Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ


Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ε/φ The Wall Street Journal, γίνεται αναφορά στην επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία για διάνοιξη των μεταξύ τους συνόρων και αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία έχει την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση μιας περιοχής πολύ σημαντικής για τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.


Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που πιθανώς να υπογραφεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, αναγνωρίζονται τα υφιστάμενα σύνορα των δύο χωρών και προβλέπεται η δημιουργία κοινής επιτροπής για μελέτη ιστορικών γεγονότων, μεταξύ αυτών και των σφαγών του 1915.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν εξαρτάται από την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την υπόθεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ήταν και ο λόγος που η Τουρκία είχε κλείσει τα σύνορα της το 1993 αλλά ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα ήταν υποβοηθητικό.
Τέλος, σημειώνεται ότι για να ισχύσει το πρωτόκολλο θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, ενώ τονίζεται ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από εθνικιστές και από την αρμενική διαπορά.

Read more...

Σταθερός τουρκικός «στόχος» η FRONTEX


Παγιώνεται η τακτική της Αγκυρας να παρενοχλεί, μέσω ασυρμάτου, τα αεροσκάφη ευρωπαϊκών χωρών, που συμμετέχουν στη δύναμη FRONTEX και πραγματοποιούν περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Για άλλη μια φορά, στόχος της παρενόχλησης έγινε το σουηδικό αεροσκάφος, που κάνει τις περιπολίες τη δεδομένη χρονική περίοδο. Το αεροσκάφος απογειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα χθες από τη Λέσβο και το δρομολόγιό του ήταν για πτήση μέχρι την Κω και επιστροφή στη Λέσβο στις 4.50 π.μ. Στις 3 π.μ., στις 3.20 π.μ. και στις 4.33 π.μ., το ραντάρ των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Ντάτσα, εξέπεμψε σήμα για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, που πετούσε βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου.

Το σήμα ανέφερε ότι το αεροσκάφος βρίσκεται σε τουρκικό εναέριο χώρο και θα πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή, διότι, σε αντίθετη περίπτωση θα αναχαιτισθεί. Από το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν υπήρξε καμιά αντίδραση και η πτήση ολοκληρώθηκε όπως είχε προγραμματισθεί.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η Αγκυρα έχει πλέον σταθερά εντάξει την παρενόχληση μέσω ραντάρ των αεροσκαφών της FRONTEX στις μεθόδους που χρησιμοποιεί στην προσπάθειά της να παγιώσει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι το μήνυμα του ραντάρ ενδεχομένως αφορά μόνο την Αθήνα, είναι δηλαδή μια προσπάθεια να προκαλείται ελληνική αντίδραση και δευτερευόντως να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες οι τουρκικές βλέψεις στο Αιγαίο.

Οπως εξηγούν, τα μικρά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στις περιπολίες της FRONTEX δεν είναι στρατιωτικά και, κατά κανόνα, δεν διαθέτουν συστήματα λήψης μηνυμάτων από στρατιωτικά ραντάρ, που εκπέμπουν σε διαφορετική συχνότητα από ό,τι τα ραντάρ που αφορούν τα πολιτικά αεροσκάφη. Ετσι, τα μηνύματα που εκπέμπει το ραντάρ της Ντάτσα «συλλαμβάνονται» από τα ελληνικά στρατιωτικά ραντάρ, είναι αμφίβολο όμως αν φθάνουν στα αυτιά των χειριστών των αεροσκαφών της FRONTEX.

Σε κάθε περίπτωση, από ελληνικής πλευράς έχει υιοθετηθεί η τακτική των διαβημάτων σε κάθε αντίστοιχο κρούσμα και, ακολούθως, η ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται απουσία υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, που τους προηγούμενους μήνες είχαν αυξημένη συχνότητα. Σε καθημερινή βάση, ωστόσο, επαναλαμβάνονται οι παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, καθώς και οι εικονικές αερομαχίες, στο πλαίσιο αναχαίτισής τους από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
kathimerini.gr

Read more...

Σουρωτήρι το Αιγαίο....Με προκλήσεις στο Αιγαίο υποδέχτηκαν τη νέα κυβέρνηση οι Τούρκοι στρατηγοί.


Λίγες ώρες μετά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από 14 μαχητικά –έξι εκ των οποίων οπλισμένα- προέβησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και έξι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε μία σκληρή εικονική αερομαχία.
Η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και η έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία είναι ένα από τα ζητήματα «πρώτης γραμμής» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση…
Οι συνδυασμένες προκλήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της γείτονος ενισχύονται ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας για την επίτευξη διπλωματικής… νηνεμίας στην περιοχή και περιλαμβάνει:

- Την προώθηση λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας, οι οποίοι εκτιμάται ότι από το 2000 έως σήμερα άγγιξαν το ένα εκατομμύριο!!!
- Ακόμη, από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο τα ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατέγραψαν 2.398 ίχνη αεροσκαφών, 560 παραβάσεις του FIR, 1.393 παραβιάσεις εθνικού μας εναέριου χώρου, 384 οπλισμένα αεροσκάφη, 203 σκληρές εικονικές αερομαχίες και 45 υπερπτήσεις.
- Παράλληλα, οι παραβιάσεις των εθνικών μας χωρικών υδάτων από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο έφθασαν τις 35.
- Τη συστηματική παρενόχληση ιπτάμενων μέσων δι ασυρμάτου.
Υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους σημειώθηκαν 15 παρενοχλήσεις σε βάρος αεροσκαφών της ευρωπαϊκής δύναμης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης (“Frontex”), ενώ οι Τούρκοι χειριστές δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και πιλότους μαχητικών μας με αναχαίτιση, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή του Φαρμακονησίου εντάσσεται στην επικράτεια της γείτονος!...
ΝΑΤΟ το… ναρκοπέδιο
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τα εθνικά συμφέροντα είναι και η υπό εξέλιξη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Η νέα δομή της Συμμαχίας αποτελεί θέμα ειδικού διπλωματικού χειρισμού για την Αθήνα, καθώς η σταδιακή εφαρμογή της οδηγεί σε ντόμινο εξελίξεων με δεδομένη την αρνητική στάση της Άγκυρας ως προς τους στοιχειώδεις κανόνες καλής γειτονίας…
Βάσει της νέας δομής αναστέλλει τη λειτουργία του το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ (CAOC 6). Παράλληλα, τη διοίκηση του CΑOC 4 στη Λάρισα, θα αναλάβει από το 2011 έως το 2014 τούρκος ταξίαρχος, ενώ Έλληνας Επιτελάρχης θα τοποθετηθεί στο Στρατηγείο της Σμύρνης, το οποίο έχει τη διοίκηση όλων των CAOC της Μεσογείου.
Στα… όπλα για τους εξοπλισμούς
Επίσης, ανοιχτή πληγή παραμένει το ζήτημα των εξοπλισμών. Προ ημερών η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, επεσήμανε πως στον τομέα των εξοπλισμών έχουν γίνει τραγικά λάθη, παρατηρείται έλλειψη ανταλλακτικών και πυρομαχικών και προανήγγειλε εξέταση από μηδενική βάση για όλα τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να καλύψει εξοπλιστικά χρέη ύψους 9,5 δις. ευρώ έως το 2011.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται κα ι η κόντρα του ελληνικού δημοσίου με την ThyssenKrupp Marine Systems, η οποία σκοπεύει να προσφύγει στη διαιτησία και υποστηρίζει ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 520 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα, ο όμιλος κλείνει το τμήμα με τις εμπορικές δραστηριότητες (επισκευές εμπορικών πλοίων κ.λ.π.), το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε ικανοποιητικά, ενώ υπολειτουργεί και είναι έτοιμη να κλείσει και η δραστηριότητα ων τρένων (η οποία έχει αποσχιστεί), με 150 εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και 5 μήνες, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.
Χωρίς τις συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, τα Ναυπηγεία μπορεί να κλείσουν, αφήνοντας στον δρόμο τους περίπου 1.200 εργαζόμενους που απασχολούν.
Σε αυτό φαίνεται ότι ποντάρει η γερμανική διοίκηση, η οποία επέλεξε να κάνει την κίνησή της παραμονές των εκλογών για να ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση. Η υπόθεση αφορά στις παραγγελίες που είχε δώσει το υπουργείο Άμυνας το 2000 και το 2002 για την κατασκευή 4 υποβρυχίων τύπου U214 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 3 υποβρυχίων, στο πρόγραμμα «Neptune II».
Το πρώτο από τα νέα υποβρύχια («Παπανικολής») που χρησιμοποιούν την πρωτότυπη τεχνολογία αναερόβιας πρόωσης της HDW με κυψέλες οξυγόνου, παρουσίασε πρόβλημα ευστάθειας με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας πολύμηνος γύρος διαπραγματεύσεων και εκατέρωθεν πιέσεων που οδήγησε, τελικά στη ρήξη…
Πηγή: Εφημ. "Ελεύθερος"

Read more...

Ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής, Σαρνίτς, φεύγει από τη Θράκη για νέα αποστολή!


Μετά την πλήρη αποτυχία της Άγκυρας να εκλέξει τέσσερις (4) μουσουλμάνους βουλευτές της αρεσκείας της στην Ελληνική Θράκη, οι εξελίξεις μοιάζουν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και η αναδιοργάνωση αλλά κυρίως οι επανασχεδιασμοί των think tanks της Τουρκίας, φέρνουν ως κορυφαίο μέλημα την μετακίνηση του κυρίου Σαρνίτς…!
Ο εγνωσμένης αξίας τούρκος πράκτορας, αφού απογυμνώθηκε όταν ξεσκεπάστηκε το πραγματικό του παρελθόν αλλά και ο πραγματικός ρόλος του στην Θράκη, και αφού διαπιστώθηκε πως δεν μπόρεσε να εκτουρκίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης (οι οποίοι επιθυμούν να καλυτερεύσουν την ζωή τους και όχι να ζήσουν όπως ζούνε οι τούρκοι πολίτες), ανακαλείται και αποστέλλεται σε νέα «αποστολή».

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης φάνηκαν «σκληρά καρύδια» ακόμη και για τον εμπειρότατο Σαρνίτς, που αν και θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, σαφέστατα αιφνιδιάστηκε από τις πρόωρες εκλογές και δεν μπόρεσε να ετοιμάσει κατάλληλα το «έδαφος» για την πολυπόθητη νίκη της Άγκυρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν πως το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, παρά και τις αυξημένες (και παράνομες) δραστηριότητες που ανέπτυξε ελέω πλήρους αδιαφορίας της Ντόρας Μπακογιάννη (υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Καραμανλή), δεν μπόρεσε να αυξήσει την δυναμική του μικρού σκληρού πυρήνα που επί δεκαετίες εργάστηκε η Άγκυρα για να «χτίσει» στη Θράκη. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι, γνωρίζοντας το συμφέρον τους και παρά τις παροτρύνσεις των ιμάμηδων ή ακόμη και τις κάθε είδους πιέσεις που δέχθηκαν από τα «όργανα» (εξαγορασμένους πρακτορίσκους) του Τουρκικού Προξενείου, κατέστρεψαν τα σχέδια των «δεξαμενών σκέψης» της Άγκυρας και εξανάγκασαν σε αναδιοργάνωσή τους.
Τα γεγονότα όμως, στην γειτονική Βουλγαρία και ο μέγιστος κίνδυνος να διαταραχθεί η δύναμη του εκεί φιλοτουρκικού στοιχείου, αλλά και να ανατραπεί η πολιτική φιλοτουρκική δυναμική που έχει αναπτυχθεί (με 38 αυτοχαρακτηριζόμενους «τούρκους» βουλευτές), ανάγκασαν την Άγκυρα να σκεφτεί πολύ σοβαρά την μετακίνηση του Σαρνίτς στη νότια Βουλγαρία (πιθανότατα στο Πλόβντνιβ –Φιλιππούπολη). Και αυτή η μετακίνηση θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρότατα τόσο την Βουλγαρική κυβέρνηση όσο και τη νεοσύστατη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, λόγω της κρισιμότητας αλλά και της ιδιαιτερότητας της νότιας Βουλγαρίας, στα σχέδια της Άγκυρας και τον ειδικότερο ρόλο που επιθυμεί να αναπτύξει στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η εμπειρία του τούρκου πράκτορα στην προπαγάνδα και στον χειρισμό «ευαίσθητων καταστάσεων», τον στέλνει σε νέα αποστολή (και πάλι διπλωματική!). Βέβαια, οι Βούλγαροι γνωρίζουν ήδη τον τούρκο πράκτορα, και μάλιστα αρκετά καλά, αφού έχουν επισημάνει την αδυναμία του στο «ωραίο φύλο» και μάλιστα σε αριθμούς μεγαλύτερους του ενός!!!
Βέβαια, η ΜΙΤ αλλά και το τουρκικό ΥΠΕΞ αδιαφορούν για το «ευαίσθητο σημείο» του καλύτερού τους πράκτορα… Η αποδοτικότητα του Σαρνίτς τον έχει καταστήσει ως το νούμερο ένα (Νο1) κι έτσι απολαμβάνει ιδιαίτερων προνομίων. Η νέα του αποστολή, όμως, θα απαιτήσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα και μετά την σκληρή αποτυχία της Θράκης, ο τούρκος πρόξενος αισθάνεται μάλλον άβολα… γιατί στην περίπτωση αποτυχίας του στην Βουλγαρία, μάλλον θα του λείψουν πολλά περισσότερα από το «ωραίο φύλο»…
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα ο καλύτερος τούρκος πράκτορας που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα, θα πακετάρει για να μετακινηθεί βορειότερα, εκεί που η παρουσία του κρίθηκε ως άμεση και άκρως απαραίτητη. Η «αποδέσμευση» του Σαρνίτς από τη Θράκη πραγματοποιείται επειδή πολύ σύντομα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρόκειται να μπουν σε ένα νέο στάδιο, αφού η Άγκυρα θεωρεί δεδομένη την «καλή πίστη» του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο θεωρείται σίγουρο πως πολλά πράγματα θα βρούνε γρήγορα τον δρόμο τους…
Στο καλό κύριε Σαρνίτς… Δεν είναι βέβαια δυνατόν να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο έργο σας, αλλά σας ευχόμαστε να περνάτε καλά με τις όμορφες κοπέλες της ανατολικής Ευρώπης…
Κωνσταντίνος

Read more...

Αισιόδοξα τα Τουρκικά ΜΜΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την εκλογήΠαπανδρέου


Ένα κύμα αισιοδοξίας πλανάται πάνω από τα αιγιοπελαγίτικα κύματα καθώς το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση αναλυτών σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet Daily News.
Ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου, είναι φιλικά προσκείμενος προς την Τουρκία ενώ όλοι θυμούνται την ιστορική συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.
Αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, η ιστορική συνάντηση Τζεμ Παπανδρέου που έθεσε τα θεμέλια για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να νοιώθει αισιοδοξία για την καινούρια διακυβέρνηση της Ελλάδας. «Ο Παπανδρέου ενδιαφέρεται πολύ για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Ήδη δήλωσε από την προεκλογική του εκστρατεία ότι είναι προτεραιότητα» δήλωσε ένας Έλληνας διπλωμάτης, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.

Τούρκοι διπλωμάτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν, δηλώνοντας ότι προς το παρόν επεξεργάζονται το αποτέλεσμα. Από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι άψογες σε σύγκριση με 15 χρόνια πριν. Φυσικά υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές» συμπλήρωσε αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν με εποικοδομητικό τρόπο «χωρίς εντάσεις».
Για κάποιους ,διαβάζουμε στο δημοσίευμα, μόνο το άκουσμα του ονόματος Παπανδρέου εμπνέει αισιοδοξία για τις σχέσεις των δύο χωρών. «Τον γνωρίζουμε από το παρελθόν. Είχε πολύ στενή σχέση με τον Ισμαίλ Τζεμ» δήλωσε ο ίδιος Έλληνας διπλωμάτης. Συνέχισε όμως λέγοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα. Το βασικό είναι να περιμένουμε να δούμε το πρόγραμμα που θα εξαγγείλει ως κυβέρνηση.
«Ο Παπανδρέου είναι γνωστός για τις προσπάθειες που έκανε ως ΥΠΕΞ με την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα δώσει καινούρια πνοή στις σχέσεις των δύο χωρών μέσα από έναν καινούριο ανοιχτό διάλογο» δήλωσε η Αγγελική Σπανού, Ελληνίδα δημοσιογράφος.Τόνισε επίσης ότι μια καινούρια κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας προτρέποντας όμως ταυτόχρονα την Άγκυρα να ικανοποιήσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια. «Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου θα κάνει συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτό είναι θετικό αλλά θα σημαίνει και πίεση προς Άγκυρα να κάνει κάποια βήματα» συμπλήρωσε η κυρία Σπανού.
Η Σέμα Σεζέρ, εμπειρογνώμονας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι το «πρώτο τέστ» για τον κύριο Παπανδρέου θα είναι η συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών το Δεκέμβρη.«Αυτή θα είναι μια πρώτη ένδειξη για την μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η καινούρια κυβέρνηση» δήλωσε η κυρία Σεζέρ. «Η προηγούμενη κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή υποστήριζε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά υπό όρους. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα το δικαίωμα του βέτο. Δεν πιστεύω όμως ότι ο κύριος Παπανδρέου θα παίξει το χαρτί του βέτο γιατί μόλις ανέβηκε στην εξουσία και επίσης ήταν και ένας από τους αρχιτέκτονες της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο πριν από την συνάντηση του Δεκεμβρίου, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και προτροπή για την εξεύρεση λύσης στο νησί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ελλάδα για εξεύρεση λύσης στον Κυπριακό» και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους για κωλυσιεργία στις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνομιλίες.
Η Σεζέρ δήλωσε ότι δεν αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκύπριους καθώς έχουν κοινή πολιτική. Πιο πιθανό συνεχίζει το δημοσίευμα βρίσκει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει πίεση μέσω της ΕΕ στην Τουρκία.
«Δεν υπάρχει ισορροπία στις σχέσεις των δύο κρατών. Το αδύναμο μέλος εδώ είναι η Τουρκία η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ. Πιστεύω ότι ο κύριος Παπανδρέου θα πιέσει την Άγκυρα για παραχωρήσεις στην Κύπρο, στο θέμα του Αιγαίου, στο άνοιγμα της σχολής της Χάλκης και στο θέμα του Ελληνοθόρδοξου Πατριαρχείου από τα μέσα του 2010».

Read more...

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Εντείνουν τον ρυθμό των διαπραγματεύεων για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων την εβδομάδα, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα περίοδο. Όπως ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή -Τετάρτη- συνάντησή τους, θα έχουν και νέα συνάντηση αύριο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν άλλες δύο συναντήσεις. Κατά τη σημερινή συνάντηση, την τρίτη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών, συζητήθηκαν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και θέματα, που άπτονται της προεδρίας. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες -περισσότερο από όσο αναμενόταν- αλλά οι συνομιλητές δεν μπήκαν στο κεφάλαιο των περιουσιών, όπως είχαν προγραμματίσει.

Μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν στην αρχή κατ' ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, οι οποίες αναλώθηκαν και αυτή τη φορά επί του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης. Πρόσθεσε δε, ότι η συζήτηση επί του κεφαλαίου θα συνεχισθεί και στην αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Ερωτηθείς για δηλώσεις του, περί μονογραφής εγγράφου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρώτο εξάμηνο του 2010, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν ανέφερε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι απλώς είχε ερωτηθεί γι' αυτό το ενδεχόμενο. Σε ερώτηση αν είναι ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα, που εμπλέκουν το όνομά του σε έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία κατηγοριοποιούν πολίτες και ιεράρχες ανάλογα με την εικαζόμενη θέση τους έναντι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι η διαδικασία δεν αφορά τον ίδιο, αλλά τους Κυπρίους, οι οποίοι, όπως ανέφερε, πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. «Το σημαντικό δεν είναι τι κάνω εγώ, αλλά τι κάνουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε ο επίσημος των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, από την πλευρά του, απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση μετά τις συνομιλίες, λέγοντας ότι τον καλύπτουν πλήρως οι δηλώσεις Ντάουνερ. Ερωτηθείς για το θέμα των εγγράφων και τη χθεσινή του συζήτηση με τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ισχύουν όσα είπε ο κ. Ντάουνερ για το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP