Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Στην Άγκυρα παραδίδει η κυβέρνηση τους Έλληνες Πομάκους


Πως η Πολιτεία εγκατέλειψε τα Πομακοχώρια

Στα Πομακοχώρια της ελληνικής Θράκης, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, παγιώνεται σταθερά η τουρκική παρουσία μέσω διαφόρων κινήσεων, όπως η δημιουργία τουρκικών βιβλιοθηκών , εργαστηρίων ραπτικής, μαθημάτων κουράν κουρσού κτλ.,στα οποία επιτελείται συστηματικά εθνικιστική τουρκική προπαγάνδα. Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, έχουμε το ξήλωμα της ελληνικής παρουσίας στα Πομακοχώρια αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Κρατικοί φορείς όπως το ταχυδρομείο, το σπίτι του δασκάλου όπου παλιά ήταν υποχρεωτική η μόνιμη παρουσία των δασκάλων στα χωριά, η αστυνομία κτλ εξαφανίζονται σιγά – σιγά, είτε από πιέσεις τουρκόφωνων πολιτευτών, είτε από την αδιαφορία του ελληνικού κράτους.

Αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην αισθάνονται δίπλα τους την ελληνική παρουσία και να είναι απομονωμένοι από το περιβάλλον της πατρίδας που ζούνε. «Παλιά συναντούσαμε συχνά Έλληνες και συνομιλούσαμε μαζί τους ενώ σήμερα για να ακούσουμε ελληνικά πρέπει να κατεβούμε στην πόλη» μας είπε μεσήλικας Πομάκος από το νομό Ροδόπης. Ενώ άλλος επεσήμανε ότι «πώς να δηλώσεις Πομάκος όταν είσαι στο χωριό και οι πληρωμένοι σε απειλούν ότι θα φέρουν δίπλα από τα σύνορα Γκρίζους Λύκους για να σε «συμμορφώσουν» και να μην έχεις έναν εκπρόσωπο της πολιτείας για να σε προστατέψει»;

Πιο συγκεκριμένα, με στοιχεία, όσον αφορά την ελληνική παρουσία μέσω της εκπαίδευσης και στους τρεις νομούς, η υποχρεωτική παρουσία των δασκάλων στα χωριά έλαβε τέλος γύρω στο 1989. Ως τότε οι δάσκαλοι έμεναν αναγκαστικά κάποιες ημέρες πάνω στα Πομακοχώρια και βοηθούσαν τους κατοίκους και στην καλύτερη εκμάθηση των ελληνικών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Εχίνο έμεναν είκοσι οικογένειες χριστιανών δασκάλων που δίδασκαν στο ιεροσπουδαστήριο και στο δημοτικό σχολείο που χωριζόταν τότε σε θηλέων και αρρένων.

Στον Εχίνο υπήρχε και κτήριο όπου στεγαζόταν ταχυδρομείο και από εκεί ταχυδρομικοί διανομείς πήγαιναν τα γράμματα στα χωριά. Στο ίδιο κτήριο υπήρχε και αντιπροσωπεία του ΟΤΕ. Επίσης, πάλι στον Εχίνο, υπήρχε και δασαρχείο που απαρτίζονταν από δασοφύλακες και δασονόμους (οχτώ άτομα συνολικά) ενώ είχε και υποσταθμό στα Λουτρά Θερμών με τρία άτομα. Τέλος, στον Εχίνο είχε και έχει έδρα το τάγμα εθνοφυλακής, που όμως παλιότερα είχε διμοιρίες σε όλα τα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

Στα αγροτικά ιατρεία υπηρετούσαν και στρατιωτικοί γιατροί που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν ολοήμερη παρουσία στο χωριό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Τέτοια ιατρεία υπήρχαν στις Θέρμες (μαζί με μία μαία και μία νοσοκόμα), στην Κοτύλη (δύο μαίες και δύο νοσοκόμες), στα Μελίβοια, στο Ωραίον (μαία και νοσοκόμα) και στον Εχίνο.

Η αστυνομική παρουσία ξηλώθηκε από την Μέδουσα, τις Σάτρες, το Ωραίον, την Κοτύλη και τον Γέρακα (στο δρόμο για Σταυρούπολη). Σήμερα οι αστυνομικοί σταθμοί του Εχίνου και της Μύκης έχουν ελάχιστο προσωπικό και μάλλον ανεπαρκή εξοπλισμό.

Τέλος, για το νομό Ξάνθης, ο στρατός είχε φυλάκια που σήμερα έκλεισαν στο Διάσπαρτο στις θέσεις Οκμάνοβο και Ντόμπριβαρ, στις Θέρμες στη θέση Χαλήλ Αγά ή Αγιάννης, όπου παλιότερα γινόταν και έλεγχος διαβατηρίων, στις Σάτρες στη συνοικία Τσούκκα, στη Γλαύκη, στα Μελίβοια, στο 8ο χιλιόμετρο, στο 42, και τέλος, μεταξύ Ωραίου και Πάχνης στην θέση Κούλα.. Ενώ για το στρατόπεδο σήμερα στη Γλαύκη να παρατηρήσουμε ότι παλιά ήταν έδρα λόχου.

Στις μέρες μας πάνε και να κλείσουν και την μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη που υπάρχει στην Μύκη, όπως αναδείξαμε και σε προηγούμενο πρωτοσέλιδό μας (φ. 47). Η κατρακύλα τους δεν έχει πραγματικά σταματημό.

Εγκαταλελειμμένος αστυνομικός σταθμός στους Ασώματους ν. ΡοδόπηςΓια το νομό Ροδόπης η απουσία της ελληνικής πολιτείας δεν περιορίζεται μόνο στα Πομακοχώρια αλλά και στα πεδινά χωριά και τις κωμοπόλεις όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κατέβει χιλιάδες Πομάκοι. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται η συνεχής υποχώρηση της αστυνομικής παρουσίας που σε πολλές περιπτώσεις, ήταν αποτέλεσμα αφόρητων πιέσεων από τουρκόφωνους πολιτευτές. Έτσι, έκλεισαν αστυνομικά τμήματα και σταθμοί στον Κέχρο, στη Νέα Σάντα, στα Αρριανά, στη Στρύμη, στους Ασώματους, στο Νέο Σιδηροχώρι, στο Σώστη στην Αρίσβη, στον Άρατο, στη Γρατινή καθώς και στη Μαρώνεια, τον Αίγειρο και το Θρυλόριο. Μόλις τρεις αστυνομικοί σταθμοί παραμένουν ανοιχτοί (υπολειτουργούν): στην Ξυλαγανή, στην Καλλίστη και στο Πομακοχώρι Οργάνη με δύναμη μόλις δύο αστυνομικούς.

Για τα ιατρεία της περιοχής, να σημειώσουμε ότι η παρουσία γιατρών είναι σποραδική περιοριζόμενη πολλές φορές σε κάναδύο επισκέψεις την εβδομάδα (βλέπε και άρθρο για την Χλόη στο φ.48).

Επίσης, εντυπωσιακή είναι και η εγκατάλειψη του στρατού από τα ορεινά μετα πιο πολλά φυλάκια να έχουν ερημώσει (π.χ. σε Κύμη, Άνω Βυρσίνη, Σμιγάδα, Κέχρο κτλ).

Τέλος, μαθαίνουμε ότι πρόκειται να κλείσουν το πυροσβεστικό σώμα και η εφορεία στις Σάπες. Αν αφήσουν τίποτε όρθιο οι κύριοι του ελληνικού κοινοβουλίου να μας ενημερώσουν και εμάς. Ιδίως οι τοπικοί ελληνόφωνοι άρχοντες θα έπρεπε στην πράξη να είναι πιο ευαίσθητοι στα θέματα αυτά και όχι μόνο στα λόγια. Παράδειγμά τους θα έπρεπε να είναι οι τουρκόφωνοι συνάδελφοί τους που σταθερή τους πολιτική είναι το ξερίζωμα της ελληνικής παρουσίας στα ορεινά και στην ύπαιθρο. Ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_8977.html

Read more...

Τουρκική οικονομική είσοδος στην Ευρώπη μέσω της Θράκης


Πολιτική και μπίζνες έχουν πάψει πια να θεωρούνται αταίριαστο ζευγάρι, καθώς η οικονομική διπλωματία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα χωρών, οι οποίες σε πολλά επίπεδα βρίσκονται ακόμη και σε χρόνια αντιπαλότητα ή σε παραδοσιακή δυσπιστία. Τρανό παράδειγμα οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, που, παρά τα άλυτα προβλήματα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Οικονομικών της Τουρκίας, οι επενδύσεις της Ελλάδας στη γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, καθώς ακόμη και σήμερα περισσότερες από 300 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Μετά την ελληνική εισβολή στην τουρκική αγορά τώρα ήρθε η σειρά των γειτόνων μας να περάσουν το Αιγαίο και αργά αλλά μεθοδικά να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ελληνικό έδαφος, όχι μόνο σε περιοχές της Θράκης όπου είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά και σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Στο χορό των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα έχει μπει ήδη μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού και επίπλων της Τουρκίας, η Istikbal. Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα σε 70 χώρες αλλά και στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα έχει αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων στην Καβάλα, την Ορεστιάδα και τις Σέρρες και μέσω αντιπροσώπων συμπληρωματικά σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Εύβοια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος έχει δρομολογήσει επένδυση για τη δημιουργία ενός μεγάλου καταστήματος στα περίχωρα της Αθήνας, ενώ σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου του σε όλη τη χώρα μέσω franchise.
Ενας από τους ανερχόμενους επιχειρηματικούς παράγοντες της Τουρκίας είναι ο Χαλούκ Οκιουτούρ. Ενας βαθύπλουτος Τούρκος, που μάλιστα συνόδευσε τον Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και τα τελευταία δύο χρόνια μελετά σοβαρά την είσοδό του στην αγορά της χώρας μας. Ο Οκιουτούρ που θεωρείται ο βασιλιάς των fast food της Τουρκίας είναι ιδιοκτήτης της Simit Sarayi, της μεγαλύτερης αρτοβιομηχανίας της γειτονικής χώρας, στα σχέδια της οποίας είναι να πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με το παραδοσιακό κουλούρι (σιμίτι), με τη δημιουργία 500 σημείων πώλησης σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο - αρχής γενομένης από την Ελλάδα.
Οι απεσταλμένοι του Τούρκου επιχειρηματία έχουν μάλιστα εντοπίσει τους χώρους στους οποίους θα «στεγαστεί» το φιλόδοξο εγχείρημά τους, ενώ για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων έχουν προσλάβει μέχρι και εταιρεία συμβούλων.
Εκτός όμως από τα κουλούρια made in Turkey και η τουρκική εταιρεία τροφίμων Mado ανακοίνωσε πρόσφατα πως σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, με σκοπό να επεκταθεί μέσω εξαγωγών και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μπάσιμο σε όλη την Ευρώπη
Την ίδια ώρα, στην μετά Ερζερούμ εποχή, πυκνώνουν οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές επαφές, με τους γείτονες επενδυτές να αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσης της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με πιο πρόσφατο αυτό της Κομοτηνής με τη συμμετοχή του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή και του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νιχάτ Εγκιούν. Ο Τούρκος πολιτικός κάλεσε τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ζητώντας, παράλληλα, από την Αθήνα να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κυρίως τη βίζα.
Ο Νιχάτ Εγκιούν αφού συναντήθηκε με δεκάδες επιφανή στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, έδωσε και μαθήματα μακροοικονομίας. Ο Τούρκος επίσημος με υπεροπτικό ύφος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία όχι μόνο τοποθέτησε σε µια υγιή βάση τα χρέη της, αλλά κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει µια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και όπως υποστηρίζει και ο Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στις επόμενες δεκαετίες φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος οικονομικός παράγοντας της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο πως στις επίσημες επισκέψεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τα «βαριά» πορτοφόλια της χώρας του. Τελευταίο παράδειγμα η απόβαση 500 Τούρκων επιχειρηματιών, που συνόδευσαν τον Ερντογάν, στο Κατάρ. Τουρκικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που άπτεται των γενικότερων συζητήσεων Αθήνας - Αγκυρας για τα πετρέλαια. Το τουρκικό σχέδιο περιλαμβάνει και εξαγορά χρεοκοπημένων ελληνικών ξενοδοχείων σε νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να «πουλάνε» διακοπές-πακέτα, που να περιλαμβάνουν τα παράλια της Μικράς Ασίας και... Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο βεβαίως η τουρκική επιχειρηματικότητα θα... βάλει το πόδι της σε μια ευαίσθητη περιοχή που αμφισβητείται από την τουρκική διπλωματία.

Στην πιθανή ερώτηση: Και τι κάνει η Ελληνική κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία της Θράκης; Η απάντηση είναι απλή και δόθηκε από την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου, σε Ελληνικό εργοστάσιο (επεξεργασίας καπνού) που μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία... Η Ελληνική κυβέρνηση διώχνει τους επιχειρηματίες, και αφήνει την Θράκη σε οικονομικό μαρασμό. Σε πλήρη αντιδιαστολή από την τουρκική πολιτική που επιτίθεται για να πάρει για ένα κομμάτι ψωμί τις εγκαταλειμμένες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Θράκης...

Read more...

Η Υπ. Παιδείας κάνει δώρο τους Πομάκους στην Άγκυρα


* Γράφει ο φοιτητής Χασάν Κάλφα

Η δίγλωσση μειονοτική εκπαίδευση (ελληνικά-τουρκικά), στηριγμένη σε παρωχημένα ελληνοτουρκικά πρωτόκολλα έχει ξεπεραστεί σήμερα από την ίδια την πραγματικότητα και αποτελεί σύστημα αλλοίωσης της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων πολιτών. Παρά τα κάποια βήματα που έχουν γίνει στο χώρο της διαπολιτισμικής αγωγής, σημαντικά προβλήματα όπως η σχολική διαρροή και οι μαθησιακές δυσκολίες παραμένουν έντονα στα Πομακοχώρια. Οι μαθησιακές δυσκολίες οφείλονται κυρίως στη μη διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας, της Πομακικής.

Η προβληματική ελληνομάθεια των μαθητών σχετίζεται με τα υλικά και τη μέθοδο διδασκαλίας, τη στάση των διδασκόντων, την περιορισμένη χρήση της ελληνικής στο οικείο περιβάλλον των μαθητών αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η κοινωνικο-οικονομική διαστρωμάτωση. Για όλα αυτά ευθύνεται η διείσδυση της τουρκικής γλώσσας και κουλτούρας στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις . Ήταν μια επιθυμητή προοπτική για την ελληνική, τη Νατοϊκή και φυσικά την τουρκική πολιτική .


Στη συνέχεια και μέχρι το 1974, οι εφήμερες ελληνοτουρκικές προσεγγίσεις λειτούργησαν απολύτως αρνητικά για τους Πομάκους, αφού καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ανακινούσε ένα θέμα που θα ενοχλούσε την τουρκική πλευρά, έστω και αν αφορούσε μια περιοχή μέσα στα όρια του ελληνικού κράτους.

Τα ελληνοτουρκικά μορφωτικά πρωτόκολλα (1951 και 1968) υπογράφηκαν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και επικύρωσαν τα όσα περί γλώσσας και τουρκικής εκπαίδευσης προβλέπονταν στα άρθρα της Συνθήκης που υπεγράφη στη Λοζάννη. Τα μέτρα αυτά πάρθηκαν σε μεγάλο βαθμό χάριν της συνοχής του ΝΑΤΟ και του καλού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώπιον του κινδύνου του βουλγαρικού κομμουνισμού! Τα θύματα όμως ήταν και παραμένουμε εμείς ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ.

Αυτά έγραψε με πόνο ψυχής ο φοιτητής Χασάν Κάλφα, Έλληνας Πομάκος και γνώστης της προσφερόμενης Παιδείας από την Ελλάδα στους Πομάκους. Η κυρία Διαμαντοπούλου, όμως, φαίνεται πως γνωρίζει καλύτερα πως πρέπει να εκπαιδεύονται οι Έλληνες Πομάκοι κι έτσι αποφάσισε να διατάξει την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στους Πομάκους ως μητρικής γλώσσας!!! Προφανέστατα η κυρία Διαμαντοπούλου αγνοεί τι ακριβώς σημαίνει γλώσσα (και σίγουρα δεν είναι η μοσχαρίσια που σερβίρει η ίδια στην Παιδεία), όπως δεν γνωρίζει και τι ακριβώς σημαίνει η λέξη "μητρική".

Η άγνοιά της αυτή, συνεπικουρούμενη από το "έργο" της κυρίας Δραγώνα, έχει καταφέρει να διαγράψει μία γλώσσα κι ένα τεράστιο τμήμα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης. Για πρώτη φορά στα Παγκόσμια Χρονικά, ένα υπουργείο Παιδείας προσδιορίζει την εθνικότητα μίας πληθυσμιακής ομάδας, στερώντας από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους το δικαίωμα διαιώνισης της γλώσσας τους, επιβάλλοντάς τους μία ξένη (και μισητή γλώσσα ως "μητρική") και η ίδια η υπουργός Παιδείας συμπλέοντας πλήρως με την πολιτική εκτουρκιμού των Πομάκων που επιδιώκει επί δεκαετίες η Άγκυρα, ρίχνει στην αγκαλιά των Τούρκων Έλληνες πολίτες. Μουσουλμάνους μεν, Έλληνες δε, χωρίς καν να αναγνωρίσει το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, στην διατήρηση της πατρογονικής του γλώσσας, αλλά και στο δικαίωμα αυτών των πολιτών -των Πομάκων- να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία ως Έλληνες και όχι ως τουρκογενείς...

Το έγκλημα της κυρίας Διαμαντοπούλου γίνεται απέναντι σε κάθε δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει την Παιδεία που του παρέχεται και να διαιωνίζει την γλώσσα που του παραδόθηκε από τους προγόνους του. Δυστυχώς, αυτά τα εγκλήματα δεν καταδικάζονται από κανένα δικαστήριο, δεν διώκονται από καμία νομική υπηρεσία και δεν καταγράφονται σε κανένα Βιβλίο Συμβάντων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κυρία Διαμαντοπούλου είναι υπόλογη απέναντι στους Πομάκους, απέναντι στους Έλληνες πολίτες, απέναντι σε κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπισμού. Η άγνοιά της (εάν είναι άγνοια) χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για την Ελληνικότητα της Θράκης και ίσως θα πρέπει να βρεθεί -επιτέλους- κάποιος να καταδείξει το "έργο" της κυρίας που πριν δύο χρόνια ήθελε να αντικαταστήσει την Ελληνική γλώσσα με την Αγγλική...!

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_5358.html

Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΣΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ


O δικηγόρος και τέως βουλευτής Ροδόπης με την Ν.Δ. και ιδρυτικό μέλος της ¨Δημοκρατικής Συμμαχίας¨ Ιλχάν Αχμέτ έσπασε την σιωπή του σχετικά με την Ν.Δ. και μιλώντας στην εφημερίδα Μπιρλίκ προέβη σε εντυπωσιακές δηλώσεις για τους εκπροσώπους της Ν.Δ. στον νομό Ροδόπης. Ο Ιλχάν είπε πως ο Στυλιανίδης στα θέματα της μειονότητας έκανε τα αντίθετα από αυτά που του πρότεινε. Είπε πως ο Στυλιανίδης και η Ν.Δ. μετακινούνται ιδεολογικά, πως ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς προέρχεται από το ¨Δίκτυο 21¨ και πως το παλιό του κόμμα η ¨Πολιτική Άνοιξη¨ είχε ιδρυθεί με την βοήθεια του Δικτύου 21.

Τα πιο αξιοπρόσεκτα από αυτά που είπε στην ιδιαίτερη συνομιλία που είχαμε μαζί του είναι τα εξής :
¨Εγώ πλέον με την πείρα που έχω αποκομίσει, επιθυμώ να λέω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια προς τους μειονοτικούς. Υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζεται. Και αυτό το παιχνίδι πρέπει να το μάθει ο άνθρωπος της μειονότητας.

Είδαμε και διαπιστώσαμε μέρα με τη μέρα, πως κατά το διάστημα 2007-2009 η κυβέρνηση του Καραμανλή και οι τοπικοί της εκπρόσωποι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Κώστας Ναλμπάντης, πήγαν προς τα άκρα δεξιά. Αν χρειάζεται να δώσω παράδειγμα, δεν σας είχε ανησυχήσει ότι δεν είχανε πει ένα ¨στοπ¨ στην αρνητική στάση που είχε κρατήσει ο Γ.Γ. της περιφέρειας Δημήτρης Σταμάτης στο θέμα των εγκαινίων της τράπεζας Ζιραάτ ; Τι θα πείτε για το γκρέμισμα της βρύσης που είχε γίνει χάριν ανθρωπιάς στο χώρο του ιστορικού πανηγυριού του Σέτσεκ ; Τι θα πείτε για το θέμα της σμίκρυνσης του ύψους των μιναρέδων μας ; Σε ποιο πόστο ήταν άραγε τότε ο Στυλιανίδης ; Γιατί δεν βρήκε μια λύση για αυτά ; Γιατί δεν τα παρεμπόδισε ; Μήπως τα έκανα εγώ αυτά ; Εγώ με όλη μου τη δύναμη θέλησαν να προστατέψω τους πάντες και όλα, αλλά είδα ότι υπάρχουν παιχνίδια γύρω από τις ψήφους. Κάποιοι για να διασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον, στήριζαν την πλειονότητα, ενώ αποτέλεσαν εμπόδιο για τους μειονοτικούς. Χωρίς να ντρέπονται μάλιστα πήγαν και ζήτησαν ψήφο από τους μειονοτικούς. Και παρά όλα τα αρνητικά αυτά στοιχεία πήραν ψήφους. Αυτό λοιπόν εγώ δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Μα αυτοί οι άνθρωποι θέλησαν να απομακρύνουν την μειονότητα από την Ν.Δ. Γιατί ; Διότι εδώ υπάρχει ένας καβγάς για την καρέκλα. Αυτοί λοιπόν, αυτή τη καρέκλα δεν θέλουν να τη δώσουν σε ένα Τούρκο¨.
…………………………….
Μέχρι αυτό το κόμμα (ΔΗΣΥ) να δυναμώσει μέσα στους Έλληνες, αν η μειονότητα κινούμενη μαζικά του δώσει μια ισχυρή στήριξη τότε είναι πολύ πιθανό να βγάλει ένα βουλευτή, και αν υπολογίσουμε ότι θα βγει και ένας από το ΠΑΣΟΚ, τότε θα έχουμε πιάσει τον στόχο των δύο Τούρκων βουλευτών. Στις επόμενες εκλογές, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έρθει μόνο του στην εξουσία, θα κάνει κυβερνητικό συνασπισμό με την Ντόρα.

(http://tourkikanea.gr/2011/02/04/ilhan/


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Και έτσι σιγά σιγά αποκαλύπτεται ο ρόλος που παίζει ο καθένας. Και για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα θέσουμε μερικά ερωτήματα τα οποία βέβαια δεν περιμένουμε να απαντηθούν:

1. Όταν λέτε τούρκος τι εννοείτε?....Έλληνας μουσουλμάνος ή καθαρός τούρκος?

2. Στα εγκαίνια της τράπεζας μήπως θυμάστε κ. Ιλχάν σε ποιά γλώσσα αρχικά είχαν γραφεί οι προσκλήσεις και μετά από την παρέμβαση του τότε γ.γ. ΠΑΜΘ, ενσωματώθηκε και φύλλο στην ελληνική γλώσσα?

3. Στο θέμα της βρύσης, μήπως αυτοί που μπήκαν στον κόπο να την χτίσουν δεν φρόντησαν να εξασφαλίσουν πρωτίστως σχετική άδεια της πολεοδομίας????....Αλήθεια ποιός σας την γκρέμισε??? Και φυσικά ποιός σας χρηματοδότησε για την ανακατασκευή της και με τι χρήματα???

4. Μήπως για το θέμα του ύψους των μιναρέδων υφίσταται σχετικός νόμος όπου ρυθμίζει το μέγιστο ύψος τόσο των χριστιανικών καμπαναριών, όσο και των μουσουλμανικών μιναρέδων???

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΓΕΝΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ


Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ fakatselis@enet.gr

Η πρόσφατη αποκάλυψη ενός μαζικού τάφου στο Μουτκί της επαρχίας Μπιτλίς στην Ανατολία υπενθύμισε την τραγική πραγματικότητα των «αδιευκρίνιστων» παρακρατικών δολοφονιών και εξαφανίσεων κούρδων αγωνιστών στις νοτιοανατολικές εσχατιές της τουρκικής επικράτειας.

Το θέμα αυτό αποτελεί μέρος του λεγόμενου «κουρδικού ζητήματος» που ταλανίζει την τουρκική εσωτερική πολιτική, καθώς η καταγραφή και το άνοιγμα των μαζικών τάφων, ο εντοπισμός των δολοφόνων και η προσαγωγή τους σε δίκη αποτελούν πάγιο αίτημα της κουρδικής πλευράς.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προσαρμοστεί η Τουρκία στις απαιτήσεις της διεθνούς νομιμότητας και να οδηγήσει τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ψήφισμα που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική σύνοδό της στη Σμύρνη.

Στην Τουρκία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ένα κίνημα ειρηνικών καθιστικών διαμαρτυριών με σύνθημα «Να βρεθούν οι αγνοούμενοι-Να δικαστούν οι υπεύθυνοι», με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση Ερντογάν και να εντάξει το θέμα στο συνολικό πρόγραμμα «εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Αγκυρα επιχειρεί να θολώσει τα νερά, ξεκινώντας εκστρατεία αντιπερισπασμού, διοχετεύοντας στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πληροφορίες για ανακάλυψη ομαδικών τάφων τούρκων πολιτών και στρατιωτών που εκτελέστηκαν από μαχητές του κουρδικού αντάρτικου.

Πρόσφατο δημοσίευμα της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Χουριέτ» του ομίλου Ντογκάν, με τον οποίο η ισλαμική κυβέρνηση -βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση- περιλαμβάνει χάρτη ομαδικών τάφων στην Ανατολία, τον οποίο συνέταξε η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με όσα στοιχεία μπόρεσε να συλλέξει. Αν και ο χάρτης δεν αποδίδει στο σύνολό της την τραγική πραγματικότητα, δίνει μια εικόνα της κατάστασης.

AGRI, - Μετά την ανεύρεση και εκσκαφή μαζικών τάφων στο Mutki και στην Dersim, ένας ακόμη μαζικός τάφος βρέθηκε στο Agri, με οστά Κούρδων Μαχητών και πολιτών.Ένα ντόπιος κάτοικος που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δήλωσε ότι Κούρδοι μαχητές οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε μάχη με τους Τούρκους στρατιώτες, θάφτηκαν στην αυλή του δήμου το 1989 και το 1994. Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι σε ένα άλλο χωριό βρίσκονται θαμένοι σε ομαδικό τάφο 5 Κούρδοι Μαχητές του PKK και 5 πολίτες οι οποίοι σκοτώθηκαν τον Αυγούστου 1994.

Ο επικεφαλής του δήμου και μέλος του BDP ισχυρίστηκε ότι 23 αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε μάχη το 1994, των οποίων τα σώματα έχουν ταφεί ομαδικά στην πίσω αυλή του δήμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκατοντάδες των Κούρδων ανταρτών που έχασαν τη ζωή τους το 1990-2000 και εκατοντάδες Κούρδων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν, έχουν ταφεί ομαδικά σε μαζικούς τάφους.

Εnet.gr/,English.rojhelat.eu/

Read more...

Το ισλαμικό μοντέλο της Τουρκίας


Με τον Γιάννο Χαραλαμπίδη*
Η υπόθεση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου συνιστά στοιχείο στρατηγικής σημασίας. Αλλά και ευρωπαϊκό, υπό την έννοια ότι εάν, όπως λέγεται, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, τότε η Κύπρος μπορεί να τροφοδοτεί για τα επόμενα χρόνια την Ε.Ε. Βεβαίως, το μεγάλο πρόβλημα ακούει στο όνομα Τουρκία. Και υπάρχουν φωνές που διερωτώνται: Καλά, γιατί πάμε τώρα να μπλέξουμε;..

Δηλαδή, γιατί δεν παγώνουμε το ζήτημα των πετρελαίων ώς τη λύση του Κυπριακού; Έτσι, όμως, καταλήγουμε στην αντίληψη ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό καθεστώς φινλανδοποίησης. Δηλαδή, η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων φιλτράρεται μέσα από την επιθυμία και τα συμφέροντα του τουρκικού ηγεμόνα, όπως συνέβαινε την περίοδο του ψυχρού πολέμου στις σχέσεις της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

Γεννάται, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Θα προχωρήσουμε ή όχι στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου; Και πώς θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή; Το θέμα είναι εκ των πραγμάτων πολυδιάστατο. Η άσκηση ή όχι κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι συναφής με οικονομικά συμφέροντα, καθώς και με θέματα ασφαλείας που αφορούν στη γεωπολιτική μας περιοχή. Δηλαδή, κράτη πέραν ημών, της Τουρκίας και του Ισραήλ, όπως είναι η Αίγυπτος. Συνεπώς, η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μπορεί και θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, που θα υπακούει στην εξής λογική:

Χαλιφάτο, στρατός και οι ΗΠΑ
Πρώτο, της συμμαχίας με το Ισραήλ στην αρχή του ότι: Ο εχθρός του εχθρού μου, δηλαδή της Τουρκίας, είναι φίλος. Βεβαίως, αυτό δεν αρκεί. Επιβάλλεται να υπογραφεί εκτός από τη συμφωνία επί της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μια ενεργειακή - οικονομική συμφωνία και μια άλλη αμυντική για την αντιμετώπιση επίθεσης σε βάρος των κοινών συμφερόντων.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και τα συμφέροντα των λοιπών γειτονικών χωρών, όπως είναι η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει εντός της δικής της ΑΟΖ κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά επί του παρόντος τελεί σε κρίση. Και δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το νέο αιγυπτιακό πολιτικό και πολιτειακό σκηνικό. Εάν δηλαδή θα είναι ή όχι στην εξουσία και σε ποιο βαθμό οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ή κάποια άλλα ακραία ισλαμικά ρεύματα ή κάποια άλλη δύναμη ή δυνάμεις.

Ή εάν θα υπάρξουν συνεργασίες και ποιες. Η μετριοπαθής εξωτερική πολιτική του Μουμπάρακ ήταν φιλοαμερικανική και συναινετική έναντι του Ισραήλ, και δημιούργησε συνθήκες σταθερότητας. Τόσο η Κύπρος όσο και το σύνολο της Ε.Ε. ουδόλως θα ήθελαν να δουν στην Αίγυπτο ένα καθεστώς ισλαμικό και καθόλου κοσμικό, ανάλογο του Ιράν, που μόνο συνθήκες αποσταθεροποίησης μπορεί να προκαλέσει. Και να ενισχύει ενδεχομένως την αντίληψη απόκρουσης μιας νέα ισλαμικής απειλής. Από την άλλη, ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου θα συνιστά εξέλιξη που θα διευκολύνει τη συνεργασία και τη σταθερότητα, εφόσον η νέα ηγεσία της χώρας θα χαρακτηρίζεται από πνεύμα συνδιαλλαγής και είναι απαλλαγμένη από ακρότητες.

Είναι πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το τουρκικό μοντέλο, όπως το ανέδειξαν οι ΗΠΑ και στηρίζουν μερίδα Ευρωπαίων. Δηλαδή, μια συγκατοίκηση στην εξουσία μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού, που απολαμβάνει της στήριξης των ΗΠΑ και εξαρτάται από αυτές, και από ένα μετριοπαθές Ισλάμ και άλλες δυνάμεις, που θα υιοθετήσει στο πολιτειακό σύστημα στοιχεία δυτικής δημοκρατίας. Ό,τι και αν συμβεί στην Αίγυπτο ή ακόμη και σε άλλα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη, όπως η Ιορδανία και η Υεμένη, των οποίων οι ηγεσίες, φοβούμενες το «επαναστατικό ντόμινο», ανακοίνωσαν μεταρρυθμίσεις, η Κύπρος ουδόλως θα πρέπει να καταληφθεί από ισλαμοφοβία, αλλά ομού μετά της Ε.Ε. θα πρέπει να συνδράμει, ως περιφερειακός δρων, το όνομα των εταίρων της, την ανάδειξη της κοσμικότητας των μουσουλμανικών κρατών. Και την αποτροπή της υποταγής τους στην αντίληψη του Χαλιφάτου, που συνιστά τον αντίποδα μιας ιμπεριαλιστικής και ισοπεδωτικής μορφής δυτικής παγκοσμιοποίησης. Τονίζονται, δε, αυτά ως ενδιάμεσοι σταθμοί πολιτειακής εξέλιξης του μουσουλμανικού κόσμου, διότι αφενός η Αίγυπτος είναι μια από τις ηγέτιδες χώρες του και άμεσα εμπλεκόμενη στην υπόθεση του φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και βαρόμετρο περιφερειακής σταθερότητας ή αστάθειας.

Επισημαίνονται τα πιο πάνω και για ακόμη δυο λόγους:

α) Του γεγονότος ότι είναι δύσκολο για τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να περάσουν σύντομα ή και αργότερα στην υιοθέτηση και εφαρμογή μιας δημοκρατίας δυτικού τύπου, λόγω της πολιτικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής τους κουλτούρας.

β) Των νέων ισοζυγίων δυνάμεων που θα δημιουργηθούν στην περιοχή μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ, Τουρκίας, Συρίας και των λοιπών αραβικών χωρών.

Ο ρόλος της Ε.Ε.
Δεύτερο, της εμπλοκής της ΕΕ στην υπόθεση του φυσικού αερίου μέσω οικονομικών συμφερόντων και στην ακόλουθη βάση: Εάν η Τουρκία πλήξει τις προσπάθειες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου ή τις ενεργειακές της πηγές, είναι ως να πλήττει τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα παραμένει παγωμένο το τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο για την ενέργεια, ακόμη και η ίδια η ενταξιακή της πορεία, εκτός και αν η Τουρκία σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κατ’ επέκταση τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Η εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ασφαλιστική δικλίδα και στις όποιες σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, στην πρακτική μιας «win-win situation».

Ότι δηλαδή θα είναι πολύ πιο δύσκολο για το Ισραήλ να μας «πουλήσει» μελλοντικά, εάν τα δικά του συμφέροντα δεν θα είναι απλώς δεμένα με την Κύπρο, αλλά με το σύνολο της ΕΕ. Άλλωστε, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στο όνομα της ΕΕ ένα γεφυροποιό ρόλο για τον τερματισμό της διένεξης μεταξύ των Αράβων με το Ισραήλ. Όπως, άλλωστε, ο στόχος της Κύπρου θα πρέπει να είναι η δίκαιη και δημοκρατική λύση στο Κυπριακό, και η κοινωνία συμφερόντων μεταξύ των λαών της περιοχής και της Τουρκίας περιλαμβανομένης.

Ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης
Τρίτο, της εξέλιξης της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο της ΕΕ και της περιφέρειάς της, που σημαίνει την αναβάθμιση των λιμανιών, των αεροδρομίων και των τομέων παροχής υπηρεσιών. Αλλά και κάτι άλλο: Της διεύρυνσης και της περεταίρω ανάπτυξης του κυπριακού στόλου και της εγκατάστασης θαλάσσιου αγωγού μέσω Ελλάδας, προκειμένου να περνά το φυσικό αέριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η δεσποτική Τουρκία και η εγκλωβισμένη Ευρώπη
ΑΛΗΘΕΣ είναι ότι, αυτό το οποίο ενοχλεί την Τουρκία δεν είναι μόνο ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό παράδεισο και περιφερειακό κέντρο της ΕΕ. Το τουρκικό πρόβλημα είναι βαθύτερα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, και είναι ενταγμένο στο παιγνίδι ισχύος. Εάν η Κύπρος συνάψει αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ και εάν συνδέσει τη δική ασφάλεια με εκείνην της ΕΕ λόγω ενεργειακών συμφερόντων, τότε θα περιοριστεί εκ των πραγμάτων ο δεσποτικός ρόλος της Άγκυρας και σταδιακά θα χάσει την επιρροή της επί της Κύπρου, η οποία μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική ενεργειακή οδό της Ευρώπης, η οποία: α) Είναι κατά καιρούς εγκλωβισμένη στην αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να παγώνει όταν το Κίεβο κλείνει τις στρόφιγγες. β) Διατρέχει τον κίνδυνο, εάν ξεφύγει από το ρωσο-ουκρανικό δίδυμο, να γίνει όμηρος της Τουρκίας, η οποία εμφανίζει εαυτήν ως την πλέον ενδεδειγμένη ενεργειακή οδό.

Η Κύπρος, μέσα από το μικρό της μέγεθος, διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι χώρα που δεν θα απειλήσει τους γείτονές της. Συνεπώς, είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει μαζί τους χωρίς καχυποψίες κοινωνία συμφερόντων. Ταυτοχρόνως, εάν η Τουρκία σκεφθεί ευέλικτα, θα μπορεί να συμμετάσχει σε έναν ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό συνεργασίας, στην πρακτική κοινών περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης. Για να συμβεί, όμως, αυτό, η Άγκυρα θα πρέπει να απαλλαγεί από τα αυτοκρατορικά της σύνδρομα, πράγμα δύσκολο, με το στρατό να συγκατοικεί στην εξουσία με τους νεο-οθωμανιστές Ερντογάν και Νταβούτογλου, οι οποίοι μπορούν να χαλιναγωγηθούν, όταν αντιληφθούν ότι από 'δώ και μπρος δεν θα απειλούν την Κύπρο, αλλά τα συμφέροντα της ίδιας της Ε.Ε. και του Ισραήλ.

Το άγχος του Κυπριακού και των πετρελαίων
ΥΠΑΡΧΕΙ και μια άλλη διάσταση στην υπόθεση του φυσικού αερίου: Το κυπριακό πρόβλημα. Είναι, λοιπόν, μπελάς το φυσικό αέριο ή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο δίκαιης λύσης, στο πλαίσιο μιας πρακτικής αμοιβαίου οφέλους; Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ πρέπει να είναι σαφής: Είναι κίνητρο για τους Τουρκοκυπρίους και την Άγκυρα η ύπαρξη του φυσικού αερίου, υπό την έννοια ότι οι μεν Τουρκοκύπριοι μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη συναίνεσή τους σε μια λύση δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Κυρίως αυτό ισχύει για την Άγκυρα, η οποία ελέγχει τον Έρογλου. Εφόσον η Τουρκία ξεκολλήσει από τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές της μεθόδους, θα διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία και θα αποκαλύψει τα κράτη εκείνα που κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, για να προβάλλουν εμπόδια στην πλήρη ένταξή της. Έτσι άλλωστε μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μιας νέας εποχής και συνεργασίας, στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ και της κοινωνίας συμφερόντων στη λογική του αμοιβαίου οφέλους, που θα απαλλάσσει όλους από το άγχος του άλυτου κυπριακού προβλήματος και των… πετρελαίων.

Δρ Διεθνών Σχέσεων
Sigmalive.com/

Read more...

Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Hαποκάλυψη της ύπαρξης επιστολής του Γουόρεν Κρίστοφερ, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ντενίζ Μπαϊκάλ, με την οποία τσιμέντωνε τη συμφωνία αποχώρησης από τις βραχονησίδες, σημάδεψε το τέλος μίας πολύχρονης έρευνας που ξεκινήσαμε με τον συνάδελφο Αθανάσιο Ελλις -αν και ως δημοσιογράφοι και ερευνητές ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ...

Ξεκινώντας την έρευνα αυτή γνωρίζαμε πως θα αντιμετωπίζαμε άπειρες δυσκολίες αλλά -όσο και να προκαλεί εντύπωση αυτό που θα ομολογήσω- είχαμε πίστη στον αμερικανικό νόμο που καλύπτει τον χώρο της έρευνας, υπό την έννοια ότι υπάρχει απεριόριστος σεβασμός γι’ αυτόν που κερδίζει, ιδιαίτερα εάν δεν παρανομεί. Πιστεύουμε ότι ήταν μία έρευνα σταθμός και πρότυπο μαζί, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Και με νοσταλγία θυμόμαστε τις νίκες αλλά και τις ήττες, που μας δυνάμωναν για να συνεχίσουμε να υποβάλλουμε τις εφέσεις τη μία μετά την άλλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι γνωστά και περιέχονται στο βιβλίο μας “Ιμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών”, το οποίο έχει ήδη κριθεί από τους αναγνώστες.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε την τύχη να ζήσουμε τα γεγονότα την ίδια στιγμή που συνέβαιναν, εν τούτοις δεν περιμέναμε πως η έρευνα θα αποκάλυπτε πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είπε τη μισή αλήθεια στο λαό. Προσωπικά έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα το περιεχόμενο της συμφωνίας αν και εκείνο το βράδυ ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έκρυψε πως οι “όροι αποχώρησης” περιελάμβαναν και τη σημαία. Και ο τότε πρωθυπουργός στη Βουλή και ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχαν υποστηρίξει με πάθος ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβανόταν και η απόσυρση της ελληνικής σημαίας -μόνο των πλοίων και των στρατιωτών. Απλά, δεν είπαν την αλήθεια...

Διαβάζοντας μέρος του κειμένου της συνομιλίας του κ. Κρίστοφερ με τον κ. Πάγκαλο, που έχει μαγνητοφωνηθεί από τους Αμερικανούς, αντιλήφθηκα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα ο σημερινός αντιπρόεδρος να μην αντικαταστήσει τη σημαία σε ένα ελληνικό νησί. Δεν σας κρύβω ότι ήταν ένα μεγάλο σοκ η ομολογία του, καθώς -ούτε αυτό μπορώ να το κρύψω- πίστευα πως η φράση που αποδιδόταν στον ναύαρχο Λυμπέρη ήταν υπερβολική.

Δεν ήταν. Ο αρχηγός των ΕΔ είχε δηλώσει πως την ίδια φράση, ότι “θα πάρουν τη σημαία οι άνεμοι” είπε και στον ίδιο ο κ. Πάγκαλος.

Το χειρότερο όλων κατά τη γνώμη μου είναι ότι οι Αμερικανοί μπόρεσαν μέσω της επιστολής του κ. Κρίστοφερ προς τους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ να “βάλουν στο χαρτί” μία προφορική υποτίθεται συμφωνία, η οποία νομιμοποιεί τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι τα Ιμια είναι “αμφισβητούμενη περιοχή” -και δεν υποστηρίζω τη θέση αυτή επειδή ουδείς μπορεί να ξαναπάει στις βραχονησίδες. Το καταθέτω διότι αυτό αποφάσισαν εκείνη τη νύχτα της κρίσης οι Αμερικανοί, αυτό συμφώνησε και η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας... Αρα οι ισχυρισμοί του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή για το αντίθετο δεν ισχύουν. Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα οι συγγενείς ενός εκ των νεκρών των Ιμίων επιχείρησαν να επισκεφθούν τη βραχονησίδα και εμποδίστηκαν από το Λιμενικό που είχε λάβει εντολή από την Αθήνα...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Συζητώντας τις τελευταίες ημέρες το θέμα του Αιγαίου με σοβαρούς διπλωμάτες, πληροφορήθηκα μία σημαντική λεπτομέρεια που ίσως αλλάξει τις σκέψεις της Αθήνας για το Αιγαίο. Το Ισραήλ που επέβαλε τον εαυτό του ως παίκτη και στην περιοχή μας λόγω της συμφωνίας του με τη Λευκωσία για την ΑΟΖ, δεν επιθυμεί καμία συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο... Αστεία-αστεία στο τέλος θα σωθούμε από τους “εχθρούς” Ισραηλινούς...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Φέρθηκε ερασιτεχνικά, μάλλον παλαιοκομμουνιστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την άρον-άρον επαναβεβαίωση της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης. Ήταν κάτι που δεν είχε καμία απολύτως ανάγκη να το πράξει. Σε τι εξυπηρετούσε; Αλλά εκλογές έρχονται, πρέπει να βγουν από τη φαρέτρα όλα τα βέλη, από την εποχή του ψυχρού πολέμου μέχρι σήμερα. Ο κ. Χριστόφιας ακολουθεί τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος τρέχει να προλάβει να επισκεφθεί όλα τα “εθνικόφρονα” σωματεία της Κύπρου μέχρι τις βουλευτικές... Με τη φόρα που πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥθα αρνηθεί και το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, που ως γνωστόν το υποστήριξε με πάθος... Βέβαια, μερικοί στο ΑΚΕΛ δεν πρέπει να τον κατηγορούν γι’ αυτό διότι οι ίδιοι ήταν Ανανικότεροι του Ανάν!

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 06/02/2011

Read more...

Πυρά κατά του προξενείου στην Πόλη


Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Ενα περίεργο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», με τον τίτλο «Ποιος είναι ο Ελληνας Μαγκλάρας;», αναστάτωσε το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης πριν από λίγες ημέρες.

Στο κείμενο της εφημερίδας, που συνοδεύει φωτογραφία του έλληνα γενικού πρόξενου Βασίλη Μπορνόβα, εκφράζεται η απορία (μαζί με ενόχληση) για το πού βρίσκει τα χρήματα το ελληνικό προξενείο και οργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και δεν έχει χρήματα.

Στην ερώτηση αυτή η «Σαμπάχ» δίνει μόνη της την απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον υπάλληλο του προξενείου Παναγιώτη Μαγκλάρα, τον οποίο κατονομάζει ως «πράκτορα της ΕΥΠ». Υπονοεί δηλαδή ότι τα χρήματα προέρχονται από μυστικά κονδύλια και εκθέτει τον συγκεκριμένο υπάλληλο, κατονομάζοντάς τον ως πράκτορα της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Στο προξενείο, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, πάγωσαν όταν είδαν το δημοσίευμα και ο Π. Μαγκλάρας σοκαρίστηκε όταν είδε το όνομά του στον τίτλο. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, είχαν συμβεί κι άλλα παράξενα περιστατικά, καθώς δύο υπάλληλοι επιστρέφοντας στα σπίτια τους βρήκαν παραβιασμένες τις εξώπορτες και το εσωτερικό του σπιτιού αναστατωμένο.

Το προξενείο αρνείται να σχολιάσει το θέμα και παραπέμπει στο ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διαβεβαιώνει την «Κ.Ε.» ότι έχει υπόψη του το θέμα αλλά αναφέρει ότι «δεν έχει να πει κάτι επ' αυτού».

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι στόχος είναι μάλλον ο γενικός πρόξενος Β. Μπορνόβας, παρ' ότι δεν βάλλεται ευθέως. Αναφέρει γι' αυτόν η «Σαμπάχ»: «Ο Μπορνόβας αναδεικνύεται ως ο πιο δραστήριος πρόξενος του πρόσφατου παρελθόντος, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που πήρε σε θρησκευτικά και πολιτιστικά θέματα. Παρά την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, συνέβαλε στην έναρξη εκθέσεων σχετικά με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία, τη λειτουργία δωρεάν ελληνικών φροντιστηρίων και τη διάθεση πόρων σχετικά με έρευνες των ελληνορθόδοξων εκκλησιών αλλά και για την έκδοση βιβλίων».

Συνεχίζει, δίνοντας στη δημοσιότητα το όνομα του Π. Μαγκλάρα ως «πράκτορα»: «Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας πάνε καλά οικονομικά και πολιτικά, οργανώνονται από τον έμπειρο πράκτορα της ΕΥΠ Π. Μαγκλάρα».

Οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν ενοχληθεί με την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή νεαρών Τούρκων στα δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας που παραδίδει το πολιτιστικό παράρτημα του προξενείου, το οποίο δημιούργησε ο -πράγματι δραστήριος- Β. Μπορνόβας. Ωστόσο, μοιάζει υπερβολικό, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 200 κέντρα διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας. Οσο για τα χρήματα, οι Τούρκοι είναι καλά πληροφορημένοι ως προς το ένα μόνο σκέλος: Πράγματι, έχουν γίνει μεγάλες οικονομικές περικοπές στις διπλωματικές αποστολές της χώρας. Ομως αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται με χορηγίες των ιδρυμάτων Νιάρχου, Κανελλόπουλου και Μποδοσάκη.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=248604

Read more...

Το Google Earth δείχνει για τουρκικό έδαφος το Καστελόριζο!


Για την ακρίβεια θέλει να αφήσει και Έλληνες και Τούρκους ευχαριστημένους… Έτσι αν κάνετε αναζήτηση για το νησί με ελληνικούς χαρακτήρες θα φανεί κανονικά ως ελληνικό νησί. Κάνοντας όμως αναζήτηση για το Καστελόριζο με λατινικούς χαρακτήρες (kastelorizo) αυτό ξαφνικά “μετακομίζει” στην Τουρκία! Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί ένας ξένος θα κάνει αναζήτηση για το νησί με λατινικούς φυσικά χαρακτήρες και όχι με ελληνικούς…Με λίγα λόγια η “κυρία” Google προσπαθεί να περάσει την εντύπωση στην υφήλιο πως το Καστελόριζο ανήκει στην Τουρκία.

Και άντε να πείσεις τα παιδάκια από το εξωτερικό που βρήκανε στο “έγκυρο” Google Earth, πως το Καστελόριζο είναι νησί της Τουρκίας, ότι κάνουν λάθος!

Read more...

Νέα απειλή στο Αιγαίο; Απέπλευσε το πρώτο τουρκικής κατασκεύης "αόρατο" πολεμικό πλοίο


Τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο τουρκικός τύπος, με τίτλους όπως «Ανοίχθηκε στη θάλασσα το πρώτο εγχώριας κατασκευής πολεμικό πλοίο» (Zaman), «Απέπλευσε το πρώτο ‘εθνικό’ πολεμικό πλοίο ‘Heybeliada’» (Hürriyet), «Τούρκος-φάντασμα» (Milliyet) και «Πρώτος απόπλους για το πλοίο-φάντασμα» (Türkiye), αναφέρεται στο πρώτο τουρκικής κατασκευής πολεμικού πλοίο που...ξεκίνησε δοκιμαστικά ταξίδια. Η κορβέτα ‘Heybeliada’ (F-511) στοίχισε 260 M.USD και η κατασκευή της έχει γίνει με υλικά ώστε να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ. Τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα του έχουν κατασκευαστεί από τις εταιρίες ASELSAN και TÜBİTAK.

Read more...

Τα πολεμικά σχέδια των Τούρκων στρατηγών για την Ελλάδα


Πύραυλος εδάφους – αέρος από τουρκική βάση χτυπάει δύο πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας που ίπτανται στο Αιγαίο και αμέσως το αρχηγείο αεροπορίας της Άγκυρας «φορτώνει» την κατάρριψη των δύο αεροπλάνων σε ελληνικά πυρά. Ξεκινάει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Αποβατικές ομάδες Τούρκων κομάντος αποβιβάζονται στις Οινούσες που βρίσκονται στο δίαυλο Χίου – Τσεσμέ στην είσοδο σχεδόν του στρατηγικού κόλπου της Σμύρνης.

Πριν φτάσει ο ελληνικός στόλος για να αποκρούσει τους εισβολείς οι Τούρκοι κάνουν αποβατικές ενέργειες σε Θύμαινα , Φούρνους και Άγιο Μηνά της Ικαρίας.

Ο τρίτος στόχος των Τούρκων είναι η κατάληψη της Λέρου.
Οι ελληνικές δυνάμεις για αντιπερισπασμό επιτίθενται σε ευρεία κλίμακα στον Έβρο.
Η πόρτα του «φρενοκομείου» έχει ανοίξει από τους Τούρκους στρατηγούς.
Το πολεμικό αυτό σενάριο βρέθηκε στη ναυτική βάση του Γκιολτσούκ όπου έγγραφα και σχέδια της συνωμοσίας των Κεμαλικών στρατηγών που ήταν μπλεγμένοι στο σχέδιο πραξικοπήματος «βαριοπούλα» με στόχο την ανατροπή Ερντογάν, αποκάλυπταν τη δημιουργία μιας προκατασκευασμένης κρίσης με την Ελλάδα.

Το παράρτημα αυτό του σχεδίου «Βαριοπούλα» είχε το κωδικό όνομα suga, όπου φαίνεται από το 2002 υπήρχε ομάδα 31 ανωτέρων αξιωματικών του τουρκικού στρατού με αρχηγό των υποναύαρχο Αχμέτ Σεγιάζ Ογκούτσου, που στόχος ήταν να σχεδιάσουν μια ναυτική κρίση τύπου Ιμίων στα ελληνικά νησιά. Τελικά το σχέδια suga στην οριστική του μορφή το έκανε ο διοικητής ναυτικών δυνάμεων της Σμύρνης, Οσντέν Ορνέσκ.

Πριν από 10 μέρες η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της επιβεβαίωσε την προβοκάτσια που ετοιμαζόταν σε βάρος τη Ελλάδας και το σχέδιο suga που τελικά δεν εφαρμόστηκε γιατί αποκαλύφθηκε η συνομωσία της «βαριοπούλας».
Αυτή την στιγμή αποτελεί υλικό της δικαστικής έρευνας στην Τουρκία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας που ήθελε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα για να ανατρέψει τον Ερντογάν.

Read more...

Χάμαρμπεργκ προς Αγκυρα: Ανοίξτε τη Σχολή της Χάλκης


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητεί, από την Τουρκία, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, εκφράζοντας, παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για το ότι σε ορισμένα καίρια ζητήματα παρεμποδίζονται οι θρησκευτικές ελευθερίες στη γείτονα χώρα.

Με επιστολή του προς την τουρκική κυβέρνηση, ο επίτροπος επισημαίνει ότι η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και επαναλαμβάνει παλαιότερη έκκλησή του για να ανοίξει πάλι η Σχολή ενώ, παράλληλα, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να άρει τους όποιους περιορισμούς έχει επιβάλει στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Αρμένιων κληρικών.

Στηλιτεύει επίσης το γενονός ότι η Τουρκία αργεί πολύ να προχωρήσει στην εκτέλεση των τελεσίδικων-καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και έχουν εκδοθεί εναντίον της από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το 2007, τονίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ, το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία, διότι απέτυχε να διασφαλίσει αντικειμενικότητα, πολυφωνία και σεβασμό στη θρησκευτική διδασκαλία στα τουρκικά σχολεία, δικαιώνοντας αλεβίτες γονείς, και ακόμη δεν έχει λάβει απαντήσεις, σε ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα ελήφθησαν από τις Αρχές για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μ’ αυτή την απόφαση.
Ο κ. Χάμαρμπεργκ, τέλος, υπενθυμίζει ότι το 2010 η Τουρκία καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, επειδή, με τη νομοθεσία της, επιβάλλει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.

http://www.enet.gr

Read more...

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ


Ὁ Κάρολος Παπούλιας ὑποδεχόµενος τόν Ἀρµένιο Πρόεδρο Σαρκισιάν τόλµησε τή φράση «Κατακρεουργηθήκαµε ἀπό τόν ἴδιο βάρβαρο». Τήν εἰλικρινή καί θαρραλέα αὐτή δήλωσε τήν πρόσεξαν οἱ Τοῦρκοι καί ἡ «Χουριέτ» ἀνέδειξε τό θέµα, προκαλώντας διάφορες ἀντιδράσεις.
Ἀπό τήν τουρκόφωνη «Μπιρλίκ» (20-1-11) τῆς Κοµοτηνῆς λοιπόν πληροφορούµαστε πώς οἱ τουριστικοί πράκτορες καί ἐπαγγελµατίες τῆς ἀδελφικῆς µας χώρας …παρεξηγήθηκαν.

Ὁ πρόεδρος τῆς Ἕνωσης Τουριστικῶν Ἐπιχειρήσεων καί Καταλυµάτων Αἰγαίου (ΕΤΙΚ) Μεχµέτ Ἰσλέρ εἶπε πώς θά ἐµποδίσει τά σκάφη καί τούς τουρίστες νά πηγαίνουν στήν Ἑλλάδα.
«Γιά νά ὑπάρχουν σχέσεις καλῆς γειτονίας µέ τήν Ἑλλάδα καταβάλαµε µεγάλη προσπάθεια µέ τά ἑλληνικά νησιά. Σ’ αὐτό ὑπήρξε καί στήριξη ἀπό τήν κεντρική κυβέρνηση.
Πάντα θέταµε στό τραπέζι πράµατα µέ καλή βούληση.
Ὅµως ὅ,τι ἔγινε, ἔγινε. Ἡ δήλωση πού ἔγινε µετά τήν Ἀρµενική ἐπίσκεψη ἦταν ἰδιαίτερα ἀτυχής, ἄσχετη µέ τόν σκοπό τῆς ἐπίσκεψης, πολύ ἀλαζονική καί ἀπό αὐτές πού προκαλοῦνε ζηµιά στήν εἰρήνευση τῶν δύο λαῶν. Εἶναι ἀνάγκη νά ὑπάρξει βαρύ τίµηµα γιά τή δήλωσή του περί βαρβάρων»!

Ταυτόχρονα ὁ πρόεδρος τῆς Ἕνωσης Ξενοδόχων Τσεσµέ, Βεϊσί Ὀντζέλ, δηλώνει πώς «Μᾶς λύπησαν ἰδιαίτερα οἱ δηλώσεις τοῦ Ἕλληνα Προέδρου τῆς Δηµοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Ὡς τουριστικοί πράκτορες τοῦ Τσεσµέ πήραµε ἀπόφαση νά ἐφαρµόσουµε ἐµπάργκο. Ἄν δέν ὑπάρξει συγγνώµη ὁπωσδήποτε θά τό ἐφαρµόσουµε»! Καί ὁ Μουσταφά Καγιά – µέλος τοῦ ΕΤΙΚ καί σύµβουλος τοῦ Ἐµπορικοῦ Ἐπιµελητηρίου Σµύρνης δήλωσε πώς «Δέν θά ἐπιτρέψουµε νά κερδίσουν χρήµατα αὐτοί πού λένε βαρβά-ρους τούς προγόνους µας. Κάθε χρόνο χάρη στόν τουρισµό ἀπό τά σκάφη, ἀφήνουµε 10-15 ἑκ $ στά ἑλληνικά νησιά. Αὐτά τά χρήµατα θά µείνουν στήν Τουρκία».

Ἔτσι λοιπόν, αὐτός εἶναι ἕνας ἀπό τούς ὅρους γιά νά κάνουµε δουλειές µέ τήν Τουρκία: να µήν βγάζει κανένας Ἕλληνας ἄχνα γιά τό παρελθόν! Καί δέν µποροῦν, λέει, οἱ µπακάληδες τοῦ Τσεσµέ καί οἱ ψαροκασέλες τῆς Σµύρνης νά συνεργάζονται µέ τά νησιά µας γιατί εἶπε τέτοιο λόγο ὁ Πρόεδρος! Φανταστεῖτε νά εἶχαν καί τουρισµό τῆς προκοπῆς (ἀντί γιά τό ἐλεεινό τουριστικό προϊόν πού προσφέρουν τζάµπα γιατί δέν πιάνει µία) ἤ νά βρεθοῦµε ὄντως στήν ἀνάγκη τους…

Read more...

Ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί στα κατεχόμενα! Φουντώνουν οι αντιδράσεις.


Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως τα γεγονότα που έγιναν στην Κατεχόμενη Κύπρο και περιλάμβαναν προσβολές απέναντι στην Τουρκία, έγιναν από μια ομάδα συνδεδεμένη με τον νότο.

Ο Ερντογάν είπε ότι ερεύνησε τις εικόνες λέγοντας “εξέτασα όλες τις φωτογραφίες από εκεί. Δεν μπόρεσα να δω τουρκική σημαία. Δεν θα εκπλαγώ αν από τώρα και μετά φέρουν και τουρκικές σημαίες. Η κυβέρνηση εκεί πρέπει να τοποθετηθεί έναντι αυτών των μη δημοκρατικών διαδηλώσεων.

Αυτοί που το έκαναν πρέπει να οδηγηθούνε στην δικαιοσύνη¨.
Ο Ερντογάν είπε πως λίγο πριν είχε μιλήσει “με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της KKTC, και πως αυτοί που πρόσβαλαν την Τουρκία έχουν σχέσεις με το τμήμα στον νότο”.

Ο Ερντογάν τόνισε πως αυτή τη στιγμή που συνεχίζεται η διαδικασία ειρήνευσης, η ομάδα αυτή θέλησε να δυναμιτίσει αυτή τη διαδικασία.
Ο Ερντογάν ανέφερε πως η “Β.Κύπρος θα τηρήσει την αναγκαία στάση έναντι αυτής της ομάδας” και είπε : “Εμείς πράττουμε αυτό που μας αναλογεί. Διότι εμείς εκεί πέρα μια τέτοια προσβολή, μια τέτοια στάση, δεν μπορούμε να την ανεχτούμε.
Το μετέφερα αυτό λίγο πριν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είμαστε υποχρεωμένοι εδώ να τηρήσουμε μια στάση. Ποιοι είναι αυτοί που τα κάνουν αυτά ;
Αυτοί που τα κάνουν πρέπει να πάνε στο δικαστήριο. Δεν πρέπει να προσβάλλουν την Τουρκία με τα πανό.
Είπαμε πως πρέπει να ασκηθούνε τα δέοντα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ¨Ξέρουμε ποιοι βρίσκονται δίπλα τους¨. Ε αφού ξέρετε πράξτε και ανάλογα.
Η Τουρκία που έδωσε στη KKTC την ψυχή της, το αίμα της, τα πάντα της, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια προσέγγιση”.

tourkikanea.gr/2011/02/06/erd-17/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP