Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πέρασε η γραμμή των "σκληρών". Εκπτώσεις στις συνενώσεις των Μειονοτικών.


Νέα όξυνση στα μειονοτικά ζητήματα αναμένεται να προκληθεί μετά την απροθυμία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στις συνενώσεις των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, με βάση τη δική του τελική του πρόταση.Όπως είχε προαναγγείλει το XanthiPress.gr και φαίνεται στη λίστα που δημοσιεύεται, το αίτημα των «σκληρών» της μειονότητας έγινε, σε μεγάλο βαθμό, αποδεκτό . Οι οριστικές αποφάσεις αναιρούν την τελική πρόταση που είχε υποβληθεί από το Υπουργείο, παρότι αυτή είχε θεωρηθεί αρκετά ήπια σε σχέση με τις συνενώσεις των ελληνόφωνων σχολείων. Oι συγχωνεύσεις των μειονοτικών σχολείων δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως και αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδας.

Έτσι από τα 10 σχολεία που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για την Ξάνθη ότι θα καταργηθούν για να προκύψουν 6 νέα, τελικά καταργούνται μόλις 4 σχολεία και παραμένουν σε λειτουργία τα υπόλοιπα, τα οποία είναι όλα διθέσια και διαθέτουν ακομη και μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ροδόπη. Όλα αυτά παρά αναφορές της Υφυπουργού Φώφης Γεννηματά πριν από 3 μέρες για "ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας" και τουλάχιστον 4/θέσια σχολεία, με στόχο να γίνουν όλα 6/θέσια.

Αφετηρία έντονης κριτικής η αναδίπλωση
Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αδιάλλακτη στάση που τηρήθηκε απέναντι στις συνενώσεις των ελληνόφωνων σχολείων της Θράκης, κάτι που αποτελεί ικανοποίηση της «σκληρής γραμμής» των μειονοτικών παραγόντων και αφορμή έντονης κριτικής από όσους τοποθετούνται φοβικά απέναντι στο μειονοτικό ζήτημα, σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι εφόσον δεν υπήρχε βούληση, δεν έπρεπε να υπάρξει ο σχετικός σχεδιασμός που στη συνέχεια αναιρέθηκε.

Κυρίως όμως, σε εκπαιδευτικό επίπεδο, οι παράγοντες της εκπαίδευσης σημειώνουν ότι αποτελεί υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών της μειονότητας έναντι αυτών του ελληνόφωνου προγράμματος, εφόσον η διακήρυξη του Υπουργείου Παιδείας για τις συνενώσεις έκανε λόγο για αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως βασικό στόχο τους.

Αναλυτικά τα σχολεία που συνενώνονται:
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΕ:
4/Θ Μ/κο Σχολείο Άνω Θερμών
4/Θ Άνω Θερμών
2/θ Μ/κο Σχολείο Κάτω Θερμών
4/Θ Μ/κο Σχολείο Σμίνθης
4/Θ Σμίνθης
2/θ Μ/κο Σχολείο Κοτίνου
2/θ Μ/κο Σχολείο Φιλίων
6/Θ Φιλίων
2/Θ Μ/κο Σχολείο Γρηγόρου

2ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΕ:

2/Θ Μ/κο Σχολείο Εξοχής
2/Θ Εξοχής
2/θ Μ/κο Σχολείο Βανιάνου

Διατηρούνται αυτόνομα –σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο- τα μειονοτικά σχολεία των οικισμών Χρυσού (9 μαθητές), Ζουμπουλίου (9 μαθητές), Γενησέας (12 μαθητές), Βελοχωρίου (15 μαθητές), Ορφανού (10 μαθητές), Μικροχωρίου (13 μαθητές). Αντίστοιχες είναι οι αποφάσεις για τα μειονοτικά σχολεία στα 2 γραφεία της Π.Ε. Ροδόπης.

http://www.xanthipress.gr/

Read more...

Η αποθέωση του θράσσους!


Γράφουμε εδώ και πολύ καιρό για το ότι έχει χαθεί πλέον κάθε έλεγχος στη Θράκη με όλο αυτό το ξεσάλωμα των πρακτόρων της Άγκυρας. Συνεχείς τελετές τουρκοφροσύνης και κεμαλοφροσύνης μέσα στα μούτρα μας, συνεχή πηγαινέλα από τα φασιστικά κοπρόσκυλα των αλυτρωτικών μαζώξεων BTTDD και ABΤTF, συνεχείς προκλήσεις από τον τουρκοπρόξενο της ΜΙΤ και τα ντόπια γιουσουφάκια του (κάποια εκ των οποίων έχουν εκλεγεί και σε θέσεις βουλευτών, δημάρχων και περιφερειακών ή δημοτικών συμβούλων). Αυτά όμως που συνέβησαν πριν από λίγες μέρες δείχνουν ότι όλη αυτή η τουρκοπρακτοροφωλιά (που κυριολεκτικά η μόνη της έγνοια είναι να παίζει τον ρόλο του δούρειου ίππου και να υπονομεύει την εθνική μας ασφάλεια στη Θράκη υπέρ της Τουρκίας) κατόρθωσε ακόμη κι αυτή τελικά να ξεπεράσει τον εαυτό της. Πώς; Μα φτάνοντας στο απίστευτο, απερίγραπτο, απερίφραστο και απερινόητο θράσσος να καταγγείλει Έλληνες πολιτικούς (και δη τους κορυφαίους θεσμικά στον τόπο μας), επειδή τόλμησαν μέσα στην Ελλάδα να τιμήσουν – και μάλιστα με μια απλή και μόνο κατάθεση στεφάνου (μη φανταστείτε δηλαδή τίποτε ιδιαίτερο) – τις εκατοντάδες χιλιάδες των προγόνων μας που πριν από ένα περίπου αιώνα είχαν πέσει θύματα της τουρκικής κτηνωδίας.

Ποιος το διέπραξε; Μα φυσικά το DEB, τουτέστιν το άρτι επανεμφανισθέν κόμμα του πάλαι ποτέ αρχιφασίστα Αχμέτ Σαδήκ, που εκπροσωπείται πλέον ουσιαστικά και στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής δια της Σιμπέλ Μουσταφάογλου (τώρα για το πώς η τελευταία παραμένει ακόμη μέλος ΚΑΙ του ΠΑΣΟΚ, ρωτήστε τους…συντρόφους του κινήματος που δεν τολμούν να τη διαγράψουν) και του Κοράι Χασάν (προέδρου συγχρόνως και της εκτός νόμου «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» – έτερον βεβαίως θέμα προς συζήτησιν εδώ, αλλά αυτό το αφήνουμε για κάποια άλλη φορά).

Οι κατηγορίες αφορούσαν όσους παρέστησαν στην κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της Κομοτηνής την Κυριακή 22/5/2011, δηλαδή τον υφυπουργό Γιώργο Πεταλωτή, τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη (που εκπροσωπήθηκε δια του γραμματέα του Παναγιώτη Χαλβατζή, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου και τον συντονιστή Μειονοτικής Εκπαίδευσης Νίκο Παπαγεωργίου. Οι κατηγορίες, που συνοδεύονταν από τους απανωτούς προκλητικούς χαρακτηρισμούς της Ποντιακής Γενοκτονίας ως «δήθεν», είχαν κυρίως τον…μελοδραματικό χαρακτήρα παραπόνου απέναντι στους πολιτικούς που η «τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης» πίστεψε, ψήφισε και θεωρούσε ότι βρίσκονται κοντά της, αλλά τώρα ουσιαστικά τους…πρόδωσε.

Απολαύστε λοιπόν την ανακοίνωση του κόμματος DEB, όπως την βρήκαμε προ ολίγων ημερών στον τουρκόφωνο τοπικό τύπο (καθότι πού να τολμήσουνε βεβαίως αυτά τα κωμικά φασιστο-θρασσύμια να τη στείλουνε και στον ελληνόφωνο) και τη μετέφρασε το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr:

«Είναι προφανές ότι οι εκδηλώσεις για τη δήθεν ποντιακή γενοκτονία δεν συμβάλλουν στην ελληνοτουρκική ειρήνη.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι μέσα στον ένα χρόνο που επαναδραστηριοποιείται το κόμμα μας το DEB, δίνουμε σημασία στην συμβολή μας στην ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή μας. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε την πίστη μας στην καλώς εννοούμενη ελληνοτουρκική φιλία.

Επιθυμούμε να αναφέρουμε πως πιστεύουμε ότι οι κοινωνίες και οι χώρες μαζί με τον σεβασμό στην ιστορία τους, πρέπει να αποφεύγουν τις δηλώσεις κα τις πράξεις που προκαλούνε την μεταξύ τους έχθρα και εκτρέφουν αισθήματα μίσους και απέχθειας. Είναι άλλo να θυμάσαι την ιστορία και άλλο να εκτρέφεις την έχθρα.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για κάποια γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στην Δυτική Θράκη. Είναι φανερό ότι οι εκδηλώσεις για τη ¨δήθεν γενοκτονία¨ που παρουσιάζουν το τουρκικό έθνος να έχει κάνει ένα ¨έγκλημα κατά της ανθρωπότητας¨ δεν συμβάλλουν στην ελληνοτουρκική ειρήνη.

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η εκδήλωση της 22 Μαΐου στο μνημείο των Ηρώων της Κομοτηνής για τη ¨δήθεν γενοκτονία¨ πλήγωσε βαθιά την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Η συμμετοχή πολιτικών που στηρίχτηκαν και εκλέχτηκαν με τις ψήφους της μειονότητας, σε εκδηλώσεις που ανακηρύσσουν ¨ένοχο¨ το τουρκικό έθνος προκαλεί μια σειρά από ερωτήματα στο μυαλό μας. Προκάλεσε βαθιά θλίψη το να βλέπουμε να μετέχουν άτομα που για χρόνια πιστέψαμε, στηρίξαμε με τις ψήφους μας και τους θεωρούσαμε κοντά μας (ο Υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο βουλευτής ΝΔ και τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αρχιγραμματέας του Παναγιώτης Χαλβατζής, ο συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης Νίκος Παπαγεωργίου, και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου).

Φέτος βιώσαμε την αλλαγή της νοοτροπίας που κατηγορεί τον Τούρκο για γενοκτονία σε πράξη αντιτουρκισμού. Από ότι μάθαμε από τον τύπο –στα τουρκικά και ελληνικά- και από ότι μάθαμε από Ξανθιώτες, μέλη του συλλόγου ¨Ιδιοκτητών κλασικών αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης¨ που είχαν κάνει διάλειμμα στην Ξάνθη δέχθηκαν επίθεση από άγνωστα άτομα στην πλατεία της πόλης και έτσι οι εκ Τουρκίας μουσαφίρηδες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούνε από την περιοχή με την συνοδεία της αστυνομίας. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι σύμφωνα με τον τύπο, μετείχαν και κάποιοι από την τοπική αυτοδιοίκηση της Ξάνθης. Βλέπουμε τα αποτελέσματα του φανατισμού, της ξενοφοβίας και της πρόκλησης αντιτουρκισμού και αισθανόμαστε ανησυχία για αυτά. Πιστεύουμε πως η νοοτροπία που υποδαυλίζει την πανούκλα της εποχής μας τον ¨φανατισμό¨, δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο. Υπογραμμίζουμε ξανά την πίστη μας στην ελληνοτουρκική ειρήνη που άρχισαν οι Βενιζέλος και Ατατούρκ, και λέμε πως είναι λάθος η νοοτροπία που προσπαθεί να αποκομίσει κέρδη από την ένταση και την έχθρα».

Εμείς τι άλλο να πούμε; Αντιλαμβανόμαστε ότι τους…ανακάτεψαν λίγο φέτος όλους αυτούς τους καημένους τους…πρακτοράκους οι παρεμβάσεις του «Σπάρτακου» σε σχέση με την Ποντιακή Γενοκτονία και τους τη χαλάσανε τη σούπα (το θέμα δεν πήρε δημοσιότητα μόνο στο δημοτικό συμβούλιο και μέσα στην Κομοτηνή, αλλά μετά πήρε και διαδικτυακά απίστευτη πανελλήνια έκταση, οπότε έπρεπε οπωσδήποτε να βγούν και να πουν κάτι όλοι αυτοί οι εντεταλμένοι ανθυποτζουτζέδες του τουρκοπρόξενου Σάρνιτς, πρώτα η κυρία Σιμπέλ και τώρα οι κύριοι του DEB). Μήπως θεωρούν δηλαδή ότι αυτό ώθησε τους πολιτικούς της Κομοτηνής να παραστούν στην κατάθεση και τώρα τους «τραβούν» το αυτί, για να μην το επαναλάβουν άλλη φορά; Ποιος ξέρει; Εμείς πάντως χαιρόμαστε πραγματικά που ήρθαν έτσι τα πράγματα, ώστε να καταδειχθεί ξεκάθαρα (για μια ακόμη φορά) το μέγεθος της αποθράσσυνσης όλων αυτών των ρουφιανίσκων της Άγκυρας και υπονομευτών της εθνικής μας ασφάλειας, αλλά και της ευρύτερης ηρεμίας στην περιοχή. Τόσα χρόνια με την εγκληματική τους αμέλεια, την ψηφοθηρική ενδοτικότητα ή και τον κωμικοτραγικό ραγιαδισμό τους, κόμματα, φορείς και «αρμόδιοι» εξέθρεψαν κυριολεκτικά το «αυγό του φιδιού». Τώρα ίσως να μην είναι πολύ μακριά η στιγμή που θ’ αρχίσουν να το πληρώνουν με (κατ’ αρχάς) τέτοιοιυ είδους «επιθέσεις». Για όλους αυτούς που τόσα χρόνια τους χάιδευαν ή τους τάιζαν ή τους έδιναν «πρόσωπο» στην κοινωνία μέσα από τους κομματικούς τους σωλήνες τι ακριβώς πίστευαν δηλαδή: ότι πραγματικά τους ελέγχουν; Μας θυμίζουν κάποιον που έλεγε κάποτε (ο δύστυχος) ότι «τον Ντεντέ και τον Ιλχάν τους έχω στο χέρι»! Όλοι αυτοί όμως ανήκουν σε άλλα…αφεντικά. Ας το καταλάβουν επιτέλους οι πολιτικοί μας, έστω και την υστάτη ώρα.Αυτοί θα είναι άλλωστε και οι πρώτοι που θα γευτούν τα επίχειρα της εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες ανοησίας τους…

http://kostasxan.blogspot.com

Read more...

Ο τούρκικος Μάης της Θράκης ή πως με την σιωπή μπορείς να μικρύνεις την Ελλάδα


Τά γεγονότα τρέχουν µέ ἰλιγγιώδη ταχύτητα καί στήν προµετωπίδα τους πάντα βρίσκεται τό οἰκονοµικό τέλµα στό ὁποῖο µᾶς βούτηξε ἡ λεγόµενη καί «ἑλληνική κυβέρνηση». Ὅµως λίγο πίσω ἀπό αὐτά τά ζητήµατα βρίσκονται καί ἄλλα, ἐξίσου σοβαρά, ὅπως εἶναι τό µειονοτικό τῆς Θράκης, πού δείχνει νά ἔχει ξεφύγει ἀπό κάθε ἐθνικό ἔλεγχο (θά µοῦ πεῖτε «καί ποιός νά ἀσκήσει τόν ἔλεγχο;» Κι αὐτό σωστό…).

Πρίν τεκµηριώσουµε τήν ἀνωτέρω ἐκτίµηση, σηµειώνουµε ἕνα χαρακτηριστικό µικροσυµβάν στήν Ξάνθη: Στίς 19 Μαΐου, ἡµέρα ἐθνικῆς γιορτῆς τῶν Τούρκων καί ὀδυνηρῆς µνήµης γιά τούς Ποντίους προγόνους µας, ἕνα καραβάνι µέ αὐτοκίνητα καί µοτοσυκλέτες, περνώντας γιά τή Θεσσαλονίκη, µπῆκε µέ τούρκικες σηµαῖες στήν κεντρική πλατεία τῆς πόλης. Κάποιοι λίγοι (νεοπρόσφυγες, κυρίως) ἐξαγριώθηκαν µέ τήν προκλητική τους παρουσία, τούς ζήτησαν νά φύγουν καί τελικά ἡ ἐπέµβαση τῆς Ἀστυνοµίας (καί τῶν δηµοτικῶν Ἀρχῶν) διέκοψε τήν ἀρχόµενη σύρραξη. Ὁ Ἀλλάχ τούς φύλαξε καί δέν µπῆκαν στήν Κοµοτηνή στόν γυρισµό…

Ἄς ρίχνουµε µιά µατιά καί στό τί γίνεται στή γειτονική καί ὁµοιοπαθή Βουλγαρία. Τοῦρκοι µειονοτικοί µπροστά στό µεγάλο τζαµί τῆς Σόφιας συγκρούστηκαν µέ Βούλγαρους τοῦ κόµµατος «Ἀτάκα» πού ζητοῦσαν νά µειωθεῖ ἡ ἔνταση τῶν µεγάφωνων τοῦ τεµένους. Ἡ βουλευτής Ντενίσα Γάτζεβα χτυπήθηκε µέ πέτρα καί ἀκολούθησαν συλλήψεις. Τό θέµα ἔφτασε στή Βουλή καί µᾶλλον δέν ἔληξε.

Θέλουν καί οἱ δικοί µας παρόµοιες ἐξελίξεις; Ὑποθέτω πώς ὄχι. Τότε γιατί ἐπιτρέπουν αὐτό τό ΟΡΓΙΟ προπαγάνδας πού βλέπουµε νά κορυφώνεται (τελευταῖο παράδειγµα ὁ ἐρχοµός τῆς Ἐµινέ Ἐρντογάν) στήν περιοχή; Τό πόσο αὐτοκτονικός εἶναι αὐτός ὁ στρουθοκαµηλισµός δέν τό ἀντιλαµβάνονται; Τό τί συµβαίνει τό ἔχουν ὑπ’ ὄψιν τους; Ἄν ὄχι, τούς τό προσφέρουμε δωρεάν σήμερα. Ἀντί ἄλλων ἐπιχειρηµάτων παραθέτουµε ἕναν ἀπολογισµό τῶν ἐκδηλώσεων πού ἔστησε ἡ Τουρκία στήν ἑλληνική Θράκη ΜΟΝΟ µέσα στόν Μάη. Μένει στόν ἀναγνώστη νά ἀναλογιστεῖ πόσος χρόνος καί χρῆµα δαπανήθηκαν καί πόσος κόσµος δούλεψε γι’ αὐτές. Καί παράλληλα νά διαπιστώσει τό σχέδιο τῆς γείτονος γιά τήν περιοχή µας, τό ὁποῖο τακτικά περιγράφουµε ἀπό τίς σελίδες τοῦ «Ἀντιφωνητῆ». Ἔχουµε λοιπόν καί λέµε:

Στίς 22/5 µᾶς ἐπισκέφτηκε ἡ σύζυγος τοῦ Τούρκου πρωθυπουργοῦ Ἐρντογάν µαζί µέ τόν ὑπουργό του Ἐγκεµέν Μπαγίς. Τό γελοῖο τῆς ὑπόθεσης ἦταν πώς ἡ ἐπίσκεψη χαρακτηρίστηκε …ἰδιωτική! Κλειστοί δρόµοι, 20 αὐτοκίνητα ἐπισήµων, τέσσερα περιπολικά κι ἕνα ἀσθενοφόρο συνόδευαν δυό «ἰδιῶτες»! Τό πιό ἀνησυχητικό τῆς ὑπόθεσης πώς ἡ ἀφορµή τῆς ἐπίσκεψης ἦταν τό …σουνέτ τοῦ ἐγγονοῦ τοῦ Σαδίκ! Ἕνας φασίστας πού πέθανε τό 1995 υἱοθετεῖται πολιτικά ἀπό τήν σηµερινή «δηµοκρατική» Κυβέρνηση τοῦ ΑΚΡ καί καθώς ἔχουν βάλει τόν γιό του µεσάζοντα στήν ἀγορά ΟΛΟΥ τοῦ βαµβακιοῦ τῆς Θράκης, οἱ πολιτικές βλέψεις εἶναι πιά ἀπολύτως ξεκάθαρες. Τό παρήγορο τῆς ὑπόθεσης ἦταν ὁ λιγοστός κόσµος πού προσῆλθε στήν «Τουρκική Νεολαία Κοµοτηνῆς» (φωτό) γιά νά ἀκούσει τίς σοφίες τῶν ἐπισκεπτῶν, σέ ἀντίθεση µέ τήν κοσµοπληµµύρα σέ Κηκίδιο καί Ἀρριανά. Φυσικά δίπλα στούς ἐπίσηµους ἦταν διαρκῶς οἱ τουρκοµουφτῆδες, οἱ βουλευτές µας κτλ καί ἀπηύλαυσαν τά θρησκευτικά ποιήµατα πού ἀπήγγειλαν οἱ µαθητές, ὅπως τό …«Σαγγάριος»!!!

Τί ἄλλο εἴχαµε; Στίς 1/5 χάτιµ στόν Κύκνο καί στά Μελίβοια, παρουσίᾳ τοῦ Μέτε, τῆς ὑποπροξένου Ὀκούρ καί δεκάδων Τούρκων ἀπό τή …Σµύρνη. Ἐπίσης Χιντρελέζ στό Ἀρσάκειο Ροδόπης καί στόν νότιο Ἕβρο ἀπό µειονοτικούς συλλόγους, µέ παρουσία τοῦ Τούρκου Πρόξενου Μ. Σάρνιτς.

Στίς 2/5 δηµοσιογραφικό συνέδριο Βαλκανικῶν χωρῶν στήν Προύσσα, µέ συµµετοχή τοῦ βουλευτῆ Χατζηοσµάν καί πέντε µειονοτικῶν δηµοσιογράφων.

Στίς 5/5 ὁ Σύλλογος Ἐπιστηµόνων Μειονότητας ἐκδράµει γιά πέντε µέρες στήν …«Μακεδονία» (Σκόπια) γιά τό Χιντρελέζ. Ἐπίσης ἡ Περβίν Χαϊρουλά (ΠΕΚΕΜ) καί ὁ Κοράι Χασάν (Τουρκική Νεολαία Κοµοτηνῆς) παρευρίσκονται στό Μπουργκάς τῆς Βουλγαρίας σέ τελετή γιά τόν Τοῦρκο ποιητή Ρετζέπ Κιουπτσού. Τήν ἴδια µέρα ἔρχεται στή Θράκη τό Ἐµπορικό Ἐπιµελητήριο Κωνσταντινούπολης γιά τριήµερη ἐπίσκεψη, µαζί καί 46 Τοῦρκοι µαθητές ἀπό κάποιο πρόγραµµα «Γέφυρες Καρδιᾶς», στούς δήµους Ἀρριανῶν, Ἰάσµου, Μύκης.

Στίς 6/5 περνᾶνε ἀπό τή Θράκη τά τουρκικά ἰδιωτικά σχολεῖα ΙΣΙΚ πρός Θεσσαλονίκη. Τήν ἴδια µέρα ἔρχεται ὁ βουλευτής Προύσσας Κεµάλ Ντεµιρέλ καί ἐπισκέπτεται τά ἀπαγορευµένα τουρκοσωµατεῖα. Ἐπίσης τήν ἴδια µέρα, ἡ «Τουρκική Ἕνωση Ξάνθης» ὀργανώνει Χιντρελέζ στίς Θέρµες, µέ παρόντα τόν Πρόξενο Σάρνιτς, τόν βουλευτή Μάντατζη κ.ἄ.

Στίς 7/5 ἡ «Τουρκική Νεολαία Κοµοτηνῆς» ὀργανώνει ἐκδροµή τοῦ γυναικείου της τµήµατος στήν Ἀδριανούπολη. Τήν ἴδια µέρα στό χάτιµ τῆς Φιλύρας παρευρίσκονται Σερήφ, Πρόξενος, µειονοτικοί βουλευτές καί ὁ συνοδός τῶν Τούρκων µαθητῶν καί γ.γ. τοῦ τουρκικοῦ ὑπουργείου Παιδείας Μπεηµπαλτά ἐξάρει στά παιδιά τοῦ χωριοῦ τήν προσωπικότητα τοῦ Μωάµεθ τοῦ Πορθητῆ!

Στίς 8/5 γίνεται χάτιµ στό Μέγα Δέρειο, παρόντος τοῦ Σερήφ, τοῦ ὑποπροξένου Φ.Α. καί Ἀλβανῶν ἀπό τά Σκόπια, ἐνῶ στίς Σάτρες καί στήν Ξάνθη στά χάτιµ παρευρίσκεται τόσο ὁ Πρόξενος, ὅσο καί µέλη τοῦ ΔΣ ἀπό τό Ἐµπορικό Ἐπιµελητήριο τῆς Πόλης! Τήν ἴδια µέρα στήν Κοµοτηνή ὁ Σύλλογος Ἐπιστηµόνων Μειονότητας ἐγκαινιάζει ἔκθεση Τούρκων ζωγράφων, παρουσίᾳ τῆς ὑποπροξένου Ὀκούρ.

Στίς 9/5 τό κόµµα DEB τῶν τουρκοφρόνων ἀνοίγει γραφεῖα στήν Ξάνθη. Τήν ἴδια µέρα δύο πανεπιστηµιακοί ἀπό τό Καχραµάνµαρας ἐπισκέπτονται τόν µή ἀναγνωρισµένο «µουφτή» Σερήφ. Κι ἐπίσης τήν ἴδια µέρα στήν Πόλη ἔχει ἀρχαιρεσίες ὁ ἀλυτρωτικός – παρακρατικός Σύλλογος Ἀλληλοβοήθειας Τούρκων Δ. Θράκης, µέ παρόντα τόν …ἀντιδήµαρχο Κοµοτηνῆς Ριτβάν Μολλά Ἰσά κάτω ἀπό τή σηµαία τῆς ἀνεξάρτητης Δ. Θράκης (τόν κάλυψε στό δηµοτικό συµβούλιο ὁ δήµαρχος χαρακτηρίζοντας τήν παρουσία του ἐκεῖ «ἰδιωτική»)!

Στίς 10/5 ὁ Μέτε ταξιδεύει σέ Ἀθήνα – Ρόδο – Κῶ µέ ἀποστολή µᾶλλον …προφανή.

Στίς 14/5 ὁ Σύλλογος Ἐπιστηµόνων Μειονότητας καί τό Τµῆµα Γυναικῶν Μειονότητας δέχονται τόν δήµαρχο τῆς πόλης Ναλιχάν τῆς Τουρκίας καί στό χάτιµ τῶν Ἀρχοντικῶν παρίστανται Χατζηοσµάν, Σερήφ καί ὑποπρόξενος.

Στίς 15/5 ὁ Μέτε στά χάτιµ Κενταύρου κι Ἀγριάνης.

Στίς 16/5 ὁ Τοῦρκος Πρόξενος ἐγκαινιάζει τήν ἔκθεση κοπτικῆς / ραπτικῆς τῶν ἐργαστηρίων τῆς Τουρκικῆς Νεολαίας Κοµοτηνῆς. Τήν ἴδια µέρα ἡ σύζυγός του δεξιώνεται στό ξενοδοχεῖο Χρῆστος κι Εὔη γιά τήν «Ἡµέρα τῆς Μητέρας» γυναῖκες τῆς µειονότητας. Τήν ἴδια µέρα ἡ Χαϊρουλά µετέχει σέ τριήµερο συνέδριο στή Σµύρνη µέ θέµα τίς Ε/Τ σχέσεις ἀναφορικά µέ Αἰγαῖο – Κύπρο.

Στίς 18-20/5 ἡ ἴδια ἐκθέτει τά «προβλήµατα τῶν Τούρκων τῆς Δ. Θράκης» στόν ΟΑΣΕ (Βαρσοβία).

Στίς 19/5 γίνεται ἡ τελετή µεταφορᾶς χώµατος ἀπό τό (δῆθεν) σπίτι τοῦ Κεµάλ καί τή Θεσσαλονίκη στά Ε/Τ σύνορα τῶν Κήπων, µέ παρόντα τόν Σερήφ καί τόν Σύλλογο Ἀλληλοβοήθειας Τούρκων Δ. Θράκης. Τήν ἴδια µέρα τό κρατικό κανάλι τῆς γείτονος TRT 1 κάνει στήν Κοµοτηνή ὀντισιόν γιά τραγουδιστές στό σώου του «Εἶσαι τό ἀστέρι µας». Τήν ἴδια µέρα περνάει τό καραβάνι τοῦ συλλογου κλασικοῦ αὐτοκινήτου πρός τή Θεσσαλονίκη καί γίνονται µικροεπεισόδια στήν Ξάνθη.

Στίς 20/5 γίνεται ἔκθεση κοπτικῆς – ραπτικῆς τῆς ΤΕΞ, παρούσα δίπλα στόν Μέτε ἡ σύζυγος τοῦ Τούρκου Πρόξενου.

Στίς 22/5 ἔρχεται ἡ Ἐµινέ Ἐρντογάν µέ τόν Μπαγίς στή Ροδόπη. Τήν ἴδια µέρα γίνεται χάτιµ σέ τρία χωριά τῆς Ξάνθης, µέ παρόντες τούς Μέτε, Μάντατζη κτλ.

Στίς 26/5 ἀδελφοποιήθηκαν (!) τά ἐπαγγελµατικά ἐπιµελητήρια Ροδόπης καί Καρατζάµπεη.

Στίς 27/5 γίνεται τελετή ἀποφοίτησης στόν (παράνοµο) παιδικό σταθµό τοῦ Λυκείου Ροδόπης, παρών καί ὁ βουλευτής Χατζηοσµάν δίπλα στήν ὑποπρόξενο Ὀκούρ. Ἐγκαινιάζεται στήν Κοµοτηνή ἔκθεση ζωγραφικῆς τοῦ Συλλόγου Ἐπιστηµόνων – συνδιοργανωτής ἡ …Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Στίς 28/5 τό κόµµα DEB βγάζει ἀνακοίνωση γιά τή «δῆθεν ποντιακή γενοκτονία» καί στρέφεται κατά τῶν ἐπισήµων πού κατέθεσαν στεφάνι!

Στίς 29/5 γίνεται στά Σύµβολα ὁ 24ος ἀγώνας δρόµου τῆς Τουρκικῆς Νεολαίας Κοµοτηνῆς, παρών ὁ ὑποπρόξενος Μ. Σεζγκίν.

Στίς 30/5 γίνεται στήν Κοµοτηνή ὁ χορός τῶν ΕΠΑΘιτῶν δασκάλων.

Στά παραπάνω, πού δέν εἶναι φυσικά ἀπολύτως πλήρη, δέν συµπεριλάβαµε τή δράση τῶν τούρκικων συλλόγων στό ἐξωτερικό. Θελήσαµε µόνο νά δείξουµε τό πῶς ξεδιπλώνει ἡ Τουρκία τήν «µαλακή της ἰσχύ» στήν πιό εὐαίσθητη γωνιά τῆς πατρίδας µας, χωρίς νά συναντᾶ ΚΑΜΜΙΑ ἀντίδραση. Κι ὅποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Από τον Αντιφωνητή

http://kostasxan.blogspot.com

Read more...

Μοιράζουν το Αιγαίο με φόντο τις κάλπες


Τη μοιρασιά του Αιγαίου ανοίγουν με έμμεσο τρόπο οι Τούρκοι εμπλέκοντας το θέμα της υφαλοκρηπίδας στην προεκλογική τους αντιπαράθεση. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οσμάν Κορουτούρκ, κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να διευκρινίσει αν στις διερευνητικές επαφές οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία 80 – 20 όσον αφορά στα ποσοστά της κάθε χώρας, Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, για την υφαλοκρηπίδα. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο περί συμφωνίας στο Αιγαίο, η οποία είναι 20% υπέρ της Τουρκίας και 80% υπέρ της Ελλάδας… Ακόμη και αν προσφεύγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο δεν θα παίρναμε τέτοια αποτελέσματα», λέει ο κ. Κορουτούρκ.

Πέραν του αν τα ποσοστά είναι ευνοϊκά ή όχι για την Ελλάδα και της προεκλογικής εκμετάλλευσης του θέματος από τα τουρκικά κόμματα, το ερώτημα είναι αν οι διερευνητικές έχουν μπει στην ουσία του ζητήματος, στο μοίρασμα της υφαλοκρηπίδας, άρα υπάρχει μυστική διπλωματία με την πλήρη έννοια του όρου. Το «σασπένς» μεγαλώνει διότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει σαφώς τους ισχυρισμούς του Κορουτούρκ: «Δεν δίνουμε πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λειτουργούμε στη βάση της εμπιστευτικότητας και δεν έχουμε παραβιάσει ποτέ αυτή την αρχή», δήλωσε στη «Hurriyet» ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Σελτζούκ Γιουνάλ, στη συνέχεια όμως φέρεται να είπε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σημεία που περιλαμβάνονται στη χθεσινή ανακοίνωση που έκανε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οσμάν Κορουτούρκ σχετικά με τα ζητήματα του Αιγαίου».

Ελεύθερος Τύπος

Read more...

Η Κυβέρνηση αναζητά «κοινό έδαφος» με την Τουρκία «για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας»


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 13186/16-03-11) που κατατέθηκε από τους Βουλευτές του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την Δήλωση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας για μυστική διπλωματία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβένησης, Γιάννης Ραγκούσης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας μας απάντησαν ότι...

«Η ανάπτυξη και η εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας αποτελεί καθήκον της Κυβέρνησης. Οι επαφές με το σύνολο των συνομιλητών μας, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, γίνονται σε ένα πολύ σαφές πλαίσιο: αυτό του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η παρούσα Κυβέρνηση, με συστηματική και σοβαρή προετοιμασία, μετέτρεψε το ρητορικό σχήμα της προσεγγίσεως με την Τουρκία σε πράξη. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και το Μάιο του 2010 συστήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ένα νέο μηχανισμό προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπογράφοντας 22 Μνημόνια και Διακηρύξεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίας ωφελείας. Είναι δε αυτονόητο, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής πολιτικής» λειτουργεί, σε υπηρεσιακό αλλά και πολιτικό επίπεδο, πληθώρα επιτροπών αναγκαίων για τις τρέχουσες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προς επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Αν ωστόσο, με τον όρο «κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων», αναφέρεστε στις διερευνητικές επαφές οι οποίες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, τονίζω για μια ακόμη φορά ότι σκοπό έχουν την εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Οι θέσεις μας είναι σταθερές, γνωστές και σαφείς. Γνώμονας της πολιτικής μας είναι το εθνικό συμφέρον και το πλαίσιο των κανόνων και προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου. Η επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία είναι σαφές ότι θα είναι προς όφελος της ευημερίας αλλά και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η εμπιστευτικότητα των επαφών αποτελεί τόσο αυτονόητο, όσο και απαραίτητο κανόνα της διπλωματικής πρακτικής που δεν μπορεί να παρερμηνεύεται. Τέλος είναι αλήθεια ότι συχνά παρουσιάζονται θέσεις, τόσο στο εξωτερικό όσο, δυστυχώς, και στο εσωτερικό της χώρας, που αφήνουν να πλανάται ότι δήθεν υπάρχει διαπραγμάτευση και για «άλλα θέματα». Τέτοιοι υπαινιγμοί εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε λύση στο πραγματικό πρόβλημα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Θα έλεγα δε ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακή, στην οποία εμείς δεν κινούμαστε».

Δυστυχώς από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πολλά με την Τουρκία ακόμα και για θέματα που δεν επιδέχονται υποχώρησης από την χώρα μας, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας το οποίο είναι δεδομένο με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά η Τουρκία δεν αποδέχεται τα όσα ορίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τα διαπραγματευτικά διαπιστευτήρια αυτής της κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στα επαναλαμβανόμενα Μνημόνια που καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό, τότε μάλλον πρέπει να μας τρομοκρατεί το τι μπορεί να συμφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών που φέρεται και υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων. Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη τήρησης απορρήτων στις εξωτερικές σχέσεις, μας ανησυχεί όμως ιδιαιτέρως η επιλογή των προς διαπραγμάτευση ζητημάτων με τους γείτονες. Θεωρούμε ότι με τους όρους που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση στο Μνημόνιο χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση του ελληνικού λαού ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων δυσάρεστων εξελίξεων.

Οι Βουλευτές του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση της Ελληνικής Βουλής και του Ελληνικού λαού για το που τίθενται οι κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση και για το αν αυτές έχουν μετακινηθεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

http://kostasxan.blogspot.com

Read more...

Σοκ στη Τουρκία!Δύο πρώην Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων στον εισαγγελέα!




ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σοκ προκαλεί στην Τουρκία το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδα «Cumhuriyet» που αναφέρει πως θα υπάρξει κι άλλο κύμα συλλήψεων αξιωματικών του τουρκικού στρατού με την κατηγορία συμμετοχής στο σχέδιο συνωμοσίας με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα». Ανάμεσα στα ονόματα που αναμένεται να κληθούν απο το εισαγγελέα είανι και οι δυο πρώην αρχηγοί των Τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπάσμπουγ και Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Οι δυο αρχηγοί μαζί με άλλους 23 εν ενεργεία αξιωματικούς αλλά και απόστρατους θα κληθούν απο τον εισαγγελέα για την κατηγορία της παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2007. Τότε ο τουρκικός στρατός είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την εκλογή του Αμντουλάχ Γκιούλ στο προεδρικό αξίωμα και είχε εκδοθεί και εκδοθεί ενα σκληρό ανακοινωθέν που είχε χαρακτηριστεί απο τον τουρκικό τύπο «ηλεκτρονικό πραξικόπημα» το οποίο όμως δεν πέτυχε το στόχο του.


http://www.onalert.gr

Read more...

Εβρέν:"Δεν μετανιώνω για το πραξικόπημα".3,5 ώρες ανάκριση!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Επι 3.5 ώρες ανέκρινε ο τούρκος εισαγγελέας Χουσείν Γκιορουσέν, τον πρώην πρόεδρο της χώρας και αρχηγό της χούντας του 1980, Κενάν Εβρέν. Ο εισαγγελάς έκανε 12 ερωτήσεις στον Εβρέν για να διαπιστωθεί αν θα πραγματοποιηθεί δίκη εις βάρος του, μετά την άρση της ασυλίας του. Η ανάκριση του πρωην προέδρου έγινε στο σπίτι του στην Άγκυρα, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet η τελευταία ερώτηση του εισαγγελέα ρώτησε ήταν αν έχει μετανιώσει για το πραξικόπημα. Ο Εβρέν τόνισε «οχι δεν μετανιώνω. Αν στην κατάσταση που ήταν η χώρα, βρισκόμουν στην ίδια θέση , τα ίδια θα έκανα. Κάθε ημέρα πέθεναν 20-30 άνθρωποι.... περιμέναμε αρκετό καιρό για να ηρεμήσει το κλίμα. Το Κοινοβούλιο δεν λειτουργούσε, κάθε ημέρα υπήρχαν επεισόδια, υπορεωθήκαμε να κάνουμε πραξικόπημα».

Ο Κενάν Εβρέν στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980 πραγματοποίησε το πραξικόπημα καθώς ήταν ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά έγινε πρόεδρος της Τουρκίας.
Πάντως δεν είναι σίγουρο αν ο Εβρέν θα μπορεί να δικαστεί, καθώς έχει λήξει η προθεσμία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.
Ομως είναι η πρωτη φορά στην Τουρκία οπου πρωην στρατηγός ανακρίνεται απο τον εισαγγελέα για πραξικόπημα που έχει κάνει στο παρελθόν. Στην Τουρκία, έχουν γίνει τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα , το 1960, το 1971 και το 1980 και δεν έχει δικαστεί κανένας στρατηγός.


Η ΜΙΤ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ;

Στη δίκη για την παραστρατιωτική οργάνωση Εργκενεκόν, η κατηγορούμενη Φατμά Τζενγκίζ, ισχυρίστηκε οτι η τουρκική οργάνωση πληροφοριών ΜΙΤ, παρακολουθούσε τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπάσμπουγ και ισχυρίστηκε οτι είχε μπει σε ενα κρυφό δωμάτιο οπου υπήρχαν εικόνες απο το γραφείο του αρχηγoύ των Ενόπλων Δυνάμεων, οπου τις κατέγραφαν κρυφές κάμερες.

http://www.onalert.gr

Read more...

Τουρκία: Ενδιαφέρον για διαγωνισμούς πετρελαίου, αερίου στο Ιράκ


Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους διαγωνισμούς που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Ιράκ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ. «Η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Γιλντίζ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψής του στη Βαγδάτη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς αυτούς έχουν δείξει η κρατική εταιρεία πετρελαίου Turkish Petroleum Corp. (TPAO), η θυγατρική της TPAO, Turkish Petroleum International Company (TPIC), που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε πως οι τουρκικές εταιρείες θα κατορθώσουν να κατακτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο στους διαγωνισμούς φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιράκ.
Ο κ. Γιλντίζ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι τουρκικές δραστηριότητες στο Ιράκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αύξηση αυτών, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης της αραβικής αυτής χώρας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί στο Ιράκ, θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας και στη συνέχεια- σε 5-6 χρόνια, όπως προέβλεψε- θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γιλντίζ, το ιρακινό φυσικό αέριο θα εξαχθεί στην Ευρώπη διαμέσου της Τουρκίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βέτο Τουρκίας στην εκλογή της Αυστριακής πρώην ΥΠΕΞ στη θέση του Γ.Γ του ΟΑΣΕ.


Δυσαρέσκεια στη Βιέννη, προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει "βέτο"

O Αυστριακός αντικαγκελάριος και YΠEΞ, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χαρακτήρισε "τελείως ακατανόητη" τη στάση της Αγκυρας

Ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε. Έ. με την Τουρκία

Η εκλογή του γενικού γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται του ΟΑΣΕ, γίνεται όχι με ψηφοφορία αλλά στη βάση συναινετικής απόφασης των χωρών-μελών

Σύμφωνα με κύκλους του ΟΑΣΕ στην έδρα του στη Βιέννη, η Ούρσουλα Πλάσνικ θεωρείτο εδώ και καιρό ως η επικρατέστερη

Ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, Ερσιν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ


Έντονη δυσαρέσκεια στη Βιέννη, προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει "βέτο" στην εκλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του εδρεύοντα στη Βιέννη, Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εξαιτίας της "αντιτουρκικής" στάσης της κ. Πλάσνικ στη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Λιθουανία, που προεδρεύει φέτος του διεθνούς Οργανισμού, είχε προτείνει επίσημα για τη θέση αυτή την πρώην υπουργό Εξωτερικών, της οποίας η υποψηφιότητα συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη για τη διαδοχή του νυν Γ.Γ. Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τους ομολόγους του των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Αουντρόνιους Αζουμπάλις.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χαρακτήρισε σήμερα "τελείως ακατανόητη" τη στάση της Αγκυρας τονίζοντας πως η Βιέννη δεν πρόκειται να δεχτεί το "βέτο", ενώ ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ο κ. Σπίντελεγκερ υπενθύμισε πως κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Βιέννη, αρχές Μαίου, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να αποφευχθεί ένα εκατέρωθεν "μπλοκάρισμα" των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, την οποία διεκδικεί και ο Τούρκος διπλωμάτης, Ερσιν Ερτσίν, ενώ η Αγκυρα φέρεται να αρνείται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία.

Σε ανακοινώσεις τους οι ηγεσίες των δύο αυστριακών ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας), ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο, δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο έφεραν την Τουρκία να επιδιώκει να μπλοκάρει μια εκλογή της 54 χρονης πρώην επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά, πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμικότητα, να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε δηλώσει εξαρχής τόσο προς την Αυστρία όσο και στη λιθουανική προεδρία, πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ και η απόφασή της αυτή είναι αμετάκλητη.

Ο ίδιος αιτιολογώντας την απόφαση τόνισε ότι "η κ. Πλάσνικ αμφισβητεί την δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για πολιτιστικούς λόγους και μια τέτοια προσωπικότητα δεν θα ήταν η ορθή για τον ΟΑΣΕ, ο οποίος ενσωματώνει τις αξίες, τα ιδανικά και τους κανόνες της ΕΕ", ενώ η εφημερίδα προσθέτει πως την οργή της Τουρκίας προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος και η Αρμενία υπέβαλαν γραπτώς ενστάσεις έναντι του Τούρκου υποψηφίου Ερσιν Ερτσίν.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του προς τους ομολόγους του τόνιζε ότι η Αυστριακή πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη από όλους τους υποψηφίους για τη διαδοχή του νυν γραμματέα του Οργανισμού, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η εκλογή του γενικού γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται του ΟΑΣΕ, γίνεται όχι με ψηφοφορία αλλά στη βάση συναινετικής απόφασης των χωρών-μελών, έπειτα από πρόταση του προεδρεύοντα του οργανισμού και μετά την εξέταση των υποψηφιοτήτων και τις σχετικές διαπραγματεύσεις ως προς το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, τέσσερις χώρες έχουν προτείνει υποψηφίους τους και εκτός της Αυστρίας με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, η Πορτογαλία έχει ως υποψήφιο τον πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας Ζοάο Σοάρες, η Τουρκία το νυν πρέσβη της στη Βραζιλία, Ερσιν Ερτσίν και η Ιταλία το διπλωμάτη Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΟΑΣΕ στην έδρα του στη Βιέννη, η Ούρσουλα Πλάσνικ θεωρείτο εδώ και καιρό ως η επικρατέστερη για τη θέση αυτή και την υποστήριξή τους φέρεται να έχουν εκφράσει ήδη οι περισσότερες από τις χώρες-μέλη από τις οποίες επισημαίνεται ότι με την πολιτική της πείρα η ίδια θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του Οργανισμού προσδίδοντάς του μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, Ερσιν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είναι σήμερα πρέσβης της Αγκυρας στη Βραζιλία και συγχρόνως "ειδικός πρέσβης" για Ευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας, του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος και είχε παρουσιάσει τον κ. Ερτσίν ως υποψήφιο, ήδη στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Οστάνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

http://www.sigmalive.com/

Read more...

Moody’s: «Προβληματισμός» για την Τουρκία


Η πιστωτική αξιολόγηση της Τουρκίας ενδέχεται να υποστεί πιέσεις εάν η οικονομία αντιμετωπίσει πρόβλημα στην χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ανακοίνωσε η Moody’s Investors Service, που προτρέπει την κυβέρνηση να «σφίξει τα λουριά» μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην χώρα αυτή την εβδομάδα.

Αν και η χώρα έχει κάνει πρόοδο στην βελτίωση της δημοσιονομικής της θέση, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η εξάρτηση από τις επενδυτικές ροές χαρτοφυλακίου για την χρηματοδότηση αυτού του ελλείμματος, καθιστούν ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη εύρωστων δημοσιονομικών θεμελίων, αναφέρεται στην έκθεση του οίκου. Ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί την επανεκλογή του στις 12 Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του πιθανόν να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η Moody’s αξιολογεί την Τουρκία με βαθμολογία Ba2, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κλίμακα, με θετικό outlook.

http://www.euro2day.gr

Read more...

Ολοταχώς για αιματοχυσία οδεύει η Τουρκία;


Ο γνωστός από την εμπλοκή του στην υπόθεση Οτζαλάν, και εξαιρετικός γνώστης των τεκταινομένων στην Τουρκία, Σάββας Καλεντερίδης, δημοσίευσε στον διαδικτυακό κόμβο που διατηρεί, τον «ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΑ», μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση – εκτίμηση για το μέλλον της Τουρκίας σε περίπτωση που επανεκλεγεί, όπως όλα δείχνουν, το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανάλυση – σενάριο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί απλά ως «σενάριο», δεδομένης της βαθιάς γνώσης του συγγραφέα, αλλά και διότι στηρίζεται σε πραγματικές υποθέσεις, όχι κάτι το οποίο ΘΑ συμβεί και είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο, αφού έρχεται κυριολεκτικά ως συνέχεια της σημερινής μας ανάρτησης για το εκλογικό «άδειασμα» του Ερντογάν από τους Κούρδους. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα του δυναμισμού που με εμφανές άγχος προσπαθεί να περάσει η Τουρκία διεθνώς. Ακολουθεί το άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη, το οποίο μπορεί κανείς να το διαβάσει και στη διεύθυνση:
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_9341.html?

ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΣΑΣ.
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν θα καταγάγει σημαντική νίκη, πετυχαίνοντας ποσοστό που θα ξεπερνά του 45%. Το κρίσιμο για την επιβίωση της κυβέρνησης Ερντογάν, παρά τα υψηλά ποσοστά που θα λάβει στις εκλογές, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει σε δυο βασικά ζητήματα. Το ένα είναι το λεγόμενο “βαθύ κράτος” και οι μηχανισμοί του, ο ισχυρότερος από τους οποίους είναι οι ίδιες οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και το άλλο είναι το Κουρδικό Ζήτημα.
Το βαθύ κράτος αποτελεί φυσική και πολιτική απειλή για τον ίδιο τον Ερντογάν και για το κόμμα του, και θα εξηγήσουμε γιατί.
Ο στυγνός κρατισμός και οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κεμαλικής εξουσίας από το 1923 και εντεύθεν, δεν επέτρεψαν το σχηματισμό πολιτικής συνείδησης και πολιτικών δυνάμεων στην τουρκική κοινωνία οι οποίες θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν πολιτικά και με πολιτικούς όρους στο πολιτικό Ισλάμ, που εκφράστηκε για πρώτη φορά με τον Μεντερές, στη συνέχεια με τον Ερμπακάν και τώρα με τον Ερντογάν, με διαφορετικές εκδοχές την κάθε φορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μοναδικός αντίπαλος του Ερντογάν και του ΑΚΡ να είναι το βαθύ κράτος και οι μηχανισμοί του, οι οποίοι επιδιώκουν τη φυσική εξόντωση του πρώτου και την πολιτική αποδυνάμωση του δεύτερου.
Έτσι, ακριβώς επειδή το βαθύ κράτος είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος, μέχρι στιγμής ο Ερντογάν επιχειρεί να το εξουδετερώσει με αστυνομικές και δικαστικές μεθόδους, ενισχύοντας από τη μια πλευρά το αστυνομικό κράτος, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με το Στρατό από το παρελθόν, και προσπαθώντας να ελέγξει από την άλλη το Δικαστικό Σώμα. Η κατάσταση αυτή, όμως, έχει φέρει τον Ερντογάν σε μια θέση, που κατηγορείται από εχθρούς και -μέχρι χθες;- φίλους ότι επιχειρεί να δημιουργήσει το δικό του ερντογανικό “βαθύ κράτος”, το οποίο θα λειτουργήσει εξ ίσου αντιδημοκρατικά και στον αντίποδα του κεμαλικού βαθέος κράτους. Υπό την έννοια αυτή, η πολιτική και οι μεθοδεύσεις που θα ακολουθήσει μετεκλογικά ο Ερντογάν στο θέμα αυτό, θα κρίνουν και την πορεία της κυβέρνησής του και της ίδιας της Τουρκίας το επόμενο διάστημα. Αν κατορθώσει να ξεριζώσει τις ρίζες του κεμαλικού βαθέος κράτους υποκαθιστώντας το με ένα ερντογανικό βαθύ κράτος, χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της τουρκικής κοινωνίας, θα έλθει αντιμέτωπος με εσωτερικά προβλήματα αλλά και με εξωτερικούς -μέχρι τώρα φιλικούς- παράγοντες, με πρώτο και κύριο πιθανόν τις ΗΠΑ και τους μηχανισμούς της Ουάσιγκτον.
Το άλλο θέμα, όπως προαναφέραμε, είναι το Κουρδικό Ζήτημα. Ο Ερντογάν, τις δυο πρώτες τετραετίες, για να αντιμετωπίσει το κεμαλικό βαθύ κράτος και να εδραιωθεί στην εξουσία, χρησιμοποίησε ως σύμμαχό του τους Κούρδους και υποσχέθηκε να επιλύσει το Κουρδικό Ζήτημα. Με τον ίδιο τρόπο και κυρίως για να εξασφαλίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον, χρησιμοποίησε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έδωσε υποσχέσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για αναγνώριση της Κύπρου, για επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο κλπ. Όσον αφορά τα Ε-Τ, με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν πέτυχε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μία πλευρά εξασφάλισε την εύνοια και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και από την άλλη, με την επιφανειακή ηρεμία στις Ε-Τ σχέσεις και το Αιγαίο, αποδυνάμωσε το ρόλο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που χρησιμοποιούσαν περίπου προβοκατόρικα -χωρίς όμως να αφίστανται του εθνικού σχεδιασμού- τις εντάσεις στο Αιγαίο για να καθιστούν το ρόλο τους καίριο και ρυθμιστικό στο παιχνίδι εξουσίας στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Τα ίδια που έκανε ο Ερντογάν στο πλέγμα των Ε-Τ σχέσεων έκανε και στο Κουρδικό. Χρησιμοποίησε τους Κούρδους για να εδραιωθεί στην εξουσία, υποσχόμενος παραχωρήσεις και ρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στην επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, υιοθετώντας παράλληλα και κυρίως τον τελευταίο χρόνο την πολιτική του νεοοθωμανισμού, που θα μπορούσε να εκφραστεί πολύ εύστοχα και με το λαϊκό: “Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου”.
Όσον αφορά τα Ε-Τ, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική, αφού η πρακτική που ακολουθεί η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ανοίξει την Κερκόπορτα για να εγκατασταθούν οι Τούρκοι στο κέντρο του Αιγαίου ή και δυτικότερα:
Όσον αφορά δε το Κουρδικό, το γεγονός της απροκάλυπτης υιοθέτησης της πολιτικής του “Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου”, ώθησε τους Κούρδους σε αναζήτηση άλλων λύσεων, όπως είναι η προετοιμασία για μονομερή ανακήρυξη αυτονομίας, κάτι που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης μετεκλογικά, για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει σε συνταγματική και νομοθετική-πολιτική-διοικητική μεταρρύθμιση που θα θέτει υγιείς βάσεις για τη δημοκρατική επίλυση του Κουρδικού.
Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον Ερντογάν, αφού -παρότι εξασφαλίζει την προτίμηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων- η πολιτική που έχει ακολουθήσει ιδιαίτερα τα τελευταία ένα-δυο χρόνια σε σειρά από κρίσιμα ζητήματα που ακροθιγώς αναφέρθηκαν στο σημείωμα αυτό, αυξάνει την καχυποψία σε παράγοντες στο εσωτερικό και το εξωτερικό που μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησή του.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετεκλογικά είναι το σενάριο που δημοσιεύει σήμερα η -ισλαμοεθνικιστική- εφημερίδα Γενί Τσαγ, σε άρθρο που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Σελαχατίν Όνκιμπαρ, ο οποίος, σημειωτέον, διατηρεί άριστες σχέσεις με το βαθύ κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιεχόμενο και την πραγματική προέλευση του σεναρίου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το σενάριο, που επιδέχεται πολλές αναγνώσεις:
Τί θα συμβεί στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν πέσει η κυβέρνηση Ερντογάν-ΑΚΡ τους επόμενους έξι μήνες:
Θα κηρυχτεί ιντιφάντα από τους Κούρδους, στη γραμμή Χακιάρι-Τζίζρε (Hakkâri-Cizre).
Θα επεκταθούν σε ολόκληρο το Κουρδιστάν οι διαδηλώσεις και οι μαζικές ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και θα καταληφθούν το ένα μετά το άλλο ορισμένες νομαρχίες, στις οποίες στις οποίες θα υψωθεί η σημαία του ΡΚΚ.
Θα υποσταλούν οι τουρκικές σημαίες από τους δήμους που ελέγχονται από το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
Θα γίνουν καμπάνιες που θα καλούν τους Κούρδους που καταπιέζονται να καταφύγουν στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ).
Θα γίνουν μαζικές επιθέσεις στις νομαρχίες, τα φυλάκια και τα στρατόπεδα των ΤΕΔ στο Κουρδιστάν.
Θα αρχίσουν απεργία πείνας χιλιάδες Κούρδοι, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ της Δύσης.
Παράλληλα με τις πόλεις του Κουρδιστάν, θα εκδηλωθούν μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης από τους Κούρδους που κατοικούν στις μεγαλουπόλεις ολόκληρης της Τουρκίας.
Θα γίνουν βομβιστικές ενέργειες και μαζικές δολοφονίες σε τουριστικά κέντρα και σε μεγαλουπόλεις της Τουρκίας.
Αμέσως μετά από αυτές τις φρικιαστικές εξελίξεις, η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα ανακοινώσει ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται με τον Οτζαλάν, κατέληξαν σε συμφωνία.
Με βάση τη συμφωνία αυτή, θα ψηφιστεί Γενική Αμνηστία, θα απελευθερωθεί ο Οτζαλάν και θα του αναγνωριστεί το δικαίωμα να ασχοληθεί με την πολιτική.
Το νέο Σύνταγμα θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας του Οτζαλάν και του Ερντογάν.
Στο νέο Σύνταγμα θα αλλάξει η ονομασία της χώρας και από Τουρκική Δημοκρατία θα ονομάζεται πλέον Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Ανατολής.
Θα αλλάξει η τουρκική σημαία και θα υιοθετηθεί μια νέα σημαία.
Τα κουρδικά θα ανακηρυχθούν δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους.
Θα είναι ελεύθερη η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα.
Θα περάσουμε στο σύστημα των Αυτοδιοικούμενων Περιφερειών, ενέργεια που θα αποτελέσει το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν.
Οι εξελίξεις αυτές που θα λάβουν χώρα στο τουρκικό Κουρδιστάν, θα δημιουργήσουν ανώμαλες καταστάσεις στους νομούς και τις μεγαλουπόλεις της Κεντρικής, της Δυτικής, της Νότιας Τουρκίας και των περιοχών του Μαρμαρά και του Πόντου και θα αρχίσει ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους, με βάση την εθνική καταγωγή.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, με το αιτιολογικό ότι διαταράσσουν την σταθερότητα και τη δημόσια τάξη, θα αρχίσει το ανθρωποκυνηγητό των Τούρκων εθνικιστών.
Θα γίνουν μαζικές συλλήψεις στους μεγάλους νομούς και στις μεγαλουπόλεις.
Την περίοδο αυτή θα μπει η Τουρκία σε μια εσωτερική διαμάχη που θα μοιάζει με αυτήν της Γιουγκοσλαβίας.
Το χάος που θα επικρατεί στην Τουρκία θα μετατραπεί σε εσωτερικό πόλεμο, προκαλώντας την επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
Το ΝΑΤΟ θα αποβάλλει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα αποβιβάσει νατοϊκά στρατεύματα στα εδάφη της Ανατολής.
Ακριβώς τη στιγμή αυτή οι Κούρδοι θα ζητήσουν δημοψήφισμα, για να αποσπαστούν από την Τουρκία.
Μετά το δημοψήφισμα, οι Κούρδοι θα αποσπαστούν και επίσημα από την Τουρκία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διέξοδο στη Μεσόγειο.
Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, το ζεστό χρήμα θα εγκαταλείψει την Τουρκία και το συνάλλαγμα θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση, που θα ανοίξει το δρόμο για τη χρεοκοπία της Τουρκίας, στο παράδειγμα της Ελλάδος.
ΗΠΑ και Ε.Ε., βλέποντας ότι ο Ερντογάν ολοκλήρωσε την αποστολή του, θα τον θεωρήσουν υπεύθυνο για τις εξελίξεις, επιφυλάσσοντας για τον ίδιο ένα τέλος χειρότερο από αυτό του Σάχη της Περσίας.
Τελικό συμπέρασμα: Αν δεν φύγει από τη μέση το ΑΚΡ, η Τουρκία οδεύει με βεβαιότητα στο διαμελισμό.
Και αυτό γιατί στο τουρκικό Κουρδιστάν έχει ήδη ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντιστραφεί.
Υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι υπάρχει ο Μεγάλος Τουρκικός Στρατός ο οποίος δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Ξεχνούν όμως όλοι αυτοί ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ, απλά για να εκδικηθούν τον Κεμαλισμό και το κοσμικό κράτος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποδυναμώνει με σύστημα τον τουρκικό στρατό.

defence-point.gr

Read more...

Ερντογάν μαινόμενος κατά αντιπολίτευσης: ¨Να πάτε να σώσετε την Ελλάδα”!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Aναστάτωση έχει προκαλέσει στην Τουρκία , το άρθρο που δημοσίευσε το περιοδικό “The Economist” σχετικά με τις εκλογές της Τουρκίας που συστήνει στους Τούρκους να ψηφίσουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με τον Ερντογάν να κατηγορεί πως τα άρθρα αυτά γράφονται με την επιρροή του ισραηλινού λόμπι». Το βρετανικό περιοδικό τονίζει πως ο φόβος τώρα δεν είναι η μετατροπή της Τουρκίας σε ισλαμική δημοκρατία αλλά η δημοκρατικότητα της ίδιας της χώρας.

« Σήμερα στην Τουρκία βρίσκονται στη φυλακή περισσότερη δημοσιογράφοι απ’ ότι στην Κίνα» γράφει ο «Εconomist» που καταλήγει στο συμπέρασμα. «Γι’ αυτο προτείνουμε στους Τούρκους να ψηφίσουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)”.
Έτσι το βρετανικό περιοδικό, που τα τελευταία 8 χρόνια με διάφορα άρθρα στήριζε ξεκάθαρα τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα του Ερντογάν, δείχνει πως τώρα είναι ξεκάθαρα αντίθετο με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.(ΑΚP) και τονίζει πως η Τουρκία χρειάζεται μια αλλαγή.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος του στο Ικόνιο της Κεντρικής Τουρκίας, δήλωσε : “
Το περιοδικό “Εconomist” δημοσιεύει ένα άρθρο με απόψεις. Αλλά όχι με έμμεσες απόψεις αλλά με ξεκάθαρο τρόπο λέει “ψηφίστε CHP”. Μα τι αγένεια, τι θράσος είναι αυτό; Λυπάμαι “Εconomist” είσαι πολύ Γάλλος σχετικά με την Τουρκία και στο CHP (σ.σ. “έχεις μείνει Γάλλος” στο θέμα στην τουρκική γλώσσα σημαίνει αγνοείς για το θέμα).
Ο τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση του στο βρετανικό περιοδικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT Haber.
Ο Ερντογάν άρχισε να βλέπει τα δικά του «φαντάσματα» σχετικά με το Ισραήλ. « Το άρθρο αυτό είναι έργο του Ισραηλινού λόμπι που επηρεάζει αυτό περιοδικό “Economist” δήλωσε ο Ερντογάν χωρίς να διευκρινίζει από πηγάζει η σιγουριά του.

Ο Ερντογάν στην προεκλογική του ομιλία στο Σαγγάριο, υπονόησε πως ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου, έχει τη στήριξη του ισραηλινού λόμπι που δημοσιεύει άρθρα υπέρ του, και δήλωσε « Κιλιτσντάρογλου, αντί να προσπαθείς να σώσεις την Τουρκία, πήγαινε να σώσεις την Ελλάδα»!

Ο υπουργός Αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ηabertürk δήλωσε “ είναι ένα άρθρο που πρόταση του έχει πολλές σαχλαμάρες”. Πάντως, το περιοδικό “Economist” στις δημοτικές εκλογές του 2004, σε άρθρο του είχε προτείνει στους Τούρκους ψηφόφορου , να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Tότε, ούτε ο Ερντογάν, αλλά ούτε κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος του, δεν είχαν εκφράσει καμία αντίδραση στη στήριξη αυτή.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Την υλοποίηση πέντε νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων πρόκειται να αποφασίσει η κυβέρνηση Ερντογάν


Επαληθεύαι σχεδόν καθημερινά με δηλώσεις και πράξεις η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δίνει τεράστια σημασία στην πολεμική βιομηχανία της χώρας και στα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι μόλις δύο μήνες μετά την πρόσφατη σύσκεψη της Εκτελεστική Επιτροπής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSIK υπό την προεδρία του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan η συγκεκριμένη επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει ξανά για να αποφασίσει την υλοποίηση σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνονται η επιλογή των ιδιωτικών ναυπηγείων που θα ναυπηγήσουν την τρίτη και τέταρτη φρεγάτα κλάσης Ada, η απόφαση για την ανάπτυξη του τουρκικού ελαφρού ελικοπτέρου, η επιλογή του οχήματος για την κατασκευή 336 τροχοφόρων 6×6 θωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού.
Επιπλέον εκτιμάται ότι στην λίστα των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η ναυπήγηση του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών, η υλοποίηση του προγράμματος παράκτιας επιτήρησης με την εγκατάσταση ραντάρ και πιθανόν η απόφαση για το πρόγραμμα T-LORADMIS.
Κατά τα άλλα οι Έλληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες πιστεύουν στα λόγια του Τούρκου πρωθυπουργού για την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Απών ο Τούρκος ΑΚΑΜ από την άσκηση SAR «ΙΩΝΑΣ 2011»!


Σνόμπαρε επιδεικτικά την πρόσκληση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ο Τούρκος Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα την παρακολουθήσει μαζί με τους συναδέλφους του, αύριο Τρίτη. Το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως όφειλε, απηύθυνε πρόσκληση και στους Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι υπηρετούν στην πρεσβεία της Τουρκίας, εάν το επιθυμούν να παρακολουθήσουν με έξοδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τελική φάση της άσκησης.

Η απάντηση ήταν αρνητική, αν και για αποφυγή κάθε παρεξήγησης οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα είναι υποδειγματική (οι λεπτομέρειες είναι προφανώς έργο άλλων υπηρεσιών, εμείς απλώς αναφερόμαστε στη δημόσια παρουσία τους!) και σε γενικές γραμμές αποδεικνύουν την πειθαρχία με την οποία λειτουργούν και το πόσο αντιλαμβάνονται και τιμούν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί από τους ανωτέρους τους.

Η άσκηση σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν αργά το βράδυ της Κυριακής, αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας με τα εντυπωσιακά νούμερα στις διαθεσιμότητες μέσων που ίσχυσαν σε αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις το τελευταίο διάστημα να παραμένουν.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που ερμηνεύουν την απουσία των Τούρκων ακολούθων με πιο «πονηρό» τρόπο: Σύμφωνα με την ερμηνεία τους, είναι λογικό να μην θέλουν να παρίστανται εάν η χώρα τους έχει αποφασίσει να προβεί σε κάποια κίνηση η οποία θα επιχειρήσει να εγγράψει επισήμως την αμφισβήτησή της όσον αφορά το ελληνικό δικαίωμα στις αποστολές SAR, στο χώρο όπου θα γίνει η άσκηση.

Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς θα γίνει, εάν γίνει, παρουσία των ΑΚΑΜ οι οποίοι φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν μαζικά αποδεχόμενοι την πρόσκληση του ΓΕΕΘΑ (οι χώρες τους είχαν αποδεχθεί πρόσκληση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, άρα ενδεχόμενη άρνησή τους θα είχε διπλωματικό νόημα…), όπως άλλωστε έπραξε η Τουρκία πρόσφατα σε αντίστοιχη άσκηση, κατά την οποία δεν τήρησε όσα είχε εμμέσως «υποσχεθεί» καταθέτοντας νομίμως το αίτημα και λαμβάνοντας την άδεια, για να ακολουθήσουν εμπλοκές αεροσκαφών στο Αιγαίο και τα συνήθη λοιπά…
Οψόμεθα λοιπόν!

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

«Ο λαβύρινθος της Χάλκης-Η περιπέτεια της Θεολογικής Σχολής»


ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια συμπληρώνονται φeτος από τότε που οι τουρκικές Αρχές έκλεισαν τη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Η υπόθεση της επαναλειτουργίας της έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα «λαβύρινθο», το μίτο του οποίου επιχειρεί να ξετυλίξει ο εδώ και 22 χρόνια δημοσιογράφος στην Τουρκία και συγγραφέας Άρης Αμπατζής, μέσα από το καινούριο του βιβλίο «Ο λαβύρινθος της Χάλκης-Η περιπέτεια της Θεολογικής Σχολής», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Με καυστικό τρόπο, ο συγγραφέας καταγράφει το ρόλο όλων όσοι συμμετείχαν στο να εξελιχθεί σε «γόρδιο δεσμό» και αντικείμενο πολιτικής κατανάλωσης ένα ζήτημα ανθρώπινου δικαιώματος, ενώ στο τέλος παρουσιάζει τις απόψεις και τις θεωρήσεις του σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής.

Το 450 σελίδων βιβλίο αποτελεί το μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο για την πορεία της Θεολογικής Σχολής μετά τη σύσταση του τουρκικού κράτους, το 1923. Πραγματεύεται την πορεία της υπόθεσης της Θεολογικής Σχολής μέχρι τις ημέρες μας.
Η προσπάθεια των τουρκικών Αρχών για απαλλοτρίωση της Σχολής στη δεκαετία του ’30, η «περίεργη» διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας το 1951, το ξαφνικό κλείσιμό της το 1971 και η περιπέτεια που συνεχίζεται…
Περιλαμβάνει σε τρία κεφάλαια την πορεία της Σχολής και ακολουθεί ένα κεφάλαιο με την παρουσίαση των τουρκικών θέσεων και απόψεων για τη Θεολογική Σχολή.
Στο Παράρτημα του βιβλίου περιλαμβάνονται σπάνια κείμενα και έγγραφα σχετικά με τη Σχολή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στο βιβλίο, «…η Τουρκία ως επίσημη ιδεολογία και κρατικό σύστημα ποτέ δεν είδε το θέμα των θρησκευτικών και άλλων ελευθεριών των εθνοτικώς μη Τούρκων και θρησκευτικώς μη σουνιτών μουσουλμάνων πολιτών της, ως μέρος του συνόλου που λέγεται Τουρκία.
Με αποτέλεσμα, να κρίνει και να αντιμετωπίζει τη λατρεία, την εκπαίδευση και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα των μη μουσουλμάνων, σαν να πρόκειται για υποθέσεις τουρκογενών σουνιτών…». Παραγγελίες μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:
lavyrinthoshalkis@gmail.com

http://www.sigmalive.com/

Read more...

Για "ισραηλινή συνωμοσία" κατηγορεί το Economist o Ρ.Τ.Ερντογάν


«Όργανο συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης», χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία, το περιοδικό Economist, με αφορμή άρθρο της εβδομαδιαίας έκδοσης που καλούσε τους Τούρκους να καταψηφίσουν την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με το Economist, ένα ισχυρότερο ποσοστό για το κόμμα της αντιπολίτευσης, θα μείωνε το ρίσκο για αλλαγές που θα καθιστούσαν το Σύνταγμα χειρότερο και θα του έδιναν περισσότερες πιθανότητες για μελλοντική εκλογή του.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT, ο Erdogan δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «το AKP θα βγει ξανά πρώτο στις εκλογές, παρά τις προκλήσεις από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης¨.

Προσέθεσε ακόμη ότι «τα διεθνή μέσα, καθώς υποστηρίζονται από το Ισραήλ, δεν θα είναι χαρούμενα με τη διατήρηση του AKP στην εξουσία». Σε αυτό το άρθρο ο Economist συμβουλεύει τους αναγνώστες ότι ο καλύτερος τρόπος για τους Τούρκους πολίτες ώστε να προάγουν τη δημοκρατία, θα είναι να «ψηφίσουν εναντίον του κυβερνώντος κόμματος», αλλά και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συνεργασία για την ανάπτυξη του βλήματος UMTAS πρότεινε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν


Συνεχίζεται η ανάπτυξη της ιδιαίτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα αλλά έχει ενισχυθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Έτσι σύμφωνα με τα Αζέρικα ΜΜΕ ο πρόεδρος της κρατικής τουρκικής εταιρείας Roketsan , Huseyn Baysak πρότεινε στο Αζερμπαιτζάν την συμμετοχή του στην ανάπτυξη του αντιαρματικού βλήματος UMTAS.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της τουρκικής εταιρείας η ανάπτυξη του βλήματος έχει ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι δοκιμές. Όπως αποκάλυψε ο Huseyn Baysak το νέο βλήμα είναι τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής και δεν υπάρχει έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία από άλλες χώρες. Το UMTAS θα εισέλθει σε πλήρη παραγωγή το 2012 μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέα τουρκικά όπλα stand-off και bunker buster!


Άλματα πραγματοποιεί η τουρκική αμυντική βιομηχανία, όπως αποδεικνύεται από τη νέα «έκπληξη» την οποία επιφύλαξε η τουρκική Αεροπορία στους προσκεκλημένους της με την ευκαιρία των επίσημων εορτασμών συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της.

Στην Αεροπορική Βάση Cigli (Σμύρνη) επιδείχθηκαν για πρώτη φορά αναρτημένα σε μαχητικό F-16 δύο νέα οπλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν εγχώρια από το 2006 υπό την τεχνολογική διεύθυνση και καθοδήγηση του TUBITAK-SAGE. Πρόκειται για το βλήμα stand off MSOM και την βόμβα διάτρησης (bunker buster) NEB. Μέσα σε πέντε χρόνια με άκρα μυστικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με αξιοθαύμαστη συνέπεια οι Τούρκοι τεχνικοί κατασκεύασαν το πρώτο τουρκικό stand off βλήμα (σ.σ. χαρακτηρίζεται MSOM και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 13 Μάρτιος 2001 «Τα άγνωστα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα»).

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και σήμερα η Τουρκική Αεροπορία μπορεί να καυχάται ότι διαθέτει ένας προηγμένο βλήμα αέρος-εδάφους εμβέλειας 180+ χλμ, το οποίο μπορεί να πλήξει σταθερούς και κινητούς στόχους.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του TUBITAK-SAGE ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αρχικές δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ οι παραδόσεις της πρώτης παρτίδας θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2011, μετά από την εκτέλεση των προγραμματισμένων βολών στο πεδίο Βολής Ικονίου. Το βλήμα χρησιμοποιεί συνδυασμό GPS/INS για την καθοδήγησή του προς τον στόχο, βασιζόμενο επίσης στο σύστημα TERCOM (για την σύγκριση και ταυτοποίηση ψηφιακών δεδομένων εδάφους). Οι Τούρκοι τεχνικοί που έχουν αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία ισχυρίζονται ότι το βλήμα μπορεί να ίπταται σε χαμηλό ύψος πάνω από το έδαφος, αποφεύγοντας την επισήμανσή του από τα ραντάρ αεράμυνας.

Μεταξύ των ενδιαφερόντων πρώτων στοιχείων που αποδεσμεύτηκαν ξεχωρίζουν επίσης η αποκάλυψη της χρήσης προηγμένων συνθετικών υλικών απόκρυψης ίχνους, τα οποία μειώνουν σημαντικά (σύμφωνα με τους ειδικούς του TUBITAK-SAGE) το RCS του βλήματος. Η προηγμένη αεροδυναμική σχεδίαση συμβάλλει επίσης στην απόκτηση χαρακτηριστικών stealth από τον MSOM. Ένα άκρως σημαντικό στοιχείο του όπλου αφορά την ύπαρξη αισθητήρα υπερύθρων κατά την τελική πορεία προς τον στόχο, επιτρέποντας την αναγνώρισή του (μέσω της πρόσβασης σε δεδομένα που έχουν φορτωθεί στην βιβλιοθήκη του συστήματος, βάσει των οποίων συγκρίνεται η υπογραφή του με άλλες παρόμοιες) και στη συνέχεια ταυτοποιείται αυτόματα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι τεχνικοί έχουν αξιοποιήσει σημαντικά μέρος της τεχνολογίας που έχουν προμηθευτεί, πιθανότατα αντιγράφοντας όπλα που βρίσκονται ήδη σε χρήση στο τουρκικό οπλοστάσιο (π.χ. JSOW, SLAM). Το πρώτο τουρκικό όπλο ακριβείας ολοκληρώνεται σε F-16 και F-4E. Πηγές του TUBITAK-SAGE ανέφεραν επίσης ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική εργασία για την ολοκλήρωση του βλήματος και στο υπό απόκτηση F-35.

Το δεύτερο τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης όπλο που παρουσιάστηκε είναι το πυρομαχικό διάτρησης θωράκισης και καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), που κωδικοποιείται ως NEB (Nufuz Edici Bomma) δηλαδή βόμβα διάτρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόκειται για μια βόμβα βάρους 870 κιλών, η οποία αποτελείται από δύο κεφαλές σε διάταξη Tandem. Η πρώτη κεφαλή είναι κοίλου γεμίσματος και χρησιμοποιείται για την δημιουργία ωστικού κύματος και θερμότητας κατά την κρούση. Το αποτέλεσμα που επιφέρει η αρχική έκρηξη επιτρέπουν τη διείσδυση της δεύτερης κεφαλής να διατρήσει θωρακισμένες κατασκευαστικές δομές και να εκραγεί στη συνέχεια στο εσωτερικό τους.

Η δεύτερη κεφαλή περιέχει ισχυρότερα εκρηκτικά προστατευμένα σε ανθεκτικό ειδικής επεξεργασίας και σχεδίασης ατσάλι (steel-alloy, που επιτρέπει τη διάτρηση μέσα από τους ενισχυμένους τείχους, η αντοχή των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της πρώτης κρούσης και της παραγόμενης υψηλής θερμότητας. Η κεφαλή φέρει πυροσωλήνα προσέγγισης ο οποίος εκρήγνυται αμέσως μετά από περίοδο ενός δευτερολέπτου μετά την εκτόνωση της πρώτης κεφαλής. Η βόμβα ΝΕΒ κατευθύνεται προς τον στόχο με λέιζερ και μπορεί να ριφθεί από όλα τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας με τη χρήση καταδεικτών.

Με τα δύο αυτά νέα όπλα να υπηρετούν στο τουρκικό οπλοστάσιο, εκτιμούμε ότι οι αρμόδιοι επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα είναι σε θέση να… εφησυχάσουν ακόμη περισσότερο την πολιτική ηγεσία, η οποία πιστεύει ακλόνητα ότι παρά τις πρωτόγνωρες μειώσεις των αμυντικών δαπανών, η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας παραμένει μαγικά ανεπηρέαστη.

http://www.defence-point.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP