Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Δημοσίευση φωτογραφίας βλημάτων Popeye-1 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας


H Toυρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία των κατευθυνομένων βλημάτων αέρος-εδάφους μέσης εμβέλειας AGM-142 Popeye-1 αναρτημένων εν πτήση σε εκσυγχρονισμένα F-4E/2020 Terminator. Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα βλήματα ισραηλινής σχεδίασης βρίσκονται στο οπλοστάσιο της ΤΗΚ από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, η μοναδική φωτογραφία που υπήρχε μέχρι σήμερα διαθέσιμη προερχόταν από την εκτέλεση δοκιμαστικής βολής ενός Popeye-1 από αεροσκάφος F-4E (s/n 73-1032), το δεύτερο κατά σειρά που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις της ΙΑΙ. Τα βλήματα Popeye-1 στη ΤΗΚ βάλλονται από εκσυγχρονισμένα F-4E/2020 αξιοποιώντας τα στοιχεία που παρέχει το ραντάρ EL/M-2032 με διαμόρφωση SAR. Επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 80km και φέρουν κεφαλή μάχης υψηλής εκρηκτικότητας, βάρους 350kg, η οποία δημιουργεί μεγάλο αριθμό θραυσμάτων ώστε να θεωρούνται αποτελεσματικά για τη καταστροφή επίγειων στόχων υψηλής αξίας, όπως αεροδρόμια, γέφυρες, αποθήκες καυσίμων αλλά και πολεμικών πλοίων. Στη ΤΗΚ παραδόθηκαν συνολικά 99 βλήματα σε δύο παρτίδες (54 και 46 αντίστοιχα).

Read more...

Επιβεβαιώνεται-τώρα-η ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα βόρεια της Κέας - Μυστήριο το άγνωστο υποβρύχιο


Εντείνεται το μυστήριο για το άγνωστο υποβρύχιο το οποίο εντοπίστηκε 5 μίλια βόρεια της Κέας το πρωί της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου από ελικόπτερα S-70 B-6 Aegean Hawk. Τώρα, πηγές των Επιτελείων που την Παρασκευή το βράδυ διέψευδαν ότι υπήρξε τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή, ομολογούν ότι «Υπήρξε ανθυποβρυχιακή άσκηση «Γοργόνα» και για το λόγο αυτό σηκώθηκαν τα ελικόπτερα από το Κοτρώνι»! Τι έχει συμβεί λοιπόν; Το βέβαιο πλέον είναι ότι υπήρξε άγνωστο υποβρύχιο ίχνος. Κατ’ερχήν εντοπίστηκε λόγω περισκοπίου και εν συνεχεία «λοκαρίστηκε» από τα S-70.

Tα τελευταία μετά τον εξοπλισμό τους με Ενεργό Σόναρ Μακράς Εμβέλειας Ελικοπτέρου (HΕLRΑS) της L-3 Communicatiοns Ocean Systems (πρώην Βendix) που λειτουργεί σε κεντρική συχνότητα μόλις 1,38kHz (συνολικό βάρος 320kg κατά προσέγγιση, το σύστημα χρησιμοποιεί ποντιζόμενα τμήμα προηγμένης τεχνολογίας) μπορεί να «λοκάρε» υποβρύχια ίχνη σε μέγιστο βάθος 500 μέτρων επιτυγχάνοντας μακρά εμβέλεια εντοπισμού σε θάλασσες μεγάλου και περιορισμένου βάθους.

Σε εκτεταμένες δοκιμές στις θάλασσες του Τιμόρ, της Τασμανίας, του Ιονίου και της Λιγουρίας, το HΕLRΑS επέδειξε εμβέλεια μεταξύ 30 και 70 χιλιομέτρων και εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία, ακόμη και σε βάθη μόλις 50 μέτρων. Αλλά και πάλι δεν χρειαζόταν τόσο hi-tech εξοπλισμός για την συγκεκριμένη περίπτωση: Το υποβρύχιο, μόλις εντοπίστηκε καταδύθηκε, αλλά έμεινε σε μέσο-μικρό βάθος, εντελώς ακίνητο! Και όλα αυτά σε μία περιοχή που είναι οριοθετημένη περιοχή ασκήσεων του Π.Ν.!

Το γεγονός ότι τώρα ομολογείται από τα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ ότι είχαν άσκηση «Γοργόνα», ενώ την Παρασκευή δεν ανέφεραν καθόλου αυτό το ενδεχόμενο αφ’ότου όμως ενημερώθηκαν για την ύπαρξη πειστηρίων που αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη ανθυποβρυχιακή επιχείρηση στην περιοχή, σίγουρα κάτι λέει. Διότι και «Γοργόνα" να είχαν, που σημαίνει ότι μπορεί να υπήρχε ελληνικό υποβρύχιο στην περιοχή, το κέντρο επιχειρήσεων και τα πληρώματα των ελληνικών ελικοπτέρων δεν κινήθηκαν βάσει σεναρίου άσκησης ούτε γνώριζαν την ύπαρξη ελληνικού υποβρυχίου, ούτε εν συνεχεία τους ενημέρωσαν για κάτι τέτοιο. Πάντως το όλο σκηνικό συμπίπτει με την έξοδο για πρώτη φορά από τον ναύσταθμο του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ! Ο οποίος όμως την προηγούμενη ημέρα ήταν στη νότια Πελοπόννησο!

Τα ενδεχόμενα είνα τρία: Ή το υποβρύχιο ήταν τουρκικό, από τα δύο που ασκούντο επί τριήμερο σε περιοχή βόρεια της Άνδρου και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά χωρίς να γίνει αντιληπτό ή ήταν ελληνικό και θέλησαν να δοκιμάσουν την ετοιμότητα πληρωμάτων και κέντρου επιχειρήσεων ή ρωσικό, αν και κάτι τέτοιο μάλλον πρέπει να αποκλειστεί λόγω ίχνους, όγκου που «έδινε» το σόναρ κλπ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οπλισμένο στροφιοφόρο UAV ανέπτυξε η τουρκική εταιρεία ΤΑΙ


Ένα νέο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα αποκαλύφτηκε από την εταιρεία ΤΑΙ και αφορά την κατασκευή ενός οπλισμένου στροφιοφόρο UAV. Το νέο στροφιοφόρο UAV ονομάζεται Sivrisinek (Κουνούπι) και πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση. Όπως φαίνεται από την φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε εντός των εγκαταστάσεων της ΤΑΙ το Sivrisinek είναι εξοπλισμένο με σύστημα FLIR της Aselsan και δύο κατευθυνόμενες με δέσμη laser ρουκέτες Cirit της εταιρείας Roketsan.

Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον τουρκικό Στρατό στις επιχειρήσεις κατά του PKK και φυσικά κατά άλλων πιο συμβατικών στόχων καθώς επίσης και από το τουρκικό Ναυτικό αφού το Sivrisinek μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από τα ελικοδρόμια των φρεγατών.

Ο εξοπλισμός του δε με το σύστημα FLIR της Aselsan επιτρέπει στο στροφιοφόρο UCAV να αξιοποιεί αυτόνομα τις κατευθυνόμενες με laser ρουκέτες Cirit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν, γεγονός που αποδεικνύει ότι πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοινώνονται επίσημα, η τουρκική κυβέρνηση και η πολεμική βιομηχανία της γειτονικής χώρας έχουν κρυφή ατζέντα ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων, παρά τα κατα καιρούς φιλειρηνικά μηνύματα περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών που ακούγονται από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το "στενό φόρεμα" του Νταβούτογλου και η επίσκεψη στο Ερζερούμ


ου Κ. Βοσπορίτη (9-1-2011)

Η αναγγελθείσα επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τις προσεχείς ημέρες, εγείρει εύλογα ερωτήματα για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους στόχους της κυβέρνησης. Μια ενδεχόμενη εφ’ όλης της ύλης συμφωνία με την Άγκυρα θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την Αθήνα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Πανεπιστημιακών Αγώνων που διεξάγονται στην Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη). Ο έλληνας πρωθυπουργός θα ανταποδώσει έτσι την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα πριν από λίγο χρονικό διάστημα με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου. Ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί αγώνες φαίνεται να είναι το πρόσχημα για μια σειρά από «συνεννοήσεις» που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κυρίως στο Αιγαίο. Εξάλλου, ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και στις εργασίες της ετήσιας συνόδου τούρκων πρεσβευτών. Ο θεσμός αυτός, πρωτάκουστος για τα μεσανατολικά δεδομένα, έχει καθιερωθεί από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και προσβλέπει στην ενημέρωση των πρέσβεων, την ανταλλαγή απόψεων, τον συντονισμό και την χάραξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που διεξάγεται η σύνοδος πρέσβεων. Το πρώτο μέρος της συνόδου πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ενώ το δεύτερο έχει ήδη ξεκινήσει στην Ερζερούμ. Στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος στα ανώτερα στελέχη του τουρκικού διπλωματικού σώματος, έδινε το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία στη διεθνή σκηνή στο μέλλον. Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του. Η Τουρκία, έλεγε ο τούρκος υπουργός, «θα γίνει μία χώρα με λόγο στα διεθνή πράγματα. Θα προάγει οράματα και θα παρεμβαίνει στις παγκόσμιες κρίσεις. […]»

Ο ρόλος που επιδιώκουμε για τη χώρα μας, έλεγε ο Νταβούτογλου, είναι εκείνος «μιας σοφής χώρας. Της χώρας που αντιλαμβάνεται τις διεθνείς κρίσεις προτού αυτές εκδηλωθούν και τις αντιμετωπίζει με την προσφυγή σε λεπτές διπλωματικές ενέργειες». Τόνιζε δε ότι «η Τουρκία δεν είναι χώρα που επηρεάζεται από κρίσεις, και επ’ ουδενί είναι χώρα που δημιουργεί κρίσεις. Ο τουρκικός λαός είναι φιλόδοξος, δεν επιθυμεί ένα αδύναμο κράτος. […] Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο ότι το φόρεμα που μας έραψαν είναι στενό [και δεν μας γίνεται]. Αν θέλουν ας το αποκαλέσουν αλλαγή άξονος»! Θα πρέπει, τόνισε ο Νταβούτογλου, «η Άγκυρα να ξεπεράσει το σύνδρομο της κατωτερότητας που «διακατείχε» την τουρκική διπλωματία, καθώς η Τουρκία είναι η χώρα που μπορεί να προσφέρει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην ανοικοδόμηση της νέας διεθνούς τάξεως»! Χαρακτήριζε δε τους τούρκους διπλωμάτες ως «πυροσβεστικό σώμα που τρέχει ανά την υφήλιο να αποτρέψει διεθνείς κρίσεις», για να συμπληρώσει ότι η εν λόγω δράση δεν είναι αρκετή. Ο Νταβούτογλου εξέφρασε ακόμη την προτίμησή του για διπλωμάτες που θα αναλαμβάνουν ρυθμιστικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα. Τέλος, ο τούρκος υπουργός, εκφράστηκε με σκληρά λόγια έναντι των δυτικών, οι οποίοι «θέτουν συνεχώς εμπόδια» στην Τουρκία. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «δεν θα πρέπει κανείς να μας θέτει ενώπιον του διλήμματος Κύπρος ή ΕΕ. Δεν έχει κανείς τη δύναμη να μας επιβάλει να κάνουμε κάτι που δεν το επιθυμούμε. Όταν κρίθηκε αναγκαίο πήραμε τις πιο απρόβλεπτες αποφάσεις [και αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε]» (TRT, 4/1/2010).


Η παραπάνω τοποθέτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πνεύμα από το οποίο διακατέχεται ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας. Η εικόνα που προσπαθεί να προσδώσει στην Τουρκία ως χώρα προσβλέπουσα στη «διεθνή τάξη και ειρήνη», στην πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που επιδιώκει η Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές σύστημα. Έτσι, αυτοπροβαλλόμενη ως μια φιλειρηνική και κυρίως ισχυρή χώρα, η ισλαμική ηγεσία ευελπιστεί να εξασφαλίσει στην Τουρκία μια προεξέχουσα θέση μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι χώρες που δέχονται τις συνέπειες φιλόδοξων περιφερειακών και διεθνών πολιτικών, είναι οι χώρες με τις οποίες γειτνιάζουν με τα ηγεμονικά κράτη. Η στάση της Άγκυρας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ, είναι ασφαλώς ενδεικτική της απαξίωσής της για τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Το ερώτημα, λοιπόν, που ανακύπτει στην εν λόγω περίπτωση, είναι τι είδους ειρήνη μπορεί να επιβάλλει μια εν δυνάμει «Μεγάλη Δύναμη», η οποία δεν σέβεται η ίδια τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και πρωτοπορεί στην παρανομία. Είναι απορίας άξιον πως ο κ. πρωθυπουργός συναίνεσε σε μια τέτοιου είδους επίσκεψη την ώρα που δεν έχει σημειωθεί απολύτως καμία πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα διεκδικεί το μισό Αιγαίο, εποφθαλμιά την ελληνική Θράκη και αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές στην Κύπρο! Μήπως πιστεύει ότι είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα με 180 πρεσβευτές της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, τους οποίους θα έχει ως ακροατήριο;

Εμείς ας τον προετοιμάσουμε πάντως. Ας μην παρασυρθεί από τα κολακευτικά λόγια που θα του απευθύνουν, γιατί δεν γοητεύονται παρά μόνο από τους ισχυρούς ηγέτες. Ας μην πιστέψει ούτε τα χειροκροτήματά τους! Κυρίως δε να ανησυχεί σε περίπτωση που το χειροκρότημα υπερβαίνει εκείνου που ευελπιστούσε να λάβει!

http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com/2011/01/180.html

Read more...

Τί σημαίνει η πρόσφατη απελευθέρωση των ηγετικών στελεχών της Χιζμπουλάχ στην Τουρκία


Του Σάββα Καλεντερίδη

Η ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (2002) και η άνοδος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργικό θώκο (2003), υπήρξε γεγονός που σηματοδότησε σειρά εξελίξεων στον τομέα του εκδημοκρατισμού και της μείωσης του ρόλου του στρατού και των μηχανισμών του βαθέος κράτους στην άσκηση εξουσίας, ακόμα και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Οι εξελίξεις αυτές τροφοδότησαν και τις ελπίδες για την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και τα λεγόμενα ελληνο-τουρκικά προβλήματα, αφού η σκληρή στάση που τηρούσε η Τουρκία στα ζητήματα αυτά εδώ και δεκαετίες, χρεωνόταν από τους Έλληνες διπλωμάτες και αναλυτές, στο στρατό και το βαθύ κράτος, δηλαδή στο κεμαλικό κατεστημένο.
Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν συγκρούστηκε με τους στρατιωτικούς και τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους, αν και υπάρχουν σοβαρές απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι αυτές που ισχυροποίησαν και ‘όπλισαν’ το χέρι του Τούρκου πρωθυπουργού, για να μπορέσει να βάλει στη φυλακή δεκάδες ανωτάτους αξιωματικούς (βλέπε υποθέσεις ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ, ΚΛΩΒΟΣ κλπ), που αντιστέκονταν σθεναρά και έμπρακτα στις πολιτικές της Ουάσιγκτον στο Βόρειο Ιράκ.

Επίσης είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν οι λεγόμενες ‘ανεξιχνίαστες δολοφονίες’ που έκαναν μηχανισμοί του βαθέος κράτους, με θύματα κυρίως Κούρδους αγωνιστές ή συμπαθούντες στο εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα. Να σημειωθεί ότι πάνω από είκοσι χιλιάδες Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους, θύματα αυτών των ‘ανεξιχνίαστων δολοφονιών’ του τουρκικού κράτους. Οι κύριοι μηχανισμοί που ανέλαβαν το βρώμικο έργο της διάπραξης των δολοφονιών αυτών ήταν η Υπηρεσία Πληροφοριών και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της Στρατοχωροφυλακής, γνωστή ως Jitem, η μαφία των Γκρίζων Λύκων και η ισλαμιστική οργάνωση Χιζμπουλάχ (Hizbullah ή Hizbi-Kontra).

Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Χιζμπουλάχ, που είχε ιδρυθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είχε εξοπλιστεί από το ίδιο το τουρκικό κράτους, ήταν στελεχωμένη εξ ολοκλήρου από Κούρδους και δρούσε κυρίως στο Κουρδιστάν, υπό την κάλυψη της Στρατοχωροφυλακής, εκτελώντας Κούρδους πατριώτες που βοηθούσαν το κουρδικό αντάρτικο. Όπως προαναφέρθηκε, τα χρήματα, τα όπλα, τα πυρομαχικά και η κάλυψη των δολοφόνων της Χιζμπουλάχ, εξασφαλιζόταν από την Στρατοχωροφυλακή, που είναι κατά νόμον αρμόδια υπηρεσία για την τάξη και την ασφάλεια στην ύπαιθρο του Κουρδιστάν.

Μόλις ένα μήνα μετά τη σύλληψη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, δηλαδή τον Μάρτιο του 1999, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας ‘ανακάλυψαν’ το αρχείο της οργάνωσης, στην κωμόπολη Κιζίλτεπε του Μαρντίν. Ανάμεσα στα άλλα, η τουρκική Ασφάλεια απέκτησε πρόσβαση στο μυστικό ‘στρατό’ της Χιζμπουλάχ, αφού στο αρχείο υπήρχαν οι κωδικοί και τα πραγματικά ονόματα είκοσι χιλιάδων μελών της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης, που εκπαιδεύτηκαν στην ένοπλη δράση από ειδικές μονάδες του τουρκικού στρατού. Ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2000, οι τουρκική Ασφάλεια εισέβαλε στο ‘επιτελείο’ της οργάνωσης, στη συνοικία Μπέικοζ της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας τον Χουσεΐν Βελίογλου, αρχηγό της Χιζμπουλάχ. Στον κήπο και στους τοίχους της μονοκατοικίας είχαν βρεθεί θαμμένα και ‘χτισμένα’ τα πτώματα δεκάδων θυμάτων της οργάνωσης, ενώ στα πλαίσια της επιχείρησης εξάρθρωσής της, συνελήφθησαν και αρκετά ηγετικά στελέχη της, τα οποία δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια, για το θάνατο 188 ατόμων.

Τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος η τουρκική δικαιοσύνη απελευθέρωσε όλα τα φυλακισμένα ηγετικά μέλη της Χιζμπουλάχ, αφήνοντας άναυδο το νομικό κόσμο αλλά και τη δημοκρατική κοινή γνώμη στην Τουρκία.
Οι Κούρδοι και ο έγκλειστος στη φυλακή του Ιμραλί ηγέτης τους, εξέλαβαν την απελευθέρωση των εγκληματιών της Χιζμπουλάχ ως κίνηση που υπαγορεύθηκε από το βαθύ κράτος, έχοντας ως στόχο την επαναδραστηριοποίηση της δολοφονικής οργάνωσης για εξουδετέρωση της πολιτικής επιρροής των Κούρδων, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2011.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το στόχο που επιδιώκει η κυβέρνηση και το Ερντογαν-ικό πλέον βαθύ κράτος, με την επαν-ενεργοποίηση της Χιζμπουλάχ, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικά πράγματα.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το κουρδικό κόμμα DTP κέρδισε 100 δήμους, οι οποίοι ήδη λειτουργούν ως νησίδες αυτοδιοίκησης και αυτονομίας των Κούρδων στα πλαίσια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επίσης, στο πρόσφατο δημοψήφισμα οι Κούρδοι έδειξαν την πολιτική τους παντοδυναμία στο Κουρδιστάν, σημειώνοντας αποχή που σε ορισμένους νομούς ξεπέρασε το 85 και το 90%, δίνοντας έτσι το στίγμα της βούλησης του κουρδικού λαού και το κατάλληλο μήνυμα στην Άγκυρα και στη διεθνή κοινότητα, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο Κουρδικό. Τέλος, στη συνδιάσκεψη της Κουρδικής Δημοκρατικής Εθνοσυνέλευσης, στο Ντιγιαρμπακίρ, στις 20 Δεκμεβρίου 2010, η εγκρίθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα προσχέδιο δράσης που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται, με σκοπό να οδηγήσει στην δημοκρατική αυτονομία των Κούρδων, χωρίς, προς το παρόν, να θίγεται η ενότητα του τουρκικού κράτους.

Με βάση τις ως άνω εξελίξεις, το τουρκικό κράτος και η φαινομενικά μετριοπαθής και δημοκρατική κυβέρνηση του Ερντογάν, και μπροστά στην αδυναμία να αντιμετωπίσει το κουρδικό κίνημα με πολιτικά μέσα, δεν περιορίστηκε στην απελευθέρωση των δολοφόνων της Χιζμπουλάχ. Συνεργαζόμενη με τα πιο συντηρητικά και σκοταδιστικά κομμάτια του τουρκικού κράτους και της τουρκικής κοινωνίας, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει συνολικά το Ισλάμ ως το υπερόπλο που θα κατανικήσει το κουρδικό εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα. Όπως πληροφορούμεθα από το βιβλίο του Κούρδου συγγραφέα Ρόνι Αλασόρ, «Ο Σαΐτ-ι-Νουρσί και ο Φεττουλάχ Γκιουλέν», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλες, από τον εκδοτικό οίκο ARARAT NEWS-PUBLISHING, το τουρκικό βαθύ κράτος και η κυβέρνηση Ερντογάν πρόκειται να κατασκευάσει 1400 τζαμιά εντός του 2011 μόνο στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν. Επίσης, πάντα με βάση την ίδια πηγή, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει προετοιμάσει περί τους δέκα χιλιάδες ειδικά εκπαιδευμένους έμμισθους ιμάμηδες και μουεζίνηδες, που θα αναλάβουν δράση σε πόλεις και χωριά του Κουρδιστάν, όπου ήδη δραστηριοποιούνται στελέχη της οργάνωσης του Γκιουλέν, που υπηρετούν στα δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τον αμφιλεγόμενο ισλαμιστή ηγέτη που ζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια στις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Ερντογάν, ταυτισμένη πλέον απόλυτα με το τουρκικό βαθύ κράτος, για να αντιμετωπίσει το Κουρδικό Ζήτημα, αντί να προχωρήσει σε παραχώρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως απαιτούν τα είκοσι εκατομμύρια Κούρδοι της Τουρκίας, χρησιμοποιεί ως υπερόπλο το Ισλάμ και τους ίδιους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί του κεμαλιστές, με αιχμή του δόρατος την τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση Χιζμπουλάχ, δημιούργημα του τουρκικού βαθέος κράτους.

Ας ελπίσουμε το παράδειγμα αυτό και ιδιαίτερα το γεγονός της απελευθέρωσης των δολοφόνων χιλιάδων ανθρώπων, για να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για την ‘αντιμετώπιση’ του Κουρδικού Ζητήματος, να φρονηματίσει τους Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικούς που προσδοκούν δημοκρατική και λογική συμπεριφορά από την κυβέρνηση Ερντογάν για την επίλυση του Κυπριακού και των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων.

Είπαμε, ο λύκος αλλάζει το τρίχωμα, αλλά δεν αλλάζει τις συνήθειές του. Ιδιαίτερα όταν αυτός είναι γκρίζος...

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 14-1-2011

Read more...

Στη Δαμασκό Ερντογάν-Νταβούτογλου.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η τουρκική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να παίξει το ρόλο «περιφερειακής δύναμης» στη Μέση Ανατολή, παρεμβαίνει στην κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Λίβανο.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που επισκέφθηκε το Ιράκ, ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Ερντογάν θα ταξιδέψουν στη Συρία για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Βηρυττό.
« Κανονικά θα πήγαινα στο Κιρκούκ, αλλά επειδή οι εξελίξεις στο Λίβανο τρέχουν, θα επιστρέψω στην Άγκυρα απόψε, για να ταξιδέψω τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Ερντογάν στη Συρία. Θα εξετάσουμε το θέμα των εξελίξεων στον Λίβανο με τον κ. Ασαντ.» δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Λιβάνου, κατέρρευσε μετά την αποχώρηση της Χεζμπολάχ. Στην προσπάθεια του να βρει λύση στο πρόβλημα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, περιόδευσε στις ΗΠΑ, στη Γαλλία με τελευταίο σταθμό την Τουρκία.
Η τουρκική ηγεσία ενδέχεται να προτείνει τη διεξαγωγή διεθνούς συνάντησης με θέμα την κρίση και αποστολή για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τη Χεζμπολάχ.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=2521

Read more...

Τούρκοι θέλουν να αγοράσουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης


Τα επεκτατικά σχέδια της Ziraat bank στον ελληνικό χώρο δεν σταματούν στα ανταγωνιστικά επιτόκια με τα οποία δανείζει τις ελληνικές επιχειρήσεις στον Έβρο, αποσπώντας μερίδια από τις εγχώριες Τράπεζες, οι οποίες ακολουθούν σφιχτή πολιτική. Τώρα η αγροτική Τράπεζες της Τουρκίας ετοιμάζεται να μπει και στις επιχειρήσεις. Θέλει να αγοράσει τα δύο εργοστάσια σε Λάρισα, Ξάνθη μαζί με των Σερρών που μάλλον κλείνει. Έχοντας ήδη μετοχές σε αγροτικές επιχειρήσεις της γείτονος, και μεγάλη τεχνογνωσία στον αγροτικό χώρο η Ziraat bank, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να αποκτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία βγαίνει, μαζί με τις άλλες θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής Τράπεζας στο «σφυρί»

Το ενδιαφέρον της Ziraat bank προέκυψε μετά την πληροφορία ότι η Αγροτική Τράπεζα, προτίθεται να κλείσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, για να περιορίσει τις ζημιές που καταγράφει η ελληνική βιομηχανία. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι στελέχη της τουρκικής τράπεζας, έχουν σχεδιάζει να υποβάλλουν πρόταση για την εξαγορά της ΕΒΖ. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει απευθείας, αλλά μετά από διεθνή διαγωνισμό, ωστόσο το αρχικό σχέδιο της Ziraat bank προβλέπει να γίνει επίσημη πρόταση στον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θόδωρο Πανταλάκη για εξαγορά των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ξάνθη και Λάρισα, των οποίων η λειτουργία έχει διακοπεί, καθώς και του εργοστασίου των Σερρών, εφόσον έχει αποφασιστεί το κλείσιμό του. Ήδη στελέχη της τράπεζας, έχουν ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με παραγωγούς τεύτλων πάνω στα θέματα των τιμών που προσφέρει η ΕΒΖ. Η σχέση της Ziraat bank με την Αγροτική Τράπεζα πάντως δεν είναι καινούργια. Το περασμένο καλοκαίρι, το Bloomberg είχε αναφέρει, επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Sabah, ότι η Ziraat bank ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ποσοστό της Αγροτικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των stress test στα οποία η ΑΤΕ ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που είχε αποτύχει.


newpost

Read more...

Φυσικό αέριο για 150 χρόνια στην ΑΟΖ Κύπρου


Του Ανδρεα Kωστουρη

- Αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 150 χρόνια είναι το φυσικό αέριο που υπάρχει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζει, με δηλώσεις του στην «Κ», ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου, Σόλων Κασίνης. Αναφέρει μάλιστα ότι, από τη στιγμή που θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, αυτό δύναται να γίνει εντός πέντε ετών.

Μάλιστα, ο κ. Κασίνης αναφέρει ότι το φυσικό αέριο «που σίγουρα υπάρχει στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας», το οποίο συγκοινωνεί με το κοίτασμα «Λεβιάθαν», είναι της τάξης των εφτά -οκτώ τρισ. Mbtu (εκατ. μονάδας φυσικού αερίου) και μπορεί να μεταφέρεται στο νησί μέσω αγωγού που θα εκτείνεται από την πλατφόρμα άντλησης του φυσικού αερίου έως την περιοχή Μονής, ανατολικά της Λεμεσού, όπου μπορεί να κατασκευαστεί τερματικό για το φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου αναφέρει πως η Κύπρος, ακόμη και το δικό της φυσικό αέριο να μην αξιοποιήσει, μπορεί να αγοράσει φθηνό φυσικό αέριο από το πλεόνασμα που έχει πλέον το γειτονικό Ισραήλ, λόγω των τεράστιων κοιτασμάτων που έχει εντοπίσει.

Οι δηλώσεις του κ. Κασίνη προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο, με τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, να εμφανίζεται ενοχλημένος. Κι αυτό διότι ο κ. Κασίνης υποστήριξε ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι ενδείξεις περί ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθιστούν λανθασμένη την κατ’ αρχήν πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να δεσμευτεί για την αγορά φυσικού αερίου για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «το σκάνδαλο του αιώνα», ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι η απόφαση που θα ληφθεί, αφού ακουστούν οι απόψεις των πλέον ειδικών, θα διασφαλίζει τα οικονομικά και ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κάνετε υπομονή»

Υπομονή συστήνει ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Μίχαελ Χαράρι, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Κ», επισημαίνει πως «φαίνεται ότι υπάρχουν πραγματικές και πολλές προοπτικές από τα αποθέματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια όρια του Ισραήλ αλλά και σε γειτονικά οικόπεδα. Ελπίζουμε ότι στα επόμενα λίγα χρόνια θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατό περισσότερο αυτά τα κοιτάσματα».

Ο Ισραηλινός πρέσβης υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι επαφές και διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το ζήτημα θέλουν χρόνο και είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια. «Ο παράγοντας των εναλλακτικών οδών ενέργειας προς την Ε.Ε. είναι ένα ζήτημα που θα ξεκαθαρίσει στους επόμενους λίγους μήνες. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι πως υπάρχει τόσο προοπτική όσο και θέληση για συνεργασία», τονίζει. «Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», καταλήγει ο Ισραηλινός πρέσβης, υποδεικνύοντας ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στην επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια στο Ισραήλ.


Καθημερινή

Read more...

Κοίτασμα 170 δις ευρώ βρέθηκε νοτίως της Κρήτης!


Μείζον θέμα και περαιτέρω τριβή ανάμεσα στις σχέσεις Τουρ­κίας – Ελλάδος ανα­μένεται να προκύψει με τα κοιτάσματα πε­τρελαίου που υπάρ­χουν νοτίως της Κρήτης, αλλά και κοντά στο Καστελόριζο και την Κύπρο, μια περιοχή που η Τουρκία εδώ και χρόνια διεκδικεί, γνωρίζοντας προφανώς την ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Οι πληροφορίες από το Ερζερούμ λένε πως Παπανδρέου και Ερντογάν συνομίλησαν για τα θέματα του Αιγαίου, όπως και για το πετρέλαιο. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών δεν έγιναν γνωστά στους δημοσιογράφους, όμως είναι βέβαιο πως το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυ­σικού αερίου νοτίως της Κρήτης και γύρω από το Καστελόριζο είναι ένα «αγκάθι» για την ελληνική πολι­τική ηγεσία, καθώς η Τουρκία διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια ένα «κομμάτι από την πίτα» του Αιγαίου.

Επομένως, μιλάμε για ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με­ταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θυμίζουμε πως η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρ­του τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) από το 2007.

Το πετρέλαιο στη Νότια Κρήτη

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημί­ου Κρήτης, Γ. Φώσκολος, ο οποίος είναι και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης στην αναζήτηση και εκμετάλλευση γαιανθράκων, έχει δηλώσει σε δημοσιογράφους την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρή­τη, κυρίως στη νότια πλευρά της. «Υπάρχουν τρεις περιοχές κοντά στην Κρήτη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μια είναι νοτιοανατολικά της Κρήτης και αυτή είναι που γνωρίζουμε περισσότερο, με βάση τα νέα στοιχεία από τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γεωλογική Υπηρεσία της Γαλλίας. Έχουμε επίσης μια άλ­λη, που είναι νοτίως της Κρήτης, κάτω από τη Μεσσαρά. Και υπάρχει επιπλέον ένα σημείο που είναι κοντά, προς τη Λιβύη. Είναι τρεις διαφορετικές περιοχές οι οποίες έχουν απο­θέματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ένα απόθεμα με πιθανότητα 50%, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Το υπολο­γίζω μεταξύ ενός και τριών τρισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου. Και τονίζω φυσικό αέριο, διότι υπάρχει μια ευαισθησία από την κυβέρνηση όταν ακούει πετρέλαιο, που δη­μιουργεί εμπλοκές για το περιβάλλον. Με το φυσικό αέριο δεν έχουμε αυτές τις επιπτώσεις. Το φυσικό αέριο είναι καθαρό, δεν πρόκειται να μολύνει, και θα δείξω επίσης πόσο φυσικό αέριο χάνεται κάθε χρόνο επί 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Κρήτη, νοτίως του νη­σιού. Τα 3 τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ισοδύναμο πετρέλαιο, γύρω στα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ισοδυναμούν δηλαδή με μια Αλάσκα.

Υπάρχει λοιπόν νοτιοανατολικά της Κρήτης μια… Αλάσκα, η οποία μπορεί να φέρει αναλογία 20% στην ελληνική κυβέρ­νηση και 80% να πάρουν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την εκμετάλλευση. Θα αφήσει δη­λαδή ένα κέρδος σε ευρώ της τάξης των 170 δισ. ευρώ» επισημαίνει ο κύριος Φώσκολος και συμπληρώνει: «Εκτός βεβαίως και από τις δουλειές που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη, θα δουλέψουν επίσης όλα τα ναυπηγεία, Σκα­ραμαγκά, τα Νεώρια της Σύρου, θα δώσουμε δουλειά επίσης στους χημικούς μηχανικούς, θα αναπτυχθεί όλη η χημική βιομηχανία.

Γιατί το φυσικό αέριο είναι η πρώτη ύλη με την οποία κάνουμε λιπάσματα, φάρμακα και βεβαίως όλες οι εταιρείες δίνουν και ένα ποσοστό στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως π.χ. έδωσε τώρα η BP στη Λιβύη στο Πολυτεχνείο Τρίπολης 50 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα χρήματα που έρχονται είναι τεράστια και θα δημιουργηθεί μια ανακούφιση».

Γι’ αυτό πήγε η Μέρκελ στην Κύπρο
Θυμίζουμε πως και η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφτηκε την Κύπρο, αμέσως μόλις ανα­κοινώθηκαν οι ανακαλύψεις μεγάλων κοι­τασμάτων αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο επί­κεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τον ορυκτό της πλούτο.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μα­νιάτης σε δηλώσεις του έχει παραδεχθεί πως βάσει των υφιστάμενων επίσημων στοιχείων, η περιοχή του Ιονίου παρουσιάζει σε ορισμέ­να σημεία «σημαντικό ενδιαφέρον», όπως επίσης και η περιοχή του λιβυκού πελάγους και της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου.

«Οι ομοιότητες ωστόσο στα γενικότερα χαρακτηριστικά, με κανέναν τρόπο δεν δίνουν βεβαιότητες εκτίμησης ποσοτήτων υδρογονανθράκων, αν δεν γίνουν οι σωστές έρευνες» κατέληξε.

gdailynews

Read more...

Η Τουρκία είναι ο κυρίαρχος της Μέσης Ανατολής


Ειδικού Συνεργάτη

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy», στο τελευταίο του τεύχος αναφέρει ότι τη στιγμή αυτή η Τουρκία και το Ιράν είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Στο τεύχος του Ιουνίου το ίδιο περιοδικό έγραφε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Σήμερα , γράφει, πως η Τουρκία πρωταγωνιστεί σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο και ο κ. Ερντογάν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όλο τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.

Η είδηση αυτή μας θύμισε το Σχέδιο της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» του Ντικ Τσένι και της Κοντολίζα Ράις που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέμεσις» τον Μάρτιο του 2004.

Η ύπαρξη ενός τέτοιο σχεδίου έγινε γνωστή από άρθρο του Hans Binnendijk που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Focus on the Middle East», όπου καταγράφονταν οι κίνδυνοι που απειλούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές, την ασφάλεια του Ισραήλ και να περιορίσει όλα τα πολιτικά κινήματα που εμφανίζονται σε αυτήν.

Στη συνέχεια βλέπουμε μεθοδικά την εφαρμογή του σχεδίου βήμα προς βήμα . Οι ΗΠΑ κατέλαβαν το Αφγανιστάν, ελέγχουν το Πακιστάν, εισέβαλαν στο Ιράκ , έχουν στείλει στρατό στη Σομαλία και απειλούν το Ιράν.

Ο τότε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ , κ. Νίκολας Μπερνς σε ομιλία του στην Πράγα ανέπτυξε το θέμα «ΝΑΤΟ και Μεγάλη Μέση Ανατολή» (19/10/2003).

Πίσω από τα ωραία λόγια για ανεξαρτησία και ευημερία στη Μέση Ανατολή της πρώην υπουργού εξωτερικών κ. Ράις και του Αντιπροέδρου κ. Τσένι προκύπτει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι:
-Απόλυτος έλεγχος των ενεργειακών πηγών.
-Αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών της περιοχής
-Εγκαθίδρυση κυβερνήσεων που θα τελούν υπό τον στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο της Δύσης
-Περιορισμός των δραστηριοτήτων της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Κίνας στις περιοχές του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας και της Μεσογείου.
-Η ανάπτυξη μιας ισλαμικής αντίληψης στην περιοχή αυτή, με πρότυπο την Τουρκία που θα είναι εύπεπτη από τη Δύση.
-Μείωση του πληθυσμού
-Η στρατιωτική και πολιτική αποδυνάμωση των κρατών με πρόσχημα την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτά έλεγαν τότε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αξίζει επίσης να δούμε και την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το θέμα αυτό στις 27.2.2004:

«Όπως ξέρετε, το θέμα του σχεδίου της Μεγάλης Μέσης Ανατολής απασχολεί εδώ και καιρό την κοινή γνώμη. Εκτιμούμε ότι το θέμα θα παραμείνει για καιρό στην επικαιρότητα.
Το περιεχόμενο και η ουσία του σχεδίου δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμα. Το θέμα αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα του Γενικού Επιτελείου και αναλύονται οι στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας. Προς το παρόν δεν θέλουμε να μοιραστούμε τις απόψεις μας με την κοινή γνώμη».

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Τούρκοι έκαναν σωστές εκτιμήσεις και γλίτωσαν , προς το παρόν, όχι μόνο το διαμελισμό της χώρας τους, αλλά απέκτησαν και ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, κάτι που το αποδέχονται όλοι.

Γιατί, όπως βλέπουμε σήμερα απειλούνται με διαμελισμό η Αίγυπτος με τη σύγκρουση Κοπτών Μουσουλμάνων, το Ιράκ , το Σουδάν και φυσικά το Ιράν με εσωτερικές αναταραχές που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται.

Για αυτό εξάλλου ο κ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κουβέιτ κάλεσε τα 57 ισλαμικά κράτη των Μουσουλμάνων να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Προφανώς δεν ήταν πανισλαμική συστράτευση αυτό που πρότεινε ο κ. Ερντογάν, αλλά μια αντίσταση για τα σχέδια της Μεγάλης Μέσης Ανατολής.

Read more...

ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ» Νέες ταραχές στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας


Γιάννης Νάκος

Η πρόσφατη, πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Ντιγιάρμπακιρ που είχε στόχο την εκτόνωση της έντασης και τη συμφιλίωση αποδεικνύεται εκ των υστέρων αποτυχημένη, καθώς οι Κούρδοι της Τουρκίας βρίσκονται ξανά σε ξεσηκωμό.

Η αφορμή ήταν η επανέναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για 150 εξέχοντες Κούρδους πολίτες και πολιτικούς, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων, η οποία θεωρείται ως πτέρυγα του ΡΚΚ του φυλακισμένου στη νήσο Ίμραλι Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές ξέσπασαν χθες το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ και διαδόθηκαν στη γειτονική επαρχία Χάκκαρι και σε γειτονικές πόλεις όπως η Νουσαιμπίν, η Τσιζρέ και το Κιζίλτεπε.

Στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο ΡΚΚ που δικάζονται, περιλαμβάνονται ο μετριοπαθής δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαιντεμίρ και οι δήμαρχοι άλλων 11 κουρδικών πόλεων και άλλοι ανεξάρτητοι Κούρδοι πολιτευτές., πολλοί από τους οποίους είναι ήδη προφυλακισμένοι εδώ και 1.5 χρόνο.

Read more...

Τουρκικές “πονηριές” στο Αιγαίο:Χάρτες για το καθορισμό ΑΟΖ.


Η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Μεσόγειο όπως έκανε και στην Μαύρη Θάλασσα αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο και να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο.

Τα τελευταία δυο χρόνια οι Τούρκοι προσπαθούν να δημοσιεύσουν, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, έναν εντελώς απαράδεκτο χάρτη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως φαίνεται από τον χάρτη, δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη «νότιος» Κύπρος έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και με αυτή την οριοθέτηση παριστάνουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!

Η τραγωδία έγκειται στο γεγονός ότι έχουν πλησιάσει τους Αιγυπτίους που φαίνεται ότι αποδέχονται μια τέτοια οριοθέτηση που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγύλη και έτσι παριστάνουν ότι η ΑΟΖ της Αιγύπτου συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος.

Από τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Καστελόριζο στην Τουρκία, αγκάθι πραγματικό για τα πονηρά της σχέδια στην Μεσόγειο. Τέλος, ο χάρτης δείχνει την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα της Τουρκίας πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Δίκαιου της Θάλασσας. Η Τουρκία και η Βενεζουέλα είναι δύο κράτη που δεν υπέγραψαν την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και αρνούνται μέχρι σήμερα να προσχωρήσουν σ’ αυτήν. Το πρόβλημά τους είναι παρόμοιο γιατί και τα δύο κράτη έχουν μπροστά στις ακτές τους νησιά που δεν τους ανήκουν.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα της Τουρκίας γατί έχει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος μια και απέναντι από τις ακτές της υπάρχουν ελληνικά νησιά που διαθέτουν δικοί τους ΑΟΖ όπως ορίζει το άρθρο 121 της Συνθήκης του Δίκαιου της Θάλασσας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε ένα τραγικό λάθος όταν αποφάσισε να αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών.
Το τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο.
Τώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη ελληνική πλευρά.

Τα πράγματα βέβαια έγιναν χειρότερα όταν οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία!
Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου. Ο νοών νοήτω.

Η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά!
Η Ελλάδα αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι.
Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα και δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία ζητώντας δυο απλά πράγματα από του Αιγύπτιους.
Πρώτον, να μη κάνουν κάποια συμφωνία με την Τουρκία και δεύτερον, να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας που και αυτοί έχουν υπογράψει.

Πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και θα δημιουργούσε μόνιμα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο πράξη δειλίας αλλά και μεγάλης απερισκεψίας. Εύχεται κανείς η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει σύντομα αυτό το λάθος και ταυτόχρονα να ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για αυτή την οριοθέτηση δυο κρατών-μελών της.

Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να προστατέψει τα συμφέροντά της στην περιοχή, γιατί μια οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία μειώνει το μέγεθος της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο.

Εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πραγματοποιήσει άμεσα οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να προκαταλάβει την παράνομη Τουρκική ΑΟΖ στην Μεσόγειο, τότε η Ελλάδα θα υποστεί μια μεγάλη ήττα.

Θεόδωρος Κ. Καρυώτης

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίβαρο

Read more...

Ερντογάν:”Αποκτάμε γρήγορα πυρηνική εμπειρία”.


Για «πυρηνική εμπειρία» που αποκτά η Τουρκία με γοργούς ρυθμούς ,μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν,κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Κατάρ. Ο κ.Ερντογάν αναφερόταν προφανώς στα τρία πυρηνικά εργοστάσια που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στη χώρα του. Ένα απ΄ αυτά στη Ραιδεστό, μόλις 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα. Τα τρία εργοστάσια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023,σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις Ερντογάν.

Βέβαια οι στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Άγκυρα με τη Τεχεράνη αλλά και η επίτευξη της τριμερούς συμφωνίας για την ανταλλαγή ουρανίου Τουρκίας-Βραζιλίας με το Ιράν,το περασμένο Μάϊο,είχαν προκαλέσει τη δυσφορία της Δύσης και είχαν αναζωπυρώσει την καχυποψία της Ουάσιγκτον.

Κανείς δεν αποκλείει ότι η “πυρηνική εμπειρία” στο μέλλον δεν θα επιδιωχτεί να αξιοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς. Σε τέτοιους “πειρασμούς” είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθεί η Άγκυρα.

Ο κ.Ερντογάν στις εν πτήση δηλώσεις του προς Κατάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία ,ούτε λίγο,ούτε πολύ δεν έχει κανένα ανάγκη.”Εμείς αρκούμε για εμάς”,είπε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο πιστεύει και γενικότερα για τον ισλαμικό κόσμο τον οποίο χαρακτήρισε “αυτάρκη”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός όμως υποστήριξε ότι σχετικά σύντομα η χώρα του θα είναι έτοιμη όχι μόνο να εξοπλίζει μόνη της τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις,αλλά και όλο τον ισλαμικό κόσμο:

“Η Τουρκία στην επέτειο 100 χρόνων της, θα παράγει ελικόπτερα, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Ισλαμικός κόσμος περιμένει από εμάς”.

Read more...

Ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει να μεταβάλλεται


Από τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έκοψε τις γέφυρες με το Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ αναζητά νέους εταίρους. Τον πρώτο τον έχει ήδη βρεί και είναι η Ελλάδα. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επισφράγισε από χθες τη νέα φιλία με την επίσκεψή του στην Αθήνα όπου έφθασε πέντε ώρες νωρίτερα πριν το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει ο Λίμπερμαν στις σχέσεις με την Ελλάδα οι οποίες ήταν εδώ και χρόνια αποστασιοποιημένες.

Από τον περασμένο χρόνο όμως αναπτύχθηκε στενότερη σχέση των δύο χωρών -μάλλον όχι τυχαία στη σκιά της διατάραξης των σχέσεων Ισραήλ –Τουρκίας οι οποίες έφθασαν στο ναδίρ λόγω των αιματηρών γεγονότων κατά του στολίσκου της Γάζας.
Λίγο αργότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός την Ιερουσαλήμ και σε σύντομο διάστημα ανταπέδωσε την επίσκεψη ο Ισραηλινός ομόλογός του Νετανιάχου.
Η χημεία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ταιριάζει από τον Φεβρουάριο 2010 όταν συναντήθηκαν τυχαία στο φημισμένο καφενείο «Πούσκιν» της Μόσχας και είχαν μακρά συνομιλία.
Στην Αθήνα όλες οι πόρτες είναι ανοικτές στον Λίμπερμαν ο οποίος θα γίνει δεκτός από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία καθώς και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Πολιτική σημασία θα έχει κυρίως η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς η συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα ενισχύεται τόσο όσο επιδεινώνονται οι σχέσεις με Τουρκία. Ισραηλινοί πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν ασκήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι οι υπερπτήσεις αυτές είναι προπαρασκευαστικές μιας ενδεχόμενης αεροπορικής επίθεσης στο Ιράν.
Λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεγάλες παραγγελίες από την εξοπλιστική βιομηχανία του Ισραήλ και γι’αυτό το ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζεται σε κοινά έργα στον ενεργειακό τομέα.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στις ακτές του Ισραήλ καθώς και οι έρευνες που διεξάγει η Κύπρος θα δημιουργήσουν έναν ενεργειακό διάδρομο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Ελλάδα ο οποίος μπορεί να καταστεί κόμβος εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τη Δυτική Ευρώπη –ένας ρόλος που είχε εναντιώσει την Αγκυρα.
Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή που εγκατέλειψε η Αγκυρα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.
Η Αθήνα απολαμβάνει παραδοσιακά μεγάλης εμπιστοσύνης στον αραβικό κόσμο χωρίς να εναγκαλίζεται όπως η Τουρκία μονόπλευρα το Ιράν και τη Χαμάς .
Άρθρο του Gerd Höhler στην χθεσινή Stuttgarter Zeitung

Read more...

Τηλεφωνικό τελεσίγραφο Ερντογάν σε Παπανδρέου


Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Ιανουαρίου, φαίνεται πως δεν ήταν τόσο… αθώα, όπως τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να την παρουσιάσει, όπως και το ποιος επικοινώνησε πρώτος με ποιόν…

Πολύ καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επί του θέματος, διέρρευσαν πως ο τούρκος Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για δύο επισκέψεις που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αυτά αφορούν την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκόρ Λίμπερμαν στην Αθήνα και την προωθούμενη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ και από την άλλη τις δηλώσεις και γενικότερα το όλο κλίμα που διαμορφώθηκε από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο.

Στην ίδια τηλεφωνική επικοινωνία, εκφράστηκε εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν ο προβληματισμός του αναφορικά με το Ισραήλ το οποίο χαρακτήρισε ως: «αναξιόπιστο και επικίνδυνο συνέταιρο», ενώ ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να επικοινωνήσει με τον «πρόεδρο της ελληνοκυπριακής κοινότητας» της Κύπρου-τον νόμιμο δηλαδή πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια- και να του ζητηθεί να αποφεύγει δηλώσεις που κατηγορούν την Τουρκία για κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Στην ίδια επίσης τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Δημήτρη Δρούτσα και Αχμετ Νταβούντογλου, ώστε να προετοιμαστεί η ατζέντα της διακρατικής υπουργικής επιτροπής Ελλάδας και Τουρκίας που θα συγκληθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όμως αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία δείχνει ξεκάθαρα πως η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται αφόρητα από το ενδεχόμενο να υπάρξει «στρατηγικός στραγγαλισμός» στο νότο της, κυρίως από ένα έθνος το οποίο αποτελεί ιστορικό αντίπαλο για αυτήν, όπως το Ελληνικό.

Και φυσικά μέσα από αυτές τις εξελίξεις το σχέδιο για «δορυφοροποίηση» της Ελλάδας-και κατά συνέπεια και της Κύπρου-στην τουρκική σφαίρα επιρροής αρχίζει να χάνει τη δυναμική του, το οποίο αυτόματα σημαίνει πως μειώνονται οι πιθανότητες εμπλοκής της Αγκυρας στο «μεγάλο παιχνίδι» των φυσικών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης αποδεικνύεται πως στην πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Παπανδρέου στο Ερζερούμ συζητήθηκαν θέματα «υψηλής στρατηγικής» ανάμεσα στους δύο ηγέτες και ότι οι περίφημες δημόσιες φιλοφρονήσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν παρά: «η σκιά από το φτερά ενός γερακιού».

Φυσικά αυτός ο προκλητικός παρεμβατισμός της Τουρκίας στην Ελλάδα και οι «νουθεσίες» να μην υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε-κατά την Αγκυρα-να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μπορεί να εκτιμηθεί και ως ένα μήνυμα-προειδοποίηση πως οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι «ανεξέλεγκτες» αν η Αθήνα δεν είναι «προσεκτική».
Ας ευχηθούμε πως έχουν «γνώση οι φύλακες» για τις τουρκικές προθέσεις…

Πηγή: newscode.gr

Read more...

Τι έγινε στο Ερζερούμ στις συνομιλίες Παπανδρέου – Ερντογάν


Του Σπύρου Σουρμελίδη

Τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες, τις συμπάθειες και τις συνεργασίες ή τις αντιπαλότητες.
Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει την πολιτική των απαιτήσεων και των απειλών, για να προσέλθει και αυτή στην ενεργειακή συνεργασία.
Η προσπάθειά του κερδίζει συνομιλητές στην Τουρκία, όχι όμως τόσο αποφασισμένους όσο θα ήθελε. Αυτό είπε στο Ερζερούμ μιλώντας στους Τούρκους πρέσβεις και φυσικά στην τουρκική πολιτική ελίτ για να εισπράξει το δισταγμό της άλλης πλευράς.

Συγχρόνως όμως ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε στενή επαφή και συνεργασία με το Ισραήλ η οποία δημιουργεί μια καινούργια ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή.
Η Κύπρος (και η παρακαταθήκη του Τ. Παπαδόπουλου) αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή με την απόφασή της να ορίσει τη δική της θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έτσι ώστε σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Ο ορισμός ΑΟΖ ήταν αυτό που δεν επιθυμούσε η Τουρκία στην περιοχή της αλλά και γενικά στη Μεσόγειο γιατί η Κύπρος και τα ελληνικά νησιά (ιδίως το Καστελόριζο) δεν της επιτρέπουν να φτάσει στο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, όπως επιθυμεί.

Ξεπερνά την υφαλοκρηπίδα

Η ΑΟΖ είναι ένα δικαίωμα (από το διεθνές δίκαιο) το οποίο ξεπερνά την υφαλοκρηπίδα και δίνει τον έλεγχο στην επιφάνεια και στο βυθό στο παράκτιο κράτος.
Γι’ αυτό και η Τουρκία δεν θέλησε ποτέ να συζητήσει με την Ελλάδα τον καθορισμό ΑΟΖ, ενώ ακόμη και ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας θέλει να λυθεί διμερώς. Η Τουρκία ζήτησε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην οριοθετήσει ΑΟΖ κανένα από τα κράτη της στη Μεσόγειο έως ότου αποφασίσει τι θα κάνει. Παραδόξως, το αίτημά της έγινε αποδεκτό και από τις Βρυξέλλες.
Ήρθε όμως η Κύπρος να κάνει αυτό που δεν έκαναν τα ισχυρότερα κράτη: να ορίσει τη δική της ΑΟΖ.

Αξιοποίησε βεβαίως τη συνεργασία με το Ισραήλ ενώ, όπως φαίνεται, σήμερα και το Λονδίνο σιωπηρά (όπως και η Ουάσινγκτον) βλέπει με θετικό τρόπο την κυπριακή πρωτοβουλία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν λεφτά για πολλούς σ’ αυτή τη μεγάλη υπόθεση.
Η κίνηση της Κύπρου δημιουργεί νέα δεδομένα. Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Κύπρο όπου εξέφρασε την απόλυτη συμπαράστασή της στον πρόεδρο Χριστόφια για το… Κυπριακό. Συζητήθηκαν βεβαίως και ζητήματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Η Αθήνα σε δύσκολη θέση

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν ανοιχτά για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Γι’ αυτό η Λευκωσία ζητά από την Ελλάδα να ορίσει τη δική της ΑΟΖ νοτίως της Κύπρου και του Καστελόριζου ώστε να «συναντήσει» την ΑΟΖ της Κύπρου και της Λιβύης ή της Αιγύπτου.

Η Ελλάδα επιμένει εδώ και χρόνια πως η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα αν και η σημασία της έχει ξεπεραστεί προ πολλού (από το 1982) από την ΑΟΖ.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή (1974-1981), έχοντας μπροστά της το διεθνές δίκαιο που μιλούσε μόνο για υφαλοκρηπίδα, είχε δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε έρευνες στο Αιγαίο αν δεν λυθεί το θέμα «υφαλοκρηπίδα».
Αν και το διεθνές δίκαιο άλλαξε, η Αθήνα υπό το κράτος των εντάσεων με την Άγκυρα, δεν μίλησε και δεν μιλά για ΑΟΖ.

Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Η «δέσμευση» από τις συμφωνίες Καραμανλή στη δεκαετία του ’70 αφορούν την υφαλοκρηπίδα. Όχι την ΑΟΖ.
Ο Γ. Παπανδρέου καλείται να ορίσει ΑΟΖ παρά τις τουρκικές απειλές.
Ο πρωθυπουργός στο Ερζερούμ για πρώτη φορά μίλησε σε τουρκικό έδαφος για τις παραβιάσεις και τις απειλές.

Τι είπε; Ότι η Τουρκία δεν θα έχει κανένα όφελος συνεχίζοντας την ένταση, πως δεν θα αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο με πολεμικές κινήσεις.

Εσωτερικές πιέσεις

Το νόημα είναι η πρόσκληση που απευθύνει στην τουρκική ελίτ για συνεργασία.
Έγινε μεγάλη συζήτηση για το τι ακριβώς είπε στο τετ α τετ με τον Ερντογάν και αν προχώρησε σε μυστικές συμφωνίες που θα μάθουμε αργότερα.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Γ. Παπανδρέου θα δεσμεύσει τη χώρα με μυστικές συμφωνίες. Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάτι τέτοιο.
Ο Γ. Παπανδρέου όμως περιμένει και τον Ερντογάν να κάνει βήμα αποφασιστικό, ώστε να προκύψει συμφωνία και συνεργασία.

Όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν το έχει αποφασίσει. Υπό την πίεση κριτικής προσπάθησε να αλλοιώσει τη σημασία των όσων είπε ο Παπανδρέου.
Οι υπερπτήσεις άλλωστε πάνω από το Αγαθονήσι των Τούρκων μια μέρα πριν πάει ο Παπανδρέου στο Ερζερούμ έδειξαν ότι είναι ισχυροί οι κύκλοι που δεν ήθελαν ούτε την επίσκεψη ούτε και τη βελτίωση των σχέσεων.

Τα σχόλια των τουρκικών μέσων ενημέρωσης

Ο τουρκικός Τύπος ως και χθες ασχολιόταν με τα όσα είπε ο Παπανδρέου στο Ερζερούμ.
Το ρεπορτάζ της Αρζού Γιλντίζ στην «Ταράφ» (9/1) -«Ο στρατός το κάνει συνέχεια αυτό»- αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλες τις σχετικές εκτιμήσεις πολλών δημοσιογράφων, οι οποίοι σε τηλεοπτικές πολιτικές συζητήσεις που είχαν κύριο θέμα άλλα ζητήματα αισθάνθηκαν την ανάγκη να σχολιάσουν τη «σκληρή παρέμβαση Παπανδρέου», δικαιολογώντας τη.

Αναφορά στο παραπάνω ρεπορτάζ έκανε και ο Αλί Μπαϊράμογλου στο άρθρο του με τίτλο «Στρατιωτικές πτήσεις και η νέα πολιτική παρέμβαση του στρατού» στη προχθεσινή «Γενί Σαφάκ».

Στην Τουρκία κάποιοι αρχίζουν να σκέφτονται πως η στρατιωτική ισχύς δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Όμως, το πρόβλημα για τον Γ. Παπανδρέου παραμένει. Πρέπει ή όχι να προχωρήσει στον ορισμό της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης και του Καστελόριζου; Τα δεδομένα σίγουρα έχουν αλλάξει…

Read more...

Ένα καλό μάθημα


“Την Τετάρτη παραμονή της αφίξεως μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί με 150 κατοίκους. Παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία.
Γιατί; Ποιο το νόημα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο” είπε ευθαρσώς ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Ερζερούμ και πολλοί ήταν αυτοί που επικρότησαν την δήλωση αυτή.

Η απάντηση από την Τουρκία ήρθε τρεις μέρες μετά, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με8 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 οπλισμένα, που προέβησαν σε μια παράβαση των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας και 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.


Την επομένη 11 Ιανουαρίου, επανήλθαν ακόμα δριμύτεροι, με 20 αεροσκάφη (τα 6 οπλισμένα) 6 παραβάσεις και 5 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. (Σημ Εν Κρυπτώ :

Το επόμενο πρωί, ημέρα Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η ΤΗΚ έστειλε συνολικά 31 αεροσκάφη στο Αιγαίο -8 οπλισμένα- τα οποία πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 4 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου).

Ένα καλό μάθημα για όσους νομίζουν ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και η συναφής με αυτά διπλωματία μπορεί να ασκείται μόνο με τα λόγια, χωρίς να έχει πίσω της την απαιτούμενη στρατιωτική ισχύ.

Απόσπασμα από την στήλη Εν Αμύνη του Μ.Ηλιάδη στον Κόσμο του Επενδυτή.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP