Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ/ΕΕ/ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


Η εφημερίδα Politiken δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου της τούρκικης εφημερίδας Zaman, Sahin Alpay με τίτλο «Η Τουρκία ως διαμεσολαβητής», το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το τουρκικό παράρτημα του Open Society Foundation, σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο και τον τρόπο, που αυτές επηρεάζονται λόγω των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Κατά τη δεκαετία του ’80, ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος και ιδιαίτερα οι άραβες θεωρούσαν ότι η τουρκική κοινωνία είχε γυρίσει την πλάτη της στο ισλάμ, επιθυμούσε τη συνεργασία με τη Δύση και τη συμμαχία με το Ισραήλ. Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας συγκέντρωναν την αρνητική κριτική του αραβικού τύπου, καθώς θεωρούνταν μία προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί σε μια ομάδα χριστιανικών κρατών.

Η άποψη αυτή έχει, όμως, αλλάξει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά από τη Συνάντηση Κορυφής στο Ελσίνκι, το 1999 και τη Συνάντηση στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία υλοποίησε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ, αποτελεί σύμβολο της αρμονικής συνύπαρξης του ισλάμ με τη δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό, καθώς συγκρίνεται, πλέον, με τα χριστιανοδημοκρατικά κράτη της Δύσης. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε στα αμερικανικά στρατεύματα να διέλθουν από το έδαφός της, κατά την εισβολή στο Ιράκ αποτέλεσε απόδειξη ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνονται με όλες τις επιταγές της Δύσης. Ο αραβικός κόσμος έχει αλλάξει, σημαντικά, την άποψή του για την Τουρκία, και δείχνει, πλέον, μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σεβασμό. Ο αριθμός των Αράβων, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα έχει αυξηθεί. Ακόμη και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, καθώς η ΕΕ δεν θεωρείται μία ομάδα χριστιανικών κρατών αλλά μία ένωση δημοκρατικών χωρών, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό και την θρησκεία τους. Εάν η ΕΕ έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της Τουρκίας, τότε θα προωθούνταν ο πλουραλισμός, ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και του μουσουλμανικού κόσμου θα βελτιώνονταν, μετά από τις εντάσεις, που έχουν διαπιστωθεί, τα τελευταία χρόνια. Η άποψη ότι μία ενδεχόμενη άρνηση της ΕΕ στην τουρκική ένταξη, θα ενίσχυε τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό, υπογραμμίζεται από τα αραβικά ΜΜΕ. Πολλοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη, πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεπεράσει το φόβο της για το ισλάμ, εντάσσοντας την Τουρκία στους κόλπους, καθώς η χώρα μπορεί να αποτελέσει, λόγω του πολιτισμού, της ιστορίας, της θρησκείας και της γεωγραφικής της θέσης, διαμεσολαβητή μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP