Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Η Κοροϊδία συνεχίζεται....... Μιλούν οι Τούρκοι για παραβιάσεις


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 10 Ιουνίου 2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΝΔ της Χίου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.

Επίσης, στις 10 Ιουνίου 2009, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν τρεις φορές, ΝΔ της Χίου και ΒΔ της Λέσβου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.

Τέλος, στις 10 Ιουνίου 2009, τουρκικά F-16, που πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια του Αγ. Ευστράτιου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.


Read more...

ΓΙΑ 9Η ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΣΩΜΑΤΩΝ. Τα κεράσια του Σώστη έχουν το φεστιβάλ τους (και την προπαγάνδα τους.....)


Κυρίως Τούρκοι, αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες, πλαισιώνουν μουσικά τη διοργάνωση
Αύριο η έναρξη των εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για όλους

Τα κεράσια του Σώστη έχουν το δικό τους φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται και φέτος για 9η συνεχή χρονιά στις 12, 13 και 14 Ιουνίου στο γήπεδο των Ασωμάτων. Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη των ποιοτικών κερασιών δήμου Σώστη, η προώθηση και η γνωστοποίηση του στην εσωτερική αγορά αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία ημέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα υπό την αιγίδα του ΕΛΓΑ και θέμα τα αντιχαλαζικά δίκτυα.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 8 το βράδυ με επίδειξη τοπικών χορευτικών σχημάτων και προσκεκλημένη την Τουρκάλα τραγουδίστρια, Τουμπά Εκινγζί. Την επόμενη μέρα, Σάββατο13 Ιουνίου επί σκηνής θα ανεβούν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, το συγκρότημα «Βόρειος Ήχος», ενώ την Κυριακή 14 Ιουνίου το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και Τούρκους καλλιτέχνες. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Βέβαια δεν θα λείψει η τηλεοπτική κάλυψη από την TRT, όπως επίσης η ευκαιρία για διοχέτευση προπαγανδιστικών μηνυμάτων....με κάλυμα....

Το Blog θα είναι εκεί για να καταγράψει όλες τις "επίσημες" και μη παρουσίες.....


Read more...

Ετοιμάζεται επίθεση προπαγάνδας από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής


Έχει γίνει γνωστή η γκάφα της Άγκυρας στο νομό Ροδόπης σχετικά με τις εκλογές. Εμείς μία απλή υπενθύμιση κάνουμε. Η επίσημη σκληρή γραμμή από την Άγκυρα ήταν να ψηφίσουν όλοι οι μουσουλμάνοι της (Ελληνικής) Θράκης λευκό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μουσουλμάνοι πολιτικοί σε εκλόγιμες θέσεις στα δύο ψηφοδέλτια.

Αυτή την γραμμή, λοιπόν, προσπάθησαν να ακολουθήσουν στο νομό Ροδόπης. Μόνο που πολλοί από τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους μπερδεύτηκαν κι έτσι αντί για λευκό επέλεξαν να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του κόμματος "ΛΕΥΚΟ". Ως αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο κόμμα ενώ πανελλαδικά είχε 0.21%, στην Ροδόπη έπιασε 4.64%. το οποίο είναι το ¼ των συνολικών του ψήφων!!!
Αυτή είναι η αστεία πλευρά της υπόθεσης... Η σοβαρή είναι ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι ψηφοφόροι της Θράκης δεν ακολούθησαν την σκληρή γραμμή που υπέδειξε η άγκυρα μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Με δεδομένο ότι στο νομό Ροδόπης το λευκό και το ΛΕΥΚΟ έφθασαν στο ποσοστό 13.82% και εαν αφαιρέσουμε ένα μικρό ποσοστό ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα επέλεξαν να ψηφίσουν λευκό, τότε οι ψήφοι των μουσουλμάνων της Θράκης υπολογίζονται σε περίπου 13,5%!!! Αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με το εκλογικό σώμα των μουσουλμάνων στην συγκεκριμένη περιοχή και που αποτελεί ουσιαστικά μία οικτρή ήττα του Τουρκικού Προξενείου. Οι Ευρωεκλογές, απλά απέδειξαν πως η διεισδυτικότητα της Άγκυρας στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης δεν είναι αμελητέα, αλλά δεν είναι και στο ποσοστό που τα τουρκικά think-tank προσδωκούσαν. Μιλάμε δηλαδή για μία ήττα στην οποία λίαν συντόμως, αν όχι άμεσα, θα υπάρξει "αντεπίθεση" από πλευράς του Προξενείου. Μία αντεπίθεση, που σκοπό θα έχει να εκμεταλλευθεί ΟΛΑ τα λάθη της Ελληνικής πολιτείας, των τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας, που με αθροιστική χρησιμοποίησή τους θα αποπειραθούν να χρησιμοποιηθούν ως "όπλα" προσέγγισης και πίεσης προς τον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής.
Είναι έτοιμη η Ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα κύμα προπαγανδιστικής επίθεσης στη Θράκη, που ίσως παρόμοιό του δεν έχει εμφανιστεί τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία; Ήδη, οι πρώτοι "πράκτορες" (καλοπληρωμένα όργανα του Τουρκικού Προξενείου) κάνουν κουβέντες για ντροπή που αμαυρίζει το όνομα και τους αγώνες του Σαδίκ για την περιοχή!!! Πώς σκοπεύει η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, κυρία Μπακογιάννη, να αντιμετωπίσει εν μέσω καλοκαιριού (και με πλήθος "τουριστών" εκ Τουρκίας) την Άγκυρα; Δεδομένων των ονείρων του ομόλογού της κ. Νταβούτογλου, που επιθυμεί την επαναφορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Παυλόπουλος και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, πως σκοπεύουν να απαντήσουν την επίθεση προπαγάνδας που αναμένεται να ξεκινήσει στην ακριτική Θράκη τις αμέσως επόμενες ώρες εάν όχι τις επόμενες ημέρες;
Εάν πάντως, συνεχίσουν το ίδιο πολιτικό έργο που προσέφεραν στην περιοχή κατά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν έντονοι φόβοι να χάσουν την τελευταία ευκαιρία που τους έχει δοθεί από τους μουσουλμάνους της Θράκης. Και πολύ φοβούμαι πως εάν συνεχίσουν να διατηρούν στην Θράκη σε κομματικές θέσεις στελέχη τα οποία δεν έχουν προσφέρει τίποτε άλλο παρά σκάνδαλα που επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κυβερνητικό κλίμα, θα καταφέρουν να απογοητεύσουν και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής.
Άραγε θα αντιληφθεί κανένα από τα πολιτικά κόμματα την συγκεκριμένη κίνηση πολλών μουσουλμάνων της Θράκης να μείνουν μακριά από την σκληρή γραμμή της Άγκυρας; Θα μπορέσουν να καταλάβουν οι πολιτικοί αυτής της χώρας πως δεν είναι ώρα για παιχνίδια, ιδιαίτερα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο κατά την οποία θα επιχειρήσει να πάρει (ελέω Ομπάμα) όλα εκείνα που ποθεί αλλά δεν της ανήκουν;

Read more...

ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΘΕΤΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Θέμα προβλημάτων της μειονότητας στην Θράκη θέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Μιλώντας σήμερα -Πέμπτη- στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV είπε ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής "μπορεί να συζητηθεί" και ότι "πρόκειται για θέμα που κρατά από το 1972".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι "πάντα το αναφέρω αυτό στους αρμόδιους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως "δεν σε αναγνωρίζω" σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι. Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί; Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν. Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων".

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση και είπε: "Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στο φίλο μου τον Καραμανλή. Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στην κύριο Κώστα. Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς θα το δούμε. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των μέσων ενημέρωσης".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα Κυπρικά πλοία και αεροδρόμια. Είπε ότι "το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο" και πρόσθεσε: "Εμείς τους είπαμε ότι στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών, λέμε ναι, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ναι σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα".
"Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε" είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Εμείς καταργήσαμε τη βίζα προς τους Ελληνοκύπριους. Εκείνοι όμως δεν έκαναν ένα σοβαρό βήμα. Είπαν απλώς ότι ήταν μια καλή χειρονομία. Ναι, όμως, εμείς μόνο θα κάνουμε τις χειρονομίες;"

Read more...

Οι αλλαγές και οι προκλήσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής


Αφότου ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο μήνα, πολλοί είναι αυτοί που πιθανολογούν για την πορεία που θα ακολουθήσει η τουρκική εξωτερική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της επταετίας του κυβερνώντος κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης, ο Νταβούτογλου εργάστηκε ως σύμβουλος στον πρωθυπουργό Ρέτζιπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμμετείχε δε σε συναντήσεις κλειδιά σε δυτικές πρωτεύουσες και τη Μέση Ανατολή, ως ειδικός απεσταλμένος του Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου συνδέεται γενικά με την ιδέα του τουρκικού νεο-οθωμανισμού, η οποία ευνοεί την κοινοπολιτεία με τους γείτονες της Τουρκίας.

Οι πολιτικές του κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης σε διάφορα θέματα – περιλαμβανομένων και των σχέσεων με τη Χαμάς, το Νταρφούρ και την κρίση στο Ιράν – διαφέρουν από τον τρόπο προσέγγισης των Δυτικών χωρών. Λόγω αυτού, οι ευρωπαίοι διπλωμάτες προβληματίζονται για το εάν ο Νταβούτογλου θα θέσει την ένταξη στην ΕΕ στο ψυγείο για να εστιαστεί στο νεο-οθωμανικό όραμα της Τουρκίας.
Ο Νταβούτογλου δεν άργησε να ξεκαθαρίσει με τα ανησυχίες αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης, το Μάιο, στις Βρυξέλλες.
"Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα συνεχίσει να είναι κορυφαία μας προτεραιότητα" είπε στους πρέσβεις της ΕΕ.
"Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να καταστήσουμε την ΕΕ και την Τουρκία κύριους πρωταγωνιστές του παγκόσμιου πολιτικοοικονομικού και νομικού συστήματος, στο οποίο η Τουρκία θα προσθέτει αξία στην ΕΕ, αντί να αποτελεί βάρος".
Ο Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θέλει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ μέχρι το 2013 και να γιορτάσει τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας το 2023 ως μέλος της ΕΕ. Για την εκπλήρωση των στόχων αυτών, ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και θα υποστηρίξει τη δημοκρατία.
Είπε δε ότι τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης είναι να εμπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ελευθερία στην γύρω περιοχή, περιλαμβανομένων και των Βαλκανίων, της περιοχής του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.
Παρά τις προθέσεις αυτές, οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το εάν οι προτάσεις του Νταβούτογλου θα ήταν αρκετά ουσιώδεις ώστε να μεταβάλλουν την παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική. Δυτικοί αναλυτές το έχουν ήδη επικρίνει ότι συντηρεί το "status quo" και ότι δεν ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις.
Επιπλέον, η Τουρκία αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα που αφορούν την Κύπρο, τη συμφιλίωση με την Αρμενία, τις σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ και την εξάλειψη του τρομοκρατικού κόμματος εργαζομένων του Κουρδιστάν (ΠΚΚ).
Ο καθηγητής Κάγκρι Ερχάν του πανεπιστημίου της Άγκυρας έχει αμφιβολίες. "Φαίνεται λογικό να ακολουθείται μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και την ανάπτυξη μιας οικονομικής σφαίρας ευημερίας. Στον πραγματικό κόσμο, όμως, δεν είναι τόσο απλό… όσο όταν μιλάς γι' αυτό" είπε ο Ερχάν στους Southeast European Times.

Read more...

Τουρκία και Ιράκ ετοιμάζουν ολομέτωπη επίθεση κατά του ΡΚΚ


Η Τουρκία και το Ιράκ, που πρόσφατα ενίσχυσαν τον μεταξύ τους διάλογο για την καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών που καταφεύγουν στο ιρακινό Κουρδιστάν, υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός.
Η συμφωνία των δύο γειτονικών χωρών προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και σε τεχνικά ζητήματα, υπογράφηκε στην Άγκυρα από τον υπαρχηγό του ιρακινού γενικού επιτελείου στρατού στρατηγό Νάσιερ Αμπάντι και από τον Τούρκο ομόλογό του, τον στρατηγό Χασάν Ιγκσίζ.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ-Χασεμί, που επισκέπτεται τακτικά την Τουρκία, πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι έχουν καθεστώς αυτονομίας έναντι της Βαγδάτης, ότι ανέχονται και ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Όμως, οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν πρόσφατα και οι κουρδικές αρχές του Ιράκ επέδειξαν τη βούληση να βοηθήσουν την Τουρκία να καταστείλει το PKK. Το Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δημιούργησαν το 2008 μια κοινή επιτροπή για την καταπολέμηση του PKK στο ιρακινό έδαφος.
Η συνεργασία αυτή μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ έχει σαφή προσανατολισμό στη δημιουργία ενός ασφυκτικού κλοιού που θα δράσει ως "θηλειά" στο ΡΚΚ, αλλά στοχεύει στο να μπορέσουν και οι δύο "σύμμαχοι" να εκμεταλλευτούν τις πηγές ενέργειες του βορείου Ιράκ.
Πώς όμως η Τουρκία διατυμπανίζει πως επιθυμεί την ειρήνη με τους Κούρδους τη στιγμή που ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση εναντίον τους; Σίγουρο θεωρούν οι παρατηρητές πως οι Κούρδοι θα αντιδράσουν με ιδιαίτερη δυναμική και δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να μεταφερθούν τα πεδία των μαχών στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετατρεπόμενα μάλιστα σε καθαρό ανταρτοπόλεμο φθοράς υλικού αλλά κυρίως με στόχο να διαλυθεί η ψυχολογία τόσο του τουρκικού πληθυσμού όσο και των στρατιωτικών μονάδων αλλά και των πολιτικών που θέλουν να εξαφανίσουν και το παραμικρό σημείο αντίδρασης και αντίστασης των Κούρδων.
Ετοιμάζεται μία νέα γενοκτονία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές που το ΡΚΚ συνεχίζει να ανθίσταται;
Όπως και να έχει, είναι σίγουρο πως ο Ταγίπ Ερντογάν πολύ σύντομα θα νιώσει το βάρος των αποφάσεών του αλλά και θα "πληρώσει" την υπερβολική του αισιοδοξία, την βεβαιότητα αλλά και την αίσθηση ανωτερότητας που έχει αποκτήσει ελέω Λευκού Οίκου...

Read more...

Πόλεμος προ των πυλών σε Αιγαίο και Έβρο με τους λαθρομετανάστες


Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μία εβδομάδα περίπου και στις γραμμές που θα καθορίσει σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχουν στρέψει την προσοχή τους οι πολιτικοί διαχειριστές του υπουργείου Εσωτερικών και ετοιμάζονται για ένα πυρετώδες καλοκαίρι στο Αιγαίο και τον Εβρο χιλιάδες λαθρομετανάστες που πρόκειται να αποπειραθούν να περάσουν προς την Ελλάδα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Λιβύη και η Τουρκία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα πιεστούν να εφαρμόσουν διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών, τις οποίες έχουν υπογράψει με την Ιταλία και τη χώρα μας αντιστοίχως. Ειδικότερα η Τουρκία ίσως χρειαστεί να αναλάβει επίσημες ευθύνες έναντι της Ε.Ε. και να βρεθεί σε θέση να παραλαμβάνει πίσω χιλιάδες μετανάστες που συρρέουν στην Ελλάδα από τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Έχει καθοριστεί, σε συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αριθμός στρατοπέδων στη μεθοριακή γραμμή και τα νησιά, τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις στοιχειωδώς αξιοπρεπούς προσωρινής παραμονής των λαθρομεταναστών πριν από την επαναπροώθησή τους, είτε επίσημα και νόμιμα είτε παράνομα, πίσω στην Τουρκία. Εχει κριθεί ότι τα στρατόπεδα αυτά θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου τριών χιλιάδων ατόμων. Εκεί θα οδηγούνται οι μετανάστες με διάφορα μέσα αμέσως μετά τη διάσωση ή σύλληψή τους στη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία και θα παραμένουν έως ότου... διακανονιστούν, όπως αναφέρεται. Το διάστημα αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40 ημέρες, λένε οι αρμόδιοι, ώστε τα στρατόπεδα να μπορούν να δέχονται προσωρινά την επόμενη φουρνιά μεταναστών.
Ιδια εικόνα της κατάστασης θα σχηματίσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, που θα περιοδεύσει στο Αιγαίο και τον Εβρο στις δύο τελευταίες μέρες του Ιουνίου.
Οχι Ασπρόπυργος
Στο μεταξύ η ιδέα της συγκέντρωσης μη νόμιμων μεταναστών σε παλιά ΝΑΤΟΪκή βάση στον Ασπρόπυργο, που ουδέποτε είχε απασχολήσει τους αρμόδιους σοβαρά, εγκαταλείπεται και τυπικά. Για πρακτικούς λόγους έχει αποφασιστεί οι συγκεντρώσεις των υπό απέλαση μεταναστών να γίνονται σε περιφερειακά στρατόπεδα ή κέντρα φιλοξενίας και μόνο όσοι πρόκειται να απελαθούν αεροπορικώς θα παραμένουν σε κέντρα της Αττικής. Για παράδειγμα, αυτές τις ώρες έχει προγραμματιστεί δρομολόγιο με 240 απελαθέντες Πακιστανούς.
Πέρα από τον μεταναστευτικό πόλεμο στο Αιγαίο, οι υπηρεσίες της Αστυνομίας σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη χαλαρότητα των θερινών μηνών και να αδειάσουν το κέντρο της Αθήνας από τους παράνομους μετανάτες. Η μεταφορά των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ είναι επίσης θερινό στοίχημα, που εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει κυκλώματα αλλοδαπών και ημεδαπών που λυμαίνονται το χώρο γύρω από αυτόν.
Το κέντρο θα καθαρίσει το καλοκαίρι, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, που συνυπολογίζουν και τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί έναντι επενδυτών που έχουν αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα τα οποία έχουν καταλάβει μετανάστες.

Read more...

Ελάχιστοι μειονοτικοί ψηφοφόροι ακολούθησαν την < γραμμή > για λευκό


Τελικά, μόνον ένας στους πέντε μειονοτικούς ψηφοφόρους, στην περιφέρεια της Ροδόπης και σε ακόμα μικρότερο ποσοστό, στην περιφέρεια της Ξάνθης, ακολούθησαν τη «γραμμή» της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και ψήφισαν λευκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάσταση απόψεων, μεταξύ του μειονοτικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης και του μειονοτικού βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ξάνθη. Ο πρώτος φέρεται να υποστήριξε το «λευκό», ενώ αυτός της Ξάνθης διαφώνησε. Και στις δύο περιπτώσεις οι μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σ΄ αυτούς νομούς, επέλεξαν την τακτική των «διαπροσωπικών επαφών» και όχι τις δηλώσεις στον τοπικό τύπο, κρατώντας το θέμα σε χαμηλά ντεσιμπέλ.

Στο νομό Ροδόπης ψήφισαν 60.198 και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν σε 5.406 (8.98 %). Επίσης, το κόμμα «Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.», που κατέβηκε σε πανελλήνια κλίμακα, πήρε άλλους 2.591 ψήφους, ποσοστό 4,84%. Το 11-12% είναι ψηφοφόροι της μειονότητας και υπολογίζεται ότι αυτοί που ψήφισαν λευκό είναι της τάξης του 20%. Τα ποσοστά του «Λευκού» στην Ξάνθη και παρά την παρουσία του «ψευτομουφτή» και προέδρου της «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», Αχμέτ Μετέ, ήταν 3,949 (6.68%).

Επίσης, στο νομό Δράμας τα λευκά ήταν 688 (1.13 %) και στο νομό Έβρου 1,469 (1.60%).

Read more...

Ισραηλινοί τουρίστες σωσίβιο για την «ΤΔΒΚ»


Referans
(10/6/2009)

Η “ΤΔΒΚ”, από την οποία περνούν 400.000 τουρίστες το χρόνο, καθόρισε για τον εαυτό της μια νέα πορεία, για να μπορέσει να υψώσει τη φωνή της στον τομέα του τουρισμού. Η “ΤΔΒΚ” θα ξεπεράσει το “εμπάργκο” όσον αφορά τις διεθνείς πτήσεις με τον ακτοπλοϊκό τουρισμό. Στόχος είναι το πλοίο «Med Dream», που θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Χάιφας, να μεταφέρει στη “Β. Κύπρο” 40.000 Ισραηλινούς τουρίστες μετά από ένα ταξίδι 6 ωρών. Το πλοίο, που αγοράστηκε από την Ισπανία, θα αρχίσει δρομολόγια τον Ιούλιο και θα μεταφέρει τρεις φορές την εβδομάδα 600 Ισραηλινούς τουρίστες στην “ΤΔΒΚ”. Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο μετ’ επιστροφής θα κοστίζει 150 δολάρια.

Ο ειδικός επιστήμονας του “πανεπιστημίου” Ανατολικής Μεσογείου και συντονιστής στον τομέα του τουρισμού Ι. Ναζμί Μπουλτανλίογλου σε συζήτηση, που οργανώθηκε από την «Τουρκοκυπριακή Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων» και το «Σύνδεσμο Τουριστικών Δημοσιογράφων και Συγγραφέων», είπε ότι το πλοίο, στο οποίο λειτουργούν και καζίνο, θα φθάσει στην Κύπρο σε μερικές ημέρες. Ακόμη, είπε ότι τα γκρουπ τουριστών, που θα έρχονται με τα δρομολόγια, τα οποία θα αρχίσουν τον Ιούλιο, θα μένουν στην “ΤΔΒΚ” για 6 – 7 ημέρες και ότι φέτος σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν 40.000 άτομα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων της “ΤΔΒΚ” Οζμπέκ Ντετέκορκουτ τόνισε ότι τα έσοδα της “Β. Κύπρου” είναι γύρω στα 380 εκ. δολάρια, προσθέτοντας ότι έχει πληρωθεί το 30% του δυναμικού κλινών και ότι, στην περίπτωση που αυτό φτάσει στο 70%, ο αριθμός τουριστών ετησίως θα είναι της τάξης των 850.000. Ο ίδιος είπε ότι σχεδιάζονται κάποιες εργασίες αναβάθμισης στον τουρισμό και τόνισε: «Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στον τομέα της συγκοινωνίας, θέλουμε να προσθέσουμε κάποιες νέες γραμμές στην εναέρια μεταφορά. Επιθυμούμε απευθείας πτήσεις σε 14 νομούς από την Τουρκία. Παρουσιάσαμε στην τουρκική αεροπορία σχέδιο, με το οποίο θα μπορούν να μεταφέρονται Ισραηλινοί τουρίστες μέσω του Χατάι [Αλεξανδρέττα] στην ΤΔΒΚ. Αν το σχέδιο αυτό επικυρωθεί, τα αεροπλάνα, που θα απογειώνονται από το Τελ Αβίβ, θα μπορούν να έρχονται μέσω του Χατάι στο αεροδρόμιο Ερτζάν».

Read more...

Στρατιωτικό μήνυμα στους Ελληνοκυπρίους


Türkiye
(10/9/2009)

Η Τουρκία θα απαντήσει στην “ε/κ διοίκηση”, η οποία είχε προβεί παλαιότερα σε ενέργειες με την Αίγυπτο και το Λίβανο - και τώρα μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας - στις ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα χωρικά ύδατα της “ΤΔΒΚ” για έρευνες πετρελαίου, με άσκηση που θα πραγματοποιήσει από κοινού με την “ΤΔΒΚ”, στις 16 – 17 Ιουνίου. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσουν άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Αετός Ανατολίας και Πεσόντος Λοχαγού Τζανέρ Γκιονγιελί [Caner Gönyeli] 2009». Οι Τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους άλλους πιλότους συμμετεχόντων χωρών στην άσκηση «Αετός της Ανατολίας». Από την άλλη, οι Τουρκικές Δυνάμεις θα υψώσουν σημαία στις ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα χωρικά ύδατα της “ΤΔΒΚ”.

Στην άσκηση «Αετός της Ανατολίας 2009/2», που οργανώνεται στο Ικόνιο σε πολυεθνικό επίπεδο, φέτος λαμβάνουν μέρος η Τουρκία, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, η Βρετανία και η Ιορδανία. Στην άσκηση, στην οποία οι άλλες χώρες λαμβάνουν μέρος καταβάλλοντας χρήματα, γίνεται εκπαίδευση αναπτυγμένης τακτικής μάχης. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 16 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, στα χωρικά ύδατα της “ΤΔΒΚ” και στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου. Με την άσκηση θα καταρριφθούν οι ισχυρισμοί της “ε/κ διοίκησης”, ότι η ευθύνη για την έρευνα διάσωσης στα χωρικά ύδατα της “ΤΔΒΚ” της ανήκει. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν τα Cospas [Διαστημικό Σύστημα για την αναζήτηση πλοίων που κινδυνεύουν] που διαθέτει η Τουρκία, καθώς και το σύστημα Sarsat [Σύστημα Διαστημικής Διάσωσης].

Όσον αφορά την άσκηση «Πεσόντος Λοχαγού Τζανέρ Γκιονγιελί», αυτή βάσει του “πρωτοκόλλου” μεταξύ Τουρκίας – “ΤΔΒΚ” διεξάγεται από το 2002 κάθε χρόνο.

Read more...

Συνόδους υποστήριξης σε Αφγανιστάν και Πακιστάν σχεδιάζει η Τουρκία


Δύο διεθνείς συνόδους κορυφής σκοπεύει να φιλοξενήσει η Τουρκία με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης προς το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην πρώτη σύνοδο κορυφής, που προβλέπεται να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο, θα συμμετάσχει η ομάδα των Φίλων του Πακιστάν, η οποία έχει στόχο να ευνοήσει τη σταθεροποίηση της χώρας αυτής υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξή της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Η Τουρκία θα φιλοξενήσει εξάλλου το Νοέμβριο μια συνάντηση των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν, οι οποίες θα συζητήσουν τα μέσα για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, προσέθεσε ο Οζουγκεργκίν, λέγοντας πως οι λεπτομέρειες αυτών των δύο συνόδων κορυφής απομένει ακόμη να ρυθμιστούν.


Read more...

Ο ιρακινός αντιπρόεδρος αλ Χασίμι προειδοποίησε το PKK να αφοπλιστεί


Ο ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρίκ αλ Χασίμι προειδοποίησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ η να αφοπλιστεί η να αποχωρήσει από το Ιράκ.
"Το PKK θα καταθέσει τα όπλα του η θα αποχωρήσει από το Ιράκ", δήλωσε ο σουνίτης πολιτικός προς τον τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ιράκ είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την ανάληψη δράσης κατά του PKK, αλλά οι ιρακινές δυνάμεις είναι πολύ αδύναμες για να κινηθούν εναντίον των ανταρτών του PKK.

Η Τουρκία και το Ιράκ ανακοίνωσαν μία στρατιωτική συμφωνία η οποία προβλέπει την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα εκπαίδευσης και εξοπλισμών.

Το PKK, που θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ και ΕΕ, διατηρεί βάσεις στις κουρδικές αυτόνομες περιοχές στο βόρειο Ιράκ από τις οποίες έχει εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις εναντίον της γειτονικής Τουρκίας.


Read more...

Ταγίπ Ερντογάν: Αδέλφια μου Τούρκοι, Κούρδοι, Λαζοί, Τσερκέζοι, Γεωργιανοί...


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην εκπομπή του έγκριτου δημοσιογράφου Μουράτ Άκγκιουν (Murat Akgün), στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, αναφερόμενος στο μωσαϊκό των εθνοτήτων της Τουρκίας και στο μόνιμο παράπονο των Κούρδων ότι το τουρκικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει την κουρδική ταυτότητα, είπε:
"Όλοι μας θα πρέπει να αποδεχτούμε την υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας ως μια υπέρτερη ταυτότητα. Η υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι η στέγη μας, εδώ θα ολοκληρωθούμε. Όμος ο δικός μου ο Τούρκος αδελφός, ο Κούρδος αδελφός, ο Λαζός, ο Τσερκέζος, ο Γεωργιανός, ο Αμπχάζιος, ο Αλβανός, ο Βόσμιος και όποιος άλλος έλθει στο νου σας, όλες οι εθνικές ομάδες που ζουν στη χώρα μου, έχουν τον σεβασμό μου.

Και όλες αυτές οι εθνικές ομάδες έτσι θα πρέπι να αντιληφθούν αυτό το θέμα".
Ο Ταγίπ Ερντογάν, το διάστημα αυτό, κυρίως λόγω των εξελίξεων στο Βόρειο Ιράκ, πιέζεται από τους Κούρδους και από τον διεθνή παράγοντα να προχωρήσει σε πολιτική λύση του Κουρδικού, αναγνωρίζοντας συνταγματικά την κουρδική ταυτότητα και παρέχοντας γενική αμνηστία στους μαχητές του ΡΚΚ.


Read more...

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ...


Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, παράδειγμα για το οποίο αποτελούν οι σημερινές υπερπτήσεις δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ύψος 1.000 ποδών πάνω από τα σπίτια στο Αγαθονήσι.
Αιγαίο: Προκλήσεις
Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, παράδειγμα για το οποίο αποτελούν οι σημερινές υπερπτήσεις δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ύψος 1.000 ποδών πάνω από τα σπίτια στο Αγαθονήσι. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη Mirage-2000. Επίσης τέσσερις σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, προκάλεσαν χθες πέντε παραβάσεις και δέκα παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές.


Read more...

«Μην ανησυχείτε, δεν θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ....


Φόρμουλα που θα επιτρέψει στην Τουρκία να ξεπεράσει το σκόπελο της υλοποίησης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, υποστηρίζει ότι βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο τουρκικός Τύπος. Αρκετές τουρκικές εφημερίδες προβάλλουν σήμερα τη θέση ότι η Τουρκία δεν θα πιεστεί να ανοίξει λιμάνια κι αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας έτσι το Πρωτόκολλο της 'Αγκυρας, αν προχωρήσει σε άλλα σημαντικά ανοίγματα.

Και η εφημερίδα "Σαμπάχ" αναφέρει ότι μια κίνηση που θα απαλλάξει την Τουρκία από τις κυπριακού ενδιαφέροντος υποχρεώσεις της είναι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έναν από τους όρους που έχει θέσει η ΕΕ προς την 'Αγκυρα και ο οποίος όμως δεν αφορά άμεσα την Κύπρο αλλά την Ελλάδα. Οι ανωτέρω πληροφορίες προέκυψαν από επίσκεψη Τούρκων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι είχαν συνάντηση και με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλι Ρεν. «Θεολογική Σχολή Χάλκης έναντι Κύπρου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Σαμπάχ", η οποία γράφει πως ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση στην Κύπρο και δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Τουρκίας μέχρι το τέλος του έτους, η 'Αγκυρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπτώσεις αν καταφέρει να κάνει άλλου είδους σημαντικά βήματα, που θα διαγράψουν τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί εναντίον της στις Βρυξέλλες.

Θρησκευτικές ελευθερίες
Ο Ερντάλ Σαφάκ, ο διευθυντής της εφημερίδας Σαμπάχ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους δημοσιογράφους που συνάντησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι αυτό που αναμένει η ΕΕ από την Τουρκία μέχρι το τέλος του 2009 είναι διεύρυνση των ελευθεριών με νομικές ρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό και δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Κύπρου αλλά ενισχυθεί το χέρι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κάποια βήματα, τότε αυτή η κίνηση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό λόγο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα», φέρεται να δήλωσε προς τους Τούρκους δημοσιογράφους εκπρόσωπος υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Μην ανησυχείτε»
Μάλιστα, την ίδια άποψη οι Τούρκοι δημοσιογράφοι άκουσαν και από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες. «Μην ανησυχείτε, δεν θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αν η 'Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ανοίγοντας τα λιμάνια της προς τους Ε/Κ. Αλλά με έναν όρο: η Τουρκία να κάνει βήματα σε άλλους τομείς, να κάνει ανοίγματα. Για παράδειγμα, να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Να το ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή, όπως κατά την περίοδο των καυτών συζητήσεων για το άνοιγμα των λιμανιών...».

Ναι μεν αλλά, για Κύπρο
Η "Ραντικάλ" γράφει επίσης σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες ότι ξεκαθάρισε πως η Τουρκία μπορεί να απαλλαχθεί από τη σύνδεση της ενταξιακής της πορείας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, αν υπάρξουν άλλες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο Όλι Ρεν ρωτήθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο αν «θα υπάρξει σιδηροδρομικό δυστύχημα στο τέλος του 2009», ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι «δεν είναι σωστό να δίνουμε βάρος μόνο στο Κυπριακό. Η Κύπρος οπωσδήποτε είναι σημαντικό θέμα, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο της ενταξιακής πορείας είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις». Η "Ραντικάλ" επισημαίνει ακόμη ότι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως η Τουρκία μπορεί να απαλλαχθεί από τον εφιάλτη της επαναξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας, αν μέχρι το τέλος του 2009 επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίσει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.

Δύο ζητήματα
Και η "Μιλλιέτ" γράφει ότι το μήνυμα του Όλι Ρεν είναι ότι η Τουρκία πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να εργαστεί για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά τα πράγματα θα δυσκολέψουν! Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Χασάν Τζεμάλ από τις Βρυξέλλες, η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα. Πρώτον, τις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον, την επίλυση του Κυπριακού. «Αναμένουμε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το Πρωτόκολλο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Όλι Ρεν. Ο Χασάν Τζεμάλ διερωτάται τι θα γίνει αν δεν ανοίξει τα λιμάνια της η Τουρκία για τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαντά ο ίδιος, προφανώς από την παρασκηνιακή εικόνα που έλαβε στις Βρυξέλλες, ότι αυτό δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Θα συνεχιστούν οι σχέσεις με την ΕΕ με μια φόρμουλα, η οποία θα βρεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και αυτό θα είναι ένα νέο και σοβαρό χτύπημα.

Τα αιτήματα Ταλάτ και Τουρκίας προβληματίζουν την ομάδα Κυπριακού της Κομισιόν

Εμμονή Τ/Κ για παρεκκλίσεις

O «Π» αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο της δεύτερης συνάντησης της Ομάδας Καθοδήγησης υπό τον Ζοζέ Μπαρόζο για την παρακολούθηση των απευθείας συνομιλιών - Η Κομισιόν δεν συμφωνεί στο τ/κ αίτημα να καταστεί η λύση πρωτογενές δίκαιο
Συνεχή αιτήματα από τους Τ/Κ και την Τουρκία λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δεχθεί μόνιμες παρεκκλίσεις, καθώς και να καταστήσει μια συμφωνία λύσης του Κυπριακού πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Το γεγονός οδηγεί την Κομισιόν σε σοβαρές σκέψεις για αναβάθμιση-ενίσχυση της παροχής νομικών συμβουλών για το Κυπριακό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη αύξηση των αιτημάτων από τα Ηνωμένα Έθνη και τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σε αυτό το Συμπέρασμα κατέληξε η δεύτερη συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο της Ομάδας Καθοδήγησης (steering group), σύμφωνα με εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν (με ημερομηνία 29 Μαΐου) το οποίο ήλθε σε γνώση του «Π». Ειδικότερα το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου και των μόνιμων παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο: «οι Τ/Κ θέλουν μια νέα Συνθήκη προσχώρησης, μια ισότιμη πράξη πρωτογενούς δικαίου η οποία να περιλαμβάνει διακυβερνητική και επικύρωσή της» ενώ, όπως επισημαίνεται «Ε/Κ και Κομισιόν θεωρούν ότι αρκεί μια πράξη του Συμβουλίου η οποία να βασίζεται στο άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 10» (προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ).
Περί παρεκκλίσεων
Ένα δεύτερο σημείο από τη συνάντηση της Ομάδας Καθοδήγησης αφορά το ζήτημα των μόνιμων έναντι των μεταβατικών παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σε σχέση με το περιουσιακό. Όπως αναφέρει το κείμενο ο απεσταλμένος της ΕΕ, Πίτερ Βαν Νούφελ, στην ενημέρωσή του προς την Ομάδα Καθοδήγησης αναφέρθηκε στις δύο επισκέψεις του στη Λευκωσία, στη μία από τις οποίες ήρθε σε επαφή με Τ/Κ τους οποίους δεν μπόρεσε να μεταπείσει σε ό,τι αφορά τα ισχύοντα στην κοινότητα. Ως εκ τούτου, η προεδρεύουσα της Ομάδας, γενική γραμματέας της Κομισιόν Κάθριν Ντέι, ζήτησε σε αυτό το πλαίσιο να εξετασθούν τα ολίγα κράτη μέλη για τα οποία η ΕΕ έχει ήδη δεχθεί μόνιμες εξαιρέσεις από το κεκτημένο σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως αντιλαμβάνεται ο «Π» πρόκειται για χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η κοινή γνώμη των οποίων δεν διάκειται ευνοϊκά προς την κοινότητα.
Έγινε ενημέρωση
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Συνάντησης, ο γενικός διευθυντής της διεύρυνσης Μάικλ Λι αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί, λαμβάνοντας υπόψη τις 26 συναντήσεις των δύο ηγετών όπου «άγγιξαν» τρία από έξι κεφάλαια: «Διακυβέρνηση και μοίρασμα της εξουσίας», «περιουσίες» και «ζητήματα ΕΕ». «Τα αποτελέσματα είναι απτά», σύμφωνα με τον κ. Λι, «με εξαίρεση το περιουσιακό». Ο ίδιος τόνισε ότι «η προκαταρκτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έγινε θετικά αποδεκτή από τους Τ/Κ», ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι νομικοί κανόνες δεν θα επιλύσουν το περιουσιακό». Αναφερόμενος στις «βουλευτικές εκλογές» των κατεχομένων, ο κ. Λι προέβαλε τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν ότι η διαδικασία συνομιλιών θα συνεχισθεί καθώς και ότι η εντολή Ταλάτ λήγει τον Απρίλιο του 2010 και η προοπτική μιας ενδεχόμενης λύσης είναι άμεσα συνδεδεμένη μαζί του. Ο κ. Λι παραθέτει το καλύτερο σενάριο που είναι η διευθέτηση μέχρι το τέλος του χρόνου και τα δημοψηφίσματα στις αρχές του επομένου, ενώ σημειώνει ότι τα δημοψηφίσματα αποτελούν πρόκληση, δεδομένης της αρνητικής διάθεσης που επικρατεί στην κυπριακή κοινή γνώμη. «Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για απόσυρση στρατευμάτων και το μέλλον της συνθήκης εγγυήσεων, είναι ζητήματα που δεν πρέπει να υποτιμηθούν» είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία του πραγματικού πάρε-δώσε αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο».
Παράδειγμα Γερμανίας
Η προεδρεύουσα της Ομάδας Καθοδήγησης ζήτησε πληροφορίες για την περίπτωση της γερμανικής ενοποίησης (πιθανή συσχέτιση με Κυπριακό) τις οποίες έλαβε από εκπρόσωπο της διεύρυνσης που εξήγησε μεταξύ άλλων ότι τότε (το 1990) η Κομισιόν είχε ολοκληρωμένη πρόταση που περιλάμβανε μεταβατικές περιόδους μέχρι δύο ετών, ενώ ως βασική διαφορά με το Κυπριακό τονίσθηκε ότι οι δύο «Γερμανίες» είχαν διεθνώς αναγνωρισμένες κυβερνήσεις. Εντούτοις, τονίσθηκε, ότι είναι δυνατόν να συμφωνηθούν με τις αρχές της Ενωμένης Κύπρου άλλα μεταβατικά μέτρα μετά την ενεργοποίηση της διευθέτησης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αυτόματη αναστολή του κεκτημένου την ημέρα της ενοποίησης. Η πρόεδρος παρότρυνε τα μέλη να συνεχίσουν την προπαρασκευαστική τους εργασία, στο πλαίσιο της προόδου των συνομιλιών, να σέβονται τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τής υπόθεσης ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνέλθουν εκ νέου, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές (τέλος Ιουλίου), εκτός κι αν υπάρξει σημαντική αλλαγή.

Read more...

Καταγγελίες στην Τουρκία για παραβίαση του Κυπριακού χώρου


Κυκλοφόρησε χθες στα Ηνωμένα Έθνη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ημερομηνίας 4 Ιουνίου, στην οποία καταγγέλλει την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της.

Οι παραβιάσεις αυτές έγιναν στις 27 και 29 Μαΐου αντίστοιχα όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό Κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου που διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις και όταν την επόμενη μέρα Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της πιο πάνω περιοχής εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει στην επιστολή του ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από την λήψη κάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) ιδιαίτερα όσο αφορά την διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευση των κυρίαρχων εθνικών της πόρων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει ο Πρέσβης, «είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη, σύμφωνα με και επί τη βάση της Σύμβασης των ΗΕ του Δικαίου της Θάλασσας». Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει, δεν τηρεί καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλασσίου χώρου και του εναέριου χώρου της και/ή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της.

Read more...

Πίεση στην Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής


ην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης από τον επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μαξ Στάντλερ με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος και αξιωματικοί του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε στη γερμανική αντιπροσωπεία, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από παράνομους μετανάστες τα Κέντρα Υποδοχής των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η Γερμανία μπορεί να συνδράμει την Ελλάδα με την παροχή τεχνικών μέσων (π.χ. θερμικές κάμερες), για να εξασφαλίζεται ο έλεγχος στα συνοριακά σημεία.

Πιέσεις από Ε.Ε.

Η λαθρομετανάστευση και η αντιμετώπισή της, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ε.Ε. Δεν αρκεί η όποια προσπάθεια από πλευράς της χώρας. Εχει να κάνει τελικά με τον Ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Χώρο. Υπάρχει μία ισχυρότατη πολιτική διάσταση που έχει να κάνει με την ανάγκη πίεσης της Τουρκίας έτσι ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής.

Τα παραπάνω επεσήμανε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Ακόμα και να ενταθεί η δραστηριότητα της Frontex, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά εκτίμησε ο υπουργός.

Read more...

Κύπρος: Φρένο στο κεφάλαιο ενέργεια, «γκάζι» στις πετρελαϊκές έρευνες


Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και δεν σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ανοίξει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το κεφάλαιο για την ενέργεια, δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για εναρμόνιση του ενεργειακού της τομέα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να αρχίσουν φέτος, ο εκπρόσωπος είπε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να συμπεριφερθεί επιτέλους ως χώρα που προσδοκά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορεί μια χώρα να παρενοχλεί και να απειλεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σφυρίζουμε αδιάφορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».
Ερευνες για πετρέλαιο

Η Κύπρος θα επιμείνει στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στα ανοιχτά του νησιού, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και θα καθορίσει νέες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων μέχρι τις αρχές του 2010, δήλωσε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας της Κύπρου Αντώνης Πασχαλίδης.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η απόφαση της Αγκυρας να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος αδειοδότησης για έρευνα υδρογονανθράκων, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2007, ολοκληρώθηκε. «Αναμένουμε ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, στις αρχές του επόμενου», πρόσθεσε.

Read more...

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν για Χάλκη και Βακούφια.


Η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης»,επίσης πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να διευρύνει τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα των Βακουφίων δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να διευρύνει τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα των Βακουφίων. Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι για να προωθηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα θέματα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου και να βοηθήσει στη μόνιμη επίλυση του Κυπριακού.


Read more...

Διπλό «στραπάτσο» για την Τουρκία στο Στρασβούργο


Διπλό «στραπάτσο» στο καλλιεργούμενο φιλοευρωπαϊκό της προφίλ δέχθηκε, χθες, η Τουρκία στο Στρασβούργο τόσον από απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, με την οποία εγκαλείται να εφαρμόσει άμεσα τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον και από καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε το ίδιο το Δικαστήριο για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος για απαγόρευση βασανιστηρίων και οικογενειακής βίας.

Με την απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών του ΣτΕ εγκαλείται η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην εκτέλεση των καταδικαστικών, τελεσίδικων αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΕΔΑΔ εναντίον της, στις υποθέσεις Κύπρου κατά Τουρκίας αλλά και στις υποθέσεις Λοϊζίδου, Ξενίδη-Αρέστη και Ισαάκ-Σολωμού κατά Τουρκίας.

Αποφάσεις, με βάση τις οποίες η Τουρκία θα πρέπει, άμεσα, να προχωρήσει τις έρευνες για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας, για την επιστροφή των περιουσιών σε εγκλωβισμένους και εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους, για την καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου, για την επιστροφή των περιουσιών στους Ξενίδη-Αρέστη και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των συγγενών των Ισαάκ και Σολωμού, που δολοφονήθηκαν από Τούρκους στρατιώτες στην πράσινη ζώνη.

Με τις αποφάσεις που εξέδωσε χθες το ΕΔΑΔ, καταδικάστηκε η Τουρκία στην υπόθεση Σιχάν Οζτούρκ, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, υποχρεούμενη να καταβάλει και 1.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική βλάβη ενώ καταδικάστηκε, ακόμη, και στην υπόθεση της Ναχίντ Οπούζ για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, υποχρεούμενη να καταβάλει στην ενάγουσα 30 χιλιάδες ευρώ για ηθική βλάβη και 6.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την καταδίκη του Σιχάν Οζτούρκ για τη συγγραφή και δημοσίευση ενός κριτικού άρθρου κατά των πράξεων ενός συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου ενώ η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την περίπτωση της Ναχίντ Οπούζ, η οποία υπέστη βασανιστική συμπεριφορά από τον σύζυγό της, ο οποίος δολοφόνησε και τη μητέρα της, παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις του και η εν γένει βίαιη συμπεριφορά του είχαν καταγγελθεί επανειλημμένα στις τουρκικές αρχές.

Read more...

«Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη»


Ο Τούρκος υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τόνισε πως «η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει, όχι επειδή το θέλει η ΕΕ, αλλά επειδή είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε ερώτηση, για το θέμα, ο Μπαγίς τόνισε: «Αυτό πρέπει να το κάνουμε, όχι για την ΕΕ, αλλά για μας τους ίδιους. Πρέπει να το τακτοποιήσουμε, όχι επειδή το ζήτησε η ΕΕ, αλλά προσεγγίζοντάς το ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν υπάρχουν πολίτες, που καταβάλλουν φόρο και υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν κάποιες ανάγκες, πρέπει να το κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους αυτές».

Σχετικά με το αν πρέπει να περιμένει κανείς εξελίξεις στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής, ο Μπαγίς είπε ότι «είναι θέμα που ξεπερνά οποιαδήποτε δήλωση που θα κάνω. Πρέπει να εξετάσουμε τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα και να το συζητήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε στη συνέχεια την απόφαση που θα λάβουμε από κοινού».

Ο Μαγίς διευκρίνισε πως δεν είναι σωστή η σύνδεση του θέματος της Σχολής με το Κυπριακό.

Η αναφορά του σχετίζεται με άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ο διευθυντής και αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Ερντάλ Σαφάκ, έγραφε ότι «δεν πρόκειται να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εάν η Τουρκία δεν τηρήσει αυτά που αναφέρονται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, δηλαδή αν δεν ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους. Με έναν όρο όμως. Εάν η Τουρκία κάνει ένα βήμα σε ένα άλλο χώρο. Για παράδειγμα μπορεί να λάβει, η Τουρκία, απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να το ανακοινώσει».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP