Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Επίσκεψη Α/ΓΕΣ στην Τουρκία


Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας και κατόπιν σχετικής εντολής της πολιτικής ηγεσίας, ο Α/ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος, επισκέπτεται την Τουρκία, αποδεχόμενος αναγκαστικά την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του.

Eίμαστε βέβαιοι ότι θα έχουν πολλά κοινού ενδιαφέροντος θέματα να συζητήσουν: Τα τουρκικά σχέδια εισβολής στον Έβρο και κατάληψης της Θράκης, τα σχέδια απόβασης στα νησιά του αιγείου, άγνωστες λεπτομέρειες του σχεδίου "Βαριοπούλα", τις προόδους στις αεροκίνητες επιχειρήσεις του τουρκικού Στρατού κλπ. Επίσης και τα "καψόνια" που εφαρμόζονται στον τουρκικό Στρατό (βίντεο που περιήλθε στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών τους δείχνει να κυνηγούν ... πεταλούδες στα λιβ΄δια έξω από την Ανδριανούπολη)!

Η συνάντηση μεταξύ του Α/ΓΕΣ και του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε στο Τ/ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα στις 15.30 ώρα

Ιστοσελίδα Τ/ΓΕΕΘΑ

Read more...

Το Google Earth ανακάλυψε τη «Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης»


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά της νέας έκδοσης του Google Earth σε «Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα http://xanthipress.gr/.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ενοχληθεί και διαμαρτύρονται στην Google για το γεγονός ότι στην περιοχή της Κομοτηνής υπάρχει τοπωνύμιο με τον τίτλο αυτό. Δεν ονομάζει κάποιο γεωγραφικό διαμέρισμα όπως τη Θράκη, κάτι που θα ήταν αρκετά προκλητικό, αλλά ουσιαστικά εμφανίζει ως «Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» ένα συγκεκριμένο -θεωρητικά- κτίριο στα νοτιοδυτικά της Κομοτηνής, πίσω από το νοσοκομείο της πόλης.

Η κατάδειξη επάνω στην ονομασία παραπέμπει τον αναγνώστη στην αντίστοιχη καταχώρηση που υπάρχει στη Wikipedia για την οντότητα που εμφανίστηκε ως κρατικό μόρφωμα για ελάχιστες μερικές ημέρες το 1913 μετά του Βαλκανικούς Πολέμους και τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και το οποίο στα αγγλικά ονομάζει- ορθώς - ως «προσωρινή κυβέρνηση της Δυτικής Θράκης».

Τόσο η άστοχη αναφορά του ονόματος σε ένα τοπωνύμιο της Κομοτηνής και η παραπομπή στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia, όσο και η ανάδειξη μιας τέτοιας ιστορικής λεπτομέρειας, χωρίς ουσιαστική σημασία, συνιστούν μια πολύ σοβαρή παράλειψη της google που εξυπηρέτησε, ακούσια προφανώς, συγκεκριμένες κλιμακούμενες προκλήσεις στην περιοχή.

Παρά τις ακραίες θέσεις που εκφράστηκαν ή παρατηρήθηκαν μετά την ανακάλυψη της ονομασίας στη Google, υπάρχουν αρκετοί που έχουν διαμαρτυρηθεί στη γνωστή εταιρία και ζητούν την απαλοιφή του από το χάρτη της Googel Earth.

Εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Τι μπορεί να προκύψει εάν εκλέξουμε τον μουφτή χωρίς εξουσία;


Ένα πολυσυζητημένο τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια στην ελληνική κοινή γνώμη θέμα σχετικά με την μειονότητά μας, αυτές τις μέρες βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με μια είδηση που κυκλοφόρησε στις ελληνικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το έτος 2011 θα δώσει άδεια ώστε οι μουφτήδες να εκλέγονται από τον λαό. Όμως οι μουφτήδες αυτοί δεν θα έχουν αρμοδιότητες ως ιεροδίκες.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι ειδήσεις σχετικά με το θέμα είναι ή όχι πραγματικές….όμως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι σημερινές αρμοδιότητες των μουφτήδων είναι αρμοδιότητες που η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης δεν τις διαπραγματεύεται. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι αρμοδιότητες αυτές είναι ένα δικαίωμα που μας αναγνωρίστηκε με την συνθήκη της Λοζάνης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε περίπτωση που αφαιρεθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες τότε ο μουφτής δεν θα έχει πλέον κύρος…… διότι τότε θα παραμείνει ένας απλός θρησκευτικός ηγέτης.

Επειδή στους μουσουλμάνους Σουνίτες δεν υπάρχει τάξη «Κληρικών» δεν μπορεί μεταξύ αυτών να γίνει ταξινόμηση αξιωμάτων, ανώτερο-κατώτερο κ.λ.π.

Συνεπώς, ένας μουφτής που θα είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης κατά τις εφαρμογές των Σουνιτών δεν θα έχει καμία διαφορά από έναν κοινό ιμάμη του χωριού. Δηλαδή το καθεστώς του μουφτή θα είναι ίσο με το καθεστώς ενός ιμάμη ενός μικρού χωριού. Αυτό, πέραν του ότι θα διαταράξει την ιεραρχική ισορροπία θα γίνει αιτία να χαθεί εξολοκλήρου και η επιρροή του μουφτή προς τους θρησκευτικούς λειτουργούς και προς ολόκληρη την μειονότητα.

Επειδή ένας τέτοιος μουφτής δεν θα μπορεί να κρατηθεί όρθιος, εκείνος που θα καθίσει στην έδρα του μουφτή πιθανόν να επιδιώξει να έχει μια πολιτική δύναμη που θα τον στηρίξει. Τότε δεν θα υπάρχουν θρησκευτικοί λειτουργοί που στηρίζουν τον μουφτή και την θέση τους θα πάρουν πολιτικοί που θα τον στηρίζουν.

Για να μην συμβούν λοιπόν όλα αυτά, είμαστε ανυποχώρητοι στην διαφύλαξη των σημερινών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων…

Ένα αίτημα που εδώ και πολλά χρόνια διατυπώνουμε είναι ότι επιθυμούμε πράγματι τους μουφτήδες μας να τους προσδιορίζουμε με εκλογές χωρίς όμως να έχουν θεριστεί οι δικαιοδοσίες τους.

Αλλιώς, τι σημασία θα έχει εάν εκλέξουμε ή όχι έναν μουφτή χωρίς αρμοδιότητες;

ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ, 3- 12- 2010



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Τελικά πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας σχετικά με την εκλογή - διορισμό από το 2011 των Μουφτήδων. Το είχαμε επισημάνει άλλωστε ότι για εμάς είναι και θέμα αξιοπιστίας. Και φυσικά είναι απολύτως λογικό και κατανοητό το να αποδεχθεί το ελληνικό κράτος να διορίσει τους "εκλεκτούς" στη θέση των Μουφτήδων, αφού προηγήθηκε ότι προηγήθηκε παραμονή των εκλογών σε ξενοδοχείο της Ξάνθης και η φωτογράφηση του Πατριάρχη στην Κων/πολη με τους "2". Και όλα αυτά φανερά και απροκάλυπτα.

Έτσι εξηγείται η μέσα σε 4 μήνες δεύτερη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Είναι και το θέμα του τζαμιού βλέπετε στην πρωτεύουσα. Επ' αυτού θα θέλαμε να διατυπώσουμε μια απορία....γιατί έχει αναλάβει αυτό το ρόλο η κατά τα άλλα φίλη γείτονας και σύμμαχος Τουρκία και όχι μια άλλη ισλαμική χώρα με μεγαλύτερο δείκτη θρησκευτικού συναισθήματος??....πχ η Σαουδική Αραβία, ή το Κατάρ, ή η Λυβίη????

Read more...

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ


Ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες μάνες και πατέρες στέλνουν τα παιδιά τους -που τα προσέχουν σαν τα μάτια τους- να κάνουν το καθήκον τους προς την πατρίδα, η κατάσταση στα Κέντρα υποδοχής και Συγκέντρωσης που έχουν ιδρύσει οι Τ.Ε.Δ. με στόχο την αποστολή των στρατιωτών σε στρατιωτικές μονάδες στα ανατολικά και ΝΑ, σου σκίζει την καρδιά.

Φωτογραφίες που τράβηξε και έστειλε ένας στρατιώτης την τελευταία μέρα της θητείας του στο Κέντρο υποδοχής και Συγκέντρωσης(ΚΤΜ) του 7ου Σ.Σ. στο Ντιαρμαπκίρ, αποκαλύπτουν τον τρόπο αντιμετώπισης των στρατιωτών.

Στις φωτογραφίες που έφτασαν στην εφημερίδα Ακίτ, στρατιώτες που έχουν μεταφερθεί στα ΚΤΜ για να φτάσουν στις μονάδες τους στα ΝΑ, φαίνονται να προσπαθούνε να κοιμηθούνε ο ένας πάνω στον άλλο πάνω στο μπετόν..

Στο μέιλ καταγγελία που εμπεριείχε και τις φωτογραφίες, ο στρατιώτης που το έστειλε γράφει ότι λόγω αυτής της κατάστασης οι στρατιώτες παθαίνουν βρογχίτιδα και πνευμονία, τονίζει μάλιστα πως οι αξιωματικοί δεν νοιάζονται για αυτήν την κατάσταση. Αναφέρεται πως σστο συγκεκριμένο κέντρο λόγω της πολυκοσμίας και της ανεπάρκειας κρεβατιών, δεκάδες στρατιώτες αναγκάζονται να κοιμούνται στο παγωμένο Ντιαρμπακίρ, πάνω στο τσιμέντο αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο.
……………..

¨ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑ¨
Συχνά δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες παράπονα για τα ΚΤΜ. Οι αναγραφόμενες για τα ΚΤΜ αναμνήσεις στην ιστοσελίδα www.forum.donanimhaber σου παγώνουν το αίμα. Από τα σχόλια διαλέξαμε ένα που δείχνει όλο το ρεζιλίκι.

Στην ιστοσελίδα αυτήν χρήστης με το όνομα ¨φαρουκάαν¨ έτσι περιγράφει αυτά που έζησε στο ΚΤΜ του Ντιαρμπακίρ : ¨Μια βραδιά κοιμήθηκα στον θάλαμο και μια μέσα στην τραπεζαρία. Τα μαξιλάρια στον θάλαμο έλαμπαν πια από την λίγδα. Τόσο βρώμικο μέρος δεν ξαναείδα στην ζωή μου, στις τουαλέτες δεν βρίσκαμε νερό…

Πραγματικά οι στρατιώτες μας που πάνε στα ΝΑ πριν να φτάσουν ακόμα στις μονάδες τους, αρχίζουν να βρίζουν την θητεία τους. Πονάει αλλά αυτή είναι η αλήθεια…Ο άνθρωπος θέλοντας και μη σκέφτεται ¨Τόση είναι η αξία μου ; ¨.

Χαμπέρβακτίμ 3-12-2010

Read more...

Β. Μαρκεζίνης: Φοβάμαι για αδικαιολόγητες παραχωρήσεις στο Αιγαίο


Έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική, την οποία χαρακτηρίζει μυστικοπαθή,εκφράζει ο ακαδημαϊκός B.Μαρκεζίνης σε συνέντευξή του στην Ισοτιμία. Θεωρεί απαραίτητο να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική. «Συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που φοβούνται τις αδικαιολόγητες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα στον χώρο του Αιγαίου» τονίζει ο κ. Μαρκεζίνης. Στο ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ η απάντησή του προκύπτει αβίαστα: «Ο κ. Παπανδρέου, αφότου ανέλαβε την εξουσία, άργησε να εκτιμήσει την έκταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, ενώ παραμένει εμφανής η αδυναμία του να κάνει τους υπουργούς του να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή.

Οι προσπάθειές του έχουν επικεντρωθεί στη μείωση του ελλείμματος και όχι στην προώθηση της ανάπτυξης. Η σημερινή έλλειψη κυβερνητικής συνοχής και η πλήρης αποδιοργάνωση του κράτους, στην οποία συνέβαλαν πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ως προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα ο κ. Μαρκεζίνης καταλογίζει ευθύνες και στα Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνοντας πως: «Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν τονίσει επαρκώς ότι σε μεγάλο ποσοστό η μείωση των δαπανών πραγματοποιείται διά της αθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους.

Η επίλυση της κρίσης δεν συνδέεται μόνο με την εξάλειψη του ελλείμματος αλλά και με τη δομική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και την ενεργοποίηση των κρατικών οργάνων, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδράνεια. Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ιδίως όταν η εργασιακή νομοθεσία γίνει ακόμη πιο ευέλικτη για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η αναδόμηση του ελληνικού κράτους θα προέλθει και από τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα και ειδικά στις ΔΕΚΟ, αλλά και από την αλλαγή της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει με τρόπο δίκαιο την αναγκαία μεταρρύθμιση. Επί σειρά ετών κάνουμε διαπιστώσεις για τις υπέρογκες δαπάνες στις ΔΕΚΟ, την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και θεσμών, μεταξύ των οποίων και των κοινοβουλευτικών».

Ως προς τις συχνές αναφορές του σε ενδεχόμενη απεμπόληση των εθνικών μας συμφερόντων, διευκρινίζει: «Η σχέση μεταξύ οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής σήμερα δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συνεχώς την πρώτη για να μας προετοιμάσει, όπως εκτιμώ, για μια υποχώρηση στα εξωτερικά θέματα.

Μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική είναι εφικτή μόνον όταν έχει κανείς πίσω του μια ενωμένη χώρα, ένα οργανωμένο κράτος και ένα όραμα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η χώρα μας έχει ανάγκη ηγέτες με όραμα, με θάρρος να ασκήσουν ελληνική εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά ο κίνδυνος η σημερινή κρίση να έχει άσχημη κατάληξη δεν είναι μόνο υπαρκτός, αλλά και ιδιαίτερα τρομακτικός».

http://www.politis-gr.com/?p=8376

Read more...

Το ΝΑΤΟ "ακρωτηριάζει" το Αιγαίο


Νέες υποθήκες συνολικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και υποστήριξης των τουρκικών απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενέγραψε το ΝΑΤΟ για τρίτη συνεχή χρονιά με την άσκηση αεράμυνας άνευ στρατευμάτων «Noble Aspect», που έγινε χθες και προχθές στο Αιγαίο. Πρόκειται για άσκηση που διεξάγεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η οποία ωστόσο αποτυπώνει πλήρως την εικόνα «γκριζαρίσματος» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Κι αυτό επειδή το ΝΑΤΟικό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, του οποίου ο διοικητής είναι Αμερικανός και ο υποδιοικητής Τούρκος, δεν συμπεριέλαβε στον εικονικό χώρο διεξαγωγής της άσκησης την Λήμνο (ελληνικές δυνάμεις, αεροδρόμιο και ραντάρ) αλλά και όλα τα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Ανέθεσε μάλιστα στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, αποστολές αεράμυνας, που αφορούν περιοχές του Αιγαίου ελληνικής αρμοδιότητας (ελληνικό FIR), ζωτικής σημασίας για την άμυνα των νησιών, αλλά και του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, αφαιρώντας τις περιοχές αυτές από την αρμοδιότητα του αντίστοιχου ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Η ελληνική πλευρά υποτίθεται πως αποσύρθηκε από την άσκηση. Πρόκειται όμως για πυροτέχνημα, αφού οι ελληνικές περιοχές, εξαρχής δεν έγιναν δεκτές στο σχεδιασμό της άσκησης, ενώ παράλληλα οι Ελληνες αξιωματικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στα ΝΑΤΟικά όργανα, έλαβαν μέρος - σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Ρ» - κανονικά στις διαδικασίες της άσκησης, παρά την «ελληνική αποχώρηση».
Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που κάνει πραγματικά κουμάντο στο Αιγαίο και ότι τα περί «αποχώρησης» είναι όχι μόνο χωρίς αντίκρισμα. Τους λόγος της «μη συμμετοχής» στην άσκηση τους αναφέρει τις προηγούμενες μέρες σε επιστολή του ο υπαρχηγός του ελληνικού ΓΕΕΘΑ προς τον Αμερικανό διοικητή του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου (CCΑΙR) Σμύρνης.
Απαντώντας στις ελληνικές αιτιάσεις, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, Αμερικανός πτέραρχος, επικαλέστηκε για τις ενέργειές του τις Aegean Policy Guidance (Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), που εξέδωσαν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ το 2006, βάσει των οποίων αρνούνται την συμμετοχή της Λήμνου και άλλων ελληνικών νησιών στους σχεδιασμούς ασκήσεων, επικαλούμενοι ότι δήθεν είναι αποστρατικοποιημένα ή ότι αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης από την τουρκική πλευρά.
Πρόκειται για μια υπόθεση με προϊστορία καθώς εκτός από την «οδηγία πολιτικής» του 2006 υπάρχουν και οι ανάλογοι «κανόνες Λουντς» του 1984, περί «ασαφούς καθεστώτος στο Αιγαίο». Ολα αυτά είναι το διαχρονικό αποτέλεσμα της ελληνικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές δομές, μετά την επάνοδο το 1980 στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

infognomonpolitics

Read more...

Έγινε συνάντηση Ερντογάν-διοικητή ελληνικής ΕΥΠ,λέει Τούρκος βουλευτής.


Ερώτηση με «ελληνικό» περιεχόμενο κατέθεσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση Τούρκος βουλευτής.

Ο βουλευτής Αδάνων κ. Τατζιντάρ Σεϊχούν περιέλαβε στην ερώτησή του τα ακόλουθα υποερωτήματα:
Πού εξαφανίστηκε ο κ. Ερντογάν μεταξύ 18 και 22 Οκτωβρίου; Μήπως πήγε στην Κεσάνη της Αδριανούπολης; Μήπως εκεί συναντήθηκε με τον Έλληνα επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Μπίκα; Μήπως αντάλλαξε έγγραφα για τον Οτζαλάν;

Στα ερωτήματα του βουλευτή απάντησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χουσεϊν Τσιτσέκ. Και είπε ότι βάσει του Νόμου 2937 όλες οι δραστηριότητες που αφορούν θέματα Εθνικής Ασφάλειας διεξάγονται μυστικά!

Αργότερα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Gazeteport, ο κ. Σεϊχούν επεσήμανε ότι ο κ. Τσιτσέκ δεν διέψευσε τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. ..

Read more...

Wikileaks:”Οι ΗΠΑ δεν κατανοούν τη τουρκική στάση στο Αιγαίο”.


Οι ΗΠΑ δεν κατανοούσαν πολλές φορές τη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.
Τουλάχιστον τη περίοδο που πρέσβης στην Αθήνα,ήταν ο κ.Τσάρλ Ρις.Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων του που αποκαλύπτει το Wikileaks.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρτία»,σε τηλεγράφημά του ο κ.Ρις παραδέχεται ότι «και οι ίδιοι δεν κατανοούμε πολλές φορές τη τουρκική στάση» και επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ΗΠΑ με τη Τουρκία στο Ιράκ καθώς και την επιθυμία της Άγκυρας να παρεμβαίνει έντονα σε θέματα που είχαν να κάνουν με τους Κούρδους στο Β.Ιράκ.

Read more...

Τρεις κόκκινες γραμμές Άγκυρας προς την Ε.Ε.


ΤΡΕΙΣ κόκκινες γραμμές θέτει η Άγκυρα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με κυπρογενή ζητήματα. Οι όροι που θέτει η τουρκική κυβέρνηση άπτονται της πάγιας πολιτικής της στο Κυπριακό και αφορούν πρωτίστως τη θέση της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως πληροφορούμαστε, προ ημερών ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Άγκυρα Μαρκ Πιερίνι κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και είχε μακρά συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου.

Αντικείμενο της συζήτησης η διερεύνηση των τουρκικών προθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι προθέσεις της Άγκυρας ξεκάθαρες και εν πολλοίς προβλεπτές. Ο κ. Πιερίνι, σε σχέση με το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και Κυπριακής Δημοκρατίας, μετέφερε τα εξής:

-Το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροδρόμια να μη συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Να υπάρξει ταυτόχρονα προώθηση και εφαρμογή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.
-Να μην συνδεθεί το θέμα του πρωτοκόλλου με τις εν εξελίξει απευθείας διακοινοτικές συνομιλίες.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά τη συνάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου με τον Τούρκο υφυπουργό, ο τελευταίος εξέφρασε «την έντονη απογοήτευση» του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.
Ο Φεριντούν Σινιρίογλου, όταν τέθηκε από πλευράς του κ. Πιερίνι η ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, απάντησε ότι «πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Read more...

Εξαγωγική παραγγελία για το τουρκικό τροχοφόρο όχημα 6×6 ARMA


Το νέο τεθωρακισμένο τροχοφόρο όχημα 6×6 ARMA επέτυχε την πρώτη του εξαγωγική παραγγελία συνολικού ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων από μία χώρα της οποίας το όνομα δεν έχει αποκαλυφτεί. Η παραγγελία εκτιμάται ότι αφορά περίπου 15 οχήματα, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον αν θα υπάρξει συνέχεια. Το όχημα σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την εταιρεία Otokar, η οποία ανήκει στον όμιλο Koc Group. Το νέο ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ Arma πρόκειται για ένα όχημα μήκους 6,4 μέτρα, πλάτος 2,7 μέτρα, ύψους 2,2 μέτρα, η απόσταση οχήματος από το έδαφος είναι 425 χλστ και βάρους κενό 18,5 τόνους.

Το όχημα ζυγίζει έμφορτο 23 τόνους και μπορεί να μεταφέρει το πλήρωμα του, το οποίο αποτελείται από τον οδηγό, τον αρχηγό καθώς και μία οκταμελή ομάδα στρατιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επίπεδο προστασίας που το όχημα παρέχει είναι STANAG 4569 Level II.
Η ανάρτηση του οχήματος είναι ανεξάρτητη υδροπνευματική επιτρέποντας στο όχημα να κινείται χωρίς δυσκολία σε δύσκολα εδάφη, ενώ μπορεί να υπερπηδήσει κωλύματα πλάτους 1,2 μέτρων και ύψους 0,6 μέτρων.
Το όχημα διαθέτει ένα υδρόψυκτο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ντίζελ 450 ίππων, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ μπορεί μα πετύχει μέγιστη ταχύτητα 105 χλμ/ώρα με σχέση βάρους ώσης 24,3 ίππους/τόνο.

Τμήμα ειδήσεων defebncenet.gr

Read more...

Ελλάδα-Τουρκία: Σήμερα ο νέος γύρος επαφών για το Αιγαίο


Διεξάγεται σήμερα ο 48ος γύρος συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο.
To σίριαλ συνεχίζεται… το ΥΠΕΞ με μία λιττή ανακοίνωση γνωστοποιεί πως σήμερα, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα ο… 48ος γύρος επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την διερεύνηση κοινού εδάφους αναφορικά με το θέμα του Αιγαίου. Η συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα.
Ας σημειωθεί πως η αρχική ημερομηνία του συγκεκριμένου ραντεβού ήταν η Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου αλλά η συνάντηση τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Τα έως τώρα δεδομένα είναι πολύ συγκεχυμένα αφού είναι σαφές πως «κάτι κινείται», ή για πολλούς «κάτι μαγειρεύεται» το οποίο δεν θα αρέσει στην ελληνική κοινή γνώμη.
Τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε ελληνικά Μέσα, περί του θέματος του Καστελόριζου σε σχέση με την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αφήνουν μία γεύση ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι.
Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως έτσι όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση των «διερευνητικών επαφών» είναι πολύ πιθανό να τις… εκατοστίσουμε…
Defence-point

Read more...

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ./ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ που έχουν δρομολογηθεί τις τελευταίες 3 ημέρες στην ΓΕΝΕΥΗ(και τις οποίες αποκάλυψα προχθές το βράδυ) έχουν προκαλέσει προβληματισμό και αμηχανία στην ΑΘΗΝΑ.
Γνωρίζω ότι κάποια πράγματα δεν προχωρούσαν με κανονικούς ρυθμούς (παρά την τουριστική και στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών όπου έγιναν κάποια βήματα..).

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΟΜΠΑΜΑ που «βλέπει πολύ θετικά την ΤΟΥΡΚΙΑ στον μουσουλμανικό κόσμο συγκριτικά με άλλες χώρες και γραφειοκράτες» πιέζει έντονα τον ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ να τελειώνει η διπλωματική κρίση με το ΤΕΛ ΑΒΙΒ , ενώ ζήτησε να μην γίνουν οι συζητήσεις υπό τον ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, αλλά με τον γνωστό Τούρκο διπλωμάτη ΦΕΝΙΡΝΤΙΝ ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ(που πρόσφατα ήταν στις ΗΠΑ και είδε αρκετό κόσμο…παρά τις αντιδράσεις ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ-ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ κλπ).

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν γίνει δυο γύροι συναντήσεων και επικεφαλής των δυο πλευρών ήσαν ο σύμβουλος του ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ και αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ για την περίπτωση ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΙΟΣΕΦ ΣΙΧΑΝΟΒΕΡ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ.
Αργά το βράδυ πληροφορήθηκα ότι «πάνε αρκετά καλά και αναζητείται μια φόρμουλα σχετικά με την ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ συγνώμη για την επίθεση στο Τουρκικό πλοίο σε συνδυασμό με κάποιες αποζημιώσεις στις οικογένειες των 9 Τούρκων που έχασαν την ζωή τους στο συμβάν».
Επίσης έχω πληροφορηθεί ότι τα όσα συζήτησαν θα μεταφερθούν το προσεχές διήμερο σε ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ για περαιτέρω οδηγίες καθώς και σε νομικούς συμβούλους για λεπτομέρειες… .
Η απολογία και οι αποζημιώσεις από πλευράς ΙΣΡΑΗΛ είναι «δύσκολη περίπτωση και δεν μπορεί να είσαι σίγουρος», αλλά μου έλεγαν ότι «επιδιώκεται να βρεθεί διπλωματικό λεξιλόγιο που να δείχνει ότι είναι ΣΥΓΝΩΜΗ για τον ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ και μη-ΑΠΟΛΟΓΙΑ για το ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ»..
Αν επιτευχθεί μια τέτοια «προσέγγιση» τότε δεν αποκλείεται προσεχώς να επιστρέψει στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ ο Τούρκος πρέσβης. Τις σχετικές συζητήσεις παρακολουθούν 2 Αμερικανοί και ένας Γερμανός διπλωμάτη.
Οι Τούρκοι δια μέσου του ΥΦΥΠΕΞ ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ δηλώνουν αισιόδοξοι γιατί «εμπλέκεται προσωπικά ο ίδιος ο ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ/μέσω του ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ του ».(η ΑΓΚΥΡΑ συμμετείχε στην πολυεθνική παρουσία εναέριων μέσων για την κατάσβεση της τρομακτικής φωτιάς που εκδηλώθηκε προ ημερών στο όρος ΚΑΡΜΕΛ κοντά στην ΧΑΙΦΑ.
Η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται αιφνιδιασμένη από την ιΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ κινητικότητα , για την οποία πέραν του ΟΜΠΑΜΑ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ΧΙΛΑΡΙ η οποία στην πρόσφατη συνάντηση με το ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ήταν αρκετά ¨καυστική¨.
Θέματα που άπτονται της ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ του ΝΑΤΟ, του νέου δόγματος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, του υπολογίσιμου ρόλου της ΑΓΚΥΡΑΣ στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, αλλά και των πιέσεων να μην προμηθευτεί η ΤΟΥΡΚΙΑ πυραυλικά συστήματα από ΚΙΝΑ και ΡΩΣΙΑ επηρεάζουν τις σχέσεις στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
Επιπλέον σε διπλωματικούς και άλλους κύκλους γίνεται λόγος για ΑΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ της χώρας μας, και ότι οι Ισραηλινοί επιδιώκουν αρκετά γρήγορες επιλογές …
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΕ ΓΑΖΑ-ΛΙΒΑΝΟ-ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ θα υπάρχουν δυσκολίες και καχυποψία ανάμεσα στους δυο…
ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ/ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΓΑΖΑ από τον ΟΗΕ και την Ισραηλινή Κυβέρνηση, αλλά και από απρόοπτες εξελίξεις στο γειτονικό ΛΙΒΑΝΟ…
Όσον αφορά εμάς είναι γνωστό ότι η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ σε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ επί δεκαετίες χωλαίνει…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP