Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΕ ΣΕ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ


Χτες το μεσημέρι ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε έδινε συνέντευξη στον τουρκόφωνο ραδιοσταθμό JOY-FM. Όταν κάποια στιγμή είπε πως ¨Εμείς στην Ξάνθη έχουμε οργανώσει Κουράν Κουρσού (μαθήματα Κορανίου και δημιουργία τουρκικής εθνικής συνείδησης) σε όλα τα χωριά μας¨, ο δημοσιογράφος τον ενημέρωσε πως ένας από τους ακροατές παραπονέθηκε πως στον δήμο Ιάσμου-Ροδόπης δεν υπάρχει Κουράν Κουρσού σε κανένα χωριό. Τότε εκείνος φάνηκε να εκπλήσσεται και είπε ¨Αν και δεν είναι στην δική μου περιοχή είμαι βέβαιος πως αν οι γονείς απευθυνθούνε στην μουφτεία της Κομοτηνής, στον Ιμπραίμ Σερήφ το θέμα θα λυθεί αμέσως. Είτε θα βρούμε κάποιον από το χωριό ή θα στείλουμε κάποιον¨

Υπολογίστε τώρα λοιπόν εσείς τι χρήματα δαπανώνται. Μόνο στην Ξάνθη υπάρχουν 72 μειονοτικά χωριά. Αν λοιπόν σε όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που κάνουν τα Κουράν Κουρσού σκεφτείτε το τι χρήματα οδεύουν κάποιοι. Και επίσης προσέξτε την ευκολία ,με την οποία απάντησε πως ¨Είτε θα βρούμε κάποιον από το χωριό ή θα στείλουμε κάποιον¨ Σωστά , άλλωστε ..ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !

Read more...

Η προπαγάνδα τους δεν έχει όρια...μπλέκουν και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής


Η τουρκική προπαγάνδα έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο καθώς δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Έτσι μετά την συνάντηση του κ. Ξυνίδη παραμονή του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και την φωτογράφιση στην Κωνσταντινούπολη του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους δύο ψευτομουφτήδες, έρχεται η σειρά της τουρκόφωνης εφημερίδας RODOP RUZGARI να ταράξει τα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με δημοσίευμα που ανάρτησε στις 28 Νοε 10, στην ιστοσελίδα της, η εν λόγω εφημερίδα με τίτλο "Και με τον μητροπολίτη Δαμασκηνό είχε συναντηθεί ο Μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ", γίνεται αναφορά στη συνάντηση και χειραψία που είχαν οι δύο θρησκευτικοί λειτουργοί την 29 Οκτ. 2003, στη δεξίωση που είχε δώσειτο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, για την επέτειο της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.

Βλέπετε ότι υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα της έμμεσης αναγνώρισης των "ψευτομουφτήδων" και ότι αυτή (η αναγνώριση) έχει ξεκινήσει από καιρό και όχι τώρα. Μια έντεχνη προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι όποιες φωνές απέμειναν να φωνάζουν για τον κίνδυνο που έρχεται....

Read more...

Καταστράφηκε ένα κόσµηµα της Κωνσταντινούπολης


Φλόγες και πυκνός καπνός κάλυψαν χθες το κτίριο του κεντρικού σιδηροδροµικού σταθµού Χαϊντάρ Πασά, που συνδέει την Κωνσταντινούπολη µε την υπόλοιπη ασιατική Τουρκία. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν θύµατα. Παρά τη µεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών όµως, πολύ µεγάλο τµήµα και όλος ο τέταρτος όροφος του ιστορικού κτιρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Από το κόσµηµα της ασιατικής ακτής της Πόλης, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από γερµανούς αρχιτέκτονες, έχει πάρει το όνοµά της και η ευρύτερη περιοχή του Καντίκιοϊ, της παλιάς Χαλκηδόνας, ενώ στους χώρους του είχαν γυριστεί σκηνές της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλµέτη.

Φλόγες και πυκνός καπνός κάλυψαν χθες το κτίριο του κεντρικού σιδηροδροµικού σταθµού Χαϊντάρ Πασά, που συνδέει την Κωνσταντινούπολη µε την υπόλοιπη ασιατική Τουρκία. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν θύµατα. Παρά τη µεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών όµως, πολύ µεγάλο τµήµα και όλος ο τέταρτος όροφος του ιστορικού κτιρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Από το κόσµηµα της ασιατικής ακτής της Πόλης, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από γερµανούς αρχιτέκτονες, έχει πάρει το όνοµά της και η ευρύτερη περιοχή του Καντίκιοϊ, της παλιάς Χαλκηδόνας, ενώ στους χώρους του είχαν γυριστεί σκηνές της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλµέτη.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4606614

Read more...

Αντιδράσεις στην Τουρκία από τις διαρροές στο Wikileaks


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του CNN Türk ο αντιπρόεδρος της KO του κόμματος του CHP Akif Ηamzaçebi σχετικά με τα έγγραφα του Wikileaks που ανακοινώθηκαν είπε: «ασφαλώς και θα επηρεαστούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά δεν περιμένω διακοπή γι αυτό τον λόγο». Επίσης ο Oğuz Οyan από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP επέκρινε την εφαρμοζόμενη εξωτερική πολιτική και είπε ότι τα περισσότερα από τα έγγραφα δεν είναι τίποτε άλλο παρά « η ανακοίνωση του ήδη γνωστού ». Ο ίδιος ζήτησε δηλώσεις σχετικά με το θέμα από τον ΥΠΕΞ Davutoğlu.

Ο Ηamzaçebi απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων είπε ότι το πρώτο σκέλος στην περίπτωση είναι το γεγονός ότι μία χώρα σαν τις ΗΠΑ δεν μπορούν να προφυλάξουν τα στοιχεία τους και πρόσθεσε « αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια έλλειψη σοβαρότητας ». Ο Ηamzaçebi πρόσθεσε και το εξής « η σοβαρότητα των στοιχείων ή μη είναι άλλο θέμα συζήτησης. Εγώ το θέμα δεν το παίρνω στα σοβαρά».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει οκτώ διαφορετικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ο Ηamzaçebi είπε:« πρόκειται μόνο για κάποιον ισχυρισμό. Εγώ δεν παίρνω στα σοβαρά τους ισχυρισμούς αυτούς. Απλά τους βλέπω ως ισχυρισμούς. Δεν πιστεύω στην ορθότητα τους ». Ο Ηamzaçebi είπε ότι δεν περιμένει οι ισχυρισμοί αυτοί να προκαλέσουν ρήγμα ή διακοπή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οyan επέκρινε την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται και είπε ότι όλα αυτά αποτελούν « την ανακοίνωση του γνωστού » όμως σημασία έχει η επισημοποίηση.

Ο Οyan που ισχυρίστηκε ότι θέματα όπως η περίπτωση του πλοίου Mavi Marmara και η αντιπυραυλική ασπίδα είναι σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι το θέμα των δώδεκα μιλίων στο Αιγαίο αποτελεί αίτημα της Ελλάδος εδώ και μακρό χρονικό διάστημα και ότι αυτό θεωρείται από την Τουρκία αιτία πολέμου.

Ο Οyan είπε « στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από έξι μίλια σε δώδεκα, το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ελληνική θάλασσα και το εβδομήντα ένα τοις εκατό αυτού θα είναι χωρικά ύδατα της Ελλάδος. Αν η Ελλάδα προβεί σε μια τέτοια κίνηση θα είναι δύσκολη πλέον η επιστροφή. Εάν η τουρκική κυβέρνηση επιχειρήσει παραχωρήσεις θα υπάρξει συνέχεια και δεν θα μπορέσει πλέον να εξασφαλίσει επιτυχία».
Ο Οyan είπε ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ στην υπόθεση της ασπίδας εξελίσσονται με έναν τρόπο «σχιζοφρενικό’ και τόνισε πως στα έγγραφα του ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται η ονομασία της χώρας.
Ο Οyan ζήτησε να επισκεφθεί ο ΤΥΠΕΞ το κόμμα τους και να ενημερώσει επισημαίνοντας πώς η εξωτερική πολιτική είναι κοινό θέμα και θα πρέπει ο ένας να συμβουλεύεται τον άλλον, διότι η εξωτερική πολιτική είναι μία πολιτική, η οποία δεν πρέπει να αλλάζει στην περίπτωση αλλαγής εξουσίας.

Read more...

Δύσπιστες οι ΗΠΑ για τον Ερντογάν


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Εχω γράψει αμέτρητα άρθρα σε τούτη τη στήλη για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τα βασικό συμπέρασμα όλων των κειμένων, που περιείχαν ακριβή πληροφόρηση για τα ψυχολογικά τους πορτρέτα, ήταν ότι οι Αμερικανοί τους θεωρούσαν επικίνδυνους και ακραίους ισλαμιστές.
Τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Κυριακή το απόγευμα σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και η Γκάρντιαν του Λονδίνου, επιβεβαιώνουν με ακρίβεια ότι οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν από νωρίς ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο πλέον στενός σύμβουλός του, ο οποίος στη συνέχεια κατέλαβε το θρόνο του υπουργείου των Εξωτερικών, ούτε συνεργάσιμοι είναι και πολύ περισσότερο η στάση τους θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Είναι ξεκάθαρο από τις απόρρητες αναφορές των Αμερικανών διπλωματών ότι οι πάντες στην Ουάσιγκτον ήταν δύσπιστοι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον οποίο μέχρι και σήμερα θεωρούν απομονωμένο και καθόλου ενημερωμένο για διεθνή θέματα και ειδικά στα ζητήματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση Ομπάμα.
Από παλιά έλεγαν πως τον ενδιαφέρον του περιορίζεται σε θρησκευτικά θέματα και βιβλία και τώρα πλέον αυτούς τους ισχυρισμούς μπορεί κανείς να τους διαβάσει στα αμερικανικά έγγραφα.
Οι αμερικανικοί χαρακτηρισμοί προβλημάτισαν τους διπλωμάτες που ασχολούνται με την Τουρκία και είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός πρέσβη δυτικής χώρας, ο οποίος μου υπερτόνισε τον ισχυρισμό ότι ο Ερντογάν «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά δεν τον λαμβάνουν υπόψιν», ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν εμπιστεύεται κανένα».
Η περιγραφή αποδεικνύει ότι η κατάσταση στο γραφείο και το περιβάλλον του είναι χαώδης. Αυτή η διαπίστωση αποδεικνύει επίσης ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς προηγούμενες εις βάθος συζητήσεις, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να παίρνονται λάθος αποφάσεις.
Το πλέον ενοχλητικό και ανησυχητικό, κατά την γνώμη μου, θέμα αποτελεί αυτό καθ’ αυτό το ψυχογράφημα του Τούρκου πρωθυπουργού που ανανεώθηκε πολύ πρόσφατα κατόπιν εντολής υψηλόβαθμου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών.
Πιστεύω ότι εάν είχε κανείς τη δυνατότητα να το διαβάσει, θα κατέληγε στο συμπέρασμα -σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς- ότι ο ηγέτης της γείτονος χώρας είναι μία παρανοϊκή κατάσταση.
Ο κ. Ερντογάν, που κατηγορείται επίσης ότι πλούτισε από την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου, όπως και ο κ. Νταβούτογλου που χθες το έπαιξε «νταής» στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά επικίνδυνοι» – ιδιαίτερα ο τελευταίος.
Οι Αμερικανοί προειδοποιούν για το γεγονός ότι οι δύο πιο ισχυροί παράγοντες στην Τουρκία κυριαρχούνται από ισλαμικό φανατισμό.
Και η τελευταία διαπίστωση αλλά και όλα τα προηγούμενα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν τις πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τελικά, μήπως ο κ. Ερντογάν, φίλος του σημερινού πρωθυπουργού και κουμπάρος του προηγούμενου, δεν είναι αυτός που δείχνει ότι είναι; Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται ότι «αποκοίμισε» την προηγούμενη και την νυν ηγεσία της Ελλάδας παρουσιαζόμενος ως περιστέρι της ειρήνης και της ελληνοτουρκικής φιλίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας ακραίος φανατικός που δεν έχει αισθήματα για κανένα παρά μόνο για τον εαυτό του;

Read more...

Τα τουρκικά Super Cobra και οι «αποκαλύψεις» της WikiLeaks


Σύμφωνα με τις τελευταίες «αποκαλύψεις» της WikiLeaks, η Τουρκία αναζητεί απεγνωσμένα επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W, για την καταπολέμηση του ΡΚΚ. Ο Ερντογάν έθεσε αυτό το θέμα στη συνομιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο τον Δεκέμβριο του 2009, όπως άλλωστε γράφτηκε στο παρόν ιστολόγιο προ μηνών, με τη χρήση ανοιχτών πηγών.
Οι Τούρκοι πήραν τον Μαΐο του 2009 την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα τους προμηθεύσουν μέχρι και τέσσερα AH-1W το 2011, 2012 και 2013, αλλά η Άγκυρα ζήτησε την εν λόγω ημερομηνία παράδοσης των ελικοπτέρων έως το 2010.

Το αρνητικό για την Τουρκία ήταν πως τα εν λόγω ελικόπτερα δεν ήταν από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέσιμα, επειδή ακριβώς τα είχαν ανάγκη οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της εγγύς τακτικής υποστήριξης.


Η αμερικανική πλευρά πρότεινε να να διερευνηθεί το θέμα για το κατά πόσο μπορεί να πειστεί η Ταϊβάν να πουλήσει ή να μισθώσει κάποια από τα δικά της AH-1W, τώρα που αρχίζει να παραλαμβάνει τα Απάτσι.
Σημειώνεται εκ μέρους μου πως ουδέν νεώτερο έχει προσθέσει για το θέμα η «αποκάλυψη» της WikiLeaks. Απεναντίας, ήδη γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως η εν λόγω προμήθεια δεν προχώρησε και πως η Τουρκία έχει επισπεύσει την παραλαβή μιας πρόσθετης προμήθειας 9 επιθετικών ελικοπτέρων T-129.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι δήθεν «αποκαλύψεις» για το εξοπλιστικό των μη επανδρωμένων εναέριων μέσων τύπου Predator, το πρόγραμμα της αντιεροπορικής ασπίδας μεγάλης εμβέλειας, το πρόγραμμα των ελικοπτέρων για το οποίο ενδιαφέρεται η αμερικανική Sikorsky.
H WikiLeaks δεν έχει να προσθέσει απολύτως τίποτε για όλα τα παραπάνω, πόσο δα να αποκαλύψει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για μια επιβεβαίωση των όσων γωνρίζουμε, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Πολύς ντόρος για το τίποτε ή υπάρχει κάτι άλλο από πίσω;
Για του λόγου το αληθές, παρακάτω ορισμένα λίνκ με θέμα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα.
http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/02/10ANKARA251.html

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/09/09PARIS1254.html

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/01/10ANKARA126.html

Όποιος παρακολουθεί το παρόν ιστολόγιο, γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε το αποκαλυπτικό στις αποκαλύψεις της WikiLeaks. Το παρόν ιστολόγιο χρησιμοποεί κατά κόρον για όλα τα εξοπλιστικά θέματα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ανοιχτές πηγές, οι περισσότερες αυτών ευρύτερα γνωστές.

Read more...

O "επικίνδυνος" Αχμέτ Νταβούτογλου λέει ότι του ζήτησαν "συγγνώμη" οι ΗΠΑ


O "επικίνδυνος" κατά τις ΗΠΑ, υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι «Η κα Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα». Οι δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την συνάντησή του με την Χίλαρι Κλίντον.

Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων σχετικά με την Τουρκία, στον ιστότοπο WikiLeaks, δήλωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τις δηλώσεις του μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι αποκαλύψεις, δεν θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε η WikiLeaks καταδεικνύουν την αύξουσα καχυποψία των δυτικών απέναντι στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός της οποίας σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματική φρασεολογία «μισεί το Ισραήλ» και ο υπουργός Εξωτερικών της χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος».

«Αυτές οι δημοσιεύσεις δεν αντιπροσωπεύουν απλώς μία επίθεση ενάντια στα αμερικανικά διπλωματικά συμφέροντα. Αντιπροσωπεύουν επίσης μία επίθεση ενάντια στη διεθνή κοινότητα», είπε η Κλίντον μετά την συνάντησή της με τον τούρκο υπουργό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας


Οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα 2 έφεραν οπλισμό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235-100Μ-ASW και ένα ελικόπτερο S-70-28 Seahawk σε ανεξάρτητες περιπτώσεις πραγματοποίησαν σήμερα 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέο σύστημα UAV Karayel για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από την Vestel Corporation


Παρά τις εξαγγελίες του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Egemon Bagis για μείωση των αμυντικών δαπανών φαίνεται ότι ο συνάδελφος του στο υπουργείο Άμυνας έχει άλλη ατζέντα μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ένα νέο σύστημα UAV πρόκειται να προμηθευτούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την ανάθεση στην τουρκική εταιρεία (που αλλού άλλωστε) ενός συμβολαίου αξίας 20 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή δύο συστημάτων με 8 αεροχήματα συνολικά.

Το σύστημα ονομάζεται Karayel και πρόκειται για ένα χαμηλοπτέρυγο αερόχημα με ουραίο σε σχήμα V, μήκους 5 μέτρων, με άνοιγμα πτερύγων 7,5 μέτρα, συνολικής επιφάνειας πτερύγων 5 τετραγωνικά μέτρα, και ύψος 1,7 μέτρα. Το βάρος του αεροχήματος είναι 125 μέτρα κενό, μέγιστο βάρος φορτίου 45 κιλά, βάρος καυσίμου 60 κιλά και συνολικό βάρος έμφορτο 230 κιλά. Η μέγιστη ταχύτητα του αεροχήματος φτάνει τους 110 κόμβους, η ταχύτητα πλεύσης του Karayel είναι 100 κόμβοι, ενώ η ταχύτητα περιπολίας φτάνει τους 70-80 κόμβους.

Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος είναι 18.000 πόδια, η εμβέλεια του αεροχήματος φτάνει τα 200 χλμ και η αυτονομία του φτάνει τις 10 ώρες. Το Karayel αναπτυσσόταν για αρκετό χρονικό διάστημα από την εταιρεία έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές ενώ παρουσιάστηκε και στην τουρκική έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2009.

Τα αεροχήματα απογειώνονται και προσγειώνονται με συμβατικό τρόπο δηλαδή σε αεροδιάδρομο, ενώ ο ηλεκτροπτικός εξοπλισμός φέρεται σε ειδικό θόλο στο κάτω μέρος της ατράκτου Η τουρκική εταιρεία Vestel Corporation κέρδισε το συμβόλαιο από το Υφυπουργείο Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ενώ τα συστήματα θα κατασκευαστούν σε εγκαταστάσεις στην Άγκυρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τι στήνει η Άγκυρα στη Θράκη;


* Του Γιώργου Καραμπελιά

Η κάθοδος αυτόνομων μουσουλμανικών συνδυασμών στην Κομοτηνή και την Ξάνθη και η εκλογή περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σύμφωνα με την κατευθυνόμενη από το τουρκικό προξενείο ψήφο των μειονοτικών, αποτέλεσαν ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική του νεοοθωμανισμού. Και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το μικρό ποσοστό των τουρκικών ψηφοδελτίων σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
Αυτό αποτελούσε ηθελημένη στρατηγική του προξενείου για να μην τρομάξει η ελληνική κοινή γνώμη και να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα ελληνικά κόμματα στην περιοχή.

Το πρόβλημα στη Θράκη τείνει να γίνει εκρηκτικό και η μειονότητα να μεταβληθεί σε στρατηγική μειονότητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Γειτνίαση με μια αναθεωρητική και επεκτατική χώρα.

Β. Αποδυνάμωση της χώρας στην οποία ζει η μειονότητα και αντίστοιχη ενδυνάμωση της γειτονικής αναθεωρητικής δύναμης, που προετοιμάζει ψυχολογικά τη μειονότητα για κινήσεις αποσχιστικού χαρακτήρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, την απομακρύνει συναισθηματικά από την παρούσα πατρίδα της.

Γ. Ύπαρξη μιας μειονότητας με παρόμοια ταυτότητα σε μια γειτονική χώρα.

Στην περίπτωση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, η Τουρκία θα προσπαθήσει να προωθήσει ως ενδιάμεσο στάδιο μια λογική αυτονομίας των μουσουλμάνων της Θράκης, ενεργοποιώντας ένα μέχρι σήμερα «κρυφό χαρτί» της, την άμεση γειτνίαση των ελλήνων μουσουλμάνων με τις μουσουλμανικές μειονότητες της Βουλγαρίας.

Το μειονοτικό ζήτημα στην περίπτωση της Βουλγαρίας είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι στην Ελλάδα. Τα μεγέθη είναι άλλης κλίμακας -μάλλον γύρω στο 10% του πληθυσμού- με παρόμοια σύνθεση με την Ελλάδα, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό Πομάκων υπό διαδικασία τουρκοποίησης, τουρκογενείς, τσιγγάνοι κ.λπ. Η μειονότητα στη Βουλγαρία χρησιμοποιείται ως στρατηγική μειονότητα με διαφορετικό ρόλο, ανάλογα με την περίπτωση και τη συγκυρία: Επί Ζίβκοφ η κύρια κατεύθυνση ήταν η προσπάθεια χρησιμοποίησής της για να αποσταθεροποιηθεί το βουλγαρικό καθεστώς. Στη σημερινή συγκυρία κυρίαρχη είναι η προσπάθεια ελέγχου από την Τουρκία της Βουλγαρίας, μέσω του μειονοτικού και της απειλής που αντιπροσωπεύει, ούτως ώστε να διαλυθεί ό,τι απέμεινε από τους άξονες Σόφιας – Μόσχας και Αθήνας – Σόφιας. Και για την ώρα φαίνεται αυτή η στρατηγική να αποδίδει. Τα προβλήματα επιδεινώνονται με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και τη δημιουργία των κάθετων αξόνων της Εγνατίας που θα διασυνδέουν Βουλγαρία και Ελλάδα, που θα φέρουν σε άμεση επαφή τις δύο μειονότητες για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά συνέπεια θα υπάρχει η πιθανότητα σχετικής ομογενοποίησης των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

Αν λοιπόν ευοδωθούν τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας -σε συνεργασία με τους υπερασπιστές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Γερμανούς και Αμερικανούς και με την αμέριστη στήριξη διαφόρων εγχώριων υπερασπιστών τους- τότε θα εμφανιστεί η δυνατότητα για τη διεκδίκηση μιας αυτόνομης περιοχής της Ροδόπης ή, στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση, της Δημοκρατίας της Ροδόπης, που θα περιλαμβάνει πληθυσμούς από τις δύο πλευρές των συνόρων…

Το ζήτημα πλέον δεν είναι καθόλου μακρινό και αν κρίνουμε τον τρόπο που το ελληνικό κράτος χειρίστηκε το θέμα των μειονοτήτων, όπως και εκείνο της ανάπτυξης και του πληθυσμού της Θράκης, θα πρέπει να φοβηθούμε τα χειρότερα. (Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την απογραφή του 1940 η Θράκη είχε 370.000 πληθυσμό ενώ μόνο με τη φυσική ανάπτυξη του πληθυσμού θα έπρεπε να έχει 540.000 κατοίκους το 2001. Αντ’ αυτού είχε μόνο 362.000, όσο δηλαδή οι δήμοι Περιστερίου και Καλλιθέας μαζί!) Ή μήπως δεν θα πρέπει να μας φρονηματίζει το προηγούμενο της Κύπρου και ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων;

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, πέρα από τις υπόλοιπες παραμέτρους -δηλαδή ανάπτυξη της αυτόνομης ταυτότητας των Πομάκων και των Ρομά, αποκλεισμός των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου και κατάργησή του στον βαθμό που δεν συμμορφώνεται, εκπαιδευτική πολιτική που να ευνοεί την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία-, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική με ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού.

Η ανάπτυξη της Ξάνθης και της Κομοτηνής πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν ενδοστρεφής μια και υπάρχουν τεράστια περιθώρια για μια τέτοια ανάπτυξη, και η εξωστρεφής ανάπτυξη με κατεύθυνση την Βουλγαρία και τον Εύξεινο να επικεντρωθεί στον Νομό Έβρου, που εξάλλου διαθέτει και τα γεωγραφικά και τα μορφολογικά πλεονεκτήματα για κάτι τέτοιο. Το Πανεπιστήμιο της Θράκης πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο και να συνδεθεί με την οικονομία της περιοχής, ενώ στη Θράκη πρέπει να εγκατασταθούν βιομηχανίες εξυπηρέτησης και των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων.

Για να μην ξυπνήσουμε αύριο με ένα νέο κυπριακό πρόβλημα στο εσωτερικό της ίδιας της Ελλάδας, πρέπει πριν απ’ όλα να αφυπνιστεί ο ελληνικός λαός για τον άμεσο κίνδυνο που συνιστά ο νεοοθωμανισμός στη Θράκη.

Read more...

Θράκη: Συνελήφθη τούρκος πολίτης στα Πομακοχώρια με πολεμικά όπλα!!!


Η είδηση αποτελεί κόλαφο για τις αρχές ασφαλείας, οι οποίες συνέλαβαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον τούρκο πολίτη, σεσημασμένο εγκληματία και δραπέτη των Ελληνικών φυλακών. Όμως, το αποτέλεσμα της σύλληψής του γεννά πλήθος ερωτημάτων, καθώς και ο τόπος (η συγκεκριμένη περιοχή) όπου εκινείτο με το οπλοστάσιό του ο συλληφθείς.
Η καταγγελία που έγινε πριν έναν μήνα από το ιστολόγιό μας, ήταν σαφής και αφορούσε ήχους πολεμικών όπλων (και όχι κυνηγετικών) που ακουγόντουσαν σε συγκεκριμένη περιοχή στην ορεινή Θράκη το καλοκαίρι που πέρασε. Οι τότε πληροφορίες, μάλιστα, ήρθαν από Πομάκους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης (πομακοχώρια). Ο τούρκος υπήκοος που συνελήφθη από την αστυνομία, εκινείτο στα βόρεια του νομού Ξάνθης, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία και στην ευρύτερη περιοχή των Θερμών, όπου και έγινε το δυσάρεστο επεισόδιο με το Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο και την επίθεση που δέχτηκε από φανατικούς τουρκόφρονες που έδειξαν πανέτοιμοι να φτάσουν στα άκρα για να εκθέσουν την Ελλάδα.
Το ζητούμενο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι πόσοι και ποιοί ήξεραν τι μετέφερε ο Τούρκος υπήκοος στο αμάξι του. Ποιούς συνάντησε στην περιοχή και για πόσο χρονικό διάστημα είχε "δραστηριότητες" ο συλληφθείς στα Πομακοχώρια; Πού "βρήκε" τα όπλα που μετέφερε και σε ποιούς τα πήγαινε; Τί επαφές είχε με μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και ποιά στρατιωτική εκπαίδευση έχει αποκτήσει στον τουρκικό στρατό;

Πως έγινε η σύλληψη;
Ένα μικρό οπλοστάσιο, αποτελούμενο από ένα πολεμικό όπλο, δεκάδες σφαίρες, μαχαίρια και πολλά εργαλεία διάρρηξης, βρήκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης, στο αυτοκίνητο ενός 46χρονου αλλοδαπού πολίτη Τουρκίας, ο οποίος βαρύνεται με πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς και του 17χρονου γιου του.
Τα ξημερώματα οι δυο άντρες, καθώς οδηγούσαν ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και αντιλαμβανόμενοι τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, πέταξαν αρχικά στο οδόστρωμα ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, ένα υφασμάτινο γιλέκο κυνηγετικού τύπου, τέσσερις γεμιστήρες για το ανωτέρω όπλο και εκατόν δεκαπέντε σφαίρες που ήταν μέσα στους παραπάνω γεμιστήρες.
Οι δυο άντρες συνελήφθησαν, και σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί εντός του αυτοκινήτου, βρήκαν και κατάσχεσαν ένα μεγάλο αριθμό εργαλείων διάρρηξης. Προχωρώντας σε έρευνα των προσωπικών τους στοιχείων, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι για τον 46χρονο εξετάζεται το καθεστώς παραμονής του στη χώρα μας, ενώ από το 2005 εκκρεμούσε προς εκτέλεση δικαστική απόφαση απέλασής του. Από την προανάκριση προέκυψε επίσης ότι διέπραξε σωρεία κλοπών στην περιοχή της Αττικής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της Έδεσσας.
Εκτός των άλλων, διαπιστώθηκε ότι καταδικάστηκε και εξέτισε πολυετή ποινή κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες κλοπές, κατοχή ναρκωτικών, αντίσταση, οπλοφορία - οπλοκατοχή, απόδραση, σύσταση συμμορίας, στάση κρατουμένων, παραβίαση περιορισμών διαμονής.
Ο 46χρονος ήταν κρατούμενος των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, από όπου αποφυλακίστηκε το 1989, των φυλακών Κορυδαλλού όπου φυλακίστηκε το 1990 και Κέρκυρας όπου δεν επέστρεψε μετά από άδεια και συνελήφθη το 2001, των φυλακών Μαλανδρίνου από όπου αποφυλακίστηκε το 2005.
Οι δυο δράστες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, θα προσαχθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Μετά από την αξιολόγηση του παραπάνω δημοσιεύματος αποφασίσαμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας σε ότι αφορά τις από καιρού κυοφορούμενες φήμες περί ύπαρξης οπλοστασίων στην ορεινή Ροδόπη. Βέβαια δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, αλλά οι αποχρώσες ενδείξεις είναι κάτι παραπάνω από σίγουρες ότι τελικά τα όπλα που κλαπήκαν από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού το 1998 μετά την πτώση του συστήματος των πυραμίδων και τον γενικό ξεσηκωμό είναι αυτά που όπλισαν το στρατό του UCK και του UCC στο Κοσσυφοπέδιο και στην ΠΓΔΜ και τώρα κυκλοφορούν κάπου στα Βαλκάνια.

Read more...

Χαλίλ Μπερκτάι Ο Τούρκος που έσπασε το ταμπού της Γενοκτονίας


Αποτελεί πρόσωπο ανεπιθύμητο για τον τουρκικό εθνικισμό. Διακηρυγμένος αντικεμαλιστής, ο Χαλίλ Μπερκτάι γεννήθηκε για να λέει ιστορίες. Ο χειμαρρώδης καθηγητής έσπασε το ταμπού της Γενοκτονίας του 1915 και τεκμηρίωσε ιστορικά, αυτό που όλοι αρνούνταν στην Τουρκία. Ότι, δηλαδή, η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων αποτέλεσε ενιαίο σχέδιο εθνοκάθαρσης και εκτουρκισμού της Ανατολίας. Το «Βήμα» συνάντησε τον κ. Μπερκτάι στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν προσκεκλημένος του Κέντρου για την Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Αποφάσισα να εμπλακώ στο Αρμενικό ζήτημα, όταν είδα για πρώτη φορά φωτογραφίες από την Γενοκτονία. Έκλαιγα για αρκετή ώρα» διηγείται. Ο κ. Μπερκτάι μεγάλωσε στην εποχή του Μακαρθισμού, με τον κομουνιστή πατέρα του, Ερντογάν Μπερκτάι, να ανήκει στους πλέον σοβαρούς διανοητές της εποχής του. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο από Μαρξισμό, δικαιοσύνη, τιμιότητα και ισότητα. Ωστόσο, ήταν έναν καταπιεστικό κλίμα. Πάντα μου έλεγαν να προσέχω τι λέω και να μην μιλώ για τα πολιτικά. Η νιότη μου δημιούργησε συμπάθεια σε όποιον υποφέρει» λέει.
Κατά την διάρκεια του σπουδών του στις ΗΠΑ, έγινε Μαοϊκός, αντιδρώντας στην Σοβιετική εισβολή της Πράγας. «Τότε, ήμουν 21 ετών και διένυα μία αναζήτηση αγνότητας. Βρέθηκα σε μία αμόλυντη μορφή του Μαρξισμού, αν και αργότερα αναγνώρισα ότι επρόκειτο για ψευδαίσθηση. Η αγνότητα και το αμόλυντο αποτελούν τα υλικά κάθε διδακτορίας!» εξομολογείται. Το 1969 επέστρεψε στην Τουρκία και έγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας. «Το 1971 ήρθε η χούντα. Μας συνέλαβαν, βασανίστηκα και πέρασα 2,5 χρόνια στη φυλακή. Βγήκα έξω με την γενική αμνηστία του 1974. Δίδαξα οικονομική ιστορία, η οποία, όμως, γινόταν όλο και λιγότερο οικονομία και όλο περισσότερο ιστορία» τονίζει.
Την δεκαετία του 1980 είχε πια αποστρατευθεί από τον ακτιβισμό της Αριστεράς. «Διατηρώ την αριστερή μου προέλευση και είμαι αντιεθνικιστής, αντιμιλιταριστής, και αντικεμαλιστής και γενικά «αντί» σε πολλά πράγματα» σχολιάζει. Ακάματος εργάτης της Ιστορίας, εισήλθε στα ενδότερα της τουρκικής εθνικιστικής ιστοριογραφίας και εξοικειώθηκε με τον «εσωτερικό κόσμο του τουρκικού εθνικισμού», ο οποίος, όπως παρατηρεί, έχει πολλά παρατσούκλια: «Μαύρο Κουτί, Άγιος των Αγίων και άλλα πολλά!»

Η αποκάλυψη της Γενοκτονίας
Ο κ. Μπερκτάι διέκρινε το αποτύπωμα της Γενοκτονίας μέσα στις εσωτερικές δομές της εθνικιστικής ιστοριογραφίας και το 2000 παρουσίασε την έρευνά του στις ΗΠΑ. «Ήξερα ότι αυτό που θα έλεγα, θα είχε επίπτωση. Ο αρνητισμός έσπασε και δημιούργησε μία ακαδημαϊκή σχολή ειλικρινείας και διαλόγου. Όταν γύρισα στην Τουρκία, η κοινή γνώμη είχε μετατραπεί σε σιδηρούν παραπέτασμα. Όλοι επαναλάμβαναν τα ίδια κλισέ για την «αρμενική συκοφαντία» και την «δήθεν γενοκτονία» και έλεγαν ότι «δεν μπορούν να προσβάλλουν την καθαρή παιδεία του έθνους μας»» διηγείται.
«Το τουρκικό κατεστημένο μέχρι τότε μπορούσε να ανεχτεί πράγματα που λέγονταν στο περιθώριο, όχι όμως στο προσκήνιο. Έγινα ο πιο διαβόητος εγκληματίας. Η διάλυση του μύθου της «Άσπιλης Σύλληψης» του τουρκικού έθνους – κράτους δεν ήταν ΟΚ! Δημιουργήθηκε μία τρέλα, με καμπάνιες για την απόλυσή μου από το πανεπιστήμιο. Έλαβα απειλητικά email και παράλογα μηνύματα για την καταγωγή της μητέρας μου. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να βγάλει το μυαλό ενός ακραίου» σημειώνει ο καθηγητής.
Όπως λέει, η ομαλοποίηση της συζήτησης για την Γενοκτονίας, θα επιλύσει οριστικά το αρμενικό ζήτημα. «Η αλήθεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όμως μπορεί να διδαχθεί. Τα τελευταία 10 χρόνια η συμπεριφορά γύρω από την Γενοκτονία έχει μαλακώσει» εξηγεί. Ωστόσο, σημειώνει ότι η κατάχρηση της λέξης Γενοκτονίας, την αποδυναμώνει και προκαλεί αγανάκτηση. «Ο όρος είναι δύσκολος και επικίνδυνος» σχολιάζει. «Πιστεύω ότι υπήρχε μόνο μία Γενοκτονία και δεν εννοώ ότι αυτό που συνέβη στον Πόντο δεν ήταν Γενοκτονία. Αντίθετα, λέω ότι οι Ενωτικοί, δηλαδή η ηγεσία της επιτροπής Ένωσης και Προόδου, κυρίως δε ο Ταλάτ, είχαν ένα μαζικό σχέδιο για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας.Και αυτό εφαρμόστηκε στους Αρμενίους, τους Ποντίους και τους Ασσυρίους. Προτιμώ να το βλέπω ως ένα ενιαίο σχέδιο, που και το κάνει και πιο εύκολα συζητήσιμο και κατανοητό» υπογραμμίζει.

Με παππού και γιαγιά από την Κρήτη
«Υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό,για το οποίο, όμως, έχω αμφιβολίες και ερωτήματα. Η οικογένεια ήρθε στη Σμύρνη από την Άνω και την Κάτω Βιάννο. Η παράδοση λέει ότι όταν οι Οθωμανοί ξεκίνησαν την κρητική εκστρατεία το 1645, οι πρόγονοί μας ήταν σπαχήδες τιμαριώτες από το Ικόνιο και την Καππαδοκία και συμμετείχαν στον πόλεμο. Η οικογενειακή μυθολογία λέει ότι ο πρόγονός μας ερωτεύτηκε μία ντόπια Κρητική, παντρεύτηκαν και έκαναν δύο γιούς, τον Μεχμέτι Τσελεμπί και τον Γέρος Τσελεμπί.
Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ερχόμαστε από την πλευρά του Γέρος Τσελεμπί» διηγείται. Όπως εξιστορεί, λίγο πριν την Κρητική επανάσταση του 1896, η οικογένεια έφυγε στην Τουρκία. Με τη λήξη του ατυχούς πολέμου του 1897, γύρισαν πίσω στην Κρήτη, όμως το 1900 επέστρεψαν οριστικά στη Σμύρνη. Ο κ. Μπερκτάι αμφισβητεί την «ευγενή» καταγωγή της οικογένειας. «Το σίγουρο είναι ότι οι θείοι μου είχαν εμπλακεί στον πόλεμο και είχαν επιτεθεί σε ένα ελληνικό χωριό, όπου σκότωσαν γυναικόπαιδα. Υπάρχουν και φονιάδες στην οικογένειά μου. Ποιος ξέρει πόσοι τέτοιοι σκελετοί κρύβονται στις ντουλάπες μας;» λέει.

«Να γράψουμε μαζί την Ιστορία»
Τι θα γινόταν εάν γράφαμε από κοινού τα βιβλία ιστορίας; «Αν γράφαμε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και αλλάζαμε την διδασκαλία της ιστορίας, η επίπτωση θα ήταν τεράστια! Η αλλαγή στην τουρκική κουλτούρα και παιδεία, στον εθνικό χαρακτήρα, την κοινωνία, θα ήταν ευρεία. Εγώ συμφωνώ με τον Κέυνς, ο οποίος μίλησε για το βάρος των παλιών ιδεών. Υπάρχει αυτό το νεκρό φορτίο του παρελθόντος που κρατά ομήρους πολλές κοινωνίες» παρατηρεί.
Όπως σημειώνει, η Τουρκία έχει ένα διαφορετικό είδος ιστορίας, που δεν εστιάζει στην ιστορική γνώση, αλλά στην κατήχηση και ερμηνεία των εθνικών μύθων. «Εάν τα παιδιά δεν μάθαιναν ότι έχουμε εχθρούς, ότι ήμασταν πάντοτε σωστοί, δίκαιοι και ένδοξοι, ότι ποτέ δεν θέλαμε να καταπιέσουμε κανέναν και ότι πολεμούσαμε μόνο για άμυνα, θα ήταν αλλιώς. Μία ιστορία αποεθνικοποιημένη θα απελευθερωνόταν από την αιώνια υποδούλωσή της στους εσωτερικούς» εχθρούς» σημειώνει. Όπως συμπεραίνει ο κ. Μπερκτάι, η αλλαγή του βιβλίου και της διδασκαλίας της Ιστορίας θα οδηγούσε αδιαμφισβήτητα σε μία κοινωνία, ειρηνική, λιγότερο επιθετική, πιο ανεκτική, πολυπολιτισμική και δημοκρατική.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370429&dt=29/11/2010

Read more...

Τα έγγραφα της Wikileaks και η Τουρκία


Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Η πρωτοφανής διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών από τον ιστότοπο Wikileaks προσφέρει μια ανέλπιστη ευκαιρία επανεκτίμησης των σχέσεων της υπερδυνάμεως με τον υπόλοιπο κόσμο κατά την τελευταία δεκαετία. Ειδικότερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα εμφανίζεται ως ο αποστολέας 7.918 εκ των διαρρευσάντων εγγράφων, περισσοτέρων από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική διπλωματική υπηρεσία, πλην του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πληθώρα εγγράφων αναφέρονται στην προσπάθεια της Τουρκίας να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δυτική επιρροή και να διεκδικήσει αυτόνομο στρατηγικό ρόλο. Αλλα έγγραφα αναφέρονται στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Βάσει των μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντων, λίγα είναι τα νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν για την τουρκική εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση των Αμερικανών διπλωματών σε μια σειρά αμφιλεγόμενων ζητημάτων που απασχολούσαν και απασχολούν τον τουρκικό δημόσιο βίο.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, γίνεται σαφής η δυσφορία των Αμερικανών διπλωματών λόγω της μεταστροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής κατά την περίοδο Ερντογάν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ευθεία επίθεση προς τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρείται «πολύ επικίνδυνος» και κατηγορείται ότι «ασκεί ισλαμιστική επιρροή» επί του πρωθυπουργού Ερντογάν. Οι φιλοδοξίες Νταβούτογλου να μετατρέψει την Τουρκία σε ηγετική περιφερειακή δύναμη και παγκόσμιο στρατηγικό παίκτη αντιμετωπίζονται μάλλον με δυσπιστία, η οποία ενίοτε φθάνει και στην ειρωνεία. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν πως η τουρκική διπλωματία αδυνατεί για πολλούς λόγους να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του ρόλου που οραματίζεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Σε ένα από τα εμπιστευτικά έγγραφα, η τουρκική εξωτερική πολιτική υπό τον κ. Νταβούτογλου παρουσιάζεται σκωπτικώς να έχει «φιλοδοξίες λιμουζίνας Ρολς-Ρόις, αλλά υποδομές αυτοκινήτου Ρόβερ».

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι τοποθετήσεις των Αμερικανών διπλωματών για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Αναφορικά με την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνήσεως Ερντογάν και του στρατού, τα έγγραφα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες υιοθετούν τις θέσεις της κυβερνήσεως. «Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», αναφέρει ένας Αμερικανός διπλωμάτης, χρησιμοποιώντας μια παροιμία κοινή στην Ελλάδα και την Τουρκία, για να εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση «Εργκένεκον» και τα ποικιλώνυμα σχέδια πραξικοπήματος, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν αποτελούν σκευωρίες της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επισημαίνεται επίσης πόσο ενισχύθηκε το προφίλ του πρωθυπουργού Ερντογάν και πόσο επλήγη το κύρος και η δημοφιλία του στρατού ως αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων.

Επιπλέον, μεγάλη σημασία αποδίδεται στις εσωκομματικές ισορροπίες στο κυβερνών ΑΚΡ. Ο φημολογούμενος εσωκομματικός ανταγωνισμός μεταξύ του πρωθυπουργού Ερντογάν και του προέδρου Γκιουλ, οι διακυμαινόμενες σχέσεις μεταξύ του κ. Ερντογάν και του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη της ισχυρότερης ισλαμικής οργάνωσης (tarikat) της σύγχρονης Τουρκίας, βρίσκουν τη θέση τους στις εμπιστευτικές αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας. Επιπλέον, στις αναφορές τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες δίνουν βάση σε καταγγελίες διαφθοράς στελεχών της κυβέρνησης του ΑΚΡ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν, με συγκεκριμένη αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας διυλιστηρίων T„PRAS. Οι καταγγελίες αυτές είχαν διατυπωθεί από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, ωστόσο περιέπεσαν σε λήθη, βοηθούντος και του καθεστώτος βουλευτικής ασυλίας, το οποίο προστατεύει πρωθυπουργό και υπουργούς.

Είναι πρόωρο να προβεί κανείς σε συνολική εκτίμηση των αποκαλύψεων, ενόσω συνεχίζεται η δημοσίευση των εγγράφων που διέρρευσαν από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Βάσει, ωστόσο, των ήδη υπαρχόντων στοιχείων, μπορεί κανείς να προβεί σε μια επανεκτίμηση των πρόσφατων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Ενισχύεται η αξιοπιστία των καταγγελιών και των διώξεων για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβερνήσεως Ερντογάν, όπως και οι καταγγελίες εκτεταμένης διαφθοράς, οι οποίες αγγίζουν και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Επίσης, είναι δυνατή και η επισήμανση δύο ζητημάτων, που μπορούν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικώς κατά το προσεχές διάστημα. Το πρώτο είναι η διαδοχή του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι οι βουλευτικές εκλογές του 2011 θα είναι οι τελευταίες στις οποίες θα συμμέτασχει. Οι ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ του Ερντογάν, ισχυρών παραγόντων του ΑΚΡ, αλλά και του Φετχουλάχ Γκιουλέν, θα επηρεάσουν μια πολιτική μάχη, η έκβαση της οποίας θα σημάνει πολλά για την Τουρκία και τις διεθνείς της σχέσεις. Το δεύτερο είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική. Είναι σαφές από τα έγγραφα ότι η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων τείνει να παγιωθεί. Υπό την καθοδήγηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία δείχνει να αποδύεται σε κινήσεις στρατηγικού τυχοδιωκτισμού, το μέγεθος και τις συνέπειες των οποίων μάλλον αδυνατεί να συλλάβει προς το παρόν.

* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/11/2010_424256

Read more...

Επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου


της Ελίνας Γαληνού
Η κίνηση του τουρκικού κράτους να επιστρέψει στο Πατριαρχείο ένα περιουσιακό του στοιχείο, το οποίο του το είχε αποστερήσει ο περίφημος νόμος περί περιουσιών του 1936, θα μπορούσε
να θεωρηθεί εκ πρώτης όψεως, σαν κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας. Θα μπορούσε ακόμα να πιστέψει ο καθένας, ότι ο Ερντογάν αρχίζει να βάζει νερό στο κρασί του προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του για την ΕΕ.
Η αλήθεια είναι ότι η κατοχή περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου και των Ελλήνων της Κωνστναντινούπολης, ήταν και παραμένει ένα "αγκάθι" για την εικόνα της Τουρκίας όσον αφορά τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, το ιστορικό κτίσμα που στέγαζε κάποτε το ορφανοτροφείο στην Πρίγκιπο, επιστρέφεται πλέον στο Πατριαρχείο της Κων/πολης. Φυσικά, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε σ΄αυτό και τον ρόλο του Πατριάρχη μας, ο οποίος εργάστηκε και εργάζεται ακούραστα για την ανάκτηση χαμένων δικαιωμάτων του Πατριαρχείου και του εκεί ελληνισμού. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν εις βάθος την νοοτροπία της Τουρκίας και ιδίως τα κίνητρα βάσει των οποίων συνήθως δρα, έχουν πολλούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί.

Η Τουρκία παραδίδοντας το ορφανοτροφείο, επιδιώκει σαφώς να ανακτήσει πόντους για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Πόσο όμως αρκετή είναι μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που εκκρεμούν τόσες άλλες και τόσο πιό ουσιώδεις, που θα όφειλε να έχει κάνει; Είναι γνωστό ότι κατέχει και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου τα οποία άγνωστο πότε και αν θα επιστραφούν, ενώ για τις περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης, ούτε που αναφέρεται κάν. Αλλωστε όταν έδωσε ο Ερντογάν συνέντευξη κατά την εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005, είπε ξεκάθαρα "το θέμα επιστροφής περιουσιών των Ελλήνων, δεν είδα να εντάσσεται στους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ"...
Το ελάχιστο, είναι βέβαια καλύτερο από το τίποτα, αλλά επ΄ουδενί θα πρέπει να υπερτιμηθεί η κίνηση αυτή της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν με μια μόνο επιστροφή ενός περιουσιακού στοιχείου, να λησμονηθούν όλα όσα έχει υφαρπάξει και προς το παρόν δεν επιστρέφονται. Και έπειτα, η κατάσταση κατά την οποία παραδίδεται το κτίσμα του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου, είναι παραπάνω από άθλια. Αρκεί να δεί κανείς μια μόνο φωτογραφία του, για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα κτίριο υπό κατάρρευση, ερείπιο κανονικό δηλαδή...
Εφ΄ όσον όμως η Τουρκία το είχε στην κατοχή της όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη και για την συντήρησή του; Τώρα, τα τεράστια έξοδα που χρειάζονται για να αναστηλωθεί, ποιός θα τα πληρώσει; Ουσιαστικά δηλαδή, η επιστροφή αυτή δεν σημαίνει και μεγάλη υποχώρηση για το τουρκικό κράτος, αφού ξεφορτώθηκε ένα ερείπιο κάνοντας συγχρόνως και μια κίνηση καλής θέλησης...

Read more...

Αποχώρησαν οι ελληνικές δυνάμεις από ΝΑΤΟϊκή άσκηση


υναμική απάντηση στο «γκριζάρισμα» από τους επιτελείς της Συμμαχίας
Mε την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την ετήσια άσκηση του NATO «Noble Aspect» αντέδρασε η Aθήνα στην προσπάθεια των επιτελών της Συμμαχίας να «γκριζάρουν» το Aιγαίο.
Aπό τον σχεδιασμό της άσκησης, που διεξάγεται 1-2 Δεκεμβρίου, εξαιρέθηκε ολόκληρη η
περιοχή του Aιγαίου κατόπιν οδηγιών του διοικητή του Aεροπορικού Στρατηγείου στη Σμύρνη Aμερικανού πτέραρχου Pαλφ T. Tζοντις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Aθήνας.

Διαβήματα
Παρά τα έντονα διαβήματα και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, ο Aμερικανός πτέραρχος επικαλέσθηκε τις περίφημες Aegean Policy Guidance (τις Διαδικασίες για την Πολιτική του Aιγαίου), η τελευταία έκδοση των οποίων δημοσιοποιήθηκε το 2006 με την υπογραφή του τότε ανώτατου διοικητή των NATOικών δυνάμεων της Eυρώπης Saceur στρατηγό Tζέιμς Tζοουνς, με τις οποίες καλούνται οι NATOικοί επιτελείς να εξαιρούν από το σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων NATOικών προγραμμάτων την περιοχή του Aνατολικού Aιγαίου.
Tο «φάντασμα» των Oδηγιών αυτών βαραίνει τις σχέσεις της Eλλάδας με τη Συμμαχία, καθώς ενώ το επιχείρημα των NATOικών είναι ότι το NATO δεν παρεμβαίνει σε αντιθέσεις τέτοιας μορφής με το κείμενο αυτό υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις περί ασαφούς καθεστώτος του Aιγαίου.
H κίνηση αυτή του διοικητή της Σμύρνης έρχεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Kορυφής της Λισαβόνας, όπου για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση (παρά το γεγονός ότι ο υπουργός άμυνας Eυάγγ. Bενιζελος το έθεσε στο γ.γ. της Συμμαχίας) απέφυγε να διεκδικήσει ανατροπή του αρνητικού πλαισίου που έχουν δημιουργήσει από το 1983 τα γνωστά Luns Rules, που αποτέλεσαν το βαρύ «εισιτήριο» για την επιστροφή της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του NATO.

Νίκος Μελέτης
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

«ΝΑΤΟποίηση» του Κυπριακού από την Αγκυρα


Του Νίκου Μελέτη

Την «ΝΑΤΟποίηση» του Κυπριακού, ώστε να μεταφέρει και τη συμμαχική πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να υπονομεύσει ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της
ελληνικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, επιχείρησε παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στην Λισαβόνα ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Με τρισέλιδη επιστολή του (την οποία έχει στην διάθεση της η ΗΜΕΡΗΣΙΑ) προς τους ηγέτες όλων των άλλων κρατών μελών και στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο κ. Γκιουλ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη Συμμαχία σαν μοχλό για την απόσπαση ανταλλαγμάτων από την Ε.Ε., τα οποία μάλιστα συνδέονται ευθέως και με την ίδια την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να θέσει το ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, ενόχλησε αρκετές συμμαχικές χώρες και είναι ενδεικτικό ότι δεν βρήκε την ανταπόκριση που ίσως ανέμενε στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντήσεις δόθηκαν και από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, που υπενθύμισε ότι δεν είναι το ΝΑΤΟ το φόρουμ που θα λυθεί το Κυπριακό. Η επιστολή του κ. Γκιουλ όμως αλλά και η, στο ίδιο πνεύμα, παρέμβασή του στη Σύνοδο, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Γκιουλ επαναφέρει την τουρκική απαίτηση για συμμετοχή στη διαδικασία σχεδιασμού και απόφασης στρατιωτικών αποστολών της Ε.Ε., ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ντε φάκτο εναλλακτική Ειδική Σχέση, όπως την επιθυμεί, όμως, η Τουρκία.
Ο κ. Γκιουλ, την στιγμή μάλιστα που έχουν εισέλθει σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες για το Κυπριακό, περιγράφει ουσιαστικά ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε. θα παραμένει εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Wikileaks:Επιχείρηση "ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ".Αναφορά στην Ελλάδα


Αναδρομή στις προσπάθειες των στρατιωτικών της Τουρκίας να κάνουν πραξικόπημα και να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν,γίνεται σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 και η διαβάθμιση του είναι απλά «εμπιστευτικό».
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους. Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του στρατού.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=1357

Read more...

Δύσπιστες οι ΗΠΑ για τον Ερντογάν


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Εχω γράψει αμέτρητα άρθρα σε τούτη τη στήλη για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα βασικό συμπέρασμα όλων των
κειμένων, που περιείχαν ακριβή πληροφόρηση για τα ψυχολογικά τους πορτρέτα, ήταν ότι οι Αμερικανοί τους θεωρούσαν επικίνδυνους και ακραίους ισλαμιστές
Τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Κυριακή το απόγευμα σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και η Γκάρντιαν του Λονδίνου, επιβεβαιώνουν με ακρίβεια ότι οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν από νωρίς ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο πλέον στενός σύμβουλός του, ο οποίος στη συνέχεια κατέλαβε το θρόνο του υπουργείου των Εξωτερικών, ούτε συνεργάσιμοι είναι και πολύ περισσότερο η στάση τους θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Είναι ξεκάθαρο από τις απόρρητες αναφορές των Αμερικανών διπλωματών ότι οι πάντες στην Ουάσιγκτον ήταν δύσπιστοι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον οποίο μέχρι και σήμερα θεωρούν απομονωμένο και καθόλου ενημερωμένο για διεθνή θέματα και ειδικά στα ζητήματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση Ομπάμα. Από παλιά έλεγαν πως τον ενδιαφέρον του περιορίζεται σε θρησκευτικά θέματα και βιβλία και τώρα πλέον αυτούς τους ισχυρισμούς μπορεί κανείς να τους διαβάσει στα αμερικανικά έγγραφα.
Οι αμερικανικοί χαρακτηρισμοί προβλημάτισαν τους διπλωμάτες που ασχολούνται με την Τουρκία και είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός πρέσβη δυτικής χώρας, ο οποίος μου υπερτόνισε τον ισχυρισμό ότι ο Ερντογάν «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά δεν τον λαμβάνουν υπόψιν», ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν εμπιστεύεται κανένα».
Η περιγραφή αποδεικνύει ότι η κατάσταση στο γραφείο και το περιβάλλον του είναι χαώδης. Αυτή η διαπίστωση αποδεικνύει επίσης ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς προηγούμενες εις βάθος συζητήσεις, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να παίρνονται λάθος αποφάσεις.
Το πλέον ενοχλητικό και ανησυχητικό, κατά την γνώμη μου, θέμα αποτελεί αυτό καθ' αυτό το ψυχογράφημα του Τούρκου πρωθυπουργού που ανανεώθηκε πολύ πρόσφατα κατόπιν εντολής υψηλόβαθμου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών. Πιστεύω ότι εάν είχε κανείς τη δυνατότητα να το διαβάσει, θα κατέληγε στο συμπέρασμα -σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς- ότι ο ηγέτης της γείτονος χώρας είναι μία παρανοϊκή κατάσταση.
Ο κ. Ερντογάν, που κατηγορείται επίσης ότι πλούτισε από την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου, όπως και ο κ. Νταβούτογλου που χθες το έπαιξε «νταής» στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά επικίνδυνοι» - ιδιαίτερα ο τελευταίος. Οι Αμερικανοί προειδοποιούν για το γεγονός ότι οι δύο πιο ισχυροί παράγοντες στην Τουρκία κυριαρχούνται από ισλαμικό φανατισμό.
Και η τελευταία διαπίστωση αλλά και όλα τα προηγούμενα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν τις πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τελικά, μήπως ο κ. Ερντογάν, φίλος του σημερινού πρωθυπουργού και κουμπάρος του προηγούμενου, δεν είναι αυτός που δείχνει ότι είναι; Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται ότι «αποκοίμισε» την προηγούμενη και την νυν ηγεσία της Ελλάδας παρουσιαζόμενος ως περιστέρι της ειρήνης και της ελληνοτουρκικής φιλίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας ακραίος φανατικός που δεν έχει αισθήματα για κανένα παρά μόνο για τον εαυτό του;
IMERISIA

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP