Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

14 τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο προκάλεσαν πολλαπλές παραβάσεις και παραβιάσεις


Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι συνολικά από 14 αεροσκάφη - τα έξι οπλισμένα - προκάλεσαν σήμερα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο δύο παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική και παρακολουθήθηκαν μέχρι την έξοδό τους από το ελληνικό FIR.

Read more...

Θα πιούμε τον εθνικά πικρό καφέ με… τουρκικό κουλούρι!


Επιχειρηματικές εισβολές Τούρκων, περίεργα εξτρεμιστικά παιχνίδια…
Πλάκωσαν εδώ και μας αγοράζουν.
Θα μας πάρουν τα πάντα, χωρίς να ρίξουν ούτε μια τουφεκιά. Μετά την τουρκική τράπεζα Ziraat Bank, η οποία «δανειοδοτεί» αβέρτα όποιον ψάχνεται απεγνωσμένα (ακόμα και στρατιωτικούς!) για ρευστό στη Θράκη, περιμένοντας να δημεύσει τις περιουσίες όσων δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν, μας πήραν χαμπάρι και άλλοι Τούρκοι, εμάς και την κυβέρνησή μας, και πλάκωσαν εδώ. Και μιας και το κλίμα εδώ είναι πολύ καλό, είπε να σκάσει μύτη στα πέριξ και η τουρκική εταιρεία Simit Sarayi.

Θα πουλάει κουλούρια στην Ομόνοια, βάζοντας και αυτή ένα πετραδάκι στην κατάληψη της χώρας μας από τα επιθετικά τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το θέμα ανέδειξαν τα ελληνικά ιστολόγια, που μάχονται για τα εθνικά συμφέροντα. Μάθαμε λοιπόν για τον ιδιοκτήτη της τουρκικής εταιρείας, που θέλει να εξάγει τον γαστριμαργικό πολιτισμό της γείτονος. Το όνομα αυτού Χαλούκ Οκουτούρ.
Ανταγωνίζεται στη χώρα του τα… ΜcDonalds και θέλει τα επόμενα πέντε χρόνια να ανοίξει 100 καταστήματα σε όλη την Ευρώπη. Μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας, είναι η δημιουργία μιας αλυσλιδας 500 σημείων πώλησης την επόμενη δεκαετία, που θα απασχολούν 100.000 υπαλλήλους! Σημειωτέον ότι η εταιρεία ήδη απασχολεί 2000 υπαλλήλους, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε τις τουρκικές επιχειρήσεις Pizza Max και Miss Crispy.
Μετά λοιπόν τα τουρκοσίριαλ, που εκτουρκίζουν και δημιουργούν γενίτσαρους, ακολουθούν τα… κουλούρια και διάφορα άλλα αρτοσκευάσματα!
Κάποιοι ήδη επενδύουν στη δημοφιλία τους, ενώ να είστε σίγουροι ότι πολλοί θα «σπρώξουν» την τουρκική επιχείρηση, όταν μας κάνει την τιμή να «δέσει» στα ελληνικά εδάφη.
Όπου ο καθείς μπορεί να έρχεται ελεύθερα και να επενδύει-πλιατσικολογεί. Θυμόσαστε άλλωστε το αποκλειστικό μας θέμα προ εβδομάδων, με τους Βρετανούς τοκογλύφους, που έστησαν «μπίζνα» σε ξενοδοχείο της οδού Ερμού.
Ποιοι είναι πάλι αυτοί που θέλουν να μας τρομάξουν;
Τώρα, μιας και είμαστε «φιλόξενοι» και υπέρμαχοι, ελέω εθνομηδενιστικού ΠΑΣΟΚ, της «ανοικτής κοινωνίας» και έχει πλακώσει εδώ η μάρα και η σάρα (και μετά, οι φράκτες τους μαράνανε…):
Τι φάση είναι αυτή με τα αυτοκόλλητα με τη μορφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις πινακίδες σήμανσης, παντού στη Γλυφάδα;
Μας είπαν και για αλλού… Να υποθέσουμε ότι κάποιοι απρόσκλητοι και μισαλλόδοξοι, κάνουν μια παράξενη «καμπάνια» χαμηλής κλίμακας, αρχικά στην Αθήνα και δη σε συγκεκριμένες περιοχές της, πραγματοποιώντας μια προκαταρκτική «δοκιμή»;
Να υποθέσουμε ότι όλα αυτά γίνονται με την (προδοτική) «ανοχή» κάποιων υψηλά ιστάμενων;
Γιατί αυτά καταμεσής σε μία από τις κορυφαίες εμπορικές ζώνες της ευρύτερης πρωτεύουσας, την οδό Άγγελου Μεταξά, σε έναν εμπορικό δρόμο με αρκετές κάμερες, μόνο σε απίστευτη αμέλεια εκ μέρους των αρμοδίων παραπέμπουν…
Μήπως είναι καιρός η Ασφάλεια να ρίξει μια «ματιά», πριν έρθουμε αντιμέτωποι με τίποτα «παρατράγουδα» από μισαλλόδοξους «μουσαφίρηδες», αυτούς που οι φορείς της πολυπολιτισμικότητας αρέσκονται να «γλείφουν»; Γιατί αν στήσουν «στέρεα» προγεφυρώματα στις πόλεις μας, τη βάψαμε…

Του Νίκου Χιδίρογλου

Read more...

Η τουρκική αεροπορία καταρρίπτει το Ερζερούμ


Επιθετική η διάταξη της τουρκικής ΠΑ

Σήμερα, ο «ΕΚ» σας αποκαλύπτει την τελευταία διάταξη των αεροπορικών δυνάμεων της γείτονος, όπως αυτή διαμορφώθηκε, μετά τις αλλαγές στη δομή του τουρκικού στρατού, που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του 2009.

Μιλάμε για την εποχή που η οικονομική κρίση άρχισε να σφίγγει τη θηλιά της γύρω από το λαιμό μας, μειώνοντας εκ των πραγμάτων και τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα.
Και είναι αυτή ακριβώς η εποχή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να το ρίξει στη μυστική διπλωματία.



Αυτό, για να έχει αργότερα άλλοθι για τις μειοδοσίες της… Πάντως, η νέα δομή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι εντελώς επιθετική και αναδεικνύει την πρόθεση της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τον στρατό της ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής της.
Η διαθεσιμότητα της τουρκικής αεροπορίας, αγγίζει το 100%, ενώ όπως αναδεικνύει και ο πίνακας, υπάρχει σαφής στόχευση στο Αιγαίο.
Φυσικά, η απόπειρα που καταβάλλει ο Ταγίπ Ερντογάν για να «ηρεμήσει» το μέτωπο με τους Κούρδους αυτονομιστές, σκοπό έχει εκτός των ψήφων, να αποδεσμεύσει στρατιωτικές δυνάμεις από τη μεθόριο με το Ιράκ.

Η διάταξη
Στην BANDIRMA σταθμεύουν από 33 ως 37 F-16, στο BALIKESIR 36 ως 40 F-16, στο ESKISEHIR 36 ως 40 F-4E, αλλά και 26 ως 28 RF-4E με πολύ συγκεκριμένο ρόλο, στο AKINCI 54 ως 58 F-16, στο MERZINFON 35 ως 39 F-16, στο ERHAC από 70 ως 74 F-4E, στο DIYARBAKIR από 32 ως 36 F-16, στην KONYA επτά ως δέκα F-4E, οκτώ ως 12 F-16, αλλά και 55 F-5, στην Άγκυρα 17 C-160, 16 C-130 και 47 CN-235.
Ακόμα και τα εκπαιδευτικά τους, σταθμεύουν κοντά στις ακτές του Αιγαίου, καθώς οι Τούρκοι χειριστές εκπαιδεύονται στο περιβάλλον του Αιγαίου, για προφανείς λόγους.
Στη Σμύρνη σταθμεύουν 118 (!) Τ-37 & Τ-38, εκπαιδευτικά στα οποία μαθαίνουν οι χειριστές μαχητικών, ενώ λίγο πιο βόρεια, σταθμεύουν 38 αεροσκάφη SF-260 προκαταρκτικής εκπαίδευσης.
Την ώρα λοιπόν που στο Αιγαίο τα σύννεφα πυκνώνουν, εμείς τρώμε «θεατρικές παραστάσεις», με σαφή επικοινωνιακή στόχευση, που σκοπό έχουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα υπό κατοχή, όπου στο υπουργείο Εθνική Άμυνας μπουκάρουν κατά το δοκούν οι ρουφιάνοι της τρόικας…
Εκεί, μόνη τους έγνοια πλέον είναι η επαναφορά από την αποστρατεία «υμετέρων» στελεχών και η τοποθέτησή τους σε υπηρεσίες τύπου θωρηκτό Αβέρωφ, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού και… Ταμείο Εθνικού Στόλου!

Read more...

Φράκτης στον Έβρο, laissez faire, laissez passer στο Αιγαίο


Δυο πρόσφατα και ακρως ανησυχητικά περιστατικά απετέλεσαν το ερέθισμα για την ανάρτηση αυτή. Η παρουσία επί ώρες ενός «αγνώστου ταυτότητος» υποβρυχίου μετάξυ Κέας και Ανδρου, με εμπλοκή ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων του ΠΝ και η φαινομενικά «λυπηρή ανθρώπινη ιστορία» με το δουλεμπορικό πλοίο που ναυάγησε ανοικτά της Κέρκυρας το Σάββατο 15 τρέχοντος την νύκτα.

Αμφότερα τα περιστατικά, σε διαφορετικά επίπεδα αναδεικνύουν μια πραγματικότητα που ολοι οι εμπλεκόμενοι με την Αμυνα και την Ασφάλεια γνωρίζωμε και που οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αγνοούν επιδεικτικά για περισσότερο απο δέκα χρόνια.

Η πραγματικότητα αυτή είναι οτι ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου, ακόμη και οι κόλποι δίπλα στην υδροκέφαλη Αττική είναι αμπέλι ξέφραγο, οτι οι αρμόδιες Υπηρεσίες ασκούν τυπικό ελεγχο και αφυπνίζονται μόνον τυχαία η κατόπιν εορτής.


Η ιστορία με το υποβρύχιο είναι ενδεικτική του κενού πληροφοριών «διευκρινισμένης ναυτικής εικόνος» (recognized maritime picture στα ΝΑΤΟικά) και σε μεγάλο βαθμό συνεισφέρει σ’αυτό η πλήρης αδιαφορία για κάτι αδιανόητο για «ναυτικό» Κράτος οπως βαυκαλίζεται η χώρα μας να πιστεύει :
Εδώ και πολλά χρόνια , η Ελλάδα στερείται της πεμπτουσίας της Ναυτικής επιτηρήσεως σε μια πολύπλοκη και γεμάτη «κρυψώνες» και παγίδες θάλασσα οπως το Αρχιπέλαγος : τα αεροσκάφη Ναυτικής συνεργασίας η περιπολίας (MAP, Maritime Patrol Aircraft) με παράλληλο ανθυποβρυχιακό ρόλο.
Εχουν χυθεί τόννοι μελάνι για την διακήρυξη της εληνικής ΑΟΖ – και σωστά – απο σοβαρούς αναλυτές οπως οι κκ Καρυώτης και Μαρκεζίνης, μας αναγνώρισε εμμέσως … το Ισραήλ μια ΑΟΖ που ποτέ δεν διακηρύξαμε αλλά ουδείς ασχολείται με το βασικό εργαλείο για την υποστήριξη ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου σχεδίου, που στα ορια των Κυπριακής – Αιγυπτιακής ΑΟΖ φθάνει τα 200 ν.μ. !
Με τι θα ελέγχεται και θα αστυνομεύεται η ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης , Ρόδου Κστελορίζου και Κύπρου ; Με τα … φουσκωτά του Λιμενικού ; Με τα ελικόπτερα πολιτικών προδιαγραφών που διαθέτει ;
Τα αεροσκάφη ΜΑΡ P-3 Orion που παρελήφθησαν το 93 -94 μεταχειρισμένα απο τις ΗΠΑ εφθασαν στα ορια του επιχειρησιακού τους βίου, η ανακατασκευή τους δεν εγινε για λόγους κόστους και τον ρόλο ΔΥ (Δίωξη Υποβρυχίων) εχουν αναλάβει τα ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk της ΔΕΝ (Διοίκηση Ελικπτέρων Ναυτικού) με βάση το Κοτρώνι.
Πέραν της ακαταλληλότητος των ελικοπτέρων για τον ρόλο της μακράς περιπολίας των αεροσκαφών ΜΑΡ – τα ελικόπτερα εχουν σχεδιασθεί πρωτίστως για αποστολές “Hunter – Killer” οπου στοχευμένα καταδιώκουν, εγκλωβίζουν και καταστρέφουν ενα εχθρικό ΥΒ – να πούμε οτι εχουν επιφορτισθεί και με τις …αεροδιακομιδές ασθενών απο νησιά του Αιγαίου γιατί τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ … πέφτουν και απλά δεν πετούν πιά!
Εικόνα ευνομούμενου Κράτους… Ετσι μια χώρα με ακτογραμμή 16000 χλμ, με γραμμή αντιπαραθέσεως με την Τουρκία απο την Αλεξανδρούπολη εως το Καστελλόριζο, με 5 – 6000 νησίδες και βραχονησίδες, με αμφισβητούμενη την επάρκεια της να παράσχη υπηρεσίες SAR (Search and Rescue, Ερευνα – Διάσωση) στο Αρχιπέλαγος ΔΕΝ διαθέτει εναέριο βραχίονα επιτηρήσεως – περιπολίας,
ΔΕΝ διαθέτει Κέντρο συντήξεως δεδομένων (Data Fusion Center) και επαφίεται γαι την απόκτηση «Ναυτικής εικόνος» στα Ναυτικά Παρατηρητήρια Ξηράς, στα περιπολούντα πλοία και σε τυχαία περιστατικά οπως αυτό του εντοπισμού του περισκοπίου του Τουρκικού ΥΒ στην Κέα…
Δεν θα αναλώσωμε τον πολύτιμο χώρο του Αntinews για να αναλύσωμε τα προφανή, τι σημαίνει να …κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ΥΒ στο Αιγαίο, να ενισχύουν την «περικυκλωτική» μοίρα Ιονίου του τουρκικού Ναυτικού, να μπορούν να αποβιβάσουν Ειδικές Δυνάμεις νύκτα κάπου, σε κάποια νήσο η βραχονησίδα κ.α… Θα περάσωμε στο δεύτερο περιστατικό κρατικής αφασίας :
Ενα σαπιοκάραβο, νοικιασμένο εναντι πινακίου φακής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος στην Τουρκία, αποπλέει με Τούρκο καπετάνιο, διασχίζει το Αιγαίο, προσεγγίζει στην Αττική, επιβιβάζει 4 – 5 λεωφορεία λαθρομετανάστες (προφανώς οχι στην πύλη Ε1 του Λιμένος Πειραιώς !), περνά απαρατήρητο ανάμεσα στην Ναυτική Περιοχή Πέραμα – Σαλαμίνα, τις εγκαταστάσεις των Διυλιστηρίων, την Χαλυβουργική, μπαίνει στον Ισθμό και βγαίνει στο Ιόνιο !
Εκεί πια οι Υπηρεσίες …ξυπνούν για να αναζητήσουν το ναυάγιο και τους επιζώντες…
Θα σημειώσωμε οτι στην περιοχή του Αργοσαρωνικού και στην εξοδο του Κορινθιακού εως την Κέρκυρα ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ το σύστημα ελέγχου και κυκλοφορίας πλοίων VTMIS απο το 2002 και αν μή τι αλλο μετά την …ρομαντική κρουαζιέρα στην «θάλασσα ειρήνης και φιλίας» του Αιγαίου το πλοίο ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να εχει εντοπισθεί και ελεγχθεί στα παράλια της Αττικής η στο Ρίο η μεταξύ Πάτρας και Κέρκυρας…
Το VTMIS προεβλέπετο να καλύψει ΚΑΙ το Αιγαίο ΚΑΙ την Κρήτη, οι αρμόδιοι ομως Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας αμφοτέρων των παρατάξεων το αγνόησαν επιδεικτικά.
Η κάλυψη του περιορίσθηκε σε τμήμα του Ιονίου ,του Κορινθιακού και του Αργοσαρωνικού – Ευβοικού λόγω της Ολυμπιακής φιέστας. Οπως και με το ΤΕΤΡΑ, οι τεχνολογικές ανησυχίες των «αρμοδίων» περιορίσθηκαν στην Ολυμπιακή βιτρίνα και γαία πυρί μειχθήτω…
Ας θαλασσοδέρνονται χωρίς επικοινωνίες τα πληρώματα του Λιμενικού, ας επικοινωνεί η ΕΛΑΣ με αναλογικούς ασυρμάτους του 70 στα σύνορα, η Αθήνα και τα συνοδευτικά των «αρμοδίων» να εχουν κάλυψη μεταξύ da Capo, Κοινοβουλίου και Βορείων Προαστείων…

Τα συμπεράσματα είναι προφανή για την αβελτηρία, την αδιαφορία και την αξιοθρήνητη κατάσταση ασφαλείας ενός «ναυτικού Κράτους» με …φιλοδοξίες ΑΟΖ οταν δεν καλύπτει με σύγχρονα μέσα ούτε την παράκτιο ζώνη του των 25 ν.μ !

Για να επανέλθωμε ομως στα δυο περιστατικά, τίθεται το ερώτημα :
Η επέκταση του VTMIS μπορεί να καλύψει το κενό «επιγνώσεως ναυτικής καταστάσεως» (maritime situation awareness) που υπάρχει σήμερα ? Θα απαντήσω ΟΧΙ, κυρίως γιατί το VTMIS είναι ενα σύστημα με «πολιτική» στόχευση, αυτήν της ασφάλειας ναυσιπλοίας και στηρίζεται κυρίως σε «συνεργατικά» συστήματα οπως το AIS που ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ την συνεργασία του στόχου.
Το VTMIS δεν παρέχει μέσα anti – spoofing, την ικανότητα δηλαδή του συστήματος συντήξεως δεδομένων να απορρίψει παραπλανητικά δεδομένα του πλοίου – στόχου και να διακριβώσει με ιδια μέσα την ταυτότητα, την θέση και την αποστολή του.
Ας δούμε τις απαιτήσεις ενός τέτοιου συστήματος ικανού να παράσχη κάλυψη ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στο Αρχιπέλαγος συμπεριλαμβανομένων των αποστολών SAR. Θα ανατρέξω στον ορισμό ενός «Ολοκληρωμένου Ναυτικού Συστήματος Επιτηρήσεως» (Integrated Maritime Surveillance System) οπως διετυπώθη απο ανθρώπους που ΞΕΡΟΥΝ :
Τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ καθηγητές Α. Nejat, E.Topuz ,C.Isik στην μελέτη τους “Αρχές λειτουργίας ενός IMSS”. Τούρκους, μάλιστα, γιατί οι Τούρκοι με συνεκτική σκέψη και επεκτατική στρατηγική – που νομίζουν οι αφελείς «αναλυτές» οτι την «ανακάλυψε» ο Νταβούτογλου – εχουν ασχοληθεί δια μακρών με την Ναυτική Επιτήρηση και το σύστημα τους UZUN UFUK (Μακρυνός Ορίζων) «βλέπει» εως και πίσω απο τα νησιά μας…

1. Δίκτυο επίγειων μικροκυματικών απεικονιστικών (imaging) RADAR και συστημάτων ESM (Εlectronic Support Measures) για συνεχή ανίχνευση, εντοπισμό και ταξινόμηση / ταυτοποίηση στόχων στην περιοχή επιτηρήσεως.

2. Αερομεταφερόμενα (επί αεροσκαφών MPA) απεικονιστικά RADAR και συστήματα ESM αντιστοίχων δυνατοτήτων.

3. HFSW RADAR (Ραντάρ βραχέων κυμάτων) για συνεχή ανίχνευση πέραν του ορίζοντος (ΟΤΗ) στόχων επιφανείας και εναερίων στόχων.

4. Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (Maritime Air Operations Centre, MAOC) για τον ελεγχο και την ανάπτυξη του στόλου αεροσκαφών MPA.

5. RPV (Remote – controlled Piloted – less Vehicle) εξοπλισμένα με FLIR (Forward Looking Infra Red και LLTV (Low Level TV).

6. Ο πυρήνας του IMSS θα ειναι το FC (Fusion Center) οπου θα γίνεται το «φιλτράρισμα», η συσχέτιση και η σύντηξη των δεδομένων προερχομένων απο διαφορετικούς αισθητήρες ωστε να παράγεται η πληρέστερη δυνατή εκτίμηση για την θέση, ταχύτητα,ταξινόμηση και ταυτοποίηση ΟΛΗΣ της θαλάσσιας κυκλοφορίας (Recognized Surface η Maritime Picture) στην περιοχή ενδιαφέροντος.

7. Οι πληροφορίες αυτές προβάλλονται στα ΚΕΠΙΧ των αρμοδίων υπηρεσιών και χρησιμοποιούνται απο το σύστημα C4I για την αξιολόγηση των απειλών. Ενα τμήμα της «εικόνος επιφανείας» μπορεί να μεταδίδεται στα παραπλέοντα πλοία η συνεργαζόμενα κέντρα ναυτικής επιτηρήσεως.

Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος επιτρέπει την ad hoc εκμετάλλευση δεδομένων απο τις αρμόδιες Υπηρεσίες συναρτήσει των τομέων ευθύνης τους και του βαθμού αξιολογήσεως της απειλής : Ενα λαθρεμπορικό σκάφος θα «ανατεθεί» στο πλησιέστερο σκάφος η ελικόπτερο του Λιμενικού ενώ ενα ΥΒ η ενα πολεμικό που επιχειρεί «αβλαβή» …κρουαζιέρα στις Κυκλάδες στο «σκοπούν πλοίο του ΠΝ ενώ το «ιχνος» θα παρακολουθείται συνεχώς (track continuity) στο ΕΘΚΕΠΙΧ και θα διατίθενται οι αναγκαίοι «πόροι» για την αδιάλλειπτη επιτήρηση και ενδεχομένως σύλληψη, νηοψία κλπ.
Η αυτοματοποίηση που παρέχουν τα συστήματα αυτά, η «φιλική» στον χρήστη διεπαφή με ψηφιακούς χάρτες, διαγράμματα πορείας, εικόνα απο αυτόματα προσανατολιζόμενες κάμερες κλπ. επιλύουν το πρόβλημα «συντονισμού» με τηλέφωνα, σήματα, ασυνενοησία που γνωρίζουν πολύ καλά οσοι υπηρέτησαν σε κάποιο ΚΕΠΙΧ.
Προφανώς επιτυγχάνεται και η συρρίκνωση του χρόνου αντιδράσεως σε περιστατικά SAR εναν τομέα οπου η Τουρκική αμφισβήτηση αυξάνεται καθημερινώς. Να πούμε οτι το σημερινό καθεστώς εχει ως εξής : Δίδεται κάποιο σήμα ΡΑΝ ΡΑΝ (κίνδυνος – ανάγκη) π.χ. στο κανάλι 16 VHF :
Το παίρνει το «Οlympia Radio», υπηρεσία ραδιοναυτιλιακών επικοινωνιών του … ΟΤΕ ! Αφού γίνουν διάφορες δοκιμές επικοινωνίας σε εναλλακτικά κανάλια (που λειτουργούν πλημμελώς λόγω κακού σχεδιασμού, συντηρήσεως και χωροθετήσεως των σταθμών βάσεως) γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας … με κινητά τηλέφωνα !
«Κάποια» στιγμή κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του «Θαλάμου Επιχειρήσεων» του ΥΕΝ (στην πραγματικότητα το ΚΣΕΔ, Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως) που με την σειρά του μέσω «Οlympia Radio» προσπαθεί να αποκτήσει εικόνα για το περιστατικό και συνήθως …δίδεται ενας αριθμός τηλεφώνου για να επικοινωνήσουν οι κινδυνεύοντες «για περισσότερα» !
Γίνεται αντιληπτό οτι η κατάσταση εχει ξεφύγει σε ολα τα μέτωπα, είτε πρόκειται για Ασφάλεια Θαλασσίων Συνόρων είτε για το διπλωματικά ακρως σημαντικό θέμα της Ερεύνης – Διασώσεως.
Παρόλα αυτά, η πολιτική ηγεσία ασχέτως καλών (εν προκειμένω) προθέσεων επιδεικνύει την ιδια στερούμενη προοπτικής αντίληψη. Εξαγγέλονται σχέδια «φράκτη» στον Εβρο, με αλλα λόγια «κλείνωμε» μια τρύπα 12,5 χλμ. με ανοικτό ενα χάος περίπου 500 ναυτικών μιλίων…
Το Λιμενικό Σώμα είναι πλέον (δια νόμου) Ακτοφυλακή, είναι Σώμα Ασφαλείας και πρέπει κάποτε το αρμόδιο Υπουργείο να δεί σοβαρά το θέμα της Επιτηρήσεως των Θαλασσίων Συνόρων, των επικοινωνιών και του διακλαδικού συντονισμού με το ΠΝ και την ΕΛΑΣ.
Πολύ φοβούμαι οτι η συνήθης ελληνική πρακτική «τώρα φτιάχνωμε φράκτη» θα απορροφήση κάθε πόρο, κάθε συνολική προσπάθεια αναβαθμίσεως της συνοριακής φυλάξεως και για μια ακόμη φορά ο αδύναμος κρίκος στην ασφάλεια της χώρας, η ΘΑΛΑΣΣΑ θα παραμεληθή με την σοφιστεία «μειώθηκαν οι εισροές απο τα νησιά, τώρα μπαίνουν απο τον Εβρο…».
Προφανώς τα κυκλώματα ενήμερα για τις προθέσεις «θωρακίσεως» στον Εβρο στρέφονται ηδη στην «σίγουρη» και χαοτική θαλάσσια οδό. Η εξεύρεση – ενοικίαση σαπιοκάραβων στην Τουρκία με σκοπό την ΜΑΖΙΚΗ διακίνηση λαθρομεταναστών πρός την ενδοχώρα, απο την ενδοχώρα πρός την Ιταλία θα καταστή πάγια πρακτική, με συνέργειες στα εδώ κυκλώματα, με την διάθεση εξελιγμένων τεχνικών μέσων (ιδε …Learjet στα Ιωάννινα !) και την αξιοποίηση της μακαριότητος και της ανεπάρκειας των διωκτικών Αρχών.
Τα παραπάνω απολαμβάνουν της αμερίστου υποστηρίξεως των Τουρκικών υπηρεσιών οι οποίες υπονόμευσαν οσο μπορούσαν την παρουσία της FRONTEX στην θάλασσα με τις απειλές πρός τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη της .
Ως πρός το θέμα του κόστους για μια αποτελεσματική θαλάσσια επιτήρηση, θα αναφέρω οτι προβλέπονται σεβαστά ποσά της τάξεως των εκτοντάδων εκατομμυρίων € απο την EUROSUR και αλλες πηγές της ΕΕ.
Φυσικά εάν δεν κινηθή τίποτε η κινηθεί οπως συνηθίζουν οι υπηρεσίες τα χρήματα θα χαθούν, οπως εχει ηδη χαθεί (2006) ενα σύγχρονο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης αξίας 31 εκ. € απο… αμέλεια των «αρμοδίων».
Θα κλείσω με το θέμα των αεροσκαφών ΜΑΡ. Αφού προκηρύχθηκε ενας διαγωνισμός με μαξιμαλιστικές προδιαγραφές που φυσικά ακυρώθηκε το πρόγραμμα πάει στις καλένδες και τον ρόλο ΜΑΡ εχει «αναλάβει» ενα δια πάσαν νόσον ….κλπ C-130, παντελώς ακατάλληλο για την αποστολή αυτή.Επιμένω οτι μια θαλάσσια εκταση οπως το Αρχιπέλαγος
ΔΕΝ ελέγχεται χωρίς μακρές περιπολίες αεροσκαφών ΜΑΡ και ομού με το πρόγραμμα των φρεγατών FREMM (υπάρχει πρεμούρα γιατί ενδιαφέρονται οι γνωστοί εργολάβοι) πρέπει να τρέξη ΑΜΕΣΑ ενα ανάλογο πρόγραμμα, ακόμη και μια σοβαρή συζήτηση της προτάσεως των ΗΠΑ για ανακατασκευασμένα P-3.

Parsifal

Read more...

Ας ενημερώσει κάποιος τους Τούρκους πως υποβάλλονται τα σχέδια πτήσης και πως λειτουργεί σοβαρά ένα κράτος!!!


Αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμούν να δεσμεύσουν περιοχές του Αιγαίου και του κρητικού πελάγους για να ολοκληρώσουν αεροναυτική άσκηση.
Οι άνθρωποι τι έκαναν λοιπόν; Το εξής απλό: Όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες, έστειλαν ΝΟΤΑΜ στην Ελλάδα σύμφωνα με το οποίο ζητούν να δεσμεύσουν χώρους του FIR Αθηνών διότι πρόκειται να επιχειρήσουν σε αυτούς στα πλαίσια της άσκησης.
Ζητούν επίσης περιοχές του Κρητικού πελάγους για τα πλοία τους. Στη συνέχεια δίνουν τα στίγματα που θα περικλείουν τις περιοχές που επιθυμούν.

Τονίζουν ακόμη πως η άσκηση θα λάβει αυστηρά μέρος στα στίγματα που έδωσαν.
Ότι τα αεροπλάνα τους πάντα θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης και πως εάν χρειαστεί να βγουν έξω από τα καθορισμένα σημεία, θα ζητούν προηγουμένως άδεια.
A0120/11 – BRITISH NAVY ACFT WIIL OPERATE WITHIN ATHINAI FIR AS DESCRIBED BELOW: 1.- AREA (WITHOUT FIRING) : 361800N0240700E 361800N0244700E 353400N0250800E 353100N0242800E 354800N0242800E 354800N0240700E. SOUDA MTMA, LGC101 CRETAN SEA, SECTOR A, AFFECTED. VERTICAL LIMITS: SL-05000FT. 2.- PROCEDURES FOR EXER ACFT: 2.1.- EXERCISE ACFT WILL SUBMIT FLIGHT PLANS AND WILL NOT ENTER CONTROLLED AIRSPACE, UNLESS PRIOR PERMISSION HAS BEEN OBTAINED BY APPROPRIATE ATC UNITS. 2.2.- EXERCISE ACFT WILL BE IN CONTINUOUS TWO-WAY COMMUNICATION WITH APPROPRIATE ATC UNITS AND WILL BE OPERATING THE TRANSPONDER ON A/3 MODE, DISCRETE CODE AND MODE C. 00000FT AMSL – 05000FT AMSL, JAN 26 0800-0930 AND 1130-1300, 26 JAN 08:00 2011 UNTIL 26 JAN 13:00 2011. CREATED: 19 JAN 09:05 2011

Όλο αυτό σας θυμίζει κάτι;
Τι είπατε δεν σας θυμίζει;
Και καλά κάνει και δεν σας θυμίζει διότι έχουμε συνηθίσει με τους Τούρκους να κάνουν ότι τους καπνίσει στις ασκήσεις τους στο αιγαίο, να δεσμεύουν περιοχές και μετά να τα καταπατούν όλα και να μην λογαριάζουν τίποτε.
Να λειτουργούν ενάντια σε κάθε λογική καλής γειτονίας και ενάντια σε κάθε λογική διεθνών στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας.
Πάντως η ευγενική αυτή συμπεριφορά μην μας εκπλήξει εάν έχει να κάνει και με τον Λεβιάθαν και τα κοιτάσματα πετρελαίου

Read more...

“ΑΚΛΟΝΗΤΟ” ΦΑΒΟΡΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ως φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές δίνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, απέναντι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Την έρευνα δημοσιεύει η εφημερίδα “Σαμπάχ”, και δίνει προβάδισμα στον Τούρκο πρωθυπουργό με 46,4%, ενώ το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει συγκεντρώνει 24,3%.

Read more...

Λαβρόφ με Νταβούτογλου σήμερα στην Πόλη


Την Τουρκία επισκέπτεται σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο κ. Λαβρόφ, από κοινού με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας διακυβερνητικής Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστούν ζητήματα οργάνωσης της εργασίας αυτού του νέου μηχανισμού ρώσο-τουρκικής συνεργασίας, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι «επίκειται ανταλλαγή απόψεων για ευρύ κύκλο θεμάτων της διμερούς και διεθνούς ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας, της διευθέτησης του Μεσανατολικού, της κατάστασης στα Βαλκάνια, στην Υπερκαυκασία και σειρά άλλων περιοχών του κόσμου». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα στα κατονομαζόμενα θέματα δεν ανέφερε το Κυπριακό.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP