Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο μαύρος χρυσός, αιτία πολέμου ή ανικανότητα της Ελλάδας να εξορύξει τα πετρέλαια;


Ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος θα είναι κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας με θέμα «Ορυκτός πλούτους του Αιγαίου, ο μαύρος χρυσός, αιτία πολέμου ή ανικανότητα της Ελλάδας να εξορύξει τα πετρέλαια;» που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στην Κομοτηνή. «Το θέμα προκαλεί τον ενδιαφέρον των κατοίκων της Ροδόπης και πιστεύω ότι θα διαφωτίσει αρκετά ζητήματα τα οποία μέχρι τώρα συζητάμε μεταξύ μας, αλλά κανείς δεν τολμάει να μας πει τα πραγματικά στοιχεία. Τελευταία δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου που υπάρχει στην Βόρειο Ελλάδα είναι έξω από την Σαμοθράκη, οπότε από την στιγμή που αφορά την Θράκη και το Θρακικό πέλαγος, νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε μια ιδιαίτερη έρευνα», ανέφερε ο Μιχάλης Κακουλίδης γραμματέας ΛΑΟΣ Ροδόπης ανακοινώνοντας την άφιξη των δύο γνωστών προσώπων της δημοσιογραφίας και της πολιτικής. Η εκδήλωση την οποία διοργανώνει η νομαρχία του ΛΑΟΣ Ροδόπης θα φιλοξενηθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης στις 8 το βράδυ.

Read more...

Pax Turca στο Αιγαίο


Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Ένα από τα πιο εκπληκτικά φαινόμενα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα τελευταία έξι χρόνια, είναι το γεγονός ότι κάθε φορά που η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ραντεβού με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τις επιθετικές ενέργειές της στο Αιγαίο. Το ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί αυτή την επιθετικότητα σε σχέση με πιο πριν είναι ότι, από το φθινόπωρο του 2004 και εντεύθεν, η Τουρκική συμπεριφορά δεν συνιστά πλέον ευθεία πρόκληση αλλά προσπάθεια άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα σε βάρος των ελληνικών, που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Tο πιο αξιοσημείωτο είναι η πολλαπλώς επιδεικνυομένη πολιτική βούληση της Τουρκίας να συνεχίσει – και μάλιστα με κλιμακούμενη διεκδικητικότητα – την προβολή μονομερών απαιτήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Αποδεικνύεται εμπράκτως ότι τόσο η στρατηγική του Ελσίνκι και ο πολυδιαφημιζόμενος «εξευρωπαϊσμός» της τουρκικής πολιτικής, που θα ήταν αποτέλεσμα του πρώτου ελάχιστη αντανάκλαση έχει στη συμπεριφορά της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. O καθορισμός της έναρξης ενταξιακού διαλόγου με την ΕΕ μάλλον κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα επέφερε παρά ύφεση.

Ακόμη και πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου του 2004, αρκετοί αναλυτές επέμεναν ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν πρέπει να εκλαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο των «συνηθισμένων περιστατικών» αλλά ούτε και ως σπασμωδικές αντιδράσεις κάποιων φιλοπόλεμων κύκλων του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας. Για εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο ενετάσσοντο σε μία τακτική που υπηρετούσε σαφέστατους στρατηγικούς στόχους εν όψει της κρίσιμης, για την Τουρκία, συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Τόσο η στρατογραφειοκρατική ελίτ της Τουρκίας όσο και η λογική του στρατηγικού βάθους του σημερινού Τούρκου υπουργού εξωτερικών δεν εξέλαβε ποτέ την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ως παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας της στους θεσμούς της Ευρώπης. Επεδίωξε και επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την EE το ειδικό γεωπολιτικό της βάρος σε μία σειρά επαλλήλων ζωνών. Eν ολίγοις, η Τουρκία έδειξε ότι δεν θα διαπραγματευθεί στην βάση των αρχών του κοινοτικού πολιτικού πολιτισμού αλλά στη βάση της παραδοσιακής Νατοϊκής αντίληψης προβάλλοντας τη λογική του μεγάλου και ισχυρού κράτους που μπορεί να προωθήσει τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι η ουσία της τουρκικής διαπραγμάτευσης θα είναι κυρίως γεωπολιτική, η Άγκυρα φροντίζει συστηματικά να παραμερίσει ορισμένα εμπόδια στον τομέα αυτόν. Η Τουρκία, με την επιθετικότητα, δεν έχει ως στόχο, σήμερα τουλάχιστον, την πρόκληση κάποιας κρίσης στο Αιγαίο. Επεδίωξε και επέτυχε, προ της Συνόδου Κορυφής του 2004, να καταδείξει και να καταγράψει με εντυπωσιακό τρόπο, όταν οι Ευρωπαϊκοί προβολείς ήταν στραμμένοι πάνω της, όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο. Για την Τουρκία, είχε τεράστια σημασία, να γνωστοποιηθούν εκείνη την περίοδο στους Ευρωπαίους, τόσο οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο όσο και οι στρατιωτικές μέθοδοι προβολής τους που χρησιμοποιεί. O λόγος ήταν πολύ απλός: αν οι Ευρωπαίοι, έπειτα από όλα αυτά, δεν θα είχαν κάνει καμιά αναφορά στα σχετικά προβλήματα στην απόφαση της συνόδου κορυφής που θα απεφάσιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τότε δια της σιωπής τους θα εξέφραζαν, αν όχι τη συμφωνία τους, σίγουρα την ανοχή τους προς την τουρκική στάση. Με αυτό τον τρόπο, η Άγκυρα κατοχύρωσε, εκ των πραγμάτων, πως τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και η στάση της σ’ αυτά δεν συνιστούν εμπόδιο, άρα δεν αντίκεινται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, οπότε ούτε οι τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις θα μπορούν να εγερθούν μελλοντικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, ως λόγοι αναβολής ή ματαίωσης της τουρκικής ένταξης.

Η κατευναστική πολιτική της Αθήνας είχε ως συνέπεια να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής σε επιβράβευση της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. Αφού η Αθήνα δεν διεκδίκησε δυναμικά τα συμφέροντά της στις 17 Δεκεμβρίου γιατί σήμερα η Τουρκία να μειώσει την επιθετικότητά της; Έτσι, η Τουρκία φροντίζει εντέχνως, κάθε φορά που είναι στραμμένο το Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον πάνω της να προβάλλει και να κατοχυρώνει τις διεκδικήσεις της προκειμένου να πετύχει αυτό που στρατηγικώς επιδιώκει, να εξασφαλίσει πολιτική λύση, δηλαδή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση και όχι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που είναι η πάγια θέση της Ελλάδας.

Read more...

Και εγένετο «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» με άλλες τέσσερις εθνικές μειονότητες!


Πόσο λογικό και εθνικά θεμιτό είναι ακόμα και για μία Ελλάδα σε «γενική υποχώρηση» να δέχεται η κυβέρνηση την εν ψυχρώ παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης εντός των ελληνικών συνόρων για τμήματα του πληθυσμού της και να μην αντιδρά; Όταν η αυτοαποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» μίσθαρνο όργανο του τουρκικού προξενείου, ανοίγει γραφεία στις Βρυξέλλες και site (https://www.abttf.org/html/index.php?l=gr) προώθησης των στόχων τους, όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr, πως πρέπει να αντιδράσει η συντεταγμένη ελληνική Πολιτεία;

Ενώπιον λοιπόν μιας καθαρής παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια ότι ΔΕΝ υπάρχε τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, παρά μόνον μουσουλμανική, βρίσκεται η Ελλάδα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Στο απίστευτο καταστατικό τους που εγκρίθηκε από γερμανικό δικαστήριο αναφέρεται και η ύπαρξη και άλλων μειονοτήτων στην Ελλάδα, όπως η ... αρβανίτικη, η βλάχικη, η μακεδονική και η εβραϊκή! Ας δούμε τι γράφουν οι ίδιοι οι πράκτορες της Άγκυρας σε εξτρεμιστικό μειονοτικό έντυπο:

"Στις 1 Δεκεμβρίου 2010 άνοιξε στις Βρυξέλλες το γραφείο εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF). Έτσι πλέον η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα έχει τη δυνατότητα να ακούγεται ανεμπόδιστα η φωνή της στις Βρυξέλλες.

Το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης είχε αποφασίσει στις 19 Ιουνίου να ανοίξει στις Βρυξέλλες ένα γραφείο εκπροσώπησης, με στόχο την ενδυνάμωση του αγώνα που δίνει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. (...) Μετά την ολοκλήρωση των ετοιμασιών, στις 1 Δεκεμβρίου το γραφείο εκπροσώπησης της ABTTF στις Βρυξέλλες τέθηκε σε λειτουργία.Το γραφείο εκπροσώπησης της ABTTF βρίσκεται μόνο 400 μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (...)

Έτσι η ABTTF θα έχει την δυνατότητα άνετα να συναντάται με ευρωβουλευτές και αρμόδιους του Ευρωκοινοβουλίου και να παρέχει λεπτομερείς ενημερώσεις στο επίπεδο δραστηριοτήτων λόμπι. Αυτός ο οποίος θα εργαστεί στην εκπροσώπηση της ABTTF στις Βρυξέλλες είναι ο πολύ γνωστός στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου και των Βρυξελλών Τζαν Ιζμπούλ… Από το 2001 και εντεύθεν έχει εργαστεί ως ανταποκριτής του TRT και αργότερα του Habertürk στις Βρυξέλλες, και πλέον θα εργαστεί ως διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης της ABTTF στις Βρυξέλλες (σ.σ. πρόκειται για έναν από τους επκοινωνιακούς «κρίκους» που χρησιμοποιεί η ΜΙΤ).

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπιμπογλου δήλωσε : Μια νέα σελίδα άνοιξε για την ιστορία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στις 1 Δεκεμβρίου 2010. 22 χρόνια μετά την ίδρυση της ABTTF, τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα μεταφερθούνε μέσω του γραφείου εκπροσώπησης, πάλι από την ABTTF, στις Βρυξέλλες. Έτσι η φωνή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα αρχίσει να ακούγεται απευθείας στις Βρυξέλλες. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια να ανακοινώνω αυτήν την είδηση σε όλη την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Από τώρα και πέρα θα είμαστε πιο ισχυροί, και η φωνή μας θα ακούγεται πιο δυνατά.


Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δημιούργησαν και τετράγλωσσο site όπου αναφέρεται στο καταστατικό τους:


"Το όνομα της Ομοσπονδίας είναι «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» και τα αρχικά της είναι «ΕΟΤΔΘ».

• Η Ομοσπονδία είναι καταγραμμένη στο Πρωτόκολλο (Μητρώο) των Συλλόγων του Ειρηνοδικείου Γκίσσεν της Γερμανίας.

• Η Έδρα της Ομοσπονδίας είναι το Γκίσσεν της Γερμανίας.


Άρθρο 2
Η Ιδιότητα, οι Σκοποί και οι Κύκλοι Εργασίας της Ομοσπονδίας
________________________________________

• Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης είναι:

α. Είναι μια πλουραλιστική, φιλελεύθερη και δημοκρατική οργάνωση μέσα στα νομικά πλαίσια της χώρας.

β. Διατελεί της εργασίες της σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους.

γ. Δουλεύει αδέσμευτη από τις πολιτικές παρατάξεις, κρατικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις.

• Οι Στόχοι της ΕΟΤΔΘ:

α. Κάθε βοήθεια ως προς την αποτελεσματική λύση των προβλημάτων των μελών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και διατελέσεις εκδηλώσεων ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της Ομοσπονδίας.

β. Αναζωπύρωση της οικονομικής και ηθικής αλληλεγγύης με τα μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης που ζούνε στην Γερμανία (π.χ. Ταμείο Κηδειών κτλ.). Προστασία του πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Μειονότητας και την διαφήμιση της σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο με διάφορα μέσα όπως συνδιασκέψεις, συνέδρια, εκθέσεις και διάφορες επιστημονικές έρευνες πάνω σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

γ. Την πολλαπλή πληροφόρηση των μελών της Ομοσπονδίας περί των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας και αύξηση των πολιτισμικών τους γνώσεων μέσου διαφόρων σεμιναρίων και συνεδρίων.

δ. Την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών συλλόγων και των μελών της Ομοσπονδίας.

ε. Συνεισφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις και σωματεία.

ζ. Εργασίες περί της προστασίας και ανάπτυξης της πολιτισμικής ταυτότητας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη.

η. Η συνεισφορά στην επίλυση των κοινωνικών, οικονομικών, νομικών, πολιτικών προβλημάτων των μελών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σε ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο.



• Η ΕΟΤΔΘ για την επίτευξη των στόχων της:

α. Μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε θυγατρικό σωματείο, ταμείο, βακούφι, συνεταιρισμό, ινστιτούτο, βιβλιοθήκη και παρόμοια οργάνωση.

β. Τα σωματεία και τα νομικά πρόσωπα που έχει οργανώσει, μπορεί να τους διατάξει υπό την εποπτεία και διατάξεις της Διοικητικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

γ. Μπορεί να εργαστεί μαζί με άλλους τουρκικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις, διάφορους φορείς, με μειονοτικές οργανώσεις, με δημοκρατικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ΜΜΕ, με πανεπιστήμια, με πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο".

Και το «κερασάκι»: Οι «Τούρκοι» δεν είναι μόνοι τους ως μειονότητα, υποστηρίζουν. Έχουν και άλλες μειονότητες για παρέα στην Ελλάδα: Αρβανίτικη, Μακεδονική, Βλάχικη, Εβραϊκη! Τώρα, εδώ που τα λέμε, έχουν ξεχάσει τους Πακιστανούς, τους Αφγανούς, τους Μπαγκλαντεσιανούς, τους Νιγηριανούς και λοιπούς, οι οποίοι είναι όντως υπαρκτές μειονότητες που φτάνουν το 10% του πληθυσμού της χώρας (δεν πριλαμβάνονται Αλβανοί και λοιποί Ευρωπαίοι).

Αυτά από τους Τούρκους (προξενείο, ΜΙΤ, κλπ). Από τους Έλληνες (ΥΠΕΞ, υπουργείο Εσωτερικών, κλπ) υπάρχει κάποια αντίδραση ή θα αποδεχθούμε τν παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης και σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι; Και βέβαια ένα ζητούμενο είναι το κατά πόσον υπήρξε παρέμβαση στο γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ότι αφορά την απόφαση του Πρωτοδικείου του Γκέσεν να αναγνωρίσει αυτό το εξάμβλωμα που ακούσει στο όνομα «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Μπορεί να είμαστε ρομαντικοί, αλλά περιμένουμε απαντήσεις. Εκτός και αν έχουν αποφασιστεί κάποια πράγματα στον «48ο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας» και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Βουλγαρία, όπως Ελλάδα!


Συχνά νομίζουμε ότι τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία (δια της μειονοτικής ηγεσίας) στη Θράκη είναι μοναδική περίπτωση. Κι όμως, τα γεγονότα τις τελευταίες μέρες στη γειτονική Βουλγαρία παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες!

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι προ ημερών ο λεγόμενος (κι εκεί!) «εκλεγμένος» μουφτής Βουλγαρίας Μουσταφά Αλίς Χατζή βρέθηκε στην Προύσσα και από εκεί δήλωσε πως οι μουσουλμάνοι της χώρας αυτής τον εξέλεξαν στη θέση αυτή, αλλά πως οι Βουλγαρικές Αρχές αυτό δεν το δέχονται. Ο Χατζή είπε πως βάσει συμφωνίας που είχε γίνει πριν χρόνια, ο αρχιμουφτής της Βουλγαρίας εκλέγεται. Ο Χατζή ανέφερε πως άσκησε τα καθήκοντα του Μουφτή από το 1997 έως το 2000, το 2005 επανεξελέγη και το 2008 μετά από μήνυση που έγινε, η εκλογή ακυρώθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας. Ο Χατζή αναφέροντας πως επανεξελέγη σε συνέδριο που έγινε πέρσι μίλησε ως εξής:

«Οι μουσουλμάνοι μας επέλεξαν, αλλά το κράτος δεν μας αναγνωρίζει. Καθώς το δικαστήριο δεν επικύρωσε το συνέδριο, δεν τέθηκαν και σε εφαρμογή οι αποφάσεις του. Αυτή τη στιγμή στην Βουλγαρία δεν υπάρχει νόμιμος Αρχιμουφτής. Βρισκόμαστε στο κτίριο της αρχιμουφτείας και οι μουσουλμάνοι εμάς αναγνωρίζουν. Συνεχίζουμε την άσκηση των καθηκόντων μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας ως Βούλγαροι πολίτες. Ένα άτομο που εξελέγη σε συνέδριο που έγινε το 1996, πιστεύει πως είναι αρχιμουφτής. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους μουσουλμάνους που μας επέλεξαν».

Ο Χατζή ανέφερε όχι μόνο τους αριθμούς για την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία αλλά και διεκδίκησε τα 12 οθωμανικά τζαμιά τα οποία δεν έχει στην δικαιοδοσία του. Διαμαρτυρήθηκε για την μη έκδοση αδειών για ανέγερση νέων τζαμιών και δήλωσε ότι υπάρχει και πρόβλημα με το εζάν που απαγορεύεται μεν σε κάποιες βουλγαρικές πόλεις αλλά συνεχίζει να ακούγεται από τους μιναρέδες.

Ε, δεν πέρασαν δυό μέρες από τις δηλώσεις αυτές και το πρωί του Σαββάτου (28/11) ο κρατικός αρμόδιος (του Ανωτάτου Συμβουλίου) με την δικαστική επιμελήτρια Μαριάν Πέτκοφ μπήκε ετσιθελικά στο κτίριο της αρχιμουφτείας. Επικαλούμενοι το χρέος της αρχιμουφτείας για φόρους και κινητά τηλέφωνα ύψους 300.000 ευρώ, μπήκαν με την βοήθεια της αστυνομίας στο κτίριο της οδού Bratya Miladinovi 27, για να διαπιστώσουν την περιουσιακή κατάσταση. Πέταξαν έξω όποιον διαμαρτυρήθηκε και λέγεται ότι …προσέφεραν εναλλακτική στους διαμαρτυρόμενους την μετοίκηση σε άλλη χώρα! Σε λίγο εκατοντάδες μουσουλμάνοι κύκλωσαν το κτίριο της αρχιμουφτείας αλλά τα ΜΑΤ και η αστυνομία εμπόδισαν την είσοδό τους στο κτίριο. Δεν έγινε δεκτή ούτε η «βοήθεια» που πήγαν να προσφέρουν οι Τούρκοι βουλευτές του κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (HÖH) Ονάλ Λουτφί, Κασίμ Νταλ και Τσετίν Καζάκ. Κινητοποίηση έγινε και σε άλλα σημεία της χώρας.

Τελικά ο εισαγγελέας της Σόφιας Νικολάϊ Κοκίνοφ επενέβη και το κτίριο εκκενώθηκε και σφραγίστηκε ώς τη Δευτέρα. Θα υπάρξει συνέχεια, είναι σίγουρο και μας ενδιαφέρει Α-Μ-Ε-Σ-Α!

http://tourkikanea.wordpress.com/

Read more...

Μας ζητούν να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες και οι Τούρκοι αγοράζουν 123 μεταγωγικά ελικόπτερα


Και ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν με συνεντεύξεις και συνεχόμενες δηλώσεις να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της αμοιβαίας μείωσης των αμυντικών δαπανών των δύο κρατών και εμείς ως λαός τους πιστεύουμε διότι θέλουμε να ακούσουμε αυτά τα λόγια έρχεται η πραγματικότητα να μας προσγειώσει για τα καλά στο έδαφος.

Σύμφωνα λοιπόν με τουρκικά ΜΜΕ στα μέσα Δεκεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει το κυβερνητικό Συμβούλιο εξοπλισμών της Τουρκίας υπό την προεδρία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πάντα μιλά για το πόσο άχρηστα είναι τα όπλα για τις δύο χώρες να αποφασίσει για το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς/συμπαραγωγής μεταγωγικών ελικοπτέρων για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις αρχές ασφαλείας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα αξίας 2 δις ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αγορά 123 ελικοπτέρων εκ των οποίων τα 73 προορίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με προαίρεση για 92 ακόμα ελικόπτερα.

Από τα 73 ελικόπτερα τα 11 προορίζονται για τις ειδικές δυνάμεις και την πραγματοποίηση νυκτερινών καταδρομικών επιχειρήσεων με βάση των εξοπλισμό που τα ελικόπτερα διαθέτουν. Με βάση το γεγονός ότι τα υπάρχοντα 132 ελικόπτερα Sikorsky S-70A17/19/28 Black Hawk, και AS-532UL/AS-532L1 Cougar Mk2 δεν πρόκειται να αποσυρθούν, η απόκτηση των νέων αυτών μεταγωγικών ελικοπτέρων αυξάνει το δυναμικό του τουρκικού ελικοπτερικού μεταγωγικού στόλου κατά 55% με δεδομένο ότι δεν συμπεριλαμβάνουμε στον υπολογισμό μας τα παλαιά ελικόπτερα UH-1H/D AB-205A/AT AB-204B.

Όσον αφορά την επιλογή του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος μεγάλου ύψους αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά τα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012.

Ελπίζουμε την επόμενη φορά που ο Τούρκος υπουργός Εγκεμίν Μπαγίς επισκεφτεί την Ελλάδα να εξηγήσει στους συνομιλητές του σκεπτικό με το οποίο η κυβέρνηση στην οποία αυτός συμμετέχει αποφάσισε να αγοράσει 123 νέα μεταγωγικά ελικόπτερα όταν αυτός ευαγγελίζεται την μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ο Α/ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία και η τουρκική Αεροπορία στην Ελλάδα...


ρωτηματικά για την σκοπιμότητα παραμονής του Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο τον ΜΟΕ, αλλά και της ομάδας του ΓΕΕΘΑ, τίθενται αυτόματα μετά την σημερινή συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο: Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι από 18 αεροσκάφη - τα τέσσερα οπλισμένα - προκάλεσαν σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 13 παραβιάσεις και 14 παραβάσεις τσαλαπατώντας οποιοδήποτε ΜΟΕ.

Η συνέχιση της επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στην Τουρκία θα δείξει ότι η χώρα έχει φινλανδοποιηθεί ή ακόμα και κάτι χειρότερο: Έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά "εθνικού μιθριδατισμού". Τα ανώτατα στρατιωτικά της στελέχη συνομιλούν στο έδαφος αυτών που ποδοπατούν την εθνική αξιοπρέπεια με αυτούς που μας εξευτελίζουν. Βέβαια, μια τέτοια ενέργεια πρώτα και κύρια είναι πολιτική απόφαση, αλλά ο Α/ΓΕΣ έχει αποδείξει ότι έχει και πολιτικό αισθητήριο.

Bέβαια υπάρχει και η ομάδα του ΓΕΕΘΑ που βρίσκεται εκεί και αν υπήρχε η στοιχειώδης εθνική αξιοπρέπεια θα έπρεπε να γυρίσουν άμεσα πίσω. Την επισκέπτονται από σήμερα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2010 με επικεφαλής τον Δντή του Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής. Σκοπός της επίσκεψης είναι η υπογραφή του Προγράμματος Δραστηριοτήτων έτους 2011. Πάντα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ των δύο χωρών. Σε τέτοιο εξευτελισμό υποβάλλονται οι αξιωματικοί...

Φυσικά κανένα τουρκικό αεροσκάφος δεν αναχαιτίστηκε, παρά την ανακοίνωση-κονσέρβα του ΓΕΕΘΑ. Πηγές του defencenet.gr από τις Μοίρες ανέφεραν ότι "Εκτελούμε εντολές. Μόνο αναγνωρίσεις". H σημερινή έντονη δραστηριότητα ήταν αποτέλεσμα άσκησης TASMO που είχαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ιταλία: Εξοπλίζει την Τουρκία, αδιαφορώντας για τις απειλές στην Ελλάδα…


Μετά το EF-2000 Typhoon (Eurofighter) που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προωθήσουν και τα συμβόλαια δισεκατομμυρίων που απέσπασαν, οι Ιταλοί προσπαθούν να πουλήσουν στην Τουρκία και τα C-27J…
Και δεν είναι μόνο αυτά, δεδομένης της εμπλοκής τους στα δορυφορικά προγράμματα της Τουρκίας, των συμβολαίων για τα επιθετικά ελικόπτερα και την πρόθεση προώθησης στο μέλλον και εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Κι όλα αυτά τηρώντας ανάλογη στάση και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Κατά τα άλλα, Ελλάδα και Ιταλία είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.


Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο ιταλικός βιομηχανικός όμιλος Finmeccanica επιδιώκει να προωθήσει στην Τουρκία το μέσο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-27J “Spartan”.

Οι Ιταλοί έχουν ήδη φτιάξει το… «πολιτικό περιτύλιγμα», χαϊδεύοντας με συνέπεια και συνεχώς τα αυτιά της τουρκικής κυβέρνησης και του Γενικού Επιτελείου: «Επειδή η Τουρκία είναι κεντρικός παίκτης στην περιφέρειά της, τα αεροσκάφη τακτικών μεταφορών θα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά», είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Finmeccanica, Τζιοβάνι Μπερτολόνε. «Προτείνουμε το στην Τουρκία το C-27J το οποίο μπορεί να απογειώνεται σε πολύ μικρές αποστάσεις».
Η Ιταλία επιχειρεί να αξιοποιήσει αφενός τις καθυστερήσεις των αεροσκαφών στρατηγικών μεταφορών A400M αφού η Τουρκία καθυστερεί να προμηθευτεί τα 10 αεροσκάφη του τύπου που έχει ανακοινώσει ότι θα προμηθευτεί, καθώς επίσης και το ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των C-130B και C-130C καρκινοβατεί.
Το ζητούμενο είναι τι ακριβώς θα επιλέξουν οι Τούρκοι εάν οι καθυστερήσεις αναγκάσουν τη χώρα τους να αναζητήσει «ενδιάμεση λύση», μεγάλο αεροσκάφος όπως το C-130J της Lockheed Martin, ή θα προκριθεί κάποιο μικρότερου μεγέθους, οπότε δημιουργείται η ευκαιρία για το μέσο μεταφορικό αεροσκάφος C-27J της θυγατρικής της Finmeccanica, της Alenia Aeronautica (σε συνεργασία με τη Lockheed Martin).
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία φέρεται να έχει προτείνει στην Τουρκία την προμήθεια 48 C-27J “Spartan”, μια προμήθεια που θα ανέλθει στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ασφαλώς θα εμπλέξει και την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν ένα μήνα η Finmeccanica πρότεινε στην Τουρκία την πώληση – συμπαραγωγή 40-60 μαχητικών EF-2000 Typhoon, σε μια προσπάθεια να «διεμβολίσει» την απόφαση προμήθειας περίπου 100 εκ των αμερικανικών F-35 Lightning II, μια προμήθεια κόστους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι «ενθαρρύνουν» την Τουρκία να ακολουθήσει το παράδειγμα της χώρας τους αλλά και της Βρετανίας και να προμηθευτεί και τα δυο μαχητικά.
Για να αποφύγει την έγερση αντιρρήσεων, η – σε σημαντικό βαθμό ορθή επιχειρησιακά – επιχειρηματολογία της ιταλικής πλευράς, είναι ότι το αμερικανικό αεροσκάφος είναι κατάλληλο κυρίως για επιχειρήσεις κρούσης, το δε ευρωπαϊκό για τη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής. Οι Ιταλοί θεωρούν τη χρονική συγκυρία ως ιδανική, αφού η απόφαση της Τουρκίας πρέπει να ληφθεί αρκετά χρόνια πριν το 2020, χρονολογία που προβλέπεται να ξεκινήσει η απόσυρση των F-4E που αναβαθμίστηκαν από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.

Defence-point

Read more...

Οθωμανική Κοινοπολιτεία το όραμα Νταβούτογλου!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Αποκαλυπτικό είναι το άρθρο του Τζάκσον Ντιλ στην Ουάσιγκτον Πόστ που αναφέρεται στη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως το όραμα του είναι η ηγετική στάση της Τουρκίας , στα έθνη που κάποτε ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Νταβούτογλου « Η Αγγλία μαζί με τις παλιές της αποικίες είναι σε μια Κοινοπολιτεία Εθνών, για ποιο λόγο η Τουρκία να μην δημιουργήσει μια ηγεσία στα Οθωμανικά Εδάφη, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή στην Κεντρική Ασία».

Στα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα Wikileaks οι αμερικανοί διπλωμάτες χαρακτήριζαν τον Νταβούτογλου « έχει χαθεί μέσα στα νέο-Οθωμανικά του όνειρα»

Read more...

Οι Τούρκοι συντηρούν το θέμα συνάντησης Ερντογάν με τον διοικητή της ελληνικής ΕΥΠ.


Η εφημερίδα VATAN με τον τίτλο « Γιατί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Mυστικής Yπηρεσίας της Ελλάδος ;» δημοσίευσε άρθρο του δημοσιογράφου κ.Μουσταφά Μουτλού στο οποίο τιθενται διάφορα ερωτήματα σχετικά με την φερόμενη- απο Τούρκο βουλευτή -συνάντηση Ερντογάν με τον διπλωμάτη κ. Κ. Μπίκα, διοικητή της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα το θέμα το έφερε στην δημοσιότητα ο βουλευτής Αδάνων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τατζιντάρ Σεηχάν, οποίος στις 18 και 22 Οκτωβρίου κατέθεσε επερώτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός κ.Ερντογάν αμέσως μετά το δημοψήφισμα πήγε διακοπές στις 21 Σεπτεμβρίου και ότι κανείς δεν γνώριζε που πήγε.

Οι ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο Σεηχάν ήταν:

«-O πρωθυπουργός μετέβη στην περιοχή της Κεσάνης στην Αδριανούπολη, όπου είχε κάποια συνάντηση στο ξενοδοχείο Prestige Hotel Sapci, εκεί . Αυτό είναι αλήθεια;

-Το άτομο με το οποίο συναντήθηκε ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας;

-Ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης;

-Το θέμα είχε σχέση με την πολιτική της Τουρκίας στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας;

-Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων αναφορικά με τον Οτζαλάν;»

Στο άρθρο διατυπώνονται διάφορες σκέψεις περί του θέματος και τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις που υπέβαλε αρμοδίως.

”Η απάντηση – γράφει - δεν προήλθε από τον πρωθυπουργό Ερντογάν, αλλά από τον Aντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσιτσέκ, ο οποίος δεν αρνήθηκε τη συνάντηση και είπε τα εξής: « Ρωτήσαμε για το θέμα την ΜΙΤ. Από τη ΜΙΤ ήρθε η απάντηση ότι στο πλαίσιο του νόμου Υπηρεσιών Κρατικών Πληροφοριών οι δραστηριότητες αναφορικά με τα καθήκοντα πραγματοποιούνται μυστικά»”.

Διαψεύδει η ελληνική πλευρά

Αυτή την απάντηση της ΜΙΤ ο Τούρκος αρθρογράφος την εκλαμβάνει ως ”μη αρνηση” της συνάντησης- δεν είναι όμως με κανένα τρόπο και επιβεβαίωση… Εδώ στην Αθήνα, από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ σε αρμόδιες πηγές, δεν μας προέκυψε από πουθενά ότι έγινε τέτοια συνάντηση Ερντογάν- Μπίκα ούτε εκεί ούτε αλλού.Το αντίθετο μάλιστα – το διέψευδαν κατηγορηματικά όπου απευθυνθήκαμε.
Τώρα γιατι το αφηνει ”φλου” η ΜΙΤ ποιος ξερει; Ίσως να ‘ναι τακτικη της, Ίσως να παίζουν κάποιοι περίεργα παιγνίδια.

Read more...

Ο Νετανιάχου θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι είναι “πολύ σημαντική” η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται στο κατώτερο τους επίπεδο μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή κατά ενός τουρκικού πλοίου στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας στις 31 Μαΐου. “Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδίδει μεγάλη σημασία στην βελτίωση των διμερών δεσμών”, υπογράμμισε μια ισραηλινή διπλωματική πηγή.

Η απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της χώρας αντιπροσωπεύει “ένα άνοιγμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών”, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Όμως ο κ. Νετανιάχου είναι “αποφασισμένος ώστε οι ισραηλινοί στρατιώτες και οι αξιωματικοί να μην συλληφθούν ή να διωχθούν σε όλον τον κόσμο”, δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στην ισραηλινή επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου Mavi Μarmara, η οποία προκάλεσε 9 νεκρούς στις 31 Μαΐου, και για την οποία η Άγκυρα απαιτεί συγγνώμη και αποζημιώσεις.

“Τώρα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα (…) και οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες για να βρούμε μια λύση”, πρόσθεσε η πηγή.

 Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα στη Γενεύη για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Read more...

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1. Διερευνητικές Επαφές Ελλάδας- Τουρκίας. Η Taraf φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Στο Αιγαίο ξανά ώρα για διερευνητικές». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι σήμερα διεξάγεται η 48η συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα. Γίνεται αναδρομή στη διπλωματία των σεισμών το 1999-2000 και στα σημεία τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: στην ενδεχόμενη αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται στο άρθρο, επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία ο Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος που θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Erdal Ceylano?lu.

2. «Διπλωματία των καταστροφών». Σε άρθρο του στη H?rriyet με τίτλο: «Διπλωματία δύο καταστροφών», ο Hadi Uluengin υποστηρίζει ότι έχει διαμορφωθεί μια «διπλωματία των καταστροφών». Μετά από σύντομη αναφορά στις αερομαχίες στο Αιγαίο και στα Ίμια, γράφει ότι οι δύο χώρες βελτίωσαν τις σχέσεις τους μετά τους σεισμούς εκατέρωθεν και κάτι αντίστοιχο συνέβη πρόσφατα με τις πυρκαγιές στο Ισραήλ.

3. Μείωση στρατού στην Ελλάδα. Στον τουρκικό Τύπο αναδημοσιεύεται η είδηση που προβλήθηκε στον ελληνικό Τύπο και ιδιαίτερα στην Ελευθεροτυπία για μείωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στο θέμα αναφέρεται διεξοδικά άρθρο γνώμης του Mehmet Altan στην εφημερίδα Star.

4. Αφιέρωμα στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Η Sabah φιλοξενεί αφιέρωμα στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου με τίτλο «Το Ορφανοτροφείο που απέμεινε ορφανό». Στο αφιέρωμα γίνεται σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Ορφανοτροφείου, στην απόφαση του ΕΔΑΔ και την επιστροφή του στο Πατριαρχείο. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό.

5. Επεισόδια στην Αθήνα. Το σύνολο του τουρκικού Τύπου ασχολείται με τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Γίνεται αναφορά στα επεισόδια και στην υπόθεση της εκτέλεσης του Γρηγορόπουλου από αστυνομικό πριν από δύο χρόνια.

6. Λαθρομετανάστευση στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην λαθρομετανάστευση μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο και την πρόσφατη ανεύρεση των πτωμάτων τριών λαθρομεταναστών εκεί. Παράλληλα υπάρχουν πολλές, μικρές αναφορές σε συλλήψεις λαθρομεταναστών στα σύνορα από τις τουρκικές αρχές.

7. Οικονομική κρίση. Το σύνολο σχεδόν του τουρκικού Τύπου παραθέτει δημοσιεύματα για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν αναφορές στην Ελλάδα. Σε άρθρο του στη Zaman με τίτλο «Στη γείτονα Ελλάδα το ηθικό είναι χαμηλό», ο ?ahin Alpay προσπαθεί να ανιχνεύσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, προχωρώντας σε μια αναδρομή των εξελίξεων στην Ελλάδα κατά την τελευταία τριακονταετία.

8. Ο αγγλόγλωσσος τουρκικός Τύπος ασχολείται σήμερα με το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο κύριες αγγλόγλωσσες εφημερίδες, H?rriyet Daily News και Today’s Zaman δημοσιεύουν άρθρα με τίτλους: «UN must lead talks on Cyprus MP says» και «Turkish, Greek Cypriots debate if 2011 will be make or break year» αντίστοιχα.

9. Σε άρθρο του στη H?rriyet, ο Mehmet Y?lmaz, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων για τα εθνικά στερεότυπα στα ΜΜE επιμέρους χωρών, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολική ενασχόληση με την Τουρκία και τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν μια στερεοτυπική αντίληψη της Τουρκίας.

10. Σε άρθρο γνώμης του Can Atakl? στην Vatan υπάρχει μικρή αναφορά στην ανάμιξη ελλήνων φοιτητών στην ανάρτηση της φωτογραφίας του Atat?rk σε διαφημιστικό του wikileaks στο Διαδίκτυο.

11. Η Yeni ?afak σε άρθρο με τον τίτλο: «Φανατικός επιτέθηκε σε δυτικοθρακιώτη επιχειρηματία», στις εσωτερικές σελίδες της, αναφέρεται στην επίθεση που δέχθηκε στις 4 Δεκεμβρίου ο μειονοτικός επιχειρηματίας από την Ξάνθη H?seyin Bandak στην περιοχή της Φλώρινας.

12. Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές στην επιτυχή προβολή τουρκικών σειρών στην ελληνική τηλεόραση. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Σύντομα αναμένεται και η προβολή ελληνικών σειρών στην τουρκική τηλεόραση.



ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

1.Υπέρ του Παλαιστινιακού κράτους ο Πρόεδρος Γκιούλ

Σε δηλώσεις του κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς στην Αγκυρα, ο τούρκος Πρόεδρος Γκιούλ εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή του προς την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους ενώ αντιτάχθηκε στις προσπάθειες αλλοίωσης της ταυτότητας της Ιερουσαλήμ, μιας πόλης, όπως υπογράμμισε, που για χλιλάδες χρόνια έχει φλοξενήσει διαφορετικές θρησκειες. Επίσης υπογράμμισε ότι όπως η Βραζιλια και η Αργεντική και η Τουρκία αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος και ότι θα πρέπει να αρθει ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας.Ο τύπος προβάλλει επίσης την αποστολή πέντε φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους από την Eνωση Eμπορικών Eπιμελητηρίων ( TOBB) ( Hurriyet, Radikal, Vatan, Sabah)

2.Δηλώσεις Νταβούτογλου για δημιουργία Κοινοπολιτείας στα Βαλκάνια Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Τις δηλώσεις Νταβούτογλου σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο της Washington Post Jackson Diehl περί δυνατότητας δημιουργίας Κοινοπολιτείας με ηγέτιδα την Τουρκία στην περιοχή των Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας προβάλλει η Milliyet. H εφημερίδα υπογραμμίζει ότι στην συνέντευξη του ο Τ/ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα μπορούσε να δρομολογηθεί η ανωτέρω Κοινοπολιτεία στις περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά το πρότυπο της Κοινοπολιτείας της Μ Βρετανίας με τις πρώην αποικίες της. ( Μilliyet)

3.Διαβουλεύσεις στην Γενεύη για δρομολόγηση απολογίας του Ισραήλ για Mavi Marmara

Στις συζητήσεις τούρκων και ισραηλινών αξιωματούχων στην Γενεύη αναζητώνται τρόποι ικανοποίησης της απαίτησης της Τουρκίας για απολογία του Ισραήλ για την έφοδο στο πλοίο Mavi Marmara .Όπως αναφέρει ο τύπος οι συναντήσεις του τούρκου ΥΦΥΠΕΞ Feridun Sinirlioglu με τον ανώτατο δισραηλινό διπλωμάτη Joseph Ciechanover, αποδεικνύουν την επιθυμία των δύο πλευρών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και ότι η εξελιξη αυτή προέκυψε έπειτα από την συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου με την αμερικανίδα ομόλογό του Κλίντον, αλλά και έπειτα από την ευχαριστήρια δήλωση του ισρασηλινού π/θ Νετανιάχου για την αποστολη δύο τουρκικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στο Ισράηλ.
Ο τύπος επισημαίνει επίσης ότι βασικό σημείο των συζητήσεων συνιστά η διαφορά προσέγγισης των δύο πλευρών σε σχέση με το αν το Ισραήλ προβεί σε επίσημη απολογία προς την Τουρκία ή αν θα περιοριστεί στην έκφραση συγγνώμης προς τις οικογένειες των θυμάτων και την παροχή αποζημίωσης. Ο τύπος επισημαίνει επίσης ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε και η Αγκυρα θα προχωρήσει στον διορισμό του πρέσβη Kerim Uras στο Ισραήλ. ( Cumhurriyet, Sabah, Hurriyet)

4.Wikileaks: Τουρκικές εταιρείες στην αμερικανική λίστα ζωτικών παραγόντων για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Σύμφωνα με νέες διαρροές στο Wikileaks, στον αμερικανικό κατάλογο που περιλαμβάνει τοποθεσίες, εταιρείες, ενεργειακές πηγές και γενικότερα παράγοντες που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ (Critical Foreign Dependencies Initiative-CFDI) περιλαμβάνονται τα στενά του Βοσπόρου, ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τσειχάν και οτι τουρκικές εταιρείες Baykal, Durmazlar και Ermaksan που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Bursa στον τομέα μετάλλου και βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες κατασκευής αμυντικού υλικού .(Radikal, Hurriyet)


5.H Tουρκία μεταξύ των χωρών διεξαγωγής πειραμάτων που απαγορεύει η αμερικανική νομοθεσία

Σε σχετική λίστα χωρών που δημοσίευσε το περιοδικό Vanity Fair τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν για διεξαγωγή πειραμάτων που δεν επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία, περιλαμβάνεται και η Τουρκία (Milliyet)

6.Επικριτικές δηλώσεις Μπαγίς κατά Σαρκοζύ

Απαντώντας σε δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζύ ότι δεν επιθυμεί την έλευση 70 εκ μουσουλμανων στην Ευρώπη ( λογω ένταξης Τουρκίας) ο Επικεφαλής των Eνταξιακών Διαπραματεύσεων Τουρκίας ?ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι ακριβώς λόγω αυτής της νοοτροπίας η Τουρκία πρέπει να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ καθώς «Η Τουρκία συνιστά ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τα άρρωστα μυαλά της Ευρώπης» (Turkiye)


ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

1.Νομοσχέδιο προστασίας δικαστών και εισαγγελέων από μηνύσεις

Νομοσχέδιο που ετοιμασαν τρείς βουλευτές του ΑΚΡ παρέχει νομική προστασία σε δικαστές και εισαγγελείς για υποθέσεις που χειρίζονται.Σύμφωνα με το νομοσχεδιο οι μηνύσεις θα πρέπει να απευθύνονται προς το κράτος και όχι προσωπικά προς τους δικαστές και αν το δικαστήριο αποφασίσει παροχή αποζημίωσης τότε το κράτος θα παράσχει την αποζημίωση, ενώ έπειτα θεωρητικά θα μπορεί να την απαιτεί από τους δικαστές και εισαγελείς , ωστόσο η προσφυγή του κράτους κατά δικαστών και εισαγγελέων είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Αφορμή για την σύνταξη του Νομοσχεδίου ήταν η προσφυγή του υπόδικου προφυλακισθέντα για την υπόθεση Εργκενεκόν Mehmet Haberal κατά των δικαστών γιατι απέρριψαν αίτηση αποφυλάκισής του και την επιδίκαση εποζημίωσης ποσού 1500 τουρκικών λιρών που θα έπρεπε να πληρώσουν οι δικαστές,εξελιξη που προκάλεσε τεράστια πίεση στoυς δικαστές. Επισημαίνεται επίσης ότι το νομοσχεδιο θα καλύπτει εκτός από δικαστές και εισαγγελείς τους δημόσιους λειτουργούς που δεν εφαρμόζουν αποφάσεις δικαστηρίων και τους αστυνομικούς που καταγγέλονται για βασανιστήρια.Μερίδα του τύπου ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο υποστηρίζει ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η αυθαιρεσία των κρατικών λειτουργών. ( Zaman,Hurriyet,Milliyet, Aksam, Vatan)

2.Επιτροπή για επεξεργασία μηνυτήριας αναφοράς κατά αμερικανών διπλωματών

Ο τύπος αναφέει ότι ύστερα από εντολή του τούρκου π/θ Ερντογάν συστάθηκε Eπιτροπή για την διερεύνηση δυνατότητας σύνταξης μηνυτήριας αναφοράς κατά αμερικανών διπλωματών σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι ο Ερντογάν διαθέτει μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και πρώην ΥΠΕΣ Abdulkadir Aksu και μέλη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Cemil Cicek, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin, οι έτεροι αντιπρόεδροι του ΑΚΡ Huseyin Celik και Fatih Sahin και ο βουλευτής του ΑΚΡ Cuneyd Yuksel. ( Radikal)

3.Αλλαγές στο σύστημα διορισμού και προαγωγών Δημοσίων Υπαλλήλων

Ο τύπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση εκτεταμένων αλλαγών στο σύστημα διορισμού και προαγωγών Δημοσίων Υπαλλήλων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με νομοσχεδιο που συζητείται στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υψηλού επιπέδου δημόσιες θέσεις θα μπορούν να καταλαμβάνουν υπάλληλοι με σημαντική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπάλληλοι με 12ετή υπηρεσία θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών και Προισταμένων Τμημάτων στον Δημόσιο. (Hurriyet)

4.Επικρίσεις αντιπολίτευσης για δυσανάλογη αστυνομική βία κατά φοιτητών.

Ο τύπος προβάλλει τις επικρίσεις βουλευτών του CHP και ΒDP για δυσαναλογη αστυνομική βία κατά τις πρόσφατες φοιτητικές διαδηλώσεις στην Κων/λη και το αίτημα τους για έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Παρατίθεται επίσης δηλώσεις του Επικεφαλής Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων Τουρκίας ?ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς ότι οι φοιτητές ήταν εκείνοι που προκάλεσαν δυσανάλογη βία κατά των αστυνομικών, ενώ προβάλλεται το γεγονός ότι μια έγκυος διαδηλώτρια απέβαλε λόγω της άσκηση αστυνομικής βίας και ότι βουλευτές του CHP κατέθεσαν επερώτηση για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών που προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα.

5.Διαψεύδει το DTK αιτιάσεις περί δημιουργίας ξεχωριστού Σώματος Ασφάλειας

Οι συμπρόεδροι του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) Ahmet Turk και Ayse Tugluk απέρριψαν αιτιάσεις περί δημιουργίας ξεχωριστού Σώματος Ασφαλείας, αλλά- όπως είχε απαιτήσει πρόσφατα ο έγκλειστος Οτζαλάν- ενίσχυση της δύναμης αυτοάμυνας επισημαίνοντας ότι τα δημοτικά συμβούλια θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους κατά της διακίνησης ναρκωτικών, των φόνων τιμής και της βίας κατά των γυναικών. (Cumhurriyet)

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗΝ SABAH


H Sabah (6/12/2010) αναγγέλλει στην πρώτη σελίδα αποκλειστικές δηλώσεις του νέου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης κ Μπουτάρη στον ανταποκριτή της Sabah και του NTV στην Αθήνα κ Στέλιο Μπερμπεράκη με τον τίτλο « Το καινούργιο αφεντικό της Θεσσαλονίκης». Στην πρώτη σελίδα υπογραμμίζεται ως υπότιτλος η φράση του κ Μπουτάρη, ο οποίος είπε «Είναι σημαντικό ότι ο Ατατούρκ και ο Ναζίμ Χικμέτ γεννήθηκαν στην πόλη αυτή. Οι θαλάσσιες μεταφορές που γίνονται στην Κων/λη θα πρέπει να γίνονται και στην Θεσσαλονίκη».

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Θεσσαλονίκη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Τούρκων λόγω του Ατατούρκ και τι νόημα έχει ο Ατατούρκ για τον κ Μπουτάρη, ο Δήμαρχος είπε: «Για μένα ο Ατατούρκ είναι ο ηγέτης του νέου τουρκικού κράτους που ξεσηκώθηκε την περίοδο εκείνη κατά της Οθωμανικής Διοίκησης και της ηγεμονίας αυτής. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του ξεσηκωμού αλλά η ονομασία του Ατατούρκ για διάφορους λόγους συσχετιζόταν εδώ με διάφορα αιματηρά γεγονότα. Όμως ήταν φυσικά ένας αιματηρός πόλεμος. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα γεγονότα της ιστορίας και να πραγματοποιήσουμε βήματα τα οποία θα παρεμποδίσουν την επανάληψη αυτών».

Ερ: Σε άρθρο σας το 2006 είχατε αναφέρει ότι είστε υπέρ του να δοθεί στο δρόμο που είναι μπροστά στο σπίτι του Ατατούρκ η ονομασία «Μουσταφά Κεμάλ». Επιμένετε στην άποψη σας αυτή;

Απ: Μια τέτοια πρόταση είχε γίνει κατά την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ των δύο χωρών οι κκ Παπανδρέου και Τζέμ, που εξασφάλισαν την ελληνοτουρκική προσέγγιση και είχε έρθει στην επικαιρότητα να δοθεί και πάλι η ονομασία αυτή στον δρόμο ο οποίος έφερε αυτήν την ονομασία μέχρι τα γεγονότα των 6-7 Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κων/λη. Εγώ δεν επιμένω οπωσδήποτε να γίνει αυτό αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ένα σημαντικό μέρος της νεαρής ηλικίας του Μουσταφά Κεμάλ πέρασε στην Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε το πόσο σημαντικό είναι για τους Τούρκους αυτό και επιστρέφοντας την ονομασία Μουσταφά Κεμάλ στον δρόμο θα πρέπει να τους κάνουμε ευτυχείς.

Ο ανταποκριτής στην συνέχεια γράφει ότι η επιθυμία του κ Μπουτάρη για την αλλαγή της ονομασίας του δρόμου και την τοποθέτηση μνημείου για τους Νεότουρκους προκάλεσε τους φανατικούς εθνικιστές. Ο κ Μπουτάρης, του οποίου οι σχέσεις με τον Μητροπολίτη Ανθιμο -που είναι εθνικιστής- δεν είναι καλές, με την νίκη του στις εκλογές κατόρθωσε να «βάλει γκόλ» στους εθνικιστικούς κύκλους. Ο Μητροπολίτης Ανθιμος λίγο πριν τις εκλογές είχε πεί «όσο εγώ είμαι επικεφαλής αυτής της Εκκλησίας, εσύ δεν θα μπορέσεις επ ουδενί να γίνεις Δήμαρχος» .

Ο ανταποκριτής στην συνέχεια αναφέρεται στην προσωπικότητα του κ Μπουτάρη κάνοντας τον χαρακτηρισμό «ηλικιωμένος νεαρός», στα τατουάζ και το σκουλαρίκι του. Ακόμα γράφει ότι ο κ Μπουτάρης έχει πάρει θέση στην καρδιά των ελλήνων αριστερών και είναι ο πρώτος αριστερών τάσεων Δήμαρχος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στο σημαντικότερο φρούριο των ακραίων εθνικιστών. Ακόμα αναφέρεται στις εκδηλώσεις αγάπης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στον νέο Δήμαρχο που θα αναλάβει καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2011.
Σε ερώτηση αν περίμενε ο ίδιος αυτήν την εκλογή και αυτήν την νίκη ο κ Μπουτάρης είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι και για τον ίδιο δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια προεκλογικά. Όμως, όπως και αν έχουν τα πράγματα η νίκη αυτή αποτέλεσε έκπληξη και για τους ίδιους ( τον ίδιο και το Επιτελείο του.

Ερ: Είναι γνωστό ότι επισκέπτεστε συχνά την Κων/λη. Μπορούν να εφαρμοστούν και εδώ οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Κων/λη για το κυκλοφοριακό;

Απ: Εκείνο που με εξέπληξε περισσότερο στην Κων/λη αναφορικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν τα θαλάσσια δρομολόγια και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Θεσσαλονίκη. Ένα άλλο που εκτίμησα είναι το ότι ήρθε στην επιφάνεια στην Κων/λη η ταυτότητα της πόλης αυτής δηλαδή από την Αγία Σοφία μέχρι τα ανάκτορα του Τσιραγάν και μέχρι τα λουτρά της Κων/λης , όλα έχουν αναδειχθεί και παρουσιάζονται.

Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι επικρίθηκε για τις δηλώσεις του αναφορικά με την παρουσίαση του κινήματος των Νεότουρκων και της εβραϊκής ταυτότητας στην Θεσσαλονίκη ο κ Μπουτάρης είπε:

?Σκοπός μου δεν είναι να βάζω δεξιά-αριστερά αγάλματα, αλλά να φέρω στο φώς αμέτρητα μνημεία που εκπροσωπούν τον οθωμανικό πολιτισμό ο οποίος έβαλε την σφραγίδα του στην Θεσσαλονίκη επί 4 ακόμα και 5 αιώνες. Εάν εμείς μπορούμε και επισκεπτόμαστε τα μνημεία των προγόνων μας στην Κων/λη στην Σμύρνη και στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχουν και οι Τούρκοι το δικαίωμα ερχόμενοι στην Θεσσαλονίκη να επισκέπτονται τα μνημεία των προγόνων τους. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι έχουν γεννηθεί σε αυτήν την πόλη ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Ατατούρκ καθώς επίσης και το ότι από εδώ ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων. Η πλατεία Ελευθερίας που βλέπετε πίσω μου, πριν γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ήταν χώρος των Νεότουρκων. Την ονομασία αυτή φυσικά στην πλατεία την είχαν δώσει οι Νεότουρκοι. Αργότερα οι Ναζί συγκέντρωσαν στην πλατεία αυτή τους Εβραίους που ζούσαν εδώ και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει έτσι ώστε, όπως λέει και ο ίδιος, θα εξασφαλίσουν την μετάβαση 300.000 τούρκων τουριστών ετησίως στην Θεσσαλονίκη, ο κ Μπουτάρης είπε:

« Ο ρόλος του Δήμου είναι να κινητοποιήσει τους τουριστικούς φορείς, για να ανοίξουν τις πόρτες διάπλατα στους τούρκους τουρίστες που θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη. Ενας άλλος ρόλος του Δήμου είναι να αναδείξει όλα τα ιστορικά μνημεία τόσο οθωμανικά όσο και ελληνικά και να δείξει επιμέλεια στα Μουσεία και στις κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες. Δηλαδή να εξασφαλίσει στους τούρκους πολίτες να αισθανθούν εδώ άνετα, να γνωρίσουν από κοντά τους διαφορετικούς πολιτισμούς και να περάσουν ευχάριστα».

Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι είχε αναγκαστεί να μεταφέρει την σορό της συζύγου του στην Βουλγαρία για αποτέφρωση, βάσει της ύστατης επιθυμίας της, μετά από αντίρρηση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος είπε ότι ήδη υπάρχουν αποφάσεις του κράτους για την αποτέφρωση των νεκρών αλλά δεν υπάρχει κέντρο αποτέφρωσης και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του θα προσπαθήσει να δημιουργηθούν τέτοιου είδους κέντρα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε σκοπεύει να επισκεφθεί την Κων/λη και αν σχεδιάζει κάποια συνάντηση με τον Δήμαρχο αυτής, ο κ Μπουτάρης είπε: « Θα επισκεφθώ την Κων/λη το συντομότερο δυνατόν. Και στην περίπτωση που θα μεταβώ ιδιωτικά αλλά και στην περίπτωση που θα μεταβώ ως Δήμαρχος επιθυμώ οπωσδήποτε να συναντηθώ με τον Δήμαρχο της Κων/λης» .

Οι δηλώσεις του κ Μπουτάρη καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του τ/δ NTV με τον τίτλο « Ενας Ελληνας που επιθυμεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τούρκους». Η ιστοσελίδα παραπέμπει και σε σχετικό βίντεο με την συνέντευξη.

Τουρκικά ΜΜΕ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP