Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τηλεοπτικό διάγγελμα Erdoğan προς το Έθνος


Ο πρωθυπουργός έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις προτεραιότητες της Τουρκίας.Ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στο τηλεοπτικό διάγγελμα του προς το έθνος έδωσε έμφαση για μια ακόμη φορά στη Γάζα.

Ο κος Erdoğan υπενθυμίζοντας την ισραηλινή έφοδο εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας, τη χαρακτήρισε ως «τυραννία» που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας.


«Αυτό το περιστατικό είναι ένα παράδειγμα τυραννίας που δεν θα μείνει μόνο στην ιστορία μόνο για την Τουρκία, μόνο για τις χώρες που είχαν υπηκόους στο πλοίο, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Άλλωστε στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου αυτή η επίθεση καταδικάστηκε.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη σύνοδο κορυφής της G20 στον Καναδά στην οποία συμμετείχε πριν από μερικές μέρες και διευκρίνισε ότι θεωρήθηκε αξιέπαινη η επιτυχία που σημείωσε η Τουρκία κατά την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

Ο κος Erdoğan αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα είπε ότι συζήτησαν πάρα πολλά θέματα όπως οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, η ισραηλινή επίθεση εναντίον του πλοίου Mavi Marmara και ιδιαίτερα τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Ως Τουρκία θέσαμε με τον πιο ανοιχτό τρόπο τις ευαισθησίες μας σε όλα αυτά τα θέματα» είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή η συνάντηση θα έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις καθώς και την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

«Αυτή είναι η κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθούμε σήμερα. Εμείς δεν έχουμε μια αντίληψη κολλημένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε κάποια συγκεκριμένα θέματα. Εμείς σε βάση ειρήνης και φιλίας, προσεγγίζουμε κάθε περιοχή, κάθε χώρα και κάθε πρόβλημα με την ίδια θερμή και ορθολογική στάση.»

Αυτά σημείωσε ο κος Erdoğan και τόνισε ότι η Τουρκία είναι προσανατολισμένη στην ανατολή αλλά και τη δύση.
TRT-ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Read more...

Άδωνις και Πλεύρης εναντίον Κόκλα για προκλητική χρηματοδότηση έργου από την Περιφέρεια ΑΜΘ.


Για προκλητική χρηματοδότηση ενός έργου στην Κομοτηνή κατηγορούν την περιφερειάρχη ΑΜΘ Δώρα Κόκλα οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για έργο στην περιοχή Χίλια της Κομοτηνής, το οποίο σχετίζεται με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Στο κείμενο της ερώτησής τους, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «με απόφαση της γ.γ. της Περιφέρειας ΑΜΘ Θεοδώρας Κόκλα, δόθηκαν 15.000 ευρώ για επισκευή ξύλινων κιοσκιών και 5.000 ευρώ για επισκευή βρύσης στην περιοχή Χίλια, όπου το περασμένο έτος γκρεμίστηκε η βρύση που κατασκεύαζαν χωρίς καμιά οικοδομική αδεία, ως αυθαίρετη κατασκευή σε δασική περιοχή.


Με αφορμή την συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι κατασκευαστές όχι μόνο ξήλωσαν τα κιόσκια, αλλά άρχισαν να τοποθετούν θεμέλια και ακόμη μπετόν και σιδερόβεργες, προφανώς για να αναγείρουν παράνομες κατασκευές, όπως είχε γίνει στο παρελθόν στο συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, το έργο γινόταν με ύποπτους τρόπους, καθώς υπήρχε κρυμμένη γεννήτρια στο βουνό και έγιναν και δυο συλλήψεις από την αστυνομία έπειτα από καταγγελίες. Καθίσταται σαφές πως οι γνωστοί εγκάθετοι που δρουν στην Θράκη εκμεταλλευόμενοι την χρηματοδότηση της πολιτείας προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες με σκοπό την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. Σημειωτέον δε ότι δε δίδεται καμία χρηματοδότηση σε Ποντίους και Ρομά της περιοχής.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: εφ’ όσον η συγκεκριμένη κατασκευή είχε κατά το παρελθόν κριθεί παράνομη, για ποιον λόγο υπήρξε χρηματοδότηση από την περιφέρεια ΑΘΜ; Με ποιο κριτήριο και από ποιους πόρους έγινε η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ποιο ήταν το κριτήριο που καθόρισε το ύψος της χρηματοδότησης; Τι ελέγχους έχουν διεξάγει οι αρμόδιες Υπηρεσίες στην συγκεκριμένη περιοχή για τον έλεγχο της νομιμότητας των κατασκευών;».

Σχετικά με το θέμα, η περιφερειάρχης Δώρα Κόκλα αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή
δήλωσή της: «Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης υπάρχουν δεκάδες βρύσες της Διεύθυνσης Δασών οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών της περιοχής για πόσιμο νερό. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επέλεξε να καλύψει τη σχετική ανάγκη στη συγκεκριμένη περιοχή και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή βρύσης με το ποσό των 5.000 ευρώ και μόνο – και όχι 20.000 ευρώ όπως ανακριβώς γράφει το δημοσίευμα – μέσω της Διεύθυνσης Δασών.

Με αυτό τον τρόπο η επίσημη πολιτεία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της και δεν αφήνει το περιθώριο της υποκατάστασης της. Σχετικά με την ανακατασκευή του στεγάστρου στο χώρο δασικής αναψυχής στη θέση ‘Χίλια’, σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο έργο αποφασίστηκε για καθαρά λόγους ασφαλείας δεδομένου ότι παρουσιάστηκαν επικίνδυνες φθορές στην υφιστάμενη ξύλινη κατασκευή, η οποία κινδύνευε να καταρρεύσει και άρα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τους επισκέπτες του χώρου αναψυχής.

Η συγκεκριμένη ανακατασκευή θα κοστίσει 14.820 ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη και η δαπάνη θα πληρωθεί από την Κοινότητα Κέχρου, η οποία έχει επίσημα αναλάβει το κόστος της εκτέλεσης του έργου, η δε Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν συμμετέχει στην χρηματοδότηση του.

Η Διεύθυνση Δασών έχει αναλάβει μόνο την ευθύνη να παράσχει τεχνικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την ορθή υλοποίηση της μελέτης, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αριθμ. Πρωτ. 91674/1845). Και οι δύο κατασκευές (πέτρινη βρύση και ανακατασκευή στεγάστρου χώρου δασικής αναψυχής) γίνονται σε χαρακτηρισμένη δημόσια δασική έκταση και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η Ελληνική πολιτεία ανέλαβε λοιπόν τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Έλληνες πολίτες, κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής, δρώντας σε απολύτως νόμιμα πλαίσια και είναι πράγματι λυπηρό που κάποιοι ενοχλούνται όταν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ επιλέγει την απλή λογική και τη νομιμότητα και όχι τις ‘συνηθισμένες’ μεθόδους του παρελθόντος, δίνοντας έτσι τέλος σε μια εποχή κατά την οποία η κατασκευή μιας απλής βρύσης γινόταν αφορμή για τεχνητές αντιπαραθέσεις και ‘πολιτικό παρασκήνιο’».


kavalanet.gr

Read more...

Ο νεο-οθωμανισμός στή Θράκη


Την Κυριακή 23/5/2010 είχαμε μία ακόμη τούρκικη γιορτή στον Εχίνο της Ξάνθης, με αφορμή το «χάτιμ», την τελετή αποφοίτησης κάπου 30 παιδιών από τα μαθήματα Κορανίου που διοργάνωσε η τουρκομουφτεία Ξάνθης. Ήμασταν (μόνο εμείς) εκεί, για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι το πράγμα έχει πια ξεφύγει, σε σημείο να εκπλήσσει ακόμη κι εμάς που παρακολουθούμε επί χρόνια το μειονοτικό.
Είχαμε λοιπόν μία οργάνωση από δεκάδες ταξιθέτες, οι οποίοι επικοινωνούσαν με ασυρμάτους και φορούσαν μπλούζες που στην πλάτη γράφανε «νεολαία Λαλά Σαχίν Πασά» (πρόκειται για τον Οθωμανό κατακτητή – χριστιανό εξωμότη που υποτίθεται ότι ίδρυσε το χωριό) και στην μπροστινή όψη είχαν τη …σημαία της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης! Έξω από το τζαμί περίμενε ένας χωρικός ντυμένος με οθωμανική φορεσιά, για να δίνει το στίγμα της εκδήλωσης.

Παντού, σε όλο το χωριό τεράστια ηχεία και οθόνες, με έναν κινητό τηλεοπτικό πομπό να μεταδίδει (παρανόμως, εννοείται) την τελετή στα γύρω χωριά. Φτάνει πρώτος με το τζιπ του ο αρχιφασίστας Αχμέτ Μέτε, που παριστάνει τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης κι από πίσω του ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής.
Από πίσω κι άλλοι παρατρεχάμενοι. Φιλιά κι αγκαλιές μπροστά στην είσοδο του τεμένους και μπαίνουν όλοι μέσα. Στον τοίχο του τζαμιού ένα βιτρώ απεικονίζει την τουρκική σημαία. Ξεκινάει η τελετή με θρησκευτικά αποσπάσματα και συνεχίζεται με ποιήματα για τον… Πορθητή της Κωνσταντινούπολης. Πάλι καλά, πέρυσι είχαμε ποιήματα λατρείας για την Μητέρα Τουρκία και άλλους στίχους που στρέφονταν κατά των «προδοτών» – όπου προδότες είναι οι Πομάκοι που υπερασπίζονται την ταυτότητά τους και δεν δέχονται το τούρκικο φέσι (βλ. το βίντεο που σας παρουσιάσαμε προ εβδομάδων).
Παίρνει τον λόγο ο Μέτε και δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για την ανάγκη ενότητας της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας», επισείοντας και πάλι τον φόβο των Πομάκων (αφορμή το δελτίο ειδήσεων του Σεμπαεδίν Καραχότζα στην πομάκικη γλώσσα, στο τοπικό Κανάλι 6). Έχει πει και πολύ χειρότερα, δεν ήταν μάλλον σε φόρμα και μάλλον αυτό συνδέεται με την πρόσφατη ρήξη του με τους μειονοτικούς βουλευτές.
Την τελετή κλείνει ο Τούρκος Πρόξενος, που μιλάει με τρόπο διπλωματικό, αφού έχει πληροφορηθεί την παρουσία μας στο ακροατήριο και δεν προβαίνει σε εξτρεμιστικές παραινέσεις, όπως το έπραξε άλλοτε στη Δαρμένη, στη Χλόη και σε άλλα μειονοτικά χωριά της Θράκης. Όταν ας πούμε σύστηνε στους χωρικούς να κάνουν γιορτές και να στήσουν μνημεία προς τιμήν των Οθωμανών που σκοτώθηκαν κατά την κατάκτηση της περιοχής τον 14ο αιώνα!
Αναρωτιέται κανείς, είναι δυνατόν όλα τούτα να συμβαίνουν στην ελληνική επικράτεια του 21ου αιώνα; Είναι δυνατόν να συμβαίνουν και ουδείς να ασχολείται; Είναι δυνατόν ένας Πρόξενος να κινείται με τέτοιον τρόπο, τόσο προσβλητικό για τη χώρα που τον φιλοξενεί, και να μην τον διαολοστέλνει κανένας;

Read more...

204 εκατ. συμβόλαιο για την Aselsan


Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρονικών Aselsan υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 204 εκατ. δολαρίων με μη κατονομαζόμενη χώρα για την εξαγωγή στρατιωτικού ηλεκτροπτικού υλικού.

Το συμβόλαιο περιλαμβάνει την μεταφορά τεχνολογίας και την παραγωγή προϊόντων της τουρκικής εταιρείας στην χώρα πελάτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aselsan οι παραδόσεις του στρατιωτικού υλικού και η συνεργασία των δύο πλευρών θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2016.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Έτοιμο προς αξιοποίηση το πρώτο τουρκικό USV


Έτοιμο προς αξιοποίηση το πρώτο τουρκικό USV που αναπτύχθηκε από την ιδιωτική τουρκική εταιρεία Global Tech Inc σε συνεργασία με το κρατικό ινστιτούτο ερευνών TUBITAK. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατ. δολάρια ενώ για την ανάπτυξη του απασχολήθηκαν 10 μηχανικοί.

Το νέο σκάφος μπορεί να πλεύσει με μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, μπορεί να λάβει και στείλει δεδομένα μέσω δορυφόρου, ενώ στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται σύστημα Radar, ακουστικό αισθητήρα, υποβρύχια κάμερα, και ελαφρύς οπλισμός επί βάσης. Το νέο σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, προστασία λιμένων αντιμετώπιση λαθρεμπορίου, συλλογή πληροφοριών, διαχείριση θαλάσσιας κυκλοφορίας κλπ.

Η αυτονομία του νέου σκάφους φτάνει τα 50 χλμ, το σκάφος είναι εξοπλισμένο με σύστημα GPS ενώ σε περίπτωση απώλειας του σήματος καθοδήγησης, το σκάφος επιστρέφει στη βάση του. Ήδη έχουν ενδιαφερθεί για το σύστημα η Αίγυπτος και οι χώρες του Περσικού Κόλπου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις του PKK στο Β. Ιράκ


Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις του PKK στο Β. Ιράκ στις περιοχές Hakurk (μία περιοχή που είχε βομβαρδιστεί και στις αρχές Ιουνίου) καθώς και στο όρος Qandil πλησίον των ιρανο-ιρακινών συνόρων όπου η κουρδική οργάνωση διατηρεί σημαντική βάση εκπαίδευσης και ανεφοδιασμού. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν την Πέμπτη και συνεχίστηκαν και σήμερα σύμφωνα με δηλώσεις της τουρκικής Αεροπορίας.

Οι συνεχόμενοι αυτοί βομβαρδισμοί αποτελούν μέρος της αντίδρασης της Τουρκίας στις επιθέσεις του PKK στο εσωτερικό της Τουρκίας στην Κεντρική και Ν. Αν. Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 75 Τούρκους στρατιωτικούς και αδιευκρίνιστο αριθμό πολιτών και πολιτοφυλάκων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν από περίπου 7 εβδομάδες, ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι για όσο διάστημα κατέχει αυτό το αξίωμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του δεν έχουν βομβαρδίσει καμία γειτονική χώρα.

Επισημαίνεται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και ο κανονιοβολισμός των συνοριακών περιοχών του Β. Ιράκ πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες επιπρόσθετα διατηρούν βάσεις εντός των εδαφών του Β. Ιράκ.

Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της κουρδικής κυβέρνησης του Β. Ιράκ, η οποία πρόσφατα κατέκρινε τις «μονομερείς» όπως ανέφεραν στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας κατά βάσεων των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο Ιράκ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο


Mείζονες αμερικανοτουρκικές ασκήσεις με την εκτέλεση εκτεταμένων σεναρίων από τα δυτικά της Κρήτης μέχρι την Κύπρο θα διεξαχθούν μεταξύ 5 και 10 Ιουλίου. Το αμερικανικό Ναυτικό θα διεξάγει τις ασκήσεις εντός FIR Αθηνών σε όλη την έκταση δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης και μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελόριζου-Κύπρου, σε περιοχή που επίσης έχει δεσμευθεί από το τουρκικό Ναυτικό.

Αν και αυτό δεν αναφέρεται επί της ουσίας πρόκειται για κοινή άσκηση αφού η μία περιοχή περιλαμβάνεται στην άλλη. Αν και γίνεται ρητή αναφορά στην ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ (σχετικά με την Αμερικανική πλευρά πάντα) περί εξαιρέσεως του εναέριου χώρου που έχει δεσμευτεί για την τουρκική άσκηση, παρ'όλα αυτά είναι προφανές ότι πρόκειται επί της ουσίας περί κοινής Αμερικανο-Τουρκικής ασκήσεως: Ο εναπομείναν εναέριος χώρος πέριξ αυτής δεν επαρκεί για τις αμερικανικές ασκήσεις.

OΠωσδήποτε έχει σημασία η επιλογή των περιοχών που κινήθηκαν και οι Τούρκοι στις 23/5 & 28/6 σε ανάλογες ασκήσεις. Ενδιαφέρον έχει και η έγγραφη έκφραση στην ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ για τους Αμερικανούς περί "due regard": Δεν απαιτούμε σχέδια πτήσεως…

Η ΝΟΤΑΜ για τους Αμερικανούς είναι η ακόλουθη:

A1260/10 - US NAVY WILL CONDUCT CARRIER FLIGHT OPERATIONS WITHIN ATHINAI FIR
AS
DESCRIBED BELOW:
1.- AREA (WITHOUT FIRING) : 355000N0294800E 355000N0284000E
350000N0272000E 340000N0272000E 333200N0300000E THEN ALONG ATHINAI/
NICOSIA FIR BOUNDARY TO 354800N0300000E TO BEGINNING.
VERTICAL LIMITS: SFC-FL300.
DATES AND TIMES: JUL 05 0700-2000, 09 1230-1830.
WARNING: ON JULY 05 BETWEEN 0900-1700 UTC, SFC-FL100, THE NOTAMED
EXERCISE AREAS AS DESCRIBED IN OUR NOTAM A1248/10 LGGGYNYX, HAVE
ALREADY BEEN RESERVED FOR THE NEEDS OF THE TURKISH NAVY EXERCISE
ACTIVITIES AND THEREFORE THEY ARE EXCLUDED FROM THE ABOVE CARRIER
FLIGHT OPERATIONS RESERVATION.
2.- AREA (WITHOUT FIRING): 360000N0223000E 3500N0230000E
344400N0233100E 342300N0233100E 342300N0232600E THEN ALONG ATHINAI/
MALTA FIR BOUNDARY TO 360300N0200000E TO BEGINNING.
VERTICAL LIMITS: SFC-FL300.
DATE AND TIMES: JUL 10 1000-2000.
3.- PROCEDURES FOR USS ACFT:
3.1.- EXER ACFT WILL FLY VFR/VMC IN ACCORDANCE WITH ICAO RULES AND
PROCEDURES AND AIP-GREECE AND WILL OPERATE OUT OF UPPER/LOWER
AIRWAYS.
3.2.- EXER ACFT WILL SUBMIT FLIGHT PLANS ACCORDING TO ICAO ASSEMBLY
RESOLUTION A36-13, APPENDIX O, RESOLVING CLAUSE 2 AND AIP-GREECE,
RAC 1-1.1, PARA 2.1.4.1.
3.3.- EXER ACFT WILL BE IN CONTACT WITH ATHINAI ACC ON EMERGENCY
FREQ 121.5MHZ. SFC - FL300, DATES AND TIMES AS ITEM E, 05 JUL 07:00 2010 UNTIL
10 JUL 20:00 2010. CREATED: 01 JUL 06:49 2010

Και η ΝΟΤΑΜ που αφορά τους Τούρκους:
Παράθεση
A1248/10 (Issued for LGGG PART 1 OF 2) - TURKISH NAVY WILL MAKE A FIRING AND WITHOUT EXERCISE WITHIN ATHINAIFIR AS DESCRIBED BELOW:
1.- EXERCISE AREA (FIRING) : 352100N0281300E 352100N0285800E345100N0285800E 345100N0281300E.
AWYS R78 AND M978 (NIPIS-VAXOS), L53 (ABILO-MASES), N134(MASES-MAGIS), L52 (TIRMO-VAXOS) AFFECTED.VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.DATE AND TIMES: JUL 05 1530-1700.
2.- EXERCISE AREA (FIRING): 352100N0285800E 352100N0294400E345100N0294400E 345100N0285800E.
AWYS R78 AND M978 (PERIM-AMONO), N134 (DOPUS-MAGIS), L52(TIRMO-MAGIS), L995 (AMONO-IRBAX) AFFECTED.VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.DATE AND TIMES: JUL 05 1530-1700.
3.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 352100N0281300E 352100N0285800E345100N0285800E 345100N0281300E.
AWYS R78 AND M978 (NIPIS-VAXOS), L53 (ABILO-MASES), N134(MASES-MAGIS), L52 (TIRMO-VAXOS) AFFECTED.VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.DATE AND TIMES: JUL 05 1330-1500.END PART 1 OF 2. DATE AND TIMES AS ITEM E, 05 JUL 09:00 2010 UNTIL 05 JUL 17:002010. CREATED: 29 JUN 11:16 2010A1248/10 (Issued for LGGG PART 2 OF 2) -
4.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING) : 352100N0285800E 352100N0294400E345100N0294400E 345100N0285800E.
AWYS R78 AND M978 (PERIM-AMONO), N134 (DOPUS-MAGIS), L52(TIRMO-MAGIS), L995 (AMONO-IRBAX) AFFECTED.VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.DATE AND TIMES: JUL 05 1330-1500.
5.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 345100N0281300E 345100N0285800E342300N0285800E 342300N0281300E.
AWYS W54 (ORVIS-ANTAR), A14 AND M872 (KAVOS-GUDIS) AFFECTED.VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.DATE AND TIMES: JUL 05 0900-1030.
6.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 345100N0285800E 345100N0294400E342300N0294400E 342300N0285800E.
AWYS L52 (VAXOS-MAGIS), N134 (DOPUS-MAGIS), L53 (ABILO-PERIM)AFFECTED.VERTICAL LIMITS: 0-10000FT AMSL.DATE AND TIMES: JUL 05 0900-1030.7.
- THE NATIONAL AIRSPACE OF GREECE EXTENDS UP TO 10NM FROM THEGREEK COASTS, AS DESCRIBED IN AIP-GREECE, PAGE RAC 0-1, PARA 2 ANDSHALL NOT BE AFFECTED BY THE GUN FIRING ACTIVITIES. 00000FT AMSL - FL100 ENDPART 2 OF 2, DATE AND TIMES AS ITEM E, 05 JUL 09:00 2010 UNTIL 05 JUL 17:00 2010.CREATED: 29 JUN 11:16 2010

Το ότι εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από την Άγκυρα με την οποία δεν αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα για τα 10 ν.μ. είναι νομίζουμε αυτονόητο, όπως επίσης και οι εκφράσεις που «καταδικάζουν» την παραβατική συμπεριφορά της Ελλάδας...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ


Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κάλεσε την Άγκυρα και την ένοπλη οργάνωσή του να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας, ενώ οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετέδωσε σήμερα το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat. «Τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν προς μια διαδικασία μη βίας», δήλωσε ο κούρδος ηγέτης, ο οποίος δημοσιοποιεί τα μηνύματά του μέσω των δικηγόρων του. «Αν εκδηλωθεί μια τέτοια βούληση, (οι αντάρτες) θα ανταποκριθούν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος ισόβια και βρίσκεται στη φυλακή από το 1999, δήλωσε πως ο κουρδικός λαός επιθυμεί επίσης «μια διακοπή των εχθροπραξιών», απηχώντας αιτήματα που διατυπώθηκαν πρόσφατα από κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το PKK έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και απειλεί να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Τουρκία. Από την αρχή Ιουνίου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την κουρδική εξέγερση.

Εξάλλου ο Οτσαλάν ζήτησε και πάλι να αναγνωριστούν ρητά στο τουρκικό Σύνταγμα τα δικαιώματα των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας (σε συνολικό πληθυσμό 73 εκατομμυρίων κατοίκων), να τους χορηγηθεί ένα καθεστώς αυτονομίας καθώς και να απελευθερωθούν τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια πολλών αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης έκτασης. Όπως το συνηθίζει, ο Οτσαλάν απείλησε επίσης το τουρκικό κράτος, προειδοποιώντας ότι το PKK θα εντείνει τον αγώνα του αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά του. Στα τέλη Μαΐου, ο Οτσαλάν είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες για διάλογο με την κυβέρνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους αντάρτες, πράγμα που οδήγησε στην αύξηση των συγκρούσεων.

Read more...

Το Αιγαίο στο στόχαστρο!


”Χαστούκι” αποτελεί η Τουρκική απάντηση στο Ελληνικό διάβημα για το Τσεσμίκ καθώς ξεκαθαρίζει με περίσσεια θράσους προς την Ελλάδα, πως το Τουρκικό πλοίο προβαίνει σε υδατογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Β. Αιγαίου που πραγματοποιούνται όμως και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία δεν αναγνωρίζει ούτε και σέβεται. Η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από τη συνηθισμένη ”μακροθυμία” που υποδηλώνει αφενός την αδυναμία ύψωσης του αναστήματος απέναντι στο Κεμαλικό τερατώδες κράτος και αφετέρου τον ειρηνικό μας χαρακτήρα αλλά και την θέληση για καλή γειτονία…Συγκεκριμένα δια του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρα, που απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπογραμμίζεται:

”Η Τουρκία όφειλε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά, προκειμένου ως παράκτιο κράτος να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Με ενέργειες όπως αυτή, η Τουρκία σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει. Αν η Τουρκία επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, όπως με κάθε ευκαιρία δηλώνει η ηγεσία της, τότε θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις. Αλλά δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για τη δική μας αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Η θέση των δύο κρατών στον παγκόσμιο χάρτη
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή περνά μια από τις δυσκολότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της. Η θέση της στο εξωτερικό έχει υποβαθμιστεί και η εικόνα του Έλληνα που έχουν διαμορφώσει τα διεθνή ΜΜΕ είναι επιεικώς αυτή του ”καλογυαλισμένου φεσατζή”.
Η παράδοση όμως στο ΔΝΤ από την Ελληνική κυβέρνηση, η σχετική αποστασιοποίηση από τη Ρωσο-κινεζική πλευρά και το φιλοαμερικανικό προφίλ του Πρωθυπουργού της χώρας, έδωσαν οικονομικές ανάσες και Αμερικανική στήριξη κάτι που εκνεύρισε την Τουρκία.
Ο εκνευρισμός της φάνηκε έντονα στην υπόθεση με τον τουρκικό στολίσκο στη Γάζα που επέφερε και την πλήρη ρήξη στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Σχέσεις που ήταν παραδοσιακά φιλικές σε στρατιωτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.
Σημειώστε ότι, η Τουρκία ασκούσε θέση ελεγκτή στις υπόγειες Ισραηλινές ανασκαφές κάτω από το Τέμενος του Αλ Αξά στην Παλαιά Ιερουσαλήμ ως Μουσουλμανικό ουδέτερο κράτος, την ώρα που ο Ισλαμικός κόσμος φώναζε για αποδυνάμωση των θεμελίων του Τεμένους.
Σήμερα η Τουρκία γύρισε απειλητικά την πλάτη της στο Αμερικανο-Ισραηλινό λόμπι και φλερτάρει με τη Ρωσία υπογράφοντας μαζί της πυρηνική συμφωνία ενώ συστρατεύθηκε με το Ιράν παρέχοντας του διπλωματική υπεράσπιση και υποστήριξη και έχει αρχίσει να εντάσσεται με τη σειρά της στις ”απειλές της δημοκρατίας”…
Η αντισιμητική στάση του Ερντογάν που εκπροσωπεί το σύνολο του Τουρκικού λαού, προβληματίζει τους γνωστούς κύκλους που επένδυαν στην Τουρκία ως πέμπτη φάλαγγα στο Ισλάμ και η εμπιστοσύνη τους έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.
Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν πλέον να έχουν εμπιστοσύνη στα ”Μεμμέτια”, όπως αποκαλούν τους Τούρκους, για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, αλλά ούτε και στην Ελλάδα την οποία δεν εμπιστεύονται εξ’ αιτίας κυρίως της ιδιοσυγκρασίας του λαού της.
Εξελίσσεται λοιπόν η ευαίσθητη περιοχή μας σε ένα μεγάλο άγονο έδαφος με επικίνδυνους παίκτες όπου κανείς δεν μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο με κράτη των οποίων οι κυβερνήσεις ασκούν την πολιτική του ”και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”.
Με την ενδυνάμωση του Ισλαμικού Τουρκικού κράτους και της ακραίας πολιτικής του ο κόμπος σιγά – σιγά φτάνει στο χτένι, τα περιθώρια για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στενεύουν, η Ρωσία μέσω της Τουρκίας κερδίζει πολύτιμο έδαφος, το ΝΑΤΟ καραδοκεί και οι εξελίξεις αναμένονται με αγωνία…

Read more...

Υποτελείς και στο «σουλτάνο»; Η σιωπή με την οποία η Αθήνα παρακολούθησε τις τουρκικές έρευνες οκτώ μόλις μίλια από τις ακτές της Θράκης .


Το περασμένο διήμερο το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Çeșme προχώρησε σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης και 8 μίλια από τις ακτές της ελληνικής Θράκης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Γίνονται τέτοια πράγματα και στην εποχή του Γιώργου Παπανδρέου και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης; Τι άλλαξε από το 1976, που ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού ρητόρευε στη Βουλή προτρέποντας την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βυθίσει το "Χόρα"; Για τους νεότερους το 1976 υπήρχε και Κωσταντίνος Καραμανλής και ένας Παπανδρέου (Ανδρέας) όπως επίσης υπήρχε και τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος το οποίο ερευνούσε και τότε την υφαλοκρηπίδα μας. Παρόμοιες έρευνες, πάντα στην υφαλοκρηπίδα μας, πραγματοποίησαν οι Τούρκοι και το 1987 επί πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου και λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε ελληνοτουρκική σύγκρουση. Αντί σύγκρουσης έγιναν διαπραγματεύσεις και καθώς οι Τούρκοι είναι πιο καπάτσοι ο Ανδρέας Παπανδρέου μόλις σηκώθηκε από το τραπέζι των συνομιλιών ομολόγησε δημόσια πως έκανε λάθος (mea culpa). Ποιο ήταν το λάθος του; Συμφώνησε Ελλάδα και Τουρκία να μην πραγματοποιούν έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου πάγωσε αυτοβούλως την άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Την στασιμότητα αυτή εκμεταλλεύτηκε με επιμέλεια η Τουρκία και μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει (μετά και από την κρίση των Ιμίων) να προωθήσει διεθνώς τη θέση της περί ύπαρξης αμφισβητούμενων νησιών άρα και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Αυτό που έχει αλλάξει από εκείνα τα «ένδοξα» χρόνια (1976, 1987) είναι πασιφανές: Η Τουρκία βρίσκεται πια πολύ κοντά στο να επιβάλλει (με το τσαμπουκά της δύναμής της )την άποψή της περί συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.Η σιωπή με την οποία η Αθήνα παρακολούθησε τις τουρκικές έρευνες οκτώ μόλις μίλια από τις ακτές της Θράκης τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά την υποταγή της κυβέρνησης (εκτός από τις εντολές του ΔΝΤ) και στις απαιτήσεις της 'Αγκυρας;

Read more...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του PKK στο Β. Ιράκ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας Vatan, o Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Εντογκάν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Τορόντο του Καναδά στα πλαίσια της συνόδου των G-20, έκανε έκκληση στο ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την Τουρκία στον αγώνα που δίδει εναντίον του ΡΚΚ.
Χωρίς να διευκρινίζει το είδος της βοήθειας ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της δράσης του PKK το οποίο επιχειρεί βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα χρησιμοποιώντας τις βάσεις που διατηρεί στο Β. Ιράκ.

Επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αφγανιστάν όπου το ΝΑΤΟ τα τελευταία 9 χρόνια πολεμά εναντίον των Ταλιμπάν και της τρομοκρατίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση του Ιράκ δεν έχει ουσιαστικά καμία εξουσία, ενώ το ΡΚΚ φαίνεται όχι μόνο να χρησιμοποιεί ως ορμητήριο συγκεκριμένη περιοχή στα βόρεια της χώρας, αλλά και να την διοικεί.

Επιπρόσθετα ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε είτε η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, είτε η περιφερειακή διοίκηση του βορείου Ιράκ η οποία ελέγχεται από Κούρδους, να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να ασκήσουν επιτέλους την εξουσία τους στα εδάφη που ελέγχουν, περιορίζοντας τη δράση του PKK.
Όπως γίνεται αντιληπτό αν η κίνηση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε χωρίς τη συνεννόηση με το τουρκικό Στρατό, αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των δυνατοτήτων του τελευταίου όσον αφορά την καταστολή της κουρδικής εξέγερσης.
Αν όμως η πρόταση αυτή έχει γίνει σε συνεννόηση με τον Στρατό, τότε πρόκειται για μία πρόταση-πρόκληση προς τις ΗΠΑ και δευτερεύοντος προς το ΝΑΤΟ, ζητώντας από τις ΗΠΑ την ανάληψη των ευθυνών τους αφού με βάση τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το Νοέμβριο του 2007 οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν έναντι της Τουρκίας να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του PKK, δίνοντας στην τελευταία κρίσιμες πληροφορίες που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στην περιοχή.
Όποια και αν είναι τελικά η αμερικανική θέση αξίζει να επισημανθεί για άλλη μία φορά η ευελιξία και η «πονηριά» της τουρκικής διπλωματίας, μετατρέποντας τον άνισο αγώνα ενός Έθνους για ανεξαρτησία σε ένα διεθνές πρόβλημα τρομοκρατίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: η Ελλάδα δεν έχει υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 ν.μ.


Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πτοήθηκε από τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας για τις «ερευνητικές βόλτες» του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο στα διεθνή ύδατα και ξαναέστειλε χθες το πλοίο στην ίδια περιοχή, με συνοδευτική, μάλιστα, επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το «Τσεσμέ» έκανε και χθες βόλτα στα διεθνή ύδατα του βορείου Αιγαίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει θέμα συνολικής διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας Με αυτήν την ανακοίνωση η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων της και επομένως το υπόλοιπο τμήμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου -και όχι μόνον τα τμήματα με τις παρακείμενες ελληνικές και τουρκικές ακτές- είναι προς «ρύθμιση» και «οριοθέτηση».

Προς τούτο, άλλωστε, η Αγκυρα «ξεθάβει» το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976 (αναβαθμίζοντάς το σε Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) για να ισχυριστεί ότι πέραν των χωρικών υδάτων και οι δύο χώρες δεν μπορούν να προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες.
Πρόκειται για ακόμα μια απόπειρα της Αγκυρας -σε χαλεπούς καιρούς οικονομικά για την Ελλάδα- να υποστηρίξει (και πάλι εμπράκτως) ότι θέλει να προχωρήσει σε «συνολική» διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, περιορίζοντας την ελληνική δικαιοδοσία μόνον στα 6 ν.μ., θέτοντας δηλαδή σε πλήρη αμφισβήτηση και τμήματα της υφαλοκρηπίδας ακόμα και ανάμεσα σε ελληνικά νησιά (π.χ. μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης στο Β. Αιγαίο) και όχι μόνον ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές ακτές στο Αιγαίο (π.χ. ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις τουρκικές ακτές).
Το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει, η αφορμή της νέας τουρκικής πρόκλησης δεν είναι άλλη από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει μέσα στον μήνα νομοσχέδιο για ίδρυση Ενιαίου Φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με βάση τον οποίο θα πραγματοποιηθούν έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου, νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να κατοχυρώσει εν τοις πράγμασι τη θέση της και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αφορούν τώρα τις «προσπάθειες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».
Η Τουρκία με τον εμπράγματο ισχυρισμό της, ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική υφαλοκρηπίδα της περιορίζεται στα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων, επαναφέρει από την πίσω πόρτα την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, ο καθορισμός της κυριαρχίας των οποίων θα καθορίσει και το εύρος της υφαλοκρηπίδας στα σημεία εκείνα.
Προς τούτο η Τουρκία «έβγαλε από τη ναφθαλίνη» και το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 1976 ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το οποίο οι δυο πλευρές θα απόσχουν από σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών υδάτων τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εκτοτε η Τουρκία επιμένει ότι οι δυο χώρες δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο μέχρι να επιλύσουν το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.
Η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα χθες, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβεκούρα, να επιμένει ότι ακόμα και αν η Τουρκία δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες όφειλε εν τούτοις να έχει ενημερώσει την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος «προκειμένου να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση». Επανέλαβε ακόμα ότι η Τουρκία «σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει. Η επιλογή της κλιμάκωσης και της όξυνσης είναι μια εύκολη επιλογή».
Η ανακοίνωση
Αντιθέτως, η Τουρκία με τη σχετική ανακοίνωσή της δείχνει να μην προβληματίζεται από πιθανή κλιμάκωση.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:
«Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές μας, το πλοίο TCG Cesme προέβη σε ορισμένες εργασίες υδρογραφικών μετρήσεων στο βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται τακτικά και από την πλευρά της Ελλάδας, στη θάλασσα του Αιγαίου.
» Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας τομέας θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Για τον λόγο αυτό, οι περιοχές επέκεινα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο υπόκεινται στο καθεστώς της ανοιχτής θάλασσας. Η Τουρκία και η Ελλάδα με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 υποσχέθηκαν να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιδεικνύει σεβασμό με την πλήρη έννοια στη Συμφωνία αυτή.
» Για τον λόγο αυτό, οι ειδήσεις του ελληνικού Τύπου, ότι το πλοίο TCG Cesme πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες, είναι αβάσιμες. Τις πληροφορίες αυτές και τις απόψεις μας τις διαβιβάσαμε λίαν προσφάτως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών».

Κύρα Αδαμ

Read more...

Πρόκληση στο Αιγαίο με τις έρευνες του “Τσεσμέ”


Στο στάδιο του προβληματισμού, ύστερα από εκείνο του εκνευρισμού, έχουν περάσει οι ελληνικές αρχές μετά το δεύτερο κύμα ερευνών του τουρκικού υδρογραφικού σκάφους «Τσεσμέ», που διήρκεσαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα χθες.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επιβεβαίωσε την εκδοχή της απροειδοποίητης εμφάνισης του τουρκικού σκάφους. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας αποκάλυψε ότι «σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανάρτησε την Τρίτη, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες».

Ειδικότερα, έπειτα από το δεύτερο κύμα παράνομων εργασιών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» κινούνταν ανατολικά της Ιμβρου με ρότα προς τα Δαρδανέλια. Προηγουμένως και χωρίς κανέναν προφανή λόγο επανέλαβε τις έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι εργασίες διήρκεσαν από τις 10.00 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 6.30 το πρωί της Πέμπτης. Παρ’ ότι οι έρευνες γίνονταν σε διεθνή ύδατα, το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου εξέταζε και έκανε εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα «πραξικοπηματικά» και χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο δεύτερο κύμα των ερευνών ο καπετάνιος του «Τσεσμέ» είχε δηλώσει με ναυτικά σήματα ότι έχει περιορισμένη ικανότητα χειρισμών. Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι έκαναν ανενόχλητοι υδατογραφικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα παραπλέοντα σκάφη ήταν υποχρεωμένα να τροποποιούν την πορεία τους για να αποφεύγουν το τουρκικό σκάφος.
Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πόλεμο νεύρων στις ελληνικές αρχές. Το τουρκικό σκάφος επέστρεψε το απόγευμα της Τετάρτης στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου και η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες της έπιασαν τόπο. Το «Τσεσμέ», όμως, έμεινε αγκυροβολημένο μόνο για 4 ώρες, καθώς και πάλι χθες εμφανίστηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, συνεχίζοντας τις έρευνες.
ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Read more...

Γιατί “κόβουν βόλτες” οι Τούρκοι στο Αιγαίο;

Γι αυτό


Στον διαχωρισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων σε θαλάσσια οικόπεδα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ενιαίου φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό απαιτεί άλλωστε και η διεθνής πρακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος” πραγματοποιήθηκε χθες κλειστή σύσκεψη για τη δημιουργία του φορέα για το ζήτημα αυτό με τη συμμετοχή της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό.


Ο σχεδιασμός άλλωστε της κυβέρνησης για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες, εντός των χωρικών υδάτων, γίνεται για ευνόητους λόγους με απόλυτη μυστικότητα. Παρ΄ ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει το παραμικρό, από πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα εντός των χωρικών μας υδάτων και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που θα εντοπισθούν, να ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Νορβηγίας, με την ενοικίαση αυτών των θαλάσσιων οικοπέδων.
Ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες και ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι τρεις φορές περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στον Πρίνο, που αξιοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες 3.000 βαρέλια ημερησίως.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Read more...

Τι λέει η Τουρκία για το «Τσεσμέ»


«Αβάσιμες» χαρακτηρίζει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις ειδήσεις περί γεωλογικών ερευνών στο Βόρειο Αιγαίο, από το πλοίο ΤΣΕΣΜΕ (TCG Cesme), που δημοσιεύτηκαν σε «ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ». «Οι ειδήσεις αυτές αποτέλεσαν θέμα ανακοινώσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων αξιωματούχων υψηλού επιπέδου», αναφέρει γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο στην Άγκυρα. «Το TCG Cesme προέβη σε υδρογραφικές μετρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών», αναφέρει η ανακοίνωση .

«Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν έχουν οριοθετηθεί θαλάσσιες δικαιοδοσίες πέραν των χωρικών υδάτων», προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει ότι «γι΄αυτό οι περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο χαρακτηρίζονται ως ανοιχτή θάλασσα». «Η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύθηκαν με την Συμφωνία της Βέρνης του 1976 να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα». «Η Τουρκία σέβεται απολύτως την συμφωνία αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Read more...

Η Ελλάδα «ενεργειακός όμηρος» της Τουρκίας


Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις για τη σχετική ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, με ενδεχόμενο επώδυνων συνεπειών και στην ελληνική εξωτερική πολιτική, έχει η απόφαση του φιλοαμερικανού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να τινάξει στον αέρα τον περιβόητο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποσύρει τη Σόφια από τον αγωγό αυτό, ο Μπορίσοφ κατέστησε αδύνατη την κατασκευή του κι έτσι μετέτρεψε την Αθήνα σε «παράπλευρη απώλεια» του ενεργειακού πολέμου που ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κήρυξε εναντίον της Μόσχας για να ικανοποιήσει τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Το κακό για την Ελλάδα δεν σταματά εκεί. Ένα 24ωρο αργότερα, ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίν Ράικοφ προχώρησε σε δηλώσεις που θίγουν τα «άγια των αγίων» της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής αναφορικά με σχέδια που συμπεριλαμβάνουν και τη Βουλγαρία: για τη Σόφια έχει προτεραιότητα η κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων από την Κασπία μέσω Τουρκίας, σε σχέση με το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Στρατηγική ρήξη Σόφιας – Μόσχας
Ο αγωγός South Stream όμως έχει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο. Αποσκοπεί στο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Εύξεινου Πόντου, με υποθαλάσσιο αγωγό στο βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας. Από εκεί θα έφευγαν δύο κλάδοι προς τη Δυτική Ευρώπη. Ο πρώτος θα κατευθυνόταν προς την Ουγγαρία και την Αυστρία μέσω Σερβίας. Ο δεύτερος θα έμπαινε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, θα διέσχιζε όλη τη Μακεδονία και θα κατέληγε στη Θεσπρωτία και, μέσω ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού, το ρωσικό φυσικό αέριο θα κατέληγε στη νότια Ιταλία.
Οι Αμερικανοί έχουν κινήσει γη και ουρανό για να ματαιώσουν τον αγωγό South Stream, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών – πλην της Βρετανίας, εννοείται.
Ο κλάδος που αφορά και την Ελλάδα έχει προκύψει από συμφωνία της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom με την υπό κρατικό έλεγχο ιταλική ΕΝΙ, ενώ αυτές τις ημέρες υπογράφονται και οι συμφωνίες συμμετοχής στον South Stream και της γαλλικής Electricité de France, της γαλλικής «ΔΕΗ».
Το σαμποτάρισμα εκ μέρους του Βούλγαρου Μπορίσοφ ενός τέτοιου έργου, καθώς έρχεται να προστεθεί στη ματαίωση εκ μέρους του της κατασκευής σε συνεργασία με τη Ρωσία ενός νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, σηματοδοτεί στρατηγική ρήξη των σχέσεων της Σόφιας με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα.
Εκτός South Stream η Αθήνα;
Είναι ίσως πολύ νωρίς για να διαμορφώσει κανείς οριστική άποψη περί του αν ο Μπορίσοφ θα κατορθώσει να προωθήσει μέχρι τέλους τα αμερικανικά σχέδια υπονόμευσης του αγωγού South Stream ή αν θα υποκύψει στις συνδυασμένες πιέσεις που θα του ασκήσουν το Βερολίνο, η Ρώμη και το Παρίσι, με όπλο εκβιασμού τους πόρους που παίρνει η Βουλγαρία από την ΕΕ. Αυτό όμως ενδέχεται να μην έχει πλέον τόση σημασία για τη ρωσική κυβέρνηση.
Το Κρεμλίνο δεν έχει πια εμπιστοσύνη στη Βουλγαρία του Μπορίσοφ και οδηγείται ήδη σε καθολική επανεξέταση των σχεδίων του να μετατρέψει τη γειτονική μας χώρα σε κομβικό σημείο αγωγών που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.
Η επιλογή αυτή της Μόσχας είχε βασιστεί αφενός στο γεγονός ότι το 100% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Βουλγαρία είναι ρωσικής προέλευσης και, αφετέρου, στις ιστορικά στενές σχέσεις Βούλγαρων και Ρώσων. Αποδείχτηκε στην πράξη όμως ότι τίποτα από αυτά δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει τον Μπορίσοφ.
Έτσι, τρεις μόλις ημέρες μετά τη βουλγαρική αποχώρηση από το ματαιωθέντα πια πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έσπευσε στο Βουκουρέστι. Εκεί συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας της Ρουμανίας Αντριάν Βιντιάνου. Επισήμως, δεν ανακοινώθηκε κάτι εντυπωσιακό, αλλά η συνήθως άριστα ενημερωμένη στα θέματα αυτά ρωσική οικονομική εφημερίδα Κομερσάντ έγραψε, σαφέστατα κατόπιν σκόπιμης διοχέτευσης της είδησης, ότι η Μόσχα συζητά με τη ρουμανική κυβέρνηση τη μεταφορά στη Ρουμανία πλέον –και όχι στη Βουλγαρία– του σταθμού υποδοχής του υποθαλάσσιου αγωγού του South Stream, στο ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντζας αντί για το βουλγαρικό της Βάρνας. Αν όντως συντελεστεί μια τέτοια αλλαγή, είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός οποιουδήποτε ανασχεδιασμού του South Stream που να έχει πραγματικό νόημα για την ελληνική ενεργειακή πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κορυφαία θέματα και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
Στο έλεος της Άγκυρας
Το πρόβλημα έπειτα απ’ αυτές τις εξελίξεις δεν έγκειται στο ότι γίνονται καπνός τα όνειρα ή καλύτερα οι αυταπάτες περί μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο». Αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικό είναι ότι το ναυάγιο της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία, τόσο στον τομέα του πετρελαίου όσο και σε εκείνον του φυσικού αερίου, εκθέτει την Ελλάδα σε έναν τρομερό κίνδυνο: να καταστεί «ενεργειακός όμηρος» της Τουρκίας! Να προμηθεύεται, δηλαδή, η χώρα μας φυσικό αέριο, ίσως ακόμη και πετρέλαιο, αμερικανικών συμφερόντων που θα έρχεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από το τουρκικό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ενεργειακής ή, ακόμη χειρότερα, ελληνοτουρκικής κρίσης, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο έλεος της Άγκυρας ως προς το αν θα μας χορηγεί το συμφωνημένο φυσικό αέριο ή αν θα μας στραγγαλίζει ενεργειακά!
Εφιαλτικό φαντάζει το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής κρίσης όπου η Τουρκία θα κλείνει τις βάνες των αγωγών προς την Ελλάδα και μια κυβέρνηση στην Αθήνα θα απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό και θα δηλώνει ότι αποτελεί «μονόδρομο» η υποταγή στους όρους της Άγκυρας, αλλιώς θα παραλύσει η χώρα μας! Αυτό προσπαθούσε να αποφύγει η κυβέρνηση Καραμανλή προωθώντας την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία παρά τις ισχυρότατες αντιδράσεις των Αμερικανών.
Φιλοτουρκικό λόμπι
Το σενάριο ενεργειακής ομηρείας της χώρας μας από την Τουρκία μπορεί να φαίνεται εγκληματικό πολιτικό λάθος στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και πραγματικά έτσι είναι. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί κύκλοι της χώρας μας που είναι τόσο φιλοαμερικανικοί, ώστε τάσσονται συνειδητά υπέρ της γραμμής των ΗΠΑ για υπονόμευση της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία και προμήθειας του αναγκαίου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, αδιαφορώντας για τις πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής.
Ο τελευταίος υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Καραμανλή για παράδειγμα, ο αφοσιωμένος στην Ντόρα Μπακογιάννη και ακραίος νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης, που και σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, είχε δηλώσει επισήμως ότι στόχος του ήταν να παίρνει η Ελλάδα τουλάχιστον το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω Τουρκίας!
Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει και η προεκλογική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη ότι μετά την εκλογή του θα διέτασσε τη σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, πράγμα που βεβαίως είχε σωστά ερμηνευθεί ως τέχνασμα με στόχο τη ματαίωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού αυτού. Ούτως ή άλλως φρόντισε γι’ αυτό ο… εξτρεμιστής οικολόγος Μπορίσοφ και απάλλαξε τον Γιώργο Παπανδρέου από τον μπελά.
Πάντως, μετά το διαγραφόμενο βίαιο τέλος των ελπίδων ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, αυτό που προέχει είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος η κυβέρνηση Παπανδρέου να υπαγάγει την Ελλάδα σε καθεστώς ενεργειακής υποτέλειας προς την Τουρκία, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Ακόμη, δηλαδή, κι αν η Μόσχα μεταβάλει την πορεία των αγωγών της έτσι ώστε να περνούν μέσα από τουρκικό έδαφος, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο πλέον.

Read more...

Οι Τουρκικές Ε.Δ. προετοιμάζονται για θερμό καλοκαίρι!


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr η διοίκηση της 1ης Στρατιάς αποφάσισε την μεταφορά της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το Χαντίμκιοϊ της Κων/πολης στον Έβρο.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο τουρκικό σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Θράκη, οι οποίες ήδη συγκροτούν μια ετοιμοπόλεμη επιθετική δύναμη κρούσης.

Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε την μεταφορά της συγκεκριμένης επίλεκτης μονάδας, λίγες εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη τοποθέτηση του στρατηγού-καταδρομέα Ισίκ Κοτσανέρ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από την αποστράτευση του σημερινού αρχηγού στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Έλληνες αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ακόμη απροκάλυπτη κίνηση επίδειξης επιθετικότητας εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, η οποία συνδέεται ευθέως με το σχέδιο «Βαριά», για το οποίο δημοσιεύουμε εκτενή ανάλυση στο τρέχον τεύχος του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική».
Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι άμοιρη των ευθυνών οι οποίες προκύπτουν από σειρά διαπιστωμένων μικρών και μεγάλων προκλήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αφού ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν κατά δήλωσή του «ελέγχει τις Ένοπλες Δυνάμεις» είναι προφανές ότι υπάρχει σύμπνοια πολιτικών και στρατιωτικών υπό την ομπρέλα του Νέο-Οθωμανισμού. Ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργεί η Άγκυρα στοχεύοντας στην άσκηση πιέσεων σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί και η «αιφνίδια» αναφορά στο ζήτημα της επικινδυνότητας των Στενών των Δαρδανελλίων.
Η Άγκυρα προχώρησε σε δηλώσεις αναφερόμενη στα προβλήματα ρύπανσης που παρατηρούνται, για την οποία ευθύνονται τα δεξαμενόπλοια που διαπλέουν τα στενά, για να καταλήξει υποδεικνύοντας ως ασφαλέστερη λύση την μεταφορά πετρελαίου μέσω των υπαρχόντων αγωγών Μπακού Τσεϊχάν και του ανύπαρκτου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης! Όλα αυτά αποτελούν προοίμιο ενός καλά προμελετημένου σκηνικού κρίσης, ένα σκέλος του οποίου συνδέεται με την μεταφορά της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ενώ άλλο παραπέμπει στην έξαρση των κουρδικών επιθέσεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει «επέκταση» των επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα στη Δυτική Τουρκία, οπότε όλα τα αντανακλαστικά μας θα πρέπει να σημαίνουν κόκκινο…

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Read more...

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για το “Τσεσμέ”


Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών προσπαθεί να διασκεδάσει ως “αβάσιμες ειδήσεις” των ελληνικών μέσων ενημέρωσης τη δραστηριότητα του πλοίου ερευνών “Τσεσμέ”. Η τουρκική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν σήμερα αβάσιμες ειδήσεις ότι το πλοίο ερευνών TCG Çesme των ναυτικών μας δυνάμεων πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες στον τομέα της ανοιχτής θάλασσας στο Βόρειο Αιγαίο. Οι ειδήσεις αυτές αποτέλεσαν θέμα και σε ανακοινώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων αξιωματούχων υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές μας, το πλοίο TCG Çesme προέβη σε ορισμένες εργασίες υδρογραφικών μετρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται τακτικά και από την πλευρά της Ελλάδας στη θάλασσα του Αιγαίου.

Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας τομέας θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Για το λόγο αυτό, οι περιοχές επέκεινα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο υπόκεινται στο καθεστώς της ανοιχτής θάλασσας. Η Τουρκία και η Ελλάδα με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 υποσχέθηκαν να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιδεικνύει σεβασμό με την πλήρη έννοια στη Συμφωνία αυτή.

Για το λόγο αυτό, οι ειδήσεις του ελληνικού Τύπου, ότι το πλοίο TCG Çesme πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες, είναι αβάσιμες. Τις πληροφορίες αυτές και τις απόψεις μας τις διαβιβάσαμε λίαν προσφάτως στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Read more...

Γκιουλ: "Η Τουρκία δεν γυρίζει την πλάτη στη Δύση"


Η Άγκυρα αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης και παραμένει προσηλωμένη στη Δύση παρά τους στενούς δεσμούς της με χώρες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλά Γκιούλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάιμς του Λονδίνου.

"Θεωρώ πολύ λάθος να ερμηνεύονται τα συμφέροντα της Τουρκίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές ως ότι αποκόπτεται από τη Δύση, ότι γυρνάει την πλάτη της στη Δύση ή αναζητεί εναλλακτικές στη Δύση. Η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης", δήλωσε.


Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες προκλήθηκαν ανησυχίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος, απομακρύνεται από τη Δύση. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ επίσης υποβαθμίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες μετά το θάνατο 9 Τούρκων σε επιδρομή ισραηλινών καταδρομέων στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα.

Η Τουρκία διατηρούσε πάντα μια φιλική σχέση με το Ισραήλ, σημείωσε επίσης ο τούρκος πρόεδρος, υπερασπιζόμενος ωστόσο παράλληλα την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ μετά το περιστατικό με το διεθνή στολίσκο. "Αν ο στρατός ενός κράτους σκοτώσει τους συμπατριώτες σου σε διεθνή ύδατα, πώς θα αντιδρούσες;" διερωτήθη.

Read more...

Οι αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας


Η πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων του ΡΚΚ εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Τουρκία υπενθύμισε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο στην τουρκική κυβέρνηση ότι τα προβλήματα του οίκου της παραμένουν ανεπίλυτα. Μπορεί το ενδιαφέρον για την αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή ή για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσεως στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν να προσέλκυσαν τους προβολείς της διεθνούς δημοσιότητος, άλλα όμως είναι τα μείζονα και επείγοντα προβλήματα για την Τουρκία. Κατά τούτο παρατηρείται μία ενδιαφέρουσα αντίφαση. Από την μία, η κυβέρνηση Ερντογάν παίρνει πρωτοφανή διπλωματικά ρίσκα καταψηφίζοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αμερικανική πρόταση για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και φθάνοντας κοντά στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ μετά την επίθεση στον στολίσκο ανοικτά της Γάζας. Από την άλλη η ίδια κυβέρνηση δείχνει να έχει εγκαταλείψει μία από τις πλέον ρηξικέλευθες και με υψηλό πολιτικό κόστος επιλογές της, αυτήν του «Κουρδικού Ανοίγματος».

Παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ελάχιστα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες προς την κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας. Το αντίθετο, προσφάτως τα μέλη του ΡΚΚ τα οποία είχαν επιστρέψει στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, σε ό,τι αποτέλεσε το αποκορύφωμα του «Κουρδικού Ανοίγματος» συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη αντιμετωπίζοντας ποινές πολυετούς φυλακίσεως.

Καθώς όλα αυτά συνέβαιναν, ήταν λογικό να προσπαθήσει το ΡΚΚ να οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση μεταξύ Κούρδων και Τούρκων με την διεξαγωγή μεγάλης κλίμακος και θανατηφόρων επιθέσεων. Αυτή που δεν είναι λογική είναι η επαμφοτερίζουσα στάση της τουρκικής κυβερνήσεως. Μέχρι προσφάτως, η τουρκική κυβέρνηση έδειχνε διατεθειμένη να ακολουθήσει την διεθνή πεπατημένη αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος της τρομοκρατίας. Συχνά το πρόβλημα της τρομοκρατίας παρομοιάζεται με την ελονοσία. Είναι αδύνατον να εξολοθρεύσει κανείς ένα ένα όλα τα κουνούπια που ζούν στα λιμνάζοντα νερά και μεταφέρουν την ελονοσία, μπορεί κάποιος όμως με συστηματική δουλειά να αποξηράνει τον βάλτο. Η αποξήρανση ενός βάλτου στερεί από τα κουνούπια τις συνθήκες για την ευημερία και πολλαπλασιασμό τους, μειώνει τον αριθμό τους σε αμελητέες ποσότητες και τελικά συμβάλλει ουσιαστικά στην εξάλειψη της ελονοσίας. Αυτή η στρατηγική ακολουθήθηκε στην επίλυση του Βορειοϊρλανδικού ζητήματος.

Έτσι και στο Κουρδικό ζήτημα, το ζητούμενο δεν έπρεπε να είναι να συλληφθούν ή να σκοτωθούν όλα τα μέλη του ΡΚΚ. Αυτό ήταν αδύνατον εκ των πραγμάτων. Αυτό που μπορούσε να γίνει ήταν να αρθούν οι νομικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες συνθήκες οι οποίες διαιωνίζουν τις διακρίσεις εναντίον της κουρδικής μειονότητος και ευνοούν την στρατολόγηση μελών του ΡΚΚ. Αυτή η πολιτική με την οποία ήταν σύμφωνο και το «Κουρδικό Άνοιγμα» δείχνει να εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αντ’ αυτού γίνεται στροφή προς την πολλάκις αποτυχούσα «στρατιωτική λύση» του προβλήματος του ΡΚΚ, καθώς και προσπάθεια συνδέσεως των επιχειρήσεων του ΡΚΚ με την κρίση στις σχέσεις με το Ισραήλ, αφήνοντας υπονοούμενα για ισραηλινή υποστήριξη προς το ΡΚΚ.

Έτσι φαίνεται η τουρκική κυβέρνηση να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της Γάζας παρά για τα παιδιά του Ντιγιάρμπακιρ, αν και τα τελευταία μόνο είναι πολίτες της Τουρκίας. Χωρίς να δρομολογήσει την ειρηνική λύση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει θύμα των ιδίων αντιφάσεων και περιορισμών τις οποίες η ίδια στηλιτεύει στην πολιτική των δυτικών κυβερνήσεων στο Μεσανατολικό.

Read more...

Προς αποκλιμάκωση οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ


Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άκρως βεβαρημένες σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονική επίθεση ακτιβιστών στο στολίσκο της ειρήνης, οδεύουν προς κάποια αποκλιμάκωση. Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, συνάντησε τον Ισραηλινό υπουργό Εμπορίου Μπεν Ελιέζερ, μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο. Οι δύο υπουργοί, πάντα κατά τα λεγόμενα του Τούρκου αξιωματούχου, αντάλλαξαν απόψεις και προσδοκίες για την εκτόνωση των εντάσεων, χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες. Στοιχεία κάποιας συνεχιζόμενης διπλωματικής κινητικότητας καταγράφονται και στο ίδιο το Μεσανατολικό, με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, Τ. Μίτσελ, να συναντά σήμερα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς στη Ραμάλα. Ο κ. Μίτσελ κινείται ανάμεσα σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, προσπαθώντας να θέσει σε τροχιά ένα ακόμη αμερικανικό σχέδιο επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών .

Deutsche Welle

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP