Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η Άγκυρα δεν θέλει τον Rasmussen για Γ.Γ. του ΝΑΤΟ


Σύμφωνα με δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως η ισπανική ABC (25.3.2009) και η τσεχική Pravo (26.3.2009), η Τουρκία δεν επιθυμεί την προώθηση της υποψηφιότητας του Δανού Πρωθυπουργού Anders Fogh Rasmussen στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αντίθετα με την Ουάσιγκτον, η οποία κάνει τα πάντα για να την επιτύχει.

Στην ισπανική εφημερίδα αναφέρεται ότι τον Rasmussen χαρακτήρισε "προβληματικό άνδρα για την Τουρκία" το στέλεχος του ΑΚΡ και βουλευτής Suat Kiniklioglu, που έχει τονίσει ότι ο Δανός πρωθυπουργός "δεν σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις ιερές αξίες της Τουρκίας". Είναι γνωστό ότι ο Rasmussen στο ζήτημα που είχε ανακύψει με τα σκίτσα του Μωάμεθ είχε ταχθεί υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Επιπλέον, η Δανία είναι αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τσεχική εφημερίδα, αντίστοιχα, σημειώνεται ότι ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά τον Rasmussen και τους Δανούς αντιπαθείς στην Άγκυρα είναι το γεγονός ότι από την Κοπεγχάγη εκπέμπει κουρδικός δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος υποστηρίζει την πολιτική του ΡΚΚ για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Τέλος, στη γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Άγκυρα, στην οποία σημειώνεται:
"Για πρώτη φορά η Τουρκία τάχθηκε επίσημα κατά της ανάληψης των καθηκόντων του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ από τον Δανό Πρωθυπουργό Α.Φ.Ρασμούσεν. Αιτία αυτής της αντίθεσης είναι η θέση την οποία πήρε ο Ρασμούσεν υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στο ζήτημα που προέκυψε από τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκαν το 2006 σε δανέζικη εφημερίδα. Επίσης, για την Άγκυρα ένας άλλος λόγος είναι η αντίδραση του Ρασμούσεν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, καθώς και η «προβληματική» στάση του στο ζήτημα της δράσης του ΡΚΚ.
Όπως τόνισε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Suat Kiniklioglu, "ο Ρασμούσεν παραβίασε επανειλημμένα τις αξίες και το θρησκευτικό αίσθημα της Τουρκίας". Καλύτερος υποψήφιος για το αξίωμα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είναι κατά την Τουρκία ο Καναδός υπουργός Άμυνας Peter Mackkay.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι "η απόφαση λαμβάνεται συνήθως με ομοφωνία από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Αν όλα τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη συμφωνήσουν για τον θεωρούμενο "φαβορί" Φ. Ρασμούσεν, η Τουρκία θα δυσκολευθεί να φέρει αντίρρηση γι’ αυτόν. Ταυτόχρονα ο Νορβηγός ΥΠΕΞ Jonas Gahr Store με δηλώσεις του στο Όσλο τόνισε ότι ο μέλλων αρχηγός της στρατιωτικής συμμαχίας καταλαβαίνει Νορβηγικά. Οι Δανοί και οι Νορβηγοί μπορούν κατά περίπτωση να κατανοήσουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα", καταλήγει το δημοσίευμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP