Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Πόσο κινδυνεύει σήμερα η Θράκη από την Τουρκία; Συστράτευση και συσπείρωση για το εθνικό συμφέρον που απαιτεί ο τόπος!


Η Θράκη αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία, έναν βασικό στόχο της «επιθετικής» πολιτικής της Άγκυρας. Είναι ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος, στα οποία εστιάζει η τουρκική πολιτική αξιώνοντας τα μέγιστα οφέλη, φυσικά υπέρ της Άγκυρας και εις βάρος της νωθρής Αθήνας.
Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, σίγουρα δεν αποτελεί μία απόπειρα φυγής του Έλληνα πρωθυπουργού και ούτε αποτελεί τόπο διακοπών, αρχόμενης μίας περιόδου ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για «θερμό» ή «εκτεταμένο» επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η επιλογή του κυρίου Καραμανλή, να δώσει το παρών του στην κρίσιμη ακριτική περιοχή της Θράκης, ουσιαστικά αποτελεί και μία έμπρακτη απάντηση στον «κουμπάρο» του Ταγίπ Ερντογάν, όταν πριν από 2 περίπου μήνες ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους «πολίτες του, Τούρκους της Θράκης».

Δείχνει να σηκώνει το ανάστημά του ο πρωθυπουργός, αλλά μπορεί άραγε να εξηγήσει την στάση του και την υποχωρητικότητά του στις βουλές του Ελληνικού ΥΠΕΞ και της κυρίας Μπακογιάννη; Μπορεί να εξηγήσει μία μεγάλη σειρά αποφάσεών του οι οποίες στήριξαν θέσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ και δημιούργησαν σειρά μεγαλύτερων και σοβαρότερων θεμάτων;
Η επίσκεψη του κυρίου Καραμανλή στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και συγκεκριμένα στην δίοδο που ανοίγει ο κάθετος άξονας από την Βουλγαρία προς την Εγνατία οδό, ήταν ένα κάλεσμα, μία πράξη καλής θέλησης και συνεργασίας προς τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. Με αυτόν τον τρόπο εστάλη από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία ένα σαφές μήνυμα άμεσης συνεργασίας και όχι συνεργασίας μετά από 10 χρόνια, όπως είναι η περίπτωση της συνεργασίας της Βουλγαρίας με την Τουρκία την οποία επέτυχε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η απόπειρα του κυρίου Καραμανλή θεωρείται μία καλή αλλά αργοπορημένη κίνηση, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την κυρία Μπακογιάννη, εκ μέρους της Ελλάδας.
Στις δηλώσεις που έκανε ο κύριος Καραμανλής δήλωσε πως «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πίστης και εθνικής αυτοπεποίθησης, υπεράσπισης της ποιότητας της δημοκρατίας και του κύρους της πολιτικής ζωής», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πολιτική και τον ευτελισμό στον οποίο αυτή έχει περιέλθει λόγω συνεχών σφαλμάτων, σκανδάλων, αλλά και λόγω της ασυμφωνίας επί των εθνικών θεμάτων που απασχολούν ιδιαίτερα τον τόπο αυτές τις ημέρες.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μαρώνεια της Ροδόπης είχε συμβολικό χαρακτήρα και έγινε προκειμένου να τονισθεί η Ελληνικότητα της περιοχής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός αυτής της επίσκεψης, όταν είναι ήδη γνωστό πως τις αμέσως επόμενες ημέρες η Τουρκία θα θέσει θέμα για τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την οποιαδήποτε απάντηση δοθεί από το Ελληνικό ΥΠΕΞ ή ακόμη και από το ίδιο το Μαξίμου.
Στόχος της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι σαφέστατα η Θράκη, στην οποία έχει τοποθετήσει ως Πρόξενο, τον κύριο Σαρνίτς, γνωστότατο για την δράση του στο Κόσσοβο και στην συμβολή του σε εξελίξεις που αργά ή γρήγορα θα γράψει η ιστορία. Ίσως θα έπρεπε ο Κώστας Καραμανλής να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν ένας πράκτορας να είναι Πρόξενος και ίσως θα έπρεπε να ρωτήσει την κυρία Μπακογιάννη πως έγινε δεκτός ως διπλωμάτης, αλλά και γιατί του έχει δοθεί το «ελευθέρας» να κινείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς μέσα στη Θράκη και να προπαγανδίζει υπέρ του Τουρκισμού της Θράκης!!!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγο πριν τον ανασχηματισμό –όπως ήδη έντονα αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα- αποφάσισε με την παρουσία του να στηρίξει την Θράκη, η οποία και θα είναι ο τόπος ο οποίος θα δεχθεί τα «χτυπήματα» της Άγκυρας λίαν συντόμως.
Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε πως «θέλουμε να είμαστε μία γειτονιά ειρήνης» και λίγο αργότερα συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τον απαράβατο όρο τον σεβασμό των διεθνών κανόνων και συνθηκών».
Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τα Πριγκηπόνησα, σε μία παράλληλη κίνηση προς αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού. Η δήλωση του Ερντογάν «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων» σαφέστατα δεν αφορούσε το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά ήταν μήνυμα προς τον κύριο Καραμανλή και την επίσκεψή του στη Θράκη. Η πάγια στάση της Άγκυρας να υπόσχεται μακροπρόθεσμα χωρίς να προχωρά σε άμεσες λύσεις (ενώ σχεδόν πάντα έχει παραβεί τις υποσχέσεις που έχει δώσει) διαψεύστηκε με την άρνηση πραγματοποίησης Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, αλλά και τον εξαναγκασμό των ιερέων να βγάλουν τα ράσα τους (η απαγόρευση ιερατικής αμφίεσης στους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί νόμο στην Τουρκία) που μετέβησαν στην Τουρκία.
Κωνσταντίνος

Read more...

Αποκαλύπτεται το μεθοδευμένο ξεπούλημα της Θράκης στην Τουρκία


Το τουρκικό κράτος, η κυβέρνηση και διάφορες υπηρεσίες πίσω από την Τράπεζα Ziraat, που έχει «στήσει» υποκατάστημα στην Θράκη, στην πόλη της Κομοτηνής. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά βασίζεται σε δηλώσεις και πεπραγμένα της Τουρκικής κυβέρνησης, του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της γείτονος χώρας!
Συγκεκριμένα, το εξοχικό συγκρότημα Ερτζάν, στην περιοχή Μπεμπέκ του Βοσπόρου, είναι ίσως από τα πιο ακριβά ακίνητα στην Τουρκία που βγήκε στο σφυρί για 17,5 εκατομμύρια δολάρια. Βρέθηκε αγοραστής ο μεγαλοβιομήχανος Οσμάν Ορ, ο οποίος όμως παραλίγο να χάσει το ακίνητο καθώς επέλεξε τη Finasbank για να χρηματοδοτήσει την αγορά…
Παρενέβησαν όμως η Νομαρχία, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Διεύθυνση Ασφαλείας και εμπόδισαν την μεταβίβαση για λόγους… εθνικής ασφάλειας!!! Επειδή, είπαν, η τουρκική τράπεζα έχει αγοραστεί από τη δική μας Εθνική Τράπεζα κι έτσι μέσω του Leasing η ιδιοκτησία της «στρατηγικής αυτής περιοχής θα περνούσε στους Έλληνες»!!!

Ο Τούρκος επιχειρηματίας αγόρασε τελικά το ακίνητο με τη χρηματοδότηση της Τουρκικής τράπεζας Ziraat…
Έτσι, μέσα από αυτό το περιστατικό, αποκαλύπτεται περίτρανα πλέον πως η συγκεκριμένη τουρκική τράπεζα αποτελεί μία έμπιστη για την κυβέρνηση αλλά και τον στρατό της Τουρκίας, επιχείρηση, μέσω της οποίας μπορούν να ολοκληρώνουν «δουλειές» με απόλυτη σιγουριά!!! Και δεν είναι τόσο το γεγονός πως οι ίδιοι οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν τις σχέσεις κράτους και παρακράτους με την εν λόγω τουρκική τράπεζα, όσο το γεγονός πως αυτή η τράπεζα πήρε άδεια από τις Ελληνικές αρχές για να ανοίξει υποκαταστήματα στην Ελλάδα και φυσικά στη Θράκη, όπου και ήδη λειτουργεί, μαζεύοντας τα χρήματα των μουσουλμάνων της περιοχής και προχωρώντας στην οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή, με την παροχή δανείων (σύμφωνα με πληροφορίες άτοκων ή τρομερά χαμηλότοκων) για την αγορά Ελληνικών οικοπέδων από μουσουλμάνους, έμπιστους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής!!!
Εδώ αποκαλύπτεται πλέον η ηλιθιότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυρίας Μπακογιάννη, του Κώστα Καραμανλή αλλά και όλων των άχρηστων που έχουν μαζευτεί στα γραφεία των διάφορων υπουργείων και έχουν την εντύπωση πως εργάζονται, ενώ στην πραγματικότητα (λόγω προκεχωρημένης εγκεφαλικής δυσλειτουργίας) συνεργάζονται στην ολοκλήρωση των σχεδίων της Άγκυρας για οικονομική και ιδιοκτησιακή κατάληψη της Θράκης!
Ως πότε θα ανεχόμαστε ανθρώπους, λίαν επικίνδυνους, να ασχολούνται με εθνικά θέματα, όταν δεν είναι ικανοί να αντιληφθούν το γιατί κουνιούνται τα φύλλα των δένδρων όταν φυσάει ο αέρας;
Πάμπολλες φορές, μέσα από τον Τύπο, αλλά κυρίως μέσα από τα ιστολόγια, έχει καταδειχθεί ο ρόλος που παίζουν τόσο το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, όσο και η τουρκική τράπεζα Ziraat, στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών της Θράκης και στην μεταβολή της (ακόμη και μέσα από τη συνθήκη της Λωζάνης όπου γίνεται λόγος για ιδιοκτησιακό καθεστώς και για δημογραφικά στοιχεία) σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο, του οποίου την ύπαρξη η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να αρνηθεί, επειδή θα είναι μία σκληρή πραγματικότητα…
Οι Τούρκοι, και καλά κάνουν, προσπαθούν να καλύψουν κάθε πιθανότητα στο να καταστεί ελληνικών συμφερόντων οποιοδήποτε μέρος της τουρκικής γης. Οι δικοί μας, εγκεφαλικά νεκροί, συνεχίζουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της τουρκοποίησης της Θράκης. Κυρία Μπακογιάννη, μπορείτε να μας πείτε ποιος υπάλληλός σας θα την πληρώσει αυτή τη φορά, γιατί την ευθύνη αν και δική σας, συνηθίζετε να την μεταθέτετε όντας ανίκανη να κουβαλήσετε το φορτίο των ευθυνών των πολιτικών σας αποφάσεων και πράξεων…
Όσο για την τουρκική τράπεζα Ziraat, η οποία δεν συνεργάζεται με ΚΑΝΕΝΑΝ ελληνικό οργανισμό ή υπηρεσία, είναι σε θέση να δώσει τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που έχει δώσει στη Θράκη; Απλά να θυμίσουμε πως ο ΟΕΚ δεν έχει καμία συμμετοχή σε αυτά τα δάνεια και ως εκ τούτου κρίνονται ακατάλληλα για οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει και το μέρισμα του ΟΕΚ χωρίς κανένα ελαφρυντικό στην αποπληρωμή του δανείου!!!
Κωνσταντίνος

Read more...

Συνεδριάζει το ΣΕΑ στην Τουρκία.......


Την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α. Γκιούλ, το Σϋμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγη: www.Huriyiet.com


Read more...

«Ανακρίνατε Ταλάτ για εκτελέσεις αγνοουμένων»


Του Λάζαρου Α. Μαύρου

Ενσωματωμένοι στις μονάδες του τουρκικού στρατού εισβολής, Τουρκοκύπριοι «μουτζαχίντ» («μαχητές», «αγωνιστές») της ΤΜΤ στην περιοχή του τ/κ χωριού Τζιάος, θυλάκου της ΤΜΤ, ήσαν οι δράστες ΚΑΙ της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε φωτογραφηθέντων κατά τη στιγμή της αιχμαλώτισής τους, 14.8.1974, Ελλήνων Κυπρίων πολεμιστών του 398 Τ.Π., Α. Κορέλλη, Π. Νικολάου, Χρ. Σκορδή, Γ. Παπαγιάννη και Φ. Χατζηκυριάκου, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν στην περιοχή και κηδεύονται μετά από 35 χρόνια. Οι Τ/κ εκτελεστές, ένοπλοι και ένστολοι, τελούσαν υπό τη διοίκηση και υπό τας διαταγάς των αξιωματικών των τουρκικών μονάδων εισβολής. Υπηρετούσαν ήδη στους λόχους του στρατεύματος της ΤΜΤ, η οποία πρωτοσυγκροτήθηκε το 1958 από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και, από της ιδρύσεώς της, τελούσε ΠΑΝΤΑ υπό τη διοίκηση των εν ενεργεία αξιωματικών της ιεραρχίας του τουρκικού στρατού, από τον βαθμό του συνταγματάρχη (με πρώτο τον Ριζά Βουρουσκάν) έως τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού, οι οποίοι μετετίθεντο προς τούτο στην Κύπρο.

Υπό τας διαταγάς των εκάστοτε Τούρκων αξιωματικών επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ΤΜΤ, τελούσαν και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, η πολιτική πτέρυγα της ΤΜΤ, Ραούφ Ντενκτάς, Φαζίλ Κουτσιούκ κ.ά. όπως αποκαλύπτουν και τα βιβλία των ίδιων των Τούρκων επιτελαρχών (δες «Αιματηρή Αλήθεια - Bloody truth» Λευκωσία 2009). Οι Τουρκοκύπριοι εκτελεστές των Αδηλώτων Αιχμαλώτων, λοιπόν, δεν ήσαν κάποιοι «άτακτοι» κι «αδέσποτοι», αυτοβούλως δρώντες στη διάπραξη των φοβερών εγκλημάτων πολέμου. Ήσαν διατεταγμένα όργανα του τουρκικού στρατού, των λόχων της ΤΜΤ, ενσωματωμένοι από 20ης Ιουλίου 1974 στις μονάδες της 39ης και 28ης Μεραρχίας εισβολής. Ήσαν οι ενόπλοις συνάδελφοι του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Ένοπλος, του λόγου του, με αυτόματο «Τόμσον» το 1974, «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ. Που κι ο ίδιος ενσωματώθηκε στις μονάδες εισβολής. Και που δήλωνε στην εφημερίδα «Ζαμάν», 24.9.2006, την υπερηφάνεια του για το ένοπλο παρελθόν του στον 77 λόχο της ΤΜΤ, για την εκπαίδευσή του από Τούρκους αξιωματικούς του Γ.Ε.Π. στον Άγιο Ιλαρίωνα και για τις υπηρεσίες του στις πολεμικές επιχειρήσεις των μονάδων του Αττίλα το 1974. Υπηρεσίες για τις οποίες, ο κ. Ταλάτ είχε πει, με πολύ νόημα, στη «Ζαμάν» ότι, "αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να λεχθούν". Εκτός, λοιπόν, από το «αίτημα» ν’ ανοίξουν τα… αρχεία του τουρκικού στρατού που «ζητά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου, για τους εκτελεσθέντες Αδηλώτους Αιχμαλώτους - Αγνοουμένους, πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν ίσως να ανακριθεί και ο ενόπλοις συνάδελφος των Τ/κ «μουτζαχίντ» εκτελεστών, κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Read more...

Kυβερνοπόλεμος Ουιγούρων - Κίνας με εμπλοκή Τουρκίας


Η σύγκρουση Κινέζων και Ουιγούρων συνεχίστηκε και στο Διαδίκτυο με αλλεπάλληλες εκατέρωθεν επιθέσεις, ένα μήνα μετά τις αιματηρές συμπλοκές στην επαρχία Xinjiang, όπου πλειοψηφεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Πρόσφατα, κινεζικοί κυβερνητικοί ιστότοποι δέχθηκαν επιθέσεις με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το περιεχόμενό τους και να εμφανίζονται μηνύματα υποστήριξης στον αγώνα στον Ουιγούρων, καταγγέλοντας "γενοκτονία".
Αντίστοιχα, κινέζοι hackers επιτέθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής πρεσβείας στο Πεκίνο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης, στο οποίο είχε παρουσιαστεί ντοκυμαντέρ για τον ηγέτη των Ουιγούρων Rebiya Kadeer.


Read more...

Ατύχημα τουρκικής κορβέτας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων


Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη η τουρκική κορβέτα Βodrum (F-501) κλάσης Α69 όταν προσέκρουσε την Πέμπτη 13 Αυγούστου στον ύφαλο Κουτσόμπα, που βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στο Καστελόριζο, με αποτέλεσμα να κοπεί από την καρίνα η συσκευή ανθυποβρυχιακού πολέμου (sonar) τύπου DUBA25.
Υπενθυμίζεται ότι η κορβέτα μαζί με δύο αρματαγωγά του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDΚ) προέρχονταν από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, μέσω Αττάλειας, όπου είχαν μεταβεί για την επέτειο του Αττίλα, αναπτύσσοντας έντονη κινητικότητα στη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρω, πάντα υπό τη διακριτική παρακολούθηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Στην περιοχή κατέφθασαν ΟΥΚ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες εντόπισαν μετά από καταδύσεις στο σημείο την συσκευή, διαπιστώνοντας παράλληλα και ίχνη από άλλη πρόσκρουση, η οποία πιθανόν να προέρχεται από την προπέλα του τουρκικού σκάφους. Υπό εξέταση βρίσκεται η σκοπιμότητα διεξαγωγής επιχείρησης για την ανέλκυση της συσκευής, για την οποία άποψη του γράφοντος είναι ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί διεθνώς η προκλητικότητα της γείτονος και το χαμηλό επιχειρησιακό επίπεδο του ΤDΚ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Αυγούστου 1996 η τουρκική φρεγάτα Yavuz κλάσης ΜΕΚΟ-200ΤΝ προσάραξε στα ελληνικά χωρικά ύδατα 400 γυάρδες και σε βάθος τεσσάρων μέτρων από την ακτή της Κω στο στενό μεταξύ του ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα και των τουρκικών ακτών.

Read more...

Υπέγραψε η Τουρκία για την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών της F-16


Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έχει υπογράψει τα απαραίτητα συμβόλαια συνολικής αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό συνολικά 165 μαχητικών F-16 και για την προμήθεια τεσσάρων νέων εξομοιωτών πτήσης για να υποστηρίξει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε αυτά τα μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα F-16C/D των Block 30 και 40 θα τροποποιηθούν στο Block 50 στις εγκαταστάσεις του 1ου Κέντρου Προμηθείων και Συντήρησης της τουρκικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση του Εσκίσεχιρ.


Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Τουρκία φιλοδοξεί να έχει στην δύναμή της μια σημαντικά ομογενοποιημένη δύναμη F-16.


Οι εργασίες θα υποστηριχθούν από την τουρκική Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ), ενώ στο πλαίσιο της αναβάθμισης θα προστεθούν και νέας γενιάς ατρακτίδια στοχοποίησης.

Οι νέοι εξομοιωτές θα κατασκευαστούν από την επίσης τουρκική Havelsan (που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την ΤΑΙ) και θα εγκατασταθούν στις αεροπορικές βάσεις της Άγκυρας, του Μπαλίκεσιρ, της Μπαντιρμά και του Ντιγιάρμπακιρ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια στο πρόσφατο παρελθόν για την παραγωγή και αναβάθμιση εξομοιωτών πτήσης για αεροσκάφη KT-1 της Korea Aerospace Industries και T-38 της Northrop Grumman που βρίσκονται σε υπηρεσία με την τουρκική Αεροπορία, καθώς επίσης και για τα ελικόπτερα Eurocopter AS532 Cougar του τουρκικού Στρατού.
Και η ΤΑΙ όμως έχει προηγούμενη εμπειρία στον τομέα των αναβαθμίσεων μαχητικών του τύπου, αφού έχει αναβαθμίσει και μαχητικά της βασιλικής ιορδανικής Αεροπορίας.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr


Read more...

Έφυγαν από το Καστελλόριζο τα τουρκικά αποβατικά


Στο ναύσταθμο του Ακσάζ, βρίσκονται τα δύο τουρκικά αποβατικά σκάφη που είχαν εντοπιστεί χθες στην περιοχή Καστελλόριζου και Ρω, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του ΓΕΕΘΑ. Τα τουρκικά σκάφη των οποίων η παρουσία προκάλεσε ερωτήματα προέρχονταν από την Αμμόχωστο, όπου είχαν πάει για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος για την εισβολή του 1974 και εν συνεχεία πήραν το ταξίδι της επιστροφής για την Τουρκία.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΝ, τα σκάφη είναι παλαιά αποβατικά που εδρεύουν στη Σμύρνη και λόγω της αδυναμίας τους να πλεύσουν με ασφάλεια την νύκτα, έδεσαν στο λιμάνι του Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο, συνοδευόμμενα από κανονιοφόρο του τουρκικού Ναυτικού.
Το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και το ΓΕΕΘΑ παρακολουθούσαν συνέχεια την πορεία των τουρκικών σκαφών (απλά να σημειώσουμε ότι ελληνικό υποβρύχιο περιπολεί μόνιμα στην περιοχή τον τελευταίο καιρό), χωρίς να ανησυχήσουν για την παρουσία τους.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr


Read more...

Το σχέδιο της Αγκυρας να «γκριζάρει» το Αιγαίο


Συμπληρώθηκε χθες ακριβώς ένας χρόνος από την εκδήλωση του πρώτου, ανησυχητικού κρούσματος τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αποσπασματικό, αλλά επρόκειτο για την αφετηρία μιας σειράς ανάλογων περιστατικών, με κοινό χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και καθαυτής της κυριαρχίας.
Ηταν πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο, όταν τουρκικά μαχητικά πέταξαν στο Αιγαίο, παραβιάζοντας την πρόβλεψη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για αποφυγή ανάλογων ενεργειών σε ημέρες μεγάλων εορτών.

Τα όσα ακολούθησαν επιβεβαιώνουν και στον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή την εκτίμηση ότι η Αγκυρα επιδόθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο σε μια επίμονη προσπάθεια κατοχύρωσης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.
Με παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών σε καθημερινή βάση, με κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, με προσπάθεια έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ανοιχτά του Καστελόριζου, με παρενοχλήσεις ελληνικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αλλά και ευρωπαϊκών εναέριων και θαλάσσιων μέσων, που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ολα στην υπηρεσία της πάγιας τακτικής της Αγκυρας να «γκριζάρει» το Αιγαίο, στην προσπάθεια να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλα θέματα, πέραν αυτού της υφαλοκρηπίδας, που για την Αθήνα αποτελεί τη μόνη διαφορά.
Η ευρωπαϊκή προοπτική
Η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο είναι ο ένας παράγοντας, που όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, ωθεί την Αγκυρα στο να φορτώνει την ατζέντα των διεκδικήσεων. Επιχειρεί να στείλει προς κάθε κατεύθυνση, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, το μήνυμα ότι αποσυνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική από αυτά που θεωρεί ζωτικά συμφέροντά της στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, με τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ότι έφτασε ο καιρός οι δύο πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι και να επιλύσουν τις διαφορές τους, να πυκνώνουν, η τουρκική πλευρά φροντίζει να υπενθυμίζει διαρκώς ποια θεωρεί ότι είναι τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.
Εμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι άσχετη με τον αναβαθμισμένο ρόλο που η ίδια διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και, όπως όλα δείχνουν, της επιφυλάσσουν. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη εκφράσει ποικιλοτρόπως την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Τουρκία για την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. Παράλληλα, και μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η γειτονική χώρα αποκτά κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, καθώς οι βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας επικεντρώνονται σε Αφγανιστάν και Ιράκ, χώρες όμορες της Τουρκίας.
Ενεργειακός κόμβος
Εσχάτως, η Τουρκία αναβαθμίσθηκε και σε σχέση με τη Μόσχα, με την επίσκεψη Πούτιν στην Αγκυρα και την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών, που, εφόσον ολοκληρωθούν, ενισχύουν περαιτέρω τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, δύο από τις βασικότερες «διαδρομές» τροφοδότησης της Ε.Ε. με φυσικό αέριο, οι αγωγοί South Stream και Nabucco ενδέχεται να διέρχονται από την Τουρκία, με αναλυτές να εκφράζουν ήδη ανησυχία για τις συνέπειες αυτού του ενδεχομένου τόσο ως προς την ταχεία ολοκλήρωση και των δύο προγραμμάτων, που θεωρούνται ανταγωνιστικά, όσο και για το πώς θα χειρισθεί η Αγκυρα στη διαπραγμάτευσή της με την Ε.Ε., αυτό το νέο δεδομένο.
Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, επισημαίνουν ότι, προς το παρόν, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για τον αγωγό South Stream αφορά την πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών στη Μαύρη Θάλασσα και δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι τελικά ο αγωγός θα διέλθει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Είναι μια εξέλιξη, ωστόσο, που διαμορφώνει νέα δεδομένα και παρακολουθείται με προσοχή. Από τη Μόσχα, ρωσική διπλωματική πηγή έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα φιλελληνικά αισθήματα της Ρωσίας παραμένουν στο ίδιο επίπεδο και ότι άλλος είναι ο φάκελος των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και άλλος των ρωσο-ελληνικών θεμάτων. Παράλληλα, από ρωσικής πλευράς η πορεία υλοποίησης των ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον South Stream, αποτιμάται ως «ικανοποιητική» και θεωρείται ότι, παρά τα βουλγαρικά εμπόδια που εσχάτως προέκυψαν σε σχέση με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπεί κάτι.
Ωστόσο, στην Αθήνα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπάρχει ανησυχία όχι για ανατροπή, αλλά για καθυστερήσεις στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, μετά την επικράτηση της νέας δεξιάς κυβέρνησης στη Βουλγαρία, η οποία διαδέχθηκε τη φιλορωσική, σοσιαλιστική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το ενεργειακό άνοιγμα της Μόσχας προς την Τουρκία, εκτός από την Ουκρανία που είναι ο πρώτος, βασικός αποδέκτης, να απευθύνεται και προς τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση.
[Click to see how many people are online]

Read more...

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά


Του Αθανασίου Έλλις
Σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με το Κυπριακό να εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, λόγω της επερχόμενης αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από την Ε.Ε., η Ουάσιγκτον θεωρεί αναγκαία μια προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων «προς όφελος όλων».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ που βλέπει την εκατέρωθεν καχυποψία στις δύο πλευρές του Αιγαίου να πλήττει τη λειτουργικότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Ο κ. Ρασμούσεν επιθυμεί επίσης να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό ώστε να αρθούν τα εμπόδια στην απρόσκοπτη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ε.Ε., και τον στόχο αυτό θα προωθήσει κατά την επικείμενη επίσκεψή του σε Αθήνα και Αγκυρα.
Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που απορρέουν από τις συνεχείς αναχαιτίσεις στο Αιγαίο και ανησυχούν για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Εχουν συστήσει αυτοσυγκράτηση, και ενθαρρύνουν διάλογο για την καταγραφή και, τελικά, επίλυση των όποιων διαφορών μέσω προσφυγής σε κοινά αποδεκτούς διεθνείς μηχανισμούς, και θεωρούν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαθέτουν το ειδικό βάρος για να αναλάβουν αυτό το έργο, έχοντας την πλήρη στήριξη των πρωθυπουργών τους. Πάντως, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, αν και θα το επιθυμούσε, είναι αμφίβολο ότι θα τολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, εν μέσω ρευστού πολιτικού τοπίου στο εσωτερικό, και υπό τη σκιά αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο ρόλος της Τουρκίας
Η κρίσιμη αυτή συγκυρία βρίσκει την Τουρκία αναβαθμισμένη, καθώς εντάσσεται στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό ως η μόνη μουσουλμανική χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η οποία δύναται να λειτουργήσει ως πρότυπο σε μια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να προσεγγίσει τον ισλαμικό κόσμο, ενώ γειτνιάζει με χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, όπως η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία. Την ερχόμενη εβδομάδα ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ θα διεξαγάγουν, για δέκατη συνεχή χρονιά, κοινές ναυτικές ασκήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσης το πολιτικό «άνοιγμα» που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν για λύση του κουρδικού και για το οποίο δέχεται σφοδρή κριτική στο εσωτερικό, κυρίως από τους εθνικιστές που τον κατηγορούν ότι «σε συνεργασία με τις ΗΠΑ προωθεί τον διαμελισμό της Τουρκίας». Ταυτόχρονα, η Τουρκία επιχειρεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, συνάπτοντας ακόμη και συμφωνίες που δεν συμβαδίζουν με τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως αυτή για την κατασκευή στα τουρκικά χωρικά ύδατα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος είναι ανταγωνιστικός του αγωγού Nabucco που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα. Η Αγκυρα, που προσβλέπει σε ρωσική συμμετοχή και στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Σαμψούντα - Τσεϊχάν, επιχειρεί παράλληλα να αξιοποιήσει την ιδιαίτερη σχέση της με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι Αμερικανοί προωθούν τα αζέρικα κοιτάσματα φυσικού αερίου ως «αντίβαρο» σε αυτά της Ρωσίας.
Στη γεωπολιτική παρουσία της Τουρκίας η Ελλάδα αντιπαραθέτει τη δική της γεωγραφική θέση, όπου ξεχωρίζει η βάση της Σούδας, και τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια, ενώ επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της στα συστήματα μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, την ιδιαίτερη σχέση που διατηρεί με τις ομόθρησκες Ρωσία, Σερβία, αλλά και Γεωργία, όπως και την πρωταγωνιστική παρουσία της στο παγκόσμιο εμπόριο μέσω του τεράστιου αριθμού πλοίων ελληνικών συμφερόντων.
Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη σημασία έχει η ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία εν αναμονή ενός «θερμού φθινοπώρου» ετοιμάζεται να ασκήσει την επιρροή της μέσω των προσβάσεων που διαθέτει στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ. Οι ομογενείς προβάλλουν τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλά ζητήματα αυτός συμβαδίζει με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, και στο πλαίσιο αυτό θα αναδείξουν την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναθέσει σε αμερικανική εταιρεία τη διεξαγωγή ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της για εντοπισμό και εκμετάλλευση πηγών ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό πριν από μερικές εβδομάδες παράγοντες της Ομογένειας είχαν διεξοδικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου που χαράσσουν ή επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, και τους προέδρους των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρντ Μπέρμαν. Επίσης, είχαν μακρά συνεργασία με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για το Κυπριακό, το Αιγαίο και την ονομασία των Σκοπίων. Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί με τη Χίλαρι Κλίντον (ήταν συμπρόεδρος της προεκλογικής της εκστρατείας για το χρίσμα), επηρεάζει τόσο σε θεσμικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο την υλοποίηση της αμερικανικής πολιτικής.

Read more...

Οι Τούρκοι διχοτομούν το Αιγαίο


Του Νίκου Κουρή
Πτέραρχου – Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Κυκλοφόρησε πρόσφατα χάρτης της περιοχής του Αιγαίου στον οποίο απεικονίζονται οι προτάσεις της Άγκυρας για τη νέα δομή αεράμυνας στο Αρχιπέλαγος (χάρτης με τίτλο Pairing, whole picture).
Δεν θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τη σημασία των όρων ΤΡΑ και ΤCΑ γιατί θα εμπλακούμε στις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων του αυτοματοποιημένου συστήματος αεράμυνας του ΝΑΤΟ που δεν είναι σκοπός του παρόντος.
Απλώς αναφέρουμε ότι η γραμμή που διέρχεται δυτικά της Λήμνου είναι το όριο δράσεως της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο και οριοθετεί μια μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου και τη Λήμνο.
Η δική μας περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική πρόταση, δεν περιλαμβάνει εδάφη της γείτονος ούτε και όλα τα δικά μας (π.χ. Ρόδος, Σάμος, Λέσβος).
Με τη ρύθμιση αυτή η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μια ζώνη ευθύνης της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, το οποίο επιχειρησιακά διχοτομεί.

Οι προτάσεις αυτές της Τουρκίας αν τελικά υιοθετηθούν από το ΝΑΤΟ, θα έχουν ως συνέπεια ανάλογες τροποποιήσεις στον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας (FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης) και στις ευθύνες Έρευνας και Διάσωσης.
Έτσι δημιουργείται ένα νέο καθεστώς στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, στο οποίο η χώρο μας δεν θα έχει πλήρη κυριαρχία.
Οι συζητήσεις που διεξάγονται αυτήν την περίοδο στο Airsouth, στη Σμύρνη. δεν έχουν απλώς τεχνικό/στρατιωτικό περιεχόμενο.
Είναι στην ουσία πολιτικές διαβουλεύσεις που αφορούν το μελλοντικό καθεστώς Αρχιπελάγους και ενδέχεται τελικά να οδηγήσουν στην αλλαγή του Status Quo, όπως επιδιώκουν οι Τούρκοι.
Δεν πρέπει να διαπράξουμε τα ίδια σφάλματα του διέπραξε η πολιτική μας στη σύνοδο της DPC, τον Δεκέμβριο του 1992, όταν δεχθήκαμε την κατάργηση των ορίων στη Νότια Περιοχή ή με τη διακήρυξη της Μαδρίτης το 1997, όπου αναγνωρίσαμε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο «που έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία».
Επιβάλλεται η στενή παρακολούθηση των σχετικών συζητήσεων από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ.
[Click to see how many people are online]

Read more...

Καθεστώς Αιγαίου και Άγκυρα


Η ελληνική κυβέρνηση, δια της υπουργού της επί των Εξωτερικών, το διεμήνυσε και στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες και σε κάθε ενδιαφερόμενο «σύμμαχο» και «εταίρο». Και, μάλιστα, στη μονή γλώσσα που κατανοούν οι Τούρκοι ζηλωτές του «βαθέος κράτους» είτε για Κεμαλιστές πρόκειται, είτε για το μετριοπαθές πολιτικό Ισλάμ:
Με νταϊλίκια και τσαμπουκάδες δεν πρόκειται να αλλάξει το νομικό καθεστώς του Αιγαίου, που κατοχυρώνεται από σειρά διεθνών συνθηκών.
Είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών ξυστά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. τα προκλητικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι στρεψόδικες ανακοινώσεις και νότες του τουρκικού ΥΠΕΞ. οι προκλήσεις τουρκικών σκαφών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και οι πρώτες «πρόβες προκλήσεων» στη νησίδα Ρω.

Αλλά και οι μεροληπτικές υπέρ της Άγκυρας δηλώσεις του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Σουηδού ΥΠΕΞ κ. Μπιλντ και κάποιες παρασκηνιακές κινήσεις και πιέσεις ΝΑΤΟικών αξιωματούχων και ένα αδιόρατο, αλλά υπαρκτό, δυσμενές κλίμα για τη χώρα μας.
Και τότε η κυρία Μπακογιάννη αφενός έδωσε τη συνέντευξη της σε τουρκική εφημερίδα και αφετέρου ενημέρωσε τους ομολόγους της, λέγοντας και στις δυο περιπτώσεις τα πράγματα με το όνομα τους.
Ακολούθησαν κάποια γεγονότα που δικαίωσαν την αυστηρή προειδοποίηση της υπουργού Εξωτερικών και βελτίωσαν το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας:
Οι νέες αποκαλύψεις στην Κύπρο, όπου αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι οι δήθεν αγνοούμενοι του 1974, κατά την τουρκική εισβολή, είχαν εκτελεστεί από τους Τούρκους, γεγονός που γνώριζε οπό τον Αύγουστο του 1974 η Άγκυρα.
Η δημοσίευση (από την «Ελευθεροτυπία») των πρακτικών των συζητήσεων Κίσινγκερ - Μακαρίου από τα οποία αναδύεται όχι μόνο η ωμότητα της Ουάσιγκτον (απέναντι στην Κύπρο), αλλά και η αποκάλυψη ότι «Ευρωπαίοι ηγέτες για βλακώδεις συναισθηματικούς λόγους ήταν υπέρ της τουρκικής εισβολής» - (οι λέξεις σε εισαγωγικά είναι του ίδιου του Χ. Κίσινγκερ).
Όλα αυτά αναφέρονται στην τρέχουσα επικαιρότητα. Όλα αυτά όμως, προσλαμβάνουν και την ιστορική τους διάσταση, όταν έχουν περάσει 35 χρόνια από τον "Αττίλα II» και 69 χρόνια από τον τορπιλισμό της «Έλλης» τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.
Και επειδή περί Ιστορίας ο λόγος, σωστό είναι στο σημείο αυτό να αναφέρουμε τις 6 κυριότερες Διεθνείς Συνθήκες που καθόρισαν το καθεστώς του Αιγαίου, από το 1830 μέχρι σήμερα, τις οποίες επικαλέστηκε (γενικώς) και η ΥΠΕΞ.
1830: Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας της Ελλάδας που όριζε τα νησιά των Κυκλάδων, της Εύβοιας, των Β. Σποράδων και του Αργοσαρωνικού ως αναπόσπαστα τμήματα της επικράτειας της.
1913: Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία όριζε ότι όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη αποτελούν εδάφη του ελληνικού Βασιλείου.
1923: Συνθήκη της Λοζάννης, η οποία καθόριζε ως αυτόνομο το καθεστώς των νησιών Ίμβρος και Τένεδος και όριζε τις εκατέρωθεν μειονότητες - αφήνοντας σε ισχύ όλα όσα προέβλεπε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου.
1932: Ιταλοτουρκική Συνθήκη για τη θαλάσσια οριοθέτηση της Δωδεκανήσου και των νησίδων της - κατοικημένων και μη.
1936: Συνθήκη του Μοντρέ: Για το νομικό καθεστώς των Στενών (Δαρδανέλια - Προποντίδα - Βόσπορος - Εύξεινος) και των παρακειμένων νησίδων.
1948: Πρωτόκολλο προσάρτησης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, υπογεγραμμένο από τους εκπροσώπους των νικητών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - ΗΠΑ - ΕΣΣΔ – Αγγλία και Γαλλία.
Όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε μόνο εμείς και οι Τούρκοι. Τα γνωρίζουν και όσοι τα υπέγραψαν και σύμπασα η Διεθνής Κοινότητα!
Οπότε, τα νταϊλίκια και όλα τα άλλα σχετικά στα οποία προβαίνει η Τουρκία, μόνο εις βάρος της μπορούν να «γυρίσουν» εάν αποφασίσει κάποια στιγμή να «κλιμακώσει χωρίς επιστροφή» την κατάσταση στο Αιγαίο. Να σημειωθεί πάντως, πως εάν η Τουρκία (ακόμη και με τις πλάτες των ΗΠΑ) έστω κα για μία μικρή χρονική περίοδο είχε την εντύπωση πως είναι σε θέση να πάρει μέρος του Αιγαίου, θα το είχε κάνει. Η αποτρεπτική ικανότητα του Ελληνικού Στρατού είναι σε τέτοιο βαθμό που οι Τούρκοι επιτελείς γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως μία επίθεση στην Ελλάδα θα σήμαινε αυτόματα και την καταστροφή (πιθανότατα ολοκληρωτική) της Τουρκίας. Το μόνο πεδίο, στο οποίο μπορεί να επενδύσει η Άγκυρα, είναι αυτό της πολιτικής της δράσης, μέσω της οποίας ευελπιστεί να πιέσει κατάλληλα την κυρία Μπακογιάννη και το ερασιτεχνικό της επιτελείο, και να πάρει έστω και ένα μικρό κομματάκι θάλασσας ή κάποιες (1-2) βραχονησίδες ή νησίδες) του Αιγαίου. Γι αυτόν τον λόγο, εξάλλου, έχει τοποθετήσει το καλύτερο δυναμικό της (Νταβούτογλου και Σαρνίτς) σε κομβικά σημεία των «μετώπων» που επιθυμεί ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί.

Read more...

Το δόγμα του «ψευτοπολέμου» στο Αιγαίο


Στις 23 Μαΐου 2006, ο Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης της 343 Μοίρας φονεύθηκε όταν ένα τουρκικό F-16 συγκρούστηκε με το αεροσκάφος του. Το τραγικό δυστύχημα, οφειλόμενο στην ανικανότητα ενός θερμόαιμου Τούρκου αεροπόρου, προκάλεσε μία κρίση ορισμένων ωρών.
Κρίση, όχι επειδή φονεύθηκε ένας Έλληνας αξιωματικός (η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε επί της ουσίας σε κανένα επίπεδο) αλλά για την «διαχείριση» της διασώσεως του Τούρκου αεροπόρου... Οι χειρισμοί από πλευράς ΓΕΕΘΑ, άφησαν απορίες. Τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα CSAR εισήλθαν στο Αιγαίο κι εξετέλεσαν την αποστολή τους, μη παραλείποντας να παρενοχλήσουν και το ελληνικό ελικόπτερο που βρισκόταν στην περιοχή! Το παιχνίδι των όποιων εντυπώσεων, χάθηκε πανηγυρικά για την ελληνική πλευρά, μαζί με τον αξιωματικό της.

Η τυπική απολογητική απάντηση σε αναλόγες περιπτώσεις ανεπαρκών χειρισμών, γνωστή: «Και τί θέλατε; Να κάνουμε πόλεμο»;
Απάντηση πρόχειρη, δίχως νόημα, δεδομένου ότι εδράζεται σε εντελώς εσφαλμένο σκεπτικό.
Πρόκειται, ωστόσο, για μία φράση - κλειδί, η οποία από το 1974, τουλάχιστον, ενσαρκώνει το ελληνικό «δόγμα» αντιμετωπίσεως των τουρκικών προκλήσεων. Ένα «δόγμα», που τρεις δεκαετίες μετά, το μόνο που έχει αποφέρει είναι η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.
Το ελληνικό «δόγμα» βασίζεται σε μία εντελώς εσφαλμένη παραδοχή. Με τις προκλήσεις της, η Τουρκία δεν αποβλέπει σε στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι προκλήσεις – απειλές είναι ο μοχλός πιέσεως μέσω του οποίου επιδιώκεται η συστηματική υπονόμευση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η κάμψη της ελληνικής θελήσεως για πλήρη άσκηση αυτών. Πρόκειται δηλαδή για έναν «ψευτοπόλεμο», στον οποίο, μπορεί, τυπικώς, να μην υπάρχουν εχθροπραξίες, ωστόσο, οι απώλειες «μετρούνται» στις εντυπώσεις οι οποίες δημιουργούν το πλαίσιο της μελλοντικής διαπραγματεύσεως. Και η εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αντιμετωπίσει την τουρκική πίεση σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Επειδή δε η ελληνική τακτική είναι τόσο δειλά αμυντική, οι πάντες τείνουν να πιστέψουν ότι η αδράνεια της Ελλάδος, όσον αφορά την πλήρη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, οφείλεται σε αδύναμες θέσεις, εν σχέση με τις τουρκικές.
Πέραν όμως των εντυπώσεων, είναι καλό να εξεταστεί τις ισχύει στην πράξη. Και εδώ, η πραγματικότητα είναι ότι η σταθερή διόγκωση των τουρκικών διεκδικήσεων, οδηγεί στην σταδιακή κάμψη της άλλοτε σταθερής ελληνικής αρνήσεως, για εμπλοκή σε διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Απλοποιώντας τα πράγματα, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι από το 1974 η Τουρκία χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της για την επίτευξη του πολιτικού σκοπού της, εις βάρος ενός αντιπάλου ο οποίος δεν επιδεικνύει την ίδια σθεναρή στάση. Και αυτό, διότι η ελληνική ηγεσία έχει αποδείξει ότι η υποβάλει την χρήση της ένοπλης ισχύος της σε καίριους πολιτικούς περιορισμούς, οι οποίοι εκμηδενίζουν την όποια απόδοσή της (αποτροπή). Τοιουτοτρόπως, σε πολιτικό επίπεδο, έχει ωριμάσει η «ανάγκη» για μία διαπραγμάτευση.
Η ήττα της ελληνικής πλευράς, οφείλεται εν πολλοίς στην συστηματική άρνησή της να αντιληφθεί ότι σε αυτόν τον «ψευτοπόλεμο», η χρήση της ένοπλης ισχύος για δυναμική αντιμετώπιση των προκλήσεων, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και πραγματικό... πόλεμο. Όσον αφορά το διαβόητο «πολιτικό κόστος», αυτό είναι ένα καθαρά θεωρητικό ιδεολόγημα.
Όλα αυτά τα χρόνια, η Τουρκία έχει καταφέρει να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι η εμφανιζόμενη στρατιωτική αδυναμία της Ελλάδος, συνεπάγεται σαθρότητα θέσεων σε πολιτικό επίπεδο, όσον αφορά τα ελληνικά δίκαια. Στην ουσία, η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στην Τουρκία το δικαίωμα να αμφισβητεί εμπράκτως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δίχως απολύτως καμμία συνέπεια! Ακόμη και στην περίπτωση που ένα τουρκικό αεροπλάνο προκαλέσει απώλειες αεροσκαφών και πληρωμάτων, όπως απεδείχθη στις 23 Μαΐου 2006.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΔΟΓΜΑΤΟΣ»
Μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα, είναι αποκαλυπτική. Μέχρι και το 1974, οι τουρκικές προκλήσεις ήσαν περιορισμένης μορφής, με ορισμένες συγκυριακές εξάρσεις.
Οι προκλήσεις απέβλεπαν στον εκφοβισμό των Αθηνών, όσον αφορά το Κυπριακό. Την εποχή εκείνη, οι είσοδοι των τουρκικών αεροσκαφών ήταν σύντομες, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν η ελληνική πλευρά επεδίωκε κατάρριψη (απολύτως φυσιολογική και δικαιολογημένη αντίδραση) αυτή να είναι αδύνατη.
Από το 1974 πλέον, οι τουρκικές προκλήσεις έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Στην Κύπρο, η επιτυχής εισβολή σηματοδότησε θρίαμβο πρώτου μεγέθους για την τουρκική πολιτική. Εύλογα, η Άγκυρα επέκτεινε τις βλέψεις της εις βάρος του παθητικού γείτονος, με επίκεντρο πλέον το Αιγαίο.
Την εποχή εκείνη, οποιαδήποτε κατάρριψη τουρκικών αεροσκαφών ήταν απολύτως «αποδεκτή», με βάση τις τεταμένες διμερείς σχέσεις. Όπως είχαν αποδείξει τα γεγονότα στην Κύπρο, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμούσε πολεμική σύρραξη. Όμως, ένα θερμό επεισόδιο με αρνητική κατάληξη για την τουρκική πλευρά, θα έθετε αποτελεσματικό φραγμό στην τουρκική προκλητικότητα.
Η Αθήνα δεν το τόλμησε. Η αδυναμία καταπολεμήσεως της καταστάσεως εν τη γενέσει της, προκάλεσε την διαιώνισή της.
Θερμά επεισόδια σημειώθηκαν αρκετά, αρχής γενομένης από την αερομαχία της 20ής Ιουλίου 1974, όταν ο Δινόπουλος κατέρριψε ένα τουρκικό F-102 και υποχρέωσε ένα άλλο σε συντριβή. Το συμπέρασμα ήταν ότι όποτε υπήρχε δυναμική ελληνική αντίδραση, αυτομάτως παρατηρείτο τουρκική αναδίπλωση, δίχως, βεβαίως, καμία επέκταση της «κρίσεως» και ασφαλώς κανένα «πολιτικό κόστος».
Πολύ σύντομα όμως, η τουρκική πλευρά αντιλήφθηκε ότι ο αντίπαλος δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική αντιμετωπίσεως. Κατανόησε ότι οι όποιες δυναμικές αντιδράσεις δεν ήταν προσχεδιασμένες ή μελετημένες. Ως εκ τούτου, σταδιακώς, οι είσοδοι τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών, όσο και οι πτήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο, κατέστησαν ρουτίνα. Τα ελληνικά αεροσκάφη συνήθισαν να έρχονται σε επαφή με τα τουρκικά, δίχως να λαμβάνουν εντολή καταρρίψεως, σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, είτε αυτή ήταν η παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου, είτε η αντίδραση με ελιγμούς που οδηγούσε σε εικονική εμπλοκή.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, απωλέσθη η αξιοπιστία της ελληνικής αποτροπής.
Η υποβάθμιση της ελληνικής αποτροπής, είχε την αφετηρία της σε εσφαλμένες πολιτικές αντιλήψεις. Αμέσως μετά το 1974, η Αθήνα εξακολουθούσε να πιστεύει στην «Σύμμαχία» του ΝΑΤΟ. Θεωρούσε ότι δυναμική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις, θα είχε «πολιτικό κόστος» από τις αντιδράσεις των Συμμάχων, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια επανεντάξεως, για την οποία εκλιπαρούσε.
Σε μία περίοδο που η Ελλάδα απολάμβανε διεθνή ηθική αναγνώριση έναντι της τουρκικής επιθετικότητος, οποιαδήποτε ελληνική δυναμική ενέργεια θα γινόταν αντιληπτή ως αμυντική και απολύτως δικαιολογημένη. Η Τουρκία, βλέποντας την ανυπαρξία πυγμής, σε συνδυασμό με ανοίγματα «καλής θελήσεως» από το 1976, αντιλήφθηκε ότι ο γείτονάς της, έπειτα από κάποια πίεση, δεν έχανε το ενδιαφέρον του για μια «τελική» διαπραγμάτευση. Παράταση της εντάσεως σε στρατιωτικό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι απέφερε συνεχή διολίσθηση των ελληνικών θέσεων, όσον αφορά την βάση – έκταση αυτής της «τελικής» διαπραγματεύσεως.
Ως εκ τούτου, η πρώτη ελληνική «επίθεση φιλίας» στην δεκαετία του 1970, έπεσε στο κενό, οδηγώντας σε αποθράσυνση του εχθρού. Ενώ οι Έλληνες αεροπόροι ελάμβαναν διαταγές για «ψυχραιμία», η αντίπαλη αεροπορία, παρότι σε κακό χάλι εξαιτίας του εμπάργκο των ΗΠΑ που την είχε φέρει στα πρόθυρα διαλύσεως, ενέτεινε τις προκλήσεις της.
Οι Τούρκοι, απεδείχθη ότι μπορούσαν να «διαβάζουν» και να «μετρούν» σωστά τον άτολμο, ηττοπαθή και αφελή πρώην ραγιά.
Παρά τους λεκτικούς λεονταρισμούς, ούτε στην δεκαετία του 1980 η Αθήνα μετέβαλε στάση. Ο λαός πίστευε ότι για όλα έφταιγαν το «ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», ενώ η ίδια η Αθήνα ήταν αυτή που ενθάρρυνε με την στάση της τον καθημερινό βιασμό της. Αμέσως μετά την κρίση του 1987, εξαιτίας του ζητήματος των πετρελαίων, η Ελλάδα αντέδρασε όπως ήταν αναμενόμενο: νέα «επίθεση φιλίας», δεσμευόμενη οικειοθελώς για διακοπή των πετρελαϊκών ερευνών.
Το 1994 ήλθε η πρώτη μεγάλη δικαίωση της τουρκικής πολιτικής. Το έτος αυτό επικυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, που είχε υπογραφεί το 1982 στο Μοντέγκο Μπέυ. Η Ελλάδα δεν άσκησε μονομερώς τα όποια δικαιώματα αποκτούσε. Το τέλμα σε μία διαρκώς επεκτεινόμενη σειρά κρισίμων ζητημάτων (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, πετρέλαια) εδραίωνε την εικόνα μίας χώρας περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.
Η εικόνα της χώρας συμπληρώθηκε μετά το φιάσκο των Ιμίων το 1996 και την αποθέωση του «δόγματος». Αυτή την φορά, με την ανοχή της παρουσίας εχθρικού στρατιωτικού τμήματος σε εθνικό έδαφος. Το κύρος της χώρας καταβαραθρώθηκε. Ο γείτονας βρήκε (γκρίζες ζώνες) και οι προκλήσεις, πέραν του εναερίου χώρου, επεκτάθηκαν σαφώς και στα εθνικά χωρικά ύδατα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το νέο μεγάλο «άνοιγμα» προσεγγίσεως που απέληξε στο Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης το 1997, είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα: νέα αποθράσυνση και επέκταση των διεκδικήσεων, με παράλληλη κορύφωση των προκλήσεων. Οι ρητές αναφορές για «σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας» και «σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών», πήγαν περίπατο με την πρώτη υπέρπτηση τουρκικού αεροπλάνου από ελληνικό νησί.
Αλλά εδώ ακριβώς, φαίνεται ότι κρύβεται το μυστικό της «αντοχής» των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών.
Αντιδρούν σαν να μην υφίσταται η καθημερινή τουρκική προκλητικότητα, την οποία, αφού έχουν «νομιμοποιήσει» με την αδράνειά τους, δεν μπαίνουν πλέον στον κόπο ούτε καν να καταγγείλουν. Άλλωστε κάτι τέτοιο, θεωρούν, ότι θα χαλούσε το «καλό κλίμα» στις διμερείς σχέσεις! Η Αθήνα θεωρεί ότι η καθημερινή τουρκική προκλητικότητα δεν έχει σχέση με την επίσημη τουρκική πολιτική. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο. Θεωρεί ότι η ένταση οφείλεται στους «εθνικιστές» στρατιωτικούς και όχι στους «συνετούς» πολιτικούς. Αρέσκεται να αναζητεί σενάρια για τις ισορροπίες και την συνεχή διαπάλη εξουσίας στο εσωτερικό μέτωπο της γείτονος, την στιγμή που αυτό είναι απολύτως αραγές έναντι της υποστάσεως του Ελληνισμού σε κάθε επίπεδο.
Με μια τέτοια αλλοπρόσαλλη στάση, στην αυγή του 21ου αιώνος, ο απολογισμός δεν εμφανίζεται και τόσο ενθαρρυντικός για την Ελλάδα. Οι πάντες σε διεθνές επίπεδο, αμφισβητούν τις ελληνικές θέσεις για το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου, επιβραβεύοντας πανηγυρικά την τουρκική στρατηγική. Στο ΝΑΤΟ οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν καταστεί περίγελος όταν αναφέρονται στις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. Κανείς ξένος δεν μπορεί να κατανοήσει πως μια χώρα έχει ξεπέσει τόσο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση χώρας με αυτοπεποίθηση και εθνική αξιοπρέπεια, μετά την πρώτη προειδοποίηση, συνέχιση των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε κατάρριψη. Βεβαίως, εδώ τίθεται ένα άλλο μεγάλο ερώτημα: βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια κανείς στρατιωτικός που να έθεσε ευθέως το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, στην πολιτική ηγεσία;
Δίχως κανένα κόστος σε στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία έχει σχεδόν καταφέρει την κάμψη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Έχει επιβάλει το πλαίσιο ενός ατύπου διαλόγου περί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για την διαδικασία των διερευνητικών επαφών, στις οποίες ουσιαστικώς, αναζητείται μέσω ανεπίσημων διαπραγματεύσεων, η εξεύρεση κοινού εδάφους για την απλή επίσημη ανακοίνωση του συμβιβασμού. Οι τάσεις διολισθήσεως της ελληνικής πλευράς, όσον αφορά τα όρια εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων, γίνονται γνωστές από τις κατά καιρούς διαρροές.
Δεν μπορεί όμως να μην παρατηρηθεί ότι το γενικότερο κλίμα προσεγγίσεως των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχει μεταβάλει διόλου την τουρκική στάση σε στρατιωτικό επίπεδο. Μέσω διαφόρων ΜΟΕ επιχειρήθηκε μια κάποια «ομαλοποίηση» και σε αυτό, πλην όμως η δραστηριότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν παρουσιάζει καμία διαφοροποίηση. Ωστόσο, δεν δείχνει να συμβαίνει το ίδιο και με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, oι οποίες διαρκώς βομβαρδίζονται από την πολιτική ηγεσία με προτροπές για λιγότερο «σκληρή» αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
Έτσι θα έλθουμε στην 23η Μαΐου 2006. Δύο ελληνικά μαχητικά σπεύδουν σε αναγνώριση τουρκικών αεροσκαφών. Ένας Έλληνας αεροπόρος χάνεται. Θα γίνει τότε το αδιανόητο. Ο Νο2 ζητά οδηγίες... Ο Νο1 χάνεται από εχθρική αντίδραση και ο Νο2 απλώς παρακολουθεί.
Ανεπίτρεπτη στάση η οποία όμως δεν μπορεί να αποδοθεί στην προσωπική κρίση αλλά μάλλον στην συλλογική ηττοπαθή «κατήχηση» δεκαετιών. Πρόκειται στην ουσία για το αποτέλεσμα της συστηματικής εκ των ένδον υπονομεύσεως της ελληνικής αποτροπής, έτσι όπως μεθοδεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Οι επί δεκαετίες αλλοπρόσαλλες άνωθεν εντολές σε αυτόν τον «ψευτοπόλεμο» διαρκείας, η έλλειψη αποφασιστικότητος, το παραπλανητικό πολιτικό κλίμα περί προσεγγίσεως και η διαρκής διολίσθηση θέσεων, ανακλώνται μοιραίως και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η πράξη απέδειξε ότι αντί να προετοιμάζονται πολεμιστές με επιθετικό πνεύμα και αίσθηση εγρηγόρσεως για κάθε «στραβοτιμονιά» του αντιπάλου, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αρχίσει και αποδίδει (λευκές) περιστερές.
Σε συνδυασμό με την διαχρονική κομματική διάβρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργήθηκε ένα ανεπίτρεπτο κλίμα εφησυχασμού.
Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι εάν ο Έλληνας αεροπόρος είχε αντιδράσει και κατέρριπτε τα υπόλοιπα τουρκικά αεροσκάφη, θα υπήρχε κάποιο σοβαρό «πρόβλημα» στις διμερείς σχέσεις λυκοφιλίας με την γείτονα. Απεναντίας, θα έθετε την άλλη πλευρά προ των ευθυνών της. Θα ήταν μια καλή προειδοποίηση για το μέλλον και τους όρους της επιχειρουμένης προσεγγίσεως που αναζητούν οι πολιτικοί.
Το τραγικό δυστύχημα με την απώλεια του Ηλιάκη, θα πρέπει να λειτουργήσει σαν μία μεγάλη καμπάνα συναγερμού για την ηγεσία. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Έλληνας αεροπόρος εκτελούσε πιστά και με αίσθημα αυτοθυσίας την αποστολή του. Κάποιοι άλλοι, φαίνεται ότι δεν έκαναν και τόσο καλά την δουλειά τους. Διαφορετικά, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ο διαρκώς ογκούμενος κατάλογος διεκδικήσεων της Τουρκίας, που απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα - δορυφόρο, δίχως να πέσει ούτε μία τουφεκιά.
Οι πολιτικές ηγεσίες, παραπλανημένες από άκρατη υπερεκτίμηση του αντιπάλου, ελλιπή ενημέρωση και αντίληψη περί των στρατιωτικών δεδομένων, αποστροφή για τις Ένοπλες Δυνάμεις και έλλειψη σθένους, δείχνουν έτοιμες σήμερα για μία διαπραγμάτευση από μειονεκτική θέση. Η «ετοιμότητα» που επέδειξε ο πολιτικός κόσμος την επομένη της 23ης Μαΐου 2006 για «εδώ και τώρα» διαπραγμάτευση με τον αρπακτικό γείτονα, επιβεβαίωσε την έλλειψη αντοχών και την ανυπομονησία για… παράδοση. Μια καθόλου σοβαρή στάση, παράγωγη του καθόλου σοβαρού δόγματος: «Και τι θέλατε; Να κάνουμε πόλεμο»;

Read more...

Τα Τουρκικά ΚΤΕΛ «αλωνίζουν» στην Ελληνική Θράκη εξυπηρετώντας Έλληνες μουσουλμάνους!


Την αλλαγή του δρομολογίου του λεωφορείου της τουρκικής εταιρείας Metro, που κάνει τη γραμμή Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης για να εξυπηρετηθούν μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης, καταγγέλλει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθ. Αγγελόπουλος, με επιστολή του προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τους υπουργούς Μεταφορών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Μακεδονίας – Θράκης Σ. Καλαφάτη.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αγγελόπουλος, στο δρομολόγιο της 4ης Αυγούστου το λεωφορείο, μετά την Αλεξανδρούπολη αντί να πάει προς Κομοτηνή – Καβάλα – Θεσσαλονίκη, έκανε παράκαμψη και πέρασε από Μέστη, Σάπες και Ίασμο για να αποβιβάσει μουσουλμάνους. Ο οδηγός στις διαμαρτυρίες των επιβατών είπε ότι εκτελεί εντολές.

Χαρακτηριστικά ο κύριος Αγγελόπουλος στην επιστολή του αναφέρει:
«Αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής παρακάμψεως ήταν οι επιβάτες για Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, να φθάσουν στους προορισμούς τους πολύ καθυστερημένα, εκνευρισμένοι, εμείς δε του τελικού και κύριου προορισμού να καταλήξουμε στην Θεσσαλονίκη μετά 12ωρο πορείας. Η Εγνατία Οδός για μας αχρηστεύθηκε εκ των πραγμάτων.
Στις μεταξύ μας, των επιβατών, συζητήσεις για την απρεπή αυτή συμπεριφορά του δρομολογίου, ζεύγος από την Ίμβρο, που πήγαινε στην Κομοτηνή για επίσκεψη συγγενών, μας εξέφραζε την αγανάκτηση για την μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι Ίμβριοι κάθε φορά που έρχονται στην Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, με το να υποχρεώνονται από Ίμβρο να μεταβαίνουν πρώτα με πλοίο στο Τσανάκαλε και από εκεί μέσω Κεσάνης κ.λ.π. να φθάνουν στον τελικό προορισμό. Ταλαιπωρία μίας ημέρας.
Το ίδιο υφίστανται και οι απόδημοι Ίμβριοι, που το καλοκαίρι ή άλλες περιόδους του χρόνου πηγαίνουν στα πατρογονικά τους σπίτια στα χωριά τους στην Ίμβρο. Η λειτουργία θαλασσίου δρομολογίου Αλεξανδρουπόλεως – Σαμοθράκης – Ίμβρου, που κάποτε υπήρχε, θα ήταν αποτελεσματική συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων, Ελλήνων, Τούρκων και άλλων τουριστών, της Ίμβρου, γιατί συντομότατα θα έφθαναν στους προορισμούς τους στην Ελληνική Θράκη, αποφεύγοντας το πέταλο Ίμβρος – Τσανάκαλε – Κεσσάνη. Η Τουρκία αρνείται τη γραμμή, με το αιτιολογικό ότι η θαλάσσια εκείνη περιοχή είναι αυστηρά απαγορευμένη στρατιωτική ναυτική ζώνη. Παρ’ όλο που το νησί έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά και συγκοινωνιακά για την εξυπηρέτηση Τούρκων πολιτών. Γι αυτούς δεν υφίσταται ναυτικός αποκλεισμός;
Με το συγκεκριμένο ερώτημα ο καθηγητής κύριος Αγγελόπουλος κλείνει την επιστολή του, αφήνοντας όμως αίολο έναν σωρό άλλων ερωτημάτων, που έχουν να κάνουν με την δικαιοδοσία αλλαγής δρομολογίου –που γίνεται σε όλα τα δρομολόγια- του τουρκικού λεωφορείου. Με ποιο δικαίωμα γίνεται αυτή η παράκαμψη; Έχει δηλώσει η τουρκική εταιρεία την αλλαγή δρομολογίου ή είναι ενέργεια για την εξυπηρέτηση των επιβατών-πελατών της με τη σιωπηρή συναίνεση των αρμοδίων υπουργείων; Έχει υπολογισθεί η οικονομική ζημία που επέρχεται σε Ελληνικούς κλάδους μεταφοράς πολιτών (π.χ. ταξί, Ελληνικά ΚΤΕΛ); Τι αντίτιμο έχει εισπράξει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την παροχή αυτή που προσθέτει στις δημόσιες σχέσεις προς τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης, αλλά και ενδυναμώνει την αίγλη της Τουρκίας στο εσωτερικό της Ελλάδας;
Κυρία Μπακογιάννη και κύριε Παυλόπουλε, είστε επιτέλους σε θέση να απαντήσετε σε απλά ερωτήματα; Αποφεύγουμε να σας υποβάλλουμε δύσκολα γιατί απαιτούνται ειδικές πολιτικές ικανότητες αλλά και γνώσεις που προφανέστατα λείπουν από το βιογραφικό σας. Επιτέλους, εάν δεν είστε σε θέση να ανταποκριθείτε σε διαδικαστικά ζητήματα, για ποιόν λόγο συνεχίζετε να βρίσκεστε στις θέσεις σας; Απλά για την «καρέκλα»;
Κωνσταντίνος

Read more...

Διαρροή σε διπλωματικούς αγωγούς


Τρόπους για αναβάθμιση της συμμετοχής της στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση, που βλέπει την Τουρκία να αξιοποιεί τη γεωγραφική της θέση.Μετατρέπεται έτσι σε κόμβο μεταφοράς προς την Ευρώπη πετρελαίου και αερίου των κοιτασμάτων της Κασπίας και της Ρωσίας (και ίσως μελλοντικά του Ιράν), τη στιγμή που σχέδια στα οποία συμμετέχει η χώρα μας κινδυνεύουν να ναυαγήσουν.

Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έχει παρουσιάσει εμπλοκή μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με τις οποίες εμφανίζονται απρόθυμοι να υλοποιήσουν το έργο. Από το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησαν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της Σόφιας και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι πρόκειται για εσωτερικό παιχνίδι σχετικά με τις κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν το πρόγραμμα.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, εμφανίζεται βέβαιο ότι σε περίπου δύο μήνες το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και προσθέτει ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από τους Βουλγάρους ότι το έργο θα προχωρήσει.

Η Αθήνα έχει κι άλλες ανοιχτές δουλειές με τη Σόφια. Στα σκαριά βρίσκεται ένα φιλόδοξο πλάνο για τη δημιουργία αγωγού που θα ξεκινάει από τη βόρεια Ελλάδα (την περιοχή της Καβάλας) και περνώντας από τα εδάφη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα καταλήγει στην Ουγγαρία μεταφέροντας αέριο. Το αέριο θα μεταφέρεται με πλοία σε ειδικό terminal στην Καβάλα και από εκεί θα διοχετεύεται στον αγωγό. Θα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο απάντηση στον Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ευρώπη.

Επίσης, ο Κ. Χατζηδάκης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου ο αγωγός TGI που μεταφέρει αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία να γίνει διπλής κατεύθυνσης προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς αλγερινού αερίου από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Εκείνο που ανησυχεί την ελληνική πλευρά, πάντως, είναι η αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, που είχαν ως αποτέλεσμα και τη διαφοροποίηση της θέσης της Μόσχας για το Κυπριακό (ο Β. Πούτιν στην επίσκεψή του στην Αγκυρα μίλησε για «οικοδόμηση σχέσεων με το τουρκικό τμήμα της Κύπρου»). Οσο και αν οι δηλώσεις αυτές αποδόθηκαν σε «παραδρομή» και λάθη στη μετάφραση, η πραγματικότητα δείχνει ότι με τη συμφωνία των δύο πλευρών, που οδηγεί τον South Stream από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, η Αγκυρα γίνεται μέρος και αυτού του αγωγού.

Εκεί λοιπόν που η Ελλάδα πανηγύριζε για τις σχέσεις της με τη Μόσχα, τώρα μπήκε και η Τουρκία στο παιχνίδι. Κι όχι μόνο αυτό.

Και νέα γραμμή στα σκαριά

Τη στιγμή που η συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει προβλήματα, βρίσκεται πάντα στα σκαριά η δημιουργία εναλλακτικού αγωγού στην Τουρκία, επίσης για την παράκαμψη του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η κυβέρνηση, παρά τις ρωσικές δηλώσεις, επιμένει ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα παραμένουν καλές.

Επισημαίνει, μάλιστα, τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εκπροσώπου της Gazprom και του προέδρου του Συμβουλίου Ενεργειακού Σχεδιασμού Ρ. Μωυσή, για την επέκταση της συμφωνίας προμήθειας ρωσικού αερίου που λήγει το 2016, ώς το 2040.

Παρά τη φαινομενικά ψύχραιμη στάση της όμως, η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της, αφού η Τουρκία σ' αυτή την αναμέτρηση έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, όπως έδειξε και η προσέγγισή της με τη Μόσχα.

Nooz.gr

Read more...

Τερματισμό του κουρδικού ζητήματος επιδιώκει ο Ερντογάν


Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι αντάρτες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να αποδεχθεί το σχέδιο ειρήνης του ηγέτη τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Firat News που είναι το εκφραστικό όργανο των ανταρτών."Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει ο ηγέτης μας και καλούμε το κράτος και την τουρκική κυβέρνηση να σεβασθεί την πολιτική βούληση που εκφράζει ο κουρδικός λαός", αναφέρει η διοίκηση του PKK σε ένα ανακοινωθέν το οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να απαντήσει στα παράπονα που διατυπώνει η κουρδική μειονότητά της έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας για πρώτη φορά ένα χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα.

Η πρόοδος στο θέμα αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει προηγουμένως να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, των στρατιωτικών και του κοινοβουλίου.

Η Άγκυρα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στα 12 εκατομμύρια Κούρδων της Τουρκίας και θα ζητήσει τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια να θέσει τέρμα στη διαμάχη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

"Έως το τέλος του έτους θα αρχίσουμε με εκείνα τα μέτρα της κουρδικής πρωτοβουλίας που μπορούν να εφαρμοσθούν", είπε ο Ερντογάν σε συνέδριο του κόμματός του, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αναμενόταν να εκδώσει έναν δικό του "οδικό χάρτη" για το πώς θα επιλυθεί η σύγκρουση αύριο Σάββατο, ημερομηνία που συμπίπτει με την 25η επέτειο από την έναρξή της.

"Οι δικηγόροι του Οτσαλάν δεν έχουν τελειώσει τη σύνταξη των δηλώσεών του", δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Πρόσθεσε πως θα επισκεφθούν τον Οτσαλάν, που είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Τετάρτη και πιθανόν να ανακοινώσουν τον οδικό χάρτη την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Η "κουρδική πρωτοβουλία" της κυβέρνησης αποσκοπεί να ασκήσει πίεση στο PKK να καταθέσει τα όπλα και να τελειώσει έναν αντάρτικο αγώνα, που έχει κοστίζει τη ζωή περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, ανταποκρινόμενη στα παράπονα που διατυπώνουν επί σειρά δεκαετιών οι Κούρδοι.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι αντάρτες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να αποδεχθεί το σχέδιο ειρήνης του ηγέτη τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Firat News που είναι το εκφραστικό όργανο των ανταρτών.

"Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει ο ηγέτης μας και καλούμε το κράτος και την τουρκική κυβέρνηση να σεβασθεί την πολιτική βούληση που εκφράζει ο κουρδικός λαός", αναφέρει η διοίκηση του PKK σε ένα ανακοινωθέν το οποίο επικαλείται το πρακτορείο.
nooz.gr

Read more...

Αφθαρτα πρόσωπα θέλει στα ψηφοδέλτια η Ιπποκράτους. Ποιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν


Στη Ροδόπη αναμένεται ότι θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν βουλευτής κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, παρά το επεισόδιο με το συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε με την ιδιότητα του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη μειονότητα, με το οποίο καλούσε την Τουρκία να αναλάβει την τύχη της μειονότητας, καθώς θεωρείται πολύ ισχυρός στην περιοχή και μάλιστα ενδέχεται να απειλήσει την εκλογή του υπουργού κ. Ευρ. Στυλιανίδη.

Αφθαρτα πρόσωπα θέλει στα ψηφοδέλτια η Ιπποκράτους. Ποιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν

Υπερπροσφορά υποψηφίων στο ΠαΣοΚ

ΠΙΘΑΝΗ επάνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία αυξάνει και την προσφορά υποψηφίων για τη συμμετοχή στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Η φιλοδοξία των επιτελών της Ιπποκράτους είναι τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ να γεμίσουν με χρήσιμα, νέα, καθαρά και άφθαρτα πρόσωπα. Η πρόθεση των συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να επιλεγούν οι νέοι υποψήφιοι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και να γίνει μέσω των ψηφοδελτίων «άνοιγμα» στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δουλειά σε βάθος με τα ψηφοδέλτια δεν έχει γίνει. Ορισμένα από τα κριτήρια που αφήνονται να διαρρεύσουν από τις κομματικές συσκέψεις, π.χ. ότι «κόβονται» όσοι έλαβαν λιγότερες από 5.000 ψήφους στις τελευταίες εκλογές, αναστατώνουν τους ενδιαφερομένους καθώς είναι διαφορετικά
τα σταθμά στις μικρές και διαφορετικά στις μεγάλες περιφέρειες.
«Το Βήμα» συνεχίζει την καταγραφή των ονομάτων που άρχισε την περασμένη Κυριακή όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, πλην των βουλευτών οι οποίοι θα είναι δικαιωματικά ξανά υποψήφιοι, με βάση τις συζητήσεις που γίνονται στις τοπικές κοινωνίες.

Μακεδονία και Θράκη
Στον Νομό Εβρου ακούγονται τα ονόματα του κ. Π. Ζαπάρτα και της κυρίας Σμαράγδας Μπιστίκη, ενώ για την υποψηφιότητά του δουλεύει και ο πρώην υφυπουργός κ. Απ. Φωτιάδης.

Στη Ροδόπη αναμένεται ότι θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν βουλευτής κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, παρά το επεισόδιο με το συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε με την ιδιότητα του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη μειονότητα, με το οποίο καλούσε την Τουρκία να αναλάβει την τύχη της μειονότητας, καθώς θεωρείται πολύ ισχυρός στην περιοχή και μάλιστα ενδέχεται να απειλήσει την εκλογή του υπουργού κ. Ευρ. Στυλιανίδη. Συζητούνται επίσης τα ονόματα του κ. Γ. Πετρίδη και της κυρίας Χρ. Μανωλιά.

Στην Ξάνθη, όπου ο νομός στις ευρωεκλογές όχι μόνο έγινε «πράσινος» αλλά το ποσοστό της ΝΔ μειώθηκε κατά σχεδόν 16 μονάδες, ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται ο κ. Σ. Ξυνίδης, ενώ ακούγεται και το όνομα του κ. Τρ. Παπαδόπουλου . Σε τοπικό επίπεδο συζητείται και η κυρία Γκιουλ Καραχασάν, η οποία φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Read more...

Ρωσία-Τουρκία, η στρατηγική συνεργασία


Σήμερα, η Τουρκία, με μια δραματική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική τα τελευταία 6-7 χρόνια, χάρη στον Νταβούτογλου, έχει απεξαρτηθεί από την επήρεια της αμερικανικής υπερδύναμης. Δεν κοιτάζει μόνο προς τη Δύση ούτε και υπακούει στις εντολές της Ουάσινγκτον αλλ΄ ακολουθεί πιο αυτόνομη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επειδή, κατά τον Νταβούτογλου, η Τουρκία είναι ταυτόχρονα Ευρασιατική, Καυκάσια, Βαλκανική και Μεσανατολική. Έτσι στο πλαίσιο του ενός των πυλώνων πολιτικής, περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που σχεδίασε ο Νταβούτογλου, η Τουρκία επιδιώκει να αναπτύξει στενότερες και πιο αποδοτικές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στην ενέργεια, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στις επενδύσεις. Η επίσκεψη Ετζεβίτ στη Μόσχα, το 1999, ήταν το καθοριστικό σημείο στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Τι σημαίνει και πώς ενδέχεται να επηρεάσει την Κύπρο και το Κυπριακό

Στην κορύφωση της ρωσο-γεωργιανής κρίσης, πέρσι τον Αύγουστο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε διαζωγραφίσει με ενάργεια την πολιτική ίσων αποστάσεων της Τουρκίας, όπως αυτή παίζεται αιώνες τώρα: «Η Αμερική είναι ο σύμμαχός μας και η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένας σημαντικός γείτονας. Η Ρωσία είναι ο υπ’ αριθμόν ένας εμπορικός μας εταίρος. Παίρνουμε τα 2/3 της ενέργειάς μας από τη Ρωσία. Ενεργούμε με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα (…). Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Ρωσία».

Με την Τουρκία, οι Ρώσοι έχουν τρομακτικά συμφέροντα. Έναντι της Κύπρου εκφράζουν ανέξοδες θέσεις αρχής

Η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ερντογάν στις 7 Αυγούστου και η υπογραφή 16 διαφορετικών συμφωνιών είναι μια ημερομηνία-ορόσημο στις όχι τόσο ομαλές, διαχρονικά, σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, σηματοδοτούν μια σημαντική ανάκαμψη και διεύρυνση σε μια πολυδιάστατη συνεργασία, που αποκτά πλέον και πολιτικο-διπλωματικές και στρατηγικές διαστάσεις. Με εντεύθεν προεκτάσεις για όλες τις χώρες της περιοχής και τους γείτονες της Τουρκίας. Η νέα εποχή στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις μπορεί να θεωρηθεί ως η φυσιολογική κατάληξη μιας κοπιώδους και μεθοδικής προεργασίας του άλλοτε πρώτου συμβούλου του Ερντογάν και σημερινού υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όπως είναι γνωστό, στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν παρίστατο και ο Ιταλός ομόλογός τους, Σ. Μπερλουσκόνι και στο επίκεντρο των συζητήσεών τους ήταν τρεις αγωγοί και ο πρώτος στην Τουρκία ατομικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στο Άκκιουγιου, ακριβώς απέναντι από τις κυπριακές ακτές. Ο Πούτιν υπέγραψε με τον Ερντογάν πρωτόκολλο συνεργασίας στο φυσικό αέριο, που είχε αποτέλεσμα τη συγκατάθεση της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ο αγωγός θα εκκινεί από το Νοβοροσίσκ, θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα προς το βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνα και μετά θα διακλαδώνεται, διά των Βαλκανίων, προς την Αυστρία και την Ιταλία. Ο στόχος του αγωγού είναι να απεξαρτήσει τη Ρωσία και καταναλωτές, δηλ. τους Ευρωπαίους, από χώρες-διαμετακομιστές, την Ουκρανία, κατά κύριο λόγο και την Τουρκία.

Διπλό παιγνίδι
Η υπογραφή της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας για τον νέο αγωγό έρχεται σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την υπογραφή για έναν άλλο αγωγό, τον Nabucco, που έγινε στις 13 Ιουλίου στην Άγκυρα μεταξύ της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον αγωγό με 450 εκ. ευρώ. Ο Nabucco θεωρείται η ευρωπαϊκή απάντηση στους ρωσικούς εκβιασμούς στην παροχή φυσικού αερίου. Ο στόχος είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, που θα προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και, μέσω της Τουρκίας, θα διοχετεύεται σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η υπογραφή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τον αγωγό South Stream ουσιαστικά ανατινάζει στον αέρα τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και καταδεικνύει και επιβεβαιώνει το διπλό παιγνίδι, που η Τουρκία παίζει έναντι της ΕΕ και της Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό: Η Τουρκία δεν έχει ενεργειακές πηγές αλλά πέτυχε όπως διά του εδάφους της περνούν οι σημαντικότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, που τροφοδοτούν την Ευρώπη και άλλες χώρες. Η προοπτική είναι όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο διοχετεύονται προς το Ισραήλ, τη Συρία, την Κύπρο (την κατεχόμενη, προφανώς) και πιο μακριά προς την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Απεξάρτηση από τις ΗΠΑ
Εξ αυτών γίνονται αντιληπτά τα τεράστια οικονομικά και ενεργειακά κέρδη της Τουρκίας όπως και η περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου, της θέσης και του γεωπολιτικού αναστήματός της, από τα Βαλκάνια προς τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και προς την Κεντρική Ασία. Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, αφού ανήκαν σε δύο διαφορετικούς κόσμους, η Ρωσία και η Τουρκία ανέπτυξαν ραγδαία σημαντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Στην κορύφωση της αντιπαράθεσής τους, η κρισιμότερη σύγκρουση αφορούσε το γεωπολιτικό τους ρόλο στην περιοχή. Μετά τη δεκαετία του ’90, οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν ένας συνδυασμός αντιπαλότητας και συνεργασίας.
Σήμερα, η Τουρκία, με μια δραματική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική τα τελευταία 6-7 χρόνια, χάρη στον Νταβούτογλου, έχει απεξαρτηθεί από την επήρεια της αμερικανικής υπερδύναμης. Δεν κοιτάζει μόνο προς τη Δύση ούτε και υπακούει στις εντολές της Ουάσινγκτον αλλ΄ ακολουθεί πιο αυτόνομη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επειδή, κατά τον Νταβούτογλου, η Τουρκία είναι ταυτόχρονα Ευρασιατική, Καυκάσια, Βαλκανική και Μεσανατολική. Έτσι στο πλαίσιο του ενός των πυλώνων πολιτικής, περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που σχεδίασε ο Νταβούτογλου, η Τουρκία επιδιώκει να αναπτύξει στενότερες και πιο αποδοτικές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στην ενέργεια, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στις επενδύσεις. Η επίσκεψη Ετζεβίτ στη Μόσχα, το 1999, ήταν το καθοριστικό σημείο στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο μεγαλύτερος εταίρος
Όμως, η πιο σημαντική εξέλιξη, με πολλαπλά μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες ήταν η άρνηση της Τουρκίας, το Μάρτιο του 2003 να επιτρέψει διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της για να επιτεθούν κατά του Σάνταμ Χουσέιν από το Βόρειο Ιράκ. Μετά από εκείνην την απόφαση, ο Πούτιν φαίνεται να θεώρησε ότι η Τουρκία θα ακολουθούσε στο εξής πιο ανεξάρτητη πολιτική έναντι των ΗΠΑ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν δέκα φορές σε πέντε χρόνια.
Ο όγκος των διμερών συναλλαγών ξεπερνά τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 με προοπτική να αυξηθεί στα 50 δισεκ. δολάρια. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Οι τελευταίες συμφωνίες και ειδικά εκείνη για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύει ακόμα πιο στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 και S-400 ενώ πάνω από 2,8 εκ. Ρώσοι τουρίστες προτιμούν την Τουρκία.

Η τουρκική αλαζονεία και το πιθανό μοιραίο λάθος των Τούρκων
Με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή και τη νέα στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, η Τουρκία:
Πρώτον, ενεργεί ρεαλιστικά και εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα στο πλαίσιο πολυδιάστατης πολιτικής και συνεργασίας με όλες τις χώρες τις περιοχής.
Δεύτερον, η υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream είναι ένα δυνατό, ίσως θανατηφόρο, κτύπημα στον ευρωπαϊκών συμφερόντων αγωγό Nabucco.
Τρίτον, η Τουρκία, διά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θέλει να εμφανίζεται ως ο «ευρωπαϊκός» διαμεσολαβητής στην περιοχή του Καυκάσου και έναντι της Ρωσίας.
Τέταρτον, η απεξάρτησή της από την αμερικανική κηδεμονία την έχει κάνει πιο αξιόπιστη έναντι των Ρώσων και, βεβαίως, έναντι των λαών της περιοχής και ειδικά των Αράβων (μετά από εκείνη τη θεατρινίστικη αντιπαράθεση Ερντογάν προς τον Ισραηλινό πρόεδρο Πέρεζ, στο Νταβός).
Πέμπτον, οι διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε πολλά μέτωπα έχουν προσδώσει στους Τούρκους διαμορφωτές εξωτερικής πολιτικής μιαν αυτοπεποίθηση και σιγουριά, που αγγίζει ήδη τα όρια της αλαζονείας.
Έκτον, η Τουρκία, διά του Νταβούτογλου, θεωρεί ότι ξεπέρασε το στάδιο της περιφερειακής δύναμης και προετοιμάζεται για να αναλάβει ρόλο υπερδύναμης. Ίσως αυτό να είναι το μοιραίο λάθος της Τουρκίας, που ενδεχομένως να το πληρώσει ακριβά από τους Αμερικανούς, που δεν θα ανεχθούν αμφισβητήσεις της παντοδυναμίας τους και, κυρίως, εμπλοκή άλλης δύναμης σε σφαίρες και ζώνες επιρροής ζωτικών, στρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους, όπως είναι ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία και ειδικά η Μέση Ανατολή.

Συγκριτικό πλεονέκτημα
Με ανακοίνωσή του, την περ. Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στο πέρας της πρώτης φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, εκφράζει την ικανοποίησή του και διακηρύσσει ότι «η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένει αναλλοίωτη: Τασσόμαστε», αναφέρει, «υπέρ της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, εναντίον μονομερών ενεργειών, των προσπαθειών επιβολής έξωθεν στις πλευρές οποιωνδήποτε ‘συνταγών’ ή χρονοδιαγραμμάτων διευθέτησης».
Η ανακοίνωση ικανοποίησε τη Λευκωσία αλλά δεν μπορεί να αποκρύψει δύο κρίσιμης σημασίας γεγονότα. Πρώτον, ο πρωθυπουργός Πούτιν μίλησε, στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, για οικοδόμηση σχέσεων με τα «δύο τμήματα της Κύπρου, με τις δύο πλευρές» και όχι με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, στην πλάστιγγα των τεράστιων οικονομικών, ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων με τη Ρωσία, η Τουρκία έχει μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα από την Κύπρο. Αυτό λαμβάνεται υπόψη στη ρωσική στάση έναντι της Κύπρου και στο Κυπριακό. Με την Τουρκία, οι Ρώσοι έχουν τρομακτικά συμφέροντα. Έναντι της Κύπρου εκφράζουν ανέξοδες θέσεις αρχής.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Κίνδυνος ανάφλεξης στο Βόρειο Ιράκ


Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων προκαλεί ανησυχία στους Κούρδους, οι οποίοι εξ αρχής είχαν υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Μια έκθεση της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων κατέληξε ότι «χωρίς την “κόλλα” που προσφέρουν οι αμερικανικές δυνάμεις,οι πολιτικοί δρώντες του Ιράκ είναι πιθανό να ξεκινήσουν μια ένοπλη σύγκρουση σε ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή αμέσως μετά την απόσυρση,πιστεύοντας ότι μπορούν να νικήσουν, αν χρειαστεί, χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Μια αμφισβητούμενη λωρίδα γης περίπου 500 χιλιομέτρων απειλεί να μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο μάχης

Αραβες και Κούρδοι με το χέρι στη σκανδάλη για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου
Του ΡΑΤRΙCΚ CΟCΚΒURΝ ΒΗΜΑ

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ αμφισβητούμενη λωρίδα γης περίπου 500 χιλιομέτρων στο Βόρειο Ιράκ, στην οποία άραβες και κούρδοι στρατιώτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι και η οποία απειλεί να καταστήσει την περιοχή πεδίο μάχης. Καθώς ο κόσμος έχει εστιάσει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και στον εντεινόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αραβες και οι Κούρδοι στο Ιράκ έρχονται όλο και
πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για τον έλεγχο των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών που εκτείνονται από τα σύνορα με τη Συρία ως το Ιράν. Ο κίνδυνος της ένοπλης σύγκρουσης είναι μεγάλος καθώς η αμφισβητούμενη ζώνη είναι ένα μωσαϊκό από καλά οπλισμένες κοινότητες οι οποίες υποστηρίζονται από τακτικές δυνάμεις. Κούρδοι και άραβες στρατιώτες παρακολουθούν στενά ο ένας τις κινήσεις του άλλου από φόβο μήπως ο αντίπαλος επιχειρήσει να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή. Προκειμένου να αποφευχθεί
το ξέσπασμα μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο ισχυρών κοινοτήτων, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι ταξίδεψε προσφάτως στο Κουρδιστάν για να συνομιλήσει με κούρδους ηγέτες, τον (κούρδο) πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρόεδρο της αυτόνομης Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (ΚRG) Μασούντ Μπαρζανί. Πριν από αυτό κ. Μαλίκι και ο κ. Μπαρζανί δεν είχαν συναντηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν ανταλλάξει μόνο μερικούς λεκτικούς διαπληκτισμούς.

Η 26η Ταξιαρχία της 7ης Μεραρχίας του ιρακινού στρατού, που αποτελείται από Αραβες, προσφάτως επιχείρησε να μετακινηθεί από την επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, προς τη σουνιτική πόλη της Μοσούλης μέσω της κουρδικής περιοχής Μαχμούρ. Φοβούμενοι ότι αυτό αποτελούσε μια προσπάθεια της Βαγδάτης να καταλάβει την περιοχή, κούρδοι πολίτες έκλεισαν τον δρόμο. «Οι δυνάμεις μας είχαν πάρει θέσεις μάχης και αν ο ιρακινός στρατός προχωρούσε, είχαν εντολές να ανοίξουν πυρ εναντίον του» είπε ο Κάσρο Γκόραν , στέλεχος του κυβερνώντος Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚDΡ). Η κουρδική μονάδα που είχε λάβει διαταγές να ανοίξει πυρ ανήκε επίσης στον ιρακινό στρατό. Η αμερικανική παρέμβαση στη Βαγδάτη και οι αραβοκουρδικές διαπραγματεύσεις τελικά αποσόβησαν τη σύγκρουση και η 26η Ταξιαρχία αποχώρησε. Αλλά σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ιχσάν, υπουργό Εξωκοινοτικών Υποθέσεων της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις αμφισβητούμενες περιοχές, οποιαδήποτε συμπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. «Αν κάποια στιγμή σημειωθεί ένα θερμό επεισόδιο, τότε είμαι βέβαιος ότι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή από τη Σινζάρ (κοντά στη Συρία) ως την Κανακίν (κοντά στο Ιράν)» δήλωσε.


▅ Η αμερικάνικη «κόλλα»
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θορυβηθεί από το ενδεχόμενο διάσπασης του Ιράκ μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Αλλά η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να διακρίνει τον κίνδυνο που απορρέει από την περαιτέρω εμπλοκή της στην αραβοκουρδική αντιπαράθεση, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου αιώνα είχε βυθίσει το Βόρειο Ιράκ στο χάος. Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων προκαλεί ανησυχία στους Κούρδους, οι οποίοι εξ αρχής είχαν υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Μια έκθεση της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων κατέληξε ότι «χωρίς την “κόλλα” που προσφέρουν οι αμερικανικές δυνάμεις,οι πολιτικοί δρώντες του Ιράκ είναι πιθανό να ξεκινήσουν μια ένοπλη σύγκρουση σε ολόκληρη την αμφισβητούμενη περιοχή αμέσως μετά την απόσυρση,πιστεύοντας ότι μπορούν να νικήσουν, αν χρειαστεί, χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Οι άραβες ηγέτες, τόσο οι Σουνίτες όσο και οι Σιίτες, υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι από το 2003 και μετά έχουν ξεπεράσει τα όρια. Οταν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν κατέρρεε, οι κουρδικές δυνάμεις προωθήθηκαν στις πόλεις της Μοσούλης και του Κιρκούκ, καταλαμβάνοντας περιοχές όπου πριν από την εθνοτική εκκαθάριση του Σαντάμ ζούσαν Κούρδοι. Ο θόρυβος που προκαλεί η κουρδική κοινότητα γύρω από την πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις με τους Αραβες πηγάζει εν μέρει από την προσπάθειά της να πανικοβάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μην απεμπλακούν από την αντιπαράθεση. Ωστόσο το ενδεχόμενο του πολέμου είναι μεγάλο αφού ο φόβος των Κούρδων μήπως εκδιωχθούν από τις αμφισβητούμενες περιοχές είναι πραγματικός. Οι Κούρδοι παρακολουθούν με τρόμο τον ιρακινό στρατό να καταλαμβάνει θέσεις που είχε άλλοτε καταλάβει ο στρατός του Σαντάμ. Πέρυσι ο ιρακινός στρατός έστειλε τη 12η Μεραρχία του, μια δύναμη 9.500 ανδρών που αποτελείται κατά 75% από Αραβες Σιίτες, στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ. «Ο στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει το Κιρκούκ όπως έκανε και ο Σαντάμ Χουσεΐν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚDΡ.


▅ Πολύτιμο υπέδαφος
Στην αμφισβητούμενη ζώνη δεν κυριαρχεί η μετριοπάθεια. Ενας ιρακινός διοικητής τάγματος αποπέμφθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι επέδειξε δειλία κατά τη διάρκεια μιας διένεξης με κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας τον Ιανουάριο σε μια κουρδική- τουρκομανική πόλη που βρίσκεται μεταξύ Αρμπίλ και Κιρκούκ. Οταν στην πόλη έκανε την εμφάνισή της μια περιπολία του ιρακινού στρατού οι Κούρδοι και η κουρδική αστυνομία ξεχύθηκαν αμέσως στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Τα βίαια επεισόδια απετράπησαν μόνο επειδή ο διοικητής του τάγματος, που τελικά αποπέμφθηκε για τη μετριοπάθειά του, αγνόησε τις διαταγές να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Στις αμφισβητούμενες περιοχές οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα αγωνιστούν για ρημαγμένα χωριά και άγονες εκτάσεις ερήμου, για τις οποίες εκ πρώτης όψεως κανείς δεν αξίζει να πεθάνει. Αλλά η γη στην περιοχή είναι πιο πολύτιμη από όσο δείχνει. Ενας από τους λόγους της διαφωνίας για την ακριβή θέση των συνόρων που χωρίζουν τους Αραβες από τους Κούρδους είναι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντοπίζονται γύρω από την περιοχή του Κιρκούκ. Οι επιδρομές του ιρακινού στρατού στις πόλεις της περιοχής ενοχλούν ιδιαιτέρως τους Κούρδους εξαιτίας της ύπαρξης σε αυτές πετρελαιοπηγών. Οι Κούρδοι και οι Αραβες στο Ιράκ διαθέτουν αρκετή δύναμη ώστε να αλληλεξοντωθούν. Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με ξένες εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της περιοχής, αλλά η εξόρυξή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν γίνει χρήση των αγωγών της Βαγδάτης. «Αλλιώς θα πρέπει να το κουβαλάνε με κουβάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ Σαχριστανί.

Ο πόλεμος μεταξύ των Αράβων και των Κούρδων θα καταδίκαζε το Ιράκ καθώς προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί. Μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν μηδενικού αθροίσματος και η κάθε πλευρά θα αναζητούσε συμμάχους στο εξωτερικό. Παρά τη θηριωδία του, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπόρεσε να εκμηδενίσει τους Κούρδους. Οι διαφορές είναι μεγάλες και η επίλυση δεν είναι εύκολη, αλλά μετά τη συνάντησή του με τους κούρδους ηγέτες ο κ. Μαλίκι θα κληθεί να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της αραβο-κουρδικής σύγκ

Read more...

Συνάντηση Πατριάρχη-Ερντογάν στα Πριγκηπόνησα


Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επισκέπτεται αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στα Πριγκηπόνησα συνοδευόμενος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκαν στη "Λέσχη της Ανατολής", την ιστορική κοινωνική λέσχη της Πριγκήπου όπου βιώθηκε μεγάλο μέρος της κοινωνικής ιστορίας της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αλλά και άλλων χριστιανικών ή μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι δύο άνδρες γευμάτισαν στις αίθουσες της Λέσχης και είχαν εγκάρδια συνομιλία. Η Τουρκία καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσπάθειά της να στερήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνορθόδοξη μειονότητα το μεγάλο κληροδότημα του κτιρίου που στέγασε στην Πρίγκηπο το ορφανοτροφείο.

Το οίκημα αυτό επισκέπτεται τώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Στο γεύμα στη "Λέσχη της Ανατολής" είχαν επίσης προσκληθεί από τον δήμαρχο της Πριγκήπου, Μουσταφά Φαρσάκογλου και διαπρεπή μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων, όπως οι επιχειρηματίες Ισαάκ Αλατον και Τζεμ Χάκο από την εβραϊκή κοινότητα και ο Αράμ Ατες από την αρμενική.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν πέντε σημαντικά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου: ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αριντς, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαϊς, ο Φαρούκ Τσελίκ, ο Ερτεγρούλ Γκιουνάϊ και η Νιμέτ Τσουμκουκσού.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευε ο πατήρ Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου, ο Παντελής Βίνγκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του Ζωγραφείου, και η νομική σύμβουλος του Πατριαρχείου, Κεμπάν Χατεμί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP