Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν "Ψυχρός Πόλεμος," Τα οφέλη της Μόσχας από την αναποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον


Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου ανατροπή στην στρατηγική-εταιρική σχέση Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. Από τότε που το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Πρωθυπουργού Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία(χώρα που βρίσκεται σε διαμάχη με το Αζερμπαϊτζάν για την τουρκόφωνη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ) , η σχέση μεταξύ της Άγκυρας και του Μπακού έχει παγώσει. Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, τον Απρίλιο, όταν ο Πρόεδρος Ilham Aliyev αρνήθηκε να δεχτεί την πρόσκληση Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ να παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ «Συμμαχία των πολιτισμών», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο,(μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας) η οργή του Μπακού ξεχείλισε. Η πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν δημόσια και ανοικτά καταδίκασε τη μονόπλευρη τουρκική πολιτική. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε αμέσως ένα δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε ότι η υπογραφή των πρωτοκόλλων που "έρχεται σε άμεση αντίθεση των εθνικών συμφερόντων του Αζερμπαϊτζάν και επισκιάζει το πνεύμα της αδελφικής σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας βασίζεται σε βαθιές ιστορικές ρίζες" (www.mfa . gov.az, October 12).

Αυτό σημαίνει ότι παγώνουν οι διμερείς σχέσεις και μετακινούνται προς ένα επίπεδο ψυχρού πολέμου,(Οι σημαίες του Αζερμπαϊτζάν απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού Αγώνα Τουρκίας-Αρμενίας στην Προύσα την 14η Οκτωβρίου, Τα μέσα Ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσαν εικόνες με τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν που σκίζεται και ρίχνεται σε κάδους σκουπιδιών από αξιωματικούς της Τουρκικής αστυνομίας). Επιπλέον, η κοινή γνώμη των Αζέρων εξοργίστηκε από αναφορές ότι ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Sargsyan, τον οποίο οι Αζέροι θεωρούν ως ένα από τους βασικούς οργανωτές της σφαγής του Khojali 1992, αγκαλιάστηκε θερμά από τον Πρόεδρο Γκιουλ και τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου. Το ζεύγος Γκιουλ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένδειξη των φιλικών του συναισθημάτων πρόσφερε την κρεβατοκάμαρα του για να στο Προεδρικό ζεύγος της Αρμενίας.

Η εν λόγω είδηση προκάλεσε την δημιουργία ισχυρών αντιτουρκικών αισθημάτων στο Μπακού. Η προδοσία της συμμάχου χώρας, των αδελφών και της έσχατη ελπίδας για επίλυση της διαμάχης σε σχέση με την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθιστούν τη Τουρκία ως μη αξιόπιστη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ένα επιπλέον φιλικό γείτονα, Άγκυρα φαίνεται πως ταλαιπώρησε και σχεδόν κατέστρεψε τις στρατηγικές της σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.

Η αντίδραση στο Μπακού ήταν άμεση. Τουρκικές σημαίες, στο μνημείο για την μαρτυρική σφαγή τούρκων στρατιωτών, μειώθηκαν. Νεολαία ομάδες και κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της τουρκικής ηγεσίας για την ταπείνωση και την έλλειψη σεβασμού προς τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν στην Προύσα. Και στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκαν έντονες συζητήσεις σχετικά με το "περιστατικό της σημαίας," κατά τη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος Ομιλητής Ziyafat Asgarov είπε, "έχω την έλλειψη σεβασμού εμφανίζονται κατά τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν ως μια προσωπική προσβολή» (AZTV, October 16).

Επιπλέον, στις 16 Οκτώβρη Aliyev ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι το Αζερμπαϊτζάν θα εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι Τουρκικά-Αζερμπαϊτζάν συνομιλίες σχετικά με τη διέλευση του φυσικού αερίου δεν έχουν παραχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα (www.day.az, Οκτώβριος 16). Κατηγόρησε την Τουρκία λόγω της επιβράδυνσης των διαπραγματεύσεων με την προσφορά σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και δεν δίστασε να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν έχει την πώληση φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά 30 τοις εκατό της αξίας της στις διεθνείς αγορές. Aliyev αναφέρθηκε, επίσης, στη Ρωσία, στο Ιράν και στη Μαύρη Θάλασσα ως εναλλακτικές διαδρομές για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και κατά την ίδια εβδομάδα, η Gazprom και η κρατική Εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Oil Company SOCAR υπέγραψε συμφωνία στο Μπακού για την εξαγωγή των 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς τη Ρωσία σε τιμή που ο Aliyev περιγράφεται ως «αμοιβαία επωφελής» (Trend News Agency, 16 Οκτωβρίου).

Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον Νότιο Καύκασο και η τουρκο-αρμενική προσέγγιση έχουν πλήξει σοβαρά την στρατηγική εταιρική σχέση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η εταιρική σχέση είναι η ραχοκοκαλιά της Ανατολής-Δύσης και των μελλοντικών ενεργειακών διαδρόμων μεταφοράς, σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια, την πολιτική και γεωστρατηγική ισορροπία της περιοχής, καθώς και και τη συνολική τουρκική (ή Δυτική) είσοδο στην περιοχή της Κασπίας.Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση, (και ο άξονας της επιρροής στο Νότιο Καύκασο της Τουρκίας, Ε.Ε και ΗΠΑ και γενικότερα στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας) είναι σε κίνδυνο. Αυτό ο γεωπολιτικός εσφαλμένος υπολογισμός από την πλευρά της Τουρκίας, της ΕΕ και των Αμερικανών αξιουματούχων, οι οποίοι έχουν ενεργά πιέσει για μια μονόπλευρη εξομάλυνση των τουρκο-αρμενικών σχέσεων δεν έλαβαν υπόψην τους τά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν και το ψήφισμα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και αυτό θα αποτελέσει μπούμερανγκ.

Η Ρωσία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να προχωρήσει περισσότερο την πολιτική ατζέντα της στην περιοχή: την απομόνωση της Γεωργίας με την περικοπή της τροφοδοσίας από τις νέες οδούς διαμετακόμισης, την αδρανοποίηση των σχεδίων της ΕΕ και των ΗΠΑ έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco ,την καταστροφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας και αναγκάζει έτσι το Αζερμπαϊτζάν να πουλήσει το φυσικό του αέριο στη Ρωσία, συμπαρασύρει την Τουρκία στη δική της τροχιά επιρροής και υπονομεύει την σχέση του άξονα ΕΕ-ΗΠΑ-Τουρκίας και μειώνει την επιρροή του στην περιοχή του Καυκάσου. Η Ουάσιγκτον θα αντιληφθεί με καθυστέρηση οτι θα είναι πολύ αργά να προστατεύσει τον Νότιο Καύκασο ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη περιοχή. Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ φαίνεται να υποτιμούν αυτό που εκτυλίσσεται στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Η έλλειψη σαφούς οράματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή την παραδίδει στην Ρωσική σφαίρα επιρροής. Δεν είναι ίσως τυχαίο το γεγονός ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόσο ενεργά έσπρωξε τον ομόλογό του της Αρμενίας να υπογράψει το πρωτόκολλο με την Τουρκία.
jamestown.org

Read more...

«Βροχή» επιστολών, για την ανατροπή Ερντογάν από τον στρατό


Η μία μετά την άλλη διοχετεύονται στα τουρκικά ΜΜΕ οι επιστολές ανώνυμου αξιωματικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προς τον εισαγγελέα, περί παράνομων δραστηριοτήτων εντός του γενικού επιτελείου εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης.
Η τρίτη κατά σειρά επιστολή που δέχθηκε ο εισαγγελέας είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες, αφού σε αυτήν γίνεται λόγος για «χούντα» μέσα στο στράτευμα. Στις πρώτες δύο επιστολές, κύριο θέμα ήταν κείμενο που έφερε την υπογραφή του πλοιάρχου του πολεμικού ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ, για σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης. Μέχρι και έρευνα είχε κάνει ο στρατιωτικός εισαγγελέας, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί ότι το εν λόγω σχέδιο δεν ετοιμάστηκε εντός του επιτελείου και ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί το γνήσιο της υπογραφής.

Η τρίτη επιστολή κάνει λόγο για τις μεθοδεύσεις της «χούντας» και αναφέρει ότι τα μέλη της επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αμφισβήτησης της γνησιότητας του κειμένου. Στην επιστολή παρουσιάζονται μέχρι και ονόματα των αξιωματικών οι οποίοι με εντολή του γραμματέα του διοικητή της πρώτης στρατιάς, στρατηγού Εργκίν Σαϊγκούν, κατέστρεψαν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και έσβησαν τον σκληρό δίσκο υπολογιστών, ο αριθμός των οποίων αναφέρεται επίσης.
Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η «χούντα» έχει θέσει υπό παρακολούθηση περίπου 400 ιστοσελίδες, τις οποίες κατηγοριοποίησε ως «ισλαμιστικές», «διαμελιστικές» (φιλοκουρδικές), «αριστερές» κ.λπ. Η επιστολή συνοδεύεται κι από τον κατάλογο των ιστοσελίδων αυτών. Παρατίθεται όμως και δεύτερος κατάλογος ιστοσελίδων που έμμεσα χρησιμοποιεί, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η «χούντα», για λόγους προπαγανδιστικούς. Μεταξύ των ιστοσελίδων υπάρχουν και τρεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τις ιστοσελίδες www.greekmurderers.com, www.yunanli. Com και www.pontuslu.com.
Κατά τα άλλα, οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται εκ μέρους του πολιτικού εισαγγελέα, ο οποίος έχει καλέσει ήδη κάποιους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο Τσιτσέκ. Προς το παρόν, έχουν καταθέσει όσοι κλήθηκαν, με εξαίρεση τον πλοίαρχο Τσιτσέκ.

Read more...

Απειλεί την ασφάλεια η Τουρκία


Χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής Today’s Zaman κάνει λόγο για σχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο αφήνεται να νοηθεί ότι η Τουρκία μπορεί μελλοντικά να κατηγορηθεί για πιθανές απώλειες σε ειρηνευτικές αποστολές της Ε.Ε., καθώς, λόγω Κυπριακού, η Άγκυρα επιμένει να μπλοκάρει τη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην έκθεση της Ιταλίδας Χριστιανοδημοκράτη Γκαμπριέλ Αλμπερντίνι, αναφέρεται ότι η Ευρωβουλή υποστηρίζει ότι η Τουρκία παρακωλύει τη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε., δημιουργώντας έτσι συνθήκες ελλιπούς ασφάλειας για το προσωπικό της Ε.Ε. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει άμεσα να σταματήσει να φέρει αντιρρήσεις σε αυτή τη συνεργασία.
Όπως αναφέρει η Ζαμάν, η Άγκυρα ήδη άρχισε να ενημερώνει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενστάσεις της στην εν λόγω αναφορά, ενώ ενοχλήθηκε και από άλλα στοιχεία της έκθεσης, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι έκανε «κάποια πρόοδο» σε σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι επίσης ενοχλημένη από την αποφυγή της χρήσης της φράσης «πλήρες μέλος».

Read more...

Τα μόνιμα συμφέροντα της Τουρκίας


Αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά να διαμηνύσει κάτι για την εξωτερική πολιτική της στους ηγέτες της Δύσης δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο. Εστειλε στην Ευρώπη τον πρόεδρο Γκιουλ, όπου ο συμπαθής κατά τα άλλα πολιτικός δήλωσε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.».
Παράλληλα διοργάνωσε την «καυτή» συνάντηση Ερντογάν - Αχμεντινετζάντ στην Τεχεράνη. Και Δύση, λοιπόν, και Ανατολή.
Η Δύση, όμως, έχει μάθει να ’χει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Γι’ αυτό παρέβλεψε τη σημειολογία της διπλής διπλωματικής «εξόδου» της Αγκυρας και καταδίκασε το άνοιγμα του Ερντογάν προς το Ιράν.
Ο διεθνής Τύπος αναρωτιόταν στα σοβαρά χθες κατά πόσον η Τουρκία εγκαταλείπει την παραδοσιακή δυτικόστροφη εξωτερική πολιτική και αναζητεί συμμαχίες με τον ισλαμικό κόσμο. Διερωτάτο επίσης αν η σκληρή στάση ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών, που αντί της ένταξης προτείνουν «ειδική σχέση» με την Ε. Ε., στρέφει την ισλαμική κυβέρνηση προς τους ομοθρήσκους εταίρους της. Κάποιοι μάλιστα πήγαν ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δράττεται μιας συγκυριακής ευκαιρίας για να χωρίσει τους «φίλους» από τους «εχθρούς».

Αλλά η πολιτική και η διπλωματία δεν είναι «άσπρο - μαύρο». Και αν ανατρέξουμε στην ιστορική πορεία της γείτονος θα διαπιστώσουμε ότι πάντα τραβούσε από την τράπουλα εκείνο το χαρτί που τη δεδομένη στιγμή της ήταν απολύτως αναγκαίο. Ετσι, λοιπόν, στους οθωμανικούς και τους κεμαλικούς καιρούς, η Τουρκία ναι μεν θεωρούσε προτεραιότητα τη Δύση, αλλά ποτέ δεν προσδενόταν σε ένα και μόνον άρμα. Οταν, για παράδειγμα, συμμάχησε με τη Γερμανία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά διάστήματα έστελνε μηνύματα φιλίας προς τις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τους Αμερικανούς και τους Γιαπωνέζους. Και ενώ εξασφάλισε τη στήριξη της ΕΣΣΔ στην ανεξαρτησία της, ποτέ δεν ακολούθησε τη Μόσχα στη μονολιθική πολιτική της εποχής. Αργότερα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και σε διάφορα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς της με τις ανατολικές πρωτεύουσες. Σήμερα, στα μάτια του Ερντογάν ή του Γκιουλ καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Αζερμπαϊτζάν ή το Πακιστάν στη λίστα των φίλων του τουρκικού λαού, αλλά να που εμφανίζεται στο προσκήνιο και η Αρμενία, το καινούργιο, ενεργειακό παιγνίδι της Αγκυρας.
Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη πλευρά της σελήνης. Η Τουρκία βαρέθηκε να περιμένει έξω από την πόρτα της Ε.Ε., γι’ αυτό και αναζητεί διαφορετικές συμμαχίες, στις οποίες εκείνη θα είναι το αφεντικό. Απλώς διαλαλεί την πραμάτεια της άκομψα και ενοχλεί τη Δύση, πότε υβρίζοντας το Ισραήλ, πότε συμπλέοντας με τη Συρία και πότε αποκαλώντας «σπουδαίο φίλο» το Ιράν των μουλάδων.
Για τη Δύση θα ήταν λυτρωτικό να παραδεχτεί ότι η Τουρκία ζει τη δική της μεταπολίτευση, που σημαίνει σαφή διαφοροποίηση από την πολιτική του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου. Αν αυτό μπορεί τώρα να αποτυπωθεί και στην εξωτερική πολιτική, γιατί η Αγκυρα να μην το κάνει πιο αιχμηρό και γιατί η Δύση να ανησυχεί περισσότερο του δέοντος;

Read more...

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ;


Αν δεν ξέρετε, ορίστε η απάντηση:

Η Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο "εθνικό σύμβολο" των Τούρκων, προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου, αλλά της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιον, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό το σήμα, που είναι πανάρχαιο και απαντάται ως λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάβης, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου όταν ο Φίλιππος, πατέρας του Μεγαλέξανδρου, προσπάθησε να καταλάβει αυτή την πόλη, και μια νύχτα με συννεφιά, έστειλε πολεμιστές (σαν καταδρομική επιχείρηση) να περάσουν τα τείχη, για να αλώσουν την πόλη.

Ξαφνικά, εμφανίστηκε το φεγγάρι, οι εισβολείς έγιναν αντιληπτοί, και αποκρούστηκε η επίθεση.... Από τότε, και επειδή θεωρήθηκε ως θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου.

Από εκεί έμεινε ως σύμβολο παραδοσιακά και στην Κωνσταντινούπολη, το βρήκε και ο Μωχάμεντ ο πορθητής (και οι επόμενοί του), και όπως χρησιμοποίησε τα πάντα που βρήκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να δώσει αυτοκρατορική χροιά στην πλιατσικολογική Οθωμανική κατάκτηση, το έκανε ένα σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας, και έτσι έμεινε ως μουσουλμανικό σύμβολο....

Η διπλανή φωτογραφία είναι από ένα κέρμα των Βυζαντίων και αν θα προσέξετε, το γράφει: ΒΥΖΑΝΤΙΩΝ

Αν ξέραμε την ιστορία μας, τουλάχιστον δεν θα ανεχόμασταν τα σημερινά ξεφτιλίκια...

Θα είχαμε τις απαιτούμενες απαντήσεις για όλες αυτές τις μα..... ..που μας σερβίρουν καθημερινά...

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ


Read more...

Σεργκέϊ Λαβρόφ: "Λύση σημαίνει μόνο ένα κράτος στην Κύπρο


«Από τη λύση του Κυπριακού πρέπει να προκύψει ένα κράτος και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σ. Λαβρόφ είχε το απόγευμα συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τόσο το Κυπριακό όσο και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι υπέρ της εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Τόνισε δε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αφεθούν ελεύθερες να βρουν φόρμουλα διευθέτησης, η οποία να είναι προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και υπέδειξε ότι χρειάζεται από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας πολλή προσοχή, ανάλογη με αυτήν που δίδεται στο Παλαιστινιακό.

Υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες. «Υπάρχει κατανόηση και σχετική πρόοδος», εκτίμησε.

Παρέπεμψε δε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτά προνοούν τα κριτήρια για την επίτευξη της λύσης και αυτά τα κριτήρια πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην πρόταση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε τόσο η θέση πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ, όσο και η θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις, επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα.

Δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει σταθερά την ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας και θεωρεί ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι ισότιμος εταίρος με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας, στους Τομείς της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού για την περίοδο 2009-2012.

«Εξαίσια με όλη τη σημασία της λέξεως» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης και είπε ότι στις συνομιλίες υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε διεθνή ζητήματα.

Toνίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι στο πλευρό της Κύπρου, ο πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την ηγεσία και το λαό της Ρωσίας για τη διαχρονική και συνεπή στάση που τηρεί υπέρ της Κύπρου, αλλά και των δικαίων του Κυπριακού λαού στο σύνολό του.

«Διότι, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στηριγμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θα υπηρετήσει ολόκληρο το λαό και τις δύο κοινότητες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού, υπό το φως των απευθείας διαπραγματεύσεων και οι σχέσεις Λευκωσίας- Μόσχας.

Μετά τις συνομιλίες, ο πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών γεύμα εργασίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenenet.gr

Read more...

Ο τουρκικός «χαβάς» πνέει στο Αιγαίο…


Νέες παραβάσεις και παραβιάσεις είχαμε σήμερα από την τουρκική αεροπορία στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Συγκεκριμένα 2 σχηματισμοί, συνόλου 14 μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας (THK), προέβησαν σε 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Σε μια περίπτωση η αναγνώριση και αίτηση αποχώρησης από τα ελληνικά μαχητικά προς τα τουρκικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Από τα 14 τουρκικά αεροσκάφη τα 6 έφεραν οπλισμό

Κατά τις πάγιες ισχύουσες διαταγές, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και οδηγήθηκαν εκτός ΕΕΧ από ισάριθμα ελληνικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πίσω από τις πλέον ανθελληνικές ιστοσελίδες!


Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Τουρκία μετά την επανεμφάνιση του ανώνυμου αξιωματικού των ΤΕΔ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε αποκαλύψει στους Εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, το πρωτότυπο έγγραφο "Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Οπισθοδρομικότητας" που αφορά τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του κινήματος του Fethullah Gülen, υπογεγραμμένο από τον Πλοίαρχο Dursun Çiçek.
Ο άγνωστος άντρας επανήλθε στέλνοντας αυτή τη φορά e-mail, επισυνάπτοντας μάλιστα μακρύ καταλόγο με 42 ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο στο πλαίσιο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και διακρίνονται σε κουρδικές, ακραίες ισλαμικές και εθνικιστικές.

Περίοπτη θέση στις τελευταίες έχουν και oι γνωστοί δικτυακοί τόποι www.cameria.org και www.greekmurderers.net, οι οποίες πλέον δε λειτουργούν. Η τελευταία ήταν μακράν η πιο ανθελληνική ιστοσελίδα που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Διαδίκτυο, με πολυετή λειτουργία, τακτική ανανέωση και ψευδο-επιστημονικό προφίλ.
Ο ανώνυμος αξιωματικός στο μήνυμά του αναφέρει ότι οι ιστοσελίδες δημιουργήθηκαν από στελέχη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου (ΓΕ) για διεξαγωγή "μαύρης προπαγάνδας". Όπως έγραφα παλαιότερα, η μαύρη προπαγάνδα διεξάγεται από πηγή με ψεύτικη ταυτότητα η οποία παρουσιάζεται από ουδέτερη ως φιλική ενώ στη πραγματικότητα είναι εχθρική. Αποτελεί τη πιο ακραία μορφή προπαγάνδας, εκμεταλλεύεται τυχόν αδυναμίες στο στρατόπεδο του αντιπάλου και χρησιμοποιεί συχνά μέσα όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων, φημών, πλαστογραφία κλπ.
Άλλες ιστοσελίδες είναι: www.abdullahocalanakademisi.info, apopkk.com, armenianreality.com, gencizbiz.net, genclik.info, gnkur.net, irtica.net, irtica.org, naksilik.com, nursi.info, pkkapo.com, pkkgercegi.com, terorveguvenlik.net, turkatak.com, yunanli. com, pontuslu.com και turkeyturks.com.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ερευνών για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ είχε συλληφθεί ο απόστρατος αξιωματικός Hüseyin Ataman Yıldırım, ο οποίος δημιούργησε και διαχειριζόταν 35 ιστοσελίδες στο πλαίσιο των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων του ΓΕ. Ο ανώνυμος αξιωματικός στο ηλεκτρονικό του μήνυμα επισημαίνει ότι αυτές είναι 42 συνολικά (όλες "κατέβηκαν" από το ίδιο το ΓΕ μετά τις αποκαλύψεις) ενώ το τουρκικό ΓΕ παρακολουθεί τις δραστηριότητες ("the TSK monitored the activities") τουλάχιστον 400 τουρκικών και ξενόγλωσσων ιστοσελίδων.

Read more...

Ξεκίνησε «ο Αετός της Ανατολίας»


Πραγματοποιείται η άσκηση «ο Αετός της Ανατολίας 2009» στην Κωνσταντινούπολη και στο İskenderun.

Η άσκηση διοργανώνεται από το Τρίτο Σώμα Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη και είχε διεξαχθεί νωρίτερα το Δεκέμβριο του 2005.

Σκοπός της άσκησης αυτής είναι «η μεταβίβαση και η συγκέντρωση δυνάμεων στην κοινή περιοχή επιχείρησης» χρησιμοποιώντας τις χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες οδούς.

Επίσης, στο πλαίσιο της άσκησης θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις, «ταχείας επέμβασης»

Στην άσκηση παίρνουν μέρος συνολικά 953 άτομα εκ των οποίων οι 103 είναι ξένοι από τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

Η ενημέρωση τύπου σχετικά με την άσκηση θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου στο Στρατόπεδο «Αντιστράτηγος Ahmet Tor» στο İskenderun.

Η άσκηση θα λήξει στις 20 Νοεμβρίου.


Read more...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (20.00) ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ!


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η εφημερίδαν ΖΑΓΑΛΙΣΑ σε ειδική εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009, στις 8.00΄ το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, στην οδό Λοχ. Ορφανουδάκη και Ηλέκτρας (πίσω από το Δημαρχείο), Κομοτηνή, διοργανώνουν εκδήλωση που περιλαμβάνει:.

-Ομιλία της Δρ. Κοινωνιολογίας – δημοσιογράφου κας Λιάνας Μυστακίδου
-Ομιλία από Ιρανό επιστήμονα
-Προβολή διαφανειών
Και οι δύο ομιλητές θα αναφερθούν στο έργο και τη ζωή του μεγάλου φιλέλληνα Πέρση μουσουλμάνου φιλοσόφου και μυστικιστή του 13ου αι. Τζελαλεττίν ελ Ρουμί Μεβλανά.
Η εκδήλωση είναι μόνο με προσκλήσεις που μπορείτε να πάρετε αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η εκδήλωση, στο τηλέφωνο 6988.448.432 ή 6983.674.470

Read more...

Η Τουρκική προπαγάνδα για τον εκτουρκισμό της Θράκης, εξαπλώνεται και με... delivery


Πόσο πράγματι μπορεί να προχωρήσει η ξεδιαντροπιά των καλοπληρωμένων πρακτορίσκων της Άγκυρας στην Θράκη; Πόσο ακόμη μπορούν να ξεπέσουν για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους στην "μητέρα πατρίδα"; Πόσο ακόμη μπορούν να σκύψουν και πόσο ακόμη μπορούν να αυτοεξευτελισθούν για να αποδείξουν πως εργάζονται σκληρά για τον εκτουρκισμό της Ελληνικής Θράκης;

Σε μία επιστολή που στάλθηκε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στην χώρα μας, οι καλοβολεμένοι πρακτορίσκοι της Άγκυρας παρουσιάζονται έτοιμοι και πρόθυμοι για όλα... Και το κείμενό τους διόλου δεν απέχει από τις ροζ αγγελίες, όπου η έμπειρη πόρνη διαφημίζει την "πραμάτεια" της παραδίδοντας τις υπηρεσίες της ακόμη και στον χώρο του πελάτη!!!
Πρό μηνῶν γράφαμε γιά τή δημόσια δήλωση τῆς μειονοτικῆς ἄτυπης «Συμβουλευτικῆς Ἐπιτροπῆς», ὅπου συνοψίζονταν οἱ διεκδικήσεις τῆς Ἄγκυρας στή Θράκη. Ἐκεῖ ὅπου πρακτοράντζες τύπου Μετέ καλοῦσαν τή χώρα μας σέ «διάλογο», μιά πού ἔχει δῆθεν περιέλθει σέ δύσκολη θέση μέ τίς ἀναφορές γιά τό μειονοτικό ζήτημα τῆς περιοχῆς (Χάμαμπεργκ, Μακ Ντούγκαλ, Ὑνώ, Στέητ Ντηπάρτμεντ).
Ἔ, λοιπόν μάθαμε ὅτι οἱ ἐρίτιμοι αὐτοί συμπολίτες μας ἔστειλαν τό χαρτί ἐκεῖνο τῆς 20ῆς Μαΐου 2009 σέ ὅλες τίς ξένες πρεσβεῖες στήν Ἀθήνα, μέ μία συνοδευτική ἐπιστολή τοῦ τουρκομουφτῆ Ξάνθης! Σ’ αὐτήν ὁ λεγάμενος μιλᾶ γιά τίς «παραβιάσεις τῶν μειονοτικῶν καί ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων» τῆς «τουρκικῆς μειονότητας», δέν παραλείπει νά διατυπώσει πάλι τίς τουρκικές ἐπιφυλάξεις γιά ὅσα σημεῖα δέν συνάδουν μέ τήν τουρκική προπαγάνδα καί μιλᾶ ἐκ μέρους μιᾶς Ἐπιτροπῆς, τῆς ὁποίας κρύβει τή νομική ἀνυπαρξία! Καί καταλήγει: «Ἐλπίζουμε ὅτι θά διαβιβάσετε τήν κατάστασή μας καί τά προβλήματά μας στή χώρα σας. Θά θέλαμε νά σᾶς πληροφορήσουμε ὅτι εἴμαστε ἕτοιμοι νά σᾶς προμηθεύσουμε ὅλη τήν πληροφόρηση καί τήν τεκμηρίωση σχετικά μέ τήν Τουρκική Μειονότητα τῆς Δυτικῆς Θράκης πού μπορεῖ νά χρειαστεῖτε στό μέλλον. Τά μέλη τῆς Συμβουλευτικῆς θά ἦταν περισσότερο ἀπό εὐτυχεῖς νά συναντοῦσαν ἐσᾶς ἤ τούς ἀξιωματούχους σας σέ ἐνδεχόμενη ἐπίσκεψή τους στή Δυτική Θράκη. Ἐναλλακτικά, μποροῦμε νά σᾶς ἐπισκεφθοῦμε στό γραφεῖο σας ὥστε νά σᾶς προμηθεύσουμε ἀπό πρῶτο χέρι πληροφορίες γιά τά συνεχιζόμενα προβλήματά μας, ἄν μᾶς παραχωρήσετε εὐγενῶς ἕνα ραντεβού.» (δική μας ἡ ὑπογράμμιση)
Τό ἔγγραφο ἐμφανίζεται ἀποκλειστικά ἀπό τόν «Α» καί ὅσο γιά τήν τύχη του ἐλπίζουμε νά πῆρε τή θέση του στόν κάλαθο τῶν ἀχρήστων.

Read more...

ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΑΤΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα εμπόδια που υπάρχουν ως προς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη συγκεντρώνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά, επισήμως ή ανεπισήμως, έχει προβάλει μέχρι σήμερα επιχειρήματα όπως: η αντισυνταγματικότητα της επαναλειτουργίας, με βάση άρθρα του Συντάγματος, ο νόμος περί παιδείας, το ενδεχόμενο να προκαλέσει η επαναλειτουργία τη διατύπωση αιτήματος για ίδρυση ισλαμικών ιδιωτικών σχολών στην Τουρκία, η "αμοιβαιότητα" με την έννοια της ίδρυσης ισλαμικής σχολής στη Θράκη, ή της κατασκευής τεμένους στην Ελλάδα και οι κανόνες που διέπουν το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας. Η πληροφορία έγινε γνωστή μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ περίπου σε ένα μήνα, ο Ομπάμα θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Eμπλοκή της Τουρκίας στην ενίσχυση της Hezbollah;


Σε ανταγωνιστική τροχιά φαίνεται πως εισέρχεται η Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ, οξύνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών. Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ιστότοπο "i-reporter.gr", εντύπωση έχει προκαλέσει η αναφορά που παρέδωσε ο Yποπτέραρχος Αmos Yadlin, επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (Aman), κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των αρμοδίων, για θέματα εθνικής ασφάλειας, μελών των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Σύμφωνα με αυτήν, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah, συνεχίζει να εξοπλίζεται μέσω των παραδοσιακών οδών (από το Ιράν και στη συνέχεια μέσω Συρίας) αλλά στη διαδρομή πλέον προστίθεται και η Τουρκία, καθώς οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να έχουν εντοπίσει τη χρήση και του τουρκικού εδάφους στη μεταφορά οπλισμού προς τη Hezbollah.

H συγκεκριμένη αναφορά ισούται με το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως "μη φιλικής χώρας" και συνδέεται με τα αποτελέσματα της περιφερειακής διπλωματίας του διδύμου Εrdogan/Davutoglu και τις επαφές με τη Συρία και το Ιράν.
Στο εσωτερικό του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Ισραήλ πρέπει να διεξάγεται σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε όσους όλα αυτά τα χρόνια θεωρούσαν την Τουρκία δυνητικό στρατηγικό εταίρο και όσους προειδοποιούσαν ότι είναι απλώς μια μουσουλμανική χώρα που θα μπορούσε εύκολα να κυλήσει προς τον ισλαμισμό. Eνδεικτικό είναι το σχεδόν απολογητικό άρθρο στην εφημερίδα Jerusalem Post του καθηγητή Εfraim Inbar, επικεφαλής του Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), ο οποίος θεωρούνταν ένας εκ των πλέον σημαντικών υποστηρικτών της στρατηγικής σχέσης Ισραήλ-Τουρκίας, κάτι άλλωστε κατανοητό, αφού το ινστιτούτο τύγχανε της πλούσιας τουρκικής χρηματοδότησης…
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται δραματικά σε πολλά επίπεδα, αρκεί η διπλωματία της χώρας μας να μπορέσει να το αντιληφτεί, να αποκωδικοποιήσει τις εξελίξεις και να τις αξιοποιήσει (βλ. Χρήστου Ιακώβου, Τουρκο-ισραηλινή κρίση και ελληνική διπλωματία).

Read more...

Βγαίνει από την απομόνωση ο Α. Οτσαλάν


Ο Κούρδος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα μεταφερθεί σε νέα φυλακή, στο πλαίσιο «εκδημοκρατισμού» που προωθεί η Άγκυρα.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα μεταφερθεί σε μια καινούργια τουρκική φυλακή, όπου θα του επιτραπεί για πρώτη φορά να συναναστρέφεται με τους άλλους κρατούμενους, ανέφερε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.

Σύμφωνα με το CNN Turk ακόμα οκτώ μέλη του PKK θα μεταφερθούν μαζί με τον Οτσαλάν. Η μεταφορά θεωρείται μέρος της προσπάθειας «εκδημοκρατισμού» που κάνει η τουρκική κυβέρνηση με στόχο να αυξήσει τα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

Ο Οτσαλάν κρατείται σε απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί από το 1999, που συνελήφθη.

Σύμφωνα με το CNN Turk η νέα φυλακή κόστισε 5 εκατομμύρια δολάρια για να χτιστεί. Ο Οτσαλάν θα εξακολουθήσει να είναι μόνος του στο κελί, αλλά θα μπορεί να συναναστρέφεται τους άλλους κρατούμενους κατά την διάρκεια διαλειμμάτων

Read more...

Αίτημα για άρση θεωρήσεων στις μονοήμερες επισκέψεις από Τουρκία προς Ελλάδα


Η Τουρκία θα συνεχίσει να προβάλλει προς τις ελληνικές αρχές το αίτημα για άρση των θεωρήσεων στις μονοήμερες επισκέψεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή σχετικά με το αίτημα για κατάργηση της βίζας στις μονοήμερες εκδρομές από το Κας της Τουρκίας προς το Καστελλόριζο.

Η ερώτηση ήταν του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χουσνού Τσολού και απευθυνόταν στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην απαντητική επιστολή, που υπογράφει ο διευθυντής του τμήματος προξενικών υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Κεμάλ Γκιουρ, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά «προβαίνει σε ενέργειες για επιστροφή στο καθεστώς πραγματοποίησης μονοήμερων επισκέψεων από την Τουρκία, ειδικά προς τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, δίχως θεώρηση».

Στην απάντηση τονίζεται πως «η ελληνική πλευρά αναφέρει πως η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν, από πλευράς κανόνων της ΕΕ, να προβεί σε ενέργειες που παραβιάζουν τους κανόνες Σένγκεν».

Τέλος, στην απάντηση υπογραμμίζεται ότι η τουρκική πλευρά, κατά τις επαφές της με την ελληνική, αναφέρει πως η κατάργηση της βίζας στα μονοήμερα ταξίδια, θα συνιστούσε συμβολή και για την ελληνική οικονομία.

Read more...

Επιστολή Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου


Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ερντογάν «διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογράμμισε ότι «η γραμμή “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες“, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Στην επιστολή ο Ερντογάν εκφράζει την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP