Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

"Μπορείς να κρύψεις άρμα μάχης, ακόμα και πολεμικό αεροσκάφος"


Ερευνητική ομάδα από την Τουρκία λέει ότι έχει αναπτύξει υλικό με τη χρήση νανοτεχνολογίας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως "αόρατος μανδύας".
Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Τουρκίας δημιούργησε ένα νέο υλικό το οποίο κάνει τα αντικείμενα αόρατα εντός του πεδίου συγκεκριμένων ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας Δρ. Εκμέλ Οζμπάι, η ανακάλυψη έχει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και στρατιωτικών εφαρμογών. "Μπορείς να κρύψεις άρμα μάχης, ακόμα και πολεμικό αεροσκάφος" φέρεται να είπε σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Τουρκία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο – μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο χώρες της ΕΕ – που έχουν αναπτύξει την τεχνολογία αυτή.


Read more...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Άρθρο του Niels Kadritzke στην Financial Times Deutschland με τίτλο : «Εξόρμηση για καφέ προς την κρίση» αναφέρει ότι ήταν πολύ επικίνδυνο το θερινό θεατρικό έργο που σκηνοθέτησαν οι τρεις τούρκοι δημοσιογράφοι την περασμένη εβδομάδα. Πλησίασαν με ένα ιδιωτικό σκάφος, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες, το ακατοίκητο νησί Ρω. Η ελληνική ακτοφυλακή αφού διενήργησε επί μισή ώρα έλεγχο τους οδήγησε ξανά στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο τουρκικός τύπος, ωστόσο, έγραψε για σύλληψη δημοσιογράφων και παρέπεμψε στην κρίση στο Αιγαίο για τα Ιμια, το 1996, που παραλίγο να οδηγούσε σε πόλεμο. Το επεισόδιο με το σκάφος θα ήταν μια «παρατραβηγμένη υπόθεση» εάν δεν υπήρχε στο παρασκήνιο η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και οι δύο πλευρές εγείρουν εδαφικές αξιώσεις στο Αιγαίο. Η φάρσα της Ρω ρίχνει λάδι στη φωτιά και δεδομένου του κλίματος στις δύο χώρες θα μπορούσαν να δυσχερανθούν και οι προσπάθειες για να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό. Διένεξη υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προπάντων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Τώρα υπάρχουν διενέξεις για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Η Τουρκία αμφισβητεί στη Δημοκρατία της Κύπρου - το ελληνόφωνο τμήμα του νησιού- το δικαίωμα να διεξάγει έρευνες ακόμη και στην δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη, νοτίως του νησιού, με το επιχείρημα ότι οι ελληνοκύπριοι δεν επιτρέπεται να διενεργούν έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου πριν από την επίλυση του κυπριακού, δεδομένου ότι πρέπει να συμμετάσχουν στα κέρδη και οι τουρκοκύπριοι. Το επιχείρημα όμως αυτό στέκεται σε αδύναμη βάση.
Πιό σοβαρές είναι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας απέναντι στις αξιώσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά ένα κομμάτι της ανατολικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου. Η αξίωση για μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στο σημείο αυτό είναι δύσκολο να θεμελιωθεί, δεδομένου ότι το λιλιπούτειο νησί με μόνο 400 κατοίκους ευρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, ενώ αντίθετα από το κοντινότερο ελληνικό νησί, τη Ρόδο, απέχει 130 χιλιόμετρα. Το κοινοβούλιο στην Άγκυρα για να υποστηρίξει την αξίωσή του ψήφισε πρόσφατα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπονται ρητά έρευνες για πετρέλαιο στα ύδατα γύρω από το Καστελόριζο.

Στην ουσία οι αντίπαλοι ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα κυριαρχικά δικαιώματα και λιγότερο για τις οικονομικές ζώνες. Μετά την κρίση των Ιμίων η Τουρκία προσπαθεί επίμονα να αμφισβητήσει στους έλληνες τα κυριαρχικά δικαιώματα σε πολλά κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά στο ανατολικό αιγαίο. Εν τώ μεταξύ μεταχειρίζεται
μανιώδεις μεθόδους. Για να υπογραμμίσει το δήθεν αδιευκρίνιστο καθεστώς αυτών των γκρίζων ζωνών, εδώ και μερικούς μήνες μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν υπερπτήσεις - συχνά σε πολύ μικρό ύψος- ακόμη και σε κατοικημένα ελληνικά εδάφη, όπως το Αγαθονήσι, η Σάμος και η Λέρος, που απέχουν μόλις 15 χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Η ελληνίδα υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε πρόσφατα με μια απροκάλυπτη απειλή. Είπε στην τουρκική εφημερίδα H?rriyet ότι είναι ακατανόητη η αντιβαίνουσα στο διεθνές δίκαιο πρακτική που ακολουθείται απέναντι σε μια χώρα που είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα αναμένει από τη γείτονα χώρα μια πολιτική συνεργασίας.

Η παραπομπή στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας γεννούν ένα ερώτημα για το οποίο εδώ και καιρό υπάρχουν εικασίες στην Άγκυρα και την Αθήνα. Οι δραστηριότητες της τουρκικής αεροπορίας τελούν υπό τον έλεγχο της πολιτικής κυβέρνησης της Άγκυρας ή η ισχυρή ηγεσία του στρατού ασκεί ενδεχομένως δική της εξωτερική πολιτική; Η επισκίαση των σχέσεων που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν βελτιωθεί αισθητά ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στον στρατό. Και αυτό επειδή ο στρατός σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα έχανε με βεβαιότητα την ισχυρή αυτονομία του.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Ο Τύπος συνεχίζει και σήμερα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στη μεγάλη συζήτηση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες για το «κουρδικό άνοιγμα».

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ξεκίνησε τη συζήτηση του θέματος στην ΚΟ του κόμματός του, τονίζοντας πως οι μητέρες που χάνουν τα παιδιά τους (στρατιωτών ή μελών του ΡΚΚ) δεν έχουν κάποια πολιτική, απλά είναι μάνες που χάνουν τα παιδιά τους και αυτό το κακό θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα πρέπει να αφήσουν και πάλι να σπέρνουν ορισμένοι διχόνοια, διότι αυτοί όλοι οι άνθρωποι, είναι πολίτες της χώρας αυτής. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αντοχής και ότι θα πρέπει να γίνει μία ρύθμιση, έτσι ώστε να αποφευχθούν πια οι εξελίξεις αυτές.

Ενώ τα λόγια αυτά του Πρωθυπουργού συγκίνησαν ορισμένους βουλευτές του κόμματός του, η Αντιπολίτευση παραμένει σταθερή στη θέση της. Ούτε και χθες κατόρθωσε το κυβερνών κόμμα να πείσει το CHP και το ΜΗΡ για τη συζήτηση του «κουρδικού ανοίγματος». Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το περιεχόμενο του ανοίγματος αυτού, δεν γνωρίζει μέχρι ποίου σημείου θα φθάσει, δεν γνωρίζει σαν πακέτο τι θα περιέχει, γι΄ αυτό και δεν δέχεται τη συζήτηση πάνω σ΄ ένα θέμα που δεν ξέρει, διότι δεν του έχει γίνει μέχρι τώρα, καμμία ενημέρωση.

Εξ΄ άλλου, το ΜΗΡ καταδικάζει τις εξελίξεις, συνιστώντας στην κυβέρνηση να μην ξεχάσει τους 40.000 νεκρούς από την τρομοκρατία και τα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα εξ΄ αιτίας του ΡΚΚ και τονίζει πως αυτό το οποίο πάει να κάνει η κυβέρνηση με το «κουρδικό άνοιγμα», θα επιφέρει ζημία, αντί για καλό, στην εθνική ενότητα και την ομοψυχία.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν, λέγοντας ότι αν και η κίνηση αυτή περιέχει υψηλό ρίσκο, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνει απτόητος, παρά την άρνηση των άλλων κομμάτων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο τους, για την υλοποίηση του «κουρδικού ανοίγματος».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάϊ, που είναι συντονιστής στην υπόθεση αυτή, χθες συναντήθηκε με το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα DSP, στο πλαίσιο του αιτήματος που είχε απευθύνει στα κόμματα, να συναντηθεί και με τα επτά, που είναι εντός και εκτός Βουλής.

Σήμερα, πρόκειται να συναντηθεί με την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας Τ?BB, για το ίδιο θέμα. O Yπουργός Εσωτερικών Αταλάϊ, σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί στις 16:30, με το κόμμα Μεγάλης Ενότητας ΒΒΡ, ενώ την Πέμπτη το πρωί στις 11:00, με το κουρδικό κόμμα DTP.

Στο μεταξύ, η Συμπρόεδρος του DTP Εμινέ Αϊνά, σε ομιλία της χθες, είπε ότι εκείνοι, δηλαδή το κόμμα της, το DTP, εκλαμβάνουν ως συνομιλητή για την επίλυση του κουρδικού, τον Οτζαλάν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα χρονοδιάγραμμα ειρήνης χωρίς το ΡΚΚ και τον Οτζαλάν και ότι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο χάρτη πορείας, που θα ανακοινώσει ο Οτζαλάν στις 15 Αυγούστου. Η Αϊνά είπε ότι στην περίπτωση που επιλυθεί το κουρδικό, θα επιλυθεί και το θέμα της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν μετέβη χθες για περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα και μετά τις 21:00 το βράδυ, απευθύνθηκε προς τα πλήθη, στη γενέτειρά του, τη Ριζούντα, εξηγώντας το σχέδιο του «κουρδικού ανοίγματος», που επιθυμεί η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και συντονιστής για το κουρδικό άνοιγμα, Μπεσίρ Αταλάι συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας [TOBB] κ. Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου.

Ο κ. Χισαρτζικλίογλου μετά την συνάντηση δήλωσε τα εξής :

«Χωρίς να υπάρχει ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ποιοτική δημοκρατία. Η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει μια διάφανη δημοκρατία η οποία θα λειτουργεί καλά, θα διοικείται και θα ελέγχεται σωστά. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν πλήρως τα ατομικά δικαιώματα του συνόλου του πληθυσμού των 72 εκ. της χώρας και να τεθούν υπό εγγύηση. Το άτομο δεν θα πρέπει να φτάνει σε θέση να επιλέξει μεταξύ ψωμιού και ελευθερίας. Αυτή η επίσκεψη του κ. Αταλάϊ αποτελεί ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για την δημοκρατία».

Εξάλλου ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάϊ δήλωσε τα εξής : «Πραγματοποίησα την πρώτη επίσκεψη, στο σκέλος των ΜΚΟ, στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας για το κουρδικό άνοιγμα που έχουμε ξεκινήσει. Ανέφερα τις απόψεις μας. Αποδίδουμε σημασία στην ευρεία συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει την Τουρκία. Περιμένουμε συμβολή από όλους τους τομείς. Εργαζόμαστε για όλες τις πτυχές του θέματος. Περιμένουμε τις απόψεις όλων. Δεν ξεκινάμε προκαταβολικώς με πακέτα. Θα πρέπει να δώσουμε χέρι με χέρι για να λύσουμε το θέμα».

Όπως αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά δίκτυα, στα δελτία ειδήσεων ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αταλάϊ θα συνεχίσει τις συναντήσεις και με τα πολιτικά κόμματα. Χθες είχε συναντηθεί με το Πρόεδρο του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος DSP κ. Τουρκέρ. Σήμερα μετά την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας, αναμένεται συνάντηση για το θέμα του κουρδικού ανοίγματος με το κόμμα Μεγάλης Ενότητας [BBP] . Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα DP και με το Κουρδικό Κόμμα DTP.

Στο μεταξύ ο Π/Θ Ερντογάν που μετέβη στην γενέτειρά του στην Ριζούντα υποστηρίζοντας τον Πρόεδρο Γκιούλ που είχε αναφερθεί στην επαρχία Γκιούροϊμακ, με την κουρδική ονομασία της Νορσίν είπε ότι την ίδια ονομασία είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Ατατούρκ και πρόσθεσε:

«Εκείνοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν εμάς ως διασπαστές και διαμελιστές (καταφέρεται εναντίον της αντιπολίτευσης) θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν στον καθρέφτη και θα δουν ότι έτσι είναι οι ίδιοι. Εκείνοι δεν μπορούν να μεταβούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Εμείς όμως μπορούμε να επισκεφτούμε με άνεση και τους 81 νομούς. Έχει χαλάσει η χημεία τους.
Εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για την εθνική ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας και εύχομαι να την εξασφαλίσουμε. Για αυτό περπατάμε πόρτα ? πόρτα, ζητώντας συμπαράσταση. Λέμε να γράψουμε μια επιστολή στην αντιπολίτευση και εκείνη πριν τη δει δεν την δέχεται. Δεν δέχεται ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε και η μικρή αντιπολίτευση (MHP) . Εμείς δεν κάνουμε κανένα διαχωρισμό. Κοιτάξτε πως μιλάει ο Αρχηγός του MHP? Είμαι σίγουρος ότι ορισμένοι αδερφοί μας μέσα από το ίδιο το MHP είναι ενοχλημένοι από τον τρόπο τους ηγέτη τους. Λένε αφού αποκαλείτε το Γκιουροϊμακ Νορσίν, αποκαλέστε και την Ισταμπούλ Κων/λη και το Γκιουνεϊσου (επαρχία στη Ριζούντα από όπου κατάγεται ο Π/Θ) Ποταμιά.

Με συγχωρείτε. Εμένα οι άνθρωποι της χώρας μου ξέρουν πολύ καλά το πώς και το τι θα πουν. Δεν περιμένουμε μαθήματα από εσάς. Εμείς θα προχωρήσουμε στον δρόμο μας. Θέλουμε να σταματήσουν πλέον τα δάκρυα των μανάδων. Δεν θέλουμε να ακούμε ειδήσεις για συμπλοκές και θανάτους. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε το μαραθώνιο».

Read more...

«TOYΡΚΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ» / SOUTH STREAM-GAZPROM


H εφημερίδα Gazeta Wyborcza στις οικονομικές σελίδες με τίτλο «Τουρκικός λογαριασμός για τον αγωγό», δημοσιεύει ρεπορτάζ του Andrzej Kublik, όπου επισημαίνεται ότι «η Τουρκία, για την αρχική της συναίνεση για την τοποθέτηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ζήτησε ριζικές αλλαγές στις συμφωνίες με την Gazprom».
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «για την προπαγανδιστική επιτυχία της Μόσχας, η Άγκυρα ζήτησε μια συγκεκριμένη, υψηλή αμοιβή. Ήδη αυτό το χρόνο, η Τουρκία θέλει να άρει στις συμφωνίες με την Gazprom την απαγόρευση της επανεξαγωγής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη διαγραφή από την συμφωνία της ρήτρας πάρε και πλήρωσε που δεσμεύει να καταβάλλεται πληρωμή για το παραγγελθέν φυσικό αέριο, ακόμη και εάν ο εταίρος δεν επιθυμεί να το παραλάβει».

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης η Τουρκία σκοπεύει να υποχωρήσει από την εισαγωγή 2 δις. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου και εάν δεν αλλάξουν οι αποφάσεις της συμφωνίας θα πρέπει να καταβάλλει στη Gazprom πάνω από 0,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ορυκτά που δεν παρέλαβε.
Μετά την άρση της απαγόρευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να το αναμειγνύουν με ιρανικό αέριο και να ανταγωνίζονται με την Gazprom στις νότιες αγορές της Ευρώπης.
Επιπρόσθετα ο τουρκικός όμιλος Botas επιθυμεί να παρατείνει κατά 15 ή 25 χρόνια την συμφωνία που εκπνέει το 2011 και αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία με αγωγούς μέσω της Ουκρανίας.
Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω, η Gazprom δεν θα μπορούσε να εκβιάζει το Κίεβο, ότι μετά την κατασκευή του αγωγού South Stream θα παραιτηθεί τελείως από τη διαμετακόμιση του ορυκτού αυτού από την Ουκρανία.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ/ΕΕ/ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


Η εφημερίδα Politiken δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου της τούρκικης εφημερίδας Zaman, Sahin Alpay με τίτλο «Η Τουρκία ως διαμεσολαβητής», το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το τουρκικό παράρτημα του Open Society Foundation, σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο και τον τρόπο, που αυτές επηρεάζονται λόγω των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Κατά τη δεκαετία του ’80, ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος και ιδιαίτερα οι άραβες θεωρούσαν ότι η τουρκική κοινωνία είχε γυρίσει την πλάτη της στο ισλάμ, επιθυμούσε τη συνεργασία με τη Δύση και τη συμμαχία με το Ισραήλ. Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας συγκέντρωναν την αρνητική κριτική του αραβικού τύπου, καθώς θεωρούνταν μία προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί σε μια ομάδα χριστιανικών κρατών.

Η άποψη αυτή έχει, όμως, αλλάξει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά από τη Συνάντηση Κορυφής στο Ελσίνκι, το 1999 και τη Συνάντηση στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία υλοποίησε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ, αποτελεί σύμβολο της αρμονικής συνύπαρξης του ισλάμ με τη δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό, καθώς συγκρίνεται, πλέον, με τα χριστιανοδημοκρατικά κράτη της Δύσης. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε στα αμερικανικά στρατεύματα να διέλθουν από το έδαφός της, κατά την εισβολή στο Ιράκ αποτέλεσε απόδειξη ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνονται με όλες τις επιταγές της Δύσης. Ο αραβικός κόσμος έχει αλλάξει, σημαντικά, την άποψή του για την Τουρκία, και δείχνει, πλέον, μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σεβασμό. Ο αριθμός των Αράβων, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα έχει αυξηθεί. Ακόμη και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, καθώς η ΕΕ δεν θεωρείται μία ομάδα χριστιανικών κρατών αλλά μία ένωση δημοκρατικών χωρών, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό και την θρησκεία τους. Εάν η ΕΕ έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της Τουρκίας, τότε θα προωθούνταν ο πλουραλισμός, ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και του μουσουλμανικού κόσμου θα βελτιώνονταν, μετά από τις εντάσεις, που έχουν διαπιστωθεί, τα τελευταία χρόνια. Η άποψη ότι μία ενδεχόμενη άρνηση της ΕΕ στην τουρκική ένταξη, θα ενίσχυε τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό, υπογραμμίζεται από τα αραβικά ΜΜΕ. Πολλοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη, πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεπεράσει το φόβο της για το ισλάμ, εντάσσοντας την Τουρκία στους κόλπους, καθώς η χώρα μπορεί να αποτελέσει, λόγω του πολιτισμού, της ιστορίας, της θρησκείας και της γεωγραφικής της θέσης, διαμεσολαβητή μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης.

Read more...

Τουρκικοί ισχυρισμοί για παρενοχλήσεις μαχητικών αφωμ στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου και στη στήλη παραβιάσεων εναερίου χώρου, στις 11 Αυγούστου 2009, τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν νοτιοανατολικά της Ικαρίας και νότια της Σάμου, δύο φορές από ελληνικά Μirage 2000 που απογειώθηκαν από τη Σκύρο.

Την ίδια ημερομηνία, τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν ανατολικά και νότια της Ρόδου, τρείς φορές, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια του Καστελλίου και της Σούδας.

Στις 11 Αυγούστου 2009, τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν βόρεια και δυτικά της Πάτμου, τρείς φορές, από ελληνικά F-16 και Μirage 2000, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Λήμνου και της Σκύρου.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΚΚ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ


Σε εκτενή ανταπόκρισή του από το Semdinli της Τουρκίας η LE MONDE (13.08.09) αναφέρεται στη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων του ΡΚΚ, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα μεταφέρει ωστόσο, από το Semdinli, προπύργιο του κουρδικού αγώνα, τη δυσπιστία που επικρατεί μεταξύ των υποστηρικτών του ΡΚΚ για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Εξάλλου ακόμη και τα τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός δεν έπαψε να πολεμά με όλα τα μέσα την κουρδική εξέγερση.


Σε συνοδευτική ανάλυσή της, η ε/φ καταγράφει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τη βούληση που επιδεικνύει η κυβέρνηση Ερντογάν για την επίλυση του «κουρδικού προβλήματος». Διανοούμενοι, αλλά και ο εθνικιστικός τύπος και ο στρατός αναγνωρίζουν πλέον δημόσια ότι υπάρχει «κουρδικό πρόβλημα».

Το ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά, εγκατέλειψε τη διεκδίκηση της απόσχισης, ζητώντας για την κουρδική μειονότητα «πολιτιστικά δικαιώματα και πολιτική αυτονομία». Μολονότι δεν είναι ακόμη σαφή τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει ο Π/Θ Ερντογάν, κξυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα αφορούν κυρίως στα πολιτιστικά δικαιώματα των 15 περίπου εκ. Κούρδων της Τουρκίας. Όπως προοιωνίζεται οι Κούρδοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κουρδικά τους ονόματα, ενώ οι πόλεις τους θα ξαναπάρουν τις παλιές κουρδικές ονομασίες τους.

Η κουρδική επίσης γλώσσα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη εκπαίδευση και στη διοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται η χρήση της στις φυλακές, ενώ αναμένεται και η άρση της απομόνωσης του Αμπτουλά Οτσαλάν, που κρατείται. Αβεβαιότητα ωστόσο υπάρχει στο θέμα απόδοσης γενικής αμνηστίας.

Read more...

H Toυρκία χαίρει εκτίμησης στον τομέα της ενέργειας


Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «H Toυρκία χαίρει εκτίμησης στον τομέα της ενέργειας», γράφει ότι Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε πως η Τουρκία εξασφάλισε την υλοποίηση των ιστορικού χαρακτήρα σχεδίων, όσον αφορά τη δημιουργία λογιστικής βάσης στην Ενέργεια. Επίσης, είπε πως η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή, όπου υπάρχουν τα 2/3 των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, με πρώτα αυτά της Μέσης Ανατολής και της περιοχής της Κασπίας. Ακόμα τόνισε πως οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Ρωσία, έχουν ιστορικό χαρακτήρα.

Ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, επεσήμανε ότι με τη Ρωσία υπεγράφησαν κάτω από 3 κεφάλαια, στον τομέα του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της πυρηνικής ενέργειας, πρωτόκολλα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων, και είπε: «Η Τουρκία είναι στη θέση κέντρου όσον αφορά τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια του κόσμου και ως χώρα που βρίσκεται στην πιο στρατηγική θέση, προσελκύει την προσοχή και χαίρει εκτίμησης».



Η ίδια εφημερίδα, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το Νότιο Ρεύμα θα σκοτώσει το Ναμπούκο», γράφει ότι ο Πρόεδρος του CHP Mπαϋκάλ, επέκρινε το Σχέδιο Νοτίου Ρεύματος, που υπογράφηκε με τη Ρωσία, μετά το σχέδιο Ναμπούκο και είπε: «Το Σχέδιο Νοτίου Ρεύματος θα καταστήσει άνευ νοήματος τον αγωγό Ναμπούκο και θα τον σκοτώσει».

Ο Μπαϋκάλ κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, αξιολογώντας τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, είπε πως οι αγωγοί Ναμπούκο και Νοτίου Ρεύματος, είναι αντίθετοι μεταξύ τους και πρόσθεσε: «Σε ένα χρονικό διάστημα 30 - 40 ετών, οι πηγές του Καυκάσου δεν θα είναι σε επίπεδο, που θα μπορούν να τροφοδοτήσουν και τον Ναμπούκο και τον Αγωγό Νοτίου Ρεύματος.

Ο Αγωγός Νοτίου Ρεύματος είναι ανταγωνιστικός στο Ναμπούκο. Θα καταστήσει αυτόν άνευ νοήματος και θα τον σκοτώσει. Δώσαμε άδεια για την εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα ενισχύσει την επικράτηση της Ρωσίας και θα αφήσει εκτός την Τουρκία. Δεν γνωρίζω τι πήραμε έναντι αυτού, αλλά ο όμιλος Τσαλίκ εξασφάλισε το πετρέλαιο που ήθελε για τα διυλιστήρια στο Τζεϋχάν».

Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑV ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ε/φ Vecer, η τουρκική εταιρεία TAV θα αναλάβει στις 30 Αυγούστου το μάνατζμεντ των δύο αεροδρομίων της πΓΔΜ, στα Σκόπια και την Αχρίδα, ενώ θα ξεκινήσει και τη διαδικασία κατασκευής του νέου αεροδρομίου μεταφοράς εμπορευμάτων στο Στιπ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ε/φ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της πΓΔΜ υπογράμμισαν ότι η TAV δεν ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την ανάληψη του μάνατζμεντ των αεροδρομίων.


Σημειώνεται ότι η τουρκική TAV θα έχει το μάνατζμεντ των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Αχρίδας για 20 χρόνια, ενώ τα πρώτα τρία χρόνια έχει αναλάβει την υποχρέωση να επενδύσει περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του αεροδρομίου μεταφοράς εμπορευμάτων στο Στιπ. Η ανακατασκευή του αεροδρομίου των Σκοπίων θα διαρκέσει 20 μήνες, του αεροδρομίου της Αχρίδας ένα χρόνο, ενώ η κατασκευή του αεροδρομίου του Στιπ θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια.

Read more...

Μαζικές παραβιάσεις σήμερα


Μαζικές παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο: Συνολικά 24 φορές τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.
Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας επεκτάθηκε και στο νότιο Αιγαίο. Κεντρικός και νότιος τομέας δέχθηκαν την μεγαλύτερη πίεση από 14 τουρκικά μαχητικά.
Είχαμε δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Οκτώ από τα τουρκικά ήταν οπλισμένα. Ο νότιος τομέας του Αιγαίου είχε μεγάλο χρονικό διάστημα να δεχθεί την τουρκική πίεση. Πάντως τα ελληνικά μαχητικά είχαν πολύ γρήγορες αντιδράσεις και ουδέποτε τα τουρκικά έμειναν χωρίς "παρέα"...
Από ελληνικής πλευράς εξακολουθεί ο προβληματισμός ως προς το αν πρέπει να υπάρξουν μόνιμες μετασταθμεύσεις μαχητικών σε προωθημένα αεροδρόμια, όπως της Σαντορίνης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με το εύρος των τουρκικών προκλήσεων θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Πάντως στο ΓΕΕΘΑ περιμένουν κλιμάκωση της έντασης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα...
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ –ΙΣΡΑΗΛ


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κοινή στρατιωτική άσκηση των Η.Π.Α. με την Τουρκία και το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση θα γίνει από τις 17 έως τις 21 Αυγούστου και θα πάρουν μέρος οκτώ πλοία, τέσσερα ελικόπτερα και τρία σκάφη έρευνας και διάσωσης. Η άσκηση ονομάζεται Reliant Mermaid X και θα φιλοξενηθεί από την Τουρκία. Είναι η 10η άσκηση τέτοιου είδους που γίνεται τα τελευταία χρόνια.


Read more...

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ


Kατηγορίες κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός του Ιράκ για θέματα νερού κ. Λατίφ Ρασίντ. Πιο συγκεκριμένα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν τηρεί την υπόσχεσή της να σταματήσει την παρακράτηση των νερών του Ευφράτη και να αυξήσει τη ροή του νερού προς το Ιράκ. Μάλιστα είπε ότι η ροή του νερού έχει πλέον μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να φτάνει ελάχιστο νερό στο Ιράκ, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την επιβίωση των Ιρακινών αγροτών, αλλά και γενικότερα των κατοίκων του Ιράκ, όπου η λειψυδρία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, σε επίσκεψή του στη Βαγδάτη πριν λίγες μέρες είχε υποσχεθεί ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη ροή του νερού του Ευφράτη προς το Ιράκ και πρότεινε μάλιστα και εκ νέου συζητήσεις με τη Συρία και το Ιράκ για τα νερά του Ευφράτη. Όμως αντί για αύξηση, το Ιράκ κάνει λόγω για επιπλέον μείωση.


Read more...

Η αλήθεια για το Καστελόριζο και την τουρκική επιθετικότητα


ΤΟ KΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα, διότι προδήλως αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της Tουρκίας στο Aιγαίο. Aυτό το ελληνικό νησί βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση που δεν δίνει το δικαίωμα στη Tουρκία να επεκτείνει την Aποκλειστική Oικονομική της Zώνη στη Mεσόγειο.
Δηλαδή, όλη η φασαρία τόσα χρόνια γίνεται στην ουσία για την Aποκλειστική Oικονομική Zώνη (AOZ), διότι η Tουρκία βλέπει ξεκάθαρα ότι αυτή η νέα έννοια του Δικαίου της Θάλασσας δεν την ευνοεί καθόλου.
H Eλλάδα, βέβαια, πάνω από δύο δεκαετίες τώρα αγνοεί εντελώς την AOZ και συνεχίζει να παπαγαλίζει το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας.

Mετά τις τελευταίες και συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Kαστελόριζου, η υπουργός Eξωτερικών, κυρία Nτόρα Mπακογιάννη, έκανε και πάλι λόγο για την υφαλοκρηπίδα, αγνοώντας (και πάλι) την AOZ, τη στιγμή που σαφώς γνωρίζει ότι η Tουρκία είναι ενοχλημένη με την AOZ της Kύπρου και επιπλέον φοβάται μήπως υπάρξει οριοθέτηση της AOZ μεταξύ Eλλάδας και Kύπρου και μεταξύ Eλλάδας και Aιγύπτου.
Σημειώνω ότι μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ήταν η δημιουργία κυπριακής AOZ στις θάλασσες που περικλείουν το νησί, σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με την έγκριση της Eυρωπαϊκής Eνωσης.
Aμέσως μετά ήρθε σε συμφωνία με την Aίγυπτο και το Λίβανο για την οριοθέτηση της AOZ με αυτά τα γειτονικά κράτη στη βάση της μέσης γραμμής που τόσο πολύ απεχθάνεται η Tουρκία. Tην ίδια περίοδο ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση Kαραμανλή να υπάρξει οριοθέτηση της AOZ των δύο κρατών, αλλά ο Kαραμανλής αρνήθηκε!
Aυτή η δειλία και αναποφασιστικότητα του Kαραμανλή υπήρξε θανάσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα στη Mεσόγειο. Σήμερα οι Tούρκοι έχουν αποθρασυνθεί, διότι διαισθάνονται αυτήν τη θέση του Kαραμανλή και συνεχίζουν να αγνοούν τα δικαιώματα του Kαστελόριζου στην περιοχή.
H Eλλάδα πρέπει να προβεί σε οριοθέτηση της δικής της AOZ με αυτήν της Kύπρου, πάντα βασισμένη στο Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογραφεί και επικυρωθεί όχι μόνο από όλα τα κράτη μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης αλλά και από την ίδια την EE.
Αρνείται να υπογράψει. Eίναι, βέβαια, γνωστό τοις πάσι ότι η Tουρκία δεν έχει υπογράψει τη νέα Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και συνεχίζει να αρνείται την επικύρωσή της, παρά το γεγονός ότι η EE έχει βάλει ως όρο της πλήρους ένταξης της Tουρκίας και την πλήρη συμμετοχή της στο νέο Δίκαιο της Θάλασσας.
Eνα άλλο τραγικό λάθος που έκανε η Eλλάδα ήταν η πρόσφατη απόφασή της να αρχίσει συνομιλίες με την Aίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο κρατών. Tο τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Eλλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Aίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Kαστελόριζο.
Tώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει, φαίνεται ότι οι Aιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Kαστελόριζο, γεγονός που δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη ελληνική πλευρά.
Tέλος, η Eλλάδα δέχθηκε άλλο ένα χαστούκι από τους Aιγυπτίους, όταν ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Tουρκία, τη στιγμή που η Aίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία.
H Aίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Tουρκία μόνο αν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Kαστελόριζου. H Aίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Kάιρο στις 20 Iουνίου και αμέσως μετά στις 22 Iουνίου με την τουρκική πλευρά!
H Eλλάδα, αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Iουνίου, γνωρίζοντας ότι δύο μέρες αργότερα Aιγύπτιοι και Tούρκοι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι για το ίδιο θέμα.
Πρέπει, επιτέλους, η Eλλάδα να καταλάβει ότι το Kαστελόριζο είναι όχι μόνο ελληνικό νησί αλλά και νησί της EE, και να ζητήσει από την EE να δηλώσει ότι το Kαστελόριζο διαθέτει AOZ όπως όλα τα νησιά της EE. O χάρτης δείχνει ξεκάθαρα ότι το Kαστελόριζο διαθέτει δική του AOZ και έτσι η Aίγυπτος δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Tουρκία.
* O Θεόδωρος K. Kαρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Oικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Mέριλαντ (University College), όπου έχει λάβει τρία βραβεία εξέχουσας διδασκαλίας. Eχει επίσης διδάξει στα Πανεπιστήμια George Mason και George Washington. Aυτή την περίοδο είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Towson της Bαλτιμόρης.
Διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία της Oυάσιγκτον στην πρώτη κυβέρνηση του ΠAΣOK (1981-1985) και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας

Read more...

Τουρκική παρενόχληση κοντά στο Καστελόριζο σε ελληνικό σκάφος με τουρίστες


Χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια η Άγκυρα εφευρίσκει καθημερινά νέους τρόπους παρενόχλησης και προκλήσεων της χώρας μας, προκειμένου να διατηρήσει υψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Αθήνα.
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι. Ελληνικό επιβατηγό-τουριστικό πλοίο με 18 τουρίστες παρενόχλησε χθες στις 10.15 το πρωί, μέσα στα χωρικά μας ύδατα και σε απόσταση μόλις μισού μιλίου από το Καστελόριζο, μία τούρκικη ακταιωρός, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν ο κυβερνήτης και οι επιβαίνοντες στο επιβατηγό.
Οπως ανέφερε ο κυβερνήτης του μικρού επιβατηγού-τουριστικού πλοίου «Βαρβάρα», που κάνει περιηγητικούς πλόες και φτάνει και μέχρι τη Ρω, στις 10.15 χθες το πρωί και ενώ έπλεε με 18 τουρίστες, Έλληνες και ξένους, βορειοδυτικά και σε απόσταση μόλις μισού μιλίου από την ακτή Ζαφείριον του Καστελόριζου, μία τούρκικη ακταιωρός, που προφανώς είχε μπει στα χωρικά μας ύδατα, έκανε δύο φορές επικίνδυνους ελιγμούς.

Δηλαδή, η τούρκικη ακταιωρός πέρασε από την πλώρη του επιβατηγού σε πολύ μικρή απόσταση, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και απειλώντας με εμβολισμό το ελληνικό επιβατηγό-τουριστικό πλοίο.
Ο κυβερνήτης ειδοποίησε το Λιμενικό, αλλά όταν κατέπλευσε στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού Σώματος η τουρκική ακταιωρός είχε εξαφανιστεί, δείχνοντας τη «ανδρεία» των Τούρκων που αρκούνται να προκαλούν συχνότατα σκάφη τα οποία εμπεριέχουν μηδενικούς κινδύνους, αποσκοπώντας φυσικά στη συνέχιση του πολέμου νεύρων που ασκούν στην Ελλάδα.
Αυτό που σίγουρα προβληματίζει, δεν είναι πλέον η συχνότητα, αλλά η ποιότητα των προκλήσεων, που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με την απόσταση του "επεισοδίου" από το Καστελόριζο, ενδεικτικό δείγμα πως η Άγκυρα έχει πάρει απόφαση να επεκτείνει τις προκλήσεις της πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο σε ελληνικό έδαφος, ενώ έχει καταστεί συνήθεια η παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από τις τουρκικές ακταιωρούς.

Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ 165 F-16


Στον εκσυγχρονισμό των 165 υπαρχόντων αεροσκαφών F-16 ώστε να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα νέα, υπό παραλαβή, 30 σύγχρονα F-16 Βlock 50 Ρlus προχωρά η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κ. Γκιονούλ κατά την υπογραφή των σχετικών προγραμμάτων συναρμολόγησης και εξασφάλισης προσομοιωτών των F-16. Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία ΤUSΑS με τη χρησιμοποίηση και του 1ου Κέντρου Συντήρησης και Αεροπορικού Ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι με τα 165 F-16, που θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα 30 νέα F-16 Βlock 50 Ρlus όπως και τα αεροσκάφη JSF (F-35) που θα συμπεριληφθούν στα υπάρχοντα τα προσεχή 10 χρόνια, θα ολοκληρωθεί η δημιουργία της πολεμικής δομής της Αεροπορίας για το μέλλον.


Η Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία- που έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα βελτιωμένα F-16 Βlock 52 Ρlus- έχει στον σχεδιασμό της πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό μέρους των F-16 που έχει ήδη στο οπλοστάσιό της. Εξάλλου η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει αποκτήσει σημαντικές δυνατότητες ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού και δομικής ενίσχυσης παλαιότερων F-16, καθώς υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που αφορά 96 F-16 των δυνάμεών της στην Ευρώπη.

Read more...

Επικίνδυνα παιχνίδια


Με τη δημιουργία συνθηκών αμφισβητήσεως των εθνικών ορίων ελέγχου στο Αιγαίο (που επιτυγχάνεται με τον καθημερινό διεμβολισμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες ζώνες) η Αγκυρα προάγει εκείνο που θεωρεί ότι της έχει αναγνωρισθεί με τη γνωστή Συμφωνία της Μαδρίτης. Νόμιμα δηλαδή δικαιώματα στο Αιγαίο!
Επικίνδυνα παιχνίδια

Από τον Α. Λυκαύγη ΕΘΝΟΣ

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο που την ώρα που το Κυπριακό μπαίνει σε κυριολεκτικώς καταληκτική φάση (τελικής λύσεως ή οριστικού αδιεξόδου) η Αγκυρα κλιμακώνει στρατηγικές ανατασσομένων εντάσεων στον αιγαιωτικό χώρο. Στρατηγικές διαχρονικά δοκιμασμένες. Οπου επιχειρείται ολομέτωπος εκβιασμός του Ελληνισμού. Με απειλές ακόμη και θερμών κρίσεων στο ελληνικό αρχιπέλαγος, την ίδια ώρα που προάγει σχεδιασμούς τετελεσμένων όσον αφορά τις ζώνες οικονομικής εκμεταλλεύσεως, σε ολόκληρο το γεωπολιτικό φάσμα μεταξύ Κύπρου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Αυτά τα επικίνδυνα παίγνια, συνιστούν μέρος των στρατηγικών θεωριών Νταβούτογλου, που ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εφαρμόζει στην πράξη τις νεο-οθωμανικές προσεγγίσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

Η Αγκυρα πρέπει να διασφαλίσει (και να παγιώσει) το γεωστρατηγικό της προγεφύρωμα στην Κύπρο, που αποτελεί αναντικατάστατη αιχμή του επεκτατικού δόρατος. Που μεταφράζεται σ' ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολιτικό έλεγχο αυτής της κρίσιμης γεωγραφίας.
Με τη δημιουργία συνθηκών αμφισβητήσεως των εθνικών ορίων ελέγχου στο Αιγαίο (που επιτυγχάνεται με τον καθημερινό διεμβολισμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες ζώνες) η Αγκυρα προάγει εκείνο που θεωρεί ότι της έχει αναγνωρισθεί με τη γνωστή Συμφωνία της Μαδρίτης. Νόμιμα δηλαδή δικαιώματα στο Αιγαίο!
Παίζει έτσι και στα δυο ταμπλό. Κυπριακό κι Αιγαιωτικό, εκ παραλλήλου βεβαίως, με τη δημιουργία ζητημάτων ως προς τη μουσουλμανική μειονότητα. Για την οποία και διεκδικεί δικαιώματα συλλογικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Κάτι που όταν το επιτύχει, θα διευκολύνει θρασύτερες παρεμβάσεις, στα πλαίσια σχεδιασμών της, όχι μόνο στη Θράκη αλλά και σε Ρόδο - Κω. Γιατί ακριβώς η περιοχή της Δωδεκανήσου, θα επαναποβεί στόχος όσων σήμερα προάγονται.

Αυτό πρέπει να συναρτηθεί και προς το γεγονός ότι στις παρεμβάσεις που επιχειρεί σήμερα, με την αδειοδότηση για έρευνες επισημάνσεως πετρελαϊκών κοιτασμάτων, διαλαμβάνει τη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Πάφου (στις δυτικές ακτές της Κύπρου) και Καστελόριζου-Ρόδου. Οπου ήδη εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων, αυξάνοντας τις περιπολίες σκαφών της στην περιοχή. Ενώ απειλεί απροκαλύπτως ακόμη και άμεση χρήση βίας, σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε πραγματοποίηση έστω και δοκιμαστικών υποθαλάσσιων γεωτρήσεων.

Αυτά βεβαίως δεν αποτελούν παρά δείκτες συγκεκριμένης πολιτικής, η οποία και προάγεται με πρόθεση να δημιουργηθούν γεωστρατηγικά τετελεσμένα. Και η πολιτική αυτή εκδηλώνεται ασφαλώς, εάν όχι με την απευθείας ενθάρρυνση, τουλάχιστον με την ενθαρρυντική ανοχή κάποιων κέντρων ισχύος. Και πρωταρχικά της Ουάσιγκτον. Η οποία και προσδιορίζει πάλι την Τουρκία, ως εν δυνάμει στρατηγικό τοποτηρητή των επιδιώξεων του ατλαντισμού σ' αυτή τη γεωγραφία. Με την οποία ελέγχονται ουσιαστικά τόσο η Μέση όσο και η Εγγύς Ανατολή. Και βεβαίως οι βασικοί ενεργειακοί δίαυλοι. Αρκεί να λεχθεί ότι ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν καταλήγει σε τερματικό σταθμό, σαράντα μίλια έναντι των βόρειων ακτών της κυπριακής Καρπασίας. Θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται πλήρως από τον τουρκικό στόλο. Αυτά πρέπει ν αξιολογήσουν Αθήνα και Λευκωσία. Γιατί αυτά θ αποβούν οι κρίσιμοι δείκτες της τουρκικής επιθετικής πολιτικής, το επόμενο διάστημα.

Read more...

Σκηνοθετούν επεισόδια τώρα στη γραμμή Αττίλα


Η «σκηνοθεσία» επεισοδίων στην γραμμή Αττίλα ακολούθησε τη σκηνοθετημένη δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο με πρωταγωνιστές Τούρκους δημοσιογράφους που εργοδοτούνται σε φιλοκυβερνητικό συγκρότημα Τύπου.

Σκηνοθετούν επεισόδια τώρα στη γραμμή Αττίλα

Οι Τούρκοι μιλούν για παρέμβαση Ταλάτ την υστάτη
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ οπτασιάστηκαν οι Τούρκοι με αφορμή την πορεία των Ελληνοκυπρίων μοτοσυκλετιστών κατά την επέτειο του θανάτου του Σολωμού Σολωμού, που είχε σκοτωθεί το 1996 με σφαίρα που είχε δεχτεί στην προσπάθειά του να κατεβάσει από τον ιστό την τουρκική σημαία. Οπως υποστηρίζει τουρκική εφημερίδα, παρεμποδίστηκε την τελευταία στιγμή είσοδος των μοτοσυκλετιστών στις κατεχόμενες περιοχές, μετά την προειδοποίηση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι δραστηριότητες των Ε/κ «φανατικών» στα «σύνορα» παρουσίασαν, όπως γράφει, μεγάλη αύξηση την τελευταία εβδομάδα.

Οι Τούρκοι προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι την περασμένη εβδομάδα Ε/κ είχε προβεί σε απόπειρα «παραβίασης» των «συνόρων» στο σημείο όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι εκδηλώσεις Ε/κ μοτοσικλετιστών το 1996, κατά τις οποίες είχαν σκοτωθεί ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό που δημοσιεύει η Χουριέτ, Ε/κ μοτοσικλετιστής, περνώντας τον έλεγχο των ΗΕ, προχώρησε προς τα κατεχόμενα και έριξε μολότοφ. Προσθέτει ότι «στην περιοχή ξέσπασε φωτιά, η οποία κράτησε για λίγο. Ο Ε/κ νεαρός γλύτωσε από το να δεχτεί πυρά εξαιτίας της ψύχραιμης στάσης που τήρησαν οι Τούρκοι αξιωματικοί». Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με φωτογραφία από το επεισόδιο του 1996, στην οποία διακρίνεται ο Σολωμός Σολωμού στον ιστό, στην προσπάθειά του να κατεβάσει τη σημαία.
Η «σκηνοθεσία» επεισοδίων στην γραμμή Αττίλα ακολούθησε τη σκηνοθετημένη δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο με πρωταγωνιστές Τούρκους δημοσιογράφους που εργοδοτούνται σε φιλοκυβερνητικό συγκρότημα Τύπου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Διπλό παιγνίδι της Τουρκίας στον «ενεργειακό πόλεμο»


Η υπογραφή της συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και πώς αυτή εξυπηρετεί τις στρατηγικές φιλοδοξίες Άγκυρας και Μόσχας

Διπλό παιγνίδι της Τουρκίας στην «ενεργειακή» της προσέγγιση με τη Ρωσία και την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», μεταξύ των πρωθυπουργών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, βλέπουν οι πολιτικοί επιστήμονες Άριστος Αριστοτέλους, Πρόδρομος Προδρόμου και Ανδρέας Θεοφάνους. Κρίνουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας, στην οποία παρέστη συμβολικά και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «εκπροσωπώντας» τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni, που είναι ο κύριος εταίρος της ρωσικής Gazprom στην κατασκευή του αγωγού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά εντάσσεται στις πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των δύο χωρών, για πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και τον κόσμο, που ενώ εκθέτουν την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους, ταυτόχρονα τις φέρνει κοντά τη μια στην άλλη.
Οι κ. Θεοφάνους, Προδρόμου και Αριστοτέλους κλήθηκαν από τη «Σ» να τοποθετηθούν στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν εντυπωσιακά.


Όχι απαραίτητα, στρατηγικοί εταίροι

Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Υπάρχει σαφής αναβάθμιση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά δεν εξέλιπαν οι λόγοι του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ τους. Ανέκαθεν οι σχέσεις τους περνούσαν από διάφορες φάσεις. Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" δεν είναι κάτι νέο και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Επεκτείνει σε ένα βαθμό μια ήδη υφιστάμενη ισχυρή οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ένα σημείο που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι ότι οι υπογραφές διάφορων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι Τουρκία και Ρωσία γίνονται στρατηγικοί εταίροι. Να μην ξεχνούμε ότι επιζητούν και οι δύο πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, με την Τουρκία να καταβάλλει το τελευταίο διάστημα σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης του περιφερειακού και διεθνούς της ρόλου. Δεν είναι άσχετη με αυτό η εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ τον ηγεμονικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή τον στηρίζει και η ανάπτυξη της οικονομίας της, που περιλαμβάνεται στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Τώρα η Τουρκία θέλει να περάσει το μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τις ΗΠΑ ότι έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η Ρωσία επιδιώκει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, παρά τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει η Κύπρος να κατανοήσει τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα του περιφερειακού και του διεθνούς περιβάλλοντος, στα πλαίσια του μεγέθους και των δυνατοτήτων της. Πρέπει να έχει συμμαχίες που να τη στηρίζουν με βάση τα συμφέροντα αλλά και τις αρχές της, συμμαχίες τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με άλλα κράτη. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικράτησε ως επί το πλείστον η ιδέα ότι η Κύπρος είναι μονοθεματική χώρα, ότι ασχολείται μόνο με το Κυπριακό και όχι με άλλα προβλήματα κι αυτό πρέπει ν' αλλάξει».

Και πάλι σε δύο ταμπλό!

Πρόδρομος Προδρόμου, κοινωνιολόγος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΣΥ: «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Πούτιν στην Τουρκία και η υπογραφή της συμφωνίας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για την κατασκευή του "South Stream" εγγράφεται στον "ενεργειακό πόλεμο" που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια τη διεθνή πολιτική. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο αγωγός θα περάσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα -ενώ στο μεταξύ η Ρωσία έχει δελεάσει την Άγκυρα, προσφέροντάς της από τον περασμένο μήνα την παροχή αζερινού αερίου μέσω αυτού του αγωγού, αλλά και τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή του.
Η Άγκυρα, όμως, μόλις τον προηγούμενο μήνα έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Ε.Ε. και τα άλλα 11 ενδιαφερόμενα κράτη για τον αγωγό "Nabucco", ο οποίος είναι το ανταγωνιστικό σχέδιο της Ε.Ε., που υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, προκειμένου να ξεφύγει η ευρωπαϊκή αγορά από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Έτσι φαίνεται να έπαιξε (και πάλι) παιχνίδι σε δυο ταμπλό!
Παρά το γεγονός ότι η επίσημη τουρκική άποψη είναι ότι τα δυο σχέδια δεν είναι ανταγωνιστικά, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα βιώσιμα. Με την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει να μπαίνει ταφόπλακα στον "Nabucco". Το κολοσσιαίου κόστους (8 δις ευρώ) και αμφίβολης πρακτικής εφαρμογής σχέδιο της Ε.Ε. φαίνεται τελικά να χάνει το παιχνίδι και να αποδεικνύεται, όπως πάντα ισχυρίζονταν οι Ρώσοι, μάλλον "πολιτικό σχέδιο" παρά αξιόμαχη πρόταση ενεργειακής πολιτικής. Έστω κι αν το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη δεν φαίνονταν να είχαν πεισθεί εντελώς για τη βιωσιμότητα του "Nabucco", τον οποίο ανέλαβε να προωθήσει το περασμένο εξάμηνο η τσεχική προεδρία της Ε.Ε., μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν στο διπλό παιχνίδι της Άγκυρας.
Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν φάνηκε να κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά, όταν από τον περασμένο Μάιο κατάφερε να φέρει τον Μπερλουσκόνι στην πανηγυρική τελετή υπογραφών στο Σότσι. Σε εκείνη τη συνάντηση, που θεωρήθηκε από τους Ρώσους ως γέννηση του "South Stream", εκτός των Βουλγάρων και των Σέρβων, συμμετείχε και η Ελλάδα με την υπογραφή της Δημ. Εταιρείας Φυσικού Αερίου.
Ο Πρωθυπουργός Καραμανλής σχετικά νωρίς είχε κλίνει προς τη ρωσική επιλογή και η Ελλάδα δέχτηκε μάλιστα πιέσεις γι' αυτόν το λόγο από τις ΗΠΑ και προς στιγμήν είχε "παγώσει" κάπως τις ελληνο-ρωσικές συνεννοήσεις.
Τελικά πάντως η Ελλάδα βρέθηκε στην "ίδια μεριά" με την Τουρκία. Ενώ από ρωσικής πλευράς καταγράφεται μια επιτυχία σε εκείνο που, από τον περασμένο Μάιο στο Σχέδιο Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας μέχρι το 2020, καταγράφεται ως "ενεργειακός πόλεμος"».

Γεωπολιτική αίσθηση στην Ευρώπη

Δρ Άριστος Αριστοτέλους, ειδικός σε θέματα Άμυνας και Στρατηγικής, βουλευτής ΑΚΕΛ: «Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας είναι πολύ παλαιές, περίπλοκες και κατά καιρούς έντονα ανταγωνιστικές, αν και στη μεταψυχροπολεμική εποχή είναι και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι. Η συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας, το φιλόδοξο ρωσικό έργο ''South Stream'' -όπως και οι άλλες συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο χώρες- μπορεί να είναι αμφισβητήσιμο αν θα υλοποιηθεί, αλλά γεωπολιτικά θα προκαλέσει αίσθηση στην Ευρώπη. Η συμφωνία συνομολογείται σε μια περίοδο που η Ευρώπη επιχειρεί την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Μόσχα, με την προώθηση σχεδίων δημιουργίας αγωγών έλευσης φυσικού αερίου από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, οπότε και ενδεχόμενα να αντιστρατεύεται τα σχέδια των Ευρωπαίων, παρά τις προς το αντίθετο τουρκικές δηλώσεις. Το έργο που ευνοούν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι γνωστό ως ''Nabucco'' και οι αγωγοί του θα διέρχονται επίσης από την Τουρκία.
Η ρωσοτουρκική συμφωνία για το ''South Stream'' ίσως να είναι απίθανο να υλοποιηθεί, τουλάχιστο μεσοπρόθεσμα -κυρίως ένεκα λογισμικών και οικονομικών πραγματικοτήτων- όπως και η ''Nabucco''. Όμως στον κόσμο της γεωπολιτικής, συμφωνίες σαν αυτές, που αφορούν το ζωτικό θέμα της ενέργειας και τους παίκτες που εμπλέκονται σ' αυτές, μπορεί και από μόνες τους να έχουν σημασία. Η συμφωνία για το ''South Stream'' στέλλει, από τη μια, μηνύματα για την ευκολία με την οποία η Ρωσία μπορεί να επιστρατευθεί στρατηγικούς συνεταίρους στην Ευρώπη, όπως η Τουρκία ή και η Ιταλία, για να αναχαιτίσει τις εναλλακτικές ενεργειακές και ανταγωνιστικές λύσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Από την άλλη είναι αποκαλυπτικές όχι μόνο του διπλού παιχνιδιού το οποίο η Άγκυρα παίζει εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική της θέση, αλλά και των ευρύτερων περιφερειακών πολιτικών φιλοδοξιών της, που επεκτείνονται πέραν των παραδοσιακών σχέσεων με τους δυτικούς συμμάχους της. Επίσης, καθορίζει εν μέρει και το στίγμα των μελλοντικών ζυμώσεων, και τουρκικών πιέσεων σε προσεχείς συζητήσεις για το θέμα του κεφαλαίου της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το πυρηνικό πρόγραμμα στη Μερσίνα

Πρόδρομος Προδρόμου: «Πέραν της συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού ''SouthStream'', η Ρωσία υπέγραψε με την Τουρκία και μια σειρά από άλλες συμφωνίες ενεργειακής πολιτικής. Περισσότερο ανησυχητική μπορεί να θεωρηθεί η συμφωνία πυρηνικού προγράμματος που προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Μερσίνα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα κυπριακά παράλια».

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Προβληματισμός για αναφορά του Πούτιν για την Κύπρο

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Κύπρο οι προχθεσινές δηλώσεις του Βλαδιμίρ Πούτιν, στην Άγκυρα. Αναφορά του Ρώσου πρωθυπουργού σε ελληνικό και τουρκικό τμήμα στην Κύπρο, όπως ήταν φυσικό, έδωσε τροφή για σκέψεις περί ενδεχόμενης αλλαγής της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με τη διευθέτηση περιφερειακών προβλημάτων όπως το Κυπριακό και το Καραμπάχ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επί λέξει, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης (www.government.ru ): «Γνωρίζετε βέβαια τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το κυπριακό πρόβλημα, το πρόβλημα της κυπριακής διευθέτησης. Τασσόμαστε υπέρ της δίκαιης επίλυσης του ζητήματος, τόσο του τουρκικού, όσο και του ελληνικού τμήματος του νησιού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τα σχέδια του ΟΗΕ, υποστηρίζουμε επίσης και το σχέδιο Ανάν».
Και ο Ρώσος πρωθυπουργός συνέχισε: «Θα επιδιώξουμε και στο μέλλον την οικοδόμηση των σχέσεων και με τις δύο πλευρές, τα δύο τμήματα της Κύπρου. Θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το τουρκικό τμήμα. Το έχουμε πει επανειλημμένα και το θεωρούμε σωστό βήμα, που λειτουργεί προς όφελος της διευθέτησης».
Όπως είναι προφανές από την πλήρη βιντεοσκόπηση της συνέντευξης, η οποία παρατίθεται στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, ο κ. Πούτιν ανέφερε εκ παραδρομής ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με «τις δύο χώρες», σπεύδοντας να διορθώσει σε «δύο τμήματα», αν και η σχετική αναφορά «δύο χώρες» παραμένει στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κύπρο και όταν ρωτήθηκε για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», διευκρινίζοντας ότι μέσω του τουρκικού εδάφους θα γίνεται τροφοδοσία με αέριο τρίτων χωρών: «Ήδη έχουν ονομαστεί οι χώρες αυτές. Είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία. Κατά τον τρόπο αυτό η Τουρκία καθίσταται πολύ μεγάλο διαμετακομιστικό κράτος για την περιοχή αυτή του κόσμου».
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πετρελαίου, έτσι ώστε να τροφοδοτηθούν και οι δύο πετρελαιαγωγοί Σαμψούντα - Τσεϊχάν στην Τουρκία και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη σε Βουλγαρία-Ελλάδα, ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι «ο ανταγωνισμός μεταξύ του ''Ναμπούκο'' και του ''South Stream'' είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι οι αγωγοί Σαμψούντα - Τσεϊχάν και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και συνέχισε, «εάν δείτε τους όγκους της αυξανόμενης εξόρυξης πετρελαίου στην Κασπία και μιλήσετε με τους επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιρειών μας, τότε θα καταστεί προφανές ότι ο όγκος που εξορύσσεται συνολικά μπορεί να μοιραστεί μεταξύ των δύο αυτών σχεδίων, καθώς όσο περισσότερα έργα υποδομών υπάρχουν, τόσο καλύτερα, γιατί δημιουργεί αξιοπιστία και σταθερότητα στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης».


H ρωσική πρεσβεία αναμένει ενημέρωση

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Πούτιν τέθηκαν υπόψη του πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία κ. Βιάτσεσλαβ Σούμσκι, ο οποίος κλήθηκε ν' απαντήσει κατά πόσον αυτές σημαίνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη ρωσική πολιτική στο Κυπριακό. Ο κ. Σούμσκι δήλωσε ότι η πρεσβεία αναμένει ενημέρωση από τη Μόσχα, σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της δήλωσης Πούτιν.
Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στην πολιτική διακήρυξη μεταξύ των Προέδρων της Κύπρου και της Ρωσίας, το Νοέμβριο του 2008, δεν έχει αλλάξει.
Στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι Ρωσία και Κύπρος επαναβεβαιώνουν την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη «μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς σχετικά ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, τόνισε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τις εγκάρδιες και στενές, όπως χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.
Χαρακτηρίζοντας ως φυσιολογική την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, τους οποίους χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία», ο κ. Σούμσκι είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σχέσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας, και τις πολύ εγκάρδιες και στενές σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, και την προσέγγισή μας σε ένα διεθνές ζήτημα που είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος».
Πρόσθεσε ότι θέματα οικονομίας και ενέργειας και το Κυπριακό είναι «πολύ απόμακρα ζητήματα».

Ερωτηθείς για την αναφορά του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, ότι στις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες στην Άγκυρα περιλαμβάνεται συμφωνία για επέκταση του συμβολαίου για πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, κάτω από συγκεκριμένους όρους και για επέκταση του αγωγού «Blue Stream» για μεταφορά αερίου «σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας», ο κ. Σούμσκι διαβεβαίωσε πως όταν ολοκληρωθούν οι οικονομικές και τεχνικές πτυχές του όλου προγράμματος για την κατασκευή του «Blue Stream 2», που θα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή, «η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι εκεί». «Δεν μιλάμε για ένα ή δύο χρόνια, είναι μια προοπτική τριών μέχρι πέντε χρόνων», είπε και υπέδειξε ότι ο πρωτόκολλο που υπεγράφη αφορά τη διακήρυξη προθέσεων.
Επεσήμανε, εξάλλου, ότι όπως ο ίδιος γνωρίζει, δεν έγιναν διαπραγματεύσεις για μεταφορά αερίου με τη Συρία, το Ισραήλ, το Λίβανο και την κυπριακή κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι έγιναν συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για παροχή υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, υπό το φως των περιορισμών και προστίμων που επιβάλλει η ΕΕ στις εκπομπές ρύπων από τη χρήση πετρελαίων για παραγωγή ενέργειας. «Η αρχική μου αντίδραση θα ήταν πολύ θετική αν ξεκινούσαμε διαπραγματεύσεις και έλθουμε στο συμπέρασμα ότι ένας αγωγός στην Κύπρο θα βοηθούσε και θα ήταν οικονομικά βιώσιμος, παρόλο που θα περνούσε από τουρκικό έδαφος», κατέληξε.

Read more...

Η επίσκεψη του Πούτιν στην Άγκυρα και οι στρατηγικές συμφωνίες ενέργειας


Η πρόσφατη επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία είχε ως κύριο αντικείμενο την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας. Οι πολυάριθμες συμφωνίες, που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική θέση της Τουρκίας ως διαμετακομιστικής χώρας υδρογονανθράκων στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα. Η σύντομη επίσκεψη εργασίας, που πραγματοποίησε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Πέμπτη (6/8) στην Άγκυρα, κατέληξε στην υπογραφή πολυσήμαντων συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Στην τελετή υπογραφής των πρωτοκόλλων για τους αγωγούς και την πυρηνική ενέργεια, καθώς και στη συνάντηση κορυφής, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, παρευρέθηκε και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκπροσωπώντας τα ιταλικά συμφέροντα. Στη συνάντηση που είχε ο ρώσος ηγέτης με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που άπτονται των υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων αγωγών αερίου και πετρελαίου, της πυρηνικής ενέργειας, του διμερούς εμπορίου, των πολιτισμικών σχέσεων και, τέλος, των περιφερειακών ζητημάτων. Τα δύο μέρη υπέγραψαν 12 διακρατικές συμφωνίες, ωστόσο πρέπει κανείς να υπολογίσει ακόμη και τις συμφωνίες που υπέγραψαν κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες με αντίστοιχες της Ρωσίας, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών σε 20.

Στο θέμα των αγωγών, η πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας ήταν να εξασφαλίσει την ανανέωση της υφιστάμενης συμφωνίας αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που λήγει το 2011, στόχος που πραγματοποιήθηκε χωρίς προσκόμματα. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με την περίπτωση του «Νότιου Ρεύματος» (South Stream), που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Μόσχα ζήτησε ο αγωγός, που θα ξεκινάει από το Νοβοροσίσκ και θα καταλήγει υπογείως του Ευξείνου Πόντου στη Βάρνα για να επεκταθεί από εκεί προς τη Δύση, να διασχίσει μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, προφανώς για να παρακάμψει την αντίστοιχη ουκρανική, αλλά κυρίως για να στείλει το απαραίτητο μήνυμα στη Βουλγαρία, η νέα κυβέρνηση της οποίας φαίνεται διστακτική στην υλοποίηση του σχεδίου. Αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το διπλωματικό τους δαιμόνιο, οι Τούρκοι ζήτησαν και πέτυχαν ως αντάλλαγμα την παροχή εκ μέρους της Ρωσίας πετρελαίου ούτως ώστε να λειτουργήσει ο αγωγός Σαμψούντας-Τζεϊχάν που διασχίζει κάθετα την κεντρική Μικρά Ασία. Ο αγωγός αυτός, που προτάθηκε από τους Τούρκους ως εναλλακτική πορεία για τα ρωσικά δεξαμενόπλοια που διαπλέουν τα Στενά, τελεί υπό κατασκευή από το 2006 εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης και συμβολαίων παροχής πετρελαίου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι στον συνεταιρισμό που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού συμμετέχει, αφενός, η ιταλική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ, τα συμφέροντα της οποίας υπερασπίστηκε αυτοπροσώπως ο Μπερλουσκόνι, και αφετέρου ο τουρκικός όμιλος Τσαλίκ, με τον οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός συνδέεται οικογενειακώς. Για την ειδική σχέση του αυτή, ο Ερντογάν δέχθηκε ήδη τις επικρίσεις μερίδας της τουρκικής κοινής γνώμης. Συζητήθηκε ακόμη η περίπτωση της επέκτασης του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου «Μπλε Ρεύμα» (Blue Stream) προς τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ και τα κατεχόμενα! Ως αποτέλεσμα της αίσιας έκβασης των συνομιλιών, τα δύο μέρη υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας στον τομέα «του φυσικού αερίου» και «του πετρελαίου».

Στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες μεταξύ του τουρκικού ιδρύματος ατομικής ενέργειας και του αντίστοιχου ρωσικού (Ρουσατόμ): Η «συμφωνία συνεργασίας για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς» και η «συμφωνία για την έγκυρη δήλωση των πυρηνικών ατυχημάτων και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις». Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμφωνήθηκε ότι η Μόσχα θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η ρωσοτουρκική κοινοπραξία, που κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της Μερσίνας, να επανεξετάσει την προτεινόμενη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, που άγγιζε τα 21 λεπτά, ώστε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο να ανάψει το πράσινο φως για τις εργασίες κατασκευής του. Η καταρχήν δέσμευση της Μόσχας, τελικά, συνέβαλε στην υπογραφή των συμφωνιών, επιτρέποντας στην Άγκυρα να ευελπιστεί ότι θα κάνει ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση των σχεδίων της για την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας.

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση των εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός που αντανακλάται και στις υπόλοιπες συμφωνίες που υπέγραψαν μέλη των δύο κυβερνήσεων. Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, η Άγκυρα φαινόταν διατεθειμένη να επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Μόσχας στο σχέδιο της «Πλατφόρμας Συνεργασίας και Σταθερότητας για τον Καύκασο», που είχε προτείνει ο ισλαμιστής τούρκος πρωθυπουργός κατά την κρίση της Νότιας Οσετίας, χωρίς όμως να προκύψει κάτι χειροπιαστό. Στη συνέντευξη Τύπου πάντως ο ρώσος πρωθυπουργός όχι μόνο τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στην αζεροαρμενική διένεξη στο Καραμπάχ, αλλά εξέφρασε και την -ανησυχητική για μας- άποψη ότι πρέπει να υπάρξει άμεση λύση στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης του ληστρικού Σχεδίου Ανάν, που να ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο κοινότητες!

Λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή του αγωγού Ναμπούκο, ο οποίος υποστηρίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Τουρκία πέτυχε ακόμη μία παρόμοια συμφωνία, διακρατική αυτήν τη φορά, με τη Ρωσία. Ο ισχυρισμός του Ερντογάν ότι οι δύο αγωγοί, Ναμπούκο και Νότιο Ρεύμα, δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ανταγωνιστικοί, αλλά ως ένδειξη «ποικιλίας», έχει κάποια βάση εάν προσεγγισθεί από τη σκοπιά της προώθησης των τουρκικών στρατηγικών συμφερόντων. Είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στις διεθνείς σχέσεις μια χώρα μεσαίας εμβέλειας να εκμεταλλεύεται με τέτοια δεξιοτεχνία τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο υπερδυνάμεων, όπως στον ευαίσθητο αυτόν τομέα των αγωγών υδρογονανθράκων, και παρ' όλες τις ιδεολογικές διαφορές με τα καθεστώτα αυτά, να μετατρέπει τα μειονεκτήματά της σε στρατηγικό πλεονέκτημα και, τελικά, να εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον της.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις, τόσο στο Κυπριακό όσο και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και ενοχλήσεις στο Αιγαίο και τη Θράκη, όλα δείχνουν πως σύντομα, προτού γείρει η πλάστιγγα τελείως προς την άλλη μεριά, θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε άμεσα την πολιτική μας έναντι της Άγκυρας και να μελετήσουμε σοβαρότερα τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης της προκλητικότητάς της.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP