Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Δ. Δρούτσας: Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία


Δεν γίνεται κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις περί μυστικής διπλωματίας με την Άγκυρα.

Ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε:

«Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει καθαρές, ξεκάθαρες, θέσεις σε όλα τα θέματα. Αυτές τις θέσεις εμείς μεταφέρουμε κι αυτές συζητούμε. Στο θέμα της μειονότητας θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά με ξένα κράτη θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες. Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Κι εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση».

Read more...

Το τυρί το βλέπουμε. Τη φάκα;


Δημοσίευμα της «Σαμπάχ»
Κυπριακό: Χρονοδιάγραμμα συνομιλιών με στήριξη ΗΠΑ επιθυμεί η Αγκυρα
Την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος επίλυσης του Κυπριακού θα ζητήσει η Άγκυρα, η οποία έχει ήδη αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου, ενώ θέμα έναρξης συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέϊβιντ ή Μπούργκενστοκ θα θέσει ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος της Άγκυρας είναι να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας και όπως αναφέρει, «τα πρώτα βήματα θα γίνουν από πλευράς Νταβούτογλου και Παπανδρέου».

Read more...

Η νέα τουρκική πολιτική στη Μέση Ανατολή


Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη

Η ανάδειξη της Μέσης Ανατολής σε μία από τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους νεωτερισμούς της κυβερνήσεως Ερντογάν. Φορτωμένη με προκαταλήψεις εναντίον των Αράβων και του Ισλάμ, η παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική προτιμούσε να αγνοεί την νότια γειτονιά της – με την εξαίρεση του Ισραήλ.

Ενδεικτικός αυτής της τάσεως ήταν ο ελάχιστος αριθμός Τούρκων διπλωματών που γνώριζαν αραβικά μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια. Η γνώση αραβικών εθεωρείτο στο τουρκικό διπλωματικό σώμα μάλλον λόγος υποψίας για ισλαμιστικές πεποιθήσεις παρά χρήσιμο εργαλείο ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP