Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ομπάμα: Σημαντικός παίκτης η Τουρκία για λύση στη διένεξη με το Ιράν


Πεπεισμένος ότι Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί «σημαντικός παίκτης» στην προσπάθεια να οδηγηθεί το Ιράν στην επίλυση της διένεξης που έχει ανακύψει λόγω του πυρηνικού του προγράμματος δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα,μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει το παν, ώστε να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα αυτό.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/


Read more...

Όχι του Παπανδρέου σε όλα όσα του ζήτησε ο Ερντογάν


Στις «κόκκινες γραμμές» επιστρέφει ο Γιώργος.«Τορπίλες Άγκυρας» σε όλα τα μέτωπα παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, θέτοντας στο τραπέζι όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της και μια επίφαση διαλόγου (απευθείας και εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο, μέσω της επιστολής Ερντογάν), θέλει να «στριμώξει» και να εκθέσει στους Ευρωπαίους την Ελλάδα, συμψηφίζοντας εντυπώσεις από τις πολιτικές της.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση σε όλα τα μέτωπα, η Αθήνα αναγκάζεται να αναδιπλωθεί σκληραίνοντας τη στάση της, αφενός γιατί και η Κύπρος κάνει το ίδιο και αφετέρου γιατί στο εσωτερικό σκηνικό υπάρχει πλέον ο Αντώνης Σαμαράς, που θεωρείται «σκληρός» σε μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Αν και ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να διατηρήσει κάποια περιθώρια επιπλέον ελιγμών και διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της (γιατί με τα Σκόπια είναι, πλην απροόπτου, προδιαγεγραμμένη η ελληνική στάση), ωστόσο δείχνει ότι θέτει πλέον «κόκκινες γραμμές» έναντι της πολιτικής της Άγκυρας.
Tα μηνύματα
Η έλευση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ έδωσε το έναυσμα για να σταλούν τα πρώτα μηνύματα των «κόκκινων γραμμών» προς την Άγκυρα:
= Πρώτον, δεν επιδόθηκε η απαντητική επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού προς τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητούσε, κατά την πάγια τακτική της Τουρκίας, απευθείας και εφ' όλης της ύλης διάλογο για το Αιγαίο, αλλά και για το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, περιλαμβανομένου και του μειονοτικού.
= Δεύτερον, δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα για άμεση συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός ζητούσε στην επιστολή του ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάντηση ήταν πως η συνάντηση θα γίνει όταν προετοιμαστεί σωστά, ώστε να έχει νόημα και να παραγάγει αποτέλεσμα.
= Τρίτον, ο κ. Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, έλεγε σε τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν του επεδόθη απαντητική επιστολή, αλλά «πήρε προφορικά απαντήσεις για όλα τα θέματα» που θέτει ο Ερντογάν στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι έγινε συζήτηση και «για τις μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία». Λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάριζε σε κοφτό τόνο ότι «είχαμε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα για διάφορα θέματα, αλλά δεν συζητάμε με τρίτους ζητήματα που αφορούν έλληνες πολίτες».
«Κόκκινες γραμμές»
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε στον τούρκο αξιωματούχο όσα έγραφε στην απαντητική του επιστολή στον κ. Ερντογάν (την οποία όμως δεν του επέδωσε) και ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την οριοθέτηση των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής στάσης σε μείζονα θέματα που επιχείρησε να ανακινήσει ο κ. Ερντογάν. Ξεκαθάρισε ότι:
= Δεν πρόκειται να μπει σε εφ' όλης της ύλης και απευθείας διάλογο με την Άγκυρα για το Αιγαίο, όπως ζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή του.
= Δεν συζητάει την πρόταση για πενταμερή διάσκεψη στο Κυπριακό, απορρίπτοντας έτσι το «ξαναζεσταμένο πιάτο» που επανέφερε στο τραπέζι η Άγκυρα (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι) και υπογραμμίζει ότι η λύση θα προέλθει από τις διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.
= Δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση περί μειονοτικού, γιατί τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και κυρίως δεν το συμψηφίζει με το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των δικαιωμάτων του, διότι τα ζητήματα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους.
Για την ελληνική πλευρά είναι σαφές ότι η Τουρκία επιχειρεί, με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, να αποκομίσει διπλωματικά οφέλη λίγες ημέρες πριν από τις αποφάσεις που την αφορούν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, εμφανιζόμενη ως δήθεν διαλλακτική και επιζητούσα διάλογο.
Πάντως, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι διπλωματικοί παράγοντες, η αποσαφήνιση του πλαισίου στο οποίο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία έρχεται ως επιστέγασμα των όσων είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την εκλογή του, στην ανεπίσημη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη: Ότι η Ελλάδα θα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στον βαθμό που αυτή θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Το μότο ήταν «καθαρές κουβέντες, καθαρές σχέσεις»
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. Η Λευκωσία ζητά να υπάρξουν κυρώσεις, πέραν των ήδη παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της Άγκυρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Αθήνα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Δεν επιθυμεί οι κυρώσεις να οδηγήσουν σε συνολικό και οριστικό ναυάγιο των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θέλει να στείλει και λάθος μηνύματα ανοχής. Η ελληνική θέση θα εκδηλωθεί εκεί, αφού ληφθούν υπ' όψιν οι όποιες εξελίξεις της τελευταίας στιγμής. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει περιγράψει σαφώς το πλαίσιο και δεν έχει κανέναν λόγο να προεξοφλήσει τη στάση της.
Χαστούκι σε Άγκυρα από ICAO
Στο μεταξύ η Τουρκία δέχτηκε ένα ηχηρό χαστούκι από τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για την πολιτική των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Ο έλληνας πρέσβης προέβη σε διαμαρτυρία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, καταθέτοντας έναν «χοντρό» φάκελο με τις παραβιάσεις και κυρίως με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων στην περιοχή.
Έτσι, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο ICAO απέστειλε, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Roberto Kobeh Gonzalez σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, μια ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή προς την Άγκυρα, με την οποία την καλεί να τηρήσει, ως συμβαλλόμενο μέρος, τις υποχρεώσεις της τόσο αναφορικά με την ασφάλεια των πτήσεων όσο και αναφορικά με τις διεθνείς συμβάσεις.
Σκοπιανό
Παράλληλα, δίπλα στο καυτό θέμα των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών «τρέχει» και το Σκοπιανό.Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι στο περιθώριο της τριμερούς στις Πρέσπες, επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη χώρα του είναι να συμφωνηθεί κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Του εξήγησε δε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ο προσδιορισμός της εθνότητας και της γλώσσας ως «μακεδονικών», τον οποίο χρησιμοποιούν τα Σκόπια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται στην έκθεσή της την απόδοση στα Σκόπια ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων, ενώ και ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Στάινμπεργκ, στη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο του ΟΑΣΕ, μετέφερε τη θέση των ΗΠΑ για άμεση προώθηση της ένταξης των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Ότι θα υπάρξουν και θα κλιμακωθούν οι πιέσεις είναι δεδομένο. Δεδομένη όμως πρέπει να θεωρείται και η στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει δημοσίως χαράξει τις «κόκκινες γραμμές», τις οποίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χαρακτηρίζουν «εθνικές».

Read more...

Σηκώνουν τουρκική παντιέρα οι μουσουλμάνοι στη Θράκη


Τη σταδιακή δημιουργία ενός αρχικά αυτόνομου και, ει δυνατόν, εν συνεχεία ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή της Θράκης επιδιώκει η Τουρκία, υλοποιώντας το νέο δόγμα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περί ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια.
Ήδη η Άγκυρα χρησιμοποιεί προς ατή την κατεύθυνση τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν στην κεντρική Βαλκανική, επιδιώκοντας, σε πρώτη φάση, να αφυπνίσει την «τουρκική εθνική τους συνείδηση», να τους οργανώσει και, κατόπιν, να διεκδικήσει πιεστικά η ίδια την αναγνώρισή τους ως αυτόνομων οντοτήτων από τη διεθνή κοινότητα.

Ρόλο «πιλότου» στο συγκεκριμένο σχέδιο της Άγκυρας παίζει η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία του κράτους του Κοσόβου. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικός είναι ο ρόλος της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη, η οποία τα τελευταία χρόνια, υπό την καθοδήγηση του γενικού τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ενισχύεται οικονομικά, αυτό-οργανώνεται, ενώ μέλη της ταξιδεύουν με κάθε ευκαιρία στο εξωτερικό, όπου λαμβάνοντας μέρος σε κάθε είδους φόρουμ δυσφημίζουν την Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπιέζει τις μειονότητες.
Εκείνο, πάντως, που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στις ελληνικές αρχές είναι η αφύπνιση ακραίων κύκλων της μειονότητας, οι οποίοι με κάθε τρόπο και μέσο διακινούν αποσχιστικές τάσεις, προβάλλοντας ιδιαίτερα το στοιχείο του μουσουλμανισμού και του παντουρκισμού. Ήδη σε ξένες εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο διακινείται σημεία με την ένδειξη «σημαία της Γ’ Τουρκικής Δημοκρατίας της Ανεξάρτητης Θράκης» στην οποία δεσπόζει το πράσινο χρώμα, με την ημισέληνο και τρία αστέρια το ένα κάτω από το άλλο. Η εμφάνισή της στο διαδίκτυο συνοδεύεται συνήθως και με την ανάρτηση ενός «εθνικού ύμνου της Ανεξάρτητης Θράκης» που προέρχεται από ένα τουρκικό κείμενο του 1913 και βρίθει εθνικιστικών αναφορών.
Να σημειώσουμε ότι πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2007, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας, στην ιστοσελίδα του, παρουσίαζε στη θέση της Δυτικής Θράκης τουρκικό κράτος, τα σύνορα του οποίου έφταναν μέχρι τον Στρυμόνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σχετικός χάρτης –είχε μοιραστεί και στα τουρκικά σχολεία- εμφάνιζε επίσης την Τουρκία να κατέχει ένα κομμάτι της βορείου Ροδόπης εντός των βουλγαρικών συνόρων, όπου επίσης ζουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί.
Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη προσπάθεια εκμαυλισμού των μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι μέσα από σχετικά δημοσιεύματα τόσο τουρκικών όσο και μειονοτικών εφημερίδων, καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Μόνο τυχαίο δεν είναι, εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια τα κάθε είδους «πολιτιστικά» σωματεία και σύλλογοι, ακόμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στους κόλπους της μειονότητας, με μοναδικό σχεδόν στόχο την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μέχρι και ομάδα τούρκων επιχειρηματιών που εμφανίζονται πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή κέντρων ελευθέρων σπουδών αλλά και τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, χρησιμοποιώντας αυτούς τους συλλόγους ως προκάλυψη.
Συντονιστής όλων αυτών των ενεργειών είναι το τουρκικό γενικό προξενείο Κομοτηνής, το οποίο έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση κάθε δράσης, με απώτερο στόχο τη συνένωση όλων των μουσουλμάνων, περιλαμβανομένων των Πομάκων και των Αθιγγάνων, ώστε να αποκτήσουν τουρκική συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία μητέρα-πατρίδα τους. Επίσης, διοργανώνει πυκνές επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή της Θράκη, οι οποίοι και αλωνίζουν ανενόχλητοι στα χωριά της μειονότητας, σε μία προσπάθεια να δείξουν στον πληθυσμό ότι η Τουρκία μόνο, και όχι η Ελλάδα, ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα. Τα ποσά που δαπανά προς αυτή την κατεύθυνση το τουρκικό προξενείο είναι τεράστια –εκτιμάται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ- και καλύπτουν ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που ξεκινούν από την αγορά γης έως και την παρακολούθηση τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών (κυριολεκτικά δωρίζονται δορυφορικά πιάτα και συστήματα, προκειμένου οι μουσουλμάνοι να βάζουν την τουρκική προπαγάνδα μέσα στα σπίτια τους και στην καθημερινότητά τους).
Τα βήματα, άλλωστε, που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της ηλεκτρονικής προπαγάνδας η τουρκική διπλωματική αποστολή στην Κομοτηνή, είναι αξιοθαύμαστα! Αρκεί να επισημάνουμε τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μειονοτικών ιστοσελίδων που προωθούν την κεμαλική ιδεολογία και την εμπέδωση τουρκικής συνείδησης στην Θράκη, καθώς κα το θρησκευτικό φανατισμό ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ο ίδιος ο τούρκος πρόξενος, άλλωστε, είχε πρόσφατα μεταβεί σε πομακικό χωριό καλώντας τους κατοίκους να φτιάξουν ένα μνημείο για 40 οθωμανούς που σκοτώθηκαν για να κατακτηθεί η Θράκη!
Σημαντικός, ταυτόχρονα, είναι ο ρόλος του τουρκικού προξενείου και στην προσπάθεια αυτό-οργάνωσης της μειονότητας. Σύλλογοι, όπως η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων της Δ. Θράκης», ο «Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας της Δ. Θράκης», ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκάλων Γυναικών Ροδόπης», η «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας» στην Κομοτηνή, η «Αλληλεγγύη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης», αποτελούν επί της ουσίας την αιχμή του δόρατος των τουρκικών επιδιώξεων, κατηγορώντας σε κάθε ευκαιρία ανοιχτά τη χώρα μας ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Θράκη. Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» πριν από μερικές ημέρες έστειλε ακόμη και πρόσκληση προς τους ξένους διπλωμάτες να πάνε στη Θράκη και να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους ώστε να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επρόκειτο για μία πρωτοφανή προσπάθεια κατασυκοφάντησης της Ελλάδας στο εξωτερικό, αφού η σχετική επιστολή εστάλη σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα.
Να προστεθεί ότι σε περίπου ανάλογη πράξη είχε προβεί πριν από ενάμιση περίπου μήνα και η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», αντιπροσωπεία της οποίας στις 7 Οκτωβρίου έλαβε μέρος στο Βερολίνο σε συνάντηση ομάδας εργασίας που αποτελούνταν από μέλη μειονοτήτων ανά την Ευρώπη.
Από εφ. «Επίκαιρα»

Read more...

"ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ Ο ΟΑΣΕ"


Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα πρέπει να λάβει υπόψη τη στάση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εδαφική διένεξη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
"Ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικός με αυτό το θέμα", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν.
"Πρέπει να λγφθούν μέτρα. Τα ΗΕ δήλωσαν ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν ... Ποιος θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα σε αυτή την περίπτωση; Η Αρμενία;", αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Read more...

Harpy: Η άγνωστη απειλή για την ελληνική αεράμυνα


Η Τουρκία προμηθεύθηκε 102 (ή κατά άλλες πηγές 108) φονικά Μη-Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV) Harpy για εκτέλεση επιχειρήσεων καταστολής εχθρικής αεράμυνας το 1999. Η αποκάλυψη έγινε μόλις το 2002 όταν άρχισαν οι πρώτες παραδόσεις των συστημάτων στη Τουρκία. Αν και τυπικά εντάσσονται στη Τουρκική Πολεμική Αεροπορίας (ΤΗΚ), τα Harpy φέρονται από ειδικά διασκευασμένα φορτηγά οχήματα που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση των ΤΕΔ. Κάθε όχημα εξαπόλυσης μπορεί να μεταφέρει 16 ή 18 Harpy ενώ η κάθε συστοιχία αποτελείται από τρία οχήματα.

Το Harpy κατευθύνεται στην περιοχή του στόχου μέσω συστήματος INS, πετώντας σε μεγάλο ύψος και μόλις εντοπιστεί εχθρική H/M εκπομπή, αρχίζει την κάθοδο και καταστρέφει τις κεραίες των ραντάρ με τη κεφαλή Υψηλής Εκρηκτικότητας (ΗΕ) βαρους 32kg. Ο προγραμματισμός της πτήσης εκτελείται από το έδαφος και μετά την εκτόξευσή του δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ή ανάκλησης, που τα καθιστά αναλώσιμα, ενώ αχρηστεύονται όταν διακοπεί η εκπομπή ραντάρ. Ωστόσο τα βασικά του πλεονεκτήματα παραμένουν το μεγάλο βεληνεκές (περίπου 400km) και η εκτέλεση των αποστολών εχθρικής αεράμυνας (Suppression of Εnemy Αir Defences/SEAD) χωρίς να απασχολούνται αεροσκάφη F-16 με βλήματα αντι-ραντάρ AGM-88B HARM.
Τα τουρκικά Harpy αποτελούν το πλέον σημαντικό στοιχείο αιφνιδιασμού των ελληνικών δυνάμεων σε περίπτωση εφαρμογής στρατηγικής πρώτου πλήγματος από την Άγκυρα, ιδιαίτερα για τα στατικά ραντάρ του ανατολικού Αιγαίου, αποδεικνύοντας παράλληλα πόσο πολύτιμα είναι τα 4 αεροσκάφη Εγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΕW&C) EMB-145H Erieye της Πολεμικής Αεροπορίας.
Εκτός από το Ισραήλ και τη Τουρκία, το Harpy βρίσκεται στα οπλοστάσια της Χιλής, της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας ενώ επιβεβαιωμένη επιχειρησιακή χρήση έχει πραγματοποιηθεί κατά της Συρίας.

Read more...

Σύλληψη τριών στελεχών της ΜΙΤ


Με εντολή του εισαγγελέα ειδικών αρμοδιοτήτων του Εζερούμ Savcı Şanal, στα πλαίσια της ανάκρισης που αφορά το "Σχέδιο Αντιμετώπισης της Ισλαμικής Απειλής", συνελήφθησαν τρία στελέχη της Tουρκικής Yπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), αναφέρει δημοσίευμα της Μilliyet.
Πρόκειται για τον Διοικητή του Κλιμακίου της ΜΙΤ στην πόλη Ερζιγκιάν, Ş.D. και για άλλους δυο υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας.
Χθες, ο εισαγγελέας Şanal, με συνοδεία αστυνομικών, πήγε στο κτίριο της ΜΙΤ, στο Ερζιγκιάν, όπου παρέμεινε για λίγο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, διέταξε τη σύλληψη των τριών στελεχών της ΜΙΤ, των οποίων ζήτησε την προσαγωγή στο Ερζερούμ, όπου θα ακολουθήσει η ανάκρισή τους.

Ο εισαγγελέας Şanal ανέλαβε την υπόθεση, μετά τη διαπίστωση ότι ο προηγούμενος εισαγγελέας Cihaner, που χειριζόταν την υπόθεση, αντί να τη διαλευκάνει, ήταν αυτός που ενορχήστρωνε το "Σχέδιο Αντιμετώπισης της Ισλαμικής Απειλής", εν ονόματι του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Για την εμπλοκή του αυτή, ο Cihaner αντιμετωπίζει κατηγορίες για 15 ξεχωριστές κακουργηματικές πράξεις.
Στα πλαίσια των ερευνών του, ο εισαγγελέας Σανάλ, την προηγούμενη εβδομάδα διέταξε τη σύλληψη του διευθυντή πληροφοριών της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής του νομού Ερζιγκιάν Ταγματάρχη Nedim Ertan, του βοηθού του Υπολοχαγού Ersin Ergut και του συνεργάτη του στο ίδιο γραφείο, Osman Esirger.
Σύμφωνα με μαρτυρία μυστικού μάρτυρα, ο κατηγορούμενος εισαγγελέας Cihaner, του πρότεινε να του δώσει 800.000 λίρες Τουρκίας για να αποθηκεύσει όπλα και πυρομαχικά σε ορισμένες κρύπτες της περιοχής.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP