Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Χάμαρμπεργκ προς Αγκυρα: Ανοίξτε τη Σχολή της Χάλκης


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητεί, από την Τουρκία, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, εκφράζοντας, παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για το ότι σε ορισμένα καίρια ζητήματα παρεμποδίζονται οι θρησκευτικές ελευθερίες στη γείτονα χώρα.

Με επιστολή του προς την τουρκική κυβέρνηση, ο επίτροπος επισημαίνει ότι η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και επαναλαμβάνει παλαιότερη έκκλησή του για να ανοίξει πάλι η Σχολή ενώ, παράλληλα, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να άρει τους όποιους περιορισμούς έχει επιβάλει στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Αρμένιων κληρικών.

Στηλιτεύει επίσης το γενονός ότι η Τουρκία αργεί πολύ να προχωρήσει στην εκτέλεση των τελεσίδικων-καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και έχουν εκδοθεί εναντίον της από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το 2007, τονίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ, το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία, διότι απέτυχε να διασφαλίσει αντικειμενικότητα, πολυφωνία και σεβασμό στη θρησκευτική διδασκαλία στα τουρκικά σχολεία, δικαιώνοντας αλεβίτες γονείς, και ακόμη δεν έχει λάβει απαντήσεις, σε ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα ελήφθησαν από τις Αρχές για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μ’ αυτή την απόφαση.
Ο κ. Χάμαρμπεργκ, τέλος, υπενθυμίζει ότι το 2010 η Τουρκία καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, επειδή, με τη νομοθεσία της, επιβάλλει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.

http://www.enet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP