Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

2011: Το Τουρκικό Προξενείο γιορτάζει στη Θράκη, την κατάληψή της από τους Οθωμανούς!


Τα "40 Κουρμπάνια" μια από τις σημαντικές παραδόσεις των Τούρκων των Βαλκανίων οργανώνεται στις 12 Ιουνίου ημέρα Κυριακή. Κατά την τελετή ¨40 Κουρμπάνια¨ που θα πραγματοποιηθεί κοντά στο χωριό Χλόη σε απόσταση 2 χιλ. από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, θα μοιρασθεί στους μετέχοντες το γνωστό φαγητό μπακιρλαμά. Στα ¨40 Κουρμπάνια¨ μπορούνε να μετέχουν όλοι.

Από πότε έμειναν τα ¨40 Κουρμπάνια¨;

Ο τουρκικός στρατός μετά την κατάληψη της Αδριανούπολης και του Διδυμοτείχου συνέχισαν την πορεία τους προς τα δυτικά, και στην περιοχή Τανριντάγ υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις. Οι Τούρκοι επιδρομείς είχαν επικεφαλής τους 40 στρατιώτες από την περιοχή του Χορασάν, είχαν εκατοντάδες θύματα-μάρτυρες αλλά τελικά κέρδισαν μεγάλες νίκες και κατέκτησαν την περιοχή. Αυτή η σύγκρουση λοιπόν λέγεται ¨40 Πολεμιστές¨ επειδή σε αυτήν πέθαναν οι 40 πολεμιστές που είχαν έρθει από το Χορασάν. Ο εορτασμός λοιπόν της νίκης των 40 πολεμιστών λεγόταν ¨Γιορτή των Πολεμιστών¨, ¨Θυσία Πολεμιστών¨ και τέλος στις μέρες μας ¨40 Κουρμπάνια¨.

Από τους ήρωες αυτούς στις μέρες μας έχουν μείνει μόνο πέντε τάφοι. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ μέσα στη Βουλγαρία. Εκείνοι οι τάφοι που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα λέγονται ¨Σωστοί Πολεμιστές¨.

Πριν τον καθορισμό των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην τελετή μετείχαν και ομογενείς από την Βουλγαρία. Μετά τον καθορισμό των συνόρων το 1920 η τελετή καθορίστηκε να γίνεται σε περιοχή της Χλόης.

Είναι μια εκδήλωση που κάνει ο λαός της περιοχής για να τιμήσει τους 40 Τούρκους επιδρομείς που κατέλαβαν την περιοχή ¨40 Κουρμπάνια¨ και μια έκφραση ευχαριστίας για την νίκη τους.

Με βάση την παράδοση τα ¨40 Κουρμπάνια¨ αιώνες τώρα γιορτάζονταν κατά την πρώτη Πέμπτη και 40 μέρες από το Χιντρελλέζ (6- Μαΐου). Στις μέρες μας όμως για να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή μεταφέρθηκε την Κυριακή.


http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/2011.html

Read more...

Αν η Τουρκία καταλάβει στρατιωτικά το Καστελλόριζο…


Τα πολλά και ποικίλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν στην εκταμίευση ή μη της δόσεως του μνημονιακού δανείου του τρέχοντος μηνός έχουν αποσπάσει την προσοχή της Ελληνικής Γνώμης από τα μεγάλα εθνικά θέματα και τις σχετικές εξελίξεις.

Το πλέον πρόσφατο γεγονός που συναρτάται με αυτά είναι η προφανής αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Χώρας μας, φοβούμενη – προφανώς – την Τουρκική αντίδραση και την Συμμαχική …δυσφορία , σε ό,τι κυρίως αφορά το τμήμα της ΑΟΖ περί το Καστελλόριζο και τις παρακείμενες νησίδες Ρώ και Στρογγύλης.

Η απροθυμία , η αμέλεια , οι φόβοι και οι δισταγμοί της Ελλάδος να ασκήσει νόμιμο και μη αμφισβητούμενο δικαίωμά της , μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις , ιδιαίτερα στην αποδυνάμωση αυτού , εφ΄όσον τούτο δεν ασκείται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος !

Σε κάθε όμως περίπτωση , όλοι όσοι δεν μετέχουμε στους άχρηστους και οπισθόβουλους διαλόγους περί της αναγκαιότητος των συμβιβασμών με την γείτονα Τουρκία, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε και να θέσουμε προ των ευθυνών της την Ελληνική κυβέρνηση , αν αυτή δεν λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα γιά να αποτρέψει την αιφνιδιαστική κατάληψη του Καστελλορίζου και των εξαρτημένων νησίδων Ρώ και Στρογγύλης από τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις !

Το εγχείρημα δεν παρουσιάζει δυσκολίες από στρατιωτική άποψη . Η επιχείρηση είναι ευχερής , λόγω της εγγύτητος των τριών ελληνικών νήσων από τις τουρκικές ακτές και της διαπιστωμένης αδυναμίας της Ελλάδας να διαθέτει μόνιμα στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις πεζοναυτών και ναυτικών μέσων (φρεγατών , υποβρυχίων και πυραυλακάτων) ώστε να αποτραπεί μία τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας εν τη γενέσει της

Όσους αυταπατώνται να νομίζουν ότι τελείωσαν οι πόλεμοι , παραπέμπουμε στην Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

Σε όσους πλανώνται να πιστεύουν ότι θα παρέμβει το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση γιά να σταματήσει μία νέα τουρκική εισβολή, θυμίζουμε την Τουρκική αποβατική ενέργεια κατά της Κύπρου (1974) και την Κρίση στα Ίμια (1996).

Το διακύβευμα αυτής της Επιχείρησης είναι πολύ μεγάλο .

Οι πειρασμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Η επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ στην πετρελαιοφόρο Θάλασσα της Μεσογείου είναι πολλαπλώς υπέρτερης σημασίας και αξίας τόσον από τους πειρασμούς όσον και από το διακύβευμα !

Μιχάλης Σ. Βάρδας

Read more...

Εγκεμέν Μπαγίς: «Συζητάμε για όλα τα θέματα του Αιγαίου»


Αν βγείτε δυνατότεροι από τις σημερινές εκλογές στη χώρα σας μήπως να περιμένουμε έναν νέο γύρο πιο αποτελεσματικών διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο;

Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία για πρόοδο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις κυρίως χάρη στους δύο γενναίους πρωθυπουργούς που βρίσκονται στην εξουσία αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και την Ελλάδα. Είναι αποφασισμένοι και οι δύο να λύσουν τις διμερείς διαφορές και να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Για να δώσω συγκεκριμένο παράδειγμα, ενώ οι συνολικές επενδύσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία ήταν γύρω στα 56 εκατ. δολ. το 2001, έφτασαν τα 6,5 δισ. δολάρια το 2010. Αυτό είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη του πόσο θετικά οι επιχειρηματικές μας κοινότητες αντιλαμβάνονται το ειρηνικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Εμείς ως Τουρκία, θέλουμε να δούμε το Αιγαίο να μετατρέπεται σε θάλασσα φιλίας και συνεργασίας. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις δεν έχουμε παρά να διευθετήσουμε τα χρόνια προβλήματα, όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό. Γι’ αυτό οι διερευνητικές επαφές πρέπει να διεξάγονται με προσεκτικό τρόπο και από τις δύο πλευρές. Αν η Τουρκία και η Ελλάδα λύσουν τα προβλήματα τους το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος θα μετατραπούν σε παράδεισο για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Κάποια κόμματα στην Τουρκία ισχυρίζονται ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή από το 2004. Ποια είναι η γνώμη σας όσον αφορά αυτούς τους ισχυρισμούς;

Η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο συζητιούνται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Ποία θα είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό μετά τις εκλογές; Φοβάστε την περίοδο που η Κύπρος θα ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε;

Αν και κάποιοι έχουν την άποψη ότι η κυπριακή προεδρία θα «σακατέψει» τις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις για 6 μήνες θεωρώ, αντίθετα, ότι είναι ευκαιρία.

Θα δώσει την ευκαιρία στους Ελληνοκύπριους να δείξουν ότι έχουν φτάσει στην πολιτική ωριμότητα να υπολογίζουν σωστά τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα δούμε αν μία χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. θα προτιμήσει να έχει απομονωμένους ανθρώπους στη νησί ή θέλει την ειρήνη. Είναι ώρα πια για θαρραλέα βήματα και να φτάσουμε σε μία λύση στην Κύπρο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την Τουρκία, θα πρέπει να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων, που κρατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όμηρο.

Μετά τις εκλογές, η ελληνική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να ελπίζει στην επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που θα σας ενισχύσει αρκετά, δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσετε ένα βήμα πιο πέρα στο θέμα της Χάλκης;

Σήμερα υπάρχουν περίπου 2.500 χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι πολίτες που ζουν στην Τουρκία. Έχουμε ζήσει μαζί, έχουμε μοιραστεί τον ίδιο τόπο, το ίδιο φαγητό, τις ίδιες Λύπες και την ίδια ευτυχία. Όταν οι συμπολίτες μας έχουν προβλήματα όσον αφορά τις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες εξετάζουμε και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Κάνουμε ότι μπορούμε. Είμαστε η κυβέρνηση που έχει διευκολύνει κι έχει ανταποκριθεί περισσότερο στα αιτήματα των μειονοτήτων.

Υπάρχουν κάποια νομικά εμπόδια μπροστά μας τα οποία θα ξεπεράσουμε. Πρέπει να κάνουμε αυτό που απαιτεί ο νόμος. Αλλά χρειάζεται μία πολυδιάστατη προσέγγιση. Πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς και τους νόμους και το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αρμόδιοι υπουργοί και θεσμοί εργάζονται ως προς το να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Γιατί συχνά θέτετε ζήτημα αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Χάλκης, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν ανάλογα βήματα και στη δυτική Θράκη; Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας σε τέτοια ζητήματα και ούτε εξάλλου η Συνθήκη της Λοζάννης κάνει λόγο για αμοιβαιότητα στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν εξετάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό το πρίσμα της αμοιβαιότητας. Ωστόσο, η ευαισθησία του τουρκικού λαού για τα αδέλφια του και τους συγγενείς του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αυτό που ζητούν οι τουρκικές μειονότητες στη Θράκη από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για τους Τούρκους και να λύσει τα προβλήματα που έχουν σχέση με την εκλογή του κλήρου τους την ανεργία και τα δικαιώματα σχετικά με τη σύσταση μειονοτικών ιδρυμάτων. Εδώ δεν αναφέρομαι σε αμοιβαιότητα, αλλά σε παράλληλα βήματα, βασισμένα στην καλή θέληση.

Ο χρόνος έχει αποδείξει ότι ο Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός μας έχουν τη θέληση. Αυτό θα διευκολύνει τη διευθέτηση κάθε διαφοράς που έχει αφήσει πίσω της η Ιστορία. Δεν υπάρχουν άλυτες διαφορές και προβλήματα, αν υπάρχει καλή βούληση.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το ΑΚΡ αν έχει μία εύκολη νίκη σήμερα, και ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης;

Θα συνεχίσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την κοινωνικο-οικονομική μεταμόρφωση. Η διαφορά που έχει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με την αντιπολίτευση έγκειται στο ότι εμείς κοιτάζουμε μπροστά, με καινοτόμα και εμπνευσμένα σχέδια, ενώ η αντιπολίτευση απασχολείται με κηρύγματα λαϊκισμού. Δεδομένου ότι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέδια, βρίσκω πολύ ειρωνικό όταν ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρουσιάζει σχέδιο και προτάσεις για την ελληνική οικονομία. Δήλωσε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει τη χώρα του από μία σημαντική κρίση. Μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου και με τα δικά μας σχέδια. Μπορούν να στηριχθούν επάνω μας. Ερχόμαστε στην εξουσία στην Τουρκία». Καλύτερα ο κ. Κιλιτσντάρογλου να επικεντρωθεί στο πώς θα σώσει το δικό του κόμμα.

Ποια είναι το επόμενα βήματα όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική σας; Το δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες θα συνεχίσει να είναι η κορωνίδα της εξωτερικής σας πολιτικής;

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στην ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε. μέσω μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα, που θα ενισχύσουν ης ατομικές ελευθερίες και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας. Στόχος μας είναι ένταξη μέχρι το τέλος του 2014…

Όσον αφορά το δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων, η πολιτική μας έχει κάνει την Τουρκία παράδεισο σταθερότητας και άξια να μεσολαβεί ώστε να βρεθεί λύση στα χρόνια προβλήματα της περιοχής.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: REAL NEWS

Read more...

Η “καυτή ατζέντα” Ερντογάν. Τι περιλαμβάνει;


Μετά τους πανηγυρισμούς η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να το ρίξει …στους προβληματισμούς. Όπως μεταδίδει από την Τουρκία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Άρης Αμπατζής τα προβλήματα που έχει η ατζέντα Ερντογάν δεν είναι απλά. Αντιθέτως.

Καυτά ζητήματα όπως το νέο σύνταγμα, το κουρδικό, τα ερωτήματα γύρω από το πότε ακριβώς λήγει η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλα συνιστούν τη δύσκολη ατζέντα της κυβέρνησης. Η υπόθεση του νέου συντάγματος απασχολεί εδώ και καιρό για τα καλά τον τουρκικό πολιτικό κόσμο. Αναμένεται να υπάρξει έντονη συζήτηση, αφού με το σύνταγμα θα πρέπει διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια προκαλούν ένταση, όπως η μαντίλα, το εκπαιδευτικό σύστημα και το προεδρικό σύστημα, υπέρ του οποίου τάσσεται ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνδυασμό με το σύνταγμα θα υπάρξει συζήτηση και για νομοθετικές ρυθμίσεις σε νόμους, μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί για τα πολιτικά κόμμα και τις εκλογές.

Δεύτερο σημαντικό θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το κουρδικό.
Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δύναμης του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, κάνει ακόμα πιο ανάγλυφη τη πίεση για αντιμετώπιση του θέματος.
Πέρα από τα ζητήματα δικαιωμάτων που προτάσσει το κόμμα αυτό, εδώ και καιρό είναι υπό συζήτηση στην Τουρκία το αν και κατά πόσο, ο έγκλειστος στη φυλακή ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μπορεί να είναι συνομιλητής του τουρκικού κράτους.


Ζήτημα που θα προκαλέσει ένταση είναι και η υπόθεση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Είχε εκλεγεί στις 22 Αυγούστου 2007 για επταετή θητεία.
Στο μεταξύ,όμως, αναθεωρήθηκε το σύνταγμα το οποίο πλέον προβλέπει πενταετή θητεία για πρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται με τη λαϊκή ψήφο και όχι από την εθνοσυνέλευση.
Οι απόψεις του πολιτικού και του νομικού κόσμου στην Τουρκία διίστανται ως προς το αν η θητεία του Γκιουλ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2012 ή το 2014.


Άλλο ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής, θα είναι η υπόθεση με τους δύο υποψηφίους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που αναμένεται να εκλεγούν, αλλά είναι προφυλακισμένοι στο πλαίσιο της υπόθεσης “Εργκενεκόν”.
Από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα εξαρτηθεί το αν θα μπορέσουν να πάρουν το αξίωμα αν εκλεγούν.
Πρόκειται για τον σχολιαστή της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ” Μουσταφά Μπαλμπάϊ και τον ιδιοκτήτη ιδιωτικού νοσοκομείου στην Άγκυρα γιατρό Μεχμέτ Χαμπέραλ.


Τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η οικονομία, η υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τους πραξικοπηματίες του 1980 και το θέμα των πυρηνικών σταθμών είναι άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.

Ως προς την εξωτερική πολιτική, τα δύο άμεσα θέματα έχουν ελληνοτουρκικό ενδιαφέρον.
Πρώτον, εντός του Ιουνίου αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η τακτική ετήσια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς.
Η διαδικασία των εκλογών και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία μπορεί να καθυστερήσουν τη συνάντηση.


Δεύτερο είναι το Κυπριακό, αφού στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η τριμερής συνάντηση με παρόντα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Καυτή ατζέντα περιμένει τη νέα τουρκική κυβέρνηση και σε θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Τέλος, παρουσιάζει ενδιαφέρον το κατά πόσο θα συνεχιστεί η κατάσταση απραξίας στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

onalert.gr

Read more...

Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία: ιστορική νίκη των Κούρδων


Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που προτάθηκαν από το BDP, κύριο κουρδικό κόμμα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 12 Ιουνίου στην Τουρκία ήταν οι πρώτοι νικητές, με 36 έδρες έναντι 22 το 2007, παρά την πολύ αθέμιτη εκστρατεία και νοθείες σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στην κουρδική περιοχή .Δεκαπέντε κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές με 7.695 υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, κέρδισε το 49,93% των ψήφων έναντι 46% το 2007, εξασφαλίζοντας μια τρίτη συνεχόμενη θητεία, αλλά έχασε έδρες, 325 κατά 344 το 2007.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ενισχύει τον Ερντογάν για την υλοποίηση των σχεδίων του, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συντάγματος με προεδρικό σύστημα, και θα χρειαστεί τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, παρά την συντριπτική νίκη του.

25,93% των ψήφων (135 έδρες) έναντι 20,88%, ακολουθούμενο από το εθνικιστικό ΜΗΡ (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) με 13, 02% (54 έδρες) έναντι 14,27% το 2007. Το μόνο κόμμα που αύξησε τις έδρες του είναι το CHP, δήλωσε ο Κεμάλ Kilicdaroglu, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το κόμμα διεκδικούσε περίπου το 30% των ψήφων.

Το κουρδικό Μπλοκ κέρδισε 36 έδρες
Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι του Μπλοκ «Εργασία, Δημοκρατία και Ελευθερία», που υποστηρίζεται από το κύριο κουρδικό κόμμα BDP, είναι ο πρώτος νικητής των εκλογών, αποστέλλοντας 36 υποψήφιους (6,63% έναντι 5,24%) στο κοινοβούλιο έναντι 22 το 2007. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται η Λεϊλά Ζάνα, βραβείο Ζαχάρωφ και Χατίπ Ντκικλ, τώρα στη φυλακή, αλλά επίσης ο Ertugrul Kurkcu, ηγέτης του φοιτητικού κινήματος του 1968.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Συνασπισμός, κέρδισε σε 17 πόλεις: Ντιγιαρμπακίρ (6 από 6), Χακάρι (3 από 3), Σιρνάκ (3 από 3), Mardin (3 από 3), Βαν (4 από 4), Κωνσταντινούπολη (3 της 3), Μπατμάν (2 από 2), Μυς (2 από 2), Ούρφα (1), Μερσίνα (1), Σιίρτ (1), Μπιτλίς (1), Αγκρι (1), Ιγκντίρ (1), Μπίγκολ (1 ), Άδανα (1), Καρς (1).

Το BDP παρουσίασε ανεξάρτητους υποψήφιους για να παρακάμψει το εκλογικό όριο του 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, για να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο. Το όριο αυτό που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, αποσκοπεί να εμποδιστούν οι Κούρδοι να εισέρθουν στο Κοινοβούλιο.

Το ΑΚΡ υπέστη μια αποκαρδιωτική ήττα στις κουρδικές πόλεις
Όπως μετά τις προηγούμενες εκλογές, το BDP θα σχηματίσει μια ομάδα στο κοινοβούλιο, και γίνεται μια αναπόφευκτη δύναμη για το κουρδικό ζήτημα.

Η νίκη των Κούρδων σημαίνει επίσης την αποτυχία της κυβέρνησης του ΑΚΡ για την πολιτική του ανοίγματος, που μετατράπηκε σε σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το BDP ως «τρομοκρατικό» και είχε υπερασπίσει τη θανατική ποινή, δηλώνοντας «Αν ήμασταν εμείς, θα είχαμε κρεμάσει τον Οτσαλάν», σχολιάζοντας την ποινή της ισόβιας φυλάκισης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Το ΑΚΡ υπέστη μεγάλη ήττα σε πολλές κουρδικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν, Σιρνάκ, Αγκρι, Βαν, Μπιτλίς, Καρς και Σιίρτ. Ωστόσο, το BDP αύξησε τις ψήφους του σε όλες τις πόλεις όπου παρουσίασε ανεξάρτητους υποψηφίους εκτός στο Ντερσίμ (Τουντσελί).

ΝΟΘΕΙΑ
Εκτεταμένη νοθεία και παραβιάσεις των δικαιωμάτων ψήφου παρατηρηθήκαν σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην κουρδική περιοχή. Μερικές ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, παρακολούθησαν τις εκλογές στο τουρκικό Κουρδιστάν. Η παρουσία της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα καταγγελθήκε από τις κουρδικές και ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.

Οι ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν φανερά με την παρουσία στρατιωτών σε αρκετά χωριά του Ντιγιαρμπακίρ, Μπιτλίς, Κόνια, Αρνταχάν, Βαν, Ούρφα και Μπίγκολ. Πολλά ψηφοδέλτια που έφεραν μια σφραγίδα του ΑΚΡ βρέθηκαν σε πόλεις όπως τη Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Μια αθέμιτη και μη-διαφανή εκστρατεία
Η εκστρατεία ήταν πολύ αθέμιτη για τους Κούρδους ανεξάρτητους υποψήφιους, ενώ το ΑΚΡ οδήγησε μια εκστρατεία με ανεκτίμητο κόστος είναι και μη-διαφανή, με αφίσες παντού, τηλεοπτικά σποτ σε κάθε οθόνη τηλεόρασης, ένα καθημερινό μηντιατικό στρατό, με υποστήριξη της αστυνομίας για εκφοβισμό.
Το BDP ήταν το μόνο κόμμα που δεν έλαβε δημόσια κονδύλια για την εκστρατεία ενώ διέθετε κοινοβουλευτική ομάδα.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία των ανεξάρτητων υποψηφίων, η αστυνομία τρομοκρατούσε τους Κούρδους, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν έπαψαν να δημοσιεύσουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το BDP με σκοπό την ποινικοποίηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλούσε ασταμάτητα και προσπάθησε να εκφοβίσει κάθε αντιπολίτευση.

Περισσότεροι από 5.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.550 τις τελευταίες 53 ημέρες, συνελήφθησαν από την αστυνομία, εμποδίζοντας την προεκλογική εκστρατεία των Κούρδων υποψηφίων.
Επιπλέον, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ακυρώσε στις 18 Απριλίου τις υποψηφιότητες επτά ανεξάρτητων υποψήφιων, συμπεριλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα, που προτάθηκαν από το BDP, αλλά αυτή η απόφαση είχε εξοργίσει τους Κούρδους και τελικά ακυρώθηκε για έξι από αυτούς.

LePost

Read more...

Τις ελληνικές βραχονησίδες δείχνει ιταλική απογραφή που διενεργήθηκε το 1922


Της Σοφιας Παπαιωαννου

Πολύμηνη έρευνα της «Κ» στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Ρόδο για τα Δωδεκάνησα. Πλήθος εγγράφων από την ιταλική απογραφή του 1922 στα Δωδεκάνησα υπάρχουν πλέον στη νομική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και ενισχύουν το «οπλοστάσιο» έναντι των τουρκικών αμφισβητήσεων. Τα έγγραφα, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», αφορούν λεπτομερή καταγραφή όχι μόνο του πληθυσμού, αλλά και κάθε είδους δραστηριότητας και περιουσιακών στοιχείων σε μικρά νησιά και βραχονησίδες, που έχουν χρωματισθεί «γκρίζα» από την Αγκυρα, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της.

Οι αμφισβητήσεις, μάλιστα, δεν περιορίζονται σε νησίδες κοντά στα τουρκικά παράλια, αλλά φθάνουν στη μέση του Αιγαίου.
Ιστορικά στα Δωδεκάνησα, τόσο επί τουρκοκρατίας όσο και επί ιταλοκρατίας, η απογραφή ανθρώπων, περιουσιών και ζώων ήταν πάντα συνδεδεμένη με κακό. Σήμαινε συνήθως την αναγκαστική κατάταξη των Δωδεκανησίων στον στρατό του κατακτητή.
Οι άνδρες κρύβονταν στα ξερονήσια για να μην απογραφούν και οι ντόπιοι έκρυβαν στοιχεία της περιουσίας τους.
Οι απογραφές που πραγματοποίησαν όμως οι Ιταλοί στα Δωδεκάνησα την περίοδο της κατοχής των νησιών από το 1912 ώς το 1943 αποδεικνύεται σήμερα ανεκτίμητος θησαυρός για το Αιγαίο, τα νησιά και τις βραχονησίδες του και τις κατά καιρούς «αμφισβητήσεις» βραχονησίδων από τους Τούρκους.



Οι ίδιοι οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία από τις απογραφές για να διευκολύνουν τα σχέδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ολοκληρωμένη απογραφή στα νησιά που πραγματοποίησε ο επίσημος επιτετραμμένος της ιταλικής κυβέρνησης δρ Ερμάνο Αρμάο, το 1922, εξαφανίστηκε αργότερα από τους ίδιους τους Ιταλούς όταν είδαν ότι δεν εξυπηρετούσε πια τα σχέδιά τους.
Οταν την εξουσία στην Ιταλία ανέλαβε ο Μουσολίνι που είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιστρέψει τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
Τα Δωδεκάνησα είχαν ονομαστεί Ιταλικά Νησιά του Αιγαίου και προκειμένου να εξιταλιστούν έπρεπε να αποκρύψουν το πόσοι Ελληνες υπήρχαν και τους ανέφεραν μόνο ως ορθόδοξους. Μάλιστα απαγόρευσαν και στον ίδιο τον δρα Αρμάο, που πραγματοποίησε την απογραφή, να κατέχει αντίγραφο του βιβλίου του. Η απογραφή όμως αυτή, καθώς και πλήθος άλλων εγγράφων, βρίσκονται σήμερα φυλαγμένα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Ρόδο όπου φυλάσσονται τα Αρχεία των Ιταλών της ιταλοκρατίας.
Κορυφαίος υπουργός είχε ζητήσει στο παρελθόν να ανασύρουν από τα ΓΑΚ Δωδεκανήσου την ιταλική απογραφή του 1922, καθώς και έγγραφα για συγκεκριμένες βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου για να συμπεριληφθούν στα αρχεία της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Η έρευνα διήρκησε τρεις μήνες και τα έγγραφα που βρέθηκαν παρουσιάζει σήμερα η «Κ».
Παρ’ ότι το καθεστώς των Δωδεκανήσων και των βραχονησίδων τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, διότι βασίζεται σε διεθνείς συνθήκες και τίτλους, οι Τούρκοι κατά καιρούς ισχυρίζονται ότι νησίδες και βραχονησίδες που περιγράφονται στις διεθνείς συνθήκες ως «εξαρτώμενες» ή «παρακείμενες» των μεγάλων νησιών, ανάλογα ποια συνθήκη διαβάζει κανείς, και από την στιγμή που οι βραχονησίδες δεν κατονομάζονται είναι για τους Τούρκους αμφισβητούμενες. Αυτό εξάλλου το επιχείρημα αναδείχθηκε και στην κρίση των Ιμίων, παρ’ όλο που οι βραχονησίδες ήταν και κατά όνομα καταγεγραμμένες ως παραχωρημένες στην Ελλάδα, όπως φανερώθηκε.
Το 2004 είχε κυκλοφορήσει στην Τουρκία ένα βιβλίο της Τουρκικής Ακαδημίας Ιστορίας γραμμένο από δύο Τούρκους ιστορικούς με τίτλο «Ζώνες του Λυκόφωτος στο Αιγαίο – τα μη λησμονημένα τουρκικά νησιά».
Στο βιβλίο καταγράφονται σαφώς τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τα «αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου» και παρουσιάζεται και ο σχετικός χάρτης με τις νησίδες και θαλάσσιες περιοχές «που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα».
Oι Τούρκοι δεν αμφισβητούν μόνο βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, αλλά πολύ σημαντικές βραχονησίδες στη μέση του Αιγαίου. Αυτές ακριβώς οι βραχονησίδες, που βρίσκονται πολύ μακριά από την ξηρά, οριοθετούν και μία πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή γύρω τους.
Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας μία βραχονησίδα που μπορεί να στηρίξει αυθύπαρκτη οικονομική ζωή κατέχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).
Το σύμπλεγμα των τριών νησίδων της Σύρνας στο κέντρο του νοτίου Αιγαίου κάτω από την Αστυπάλαια είναι μία από τις περιοχές, που σύμφωνα με τον τουρκικό χάρτη είναι «αμφισβητούμενη».
Τα νησάκια αυτά ακριβώς επειδή είναι απομακρυσμένα από τις ακτές έχουν μία πολύ μεγάλη ΑΟΖ γύρω τους. Στα ιταλικά αρχεία έχουν βρεθεί ένα πλήθος από έγγραφα που αφορούν τη Σύρνα, καθώς και τα στοιχεία απογραφής του πληθυσμού. Στο έγγραφο της απογραφής του 1922 διαβάζουμε χαρακτηριστικά ότι όλοι οι κάτοικοι της Σύρνας είναι ορθόδοξοι (δηλαδή Ελληνες) και στο νησί δεν υπάρχει κανένας μουσουλμάνος.
Τα ντοκουμέντα για τις νησίδες και τους κατοίκους
Σύρνα. Στο έγγραφο με ημερομηνία 15/3/1928 των Καραμπινιέρων της Ιταλικής Διοίκησης του Αιγαίου διαβάζουμε την πλήρη απογραφή όλων των νησιών κοντά στην Αστυπάλαια, καθώς και στοιχεία για τη γεωγραφία, την κτηνοτροφία και τα λιμάνια τους.
Tο ίδιο έγγραφο αναφέρεται στην ελληνική οικογένεια με «12 μέλη που κατοικεί στη Σύρνα και ασχολείται με την κτηνοτροφία. Υπάρχουν δύο ξωκλήσια αφιερωμένα στον Αγιο Γεώργιο και στον Αγιο Ιωάννη». Στη Σύρνα υπάρχει και το διάσημο ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε στον κόλπο της νησίδας, στις 9 Δεκεμβρίου του 1946, μεταφέροντας μυστικά Εβραίους εποίκους στην Παλαιστίνη για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Στην προσπάθειά τους να βγουν στη στεριά πνίγηκαν 8 μετανάστες. Οι 8 τότε κάτοικοι της Σύρνας έχει καταγραφεί από τον Tύπο της εποχής ότι βοήθησαν τους ναυαγούς.
Οφιδούσα. Στο άλλο ιταλικό έγγραφο διαβάζουμε για τη νησίδα Οφιδούσα στα δυτικά της Αστυπάλαιας, «με έδαφος χωρίς πεδιάδες αλλά καλλιεργήσιμο στο μεγαλύτερο μέρος. Εκεί διαμένει μια οικογένεια αποτελούμενη από πέντε άτομα».
Γαϊδουρονήσι. Σε έγγραφο της Ιταλικής Διοίκησης των Νησιών του Αιγαίου με ημερομηνία 22/9/1928 διαβάζουμε για τους κατοίκους στο Γαϊδουρονήσι σε μια ακόμα «αμφισβητούμενη» περιοχή.
«Στο νησί ο πληθυσμός χωρίζεται σε δύο ομάδες: στη μία ηγείται ο βοσκός (αρχηγός) Ιάμεος (Pastor Iameo) και στο άλλο ο Κανέλης (Pastor Canelis).
Αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται σε δύο διαφορετικούς λόφους σε απόσταση 1,5 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου.
Η ομάδα του Ιάμεου αποτελείται από βοσκούς, 6 οικογένειες, από τους οποίους 14 ενήλικες. Η ομάδα του Κανέλη αποτελείται από βοσκούς, συγγενείς μεταξύ τους και από κάποιους ψαράδες, συνολικά 24 οικογένειες, 111 κάτοικοι εκ των οποίων 45 ενήλικες.
Σε αυτή την ομάδα ανήκουν ο Παπα-Χαράλαμπος Κυπραίος και ο δάσκαλος Ιωάννης Παναγιώτης (Giovanni Panaioti) από τη Σάμο, οι οποίοι αμείβονται από τον φτωχό και πενιχρό πληθυσμό.
Οπως φαίνεται, οι δύο προαναφερθέντες βοσκοί (πάστορες) είναι οι πραγματικοί αρχηγοί του νησιού χωρίς κανένα αφεντικό από πάνω τους.
Είναι όμως συχνά υποχρεωμένοι σε μια συντηρητική πολιτική και πρέπει να φροντίζουν, κυρίως απέναντι στους λαθρεμπόρους (πειρατές) που καταφεύγουν καμιά φορά και διαμένουν στο Γαϊδουρονήσι…
Ο δάσκαλος είναι νεαρός και με καλή θέληση και αρετές υπέρ μας. Αν και δεν γνωρίζει ιταλικά, μέσω μιας μεθόδου ελληνο-ιταλικής κατάφερε να τα μάθει καλά ο ίδιος και να διδάσκει τις βασικές γνώσεις της γλώσσας στην τάξη του».
Μαράθι. Σε άλλο έγγραφο με ημερομηνία 20 Μαρτίου 1928 διαβάζουμε για το νησάκι Μαράθι του συμπλέγματος Αρκοί. «Το Μαράθι είναι μέρος ενός συμπλέγματος νησιών από 7 νησάκια που ανήκουν στο κράτος που μισθώνονται από τον έμπορο Michele Strata και εκεί βρίσκεται το Μοναστήρι με ενοίκιο 300 λίρες ετησίως για τη γη που διαθέτει στο νησί.
Στο Μαράθι υπάρχουν 5 οικογένειες συνολικά 31 κάτοικοι μεταξύ τους βοσκοί και ψαράδες, ενώ όλα τα υπόλοιπα νησάκια είναι ακατοίκητα».
Λέβιθα. Ενα ακόμα σημαντικό σύμπλεγμα, αποτελούμενο από τις νησίδες Λέβιθα και Κίναρος, είναι αυτό που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα και στον τουρκικό χάρτη παρουσιάζεται ως «μη παραχωρημένο στην Ελλάδα».
Τα νησιά αυτά είναι επίσης απομακρυσμένα από την ξηρά και η θέση του συμπλέγματος ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική.
Στην ιταλική απογραφή του 1922 καταγράφεται ότι όλοι οι κάτοικοι στα Λέβιθα είναι ορθόδοξοι και υπάρχουν και έγγραφα που αφορούν μια υδρογραφική αποστολή στα νησιά.
Τα νησιά σήμερα ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Λέρου και στα Λέβιθα κατοικεί κτηνοτρόφος που μαζί με την οικογένειά του διατηρεί αιγοπρόβατα.
Σε μια ενδεχόμενη στο μέλλον προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ιστορικά έγγραφα σαν αυτά που βρίσκονται καταχωνιασμένα στα Αρχεία του Κράτους μπορεί να φανούν ιδιαίτερα καθοριστικά.

Η Καθημερινή

Read more...

Στη Τουρκία ψήφισε…η τσέπη.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο πρώτος ηγέτης του ισλαμικού πολιτικού κινήματος στην Τουρκία Νετζμετίν Ερμπακάν, παρά τα μέτρια ποσοστά που έπαιρνε το Κόμμα Ευημερίας (RP) τη δεκαετία του 90΄, δήλωνε χαριτολογώντας :« σταματήστε στο δρόμο δυο ανθρώπους και ρωτήστε ποιον ψηφίζει.Ο ένας σίγουρα θα είναι οπαδός μας. Ο δεύτερος θα ετοιμάζεται να γίνει οπαδός μας» προκαλώντας τα γέλια ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων, καθώς πίστευαν πως δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει τέτοια απήχηση, για το ισλαμικό πολιτικό κίνημα.

Κι όμως « το πολιτικό τέκνο» του Ερμπακάν , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέτυχε αυτό που κάποιοι το θεωρούσαν ουτοπικό. Στις εκλογές της Κυριακής ένας στους δυο ψηφοφόρους ψήφισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Αυτό πράγματι είναι ένας άθλος, για μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται για την τρίτη της θητεία.

Θα γραφτούν πολλές αναλύσεις για το τι συνέβη στην Τουρκία Αλλά ας τα πούμε με απλά λόγια.
Η εντυπωσιακή ανάπτυξη και η σταθερότητα της τουρκικής οικονομίας είναι αυτό που ζήτησε να συνεχιστεί ο τούρκος ψηφοφόρος.
Όταν γεμίζουν οι τσέπες, όταν η Τουρκία αναπτύσσεται με 9% το χρόνο, παρά τα δομικά προβλήματα της ανάπτυξης, ο ψηφοφόρος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα υπόλοιπα.
Για τους περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου , της ελεύθερης έκφρασης, των μαζικών συλλήψεων δημοσιογράφων, των σκληρών αυταρχικών δηλώσεων του τούρκου πρωθυπουργού, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοι του τον Ερντογάν.
Ναι, ίσως δεν είναι τόσο ωραίο αυτό που λέμε, αλλά ο τουρκικός λαός για να ψήφισε σύμφωνα μόνο με την πορεία της τουρκικής οικονομίας και ανέβασε τα ποσοστά του AKP.
Όταν σε αυτά προστεθεί και η χαρισματική φυσιογνωμία του Ερντογάν
τότε η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή.
Το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Διότι αν ξεκινήσει κάποια αρνητική πορεία, η καταστροφή μπορεί να έρθει πιο γρήγορα απ’ ότι φαντάζεται κάθε πολιτικός ηγέτης
Διότι η δύναμη της τσέπης του ψηφοφόρου, μπορεί να κάνει τον πολιτικό « και βεζίρη και ρεζίλι».

onalert

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενoι από 14 μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο σε ανεξάρτητη περίπτωση πραγματοποίησαν σήμερα 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 14 τουρκικά μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό. Η τουρκική δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, ενώ τα Ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν τους στόχους τους από τα 3 μίλια βάσει πάγιας τακτικής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νίκη Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές


Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή θητεία την πρωθυπουργία της Τουρκίας, αφού στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημείωσε μεγάλη νίκη, λαμβάνοντας το 49,9% των ψήφων, έναντι 46,5% που είχε λάβει στις εκλογές του 2007. Ο Ερντογάν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του κέρδισε 325 έδρες, αλλά παρά την αύξηση του ποσοστού του δεν έφτασε τον απαιτούμενο αριθμό εδρών (330) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, με αρχηγό τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου) με 25,9% και οι εθνικιστές της Εθνικής Δράσης (MHP, με αρχηγό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί) με 13%. Το εθνικιστικό κόμμα πέτυχε να υπερβεί το εκλογικό μέτρο του 10% και να μπει στη Βουλή παρά τα ερωτικά σκάνδαλα που είχαν πλήξει την ηγεσία του. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 84,79%.

«Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν» δήλωσε ο Ερντογάν από το μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Αγκυρα, από όπου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμίν, χαιρέτισε το πλήθος των οπαδών του που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκεί κρατώντας σημαίες του κόμματος ΑΚΡ αλλά και της χώρας.

Ο κ.Ερντογάν τόνισε επίσης ότι «η Γάζα, η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ νίκησαν επίσης» δείχνοντας για μία ακόμα φορά τη συμπάθειά του στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαιτέρως στην παλαιστινιακή υπόθεση. Ως προς το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν εγκαταλείπει το στόχο της αναθεώρησής του. Δήλωσε ότι «ο λαός μας έστειλε μήνυμα να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσω συναίνεσης και διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε: "θα απευθυνθούμε στην αντιπολίτευση. Θα διασκεφθούμε με τα ΜΜΕ και τους ακαδημαϊκούς για να πετύχουμε συναίνεση. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας σχετικά με το Σύνταγμα, μόνο επειδή δεν φτάσαμε τις 330 έδρες".

Το γεγονός είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αναγκάζει τον Ερντογάν να βρει συμμάχους για την συνταγματική αναθεώρηση, και το ερώτημα είναι αν θα τους αναζητήσει στο εθνικιστικό κόμμα ή στους Κούρδους βουλευτές, καθώς κάθε επιλογή συνεπάγεται και διαφορετικούς πολιτικούς συμβιβασμούς. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εξελέγησαν (οι περισσότεροιμε την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος BDP) έφτασαν τους 36, μεταξύ των οποίων και η γνωστή ακτιβίστρια Leyla Zana στο Ντιγιαρμπακίρ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι Κούρδοι αποστασιοποιούνται από τον Ερντογάν και η υποστήριξή τους, την οποία είχε πετύχει ο Ερντογάν με τα ανοίγματά του στο παρελθόν, δεν είναι πια δεδομένη.

Επιπρόσθετα η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά και τα εξωτερικά προβλήματα. Ειδικά η συριακή κρίση, αλλά και η συνεχής όξυνση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα δοκιμάσουν σκληρά το δόγμα "μηδενικών προβλημάτων" του Αχμέτ Νταβούτογλου, που αναμένεται να συνεχίσει να ηγείται της τουρκικής διπλωματίας. Με αυτά τα δεδομένα, και με τους κυριότερους πολιτικούς του αντιπάλους να "παραμένουν ζωντανοί", το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως δεν είναι τόσο ρόδινο, όσο εκ πρώτης όψεως δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP