Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Δ. Δρούτσας: Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία


Δεν γίνεται κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις περί μυστικής διπλωματίας με την Άγκυρα.

Ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε:

«Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει καθαρές, ξεκάθαρες, θέσεις σε όλα τα θέματα. Αυτές τις θέσεις εμείς μεταφέρουμε κι αυτές συζητούμε. Στο θέμα της μειονότητας θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά με ξένα κράτη θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες. Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Κι εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση».


Οι τελευταίες αναφορές του κ. Δρούτσα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι μίλησαν για «πολιτική συκοφαντία αισχίστου είδους» και προειδοποίησαν ότι «θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε ο κ. Δρούτσας είτε να αναγκαστεί να ανακαλέσει είτε να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε».

Επίσης είχαν προηγηθεί οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησαν για μυστική διπλωματία και ότι προσπάθησε να αποκρύψει την επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Έλληνα ομολόγο του Παπανδρέου. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τον αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών να διευκρινίσει αν στην επιστολή αυτή ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέτει και θέματα μειονότητας.

Απαντώντας ο Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «καμία μυστική διπλωματία δεν γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση, ούτε κανένα ίχνος μυστικής διπλωματίας υπάρχει, επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική επιστολή».

Με αφορμή το Σκοπιανό, ο κ. Δρούτσας διέψευσε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες κρύβονται προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της ονομασίας της γείτονος.

Επιπλέον επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε να διαμορφώσει τη δική της «κόκκινη γραμμή», έχει ξεκάθαρη θέση και η μόνη καθαρή λύση είναι «ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Τόνισε ακόμη για άλλη μία φορά πως «σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι πρώτα η επίλυση του θέματος της ονομασίας».

Για το Κυπριακό ο σημείωσε ότι «παραμένει κορυφαία εθνική υπόθεση», χαρακτήρισε τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ ως «ένα παράθυρο προσεκτικής αισιοδοξίας» και επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας είναι μια βιώσιμη λύση, βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο θεσμικό πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας», χαρακτήρισε αυτονόητη την υλοποίηση του σημαντικού έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη επιβεβαιωθεί διμερής συνάντηση Παπανδρέου - Λαβρώφ στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τέλος έδωσε έμφαση στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, κάνοντας λόγο για κορυφαία προτεραιότητα και για μια αποτελεσματική πολιτική και ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να αναπτύξει τις πολιτικές της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6786.html#ixzz0XoiGaebe

Read more...

Το τυρί το βλέπουμε. Τη φάκα;


Δημοσίευμα της «Σαμπάχ»
Κυπριακό: Χρονοδιάγραμμα συνομιλιών με στήριξη ΗΠΑ επιθυμεί η Αγκυρα
Την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος επίλυσης του Κυπριακού θα ζητήσει η Άγκυρα, η οποία έχει ήδη αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου, ενώ θέμα έναρξης συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέϊβιντ ή Μπούργκενστοκ θα θέσει ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος της Άγκυρας είναι να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας και όπως αναφέρει, «τα πρώτα βήματα θα γίνουν από πλευράς Νταβούτογλου και Παπανδρέου».


«Στόχος -γράφει η Σαμπάχ- είναι να πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, δίχως διακοπή συνομιλιών, στις αρχές του 2010 και πριν από τις εκλογές», στο ψευδοκράτος.
Η τουρκική εφημερίδα γνωστοποιεί επίσης πως «ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε την υποστήριξη της Βρετανίας ως εγγυήτριας, για την επιτάχυνση της διαδικασίας συνομιλιών. Το Λονδίνο υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη, ενώ προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να προβεί σε βοηθητικά βήματα μέσω των βάσεών της στο Νησί. Ο κ. Μπράουν προσέγγισε θετικά την πρόταση περί επιτάχυνσης στις συνομιλίες με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στις 7 Δεκεμβρίου (σ.σ. κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το μήνυμα ότι είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος στη διαδικασία των συνομιλιών.
Όσον αφορά εξάλλου την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η «Σαμπάχ» υποστηρίζει ότι «παρά την απόφαση περί επανεξέτασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η Ε.Ε. αναμένεται να λάβει το Δεκέμβριο μία απόφαση με την εξής μορφή: Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει την απόφασή της στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Περιμένουμε ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί με λύση».
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για την επιστολή Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον ισχυρισμό ότι «η πρώτη θετική απάντηση ήρθε μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα».
Μάλιστα, σημειώνεται ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 1-2 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ και θα θέσει θέμα έναρξης συνομιλιών, όπως αυτές στο Καμπ Ντέϊβιντ ή στο Μπούργκενστοκ το 2004. Η προσέγγιση της Αθήνας προς την πρόταση του Ερντογάν, εμείς να προτρέψουμε την τουρκική πλευρά κι εσείς την ελληνική, ήταν θετική. Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούν την επέμβαση της Ε.Ε., πέραν του ΟΗΕ, η Άγκυρα αντιτίθεται στο ρόλο αυτό της Ε.Ε.».
Τέλος, η εφημερίδα γράφει ότι «η Άγκυρα επιθυμεί την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της "ΤΔΒΚ" , της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλείται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Nαυτεμπορική

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_9017.html#ixzz0XofhDZ8w

Read more...

Η νέα τουρκική πολιτική στη Μέση Ανατολή


Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη

Η ανάδειξη της Μέσης Ανατολής σε μία από τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους νεωτερισμούς της κυβερνήσεως Ερντογάν. Φορτωμένη με προκαταλήψεις εναντίον των Αράβων και του Ισλάμ, η παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική προτιμούσε να αγνοεί την νότια γειτονιά της – με την εξαίρεση του Ισραήλ.

Ενδεικτικός αυτής της τάσεως ήταν ο ελάχιστος αριθμός Τούρκων διπλωματών που γνώριζαν αραβικά μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια. Η γνώση αραβικών εθεωρείτο στο τουρκικό διπλωματικό σώμα μάλλον λόγος υποψίας για ισλαμιστικές πεποιθήσεις παρά χρήσιμο εργαλείο ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής.


Η προσέγγιση αυτή άλλαξε άρδην με την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία το 2002. Με αρχιτέκτονα τον τότε σύμβουλο του πρωθυπουργού Ερντογάν και νυν υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία βελτίωσε τις σχέσεις της με όλες τις αραβικές χώρες. Η πρωτοφανής άνθηση των οικονομικών σχέσεων συνοδεύθηκε από εντυπωσιακά βήματα όπως η συμφωνία για αμοιβαία κατάργηση της τουριστικής βίζας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, δύο χωρών που είχαν φθάσει στα πρόθυρα του πολέμου το 1999. Πολύ σημαντική υπήρξε και η άνοδος της τουρκικής επιρροής σε επίπεδο λαϊκής κουλτούρας.

Η Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί στον καλύτερο πελάτη της τουρκικής τηλεοπτικής βιομηχανίας. Τηλεοπτικές σειρές και ταινίες απολαμβάνουν δημοφιλίας την οποία συχνά δεν βρίσκουν στην ίδια την Τουρκία. Η Τουρκία του ΑΚΡ μοιάζει για πολλούς Αραβες η χώρα που έχει κατορθώσει να συμμετάσχει επιτυχώς στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι χωρίς να απαρνείται την ισλαμική της ταυτότητα.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για την Τουρκία στην περιοχή. Η νέα πολιτική του ΑΚΡ έχει πλήξει βαρέως έναν από τους πυλώνες της τουρκικής περιφερειακής πολιτικής ασφαλείας, την στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Το «ξέσπασμα» Ερντογάν κατά του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες τον Ιανουάριο στο Νταβός δεν έμεινε χωρίς συνέχεια. Η πρόσφατη ακύρωση της κοινής ασκήσεως των τουρκικών και ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατέδειξε ότι η κρίση στις διμερείς σχέσεις μάλλον οξύνεται παρά κοπάζει. Πέραν του ότι πολλοί έγκριτοι Ισραηλινοί αναλυτές κήρυξαν ήδη το τέλος της τουρκοϊσραηλινής στρατηγικής συμμαχίας, το πρόβλημα για την τουρκική πλευρά γίνεται ακόμη σοβαρότερο, καθώς υπονομεύεται καίρια ο νέος ρόλος τον οποίο διεκδικεί στην περιοχή. Διευθετώντας από την μία τις διαφορές τις με τις αραβικές χώρες η Τουρκία επιθυμεί να παρουσιασθεί ως «δύναμη ειρήνης». Από την άλλη όμως, εμφανίζεται σε διαρκή διένεξη με τον άλλοτε εταίρο της στην περιοχή αναιρώντας τον σημαντικότερο ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει, αυτόν του μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου.

Θα μπορούσε, βεβαίως, να υποστηρίξει ότι δικαίως η τουρκική διπλωματία θέλει να καταδικάσει τις ακραίες πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Παλαιστινιακό και να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον χειμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Ωστόσο, η πρόσκληση προς τον Πρόεδρο του Σουδάν και καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα γενοκτονίας στο Νταρφούρ Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διασκέψεως στην Κωνσταντινούπολη ήταν ενδεικτική μιας επιλεκτικής ευαισθησίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας προς το Ισραήλ φαίνεται να εδράζεται μάλλον στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κυβερνώντων και την ισχυρή υποστήριξη της τουρκικής κοινής γνώμης παρά σε προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό και υποστήριξη αρχών.

Συχνά παρουσιάζεται η τουρκική εξωτερική πολιτική ως «μακρόπνοη», «αναλλοίωτη» και η τουρκική διπλωματία ως «μία από τις ικανότερες του κόσμου». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι μάλλον πεζή. Η επιτυχία του ανοίγματος προς τον αραβικό κόσμο είναι δεδομένη, οι συνέπειες, ωστόσο μιας οριστικής ρήξεως των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα είναι μείζονες. Η διεξαγωγή εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση στο Παλαιστινιακό δεν θα ωφελήσει την Τουρκία ούτε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

* Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_1509.html#ixzz0XoesoRcN

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP