Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ερντογάν: "Kαι τώρα ας μιλήσουμε για το Αιγαίο"


Πρωτοσέλιδο στην πλειονότητα του Τουρκικού τύπου σήμερα η επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου .

Εκτενείς αναφορές και αναλύσεις στο περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη στις 30 Οκτώβρη και στην οποία περιλαμβάνονται μια δέσμη προτάσεων για την ενδυνάμωση των
σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών .Σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός Ερντογάν διατύπωσε σειρά προτάσεων για την δυνατότητα συνεργασίας και τόνισε ότι " H γραμμή "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες είναι η προτεραιότητα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας τέλος την ελπίδα του ότι: "Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος μπορεί να δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια."

Στο κλίμα της επιστολής Ερντογάν η γνωστή για τα "φιλελληνικά" της αισθήματα Tερτζουμάν (Tercuman) αναφέρει "Και τώρα άνοιγμα για το Αιγαίο ".Τους άνοιξε η όρεξη .sportime.gr


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο σκοτάδι το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν

Καμιά διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση για τις διαρροές ότι η Τουρκία ζητάει διάλογο εφ' όλης της ύλης. Συνάντηση χτες του Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υπουργό, αρμόδιο για θέματα της ΕΕ

Συστηματικά και συγκροτημένα, ενθαρρυμένη από τη στάση και της ελληνικής κυβέρνησης, η Αγκυρα ξεδιπλώνει την προσπάθεια να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την ΕΕ και να διαμορφώσει ευρύ θεματολόγιο για έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, στο πνεύμα της συμφωνίας του Ελσίνκι. Χτες, ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, βρέθηκε στην Αθήνα και συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό το περιεχόμενο των προτάσεων για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, αίτημα το οποίο εγγράφως έχει διατυπώσει με επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου στις 30 Οκτώβρη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Η ύπαρξη της επιστολής, καθώς και κάποιες πληροφορίες γύρω από το περιεχόμενό της, έγιναν γνωστά από ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολού, μια μέρα (Τετάρτη) πριν την άφιξη του Εγκεμέν Μπαγίς στην Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η δημοσιοποίηση της επιστολής γίνεται για να δημιουργήσει την εικόνα μιας Τουρκίας έτοιμης να συνομιλήσει και να επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες με την Ελλάδα, βάζοντας στο τραπέζι πάγιες διεκδικήσεις πέρα από την υφαλοκρηπίδα. Η εικόνα αυτή θα βοηθήσει την Αγκυρα να εξασφαλίσει θετική έκθεση για την πορεία της προς την ΕΕ από την Κομισιόν τον προσεχή Δεκέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η επιστολή Ερντογάν παραλήφθηκε στις 30 Οκτώβρη, κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός θέτει όλα τα ζητήματα που η Τουρκία εγείρει σε βάρος της Ελλάδας, καθώς και προτάσεις για μια διαδικασία επίλυσής τους. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις προτάσεις κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ τις χαρακτήριζαν «προχωρημένες». Για την επιστολή ενημερώθηκε και η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Στεφάνου.

Το πνεύμα της επιστολής άφησε χτες να διαφανεί και ο Μπαγίς, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «θετικά μηνύματα» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία και αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτώβρη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προς τον ομόλογό του της Ελλάδας, είπε πως στην επιστολή παρουσιάζονται τουρκικές «σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», όλη δηλαδή η ατζέντα των τούρκικων διεκδικήσεων. Τέλος, ο Μπαγίς χαρακτήρισε «σημαντικές εξελίξεις» την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία, αλλά και τη δική του στην Αθήνα.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Επιστολή Ερντογάν στον Παπανδρέου για περαιτέρω συνεργασία
Συνέχεια της πρόσφατης πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί την Τουρκία και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου της πρωτοβουλίας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται ότι είναι η επιστολή που απηύθυνε, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου, ο τελευταίος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην επιστολή, που ανακοινώθηκε χθες στην Άγκυρα, εκφράζεται η βούληση της τουρκικής κυβέρνησης για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, εκφράζεται η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης «να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα», που σκιάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε Αιγαίο, Κυπριακό και Θράκη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική». Την ύπαρξη της επιστολής αυτής αποκάλυψε χθες νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος (μαζί με τον αναπληρωτή του Πάνο Μπεγλίτη), κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο οποίος είχε προηγουμένως διαδοχικές «εθιμοτυπικού χαρακτήρα», όπως τις ονόμασε, συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρτ και Τουρκίας Μεχμέτ Γκογκούζ. Ο τελευταίος ήταν αυτός που παρέδωσε την επιστολή Ερντογάν στον αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σήμερα συναντάται, καθόλου συμπτωματικά βεβαίως, με τον Τούρκο διαπραγματευτή για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίζ, που επισκέπτεται την Αθήνα.

Από ελληνικής πλευράς ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον Τούρκο πρέσβη το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και γενικότερα των τουρκικών προκλήσεων ολόκληρο το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «θέλουμε να θέτουμε όλα τα θέματα υπό πολιτικό έλεγχο, για να μην υπάρχουν σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», ο Ερντογάν «διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογράμμισε ότι «η γραμμή “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Για την επιστολή Ερντογάν ο εκπρόσωπος Tύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγορεί την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη ενημέρωσης του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «η αναγκαία εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που πάντα επιδίωξε η Ν.Δ., βασίζεται και προϋποθέτει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής των Ελλήνων, του ελληνικού λαού».
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Read more...

Πάνε κι έρχονται στην Αθήνα οι Τούρκοι


Μεγάλα ανοίγματα προς την Αθήνα κάνει η κατοχική Τουρκία, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου στην επικείμενη αξιολόγησή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο. Μετά την επιστολή Ερντογάν προς το Γιώργο Παπανδρέου, το περιεχόμενο της οποίας δεν κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, ο Υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. επισκέφθηκε χθες την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε δήλωση του Μπαγίς, η οποία ανακοίνωνε την πρόθεση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί και ο ίδιος στην ελληνική πρωτεύουσα και να δει το Γιώργο Παπανδρέου, αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Υπάρχει ωστόσο προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιμένει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να περάσει το ορόσημο του Δεκεμβρίου αλώβητη, εφόσον συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ίδιας και της Ε.Ε., τη Γαλλία και τη Γερμανία να συνεχίζουν να ευνοούν την ειδική σχέση παρά την πλήρη ένταξη και το Γιώργο Παπανδρέου να επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά ότι υπό προϋποθέσεις είναι υπέρ της ομαλής συνέχισης του ευρωπαϊκού ονείρου της Τουρκίας, τα κίνητρα των Τούρκων είναι προφανή. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν αφενός μεν τη στήριξη της Ελλάδας στην πορεία τους και αφετέρου την πιθανή άσκηση πιέσεων από την Αθήνα στη Λευκωσία, για να υποστούν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Αγύριστο κεφάλι
Αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα, ο Εγκεμέν Μπαγίς δεν παρέλειψε να αναλωθεί και πάλι στα «αν», στα πλαίσια της τουρκικής πολιτικής μετατόπισης των ευθυνών για τη μη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Λευκωσία. Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκαν 45 φορές φέτος, είπε, και ήρθε η στιγμή να δούμε αποτελέσματα από αυτές τις συναντήσεις. «Αν αρθούν οι ‘περιορισμοί’ που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ, τότε μπορεί να ανοίξουν και τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη», ανέφερε. Όπως εξήγησε περαιτέρω, η Τουρκία βεβαίως και μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Η Τουρκία δεν διακατέχεται από κόμπλεξ στο θέμα των λιμανιών», είπε. «Υπάρχει όμως μία απόφαση που ελήφθη στις 26 Απριλίου 2004, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Αυτή σχετίζεται με την άρση των ‘εμπάργκο’», ισχυρίστηκε. «Εάν τερματιστεί η ‘απομόνωση’ των αδερφών μας, μπορεί να ανοίξουν τα λιμάνια μας, όπως συνέβαινε μέχρι το 1987», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κοινά σημεία, όχι μόνο σχετικά με τα λιμάνια, αλλά και με άλλα ζητήματα, έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να κάνουν εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, ένα βήμα προς μία λύση την οποία θα αποδεχθούμε όλοι», τόνισε, υπενθυμίζοντας τα τουρκικά τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόσθεσε, με την επίσκεψή του στην Κύπρο, έδωσε μηνύματα υπέρ της λύσης. «Έκανε σημαντικές εκκλήσεις για να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη στο νησί. Νομίζω ότι είναι σημαντική ευκαιρία ως προς τη διαδικασία αυτή, το γεγονός ότι στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν ταυτόχρονα ισχυρές εξουσίες και κυβερνήσεις θαρραλέων ηγετών όπως οι Ερντογάν και Παπανδρέου», ανέφερε.

Η επιστολή στον Παπανδρέου
Αν και η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να κάνει κάτι τέτοιο και ο Στέφανος Στεφάνου περιορίστηκε χθες στο να πει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι πλήρως ενήμερος για το περιεχόμενό της, ο Μπαγίς αποκάλυψε μέρος της επιστολής που απέστειλε ο Ερντογάν στο Γιώργο Παπανδρέου στις 30 Οκτωβρίου. Η «διπλωματία των επιστολών», που αναφέρει η «Σαμπάχ», η «επιστολή για άνοιγμα», που λέει η «Ραντικάλ», η «επιστολή ειρήνης», που γράφει η «Γιενί Σαφάκ» και η «επιστολή ανοίγματος», όπως την αποκαλεί η «Ακσάμ», προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου (high level cooperation council) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο θα προωθεί τη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο αρμόδιων Υπουργών, για μια ευρεία θεματολογία (π.χ. ο Έλληνας και ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος θα αναπτύσσουν συνεργασίες σε περιβαλλοντικά θέματα). Το ελληνικό ΥΠΕΞ, πάντως, διά στόματος του εκπροσώπού του, χαρακτήρισε την επιστολή «συνήθη πρακτική», λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να απαντήσει τις επόμενες μέρες.
ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Δημιουργούν κλίμα στην Τουρκία


Η επίσκεψη του Εγκεμέν Μπαγίς στην Αθήνα ξεκίνησε με δηλώσεις που δημιουργούν προσμονή εξελίξεων στη συνεργασία των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή πως ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει σύντομα επίσκεψη στην Αθήνα, δίχως να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι οι επισκέψεις αυτές, αυτή που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός μας των εξωτερικών στην αρχές Δεκεμβρίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα είναι σημαντικά βήματα».

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο για «σημαντική ευκαιρία ως προς τη διαδικασία αυτή (του διαλόγου για το Κυπριακό), ... (καθώς) στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν ταυτόχρονα ισχυρές εξουσίες και κυβερνήσεις θαρραλέων ηγετών όπως οι Ερντογάν και Παπανδρέου. "...Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και για την Κύπρο. Ελπίζω και οι δύο ηγέτες στο νησί να αντιληφθούν την αξία της ευκαιρίας αυτής και να καταλήξουν σε λύση", τόνισε ο Τούρκος υπουργός.
Ο κ. Μπαγίς επανέλαβε ότι υπήρξαν «θετικά μηνύματα» από τον Γ.Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του, είπε πως στην επιστολή παρουσιάζονται τουρκικές σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Κατά τα λοιπά, ωστόσο, δεν διαφοροποιήθηκε από τις γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Ερωτηθείς αν θα ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Μπορεί βεβαίως. Η Τουρκία δεν διακατέχεται από κόμπλεξ στο θέμα των λιμανιών. Υπάρχει όμως μία απόφαση που ελήφθη στις 26 Απριλίου 2004, στην οποία μετείχε και η Ελλάδα. Αυτή σχετίζεται με την άρση των εμπάργκο που εφαρμόζονται εναντίον της "ΤΔΒΚ". Εάν τερματιστεί η απομόνωση των αδελφών μας στο Βορρά, μπορεί να ανοίξουν τα λιμάνια μας όπως συνέβαινε μέχρι το 1987.
Ο κ. Μπαγίς είχε συνάντηση με τον Γ.Παπανδρέου και στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημ.Δρούτσα. Το απόγευμα μίλησε στο ξενοδοχείο King George με θέμα «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη Ευρώπη».

Read more...

«Χαμηλή διπλωματία» σε υψηλό επίπεδο προτείνει η Αγκυρα


Ενεργοποίηση του διμερούς διαλόγου για θέματα «χαμηλής διπλωματίας», σε υψηλό όμως επίπεδο, προτείνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αγκυρα, και σε αυτό το πλαίσιο, όπως προανήγγειλε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγκίς, ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο κ. Μπαγίς επεσήμανε ακόμη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα απαντήσει σύντομα στην επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, η τουρκική πλευρά προτείνει τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών ή υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα συζητούν, πλαισιωμένοι κάθε φορά από τους αρμόδιους υπουργούς, για σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια, τον τουρισμό κ.ά.
Παρόμοιες συζητήσεις, αν και όχι σε τόσο υψηλό επίπεδο, είχαν δρομολογήσει, πριν από μια περίπου δεκαετία, οι τότε υπουργοί Εξωτερικών, Παπανδρέου και Τζεμ, ενώ ανάλογες «στρατηγικές σχέσεις» έχει συνάψει από τότε η Τουρκία με άλλες γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Η τακτική αυτή της τουρκικής ηγεσίας αποτελεί πιθανώς μέρος της επικοινωνιακής εκστρατείας, στην οποία έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες, πολλαπλασιάζοντας τις κινήσεις «καλής θέλησης», εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία με την Ε.Ε., διά του αρμόδιου επιτρόπου Μπαρό, ο οποίος επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, για το καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα επίμαχα ζητήματα -ο Μπεγκίς έκανε λόγο για «τουρκικές σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»-, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να θέτει όρους «αμοιβαιότητας», όπως, για παράδειγμα, άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων έναντι εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, αφήνοντάς τα, στην ουσία, στην άκρη.
«Ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ υπογράμμισε τις «ευθύνες» της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ε.Ε. - Τουρκίας.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN - Turk, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι «όλες οι πλευρές έχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Υποχρεώσεις έχει και η Τουρκία».
Ο Βρετανός υπουργός είπε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στις αλληλοκατηγορίες και, υπενθυμίζοντας ότι το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τόνισε ότι «ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία».
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπεγκίς, ο οποίος είναι και ο κύριος διαπραγματευτής της χώρας του με την Ε.Ε., έγινε δεκτός χθες από τον πρωθυπουργό, Γ.Α. Παπανδρέου, και είχε, στη συνέχεια, άτυπη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, κατά την οποία ο Τούρκος αξιωματούχος ανέπτυξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας του και την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι στην επιστολή -που, όπως είπε, δεν έχει διαβάσει και στην οποία θα δοθεί απάντηση τις προσεχείς μέρες- η τουρκική πλευρά εκφράζει την επιθυμία της για στενή συνεργασία στο μέλλον με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών».

Read more...

Η Θράκη είναι στον δρόμο που βάδισε η Κύπρος Πως το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής χρησιμοποιεί τους Πομάκους για να εκτουρκίσει την Θράκη


ης Μαρίας Σταματιάδου
Ίσως περιμένετε να διαβάσετε ένα πολιτικό ή εθνικο-πολιτικό άρθρο, με αντίστοιχες τεχνοκρατικές αναλύσεις και σχόλια. Σας πληροφορώ όμως από την αρχή ότι, παρ’ όλο που δεν λείπουν από το παρακάτω κείμενο τέτοιας υφής στοιχεία –βασισμένα σε βαθιά, σοβαρή έρευνα– πρόκειται κατ’ ουσίαν για μια ποιητική έκφραση από καρδιάς, στον απόηχο μιας πραγματικότητας που βίωσα και βιώνω και μιας πίκρας για την απώλεια (ελπίζω όχι οριστικής), της Μνήμης που μας κρατά στην Α-λήθεια.
«Οι άνθρωποι δυστυχώς είναι επιρρεπείς στη λήθη», είχε πει κάποτε μεταξύ άλλων η ποιήτρια Κική Δημουλά, σε σχόλιό της για τον Έρωτα, θέλοντας να σηματοδοτήσει την εύκολη απώλειά του. Φανταστείτε τις απώλειες, όταν η λήθη γίνεται σημαία και προπαγάνδα ενάντια στη ζωτική μνήμη. Τότε, ο υπαρκτικός θάνατος, ο προερχόμενος από την υπαρκτική αμνησία, είναι η μοιραία, νομοτελειακή κατάληξη.

«Η οικογένειά μας έπασχε από μιαν ανίατη ασθένεια: τις αναμνήσεις».
Μάνος Ελευθερίου
«Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι…»
Γ. Σεφέρης
Δοκιμές
Προτείνω να «κρατήσουμε» μέχρι το τέλος του αναγνώσματος (και όχι μόνον!) αυτές τις ρήσεις των μεγάλων σύγχρονων ποιητών μας…
ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΤΗΝ… ΟΡΑΣΗ
Λόγω παιδείας, ιδιοσυγκρασίας και καταγωγής, έμαθα να αγαπώ την έρευνα της Αλήθειας και να σέβομαι τις προσπάθειες των ανθρώπων να ζήσουν μέσα σ’ αυτήν. Συνακόλουθα, αποστρέφομαι κάθε προσπάθεια και σχέδιο που προσπαθεί να ισοπεδώσει τις ετερότητες των ανθρώπων (οι οποίες συνθέτουν τη Αλήθεια), εντάσσοντάς τους σε μονοκόμματα σχήματα.
Πίσω από τέτοιες προσπάθειες, διαπιστωμένα πάντα κρύβονται δόλιοι σκοποί χειραγώγησης, με εξουσιαστικό προσανατολισμό χρησιμοποίησης, ή υπαρκτικής εξόντωσης, ανθρώπων, ομάδων, λαών κ.ο.κ.
Αυτό ακριβώς (με πολλές συνακόλουθες παραμέτρους βέβαια) συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου, το οποίο –σχεδόν πανομοιότυπα– βρίσκεται σήμερα σε δυναμική εξέλιξη στη Θράκη (με σκοπούς ταυτόσημους μ’ αυτούς για τη Μεγαλόνησο).
Και αν επέλεξα να σας παρουσιάσω το θέμα αυτό, δεν είναι λόγω της θρακικής καταγωγής μου, ούτε από κάποιον εθνικιστικό συναισθηματισμό (αντιπαθώ και του εθνικισμούς και τους συναισθηματισμούς).
Επέλεξα αυτό το θέμα, επειδή διαπιστώνω ότι είναι διαποτισμένο με πολλά «κλισέ» σκέψης και αντιμετώπισης, τα οποία θέλω να «σπάσω», επειδή από ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ διαπιστώνω καθημερινά ότι δεν ισχύουν στη θρακική (και όχι μόνο) πραγματικότητα. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μού εξέφρασαν την απόγνωση, τους φόβους αλλά και την αποφασιστικότητά τους αναφορικά με τις καταστάσεις που ζουν καθημερινά, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη μας, χωρίς εμείς να θέλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε…
Ασκείστε λοιπόν την όρασή σας και ελάτε να κοιτάξουμε μαζί εκείνη την Αλήθεια που βρίσκεται πίσω από προπαγάνδες, από τηλεοπτική «ενημέρωση», από κρατική αδιαφορία, από θρησκευτικό φανατισμό, από ισοπεδωτική άγνοια.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΩΝ!
«Κοίταξα πίσω μου, είδα Ιστορία - ένιωσα τον προορισμό.
»Κοίταξα γύρω μου, είδα χάος - σκέφτηκα ότι χρειάζεται πρόσωπο.
»Κοίταξα μπροστά μου, είδα δρόμο - κατάλαβα ότι αξίζει να προσπαθήσω.
»Κοίταξα μέσα μου, είδα πίστη - ήξερα ότι θα φτάσω σίγουρα στη νίκη».
Ανώνυμος, Κύπρος 1955
(από το ιστολόγιο του Αντίβαρου)
«Βλέπω εδώ μια τουρκική κοινότητα που εργάζεται με ειλικρίνεια και αυταπάρνηση … Συνεχίζετε αυτόν τον αγώνα χωρίς να υποκύψετε και στηρίζετε τον τουρκισμό, χάρη σε σας θα επιβιώσει ο τουρκισμός της Δυτικής Θράκης, και θα συνεχίσει να ζει. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα. Όμως πρώτα ο Θεός, θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε βήμα βήμα. Η στήριξή σας είναι πολύ σημαντική. Και εμείς επίσης θα δώσουμε την απαραίτητη στήριξη…»
Όχι, δεν πρόκειται για of the record-κρυφά λόγια Τούρκων πρακτορίσκων που δρουν στη Δυτική Θράκη. Πρόκειται για απόσπασμα από ΕΠΙΣΗΜΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ λόγο του Τούρκου Πρόξενου στην Κομοτηνή, Μουσταφά Σαρνίτς, που απηύθυνε στις 11 Ιουνίου, στο Πομακοχώρι Κέχρος της Ροδόπης, σε τελετή αποφοίτησης παιδιών από τα Κοράν Κουρσού (κάτι σαν Κατηχητικά).
Σχολιάζω: πηγαίνει σε χωριό Πομάκων και μιλάει για «τουρκισμό», τη στιγμή που οι Πομάκοι θεωρούν ύψιστη βρισιά το να τους αποκαλέσει κάποιος «Τούρκους» (αυτό είναι κοινώς γνωστό, το διαπίστωσα όμως και προσωπικά, σε συνομιλίες που είχα από κοντά με πολλούς Πομάκους της Θράκης).
Συνεχίζω να σχολιάζω: μιλάει για «προβλήματα», στη λύση των οποίων θα βοηθήσει. Με ποιον τρόπο; Και ποια είναι αυτά τα «προβλήματα»; Η «απάντηση» ίσως έρχεται από την τουρκική εφημερίδα Μιλλέτ, όπου αναφέρει στις 18/6/09: «Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη δεν έχει τα δικαιώματά της, που θα έπρεπε να έχει. Και απαιτεί από τον σουλτάνο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει από την Ελλάδα τη βελτίωση όλων των δικαιωμάτων της μειονότητας…»
Αφήνω τώρα κατά μέρος τα δικά μου σχόλια, και μεταφέρω τα σχόλια –και τις απαντήσεις– τού Σερήφ Μουσταφά, Πομάκου, κατοίκου Μελιβοίων του Νομού Ξάνθης: «Εγώ λέω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάσχει εγκεφαλικά, γιατί απαιτεί δικαιώματα που ποτέ αυτός δεν θα επέτρεπε να έχουν οι μειονότητες στην Τουρκία (να θυμηθούμε τους Κούρδους, την εβραϊκή κοινότητα, την ελληνική, την αρμενική, την αραβική κλπ…).
»Ποια δικαιώματα δεν έχουν οι τουρκογενείς στην Ελλάδα; Δεν έχουν τουρκικά σχολεία; Δεν έχουν τουρκόγλωσσες εφημερίδες; Δεν έχουν τουρκόφωνα ραδιόφωνα; Δεν είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες; Δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και να ψηφιστούν; … Αλλά, σαν να μην τούς έφθαναν όλα αυτά, βρίσκουν και δικαίωμα στον εαυτό τους να προσδιορίσουν τους Πομάκους και τους Ρωμά ως Τούρκους. Και χωρίς να ντρέπονται, μας απειλούν και μας τρομοκρατούν, εάν τους φέρουμε αντίρρηση. Σε ποιο άλλο κράτος θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο; Μήπως στην Τουρκία;… Στην Τουρκία οι μειονότητες ούτε ανάσα δεν μπορούν να πάρουν.
» Εγώ ως Έλληνας Πομάκος ποτέ δεν καταπιέστηκα από τις ελληνικές αρχές, πάντοτε μπορώ να εκπληρώνω τα θρησκευτικά μου καθήκοντα, μπορώ να σπουδάσω… έχω όλα τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη…
»… Καταπιέζομαι όμως και τρομοκρατούμαι από τουρκογενείς συμπολίτες μου: με αναγκάζουν με το ζόρι να μαθαίνω τη γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, με αναγκάζουν να κακολογήσω την πατρίδα μου την Ελλάδα, με αναγκάζουν να ψηφίσω τον βουλευτή που κάνει την καλύτερη δουλειά στην Τουρκία, να δηλώσω –εάν έχω δική μου επιχείρηση– ότι είναι τουρκική επιχείρηση, με αναγκάζουν μέσα στο τζαμί να ακούω την τουρκική πολιτική προπαγάνδα, με αναγκάζουν να δηλώνω Τούρκος! …
»… Είμαι περήφανος που είμαι Πομάκος και εύχομαι στους τουρκογενείς συμπολίτες μου να καταφέρουν και αυτοί κάποτε να δείξουν σεβασμό στους συμπολίτες τους Πομάκους και Ρωμά».
Και μέσα σ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν, σε πολλές δηλώσεις του δεν παραλείπει να θέτει θέμα «αυτοπροσδιορισμού» των Μουσουλμάνων της Θράκης, ενώ ταυτόχρονα τούς αποκαλεί «πολίτες της χώρας του». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, υπογραμμίζει σε δημόσιους λόγους του τα περί «τουρκικής μειονότητας», και «αδιαλείπτου ενδιαφέροντος της μητέρας-πατρίδας!»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Τι σημαίνουν λοιπόν όλα τα παραπάνω; Γιατί τα αναφέρω; Για να δείξω –εμπαθώς ίσως– τους «κακούς» Τούρκους, σε αντίθεση με τους «καλούς» Έλληνες; Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε τέτοια απαξίωση θα είχε κάποιο νόημα, δεν μου ταιριάζει άλλωστε...
Ο πραγματικός λόγος αναφοράς των παραπάνω (τα οποία είναι ένα ελάχιστο δείγμα, μέσα σε πληθώρα παρόμοιων αναφορών) είναι ότι βρίσκονται στη βάση του ίδιου μοντέλου με αυτό τού κυπριακού: τη δημιουργία μειονοτικού ζητήματος-προβλήματος.
Έχουν ήδη περάσει περισσότερα από 30 χρόνια (σε λίγο θα μιλάμε για σαρακονταετία!) από τότε που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο ένα φαύλο σχέδιο δεκαετιών, μια εξόφθαλμη πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα, μια καταστροφή ανθρώπων και οικογενειών που «καλά κρατεί» ως σήμερα.
Γυναίκες με φωτογραφίες αγνοουμένων στα χέρια ακόμη περιμένουν, ενώ ομαδικοί τάφοι και κτηνώδη εγκλήματα έρχονται μέχρι και σήμερα στο φως, σηματοδοτώντας το ήθος αυτών που δεν μπορούν ούτε να πουν «συγνώμη».
Το θέμα μας βέβαια δεν είναι η Κύπρος. Μέρος του θέματός μας όμως είναι οι προκλητικές αναλογίες σε κινήσεις και τακτικές που ακολουθούνται (από την Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση), σε βάρος κάποιων λαών, με ανάλογους επίσης απώτερους σκοπούς – και με την ίδια κατάληξη (μαθηματικώς διαπιστωμένο).
Ποιες ήταν όμως, στην περίπτωση της Κύπρου, οι βασικές παράμετροι αυτής της τακτικής;
• Κατ’ αρχήν, η Τουρκία είχε πετύχει την αναγνώριση μιας δίγλωσσης και μουσουλμανικής μειονότητας (σημ: με πολλά κρυπτοχριστιανικά στοιχεία, σύμφωνα με τον τέως πρέσβη κ. Θέμη Στοφορόπουλο) ως τουρκικής.
• Κατόπιν πέτυχε την «αναβάθμιση» της μειονότητας σε «κοινότητα», και της κοινότητας σε «έθνος».
• Επίσης, συγκέντρωσε τη μειονότητα αυτή σε συγκεκριμένα εδάφη.
• Φυσικά εκμεταλλεύτηκε δικά μας θανάσιμα λάθη, όταν πέσαμε στην παγίδα να στραφούμε εναντίον των Τουρκοκυπρίων, όπως επίσης και την ευήθη ευπιστία μας στους υποτιθέμενους συμμάχους μας.
Αυτά συνέβαιναν «τότε», στην Κύπρο («σηκώνουν» βέβαια μεγάλη ανάλυση, αλλά δεν είναι του παρόντος). Για να δούμε, τι συμβαίνει σήμερα, στη Θράκη:
• Η Άγκυρα προσπαθεί –και ως ένα μεγάλο βαθμό, το έχει πετύχει– να συνενώσει όλες τις μουσουλμανικές μειονότητες (μεταξύ αυτών, τους Πομάκους και τους Ρωμά) κάτω από ένα ενιαίο επιστέγασμα τουρκισμού.
• Κινείται, μέσω του Προξενείου στην Κομοτηνή, έτσι ώστε όλοι οι Μουσουλμάνοι να αποκτήσουν τουρκική εθνική συνείδηση, ταυτίζοντας τον Μουσουλμανισμό με τον Τουρκισμό.
• Άμεσος σκοπός των παραπάνω, να αναγνωριστεί στη Θράκη η ύπαρξη κάποιας «τουρκικής μειονότητας».
• «Σπάει» κάθε πρωτόκολλο συμπεριφοράς, παραβλέποντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και τους όρους περί αμοιβαιότητας, με το ισοπεδωτικό ενδιαφέρον της για τις μειονότητες της Θράκης, ενώ παράλληλα κρατά σιγή ιχθύος για κάποιες άλλες μειονότητες – βλέπε Αρμένιοι, Κούρδοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, μειονότητες που υπέστησαν γενοκτονίες, αδικαίωτες μέχρι σήμερα.
• Ενισχύει με επιδοτήσεις κλπ. την πληθυσμιακή ενίσχυση των Μουσουλμάνων στην περιοχή της Θράκης, ειδικά στον Έβρο.
• Προωθεί την οικονομική εξάρτηση των Μουσουλμάνων από την μητέρα-πατρίδα Τουρκία, δαπανώντας μεγάλα ποσά, μέσω του τουρκικού Προξενείου.
• Εκμεταλλεύεται πλήρως, μέσα από μια έξυπνη εξωτερική πολιτική, τους μεγάλους συμμάχους, την ίδια στιγμή που εμείς ακολουθούμε την ραγιαδίστικη τακτική τού yes men.
• Συντονίζει έξυπνα τους δεσμούς των Μουσουλμάνων της Θράκης με τους Μουσουλμάνους της Βουλγαρίας – ο νοών νοείτω…
• Τέλος, στα επιτεύγματα της Τουρκίας προσθέτω αυτό που ομόφωνα μού είπαν όλοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι-Πομάκοι πολίτες της Θράκης, ότι η Τουρκία πέτυχε στην περιοχή μια συγκυριαρχία μέσω του Προξενείου, με πολιτιστικές αυθαιρεσίες, ανιστόρητες οικειοποιήσεις ηθών και εθίμων, ακόμη και με εξαγορές και υποδείξεις αγορών συγκεκριμένων ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Καλός φίλος, μόνιμος κάτοικος της Θράκης και γνώστης της κατάστασης, όταν του μίλησα για την έρευνά μου για το παρόν άρθρο, μού είπε: δεν ξέρω αν η Θράκη θα γίνει Κύπρος, ή αν έχει ήδη γίνει…
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ
Όλα τα παραπάνω, ενταγμένα σε καλοδουλεμένο σχέδιο της Άγκυρας, ασκούνται κυρίως στο πεδίο που απαρτίζουν οι άνθρωποι εκείνοι της Θράκης που λέγονται Πομάκοι. Γι’ αυτό θεωρώ ότι, πριν προχωρήσουμε, θα ήταν καλό να εξετάσουμε το ποιοι είναι αυτοί, ποιες οι καταβολές τους και πώς έφθασαν να αποτελούν το κύριο αντικείμενο χειραγώγησης της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της Θράκης.
Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία τους στη Θράκη χάνεται στα βάθη των αιώνων, και τα ουσιαστικά στοιχεία που έχουμε γι’ αυτούς τα αντλούμε από την προφορική Παράδοσή τους και τα πολιτιστικά στοιχεία (ενδυμασίες, μουσικές, τραγούδια, γιορτές κλπ), τα οποία προσπαθούν να διασώσουν όσο πιο ακέραια γίνεται.
Οι Πομάκοι ζουν στα ορεινά της Θράκης από χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών ζουν στη βουλγαρική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης, ενώ οι λιγότεροι, στην ελληνική. Η ετυμολογία της λέξης Πομάκος προέρχεται –σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη των γλωσσολόγων και των ιστορικών– από την αρχαιοελληνική λέξη Ιππομάχος, που δηλώνει αυτόν που ανήκε στο ιππικό τού Μεγαλέξανδρου.
Πολλοί Πομάκοι επίσης αυτοαποκαλούνται και Αγριάνες ή Αγραίοι, από το όνομα της αρχαίας θρακικής φυλής που κατοικούσε στα άγονα βουνά της βοριοδυτικής Ροδόπης. Οι Πομάκοι θεωρούνται ακόμη πολύ επιδέξιοι ακοντιστές, όπως οι Αγραίοι Θράκες. Η γλώσσα τους είναι ένα κράμα σλαβικών, τουρκικών και ελληνικών στοιχείων, με ιδιαίτερα πολλά αρχαιοελληνικά στοιχεία, ενώ ήταν γλώσσα προφορική.
Μόλις στα τέλη του 20ου αιώνα, ο Πομάκος Ριτβάν Καραχότζα κάνει τις πρώτες προσπάθειες να καταγραφεί η γλώσσα τους, ενώ το 1996 εκδόθηκε με τη χορηγία του κ. Εμφιετζόγλου τρίτομο έργο (λεξικά και γραμματική) για την πομακική γλώσσα, με τη συμμετοχή του δασκάλου Πέτρου Θεοχαρίδη.
Ως προς τη θρησκεία τους, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν Βογόμιλοι (γνωστικιστικό παρακλάδι του Χριστιανισμού) ενώ άλλοι, ότι ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πάντως, κανείς δεν αμφισβητεί ότι από το 16ο αιώνα (επί Σελίμ Α΄) άρχισε ο βίαιος εξισλαμισμός τους και ολοκληρώθηκε το 17ο αιώνα (επί Μεχμέτ Δ΄), όπως προκύπτει από τους Κώδικες της Μητρόπολης Φιλιππουπόλεως. Τότε, πλήθος εκκλησιών και ιερών καταστράφηκαν, ενώ αρκετά ερείπιά τους «ξεθάβονται» τυχαία από τα εδάφη τους μέχρι και σήμερα. Μόνον ο Μέγας Βεζύρης Μεχμέτ Κιοπρουλού κατεδάφισε 218 εκκλησίες και 336 παρεκκλήσια.
Στην Παράδοσή τους σήμερα διατηρούνται αρκετά στοιχεία που θυμίζουν τον απόηχο του μακρυνού (αλλά όχι νεκρού) παρελθόντος τους: σταυρώνουν τη ζύμη του ψωμιού, σταυρώνουν το παιδί πριν κοιμηθεί, σύνηθες όνομά τους είναι το Ηλίας, ευλαβούνται ιδιαίτερα τον άγιο Δημήτριο και τον επικαλούνται στις δυσκολίες, κόβουν βασιλόπιτα με νόμισμα, μιλούν με σεβασμό για το Ευαγγέλιο (το αποκαλούν Χρυσό Βιβλίο), ενώ είναι γνωστή στην περιοχή η περίπτωση του κρυπτοχριστιανού Πομάκου Γιουσούφ στον Κέχρο Ροδόπης, ο οποίος έκρυβε σε μπαούλο τα ράσα και τις εικόνες του ιερέα παππού του. Επίσης, οι ονομασίες των χωριών και συνοικισμών τους μαρτυρούν τη σχέση τους με την ελληνική Παράδοση: Ωραίον, Τεοτόκα (Θεοτόκος), Σταματέσκο, Μαρικόζ (Μαρία-Παναγία) κλπ.
Αυτοί λοιπόν οι αγέρωχοι Αγριάνες και φοβεροί Ιππομάχοι, σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς άτυπης ομηρίας, από τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή και τους ανθρώπους του.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ
Ο Μουσταφά Σαρνίτς, ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή, δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας – παρ’ όλο που αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κάλυψη της θέσης του Προξένου.
Πέρα όμως από το τι δεν είναι ο κ. Σαρνίτς, ας δούμε, τι είναι, ή μάλλον, τι ήταν πριν διοριστεί Πρόξενος. Ο Σαρνίτς λοιπόν μάς ήρθε από το Κόσσοβο, όπου είχε άκρως επιτυχημένη δράση, ως επίσημος πράκτορας της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Εκεί στάλθηκε με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εκτέλεσε θαυμάσια. Σε απόλυτη συνεργασία με τον εκεί Αμερικάνο Πρόξενο Yee Hoyt κατάφερε τη μεταφορά χιλιάδων φανατικών Ισλαμιστών από την Ασία, οι οποίοι ευθύνονται για μαζικές εκτοπίσεις σέρβικων πληθυσμών, για μαζικές δολοφονίες και καταστροφές ολόκληρων χωριών.
Έχοντας δώσει επιτυχημένες εξετάσεις στο Κόσσοβο, ο Σαρνίτς ήρθε στην Κομοτηνή και ανέλαβε το ρόλο τού Προξένου, όντας ικανότατος στην πρόκληση καταστάσεων αποδόμησης και εκφοβισμού. Έτσι, περιδιαβαίνει όλα τα μουσουλμανικά χωριά της περιοχής μιλώντας στους κατοίκους για τον τουρκισμό και την μητέρα-πατρίδα, η οποία βρίσκεται πάντα δίπλα τους, παραβιάζοντας έτσι ξώφθαλμα κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας και κάθε αρχή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η Άγκυρα τον θεώρησε ιδανικό πρόσωπο για να χειριστεί το θέμα του εκτουρκισμού της Θράκης, και από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, φαίνεται ότι έκανε τέλεια επιλογή. Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. όμως, μπροστά στα δεδομένα αυτά, τι επιλογές έκανε; Η απάντηση είναι ότι δεν έκανε καμία επιλογή, απλώς παρακολουθεί (αν το κάνει και αυτό) τις καταστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό μια ανάλογη περίπτωση με Ουκρανό διπλωμάτη στη Ρωσία. Διαπιστώθηκε λοιπόν αντιρωσική δράση του Ουκρανού διπλωμάτη στη Μόσχα, και η Μόσχα ζήτησε αμέσως την απέλασή του. Η απόφαση δε αυτή θεωρήθηκε απόλυτα φυσική και νόμιμη, και κανείς δεν αντέδρασε. Αντιθέτως, στην ανθελληνική συμπεριφορά τού Σαρνίτς, αλλά και στις εκκλήσεις των Ελλήνων Πομάκων για προστασία από τις πιέσεις του Προξένου, σφυρίζουν αδιάφορα οι ιθύνοντες νόες του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.
Το «κερασάκι στην τούρτα»: το Καλοκαίρι που μας πέρασε, στις 15-16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρωθυπουργός. Ο Τούρκος Πρόξενος εμφανίστηκε στο Συνέδριο, ενώ είναι άγνωστο το αν προσεκλήθη, από ποιους και με ποιο σκεπτικό. Ο δε κ. Καραμνανλής, εμφανώς ξαφνιασμένος από την παρουσία του Σαρνίτς, δεν μίλησε για τις προειδοποιήσεις του προς την Τουρκία, στις οποίες άφησε να εννοηθεί κατά το προηγού ότι θα προέβαινε.
Προσωπικά, παρ’ όλο που θεωρώ άκομψο να παραβρίσκεται ο Πρόξενος του κράτους που ευθύνεται για την γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού (γεγονός επιστημονικά τεκμηριωμένο και ιστορικά αναμφισβήτητο πλέον) σε σχετικό συνέδριο Θρακών, δεν καταλαβαίνω την απρόσωπη (αν μη τι άλλο) στάση του Πρωθυπουργού. Εκτός και αν θέλησε να εναρμονιστεί με την επίσης απρόσωπη (αν μη τι άλλο) στάση της Υπουργού του κ. Μπακογιάννη…
ΑΠΟΥΣΙΑ Ή ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ;
«Οποιαδήποτε κοινωνία παραχωρήσει λίγη ελευθερία για να κερδίσει λίγη ασφάλεια δεν αξίζει τίποτε από τα δύο και θα χάσει και τα δύο».
Βενιαμίν Φραγκλίνος

Ό,τι αποκόμισα κυρίως από τις επαφές μου με Πομάκους της Θράκης, εν όψει αυτής της έρευνας, ήταν η βαθιά αγωνία και παράκληση προς το ελληνικό κράτος: «προστατέψτε μας, κάντε σχολεία ελληνόφωνα στα χωριά μας για τα παιδιά μας, μην μας παρατάτε». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό Εχίνος οργανώνεται από το τουρκικό κράτος –μέσω του Προξενείου– ίδρυση νοσοκομείου (πολύ έξυπνη κίνηση), ενώ τα δεκάδες αντίστοιχα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση έπεσαν στο κενό.
Η ελληνική πολιτεία λάμπει στην περιοχή διά της κραυγαλέας απουσίας της, ενώ η θρησκευτική, οικονομική και πολιτιστική εκμετάλλευση δυναμώνει από την Τουρκία. Στην περίοδο του Ραμαζανίου (θρησκευτική περίοδος μεγάλης νηστείας για τους Μουσουλμάνους), ο ψευδομουφτής Μετέ (άλλο «κεφάλαιο», με το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο τεύχος μας), ο Σαρνίτς και διάφοροι πράκτορες του Προξενείου εκμεταλλεύονται τις συνάξεις που γίνονται στα μουσουλμανικά σπίτια μετά τη Δύση του ήλιου, για να κάνουν την προπαγάνδα τους αλλά και να «εξετάσουν» ποιοι κρατούν τη νηστεία και διατηρούν δεσμούς με τη μητέρα-πατρίδα. Πρόκειται για χρόνια πρακτική, που ενοχλεί πολύ τους Πομάκους. Και η ελληνική πολιτεία αδιαφορεί για την κατάφορη καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, μέσα στην ελληνική επικράτεια…
Τελειώνω, με ένα περιστατικό που συνέβη στις 8 Αυγούστου 2009 στο πομακικό χωριό Κένταυρος, της Ξάνθης. Την ημέρα εκείνη οι νέοι Πομάκοι είχαν οργανώσει μια μεγάλη γιορτή, μια πολιτιστική βραδυά, για όλους τους Πομάκους των γύρω χωριών. Ήταν μια γιορτή, όπου η πομάκικη Παράδοση εκφράστηκε μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς, τις ενδυμασίες, τον λόγο, ακόμη και μέσα από τον τρόπο που φλερτάρουν οι νέοι… ήταν ένα γεγονός που έδωσε οξυγόνο και χαρά στους Πομάκους της περιοχής, οι οποίοι έκαναν το «τρομερό»: να είναι οι εαυτοί τους!
Και ενώ όλα εξελίσσονταν με μια χαρούμενη, κινηματογραφική γραφικότητα, κατέφθασαν ξαφνικά και απρόσκλητοι, με πολυτελή αυτοκίνητα, άνθρωποι του τουρκικού Προξενείου. Αναμίχθηκαν με το πλήθος αυτοί οι «αφρόκρεμοι» (όπως τους αποκαλούν οι Πομάκοι), οι οποίοι, μετά τις χαιρετούρες, άρχισαν τις ερωτήσεις και τι καταγραφές. Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που οργάνωσαν τη γιορτή άρχισαν να δυσανασχετούν, ενώ πολλοί έφυγαν αμέσως από το χώρο, ή γύρισαν το κεφάλι και απαξίωσαν τους νεοφερθέντες. Με την παρουσία του «τίμησε» τη γιορτή και ο ψευδομουφτής Μετέ, στη θέα και μόνο τού οποίου, αποχώρησε το μεγαλύτερο ποσοστό το Πομάκων, και η γιορτή σχεδόν έληξε.
Τότε, εισέβαλαν στο χώρο, μια ομάδα μουσικών από την Τουρκία και μια τραγουδίστρια, οι οποίοι, χωρίς να ρωτήσουν, άρχισαν τους τουρκικούς αμανέδες και τα τσιφτετέλια, εις αντικατάσταση της μουσικής των Πομάκων που απολάμβαναν μέχρι τότε. Οι ελάχιστοι παρευρισκόμενοι γύρισαν την πλάτη στο «μουσικό σχήμα» και η γιορτή ουσιαστικά είχε λήξει. Αναρωτιέστε αν υπήρξαν εκεί άνθρωποι της ελληνικής πολιτείας; Νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη (δυστυχώς).
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Engin Ardic γράφει μεταξύ άλλων στην τουρκική εφημερίδα SABAH (3-7-2009): «Αντί να περηφανευόμαστε με τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε με αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν. Όλη η Ανατολή είναι περιοχή με τη βία κατακτημένη…»
Δεν ξέρω αν μέσα σ’ αυτές τις περιοχές για τις οποίες περηφανεύονται οι Τούρκοι εντάσσεται ήδη και η Θράκη. Δεν θέλω να το σχολιάσω προσωπικά, θέλω να το αφήσω στην ώριμη και ανοιχτή κρίση σας…
ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΚΑΚΩΝ
Δύο Κόσμοι Αντίθετοι…
«… Διαφέρουμε σε όλα με τους Τούρκους εκτός από την κοινή θρησκεία. … Η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, η εργατικότητα και η πραότητα είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής μας. Όλες οι εγκυκλοπαίδειες του κόσμου το αναφέρουν… Στην περιοχή μας εδώ δεν γνωρίζουμε τι θα πει εγκληματικότητα. Δεν έχουμε ούτε μια ανθρωποκτονία, ούτε ένα φόνο, ούτε μια ληστεία. Στην Τουρκία τα κεντρικά δελτία ειδήσεων μόνο για φόνους και εγκλήματα αναφέρουν.
»… Απατεώνες, καταχραστές, εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα εμείς δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα… Εμείς, αιμομικτικούς γάμους μεταξύ συγγενών δεν έχουμε. Στην Τουρκία όμως, πριν λίγους μήνες, σκοτώθηκαν 43 άτομα από μια οικογένεια, επειδή η ξαδέρφη δεν παντρεύτηκε τον ξάδερφό της. Επίσης, επειδή μια κοπελίτσα έστειλε ένα μήνυμα στο αγόρι της, την έριξαν από τον έκτο όροφο. Και επειδή δεν πέθανε επί τόπου, την μαχαίρωσαν εννιά φορές μέσα στο ασθενοφόρο. Τέτοια πρωτόγνωρη βαρβαρότητα μόνο στην Τουρκία του 21ου αιώνα μπορείς να βρεις. …
»… Εμείς δεν πουλάμε τα κορίτσια μας, ούτε έχουμε το τιορέ, δηλ. δεν θανατώνουμε γυναίκα που έκανε δεσμό και παντρεύτηκε με ξένο χωρίς άδεια των συγγενών της. Στην Τουρκία το έχουν. Η πορνεία, η μαστροπεία και το εμπόριο λευκής σαρκός είναι άγνωστα στην περιοχή μας. Η πολυγαμία έχει εξαλειφθεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Όλα τα παραπάνω όμως ισχύουν στη σημερινή Τουρκία.
»… Διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας και τη θρησκεία μας, όπως τα έχουμε διδαχθεί. Οι αρετές της φυλής μας συμπίπτουν απόλυτα με τον πολιτισμένο κόσμο και τις ανθρώπινες αξίες. … Τελειώνω με το στίχο ενός ποιητή μας: "Δεν προσκυνώ ξενόχωρη κορώνα, γιατί είναι φτωχική μπροστά στον Παρθενώνα"».
Ιμάμ Αχμέτ, Πομάκος,
κάτοικος Άνω Θέρμων Ξάνθης
Βοηθείστε μας Γιατί Χανόμαστε!
«Νιώθω φόβο για τις πιέσεις που υφίσταμαι από τους ανθρώπους του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής … Δυστυχώς μια σκληρή ομάδα ανθρώπων που θέλουν να αποκαλούνται ηγέτες της μειονότητας, σε συνεργασία με άλλους παράγοντες της Τουρκίας, δεν μας αφήνουν να εκφράσουμε την εθνοτική μας συνείδηση, να μιλήσουμε τη γλώσσα μας και να τηρήσουμε τις Παραδόσεις μας. Τα πομάκικα τραγούδια έχουν ξεχαστεί στην ελληνική Θράκη…
»… Το τουρκικό Προξενείο, μέσα από ένα πολύ αποτελεσματικό δίκτυο ανθρώπων, απομονώνει τους Πομάκους που ενδιαφέρονται να εκφράσουν τη δική τους εθνοτική συνείδηση… Το περιοδικό Yeni Batu Trakya που εκδίδεται εδώ και 24 χρόνια στην Τουρκία, απειλεί τον άντρα μου, πρόεδρο του Πομακικού Συλλόγου, να του "ξεριζώσει τη γλώσσα", χαρακτηρίζοντάς τον "πράκτορα, προδότη και ανίκανο"…
» … Το 50% των αρθρογράφων του περιοδικού αυτού ασχολείται με την ελληνική Θράκη επαγγελματικά, είναι απόστρατοι της τουρκικής αστυνομίας και του στρατού. … ‘‘Δεν είμαστε Τούρκοι’’, δηλώνουν οι Πομάκοι της Θράκης. … Θα ήθελα να αναφερθώ στην τρομοκρατία και τις απειλές που τα μέλη του συλλόγου μας υφίστανται από τη στιγμή της ίδρυσής του, από τα άτομα που ανέφερα παραπάνω. …
"… Ζητώ εκ μέρους του Συλλόγου τη βοήθεια και την προστασία σας, για να μη χαθεί αυτή η μικρή μουσουλμανική εθνοτική ομάδα, που συνεισφέρει με την παρουσία της στην πολιπολιτισμικότητα της περιοχής …"
Εμινέ Μπουρουτζή,
εκπρόσωπος του πομακικού συλλόγου Ξάνθης
(από ομιλία της τον Απρίλιο του 2008 στις Βρυξέλες,
στη Σύνοδο για τις Μειονότητες)
Αξιοσημείωτα
Πομάκοι πηγαίνουν μόνοι τους για προσκύνημα στη Μέκκα, υψώνοντας την ελληνική σημαία. Σήμερα, εκβιαστικά, στο τουρκικό Προξενείο νοικιάζει πούλμαν και τους μεταφέρει.
2. Ο μεγαλοβιομήχανος της Τουρκίας Οσμάν Ορ αγόρασε ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα της Τουρκίας, το εξοχικό συγκρότημα Ερτζάν στην περιοχή του Βοσπόρου, έναντι 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τράπεζα Finasbank χρηματοδότησε την αγορά. Η αγορά όμως παραλίγο να ακυρωθεί, επειδή η τουρκική τράπεζα έχει αγοραστεί από τη δική μας Εθνική Τράπεζα – ξεσηκώθηκαν στην Τουρκία ακόμη και το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Διεύθυνση Ασφαλείας, μη τυχόν η περιοχή περάσει στους Έλληνες μέσω leasing! Τελικά, ο Τούρκος επιχειρηματίας αγόρασε το ακίνητο μέσω της τουρκικής τράπεζας Ziraat που εδρεύει στην Κομοτηνή (βλέπε ΑΒΑΤΟΝ 91) και είναι απόλυτα έμπιστη στην τουρκική κυβέρνηση. Μίλησε κανείς για οικονομική διείσδυση;
3. «Ελάτε να θαυμάσετε την τουρκική λεβεντιά», αναφέρεται σε αφίσα που αναρτήθηκε σε πολλά σημεία της Θράκης, για να διαφημίσει τους αγώνες τουρκικής πάλης που οργανώνονται κάθε χρόνο σε διάφορα χωριά της Ροδόπης και του Έβρου, με τη στήριξη του Προξενείου.
Η Ζαγάλισα, ο Μετέ, ο Σαρνίτς, το ΚΕ.ΠΟ.ΕΡ. και Άλλα Τινά…
Ο κύριος Μπίμπαση Σεντάτ είναι εκδότης και διευθυντής της πομακικής εφημερίδας Ζαγάλισα που εκδίδεται στην Κομοτηνή. Είναι επίσης ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων. Μας μίλησε αφειδώς, μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες, για το θέμα μας, μέρος των οποίων παραθέτουμε εδώ:
• Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων ιδρύθηκε το 2009, από μια μεγάλη ομάδα Πομάκων με καταγωγή και από τους τρεις νομούς της ελληνικής Θράκης. Οι στόχοι του είναι πολιτικοί και πολιτιστικοί και αφορούν την ανάσχεση της πολιτιστικής γενοκτονίας που υφίστανται οι Πομάκοι από τον τουρκικό εθνικισμό που δρα ανενόχλητος και με την ανοχή της πολιτείας στην ελληνική Θράκη. Αυτοί οι σκοποί μάς οδήγησαν στην ίδρυση του Συλλόγου μας, καθώς και το γεγονός ότι θέλαμε να υπάρξει ένας σοβαρός και πολυπληθής σύλλογος που να εκφράζει πραγματικά τους Πομάκους.
• Η εφημερίδα Ζαγάλισα ιδρύθηκε το 1997, με στόχο να συμβάλλει στην αφύπνιση και διάσωση των Πομάκων. Η υποδοχή ήταν θετική από μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά αρνητική από όσους θέλουν τους Πομάκους εκτουρκισμένους και απαλλαγμένους από την ιστορική τους μνήμη.
Η αλήθεια είναι ότι η εφημερίδα μας έχει ανάγκη να στηριχθεί και από τους Πομάκους αλλά και από τους Χριστιανούς συμπολίτες μας. Για αυτό, όποιος θέλει να μας βοηθήσει, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι μία συνδρομή προς την εφημερίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και να αντιστεκόμαστε στον εκτουρκισμό των ανθρώπων μας.
• Για την καταγωγή των Πομάκων υπάρχουν πολλές και συγκρουόμενες επιστημονικές θεωρίες. Εμείς στηριζόμαστε σε όσα μας λένε οι παππούδες μας οι οποίοι, βασιζόμενοι στις προφορικές μαρτυρίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, πιστεύουν ακράδαντα ότι είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
• Ο Τούρκος πρόξενος έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα με σκοπό τον εκτουρκισμό των Πομάκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πομακικά πανηγύρια του Ακρίτα και του Χίλια που έχουν πλέον εκτουρκιστεί πλήρως. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι έχουν οικειοποιηθεί το σύνολο του λαϊκού πολιτισμού των Πομάκων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι παραδοσιακές πομακικές φορεσιές και η πομακική αρχιτεκτονική, που παρουσιάζονται σήμερα ως «τουρκικές».
• Οι Έλληνες Πομάκοι, μέσα στο ελληνικό κράτος, σήμερα, δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτο-προσδιορίζονται ως Πομάκοι. Για την κατάσταση αυτή, δύο είναι οι αιτίες: η πρώτη έχει να κάνει με τον τουρκικό παράγοντα, και πιο συγκεκριμένα, με την καταπίεση και την πολιτισμική γενοκτονία που διεξάγει εις βάρος των ανθρώπων μας.
Η δεύτερη αιτία αφορά στον ελληνικό παράγοντα που, αφενός αδιαφορεί για τα παραπάνω, αφετέρου συμμετέχει εμμέσως σε αυτά, επειδή στηρίζει τον τουρκικό εθνικισμό μέσα από τους μηχανισμούς του πελατειακού-κομματικού συστήματος.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι ποτέ κανένας Νομάρχης της Ξάνθης και της Ροδόπης δεν κάλεσε έναν πομακικό σύλλογο σε κάποια εκδήλωσή του, και ποτέ ο ίδιος δεν παρέστη σε εκδήλωση πομακικού συλλόγου.
• Ο τουρκοµουφτής Αχµέτ Μετέ στο ποµακικό χωριό Μελίβοια της ορεινής Ξάνθης, στις 19 Απριλίου, παρουσία του Τούρκου υποπροξένου Κοµοτηνής Ονούρ Εκρέν, είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να είµαστε ενωµένοι έναντι των κινδύνων που µας περικυκλώνουν. Ακούµε ότι στα ορεινά χωριά πρόκειται να ιδρυθεί νέος ελληνοποµάκικος σύλλογος. Γιατί; Γιατί θέλουν να µας διαιρέσουν. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Όµως ό,τι γίνεται, γίνεται και μέσα από µας. Κάποιοι από εµάς, κάποιοι πουληµένοι προδότες, γίνονται όργανά τους κι εµείς εξαιτίας τους γινόµαστε θύµατα καταπίεσης. Αυτοί οι σύλλογοι των ελληνοποµάκων προσπαθούν να δείξουν στους διπλωµάτες που έρχονται από την Αµερική και την Ευρώπη ότι είµαστε Ποµάκοι». Θέλω να επισημάνω ότι επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν παρουσία του υποπροξένου, αυτός έπρεπε να είχε απελαθεί, γιατί αυτό που έγινε αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Οι απόψεις του Μετέ είναι απόψεις γενοκτόνων. Επειδή όμως δεν μπορεί να εξολοθρεύσει με φυσικό τρόπο τους Πομάκους, τους εξολοθρεύει πολιτισμικά. Είναι βέβαιο ότι αυτοί οι γενοκτόνοι ενοχλούνται από την αφύπνιση των Πομάκων.
• Υπάρχει το πάγιο και σταθερό αίτημα για δημιουργία δημόσιων «ελληνικών» σχολείων στα Πομακοχώρια, όμως το ελληνικό κράτος αδιαφορεί και συνεχίζει να σιγοντάρει τον εκτουρκισμό των Πομάκων.
• Μεγάλο σκάνδαλο αποτελεί η εκλογή των ψευδομουφτήδων. Αυτά κανονικά είναι καθορισμένα με νόμους του ελληνικού κράτους, αλλά η Τουρκία θέλει να επιβάλλει τους δικούς της ανθρώπους. Στην Τουρκία, οι μουφτήδες δεν εκλέγονται αλλά διορίζονται από το κράτος. Εδώ όμως θέλει να εκλέγονται. Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα. Από το προξενείο, τρομοκρατούν χρησιμοποιώντας τη θρησκεία μας. Σε κοινωνικό επίπεδο χρησιμοποιούν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ψυχολογική βία, τον οικονομικό αποκλεισμό.
• Έχουμε πληροφορηθεί ότι ο Τούρκος πρόξενος σε εγκαίνια καταστημάτων χαρίζει κάδρα με προσωπογραφίες του Κεμάλ και άρα εγκαινιάζει και προωθεί αυτήν την πολιτική των αναρτήσεων του σφαγέα των λαών της Ανατολής Μουσταφά Κεμάλ.
• Κορυφαίες προσπάθειες στον αγώνα μας αποτελούν η ίδρυση του Κέντρου Πομακικών Ερευνών (ΚΕ.ΠΟ.ΕΡ.) το 1996, του πρώτου επίσημου θεσμού των Πομάκων από την εποχή που απελευθερώθηκε η ελληνική Θράκη, επίσης η έκδοση της εφημερίδας Ζαγάλισα και στη συνέχεια η ίδρυση συλλόγων όπως του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων.
Εμείς ζητάμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να μην υφιστάμεθα θεσμοθετημένη γενοκτονία μέσα στα μειονοτικά σχολεία, όπου υποχρεωτικά διδασκόμαστε την τουρκική γλώσσα. Επίσης, ζητάμε να μην ομαδοποιούμαστε θεσμικά μέσα στον απαράδεκτο όρο μειονότητα μαζί με τουρκόφρονες και Ρωμά.
Ακόμα, ζητάμε το ποσοστό εισαγωγής 0,5 στα πανεπιστήμια ή στη δημόσια διοίκηση, που ισχύει για το σύνολο των Μουσουλμάνων, να εξειδικευτεί και να γίνει 0,3 για τους Πομάκους και το υπόλοιπο 0,2 για τουρκόφρονες και Ρωμά, ώστε να αντανακλάται στα ποσοστά αυτά η πραγματική πληθυσμιακή αναλογία των ετερογενών Μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης.
Πηγή: Περιοδικό "Άβατον"

Read more...

ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την ελληνική πρωτοβουλία για το δίαυλο της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών Ελλάδας - Τουρκίας και να απαντήσει τις επόμενες ημέρες και στην επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, πριν από τη συνάντησή του με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Συγχρόνως, ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως "χρειάζεται υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, από όλους γιατί", όπως είπε χαρακτηριστικά, "όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Χρειάζεται καλή προετοιμασία ώστε να μην σπαταλήσουμε χάριν της επικοινωνίας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας". Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και διαπραγματευτής της ενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, τον ενημέρωσε για την επιθυμία του κ. Ερντογάν να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Όπως τόνισε ο κ. Δρούτσας, η συνάντηση υπήρξε χρήσιμη ενόψει του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε, μας περιμένουν κρίσιμες αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. "Είναι ζωτικής σημασίας να μιλάμε μεταξύ μας με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Η Ελλάδα υποστηρίζει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το ίδιο ξεκάθαρα τονίζει ότι στην αξιολόγηση της Τουρκίας δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις". Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως "η κυβέρνηση διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ότι θέλει να γυρίσει σελίδα στον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική. Θέλουμε επιθετική διπλωματία, δραστήρια πολιτική πρωτοβουλιών, χωρίς αυτό να αλλάξει τους βασικούς στόχους που επιδιώκουμε, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που υπηρετούμε", σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι βρίσκεται στη Βιέννη για να κάνει το επόμενο βήμα στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο ίδιος θα επιδιώξει δύο πράγματα: Πρώτον, θα έχει σειρά συναντήσεων με την αυστριακή ηγεσία. Η Ελλάδα θέλει τη συνδρομή της Αυστρίας, μιας σημαντικής χώρας για τα Βαλκάνια, στην προσπάθεια προώθησης του πολιτικού στόχου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της γειτονιάς της Ελλάδας με ορίζοντα το 2014. Δεύτερον, σε ειδική συνεδρίαση του μονίμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ θα παρουσιάσει το όραμα για την υπουργική σύνοδο της Αθήνας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "καθώς προετοιμάζουμε τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θέλουμε να θέσουμε ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους. Περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Θέλουμε όταν έρθουν στην Αθήνα να συμφωνήσουμε σε ένα φιλόδοξο πλαίσιο διαλόγου, που θα κάνει τη διαδικασία της Κέρκυρας βασικό φόρουμ για τα θέματα της ασφάλειας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Είμαστε ικανοποιημένοι διότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επιλογές μας. Έχουμε σχέδιο και στρατηγική. Ταράζουμε τα νερά. Προωθούμε το διάλογο. Επιδιώκουμε λύσεις" τόνισε ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


«Η κυβέρνηση κάνει πολύ προσεκτικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στον εφ' όλης της ύλης διάλογο που προτείνει ο Τούρκος πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου.
«Κάθε χώρα, όπως και η Τουρκία, έχει τις δικές της απόψεις και προσεγγίσεις. Και η Ελλάδα έχει τις δικές της σταθερές προσεγγίσεις, έτσι όπως φαίνονται μέσα από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με τον πιο προσεκτικό τρόπο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο καθένας ζητάει αυτό που θέλει να ζητήσει, η ελληνική κυβέρνηση όμως με την αποφασιστικότητά της και τα βήματα, που κάνει, δείχνει και το στίγμα της εξωτερικής της πολιτικής», σημείωσε ο κ.Πεταλωτής, ενώ σε ερώτηση αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να εισέλθει η κυβέρνηση σε έναν τέτοιο διάλογο, απάντησε: «Όχι βέβαια. Χωρίς προϋποθέσεις δεν γίνεται κανένας διάλογος».


Read more...

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ


ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΚΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΖΙΡΑΤ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

Ο Νίκος Αγγελίδης πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης καλωσόρισε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιμελητηρίου τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κεσσάνης Τζελί Τανιολάτ και την 17μελή αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών που συνοδευόταν από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, όπου υλοποιούν το δεύτερο μέρος του προγράμματος Leonardo Da Vinci που αφορά θέματα κατάρτισης.

Για τα θέματα υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανέφερε ότι «οι Τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν να υπολογίζουν στην βοήθεια του επιμελητηρίου που έχει υλοποιήσει και διαχειριστεί εκατοντάδες προγράμματα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «όταν εμείς μπήκαμε στην Ε.Ε. δεν είχαμε γείτονες να μας βοηθήσουν στην πορεία εναρμόνισης και εκσυγχρονισμού του οικονομικού καθεστώτος, την επαγγελματική των στελεχών επιχειρήσεων και τόσα άλλα θέματα στα οποία μπορούμε να σας βοηθήσουμε ουσιαστικά».
Εκ μέρους της τουρκικής αποστολής των επιχειρηματιών μίλησε και λίγο στα ελληνικά απευθύνοντας ένα μήνυμα φιλίας ευχόμενος καλύτερες μέρες, αγάπη εφ’ όρου ζωής μεταξύ των χωρών και των κοινωνιών ο Τζελίλ Τανιoλάτ, για να δεχθεί το «τεσεκιουρλέρ» από τον κ. Αγγελίδη και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Τους Τούρκους επιχειρηματίες συνόδευε στην συνάντηση ο διευθυντής της τουρκικής Τράπεζας Ζιράτ Νεσιμί Οζάϊ, ο υποδιευθυντής Τσαρί Ιζμιρλίογλου, ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς, ενώ από πλευράς επιμελητηρίου παραβρέθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Γιώργος Κυρίδης, Χαλήλ Χασάν Ιμπραήμ, Μουσταφά Μουσταφά, Σταμάτης Κουρούδης.
«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και αληθινά μου αισθήματα και την αγάπη μου και χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε στην Κομοτηνή στα πλαίσια της πραγματοποίησης του προγράμματος για την ανάπτυξη που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή και νιώθουμε ότι κι εμείς είμαστε οικοδεσπότες εδώ. ...»

Read more...

Πτώση τουρκική ελικοπτέρου στο Κουρδιστάν


Σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, κατέπεσε σήμερα το μεσημέρι ελικόπτερο (πιθανολογείται επιθετικό AH-1 Cobra αν και τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ανήκει στην 23η Μοίρα της Στρατοχωροφυλακής), στην περιοχή Σιίρτ, του τουρκικού Κουρδιστάν. Οι δυο χειριστές του ελικοπτέρου διεσώθησαν με τραύματα και νοσηλεύνονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σιρνάκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Δεν αναφέρθηκε τίποτε σχετικό με τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.


Read more...

Θρίαμβος του πανελλήνιου συλλόγου Πομάκων... Πανικός στην Τουρκική αντιπροσωπεία Απόπειρα τρομοκράτησης της Πομακικής αντιπροσωπείας.


Στην ετήσια Σύνοδο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ (OSCE) στην Βαρσοβία της Πολωνίας (29.9.2009), συμμετείχε αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων (με έδρα την Κομοτηνή), αποτελούμενη από τους κ. ΣερήφΜουσταφά και Ιμάμ Αχμέτ. Ο κ. Σερήφ Μ. στην παρέμβασή του στην Γερμανική γλώσσα (29.9.2009 στην απογευματινή Συνεδρία), έθεσε ωμά το θέμα της καταπίεσης και της τρομοκρατίας που υφίστανται οι Πομάκοι εκ μέρους μηχανισμών που λειτουργούν μέσα στην Ελληνική Θράκη, αλλά υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται πολιτικά και οικονομικά από το Τουρκικό κράτος, είτε απευθείας, είτε δια μέσω του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Παρόλο που η Σύνοδος πραγματοποιείται με δημοκρατικό τρόπο, ο εκνευρισμός της Τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν τέτοιος, ώστε όταν κάποια στιγμή η Πομακική αντιπροσωπεία βγήκε από την αίθουσα, μέλη της επίσημης Τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Τούρκο διπλωμάτη Τουφάν Χουμπέτς, προσέγγισε τον Μουσταφά Σερήφ σε μια προσπάθεια κατατρομοκράτησής του και ζητώντας του εξηγήσεις, για ποιο λόγο επιτίθεται εναντίον της Τουρκίας. Η Πομακική αντιπροσωπεία αντέδρασε αμέσως και ανταπάντησε στην Τουρκική πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα προσέγγισε το σημείο του συμβάντος και ο Έλληνας πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ κ. Βασ. Εικοσιπένταρχος, η παρέμβαση του οποίου απομάκρυνε τους Τούρκους.
Στη συνέχεια η Πομακική αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε για την πράξη τρομοκρατίας της διπλωματικής αποστολής του Τουρκικού κράτους στην προεδρεύοντα της Συνόδου του ΟΑΣΕ κα. Floriane Hohenberg, η οποία υποσχέθηκε ότι η πράξη των Τούρκων διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς κυρώσεις και ότι θα χειριστεί στο εξής το θέμα των Ελλήνων Πομάκων με ιδιαίτερη προσοχή. Η δήλωση αυτή ικανοποίησε στο μέγιστο βαθμό την Πομακική αντιπροσωπεία, η οποία αμέσως μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, συνέταξε και επίσημη καταγγελία σε βάρος του Τουρκικού κράτους και των Τούρκων διπλωματών στον ΟΑΣΕ.

Οι Τούρκοι έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν σέβονται τις δημοκρατικές λειτουργίες και ότι είναι ανέτοιμοι να συμμετάσχουν σε παρόμοιους θεσμούς. Η επιθετικότητά τους, τους εξέθεσε και απέδειξε με πανηγυρικό τρόπο το ορθό των Πομακικών αιτιάσεων. Να σημειώσουμε ότι, στη Συνδιάσκεψη συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Δυτικοθρακιωτών Τούρκων Ευρώπης, η οποία φυσικά υπέστη μία μεγάλη ήττα αφού όλα τα επιχειρήματα της έμειναν στον αέρα. Έφυγαν σαν βρεγμένες γάτες...Ήρθε η ώρα το Πομάκικο κίνημα να τους απαντά σε κάθε διεθνή οργανισμό, διότι μέχρι τώρα έπαιζαν χωρίς αντίπαλο. Θα σταματήσει το ψέμα ότι όλοι οι μουσουλμάνοι στην Ελληνική Θράκη είναι Τούρκοι. Οι Πομάκοι πλέον δεν είναι ανυπεράσπιστοι, απέκτησαν φωνή και οργάνωση.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η εφημερίδα ΖΑΓΑΛΙΣΑ ανοίγουν μια νέα σελίδα στο Πομάκικο κίνημα μετά την ίδρυση του πρώτου Πομακικού θεσμού στην Ελλάδα, του Κέντρου Πομακικών Ερευνών, το 1996 στην Κομοτηνή. Να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι είχαν επιτεθεί στον ΟΑΣΕ και εναντίον του Κέντρου Πομακικών Ερευνών, στις 10.10.2006 (10 χρόνια μετά την ίδρυσή του), ισχυριζόμενοι ότι η ίδρυση του παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης... Τότε, δυστυχώς, η πρόκληση έμεινε αναπάντητη!..."
Εφημερίδα «Ζαγάλισα»

Read more...

Για πρώτη φορά άκουσαν στον ΟΑΣΕ περί Πομάκων στην Ελλάδα


«Αν θέλεις το παιδί σου να διοριστεί κάπου, θα είσαι μαζί μας, θα ακούσεις εμάς, θα ακολουθείς την γραμμή», έτσι λένε κι εκβιάζουν τον κόσμο στην ορεινή περιοχή αποκαλύπτουν, καταγγέλλοντας τον διχαστικό ρόλο του τουρκικού προξενείου στην περιοχή

Ο Iμάμ Αχμέτ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων περιγράφει την εμπειρία του από την συμμετοχή του στην Πομακική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία της Πολωνίας (30-09-2009), όπου με πολύ σθένος, με την θέληση να σταματήσει αυτό το τροπάρι των πιέσεων από τους τουρκογενείς και να καταγραφεί μια άλλη μορφή εκφοβισμού στο εσωτερικό της μειονότητας που εκπορεύεται από το τουρκικό κράτος και την διπλωματική του αντιπροσωπεία στην Κομοτηνή. Η αποκαλυπτική συνέντευξη μεταδόθηκε από την χθεσινή εκπομπή «Πολιτικό ταγκό» του ράδιο Χρόνος 87,5fm και αποτελεί ένα ντοκουμέντο του πως θα κινούνται σε διεθνή φόρα πλέον οι Πομάκοι της Ελλάδας, μέσω των οργανωμένων συλλόγων τους, προκειμένου όσοι ασχολούνται με τις μειονότητες της Ελλάδας να τους λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν ως ισότιμους συνομιλητές.

Έχουμε συνηθίσει χρόνια τώρα σε συνόδους που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλα αυτά να συμμετέχουν μόνο κάποιες αντιπροσωπίες που έχουν να κάνουν με την ομοσπονδία των ΔυτικοΘρακιωτών «Τούρκων» Ευρώπης, με κάποιες άλλες ομοσπονδίες, όπως αυτή την Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά πήγατε εσείς;
-Όπως είπατε μέχρι και πέρυσι ακουγόταν μόνο αυτές οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι. Πέρυσι και φέτος, ειδικά φέτος, εκπροσωπηθήκαμε στην ΟΑΣΕ σαν Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, είπαμε φυσικά τις απόψεις μας, είπαμε ότι η μειονότητα δεν είναι μόνο τουρκογενείς αθίγγανοι (Ρωμά), υπάρχουν και οι Πομάκοι, έχουν και αυτοί τα προβλήματα τους.
Που βέβαια καταπιέζονται με πολλούς τρόπους οι Πομάκοι, δεν είναι μόνο….
-Φυσικά και πιέζονται, ειδικά η πίεση που ασκεί το τουρκικό κράτος διά μέσω του προξενείου είναι πρωτοφανής και σχεδόν παντού, και στους Πομάκους και στους Μουσουλμάνους.
Τί σας λένε δηλαδή κ. Ιμάμ, ότι εσείς δεν υπάρχετε, υπάρχουμε μόνο εμείς;
-Αυτό ακριβώς. Ότι υπάρχει μια μειονότητα και είναι μόνο τουρκική. Δεν είναι σωστό αυτό, αρνούνται δηλαδή την ύπαρξη 50 χιλιάδων ανθρώπων που μιλούν μια διαφορετική γλώσσα, έχουν διαφορετική κουλτούρα, άλλα ήθη και έθιμα, καμία σχέση με τους λαούς της Ανατολής και όμως αυτοί επιμένουν και εκεί στην Βαρσοβία τα ίδια πράγματα είπαν, ότι υπάρχει μόνο μια μειονότητα και είναι «τουρκική».
Αυτοί είπαν τα δικά τους. Σας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσατε, τι τους είπατε;
-Μας δόθηκε βέβαια και είπαμε ότι η καταπίεση που δεχόμαστε για την αφομοίωση των Πομάκων είναι απαράδεκτη και αφόρητη και σε όλους τους τομείς, από την παιδεία, από τα ήθη και τα έθιμα, σε καθημερινή βάση, ακόμη και εχθές γινόταν στον κάμπο το έθιμο μαχιγιά που καμία σχέση δεν έχει με αυτά, είναι απλώς προπαγανδιστικό και να γιορτάσουν την νίκη τους για την επιτυχία που είχαν στις εκλογές.
Η αντιπροσωπεία, όταν είπατε εσείς τις δικές σας σκέψεις και απόψεις, ότι είμαστε και εμείς εδώ, θέλουμε τα δικαιώματα μας, δεν μπορούν να μας τα στερούν. Πως το δέχτηκε αυτό το γεγονός;
-Έγινε και ένα επεισόδιο. Μόλις τελείωσε ο την ομιλία του ο κ. Σερήφ Μουσταφά, ήρθε ο απεσταλμένος της τουρκικής πρεσβείας και μας ζήτησε το λόγο για τον οποίο στιγματίζουμε την Τουρκία. Ο κ. Σ. Μουσταφά που ομιλεί γερμανικά του απάντησε στην γλώσσα αυτή κι εκείνη την στιγμή ήρθαν από την ελληνική πρεσβεία οι Έλληνες διπλωμάτες και οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη.
Δηλαδή επιχειρήθηκε μια προσπάθεια εκφοβισμού ακόμη και μέσα στην αίθουσα εκεί…που υποτίθεται παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Βεβαίως. Η διευθύνουσα κυρία Φλοριάν Χόχενμπερκ της συνάντησης, ήρθε και ζήτησε και η ίδια συγνώμη γιατί δεν μας προστάτευσε ακόμη και εκεί στην έδρα του ΟΑΣΕ.
Δηλαδή επιχειρήθηκε μια προσπάθεια τρομοκρατίας ακόμη και μέσα σε εκείνη την αίθουσα στο στυλ ότι υπάρχουμε μόνο εμείς, δεν υπάρχουν άλλοι, πρέπει να εξαφανιστούν από τον χάρτη…
-Να σας πω, μέχρι τώρα το έπαιζαν μονότερμα, βέβαια με την ανοχή και της Ελλάδος που δεν μπαίνει δυναμικά στο θέμα, ειδικά των Πομάκων.
Δεν υπήρχε Έλληνας πρέσβης εκεί μέσα;
-Βέβαια και τον ευχαριστούμε και πάρα πολύ, μας συμπαραστάθηκε ο άνθρωπος σε όλα, παρενέβη εκεί μέσα και αναγκάστηκαν οι Τούρκοι μέσα εκεί να ζητήσουν και συγνώμη, και από την Ελληνική αντιπροσωπεία αλλά και από την διευθύνουσα του φόρουμ.
Είχαν μάθει φυσικά να περνούν τις δικές τους απόψεις χωρίς να υπάρχει αντίλογος, δεν υπήρχε και μια δυναμική στάση της Ελληνικής πολιτείας από εδώ, αλλά ούτε και εκπρόσωποι των Πομάκων, όπως και των Ρωμά πρέπει να παραβρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις.
-Φυσικά, οι καημένοι αυτοί ακόμη δεν εκπροσωπούνται.
Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν αυτά που είπατε εκεί, θα καταγραφούν και στο μνημόνιο που βγάζει η σύνοδος αυτή κατά καιρούς.
-Όταν πήγαμε εκεί για να λάβουμε μέρος στην συζήτηση, ο υπεύθυνος της ασφαλείας που ήταν για όλους, για πρώτη φορά άκουγε την λέξη «Πομάκος». Ήρθε μας ρώτησε ποιος είμαι, γιατί εγώ υπέγραψα την αίτηση για να μας χορηγηθούν οι κάρτες εισόδου και ήρθε και είπε «Πομάκος φίλε πρώτη φορά ακούω στην Ευρώπη ότι υπάρχουν και Πομάκοι». Ήταν έκπληκτος, έγινε δηλαδή κι αυτό, ήρθε και με ρώτησε από πού είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε, ο άνθρωπος δεν ήταν ενημερωμένος. Με την φυσική μας παρουσία ακούστηκε και στον ΟΑΣΕ ότι υπάρχουν και Πομάκοι στην Ελλάδα!
Αυτή την στάση θα έχετε από εδώ και τώρα σε όσες συνεδριάσεις γίνονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή να ακούγεται και η δική σας άποψη, εκτός από αυτών που προσπαθούν να μας επιβάλουν κάποια σχέδια ότι η μειονότητα είναι μια και είναι Τουρκική;
-Αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Εμείς σαν σύλλογος καθημερινά μεγαλώνουμε, είμαστε γύρω στα 300 άτομα αυτή την στιγμή, έχουμε βάλει στόχο πολύ πιο ψηλό και θα προσπαθήσουμε, όχι μόνο στον ΟΑΣΕ αλλά παντού. Να ακουστούμε και εδώ στην Ελλάδα ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λένε από την άλλη πλευρά, ότι δήθεν όλοι εδώ είναι Τούρκοι και με αυτό τον τρόπο και οι Έλληνες δυσπιστούν. Σκέφτονται ίσως νάναι κι έτσι. Εμείς θα αποδείξουμε το αντίθετο, σιγά-σιγά έχουμε πάρει και αποφάσεις, θα βγούμε δυναμικά με εκδηλώσεις με την ευκαιρία να ανακοινώσω ότι στις 6 Νοεμβρίου διοργανώνουμε μια εκδήλωση αφιέρωμα στον μεγάλο Πέρση και ανατολίτη φιλόσοφο Τζελαλετίν Ρουμί «Μεβλανά», θα τον τιμήσουμε σαν σύλλογος Πομάκων, στην Κομοτηνή και καλώ να προμηθευτούν όσοι από τους ακροατές σας επιθυμούν να παραβρεθούν, προσκλήσεις από τον σύλλογο μας.
Δέχεστε πιέσεις καθημερινά, από πολιτικούς, από αυτοδιοικητικούς, από πολίτες άλλους;
-Φυσικά υπάρχουν και τέτοιες πιέσεις, θα σας πω ένα παράδειγμα. Τα παιδιά μας βγάζουν πανεπιστήμιο είτε εδώ στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία. «Αν θέλεις το παιδί σου να διοριστεί κάπου, θα είσαι μαζί μας, θα ακούσεις εμάς, θα ακολουθείς την γραμμή», έτσι μας λένε.
Που να διοριστεί στην Τουρκία;
-Έχουν διορίσει γύρω στα 500-600 άτομα στα παράνομα φροντιστήρια που κάνουν, κοπτικής-ραπτικής, πληροφορικής, σε παιδικούς σταθμούς, σε διάφορα κατηχητικά, εδώ στην Ξάνθη είναι πάνω από 100 και βάζουν δασκάλους, καθηγητές και τα λοιπά. Καταλαβαίνετε ότι είναι μέσα πίεσης και καταπίεσης του πληθυσμού, ειδικά πάνω στα χωριά, ίσως κάτω στην πόλη και στον κάμπο είναι διαφορετικά, αλλά πάνω στα χωριά υπάρχουν όλα αυτά και η Ελλάδα κουφαίνει μπροστά στο πρόβλημα χωρίς να λαμβάνει ούτε ένα μέτρο.
Πρέπει να ακουστεί δηλαδή η φωνή σας λίγο πιο δυνατά.
-Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο μέλλον.
Να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνομιλία.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΑΣΕ
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για την διαφύλαξη της ασφαλείας στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1973 στο Ελσίνκι ως Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και μετονομάστηκε στο όνομα που έχει σήμερα το 1995. Στο πεδίο ευθύνης του Οργανισμού περιλαμβάνεται ο έλεγχος της διάδοσης όπλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου και η δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών. Οι περισσότεροι από τα 3.500 μέλη του προσωπικού του απασχολούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο, με μόλις ένα 10% να απασχολούνται στην έδρα του οργανισμού. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση, η αποτροπή συγκρούσεων, η διαχείριση κρίσεων και η αποκατάσταση μετά από συγκρούσεις, καθώς και να προάγει τη συνεργασία στην περιοχή. Οι 56 χώρες που συμμετέχουν βρίσκονται στην Ευρώπη, τον Καύκασο, την κεντρική Ασία και τη βόρεια Αμερική και καλύπτουν το σύνολο του Βορείου ημισφαιρίου. Ως επίσημοι συνεργάτες του Οργανισμού αναγνωρίζονται επιπλέον 6 μεσογειακά κράτη και 5 ασιατικά. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως φόρουμ Ανατολής - Δύσης.

Read more...

Η έλλειψη του τουρκικού προξενείου θα ήταν μια τεράστια ανακούφιση για την περιοχή


Το διαβάσαμε και το μεταφέρουμε αυτούσιο γιατί ανάλογα ερωτήματα γεννώνται στο μυαλό του μέσου πολίτη της Κομοτηνής. Διανεμήθηκε από τα μέλη της κίνησης για το κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην πόλη μας.

1) Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής βρίσκεται εδώ βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου για να επιτηρεί την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Πώς μπορεί να του αμφισβητήσει την παραμονή του;

-Τη συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία την έχει κάνει κουρελόχαρτο από την πρώτη μέρα της υπογραφής της. Πρακτικά δεν υπάρχει άρθρο της που να μην το έχει παραβιάσει κατ’ εξακολούθηση παρ’ ότι το κείμενο αναφέρεται διαρκώς στις τουρκικές υποχρεώσεις (και κατ' αντιστοιχία στις δικές μας). Η Τουρκία λοιπόν δεν δικαιούται να την επικαλείται και εμείς δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να απολογούμαστε απέναντί της.

2) Γιατί τα βάζετε με το τουρκικό προξενείο, αυτοί βρίσκονται εδώ σε αμοιβαιότητα με το δικό μας προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Δεν τίθεται σε κίνδυνο η διπλωματική παρουσία μας εκεί;

-Aυτό αληθεύει, όμως κάποια στιγμή πρέπει να ζυγίσουμε το εκεί και το εδώ διακύβευμα. Η Τουρκία σήμερα χρειάζεται την ελληνική παρουσία στην πόλη για να τη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι μειονοτικής πολιτικής έναντι μιας πρακτικά εξαφανισμένης μειονότητας. Ο ρόλος του εκεί προξενείο μας, εκτός του ότι είναι πάντα έτος προξενικού δικαίου είναι ελάχιστα βαρύνων αναλογικά με ότι γνωρίζουμε να συμβαίνει στην ελληνική Θράκη. Η ζυγαριά κλίνει αναφανδόν υπέρ της εδώ πλευράς.

3) Δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί η λειτουργία του τουρκικού προξενείου και να μη χρειάζονται ριζικά μέτρα όπως το κλείσιμό του;

-Ο τεράστιος μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί. Μια άλλη λειτουργία του προξενείου το προϋπέθετε μια άλλη Τουρκία, καταλήγουμε δηλαδή πάλι στο γνωστό ευχολόγιο για "Ευρωπαϊκή Τουρκία" και τα λοιπά. Ακόμη και μια παροδική συμμόρφωση με τη διπλωματική δεοντολογία, δεν παρέχει καμία εγγύηση για το αύριο, εφόσον η γείτων είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε.

4) Μα δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές υπηρεσίες που διεκπεραιώνει το προξενείο, πώς θα εξυπηρετούνται αυτές;

-Αυτές είναι ελάχιστες και βεβαίως δεν μπορούν ν’ αποτελούν λόγο ύπαρξης μιας υπηρεσίας με τόσους υπαλλήλους και με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό ετήσιως. Άλλωστε υπάρχει το προξενείο της Θεσσαλονίκης, σε δύο ώρες δρόμο από την Κομοτηνή. Σε έσχατη περίπτωση θα μπορούσε ένας υπάλληλος από εκεί να αποσπάται σε ένα γραφείο στη Θράκη (π.χ. στην Αλεξανδρούπολη ενδεχομένως, για να είναι και κοντύτερα στα σύνορα).

5) Ακόμη κι αν έκλεινε αυτό θα σήμαινε ότι θα έσβηνε κάθε πρόβλημα με τη μειονότητα; Ο μηχανισμός που λέτε δεν θα επιβίωνε με άλλους τρόπους;

-Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα με τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας. Πρόβλημα δημιουργεί η Τουρκία αφ ενός συντηρώντας ένα μηχανισμό που επιζητά διαρκώς την ένταση και τη δυσαρέσκεια και αφετέρου διαστρέφει τη συνείδηση και το εθνοσυναίσθημα του κόσμου επιδιώκοντας τους φανατισμούς και τον εκτουρκισμό των Πομάκων και των Ρομά. Η έλλειψη λοιπόν του προξενείου θα είναι μια τεράστια ανακούφιση. Ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί κάπως ο ρόλος του, ποτέ δε θα είναι εξίσου άσχημη κατάσταση.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP