Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ / DEUTSCHE WELLE


35 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα δίλημμα: από την μια πλευρά θέλει την επίλυση του προβλήματος λόγω EE, δυσκολεύεται όμως να πείσει στο εσωτερικό για περαιτέρω ‘υποχωρήσεις’.
Η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού ήταν τον Απρίλιο του 2004, λίγο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οι Ελληνοκύπριοι είπαν τότε "όχι" στο σχέδιο του τότε ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είχαν πει "ναι". Ο Τζεκερίγια Ακτσάμ είναι σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης και μιλώντας στο τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle θυμάται τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο ίδιο του το κόμμα όταν αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο Ανάν. «Η πολιτική του AKP ήταν πολύ θαρραλέα και επικίνδυνη. Αλλά ήταν σωστή και αναγκαία. Το AKP φρόντισε ώστε η Τουρκία να σηκωθεί από το εδώλιο του κατηγορουμένου όπου καθόταν 35 με 40 χρόνια» δήλωσε ο κ. Τζεκερίγια Ακτσάμ.


Ο αέρας της επανένωσης έπαψε να φυσά στην Κύπρο μετά το δημοψήφισμα. Ο Χιούτζ Ποπ από τη μή κυβερνητική οργάνωση ‘International Crisis Group’ θεωρεί την ΕΕ συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι το Κυπριακό βρέθηκε σε αδιέξοδο: «Η ΕΕ έλεγε πριν από πέντε χρόνια πως η λύση βρίσκεται στο σχέδιο Ανάν. Τα ΗΕ και οι ΗΠΑ πίστευαν ακριβώς το ίδιο. Μετά όμως η ΕΕ είπε στους Ελληνοκύπριους ότι θα τους δεχόταν, παρόλο που είπαν 'όχι' στο σχέδιο Ανάν. Έτσι η ελληνική πλευρά πήρε μια λευκή επιταγή και σήμερα είναι πολύ ευχαριστημένη που κάθεται στο τραπέζι της ΕΕ. Μερικοί πιστεύουν ότι η ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ θα τους βοηθήσει να βρουν μια λύση. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα επόμενα βήματα».

Εδώ και ένα χρόνο οι δυο πλευρές έχουν ξεκινήσει και πάλι διαπραγματεύσεις για την επανένωση με στόχο νέα δημοψηφίσματα και στις δυο πλευρές. Η τουρκική πλευρά ελπίζει σε μια λύση για να μπορέσει να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Εξαιτίας του Κυπριακού τα 8 από τα 35 κεφάλαια που αφορούν αυτή τη διαδικασία πάγωσαν. Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Στην Τουρκία όμως η απογοήτευση είναι μεγάλη. Ο Χιουτζ Ποπ λέει: «Στην Άγκυρα κυριαρχεί το συναίσθημα ότι ανεξάρτητα του τι κάνουμε δεν μας θέλουν. Κοιτάξτε, λένε, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που με κάθε ευκαιρία λένε πως δεν μας θέλουν. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ανασφάλειες στους Τούρκους. Ναι, το AKP είναι το πιο προοδευτικό κόμμα όσον αφορά το θέμα της Κύπρου. Αλλά πόσες υποχωρήσεις μπορεί να κάνει; Χρειάζεται την ενθάρρυνση της ΕΕ».

35 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο και όσο δίκαιη θεωρεί η ελληνική πλευρά τις δικές της θέσεις, άλλο τόσο δίκαιες θεωρεί η Τουρκία τις δικές της. Η τουρκική σύνταξη της Deutsche Welle στο ρεπορτάζ της αναφέρει πως στην Τουρκία θεωρούν απολύτως δικαιολογημένη την εισβολή στην Κύπρο το 1974 μια και ήταν εγγυήτρια δύναμη. Επίσης ο Τζεκερίγια Ακτσάμ, μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως εύχεται η ελληνική πλευρά να φανεί πιο διαλλακτική αλλά "και να μην βρεθεί λύση δεν είναι το τέλος του κόσμου". Τέλος ο Χιουτζ Ποπ από τη μή κυβερνητική οργάνωση ‘International Crisis Group’ πιστεύει πως αυτή την περίοδο η λύση του Κυπριακού είναι πιο κοντά από ποτέ.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Όπως αναφέρεται τόσο στο γραπτό όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, χθες πραγματοποιήθηκε επίθεση από το ΡΚΚ με όλμο από το Β. Ιράκ κατά του Αρχηγείου του μεθοριακού τάγματος στο χωριό Ντάγλιτζα της επαρχίας Γιουκσέκοβα του Χακκιάρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 άτομα, εκ των οποίων ο ένας στρατιώτης. Οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν επιχείρηση στην περιοχή των συνόρων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, οι τραυματισμένοι στρατιώτες είναι 2 και εστάλησαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Χακκιάρι.



Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΑΧΤΑΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ


Η Κυριακάτικη (19/7) DAGENS NYHETER ( πρωινή 365 200 φύλλα / ανεξάρτητη, φιλελεύθερη) δημοσιεύει τρισέλιδο σχεδόν άρθρο της Ingrid Hedström με τίτλο “Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΑΧΤΑΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ” και τον ακόλουθο υπότιτλο:

«Επί δέκα ημέρες, οι απεσταλμένοι της DN ταξίδεψαν μεταξύ Istambul (sic) και Παρισιού περνώντας από επτά σιδηροδρομικούς σταθμούς σε επτά διαφορετικές πόλεις. Συναντήσαμε έξι διαφορετικές γλώσσες γραμμένες σε δυο διαφορετικά αλφάβητα και χρησιμοποιήσαμε πέντε διαφορετικά νομίσματα.. Στην Istambul (sic) την πόλη που συνορεύει με δυο ηπείρους, αναρωτιέται κανείς: Ανήκει η Τουρκία στην Ευρώπη; Οι απαντήσεις των σύγχρονων φοιτητριών με την κοντή φούστα, διαφέρουν λίγο, από αυτές των θεοσεβών, μαυροντυμένων γυναικών»


Στην συνέχεια η Hedström εξηγεί ότι «η αυτονόητη αφετηρία για αυτό το ταξίδι ήταν η Istambul (sic), η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, μια παλλόμενη και δυναμική πρωτεύουσα στο κατώφλι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης» και περνάει στη λυρική περιγραφή του Βοσπόρου που βρίθει από πλοία κάθε μεγέθους. Μετά συναντά τρεις φοιτήτριες της Νομικής, η μια με σορτς, η άλλη με κοντή φούστα και η τρίτη με βαμμένα πράσινα τα νύχια των ποδιών της.
Στο πλαίσιο του άρθρου που πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η αρθρογράφος προβάλλει τις απόψεις των τριών φοιτητριών οι οποίες πιστεύουν ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, ότι ο κόσμος της Ευρώπης δεν καταλαβαίνει την Τουρκία – «νομίζουν ότι είμαστε ένα μέρος του αραβικού κόσμου» - και ότι σε σύγκριση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η Τουρκία δεν έχει λιγότερα προσόντα για να μπει στην Ευρώπη.
Επίσης η Hedström παραθέτει και την ιστορία της Istambul (sic): « με το όνομα Nova Roma έγινε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 325 μ. Χ. Μετά την πτώση του δυτικού μέρους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η πόλη με το όνομα Κωνσταντινούπολη έγινε πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους. Σε αυτήν έρχονταν οι βάρβαροι Βίκινγκς και έπιαναν δουλεία σαν σωματοφύλακες του αυτοκράτορα. Το 1453 η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε από τους Τούρκους και έγινε η πρωτεύουσα της ισχυρής οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία εκτείνονταν στα Βαλκάνια και πολύ μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Και μετά την ιστορική αυτή παρένθεση, η δημοσιογράφος συνεχίζει την αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα εάν η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη ή όχι. Οπότε συναντάει την καθηγήτρια των τριών φοιτητριών, την Füsun Sokullu- Akinci. Η καθηγήτρια βεβαίως πιστεύει και αυτή ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, «στην οποία η Τουρκία θα δώσει νέες απόψεις και νέους ανθρώπους», αναφέρεται στις ΗΠΑ, «οι οποίες θέλουν την Τουρκία σαν ένα είδος μεγάλου αδελφού στον αραβικό κόσμο» και δηλώνει σοκαρισμένη από την συμπεριφορά του Obama κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία στις αρχές του έτους. Και συγκεκριμένα «όταν κοίταξε το ρολόι του και είπε ότι έπρεπε να τελειώνει την ομιλία του γιατί έπρεπε να πάμε στην απογευματινή μας προσευχή.
- Πόσοι από εσάς εδώ, πηγαίνουν σε απογευματινή προσευχή, ρώτησε τις φοιτήτριες της, οι οποίες κούνησαν αρνητικά το κεφάλι τους.»

Στη συνέχεια, η αρθρογράφος επισκέπτεται την συνοικία Fatih (« όπου οι άνδρες έχουν μακριά γένια και οι γυναίκες είναι μαυροντυμένες») μαζί με τις φοιτήτριες οι οποίες ποτέ πριν δεν είχαν πάει εκεί. Οι φοιτήτριες ζητάν από τους κατοίκους της συνοικίας την άποψή τους για τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη. Ένας ιδιοκτήτης καφενείου δηλώνει κατηγορηματικά ότι «Η Ευρώπη είναι πολιτισμένη, ενώ η Τουρκία δεν είναι». Αντίθετα όμως μια μαυροντυμένη «από τα νύχια ως την κορφή» γυναίκα δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι: «Η Τουρκία είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα. Πιστεύω ότι αυτοί που δεν μας θέλουν στην ΕΕ, μας ζηλεύουν. Ελπίζω όμως ότι θα μπούμε στην ΕΕ. Έχω τις ελπίδες μου στον θεό». Προσθέτει επίσης ότι η ίδια έχει συγγενείς που δουλεύουν στην Ευρώπη. « Έχουν τέσσερα παιδιά και παίρνουν παιδικό επίδομα. Εκεί υπάρχει δικαιοσύνη. Εμείς εδώ δουλεύουμε σαν σκλάβοι και παρ όλα αυτά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα.»
Τέλος, η αρθρογράφος παραθέτει τις απόψεις των δυο γυναικών από δυο διαφορετικούς κόσμους. « Η Ευρώπη είναι πολιτισμός και ανθρώπινα δικαιώματα λέει η καθηγήτρια. Η Ευρώπη είναι δικαιοσύνη λέει η μαυροντυμένη γυναίκα στη συνοικία Fatih. Είναι το ίδιο όνειρο που ζει σε δυο γυναίκες από εντελώς διαφορετικούς κόσμους σε μια πόλη που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που κυβερνούσε την Ευρώπη», καταλήγει η Ingrid Hedström.

Read more...

Οι δουλειές στην γείτονα πήγαν άσχημα και ανέβηκε το κασέ των τουριστών


Στις εσωτερικές σελίδες της Sabah με τίτλο «Οι δουλειές στην γείτονα πήγαν άσχημα και ανέβηκε το κασέ των τουριστών» αναφέρεται ότι η Ελλάδα, η οποία βίωσε τη μείωση κατά τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος έτους στον τομέα του τουρισμού, που φτάνει το 11%, αναζητεί διέξοδο στην Τουρκία. Με αφίσες στην τουρκική σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κων/πολη και η Αττάλεια, οι Τούρκοι τουρίστες καλούνται στην Ελλάδα, σε πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Στις αφίσες, που ετοιμάστηκαν στην τουρκική με την υπογραφή του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης καλούνται οι Τούρκοι πολίτες να επισκεφτούν την Ελλάδα. Το άλμα αυτό της γειτονικής Ελλάδας, που είναι το μεγαλύτερο τουριστικό άλμα που πραγματοποίησε μέχρι σήμερα στην Τουρκία, οφείλεται στη μείωση που υπέστη στον τομέα του τουρισμού.

Η οικονομική κρίση έπαιξε ρόλο, διότι π.χ. οι Βρετανοί τουρίστες λόγω της τρέχουσας ισοτιμίας μεταξύ Ευρώ και στερλίνας προτίμησαν την Τουρκία, έναντι χωρών στις οποίες ισχύει το Ευρώ, όπως η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Ξενοδοχείων, Επιχειρήσεων και Επενδυτών [TUROB] Τιμούρ Μπαγιντίρ σχετικά με το θέμα είπε: «Η Τουρκία είναι για την Ελλάδα πολύ καλή αγορά. Προβαίνουν σε μια πολύ καλή προβολή στην Κων/πολη. Αυτό, που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς, το κάνουν εκείνοι».

Στο μεταξύ, η προσπάθεια αυτή της Ελλάδας σχολιάστηκε και ως επιθυμία να επωφεληθεί και από τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην Τουρκία και βλέπουν τις διαφημίσεις. Αιτία του άλματος αυτού λέγεται ότι μπορεί να είναι η επιθυμία της Ελλάδας να προσελκύσει και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κων/πολη, εφόσον η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση λίγων ωρών. Όμως, το γεγονός ότι οι αφίσες ετοιμάστηκαν στην τουρκική γλώσσα δείχνει ότι πρωταρχικός στόχος είναι οι Τούρκοι τουρίστες.

Ο υπεύθυνος της εταιρίας OPUS TRAVEL, που μεταφέρει τουρίστες από την Ελλάδα, Άκης Παναγιωτίδης, είπε ότι η Ελλάδα το μειονέκτημά της έναντι της Τουρκίας προσπαθεί να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα με τη διαφημιστική εκστρατεία που ξεκίνησε, και πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι μεταβαίνοντας στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν προξενική θεώρηση. Αντίθετα, οι τουρίστες που θέλουν να έρθουν από την Ελλάδα στην Τουρκία δεν χρειάζονται θεώρηση. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα είναι σε μειονεκτική θέση έναντι της Τουρκίας. Σε μια τέτοια περίοδο, με τη διαφημιστική εκστρατεία που ξεκίνησε, προσπαθεί αυτό να το ξεπεράσει».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, το οποίο υπογράφει η οικονομική συντάκτης της εφημερίδας, Ντιλέκ Τας, αναφέρεται ότι, παράλληλα, και από την τουρκική πλευρά σχεδιάζονται ορισμένες ενέργειες για την ανάπτυξη των τουριστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τελευταία, πριν από λίγο καιρό, η αεροπορική εταιρία SUNEXPRES ξεκίνησε πτήσεις μεταξύ Σμύρνης και Αθήνας.

Η εφημερίδα με τον τίτλο «Έχουμε πέντε φορές περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα» γράφει ότι το 2007 ήρθαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 447.950 τουρίστες. Το ίδιο έτος μετέβησαν από την Τουρκία στην Ελλάδα 99.243 τουρίστες.

Το επόμενο έτος [2008] ήρθαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 434.000 τουρίστες και από την Τουρκία στην Ελλάδα μετέβησαν 100.000 τουρίστες.

Το 2009, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, ήρθαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 51.000 τουρίστες, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό πόσοι μετέβησαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Read more...

Ο Ερντογάν θα κάνει έκπληξη στη Δαμασκό


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ο Ερντογάν θα κάνει έκπληξη στη Δαμασκό» γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν και ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου μεταβαίνουν την Τετάρτη στη Δαμασκό. Το βασικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψης αυτής θα είναι οι συνεχιζόμενες επαφές για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Το θέμα θα συζητηθεί και με τον Πρόεδρο Άσαντ.

Επίσης, θα συζητηθούν θέματα, όπως η σύσταση ένωσης μεταξύ των Αράβων και οι μεσολαβητικές ενέργειες της Δαμασκού υπό το φως των επισκέψεων του Άσαντ στο Ερεβάν και το Μπακού.

Η επίσκεψη αυτή του Π/Θ Ερντογάν και του Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου δεν ανακοινώθηκε επισήμως στην κοινή γνώμη.

Ο επικεφαλής της Δ/νσης Συρίας των ΗΠΑ, Fred Hoff, είχε επισκεφτεί την περασμένη εβδομάδα την περιοχή και είχε προβεί σε σφυγμομέτρηση για την επανέναρξη των συνομιλιών Συρίας ? Ισραήλ με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.


Read more...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Με τίτλο «Turkish oil exploration rankles Greeks», ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου UNITED PRESS INTERNATIONAL αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ότι η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει πετρελαϊκές έρευνες στη Μεσόγειο κλιμάκωσε την ένταση που προκάλεσαν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και πάνω από το Αγαθονήσι.

Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου τη σχετική άδεια ερευνών - που δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - σε 4 περιοχές, μία εκ των οποίων βρίσκεται στη Μεσόγειο, βορειο-ανατολικά της Κύπρου, με την επισήμανση πως η επιλογή αυτή ενδέχεται να σχετίζεται με την απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε πετρελαϊκές έρευνες.

Προστίθεται επίσης πως παρότι δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση της Ελλάδος, το κλίμα εν τούτοις ήταν τεταμένο στα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης, κυρίως λόγω τουρκικών εναέριων παραβάσεων.


Read more...

ΔΙΚΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Στη δεύτερη φάση της δίκης Εργκένεκον στην Τουρκία με τη διερεύνηση κατηγοριών σε βάρος 56 φερόμενων ως συνωμοτών και δύο απόστρατων στρατηγών ως υποκινητών του εγχειρήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης αναφέρεται η ανταπόκριση της Delphine Strauss από την Άγκυρα με τίτλο «Trial over alleged army coup exposes culture of conspiracy» στην εφημερίδα The Financial Times.
Η αρθρογράφος χαρακτηρίζει την έρευνα στο δίκτυο Εργκένεκον ως ιδιαίτερα σοβαρή δοκιμασία για τη μεταβαλλόμενη πολιτική κουλτούρα της Τουρκίας.
Αναφέρεται ότι ο όρος Εργκένεκον έχει γίνει συνώνυμος με την κουλτούρα του «βαθέος κράτους» των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και των μυστηριωδών φόνων, οργανωμένων από γραφειοκράτες, αξιωματικούς αλλά και απλούς πολίτες.
Σημειώνεται πάντως ότι η διεξαγωγή της δίκης έχει εγείρει αμφιβολίες για τη νομιμότητά της και έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των οπαδών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και των θρησκευόμενων συντηρητικών. Η αρθρογράφος σημειώνει πάντως ότι ακόμη και εάν η υπόθεση Εργκένεκον τραβήξει για δύο χρόνια, ελπίζεται ότι η κουλτούρα των πραξικοπημάτων και της συνωμοσίας φτάνει στο τέλος της.

Στο ίδιο θέμα, η ανταπόκριση του Nicholas Birch από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Trial in Turkey Exposes a Political Divide» στην εφημερίδα The Wall Street Journal εκτιμά ότι η υπόθεση της δίκης Εργκένεκον ρίχνει τους προβολείς στο μέλλον της κοσμικής δημοκρατίας στην Τουρκία.
Η χώρα έχει διχαστεί, αναφέρεται, μεταξύ εκείνων που βλέπουν την υπόθεση ως την αρχή του τέλους δεκαετιών στρατιωτικής ανάμειξης στην πολιτική, και εκείνων που πιστεύουν ότι οι κατηγορίες χαλκεύονται από μία κυβέρνηση με ισλαμιστικές ρίζες που είναι αποφασισμένη να υπονομεύσει τους θεματοφύλακες της εκκοσμίκευσης στην Τουρκία.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με αναλυτές, η άνευ προηγουμένου σύλληψη δεκάδων εν ενεργεία αλλά και απόστρατων στρατιωτικών σε σχέση με τη συνωμοσία που φέρεται ότι εξυφάνθηκε, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συναίνεση του τωρινού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγού Ilker Basbug.
Σημειώνεται ότι πολλοί θιασώτες του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους βλέπουν τη δικαστική διερεύνηση ως ένα σχέδιο που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση για να δυσφημήσει τους αντιπάλους της, αρχίζοντας με το στρατό, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.
Άλλοι βλέπουν τις συλλήψεις και τις διώξεις ως μία δοκιμασία για την πορεία της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ Τουρκίας προς μία πλήρως μη στρατιωτική δημοκρατία. Ο στρατός αρνείται πάντως οποιουσδήποτε δεσμούς με την Εργκένεκον.
Αναφέρεται ότι με τις τριβές μεταξύ των κρατικών θεσμών της Τουρκίας να βρίσκονται σε έξαρση, ακόμη και οι Τούρκοι που βλέπουν την υπόθεση Εργκένεκον ως ένα κρίσιμο βήμα προς μία μη στρατιωτική δημοκρατία φοβούνται ότι μπορεί να κάνει περισσότερο ζημία παρά καλό αφού ουσιαστικά εναποθέτει μία πολιτική απόφαση στα χέρια των δικαστηρίων.

Read more...

'Εορτασμοί' τουρκικής εισβολής


‘Επίσημοι εορτασμοί’ πραγματοποιούνται σήμερα στα κατεχόμενα ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής για να τιμηθεί η λεγόμενη «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας».

Οι ‘εορτασμοί’ ξεκίνησαν το πρωί με 21 χαιρετιστήριες βολές και με ‘ομιλία προς το έθνος’ εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, «η 20η Ιουλίου δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα σύμβολο της μη λύσης του Κυπριακού αλλά ως ένα άνοιγμα προς την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης στο νησί».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ‘η πλειοψηφία των πολιτών στο κράτος μας’ είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη στάση της ε/κ πλευράς κυρίως διότι έγιναν μάρτυρες, όπως είπε, «των άδικων και επιθετικών ενεργειών της ε/κ διοίκησης στη διεθνή κοινότητα».

«Η διεθνής αναγνώριση που έχουν (οι Ε/κ) ως αντιπρόσωποι της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας και η άδικη συμμετοχή τους στην ΕΕ, την οποία χρησιμοποιούν συχνά κατά της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, είναι μια από τις πολλές πηγές αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης», ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ.

Υποστήριξε επίσης ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες για τους Τ/κ και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα των Τ/κ δεν αποτελούν απειλή για την ε/κ πλευρά.

Κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως από την ιδεολογία που εκφράζουν, να στηρίξουν «την εξωτερική πολική που διαμορφώνεται από κοινού με την Τουρκία».

Οι Τ/κ, είπε, αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος τους είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό και η εξασφάλιση της θέσης που τους ανήκει εντός της ΕΕ.

“Είναι σημαντικό να μην βλέπουμε πλέον τα γεγονότα του 1974 μέσα από το φακό του πολέμου και της διένεξης αλλά από ένα φακό που θα μας βοηθήσει να πάρουμε μαθήματα ειρήνης και φιλίας», συνέχισε.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν αγνοείται η πολιτική ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τ/κ και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές παράμετροι που άλλαξαν με την 'ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου' έδωσαν συγκεκριμένες αποδείξεις για αυτό τόσο στην ε/κ πλευρά όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι το ψευδοκράτος, το οποίο, όπως είπε, ‘εδράζεται πάνω σε ισχυρές βάσεις’ επέτρεψε στους Τ/κ να διαπραγματεύονται στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αφού επανάλαβε τη θέση για σύσταση ενός νέου συνεταιρικού κράτους στο οποίο οι Τ/κ θα είναι πολιτικά ίσοι με τους Ε/κ, είπε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε οι Τ/κ να αντιπροσωπεύονται στη διεθνή κοινότητα.
SIGMALIVE

Read more...

Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΜΥΝΑ


Eλλειμμα ασφάλειας στα Ελληνικά νησιά.-Του ΄Ομηρου ΦωτιάδηΗ Τουρκία, πιεζόμενη από την Ε.Ε., προέβη σε συλλήψεις λαθρομεταναστών, σε μια προσπάθεια, που έχει σκοπό να καταδείξει, πως «συνεργάζεται» για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.Σε επιχειρήσεις που διοργανώθηκαν τις τελευταίες μέρες, από τις δυνάμεις ασφαλείας συνελήφθηκαν 111 λαθρομετανάστες.Σύμφωνα με είδηση της ιστοσελίδας του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι συνελήφθηκαν 106 λαθρομετανάστες που κατάγονταν από Σομαλία, Βιρμανίας, Παλαιστίνης, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Γεωργία, Ερυθραία, Τουρκμενιστάν,Ουκρανία, Φιλιππίνες,Ιράκ,Ιράν και Νεπάλ σε επιχειρήσεις που διοργανώθηκαν στις πόλεις Μπιτλίς (Bitlis), Μούγλα (Muğla), Ρίζε (Rize), Ιγντίρ (Iğdır), Σιρνάκ (Şırnak), Βαν (Van), Ιστανμπούλ(İstanbul) και Χατάι (Hatay).Εξάλλου συνελήφθηκαν και 5 λαθρομετανάστες στη προσπάθεια τους να περάσουν παράνομα από το Ιράκ στην Τουρκία.Ο παραπάνω αριθμός των συλληφθέντων λαθρομεταναστών, είναι ασήμαντος, καθώς οι υποψήφιοι λαθρομετανάστες για είσοδο στην Ευρώπη και σε συντριπτικό βαθμό, στην Ελλάδα, ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες.Σημειώνεται πως στο Αιγαίο περιπολούν ήδη εναέρια και πλωτά μέσα της Ε.Ε. για την φύλαξη των συνόρων και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Η FRONTEX σταθμεύει σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και εκτελεί περιπολίες, αντιμετωπίζοντας προβλήματα από την Τουρκική προκλητικότητα.Χειριστές τουρκικών ραντάρ ζήτησαν από τους πιλότους σλοβακικού αεροσκάφους που περιπολούσε κοντά στο Αγαθονήσι για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών στο πλαίσιο της επιχείρησης FRONTEX να αποχωρήσουν από την περιοχή διότι «έμπαιναν στον τουρκικό εναέριο χώρο». Η πρώτη παρενόχληση του σλοβακικού πληρώματος έγινεόταν το αεροσκάφος εκτελούσε την πρώτη του περιπολία μεταξύ Κω και Σάμου. Όταν το αεροσκάφος πλησίασε το Αγαθονήσι στα 3,5 μίλια, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, στον ασύρματο, στη συχνότητα κινδύνου, ακούστηκαν οι χειριστές του τουρκικού ραντάρ να τους ζητούν να αποχωρήσουν αμέσως από την περιοχή καθώς έμπαιναν σε τουρκικό εναέριο χώρο.Οι πιλότοι του περιπολικού αεροσκάφους γνωρίζοντας ότι πετούσανσε περιοχή που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδωσαν σημασία και συνέχισαν το έργο τους. Μισή ώρα μετά και ενώ επέστρεφαν από τη Σάμο προς την Κω στο ίδιο σημείο οι Τούρκοι χειριστές επανέλαβαν το αίτημά τους στη διεθνή συχνότητα κίνδυνου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται μόνο στα σημεία όπου έχουν καταγραφεί ως δίαυλοι των λαθρομεταναστών. Στις περιοχές μεταξύ της Τουρκίας και των νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι καθώς και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο. Ο λόγος για τον οποίο οι τουρκικές παρεμβάσεις γίνονται στη διεθνή συχνότητα κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τους Έλληνες αξιωματικούς, είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να δηλώσει προς όλους που ακούν αυτή τη συχνότητα, και είναι εκατοντάδες, ότι η περιοχή αυτή δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία.Συμφωνά με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους της λαθρομετανάστευσης διότι αυτό εξυπηρετεί και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο αλλά λειτουργεί και σαν μοχλός πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.Στα νησιά Σάμο και Μυτιλήνη, περιπολούν ένα Ισπανικό και ένα Ιταλικό σκάφος της FRONTEX, τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τις περισσότερες ώρες του 24ωρου, παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, και απολαμβάνουν, το καλοκαιρινό ήλιο και τα φυσικά κάλλη των Ελληνικών νήσων...Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, στην Σάμο π.χ., υπήρχαν 3 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αυτή την στιγμή, υπάρχει μόνο 1 το οποίο επιχειρεί κατά των Τούρκων εμπόρων λαθρομεταναστών και των παρανόμων εισερχομένων αλλοδαπών.Επίσης, έχουν καταργηθεί πολλά φυλάκια του Ελληνικού Στρατού, σε περιοχές και σημεία, τα οποία θεωρούνταν επικίνδυνα και αποτελούσαν πιθανά πεδία απόβασης των Τούρκων. Στα σημεία και τις περιοχές αυτές, των Ελληνικών νησιών, γίνονται σε συντριπτική τους πλειοψηφία οι «μαζικές αποβάσεις των λαθρομεταναστών»...Η επανίδρυση και επάνδρωση των δεκάδων καταργηθέντων Στρατιωτικών φυλακίων, είναι επιβεβλημένη, και για λόγους ΄Αμυνας και Εθνικής Ασφαλείας.΄Αραγε, εάν π.χ. σε μια περιοχή της Σάμου αποβιβάζονταν μαζικά λαθρομετανάστες και ταυτόχρονα σε μια άλλη ακτή, αποβιβάζονταν Τούρκοι κομάντος, εκεί όπου κάποτε υπήρχε Στρατιωτικό φυλάκιο, θα γινόταν αντιληπτοί?Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ΟΧΙ» με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για Εθνική ΄Αμυνα και Ασφάλεια της Χώρας.Το πρόβλημα δεν είναι οι λαθρομετανάστες. Είναι η λαθρομετανάστευση την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί, για πολλούς και διάφορους λόγους, έχοντας σκοπό, πέραν των άλλων, να πλήξη και την ΄Αμυνα της Πατρίδος μας.Τα σύνορα της Ελλάδος είναι πρώτα «Εθνικά Σύνορα» και κατόπιν Ευρωπαϊκά...Είναι αυταπάτη το να πιστεύουμε πως οι Ιταλοί, Ισπανοί και λοιποί Ευρωπαίοι, θα «φυλάξουν» τα σύνορά μας και θα μας δώσουν λύσεις.΄Οσες «λύσεις» μας έδωσαν για το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά κλπ, Εθνικά μας θέματα, άλλες τόσες «λύσεις» θα μας δώσουν και για την λαθρομετανάστευση...Η λαθρομετανάστευση είναι ένα τεράστιο «Εθνικό Πρόβλημα» και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, με τα ανάλογα μέσα και τρόπους. Η λαθρομετανάστευση πέραν των λοιπών τεραστίων προβλημάτων που δημιουργεί στην μελλοντική υπόσταση της Ελλάδος, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ΄Αμυνα της Χώρας...Οι αρμόδιοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ...

Read more...

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Υπό στενή παρακολούθηση και δίωξη το PKK στη Γαλλία.- Τα σχέδια ενοχοποίησης των Κούρδων στην Τουρκία και την Ευρώπη και ο ρόλος της Ελλάδος.-Στις επιχειρήσεις που εκτέλεσαν προχθές στο Παρίσι οι Γαλλικές αντιτρομοκρατικές μονάδες, συνελήφθησαν 4 άτομα, μέλη της Κουρδικής οργάνωσης PKK μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος ενός Κουρδικού Πολιτιστικού Συλλόγου.Στις εφόδους των Γαλλικών Αρχών Ασφαλείας, στις οικίες των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν πιθανή εμπλοκή τους, σε παράνομες δραστηριότητες.Τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΡΚΚ, κατέδωσαν ως «στρατολόγους» της Κουρδικής οργάνωσης, και «τρομοκράτες» στελέχη της Τουρκικής Πρεσβείας στο Παρίσι.Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες "ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης" και "ότι μαζεύουν χρήματα δια απειλής για να στηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος».Σε 30 ανέρχονται οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που πρόσκεινται στο PKK και έχουν συλληφθεί από τις αρχές του Ιουνίου στη Γαλλία.

Στις φυλακές μεταφέρθηκαν 3 από τους συλληφθέντες των επιχειρήσεων που εκτελέστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά του ΡΚΚ.Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τις προσπάθειες διαμαρτυρίας των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο, για να διαμαρτυρηθούν για τις αναίτιες και κατευθυνόμενες συλλήψεις.Η ΄Αγκυρα συνεπικουρούμενη και από τις ΗΠΑ, πιέζει αφόρητα πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε., για την καταδίωξη των Κούρδων πολιτικών προσφύγων που ζουν στα εδάφη τους.Η συνήθης πρακτική της Τουρκίας, είναι να συλλέγει στοιχεία από τους συγγενείς τους στην Τουρκία, για το που βρίσκονται και κατόπιν, να εκδίδει ερήμην τους, καταδικαστικές αποφάσεις, για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες», «σε Ισλαμικά ακραία κινήματα», τους αποδίδει κατηγορίες «εμπορίας ναρκωτικών και σωματεμπορίας», ενώ μετά τις ισχυρές πιέσεις της ΕΕ για το σοβαρό θέμα της λαθρομετανάστευσης, τους απαγγέλλει κατηγορίες «εμπορίας και διακίνησης λαθρομεταναστών».Κατόπιν, εκδίδει διεθνή εντάλματα σύλληψης, δίδοντας τα δηλωτικά τους στοιχεία στις χώρες της Ε.Ε. για να συλληφθούν...Η Τουρκία βρήκε τον πλέον «κατάλληλο τρόπο», να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα, προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες, στους Κούρδους, για την κακουργηματική δράση του ίδιου του Τουρκικού βαθέως κράτους.Οι ενέργειες της Τουρκίας θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, στην νέα γραμμή που αποφασίσθηκε, από το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ, την ΜΙΤ και τον ίδιο τον Ερτογάν.Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνουμε μάρτυρες και στόχοι της Τουρκικής προπαγάνδας, ως Χώρα, καθώς η Τουρκία, θα μας κατηγορήσει και πάλι για «υποστήριξη προς την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ η οποία ευθύνεται για την διακίνηση των λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη» κ.λ.π..Πληροφορίες φέρουν οι μαζικές επόμενες διώξεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και μεταναστών, να πραγματοποιούνται στην Σουηδία και την Γερμανία, καθώς η Τουρκία με την βοήθεια των ΗΠΑ, παρέδωσε ογκώδεις φακέλους με κατηγορίες εναντίων των Κούρδων.Η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή (JADARMA) ήδη έχει εκπονήσει σχέδια και δράσεις, μεταφοράς λαθρομεταναστών από την ενδοχώρα, στην Ν/Α Τουρκία στις Κουρδικές περιοχές, όπου θα τους «συλλαμβάνει» και παράλληλα, θα «συλλαμβάνει» και Κούρδους ως διακινητές...Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες επιχειρήσεις...Η Τουρκία προσπαθεί με συντονισμένες και καλοσχεδιασμένες επιχειρήσεις, στην Τουρκία και την Ευρώπη, να ενοχοποιήσει τους Κούρδους και ειδικά το ΡΚΚ, ως κύριο υπεύθυνο φορέα της δημιουργίας του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και θα ακολουθήσουν τα ναρκωτικά κλπ, στα οποία εδώ και δεκαετίες, επιδίδεται με σθένος το ίδιο το Τουρκικό κράτος.Η Τουρκική πρακτική και υπονομευτική δραστηριότητα, θα πρέπει να καταγγελθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στηνFRONTEX, η οποία και είναι και η καθ΄ύλην αρμόδια.Η Ελλάδα θα πρέπει να δράση άμεσα και αποφασιστικά, με προληπτικές ενέργειές της και παραστάσεις προς την Ε.Ε., διαφορετικά θα βρεθεί και πάλι «απολογούμενη» για την «υπόθαλψη τρομοκρατών» και «εμπόρων λαθρομεταναστών»...΄Εστω και σε άτυπο επίπεδο ενημέρωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί στην αποκάλυψη των Τουρκικών σχεδιασμών, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, διαφορετικά θα βρεθούμε μετά το πέρας ικανού χρονικού διαστήματος, στο Αιγαίο να περιπολούν η Τουρκική Ακτοφυλακή σε συνεργασία με την FRONTEX...

Read more...

Τουρκία: “Έτσι θα πάρουμε Ελλάδα και Κύπρο” Σχέδια πολέμου με την Ελλάδα


Ευθείες απειλές για πόλεμο με την Eλλάδα και προσάρτηση ολόκληρης της Kύπρου στην Tουρκία εξαπολύει με άρθρο του ο Aλί Kιουλεμπί, αντιπρόεδρος του Kέντρου Στρατηγικών Mελετών Eθνικής Aσφάλειας (TUSAM) της Tουρκίας. Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στο πώς θα συγκρουστούν στο πεδίο της μάχης Eλλάδα και Tουρκία στη Θράκη και στο Aιγαίο! Aιτία φέρεται να είναι βούληση της χώρας μας για πρόσκτηση τουρκικών εδαφών(!) και οι συνεχιζόμενοι εξοπλισμοί της Eλλάδας!
«Συστήνουμε στην Eλλάδα όχι μόνο να μην επιχειρήσει να υλοποιήσει τους πόθους της εις βάρος μας χρησιμοποιώντας και την Eυρωπαϊκή Eνωση, αλλά ούτε καν να διανοηθεί κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συστάσεις… για εγκατάλειψη της «Μεγάλης Ιδέας» και απειλές προς την Ε.Ε.
«Mόνο μία χερσαία δύναμή μας που θα επιτεθεί στους Eλληνες στη Θράκη, η οποία μπορεί να υπερβεί τους 100.000 άνδρες, έχει τη δυνατότητα ολομέτωπης επίθεσης μαζί με μία ίσου μεγέθους δύναμη που θα επιτεθεί στα νησιά».
O Τούρκος αξιωματούχος προχωρά ευθαρσώς στη διατύπωση απειλών κατά της Kύπρου και των ευρωπαϊκών χωρών:

Θα πρέπει οι Eλληνες να γνωρίζουν ότι ενώ θα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις στη Θράκη και στα νησιά, θα απολέσουν όλη την Kύπρο.
Eπίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι χώρες της Ε.Ε. λόγω δειλίας δεν θα εκδηλώσουν την παραμικρή στρατιωτική αντίδραση κατά της Tουρκίας. Διότι η Ε.Ε. δεν διαθέτει τέτοια δύναμη και επειδή στις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης ζουν 2.000.000 πατριώτες Tούρκοι, οι οποίοι θα αντιδράσουν αν οι χώρες αυτές λάβουν θέση εναντίον της Tουρκίας!
Aν οι Eλληνες έχουν συμπεριλάβει στα σχέδιά τους ότι κατά τη διάρκεια ενδεχομένης επίθεσης ή ανάληψης επιχείρησης στην Kύπρο, παρόμοιας μ αυτήν του 1974, θα μας κτυπήσουν πισώπλατα οι προδότες εντός της Tουρκίας, οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτοί οι προδότες σε μία τέτοια εξέγερση θα εξολοθρευτούν, όπως συνέβη και κατά τα έτη 1920 – 21 – 24.
Δεν υπάρχει πια και κάποια Συρία η οποία θα μπορούσε να μας κτυπήσει πισώπλατα. Διότι η αμυντική αντίληψη του τουρκικού στρατού -και η ισχύς του-, όπως το τονίζουν και ξένες πηγές στρατηγικών μελετών, είναι κατά δυόμισι φορές πιο ανεπτυγμένη απ αυτήν των άλλων χωρών.
Aν και είναι μειωμένες οι πιθανότητες υλοποίησης αυτού του σεναρίου και φαίνεται δύσκολο να γίνει πόλεμος, ειδικά σε τρία μέτωπα, από τη σκοπιά των υφισταμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων υφίσταται ενδεχόμενο να υπάρξει αναγκαιότητα να διεξαγάγουν οι δύο χώρες -οι οποίες καταλαμβάνουν τις πρώτες σειρές στην παγκόσμια κατάταξη αγοράς οπλισμών- έναν πόλεμο αυτού του είδους, σε πολλαπλά μέτωπα.
Τα τρία μέτωπα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπου οι πολεμικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία μέτωπα, τη Θράκη, το Aρχιπέλαγος και την Kύπρο, επιβάλλεται από πλευράς μας ένα από τα μέτωπα να είναι οπωσδήποτε η Kύπρος, η οποία αποτελεί το μαλακό υπογάστριο των Eλλήνων, και στο μέτωπο αυτό να καταλάβουμε το σύνολο αυτού του πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας νησιού και να αποτελειώσουμε το εγχείρημα που έχουμε αφήσει στη μέση.
Για τους παραπάνω λόγους, συστήνεται στους Eλληνες να παραιτηθούν από την υλοποίηση της «Mεγάλης Iδέας» -που είναι ένας μάταιος πόθος- έχοντας στο πλευρό τους την E.E. και τους υποστηρικτές τους στις H.Π.A. και να μην προβαίνουν σε αμυντικές δαπάνες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες δεν θα τους αποφέρουν κανένα όφελος.
Eμείς δεν εποφθαλμιούμε εδάφη (των Eλλήνων), αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να μην εποφθαλμιούν δικά μας εδάφη, στην Kωνσταντινούπολη, στον Eύξεινο Πόντο και τη Δυτική Aνατολία.
Tο πώς οι θερμοκέφαλοι θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα για να ωθήσουν τις δύο χώρες προς τη σύρραξη διαφαίνεται από τις κορόνες του Aλί Kιουλεμπί:
H Eλλάδα, η οποία διατηρεί πάντα «ακονισμένο το μαχαίρι της», καραδοκώντας να μας βλάψει σε στιγμές αδυναμίας μας, είναι από τους κύριους δημιουργούς της τρομοκρατίας του PKK, καθώς και της προηγηθείσας αρμενικής τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο τελευταίος τόπος όπου είχε καταφύγει ο Oτζαλάν ήταν η πρεσβεία της Eλλάδας στην Kένυα. Eπίσης, είναι γνωστό ότι η Eλλάδα έχει συνάψει διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες με τη Συρία και την Aρμενία και έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Συρίας να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις της χώρας αυτής σε ενδεχόμενο πόλεμο με την Tουρκία με σκοπό να επέμβει στην Kύπρο.
Είναι πασιφανές ότι σκοπός της Eλλάδας -η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προφάσεις για επίθεση κατά της Tουρκίας σε μια στιγμή μεγάλης αδυναμίας της- θα είναι στην περίπτωση αυτή η απόκτηση εδαφών.
Eπιβάλλεται σ’ αυτούς οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον εξοπλισμό της Eλλάδας ως αμυντικό να μελετήσουν το δυναμικό του οπλοστασίου των Eλληνικών Eνόπλων Δυνάμεων και να αναρωτηθούν γιατί η Eλλάδα πραγματοποιεί τόσο μεγάλες επενδύσεις για τους εξοπλισμούς ή γιατί μπολιάζει με εχθρότητα κατά των Tούρκων ακόμη και τα παιδιά που πάνε στο νηπιαγωγείο.

Read more...

Οι τουρκικές επιδιώξεις και η ενδεδειγμένη ελληνική στάση


Του Μελέτη Μελετόπουλου
Η συνολική επαναφορά των τουρκικών επιδιώξεων, ουσιαστικά το σχέδιο αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης προς την γραμμή Νέστου-Σκύρου-Καστελλόριζου, τίθεται σήμερα από τους Τούρκους εν μέσω μαζικών παραβιάσεων-παραβάσεων, υπερπτήσεων και εικονικών βομβαρδισμών, εξόδου «ερευνητικών» σκαφών, ωμών απειλών και εκβιασμών.
Η διεθνής συγκυρία, η διαφαινόμενη αμερικανική εύνοια λόγω χρησιμότητας της Τουρκίας στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της υπερδύναμης, πιθανόν οδηγούν την τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στο συμπέρασμα ότι η σημερινή συγκυρία δεν θα επαναληφθεί εύκολα, οπότε πρέπει να επωφεληθούν από αυτήν άμεσα. Η έξοδος του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ, η εξέγερση των Ουϊγούρων της Κίνας, την οποία στηρίζει διπλωματικά η Άγκυρα, η αναγκαιότητα συμφιλίωσης των ΗΠΑ με τον ισλαμικό κόσμο, καθιστούν την Τουρκία απαραίτητη σήμερα.

Εξ άλλου, η γεωπολιτική σκέψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, που περιστρέφεται γύρω από την επιθυμία (μη ρεαλιστική όμως σύμφωνα με τις δυνατότητες της τουρκικής κοινωνίας) ανάδειξης της Τουρκίας σε παγκόσμια υπερδύναμη, προϋποθέτει αναπόφευκτα την δορυφοριοποίηση και υπαγωγή της Ελλάδας στην τουρκική σφαίρα κυριαρχίας και την απόκτηση από την Τουρκία ζωτικού χώρου προς δυσμάς (δηλαδή Αιγαίο-Δυτική Θράκη).
Η διεθνής κοινότητα τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν έχει συγκροτήσει ενιαία εξωτερική-αμυντική πολιτική, είτε διότι παραμένει προσκολλημένη σε φαντασιακά αυτοκρατορικά σύνδρομα ή διότι οι ευρωπαϊκοί λαοί βλέπουν καχύποπτα την αντικατάσταση των προηγμένων δημοκρατιών τους από μία γραφειοκρατική δομή χωρίς ευρεία νομιμοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να παρακολουθεί ανήμπορη μία κρίση να εξελίσσεται στα νοτιοανατολικά της σύνορα.
Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες, όπως τεράστιες είναι και οι ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της τελευταίας είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μέσω της οποίας θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως είχε πράξει ο Βάσσος Λυσσαρίδης με το Κυπριακό. Αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο αυτού του σημειώματος.
Το ζήτημα είναι άμεσο, διότι φαίνεται ότι ο χρονικός ορίζοντας των τουρκικών επιδιώξεων είναι αρκετά βραχυπρόθεσμος. Η Ελλάδα πρέπει να προβεί, επομένως, σε ορισμένες κατεπείγουσες ενέργειες:
α. να δημοσιοποιήσει και να καταγγείλει στην διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ.) τον τουρκικό αναθεωρητισμό και επεκτατισμό ως επικίνδυνο για την διεθνή έννομη τάξη και ασφάλεια.
β. να προειδοποιήσει ότι τυχόν προσβολή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα απαντηθεί με τον προβλεπόμενο από τις διεθνείς συνθήκες έμπρακτο τρόπο.
γ. να προειδοποιήσει, επίσης, ότι θα υπάρξει παλλαϊκή αντίσταση σε εύρος χώρου και βάθος χρόνου.
δ. να ζητήσει πρακτικές εγγυήσεις από την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από την πυρηνική Γαλλία
ε. να ζητήσει προκαταβολικά την συνδρομή του ΝΑΤΟ
ζ. να κινητοποιήσει την ομογένεια στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη.
η. να εκκαθαρίσει αμέσως τα μητρώα εφέδρων και να προετοιμαστεί για γενική επιστράτευση, που θα δώσει στην Τουρκία την απόδειξη ότι πρόκειται να υπάρξει σοβαρή απάντηση
θ. Αν η σημερινή κυβέρνηση αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σηκώσει το πραγματικά μεγάλο βάρος της αναχαίτισης της τουρκικής απειλής, ας συμβάλει στην συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρόεδρο ένα πολιτικό πρόσωπο που ενστερνίζεται την αναγκαιότητα να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι τέλους.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι, εάν υπάρξουν αυτές οι συνθήκες, η Τουρκία δεν θα διανοηθεί κάν να αμφισβητήσει έμπρακτα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Διότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο και, ενδεχομένως, μοιραίο γι’ αυτήν.
O Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης και Πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ.

Read more...

Γιατί η Άγκυρα εντείνει τώρα τις προκλήσεις της Η χειροτονία της από τις ΗΠΑ ως «παγκόσμιας δύναμης» αποχαλινώνει τις επιδιώξεις της Τουρκίας


«Γιατί τώρα;. Αυτό ήταν το ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν από την περασμένη Δευτέρα έλληνες διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συσκέψεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την επαναφορά της πρότασης για «λύση-πακέτο» διά στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο οδήγησαν στην παραπομπή της επίσκεψης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στις ελληνικές καλένδες, αλλά ανέδειξαν ξανά τα διλήμματα που θέτει η Αγκυρα στην Αθήνα- αλλά και στην ΕΕ, γενικότερα- εν όψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας τον προσεχή Δεκέμβριο. Διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» εξέφρασαν ανησυχία και προβληματισμό για την άνοδο της θερμοκρασίας στο Αιγαίο. Οι εκτιμήσεις τους καταλήγουν σε τρεις λόγους για τους οποίους η Αγκυρα επέλεξε αυτή τη στιγμή την κλιμάκωση.

Πρώτος λόγος, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα. Η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να απαγορεύσει στα στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες και να επιτρέψει σε πολιτικά δικαστήρια να δικάζουν στρατιωτικούς εξελήφθη από το στρατιωτικό κατεστημένο ως άλλη μια προσπάθεια μείωσης του κύρους του και περιορισμού της επιρροής του. Αυτή η διελκυστίνδα ισλαμιστών και οπαδών του κοσμικού κράτους προκαλεί αναταράξεις που εκδηλώνονται με αντιδράσεις όπως το μπαράζ υπερπτήσεων σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους. «Ουδείς γνωρίζει πού θα κάτσει η μπίλια» σημειώνουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Τουρκία πιστεύει πως έχει φθάσει η στιγμή να αναγορευθεί επίσημα σε περιφερειακή δύναμη. Αντλεί την πεποίθηση αυτή από τη σημασία που της αποδίδει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Μόλις προχθές μιλώντας στο Κογκρέσο, η κυρία Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την Τουρκία «αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη». Η Αγκυρα δείχνει μια υπερκινητικότητα σε όλα τα μέτωπα, εκδηλώθηκε υπέρ των μουσουλμάνων ακόμη και στην πρόσφατη εξέγερση των Ουιγούρωνγεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας.
Ως τρίτος λόγος προβάλλεται το γεγονός ότι η Αγκυρα, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ δεν έχει πολλές πιθανότητες να ευοδωθεί, επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα ότι έχει πάγιες επιδιώξεις και θέσεις τις οποίες δεν σκοπεύει να αλλάξει μόνο και μόνο επειδή συζητεί για την ένταξή της στην ΕΕ. Απαντά έτσι ευθέως σε όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει η κυρίαΜπακογιάννη ότι δεν υπάρχουν εκπτώσεις για την Τουρκία και ότι η ένταξή της θα κριθεί αυστηρά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο ορισμένοι σημειώνουν ότι η πρωτοβουλία της Αθήνας να εμπλέξει τις Βρυξέλλες στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ώστε να πιέσει την Τουρκία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής του 2001 εξόργισε την Αγκυρα σε τέτοιο βαθμό που αποφάσισε να αναλάβει δράση. Η ακύρωση της επίσκεψης του κ. Ερντογάν ήταν μόνο η αρχή. Με τις πρόσφατες υπερπτήσεις αμφισβήτησε ξανά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε συγκεκριμένες περιοχές, στέλνοντας παράλληλα στην ΕΕ το μήνυμα ότι η δραστηριοποίησή της σε επίπεδο π.χ. FRΟΝΤΕΧ θα πρέπει να επανεξεταστεί με το επιχείρημα ότι αυτή δρα σε περιοχές με «γκρίζο καθεστώς».
Ακόμη πιο ανησυχητικές πάντως ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν την Τετάρτη. Η υπενθύμιση ότι η Αγκυρα βλέπει «πολλά προβλήματα» στο Αιγαίο, τα οποία δεν μπορούν να αποκοπούν το ένα από το άλλο, άρα απαιτείται μια λύση-πακέτο, επαναφέρουν στο προσκήνιο την άποψη των Τούρκων ότι οι δύο χώρες πρέπει να καθήσουν και να συζητήσουν διμερώς.
Η Αθήνα επιμένει, διά στόματος και της κυρίας Μπακογιάννη, ότι υπάρχει μια διαφορά στο Αιγαίο, αυτή του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα μπορούσε να επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Αγκυρα διαφωνεί και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία, εστιάζοντας πλέον την τακτική της στο «γκριζάρισμα» του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου. Και είναι ανησυχητικό ότι την άποψή της για άμεσο διάλογο φαίνεται να συμμερίζονται οι ΗΠΑ. Αλλωστε, σε πρόσφατο non paper προς την Αθήνα, οι Αμερικανοί φθάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμη και για επανεξέταση διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου.
Πίσω από την παρατήρηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την ύπαρξη ενός αμοιβαίου συμβιβασμού που ήδη έχει υπάρξει για ορισμένα ζητήματα, διπλωματικές πηγές διακρίνουν την επαναφορά στο προσκήνιο της Συμφωνίας της Μαδρίτης, της 8ης Ιουλίου 1997 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μεταξύ των τότε πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας Σημίτη και Ντεμιρέλ- παρουσία της τότε υπουργού κυρίαςΟλμπραϊτ. Η Συμφωνία προέβλεπε την αναγνώριση για πρώτη φορά των νόμιμων ανησυχιών, δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ουσιαστικά, και με αφορμή την επίσκεψη της κυρίας Μπακογιάννη στην Αγκυρα που άγνωστο είναι πλέον αν και πότε θα πραγματοποιηθεί, έρχονται αντιμέτωπες πάλι «οι δύο σχολές σκέψης για τη διαχείριση των διμερών ελληνοτουρκικών διαφορών» κατά έκφραση έλληνα διπλωμάτη. Η πρώτη σχολή προτάσσει την ανάγκη διαλόγου σε σταθερή βάση ως της μόνης οδού διά της οποίας μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τα οποία απομυζούν πόρους και στις δύο χώρες. Η άλλη είναι η σχολή του ρεαλισμού. Υποστηρίζει ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για μια συζήτηση με την Τουρκία, ιδιαίτερα όσο εκείνη επιμένει στην αναθεωρητική πολιτική της στο Αιγαίο, ενώ πιστεύει ότι «ο διάλογος για τον διάλογο» προσφέρει άκοπα στην Αγκυρα την έξωθεν καλή μαρτυρία στους Ευρωπαίους... «Δεν γίνεται οι Τούρκοι να μην κρατούν ούτε τα προσχήματα κατά το θερινό μορατόριουμ και εμείς να αναζητούμε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» σχολιάζουν στην Αθήνα.

Read more...

Άγκυρα: Εξαγωγή έντασης και μεταφορά των πιέσεων στην ελληνική πλευρά


Ενταση, εκφοβισμός, απειλές με φόντο τον μπαμπούλα ενός θερμού επεισοδίου, αποτελούν τη συνταγή της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η τακτική που υιοθετείται από την Τουρκία είναι να μεταφέρει πιθανές πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί ενόψει και της αξιολόγησής της από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο, στη Λευκωσία και την Αθήνα. Να διαχειριστούν, δηλαδή, οι δυο κυβερνήσεις το τρίμηνο (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) υπό την σκιά των τουρκικών απειλών αλλά και τις παραινέσεις των τρίτων ότι «δεν πρέπει να εξαγριωθεί περισσότερο η Τουρκία, πρέπει να βοηθηθεί στην Ε.Ε., να λύσουμε τις διαφορές».
Από τη Θράκη, Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, το μέτωπο θα είναι ανοικτό τους επόμενους μήνες και θα αποτελεί το όπλο της Άγκυρας για να μεταφέρει το σκηνικό των πιέσεων σε άλλους. Το Δεκέμβριο ενώ θα κρίνεται η Τουρκία, στο επίκεντρο θα είναι Ελλάδα και Κύπρος...

Οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο ( δεν θα φθάσουν μέχρι και θερμό επεισόδιο καθώς γνωρίζουν και τα όρια της Ελλάδος), οι εξαγγελίες για έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδος και Κύπρου, αποτελούν μέρος της τακτικής αυτής.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αποφάσισαν να στείλουν ερευνητικό πλοίο αντί πολεμικό, θέλοντας προφανώς να χειρισθούν το ζήτημα αυτό πιο «διπλωματικά» αλλά και να εκθέσουν Αθήνα και Λευκωσία, όταν αντιδράσουν. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα θα χαρακτηρίσει ως «νομική διαφορά» τα όσα θα υποστηρίξουν Ελλάδα και Κύπρος για τις παραβιάσεις και θα ζητήσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την Αθήνα, διαιτησία.
Επιπροσθέτως στο Κυπριακό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας, για αυτό προβαίνουν και σε δημόσιες τοποθετήσεις καθορίζοντας τα πλαίσια των κινήσεών τους.
Οι εντολές που έλαβε ο Ταλάτ προσφάτως όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα, είναι να διατηρήσει τη διαδικασία μέχρι το Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλίνει από τη γραμμή που καθορίσθηκε εξαρχής. Οι οδηγίες αφορούν περισσότερο την τακτική: Διατήρηση των διαφορών, ανάδειξη μικρών συγκλίσεων και πρόκληση επιδιαιτησίας για να μην καταρρεύσει η διαδικασία.
Σε ό,τι δε αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πεδίο των κυπρογενών (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), η Τουρκία έχει διασυνδέσει την εκπλήρωσή τους με το απευθείας εμπόριο Ευρωπαϊκής Ένωσης - ψευδοκράτους (που δεν είναι στην ατζέντα των Βρυξελλών) παραπέμποντας παράλληλα για μετά τη λύση του Κυπριακού.
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο σχεδιασμός είναι σαφής. Να αποφύγει η Άγκυρα τις πιέσεις και να μην έχει απώλειες μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και αργότερα. Αυτή η τακτική θα έχει ασφαλώς δυσκολίες κυρίως στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, στην Τουρκία θεωρούν πως μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους, χωρίς «παράπλευρες απώλειες», στο Κυπριακό και στα ελλαδοτουρκικά. Κι αυτό θα συνεχισθεί.
Στο χώρο των εν δυνάμει μεσολαβητών, εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι να περάσει ομαλά η Τουρκία το Δεκέμβριο και εάν αυτό γίνει κατορθωτό, να επιλυθούν και οι «διαφορές» με Ελλάδα και Κύπρο. Διαφορετικά, θα υπάρξουν δικές τους παρεμβάσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει τούτο.

Read more...

Ανασύνταξη τουρκικού λόμπι στην Ευρωβουλή Προσεγγίζουν ευρωβουλευτές για προώθηση συμφερόντων της Άγκυρας


ο τουρκικό ΥΠΕΞ επιδίδεται σε λόμπι αναζητώντας νέους ευρωβουλευτές σε θέσειςκλειδιά για την προώθηση του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ

Διαδικασία ανασύνταξης του τουρκικού λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινίασαν, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος, υπό το φως των αλλαγών και ανακατατάξεων μετά τις ευρωεκλογές και ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που δρομολογούνται στα τέλη του 2009 τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην αξιολόγηση των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ επιδιώκει την «αναπλήρωση του κενού» που δημιουργήθηκε από τη μη επανεκλογή ευρωβουλευτών, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει για τον τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και την αποσύνδεσή της από κυπρογενείς υποχρεώσεις. Αναζητούνται «ευρωβουλευτές πρώτης γραμμής και εγνωσμένου κύρους» σε όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες. Αν και το «προζύμι» υπάρχει, αυτό που φαίνεται να απασχολεί την Άγκυρα, είναι η εξασφάλιση στήριξης από ευρωβουλευτές που αναλαμβάνουν «θέσεις-κλειδιά», κυρίως στην Επιτροπή Εξωτερικών, στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και στην Ομάδα Επαφής της Ευρωβουλής με την τ/κ κοινότητα. Έγκυρη πηγή μας ανέφερε ότι «ο μεγάλος πονοκέφαλος του τουρκικού ΥΠΕΞ αφορά την απουσία από την Ευρωβουλή έξι κυρίως ευρωβουλευτών, οι οποίοι είχαν σηκώσει (σ.σ. με επιτυχία) το βάρος της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά και της προώθησης μιας αυτονομημένης σχέσης μεταξύ της Ευρωβουλής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητα», κάτι που εκ των πραγμάτων δημιούργησε συνθήκες παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα:
1.Τζεμ Οστεμίρ:
Αναμφισβήτητα ο πλέον χαρισματικός και ουσιαστικός υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων στην Ομάδα Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τ/κ κοινότητα, ο οποίος έχει πλέον αναλάβει την προεδρία των Πρασίνων στη Γερμανία, αποχωρώντας από την Ευρωβουλή. Ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ήταν ο εμπνευστής της θέσης που ενέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σύσταση απευθείας «μονίμου διαλόγου» με «εκλεγμένους αντιπροσώπους της τ/κ κοινότητας», δηλαδή ψευδοβουλευτές. Η εν λόγω αναφορά, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες, άνοιξε παράθυρο σε συζητήσεις για πρόσκληση Τ/κ ψευδοβουλευτών στις εργασίες της ολομέλειας, παράθυρο το οποίο εξακολουθεί να είναι ανοικτό…
2. Γιοστ Λάκενταϊκ:
Ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.ΕΤουρκίας επέλεξε να αποχωρήσει από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υποστήριζε αναφανδόν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ήταν υπέρμαχος του τερματισμού της «απομόνωσης» και είχε επιδιώξει ανεπιτυχώς απάλειψη των τεσσάρων βασικών ελευθεριών από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων αντικαθίσταται στην προεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε - Τουρκίας από την επίσης «Πράσινη» Γαλλίδα ευρωβουλευτή Έλεν Φλοτρ. Η διατήρηση της Προεδρίας της εν λόγω Επιτροπής στα χέρια των Πρασίνων, έγινε για προφανείς λόγους διασφάλισης της παροχής εν λευκώ πολιτικής στήριξης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σημειώνεται πάντως ότι οι αντιπροεδρίες θα βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.
3. Μάρκο Καπάτο:
Υποστηρικτής του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ και του απευθείας εμπορίου, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων οργανώσει εκδήλωση στην Ευρωβουλή παρουσιάζοντας δύο Ιταλούς πολιτικούς που απέκτησαν την ούτω καλούμενη «ιθαγένεια» του κατοχικού ψευδοκράτους και προπαγάνδιζαν υπέρ της θεσμοθέτησης και αυτονόμησης των σχέσεων της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» με την Ευρωβουλή. Ο Μάρκο Καπάτο, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, δεν έχει επανεκλεγεί.
4. Κάριν Ρεζετάριτς:
Αυστριακή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, η οποία είχε επιδιώξει δυναμικά την αυτονόμηση των σχέσεων της Ευρωβουλής και της Τ/κ κοινότητας, παραπέμποντας σε συνθήκες αναβάθμισης της οντότητας των κατεχομένων. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Επαφής της Ευρωβουλής για την Τ/κ κοινότητα, αλλά δεν έχει επανεκλεγεί.
5. Μάρκο Πανέλα:
Ιταλός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων ο οποίος επίσης είχε πρωτοστατήσει για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/κ, αλλά δεν επανεκλέγηκε.
6. Μάρσιν Λιμπίσκι:
Απουσιάζει από τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής και ο Πολωνός πρώην ευρωβουλευτής, ο οποίος είχε υιοθετήσει την τουρκική θεώρηση για το ζήτημα της απόδοσης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους. Ο κ. Λιμπίσκι είχε επιχειρήσει (ανεπιτυχώς) ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών να διασυνδέσει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Στα αρνητικά για την Τουρκία καταγράφεται και η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Φιλελευθέρων. Αν και η Ομάδα αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, η απώλεια της Προεδρίας από τον Βρετανό Γκράχαμ Γουάτσον θεωρείται αρνητική εξέλιξη για την Άγκυρα.
Τα «στηρίγματα» της Άγκυρας
Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα βασικά στηρίγματα της Άγκυρας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, αλλά και στο Κυπριακό θα αντληθούν από τις πολιτικές ομάδες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Ανάλογη στήριξη αναμένεται πάντως ότι θα δοθεί από τους Βρετανούς και τους Πολωνούς ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη νέα Ομάδα Συντηρητικών που έχει συσταθεί και καλείται «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Αναμορφωτές», καθώς και από κύκλους των Σοσιαλιστών, οι οποίοι ωστόσο σε επίπεδο ηγεσίας θέτουν σαφείς προϋποθέσεις προς την Τουρκία που παραπέμπουν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Η Άγκυρα προσδοκά ότι η ανάληψη της Προεδρίας από τον Τζέρσι Μπούζεκ θα φέρει «καλύτερες μέρες» για την ίδια.
Αναζητούνται «βλαστάρια»
ΣΤΟΧΟΣτου Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είναι η εξασφάλιση στήριξης από ευρωβουλευτές με ισχυρή προσωπικότητα και κύρος που αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό τη νέα του σύνθεση, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν πίσω τους οι «6» (Τζεμ Οστεμίρ, Γιοστ Λάκενταϊκ, Μάρκο Καπάτο, Κάριν Ρεζετάριτς, Μάρκο Πανέλα και Μάρσιν Λιμπίσκι). Σημειώνεται ότι υπάρχει και ένας αριθμός ευρωβουλευτών, οι οποίοι είναι μεν φιλικά διακείμενοι προς την Άγκυρα, αλλά στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας δεν είχαν διαδραματίσει καθοριστικό-ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση τουρκικών θέσεων. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται:
Ντάνιελ Κον Μπέντιτ:
Ο Πρόεδρος των Πρασίνων ξεχωρίζει εκ της θέσεως που κατέχει αλλά και λόγω προσωπικότητας. Ωστόσο, η δράση του ήταν περιορισμένη και είχε επικεντρωθεί σε κάποιες δηλώσεις υπέρ του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ και εναντίον της πολιτικής που ακολουθούσε η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και σε 4-5 παρεμβάσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων όπου έθεσε θέμα συμμετοχής Τ/κ παρατηρητών (ψευδοβουλευτών) στις εργασίες της Ευρωβουλής. Η ενασχόλησή του με όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ήταν απαγορευτική (την περασμένη πενταετία) για συνεχή ανακίνηση θεμάτων που αφορούν στην Κύπρο ή στην Τουρκία.
Γιέλκο Κάτσιν:
Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων από τη Σλοβενία, ο οποίος επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και εμφανιζόταν υπέρμαχος του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ, χωρίς ωστόσο ουσιαστική δράση προς την κατεύθυνση αυτή.
Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ:
Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στην προώθηση των «δικαίων» της Τ/κ κοινότητας.
Μάικλ Κάσμαν:
Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, ο οποίος στήριξε τη διασύνδεση της απόδοσης των Βαρωσίων με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο έκθεσης της Επιτροπής Αναφορών, θέση η οποία συμπίπτει με την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων.
Τζέφρι Βαν Όρντεν:
Βρετανός Συντηρητικός ευρωβουλευτής, ο οποίος την περασμένη πενταετία συμμετείχε στην Ομάδα του Λαϊκού Κόμματος. Πέραν των δημοσίων τοποθετήσεων υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ, δεν είχε ουσιαστική δράση στην προώθηση τουρκικών θέσεων.
Στην πιο πάνω ομάδα θα πρέπει να προστεθούν και κάποιοι τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτές. Πρόκειται για την Ολλανδέζα Σοσιαλίστρια Εμινέ Μποζγκουρτ, η οποία έχει επανεκλεγεί, καθώς και τον γερμανικής υπηκοότητας Σοσιαλιστή Ισμαήλ Ερτούκ και τον Φιλελεύθερο βουλγαρικής υπηκοότητας Μετίν Καζάκ, οι οποίοι εκλέγονται για πρώτη φορά και ο βαθμός δράσης και παρέμβασής τους είναι προς διαπίστωση…

Read more...

Κούρδοι του Ιράκ


Με πολύ προσεκτικά βήματα και σχεδόν καθόλου δημόσια συζήτηση, οι Κούρδοι ηγέτες του Ιράκ προωθούν ένα καινούργιο Σύνταγμα για την ημιαυτόνομη περιοχή τους, ένα βήμα που έχει θορυβήσει Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, που φοβούνται ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει νέα απειλή για την ενότητα της χώρας.

Το νέο Σύνταγμα, που εγκρίθηκε από το κουρδικό Κοινοβούλιο και σχεδιάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του χρόνου, υπογραμμίζει το επίπεδο δυσπιστίας ανάμεσα στην περιοχή και την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Θέτει, επιπλέον, το ερώτημα αν μια ειρηνική λύση των διαφορών των δύο πλευρών είναι δυνατή, παρά τα καλοπιάσματα των ΗΠΑ. Το προτεινόμενο Σύνταγμα περιλαμβάνει τις κουρδικές διεκδικήσεις σε εδάφη και τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, που βρίσκονται κάτω από αυτά.

Ωστόσο, αυτές οι διεκδικήσεις αμφισβητούνται τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, όσο και από τις εθνικές ομάδες της περιοχής και υποτίθεται ότι θα επιλύονταν στις συνομιλίες, που άρχισαν τον περασμένο μήνα, μεταξύ της ιρακινής και της κουρδικής κυβέρνησης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρόλ’ αυτά, το κουρδικό Κοινοβούλιο προώθησε και ψήφισε το Σύνταγμα, εν μέρει ως μήνυμα ότι θα αντισταθεί σε πιέσεις από την αμερικανική και ιρακινή κυβέρνηση για να κάνει παραχωρήσεις.

Οι αμφισβητούμενες περιοχές στο βόρειο Ιράκ είναι ήδη ασταθείς: έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κουρδικών και ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και συχνές επιθέσεις με στόχο την πυροδότηση θρησκευτικών και εθνικών παθών στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία αποσύρει σταδιακά τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, εξεπλάγη και προβληματίστηκε από αυτή την κίνηση των Κούρδων. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράκ στις 2 Ιουλίου, χρησιμοποίησε διπλωματική και έμμεση, αλλά αναμφισβήτητα σκληρή γλώσσα, για να την επικρίνει, λέγοντας ότι «δεν βοηθάει» τον κυβερνητικό στόχο για συμφιλίωση των Αράβων του Ιράκ και των Κούρδων. Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η δυναμική μιας αντιπαράθεσης με τους Κούρδους ως απειλή είναι τόσο ανησυχητική για το μέλλον του Ιράκ όσο και οι ένοπλοι αντάρτες.

Ο πρωθυπουργός Νούρι Μαλικί ήδη δεν μιλάει με τον πρόεδρο της περιοχής των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί και Ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες απορρίπτουν το Σύνταγμα, καθώς το θεωρούν πιθανό αίτιο διάλυσης του Ιράκ. Όπως παρατήρησε, χαρακτηριστικά, σουνίτης βουλευτής στο ιρακινό Κοινοβούλιο, «θέτει τα θεμέλια ενός ξεχωριστού κράτους».

Read more...

Δόθηκαν βίζες σε Τούρκους στρατιωτικούς για είσοδο στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πως δεν έρχονται για τουρισμό!!!


Αυτό φυσικά μόνο ως κατάντια μπορεί να χαρακτηρισθεί (εάν αληθεύει έστω και το 10% αυτών που μας μετέφεραν)… Γιατί δεν είναι δυνατόν να καυγαδίζουν μεταξύ τους δύο ανώτατοι διπλωματικοί υπάλληλοι, που υπηρετούν σε σοβαρότατες διπλωματικές θέσεις μέσα στην Τουρκία και η μεταξύ τους διαφωνία, καβγάς ή οτιδήποτε άλλο να γνωστοποιείται ακόμη και στα τελευταία χαμαιτυπεία!
Ο ξεπεσμός της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, με κύρια υπεύθυνη την κυρία Κούβελου – Μητσοτάκη – Μπακογιάννη, έχει πιάσει άραγε πάτο; Πληροφορίες που καταφθάνουν, συνεχώς, μας αναφέρουν πως υπάρχει διάθεση όχι μόνο να πιάσουν πάτο οι προσωπικές επιλογές της κυρίας υπουργού, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σκάψουν ακόμη βαθύτερα το πηγάδι στο οποίο έχουν ρίξει την αξιοπρέπεια της Ελληνικής Διπλωματίας…

Αυτές τις ημέρες διάφορα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Αξία» και «Free Sunday», (κλικ στις εικόνες) γράφουνε για κόντρα του Προξένου στην Κωνσταντινούπολη Βασίλη Μπορνόβα και του Πρέσβη μας στην Άγκυρα Φώτη Ξυδά. Η κόντρα έχει να κάνει με την χορήγηση βίζας εκ μέρους του Βασίλη Μπορνόβα σε Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι μόνο για τουρισμό δεν έρχονται στην Ελλάδα. Ο Πρόξενος της Κωνσταντινούπολης όμως, σκίζει τα ιμάτια του καθώς διαμηνύει ότι οι παραπάνω πράξεις γίνονται έπειτα από πίεση που δέχεται από τον πρέσβη της Άγκυρας!
Η διαφωνία έφτασε στα αρμόδια γραφεία του Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά εκεί μαθαίνουμε ότι η υπουργός πήρε το μέρος του Φώτη Ξυδά! Καλά ποιον δουλεύουν;;; Από πότε η Ντόρα Μπακογιάννη και οι «σύμμαχοι» Αμερικάνοι αφήνουν «ξεκρέμαστο» τον προστατευόμενο τους Βασίλη Μπορνόβα;;;
Και αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, ο Βασίλης Μπορνόβας σαν καλός και γνήσιος πατριώτης γιατί δεν τα κατήγγειλε επίσημα και αυτά παραμένουν στα παραπολιτικά σχόλια των εφημερίδων;;;
Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, εάν αληθεύουν οι καταγγελίες για χορήγηση βίζας σε πρόσωπα – στρατιωτικούς για τα οποία υπάρχει η βεβαιότητα πως επιθυμούν την είσοδο στην Ελλάδα (ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο για τα Ελληνοτουρκικά) με σκοπούς κάθε άλλο παρά ταξιδιωτικούς, ίσως θα πρέπει να επέμβουν άλλες υπηρεσίες και να γίνουν από ανακλήσεις και ανακρίσεις έως και παραπομπές στην δικαιοσύνη… Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, για να το χειρίζονται άνθρωποι που λειτουργούν (κατά τα φαινόμενα) κάτω από το πρίσμα της ιδιοτέλειας και των προσωπικών συμφερόντων.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο οι καταγγελίες αυτές αληθεύουν, αλλά είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον συγκεκριμένο διπλωμάτη, ο οποίος αν και τελούσε υπό την προστασία της κυρίας Κούβελου – Μητσοτάκη – Μπακογιάννη (η οποία και τον προώθησε στην σημερινή του θέση), έχει εγκαταλειφθεί σαν στυμμένη λεμονόκουπα.
Ο ίδιος άραγε τι έχει να πει για όλα αυτά και πως σκοπεύει να βγάλει τη χώρα από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας του στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης;

Read more...

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε στο Αιγαίο - Αναχαίτιση τουρκικής ακταιωρού


Τα τουρκικά ΜΜΕ έδιναν "πολεμικό" κλίμα, χθες όλη μέρα με αφορμή μία αναχαίτιση ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής η οποία ρυμουλκούσε βάρκα με λαθρομετανάστες (!), προς την ακτή της Λέσβου, από ελληνικό σκάφος του Λιμενικού στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Αϊβαλί.Το τουρκικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει μαζί με τους λαθρομετανάστες στα τουρκικά παράλια, αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίαζαν το όλο θέμα ως "παρενόχληση ψαράδων από ελληνικά σκάφη του Λιμενικού".

Θαλάσσιες και υποθαλάσσιες έρευνες πραγματοποίησε τις δύο τελευταίες ημέρες τουρκικό ερευνητικό σκάφος από την περιοχή του Τσεσμέ μέχρι την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου, στο κόλπο του Αδραμυτίου.
Πρόκειται για το σκάφος «Ντογκόζ Εϊλούλ ΙΙ» το οποίο καθόλη την διαδρομή του παρακολουθείτο από ελληνικά πολεμικά σκάφη, ενώ από απόσταση το ακολουθούσαν σκάφη του τουρκικού Ναυτικού.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον προάγγελο της κρίσιμης κίνησης που αποφάσισε να κάνει η Άγκυρα: Υποθαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο, εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
Τον περασμένο Οκτώβριο η μίνι κρίση με το ενοικιασμένο από τους Τούρκους νορβηγικό σκάφος, αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι είχαν καταπατήσει την συμφωνία του 1987 μεταξύ Παπούλια-Γιλμάζ για υποθαλάσσιες έρευνες επί του πυθμένα. Το νορβηγικό σκάφος είχε πραγματοποιήσει τέτοιες έρευνες, αλλά η Αθήνα το κατάπιε...
Η παρουσία και η διαδρομή του «Ντογκόζ Εϊλούλ ΙΙ» ήταν γνωστή στην ελληνική πλευρά, η οποία μετά από λίγες ώρες πληροφορήθηκε ότι στην τουρκική εφημερίdα της Κυβερνήσεως, δημοσιεύθυκε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και στην περιοχή που τα δκαιώματα ερευνών ανήκουν στην Κυπριακή δημοκρατία η οποία μάλιστα έχει προκηρύξει και σχετικό διεθνή διαγωνισμό.
Η ανακοίνωση, τον περασμένο μήνα, εκ μέρους της Κύπρου, ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
Άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της φιλοκυβερνητικής Ζαμάν αναφέρει ότι «Η ενέργεια αυτή της Άγκυρας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη, καθώς πιθανότατα θα ερμηνευτεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο».
Οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές -δυο στην περιοχή της Αττάλειας και δυο στην περιοχή της Μούγλα- συνολικής θαλάσσιας έκτασης 2 εκατομμυρίων εκταρίων.
Η πρώτη περιοχή «δέσμευσης» για τις σεισμολογικές έρευνες βρίσκεται ανοιχτά της πόλης Μούγλα και εκτείνεται σε μια απόσταση 681 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η περιοχή εκτείνεται σε μια ακτίνα από τα βόρεια της νήσου Κω έως τα νότια της Ρόδου.
Το δεύτερο «δεσμευμένο» από τους Τούρκους θαλάσσιο κομμάτι είναι νότια της Αττάλειας, σε μια ακτίνα 227 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η απόφαση του τουρκικού υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει ότι η εντολή - άδεια στην κρατική εταιρεία για σεισμολογικές έρευνες έχει αρχικά διάρκεια ενός έτους, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να κάνει τις έρευνες μόνη της ή σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.
Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεων της Τουρκίας απόφασης περί γεωφυσικών ερευνών νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας σημειώνει πως αυτό αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Επισημαίνει ακόμη πως σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Καταλήγοντας τόνιζει πως ήδη ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας πως η το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Tμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Nέες παραβιάσεις και μία αερομαχία


Tέσσερις παραβιάσεις και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά είναι μέχρι αυτή την ώρα ο απολογισμός της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.
Συνολικά τρεις σχηματισμοί με 16 αεροσκάφη, προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις και 3 παραβάσεις. από τα τουρκικά αεροσκάφη τα 6 ήταν οπλισμένα.
Όλες οι παραβιάσεις και η εμπλοκή έγιναν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Τα ελληνικά μαχητικά ήταν και πάλι εκεί και αναχαίτισαν τους εισβολείς.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Τουρκία. Αναζητώντας επειγόντως UAV


Απογοητευμένη από την απόπειρα εφοδιασμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με το UAV Heron από το Ισραήλ, η Τουρκία αναζητά τώρα νέες διεξόδους.
Οι Τούρκοι στράφηκαν προς τις ΗΠΑ συζητώντας το ενδεχόμενο αγοράς UAV Reaper, της εκσυγχρονισμένης δηλαδή έκδοσης του Predator. Η Τουρκία επισήμως ζητά τα UAV Reaper με τη δικαιολογία ότι θα τα χρησιμοποιήσει στον δικό της «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ».
Υπενθυμίζεται ότι το MQ-9 Reaper είναι ένα UAV πραγματικός κυνηγός. Τρείς φορές ταχύτερο από το Predator, ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος – αέρος ΑΙΜ-9, βλήματα αέρος – εδάφους Hellfire και «έξυπνες» βόμβες GBU-12 Paveway II, χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς επιχειρησιακά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με θεαματικά αποτελέσματα.


Η προμήθεια από την Τουρκία του συγκεκριμένου UAV συνιστά σοβαρή απειλή για την Ελλάδα εφόσον είναι βέβαιο ότι η πρόταξη της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Άγκυρα δεν αποτελεί παρά απλή δικαιολογία, για να στηρίξει το αίτημά της για την απόκτηση του συγκεκριμένου συστήματος, την άδεια εξαγωγής του οποίου έχουν μέχρι τώρα εξασφαλίσει μόνο η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Η Τουρκία παρέλαβε μόνο δύο UAV Heron από τα 10 που είχε παραγγείλει στο Ισραήλ, αλλά αυτά, κατά τους Τούρκους, παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα, που απέτρεψαν την ένταξή τους σε υπηρεσία. Η Τουρκία απειλεί έκτοτε να ακυρώσει το ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων συμβόλαιο, ζητώντας μάλιστα την καταβολή των ανάλογων ρητρών από το Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους κατηγορούν τους Τούρκους για τα προβλήματα, εστιάζοντας την κριτική τους στις τουρκικής κατασκευής κάμερες που θα εφοδίαζαν τα Heron, οι οποίες όμως είναι βαρύτερες των αντίστοιχων ισραηλινών, γεγονός που έχει επίπτωση στις επιδόσεις του UAV. Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως επιλύθηκε και οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι από τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι παραλαβές και των υπολοίπων Heron.
Παράλληλα πάντως οι Τούρκοι επέδειξαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εξέλιξης του νέου ευρωπαϊκού – της EADS – UAV Talarion, το οποίο όμως δεν αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία πριν το 2015.
Παρά την «απογοήτευση» τους οι Τούρκοι προχώρησαν πάντως πιστεύεται ότι προχώρησαν στην υπογραφή νέου συμβολαίου ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ για την προμήθεια του UAV Harop, ενός βελτιωμένου υποδείγματος των ήδη υπηρετούντων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις Harpy.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Επιθετικά ελικόπτερα αναζητά η Τουρκία


Η Τουρκία θα ζητήσει επιπλέον Super Cobra από τις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του αρχηγού του Τουρκικού Στρατού στρατηγού Ilker Basbug στην Ουάσινγκτον.
Η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή 32 παλαιά ελικόπτερα ΑΗ-1 Cobra και 9 αναβαθμισμένα AH-1W. Από τα πρώτα τα περισσότερα δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι επιθυμούν να προμηθευτούν επιπλέον ελικόπτερα του τύπου των αναβαθμισμένων εκδόσεων όμως.


Επειδή όμως η γραμμή παραγωγής των AH-1W έχει κλείσει οι Τούρκοι θα ζητήσουν από τους Αμερικανούς να τους προμηθεύσουν ελικόπτερα του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών.
Οι Τούρκοι είχαν και παλαιότερα θέσει το ίδιο αίτημα, αλλά τότε είχε απορριφθεί λόγω των αναγκών του πολέμου στο Ιράκ. Μια αμερικανική αντιπροσφορά για ελικόπτερα AH-64 Apache είχε απορριφθεί από την Τουρκία για λόγους λογιστικής υποστήριξης.
Την ίδια ώρα όμως η Τουρκία αναζητά επιθετικά ελικόπτερα Μil Mi –28N από τη Ρωσία με τη δικαιολογία ότι θα τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά των «τρομοκρατών» του PKK.
Ωστόσο το ΡΚΚ δεν διαθέτει ούτε άρματα, ούτε θωρακισμένα οχήματα, στην καταστροφή των οποίων ειδικεύονται τα ρωσικά ελικόπτερα...
Τμήμα Ειδήσεων www.Defencenet.gr

Read more...

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ


Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε από τη νομαρχία του Χακάρι, Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, χθες στις 16:55, διοργάνωσαν επίθεση με όλμους σε συνοριακό τάγμα του Τουρκικού Στρατού, στην Γιουκσεκόβα του Χακάρι.

Ο Τουρκικός Στρατός σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως τραυματίστηκαν 4 στρατιώτες, οι οποίοι νοσηλεύονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Χακάρι.

Στις 16.07.2009, συνελήφθη στέλεχος του ΡΚΚ, στο Τσεϊχάν των Αδάνων, το οποίο καταζητούνταν, από το 1992, και κατηγορείτο για επίθεση στο Σιρνάκ.


Read more...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ Nabucco εναντίον South Stream


Της Μ.Γ.Μεϊντάνη

Οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα μία ενεργειακή συμφωνία-πλαίσιο, που θέτει τη βάση για την κατασκευή του αγωγού Nabucco, έργο κολοσσιαίας σημασίας, που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρασκηνιακά από την Ουάσινγκτον, με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο. Από πολλούς παρατηρητές χαρακτηρίζεται ως κίνηση επιβεβλημένη κυρίως από πολιτικούς λόγους με στόχο την ακύρωση του ρωσικού σχεδίου Νοτίου Ρεύματος (South Stream) μεταφοράς φυσικού αερίου από τις πλούσιες σε κοιτάσματα χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας το αγκάθι της Μόσχας, την Ουκρανία.

Οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 500 δισ. κυβικά το έτος, ποσότητα που μέχρι να μπει σε λειτουργία ο αγωγός αναμένεται να φτάσει τα 780 δισ. κυβικά. Ο Nabucco αναμένεται να καλύπτει το 5% περίπου της ετήσιας ανάγκης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο (31 δισ. κυβικά το έτος), όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει το 2011 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2014, ενώ το κόστος του υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Δύο χιλιάδες από τα συνολικά 3.300 χιλιόμετρα μήκους του αγωγού θα περνούν από την Τουρκία, πριν αυτός καταλήξει στην περιοχή Μπαουμγκάρντεν, έξω από την Βιέννη, στον τερματικό σταθμό αναδιανομής φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας διασχίσει τα εδάφη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας.

Επτά χρόνια μετά την αρχική σύλληψη, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το βήμα της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι όμως έτσι τα πράγματα;

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Πέρα από τις καταληκτικές ημερομηνίες, που μένει να αποδειχτεί κατά πόσο θα τηρηθούν, υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί σχετικά με τον Nabucco. Δεν είναι μόνο το τεράστιο κόστος του, αλλά και ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων που δυσκολεύει τη μεταξύ τους συνεννόηση ως προς τη χρηματοδότηση. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί το επαρκές φυσικό αέριο που θα γεμίσει τον αγωγό.

Η πρώτη χώρα που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο στον αγωγό θα είναι το Αζερμπαϊτζάν. Γι’ αυτό το λόγο θα αναμένεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του σχεδίου Sah Deniz. Η πρόσφατη συμφωνία του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με το Αζερμπαϊτζάν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Sah Deniz αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στα συμφέροντα του Nabucco.

Eπειδή προς το παρόν δεν θεωρείται επαρκές το φυσικό αέριο που θα εξασφαλιστεί από τις πηγές του Αζερμπαϊτζάν, δεδομένων των αναγκών της ίδιας της χώρας και των συμφωνιών πώλησης που έχει υπογράψει με τη Ρωσία, προβλέπεται να διοχετεύεται στην Ευρώπη από το Nabucco και φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν και το Ιράκ.

Αλλά και με το Τουρκμενιστάν υπάρχει ζήτημα. Μπορεί φαινομενικά οι δισταγμοί του προέδρου της χώρας Γκουρμπαμούλι Μπερντιμουγκαμέντοφ να κάμφθηκαν και να υποσχέθηκε στήριξη στο Νabucco, ωστόσο ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό προέκυψε μετά την άρνηση της Μόσχας να υποκύψει στους εκβιασμούς επί της τιμής στην πώληση του αερίου και στη μείωση των ποσοτήτων που αγόραζε η Μόσχα. Αλλά και το Ιράκ δηλώνει μεν πρόθυμο, ωστόσο δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες ποσότητες.


ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Η Μόσχα όμως αντιμετωπίζει και μία ακόμη δυσκολία. Ο νέος πρωθυπουργός Μπορίσοφ δεν φαίνεται σε πρώτη φάση τόσο ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τη Μόσχα στην κατασκευή του αγωγού South Stream. Σε αντίθεση με τον απερχόμενο Στανίτσεφ, ο οποίος μόλις την περασμένη Τετάρτη σημείωνε ότι “το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας υπαγορεύει μέσα από την επικράτεια της χώρας να περάσουν όσο γίνεται περισσότερες διεθνείς υποδομές μεταφοράς ενεργειακών πόρων”, ο Μπορίσοφ ζητά λεπτομερή ανάλυση των όρων για τον South Stream. Ωστόσο σύμφωνα με ρώσους αναλυτές η θέση Μπορίσοφ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αμετακίνητη.

Στη Μόσχα προσποιούνται τους ψύχραιμους

“Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν πρώτα την κατασκευή του αγωγού και μετά προχώρησαν στην αναζήτηση φυσικού αερίου”, ήταν το σχόλιο της προχθεσινής “Ροσίσκαγια”, δηλωτικό του χλευασμού με τον οποίο οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν την κατασκευή του Nabucco, αλλά και του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα ο Πούτιν φέρεται να ισχυρίζεται πως “δεν είναι εφικτό να βρεθεί φυσικό αέριο, το οποίο θα γεμίσει τον υπό κατασκευή αγωγό”, τονίζοντας ότι το εν λόγω σχέδιο δεν έχει μέλλον. “Εάν ορισμένοι επιθυμούν να σκάβουν και να φτιάχνουν αγωγούς, αυτό για εμάς δεν αποτελεί πρόβλημα”.

Στην Άγκυρα, όμως, για πρώτη φορά αφέθηκε “ανοιχτή η πόρτα” μελλοντικά και για συμμετοχή της Μόσχας και της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας Ευρασίας των ΗΠΑ Ρέινχαρντ Μίτσεκ είπε κατά την τελετή υπογραφής ότι η Ρωσία και το Ιράν μπορούν μελλοντικά να συμβάλουν, τονίζοντας ότι “δεν εξαιρείται κανείς και καμία πηγή ενέργειας από το Nabucco”.

Read more...

Τουρκικό πάρτυ στο Αιγαίο


Παραβάσεις και παραβιάσεις... Συνεχώς και αδιάλειπτα, οι τούρκοι αμφισβητούν την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, ταπεινώνοντας την πολιτική αλλά και τη στρατιωτική ελίτ της χώρας μας, που δεν δείχνουν να ενοχλούνται. Τώρα, οι τούρκοι εκτελούν υπερπτήσεις και πάνω από κατοικημένες περιοχές, υπενθυμίζοντας στους ακρίτες συμπατριώτες πόσοι λίγοι, ενδοτικοί αλλά και δειλοί είναι οι πολιτικοί ταγοί μας. Αυτοί που κάνουν τα πάντα, εκτός από το να σηκώνουν οπλισμένα τα F-16 που έχει πληρώσει πανάκριβα (γιατί άραγε;) ο ελληνικός λαός για να «κατεβάσουν» για παραδειγματισμό έστω έναν πιλότο της κατά τα άλλα «σύμμαχης» (ελέω ΝΑΤΟ) χώρας, που δεν έχει στιγμή από τη σύστασή της σταματήσει να φέρεται εχθρικά στον Ελληνισμό.

Οι Τούρκοι όμως δεν μένουν στις υπερπτήσεις. Σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας, στέλνουν στα νησιά μας από τα παράλιά τους χιλιάδες μετανάστες σε εβδομαδιαία βάση, αλλοιώνοντας βίαια έστω και για λίγο, τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού σε μικρά αλλά κατοικημένα νησιά (Αγαθονήσι, Λέρος, Πάτμος κα). Και εμείς, ακόμα και όταν πιάναμε Τούρκους δουλεμπόρους (σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα στρατιωτικούς), τους γυρίζαμε πίσω, χωρίς καν να επιβάλλουμε τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις... Παραβιάζοντας εμείς, τους ίδιους μας τους νόμους, για να σώσουμε αυτούς που απειλούν την εθνική μας κυριαρχία! Τόση δουλεία, τόση υποτέλεια στα κελεύσματα των ξένων πρεσβειών!
Κάποτε, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αν δεν απατώμαι, τέθηκε το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια». Τότε, κάποιοι τάχθηκαν υπέρ των κανονιών, λέγοντας ότι ευημερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, αυτό αποτελούσε απλό ρητορικό σχήμα, ή αν θέλετε, προπέτασμα καπνού για την εξαπάτηση του πολίτη. Κοινώς, αυτό που έλεγαν οι κυβερνώντες, δεν το πίστευαν. Όπως δεν το πιστεύουν και σήμερα. Τότε, όλοι οι εξοπλισμοί έγιναν για να τα αρπάξουν κάποιοι και να ικανοποιηθούν οι έμποροι όπλων. Όσοι, δε, υποσχέθηκαν «κάθαρση» στο συγκεκριμένο χώρο, μόλις εγκαταστάθηκαν στην εξουσία, άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα και απλά, ακολούθησαν την πολιτική των προκατόχων τους.
Είναι όντως ουτοπία να αναμένει κανείς από τις κατά τα άλλα «τελειωμένες» αστικές πολιτικές ηγεσίες να αντιταχθούν στην τουρκική επιθετικότητα και να «κεράσουν» τους γείτονες μια από τα ίδια, προτάσσοντας τα αχαμνά και όχι τα πισινά τους. Είναι όντως ουτοπία να αναμένει κανείς από τους ράθυμους κυβερνώντες να κάνουν το αυτονόητο: να υπερασπιστούν τα όσια και τα ιερά του έθνους. Τώρα μάλιστα που οι Τούρκοι ανακοινώνουν την έναρξη γεωφυσικών ερευνών σε περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, η ανάγκη της ανάληψης των ηνίων από μια στιβαρή και ριζοσπαστική πολιτική ηγεσία, προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ. Αλλιώς, απειλούμαστε με συρρίκνωση.
Η σήψη, η διαφθορά είναι πλέον κυρίαρχες στη χώρα μας, όπως και ο ωχαδερφισμός. Αν αυτό συνδυαστεί με το διάχυτο εθνομηδενισμό στην πολιτική ρητορεία της αριστεράς, οι επιπτώσεις στο ηθικό του μέσου πολίτη και ακολούθως, στην αποτρεπτική και αμυντική μας ικανότητα, είναι δραματικές. Το έθνος αξίζει ομολογουμένως κάτι καλύτερο!

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP