Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Νέο επεισόδιο στην κόντρα κεμαλικών-Ερντογάν


Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μπαίνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν με το δικαστικό σώμα, μετά την απόφαση του εφετείου για έναρξη νέας έρευνας για υπόθεση υποκλοπών στα τηλέφωνα δικαστών του σώματος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μεσα ενημέρωσης, το 2008, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δωσει εντολή για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των αρμόδιων δικαστων που εξέταζαν την υπόθεση της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν, η οποία συμφωνα με το κατηγορητηριο, στόχο είχε την ανατροπή της κύβερνησης Ερντογάν.

Το εφετείο τώρα ερευνα κατά πόσον η κυβέρνηση λειτούργησε σύννομα, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει άγνοια για τις υποκλοπές.
MEGATV


Read more...

Οι Βρετανοί ουσιαστικά αναγνώρισαν το ψευδοκράτος


ΝΑ ΠΟΥΜΕ τα πράγματα με τ’ όνομά τους: Η παρουσία του Βρετανού Αρμοστή στα εγκαίνια του μνημείου για Βρετανούς στρατιώτες, που έπεσαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ήταν κατ΄ εντολήν του Φόρεϊν Όφις. Οι Βρετανοί, πρωτομάστορες και διδάκτορες στη διπλωματία, δεν κάνουν τίποτε τυχαία. Άρα, ο Πίτερ Μίλετ ενήργησε κατ’ εντολήν των προϊσταμένων του. Και αφού υλοποιούσε συγκεκριμένη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, σημαίνει ότι η παρουσία του στα κατεχόμενα, και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο, συνιστά πολιτική ενέργεια, την οποία, ατυχώς, τα περισσότερα κόμματα υποβάθμισαν.

Ας προσεχθούν συγκεκριμένα στοιχεία: Το μνημείο ανηγέρθη στα κατεχόμενα, δηλ. σε κυπριακό έδαφος που κατέχει η Τουρκία. Για να ανεγερθεί αυτό το μνημείο, ασφαλέστατα ενημερώθηκαν και οι κατοχικές «Αρχές». Στα εγκαίνια παρέστησαν όχι μόνο ο Μίλετ αλλά και ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας, εκπρόσωποι και των τριών όπλων των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και αξιωματούχοι των Ην. Εθνών.


Όσοι παρακολούθησαν σκηνές στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, θα παρατήρησαν ότι μπροστά από το μνημείο παρατάχθηκαν οι λεγόμενοι κοκκινοσκούφηδες. Ήταν οι κατ΄ εξοχήν διώκτες και αρχιβασανιστές των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Η όλη τελετή έγινε με την έγκριση και την άδεια των κατοχικών «Αρχών». Οι Βρετανοί δεν θα έκαναν οτιδήποτε αν δεν είχαν εκ προοιμίου την επίνευση και τη συγκατάθεση του υποτελούς τ/κ καθεστώτος. Τι έκανε ο Μίλετ, δηλ. η Βρετανία;

Πρώτον, πρόσβαλε ξανά βάναυσα τον κυπριακό Ελληνισμό και τον απελευθερωτικό του αγώνα.

Δεύτερον, απέδειξε ότι δεν απέβαλε τα αποικιοκρατικά της σύνδρομα και το μίσος της κατά των Κυπρίων.

Τρίτον, παραβίασε το διεθνές δίκαιο συνεργαζόμενη με κατοχικές «Αρχές».

Τέταρτον, ουσιαστικά και πρακτικά αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αφού χωρίς την άδειά του ούτε το μνημείο θα ανεγειρόταν ούτε η σχετική τελετή θα επραγματοποιείτο.

Πέμπτον, παραγνώρισε το επίσημο κυπριακό κράτος και το εξευτέλισε, παραβιάζοντας τους νόμους και την κυριαρχία του. Έκτον, η Βρετανία αναγνώρισε την τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου.

Έναντι αυτών των βρετανικών αθλιοτήτων, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να εξεγερθούν και να απαιτήσουν όχι απλώς εξηγήσεις -τι να εξηγήσουν οι Βρετανοί, όταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…- αλλά και άμεση ανάκληση του Αρμοστή. Αυτό επιτάσσει η αξιοπρέπειά μας ως κράτους, ως λαού, που ισχυρίζεται ότι αγωνίστηκε για την τιμή και την εθνική του καταξίωση. Η προσβολή και ο εξευτελισμός της Κύπρου εκ μέρους των Βρετανών κατέδειξαν, όμως, ξανά, ότι ως ηγεσία και ως λαός δεν έχουμε αξιοπρέπεια. Οι Βρετανοί μάς μέτρησαν επανειλημμένα και γνωρίζουν ότι οι ηγέτες μας απλώς φωνασκούν, προβαίνουν σε ανέξοδες δηλώσεις και μετά σιωπούν.

Τι παρατηρήθηκε; Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που με καθυστέρηση αντέδρασε στη βρετανική ύβρη, με ειρωνικό χαμόγελο διερωτήθηκε αν ζητούμε την απομάκρυνση του Μίλετ.

Τέτοια… ακραία πράγματα, προφανώς, δεν κάνουν οι δούλοι Κύπριοι. Αν αυτά συνέβαιναν, π.χ., σε βάρος Βρετανών ή Τούρκων, τότε θα βλέπαμε με ποια βιαιότητα θ’ αντιδρούσαν. Εκείνοι έχουν αξιοπρέπεια, όχι εμείς, που ήδη κατάπιαμε και τη νέα προσβολή. Ακόμα και οι Κερυνειώτες επιδόθηκαν σε άσφαιρες διαμαρτυρίες. Απορούμε: Ο Δήμος Κερύνειας σκέφτηκε προς στιγμήν να προσφύγει στα Δικαστήρια κατά των Βρετανών; Ούτε και αυτό θα γίνει. Άλλωστε, δέστε τι μεγαλόψυχοι που είναι οι Βρετανοί: Μας… παραχωρούν 45 τ. μίλια από το έδαφός μας, δηλ. των Βάσεων, για να τις τσιμεντώσουν στο διηνεκές. Οι Βρετανοί επιχείρησαν απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ηγέτες μας απλώς φλυαρούν…

ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
SHMERINH

Read more...

Η Τουρκία πρόθυμη να αποθηκεύσει ιρανικό ουράνιο


-H Tουρκία είναι διατεθειμένη να αποθηκεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας στην πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή ιρανικού ουρανίου σε τρίτη χώρα.
-Η τουρκο-ιρανική στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας προκάλεσε ισχυρό αντίκτυπο στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ. Ουτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ δεν είχαν λάβει κάποια προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών τους ότι ο Ερντογάν ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό συμμαχίας με το ισλαμικό καθεστώςτου Ιράν

Η Τουρκία πρόθυμη να αποθηκεύσει ιρανικό ουράνιο
H Tουρκία είναι διατεθειμένη να αποθηκεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας στην πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή ιρανικού ουρανίου σε τρίτη χώρα.

Εκπρόσωποι της Τουρκίας και του Ιράν συζήτησαν την πρόταση να στέλνει η Τεχεράνη ουράνιο στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μεταφορά καυσίμου στο Ιράν που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά της Τουρκίας να αποθηκεύει το Ιράν ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε όχι», όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιλντίζ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει αποστείλει πρόταση στο Ιράν, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη θα μπορεί να στέλνει το ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού σε μία φιλική προς αυτήν χώρα και στη συνέχεια να λαμβάνει το πυρηνικό καύσιμο από το εξωτερικό. Η πρόταση έχει στόχο να καθησυχαστούν οι φόβοι της Δύσης ότι το Ιράν αναπτύσσει τεχνολογία εμπλουτισμού ουρανίου με στόχο την κατασκευή όπλων.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Mοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σχετικά με το ζήτημα.

Ωστόσο, κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να αποθηκεύει το Ιράν το ουράνιό του σε τρίτη χώρα.

Η Τεχεράνη δεν έχει προς το παρόν δώσει μια επίσημη απάντηση στο σχέδιο του Ελ Μπαραντέι, που κατατέθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.
Πηγή: NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Σύμφωνα με πηγές ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Τεχεράνη στις 28 Οκτωβρίου, μετέφερε πρόταση του Προέδρου του Barack Obama προς το Ιράν για μυστική συμφωνία σύμφωνα με την οποία 400 κιλά εμπλουτισμένου του Ιράν θα φυλάσσονταν στην Τουρκία ώστε να μην εντοπιστούν από τους επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η Τουρκία έχει αυξημένο και συνεχώς ενισχυμένο ρόλο ως μεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.Παράλληλα δημοσιεύτηκε και η πληροφορία ότι η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτικές πληροφορίες και αεροπορική βοήθεια στο Ιράν στην περίπτωση που αυτό δεχθεί Ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του.Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην επίθεση εναντίον των Συριακών πυρηνικών εγκαταστάσεων η Τουρκία δεν ήταν μπόρεσε να την εντοπίσει

Ο τούρκος Πρωθυπουργός όχι απλά διέγραψε την μακρόχρονη στρατιωτική της χώρας του και και τους δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά είναι μέλος πια του εχθρικού άξονα που έχει σχηματιστεί περί του του εβραϊκό κράτος.Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει την Χαμάς ς από τα νοτιοδυτικά στη Λωρίδα της Γάζας, την Συρία, στα ανατολικά του Λιβάνου και στο Βορρά και τώρα την Τουρκία από τα βορειοδυτικά. Η Τεχεράνη πλέον Ιανοί σε θέση να ειδοποιηθεί έγκαιρα για τυχόν ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα αλλά και για τυχόν προσπάθεια των ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού έφερε αντιρρήσεις ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι του Ιράν και της αποκοπής των δεσμών της με το Ισραήλ. Ωστόσο, η συνεχόμενη μείωση της δύναμης του στρατιωτικού κατεστημένου από τους Ισλαμιστές που σημαίνει ταυτόχρονα και την αδυναμία χάραξη πολιτικής, πρέπει να αναγκάζονται να αποδέχονται επιχειρησιακών δεσμών με τη στρατιωτική του αντι-δυτικά της Μέσης Ανατολής έθνος ως προς το συμφέρον του έθνους.

Πηγές αναφέρουν ότι τα στοιχεία της συμφωνίας που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών ολοκληρώθηκαν σε συναντήσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, επρόκειτο να επικυρωθούν και να υπογραφούν από τους προέδρους Αμπντουλάχ Γκιούλ και Αχμαντινετζάντ την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 όπου ο πρόεδρος του Ιράν βρίσκονταν στην Τουρκία προσκεκλημένος για την Ισλαμική Διάσκεψη.

Η τουρκο-ιρανική στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας προκάλεσε ισχυρό αντίκτυπο στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ. Ουτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ δεν είχαν λάβει κάποια προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών τους ότι ο Ερντογάν ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό συμμαχίας με το ισλαμικό καθεστώς.του Ιράν

http://www2.debka.com/headline.php?hid=6366

Read more...

Βρέθηκε ο Τούρκος συνωμότης στην κρίση στα Ίμια


Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που αφορούν στα «έργα και ημέρες» ενός πολιτικού προσώπου και που αγγίζουν ευαίσθητα σημεία, όπως η ολομέτωπη ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια.

Ενός πολιτικού προσώπου, που οδήγησε με ψέματα και απόκρυψη στοιχείων την Τουρκία στην κρίση των Ιμίων, βάζοντας «φωτιά» στη Μεσόγειο και προκαλώντας παρολίγον αιματοκύλισμα.

Η αφορμή για μια σειρά αποκαλύψεων, που αποδεικνύουν ότι η κρίση στα Ίμια βασίστηκε στα ψέματα ενός «κήρυκα πολέμου» -του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ονούρ Οιμέν- δόθηκε από την εσωτερική κρίση που υποβόσκει στην Τουρκία εξαιτίας του ανοιχτού μετώπου με τους Κούρδους.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση στην Τουρκία -το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Ντενίζ Μπαικάλ, κύριου πολιτικού εκφραστή του βαθέως στρατιωτικού κράτους της γείτονος- κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για εσχάτη προδοσία, με αφορμή το πολιτικό άνοιγμα του Τούρκου πρωθυπουργού προς τους Κούρδους.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ονούρ Οιμέν, πρωτοστατεί σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση κατά του Ερντογάν, καθώς είναι εμφανές ότι επιζητεί την κλιμάκωση της κρίσης με τους Κούρδους.

Εξάλλου, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, έχει κηρύξει τον πόλεμο στους Κούρδους προκαλώντας εσωτερική πολιτική τρικυμία και πλήρη αντιπαράθεση προς αυτούς που επιθυμούν την διευθέτηση του Κουρδικού και την ειρηνική συμβίωση.

Σε αυτό το σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, «πέφτει η βόμβα» για την κρίση των Ιμίων.

Αποκαλύπτεται ότι ο Ονούρ Οιμέν «έστησε» την κρίση των Ιμίων για να οδηγήσει την Τουρκία σε πόλεμο με την Ελλάδα. Ό,τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει τώρα και με τους Κούρδους.

Ο Οιμέν, διπλωμάτης καριέρας, την περίοδο των Ιμίων ήταν μόνιμος υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, στον οποίο η τότε πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, απευθύνθηκε, καθώς ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος για να διερευνήσει σε ποιον ανήκουν τα Ίμια.

Ο Οιμέν απάντησε ότι αυτά ανήκουν στην Τουρκία, δίνοντας έτσι το έναυσμα στην κεντρική εξουσία της Άγκυρας και κυρίως στο βαθύ κράτος των στρατηγών να κλιμακώσει την κρίση με την Ελλάδα.

Όμως τώρα, μετά από 14 χρόνια, αποκαλύπτεται από τους πολιτικούς αντιπάλους του Οιμέν ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σχεδίασε την κρίση, καθώς απέκρυψε κρυπτογραφημένο μήνυμα του πρέσβη της Τουρκίας στην Ιταλία, στο οποίο περιλαμβανόταν ένα ντοκουμέντο που είχαν οι Ιταλοί.

Με αυτό οι Ιταλοί αποδείκνυαν ότι η Τουρκία είχε εγκαταλείψει τα Ίμια, και έτσι οι βραχονησίδες ήταν εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Αυτό το ντοκουμέντο ήταν αρκετό για να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης, αλλά ο Οιμέν το απέκρυψε, με αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο με την Ελλάδα.

Το θέμα έχει λάβει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων και στο κουρδικό μέτωπο.
zougla.gr

Read more...

Κύπρος: Οι ηγέτες να αλλάξουν τον πολιτικό τους λόγο


Ακούγονται συχνά από τα χείλη των πολιτικών ηγετών της χώρας μας διάφορες διατυπώσεις που σε τελευταία ανάλυση αντί να δημιουργούν κλίμα πρόσληψης θετικών εικόνων για επίλυση του κυπριακού, σπρώχνουν τους πολίτες στην άρνηση και στην απόρριψη οιασδήποτε πρότασης για λύση.
Αναφέρομαι στη φράση που συχνά εκφέρεται, ότι η αναμενόμενη λύση θα είναι «οδυνηρή λύση».
Ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, ακούγοντας αυτή την πρόταση δεν έχει κανένα λόγο να υποστηρίξει μια λύση που θα είναι οδυνηρή, που θα του δημιουργήσει οικονομικά, πολιτικά και άλλα προβλήματα, όμοια με εκείνα που έζησε στο παρελθόν.

Η «οδυνηρή λύση» θα πρέπει να θεωρείται αποτέλεσμα ετεροβαρούς συμβιβασμού, ο οποίος θα οδηγήσει την κοινωνία σε νέες περιπέτειες.
Τίθεται αμέσως το λογικό ερώτημα, αν είναι σοφό οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής κοινωνίας θα πρέπει να αποδεχθούν τέτοια λύση και να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες τον πληθυσμό της χώρας μας.
Αν η ομοσπονδιακή λύση θα είναι «οδυνηρή» και διαφημίζεται ως τέτοια, τότε θα πρέπει να τους προβληματίσει στα σοβαρά η υπογραφή της.
Οι πολιτικοί ηγέτες που υποστηρίζουν τη λύση θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, ότι η ομοσπονδιακή διάρθρωση του κυπριακού κράτους είναι η μόνη ορθή λύση που κατοχυρώνει τα συμφέροντα των δυο κοινοτήτων, την πολιτική τους ισότητα και εξασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση του κράτους, άρα είναι δίκαιη λύση και είναι η μόνη που θα αποκαταστήσει την ειρήνη και την αρμονία στις σχέσεις των κοινοτήτων.
Ο συμβιβασμός είναι αποκατάσταση της αρμονίας που διαταράχθηκε με τα δραματικά γεγονότα του 1963, γι’ αυτό αποτελεί συμβατό στοιχείο με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Η «οδυνηρή λύση» δεν μπορεί να είναι συμβατή με τη λύση και το συμβιβασμό. «Οδυνηρή λύση» σημαίνει επιβολή, άρα σε κάποιο στάδιο θα νομιμοποιείται αγώνας για την ανατροπή της.
Αυτή η πολιτική φιλοσοφία είχε επικρατήσει στα μυαλά της ηγεσίας που ανάλαβε να διαχειριστεί τις τύχες του νεογέννητου κυπριακού κράτους γι’ αυτό από τα πρώτα του βήματα το οδήγησε σε αδιέξοδο, σε κρίση και αντιπαράθεση των πολιτών του, με αποτέλεσμα τις σημερινές δραματικές πραγματικότητες.
Η τότε πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Μακάριο ανέλαβε τη διαχείριση ενός ενιαίου, κυρίαρχου κράτους και στην προσπάθεια της να ανατρέψει την «οδυνηρή λύση», δηλαδή το συμβιβασμό του 1959, πέτυχε να δημιουργήσει τις σημερινές αδιέξοδες συνθήκες, να στοιβάσει τους Κύπριους σε βορρά και νότο, με εγγενείς κινδύνους αλλοίωσης του πολιτισμικού και πληθυσμιακού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας.
Οι υποστηρικτές της μη λύσης προσπαθούν με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να σπείρουν ανάμεσα στους πολίτες τον «φόβο», ότι η «οδυνηρή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση» θα οδηγήσει σε νέες κακουχίες και σε ανυπέρβλητα εμπόδια τους πολίτες της Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι θα είναι χειρότερος συμβιβασμός με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Στη βάση αυτής της ξεπερασμένης θεωρίας προτείνουν υπαλλακτικές λύσεις που οδηγούν στον τελεσίδικο διαχωρισμό, στη διχοτόμηση.
Θεωρητικά η κοινωνία έχει δικαίωμα πολλαπλών επιλογών, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Η άποψη που εκφράζεται, ότι τα περιθώρια είναι αρκετά διευρυμένα και ο χρόνος απεριόριστος είναι πολιτική συνταγή για οριστικό διαχωρισμό.
Η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι εναλλακτικές δυνατότητες επιλογής δεν είναι απεριόριστες, ακριβώς γιατί είναι καθορισμένες από τα γεγονότα που δημιούργησε η ίδια η κοινωνία.
Από την άλλη, ο χρόνος του μισού αιώνα θα πρέπει να πείσει ότι διαφοροποιεί προς το χειρότερο τις υπαλλακτικές προτάσεις για λύση.
Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η μόνη συμβατή λύση που η εφαρμογή της θα δημιουργήσει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για ευημερία όλου του κυπριακού λαού, άρα δεν μπορεί να αποκαλείται «οδυνηρή λύση». Η απαλλαγή από το λόγο των πολιτικών ηγετών τέτοιων διατυπώσεων θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους να εκφέρουν σύγχρονο πολιτικό λόγο, αλλά και τους πολίτες από το άγχος, ότι με τη Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία θα φορτωθούν την «οδυνηρή λύση» με «οδυνηρά» γι’ αυτούς αποτελέσματα. Με την αλλαγή του λόγου σημαίνει, ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα παράξουν μια άλλη βαθμίδα πολιτικού πολιτισμού και μια ορισμένη δομή σκέψης, η οποία εξειδικεύεται στη χαρακτηροδομή, θα διαμορφώσει η ίδια την κοινωνία, δεν θα την αφήσει έρμαιο στους εκφραστές του εθνικιστικού λόγου, στην κυριαρχία εθνικιστικών παρορμήσεων και διαθέσεων.
Ποτέ δεν είναι αργά για επαναστατικές αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν την κοινωνία να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο την οδήγησε η προηγούμενη πενταετία.

Read more...

Ο Ερντογάν επιμένει στο δημοκρατικό άνοιγμα


Παρά τα δυσάρεστα αποτελέσματα που επιφύλασσε η πρώτη περίοδος, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει το δημοκρατικό άνοιγμα προς τους Κούρδους.
Εντούτοις, η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Ερντογάν για να προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι άμοιρη πολιτικών υπολογισμών. Την εβδομάδα που πέρασε η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ δέχτηκε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση για την πρόθεσή της να επιμείνει στο δημοκρατικό άνοιγμα προς τους κούρδους πολίτες της χώρας.

Η εξαγγελία αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση των υπερεθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗΡ) και των Κεμαλιστών του Ντενίζ Μπαϊκάλ (CHP), καθώς είχε προηγηθεί πριν από λίγο καιρό η «ενοχλητική» υποδοχή μιας πρώτης ομάδας αγωνιστών του ΡΚΚ, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επωφεληθούν από τις υποσχέσεις της ισλαμικής κυβέρνησης για (υπό όρους) αμνηστία. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε συγκεκριμένα την κυβέρνηση για την κακή οργάνωση του όλου θέματος και για το ότι επέτρεψε να στηθεί από τον γηγενή κουρδικό πληθυσμό μια υποδοχή «ηρώων» στους «μεταμελημένους» αγωνιστές. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε προσβολή στο τουρκικό έθνος και στα θύματά του και εξόργισε το αντικυβερνητικό μέτωπο. Η οργή της αντιπολίτευσης μάλιστα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο από την αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση στην υποδοχή των αγωνιστών από το Βόρειο Ιράκ, που οδήγησε στην απόφαση προσωρινής αναστολής του δημοκρατικού ανοίγματος, αλλά και από την πρόθεση της ισλαμικής κυβέρνησης να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία. Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ είχε ορίσει αρχικά ως ημέρα διεξαγωγής των συζητήσεων για το δημοκρατικό άνοιγμα τη 10η Νοεμβρίου, δηλαδή ανήμερα της επετείου του θανάτου του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ! Η επιλογή της εν λόγω ημερομηνίας ήταν οπωσδήποτε συμβολική. Η διεξαγωγή της συζήτησης μια τέτοια μέρα στην Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση στον τουρκικό λαό, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι το τουρκικό κράτος, «δημιούργημα» του ηγέτη του, κι αν δεν οδεύει ακόμη προς το τέλος του, σίγουρα προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τους Ισλαμιστές. Έπειτα από πολύωρη συνάντηση μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου -κυρίως όσων συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας- και γραφειοκρατών, αλλά και την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση μεταφέρθηκε για τη 12η Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί προσωπικά στην προώθηση του δημοκρατικού ανοίγματος, που το είχε αναθέσει στον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ωστόσο, μπορεί να συνεπάγεται και κινδύνους, καθώς, όπως αναφέρει μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο ισλαμιστής Ερντογάν δεν έχει ανακοινώσει το ακριβές περιεχόμενο της διαδικασίας του δημοκρατικού ανοίγματος. Ωστόσο, απ' όσα έχουν ήδη διαρρεύσει προς τα έξω τίποτα δεν προμηνύει δραματικές αλλαγές στη στάση του τουρκικού κράτους έναντι των Κούρδων. Οι αυτονόητες παραχωρήσεις σχεδιάζεται να γίνουν υπό την κηδεμονία του κράτους ή υπό την αυστηρή επιτήρησή του, αν πρόκειται για ανάληψη ρόλου από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, τώρα που έχει σημειωθεί ήδη μία κυβερνητική «επιτυχία» και η ιδέα της κατάθεσης των όπλων και της επιστροφής στην πατρική οικία φαίνεται να βασανίζει τους αγωνιστές του ΡΚΚ, η κυβέρνηση, υπό τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των ενόπλων δυνάμεων, σχεδιάζει αυστηρότερες ρυθμίσεις για την επιστροφή των μεταμελημένων. Αντί να υιοθετήσει, φερ' ειπείν, τις διαδικασίες που προβλέπονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες είναι χρονοβόρες και συνεπώς δεν τη συμφέρουν, προσανατολίζεται σε μια ιδιότυπη ρύθμιση του θέματος, κατόπιν διμερούς συνεννόησης με την Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή του Βορείου Ιράκ: Η Άγκυρα θα «υποδέχεται» τους κούρδους αγωνιστές στην επικράτεια της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής, αποτρέποντας έτσι άλλες αυθόρμητες εκδηλώσεις του γηγενούς πληθυσμού. Εξάλλου, η Άγκυρα άναψε το πράσινο φως και για την επιστροφή των πρώην ή εν ενεργεία αγωνιστών από το εξωτερικό, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη. Δεν αποκλείεται μάλιστα η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, στο Αρμπίλ την περασμένη εβδομάδα και η μετάβαση τις προάλλες του Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρώην πρωθυπουργού της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής και μέλους της κουρδικής ηγεσίας, στην Κωνσταντινούπολη να συνδέονται με τα σχέδια αυτά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ερντογάν προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για να ισχυροποιήσει τη θέση του ενώπιον της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν, το πολυδιαφημισμένο δημοκρατικό άνοιγμα προς τους Κούρδους που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΑΚΡ θα είναι περιορισμένης εμβέλειας υπό την πίεση του κατεστημένου. Ωστόσο, η ισλαμική κυβέρνηση δεν μοιάζει να χάνει τις ευκαιρίες που της προσφέρονται για την πολιτική εκμετάλλευση του σχεδίου της είτε στο εσωτερικό είτε στη διεθνή σκηνή.

Read more...

Τουρκία: «Πόλεμος» για το Κουρδικό


Πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Ατατούρκ από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Πακέτο 15 σημείων θα παρουσιάσει στην σημερινή συνεδρίαση ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Ζαμάν»Πολεμική ατμόσφαιρα κυριαρχεί από το βράδυ της Τρίτης στην τουρκική Βουλή, οπόταν άρχισε να συζητείται το κυβερνητικό σχέδιο για την επίλυση του Κουρδικού.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα υπέρ του Ατατούρκ, ενώ αύριο η αίθουσα αναμένεται να πάρει «φωτιά» με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και των αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων.
Η παρθενική συνεδρίαση της Τρίτης ήταν θυελλώδης, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν πυρά και προχθές, στη συζήτηση του... προϋπολογισμού 2010.

Σήμερα ο Τ. Ερντογάν θα προσπαθήσει να εξειδικεύσει τα μέτρα ειρήνευσης για το Κουρδικό
«Γιατί διατάζεις την αστυνομία να χτυπάει τους συγγενείς των στρατιωτών που σκότωσε το ΡΚΚ;», φώναξαν στον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ). «Κανείς δεν τους χτύπησε. Απλώς δεν τους αφήσαμε να εισβάλουν στη Βουλή!» απάντησε εκείνος εκνευρισμένος.
Σήμερα ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εξειδικεύσει τα μέτρα ειρήνευσης για το Κουρδικό, που δεν πρόλαβε καν να αναφέρει ο Αταλάι μέσα στην οχλοβοή της Τρίτης. Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που επικαλέστηκε η «Ζαμάν», ο Ερντογάν θα ανακοινώσει πακέτο 15 παλιών και νέων σημείων. Μεταξύ άλλων την ίδρυση ινστιτούτων Κουρδικών Σπουδών σε πανεπιστήμια της ανατολικής Τουρκίας, τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων στα κουρδικά και την ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας σε κρατητήρια και φυλακές.
Η αποφασιστικότητα του Ερντογάν απέναντι στην αντιπολίτευση, του δίνει σίγουρα πόντους στις Βρυξέλλες, εν όψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου. Αλλωστε, η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του φιλοκουρδικού κόμματος DTP, ενώ η τουρκική κοινωνία συναινεί στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με ποσοστά κοντά στο 50%. Οι αντιρρησίες δεν ξεπερνούν το 30%-35%.
Ωστόσο, την Τρίτη τα δύο εθνικιστικά κόμματα CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό) και ΜΗΡ έκαναν άνω-κάτω τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας. «Ηγέτη μας, δεν θα σε αφήσουμε να ξεχαστείς.
Η Δημοκρατία που ίδρυσες θα ζήσει παντοτινά», έγραφε πανό που ξεδίπλωσαν βουλευτές του CHP για τον Ατατούρκ.
Κάποιοι άκουσαν τον Ερντογάν να λέει θυμωμένος στον πρόεδρο της Βουλής, Μεχμέτ Αλί Σαχίν: «Πες τους να τα κατεβάσουν. Ετσι κάνεις κουμάντο στη Βουλή σου;». Ο Σαχίν αρνήθηκε ότι ο πρωθυπουργός του μίλησε με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του, επειδή «δεν έχει πια κύρος ύστερα από τέτοια προσβολή».
Σημειώθηκαν κι άλλες σκηνές απείρου κάλλους, καθώς οι κεμαλικοί θεώρησαν ιεροσυλία την κοινοβουλευτική συζήτηση του Κουρδικού στις 10 Νοεμβρίου, στην 71η επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο βουλευτής του ΑΚΡ Αβνί Ντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «χειροκροτεί τους συνωμότες στο Γενικό Επιτελείο Στρατού» και πολλοί συνάδελφοί του ζήτησαν οργισμένοι να το πάρει πίσω. Λάδι στη φωτιά έριξε η χτεσινή προσαγωγή στο δικαστήριο του πλοιάρχου Ντουρσούν Τσιτσέκ. Δηλαδή, του αξιωματικού που φέρεται να έχει υπογράψει το σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Πιθανολογούνταν ακόμη και η σύλληψή του.

Read more...

Mαζικές παραβιάσεις και περίπλοκα σενάρια προσβολής σκαφών επιφανείας σε τουρκική TASMO


Ο μεγάλος αριθμός σχηματισμών που σήκωσε χθες η τουρκική Αεροπορία στο Αιγαίο, σε αεροναυτική άσκηση ρουτίνας, προβλημάτισε τους επιτελείς του ΑΤΑ.
Χθες «σηκώθηκαν» οι περισσότεροι σχηματισμοί μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και εκτελέστηκαν σενάρια τα οποία είχαν να εκτελεστούν εδώ και πολύ καιρό: Εναέριες προσβολές σκαφών επιφανείας και παροχής υποστήριξης σε ελαφρά πυραυλοφόρα σκάφη.
Συγκεκριμένα χθες 28 αεροσκάφη βρέθηκαν στον αέρα μοιρασμένα σε 8 σχηματισμούς ενώ δύο αεροσκάφη έδρασαν μεμονωμένα.
Θυμίζουμε πως η συνήθης τακτική της τουρκικής Αεροπορίας τον τελευταίο καιρό αφορά 14 ή και λιγότερα αεροσκάφη μοιρασμένα σε δύο σχηματισμούς και όχι και σε οκτώ(!) όπως στη σημερινή περίπτωση.

Το ότι υπήρξε αυτή τη φορά διαφορετική διάταξη φυσικά δεν ήταν τυχαίο, ούτε και αφορούσε στιγμιαία έμπνευση κάποιου Τούρκου επιτελή. Αφορά ένα βαθύτερο σχεδιασμό τις ακριβείς στόχους του οποίου εναπόκειται στους έλληνες επιτελείς να διαπιστώσουν.
Από τα 28 αυτά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 13 παραβιάσεις του ΕΕΧ, ενώ έξι από αυτά ήταν οπλισμένα.
Εμπλοκές δεν σημειώθηκαν καθώς ο σκοπός της τουρκικής Αεροπορίας ήταν να διεξάγει τα σενάριά της χρησιμοποιώντας σχηματισμούς που απεικόνιζαν μικτά πακέτα αεροσκαφών δοκιμάζοντας νέες τακτικές προσβολής σκαφών επιφανείας στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο.
Μέσω των προσομοιώσεων αυτών η τουρκική Αεροπορία εκτός του ότι δηλώνει την παρουσία της παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον αέρα, πραγματοποιεί τις δικές της δοκιμές αντίδρασης του ελληνικού δικτύου αεράμυνας αλλά κυριότερα του σύνθετου χαρακτήρα των δικών της εναέριων ομάδων από όπου εξάγει τα δικά της συμπεράσματα.

Read more...

"Μεγάλος Ορίζοντας": Το πρόγραμμα ελέγχου του Αιγαίου από την Τουρκία


Με ένα νέο κέντρο ελέγχου ναυτικής επιτήρησης και παρακολούθησης με την κωδική ονομασία «Μεγάλος Ορίζοντας» (Uzun Ufuk) η Τουρκία ξεκίνησε την επιτήρηση του Αιγαίου με σκοπό σταδιακά να εκτοπίσει τις δυνατότητες της Ελλάδας σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, αλλά και να απαλείψει το ελληνικό στρατηγικό-επιχειρησιακό πλεονέκτημα της κυριαρχίας στον νησιωτικό χώρο του Αρχιπελάγους.
Πρώτος στόχος οι αποστολές SAR, απώτερος, η ανάκτηση του επιχειρησιακού ελέγχου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου.
Ενώ η Ελλάδα μοιρολογεί για τα οικονομικά της προβλήματα (απίστευτο, αλλά, δυστυχώς αληθινό: Το ΓΕΕΘΑ στα δυσμενή αποτελέσματα των εθνικών κρίσεων και στους λόγους που πρέπει να αποφεύγονται αυτές, έχει περιλάβει και μάλιστα ως πρώτο αποτέλεσμα, την... "απώλεια της ευημερίας των πολιτών"!), η Τουρκία με κατά κεφαλήν εισόδημα το 1/5 του αντίστοιχου ελληνικού, υφαίνει "θηλειά" στη μέση του Αιγαίου.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό επιδιώκει να της ανατεθεί πλήρως ο έλεγχος αποστολών SAR στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη βασικές διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας, που ορίζει πως λόγω της ανθρωπιστικής υφής του προβλήματος, η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα μέσα αλλά και τη δυνατότητα έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού ενός ναυτικού ή αεροπορικού δυστυχήματος έχει το δικαίωμα να εισέλθει εντός των χωρικών υδάτων άλλου κράτους, που αδυνατεί να προσφέρει άμεσα τη βοήθειά του προς τα θύματα.
Αυτό το κέντρο πέρα του ό,τι αναβαθμίζει δραματικά τις δυνατότητες της Τουρκίας-και θεμελιώνει νομικά στους διεθνούς οργανισμούς τη δυνατότητά της να εισέρχεται έως το κεντρικό Αιγαίο-της επιτρέπει να πετούν επί 24ώρου βάσεως πτητικά μέσα ελέγχου, όπως για παράδειγμα τα UAV Heron τα οποία ουσιαστικά έχουν κατασκευαστεί για ρόλο κατασκόπευσης και όχι επόπτευσης…
Το πρόγραμμα «Μεγάλος Ορίζοντας» είναι ένα σύστημα παρακολούθησης το οποίο είναι ολοκληρωμένο με μια σειρά αισθητήρων τόσο επίγειοι όσο και εναέριοι. Πιο συγκεκριμένα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτικής Παρακολούθησης (IMSS) περιλαμβάνει δίκτυο επίγειων ραντάρ έρευνας επιφανείας, ολοκληρωμένο σύστημα μέτρων υποστήριξης R-ESM και ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών και συγχώνευσης δεδομένων για τη δημιουργία μιας ενιαίας τακτικής εικόνας επιχειρήσεων.
Εκτός της Thales-Nederland στην υλοποίηση του συστήματος συμμετείχαν και οι τουρκικές εταιρείες Tubitak-Mam, ITU, Havelsan και Yaltes. Η τελευταία είναι υπεύθυνη στην ανάπτυξη του λογισμικού του συστήματος συγχώνευσης δεδομένων, παρέχει τις οθόνες απεικόνισης και έχει αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο στο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων και στο σύστημα διαχείρισης και μεταφοράς εικόνας.
Συνολικά το πρόγραμμα «Μεγάλος Ορίζοντας» περιλαμβάνει αριθμό επίγεια εγκατεστημένων ραντάρ έρευνας επιφανείας, συστήματα μέτρων υποστήριξης, διάταξη οπτικών μέσων επιτήρησης (LLTV/IR), συνεργασία μέσω ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων με σκάφη επιφανείας του ναυτικού και της ακτοφυλακής, μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη HERON (UAV) και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 MPA.

Read more...

Το παιχνίδι στα ελληνοτουρκικά… χοντραίνει....Πονηρές οι προτάσεις του Ερντογάν


Η καλή θέληση που εσπευσμένα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μία μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ήδη μετατραπεί σε λαβή πίεσης σε βάρος της χώρας μας.
Η τουρκική διπλωματία «πάτησε» πάνω στην καλή διάθεση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για να θέσει πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών το σύνολο των διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας.
Η επιστολή που παρέδωσε στις 30 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, καταγράφει λεπτομερώς τα θέματα που η Άγκυρα εγείρει και προτείνει μία διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών!!! Θα πρέπει να τονιστεί η φράση «ειρηνικής επίλυσης», η οποία προφανώς μπορεί να εκληφθεί πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε «άλλες μεθόδους» πέραν της ειρήνης για την περίπτωση που η Αθήνα δεν επιθυμεί να συζητήσει τα θέματα που έθεσε η Άγκυρα…

Έχοντας παραλάβει την επιστολή Ερντογάν, ο Γ. Παπανδρέου είναι αντιμέτωπος, πολύ πιο γρήγορα από όσο θα επιθυμούσε με το δίλημμα: Θα αποδεχτεί τον κίνδυνο μίας συζήτησης (και) σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή θα απορρίψει τις προτάσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός;
Σύμφωνα με τα ελάχιστα που έχουν γίνει γνωστά (γιατί άραγε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν δίνουν στην δημοσιότητα την συγκεκριμένη επιστολή, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως ο ελληνικός λαός για τις τουρκικές προτάσεις; Διαφάνεια και συμμετοχή δεν ανέφερε ο κύριος Παπανδρέου; Δεν μιλάει για το «εμείς» εννοώντας όλους τους Έλληνες πολίτες; Ή μήπως το «εμείς» έχει να κάνει με την νέα επιδρομή φόρων και γενικότερων σκληρών μέτρων που θα αντιμετωπίσουμε εμείς οι έλληνες πολίτες, αλλά όχι «αυτοί», δηλαδή οι πολιτικοί και η γενικότερη άρχουσα τάξη;) ο Ερντογάν στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:
- Περιγραφή και καταγραφή όλων των ζητημάτων (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος γκρίζες ζώνες, δικαιώματα μουσουλμάνων σε Θράκη, Κω και Ρόδο) που η Τουρκία έχει καταχωρήσει ως ελληνοτουρκικές διαφορές.
- Πρόταση για δημιουργία επιτροπής συνεργασίας σε υψηλότατο επίπεδο, υπό την καθοδήγηση των δύο πρωθυπουργών, που θα κατευθύνει και θα στηρίξει τις υπο-ομάδες συνομιλιών που θα συγκροτηθούν
- Οι υπο-ομάδες, που θα αποτελούνται από εκπροσώπους κρατικών φορέων (υπουργεία), ανθρώπων της αγοράς (επιχειρηματικά φόρα) και επαγγελματικών ομάδων με επιρροή (δημοσιογράφοι για παράδειγμα), θα συμβάλουν στην δημιουργία κλίματος και ατμόσφαιρας συζήτησης
- Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή των υπηρεσιακών παραγόντων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, που από το 1999 έχουν πραγματοποιήσει 40 και πλέον συναντήσεις
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχουν υποστηρίξει πολιτικοί παράγοντες του ΥΠΕΞ της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη, η εν λόγω επιτροπή ελληνοτουρκικού διαλόγου είχε βρεθεί πολύ κοντά στη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος τις οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως επίσης ότι για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προαπαιτείται συμφωνία στο θέμα των γκρίζων ζωνών, ώστε να είναι σαφές ποιο νησί και βραχονησίδα ανήκει σε ποια χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, στην επιστολή Ερντογάν που μας καλεί σε διάλογο και συνεργασία, θα μπορούσε, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, να περιλαμβάνει κι ένα συνημμένο έγγραφο, τους στατιστικούς πίνακες του ΓΕΕΘΑ με τους αριθμούς των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο τον τελευταίο (μόνο) χρόνο.
Οι παραβιάσεις έχουν φθάσει σε τετραψήφιο νούμερο (μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να έχουν φθάσει και τις 3.000), οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά είναι προς το παρόν 46 και τα οπλισμένα αεροσκάφη που μπήκαν στο Αιγαίο 350. Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμη και αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί δεν απεικονίζουν το μέγεθος της τουρκικής θρασύτατης καθημερινής παρουσίας στο Αιγαίο.
Οι εμπλοκές μεταξύ ελληνικών κα τουρκικών οπλισμένων αεροσκαφών είναι πλέον καθημερινές και ακόμη και οι ίδιοι οι τούρκοι παραδέχονται ότι μέσα στο 2009 η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» ανέφερε ότι οι αναχαιτίσεις που εξελίχθηκαν σε εμπλοκές τους τελευταίους μήνες ξεπερνούν τις 400!!!
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ήρθε και ο ταχυδρόμος με την επιστολή του Ερντογάν, το κείμενο της οποίας αποτελεί πρόκληση για διάλογο και συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο (λαθρομετανάστες), τη Θράκη (δικαιώματα «τουρκικής» μειονότητας, όπως την αποκαλεί περιχαρής ο «κουμπάρος» του ριψάσπι Καραμανλή) αλλά και την Κύπρο (έχουν λυσσάξει κυριολεκτικά οι Τούρκοι για το Σχέδιο Ανάν 2)…
Η μη απάντηση –μέχρι στιγμής- του έλληνα πρωθυπουργού θεωρείται πάντως ως ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος προσβάλλεται για μία ακόμη φορά, αλλά δυστυχώς, οι εκπρόσωποί του αποδεικνύονται ελαχιστότατοι για τις απαιτήσεις των θέσεων που ζήτησαν να καταλάβουν…

Read more...

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην τουρκική μεσανατολική πολιτική


Του Αλέξανδρου Μασσαβέτα
Σε συγχορδία οι φιλελεύθεροι Τούρκοι αναλυτές κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην εξωτερική της πολιτική. Στηλιτεύουν την οικειότητά της με εγκληματίες και δικτατορίσκους, όπως οι πρόεδροι του Σουδάν και του Ιράν, προειδοποιώντας ότι θίγει το κύρος και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας.
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη μονοήμερη σύνοδος των κρατών-μελών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης. Η προσέλευση ηγετών όπως ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αλλά και η πρόσκληση προς το δικτάτορα του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ να συμμετάσχει στη σύνοδο έχουν προκαλέσει ανησυχία και δυσαρέσκεια στη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τον Αλ Μπασίρ στην Κωνσταντινούπολη για τις εργασίες της Ισλαμικής Διάσκεψης, παρότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εναντίον του το Μάρτιο του 2009 ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δυτικοί αλλά και πολλοί Τούρκοι αναλυτές διαμαρτύρονται ότι η Τουρκία παρουσιάζει την εικόνα χώρας σε εναγκαλισμό με τους δικτάτορες και τους δακτυλοδεικτούμενους παρίες της υφηλίου.
Τόσο ο πρωθυπουργός Ερντογάν όσο και ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωναν μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο αμετακίνητοι στην επιλογή τους να προσκαλέσουν το Σουδανό δικτάτορα στις εργασίες της Διάσκεψης. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει διατάξει την προσαγωγή του Αλ Μπασίρ με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ. Στην εν λόγω περιοχή του Σουδάν, περισσότερα από 300.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε οργανωμένη εκστρατεία εξόντωσης αυτονομιστικού κινήματος από τις σουδανικές αρχές, ενώ πάνω από 2.000.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.
Παρά τον καταιγισμό επικρίσεων που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Γκιουλ απέρριπτε παράκληση της ΕΕ να αποσύρει την πρόσκληση προς τον εγκληματία πολέμου ισχυριζόμενος ότι «η επίσκεψη δεν αφορά την ΕΕ, που δεν είναι σε θέση να παρέμβει». Πάντα γραφικός, και πάντα στοχεύοντας στα ένστικτα του κοινωνικά καθυστερημένου και θρησκόληπτου ψηφοφόρου που αποτελεί τη βάση της εκλογικής στήριξής του, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε παραπέρα το Σαββατοκύριακο. «Ένας μουσουλμάνος δεν είναι ποτέ δυνατό να διαπράξει γενοκτονία», δήλωσε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα αισθανόταν πιο άνετα να συναντήσει το Σουδανό ηγέτη, παρά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ...
Πηγές της προεδρίας και του πρωθυπουργικού γραφείου σημείωναν πως η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη διεθνή συνθήκη, με την οποία ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Συνεπώς, η χώρα δε δεσμεύεται από το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί κατά του Αλ Μπασίρ, και έτσι η τουρκική κυβέρνηση είχε το ελεύθερο να τον προσκαλέσει. Τις θέσεις αυτές έσπευσε να καταδικάσει, εκτός από πλήθος δημοσιογράφων, και η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, που κάλεσε τις αρχές να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν είναι μεν συμβαλλόμενο μέρος στη διεθνή συνθήκη που συνιστά το δικαστήριο, ωστόσο πώς το άρθρο 13 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα δέχεται τη διεθνή δικαιοδοσία αναφορικά με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως η γενοκτονία, σημείωσε η οργάνωση. Την ανακοίνωσή της προσυπέγραψαν ενώσεις νομομαθών, δικηγορικοί σύλλογοι και ενώσεις γυναικείων δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Παρά τους λεονταρισμούς της τουρκικής ηγεσίας, προς μεγάλη ανακούφιση πολλών Τούρκων αναλυτών, διπλωματών και ακτιβιστών, η επίσκεψη του Αλ Μπασίρ ματαιώθηκε. Το παρασκήνιο της ματαίωσης μας είναι άγνωστο, αν και σύμφωνα με ανακοίνωση του σουδανικού πρακτορείου ειδήσεων, η παραμονή του Αλ Μπασίρ στο Σουδάν κρίθηκε επιβεβλημένη «εν όψει εσωτερικών εξελίξεων».
Τουρκική διπλωματική πηγή, ωστόσο, δήλωσε στο newstime.gr ότι η πίεση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ώθησε τις τουρκικές αρχές να «παρακαλέσουν το Σουδανό ηγέτη να μην έρθει». «Καθώς, όμως, οι Ερντογάν και Γκιουλ προέβησαν σε παρόμοιες δηλώσεις προς εσωτερική κατανάλωση, οι αρχές πασχίζουν να κρατήσουν το παρασκήνιο της μη προσέλευσης κρυφό. Δυστυχώς, ο όλος χειρισμός του ζητήματος από την κυβέρνηση έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους. Κοιτάξτε πώς ορθώνουμε το ανάστημά μας στη Δύση, έμοιαζε να ήθελε να πει ο πρωθυπουργός», ισχυρίζεται ο εν λόγω διπλωμάτης, που θεωρεί τόσο την πρόσκληση του Αλ Μπασίρ, όσο και τις δηλώσεις των αρχών βλαπτικές για το γόητρο της χώρας.
Μπορεί μεν ο Αλ Μπασίρ να μην έφθασε στην Πόλη για τη σύνοδο, έφθασε όμως ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Στις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη, όπου αποκαλούσε τον Ιρανό πρόεδρο «στενό του φίλο», προστέθηκαν οι φωτογραφίες του Γκιουλ να χαριεντίζεται με τον Ιρανό ομόλογό του μπροστά στο φακό. Εικόνες και λόγια που προκάλεσαν ευρύτατη δυσαρέσκεια στην Τουρκία. Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι ο Αχμαντινετζάντ επανεξελέγη μέσω εκτεταμένης νοθείας, ενώ προΐσταται ενός καθεστώτος που σκοτώνει τους πολίτες του στο δρόμο ή τους εκτελεί απλώς και μόνο επειδή καταγγέλλουν τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις του.
Ο γνωστός αναλυτής Τζενγκίζ Τσαντάρ, ειδικευμένος στα ζητήματα Μέσης Ανατολής, έσπευσε να καταδικάσει την ανακολουθία στη συμπεριφορά των Ερντογάν και Γκιουλ. Ο Τσαντάρ, ο οποίος αποτελεί γενικά θερμό υποστηρικτή της νέας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν, σημειώνει ότι η εμμονή του Γκιουλ στην πρόσκληση του Σουδανού δικτάτορα δεν ήταν σωστή. «Αντιτίθεται με τα λεγόμενα του προέδρου στην Άγκυρα δύο ημέρες νωρίτερα. Ο πρόεδρος είχε δηλώσει πως η Τουρκία οδεύει προς την κατεύθυνση των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, της διαφάνειας, της λογοδοσίας των αρχών, της ισότητας ανδρών και γυναικών και της αποτελεσματικότητας της ελεύθερης οικονομίας. Ο Αλ Μπασίρ, όμως, καμία σχέση δεν έχει με οποιαδήποτε από αυτές τις έννοιες».
Ο Τσαντάρ δέχεται πως η εξωτερική πολιτική των κρατών χαράσσεται με βάση υπολογισμούς συμφέροντος και όχι βάσει ηθικών αξιών ή συναισθημάτων. Προσθέτει, ωστόσο, πως αδυνατεί να καταλάβει ποιο συμφέρον και ποια ρεάλ πολιτίκ υπαγορεύει στην τουρκική κυβέρνηση να προσκαλεί πρόσωπο έναντι του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ παράλληλα εμφανίζεται σε εναγκαλισμούς με τον Αχμαντινετζάντ. Ο αναλυτής προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ότι, ενόσω η χώρα αποτελεί υποψήφιο μέλος που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, δεν μπορεί να μη συμμορφώνεται στις βασικές αρχές της πολιτικής της τελευταίας. Ούτε μπορεί να δίνει την εικόνα μιας χώρας που ανοίγει τις αγκάλες της στους κατηγορούμενους για γενοκτονία.
Τόσο ο Τσαντάρ, όσο και πολλοί φιλελεύθεροι Τούρκοι αναλυτές, υπενθυμίζουν τη στάση των προγενέστερων τουρκικών κυβερνήσεων, σχετικά με την προσαγωγή των υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου κατά των Βόσνιων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη. Αν και η Τουρκία ουδέποτε υπέγραψε τη σχετική συνθήκη που ιδρύει το δικαστήριο και ορίζει τα της διεθνούς δικαιοδοσίας του, πίεζε έντονα προς την κατεύθυνση της προσαγωγής των υπευθύνων για τα αίσχη της εθνοκάθαρσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «Δεν μπορείς να κόπτεσαι για την προσαγωγή του Μιλόσεβιτς και του Κάρατζιτς, αλλά να αδιαφορείς για την περίπτωση του Αλ Μπασίρ», σημειώνουν πολλοί, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να υπογράψει τη σχετική σύμβαση, όπως κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Σε μια στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει το διεθνές της κύρος, εφαρμογή «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στην εξωτερική της πολιτική υποσκάπτει την εικόνα της χώρας, προειδοποιούν.
Διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα του Αλ Μπασίρ, αλλά και για τους εναγκαλισμούς με τον Αχμαντινετζάντ. «Η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Τουρκία συσφίγγει τις σχέσεις της με τους γείτονές της, δίνοντας τέλος σε σχέσεις απροκάλυπτης εχθρότητας. Ωστόσο, ένα άνοιγμα προς τους γείτονες δεν υπαγορεύει τους εναγκαλισμούς και τις φιλοφρονήσεις με ένα πρόσωπο σαν τον Αχμαντινετζάντ, ενώ δεν έχει καμία σχέση με το Σουδάν!», δήλωσε κοινοτική πηγή στο newstime.gr. «Καλή τη πίστη προσδοκούμε από την Τουρκία να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου, ενώ πιστεύουμε πως με την πολύπλευρη διπλωματική δράση της έχει πολλά να προσφέρει. Ωστόσο, για να επιτευχθούν όλα αυτά επιβάλλεται ο σεβασμός εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε δεύτερος διπλωμάτης της Ένωσης.
Και οι δύο κοινοτικές πηγές μίλησαν για «χείριστες εντυπώσεις» που προκάλεσε στους κόλπους της ΕΕ η κραυγαλέα αντίθεση στη στάση που ο Ερντογάν τήρησε έναντι του Ισραήλ και έναντι του Σουδανού δικτάτορα. «Όλο αυτό το σόου στο Νταβός και το μάθημα ηθικής κατά των Ισραηλινών για τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα πώς συμβιβάζεται με την πρόσκληση στον Αλ Μπασίρ; Ο Τούρκος πρωθυπουργός φλερτάρει με τρόπο αγοραίο ένα κοινό χαμηλού επιπέδου και προσπαθεί να διεγείρει ένστικτα αταβιστικά. Με τον τρόπο, όμως, αυτό υποθηκεύει τη διεθνή του αξιοπιστία, και αυτή της χώρας», ισχυρίζεται ένας εκ των δύο.
Έντονη δυσαρέσκεια με την όλη στάση του Ερντογάν εκφράζουν και διπλωμάτες του Ισραήλ. Ένας εξ αυτών σημειώνει πως βρήκε «εμετική» την προσποιητή ηθικολογία του Τούρκου πρωθυπουργού, και προσβλητικό τον πρόσφατο ισχυρισμό του «ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί ποτέ να διαπράξει γενοκτονία». «Αν ερευνήσει κανείς την τουρκική ιστορία βρίσκει αμέσως αποδείξεις περί του αντιθέτου», πρόσθεσε. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει τη σύγκριση από τον Ερντογάν του Αλ Μπασίρ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Η εφημερίδα Βατάν πάλι, αποδίδει τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Σουδανού δικτάτορα σε οικονομικά συμφέροντα. Η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον όγκο των διμερών συναλλαγών με το Σουδάν από 350 εκατομμύρια δολάρια όπου βρίσκεται σήμερα σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά την εφημερίδα, στο Σουδάν διαβιούν σήμερα έξι με επτά χιλιάδες Τούρκοι. Μόνο από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Χαρτούμ, που έχει αναλάβει η τουρκική κατασκευαστική Τepe Akfen (TAV), αναμένεται κύκλος εργασιών ύψους 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη Βατάν, πρόεδρος του Τουρκο-Σουδανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου διατελεί ο Αμπντουλκαντίρ Τάτσγιλντιζ, συγγενής εξ αγχιστείας του Αχμέτ Τσαλίκ, μεγαλοεπιχειρηματία που αποτελεί μέλος της «αυλής των επιχειρηματιών» του Ταγίπ Ερντογάν. Ο γαμπρός του τελευταίου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τοποθετήθηκε ως CEO στον όμιλο του Τσαλίκ.
Η Βατάν καταγγέλλει ότι ο Τάτσγιλντιζ, οικοδόμησε το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Αφρικής στο Χαρτούμ, αυτό των σουδανικών τηλεπικοινωνιών, η κατασκευή του οποίου κόστισε 89 εκατομμύρια δολάρια. Η αυλή των επιχειρηματιών γύρω από τον Ερντογάν τον έχει πείσει πως η Τουρκία δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη της στο Σουδάν: η χώρα διαθέτει τα τέταρτα ή πέμπτα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη, ενώ το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε ουράνιο και χρυσό. «Πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτή την αγορά, όπως και σε κάθε αγορά της Αφρικής», δηλώνει ο Τάτσγιλντιζ, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως το Σουδάν αποτελεί «χώρα ευκαιριών» για τους Τούρκους επιχειρηματίες.
Για άλλη μια φορά, για πολλοστή φορά, η φιλελεύθερη διανόηση της Τουρκίας τα έχει βάλει με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όλοι ανεξαιρέτως οι εκφραστές της υποστηρίζουν την αποδέσμευση της τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή από τον αμερικανικό παράγοντα και την απομάκρυνση από το Ισραήλ. Όλοι χαιρετίζουν τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία. Αλλά και όλοι διαμαρτύρονται πως μορφές όπως ο Αχμαντινετζάντ και ο Αλ Μπασίρ δε θα πρέπει να συγκαταλέγονται στους «νέους στενούς φίλους» της Τουρκίας.
«Καθεστώτα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, όπως αυτά της Συρίας και της Αιγύπτου, είναι προς το παρόν ανεκτά, αλλά το φλερτ με εκείνα που φονεύουν τους πολίτες τους ξεπερνά τα όρια», υποστηρίζει Τούρκος διπλωμάτης. Όσο για τον Τσαντάρ, θεωρεί πως «η σημερινή εποχή, πλέον, στην εξωτερική πολιτική εκτός από τα νούμερα, τους υπολογισμούς του αμοιβαίου συμφέροντος και τα λογικά επιχειρήματα απαιτεί και ένα ελάχιστον ηθικής».

Read more...

Μελέτη για τουρκική στρατιωτική επίθεση σε τρία μέτωπα κατά της Ελλάδας


Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο ή θα μπορούσε ο συντάκτης του εν λόγω κειμένου να παίρνει... χάπια, αν δεν επρόκειτο για τον καθ' όλα σεβαστό στην Τουρκία Αλί Κιουλεμπί, αντιπρόεδρο του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (TUSAM) της Τουρκίας, ο οποίος εκπόνησε ολόκληρη στρατηγική τριών μετώπων για να... αντιμετωπιστεί η ελληνική επιθετικότητα κατά της Τουρκίας.
Ιδού τι γράφει στην... εμπνευσμένη του μελέτη ο Αλί:
«Mόνο μία χερσαία δύναμή μας που θα επιτεθεί στους Eλληνες στη Θράκη, η οποία μπορεί να υπερβεί τους 100.000 άνδρες, έχει τη δυνατότητα ολομέτωπης επίθεσης μαζί με μία ίσου μεγέθους δύναμη που θα επιτεθεί στα νησιά»...

O Τούρκος αξιωματούχος προχωρά ευθαρσώς στη διατύπωση απειλών κατά της Kύπρου και των ευρωπαϊκών χωρών: Θα πρέπει οι Eλληνες να γνωρίζουν ότι ενώ θα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις στη Θράκη και στα νησιά, θα απολέσουν όλη την Kύπρο.
Eπίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι χώρες της Ε.Ε. λόγω δειλίας δεν θα εκδηλώσουν την παραμικρή στρατιωτική αντίδραση κατά της Tουρκίας. Διότι η Ε.Ε. δεν διαθέτει τέτοια δύναμη και επειδή στις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης ζουν 2.000.000 πατριώτες Tούρκοι, οι οποίοι θα αντιδράσουν αν οι χώρες αυτές λάβουν θέση εναντίον της Tουρκίας!
Aν οι Eλληνες έχουν συμπεριλάβει στα σχέδιά τους ότι κατά τη διάρκεια ενδεχομένης επίθεσης ή ανάληψης επιχείρησης στην Kύπρο, παρόμοιας μ αυτήν του 1974, θα μας κτυπήσουν πισώπλατα οι προδότες εντός της Tουρκίας, οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτοί οι προδότες σε μία τέτοια εξέγερση θα εξολοθρευτούν, όπως συνέβη και κατά τα έτη 1920 – 21 – 24. Δεν υπάρχει πια και κάποια Συρία η οποία θα μπορούσε να μας κτυπήσει πισώπλατα. Διότι η αμυντική αντίληψη του τουρκικού στρατού -και η ισχύς του-, όπως το τονίζουν και ξένες πηγές στρατηγικών μελετών, είναι κατά δυόμισι φορές πιο ανεπτυγμένη απ αυτήν των άλλων χωρών.
Aν και είναι μειωμένες οι πιθανότητες υλοποίησης αυτού του σεναρίου και φαίνεται δύσκολο να γίνει πόλεμος, ειδικά σε τρία μέτωπα, από τη σκοπιά των υφισταμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων υφίσταται ενδεχόμενο να υπάρξει αναγκαιότητα να διεξαγάγουν οι δύο χώρες -οι οποίες καταλαμβάνουν τις πρώτες σειρές στην παγκόσμια κατάταξη αγοράς οπλισμών- έναν πόλεμο αυτού του είδους, σε πολλαπλά μέτωπα.
Τα τρία μέτωπα
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπου οι πολεμικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία μέτωπα, τη Θράκη, το Aρχιπέλαγος και την Kύπρο, επιβάλλεται από πλευράς μας ένα από τα μέτωπα να είναι οπωσδήποτε η Kύπρος, η οποία αποτελεί το μαλακό υπογάστριο των Eλλήνων, και στο μέτωπο αυτό να καταλάβουμε το σύνολο αυτού του πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας νησιού και να αποτελειώσουμε το εγχείρημα που έχουμε αφήσει στη μέση.
Για τους παραπάνω λόγους, συστήνεται στους Eλληνες να παραιτηθούν από την υλοποίηση της «Mεγάλης Iδέας» -που είναι ένας μάταιος πόθος- έχοντας στο πλευρό τους την E.E. και τους υποστηρικτές τους στις H.Π.A. και να μην προβαίνουν σε αμυντικές δαπάνες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες δεν θα τους αποφέρουν κανένα όφελος. Eμείς δεν εποφθαλμιούμε εδάφη (των Eλλήνων), αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να μην εποφθαλμιούν δικά μας εδάφη, στην Kωνσταντινούπολη, στον Eύξεινο Πόντο και τη Δυτική Aνατολία.
Tο πώς οι θερμοκέφαλοι θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα για να ωθήσουν τις δύο χώρες προς τη σύρραξη διαφαίνεται από τις κορόνες του Aλί Kιουλεμπί:
H Eλλάδα, η οποία διατηρεί πάντα «ακονισμένο το μαχαίρι της», καραδοκώντας να μας βλάψει σε στιγμές αδυναμίας μας, είναι από τους κύριους δημιουργούς της τρομοκρατίας του PKK, καθώς και της προηγηθείσας αρμενικής τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο τελευταίος τόπος όπου είχε καταφύγει ο Oτζαλάν ήταν η πρεσβεία της Eλλάδας στην Kένυα. Eπίσης, είναι γνωστό ότι η Eλλάδα έχει συνάψει διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες με τη Συρία και την Aρμενία και έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Συρίας να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις της χώρας αυτής σε ενδεχόμενο πόλεμο με την Tουρκία με σκοπό να επέμβει στην Kύπρο.
Είναι πασιφανές ότι σκοπός της Eλλάδας -η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προφάσεις για επίθεση κατά της Tουρκίας σε μια στιγμή μεγάλης αδυναμίας της- θα είναι στην περίπτωση αυτή η απόκτηση εδαφών. Eπιβάλλεται σ’ αυτούς οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον εξοπλισμό της Eλλάδας ως αμυντικό να μελετήσουν το δυναμικό του οπλοστασίου των Eλληνικών Eνόπλων Δυνάμεων και να αναρωτηθούν γιατί η Eλλάδα πραγματοποιεί τόσο μεγάλες επενδύσεις για τους εξοπλισμούς (σ.σ who talks!) ή γιατί μπολιάζει με εχθρότητα κατά των Tούρκων ακόμη και τα παιδιά που πάνε στο νηπιαγωγείο".
Kάποιος να τον μαζέψει. Εκτός και αν υιοθετούν τις παλαβομάρες του και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι...

Read more...

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος του Ερντογάν;


Στρατηγική έντασης απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και τον στρατό υιοθετεί ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς «ξεφουσκώνει» ο αρχικός ενθουσιασμός της κοινωνίας απέναντι στο κουρδικό του άνοιγμα και οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τα σχέδιά του για πρόωρες εκλογές το 2010.
Ερευνα της παραδοσιακής κεμαλικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» δείχνει ότι μόνο το 35,4% υποστηρίζει πλέον το κουρδικό σχέδιο του Ερντογάν και το 51,6% των ερωτηθέντων το απορρίπτει. Αλλωστε, το 63,2% θεωρεί συνολικά αρνητική την πορεία της χώρας.
Σε άλλο γκάλοπ με πρόθεση ψήφου, του Ευρασιατικού Κέντρου Ερευνών (ΑΚΑΜ), το ΑΚΡ συγκεντρώνει μόλις 32% (46,6% στις εκλογές του 2007), το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 26,7% (20,9%) και το Κόμμα Εθνικής Δράσης 21,9% (14,3%). Οι απώλειες των ισλαμιστών οφείλονται εξίσου στην κουρδική πολιτική και στην οικονομική κρίση, που έφερε απότομη αύξηση της ανεργίας στην Τουρκία.

Γι αυτό, το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση προχώρησε σε επίδειξη ισχύος προς τους στρατηγούς, με την εκ νέου σύλληψη του ναυάρχου Ντουρσούν Τσιτσέκ. Του αξιωματικού που φέρεται να συνέταξε το σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης Ερντογάν με τις ευλογίες της ηγεσίας του στρατεύματος.
Τον Ιούλιο ο Τσιτσέκ είχε αφεθεί ελεύθερος ύστερα από δεκαοκτώ ώρες. Τώρα όμως το παιχνίδι έχει χοντρύνει, καθώς η «Ταράφ» και άλλες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιεύουν καθημερινά ποταμούς στοιχείων για την Εργκενεκόν.
Η τουρκική Δικαιοσύνη τη θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση», με πλοκάμια στο παρακράτος των μυστικών υπηρεσιών και σε ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε διαδικασία παύσης ανώτατων δικαστών, που είχαν στραφεί στο παρελθόν κατά του προέδρου Γκιουλ.
Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου εντυπώσεων εντάσσεται και η χτεσινή «οικειοθελής παράδοση» ενός δεύτερου γκρουπ 8 Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. (Το πρώτο είχε παραδοθεί τον Οκτώβριο μαζί με δεκάδες πρόσφυγες του βόρειου Ιράκ. Η υπόθεση είχε εξελιχτεί σε κουρδικό πανηγύρι στα σύνορα, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου).
Κατά σύμπτωση, η δεύτερη ανταρτική ομάδα «αυτομόλησε» από στρατόπεδο του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και παραδόθηκε στη Σιλώπη, την παραμονή της βαρυσήμαντης ομιλίας του Ερντογάν στη Βουλή για το Κουρδικό.
Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προοιωνίζονται για σήμερα μία αντιπαράθεση στα όρια του... θερμού επεισοδίου ανάμεσα στον Ερντογάν και τους ηγέτες της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, Μπαϊκάλ και Μπαχτσελί. Οι τελευταίοι, άλλωστε, θα ανέβουν στο βήμα με τον αέρα των δημοσκοπήσεων.

Read more...

Η απογείωση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας


Η υιοθέτηση του Νόμου 3238 "Περί αμυντικής βιομηχανίας" το 1985, με τον οποίο ιδρύθηκε η τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), υπήρξε το έναυσμα για την απογείωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας. Η Άγκυρα κινήθηκε μεθοδικά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να βελτιώσει την τεχνολογική της υποδομή με την απόκτηση τεχνογνωσίας, την επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) καθώς και τις συμπαραγωγές μέσω στρατηγικών συνεργασιών με προηγμένες αμυντικές βιομηχανίες όπως η ισραηλινή και η νοτιοκορεατική. Ο νέος στόχος της SSM είναι η κάλυψη του 50% των εξοπλιστικών αναγκών των ΤΕΔ από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέχρι το τέλος του 2010 και ο υπερδιπλασιασμός των εξαγωγών αμυντικού υλικού.

Αναλυτικότερα, οι κυριότερες εξαγωγικές επιτυχίες της Άγκυρας, όπως καταγράφηκαν μέχρι και το α΄εξάμηνο του 2009.
- Αζερμπαιτζάν: Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων ΤR-107 και TR-122
- Mπαχρέιν: Τεθωρακισμένα οχήματα Cobra, αναβάθμιση όλμων 120mm σε ΤΟΜΟ Μ-113
- Γεωργία: Τεθωρακισμένα οχήματα Cobra και Edjer
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων TR-122, Τεθωρακισμένα Oχήματα Μάχης ACV-S, Τεθωρακισμένα οχήματα Cobra, Περιπολικά σκάφη ΜΡΤΡ-20
- Iνδονησία: Τηλεπικοινωνιακό υλικό
- Ιορδανία: Εκσυγχρονισμός μαχητικών αεροσκαφών F-16
- Mαλαισία: Τεθωρακισμένα Oχήματα Μάχης ACV-S
- Nιγηρία: Τεθωρακισμένα οχήματα Cobra
- Πακιστάν: Εκσυγχρονισμός μαχητικών αεροσκαφών F-16Α/Β Βlock15, Ρυμουλκούμενα πυροβόλα Pather 155mm, Περιπολικά σκάφη Κaan-33 και Kaan-15
- Σαουδική Αραβία: Τεθωρακισμένα οχήματα Cobra, εκσυγχρονισμός ΤΟΜΠ Μ-113
- Σλοβενία: Τεθωρακισμένα οχήματα Cobra
- Oλλανδία: Εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων Stinger
- Ουρουγουάη: Τηλεπικοινωνιακό υλικό
- Χιλή: Εκσυγχρονισμός ΣΕΠ αρμάτων μάχης Leopard-1V

Read more...

Ερώτηση στη Βουλή για το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής


Ερώτηση στη Βουλή για τη δραστηριότητα του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή κατατέθηκε από το βουλευτή του ΛΑΟΣ Ηλ. Πολατίδη, ο οποίος ερωτά μεταξύ άλλων αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής με ταυτόχρονη κατάργηση του ομολόγου ελληνικού στην Σμύρνη:
"Η απροκάλυπτα αντεθνική και υποθάλπουσα εξεγέρσεις εναντίον της εννόμου και πολιτειακής τάξεως δραστηριότητα του τελευταίου έχει υποχρεώσει πλήθος αγανακτισμένων πολιτών του Νομού Ροδόπης, αλλά και γενικότερα της μείζονος περιφερείας Θράκης, να δημιουργήσουν πρωτοβουλία πολιτών με την επωνυμία «ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ–ΣΤΟΠ».

Ειδικότερα, συμφώνως με επαρκώς αιτιολογημένες απόψεις της ανωτέρω πρωτοβουλίας, το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής δεν έχει λόγο υπάρξεως αφού:
• Δεν υπάρχουν Τούρκοι υπήκοοι στην Θράκη.
• Δεν υπάρχουν τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες –ιδίως μετά την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία– που να δικαιολογούν μία τέτοια πολυπρόσωπη και πολυέξοδη υπηρεσία στην Κομοτηνή.
• Δεν υπάρχουν μειονοτικά δικαιώματα που μέσα σε μία σύγχρονη Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έχουν ανάγκη έναν τέτοιον «εγγυητή».
• Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προστατεύει τις ελληνικές μουσουλμανικές μειονότητες, τηρείται επαρκώς από την Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανενός είδους άλλη κηδεμονία.
Επιπροσθέτως, η ύπαρξης του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής έχει στην πράξη τα εξής αποτελέσματα:
• Την συντήρηση ενός παρακρατικού μηχανισμού, ο οποίος οδηγεί τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας σε γκετοποίηση.
• Την δημιουργία-χειραγώγηση κάποιων μειονοτικών ηγεσιών για τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας η οποία αποβαίνει προς όφελος των επεκτατικών τουρκικών βλέψεων.
• Την μεθόδευση ενεργειών σε μία προσπάθεια εκτουρκισμού Ελλήνων Πομάκων και Τσιγγάνων στην Θράκη.
Κατόπιν όλων αυτών, αλλά και της πανθομολογουμένης τελευταίως αποδεδειγμένης ανθελληνικής και επεκτατικής πολιτικής της κυβερνήσεως της Αγκύρας."

Read more...

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard-1Τ


Mε την παράδοση και του τελευταίου άρματος μάχης τύπου Leopard-1Τ ολοκληρώθηκε το σχετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους $163 εκατ. που χρονολογείται από το 1998. Συνολικά 171 άρματα Leopard 1A1T1 του Τουρκικού Στρατού δέχθηκαν νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) Volkan-ΙΙΙ κατασκευής Αselsan, και μετονομάστηκαν σε Leopard 1Turk.
Τα 227 Leopard 1A3T1 που απομένουν, δεν αναμένεται να εκσυγχρονιστούν και θα παραμείνουν με χαμηλές επιχειρησιακές δυνατότητες καθώς η Τουρκία επικεντρώνεται στo σχεδίαση και ανάπτυξη του Τουρκικού Εθνικού Κύριου Άρματος Μάχης Altay από την Οtokar. Ως στόχος έχει τεθεί η ολοκλήρωση δοκιμών των πρωτοτύπων μέχρι το 2013.
Για το τουρκικό πρόγραμμα, η Aselsan δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του ΣΕΠ και των ηλεκτροπτικών, η ΜΚΕΚ θα αναλάβει το πυροβόλο 120mm L/55 και τα πυρομαχικά προέλευσης των Israel Military Industries (ΙΜΙ), ενώ η Roketsan τα συγκροτήματα θωράκισης και επιβίωσης.


Eξελίξεις στο τουρκικό αρματικό δυναμικό
O Τουρκικός Στρατός κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να αποκτήσει 339 Leopard-2A4 από τα γερμανικά αποθέματα ενώ σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αksam βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για τη προμήθεια πρόσθετων, προφανώς των 140-160 μεταχειρισμένων του τύπου για τα οποία έχει ενημερωθεί και η ελληνική πλευρά. Με το συγκεκριμένο τύπο εξοπλίζονται οκτώ Επιλαρχίες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη. Η προμήθεια των Leopard-2A4 αποτέλεσε την ιδανική ενδιάμεση λύση μέχρι την έναρξη παραγωγής του Αltay.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των αναβαθμισμένων Μ-60Τ.

Στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης, με σημαντική όμως υπέρβαση κόστους, βρίσκεται και το προγράμμα αναβάθμισης 170 αρμάτων μάχης M-60T Sabra με τη βοήθεια της ΙΜI, καθώς μέχρι τον Οκτώβριο είχαν παραδοθεί (με ρυθμό 8 αρμάτων/μήνα) τουλάχιστον 150 στον Τουρκικό Στρατό ενώ υπεγράφη σύμβαση προμήθειας 45 αρματοφορέων ωφέλιμου φορτίου 70t για ταχεία ανάπτυξη/μεταστάθμευση, με τις παραδόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2010.
Επισημαίνεται ότι το πακέτο αναβάθμισης περιελάμβανε μεταξύ άλλων λειόκανο πυροβόλο 120 mm L/44 με δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνομένων βλημάτων LAHAT, νέο συγκρότητα ισχύος με κινητήρα ΜΤU 1200 ίππων, θερμική κάμερα και ΣΕΠ Knight III της Elbit, πρόσθετη εκρηκτική θωράκιση αντιδράσεως ERA και νέες ερπύστριες.
To κύριο άρμα μάχης του Τουρκικού Στρατού που συμμετέχει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ είναι το M-60 (σε υπηρεσία 658 Μ-60A3TTS και περί τα 100 Μ-60Α1). Αν και η κατά καιρούς ανάπτυξή τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ ανέδειξε αρκετά προβλήματα διαθεσιμότητας, είναι το άρμα μάχης που εμπιστευόταν περισσότερο ο Τουρκικός Στρατός μέχρι σήμερα.
Οι προσπάθειες της Άγκυρας για το μαζικό εκσυγχρονισμό του τεράστιου στόλου των Μ-48 που διέθετε την δεκαετία του ΄80 έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή σε υπηρεσία σήμερα 751 M-48A5T2 και περίπου 1.000 Μ-48Α5Τ1 (441 M-48A5Τ1/T2 εξοπλίζουν τις κατοχικές δυνάμεις στη Κύπρο). Τα πρώτα θεωρούνται εφάμιλλα των 400 ελληνικών Μ-48Α5 ΜΟLF ενώ τα δεύτερα έχουν μηδαμινή επιχειρησιακή αξία στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Παλαιότερες επίσημες αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για μη διαθεσιμότητα των τουρκικών αρμάτων της σειράς Μ κατά 70%.
Γράφει ο strategy Ετικέτες Ένοπλες Δυνάμεις 3 σχόλια
Ο Ερντογάν επιμένει στο δημοκρατικό άνοιγμα
Παρά τα δυσάρεστα αποτελέσματα που επιφύλασσε η πρώτη περίοδος, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει το δημοκρατικό άνοιγμα προς τους Κούρδους. Εντούτοις, η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Ερντογάν για να προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι άμοιρη πολιτικών υπολογισμών. Την εβδομάδα που πέρασε η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ δέχτηκε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση για την πρόθεσή της να επιμείνει στο δημοκρατικό άνοιγμα προς τους κούρδους πολίτες της χώρας. Η εξαγγελία αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση των υπερεθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗΡ) και των Κεμαλιστών του Ντενίζ Μπαϊκάλ (CHP), καθώς είχε προηγηθεί πριν από λίγο καιρό η «ενοχλητική» υποδοχή μιας πρώτης ομάδας αγωνιστών του ΡΚΚ, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επωφεληθούν από τις υποσχέσεις της ισλαμικής κυβέρνησης για (υπό όρους) αμνηστία. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε συγκεκριμένα την κυβέρνηση για την κακή οργάνωση του όλου θέματος και για το ότι επέτρεψε να στηθεί από τον γηγενή κουρδικό πληθυσμό μια υποδοχή «ηρώων» στους «μεταμελημένους» αγωνιστές. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε προσβολή στο τουρκικό έθνος και στα θύματά του και εξόργισε το αντικυβερνητικό μέτωπο. Η οργή της αντιπολίτευσης μάλιστα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο από την αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση στην υποδοχή των αγωνιστών από το Βόρειο Ιράκ, που οδήγησε στην απόφαση προσωρινής αναστολής του δημοκρατικού ανοίγματος, αλλά και από την πρόθεση της ισλαμικής κυβέρνησης να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία. Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ είχε ορίσει αρχικά ως ημέρα διεξαγωγής των συζητήσεων για το δημοκρατικό άνοιγμα τη 10η Νοεμβρίου, δηλαδή ανήμερα της επετείου του θανάτου του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ! Η επιλογή της εν λόγω ημερομηνίας ήταν οπωσδήποτε συμβολική. Η διεξαγωγή της συζήτησης μια τέτοια μέρα στην Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση στον τουρκικό λαό, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι το τουρκικό κράτος, «δημιούργημα» του ηγέτη του, κι αν δεν οδεύει ακόμη προς το τέλος του, σίγουρα προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τους Ισλαμιστές. Έπειτα από πολύωρη συνάντηση μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου -κυρίως όσων συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας- και γραφειοκρατών, αλλά και την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση μεταφέρθηκε για τη 12η Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί προσωπικά στην προώθηση του δημοκρατικού ανοίγματος, που το είχε αναθέσει στον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ωστόσο, μπορεί να συνεπάγεται και κινδύνους, καθώς, όπως αναφέρει μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο ισλαμιστής Ερντογάν δεν έχει ανακοινώσει το ακριβές περιεχόμενο της διαδικασίας του δημοκρατικού ανοίγματος. Ωστόσο, απ' όσα έχουν ήδη διαρρεύσει προς τα έξω τίποτα δεν προμηνύει δραματικές αλλαγές στη στάση του τουρκικού κράτους έναντι των Κούρδων. Οι αυτονόητες παραχωρήσεις σχεδιάζεται να γίνουν υπό την κηδεμονία του κράτους ή υπό την αυστηρή επιτήρησή του, αν πρόκειται για ανάληψη ρόλου από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, τώρα που έχει σημειωθεί ήδη μία κυβερνητική «επιτυχία» και η ιδέα της κατάθεσης των όπλων και της επιστροφής στην πατρική οικία φαίνεται να βασανίζει τους αγωνιστές του ΡΚΚ, η κυβέρνηση, υπό τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των ενόπλων δυνάμεων, σχεδιάζει αυστηρότερες ρυθμίσεις για την επιστροφή των μεταμελημένων. Αντί να υιοθετήσει, φερ' ειπείν, τις διαδικασίες που προβλέπονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες είναι χρονοβόρες και συνεπώς δεν τη συμφέρουν, προσανατολίζεται σε μια ιδιότυπη ρύθμιση του θέματος, κατόπιν διμερούς συνεννόησης με την Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή του Βορείου Ιράκ: Η Άγκυρα θα «υποδέχεται» τους κούρδους αγωνιστές στην επικράτεια της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής, αποτρέποντας έτσι άλλες αυθόρμητες εκδηλώσεις του γηγενούς πληθυσμού. Εξάλλου, η Άγκυρα άναψε το πράσινο φως και για την επιστροφή των πρώην ή εν ενεργεία αγωνιστών από το εξωτερικό, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη. Δεν αποκλείεται μάλιστα η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, στο Αρμπίλ την περασμένη εβδομάδα και η μετάβαση τις προάλλες του Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρώην πρωθυπουργού της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής και μέλους της κουρδικής ηγεσίας, στην Κωνσταντινούπολη να συνδέονται με τα σχέδια αυτά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ερντογάν προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για να ισχυροποιήσει τη θέση του ενώπιον της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν, το πολυδιαφημισμένο δημοκρατικό άνοιγμα προς τους Κούρδους που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΑΚΡ θα είναι περιορισμένης εμβέλειας υπό την πίεση του κατεστημένου. Ωστόσο, η ισλαμική κυβέρνηση δεν μοιάζει να χάνει τις ευκαιρίες που της προσφέρονται για την πολιτική εκμετάλλευση του σχεδίου της είτε στο εσωτερικό είτε στη διεθνή σκηνή. (Πηγή)

Read more...

Σύλληψη Τούρκου ανώτατου αξιωματικού για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ


Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από το στρατιωτικό κατεστημένο να διασωθεί, ο πρόσφατα προαχθείς Αρχιπλοίαρχος Dursun Çiçek συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή με την κατηγορία συμμετοχής του στην υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Ο Τούρκος ανώτατος αξιωματικός που είχε κληθεί να καταθέσει στις 10 Νοεμβρίου δεν παρουσιάστηκε στον ανακριτή, ισχυριζόμενος ότι δεν εμπίπτει στον πολιτικό ποινικό κώδικα.
Η έρευνα σε βάρος του είχε γίνει γνωστή, όταν εμφανίστηκε το πρωτότυπο έγγραφο "Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Οπισθοδρομικότητας" με την υπογραφή του.

Το πραξικοπηματικό "Σχέδιο Δράσης" αφορά τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του κινήματος του Fethullah Gülen, με σειρά βομβιστικών ενεργειών και δολοφονιών που θα προκαλούσαν την επέμβαση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την ταυτοποίηση των υπογραφών στα επίμαχα έγγραφα συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για πιθανές σχέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, μορφή σκανδάλου με σοβαρές πολιτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, πράγμα που τεκμηριώθηκε χθες με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών.
Σε μία άλλη εξέλιξη, συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση με επιτόπου αναπαράσταση των συνθηκών θανάτου των τεσσάρων οπλιτών στη περιοχή Ελαζίγκ, παρουσία του κατηγορούμενου μόνιμου λοχία Şakir Akçan. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έδωσε στις 17 Αυγούστου απασφαλισμένη χειροβομβίδα στον οπλίτη İbrahim Öztürk, που είχε υποπέσει προηγουμένως σε πειθαρχικό παράπτωμα. Τακτική δικάσιμος ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου.

Read more...

Κυβερνοπόλεμος: Το ηλεκτρονικό πεδίο μάχης


Ανάπτυξη των ικανοτήτων διεξαγωγής κυβερνοπολέμου (CYBERWAR/CYBERWARFARE) επιχειρεί η Τουρκία με τη διεξαγωγή σχετικού συνεδρίου στις 10 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αμυντικού Υλικού (SASAD) και του Κέντρου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (ΤUBIKAT). Ανάμεσα στα υπό συζήτηση θέματα είναι η κυβερνοάμυνα (CYBERDEFENSE), η διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, οι ευκαιρίες και οι απειλές για τη Τουρκία.
Με γενναία χρηματοδότηση, απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού και σύγχρονες υποδομές η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στο τομέα (για περισσότερα βλ. Αναβαθμισμένη η τουρκική ικανότητα διεξαγωγής κυβερνοπολέμου) ενώ σημειώνεται ότι επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού και Υποστηρίξεως Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ έχει τεθεί ο Τούρκος Suleyman Anil, πρώην στέλεχος της ΙΤΤ και ΑLCATEL.


Ελληνοτουρκικός κυβερνοπόλεμος
Εκτός από τον ακήρυκτο πόλεμο στο Αιγαίο με τις μαζικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, το Διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε νέο πεδίο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Κυβερνητικές (Βουλή των Ελλήνων, υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας), πολιτικές, πανεπιστημιακές, ειδησιογραφικές (www.defencenet.gr, www.ardin.gr, www.antibaro.gr), εμπορικές, ιδιωτικές ακόμα και αθλητικές ιστοσελίδες έχουν δεχθεί τουρκικές επιθέσεις. H περίοδος όπου οι υποδομές της χώρας δέχτηκαν τα περισσότερα χτυπήματα ήταν ο Aύγουστος του 2005 όπου είχαν καταγραφεί περίπου 2.500 επιθέσεις (11η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ηλεκτρονικών εισβολών).
Η δράση ιδιωτών χάκερ έφερε αρκετές φορές στο παρελθόν σε δυσχερή θέση το ελληνικό κράτος. Το Φεβρουάριο 2000 Ελληνες χάκερ προκάλεσαν πανικό όταν με συνδυασμένες ενέργειες από υπολογιστές των Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης επιτέθηκαν στο δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αριζόνα. Ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος που προκάλεσαν Ελληνες χάκερ σε επίσημο φορέα εκτός συνόρων ήταν τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν η ομάδα Greek Security Team (GST) παραβίασαν μία από τις ιστοσελίδες του ερευνητικού κέντρου CERN.
Τον Αύγουστο του 2008, η ομάδα χάκερ «Macedonian Cyber Elite» από την ΠΓΔΜ επιτέθηκε σε αρκετές ελληνικές προσωπικές και επαγγελματικές ιστοσελίδες. Αναρτώντας φωτογραφία με την κόκκινη σημαία και το αστέρι της Βεργίνας έγραψαν ανθελληνικά μηνύματα καλώντας τους Ελληνες να αλλάξουν στάση απέναντι στο Σκοπιανό. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήρθε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η ομάδα «Greek Hacking Scene» απάντησε με το ίδιο νόμισμα, πραγματοποιώντας επίθεση σε δεκάδες ιστοσελίδες της ΠΓΔΜ και αναρτώντας τα δικά της μηνύματα πάνω στη σημαία της Βεργίνας.

Η τέταρτη διάσταση του πολέμου
Οι επιθέσεις σε στρατιωτικά και κυβερνητικά δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών πρέπει να θεωρούνται δεδομένες σε μελλοντικούς πολέμους ή διακρατικές διενέξεις. O κυβερνοπόλεμος διεξάγεται όλες τις εποχές, ημέρα και νύκτα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, χωρίς να επηρεάζεται από τη γεωγραφικούς περιορισμούς.
Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ρωσία έχουν δείξει τις ικανότητες τους στο τομέα. Ενδεικτικά, ρώσοι χάκερ έχουν επιτεθεί κατά των υποδομών της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Γεωργίας και του Καζακστάν, ενώ το Ισραήλ αχρήστευσε το δίκτυο αεράμυνας της Συρίας κατά την επιχείρηση Οrchard.
Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην προστασία της πληροφορικής υποδομής τους από κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες αναδεικνύονται σε νεό σημείο τριβής με τη Κίνα.
Στις 23 Ιουνίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας R. Gates υπέγραψε το μνημόνιo ίδρυσης της Διοίκησης Κυβερνοπολέμου US Cyber Command (USCYBERCOM) που υπάγεται στη USSTRATCOM και διευθύνεται από το διοικητή της National Security Agency (ΝSA) Keith Alexander.

Read more...

Νέα συζήτηση την Παρασκευή στην Τουρκία για το «άνοιγμα» στους Κούρδους


Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Τρίτης και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο «ανοίγματος» στους Κούρδους, μια δεύτερη συζήτηση για το θέμα θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Παρέμβαση θα κάνει και ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι Τούρκοι βουλευτές είχαν την Τρίτη μια προκαταρκτική συζήτηση για το σχέδιο «δημοκρατικού ανοίγματος» προς τους Κούρδους.

Η συζήτηση στιγματίστηκε από την αντίθεση της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι να μην προλάβει να παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Ανάμεσα στα μέτρα που ίσως υιοθετηθούν περιλαμβάνονται η χαλάρωση των περιορισμών της -κάποτε απαγορευμένης- κουρδικής γλώσσας και κίνητρα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) για παράδοση των όπλων.

Μια νέα συζήτηση για το ίδιο θέμα δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες, δηλαδή πριν από το βράδυ της Πέμπτης.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), ηγέτης του οποίου είναι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε υπό τις συνθήκες αυτές να μεταθέσει τη δεύτερη συζήτηση για την Παρασκευή, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να εξηγήσει στους βουλευτές τις μεγάλες γραμμές του επίμαχου σχεδίου του για το κουρδικό ζήτημα.

Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν στα βήματα που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν για διεύρυνση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ένα κρατικό κανάλι που μεταδίδει στην κουρδική γλώσσα. Τις κινήσεις αυτές υποδέχτηκε θερμά και η Ευρώπη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει στην, σχετικά στάσιμη τους τελευταίους μήνες, ενταξιακή πορεία της.

Με την αντίθεση της αντιπολίτευσης αλλά και την ικανοποίηση της Ευρώπης για τις προθέσεις του, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκίνησε την Τρίτη τη συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης των Κούρδων, τη λεγόμενη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία».

Ανάμεσα στα μέτρα που ίσως υιοθετηθούν περιλαμβάνονται η χαλάρωση των περιορισμών της -κάποτε απαγορευμένης- κουρδικής γλώσσας και κίνητρα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) για παράδοση των όπλων.

«Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι ο τερματισμός της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της δημοκρατίας» ανέφερε ο Μπεσίρ Αταλάι, υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση «δεν έχει δείξει την παραμικρή αδυναμία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν στα βήματα που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν για διεύρυνση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ένα κρατικό κανάλι που μεταδίδει στην κουρδική γλώσσα. Τις κινήσεις αυτές υποδέχτηκε θερμά και η Ευρώπη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει στην, σχετικά στάσιμη τους τελευταίους μήνες, ενταξιακή πορεία της.

Η αντίθεση της αντιπολίτευσης είναι σθεναρή, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν «απειλή στην ενότητα του τουρκικού κράτους». Ο Μεχμέτ Σαντίρ του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ανέφερε πριν τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το Reuters, ότι το ΑΚΡ «προσπαθεί να καταφέρει με την πολιτική αυτό που το ΡΚΚ δεν κατάφερε με τα όπλα... πρόκειται για μάταιη προσπάθεια, αδιέξοδη».

Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα δεν πρόλαβε κατά την ομιλία του να αναφέρει τις λεπτομέρειες των προτάσεων της κυβέρνησης, εν μέσω των αποδοκιμασιών των αντιπολιτευόμενων βουλευτών.

Η προκαταρκτική συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη (ημέρα της 71ης επετείου του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, γεγονός που δεν παρέλειψε να αναφέρει στην κριτική της η αντιπολίτευση), ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν θα απευθυνθεί στο Σώμα τις επόμενες ημέρες.

Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκεται και η χαλάρωση των βαριών ποινών, οι οποίες προβλέπονταν για ανήλικους που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις του ΡΚΚ.

Σε μία κίνηση καλής θέλησης, μικρή ομάδα ανταρτών είχε επιστρέψει πρόσφατα στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ για να παραδοθεί, με τα μέλη της να αφήνονται αργότερα ελεύθερα.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP