Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Άδωνις και Πλεύρης εναντίον Κόκλα για προκλητική χρηματοδότηση έργου από την Περιφέρεια ΑΜΘ.


Για προκλητική χρηματοδότηση ενός έργου στην Κομοτηνή κατηγορούν την περιφερειάρχη ΑΜΘ Δώρα Κόκλα οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για έργο στην περιοχή Χίλια της Κομοτηνής, το οποίο σχετίζεται με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Στο κείμενο της ερώτησής τους, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «με απόφαση της γ.γ. της Περιφέρειας ΑΜΘ Θεοδώρας Κόκλα, δόθηκαν 15.000 ευρώ για επισκευή ξύλινων κιοσκιών και 5.000 ευρώ για επισκευή βρύσης στην περιοχή Χίλια, όπου το περασμένο έτος γκρεμίστηκε η βρύση που κατασκεύαζαν χωρίς καμιά οικοδομική αδεία, ως αυθαίρετη κατασκευή σε δασική περιοχή.


Με αφορμή την συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι κατασκευαστές όχι μόνο ξήλωσαν τα κιόσκια, αλλά άρχισαν να τοποθετούν θεμέλια και ακόμη μπετόν και σιδερόβεργες, προφανώς για να αναγείρουν παράνομες κατασκευές, όπως είχε γίνει στο παρελθόν στο συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, το έργο γινόταν με ύποπτους τρόπους, καθώς υπήρχε κρυμμένη γεννήτρια στο βουνό και έγιναν και δυο συλλήψεις από την αστυνομία έπειτα από καταγγελίες. Καθίσταται σαφές πως οι γνωστοί εγκάθετοι που δρουν στην Θράκη εκμεταλλευόμενοι την χρηματοδότηση της πολιτείας προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες με σκοπό την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. Σημειωτέον δε ότι δε δίδεται καμία χρηματοδότηση σε Ποντίους και Ρομά της περιοχής.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: εφ’ όσον η συγκεκριμένη κατασκευή είχε κατά το παρελθόν κριθεί παράνομη, για ποιον λόγο υπήρξε χρηματοδότηση από την περιφέρεια ΑΘΜ; Με ποιο κριτήριο και από ποιους πόρους έγινε η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ποιο ήταν το κριτήριο που καθόρισε το ύψος της χρηματοδότησης; Τι ελέγχους έχουν διεξάγει οι αρμόδιες Υπηρεσίες στην συγκεκριμένη περιοχή για τον έλεγχο της νομιμότητας των κατασκευών;».

Σχετικά με το θέμα, η περιφερειάρχης Δώρα Κόκλα αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή
δήλωσή της: «Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης υπάρχουν δεκάδες βρύσες της Διεύθυνσης Δασών οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών της περιοχής για πόσιμο νερό. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επέλεξε να καλύψει τη σχετική ανάγκη στη συγκεκριμένη περιοχή και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή βρύσης με το ποσό των 5.000 ευρώ και μόνο – και όχι 20.000 ευρώ όπως ανακριβώς γράφει το δημοσίευμα – μέσω της Διεύθυνσης Δασών.

Με αυτό τον τρόπο η επίσημη πολιτεία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της και δεν αφήνει το περιθώριο της υποκατάστασης της. Σχετικά με την ανακατασκευή του στεγάστρου στο χώρο δασικής αναψυχής στη θέση ‘Χίλια’, σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο έργο αποφασίστηκε για καθαρά λόγους ασφαλείας δεδομένου ότι παρουσιάστηκαν επικίνδυνες φθορές στην υφιστάμενη ξύλινη κατασκευή, η οποία κινδύνευε να καταρρεύσει και άρα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τους επισκέπτες του χώρου αναψυχής.

Η συγκεκριμένη ανακατασκευή θα κοστίσει 14.820 ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη και η δαπάνη θα πληρωθεί από την Κοινότητα Κέχρου, η οποία έχει επίσημα αναλάβει το κόστος της εκτέλεσης του έργου, η δε Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν συμμετέχει στην χρηματοδότηση του.

Η Διεύθυνση Δασών έχει αναλάβει μόνο την ευθύνη να παράσχει τεχνικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την ορθή υλοποίηση της μελέτης, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αριθμ. Πρωτ. 91674/1845). Και οι δύο κατασκευές (πέτρινη βρύση και ανακατασκευή στεγάστρου χώρου δασικής αναψυχής) γίνονται σε χαρακτηρισμένη δημόσια δασική έκταση και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η Ελληνική πολιτεία ανέλαβε λοιπόν τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Έλληνες πολίτες, κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής, δρώντας σε απολύτως νόμιμα πλαίσια και είναι πράγματι λυπηρό που κάποιοι ενοχλούνται όταν η Περιφέρεια ΑΜ-Θ επιλέγει την απλή λογική και τη νομιμότητα και όχι τις ‘συνηθισμένες’ μεθόδους του παρελθόντος, δίνοντας έτσι τέλος σε μια εποχή κατά την οποία η κατασκευή μιας απλής βρύσης γινόταν αφορμή για τεχνητές αντιπαραθέσεις και ‘πολιτικό παρασκήνιο’».


kavalanet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP