοί μπορούν κατά περίπτωση να κατανοήσουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα", καταλήγει το δημοσίευμα.

Read more...

Το ΑΚΡ σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις


Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρίσκεται σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στη ΡΑΝΤΙΚΑΛ και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων KONDA στο διάστημα μεταξύ 14 και 15 Μαρτίου και στην οποία συμμετείχαν 7.615 Τούρκοι πολίτες, το ΑΚΡ φαίνεται να συγκεντρώνει το 47,9% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ακολουθεί με 23,5% και το ακραίο εθνικιστικό κόμμα MHP συγκεντρώνει το 14,3% των προτιμήσεων των Τούρκων πολιτών.

Όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Ινστιτούτου KONDA που διεξήχθησαν την προεκλογική περίοδο των γενικών εκλογών του 2007, ήταν πιο κοντά στα τελικά αποτελέσματα.
Μία άλλη δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία A&G, στην οποία συμμετείχαν 5.412 Τούρκοι πολίτες, δείχνει ότι το ΑΚΡ συγκεντρώνει 39,8% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, το CHP 26,4% και το MHP 15,7%.
Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΡ είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του 2007 το 46,6% των ψήφων, το CHP 20,88% και το ΜΗΡ 14,27%.

Read more...

Επιφυλάξεις των Κούρδων για τη Σύνοδο στο Αρμπίλ


Τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα στην Τουρκία διατυπώνουν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο για το Κουρδικό που προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στο Αρμπίλ, υπογραμμίζοντας ότι το κουρδικό ζήτημα δεν συνδέεται με τη διάλυση και τον αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ. Όπως υπογραμμίζουν πολιτικοί του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), η Σύνοδος η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει εκπροσώπους των Κούρδων από διαφορετικές χώρες επικεντρώνεται κυρίως στο ΡΚΚ και όχι συνολικά στη λύση του κουρδικού προβλήματος.

Στην περίπτωση που η Σύνοδος περιοριστεί στο ζήτημα του ΡΚΚ, θα προκληθεί χάος και εμείς δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σ' αυτό, δήλωσε στη HURRIYET DAILY NEWS ο αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DTP, Σελαμπατίν Ντεμιρτάς. Επέκρινε την προσέγγιση του Ιρακινού Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι το ΡΚΚ θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα ή να εγκαταλείψει το Ιράκ, λέγοντας και ότι δεν είναι δυνατόν να τεθούν στην Οργάνωση μόνο αυτές οι δύο επιλογές. Εάν παρουσιάσετε αυτές τις δύο επιλογές, μία τρίτη θα κάνει την εμφάνισή της: το ΡΚΚ θα τις απορρίψει και θα συνεχίσει την αντίσταση, αυτό σημαίνει συγκρούσεις και το DTP δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την προσφορά, πρόσθεσε. Τόνισε δε στη συνέχεια ότι εάν γίνει επεξεργασία δημοκρατικών λύσεων, τότε το ΡΚΚ μπορεί να καταθέσει τα όπλα. Όπως είπε, σ' αυτές τις λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται: γενική αμνηστία στην Τουρκία, η ενσωμάτωση διατάξεων για την προστασία των διαφορετικών ταυτοτήτων και πολιτισμών στο τουρκικό σύνταγμα, καθώς επίσης η δημοκρατική αυτονομία.
Ο κ. Ντεμιρτάς επέστησε την προσοχή στο στόχο της Συνόδου που είναι η ανάγκη να καθοριστούν και να γίνει επεξεργασία λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι που ζουν σε διάφορες χώρες στη Μέση Ανατολή. Επεσήμανε ότι το DTP θα υποστηρίξει μία Σύνοδο που σκοπεύει να λύσει προβλήματα, αλλά απορρίπτει αυτήν που ετοιμάζεται στο Αρμπίλ, γνωστή και ως σχέδιο των ΗΠΑ που έχει ως κεντρικό στόχο τη διάλυση του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της HURRIYET DAILY NEWS, κανένα από τα φιλοκουρδικά κόμματα στην Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής προσκληθεί στη Σύνοδο, αν και θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, αναφέρει ότι το ΡΚΚ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει από την Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Βορείου Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε χθες. Ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμα εάν το ΡΚΚ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και δήλωση του βουλευτή του ΑΚΡ στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, Ιχσάν Αρσλάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι όσοι επιθυμούν να λύσουν το κουρδικό πρόβλημα δεν μπορούν να αγνοήσουν το DTP, το ΡΚΚ ή τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Read more...

Το ΣτΕ συνιστά σε Ελλάδα και Τουρκία να μεταχειρίζονται τις θρησκευτικές τους μειονότητες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα


Στο πλαίσιο της έγκρισης έκθεσης με τίτλο «Ανεξιθρησκία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη (ανατολική Ελλάδα)», η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδρίασε προχθές στο Βερολίνο, συνέστησε στην Ελλάδα και την Τουρκία «να μεταχειρίζονται τις θρησκευτικές τους μειονότητες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μεταχειρίζονται όλους τους πολίτες τους που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αντί να επικαλούνται την «αμοιβαιότητα» που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ως επιχείρημα για την άρνηση εφαρμογής ορισμένων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναγνώρισε ότι το ζήτημα αυτό έχει «πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση».
Σε προσχέδιο Απόφασης, η επιτροπή αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν επανειλημμένα επικαλεστεί την αρχή της αμοιβαιότητας προκειμένου να αιτιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τα δικαιώματα που διασφαλίζει η Συνθήκη της Λωζάνης στις εν λόγω μειονότητες. Χαρακτηρίζει δε την πολιτική αυτή «αναχρονιστική» και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να διακυβεύσει την εθνική συνοχή των δύο χωρών.
Πάντως, επικροτεί την «διαφαινόμενη ευαισθητοποίηση των αρχών των δύο χωρών, οι οποίες κατέδειξαν τη δέσμευσή τους να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη αυτών των μειονοτήτων».
Τέλος, οι βουλευτές καλούν τις δύο κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την «ελευθερία εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού» και να προβούν σε σειρά τροποποιήσεων της πολιτικής τους σε θέματα μειονοτήτων, εκπαίδευσης και θρησκείας.

Read more...

Την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του τύπου τόνισε ο Μπαρόζο στον Γκιούλ


Την ανάγκη της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την ώρα που υποδεχόταν τον Αμπντουλάχ Γκιούλ στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ. "Ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου είναι μία σημαντική αξία για εμάς. Είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης σεβασμός αυτού του βασικού και θεμελιώδους δικαιώματος", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση του μεγαλοεκδότη Αϊντίν Ντογάν, ο οποίος έπεσε θύμα της τουρκικής κυβέρνησης και της προσπάθειας της να σταματήσει την δημοσιοποίηση επικριτικών άρθρων.

Λίγο μετά, ο Αϊντίν Ντογάν αναγκάστηκε να πληρώσει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια για φορολογικές ατασθαλίες. "Σεβόμαστε πλήρως τα ζητήματα που αφορούν στους φόρους. Την ίδια ώρα όμως εξέφρασα την ανησυχία μου για την απόφαση που θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό και την απόλυτη ελευθερία του Τύπου", τόνισε ο κ. Μπαρόζο. Παρόλα αυτά, συνεχάρη την Τουρκία για την απόφαση της να επιτρέψει την λειτουργία ενός 24ωρου κουρδικού καναλιού. Από την πλευρά του ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι η συζήτηση με τον κ. Μπαρόζο ήταν περιεκτική και έγινε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε μία ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο.

Read more...

Συνάντηση Γκιούλ-Μπαρόζο


Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζήτησε από την Τουρκία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στις Βρυξέλλες, κατά την οποία συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της χώρας. Ειδικότερα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ προχωρούν, υπενθυμίζοντας ότι ως σήμερα έχουν ανοίξει 10 κεφάλαια.

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε την ελπίδα, ως τον Ιούλιο, δηλαδή επί Τσεχικής Προεδρίας, να ανοίξουν ακόμη δύο κεφάλαια για την Τουρκία. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή επιθυμεί να ανοίξει και το κεφάλαιο ενέργεια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση συναντά κάποιες δυσκολίες στο Συμβούλιο των κρατών μελών. Σε γενικές γραμμές, ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει βήματα προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις κυρίως στον τομέα της δημοκρατίας, όπως είναι η ίση μεταχείριση των δύο φύλων, και στην κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως οι θρησκευτικές ελευθερίες, η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι σήμερα υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για την επίλυσή του. Δήλωσε, όμως, ότι είναι ένα θέμα που «επισκιάζει» τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, καθώς και της ΕΕ, να υπάρξει συνολική επίλυση του Κυπριακού. «Αυτό θα ήταν μια ιστορική στιγμή» για την Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα δείξουν τη βούληση και να συνεργαστούν, ώστε να βρεθεί λύση. Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις

Read more...

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ εξηγεί τον χαρακτηρισμό "Κουρδιστάν"


"Εγώ είπα πως στο εσωτερικό του Ιράκ υπάρχει μια τοπική Κουρδική διοίκηση με το δικό της σύνταγμα"

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, είπε τον τελευταίο λόγο στην αντιπαράθεση που προέκυψε με τον χαρακτηρισμό "Κουρδιστάν".

"Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο" δήλωσε ο κος Γκιούλ και εξήγησε ότι αναφέρθηκε στην τοπική Κουρδική διοίκηση σχηματισμένη βάσει συντάγματος στο εσωτερικό του Ιράκ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι την τελευταία περίοδο διανύθηκαν σημαντικές αποστάσεις σε ιδιαίτερα δύσκολα θέματα λέγοντας κατά λέξη "Δεν υπάρχει λόγος για

Ο κος Γκιούλ έκανε την επεξηγητική δήλωση σχετικά με την είδηση αυτή που δημιούργησε σοβαρή αντιπαράθεση στην Τουρκία, κατά την επιστροφή του από Βαγδάτη.

"Εγώ βασικά δεν χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση που λέτε. Αλλά όπως το λέω εδώ, είναι γεγονός πως η Τουρκία είναι η χώρα που αποδίδει την μεγαλύτερη σημασία στην ενότητα και ακεραιότητα του Ιράκ. Και στο εσωτερικό του Ιράκ υπάρχει μια τοπική Κουρδική διοίκηση με το δικό της σύνταγμα. Αυτό είπαμε. Είχα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό τους. Αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά πράγματα".

Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες αντιπαραθέσεις μπορούν να βλάψουν και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και τις διεθνείς σχέσεις.

Ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία της σύναψης σχέσης με την περιφερειακή διοίκηση στο βόρειο Ιράκ για να πει τα παρακάτω.

"Εκείνοι έχουν την δική τους τοπική Κουρδική διοίκηση στα βόρεια του Ιράκ με την οποία έχουμε σχέσεις. Βέβαια είναι πολλά αυτά που περιμένουμε για την εκκαθάριση της περιοχής από την τρομοκρατία αφού εκεί υπάρχει παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτή ακριβώς είναι η φύση της συνεργασίας που έχουμε. Θέλω έτσι να το γνωρίζουν και να το βλέπουν όλοι".

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό του Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί. Ο Μπαρζανί δέχθηκε τελικά να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, μετά από παράκληση των ΗΠΑ και αφού ο Α. Γκιούλ, έκανε πολλές αναφορές στο «Κουρδιστάν».

Ο Μπαρζανί μετά την συνάντηση του με τον Γκιούλ όπου συζητήθηκε το θέμα της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ είπε ότι η αμνηστία θα βοηθήσει στην επίλυση στο ζήτημα αυτό. Από την άλλη ο Γκιούλ σημείωσε το εξής: "η αμνηστία είναι δικό μας ζήτημα, δεν το συζητάμε με άλλους". Το κλίμα στην συνάντηση ήταν ψυχρό.

Ο Γκιούλ σε υψηλούς τόνους δήλωσε στον Μπαρζανί, πως «Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα στο ζήτημα της τρομοκρατίας». Τονίζοντας πως, «Δεν θα υπάρχουν όρια στη συνεργασία μας όταν εξαφανιστεί το ΡKΚ».

Read more...

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΧΙΛΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Η Τουρκία θα είναι ο προορισμός της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Άγκυρα, ταξίδι που τελικά αποδείχθηκε επίσκεψη-προπομπός για την προετοιμασία της επίσκεψης Ομπάμα, με τρόπο μάλιστα που έδειξε για ποιον λόγο οι Αμερικανοί είναι αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο.

Πολλοί ήταν αυτοί που έψαχναν, και ψάχνουν ακόμη μάλιστα, τα μηνύματα και τις ειδήσεις από το μονοήμερο ταξίδι της κυρίας Κλίντον στην Άγκυρα στις 7 Μαρτίου. Τι ζήτησε από την Άγκυρα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, για τη Μέση Ανατολή, τι θα πει για το Κυπριακό και άλλα παρόμοια. Τίποτε από όλα αυτά δεν είχε σημασία και ουσία, πράγμα που μπορεί να επιβεβαιωθεί και με αυτό που είπε ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν μετά τις συνομιλίες. «Συζητήσαμε ακόμη και θέματα της Κορέας» είπε ο κ. Μπαμπατζάν. Και ενώ όλοι κουφαίνονταν από την πλούσια αυτή ατζέντα του αμερικανοτουρκικού διαλόγου, η εικόνα ήταν απλή.
Όσο συμβολικό ήταν αυτό που είπε η κυρία Κλίντον ότι συζητήθηκε «και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη», τόσο συμβολικό ήταν και το υπόλοιπο μέρος της ατζέντας. Από το 1991 εργάζομαι στην Τουρκία ως ανταποκριτής και δεν θυμάμαι να έχει περάσει χρονιά χωρίς να συζητήσουν οι Αμερικανοί με τους Τούρκους το θέμα της Χάλκης! Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η κυρία Κλίντον στην Τουρκία, αλλά και ο απόηχος των επαφών της, δείχνουν άλλα πράγματα. Δείχνουν ότι επρόκειτο για μία επίσκεψη στο πλαίσιο της «επιχείρησης» που αντικατοπτρίζει και η εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ. Η οικοδόμηση της νέας εικόνας των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιας εικόνας που θα φέρει ομοιότητες με την εικόνα που είχαν οι Αμερικανοί την εποχή του συζύγου της κυρίας που επισκέφθηκε την Τουρκία. Διότι από την Ουάσιγκτον που ζητούσε συγγνώμη για τα αμερικανοκίνητα πραξικοπήματα –επί Κλίντον–, καταλήξαμε σε μια Ουάσινγκτον που κάνει ό,τι θέλει και θέλει ό,τι τις κατεβαίνει, αδιαφορώντας για την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η περίπτωση της Τουρκίας στο όλο θέμα είναι ξεχωριστή διότι σημαντικός δείκτης της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή ήταν τα τελευταία χρόνια η αλματώδης αύξηση του αντιαμερικανισμού στους κόλπους του τουρκικού λαού.
«Η Τουρκία είναι ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή», «μπορεί να προσφέρει πολλά στις χώρες της περιοχής» και άλλα παρόμοια ήταν αυτά με τα οποία η κυρία Κλίντον χάιδεψε το γόητρο των Τούρκων, είτε κυβερνητικοί είναι αυτοί είτε λαός, ή ισλαμιστές ή κεμαλιστές.
Στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε σε τουρκικά ΜΜΕ αξιοποίησε στο έπακρο όλο το προσωπικό υπόβαθρο που απέκτησε καθώς ήταν μάρτυρας της πορείας της γενιάς της αμφισβήτησης στις ΗΠΑ. Η ευαισθησία που πρόβαλε σε θέματα για το παιδί και τη γυναίκα ήταν τελικά πολύ πιο ουσιαστικά από τα όσα πολιτικά παχιά λόγια χρησιμοποίησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπαμπατζάν.
Με άλλα λόγια η κυρία Κλίντον πραγματοποίησε ένα πέρα για πέρα επιτυχημένο ταξίδι. Ο κ. Ομπάμα απλώς περίπατο θα κάνει τώρα στην Τουρκία στις αρχές Απριλίου, στον δρόμο που χάραξε η πρώην αντίπαλός του και σημερινή υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος σαφώς και δεν θα μπορούσε να εντυπωσιάσει, όσο το έκανε η κυρία Κλίντον, με δεδομένες και τις μνήμες από τις συμπάθειες που είχε αποκτήσει στην Τουρκία ο σύζυγός της ως πρόεδρος.
Από εδώ και πέρα ξεκινά η ατζέντα, η οποία πράγματι είναι πλούσια. Η Τουρκία είναι σημαντικό σημείο αναφοράς των Αμερικανών και για το Ιράκ και για το Αφγανιστάν. Μέση Ανατολή, Γεωργία και γενικότερα Καύκασος και Αρμενία, είναι άλλα σημαντικά θέματα. Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά μάλλον είναι παράπλευρα θέματα στη φάση αυτή.
Φυσικά υπάρχει και η συζήτηση αν το πλαίσιο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι στρατηγική συμμαχία ή συνεργασία. Έννοιες πολύ διαφορετικές. Ο ορισμός του σάκου όμως προκύπτει από το είδος και τον αριθμό των απιδιών που περιέχει. Προς το παρόν υπάρχει η ατζέντα. Από τον τρόπο με τον οποίο η ατζέντα αυτή θα γίνει σάκος, θα προκύψει και ο νέος ορισμός των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Βλέπετε η διεθνής διπλωματία, ειδικά στην περιοχή αυτή, δεν είναι στατική. Και η Τουρκία βρίσκεται σε αυτή την περιοχή. Το αν και κατά πόσο θα γίνει επίκεντρο, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο του σάκου.
Σαφώς η Άγκυρα δεν είναι η μοναδική παράμετρος. Εκτός από τη σύγκρουση και τον συνδυασμό συμφερόντων που ανακύπτουν συνεχώς στην περιοχή, υπάρχουν και άλλοι πρωταγωνιστές. Πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα όταν αξιώνεις να γίνεις παράγοντας σε έναν χώρο με ζητήματα και χώρες υπό πλοκή. Εκεί, το περιεχόμενο του σάκου, από απίδια μπορεί να γίνει ξαφνικά… αβγά.

Read more...

Μετά τις εκλογές θα δοθεί έμφαση στην ενταξιακή διαδικασία


NTV
(23/3/2009)

Η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. μετά τις δημοτικές εκλογές. Στόχος είναι η ενίσχυση της θεσμικής δομής της Γενικής Γραμματείας για θέματα Ε.Ε. στην Τουρκία και η διοργάνωση διαφόρων διαλέξεων.

Έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θεσμικής δομής της Γ.Γ. για θέματα Ε.Ε. θα ετοιμαστεί σχετικός νόμος και θα συσταθεί Δ/νση Επικοινωνίας για την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Τουρκία, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ένταξης της χώρας.

Μετά τις δημοτικές εκλογές, μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν η τροποποίηση του Συντάγματος, οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαστική Εξουσία και οι αλλαγές όσον αφορά τον αγώνα κατά των ατασθαλιών.

Με τα βήματα αυτά και την εξήγησή τους στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να δοθεί απτή απάντηση στις επικρίσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες «στην Τουρκία έχουν σταματήσει οι μεταρρυθμίσεις». Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς αναμένεται εντός του Μαΐου να επισκεφθεί 10 χώρες-μέλη της Ε.Ε..

Στο μεταξύ, η ομάδα παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων, που είχε συσταθεί όταν ήταν Τ/ΥΠΕΞ ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας Γκιούλ, θα συνέρχεται κάθε δύο μήνες για την αξιολόγηση των βημάτων στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος της Ε.Ε..

Read more...

Διαβάστε μετά προσοχής αυτό το άρθρο


Τις πρώτες 24 ώρες, όχι τις πρώτες 100 μέρες
Του Σενέρ Λεβέντ
Ο άνθρωπος είναι, λέει, πολεμιστής της "Ειρηνευτικής Επιχείρησης" του 1974. Τέλειωσε ο πόλεμος. Μοιράστηκε το νησί. Του άρεσε η Κύπρος. Και έμεινε εδώ. Βρίσκεται εδώ για 35 χρόνια δηλαδή. Είναι πολίτης τόσο της Τουρκίας όσο και της ΤΔΒΚ. Τώρα κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής. Το Κόμμα Πολιτική για το Λαό (ΗIS) διαθέτει 23 υποψηφίους από την Τουρκία. Και είναι ένας από αυτούς. Αφού άκουσε την ομιλία του Ιζέτ Ιζτζάν σε εκείνη την αίθουσα, σηκώθηκε και ζήτησε απ' όλους μας λογαριασμό λέγοντας: "Κλέψατε 35 χρόνια από τη ζωή μου!" Ουσιαστικά έπρεπε να του απαντήσουμε "Άι σιχτίρ", όπως είπε και ο δάσκαλος Αρίφ, αλλά ο Ιζτζάν που βρισκόταν στο βήμα συμπεριφέρθηκε πιο ευγενικά. "Κανείς δεν σας κρατάει εδώ με το ζόρι", του είπε.

Άλλαξε το κλίμα των εκλογών μετά τη συμμετοχή του Κινήματος Γιασεμί Κόμμα Ενωμένη Κύπρος σε αυτές. Πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές για το θεαθήναι που διεξάγονται από το 1976 αναφέρεται ότι η βόρεια Κύπρος βρίσκεται κάτω από την κατοχή της Τουρκίας. Λέγονται πράγματα που μέχρι τώρα δεν λέγονταν από τηλεοράσεως. Για πρώτη φορά ένα κόμμα ζητάει την ψήφο μόνο των Τουρκοκυπρίων και όχι αυτήν των εκ Τουρκίας. Χαλάει το παιχνίδι των υπολοίπων κομμάτων. Ταυτόχρονα όλα αυτά αποτελούν και απάντηση προς τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγνοούν τις πραγματικότητές μας. Διότι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ακόμη πως δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές κάτω από κατοχή. Έστω και αν το έχουν καταλάβει, μας κοροϊδεύουν. Από τη μια μας αποκαλούν "υποτελή διοίκηση της Τουρκίας" και από την άλλη επισκέπτονται στο νησί μας και συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία. Εύχονται καλή τύχη στα κόμματα που θεωρούν "υποστηρικτές της λύσης". Παίζουν το ρόλο τους σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο πληθυσμός μας κατέστη το ένα τρίτο του πληθυσμού που μεταφέρθηκε απ' έξω. Δεν λογαριάζουν καθόλου τις σαράντα χιλιάδες στρατό.
Με την κάθοδό του στις εκλογές, το Κίνημα Γιασεμί ρίχνει και τη μάσκα που φορούν αυτοί. Για να πω την αλήθεια, θα ήθελα να εμφανιστώ στην τηλεόραση με τον Όλι Ρεν και την Μέτλιτ Ρότε και να τους ρωτήσω το εξής: "Δεν ντρέπεστε να λέτε πως είναι δημοκρατικές οι εκλογές αυτές; Δεν κοκκινίζετε καθόλου όταν λέτε τέτοια πράγματα;"
Τώρα όλοι ρωτάνε συνεχώς "τι θα κάνετε τις πρώτες 100 μέρες αν ανέλθετε στην εξουσία". Η ερώτηση αυτή ευφραίνει την καρδιά του ανθρώπου, έτσι δεν είναι; Αλλά πέστε ότι σας συνέβη αυτό που φοβάστε. Ξεσηκώθηκαν οι Τουρκοκύπριοι και όσοι έμειναν εδώ σήκωσαν κεφάλι όλοι μαζί. Και όλοι έβαλαν στο στήθος από ένα γιασεμί. Άστε κατά μέρος τις πρώτες 100 μέρες. Να σας πούμε τι θα κάνουμε τις πρώτες 24 ώρες. Άλλωστε τα ανέφερε αυτά και ο Ιζέτ Ιζτζάν σε εκείνο το πρόγραμμα που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Κατά τις πρώτες 24 ώρες θα κάνουμε πέντε συναντήσεις με πέντε κέντρα εξουσίας. Τον πρέσβη της Τουρκίας, το Διοικητή των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου, το Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας, το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Υπουργό Εσωτερικών. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι συνομιλητές μας.
Θα πούμε το εξής στον πρέσβη της Τουρκίας: "Εσείς εδώ είστε πρέσβης μιας χώρας εγγυήτριας δύναμης και οι αρμοδιότητές σας περιορίζονται μόνο σε αυτό. Δεν μπορείτε να αναμειγνύεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Αν βγείτε εκτός των αρμοδιοτήτων σας θα σας διώξουμε από τη χώρα. Αυτή η χώρα είναι δική μας και εμείς θα τη διοικήσουμε".
Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: "Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο 650 στρατιώτες μπορεί να διατηρεί στο νησί. Ενόσω διατηρείτε 40 χιλιάδες στρατό είστε κατοχική δύναμη". Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: "Ο στρατός των Δυνάμεων Ασφαλείας είναι τουρκοκυπριακός. Εσείς είστε ένας στρατηγός από την Τουρκία επικεφαλής του στρατού αυτού. Απαλλάσσεστε των καθηκόντων σας και στη θέση σας διορίζουμε έναν Τουρκοκύπριο διοικητή. Επιπλέον, καταργούμε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και περνάμε στον επαγγελματικό στρατό".
Στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πούμε το εξής: "Από 'δω και μπρος δεν γίνεται να κάθεσαι και να σηκώνεσαι με οδηγίες της Τουρκίας!" Στον Υπουργό Εσωτερικών θα πούμε: "Να μας παραδώσεις αμέσως τους καταλόγους με τον πληθυσμό και όσους κατέχουν την ιθαγένεια!"
Προς το παρόν αυτά. Κάντε υπομονή όμως. Υπάρχει και συνέχεια σε λίγο.
ΠΟΛΙΤΗΣ

Read more...

Πτώση ελικοπτέρου στην Τουρκία. Αγνοείται ο ηγέτης εθνικιστικού-ακροδεξιού κόμματος.


Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), Μουχσίν Γιαζιτζίογλου (στη φωτογραφία), είναι ανάμεσα στους πέντε επιβάτες του ελικοπτέρου που κατέπεσε σε ορεινή περιοχή μεταξύ Καραμάνμαρας και Γιοζγάτης. Οι επιβάτες του ελικοπτέρου μέχρι στιγμής (16:39) αγνοούνται, ενώ στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν 11 ελικόπτερα και 3.000 στρατιώτες και διασώστες.

Ο Mουχσίν Γιαζιτζίογλου ανήκει στη "θρυλική" γεννιά των Γκρίζων Λύκων της δεκαετίας του 1970, που συμμετείχαν σε δολοφονίες αριστερών φοιτητών. O Γιαζιτζίογλου διετέλεσε υπαρχηγός και αρχηγός της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları Genel Başkanı) και ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Γκρίζων Λύκων (Ülkücü Gençlik Derneği).
Μετά την επιβολή της δικτατορίας του Εβρέν (12 Σεπτεμβρίου 1980) συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές επί 7,5 χρόνια, χωρίς να του επιδικαστεί κάποια ποινή.
Ο Γιαζιτζίογλου ενεργοποιήθηκε στο Κόμμα Εθνικιστικού Μετώπου (MÇP) του Αρπασλάν Τουρκές, από το οποίο αποχώρησε το 1993, για να ιδρύσει το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (Büyük Birlik Partisi, BBP) του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.
Στις εκλογές του 2007 κατάφερε να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής, θέτοντας υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στο νομό Σεβάστειας.
Πρόσφατα, το όνομά του και η οργάνωση νεολαίας του κόμματός του αναμείχθηκε στη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ.
Ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πτώση του ελικοπτέρου, πιθανή απώλεια του Γιαζιτζίογλου βγάζει από τη μέση έναν πολύ σημαντικό δράστη-μάρτυρα των δολοφονικών ενεργειών που ενορχήστρωνε τόσα χρόνια το τουρκικό βαθύ κράτος.
Να σημειωθεί ο εκ των αρχηγών των παραστρατιωτικών-παρακρατικών μηχανισμών του τουρκικού κράτους, Αμπντουλλάχ Τσατλί, που σκοτώθηκε στο περιβόητο ατύχημα του Σουσουρλούκ, ήταν φίλος και συνεργάτης του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, τη δεκαετία του 1970, στην οργάνωση των Γκρίζων Λύκων.

Read more...

Εμπλέκουν και το Φανάρι στην «Εργκενεκόν»


ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ...
ΑΓΚΥΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Οικουμενικό Πατριαρχείο και ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα σημεία αναφοράς στο δεύτερο κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση «Εργκενεκόν» στην Τουρκία, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι από το υλικό που βρέθηκε κατά τις έρευνες σχετικά με τον στρατηγό ε.α. Σενέρ Ερουιγκουρ προκύπτουν στοιχεία σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στο κείμενο σχετικά με μια συνάντηση «αναφέρεται ότι με τα χρήματα ύψους 4-5 δισ. δολαρίων που διαθέτει το Πατριαρχείο Φαναρίου θα αποκτήσει η Κωνσταντινούπολη καθεστώς αυτονομίας, ενώ γίνεται λόγος για την υποστήριξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προς τις εργασίες του Πατριαρχείου να αποκτήσει δομή παρόμοια με αυτήν του Βατικανού. Αναφέρεται ότι το ταμείο που δημιούργησε ο Βαρθολομαίος μέσω του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ το χρησιμοποιεί ο Χουσεΐν Τσελίκ, ότι ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής Εντελμάν είχε ξεκινήσει σοβαρή εργασία για το θέμα αυτό στην αμερικανική πρεσβεία και ότι ήταν ενήμερος σχετικά με το ταμείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα εξασφάλιζε έτσι χρήματα».
Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου γίνεται αναφορά σε επιστολές που είχαν σταλεί στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, με υπογραφή «νέοι αξιωματικοί». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο παράδειγμα τέτοιας επιστολής, η οποία απευθυνόμενη στον Οζκιόκ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι επί της αρχηγίας του «...ξεπουλήθηκε η Κύπρος» και «...έγινε σύσταση στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης να εργάζονται για την Ελλάδα».
Τέλος, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μεταξύ των υλικών που περιλαμβάνονται στα cd τα οποία βρέθηκαν σε έρευνες σχετικά με την παρακρατική οργάνωση, βρέθηκαν έγγραφα και υλικά του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

Read more...

Συμμαχική απροθυμία στην τουρκική άσκηση


ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΗΠΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΒΛΑΒΕΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι στρατηγοί στην Τουρκία μετά την αποτυχία τους να βρουν συμμάχους στις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τη διακλαδική άσκηση «EGEMEN 2009» που ολοκληρώθηκε χθες.
Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, οι Τούρκοι στρατηγοί απέτυχαν να μετατρέψουν σεσυνεργούς τους τις ένοπλες δυνάμεις Βελγίου, Ολλανδίας, Βρετανίας και ΗΠΑ που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση. Σε όλη τη διάρκεια των 17 ημερών της άσκησης, οι δυνάμεις των χωρών αυτών ακολούθησαν κατά γράμμα τις ελληνικές θέσεις, χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε ούτε αβλαβής διέλευση πολεμικού πλοίου και χθες ένα από τα υποβρύχια που προβλεπόταν να είναι σε κατάδυση σε όλη την άσκηση, ακολουθώντας τον εθιμικό κανόνα, αναδύθηκε λόγο της εθνικής επετείου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στόχος της Τουρκίας ήταν να περάσουν όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες. Συγκεκριμένα, είχαν επιλέξει τομείς για αεροναυτικά γυμνάσια εντός του ελληνικού FIR, χωρίς να προβλέπεται κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Αμφισβητούσαν την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, αμφισβητούσαν τα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου και, τέλος, προέβαλλαν ως αποστρατιωτικοποιημένα όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Τουρκίας, από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ενημέρωσης προς όλες τις ηγεσίες των δυνάμεων. Σε στενή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προθέσεις της Τουρκίας και ζήτησε να τηρηθούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται στις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις αλλά και τους νόμους της Ελλάδας, όπως και τελικά έγινε.

Νέες παραβιάσεις
Το γεγονός φαίνεται να δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους Τούρκους στρατηγούς, που αμέσως μετά το τέλος της άσκησης ξεκίνησαν εκ νέου τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις στους Φούρνους και παραβάσεις και παραβιάσεις στο κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

Read more...

«Δεν λαμβάνουμε εντολές» διαμηνύει το PKK και απορρίπτει τον αφοπλισμό


Συνεχίζει τις επαφές ο Γκιουλ
Απορρίπτει το PKK το κάλεσμα που απηύθυνε ο Ιρακινός πρόεδρος στους αυτονομιστές αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα ή να φύγουν από τη χώρα. Συνεχίζει την επίσκεψη στο Ιράκ ο Τούρκος προέδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, πραγματοποιώντας την πρώτη συνάντηση Τούρκου ηγέτη με αξιωματούχο της κουρδικής περιφερειακήςκυβέρνησης...
«Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί δεν έχει τη δικαιοδοσία ή τη θέληση να εκστομίσει αυτά τα λόγια και εμείς δεν λαμβάνουμε εντολές από αυτόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αχμέντ Ντενίζ.

«Προειδοποιούμε δημοσίως τον Ταλαμπανί ότι τέτοιες δηλώσεις θα οδηγήσουν σε βαριές συνέπειες και πολλές από τις επιτυχίες των Κούρδων θα χαθούν» συνέχισε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Associated Press, χωρίς να δώσει περαιτέρω επεξηγήσεις.
Ο κουρδικής καταγωγής Τζαλάλ Ταλαμπανί έχει απευθύνει και στο παρελθόν εκκλήσεις στο PKK να καταθέσει τα όπλα, οι οποίες έχουν αγνοηθεί.
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ από πλευράς της έχει καταδικάσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, όμως είναι περιορισμένη ως προς την ικανότητά της να δράσει κατά των ανταρτών που εδρεύουν στο ημιοαυτόνομο Βόρειο Ιράκ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμπντουλάχ Γκιουλ -την πρώτη αρχηγού του τουρκικού κράτους στο Ιράκ σε διάστημα 33 ετών- η κεντρική κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση σχετικά με άμεσα σχέδια ανάληψης δράσης κατά του PKK.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε την Τρίτη την πρώτη στα χρονικά συνάντηση Τούρκου ηγέτη με αξιωματούχο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν που απολαμβάνει ντε φάκτο αυτονομίας από το 1991.
Σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της περιφερειακής κυβέρνησης, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει «καθαρή θέση» εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών που χρησιμοποιούν το Ιράκ ως βάση για να εξαπολύουν επιθέσεις στην Τουρκία.
«Του είπα [του Μπαρζανί] με σαφή τρόπο ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα στρατόπεδά της βρίσκονται στο έδαφός σας και πρέπει να πάρετε μία καθαρή θέση εναντίον τους» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη.
«Νομίζω ότι μπήκαμε σε μία νέα καλή εποχή και ελπίζω ότι αυτό θα φέρει αποτελέσματα», ενώ από πλευράς του ο Νετσιρβάν Μπαρζανί είπε ότι «αρχίσαμε να κατανοούμε ο ένας τον άλλο καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν».
Αργότερα εντός της ημέρας ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι.
TA NEA

Read more...

Τουρκικά «ανοίγματα»


Προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής στις αρχές του Απρίλη μεταξύ Τουρκίας-Αφγανιστάν-Πακιστάν στην Άγκυρα, με θέματα ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών
Η Τουρκία θα φιλοξενήσει νέα σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Αφγανιστάν-Πακιστάν στην Άγκυρα στις αρχές Απριλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο Πακιστανός ομόλογός του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και θα είναι επικεντρωμένη σε θέματα ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών, έγινε χθες γνωστό απότουρκική διπλωματική πηγή.
Είναι η τρίτη συνάντηση κορυφής μεταξύ των τριών χωρών που διεξάγεται από το 2007, δήλωσε η τουρκική πηγή υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία τέτοια συνάντηση κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Δεκεμβρίου 2008.

Μεσολαβητής η Τουρκία
Αυτή τη φορά στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι αρχηγοί των στρατιωτικών επιτελείων των τριών χωρών και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ θα έχει επίσης συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις με τους προέδρους του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου. Η Τουρκία, κατά παράδοση φίλη χώρα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, και μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Καμπούλ.
Οι περιοχές των φυλών του βορειο-δυτικού Πακιστάν θεωρούνται προπύργια των δυνάμεων των ταλιμπάν και των μαχητών της Αλ Κάιντα που διέφυγαν από το Αφγανιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των ταλιμπάν στο τέλος του 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό. Το Πακιστάν κατηγορείται από την Ουάσινγκτον και την Καμπούλ ότι δεν προσπαθεί επαρκώς να εμποδίσει τους ισλαμιστές να διεισδύουν στο Αφγανιστάν από το έδαφός του. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται τις κατηγορίες. Η ένταση στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο έχει κλιμακωθεί από την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων στο έδαφος του Πακιστάν, με δεκάδες θύματα, κυρίως αμάχους.
SIMERINI

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP